فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1376)

  • تاریخ انتشار: 1376/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا امین پور*، سید فرهاد موسوی صفحات 1-7

    زیره سبز یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که در مناطق خشک و نیمه خشک ایران کشت می شود و تحقیقات چندانی در رابطه با جنبه های مختلف به زراعی آن صورت نگرفته است. برای تعیین اثرات دفعات آبیاری بر مراحل نمو، عملکرد و اجزاء عملکرد دانه زیره سبز، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 73-1372 در مزرعه تحقیقاتی - آموزشی شرودان از توابع فلاورجان انجام شد.تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: 1 I - آبیاری پس از کاشت، 2 I- آبیاری پس از کاشت و در موقع استقرار کامل گیاه، 3 I -آبیاری پس از کاشت، در موقع استقرار کامل گیاه و در مرحله آغاز گرده افشانی و 4 I- آبیاری پس از کاشت، در زمان استقرار کامل گیاه، در مرحله آغاز گرده افشانی و در مرحله شروع پر شدن دانه. از بررسی زمان وقوع مراحل نمو این گیاه در تیمارهای مختلف چنین نتیجه گیری شد که زمان سبز شدن تا گرده افشاتی تحت تاثیر دفعات آبیاری نمی باشد، ولی فاصله زمانی گرده افشانی تا آغاز دانه بندی، در تیمارهای 1 I و 2 I که آب کمتری را دریافت نمودند، حدود 5 روز کوتاهتر از تیمارهای دیگر بوده و فاصله زمانی گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک در تیمار 4 12</span> ، I روز و در تیمار 3  5 ،I</span>روز بیشتر از دو تیمار دیگر گردید. عملکرد دانه زیره در تیمارهای 1 I و 2 I حدود 60 درصد تیمار 4 I  بوده و تفاوت معنی داری بین تیمارهای 3 I و 4 I حاصل نگردید. عملکرد دانه در تیمارهای3 I و 4 I به ترتیب حدود 1742 و 1800 کیلوگرم در هکتار شد. تعداد چتر در گیاه که مهمترین جزء عملکرد دانه بود در تیمارهای 3 I و4 I بیشتر از دو تیمار دیگر شد و برعکس تعداد دانه در چتر و وزن هزار دانه کمتر از تیمارهای1 I و 2 I گردید.

    کلیدواژگان: زیره سبز، دفعات آبیاری، مراحل نمو، اجزاء عملکرد
  • محمود رمرودی*، آقا فخر میرلوحی صفحات 9-16

    به منظور تعیین مناسب ترین رقم و میزان نیتروژن سرک در کشت ذرت بعد از برداشت گندم، در سال زراعی 1373، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، واقع در روستای شرودان از توابع فلاورجان، آزمایشی به صورت طرح کرتهای یکبار خرد شده، در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. در این مطالعه، سطوح نیتروژن سرک شامل صفر (شاهد)، 90، 180، 270 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و سینگل کراس های 108، 301 و دبل کراس 370 ذرت به عنوان فاکتور فرعی بودند.در این آزمایش سطوح نیتروژن سرک تاثیری بر خصوصیات گیاهی، از جمله تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ، ارتفاع و وزن خشک بوته در زمان گرده افشانی نداشت. اما این صفات در هیبریدهای مورد مطالعه در زمان گرده افشانی تفاوت بسیار معنی داری را نشان دادند و دبل کراس 370 در کلیه صفات بررسی شده بر سایر ارقام برتری داشت. نتایج تجزیه آماری نشان داد که عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال، وزن صد دانه و عملکرد بیولوژیک تحت تاثیر نیتروژن سرک و هیبرید واقع شدند، به طوری که تیمار 180 کیلوگرم ازت سرک در هکتار با عملکرد 7/8 تن در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه، و تیمار شاهد (عدم مصرف نیتروژن سرک) با عملکرد 7/6 تن در هکتار دارای کمترین عملکرد دانه بود. عملکرد دانه در سینگل کراس های 108، 301 و دبل کراس 370 به ترتیب 8/7، 2/7 و 8/9 تن در هکتار بود که بالاترین عملکرد دانه در دبل کراس 370 اساسا ناشی از بیشتر بودن تعداد دانه در بلال می بود. از بین اثرات متقابل سطوح نیتروژن سرک و هیبرید، تنها عملکرد بیولوژیک تفاوت معنی داری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه می توان چنین استنباط نمود که در شرایط اقلیمی اصفهان، دبل کراس 370 با سطح کودی 90 کیلوگرم نیتروژن سرک در هکتار، به عنوان کشت ذرت بعد از گندم مناسب می باشد. با توجه به احتمال وقوع خطر سرمای زودرس پاییزی در منطقه اصفهان، کشت ذرت بعد از جو، به دلیل افزایش فصل رشد ذرت، مطلوب تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: نیتروژن سرک، کشت ذرت، کشت دوگانه
  • عبدالمجید رضایی* صفحات 19-28

    رابطه بین زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا و خواص کیفی آرد، با استفاده از 117 لاین نوترکیب F7</sub> حاصل از روش تک بذر در تلاقی انزاواینیا (به ترتیب لاین های باارزش نانوایی پایین و بالا) مورد مطالعه قرار گرفت. والدها در هر سه مکان ژنی 1-GLU دارای آلل های متفاوت بودند. لاین های نوترکیب، برای 8 ترکیب آللی ممکن، با استفاده از الکتروفورز با ژل پلی اکریلامید طبقه بندی شدند. GLU-D1 ، اکثر تغییرات مشاهده شده در ارتفاع رسوب، زمان اختلاط، مقاومت خمیر و درصد پروتیین را توجیه کرد. در مکان ژنی GLU-D1، زیرواحدهای 10 + 5 بر 12 + 2 برتری نشان دادند. هر سه مکان ژنی، اثرات افزایشی معنی داری بر ارتفاع رسوب و مقاومت خمیر داشتند. اثرات افزایشی مکانی ژنی 1D-GLU بر زمان اختلاط و درصد پروتیین نیز معنی دار بود. اثرات متقابل اپیستازی افزایشی به طور عمده منفی، و به استثناء αAB</sub> و αAD</sub> برای ارتفاع رسوب، معنی دار نبودند.

    کلیدواژگان: اثرات اپیستازی، ارتفاع رسوب SDS، ژل پلی آکریلامید، میکسوگراف
  • جواد پوررضا* صفحات 31-40

    این آزمایش به منظور تعیین رابطه تری گلیسریدهای پلاسما و رطوبت لاشه با میزان چربی حفره بطنی به اجرا در آمد. مسیله بالا بودن چربی لاشه، به ویژه چربی حفره بطنی، به دلیل رشد سریع مرغهای گوشتی یکی از مشکلات مرغداریها محسوب می شود، ضمن این که مورد علاقه مصرف کنندگان نیز نمی باشد. تعداد 600 قطعه جوجه یکروزه گوشتی تجارتی به 40 گروه 15 قطعه ای تقسیم شدند و به هر چهار گروه از جوجه ها یکی از 10 جیره آزمایشی که در آنها جو در سطوح صفر (گروه شاهد) 5، 10، 20 و 40 درصد جایگزین ذرت شده بود همراه با 4 درصد پیه به مدت 56 روز داده شد. جیره ها با استفاده از پوسته برنج به نحوی فرموله شدند که پروتیین و انرژی آنها یکسان گردیده بود. در سنین 42، 49 و 56 روزگی از هر تکرار، یک قطعه مرغ و یک قطعه خروس انتخاب و پس از خونگیری، درصد لاشه و مقدار چربی حفره بطنی هر لاشه مشخص گردید. نمونه های خون جهت اندازه گیری اجزای پلاسما به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج نشان داد که با افزایش چربی حفره بطنی رطوبت لاشه کاهش یافت. همبستگی چربی حفره بطنی با تری گلیسرید پلاسما معنی دار و مثبت ولی با رطوبت لاشه معنی دار و منفی بود. معادلات رگرسیون به دست آمده نشان داد که از چربی تری گلیسرید پلاسما و رطوبت لاشه می توان چربی حفره بطنی و نهایتا چربی لاشه را تخمین زد. معادلات نشان داد که استفاده از چند معیار در تخمین چربی حفره بطنی بهتر از استفاده از یک معیار می باشد.

    کلیدواژگان: چربی حفره بطنی، رطوبت لاشه، تری گلیسرید پلاسما، جوجه گوشتی
  • رحیم عبادی* صفحات 43-56

    در مدت دو سال زراعی شش رقم آفتابگردان روغنی به اسامی رکورد، ونیمک 8931، چرنیانکا، زاریا، پردوویک و هیبرید مهر در دو تاریخ کاشت (دهم فروردین و دهم اردبیهشت)، با حضور و عدم حضور حشرات گرده افشان در زمان گل دهی، به صورت یک طرح دوبار خرد شده در چهار تکرار، در اصفهان مورد آزمایش مقایسه ای قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که مقدار محصول ارقام مختلف، در دو تاریخ کاشت، در هر دو سال زراعی، با حضور یا عدم حضور حشرات گرده افشان، در سطح 1% اختلاف معنی دار دارند. به طور کلی، تاریخ کاشت دهم فروردین منجر به تولید محصول بیشتری می گردد. علاوه بر این، حضور حشرات گرده افشان، و خصوصا زنبور عسل، در دوران گل دهی ارقام مختلف، موجب افزایش چشمگیر میزان بذر تولید شده در هر دو تاریخ کاشت گردید. ارقام ونیمک و رکورد که در تاریخ دهم فروردین کاشته شده بودند با حضور حشرات گرده افشان در زمان گل دهی با میانگین 3910 و 3821 کیلوگرم دانه در هکتار به ترتیب بیشترین، و چرنیانکا با میانگین تولید2944 کیلوگرم در هکتار کمترین مقدار محصول را تولید نمودند. دو رقم رکورد و ونیمک و همچنین هیبرید مهر با تاریخ کاشت دهم فروردین و گرده افشانی با زنبور عسل از نظر کلیه خصوصیات مورد مطالعه یعنی: درصد جوانه زدن، سرعت جوانه زدن، میزان جاذبیت برای زنبور عسل، مقدار محصول در هکتار، درصد پوکی، وزن هزار دانه و مقدار روغن تولید شده آنها نسبت به سایر ارقامی که در همین تاریخ کاشت و یا در دهم اردیبهشت کاشته شده بودند، به ترتیب در درجات اول و دوم، برتری داشتند.

    کلیدواژگان: زنبورعسل، گرده افشانی، زمان کاشت آفتابگردان
  • محمدرضا وهابی*، مهدی بصیری، سید جمال الدین خواجه الدین صفحات 59-70

    تغییرات کوتاه مدت (5 سال) پوشش تاجی، ترکیب گونه های گیاهی و تولید علوفه منطقه فریدن اصفهان تحت شرایط قرق و چرای دام بر روی نوزده تیپ گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه شاخصهای تراکم، پوشش تاجی و تولید گونه های گیاهی در داخل قرقهای مطالعاتی با کوادرات های دایم و در خارج قرقها با کوادرات های تصادفی، در سالهای 1362 و 1367 اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج مطالعات انجام گرفته نشان داد که تنوع گونه ای در مراتع منطقه در حد بالا و بالغ بر 212 گونه بوده و سهم کلاس های خوشخوراکی II، I و III از این تعداد به ترتیب 16، 5/8 و 5/75 درصد می باشد. پس از گذشت 5 سال، تراکم گیاهان کلاس های خوشخوراکی II، I و III در مراتع حفاظت شده به ترتیب 8/138، 8/120 و 5/51 درصد نسبت به مراتع چرا شده افزایش یافته و تراکم کل گیاهان 62 درصد افزایش داشته است. آمار مربوط به درصد ترکیب پوشش گیاهی، برای تشکیل سه دندروگرام، جهت نمایش تشابه تیپ های مختلف گیاهی مورد استفاده قرار گرفت. با در نظر گرفتن 32 درصد سطح تشابه به عنوان معیار آستانه، 19 محل مطالعه شده در سال 1362 دارای 10 تیپ گیاهی بوده است. این تیپ ها در سال 1367 در داخل قرقها به 8 تیپ کاهش یافته و در خارج از آنها در اثر چرا به 11 تیپ افزایش یافته است. معدل تولید علوفه در وضعیت قرق تقریبا 2 برابر تولید در وضعیت چرا بوده است (600 در برابر 315 کیلوگرم در هکتار). به منظور احیاء و بهبود پوشش گیاهی از طریق قرق نوزده تیپ گیاهی در سه گروه زمانی دراز مدت، میان مدت و کوتاه مدت(5 سال)طبقه بندی گردیدند. این مطالعه با انتخاب پوششهای گیاهی متنوع از نظر ترکیب گیاهی و میزان تخریب، در شرایط اقلیمی نسبتا مشابه انجام گرفت. همچنین گونه های گیاهی این مناطق، از نظر مقاومت به چرا و خوشخوراکی بررسی شده و نیز گونه های کم شونده، زیاد شونده و مهاجم در عرصه های مطالعه شده مورد شناسایی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: طبقه بندی، پوشش تاجی، تراکم، تشابه، معیار آستانه، دندروگرام، کوادرا ت دائمی، زاگرس، اصفهان، فریدن، فریدون شهر
|
  • Reza Aminpour*, Sayed-Farhad Mousavi Pages 1-7

    In order to determine the effects of number of irrigations on stages of development, yield, and yield components of cumin, an experiment was conducted in 1993 - 94 growing season with a randomized complete block design and four replications. The location of the experiment was Isfahan University of Technology Research Station in Shervedan Field. The irrigation treatments were: I1- Irrigation after planting I2- Irrigation after planting and at the stage of full standing of plants I3- Irrigation after planting, full standing of plants, and anthesis and I4- Irrigation after planting, full standing of plants, anthesis, and beginning of grain filling stage. The stages of development (from emergence to anthesis) occurred simultaneously in all treatments. However, the water deficit in I1 and I2 caused the plants to reach their physiological maturity 5 days sooner than the other two treatments. The time intervals between anthesis and physiological maturity in I4 and I3 treatments were 12 days and 5 days longer than those in the other two treatments, respectively. The grain yield of I1 and I2 were approximately 60% of I3 and no significant difference was observed between the grain yields of I1 and I2 treatments, nor between I3 and I4 treatments. The grain yields in I3 and I4 treatments were about 1742 and 1800 Kg/ha, respectively. The number of umbels per plant, the most important grain yield component, was greater in I3 and I4 than the other two irrigation regimes, but the number of seeds per umbel and 1000-seed weight of I3 and I4 were lower than that in I1 and I2 treatments.

    Keywords: Cumin, Irrigation, Development stages, Yield components
  • Mahmoud Ramroudi*, Aghafakhr Mirlohi Pages 9-16

    In order to find suitable cultivar and N-topdress rates in corn planted after wheat harvest, a field experiment was conducted in Isfahan University of Technology Experiment Farm located at Shervedan, Falavarjan in 1994. The experiment design was a split plot with a randomized complete block arrangement and four replications. Main plots were four N-topdress rates (0, 90, 180, and 270 kg/ha) and the subplots were three corn hybrids (S.C.I08, S.C.301, and D.C.370). N-topdress rates had no effect on the stages of plant development (50% emergence, transition, pollination and physiological maturity). Also there were no significant effects on the number of leaves per plant, LAI, plant height and plant dry weight measured at pollination stage for different N-topdress rates. As expected, plant development stages differed among hybrids except that of time until 50% emergence. Differences in the number of leaves per plant, LAI, plant height and dry weight of plant measured at pollination stage were highly significant among hybrids. D.C. 370 had the highest values for all of these characteristics. Dry matter accumulation during growing season increased as the N-topdress rates were increased for the hybrids. Also N-topdress rates x hybrid interaction was significant for biological yield. Grain yield, number of seeds per ear, 100-seed weight and biological yield were affected by N-topdress rates and hybrid. Higher grain yield of D.C. 370 can be attributed to greater number of seeds per ear. The results of this study suggest that D.C. 370 with 90 kg/ha N-topdress rate can be used after wheat harvest in Isfahan.

    Keywords: N-topdress, Corn planting, Mix culture
  • Abdolmajid Rezai* Pages 19-28

    The relation between high molecular weight glutenin subunit alleles and flour quality traits have been studied for 117 recombinant inbred lines (RILs) derived by single seed descend to F7</sub> from a cross of Anza, a low quality cultivar, and Inia, a high quality cultivar, containing different alleles at 3 GLU-1 seed storage protein loci. RILs were classified by SDS-PAGE for the 8 possible combinations of the alleles. The allelic variation at the GLU-D1 locus accounted for most of the variation observed in SDS-sedimentation, mixing time and tolerance, and protein content. The GLU-D1 allele encoding the subunits 5+10 was superior to its allelic counterpart, encoding 2+ 12. All three loci had significant single locus additive effects for SDS-sedimentation volume and mixing tolerance. The additive effects of GLU-D1 locus on mixing time and protein content were also significant. The epistatic additive effects were mostly negative and with the exception of αAB</sub> and αAD</sub> for SDS-sedimentation volume were not significant.

    Keywords: Epistatic effects, SDS-sedimentation volume, SDS-PAGE, Mixograph
  • Javad Pour-Reza* Pages 31-40

    This experiment was carried out to determine the relationship of plasma triglycerides and carcass dry matter with abdominal fat. One of the problems of broiler is carcass fatness, especially abdominal fat due to rapid growth of broilers which is not the consumer preference. Six hundred one-day-old commercial broiler chicks (Lohman) were divided into 40 groups, 15 chicks per group. Each one of the 10 experimental diets, in which barley was substituted for corn at levels of 0, 5, 10, 20 and 40%, was fed to 4 groups of chicks for 56 days. All diets were isoenergetic and isonitrogenous. Rice hulls was used to make diets isoenergetic. At days 42, 49 and 56, one male and one female were selected from each pen and after blood sampling, the birds were killed, eviscerated and percentages of carcass and amount of abdominal fats were measured. Blood samples were used to determine plasma triglycerides, cholesterol and total lipids. The results showed that increasing abdominal fat reduced carcass moisture content. Correlation between abdominal fat and plasma triglycerides was positive and significant (p<0.05). Correlation between abdominal fat and carcass moisture was negative and significant (P<0.01). The regression equations indicated that abdominal fat can be estimated from plasma triglycerides and carcass moisture content. The equations also indicated that using several parameters for estimating abdominal fat is better than single parameter estimation.

    Keywords: Abdominal fat, Carcass dry matter, Plasma triglycerides, Broiler chicks
  • Rahim Ebadi* Pages 43-56

    In this study, conducted in Isfahan region over a period of two years, six oilseed sunflower cultivars named Record, Venimek 8931, Chernianka, Zaria, Perdovik and Mehr hybrid were investigated in a split-split plot design. These cultivars were planted on March 29 and April 29, with and without the presence of pollinator insects. The results showed that the yield of different cultivars were significantly different (p<0.01). The planting date of March 29 caused a higher yield than that of April 29. Also the presence of pollinator insects during the bloom increased the amount of yield in all cultivars planted on both dates. Venimek and Record cultivars planted on March 29 with the presence of pollinator insects during the bloom produced the highest, i.e. an average of 3910 and 3821 kilograms of seeds per hectare and Chernianka with an average of 2944 kilograms of seeds per hectare had the lowest amount of seed. In this study, Record and Venimek cultivars in the first place and then Mehr hybrid planted on March 29 with the presence of pollinator insects during the bloom were better than the other cultivars in terms of attractiveness to honeybees, yield per hectare, seed hollowness percent, weight of 1000 seeds, germination percentage, speed of germination and the amount of oil production.

    Keywords: Honeybees, Pollination, Date of planting, Sunflower
  • Mohammad Reza Vahhabi*, Mehdi Bassiri, Jamaleddin Khajeddin Pages 59-70

    Short-term changes (5 years) in canopy cover, species composition and forage production were studied under protection from grazing and grazed condition in 19 range sites in Fereydan region, Isfahan province. In this study, density, canopy cover and forage production data were obtained from quadrates inside and outside exclosures in the spring of 1983. These parameters were studied again in 1988 and compared with the previous data. Results indicated that species diversity in these range sites was relatively high up to 212 plant species were identified. Sixteen, 8.5 and 75.5 percent of these species were classified into I, II and III palatability classes respectively. After five years, comparison of inside and outside exclosures indicated an increase in the density of species of I, II and III palatability classes by 138.8, 120.8 and 51.5 percent inside exclosures, respectively. Density of all species had increased by 62 percent as a result of 5-year protection from grazing. Species composition data as canopy cover were used to construct 3 dendrograms to investigate the similarity among range Sites. Assuming 32% similarity as the threshold level, 19 range sites were classified into 10 vegetation types in 1983. After 5 years, these vegetation types decreased to 8 and increased to 11 under protection from grazing and grazed conditions, respectively. The average forage production inside exclosures was almost twice as much as in grazed sites (600 Vs. 315 kg/h). Three groups of range sites were recognized according to the time requirement for rehabilitation by grazing protection. The first group was improved considerably by the end of the 5-year protection Period. The second group improved relatively within five years of grazing exclusion. The third group did not improve by 5-year grazing protection and needed much longer protection period or some other range rehabilitation practices.

    Keywords: Canopy cover, Species composition, Forage production, Grazing, Quadrate, Isfahan province