فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و پنجم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نگار صالحی هفشجانی، آرش ملکیان*، حسین آذرنیوند، علی سلاجقه، رفعت زارع بیدکی، باقر شیرمحمدی صفحات 177-194

    انتشار غیر قابل کنترل گازهای گلخانه ای دراتمسفر به عنوان عامل اصلی و تهدید برای تغییر اقلیم مطرح شده است. این امر موجب کاهش بارش ها، افزایش درجه حرارت و وقوع پیامدهای حدی اقلیمی در آینده است. با توجه به ویژگی های جوامع و محدودیت ها می تواند پیامدهای زیا نباری به همراه داشته باشد. درک روند این تغییرات در انجام پروژه های تغییر اقلیمی در مقیاس جهانی برای فهم تغییرات اقلیمی آینده بسیار مهم است. در این پژوهش، از مدل اقلیمی ریزمقیاس نمایی آماری جهت ریز مقیاس سازی در مقیاس منطقه ای برگرفته از مدل های گردش جهانی جو استفاده شده است. این پژوهش در حوزه آبخیز کارون شمالی به بررسی روند مولفه های بارش و درجه حرارت میانگین، جهت آشکارسازی تاثیر تغییرات بر اقلیم منطقه، انجام شده است که نتایج در پیش بینی های انجام شده نشان می دهد، در بازه پیش بینی شده (2100-2020) با استفاده از دو سناریوی خوشبینانه و بدبینانه (RCP2.6 و RCP8.5) عملکرد ارزیابی مدل برای متغییر بارش (R=0/85, MAD= 0/58, MSE=0/73, RMSE=0/84) و برای متغییر درجه حرارت (R=0/93, MAD= 2/2, MSE=1/5, RMSE=1/3) می باشد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، متوسط بارش نسبت به دوره مشاهداتی تحت سناریو RCP2.6  به میزان 35/97 میلی متر افزایش و تحت سناریوی.RCP8.5 به مقدار 73/57 میلی متر افزایش خواهد داشت. همچنین درجه حرارت در هر دو سناریو RCP2.6 و  RCP8.5به ترتیب 3/01 و 4/79 درجه سانتی گراد افزایش خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گازهای گلخانه ای، مدل گردش عمومی جو، مدل ریزمقیاس نمایی آماری
  • نهال نخلستانی، لعبت تقوی*، محسن دهقانی، همایون احمدپناهی صفحات 195-207
    کروم معمولا به دو شکل سه ظرفیتی و شش ظرفیتی در سیستم های آبی وجود دارد. هر دو حالت کروم ویژگی های شیمیایی، زیستی و محیطی متفاوتی دارند. عنصر کروم در انواع کاربردهای صنعتی استفاده می شود، از این رو، مقادیر زیادی کروم در محیط تخلیه می شود. در این مطالعه از نانوکامپوزیت اکسید گرافن مغناطیسی پلیمر شده با گروه آمین 5-آمینو ایزو فتالیک اسید برای حذف فلز کروم از محیط های آبی با استفاده از روش سطح پاسخ - طراحی مرکب مرکزی به منظور بهینه سازی فرآیند جذب استفاده شد. شناسایی گروه های عاملی نانو جاذب سنتز شده توسط دستگاه طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، وزن سنجی گرمایی (TGA) و آنالیز مغناطیس سنجی (VSM) انجام گردید. نتایج بهینه سازی براساس مدل سطح پاسخ نشان داد که مقدار بهینه متغیر pH برابر با 3/5، غلظت ابتدایی فلز در محلول 55 میلی گرم در لیتر، مقدار جاذب 25 میلی گرم و زمان تماس جاذب 37/5 دقیقه به دست آمد. همچنین نتایج بررسی مدل های هم دمای جذب نشان داد که مدل لانگمویر با مقدار R2، 0/99 انطباق بیشتری با فرآیند جذب کروم توسط جاذب سنتز شده دارد و حداکثر ظرفیت جذب براساس مدل لانگمویر 90/90 میلی گرم بر گرم به دست آمد. بررسی فرآیند ترمودینامیک جذب، بیانگر این است که فرایند جذب گرماگیر است و با افزایش دما ظرفیت جذب افزایش می یابد. به طور کلی نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد که انتظار می رود نانوکامپوزیت اکسید گرافن مغناطیسی پلیمر شده با گروه آمین یک جاذب موثر برای حذف کروم از سیستم آبی باشد.
    کلیدواژگان: کروم، جذب سطحی، مدل سطح پاسخ، محیط آبی، پلیمر
  • رامین عالی وند، امید نوری*، هادی ویسی، رضا دیهیم فرد صفحات 208-225
    با افزایش جمعیت و مهاجرت توجه به تامین امنیت غذایی، افزایش انسجام اجتماعی و فرهنگی در شهرها اهمیت دوچندانی یافته است. به عنوان یک رهیافت برای تحقق انسجام اجتماعی و توسعه سرمایه اجتماعی، باغ اجتماعی که یک قطعه زمین در منطقه شهری است و توسط یک گروه از شهروندان که در آن به کار باغبانی مشغول هستند و جایگاه مهمی در توسعه شهری یافته است. از آنجا که شناخت کارکردهای باغ اجتماعی می تواند راهنمای سیاست گذاران و برنامه ریزان برای توسعه شهری باشد. در این تحقیق، کارکردهای این نوع باغ ها با رویکرد کیفی و با استفاده از سنتزپژوهی شاخص ها و مولفه های مرتبط با باغ های اجتماعی بررسی گردید. بر اساس یافته های تحقیق، خدمات و کارکردهای این باغ ها در هشت بعد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، محیط زیستی، اکولوژیکی، آموزشی و سلامت دسته بندی شده که هریک از این ابعاد دارای مولفه هایی با ارزش متفاوت است. بر همین اساس پرسشنامه ای با هشت بعد و 125 مولفه طراحی شد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 92 نفر تعیین شد و اطلاعات از جامعه آماری که  به صورت کاملا تصادفی از بین جامعه آماری انتخاب شده در شهرستان کرج از طریق پرسشنامه محقق ساخته، اطلاعات جمع آوری شد. روایی پرسشنامه از دیدگاه و تجربیات اساتید و متخصین و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (89/0) تایید شد. نتایج نشان داد که از این هشت کارکرد به ترتیب بعد آموزشی، محیط زیستی و سلامتی این باغ ها حایز بیشترین اهمیت هستند. این تحقیق نقش و جایگاه این باغ ها را در شهرسازی به خوبی تبیین نموده و در طراحی شهر و شهرسازی می تواند به عنوان یکی از ارکان و کاربری های مهم مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: واژه کلیدی: خدمات و کارکرد، باغ اجتماعی، سنتز پژوهی
  • زهرا صبوری همت آبادی، مصطفی شیرمردی*، اکرم بمانی خرانق، مریم دهستانی اردکانی، محمدجواد قانعی بافقی صفحات 226-239

    شاخص تحمل به آلودگی هوا، به عنوان معیاری برای ارزیابی مقاومت گیاهان نسبت به آلودگی هوا به شمار می رود. هدف از این مطالعه، ارزیابی شاخص تحمل به آلودگی هوا و شاخص عملکرد پیش بینی شده در گیاهان موجود در فضای سبز کارخانه گندله سازی اردکان بود. در فصل بهار 1399، از 26 گونه گیاهی (بوته ای، درختچه ای و درختی) موجود در محوطه گندله سازی اردکان نمونه برداری شد. پارامترهایpH  عصاره برگ، محتوای نسبی آب، کلروفیل کل و اسید آسکوربیک در برگ های کاملا توسعه یافته اندازه گیری شد. با استفاده از این چهار پارامتر، شاخص تحمل به آلودگی هوا تعیین شد. در نهایت با توجه به شاخص تحمل به آلودگی هوا و ویژگی های زیستی و اجتماعی- اقتصادی، شاخص عملکرد پیش بینی شده تعیین شد. نتایج نشان داد که شاخص های pH عصاره برگ، محتوای نسبی آب، اسید آسکوربیک، کلروفیل کل و شاخص تحمل به آلودگی هوا در 26 گیاه مورد مطالعه، تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (0/05 >P). نتایج مقایسه میانگین حاکی از آن بود که بالاترین مقدار شاخص تحمل به آلودگی هوا مربوط به Yucca filamentosa  (12/2) و کمترین مقدار مربوط بهChamaecy paris sp.  (4/1)  بود. شاخص تحمل به آلودگی هوا در تمام گیاهان کمتر از 15 بود. این مطالعه نشان داد که از شاخص تحمل به آلودگی هوا برای شناسایی گیاهان حساس به آلودگی هوا می توان استفاده کرد. نتایج نشان داد که Phoenix dactylifera، حداکثر شاخص عملکرد پیش بینی شده را داشت (درصد امتیاز برابر 62/5 و مقدار شاخص عملکرد پیش بینی شده برابر 4) و در ارزیابی این شاخص، رده خوب را به خود اختصاص داد. Frankenia laevis و Ruellia tuberosa کمترین مقدار شاخص عملکرد پیش بینی شده را داشتند (درصد امتیاز برابر 5/12 و مقدار شاخص عملکرد پیش بینی شده برابر صفر) و از نظر ارزیابی در دسته عدم توصیه قرار گرفتند. از 26 گونه گیاهی مورد مطالعه از نظر شاخص عملکرد پیش بینی شده، 11 گیاه در رده عدم توصیه، 5 گیاه خیلی ضعیف، 9 گیاه ضعیف و یک گیاه خوب بود. مطالعه حاضر نشان داد که ارزیابی گیاهان تنها با استفاده از شاخص تحمل به آلودگی هوا مناسب نمی باشد اما ترکیب این شاخص با ویژگی های زیستی و اجتماعی-اقتصادی برای توصیه گونه های گیاهی مناسب برای اهداف بوم شناختی مفید می باشد.

    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، آلودگی هوا، حساسیت، شاخص زیستی، مقاومت
  • هانا عزیزی، جمیل امان الهی* صفحات 240-252
    رودخانه ها از آسیب پذیرترین اکوسیستم ها در جهان هستند، به همین دلیل تعیین و تامین حداقل نیاز آبی محیط زیستی برای حفظ کارکردهای اکولوژیک آن ها و حفظ سلامت اکوسیستم رودخانه ها موضوع بسیار پیچیده ای از نظر علمی و فنی، مدیریتی، اجرایی و در نهایت اجتماعی و اقتصادی است. به منظور تعیین نیاز آبی محیط زیستی رودخانه آزاد که یکی از رودخانه های مهم استان کردستان است، پژوهش حاضر با استفاده از مدل PHABSIM صورت گرفت. در این پژوهش صحت داده های رودخانه های بالادست در مقایسه با رودخانه  پایاب سد در برآورد میزان نیاز آبی محیط زیستی مورد آزمون قرار گرفت. در این راستا داده های عمق و سرعت مناسب آب و شاخص کف بستر مناسب رودخانه برای زیست گونه شاخص ماهی در ماه های دی، بهمن و اسفند سال 1397 و فروردین و اردیبهشت سال 1398 به عنوان داده ورودی مدل مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در روش استفاده از داده های بالا دست میزان نیاز آبی محاسبه شده برای فروردین و اسفند ماه به ترتیب برابر با  m3/s 6/7  و m3/s 4/7 است و همین میزان نیاز بر اساس داده های خود رودخانه آزاد به ترتیب برابر با  m3/s 4/4  و m3/s 4/2 است این در حالی است که میزان جریان کمینه رودخانه در بازه زمانی 1366 تا 1389 برابر با m3/s 7/327  و m3/s7/779 است که این امر نشان می دهد داده های به دست آمده از روش جمع نیاز آبی سر شاخه ها در مقایسه با برآورد نیاز آبی در خود رودخانه دارای نزدیکی بیشتری به حداقل جریان در بازه زمانی 1366 تا 1389 است.
    کلیدواژگان: نیاز آبی محیط زیستی، مدل PHABSIM، گونه شاخص، سرعت آب
  • هانیه جعفری وفا، احمدعلی پوربابایی*، حسینعلی علیخانی، نجمه یزدانفر، مجید خانعلی صفحات 253-263

    پاکسازی آلودگی نفتی در محیط ناهمگون خاک با پیچیدگی هایی روبه رو است که عواملی نظیر شوری خاک و سن آلودگی به سختی آن می افزایند. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر یکی از سویه های بومی باکتری رودوکوکوس و انواع پسماندهای آلی در کاهش هیدروکربن‍‍ های نفتی کل یک خاک شور آلوده به نفت خام در شرایط انکوباسیون اجرا شد. بدین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل کامل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار فاکتور تلقیح باکتریاییRhodococcus cercidiphylli Y1M65003 ، پنج درصد ضایعات کمپوست قارچ، پنج درصد باگاس نیشکر و افزودن منبع نیتروژن و فسفر با نسبت 100:10:1 از منبع اوره و سوپرفسفات تریپل طراحی گردید. نتایج تجزیه واریانس داده های حذف هیدروکربن های کل نشان داد که چهار فاکتور مورد بررسی توانستند اثر معنی داری (0/001>P) بر کاهش هیدروکربن های کل خاک داشته باشند که از میان آن ها فاکتور تلقیح باکتریایی سهم بیشتری در واریانس متغیر وابسته داشت. اثرات متقابل مایه تلقیح باکتریایی با هر یک از فاکتورهای ضایعات کمپوست قارچ، باگاس و منبع نیتروژن و فسفر نیز بر تجزیه هیدروکربن‍ های کل خاک معنی دار بود (0/01>P). کاراترین تیمار در کاهش هیدروکربن های کل نفت خاک تلفیقی از فاکتورهای مایه تلقیح باکتریایی، ضایعات کمپوست قارچ و منبع نیتروژن و فسفر بود. این تیمار توانست در طی 60 روز، 35/4درصد از هیدروکربن های کل نفت خاک را کاهش دهد. نتایج نشان داد که افزودن ضایعات کمپوست قارچ و تحریک زیستی ناشی از منبع نیتروژن و فسفر می تواند توان باکتری رودوکوکوس را در تجزیه هیدروکربن های نفتی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ضایعات کمپوست قارچ، باگاس، آلودگی نفتی، تحریک زیستی، تقویت زیستی
  • زهره ابراهیمی خوسفی، سمیرا زندی فر*، محمد خسروشاهی، مریم نعیمی صفحات 264-276
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثر تغییر پارامترهای اقلیمی بر وقوع پدیده گرد و غبار در استان قزوین م ی باشد. بدین منظور، متوسط پارامترهای بارش، رطوبت نسبی، تبخیر و تعرق پتانسیل، دما، سرعت متوسط باد و سرعت بادهای بیشتر از 6 متر بر ثانیه در بازه زمانی 2016-2006 در نظر گرفته شد و تعداد روزهای گرد و غبار باتوجه به کدهای مربوط به پدیده گرد و غبار (06 تا 09، 30 تا 35 و 98) استخراج و در مقیاس های ماهانه، فصلی و سالانه محاسبه گردید. روند تغییرات پارامترهای اقلیمی و تعداد روزهای غبارآلود با استفاده از آزمون من-کندال و ارتباط بین آن ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد. نتایج نشان داد که سرعت بادهای بیشتر از 6 متر بر ثانیه در اغلب مقیاس های مطالعاتی، روندی کاهشی و معنی دار (Z>-1/96) داشته است. روند مشابهی برای دمای متوسط و تبخیر و تعرق پتانسیل در ماه اکتبر مشاهده شد. روند تغییرات روزهای غبارآلود برای رخدادهای محلی در تابستان و برای رخدادهای فرامحلی در فصل بهار افزایشی و معنی دار نشان داده شد. این درحالی است که در سایر پارامترهای مورد بررسی، تغییرات معنی داری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد روزهای غبارآلود محلی با شیب 0/08 و روزهای توام با گرد و غبار فرامحلی با شیب 0/68در دوره آماری مورد بررسی افزایش یافته اند. تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط قوی و معنی داری بین افزایش دمای متوسط بیشینه با تعداد روزهای توام با گرد و غبار محلی در فصل زمستان و همچنین بین سرعت متوسط بادهای سطحی بهاره با تعداد روزهای غبارآلود در این مدت وجود شده است (0/67; P≤0/05=r).
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، طوفان های شن و گرد و غبار، فرسایش بادی، من-کندال، پارامترهای اقلیمی
  • سیما دهقانی احمد آبادی، حیدر مفتاحی زاده*، غلامرضا سیاحتی اردکانی، مصطفی شیرمردی صفحات 277-290

    امروزه استفاده از گیاهان متحمل به تنش های محیطی در فضای سبز مناطق گرم و خشک امری ضروری است. یکی از مهم ترین تنش ها، کیفیت آب آبیاری می باشد. این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی و گیاه پالایی گیاهان آبیاری شده با پساب فولاد انجام شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- آب آبیاری رایج فضای سبز 2- 50% اختلاط آب آبیاری رایج فضای سبز و پساب 3- پساب کامل 4- آب مخلوط (آب آبیاری رایج فضای سبز، پساب و پساب سختی گیر رزینی) می باشند. گیاهان مورد استفاده شامل اطلسی مکزیکی، شاه پسند و اسطوخودوس می باشند که همگی هم اندازه بودند. صفات مورد بررسی شامل اندازه گیری میزان فنل و آنتی اکسیدان که با دستگاه اسپکتروفتومتر انجام شد. برای ارزیابی توان گیاه پالایی، فاکتور انتقال، ضریب جذب زیستی و فاکتور غلظت زیستی نیز بررسی گردید. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تاثیر نوع آب بر ضریب جذب زیستی کادمیوم معنی دار نبوده ولی بر بقیه شاخص ها اختلاف معنی داری نشان داده است. همچنین نوع گیاه و برهمکنش نوع آب و نوع گیاه هم بر تمام شاخص ها در سطح 5 درصد معنی دار بود. نتایح نشان داد تیمار برهمکنش گیاه شاه پسند در آب خام رایج، تیمار 50% اختلاط آب خام رایج و پساب و تیمار پساب کامل و برهمکنش اسطوخودوس در 50% اختلاط آب خام رایج و پساب و تیمار آب مخلوط برای گیاه پالایی کادمیوم مناسب می باشند. اثر متقابل اطلسی مکزیکی با تیمار آب خام رایج برای گیاه پالایی سرب مناسب می باشد. با توجه به محدوده ضریب جذب زیستی، همه گیاهان مورد بررسی انباشت کننده نسبتا مناسبی برای فلز کادمیوم و سرب هستند.

    کلیدواژگان: فاکتور انتقال، ضریب جذب زیستی، فاکتور غلظت زیستی، فولاد غدیر
  • احسان مرادی، علی طویلی*، محسن اسداللهی، محمدرضا احمدی رکن آبادی صفحات 291-306

    رویشگاه بالقوه گیاه مرتعی شنبلیله شیرازی (Trigonella elliptica) در اراضی مرتعی استان یزد با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی به عنوان یکی از مدل های پیشرفته یادگیری ماشینی مدل سازی شد. از 11 متغیر کاربری اراضی، شاخص شوری خاک، بارندگی، حداقل و حداکثر دما، تبخیر، ارتفاع، جهت و درجه شیب، فاصله تا آبراهه و شاخص خیسی توپوگرافی و همچنین موقعیت مکانی حضور شنبلیله شیرازی استفاده شد. از مجموع 103 موقعیت مکانی ثبت شده به عنوان نقاط حضور این گیاه، به طور تصادفی 70 درصد برای آموزش مدل و 30 درصد برای آزمون مدل توسعه داده شده استفاده شد. به منظور اعتبارسنجی و آزمون مدل، از مساحت زیر منحنی مشخصه عملکرد (AUC_ROC) و جهت تعیین اهمیت متغیرهای محیطی مورد استفاده در مدل سازی از روش جک نایف (Jackknife) استفاده شد. نتایج ارزیابی مدل با استفاده از منحنی ROC (AUC>0/8)، عملکرد خیلی خوب را نشان داد. همچنین آماره های خطا شامل صحت، دقت مدل سازی، مقادیر اریبی، احتمال آشکارسازی و نرخ هشدار اشتباه به ترتیب 0/9، 0/79، 1، 0/93 و 0/04 را نشان دادند که بیان گر عملکرد خوب مدل است. نتایج تعیین اهمیت متغیرها نشان داد که به ترتیب عامل درجه شیب، و سپس ارتفاع و شاخص خیسی توپوگرافی نسبت به بقیه عوامل در تعیین رویشگاه بالقوه شنبلیله شیرازی اهمیت بیشتری دارند. نقشه حاصل از پیش بینی رویشگاه بالقوه شنبلیله شیرازی می تواند به عنوان اطلاعات دقیق به منظور احیاء رویشگاه های تخریب شده این گیاه مرتعی در استان یزد مفید واقع شده و مورد توجه بخش اجرایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی مکانی، شنبلیله شیرازی، مراتع استان یزد، جنگل تصادفی
  • سمانه عابدی* صفحات 307-319

    با توجه به پیامدهای تغییر اقلیم، برنامه ریزان شهری در پی ارایه راهبردها و راه حل هایی برای مقابله با آثار تغییر اقلیم در کلان شهرها می باشند. در این میان مدیریت مصرف آب، مولفه ای از مدیریت تقاضا م ی باشد که ناظر بر مسایل کاهش تلفات و مصارف غیرضروری آب است. در این راهبردها، تلاش بر این است که با استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف، افزایش آگاهی مصرف کنندگان و بکارگیری ابزارهای قانونی و اقتصادی، آب را  از یک کالای مصرفی به یک کالای ارزشی تبدیل و با بهبود راندمان مصرف آب، از هدر رفت و نابودی این منابع، جلوگیری نمود. بنابراین، شناسایی مولفه های اثرگذار بر اجرای کاراترین راهبردهای کنترل و کاهش اتلاف آب، به عنوان راهنمایی برای برنامه ریزان و سیاست گذاران در انتخاب ابزارهای مدیریت تقاضا و کاهش هدررفت آب، حایز اهمیت است. بر این اساس، در پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی و در قالب دو الگوی مجزای لاجیت، به ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش فناوری های نوین در کاهش هدر رفت آن در داخل و فضای خارجی خانه توسط کاربران خانگی شهر تهران به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای غیر اقتصادی، پرداخته شده است. جمع آوری داده های تحقیق از دو روش تکمیل پرسشنامه (حجم نمونه 256 نفر) و مصاحبه حضوری صورت گرفت. نتایج نشان داد موثرترین عوامل تمایل به پذیرش استفاده از تجهیزات کاهنده آب در داخل منازل به ترتیب به شاخص نگرش در مورد فناوری های کارآمد آبی و تحصیلات با کشش های وزنی5/54 و 4/17 اختصاص دارد. علاوه بر آن، افزایش شاخص نگرانی محیط زیستی و تحصیلات به ترتیب منجر به افزایش 8/14 و 4/66 درصدی تمایل به سرمایه گذاری در فناوری کارآمد آبی در خارج از ساختمان م ی شود. بر اساس نتایج مهمترین دلایل حفاظت و جلوگیری از هدر رفت آب در بخش خانگی به ترتیب به ترس از کم آبی و نیاز انسان به آن، ملاحظات محیط زیستی، تاثیر دوستان و خانواده و ملاحظات مالی اختصاص دارد. همچنین استفاده درست از آب در ساختمان، عدم آگاهی نسبت به کارایی تجهیزات و هزینه، به ترتیب رتبه اول تا سوم مهمترین دلایل عدم استفاده از تجهیزات با کارآمد آبی است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، هدررفت آب، فناوری کارآمد آبی، مدیریت مصرف آب، مداخلات رفتاری
  • مریم اسدی قالهری، رویا مافی غلامی*، افشین تکدستان، بهنوش خوش منش زاده صفحات 320-333
    امروزه بکارگیری روش های تولید آب شیرین از آب های شور، می تواند راهکاری برای کاهش شدید منابع آب شیرین باشد. در این پژوهش از سلول های زنده ریز جلبک Spirulina maxima برای کاهش کل جامدات محلول پساب صنعتی مصنوعی با استفاده از فتوبیوراکتور به عنوان یک روش مفهومی جدید استفاده شد. اثر متغیرهای TDS، pH، شدت روشنایی و مدت زمان روشنایی-تاریکی بر رشد ریز جلبک ها و کاهش TDS بررسی و شرایط بهینه با روش سطح پاسخ باکس بنکن به دست آمد. با توجه به مدل به دست آمده، به ترتیب TDS پساب و pH بیشترین تاثیر را در کاهش TDS پساب مصنوعی داشتند. نتایج مطالعه نشان داد که میزان جذب TDS از مدل درجه دوم با توجه به مقادیر ضریب تعیین تعدیل شده (R2 Adjusted) و ضریب تعیین پیش بینی شده (R2 Predicted) برابر با 0/9508 و 0/8636 تبعیت می کند. بر این اساس حداکثر بازدهی حذف TDS در این مطالعه با متغیرهای TDS (mg/l 2000) ، (pH 9/36)، شدت روشنایی 4010 lux و مدت زمان روشنایی-تاریکی 15 ساعت به میزان 76 درصد به دست آمد که نشان از بازدهی این روش در حذف پساب مصنوعی داشت.
    کلیدواژگان: ریز جلبک، اسپیرولینا ماکزیما، مواد جامد محلول، شوری زدایی
  • حمیدرضا افرندسرخنی، محمد عواطفی همت*، تقی شامخی، الهه محسنی صفحات 334-347
    مناطق ویژه حفاظتی، عرصه هایی از اکوسیستم های ارزشمند طبیعی هستند که از طریق سازمان های مربوطه مدیریت می شوند. پیشنهاد این مناطق در کنار مناطق حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست باعث تقویت وجه حفاظتی از اکوسیستم ها و تنوع زیستی می گردد. جایگاه چنین موضوعاتی در قوانین جنگل ها و مراتع کشور ایران اغلب قدیمی و مبهم و نیازمند به روزرسانی است. در این راستا با استفاده از حقوق تطبیقی می توان نقاط ضعف و قوت حقوق داخلی را بررسی کرد و اصلاحات مورد نیاز را پیشنهاد نمود. پژوهش حاضر به مطالعه تطبیقی قوانین جنگل و مرتع کشورهای ایران، فرانسه و آفریقای جنوبی در مورد اختصاص مناطقی با رژیم مدیریتی و حفاظتی خاص، در خارج از عرصه های پیش بینی شده در قوانین محیط زیست می پردازد. این پژوهش در پنج گام حقوق تطبیقی شامل: 1) انتخاب موضوع و تعیین حیطه تحقیق، 2) توصیف، 3) مقایسه، 4) تبیین و 5) ارزیابی و ارایه پیشنهادات، انجام شده است. نتایج نشان داد مناطق ویژه حفاظتی جنگلی و مرتعی عرصه های طبیعی هستند که جنگلبانان در آن جا ملاحظات حفاظتی خاصی را در ارتباط با 1) ذخایر طبیعی و زیستی، 2) میراث طبیعی و تنوع زیستی و 3) اکوسیستم های حساس و شکننده مورد توجه قرار می دهند. نتایج نشان داد آفریقای جنوبی با اعطای اختیارات ویژه به وزیر در خصوص ایجاد مناطق ویژه حفاظتی برای ذخایر طبیعی، در نظر گرفتن پیشنهادات و اعتراضات، بهره گیری از توصیه های علمی در تعیین حداقل مساحت مورد نیاز این مناطق و لحاظ کردن شاخص ها، معیارها و استانداردهای ضروری پیشرفته ترین قوانین را دارد. در پایان پیشنهادهای قانونی لازم به منظور ایجاد این مناطق در عرصه های تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ارایه شده است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های شکننده، تنوع زیستی، حقوق تطبیقی، ذخایر طبیعی، میراث طبیعی
  • سید محمد حسینی*، علیرضا خندان رو، محمدرضا طحان صفحات 348-361

    دمای سطح زمین، تابعی از انرژی خالص در سطح زمین است که به مقدار انرژی رسیده به سطح، گسیلندگی، رطوبت، جریان هوای جوی، توپوگرافی و شرایط اقلیمی منطقه بستگی دارد. در این پژوهش از داده های روزانه سنجنده مودیس ماهواره تررا جهت تحلیل تغییرات زمانی-مکانی دمای سطح زمین در استان خراسان جنوبی استفاده شده است. بازه زمانی این داده ها، روزانه و از سال1381 تا 1398 برابر با 6449 روز خورشیدی را شامل می شود. تفکیک مکانی پیکسل ها، 1*1 کیلومتری در سیستم شبکه بندی سینوسی است که برای پهنه این استان، 174015پیکسل استخراج شد. پهنه بندی مکانی دمای سطح زمین نشان داد که دما در این استان، میل به خوشه ای شدن و متمرکزشدن دارد. به طوری که، گرنیگاه و ثقل افزایشی دما در بخش های جنوبی، جنوب غرب و غرب استان که منطبق بر مناطق کم ارتفاع و در همسایگی با کویرلوت و دشت کویر هستند، انطباق بالایی دارد. همچنین واکاوی روند دمای سطح زمین حاکی از این است که 1/5 درصد از وسعت استان در قلمرو روند افزایشی دماست که در بخش های شمال و  شمال غرب استان با استان سمنان، اصفهان و در همسایگی کویر مرکزی ایران و کویر لوت واقع شده است. کمتر از یک درصد از مساحت استان نیز، دارای روند کاهشی دما می باشد که در اغلب نقاط استان به ویژه در مناطق مرتفع و کوهستانی به صورت پراکنده مشاهده می شود. به نظر می رسد در این استان، تابستان و زمستان در حال گرم ترشدن هستند که نباید از نقش شرایط اقلیمی و توپوگرافی منطقه مانند همجواری با بیابان ها و کویرهای بزرگ ایران، کاهش پوشش گیاهی استان و جذب حداکثری دمای تابشی خورشید در وردش های دمای سطحی غافل شد. بنابراین تغییر سیستم آبیاری از غرقابی به قطره ای یا تشتکی، تغییر الگوی کشت و توسعه محصولات مقاوم در برابر تنش گرمایی مانند زرشک، زعفران و عناب ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، ماهواره مودیس تررا، تغییرات زمانی-مکانی، تحلیل روند، استان خراسان جنوبی
|
  • Negar Salehi Hafshejani, Arash Malekian *, Hosein Azarnivand, Ali Salajegheh, Rafat Zare, Bagher Shirmohammadi Pages 177-194

    Uncontrolled emissions of greenhouse gases into the atmosphere have been cited as a major reason and threat to climate change. Accordingly, it causes decreasing in precipitation, increasing of temperature, and the occurrence of extreme climatic consequences in the future. Due to the characteristics of communities and limitations, it has harmful consequences. Understanding the trend of these changes in global climate change projects is crucial to understanding future climate change. In this research, based on global atmospheric circulation models has been used a statistical model for regional downscaling. This study has been carried out in the North Kroon basin in order to study the trend of precipitation components and average temperature, to reveal the impact of influence on the region's climate, that the results have been shown in the forecast range of (2100 -2020). Using both optimistic and pessimistic scenarios (RCP2.6 and RCP8.5), the model evaluation performance for the precipitation variable (R = 0.85, MAD = 0.58, MSE = 0.73, RMSE = 0.84) and for the temperature variable (R = 0.93, MAD = 2.2, MSE = 1.5, RMSE = 1.3). All in all, the average precipitation will increase 35.97 mm compared to the observation period under RCP2.6 scenarios and will increase by 73.57 mm under RCP8.5 scenarios. Also, the temperature in both scenarios RCP2.6 and RCP8.5 will respectively increase by 3.01 and 4.79 ° C.

    Keywords: climate change, Greenhouse Gases, General Atmospheric circulation Model, Statistical down scaling model
  • Nahal Nakhlestani, Lobat Taghavi *, Mohsen Dehghani, Homayon Ahmad Panahi Pages 195-207
    Chromium exists usually in both trivalent and hexavalent forms in aqueous systems. The two-oxidation states of chromium have different chemical, biological and environmental characteristics. Chromium is used in a variety of industrial applications; hence, large quantities of chromium are discharged into the environment. In this study, a magnetic graphene oxide nanocomposite polymerized with a 5-Aminoisophthalic acid amine group was used to remove chromium metal from aqueous media using the Central Composite Design for Response Surface method to optimize the adsorption process. To identify functional groups of synthesized nanoadsorbents use of the Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), the scanning electron microscopy (SEM) and the thermal gravimetric analysis (TGA). The optimization results based on the response surface model showed that the optimum value of the pH variable was 3.5, the initial concentration of the metal in solution was 55 mg / l, the adsorbent amount was 25 mg and the adsorbent contact time was 37.5 minutes. Also, the results of the adsorption isotherm models showed that the Langmuir model with a value of R2, 0.99 is more suitable with the adsorption process of chromium by the synthesized adsorbent and the maximum adsorption capacity based on the Langmuir model was 90.90 mg/g. Examination of the adsorption thermodynamic process indicates that the adsorption process has been endothermic and the adsorption capacity increases with increasing temperature. Overall, the results obtained in this study illustrate that the magnetic graphene oxide nanocomposite polymerized with amine group is expected to be an effective and economically viable adsorbent for Cr(VI) removal from aqueous system.
    Keywords: chromium, Adsorption, Response surface model, Aqueous environment, Polymer
  • Ramin Alivand, Omid Noori *, Hadi Veisi, Reza Deihimfard Pages 208-225
    Given the mounting population and migration to cities, fastidious attention to food security is indispensable to increasing social and cultural cohesion. A community garden is a plot of land in an urban area, it is planted by a group of citizens who are engaged in gardening. The community garden is an approach is considered by policymakers and urban planners for honing social cohesion and security due to its functions and services. In this research, these functions of community gardens have been investigated using a qualitative approach via synthesizing respective indicators and components. Based on the research findings, the services and functions of community gardens are clustered into eight groups with different valuable components. Accordingly, a questionnaire was designed with eight dimensions and 125 components. Using Cochran's formula, the sample size of 92 people was selected and information from a sample of Karaj city was collected. The validity of the questionnaire was assessed through an expert panel of scientists and specialists, and the reliability of tests was measured via Cronbach’s alpha (0.89). The results showed that amongst the eight services and functions investigated, the educational dimension was ranked highest followed by environmental and health dimensions, respectively. The functions of these gardens in urban planning are well explained and in the design of the city and urban planning can be considered important elements and uses. Based on the results, it was suggested to embed the valuing of ecosystem services particularly the social functions of social gardens in architecture and urban development policies.
    Keywords: Services, functions, community garden, Synthesis research
  • Zahra Sabouri Hemmatabadi, Mostafa Shirmardi *, Akram Bemanikharanagh, Maryam Dehestani Ardakani, MohammadJavad Ghaneei-Bafghi Pages 226-239

    The Air Pollution Tolerance Index (APTI) is a measure of plant resistance to air pollution. The aim of this study was to evaluate APTI and anticipated performance index (API) in plants in green space of Ardakan pelletizing factory. In the spring of 2021, 26 plant species were sampled in study area (bush, shrub and tree). The parameters of pH, leaf extract, relative water content (RWC), total chlorophyll, ascorbic acid was measured in fully developed leaves. APTI were determined using these four parameters. Finally, API was determined according to APTI and biological and socio-economic characteristics. The results showed that leaf extract pH, RWC, ascorbic acid, total chlorophyll and APTI were significantly different in 26 samples (p<0.05). The results of mean comparison showed that the highest value of APTI was related to Yucca filamentosa (12.2) and the lowest value was related to Chamaecy paris sp. (4.1). APTI was less than 15 in all plants. This study showed that APTI can be used to identify sensitive plants to air pollution. The results showed that Phoenix dactylifera had the maximum value of API and was in the good category in evaluating this index (Scoring% = 62.5 and API = 4). Frankenia laevis and Ruellia tuberosa had the lowest API and were evaluated as non-recommended (Scoring% = 12.5 and API = 0). Of the 26 plant species studied in terms of API index, 11 plants were not recommended, 5 plants were very poor, 9 plants were poor and one plant was good. The present study showed that the evaluation of plants using APTI index alone is not appropriate but the combination of APTI with biological and socio-economic characteristics is useful for recommending suitable plant species for ecological purposes.

    Keywords: Ascorbic acid, Air pollution, Susceptibility, Bioindicator, tolerance
  • Hana Azizi, Jamil Amanollahi * Pages 240-252
    Rivers are one of the most vulnerable ecosystems in the world, so determining and providing the minimum environmental flow to maintain their ecological functions, as well as maintaining the health of river ecosystems is a very complex issue in terms of: scientific and technical, managerial, executive and finally social and economic. In order to determine the environmental flow of Azad River, which is one of the most important rivers in Kurdistan Province, the present study was conducted using the PHABSIM model. In this study, the accuracy of upstream river data in comparison with the dam downstream river in estimating environmental flow was tested. In this regard, data on suitable water depth, appropriate water velocity and suitable substrate index for fish index species in January, February and March 2016 and April and May 2017 were used as model input data. The results showed that in the method of using upstream data, the amount of water requirement calculated for April and March is equal to 6.7 m3/s and 4.7 m3/s, respectively. And the same amount of need according to the data of the Azad River is equal to 4.4 m3/s and 4.2 m3/s, respectively, while the minimum flow rate of the river in the period 1987 to 1389 is equal to 7.327 m3/s and 7.779 m3/s. This indicates that the data obtained from the summing method of water requirement of upstream is closer to the minimum flow in the period 1987 to 2010 compared to the estimated environmental flow in the Azad river.
    Keywords: Environmental flow, PHABSIM model, Fish index specie, Water velocity
  • Hanye Jafari Vafa, AhmadAli Pourbabaee *, Hossein Ali Alikhani, Najmeh Yazdanfar, Majid Khanali Pages 253-263

    There are hardships in oil-polluted soil remediation that are increased by factors, such as soil salinity and pollution age. This study aimed to evaluate the effect of the native strain of Rhodococcus bacterium and organic waste on the the total petroleum hydrocarbons reduction in contaminated saline soil by crude oil in incubation condition. For this purpose, a full factorial experiment using a completely randomized design was conducted with four factors: bacterial inoculation of Rhodococcus cercidiphylli Y1M65003, 5% spent mushroom compost, 5% sugarcane bagasse, and addition nitrogen and phosphorus with 100: 10: 1 ratio from urea and superphosphate triple. The analysis of variance of total petroleum hydrocarbons elimination showed that all four factors could significantly affect (p

    Keywords: Spent Mushroom Compost, Bagasse, Petroleum pollution, Biostimulation, Bioaugmentation
  • Zohre Ebrahimi-Khusfi, Samira Zandifar *, Mohammad Khosroshahi, Maryam Naeimi Pages 264-276
    The purpose of this study is to evaluate the effect of climate change on the occurrence of dust in Ghazvin province. In order to study climate fluctuations, average rainfall parameters, relative humidity, potential evapotranspiration, temperature, relative humidity, average wind speed and wind speeds greater than 6 m / s in the period 2006-2016 were considered and the number of dusty days was extracted according to the dust phenomenon codes (06 to 09, 30 to 35, and 98)and calculated on a monthly, seasonal and annual scales. The trend of changes in climatic parameters and the number of dusty days were investigated using Mann-Kendall test and the relationship them between was investigated using Pearson correlation coefficient. The results showed that wind speeds of more than 6 m / s in most study scales had a significant decreasing trend (Z> -1.96). A similar trend was observed for mean air temperature and potential evapotranspiration in October. The trend of changes in dusty days was shown to be significant for internal events in summer and for extranal events in spring. However, no significant changes were observed in other parameters. The results also showed that local dusty days with a slope of 0.08 and days with extenal scource dust with a slope of 0.68 in the statistical period have increased. Pearson correlation analysis showed that there was a strong and significant relationship between the increase in mean maximum temperature with the number of days with local dust in winter and also between the average speed of spring surface winds with the number of dusty days during this period (r=0.67; p-value≤ 0.0.5).
    Keywords: Air pollution, Sandstorms, Wind Erosion, Man-Kendall, Climatic parameters
  • Sima Dehghani Ahmadabadi, Heidar Meftahizade *, Gholamreza Siyahati Ardakani, Mostafa Shirmardi Pages 277-290

    Today, the use of plants tolerant of environmental stresses in the greenbelt of hot and dry areas is essential. One of the most important stresses is the quality of irrigation water. The aim of this study was to investigate the physiological and phytoremediation characteristics of plants irrigated with steel wastewater. The design was implemented in a completely random design with twelve different treatment combinations. Experimental treatments include 1- common greenbelt irrigation water, 2- 50% mixing of common greenbelt irrigation water and wastewater, 3- complete waste water and 4- mixed water (common greenbelt irrigation water, wastewater and wastewater of softener resin in equal proportion). Plants used, including Ruellia tweediana, Lantana camara, and Lavandula angustifolia, all of which were the same size, were planted in pots. The studied traits included measuring phenols and antioxidants by spectrophotometer. To evaluate the potential of plants for phytoremediation, transfer factor, biological absorption coefficient and bio-concentration factor were also studied. The results of variance analysis showed that the effect of water type on the biological absorption coefficient of cadmium was not significant but showed a significant difference on other indices. Also, plant type and interaction between water type and plant type were significant on all indicators at the level of 5%. The interaction of Ruellia tweediana plant with common greenbelt irrigation water treatment, 50% mixing of common greenbelt irrigation and wastewater and complete wastewater treatment and Lavandula angustifolia (50% mixing of common greenbelt irrigation water and wastewater and mixed water treatment) are suitable for cadmium phytoremediation. Due to the range of biological absorption coefficient (0.1-1), all plants are medium accumulators for cadmium and lead.

    Keywords: Translocation factor, Biological absorption coefficient, Bio concentration factor, Ghadir steel
  • Ehsan Moradi, Ali Tavili *, Mohsen Asadollahi, MohammadReza Ahmadi Roknabadi Pages 291-306

    Identifying plant species distribution and potential habitats which are under degraded in the rangelands ecosystem is an essential challenge in natural resource science. Performance these studies will support rangeland conservation, restoration, and management measures. In this study, the potential habitat of Trigonella elliptica in rangeland of Yazd province was modeled using one of the advanced machine learning models (Random Forest algorithm). We used 11 variables including land use, soil salinity index, rainfall, minimum and maximum temperature, evaporation, elevation, aspect and degree of slope, distance from river, and topographic wetness index, as well as 103 presence points of T. elliptica to improve the model. 70 % of the T. elliptica presence points were randomly selected for model training and 30% of them for model testing. In order to evaluate the model and the importance of environmental variables were used the area under the receiver operator characteristic (ROC) curve and the Jackknife methods respectively. The evaluation results of the model using the ROC curve (AUC> 0.8) showed a very good performance. Error statistics including Accuracy, Precision, Bias, Probability of Detection and False Alarm Ratio showed 0.9, 0.79, 1, 0.93 and 0.04, respectively, which demonstrate the good performance of the model to prediction. In addition, the results of determining the importance of variables showed that the slope degree and following it, elevation and topographic wetness index are more important than other variables in determining the potential habitat of T. elliptica. The map obtained from the prediction of the potential habitat of T. elliptica can be very useful as accurate information in the rangeland management in order to Reclamation the destroyed habitats of this rangeland plant in Yazd province and be highly regarded by rangeland managers.

    Keywords: Spatial modeling, Trigonella elliptica, Rangelands of Yazd province, Random forest
  • Samaneh Abedi * Pages 307-319

    Given the consequences of climate change, urban planners seek to provide strategies and solutions to deal with the effects of climate change in metropolitan areas. Meanwhile, water consumption management is a component of demand management that looks at issues of reducing losses and unnecessary water consumption. In these strategies, efforts are made to convert water from a consumer good to a valuable good by using consumption reduction equipment, increasing consumer awareness and using legal and economic tools, and also by wasting water consumption efficiency, it is wasted and the destruction of these resources was prevented. Therefore, identifying the components affecting the implementation of the most effective strategies to control and reduce water loss, as a guide for planners and policy makers in selecting demand management tools and reducing water loss, is important. Accordingly, in the present study, using a survey method and in the form of two separate logit models, to evaluate the factors affecting the acceptance of new technologies in reducing its waste inside and outside the home by home users in Tehran as one of the most important tools. Non-economic, paid. Research data were collected by two methods of completing a questionnaire (sample size 256 people) and face-to-face interview. The results showed that the most effective factors in the tendency to accept the use of water-reducing equipment inside homes are related to the index of attitudes about efficient water technologies and education with weight tensions of 5.54 and 4.17, respectively. In addition, increasing the environmental concern and education index leads to an increase of 8.14 and 4.66 percent in the willingness to invest in efficient water technology outside the building, respectively. According to the results, the most important reasons for protecting and preventing water loss in the home sector are fear of water shortage and human need for it, environmental considerations, the impact of friends and family and financial considerations, respectively. Also, the common use of water in the building, lack of awareness of equipment efficiency and cost, respectively, ranked first to third are the most important reasons for not using water-efficient equipment.

    Keywords: climate change, Water loss, efficient water technology, water consumption management, behavioral interventions
  • Maryam Asadi Ghalhari, Roya Mafi Gholami *, Afshin Takdastan, Behnoush Khoshmanesh Zadeh Pages 320-333
    Today, the use of freshwater production methods from saltwater can be a solution for the drastic reduction of freshwater resources. This study aimed to investigate the direct usability of Spirulina maxima as a new conceptual method to remove total dissolved solids (TDS) of artificial industrial wastewater (AIW). The effects of TDS levels, pH, light intensity, and light-dark duration were examined on the microalgal growth and TDS removal, and optimal conditions were obtained with the response surface method and Box-Behnken Design (RSM-BBD). According to the obtained model, effluent TDS and pH respectively have the greatest effect in reducing TDS. The calculated values of coefficient of determination (R2), adjusted R 2, and predicted R2 were 0.9508, and 0.8636, which were close to R 2 values and confirmed the proposed statistical model. Based on this, the maximum TDS removal efficiency in this study was obtained with TDS variables (2000 mg/l), (pH 9.36), lighting intensity 4010 lux and light-dark duration of 15 hours at the rate of 76%, which shows the efficiency of this It had a method in removing artificial effluents.
    Keywords: microalgae, Spirulina maxima, Dissolved Solids, Desalination
  • Hamid Reza Afrand Sorkhani, Mohammad Avatefi Hemmat *, Taghi Shamekhi, Elaheh Mohseni Pages 334-347
    Special areas for conservation are the natural sites with valuable natural components which are managed through relevant organizations. Suggesting and establishing these areas, along with the other IUCN common areas designated for ecosystem conservation and protection will strengthen the conservation of ecosystems and their functions. The status of subjects in the Iranian statute law regarding forests and rangelands is often ambiguous or neglected and needs to be updated. In this regard, by using comparative law, the strengths and weaknesses of domestic law can be examined and the necessary amendments can be proposed. This research is a comparative study of forest and rangeland statutes in Iran, France, and South Africa regarding the allocation of areas with special management regimes, outside the common area for protection established by the environmental laws. This comparative study has been conducted in five steps including 1- defining research scopes, 2- Describing, 3- Comparing, 4- Explaining, and 5- Evaluating and proposing suggestions. The results showed that special areas for conservation in Natural Resources Organization (NRO) territory include 1- Natural and biological reserves, 2- Biological heritage and biodiversity, and 3- Sensitive and fragile ecosystems, mainly managed according to conservation measurements. It seems that South Africa has the most suitable legal system in this regard by granting special permissions to the Minister to establish special conservation zones, using scientific advice in determining the minimum area for conservation, considering suggestions and objections, as well as criteria, indicators, and standards for biodiversity conservation. We provide suggestions to amend and update domestic law on this subject and establish special areas for the conservation of NRO management regimes.
    Keywords: Fragile ecosystems, Biodiversity, Comparative law, Natural reserves, Natural heritage
  • Sayyed Mohammad Hosseini *, Alireza Khandanro, MohammadReza Tahan Pages 348-361

    Land surface temperature is a function of net energy at the surface, which depends on the amount of energy reached to the surface, emissions, humidity, atmospheric airflow, topography and climatic conditions of the region. Calculate high accuracy over a wide range. Today, using satellite - remote sensing, can monitor the land surface temperature of the earth, which is one of the important parameters in determining the energy balance of the earth in biological, climatic, hydrological and biological researches. In this paper, to achieve this goal, the daily data of Terra satellite MODIS sensor used to analyze the long-term mean of the monthly period and land surface temperature trend in South Khorasan. The period of these data is daily and includes from 2002 to 2019 equal to 6449 solar days. The spatial separation of the pixel is 1 * 1 km in the sinusoidal networking system, for which 174015 spatial pixel have been extracted in the South Khorasan. Spatial zonation of land surface temperature showed that the surface temperature in this area tends to cluster and implant. During the year, gravity and increasing temperature in the southern, southwestern and western parts of the province, has a high adaptation to low-lying areas in the neighborhood of Dasht-e Kavir and Dasht-e Lut. In addition, the analysis of the surface temperature trend in this province shows that, 1.5% of the province is located in the territory of increasing temperature trend and in the northern and northwestern parts of the province in the strip with Semnan, Isfahan and in the neighborhood of the Dasht-e Kavir and Dasht-e Lut. Less than one percent of the area of ​​the province has a decreasing trend in temperature that observed in most parts of the province, especially in high and mountainous areas. It seems that summer and winter are getting warmer in this province, which should not be overlooked the dynamic role of topography of the region, proximity to large deserts and deserts of Iran, reduced vegetation in the province and maximum absorption of solar radiation temperature in surface temperature changes.

    Keywords: Land surface temperature, Modis Terra Satellite, Temporal-Spatial Changes, Trend Analysis, South Khorasan