فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نیکی آقاپور، مظاهر معین الدینی*، رضا رفیعی صفحات 362-371

    با توجه به اهمیت منابع متحرک در انتشار آلاینده های هوا در شهر، لزوم توسعه و استفاده از حمل و نقل عمومی دارای اهمیت زیادی است، بدین منظور رویکردهای متفاوتی وجود دارد. شهر کرج با توجه به ناوگان حمل و نقل عمومی فرسوده، نیاز به جایگزینی ناوگان با استانداردهای نشر به روز دارد. با توجه به ابعاد اقتصادی و محیط زیستی بایستی اثربخشی اقدامات انجام شده مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین ارزیابی تغییر در انتشار آلاینده ها براساس هر سناریوی جایگزینی، می تواند به مسیولان در جهت اتخاذ استراتژی های کاهش آلودگی هوا کمک نماید. هدف طراحی سناریوها، در این پژوهش، برآورد میزان موثر بودن سناریوها در حوزه جایگزینی ناوگان تاکسی های فرسوده، در کاهش انتشار آلاینده های هوا است. ابتدا دسته بندی تاکسی ها براساس پارامتر هایی از جمله سیستم های مختلف، سال تولید، استاندارد آلایندگی، نوع سوخت مصرفی و کلاس خودرو مورد بررسی قرار گرفته اند. در ادامه، به طراحی سناریوهای کاهش آلاینده های معیار در دو طرح، جایگزینی ناوگان فرسوده به ناوگان هیبریدی، دوگانه سوز و با سوخت مصرفی، دارای استاندارد آلایندگی یورو 4، پرداخته شد و در نهایت سناریوها، با سناریو پایه مقایسه شد. ضرایب انتشار آلایندگی و طراحی سناریوها با استفاده از مدل بین المللی انتشار وسایل نقلیه متحرک (IVE)، به ازای معابر، شریانی درجه 1، بزرگراهی و آزادراهی، با شیب های صفر و 2± درصد محاسبه شدند. نتایج مقایسه سناریوها نشان داد، با جایگزینی کل ناوگان فرسوده از نظر سن (به ناوگان جدید، سناریوی دوم)، بیشترین کاهش انتشار آلاینده های معیار، 68% ((CO، 85% (VOC)، 53% (NOX)، 100% (SOX) و 67% (PM) است. همچنین نتایج توزیع انتشار آلاینده ها در شهر کرج، با استفاده از نرم افزار Arc Map، نشان داد که بیشترین و کمترین انتشار آلاینده ها، به ترتیب مربوط به منطقه 10 و منطقه 1 است. سناریوهای کاهش انتشار آلاینده ها و راه کارهای افزایش کیفیت هوا برای سیاست مداران و محققان برای فهم بهتر شرایط جاری آلودگی هوا در منطقه مفید و تا حد زیاد عملیاتی است، که نیاز به تامین به موقع بودجه و برنامه ریزی اصولی و دقیق برای اجرا دارند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، جایگزینی ناوگان فرسوده، مدل IVE، کرج
  • اکرم لطیفی نیا، رحیم ملک نیا*، مهدی رحیمیان صفحات 372-383

    گردشگری طبیعت محور، یکی از گونه های مهم گردشگری است که ابزاری مناسب برای حفاظت از منابع طبیعی به شمار می رود. تحقیق توصیفی-پیمایشی حاضر با هدف تحلیل رفتار مشارکتی گردشگران در حفاظت از جنگل بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده در منطقه جنگلی قلعه گل شهرستان خرم آباد انجام شد. بدین منظور،  364 گردشگر که از منطقه جنگلی قلعه گل بازدید نموده بودند که با روش نمونه گیری در دسترس مورد پیمایش قرار گرفتند. برای گرد آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخت استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها با  نظرسنجی از متخصصان تایید و روایی سازه و پایایی ابزار نیز از طریق بررسی برازش مدل در دو سطح مدل اندازه گیری و مدل ساختاری به دست آمد. یافته‏ های تحقیق نشان داد که مدل اولیه رفتار برنامه ریزی شده (TPB) به ترتیب 63 و 52 درصد از نیت و رفتار محیط زیست گرایانه گردشگران را در حفاظت از جنگل تبیین می کند.  سه متغیر اصلی  نظریه رفتار برنامه ریزی شده شامل نگرش (ATT)، کنترل رفتاری درک شده (PBC) و  هنجار ذهنی (SN) بود که همه آن‏ ها تاثیرات مثبتی بر قصد گردشگران در حفاظت از جنگل  داشتند. همچنین در تیوری توسعه یافته رفتار برنامه‏ ریزی شده با گنجاندن متغیر نگرانی محیط زیستی (EC) 4 درصد قدرت تبیین متغیر رفتار گردشگران افزایش یافت. در تحقیق حاضر نگرش گردشگران به عنوان مهمترین فاکتور شناسایی شد، بنابراین سیاست گذاران با تاکید  بر آن می ‏توانند در حفظ منابع طبیعی و جنگل موثر باشند. از سوی دیگر لازم است که سیاست های حمایتی برای حفاظت از جنگل با تاکید بر مشارکت گردشگران تدوین و اجرا شود.

    کلیدواژگان: گردشگری طبیعت محور، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده
  • نرگس عرب، عبدالرسول سلمان ماهینی*، علیرضا میکائیلی تبریزی، توما ویته صفحات 384-398

    هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل پویایی کاربری اراضی و تاثیر آن بر جزایر حرارتی سطح شهر بوده است. این پژوهش برای شهر مشهد و نواری به عرض 10 کیلومتر در اطراف آن به کمک تصاویر ماهواره لندست در بازه زمانی 1988 تا 2018 انجام شد. فرآیند بکار رفته شامل طبقه بندی نظارت شده تصاویر، بررسی تغییرات کاربری ها در بازه زمانی یاد شده و بررسی تغییرات دمای سطح زمین (LST) و تراکم پوشش گیاهی (NDVI) در کاربری ها و رابطه آن ها با کاربری های سطح زمین بود. نتایج نشان داد که تا سال 2018، مساحت کاربری کشاورزی-باغ به میزان 9/38 درصد کاهش، مساحت مناطق ساخته شده شهری و مناطق مسکونی 12/19 درصد افزایش، فضای سبز شهری 2/11 درصد افزایش و سایر مناطق 4/93 درصد افزایش یافته است. کاهش سطح مناطق کشاورزی-باغ به دلیل تبدیل آن ها به مناطق ساخته شده شهری و مناطق مسکونی بوده است. هم چنین مشخص شد که تغییرات کاربری اراضی انسان ساخت منجر به تغییر دمای سطح زمین (Land Surface Temperature) شده است. افزایش دمای سطح و کاهش تفاوت بین میانگین دمای مناطق درون شهری و مناطق اطراف شهر مشاهده شد که نشان دهنده گسترش پدیده جزیره گرمایی شهری در شهر مشهد است. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از داده های ماهواره ای چندزمانه و ترکیب روش های معمول بررسی جزایر حرارتی (بررسی تغییرات توزیع زمانی-مکانی جزایر حرارتی شهری نسبت به تغییرات گسترش شهری، رابطه جزایر حرارتی با پوشش گیاهی و کاربری و پوشش اراضی) می تواند دیدی همه جانبه از نحوه شکل گیری و گسترش جزایر حرارتی شهری به دست دهد.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، NDVI، دمای سطح زمین، جزایر حرارتی شهری، شهر مشهد
  • لیندا باقریان، محمدرضا همامی*، حسین بشری، آزیتا رضوانی صفحات 399-414

    گربه شنی (Felis margarita) گربه سان کوچکی از خانواده  Felidaeاست که در شن زارهای بیابانی آفریقای شمالی، عربستان، آسیای مرکزی، پاکستان و نیز نواحی استپی و بیابانی مرکز ایران پراکنش دارد. این گونه در طبقه حداقل نگرانی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و در ضمیمه  IIکنوانسیون منع تجارت گونه های در خطر انقراض (CITES) طبقه بندی می شود. حفاظت موفق از این گونه نیازمند درک جامع از نیازهای زیستگاهی آن است. در این مطالعه مدل مطلوبیت زیستگاه گونه با استفاده از شبکه باور بیزین و از طریق گردهم آوری دانش و اطلاعات موجود، واسنجی، تحلیل حساسیت و تایید ساخته شد. امکان لانه سازی، تراکم طعمه، فاصله از تاغ زار و استحکام خاک به عنوان مهمترین متغیرهای تعیین کننده مطلوبیت زیستگاه گربه شنی تشخیص داده شد. صحت کلی مدل (96/7%) با استفاده از 120 نقطه حضور و عدم حضور گونه در شرق استان اصفهان ارزیابی شد. نتایج ارزیابی مدل با استفاده از تجزیه و تحلیل حساسیت و بکارگیری داده های حاصل از کار میدانی نشان داد که مدل تهیه شده به خوبی در جهت تعیین مطلوبیت زیستگاه عمل می کند. نتایج این مدل نه تنها توانست مجموع نظر کارشناسی و داده های حاصل از نقشه های کاربری اراضی را در کنار هم بگذارد، بلکه پایه مناسبی جهت استفاده در مدیریت تطبیقی برای حفاظت از زیستگاه های گربه شنی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: گربه شنی، ابزار پشتیبان تصمیم گیری، حساسیت سنجی، شبکه باور بیزین، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه
  • مریم السادات مطهری، پدرام عطارد*، جهانگیر فقهی صفحات 415-427
    گردشگری به عنوان یک صنعت بزرگ جهانی، به طور مستقیم و غیرمستقیم، تحت تاثیر تغییرات اقلیمی است. هدف این پژوهش، معرفی مناسب ترین ماه های سال از نظر گردشگری با استفاده از شاخص اقلیم تعطیلات و نیز بررسی روند این شاخص، طی سال های 1368 تا 1397 در ناحیه رویشی هیرکانی بود. این شاخص که متشکل از متغیرهای آب و هوایی دما، رطوبت نسبی، ابرناکی، بارش و سرعت باد است، در دوره آماری 30 ساله، برای ایستگاه های هواشناسی هم دیدبانی آستارا، انزلی، رشت، رامسر، نوشهر، بابلسر و گرگان محاسبه گردید و با استفاده از آزمون من کندال، روند معنی داری شاخص بررسی شد. میانگین شاخص در ناحیه رویشی هیرکانی، 48 (رتبه کم) و شاخص از 29 (رتبه غیر قابل قبول) در آستارا در ماه دی تا 74 (رتبه خیلی خوب) در بابلسر در خرداد نوسان داشت. 48 درصد از مقادیر شاخص در ماه های سال، بزرگتر از 50 (رتبه قابل قبول) و 12 درصد بین 40 تا 49 (رتبه کم) بودند. از اردیبهشت تا مهر مناسب ترین ماه ها برای گردشگری در ناحیه رویشی هیرکانی معرفی شد. آزمون من کندال، تنها 13 درصد روندهای تغییرات 30 ساله شاخص را در ماه های مختلف در ایستگاه های هواشناسی معنی دار نشان داد و این بدین معناست که گردشگری در این ناحیه، کمتر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی بوده است. شاخص اقلیم تعطیلات، ابزار مناسبی برای معرفی مناسب ترین ماه برای گردشگری در این ناحیه رویشی با جذابیت های خاص است. بررسی روند این شاخص در درازمدت، می تواند منعکس کننده تاثیر تغییر اقلیم بر پایداری گردشگری باشد.
    کلیدواژگان: ایستگاه هواشناسی، تغییر اقلیم، منکندال
  • عباس اسماعیلی، نادر بهرامی فر*، بابک گل زاده، امید صداقت صفحات 428-444
    حضور ترکیب های شیمیایی در محیط زیست، تهدیدی جدی برای سلامتی انسان و سایر زیستمندان تلقی می شود؛ یکی از این ترکیبات مالاشیت گرین است که ورود آن به منابع آبی سبب مشکلاتی برای بشر و بهداشت عمومی می شود. استفاده از نانو جاذب ها روشی نوین و کارآمد جهت حذف آلاینده ها از محیط های آبی است. امروزه از گرافن به دلیل دارا بودن خواص منحصر به فردی نظیر سطح بالا در حذف آلاینده ها، استفاده می شود. در این مطالعه گرافن از پسماند کاه برنج که به عنوان یک ماده دورریز محسوب می گردد تهیه شده و سپس به روش حلال گرمایی مغناطیسی گردید. آنالیز های SEM،BET،Raman  وFTIR  به منظور تشخیص و بررسی ویژگی های نانوکامپوزیت سنتز شده صورت پذیرفت. سپس این نانوکامپوزیت برای حذف مالاشیت گرین از محلول های آبی در سیستم ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. عوامل موثر بر میزان جذب مانند pH، مقدار جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه مالاشیت گرین و اثر دما مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین ظرفیت جذب تعادلی برای مالاشیت گرین 993/33 میلی گرم بر گرم است. و مدل هم دمای تعادلی لانگمویر با ضریب همبستگی 0/9947 مطابقت خوبی با داده های تجربی نشان دادند و مطالعات سینتیک بیانگر مطابقت مدل شبه مرتبه دوم برای جاذب مورد بررسی بود. همچنین مطالعات ترمودینامیک جذب نشان دادند که جذب مالاشیت گرین توسط نانوکامپوزیت G/Fe3O4 به صورت گرماگیر است. بازیابی جاذب سنتزشده طی پنج چرخه متوالی جذب-واجذب توسط حلال متانول انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از نانوکامپوزیت سنتز شده در مطالعه حاضر از ظرفیت جذب بسیار بالایی برای جذب مالاشیت گرین برخوردار بوده و قابلیت بازیابی و استفاده مجدد این جاذب و بکارگیری آن را در سیستم تصفیه پساب از نظر اقتصادی توجیه پذیر می نماید.
    کلیدواژگان: گرافن مغناطیسی، مالاشیت گرین، نانوجاذب، تصفیه پساب، مطالعات سینیتیکی
  • محسن افتخاری پور، محمدجواد قانعی بافقی*، مهدی تازه، محمدرضا فاضل پور عقدایی صفحات 445-459

    با رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی و به دنبال آن پیشرفت سریع صنعت، یکی از مهم ترین موضوعاتی که در کنار مسایل و مشکلاتی محیط زیستی مدیران شهری را به خود مشغول ساخته است، مدیریت بهینه پسماندهای صنعتی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی قابلیت مناطق بیابانی به منظور دفع پسماند صنایع شهرستان اردکان است که در سال 1399 انجام شد. برای رسیدن به این هدف از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. معیارهای انتخابی شامل ویژگی های خاک شناسی شامل درصد رس و درصد شن، زمین شناسی، کاربری اراضی، تراکم جمعیت، فاصله از منابع آب، فاصله از نواحی چهارگانه محیط زیستی، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، سطح آب زیرزمینی، شیب و فاصله از گسل بود. پرسشنامه توسط 30 خبره تکمیل شد و از نرم افزار اکسپرت چویس استفاده شد. بعد از تعیین وزن معیارها، با استفاده از نرم افزار Arc GIS همپوشانی فازی لایه ها انجام شد. نتایج نشان داد که کاربری اراضی بیشترین وزن و سهم را در ارزیابی قابلیت اراضی جهت دفع پسماند دارد  وبه دنبال آن، معیار شیب، فاصله از منابع آب تراکم جمعیت و سطح تراز آب و خاک شناسی به ترتیب بیشترین وزن ها را به خود اختصاص داده اند. در نهایت، نقشه قابلیت اراضی به پنج کلاس تقسیم شد. قسمتی از مناطق در غرب، محدوه کوچکی از مرکز و بخشی نواحی شرقی در مجموع به مساحت 769/21 کیلومتر مربع دارای بهترین پتانسیل جهت دفع پسماند می باشد که حدود 6 درصد از کل مساحت شهرستان اردکان را شامل می شود. نتایج نشان داد ویژگی های خاص مناطق بیابانی مانند اراضی با پوشش ضیعف و بایر مهمترین ویژگی این مناطق در زمینه قابلیت دفع پسماند است و روش تحلیل سلسله مراتبی توام با همپوشانی فازی می تواند مناطق مناسب برای دفع پسماند را در حد قابل قبول مشخص کند.

    کلیدواژگان: AHP، عضویت فازی، هم پوشانی فازی، روش گاما
  • محمدصابر باغخانی پور، رومینا سیاح نیا، نغمه مبرقعی، افشین دانه کار صفحات 460-476

    مدیریت پایدار سرزمین با برنامه ریزی استفاده از سرزمین در چارچوب تعادل فضایی مناسب فعالیت‌های انسانی با توان های محیط ممکن م ی شود، بنابراین درک کافی و شناسایی تعادل و عدم تعادل‌های سازمان فضایی و شناخت مفهوم توازن و منابع ایجاد آن‌ها زمینه ساز برنامه‌ریزی بهینه در جهت کاهش ناسازگاری‌ها و رفع تعارض‌های فضایی خواهد شد. مطالعه حاضر به سنجش تعادل فضایی کاربری‌ها در پی ارزیابی قابلیت اراضی و ارایه سه وضعیت تصمیم گیری، شامل توسعه متعادل، توسعه نامتعادل و توسعه ممکن پرداخت. ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین مبتنی بر قابلیت‌سنجی مولفه های اکولوژیک است و این مطالعه متمرکز بر این سنجش برای برای توسعه زراعت آبی است. قابلیت‌سنجی براساس 9 معیار فاکتور (شیب، ارتفاع از سطح دریا، متوسط دمای سالانه، طبقه تناسب خاک برای کشاورزی، واحد اراضی، عمق خاک، حاصلخیزی خاک، زهکشی خاک و آب قابل برنامه‌ریزی کشاورزی) و 8 معیار محدودیت (تیپ و تولید پوشش مرتعی، رویشگاه جنگلی، شوری و فرسایش خاک، سیل‌خیزی، مناطق حساس فرهنگی، مناطق حساس اکولوژیک و کاربری ناسازگار) صورت گرفت. مطابق نتایج به‌دست آمده در حال حاضر حدود 32 هزار هکتار از وسعت استان توان توسعه برای زراعت آبی دارد که از این میزان، در حال حاضر 78 درصد به کشاورزی آبی اختصاص یافته و دارای توسعه متعادل است. نتایج به‌دست آمده نشان داد که هم اکنون حدود 6100 هکتار از گستره استان (1/2 درصد استان) کماکان دارای ظرفیت طبیعی برای توسعه زراعت آبی است، اما کاربری به آن اختصاص نیافته است و حدود 14 درصد از اراضی استان تحت پوشش توسعه کشاورزی آبی نامتعادل قرار دارد و از ظرفیت اکولوژیک لازم برای توسعه کشاورزی برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: قابلیت اراضی، کشاورزی آبی، توسعه متعادل، معیارهای اکولوژیک، استان البرز
  • زینب بابائی، اکرم الملوک لاهیجانیان*، معصومه شجاعی صفحات 477-486
    حمل ونقل و جابه جایی از جنبه های اصلی حیات شهری است و ساماندهی حمل ونقل از نیازهای اولیه شهر سالم به شمار می آید. پرداختن به توسعه پایدار در حمل و نقل به دلیل دغدغه های اساسی بشر در زمینه از بین رفتن منابع، آلودگی های محیط زیستی، پدیده های خطرناکی نظیر گرم شدن زمین، پدیده گلخانه ای و وارونگی هوا دارای اهمیت فراوان می باشد. در این راستا پژوهش حاضر باهدف ارزیابی مدیریت پایدار حمل و نقل درون شهری با رویکرد پایداری محیط زیست تهیه شده است. روش پژوهش تحلیلی-وصیفی بوده و داده ها به روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. مولفه های پژوهش شامل اقتصادی، اجتماعی، محیطی-بوم شناختی و عملکردی-کالبدی است که در قالب پرسش نامه پیمایشی عملیاتی شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ضریب پراکندگی) و استنباطی (تی تست تک نمونه ای T-test) استفاد ه شده است. جامعه آماری کلیه شهروندان منطقه 12 شهرداری تهران (240720 نفر) است که نمونه 400 نفری به صورت تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. میانگین متغیر مدیریت پایدار حمل ونقل درون شهری 96/2 دارای سطح پایدار، میانگین مولفه اقتصادی 3/31 دارای سطح نیمه پایدار، میانگین مولفه اجتماعی 3/01 دارای سطح نیمه پایدار، میانگین مولفه محیطی-بوم شناختی 2/49 دارای سطح ناپایدار و درنهایت میانگین مولفه کالبدی-عملکردی 2/8 دارای سطح نیمه پایدار ارزیابی شده است. همچنین نتایج در بخش استنباطی بیانگر آن است که مدیریت پایدار حمل ونقل درون شهری در مولفه های اقتصادی و کالبدی-عملکردی در راستای پایداری محیط زیست شهری و در مولفه های اجتماعی و محیطی-بوم شناختی در راستای پایداری محیط زیست شهری نیست. مدیریت پایدار حمل ونقل در منطقه 12 کلان شهر تهران در راستای پایداری محیط زیست شهری نیست. در این راستا پیشنهاد های ارایه شده در این پژوهش می تواند در تصمیم گیری مدیریت حمل و نقل شهری جهت دستیابی به حمل و نقل پایدار محیط زیست موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: حمل ونقل پایدار درون شهری، توسعه پایدار، پایداری محیط زیست، منطقه 12 کلان شهر تهران
  • علیرضا سرگزی، محمود صبوحی صابونی*، محمود دانشور کاخکی، سعید یعقوبی صفحات 487-501
    بحران کووید 19 پیش از هر چیز، تهدیدی برای سلامت عمومی شناخته می شد، اما رفته رفته تبدیل به یک تهدید در بخش های مختلف شده است. یکی از بخش هایی که در این پژوهش به بررسی اثرات کووید 19 در آن پرداخته شده است، بخش  محیط زیستی در شهرهای ساحلی استان سیستان و بلوچستان است که از جمله خطراتی که این نقاط را تهدید می کند، متنوع و بسیاری از آن ها منشا محیط زیستی دارند. این پژوهش بر اساس هدف، از نوع کاربردی و به منظور بررسی عوامل مرتبط با بهبود تاب آوری محیط زیستی سواحل مکران انجام شده است. جامعه آماری شامل ساکنان مناطق ساحلی (چابهار، کنارک و دشتیاری)، کارشناسان شیلات و فعالان محیط زیست است. به منظور تعیین عوامل مرتبط با بهبود تاب آوری محیط زیستی، از روش تحلیل عاملی و به منظور ارزیابی تاب آوری محیط زیستی محدوده مورد مطالعه از روش ترکیبی حداکثر آنتروپی و تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، عوامل موثر نام گذاری شده"کنترل آلودگی"، "مدیریت پسماند" و "دسترسی به خدمات و حفاظت از منابع " انتخاب شدند که عامل کنترل آلودگی ها بیشترین درصد تبیین متغیرهای مرتبط با آلودگی سواحل را به خود اختصاص داد و به عنوان عامل نخست که در بهبود تاب آوری محیط زیستی سواحل مکران در برابر کووید 19 نقش دارند، شناخته شد. مدیریت پسماند و دسترسی به خدمات و حفاظت از منابع به ترتیب با وزن 0/374 و 0/141 در رتبه های بعدی قرار گرفتند. همچنین نتایج روش ترکیبی حداکثر آنتروپی و  تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که در مجموع سطح تاب آوری این مناطق پایین بوده و از بین شهرهای ساحلی، کنارک با مقدار  0/46 بیشترین تاب آوری محیط زیستی را را به خود احتصاص داد.
    کلیدواژگان: تاب آوری محیط زیستی، تحلیل عاملی، حداکثر آنتروپی، تحلیل سلسله مراتبی، استان سیستان و بلوچستان
  • محسن عبداللهی، سید عطا الله حسینی، اکبر نجفی صفحات 502-514

    عدم تخصیص بودجه کافی پس از اجرای قانون استراحت جنگل‌ها، مرمت و نگهداری جاده‌های جنگلی طرحهای جنگلداری را مختل و موجب زوال آنها گردیده است. هدف این مطالعه، پیش‌بینی زوال جاده جنگلی در دوره 10 ساله اجرای قانون استراحت جنگل با استفاده از مدل زنجیره مارکوف پنهان و ارزیابی تاثیر آن بر ‌‌هزینه مرمت و نگهداری جاده می باشد. در‌‌ این پژوهش، طول 6/11 کیلومتر از شبکه جاده جنگلی سری 3 آغوزچال نوشهر انتخاب شد. همچنین با توجه به اطلاعات وضعیت جاده و با استفاده از شاخص‌های روسازی PCI و FRPCI در دوره زمانی متوالی 3 ساله (1399-1396) بررسی و روند زوال جاده توسط مدل زنجیره مارکوف پنهان در دوره 10 ساله پیش-بینی شد. نتایج تحقیق نشان داد، سرعت تغییر وضعیت روند زوال جاده از شرایط عالی به خوب سریعتر از تغییر از مرحله متوسط به ضعیف می باشد. از بین قطعات مورد بررسی، حدود 60% درصد تعداد قطعات جاده به‌صورت گسیخته و کمترین تعداد، قطعات با وضعیت عالی می‌باشند. پیش‌بینی می‌شود با ‌توجه به اجرای طرح تنفس و عدم تخصیص بودجه در طی یک‌دوره 10 ساله، جاده با یک شیب تند نزولی به زوال کامل برسد. نتایج این تحقیق، ضرورت تسریع در تخصیص بودجه جهت مرمت و نگهداری جاده موجود را تاکید می کند و همچنین مدل پیش‌بینی عملکرد زنجیره مارکوف با خطای مربع میانگین ها 0.01، قابلیت‌های لازم جهت پیش‌بینی دقیق روند واقعی زوال جاده را دارا می‌باشد. به‌کارگیری دیگر مدل‌های پیش‌بینی و ارزیابی در دوره‌های زمانی بیشتر، نتایج دقیق‌تری بهمراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مدل سازی، زنجیره مارکوف، استراحت جنگل هیرکانی، تعمیر و نگهداری جاده جنگلی
  • سمیه اراضی، محمدحسین ایران نژاد پاریزی*، احد ستوده، بهمن کیانی صفحات 515-526

    توجه به حفظ پوشش گیاهی یکی از ارکان طراحی و مدیریت مناطق است. بدین منظور در این پژوهش، به مطالعه بررسی غنا، تنوع و یکنواختی گیاهان در پهنه های ژیومورفولوژیک حوزه آبخیز آدرشک پرداخته شد. در محیط نرم افزار Arc GIS، با استفاده از نقشه توپوگرافی ژیورفرنس شده، مرز منطقه طبق اصول کارتوگرافی ترسیم شد. پهنه های ژیومورفولوژیک زیستگاه از طریق تفسیر چشمی تصاویر نرم افزار Google Earth شناسایی و در نرم افزار  Arc GISنقشه آن تهیه شد. در طول فصل های بهار و تابستان سال 1398 به شناسایی گیاهان آدرشک پرداخته شد. در مجموع میزان پوشش گیاهی منطقه 16/56درصد محاسبه شد. برای محاسبه غنا، تنوع و یکنواختی گیاهان از شاخص های تنوع زیستی و از آزمون کروسکال- والیس برای مقایسه شاخص های تنوع زیستی در پهنه های ژیومورفولوژیک استفاده شد و در صورت معنی دار بودن اختلاف ها، گروه ها دو به دو با آزمون من-ویتنی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمون کروسکال-والیس نشان داد که اختلاف پهنه های ژیومورفولوژیک از نظر تمام شاخص ها در سطح یک درصد معنی دار است. نتایج آزمون من-ویتنی نشان داد که مناطق واریزه ای از نظر غنا، بالاتر از مناطق صخره ای و آبرفتی هستند.

    کلیدواژگان: آدرشک، پهنه ژئومورفولوژیک، شاخص های تنوع زیستی، کروسکال-والیس، من ویتنی
  • مهین ساعدپناه*، حامد قادرزاده، مرضیه رئیسی، ایوب مرادی صفحات 527-538
    فضاهای سبز شهری، به ویژه درختان، پتانسیل زیادی برای جذب کربن از جو و کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی در شهرها دارند. هدف از پژوهش حاضر برآورد تجمع کربن در گونه های درختی اقاقیا، سرو سیمین، زبان گنجشک و شبه سرو در پارک جنگلی توس نوذر سنندج بود. به همین منظور نوع گونه ها، ارتفاع و قطر برابر سینه برای کلیه درختان موجود در پلات های دایمی، جهت تعیین کربن زیست توده درختی سطح و زیر سطح زمین ثبت گردید و برآورد ذخیره سازی کربن با استفاده از معادلات آلومتریک انجام شد. نتایج نشان داد، که میزان ذخیره کربن در پارک جنگلی توس نوذر در مجموع، 113/68 تن در هکتار است. بررسی تراکم کل کربن ذخیره شده نشان داد، بیشترین مقدار کربن در خاک و کمترین آن در لاشبرگ ها و پوشش علفی پارک جنگلی توس نوذر ذخیره شده است. نتایج بر تاثیر نوع گونه درختان در میزان تجمع کربن تاکید دارد. گونه سرو سیمین، قابلیت بیشتری نسبت به گونه های دیگر در ذخیره سازی کربن دارد. با شناخت گونه هایی که قابلیت بیشتری برای ذخیره کربن دارند و نیز بررسی عوامل مدیریتی که بر فرآیند ذخیره کربن تاثیرگذار هستند، می توان اصلاح و احیاء جنگل های شهری را از منظر شاخص ترسیب کربن دنبال نمود. نتایج این پژوهش ارزش درختان شهری را نه تنها به عنوان اراضی زینتی و زیبایی شناختی بلکه در کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی در سطح محلی آشکار می کند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ها، زیست توده، ذخیره کربن، جنگل شهری
|
  • Niki Aghapour, Mazaher Moeinaddini *, Reza Rafiee Pages 362-371

    Considering the importance of mobile sources in the release of air pollutants in the city, the need to develop and use public transportation is very important, for this purpose there are different approaches. Karaj city needs to replace the fleet with updated standards due to the outdated public transport fleet. Considering the economic and environmental dimensions, the effectiveness of the measures taken should be investigated. Therefore, evaluating the change in the release of pollutants based on each alternative scenario can help the authorities to adopt air pollution reduction strategies. The purpose of designing scenarios in this research is to estimate the effectiveness of scenarios in the field of replacing worn-out taxi fleets in reducing the emission of air pollutants. First, the classification of taxis based on parameters such as different systems, production year, emission standard, type of fuel consumed and vehicle class have been investigated. In the following, the scenarios of standard pollutant reduction were designed in two plans, the replacement of the worn-out fleet with a hybrid, dual-fuel fleet with consumable fuel, with the Euro 4 pollution standard, and finally, the scenarios were compared with the base scenario. The emission coefficients and design scenarios were calculated using the International Vehicle Emission Model (IVE) for roads, 1st grade arterials, highways and freeways, with slopes of zero and ±2%. The results of the comparison of the scenarios showed that by replacing the entire fleet worn out in terms of age (to a new fleet, the second scenario), the highest reduction in standard pollutant emissions was 68% (CO, 85% (VOC), 53% (NOX), 100% ( SOX) and 67% (PM). Also, the results of pollutant emission distribution in Karaj city, using Arc Map software, showed that the highest and lowest pollutant emissions are related to zone 10 and zone 1, respectively. Scenarios for reducing pollutant emissions And the solutions to increase air quality are useful and largely operational for politicians and researchers to better understand the current conditions of air pollution in the region, which require timely provision of funds and principled and detailed planning for implementation.

    Keywords: Air pollution, Replacement of worn-out fleet, IVE model, Karaj
  • Akram Latifinia, Rahim Maleknia *, Mehdi Rahimian Pages 372-383

    Nature-based tourism is one of the important types of tourism that is considered as a suitable tool for of natural resources protection. The present descriptive-survey research using the theory of planned behavior, was conducted to analyze the participatory behavior of tourists in forest protection in the ​​Qaleh Gol, Khorramabad city. For this purpose, 364 tourists who had visited the study area were surveyed by available sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The content validity of the questionnaires was confirmed by experts and the validity of the structure and the reliability of the instrument were obtained by examining the fit of the model at two levels of the measurement model and the structural model. Findings showed that the initial model of planned behavior (TPB), which explains 63% and 52% of the intentions and environmental behavior of tourists in forest protection, respectively. The three main variables of the theory of planned behavior included attitude (ATT), perceived behavioral control (PBC), and subjective beliefs (SN), all of which had positive effects on tourists' intentions to protect the forest. Extended planned behavior with the inclusion of the environmental concern (EC) variable increased by 4% the power to explain the variable of tourist behavior.In the present study, the attitude of tourists was identified as the most important factor, so policymakers can maintain it by emphasizing it. Natural resources and forests are effective. On the other hand, it is necessary to formulate and implement supportive policies for forest protection with an emphasis on tourist participation.

    Keywords: Nature-Based Tourism, theory of planned behavior, Attitude, mental norm, perceived behavioral control
  • Narges Arab, Abdolrassoul Salmanmahiny *, AliReza Mikaeili Tabrizi, Thoma Houet Pages 384-398

    The purpose of this article is to study and analyze the land use dynamics and its impact on the heat islands of the city. This research was conducted for the city of Mashhad and a 10 km wide strip around it with the help of Landsat satellite images in the period 1988 to 2018. The process used includes supervised classification of images, investigation of land use changes during the mentioned period and investigation of changes in land surface temperature (LST) and vegetation density (NDVI) was in land uses and their relationship with land use. The results showed that by 2018, the area of ​​agricultural-garden use decreased by 9.38%, the area of ​​urban and residential areas increased by 12.19%, urban green space increased by 2.11% and other areas increased by 4.93%. The decrease in the level of agricultural-garden areas has been due to their conversion into urban and residential areas. It was also found that changes in man-made land use have led to changes in land surface temperature (LST). An increase in surface temperature and a decrease in the difference between the average temperature of urban areas and areas around the city was observed, which indicates the expansion of the urban heat island phenomenon in the city of Mashhad. The results of this study showed that the use of multi-temporal satellite data and the combination of common methods for studying thermal islands (study of temporal-spatial distribution changes of urban thermal islands compared to changes in urban development, the relationship of thermal islands with vegetation and land use and coverage Lands) can provide a comprehensive view of how urban thermal islands are formed and expanded.

    Keywords: land use changes, NDVI, surface temperature, urban heat islands, Mashhad
  • Linda Bagherian, MahmoudReza Hemami *, Hossein Bashari, Azita Rezvani Pages 399-414

    Sand cat Felis Margarita (Felidae) is a small cat distributed in deserts of North Africa, Arabia, Central Asia, Pakistan and central Iran. This species is listed as Least Concern (LC) by IUCN and categorized on appendix II of the CITES. Successful conservation of this species demands for a comprehensive understanding of its habitat requirements. In this study, a Bayesian Belief Network (BBN) habitat suitability model was developed for sand cat through a practice of knowledge elicitation, calibration, sensitivity analysis and verification. Denning possibility, prey density, distance to Haloxylon woods, and soil stability were recognized as the most important variables determining habitat suitability of sand cat. Overall accuracy of the model was calculated at 96.7% using 120 presence/absence points collected across the species habitat in eastern Isfahan province. The results of model evaluation by sensitivity analysis and using data from fieldwork showed that the prepared model works well to determine habitat suitability. The results of this model not only combined the expert opinion and quantitative data obtained from land use maps, but also provided a good basis for use in adaptive management for the management of sand cat habitats.

    Keywords: Sand cat, Decision support tool, Sensitivity analysis, Bayesian belief network, Habitat suitability modeling
  • Maryam Sadat Motahari, Pedram Atarod *, Jahangir Feghhi Pages 415-427
    Tourism as a major global industry is affected directly and indirectly by climate change. The aims of this study were (i) to introduce the most suitable months for tourism activity using the holiday climate index (HCI), and (ii) to investigate the HCI trend during the period 1989-1397 in the Hyrcanian region of northern Iran. HCI consisting of climatic variables of temperature relative humidity, cloudiness, precipitation, and wind speed was calculated and classified for the synoptic meteorological stations of Astara, Anzali, Rasht, Ramsar, Nowshahr, Babolsar, and Gorgan in the 30-year period. The HCI trending was investigated by Mann-Kendall (MK) test. Throughout the Hyrcanian region, the average HCI value was found to be 48 (low class), ranging from 29 (unacceptable class) in Astara in January to 74 (acceptable class) in Babolsar in May. Forty eight percent of the monthly HCI values ​​were greater than 50 (acceptable class) while 12% were between 40 and 49. The most suitable months for tourism in the Hyrcanian region were from May to October. The MK test showed 13% of the 30-years HCI monthly trends in the meteorological stations were significant concluding that tourism in the region was less affected by climate change. The HCI is a worthy tool to introduce the most appropriate month for tourism in this attractive region of Iran with eye-catching views. Examining the HCI long-term trend can successfully reflect the impact of climate change on tourism sustainability.
    Keywords: meteorological station, climate change, Mann-Kendall
  • Abbas Esmaili, Nader Bahramifar *, Babak Golzadeh, Omid Sedaghat Pages 428-444
    The entry of chemical compounds into the environment is considered a serious threat to humans and other living things. One of these compounds is malachite green, which enters water resources and causes problems for humans and public health. The use of Nano sorbents is a new, high-performance method for removing pollutants from aquatic environments. Graphene, due to its unique properties, is one of the materials that can be used to remove some materials. In this study, graphene was prepared from rice straw residue, which is considered as a waste material, and then magnetized by heat solvent method. SEM, BET, Raman and FTIR analysis were performed to detect and evaluate the properties of the synthesized nanocomposites. The nanocomposite was then investigated to remove malachite green from aqueous solutions in a batch system. Effective factors in adsorption such as pH, adsorbent amount, contact time, initial concentration of malachite green and temperature were investigated. The results showed that the maximum adsorption capacity is 993.33 at concentrations of 50 mg/L and the adsorbent is 5 mg/L for 20 minutes. Also, two types of isothermal adsorption models of Freundlich and Langmuir were investigated and since the correlation coefficient of Langmuir model was higher than Freundlich model. Various models have been developed to evaluate the rate of adsorption process. In this study, pseudo-first-order and pseudo-second-order kinetic models were used. Due to the higher detection coefficient of the pseudo-second-order model, the rate of malachite green adsorption process on G/Fe3O4 was well matched with the pseudo-second-order model. Also, thermodynamic studies showed that the adsorption process is spontaneous and the adsorbent collides with malachite green is random. In this study, four types of solvents were investigated. The adsorption-desorption process was repeated over 5 cycles, with a slight reduction in adsorption capacity and the removal efficiency of malachite green from these steps. Finally, considering the suitable adsorption capacity of the synthesized G/Fe3O4 nanocomposite as well as the adsorption capacity of the adsorbent, it can be concluded that this adsorbent can be a suitable adsorbent for removing malachite green from aqueous solutions.
    Keywords: magnetic graphene, malachite green, Nano sorbent, Wastewater treatment, kinetic studies
  • Mohsen Eftekharipoor, MohammadJavad Ghaneei-Bafghi *, Mahdi Tazeh, MohammadReza Fazel Pour Aghdaei Pages 445-459

    With the growth of population and expansion of urbanization followed by the rapid development of industry, one of the most important issues that has occupied city managers is the optimal management of industerial waste. The aim of this study is to investigate the capability of desert areas to dispose of industrial waste in Ardakan city which was done in 2021. To achieve this goal, the method of hierarchical analysis was used. Selection criteria are soil characteristics including clay percentage and sand percentage, geology, land use, population density, distance from water sources, distance from four environmental zones, distance from waterway, distance from road, groundwater level, slope, and distance from fault. The questionnaire was completed by 30 experts and Expert Choice software was used. After determining the weights of the criteria, fuzzy overlap of the layers was performed using Arc GIS software. The results showed that land use has the highest weight and share in assessing the potential of land for waste disposal. After this, slope criteria, distance from water sources, population density and water level and soil science have the highest weights, respectively. Finally, the land capability map was divided into five classes. Spatial distribution of areas with very high potential for waste disposal showed that some areas in the west, a small part of the central areas and southeastern areas with a total area of 769.21 square kilometers have the best potential for waste disposal. These areas cover about 6% of the total area of ​​Ardakan city. The results showed that the specific characteristics of desert areas such as poorly covered and barren lands is the most important feature of these areas in terms of waste disposal and the method of hierarchical analysis with fuzzy overlap can determine suitable areas for waste disposal to an acceptable level.

    Keywords: AHP, Fuzzy membership, Fuzzy overlap, Gamma method
  • MohammadSaber Baghkhanipour, Romina Sayahnia, Naghmeh Mobarghei, Afshin Danehkar Pages 460-476

    Sustainable management of land is possible through planning its use within the framework of suitable spatial balance for human activities with environmental capabilities. Therefore, adequate identification and understanding of the balance and imbalances of the spatial structure, and also understanding of the concept of consistency and its required resources, are the basis for optimal planning toward reducing Incompatibilities and spatial conflicts. In the current study, the spatial balance of land uses is measured after evaluating land capability, and three options including balanced development, unbalanced development, and possible development are presented for decision-making. The evaluation of the ecological potential of the land is based on the capability assessment of ecological components, and the present study is focused on this assessment for the development of irrigated farming. Capability assessment is based on 9-factor criteria (slope, height above sea level, average annual temperature, soil suitability class for agriculture, land unit, soil depth, soil fertility, soil drainage, and programmable agricultural water) and 8 constraint criteria (cover type and production Pasture, forest habitat, soil salinity, soil erosion, flooding, culturally sensitive areas, ecologically sensitive areas, and incompatible land use). According to the results obtained, about 32 thousand hectares of the province's area can be developed for irrigated farming, of which 78% is currently allocated to irrigated agriculture and has a balanced development. Results indicate that currently about 6100 hectares of the province lands (1.2% of the province) still have a natural capacity for the development of irrigated farming, but the land use has not been allocated to it, and about 14% of the province's lands are covered by the development of unbalanced irrigated agriculture, and does not have the sufficient ecological capacity for agricultural development.

    Keywords: Land capability, Irrigated Farming, Balanced Development, Ecological criteria, Alborz Province
  • Zeinab Babaei, Akramolmolok Lahijanian *, Masoumeh Shojaei Pages 477-486
    Transportation is one of the main aspects of urban life, and organizing transportation is one of the basic needs of a healthy city. Dealing with sustainable development in transportation is very important due to human's basic concerns in the field of loss of resources, environmental pollution, and dangerous phenomena such as global warming, greenhouse effect, and air inversion. In this regard, the present study was prepared with the aim of evaluating the sustainable management of intra-city transportation with the approach of environmental sustainability. The research method is analytical-descriptive and the data was collected through library and field studies. The components of the research include economic, social, environmental-ecological, and functional-physical, which have been operationalized in the form of a survey questionnaire. Descriptive statistics (frequency distribution, mean, standard deviation, and dispersion coefficient) and inferential statistics (one-sample T-test) were used to analyze the data. The statistical population is the total population of the citizens of District 12 of Tehran municipality (240,720 people), and a sample of 400 people was randomly questioned. The average of the sustainable management variable of intra-city transportation is 2.96 with a stable level, the average of the economic component is 3.31 with a semi-stable level, the average of the social component is 3.01 with a semi-stable level, the average of the environmental-ecological component is 2.49 with an unstable level, and finally, the average of the physical component is 2.8 performance has been evaluated as a semi-stable level. Also, the results in the inferential part indicate that the sustainable management of intra-city transportation in the economic and physical-functional components is not in line with the sustainability of the urban environment and the social and environmental-ecological components are not in line with the sustainability of the urban environment. The sustainable management of transportation in the 12th district of the Tehran metropolis is not in line with the sustainability of the urban environment. In this regard, the suggestions presented in this research can be effective in the decision-making of urban transportation management to achieve environmentally sustainable transportation.
    Keywords: Sustainable intercity transportation, Sustainable Development, Environmental Sustainability, Tehran metropolitan area 12
  • Alireza Sargazi, Mahmood Sabouhi Sabouni *, Mahmood Daneshvar Kakhki, Saeed Yaghoubi Pages 487-501
    The COVID-19 crisis was first regarded as a threat to public health, but it gradually started to threaten different sectors. One of the sectors influenced by this crisis, which is the topic of this research on the effects of COVID-19, is the fisheries sector in the coastal cities of Sistan and Baluchistan province. Diverse hazards jeopardize these cities and most have environmental origins. The present research was an applied study in terms of the goal and aimed to investigate the factors related to the improvement of environmental resilience in the coastal cities of Makran. The statistical population was composed of all residents of the studied areas (Chabahar, Konarak and Dashtiari), Fisheries experts, and environmental activists. The factors underpinning the improvement of environmental resilience were determined with factor analysis, and the environmental resilience of the study site was assessed with a combination of maximum entropy and analytic hierarchy process (AHP). Based on the results of factor analysis, the factors were divided into three categories named “pollution control”, “waste management”, and “access to services and conservation of resources”. “Pollution control” was found to be the main factor in accounting for the variables of coastal pollution, so it was recognized as the first factor in improving the environmental resilience of the coastal cities against COVID-19. The next factors were “waste management” and “access to services and conservation of resources” with the weights of 0.347 and 0.141, respectively. Also, the results of the combined maximum entropy and AHP revealed that the coastal areas of Makran were, in total, lowly resilient and that among the coastal cities, Konarak had the highest environmental resilience (0.46).
    Keywords: Environmental resilience, factor analysis, Entropy, Analytic Hierarchy Process, Sistan, Baluchestan Province
  • Mohsen Abdollahi, Seyed Ataollah Hosseini, Akbar Najafi Pages 502-514

    The lack of allocation of sufficient funds after the implementation of the forest rest law, the restoration and maintenance of forest roads has disrupted the forestry projects and caused them to deteriorate. The purpose of this study is to predict forest road deterioration during the 10-year period of implementation of forest rest law using hidden Markov chain model and evaluate its effect on the cost of road repair and maintenance. In this research, along the 11.6 km forest road network series 3 of Aghuzchal (Nowshahr) in the educational-research forest of Tarbiat Modares University, according to the road condition information using PCI and FRPCI pavement indicators in a consecutive period of 3 years (2016-2019) the investigation and road deterioration process was predicted by the hidden Markov chain model in a 10-year period. The results showed that the process of deterioration of the road from excellent to good is much faster than the process of its changes from medium to poor. The highest percentage of road sections are broken and the lowest number are sections in excellent condition. It is predicted that due to the implementation of the breathing plan and the lack of budget allocation during a 10-year period, the road will go down a steep slope to complete deterioration. The results emphasize the need to accelerate the allocation of funds for the repair and maintenance of the existing road, and the Markov chain performance prediction model with an RMSE error of 0.01 has the necessary capabilities to accurately predict the actual road deterioration process. The use of other prediction and evaluation models in more time periods will bring more accurate results.

    Keywords: Modeling, Markov chain, Hyrcanian forest rest, Forest road maintenance
  • Somayeh Arazi, MohammadHosein Irannezhadparizi *, Ahad Sotoudeh, Bahman Kiani Pages 515-526

    Paying attention to vegetation preservation is one of the pillars of design and management of areas. For this purpose, in this study, the study of richness, diversity and uniformity of plants in the geomorphological zones of Adoroshk watershed was studied. In Arc GIS software environment, using georeferenced topographic map, the boundary of the area was drawn according to cartographic principles. Habitat geomorphological zones were identified by visual interpretation of Google Earth software images and mapped in Arc GIS software. During the spring and summer of 2019, Adoroshk plants were identified. In total, the amount of vegetation in the area was 16.56%. Biodiversity indices were used to calculate the richness, diversity and uniformity of plants and Kruskal-Wallis test was used to compare biodiversity indices in geomorphological zones. If the differences were significant, the groups were divided into two. The two were compared by Mann-Whitney test. The results of the Kruskal-Wallis test showed that the difference of geomorphological zones in terms of all indicators is significant at the level of one percent.  The Mann-Whitney test showed that the deposit areas are richer in terms of richness than the rocky and alluvial areas.

    Keywords: Adoroshk, Geomorphological zone, Biodiversity indicators, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney
  • Mahin Saedpanah *, Hamed Ghaderzadeh, Marzieh Reisi, Ayoob Moradi Pages 527-538
    Urban green spaces, particularly trees, have great potential to sequester carbon from the atmosphere and mitigate the impacts of climate change in cities. The aim of this study was to estimate the carbon accumulation in the biomass and soil of Robinia, Cupressus, Fraxinus and Chamaecyparis tree species in Toos Nozar forest park in Sanandaj. For this purpose, the type of species, height and diameter equal to the chest for total trees in the permanent plots were recorded to determine the carbon biomass of the tree above and below ground and estimates of carbon storage were performed using allometric equations. The results showed that the total carbon storage in Toos Nozar forest park is 113.68 tons per hectare. Examination of the total density of stored carbon showed that the highest amount of carbon was stored in the soil and the lowest in the litter and grass cover of Toos Nozar forest park. The results emphasize the effect of tree species on carbon sequestration. Cupressus is more potent than other species in carbon storage. By recognizing the species that have more potential for carbon storage and also examining the management factors that affect the carbon storage process, it is possible to follow the improvement and rehabilitation of urban forests from the perspective of carbon sequestration index. The results of this study reveal the value of urban trees not only as ornamental and aesthetic lands but also in reducing the effects of climate change at the local level.
    Keywords: species diversity, Biomass, carbon storage, Urban forest