فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 43 (بهار 1401)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 43 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سهراب عرفانی*، علی مبینی دهکردی، اصغر افتخاری، محسن مرادیان، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 7-32
    الزامات امنیت در افق سند چشم انداز 1404چکیده از دیرباز امنیت به عنوان یکی از نیاز های اولیه مردم و وظیفه مهم حکومت ها بوده است. سند چشم انداز 1404 به اندازه ای اهمیت دارد که از آن به عنوان یک سند رقابتی و هدف بلند مدت یاد می شود امنیت در ابعاد مختلف آن در افق سند چشم انداز یکی از موضوعات اساسی می باشد که تحقق آن مستلزم الزاماتی است که در این تحقیق تبیین می شود. در افق این سند، ایران تا سال 1404 به کشوری امن، مستقل و مقتدر با سامان دفاعی بازدارنده همه جانبه و پیوستگی مردم و حاکمیت و... تبدیل خواهد شد. روش در این تحقیق موردی و زمینه ای است و برای وصول به اهداف مورد نظر علاوه بر استفاده از مطالعه اسنادی و تحلیل گفتمان از فنون تحقیق کیفی مانند گراندد تیوری و مطالعه عمیق با نخبگان امنیتی استفاده شده است. با انجام فرآیند مذکور، امنیت در چشم انداز 1404 دارای 6 بعد سیاسی (مولفه) اجتماعی - فرهنگی (مولفه)، اقتصادی (مولفه)، علمی - فناوری (مولفه)، نظامی- دفاعی (مولفه) و زیست محیطی (مولفه) می باشد در این تحقیق امنیت از درون به بیرون بوده و ایران را به جامعه ای امن، مستقل و مقتدر رهنمون خواهد نمود.واژگان کلیدی: ابعاد، مولفه ها، امنیت، امنیت ملی، چشم انداز 1404
    کلیدواژگان: ابعاد، مولفه ها، امنیت، امنیت ملی، چشم انداز 1404
  • بهمن رحیمی*، فواد ایزدی، کاظم سام دلیری، جلال ثنا قربانی، محمدرضا رضایی بجستانی، عاطفه موسوی امیرآباد صفحات 33-65

    نفوذ امنیتی و اطلاعاتی عمدتا در لایه های پنهان و توسط سرویس های اطلاعاتی کشور های متخاصم و رقیب اتفاق می افتاد، مجموعه اقدامات پنهان از کسب خبر تا تاثیرگذاری بر ذهنیت حریف، تمرکز عامل نفوذی (مامور تاثیرگذار) بر تصمیمات و سیاست گذاری ها، ترور ، سرقت اسناد، جاسوسی و جاسوسی پروری، نفوذ در مراکز امنیتی و حساس را در بر می گیرد.محققین دراین مقاله با رویکرد کیفی و تحلیل محتوی و بهره گیری از نرم افزار maxquad ، مبانی و اصول، ارکان جهت ساز، فرصت ها، تهدیدها، نقاط قوت، ضعف مقابله با نفوذ امنیتی - اطلاعاتی آمریکا در جمهوری اسلامی با تاکید بر آراء امام خامنه ای (مدظله) را مورد مداقه قرار داده و در نهایت برای برون رفت از موضوع، راهبرد ها و راهکارها و الزامات و شاخص های مقابله ای تدوین نمودند.بررسی فرمایشات امام خامنه ای(مدظله) پیرامون نفوذ امنیتی - اطلاعاتی نشان می دهد، آگاهی و هوشیاری، کشف نفوذ امنیتی، هم افزایی دستگاه های مسیول، عدم ماذونیت مسیولین نظامی برای اجازه دادن بیگانگان به حریم و حصار امنیتی و دفاعی به بهانه نظارت وبازرسی، عدم اجازه نفوذ درنیروی، لزوم خاکریز محکم و دژ مستحکم درمقابل نفوذ دشمن، فراهم سازی وسایل مصون سازی در مقابله بانفوذ دشمن، جلوگیری از نفوذ و رخنه ی دشمنان، پیش بینی وشناخت راه های ورود دشمن، عدم رخنه درحصار نیروهای مسلح و...از جمله مهم ترین شیوه های مقابله با نفوذ امنیتی است

    کلیدواژگان: راهبرد، طرح راهبردی، نفوذ، نفوذ امنیتی - اطلاعاتی، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران
  • مجید رمضانی*، داود امینی صفحات 67-96

    چین یکی از بازیگران و کنشگران اصلی در محیط امنیتی ج.ا.ایران در آسیای مرکزی است. چین، بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همواره در تلاش بوده تا راهبرد نفوذ اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود در این منطقه مهم را گسترش دهد. هدف اصلی چینی ها از کنشگری در قلمرو، تثبیت و گسترش نفوذ خود از طریق رقابت با رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای خود اعم از روسیه، ایالات متحده آمریکا، ناتو، ایران و ترکیه بوده است. با اینکه سیاست های منطقه ای ایران همسو با جمهوری خلق چین است با این حال گسترش دامنه نفوذ چین در منطقه آسیای مرکزی عرصه را برای کنشگران منطقه ای ج.ا.ایران تنگ تر کرده است. در این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی و از طریق مطالعه میدانی و اخذ نظرات متخصصین و کارشناسان حوزه مطالعات منطقه ای، ژیوپلیتیک و ژیواستراتژی اقدام به تحلیل راهبردی تبعات حضور و کنشگری چین در محیط امنیتی ج.ا.ایران در آسیای مرکزی گردید. مطابق خروجی تحلیل SWOT، راهبرد تهاجمی«SO» به عنوان راهبرد اصلی ایران در واجهه با کنشگری چین در محیط امنیتی آسیای مرکزی انتخاب شد. اجرایی شدن راهبرد انتخاب شده ج.ا.ایران بر مبنای بهره گیری از قوت ها، در صدد بهره برداری از فرصت ها جهت برنامه ریزی راهبردی امنیتی در منطقه آسیای مرکزی را در دستور کار خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: محیط امنیتی، آسیای مرکزی، راهبرد، چین، جمهوری اسلامی ایران
  • مجتبی انصاریان* صفحات 97-120
    مقدمه

    با وجود دولت ها به مثابه مهم ترین بازیگران فعال روابط بین الملل، حقوق بین الملل شکل می گیرد. از مولفه های ایجاد کننده دولت، سرزمین ثابت یعنی قلمرو با مرزهای مشخص و معین است اما این امکان وجود دارد که دولت ها در فرایند تغییر قرار گیرند و شکل پیشین آن ها با تغییرات حاکمیتی دگرگون شود به همین جهت هدف این پژوهش مطالعه و بررسی فرایند جانشینی دولت ها با تاکید بر حق تعیین سرنوشت انسان ها و شناخت تاثیری که فرایند مذکور بر نظم و امنیت ملی ایران خواهد گذاشت بود.

    روش

    این پژوهش استنباطی و توصیفی است. از نظر چیستی پژوهش، کمی و از نظر هدف، عملی است. از روش کیفی از ابزار مطالعه متن و پژوهش های صورت گرفته و اسناد در پیشینه و مبانی نظری بهره جسته است. از پرسش نامه، (پرسش از 50 دکتری مدرس دانشگاه با 10 پرسش) در پیدایی همسویی یا عدم همسویی با مبانی نظری و پیشینه، بهره جسته و درنتیجه این پژوهش کمی است.

    یافته ها

    ظهور دولت نوبنیاد و حتی تلاش برای جدایی طلبی و استقلال بر امنیت ملی و افکار عمومی شهروندان تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    فرضیه و دستاورد پژوهش بیان می دارد که امروزه، نظم مرزبندی جهانی حفظ شود و تحقق حق تعیین سرنوشت غیر از جدایی چاره ساز به جدایی و تجزیه دولت ها منجر نشود. بلکه آن حق در مفهوم خود آیینی و خودحاکمی انسان تلقی گردد.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، جانشینی دولت ها، امنیت ملی، اصل حاکمیت دولت ها
  • نصیب الله دوستی مطلق* صفحات 121-167

    حملات سایبری به عنوان جدیدترین و پیچیده ترین نبردها ذیل عملیات نظامی به شمار می آیند. امروزه کشورهای استکباری برای غلبه بر سایر کشورها و گرفتن دست بالا در عرصه های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی به استفاده از فضای سایبر و تهاجمات سایبری روی آورده اند و این روش مخرب و کم هزینه تر از روش های تهاجمی نظامی را مورد توجه قرار داده اند. کشور ما در سال های اخیر شاهد تهاجمات سایبری متعددی همچون تهاجم سایبری به تاسیسات هسته ای نطنز با استفاده از ویروس استکس نت بوده است. از طرف دیگر غافلگیری یکی از خطرناک ترین پدیده ها در جنگ ها و رقابت های بین المللی بشمار می آید و برای در امان ماندن از آن در هر عصری بایستی هوشمندانه تحولات علمی و فناوری در جهان را رصد کرد و برای عقب نماندن از پیشرفت های علمی، راهبردهای مدبرانه ای ارایه داد. فضای سایبر در عصر ظهور فناوری های کوانتومی از نظر زیر ساخت و محتوا و همچنین کاربرد متحول خواهد شد. به دست آوردن الگوری مفهومی فضای سایبر کوانتومی پیش زمینه طراحی نظام امنیت و دفاع سایبری در عصر ظهور فناوری های سایبر کوانتومی خواهد بود. فضای سایبری آینده در عصری که فناوری های کوانتومی به طور موثری در آن مورد استفاده و بهره برداری قرار می گیرند تمام مفاهیم مرتبط با ساختار فضای سایبر با در نظر گرفتن فناوری های سخت افزاری و نرم افزاری کلاسیکی در کنار سخت افزارها و نرم افزارهای کوانتومی و سیستم های حسگری کوانتومی ساختار کامل و جامعی از فضای سایبر آینده را

    کلیدواژگان: فضای سایبر، مدل مفهومی، فناوری های کوانتومی، محاسبات کوانتومی، ارتباطات کوانتومی
  • مهرداد طاهری، علیرضا سلطانی*، محمد سهرابی، ناصر شهلایی صفحات 169-193

    جامعه پذیری سیاسی بعنوان مهمترین عامل انتقال نقاط قوت، ثبات و تداوم هر نظام سیاسی بشمار می آید. بی شک غفلت و یا بی توجهی به آن باعث فزونی بی اعتنایی افراد جامعه نسبت به سرنوشت کشور و آسیب پذیری آنان در برابر تبلیغات نادرست دشمنان می شود. مقاله حاضر که نتیجه تحقیقی در همین زمینه است به بررسی ابعاد سیاستگذاری های آموزشی در توانمندسازی سربازان وظیفه با رویکرد جامعه پذیری سیاسی از دیدگاه سیاستگذاران و مجریان حوزه نظام وظیفه می پردازد. این تحقیق به روش کیفی، از نوع توصیفی - تبیینی با ابزار تحلیل محتوا و ارایه نظرات یازده تن از نخبگان و مسیولان بلند پایه نظامی و تصمیم گیر در عرصه های حوزه نظام وظیفه پرداخته است. همانطور که در ارزیابی نهایی صورت پذیرفته از مصاحبه انجام شده با مسیولین و سیاستگذاران حوزه نظام وظیفه مشخص است، بیشترین فراوانی مربوط به مولفه های شکل گیری ارزش ها و باورهای سیاسی، خدمت به اعتلای وطن و پایبندی به تعهدات،عمل و رفتار است که آنها را مطلوب اعلام می کنیم و و در آموزش مولفه مشارکت سیاسی و مولفه احترام به حاکمیت نظام سیاسی نگاه ضعیف تری وجود دارد بطوریکه نتایج حاصله می بایست در سیاستگذاری ها مورد توجه بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، خدمت وظیفه عمومی، باورهای سیاسی، مشارکت سیاسی
  • ابوالفضل ولوی، علی اصغر محکی*، علی اکبر فرهنگی صفحات 195-225

    رسانه های اجتماعی مجازی قابلیت نوظهور جدیدی است که شرایط جغرافیای سیاسی را در روابط بین ملت ها و دولت ها تغییر داده است. این رسانه ها در تمام ابعاد سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی ،دفاعی و امنیتی وروابط بین المللی نفوذ و الگوهای رفتاری و شیوه های ارتباطات اجتماعی نیز متحول شده اند . هدف اصلی در این مقاله با توجه به سیاست های بالادستی ابلاغی مقام معظم رهبری بویژه سیاست ارتقاء قدرت سایبری ایران در تراز جهانی، و تاثیر آن بر منافع ملی با هدف نفوذ منطقه ای در جهان عرب از طریق رسانه های مجازی به مفهوم برند سازی ملی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی - توسعه ای ، از نظر ماهیت از نوع توصیفی و از نظر روش، موردی - زمینه ای (با رویکرد آمیخته) از منابع کتابخانه ای و میدانی می باشد. جامعه آماری شامل 50نفر از خبرگان و صاحبنظران فضای سایبر وروابط بین الملل، از ایران و کشورهای عربی است پس از توزیع پرسشنامه و جمع آوری آن با استفاده از نرم افزار اسمارت پی. ال . اس نسبت به تجزیه و تحلیل آماری داده های کمی اقدام شد . نتایج پژوهش، ضمن شناسایی مولفه ها و شاخص های احصاء شده هشت بعد حکمرانی ، سیاسی ، فرهنگی ، اجتماعی ، اقتصادی ، عقیدتی ، علم و فناوری و دفاعی امنیتی را در سه لایه زیرساختی ، اطلاعاتی و شناختی فضای مجازی استخراج و نهایتا الگوی راهبردی را با رویکرد ارتقاء برندسازی ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: برندسازی ملی، منافع ملی، رسانه های اجتماعی، فضای مجازی، کشورهای عربی
  • سید سعید حسینی زاده آرانی *، عبدالله مرادی، اصغر وثوقی اصل، محمد مهتری آرانی صفحات 227-260

    در جامعه معاصر کاربرد اصطلاحاتی نظیر اغتشاش، ناآرامی، آشوب، رفتار جمعی اعتراض‌آمیز و غیره، جملگی حکایت از اهمیت نارضایتی‌ها و ریشه‌ها و عوامل اجتماعی شکل‌دهنده آن‌ها دارند و از این حیث، عموم دولت‌ها درصدد رفع آن‌ها و بازیابی ثبات سیاسی و اجتماعی هستند. با توجه به اهمیت این مسیله، هدف از این پژوهش تحلیلی ریشه‌های اجتماعی شکل‌گیری و بروز نارضایتی‌های اجتماعی در ایران (مورد مطالعه: شهروندان تهرانی) است. روش این پژوهش، اسنادی - پیمایشی بوده و جامعه آماری، دربرگیرنده شهروندان تهرانی می‌باشد. حجم نمونه شامل 271 نفر از شهروندان تهرانی بوده که به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه است که اعتبار آن به روش اعتبار صوری- محتوایی بررسی شده و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. داده‌ها نیز با استفاده از نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌های پژوهش نشان دادند که اکثریت 1/80 درصدی از شهروندان تهرانی اصلا یا در سطح کمی تمایل برای مشارکت در اشکال غیر مدنی بروز اعتراضات اجتماعی نداشته اند. صرفا 7/7 درصد در سطح زیاد مایل به شرکت در اشکال خشونت آمیز بروز نارضایتی‌های اجتماعی بودند. لذا، تمایلات خشونت‌طلبانه در بین شهروندان تهرانی در حد بسیار ضعیف بوده و اکثریت شهروندان مایل‌اند تا نارضایتی‌های خویش را در اشکال مسالمت‌آمیز بروز دهند. در بعد تحلیلی، یافته‌ها گویای آن بودند که متغیرهای احساس محرومیت نسبی، توقعات فزاینده، منزلت اجتماعی، عدم ارضاء نیازها، احساس بی‌عدالتی و بی‌هنجاری اجتماعی، ارتباط مثبت و معناداری با نارضایتی‌های اجتماعی و بروز آن‌ها دارند.

    کلیدواژگان: نارضایتی های اجتماعی، بی عدالتی اجتماعی، عدم ارضاء نیازها، احساس محرومیت نسبی، احساس بی هنجاری اجتماعی
  • حامد ابراهیمی*، احسان علی پوری، حسین صادقی صفحات 261-284

    استان بوشهر با توجه موقعیت مرزی خود در خلیج فارس و وجود مراکز حیاتی اقتصادی دارای بار امنیتی، دارای موقعیتی حساس برای امنیت ملی کشور است.از طرفی به علت عدم توزیع عادلانه امکانات و خدمات در سطح استان،زمینه های وقوع بحران های اجتماعی ومشکلات پیچیده فضایی در آینده نزدیک در این استان وجود دارد که با توجه به حساسیت این استان برای کشور،مسایل حاد امنیتی را هم برای استان و هم برای کشور به دنبال خواهد داشت.لذا توجه به این مسایل، نوع تحقیق کاربردی - توسعه‎ای وروش بررسی آن توصیفی-تحلیلی می‎باشد.بدین صورت که ابتدا اوزان شاخص ها به روش FUZZY محاسبه و سپس، با استفاده از مدلTOPSIS شهرستان های محدوده مطالعاتی اولویت بندی شده است.تحلیل ها نشان می دهد شهرستان بوشهر به عنوان مرکز استان از برخوردارترین شهرستان های استان محسوب می شود.در رتبه بعدی شهرستان کنگان عسلویه و جم قرار دارند وسپس شهرستان تنگستان وگناوه نیز دربدترین وضعیت برخورداری قراردارند.آنچه که روشن است بسیاری از فعالیت ها در شهرستان های با نقش صنعتی بیشتر از ظرفیت و توان آنها بارگذاری شده؛ به گونه ای که آلودگی ها و آثار مخرب زیست محیطی ایجاد نموده و ساختار نظام سکونتگاهی را با چالش و تهدید های اساسی روبرو خواهد کرد. همچنین عدم تعادل های ایجاد شده پیامدهایی نظیر بیکاری،فقر، ناامنی در مرزها و ناپایداری سازمان فضایی سکونتگاه ها را به وجود خواهد آورد که امنیت استان را با چالش روبرو خواهد کرد.از این رو لازم است با یک برنامه ریزی بلند مدت در قالب برنامه ریزی آمایش در ایجاد ساختار فضایی متعادل منطقه گام برداشته شود

    کلیدواژگان: عدم تعادل فضایی، آمایش سرزمین، امنیت ملی، استان بوشهر
  • افشین متقی دستنائی، عباس علیپور، حسین همتی فر* صفحات 285-311

    کردها از اقوام اصیل ایرانی هستند که در مرزهای غربی کشور تمرکز یافته اند و به لحاظ هویتی دارای دو هویت قومی - مذهبی (در سطح خرد) و هویت ملی ایرانی (در سطح کلان) می باشند. در برهه های زمانی مختلف قبل و بعد از انقلاب اسلامی، ناامنی های گوناگون قومی - مذهبی در مناطق کردنشین؛ مخصوصا در استان کردستان، مناطق کردنشین آذربایجان غربی و منطقه اورامانات استان کرمانشاه توسط گروه های تجزیه طلب، ایجاد شده است. در شرایط بین المللی و منطقه ای کنونی، جریانات تجزیه طلب قومی و مذهبی که سابقه فعالیت آن ها در منطقه به قبل و بعد از انقلاب اسلامی بر می گردد، در حال بستر سازی و سوق دادن هویت قومی به سمت ناسیونالیسم قومی و هویت مذهبی به سمت افراط گرایی مذهبی و ایجاد ناامنی هستند. این مقاله با هدف بررسی و شناخت رابطه بین هویت مذهبی و امنیت در منطقه اورامانات کرمانشاه با روش پیمایشی انجام گرفته و داده های آن با ابزار پرسش نامه کتبی محقق ساخته، گردآوری گردید. نمونه پژوهش 359 نفر از ساکنان 15 الی 65 ساله کرد (با مذهب اهل تسنن) در منطقه اورامانات استان کرمانشاه بوده که با روش طبقه ای انتخاب شدند. داده ها نیز با نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش، بیانگر آن است که رابطه مثبت و معنی داری بین هویت مذهبی و امنیت در این منطقه وجود دارد. بنابراین هویت مذهبی می تواند به یک عامل سدکننده در مقابل افراط گرایی مذهبی و تامین کننده امنیت در این مناطق تبدیل شود.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت ملی، منطقه اورامانات، هویت قومی، هویت مذهبی
  • وحید ریاضی* صفحات 313-341

    از منظر اقتصادی مرزها دارای اهمیت زیادی برای تامین منافع اقتصادی هستند. عاملی همانند قاچاق کالا در نواحی مرزی، توانایی بالایی در متزلزل کردن اقتصاد و فرایندهای تولید کشور دارد. در سطح محلی نیز توسعه نیافتگی نواحی مرزی، بیکاری و نبود ساختارهای اقتصادی مردم، به عنوان عاملی در جهت واگرایی، نارضایتی و ناحیه گرایی اقتصاد محلی معرفی می شود و زمینه را برای تمایل مردم محلی به این سمت مهیا می سازد. یکی از این نواحی با پیشرفت یافتگی پایین نواحی مرزی استان کردستان است. جامعه ی آماری این مقاله با توجه به گستردگی آن از حجم جامعه ی آماری نامحدود استفاده شده است. هدف مقاله با ماهیت توصیفی(با روش پیمایشی است) - تحلیلی(که از فنون تحلیل و آنالیز محتوا و متون به شمار می رود و تلاش شد تا با استفاده از تجزیه و تحلیل بیان محتوا با پشتوانه نظری داده هایی را از متون مورد نظر استخراج کند) با استفاده از منابع کتابخانه ای و میدانی «تبیین و تحلیل عوامل اقتصادی اثرگذار امنیتی در آمایش نواحی مرزی به طور اخص نواحی مرزی استان کردستان» است. یافته ها و نتایج تحقیق نشان می دهد که اولویت بندی عوامل ژیواکونومیک عوامل تاثیرگذار امنیتی به ترتیب قاچاق کالا در نواحی مرزی استان کردستان، دوم پیشرفت نامتوازن اقتصادی در دو سوی مرز، اولویت سوم کمبود منابع در نواحی مرزی برای ایجاد ساختار اقتصادی استان کردستان مسبب نگاه امنیتی نسبت به آمایش نواحی مرزی استان است.

    کلیدواژگان: نواحی مرزی، ژئواکونومیک، مرز، امنیت، کردستان
  • مهدی محمودی کامل آباد*، سیامک پناهی، جعفر یوسف پور صفحات 343-371

    در ارتباط با نقش معماری و طراحی شهری بر امنیت روانی شهروندان مباحث مختلفی می بایست بررسی و تحلیل گردند تا ریشه این موضوع حیاتی در جوامع امروزی مشخص گردد. از آن جا طراحی بنا یعنی فرم بر عملکرد و به خصوص معنا از دیدگاه مخاطبان اثر گذار است، بنابراین نوع طراحی بناهای عمومی و به طور خاص سازه ی آن ها بر معنای برداشت شده توسط شهروندان از جمله حس امنیت روانی موثر است. در این پژوهش با توجه به مولفه های مختلف موثر بر سازه که سبب القای حس امنیت بر شهروندان می-شوند یعنی چهار مورد نوع هندسه ی سازه، پایداری، عملکرد و فناوری استفاده شده در سازه مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی و به صورت تلفیقی از کمی و کیفی بوده و جمع آوری داده ها، به روش کتابخانه ای و میدانی با استفاده از پرسش نامه و نظرسنجی از شهروندان و افراد اهل فن انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش با توجه به فرمول کرکران 384 نفر بوده و با توجه به تجزیه تحلیل های انجام شده، نتایج ناشی از پژوهش حاکی از آن است که از نظر پاسخ دهندگان دانشگاه تهران با کسب34.10 بیشترین درصد حس امنیت روانی و تیاتر شهر با 22.72 کمترین میزان حس امنیت روانی را به مخاطبان القا می کنند. با توجه به نتایج این پژوهش، طراحی بنا می تواند براساس مولفه های مختلف سازه در ایجاد حس امنیت روانی به شهروندان موثر بوده و بنابراین در طراحی بناهای عمومی و دارای اهمیت ویژه در آینده می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، پایداری، امنیت در بنا، امنیت روانی
  • امیرمحمد کلابی* صفحات 373-397

    شبکه های اجتماعی یکی از مهم ترین ابزارها برای جهانی شدن هستند و نقشی بسیار مهم در بسترسازی جهت ایجاد ارزش مشترک ایفا می کنند. با رشد و توسعه شبکه های اجتماعی لزوم امنیت اجتماعی کاربران نیز دوچندان شده است. با توجه به نقش امنیت اجتماعی در ایجاد ارزش مشترک، هدف از پژوهش حاضر تبیین جایگاه امنیت اجتماعی در خلق ارزش مشترک در شبکه های اجتماعی می باشد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی، همبستگی با هدف کاربردی است؛ زیرا از نتایج یافته های آن می توان برای حل مشکلات جامعه استفاده کرد. جامعه آماری مورد مطالعه شهروندان شهر تهران هستند که عضو حداقل یکی از شبکه های اجتماعی می باشند. با توجه به فرمول کوکران برای جامعه آماری نامعین 389 نفر از کاربران شبکه های اجتماعی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هویت اجتماعی، هویت شخصی و هویت حرفه ای تاثیر مثبت و معناداری بر خلق ارزش مشترک در شبکه های اجتماعی دارند. همچنین امنیت اجتماعی رابطه بین هویت اجتماعی، هویت شخصی و هویت حرفه ای را بر ایجاد خلق ارزش مشترک به صورت مثبت تعدیل می نماید.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، خلق ارزش مشترک، هویت اجتماعی، شبکه اجتماعی، مدلسازی معادلات ساختاری
|
  • Sohrab Erfani *, Ali Mobini Dehkordi, Asghar Eftekhari, Mohsen Moradian, Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi Pages 7-32
    Security requirements on the horizon of the Vision 1404 documentAbstract: Security has long been one of the basic needs of the people and an important task of governments. . The Vision 1404 document is so important that it is considered a competitive document and a long-term goal. Security in its various dimensions on the horizon of the vision document is one of the key issues, the realization of which requires the requirements that are explained in this study. The method in this research is case study and contextual and In order to achieve the desired goals, in addition to using documentary study and discourse analysis, qualitative research techniques such as grounded theory and in-depth interview with security elites have been used. By carrying out this process, security in Vision 1404 has 6 political dimensions (8 components), socio-cultural (9 component), economic (7 component), scientific-technological ( 4 component), military-defense (8 component) and environmental ( 3 component). In this research, security is from the inside out and will lead Iran to a secure, independent and powerful society.Keywords:Dimensions, Components, Security, National Security, Vision 1404
    Keywords: Dimensions, components, security, national security, Vision 1404
  • Bahman Rahimi *, Fouad Izadi, Kazem Sam Daliri, Jalal Sana Ghorbani, Mohammad Reza Rezaei Bajestani, Atefeh Mousavi Amirabad Pages 33-65

    Security and intelligence infiltration took place mainly in the hidden layers and by the intelligence services of rival and rival countries, a set of covert actions from obtaining news to influencing the opponent's mentality, focusing the infiltrating agent on influential decisions and policies, assassination , Document theft, espionage and espionage, infiltration of security and sensitive centers.Researchers in this article with a qualitative approach and content analysis and using maxquad software, basics and principles, guiding elements, opportunities, threats, strengths, weaknesses in countering US security-intelligence infiltration in the Islamic Republic with emphasis on Imam Khamenei's views They examined E (Modzaleh) and finally developed strategies and strategies and requirements and indicators to deal with the issue.Examination of Imam Khamenei's (pbuh) orders regarding security infiltration - intelligence shows, awareness and vigilance, detection of security infiltration, synergy of responsible agencies, lack of authority of military officials to allow foreigners to the fence and fenceSecurity and defense under the pretext of surveillance and surveillance, both inside and outside the house, Armed force, etc. are among the most important ways to deal with security intrusion

    Keywords: strategy, Strategic Plan, infiltration, Security - Intelligence Infiltration, USA, Islamic Republic of Iran
  • MAJID RAMEZANI * Pages 67-96

    China is one of the main players and actors in the security environment of the Islamic Republic of Iran in Central Asia. After the collapse of the Soviet Union, China has always sought to expand its strategy of economic, political and security influence in this important region. The main goal of the Chinese was to operate in the territory, consolidate and expand their influence by competing with their regional and trans-regional rivals, including Russia, the United States, NATO, Iran and Turkey. Although Iran's regional policies are in line with those of the People's Republic of China, the expansion of Chinese influence in the Central Asian region has narrowed the field for actors in the regions of the Islamic Republic of Iran. In this descriptive-analytical study, through field study and obtaining the opinions of experts in the field of regional studies, geopolitics and geostrategy, a strategic analysis of the consequences of China's presence and action in the security environment of the Islamic Republic of Iran in Central Asia was performed. According to the SWOT analysis, the "SO" offensive strategy was selected as Iran's main strategy in the face of China's activism in the Central Asian security environment. Implementation of the selected strategy of the Islamic Republic of Iran based on the use of forces, to seek to take advantage of opportunities for strategic security planning in the Central Asian region on its agenda.

    Keywords: Security Environment, Central Asia, strategy, China, Islamic Republic of Iran
  • Mojtaba Ansarian * Pages 97-120
    Introduction

    States as a most important active player in international system that form International law. Territory as one of the constituent elements of the state whose function is exact delimitated may change. Then state loses part of its territory or gain the land and access to their territory or with unification to come up a new state that this kind of change is rare to other forms of succession and it does not seem to happen anymore.

    Method

    In this article, with quantitative method, question is understanding succession and its factors and the relevance to self-determination

    Findings

    Nowadays, unlike decades and centuries ago every event that occurs anywhere in the world will penetrate on other areas especially the human rights, environment and the succession.The effect of scramble for independence, come up a successor state on Iran's security were considered.

    Conclusion

    The hypothesis and the achievement of research are expressed the global boundary order must be maintained and the realization of the right to self-determination except remedial secession do not lead to the separation and dissolution. The right to self-determination is autonomy and humanism.Keywords: Succession, State, National Security, state sovereignty

    Keywords: Succession, State, national security, State Sovereignty
  • Pages 121-167

    Today, arrogant countries have resorted to the use of cyberspace and cyber-attacks to overcome other countries and gain supremacy in various political, military, and economic arenas, and have considered this method as destructive as military offensive methods. In recent years, our country has witnessed several cyber-attacks, such as cyber- attacks on Natanz nuclear facilities using the Stuxnet virus. Surprise, on the other hand, is one of the most dangerous phenomena in international wars and rivalries, and to avoid it in any age, one must intelligently monitor scientific and technological developments in the world and offer prudent strategies to keep up with scientific advances. Cyberspace will evolve in terms of infrastructure and content as well as applications in the age of the advent of quantum technologies. Obtaining a conceptual model of quantum cyberspace will be the background for the design of cyber security and defense systems in the age of the emergence of quantum cyber technologies. The future of cyberspace in an era where quantum technologies are effectively used and exploited creates the future of cyberspace in which all the concepts related to the structure of cyberspace with the consideration of classical hardware and software technologies along with quantum hardware and software and quantum sensing systems are complete and comprehensive structure.In this study, with the question of what is the conceptual framework of cyberspace in the quantum age, what are its dimensions, components and basic characteristics? By using clustering technique in content analysis and Delphi .

    Keywords: Cyberspace, Quantum Technologies, Quantum Computing, Quantum Communication, conceptual model
  • MEHRDAD TAHERI, ALIREZA SOLTANI *, Mohammad Sohrabi, Nasser Shahlaei Pages 169-193

    Political socialization is the basic for social security, which is one of the essential needs of society and the transfer of the strengths, stability and continuity of any political system. No doubt that ignoring it will increase the indifference of the people of society towards the fate of the country and their vulnerability to the false propaganda of the enemies. The present paper, which is the result of research in this context, examines the role of service training in the maintenance and development of social security with the political socialization approach. This research has dealt with the qualitative method, descriptive method with content analysis tools and the comments of five elites and high ranking military leaders and decision makers in the area of service. To achieve the goal by using the interview method, gathering information and analyzing the data, we examine the issue significantly and ultimately to the results of current policies regarding the current policies for political socialization. In order to collect data, the interview method was used. As evident in the final assessment of the interview conducted with the officials and policy makers, there is a great deal of respect for the components of our formation, values and political beliefs, service to the top of the homeland, and adherence to commitments, action and behavior that we have desired, and there is less attention in training the component of the political participation and the component of respect for the sovereignty of the political system.

    Keywords: Political socialization, Public Compulsory Service, Political Beliefs, Political Participation
  • Abolfazl Valavi, Aliasghar Mahaki *, Aliakbar Farhangi Pages 195-225

    Virtual social media is a new capacity that has changes the conditions of geopolitics in relations between nations. This media has affected life in its many dimensions: political, social, economic, cultural, defense, security, and also international relations, while behavioral models have also simultaneously undergone transformation. Today, a large portion of the function of virtual media takes place on internet, mobile, social media, ...The main goal of this article is to discuss the concept of “national branding”, taking into consideration the policies enacted by Ayatollah Khamenei on maintaining the upper hand, mainly in terms of developing Iran’s cyber capabilities on a global scale, their effect on national interests, in order to gain influence in the Arab world by way of virtual media.In terms of its goal, this is an applied developmental study, of a descriptive nature, using a grounded – case study method (using a mixed approach) and sources from both fieldwork and libraries. The sample size includes 50 experts and pundits on cyberspace and international relations, from Iran and Arab countries.After distributing the questionnaire and receiving the answers by way of SmartPLS, the data was analyzed. The results of this study led to the identification of the dimensions, elements, and indicators of eight components: governance, politics, culture, society, economy, creed, technology, and security/defense, and organized them into the three levels of infrastructure, intelligence, and identification that pertain to virtual media. In the end, the model of choice was a strategic model, using a branding approach based on national interest

    Keywords: Nationbranding, National Interests, social media, Cyberspace, Arab countries
  • seyyed saied hoseynizadeh arani *, abdolah moradi, asghar vosoghi asl, mohamad mehtari Pages 227-260

    In contemporary society, the use of terms such as turmoil, unrest, riot, mass protest behavior, etc., all indicate the importance of dissatisfaction and the roots and social factors that shape them, and in this regard, the general government seeks to eliminate them and restore political and social stability. Due to the importance of this issue, the purpose of this research is to analyze the social roots of the formation and occurrence of social dissatisfaction in Iran (Case study: citizens of Tehran). The method of this research is documentary-survey and the statistical population includes the citizens of Tehran. The sample size consisted of 271 citizens of Tehran who were selected by multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was a questionnaire whose validity was assessed by face and content validity method and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using SPSS software. Findings showed that the majority of 80.1% of Tehran citizens had no or no desire to participate in non-civil forms of social protests. Only 7.7% were highly willing to participate in violent forms of social discontent. Therefore, the violent tendencies among the citizens of Tehran are very weak and the majority of citizens want to express their dissatisfaction in peaceful forms. Analytically, the findings showed that the variables of relative deprivation, growing expectations, social status values, failure to meet needs, feelings of injustice and social anomie, have a positive and significant relationship with social dissatisfaction and its manifestations.

    Keywords: Social Dissatisfaction, Social Injustice, Failure to Meet Needs, Feelings of Relative Deprivation, Feelings of Social Anomie
  • Hamed Ebrahimi *, Ehsan Alipouri, Hossein Sadeghi Pages 261-284

    Bushehr province, due to its border position in the Persian Gulf and the existence of vital economic centers with a security burden, has a sensitive position for the national security of the country.On the other hand, due to the lack of fair distribution of facilities and services in the province, there are grounds for social crises and complex spatial problems in the near future in this province, which due to the sensitivity of this province to the country, acute security issues for both Will follow for the country. Therefore, considering these issues, the type of applied-developmental research and its study method is descriptive-analytical. Thus, first the weights of the indicators are calculated by FUZZY method and then, using the TOPSIS model, the cities of the study area are prioritized. Analyzes show that Bushehr city as the center of the province is one of the most prosperous cities in the province.Kangan Assaluyeh and Jam are in the next rank and then Tangestan and Genaveh are in the worst situation.What is clear is that many activities in cities with industrial roles are loaded beyond their capacity and power;In such a way that it will create pollution and destructive effects on the environment and will face major challenges and threats to the structure of the residential system. Therefore, it is necessary to take a step in creating a balanced spatial structure of the region with a long-term planning in the form of planning

    Keywords: Spatial imbalance, Land management, national security, Bushehr province
  • Afshin Mottaghi, Abbas Alipour, Hosein Hemmatifar * Pages 285-311

    The Kurds are genuine Iranian ethnic groups residing on the western borders of the country. The Kurds have two ethnic identities - religious (at the micro level) and Iranian national identity (at the macro level). In different periods before and after the Islamic Revolution, various ethnic-religious riots were created in Kurdish areas, especially in Kurdistan province, Kurdish areas of West Azerbaijan and Oramanat region of Kermanshah province by separatist groups. In the current international and regional conditions, ethnic and religious separatist movements whose activities date back to before and after the Islamic Revolution, are preparing and shifting ethnic identity to ethnic nationalism and Religious identity toward religious extremism and insecurity.The present study was aimed to evaluate and identify the relationship between religious identity and security in Oramanat region of Kermanshah province who were selected by stratified method. The data were collected using a researcher-made written questionnaire. The research sample was 359 Kurdish residents aged 15 to 65 years (Sunni religion) in Oramanat region of Kermanshah province who were selected by multi-stage cluster sampling method. Data were also analyzed by SPSS software. The results of the study indicate that there is a positive and significant relationship between religious identity and security in this region. Thus, religious identity can become a barrier against religious extremism and maintain security in these areas.

    Keywords: security, national security, oramanat region, ethnic identity, religious identity
  • Vahid Riazi * Pages 313-341

    From an economic point of view, borders are very important for economic benefits. Factors such as smuggling goods in border areas have a high potential to shake the economy and production processes of the country. At the local level, underdevelopment of border areas, unemployment and lack of economic structures of the people are introduced as a factor in the divergence, dissatisfaction and regionalism of the local economy and provide the basis for the desire of local people to this direction.The border areas of Iran are usually underdeveloped areas and its overlap with the ethnic-religious components of the people of these areas leads to false jobs and in turn affects national security. One of these areas with low development is the border areas of Kurdistan province. The statistical population of this article Due to its breadth, an unlimited statistical population has been used. The purpose of this article is descriptive-analytical in nature and using library and field resources to "explain and analyze the economically effective security factors in the management of border areas, especially the border areas of Kurdistan province." Findings and results show that prioritizing geoeconomic factors influencing security in order of smuggling goods in the border areas of Kurdistan province, second unbalanced economic development on both sides of the border, third priority lack of resources in the border areas to create the economic structure of Kurdistan. It is the border area of the province.

    Keywords: Border zones, geoanomic, Border, security, Kurdistan
  • Mehdi Mahmoudi Kamel Abad *, Siamak Panahi, Jafar Yousefpour Pages 343-371

    In relation to the role of architecture and urban design on the mental security of citizens, various issues should be studied and analyzed to determine the root of this crucial issue in today's societies. They are involved in new issues in the context of different aspects of life, among which security is one of the most important issues in reform and organization. Also, the security of citizens is of particular importance in terms of creating a dynamic and healthy society in the living environment. Factors affecting security include 8 components: balance, form in the structure, symmetry, strength of structural elements, stability, performance, geometry and technologyIn this study, we will examine the 4 most influential factors using the opinion of elites. This research has been done with the help of a combination of quantitative and qualitative research. The above research is a theoretical-applied research. In the process, it will generate an idea from a series of information and finally reach a practical and applicable design. The statistical population of this study consists of visitors and experts with a sample number of 384 people and according to the analysis performed, it can be understood that according to the respondents, the University of Tehran with 34.10 has the highest security and the city theater with 22.72 the lowest security Which can be dedicated in designing buildings of special importance in the future.

    Keywords: security, stability, security in the building, Psychological Security
  • Amir Mohammad Colabi * Pages 373-397

    Social networks are one of the most important tools for globalization and play a very important role in laying the groundwork for creating shared value. With the growth and development of social networks, the need for social security of users has doubled. Considering the role of social security in creating shared value, this study aims to explain the position of social security in creating shared value in social networks. The present study is a descriptive study, correlating with applied purpose, because the results of its findings can be used to solve society's problems. The statistical population is the citizens of Tehran, who are members of at least one of the social networks. According to Cochran's formula for an uncertain statistical population, 389 social media users were selected as statistical samples. The data collection tool was a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The results indicate that social identity, personal identity and professional identity have a positive and significant effect on the creation of shared value in social networks. Social security also positively modulates the relationship between social identity, personal identity, and professional identity in creating shared values.

    Keywords: social security, Creating Shared Value, Social Identity, social network, structural equation modeling