فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 114 (شهریور 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 114 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راضیه اسدی*، غلامعلی افروز، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 1063-1077
    زمینه

    مطالعات متعدد نشان داده اند والدین دارای کودک خودمانده رضایتمندی زوجیت پایین تر نسبت به والدین دارای کودک عادی و دیگر گروه های استثنایی دارند. بنابراین، لازم است رضایتمندی زوجیت آن ها در حوزه های مختلف بیشتر مورد بررسی قرار گیرد و عواملی که در کاهش این رضایت اثرگذار بوده اند بویژه در میان والدین با کودکان خودمانده با نگاه دقیق تری بررسی شوند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی میزان رضایتمندی زوجیت در حوزه های ده گانه زندگی مشترک والدین کودکان خودمانده و عادی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر در این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه پژوهش حاضر شامل؛ والدین کودکان خودمانده و عادی اعم از پدران و مادران در شهر تهران بود. جهت تکمیل پرسشنامه ها 80 نفر در نمونه بالینی و 80 نفر در نمونه عادی مورد آزمون قرار گرفتند. نمونه گیری پژوهش در والدین کودکان خودمانده نمونه گیری در دسترس و در والدین کودکان عادی نمونه گیری تصادفی بود. ابزار استفاده شده در این پژوهش مقیاس رضایتمندی زوجیت افروز (1394) بود که این مقیاس (از طریق ارسال پستی) توسط والدین کودکان خودمانده و والدین کودکان عادی تکمیل شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس تک متغیری و تحلیل کواریانس چند متغیری با بهره گیری از نرم افزار SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به آماره F، اثر اصلی گروه عضویت کودکان (خودمانده و عادی) بر رضایت مندی زناشویی با کنترل متغیرهای مخدوشگر معنادار بود (0/001 P<). بنابراین تفاوت معناداری بین میزان رضایتمندی زناشویی والدین کودکان خودمانده و عادی وجود دارد؛ و میزان تاثیر آن برابر0/915 است.

    نتیجه گیری

    والدین دارای کودکان خودمانده در مقایسه با والدین کودکان عادی مشکلات بیشتری در تمامی حوزه های زناشویی دارند.

    کلیدواژگان: اوتیسم، خودمانده، رضایتمندی زوجیت، والدین، کودکان عادی
  • شیرین ولی زاده*، اسماعیل سعدی پور، فریبرز درتاج، علی دلاور، کامران شیوندی چلیچه صفحات 1079-1103
    زمینه

    دوره نوجوانی یکی از حساس ترین دوره های زندگی است که نقش بنیادی در موفقیت یا شکست افراد در آینده دارد. در این راستا نیاز است تا رفتارهای پرخطر که در این سنین رواج بیشتری می یابند، مورد بررسی قرار گیرند و همچنین امید به آینده در نوجوانان نیز تقویت شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش توانمندسازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب در رفتارهای پرخطر و امیدواری دختران نوجوان بود.

    روش

    در قالب یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون- پیگیری با کنترل، 30 نفر از دانش آموزان دختر نوجوان مدارس متوسطه منطقه 3 آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای گردآوری داده شامل پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی (زاده محمدی و همکاران، 1390) و پرسشنامه امیدواری (اشنایدر و جینروا و همکاران،2016) بودند. بسته آموزشی توانمندسازی روانی- اجتماعی مبتنی بر تیوری، پس از تدوین طی هشت جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.

    یافته ها

    . نتایج پژوهش نشان داد که آموزش توانمندسازی روانی- اجتماعی مبتنی بر نظریه انتخاب منجر به کاهش رفتارهای پرخطر (4/036=F و 0/001=P) نوجوانان دختر می شود و بر امیدواری (4/791=F و 0/001=P) آن ها تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش توانمندی های روانی اجتماعی مبتنی بر تیوری انتخاب می تواند میزان رفتارهای پرخطر و امیدواری در نوجوانان دختر را تحت تاثیر قرار دهد و استفاده از آن در کنار سایر روش های درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانی - اجتماعی، تئوری انتخاب، رفتارهای پرخطر، امیدواری، دختران نوجوان
  • محمود امیربیگی، محمدرضا تقوی*، مهدی محمدی، مهدی ایمانی صفحات 1105-1121
    زمینه

    اختلال دوقطبی یکی از پیچیده ترین اختلالات روان پزشکی است. از سویی مدل های مختلف نظری بر سازه های متفاوتی تاکید دارند و نقص های جدی در این حوزه وجود دارد و از سویی دیگر، درمان های روانشناختی اختلال دوقطبی صرفا به عنوان مکمل به درمان های زیستی الحاق می شوند. ازاین رو پرداختن به این حوزه، از اهمیت حیاتی برخوردار است.

    هدف

    هدف از این مطالعه استخراج مولفه های موثر درمانی مبتنی بر تجارب زیسته ی افراد دوقطبی بود.

    روش

    برای انجام این پژوهش از روش کیفی از نوع پدیدارشناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و نمونه گیری هدفمند از نوع معیار جمع آوری شد. با 9 مشارکت کننده مبتلا به اختلال طیف دوقطبی (صرفنظر از نوع آن) مصاحبه شد. با انجام مصاحبه ها و استخراج تجارب زیسته، مضامین استخراج شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 5 مضمون سازمان دهنده استخراج شد. مضمون های سازمان دهنده عبارت بودند از: سبک زندگی (خواب و بیداری، روتین داشتن زندگی، اهداف و ارزش ها در زندگی، و تبعیت دارویی)، ارتباط اجتماعی (فرافکنی مسیولیت خود به دیگری، درک نشدن توسط دیگری، طرد شدگی، تحقیر شدگی)، شناخت و باورهای ناکارآمد (کمال گرایی، رقابت طلبی، بی نیازی به دیگری، فاجعه انگاری، و حرمت خود وابسته)، مهارت های زندگی (حل مساله، کنترل خشم، و مدیریت استرس)، و آموزش روانی (علایم بیماری، علل بیماری، و پیگیری درمان بیماری). این مضامین سازمان دهنده، در اصل همان مولفه های اصلی هستند که می توانند به شکل دادن یک درمان موثر کمک کنند.

    نتیجه گیری

    برای یک درمان موثر فرد مبتلا به اختلال دوقطبی باید رویکرد چند بعدی را اتخاذ کرد و مداخله باید در چند محور صورت گیرد. این درمان نیازمند مشارکت فعال درمانگر و بیمار است. انجام پژوهش های طولی، کیفی و آزمایشی بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، تحلیل محتوا، درمان موثر، تجربه زیسته، روش پدیدارشناختی
  • فاطمه جلویاری، سمیه کاظمیان*، ابراهیم نعیمی، نورعلی فرخی صفحات 1123-1143
    زمینه

    مطالعات نشان داده است، تغییرات ناشی از بیماری های مزمن مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) نه تنها می تواند سلامت روانی و حرمت خود این بیماران را تحت تاثیر قرار دهد، بلکه تصور مثبت از خود و حرمت خود بالا، بهترین پیش بینی کننده برای تطابق فرد مبتلا با بیماری MS است. با وجود مطالعات انجام شده بر روی عزت نفس بیماران میتلا به MS، اما در زمینه کشف راهبردهای موثر بر حرمت خود آنان مطالعات اندکی صورت گرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف راهبردهای روانی - اجتماعی موثر بر کاهش یا افزایش عزت نفس زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل عرفی / قراردادی در سال های 1399 و 1400 در شهر تهران انجام شد. جامعه یا میدان مورد مطالعه این پژوهش، شامل تمامی زنان در دسترس مبتلا به بیماری MS شهر تهران (با تایید عضویت در انجمن ام اس ایران) در سال 1399 و نیمه اول سال 1400 بود. نمونه پژوهش با انتخاب 11 زن مبتلا به MS با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 3 مقوله اصلی تجربه ای دیگر، پروردن خود و مهار بالنده برای شرکت کنندگان با عزت نفس بالا و 1 مقوله اصلی تحت عنوان وازدگی برای شرکت کنندگان با عزت نفس پایین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد زنان مبتلا به MS می توانند با انگاره پیش بردن تجربه دیگری از زندگی، استفاده از منابع باقی مانده خود و پذیرش و کنار آمدن با بیماری، عزت نفس خود را ترمیم کرده و در جهت انطباق بیشتر با بیماری حرکت کنند. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که یاس جسمانی، تمرکز بیش از حد بر گذشته و منفعل بودن در مقابل بیماری، می تواند تخریب کننده حرمت خود بیمار باشد و در نهایت روند پذیرش بیماری و بهبودی را با چالش مواجه کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای روانی - اجتماعی، عزت نفس، زنان، مولتیپل اسکلروزیس، مطالعه کیفی
  • علی فراهانی*، علی اکبر ارجمندنیا، گلرخ داوران پور فرد صفحات 1145-1162
    زمینه

    با توجه به اهمیت مقوله رانندگی و ارتباط آن با سلامت عمومی جامعه، تشخیص صلاحیت های روانشناختی رانندگان تاکسیرانی آنلاین مورد توجه است. تحقیقات مختلف ارتباط بین سلامت   روان افراد و رفتارهای مختلف حین رانندگی را نشان داده اند و از سوی دیگر فقدان ابزار ارزیابی در این خصوص، شکاف تحقیقاتی ایجاد کرده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ساخت ابزاری جهت سنجش سلامت روان رانندگان بود.

    روش
    روش

    پژوهش حاضر یک بررسی ابزارسازی و هنجاریابی بود. جامعه آماری پژوهش شامل رانندگان تاکسی های آنلاین در شهر تهران بود. در نهایت 1323 پرسشنامه تکمیل شده بدست آمد. شیوه انتخاب نمونه به صورت دردسترس بود. ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت روان رانندگان تاکسیرانی آنلاین و پرسشنامه سلامت عمومی بود. به منظور تحلیل آمارهای توصیفی، از فراوانی و درصد استفاده شد. جهت بررسی همسانی درونی پرسشنامه، از همبستگی پیرسون بین خرده مقیاس های «پرسشنامه سلامت روان رانندگان تاکسیرانی آنلاین» استفاده شد. تحلیل عاملی تاییدی نیز جهت بررسی برازش مقیاس به کار گرفته شد. جهت بررسی روایی همگرای، در کنار پرسشنامه «پرسشنامه سلامت روان رانندگان تاکسیرانی آنلاین»، پرسشنامه سلامت عمومی نیز روی 100 نفر اجرا گردید و همبستگی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ و ضریب بازآزمایی پرسشنامه نیز جهت بررسی اعتبار پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 22 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی بیانگر بخوبی برزش مدل را تایید کرد. ملاک اعتبار بررسی شده در مقیاس حاضر، ضریب آلفای کرونباخ بود که اعتبار نسبتا بالای ابزار حاضر را نشان داد (در دامنه 0/68 الی 0/77). همچنین بین مولفه های ابزار مورد نظر همبستگی معنی داری وجود دارد (در دامنه 0/22 الی 0/52). نتایج روایی همگرایی نیز نشان داد که این ابزار با پرسشنامه سلامت عمومی همبستگی معنی داری دارد (0/001 P=، 0/59 r=).

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی نشان داد که «پرسشنامه سلامت روان رانندگان تاکسیرانی آنلاین» از درستی آزمایی و قابلیت اعتماد بالایی برخوردار است. پیشنهاد می شود در جهت استفاده و ارتقای کارایی این ابزار، تحقیقات بیشتری و در گروه های مختلف اجرا شود.

    کلیدواژگان: روان سنجی، سلامت روان، تاکسیرانی آنلاین
  • معصومه نعمتی، رحیم بدری*، شهروز نعمتی، علی قره داغی صفحات 1163-1177
    زمینه

    اختلال های هیجانی و رفتاری، طیف وسیعی از اختلالات برون نمود، درون نمود و شیوه پایین (پرخاشگری، اختلال سلوک، افسردگی واضطراب، آگروفوبیا، اسکیزوفرنیا و...) را شامل می شوند که به طور قابل ملاحظه ای بر گستره ای از عملکردهای تحصیلی، اجتماعی و شناختی کودکان و نوجوانان تاثیر منفی می گذارند. اگرچه مداخلات درمانی متعددی به بهبود این مشکلات پرداخته اند اما در زمینه تاثیر آموزش های روانشناختی مبتنی بر ذهنیت برای دانش آموزان دارای این اختلال بویژه در زمینه هیجان های تحصیلی شکاف تحقیقاتی وجود دارد. لذا در این مطالعه به این مساله که آیا آموزش ذهنیت های طرحواره ای به دانش آموزان دارای اختلال های هیجانی و رفتاری در بهبود هیجان های تحصیلی آن ها موثر است، پرداخته شد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش روانشناختی ذهنیت های طرحواره ای بر بهبود هیجان های تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال های هیجانی و رفتاری بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دارای اختلال های هیجانی و رفتاری (14-15) سال بودند که از این جامعه نمونه ای شامل 50 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه هیجان های تحصیلی پکران (2002) و بسته آموزشی ذهنیت های طرحواره ای بود. جهت بررسی نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بهبود معناداری برای گروه آزمایش با افزایش هیجان های تحصیلی مثبت (1441/43  F=و 05/0P<  و96/0 =h2) وکاهش هیجان های تحصیلی منفی(1957/47 F= و 0/05P<  و 0/97 = h2)در مقایسه با گروه گواه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش روانشناختی ذهنیت های طرحواره ای به دانش آموزان دارای اختلال های هیجانی و رفتاری، بواسطه افزایش هیجان های تحصیلی مثبت و کاهش هیجان های تحصیلی منفی می تواند موجب بهبود هیجان های تحصیلی آن ها و لذا تغییرات مثبت در عملکرد تحصیلی آن ها شود.

    کلیدواژگان: ذهنیت های طرحواره ای، هیجان های تحصیلی، اختلال های رفتاری و هیجانی
  • عابد مجیدی، محمدرضا عابدی*، فاطمه سمیعی، پریسا نیلفروشان صفحات 1179-1192
    زمینه

    در دنیایی که پدیده شغل زدایی به سرعت در حال گسترش است، تمایل به سرمایه گذاری های مداوم در مسیر شغلی متنوع که منجر به صرفه جویی در سرمایه های انسانی، اجتماعی و روانشناختی افراد خواهد داشت امری ضروری است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و مشاوره مبتنی بر رویکرد برساخت گرایی بر جهت گیری مسیر شغلی متنوع کارکنان پیمانی یک شرکت صنعتی بود.

    روش

    روش پژوهش کنونی آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان پیمانی نیروگاه حرارتی شهرستان شازند بودکه 36 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 12 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش، طی هشت جلسه بصورت هفتگی، تحت آموزش  مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) و نیز آموزش مبتنی بر رویکرد برساخت گرایی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه نگرش مسیر شغلی متنوع (PCAS) گردآوری و از طریق تحلیل واریانس و آزمون مقایسه زوجی بن فرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که هم آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و هم آموزش مبتنی بر رویکرد برساختگرایی در شکل گیری جهت گیری مسیر شغلی متنوع کارکنان پیمانی در خرده مقیاس های خودجهت دهی مدیریت مسیر شغلی (42/61 =F و 0/001 <p< span="">) و برانگیختگی ارزشی (39/78 =F و 0/001 <P) اثر معنادار دارد. همچنین، تفاوت معناداری بین دو نوع مداخله وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که هر دو نوع آموزش بسته به شرایط می تواند توسط سازمان ها و صنایع جهت افزایش جهت گیری مسیر شغلی متنوع کارکنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، برساخت گرایی، جهت گیری مسیر شغلی متنوع
  • محمدرسول مفسری*، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی صفحات 1193-1213
    زمینه

    حساسیت سیستم های مغزی/رفتاری نشان دهنده ی آمادگی ابتلا به اشکال متعدد آسیب روانی از جمله اختلال های اضطرابی است، از سوی دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی نیز به عنوان یک سازه ی فراتشخیصی تقریبا در همه ی اختلال های اضطرابی، ازجمله اختلا اضطراب بیماری وجود دارد. با این حال، روابط میان این متغیرها در قالب یک مدل منسجم و در جمعیت بالینی نیاز به بررسی بیشتری دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای عدم تحمل بلاتکلیفی در تبیین رابطه بین سیستم های مغزی/رفتاری با اختلال اضطراب بیماری انجام شد. فرض بر این است که سیستم های مغزی/رفتاری و عدم تحمل بلاتکلیفی در تعامل با یکدیگر به اختلال اضطراب بیماری منجر می شوند. ولی با وجود اهیمت این مدل، پژوهش های کافی در این راستا انجام نشده است.

    روش

    روش اجرای این پژوهش توصیفی، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه مورد نظر بالینی بود که شامل تمامی درمانجویان دارای اختلال اضطراب بیماری (زن و مرد) مراجعه کننده به مراکز روانشناختی و روان پزشکی شهرستان ارومیه (افراد 17-40 ساله) در سال های 1399-1400 بود. برای این منظور 200 نفر از درمانجویان با روش نمونه گیری هدفمند (با تشخیص روان شناس یا روان پزشک) انتخاب شده و به پرسشنامه های اضطراب سلامتی (سالکوویسکیس و همکاران،2002)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون و همکاران، 1994) و مقیاس سیستم های بازداری/فعال ساز رفتاری (کارور و وایت، 1994) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که سیستم بازداری رفتار با ضرایب اثر 0/340 و 0/519 و سیستم فعال سازی رفتار با ضرایب اثر 0/219- و 0/233- به ترتیب بر اضطراب سلامتی و عدم تحمل بلاتکلیفی تاثیر مثبت و منفی دارند. همچنین عدم بلاتکلیفی با ضریب اثر 0/414 بر اضطراب سلامتی تاثیر مستقیم و مثبتی دارد.
    نتیجه گیری: یافته های ما نشان می دهد که عدم تحمل بلاتکلیفی و سیستم های مغزی/رفتاری می توانند از جمله سازه های زیربنایی در اختلال اضطراب بیماری باشند. می توان نتیجه گیری کرد که فعالیت سیستم های مغزی/رفتاری و عدم تحمل بلاتکلیفی مکانیسم هایی اثرگذار در تداوم اضطراب بیماری هستند و در نظر گرفتن این روابط می تواند در سبب شناسی و درمان افراد مبتلا به اختلال اضطراب بیماری سودمند باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب بیماری، سیستم های مغزی رفتاری، عدم تحمل بلاتکلیفی
  • عظیمه سادات فاطمی، مسیب یارمحمدی*، حسین محققی، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 1215-1227
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون اثربخشی درمان تعامل والد - کودک بر اختلالات درونی سازی شده کودکان انجام شده است. اما پژوهشی که به اثربخشی درمان تعامل والد - کودک هیجان محور بر علایم اختلال افسردگی کودکان پرداخته باشد مغفول مانده است

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر درمان تعاملی والد - کودک هیجان‏محور بر نحوه واکنش والدین به هیجانات منفی کودکان مبتلا به افسردگی انجام شد.

    روش

    پژوهش شبه‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون و پس‏آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی کودکان پسر مبتلا به اختلال افسردگی با دامنه سنی 4 الی 5/5 سال شهر اصفهان بود که با روش نمونه‏گیری هدفمند تعداد 30 نفر از کودکان و والدین انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. برای گردآوری اطلاعات از چک‏لیست احساسات کودکان پیش‏دبستانی (لوبی و همکاران، 2004) و مقیاس نحوه واکنش والدین به هیجانات منفی کودک (میرابل، 2015) استفاده شد. درمان مذکور طی 14 جلسه 1 ساعته هفتگی برای آزمودنی‏های گروه آزمایش اجرا شد اما گروه گواه برنامه درمانی دریافت نکرد. داده‏ها با روش‏های آمار توصیفی و آنالیز تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مرحله پس‏آزمون بین میانگین نمره علایم افسردگی کودکان دو گروه آزمایش (24/63 =F، 0/000 =P و 0/607 =Eta) و گواه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. آنالیز کوواریانس نشان داد که این درمان در آزمودنی‏های گروه آزمایش در مرحله پس‏آزمون منجر به بهبود نمره نحوه واکنش والدین به هیجانات منفی کودکان شده است (14/46 =F، 0/001 =P و 0/637 =Eta).

    نتیجه گیری

    کودکان و والدین شرکت کننده در این برنامه درمانی بهبود در نشانگان افسردگی و و والدین شرکت کننده در این برنامه درمانی بهبود در نحوه واکنش والدین به هیجانات منفی کودکان مبتلا به افسردگی را نشان دادند.

    کلیدواژگان: درمان تعاملی والد - کودک هیجان محور، واکنش والدین، افسردگی، کودکان
  • الهه حسنخوئی، علیرضا رضوانی*، وحید احمدی، فاطمه حاجی اربابی صفحات 1229-1249
    زمینه

    خلاقیت نقشی زیربنایی در طراحی معماری دارد و پرورش خلاقیت در طراحی معماری از وظایف مهم نظام آموزش این رشته محسوب می شود. علیرغم اهمیت فراوان موضوع، تکثر نظرات ناهماهنگ و گاها متناقض در تعریف خلاقیت و چگونگی شکوفایی آن برای دانشجویان در فرآیند طراحی، مسیله اصلی تحقیق است.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مولفه های تشخیص توانمندی دانشجویان در طراحی معماری خلاق بود.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش در زمره تحقیقات آمیخته قرار دارد که در دو گام اصلی کیفی (فراترکیب) و کمی (تحلیل عاملی تاییدی) انجام شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل مطالعات اسنادی از خلال مقاله های فارسی و لاتین مرتبط با زمینه پژوهش است که با توجه به معیارها انتخاب شدند. در بخش کمی نیز ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید جمعی از نخبگان در میان جامعه پژوهش متشکل از 150 نفر از اساتید طراحی معماری که به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، توزیع گردید و پس از تحلیل داده های بدست آمده، مدل ارایه شده این بخش از پژوهش، تایید گردید.

    یافته ها

    در بخش کیفی با استفاده از فراترکیب، مولفه های توانمندی در طراحی معماری خلاق شامل؛ دانش (ضمنی و تصریحی)، مهارت (مهارت ارایه، تجزیه وتحلیل، خودتنظیمی و اجتماعی)، تفکر (تفکر خلاق، انتقادی، بصری - فضایی و تحلیلی) و انگیزه (درونی و بیرونی) استخراج گردید، که در بخش کمی توسط پرسشنامه ای با استفاده از تحلیل عامل تاییدی، هر چهار مولفه دانش، مهارت، تفکر و انگیزه و ریز مولفه هایشان با سطح اطمینان 95% تایید شدند (001/0 p=)

    نتیجه گیری

    برای ارتقای خلاقیت طراحی معماری در دانشجویان می بایست نه تنها مولفه تفکر، بلکه دانش، مهارت و انگیزه را پرورش داد.

    کلیدواژگان: توانمندی، خلاقیت، آموزش، طراحی معماری
  • فاطمه حضرت بگی، پرویز عسگری*، بهنام مکوندی، امین کرایی صفحات 1251-1263
    زمینه

    نتایج پژوهش ها نشان می دهد که عتیاد به اینترنت، به عنوان یک اختلال کنترل تکانه و الگوی سازش نایافته استفاده از اینترنت، منجر به ناراحتی قابل توجه می شود و مشکلات شناختی، تحصیلی و شغلی در زندگی فرد ایجاد می کند. همچنین نشخوار فکری یا افکاری که فرد به طور مکرر در احساسات و رخدادهای منفی در ذهن می پروراند، ممکن است به فاجعه انگاری در ذهن آنان منجر شود. هرچند پژوهش های زیادی به راهبردهای حل مساله و هوش معنوی به عنوان مهارت های پیشگیرانه برای بهبود توانش های کنار آمدن با رویدادهای آسیب زا تاکید داشته اند، اما در زمینه بررسی این متغیرها در بین جامعه مورد نظر شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر برر سی روابط ساختاری مهارت های حل مسیله و هوش معنوی با گرایش به اعتیاد به اینترنت با توجه به نقش میانجی گر نشخوار فکری بود.

    روش

    در قالب یک پژوهش توصیفی - همبستگی از بین دانشجویان 19 تا 35 ساله کاربر اینترنت، 353 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مهارت های حل مسیله هپنر (1982)، هوش معنوی کینگ (2008)، اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) و نشخوار فکری یوسف (1383) گردآوری شد. داده ها با استفاده از روش آماری معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارها SPSS-24 و lisrel-8/8 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد مدل پژوهش برازش خوبی دارد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین متغیرهای مهارت های حل مسیله و هوش معنوی با میزان اعتیاد به اینترنت رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    اعتیاد به اینترنت دارای همبسته های رفتاری مختلف نظیر حل مساله و هوش معنوی است که می تواند توسط فرآیندهای مختلف تعدیل شود.

    کلیدواژگان: مهارت های حل مسئله، هوش معنوی، اعتیاد به اینترنت و نشخوار فکری، تهران
  • هاشمیه احمدی، شیدا جبل عاملی*، مریم مقیمیان، مصطفی سیدحسینی طزرجانی صفحات 1265-1283
    زمینه

    تحقیقات زیادی به پایین بودن گسترده سطح روان درستی بیماران مبتلا به عروق کرونر بخصوص زنان اشاره دارد. اگرچه درمان متمرکز بر شفقت بر توانایی حساسیت به رنج همراه با تلاش برای التیام یک درمان موثر بوده است اما روان درمانگری بین فردی نیز از طریق اتحاد درمانی مثبت بر تغییر و اصلاح در روابط بین فردی متمرکز است؛ بنابراین آیا درمان کوتاه مدت بین فردی نیز می تواند به بهبود روان درستی این بیماران منجر شود؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و روان درمانی بین فردی بر بهزیستی ذهنی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر بود.

    روش

    پژوهش حاضر مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران زن مراجعه کننده به کلینیک باز توانی قلب بیمارستان افشار یزد بود که تعداد 41 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش مقیاس بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2003) بود. برای گروه آزمایش اول درمان متمرکز بر شفقت (گیلبرت، 2010، 2014) و برای گروه آزمایش دوم روان درمانی بین فردی (وایس من و همکاران 2007) در 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان متمرکز بر شفقت و روان درمانی بین فردی باعث افزایش بهزیستی ذهنی و مولفه های آن در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند. (0/05 <P). بین این دو روش درمانی در افزایش بهزیستی ذهنی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر تفاوتی مشاهده نشد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    روان درمانی بین فردی به دلیل تاثیری که بر روان درستی دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در بهبود روان درستی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، روان درمانی بین فردی، بهزیستی ذهنی، زنان، بیماری عروق کرونر
|
  • Razieh Asadi*, Gholamali Afrooz, Aliakbar Arjmandnia Pages 1063-1077
    Background

    Marriage and marital (conjugal (relationship are source of support, intimacy and pleasure. Also, lead to cooperation, empathy, sympathy, unity, affection and responsibility towards the family and will have a great impact on the physical and mental health of children, especially children with disabilities. So, it is necessary to examine the factors that have been effective in reducing this satisfaction, especially among parents with autism children with a precise consideration.

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the level of marital satisfaction in the ten areas of cohabitation of parents with autistic and normal children.

    Methods

    The present study was based on a Causal-Comparative. Statistical population of this research was included of parents of normal and autistic children. To complete the questionnaires, 80 people in the clinical sample and 80 people in the normal sample were tested. To fulfill the questionnaires, 80 people in the clinical sample and 80 people in the normal sample were tested. Sampling method in this study was random sampling. The instrument used in this inquiry was the Couple Satisfaction Scale, which was completed (by mail) by parents of autism children and parents of normal children. The data were analyzed using descriptive statistics and univariate analysis of covariance and multivariate analysis of covariance using SPSS-26 software.

    Results

    According to F-statistic, the main effect of children's membership group (autistic and normal) on marital satisfaction was significant by controlling confounding variables (P <0.001). There is an outstanding difference between the level of marital satisfaction of parents of autistic children and normal ones. The amount of this satisfaction equals to 0.915.

    Conclusion

    Having a child with autism in the family can affect all aspects of married life.

    Keywords: Autism, Areas o Cohabitation, Marital Satisfaction, Parents, Normal Children
  • Shirin Valizadeh*, Esmaeil Sadipour, Fariborz Dortaj, Ali Delavar, Kamran Sheivandi Cholicheh Pages 1079-1103
    Background

    Adolescence is one of the most sensitive periods of life, which plays a fundamental role in the success or failure of individuals in the future. In this regard, high - risk behaviors that are becoming more common in these ages are also needed, and hope for the future will be strengthened in juveniles too.

    Aims

    The aim of this study was to develop and examine the efficacy of psycho - social empowerment education based on choice theory in high - risk behaviors and hopes of adolescent girls.

    Methods

    In the form of a pretest-posttest- follow-up with control group quasi-experimental design, 30 students of adolscent girls from 2 region of education and teaching of Tehran were selected and were assigned randomly in two expreimental (15 subjects) and control (15 subjects) groups. Data collection tools include the risk questionnaire of Iranian teenagers (Zadehmohammadi et al., 2012) and the hope questionnaire (Schneider et al., 2016). The educational package of psychosocial empowerment based on choice theory, after development, was applied during eight-nighnteety minute’s sessions. Mixed analysis of varinace was used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that the education of psycho - social empowerment based on choice theory results in decreasing high-risk behaviors (F= 4.036; P= 0.001) of adolescent girls and has a positive effect on hope (F= 4.791; P= 0.001).

    Conclusion

    training of psychosocial competencies based on choice theory can affect the level of high - risk and hopeful behavior in adolescent girls and is recommended alongside other treatments.

    Keywords: Psycho - social empowerment, choice theory, high - risk behaviors, hopeful, adolescent girls
  • Mahmood Amirbeigi, Mohammad Reza Taghavi*, Mehdi Mohammadi, Mahdi Imani Pages 1105-1121
    Background

    Bipolar disorder is one of the most complicated psychiatric disorders. On the one hand, different theoretical models emphasize different structures and there are serious defects in this area and on the other hand, psychological therapies for bipolar disorder are only added as adjunctive therapy to biological therapies. Thus, our knowledge about this disorder is limited.

    Aims

    The purpose of this study is the extraction of the effective therapeutic factors based on the lived experiences of bipolar patients.

    Methods

    In this experiment, a phenomenological-based qualitative method was used. The data was collected by the semi structured interview and inconvenient sampling. Nine participants from the bipolar spectrum (regardless of the type) were interviewed and through the extraction of the lived experiences, the concepts were extracted.

    Results

    In this study 5 organizer concepts were extracted. The organizer concepts were: lifestyle (sleeping and awakening, having routines in life, goals and values in life and medicinal adherence), social communications (assigning one’s responsibility to the others, not being understood by the others, being rejected and being humiliated), cognition and non-functional believes (perfectionism, competitiveness, needlessness to others, catastrophic and dependent self-respect), life skills (problem solving, anger control and stress management) and psychological education (disease symptoms, disease causes and following up the disease treatment). These organizer concepts are originally the main factors of an effective therapy.

    Conclusion

    In order to have an effective therapy for a bipolar person, a multi-dimensional approach should be taken and the interventions should be done in multiple aspects. Such a therapy needs the active participation of both the therapist and the patient. We recommend further longitudinal, qualitative and experimental studies..

    Keywords: bipolar disorder, content analysis, effective therapy, lived experience, phenomenological method
  • Fatemeh Jeloyari, Somayeh Kazemian*, Ebrahim Naeimi, Noorali Farrokhi Pages 1123-1143
    Background

    Studies have shown that changes caused by chronic diseases such as multiple sclerosis (MS) can not only affect the mental health and self-esteem of these patients, Rather, a positive self-image and high self-esteem are the best predictors of a person with MS. Despite studies on the self-esteem of Mitella patients with MS, few studies have been conducted to discover strategies that affect their self-esteem.

    Aims

    The aim of this study was to discover psychosocial strategies effective in reducing or increasing self-esteem in women with multiple sclerosis.

    Methods

    This research was conducted with a qualitative approach and custom / conventional analysis method in 2020 and 2021 in Tehran. The population or field studied in this study included all available women with MS in Tehran (with confirmation of membership in the Iranian MS Association) in 2020 and the first half of 2021. The research sample was saturated by selecting 11 women with MS using snowball sampling. The Rosenberg Self-Esteem Questionnaire and a semi-structured interview were used to collect data.

    Results

    Analysis of participants' experiences led to the identification of three main categories of another experience, nurture yourself, grown inhibition for participants with high self-esteem, and 1 main category entitled frustration for participants with low self-esteem.

    Conclusion

    The results of the present study showed that women with MS can restore their self-esteem and move towards greater adaptation to the disease by thinking about advancing another life experience, using their remaining resources and accepting and coping with the disease. The findings also suggest that physical despair, over-focusing on the past and being passive in the face of illness can destroy a patient's self-esteem, and ultimately challenge the patient's acceptance and recovery process.

    Keywords: Psychosocial strategies, Self-esteem, women, multiple sclerosis, Qualitative Study
  • ALI Farahani*, Ali Akbar Arjmandnia, Golrokh Davaranpoor Fard Pages 1145-1162
    Background

    Given the importance of driving and its relationship with the general health of the community, it is important to recognize the psychological competencies of online taxi drivers. Various studies have shown a link between people's mental health and different behaviors while driving, and on the other hand, the lack of assessment tools in this regard has created a research gap.

    Aims

    The purpose of this study was to develop a tool to measure the mental health of online taxi drivers.

    Methods

    The present study was a tool-making and standardization study. The statistical population of the study included online taxi drivers in Tehran. Finally, 1323 completed questionnaires were obtained. Sample selection method was available. The research instruments were the online health questionnaire of online taxi drivers and the general health questionnaire. In order to analyze descriptive statistics, frequency and percentage were used. To examine the internal consistency of the questionnaire, Pearson correlation was used between the subscales of "Online Taxi Drivers Mental Health Questionnaire". Confirmatory factor analysis was used to examine the fit of the scale. In order to evaluate the convergent validity, in addition to the "Online Taxi Drivers' Mental Health Questionnaire", the general health questionnaire was administered to 100 people and their correlation was examined. Cronbach's alpha coefficient and retest coefficient of the questionnaire were also examined to evaluate the validity of the questionnaire. Data analysis was performed using SPSS and AMOS software version 22.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis confirmed the fitness of the model. The validity criterion examined in the present scale was the Cronbach's alpha coefficient, which showed the relatively high validity of the present instrument (In the range of 0.68 to 0.77). Also, the correlation between the components indicates the internal consistency of the instrument (In the range of 0.22 to 0.52). The results of convergence validity also showed that this tool has a significant correlation with the general health questionnaire (P=0.001, r= 0.59).

    Conclusion

    The results showed that the "Online Taxi Drivers Mental Health Questionnaire" has acceptable validity and reliability. Accordingly, this questionnaire can be used to assess the mental health of people who work in online taxi companies. It is suggested that in order to use and improve the efficiency of this tool, more research be conducted in different groups.

    Keywords: Psychometrics, Mental Health, Online Taxi Drivers
  • Masomeh Nemati, Rahim Badri*, Shahrooz Nemati, Ali Gharedaghi Pages 1163-1177
    Background

    Emotional and behavioral disorders include a wide range of externalizing, internalizing, and low-functioning disorders (aggression, conduct disorder, depression and anxiety, agrophobia, schizophrenia, etc). that significantly negatively affect a range of educational, social, and cognitive functions in children and adolescents, including effective approaches to reducing and improving these problems; psychoeducational approaches are based on schema modes.Although several therapeutic interventions have improved these problems, there is a research gap in the impact of mentality-based psychological education for students with this disorder, especially in the field of academic emotions.Therefore, in this study, the question of whether teaching schema modes to students with emotional and behavioral disorders is effective in improving their academic emotions.

    Aims

    This study aimed to investigate the effectiveness of psychoeducational schema modes on improving students' academic emotions with behavioral and emotional disorders.

    Methods

    his was semi-experimental research with pre-test and post-test between-groups design. The statistical population included female students (14-15) with behavioral and emotional disorders. From which a sample of 50 people was selected by purposive sampling. Research tools included the Pekrun Academic Emotions Questionnaire (2002) and Schema Modes Training Package. Multivariate analysis of covariance was used to evaluate the results.

    Results

    The results showed that there was a significant improvement for the experimental group with an increase in positive academic emotions (F = 1441.43, P <0.05, η2 = 0.96) and a decrease in negative academic emotions (F=1957.47, p<0.05, η2=0.97) compared to the control group.

    Conclusion

    Training schema modes to students with behavioral and emotional disorders, increasing positive academic emotions, and reducing negative academic emotions can improve their academic emotions and, therefore, positive changes in their academic performance.

    Keywords: schema modes, academic emotions, emotional, behavioral disorders
  • Abed Majidi, Mohammad Reza Abedi*, Fatemeh Samiee, Parisa Nilforooshan Pages 1179-1192
    Background

    In a world where the phenomenon of job loss is spreading rapidly, it is essential to be willing to invest continuously in a diverse career path that will lead to savings in human, social and psychological capital.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Consulting (ACT) and Constructivism Consulting in orienting the diverse career path of contract employees of an industrial company

    Methods

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest with a control group. The statistical population included all contract employees of an industrial company, 36 of whom were selected by random sampling method and randomly assigned to two experimental groups and a control group (12 people in each group). The experimental groups underwent commitment and acceptance training as well as constructivism counseling training for eight sessions per week. Data were collected using the Various Career Questionnaire (PCAS) and analyzed by analysis of Variance.

    Results

    Findings showed that acceptance and commitment-based training (ACT) and training based on constructivist approach have an effect on the formation of protean career orientation of contract employees in the self-directional subscales of career path management and value motivation.

    Conclusion

    From the findings of this study, it is concluded that both types of training, depending on the situation, can be used by organizations and industries to increase the adaptability and attitude of the diverse career path of employees.

    Keywords: acceptance, commitment, constructivism, counseling in orientation career protean
  • Muhammad Rasul Mufassery*, Ali Isazadegan, Esmail Soleimani Pages 1193-1213
    Background

    The Behavioral Inhibition System (BIS) and Behavioral Activation System (BAS), which primarily underlie emotions and behaviors, are associated with Illness Anxiety Disorder. However, the reasons behind these associations require further exploration.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the mediating role Intolerance of Uncertainty (IU) in explaining the relationship between Brain / Behavioral Systems and Illness Anxiety Disorder (IAD). It is hypothesized that Brain / Behavioral Systems and Intolerance of Uncertainty interacting with each other lead to IAD. However, despite the importance of this model, not enough research has been done in this regard.

    Methods

    The method of this research was descriptive (non-experimental) and the research design was correlational and structural equations. The target population was clinical and it included all patients (male and female) referred to psychological and psychiatric centers in Urmia city. The sample included 200 anxious clients which were selected by purposive sampling method (diagnosed by a psychologist or psychiatrist) and responded Short Health Anxiety Inventory (SHAI), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS) and Behavioral Approach System and Behavioral Inhibition System Scales (BAS / BIS).

    Results

    Findings indicate that BIS with effect coefficients of 0.340 and 0.519 and the BAS with effect coefficients of -0.219 and -0.233, respectively, have a positive and negative effect on IAD and IU. Also, IU with a coefficient of effect of 0.414 has a direct and positive effect on IAD. The t-statistic for indirect path coefficients is greater than 1.96 and the significance level is less than 0.05, which indicates the significance and confirmation of all indirect coefficients in the research model (t≥1.96; p≤0.05). Precisely, the findings indicate that the BIS and BAS with indirect effect coefficients of 0.215 and -0.097 due to mediation of IU have a positive and negative effect on IAD, respectively.

    Conclusion

    It can be concluded that the activity of Brain /Behavioral Systems and IU are effective mechanisms in the persistence of IAD and considering these relationships might be beneficial in the etiology and treatment of people with IAD.

    Keywords: Structural Relationships, Illness Anxiety Disorder, Brain, Behavioral Systems, Intolerance of Uncertainty
  • Azimeh Alsadat Fatemi, Mosaieb Yarmohamadi*, Hossain Mohagheghi, Mohammadreza Zoghipaidar Pages 1215-1227
    Background

    Several studies have been conducted on the effectiveness of parent-child interaction therapy on internalized disorders in children. However, no study has been conducted on the effectiveness of emotion-based parent-child interaction therapy on the symptoms of depression disorder in children.

    Aims

    The present study was conducted to evaluate the effect of emotion-based parent-child interaction therapy on parents’ reaction to negative emotions in children with depression.

    Methods

    The present study was quasi-experimental research with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study included all boys with depression disorder at the age range of 4 to 5.5 years in Isfahan. Thirty children and parents were selected by purposeful sampling method and were randomly assigned to two equal groups. Preschool Children Emotion Checklist (Lobby et al., 2004) and the Parents' Reaction to Child's Negative Emotions Scale (Mirabel, 2015) were used to collect data. The mentioned therapy was implemented in 14 sessions of 1 hour per week for the subjects in the experimental group, but the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by descriptive statistics and analysis of covariance.

    Results

    The results revealed that there was a statistically significant difference between the children of experimental and control groups in terms of mean scores of depression symptoms in the post-test phase (F = 24.63, P = 0.000 and Eta = 0.607). Analysis of covariance showed that this therapy in the subjects of the experimental group in the post-test phase improved the score of parents’ reaction to children's negative emotions (F = 14.46, P = 0.001 and Eta = 0.637). (P<0.05).

    Conclusion

    Children and parents participating in this therapeutic program showed improvement in depression symptoms and parents participating in this therapeutic program showed improvement in parents’ reaction to the negative emotions of children with depression.

    Keywords: Parent-child interaction therapy Focused Emotional, parental reaction, Depression, Children
  • Elahe Hassankhouei, Alireza Rezvani*, Vahid Ahmadi, Fateme Hajiarbabi Pages 1229-1249
    Background

    Creativity has an underlying role in architectural design and fostering creativity in architectural design is one of the important tasks of the education system in this field. Despite the great importance of the creativity, we see the multiplicity of incoherent and sometimes contradictory views on the definition of creativity and how it flourishes in students during the design process.

    Aims

    The main purpose of this study was to identify the components of recognizing students' ability in designing creative architecture.

    Method

    his research has an applied goal, and it has been conducted using an exploratory mixed method. The research is applied in terms of purpose and terms of the method is mixed research that was conducted in two main steps: qualitative (meta-synthesis) and quantitative (confirmatory factor analysis). The research community in the qualitative section includes documentary studies through Persian and Latin articles related to the research field, which were selected according to the inclusion criteria. In the quantitative part, the data collection tool was a researcher-made questionnaire that was distributed among the research community consisting of 150 professors of architectural design who were selected in a simple random method in 2020 after the collective approval of experts. The obtained model of this part of the research was confirmed

    Results

    In the qualitative part, using meta-synthesis, for the components of capability in creative architectural design; Knowledge (implicit and explicit), skills (presentation skills, analytical analysis, self-regulation and social), thinking (creative, critical, visual-spatial, and analytical thinking), and motivation (internal and external) were extracted, which is a small part by a questionnaire with Using confirmatory factor analysis, all four components of knowledge, skills, thinking and motivation and their components were confirmed with 95% confidence level (p = 0.001)

    Conclusions

    To promote the creativity of architectural design in students, it is necessary to cultivate not only the component of thinking but also knowledge, skills, and motivation.

    Keywords: Creativity, Architectural Work, Evaluation, Meta-Synthesis
  • Fatemeh Hazrat Bagi, Parviz Asgari*, Behnam Makvandi, Amin Koraei Pages 1251-1263
    Background

    The results of research indicate that the Internet addiction, as an impulse control disorder and maladaptive pattern of Internet use, leads to significant disruption in cognitive, academic and occupational problems in a person's life. In addition, the rumination or thoughts that the individual has repeatedly in their mind about negative felings and events might lead to catatrophizing. Although many studies have focused on problem - solving strategies and spiritual intelligence as preventative skills to improve coping with traumatic events, there is a research gap in the context of investigating these variables.

    Aims

    The purpose of this study was to assess the relationshipsof problem solving skills and spiritual intelligence with the tendency to Internet addiction according the mediating role of rumination.

    Method

    Using descriptive-correlation study, 353 Internet users (19-35 year old) were selected randomly. The evaluation of the proposed model was done by modeling structural equations.Computer and SPSS and lisrel software were used for statistical calculations and analysis.

    Results

    The research results showed that the research model fits well.The results of Pearson correlation coefficient test showed that there is a negative and significant relationship between the variables of problem solving skills and spiritual intelligence on the rate of Internet addiction (p<0.01).

    Conclusions

    Intrnt addiction hasdiffent behavoural coorelates such as problem solving and sprotual intelligence that can be moderated by various process.

    Keywords: Problem solving skills, spiritual intelligence, internet addiction, rumination, Tehran
  • Hashemiyeh Ahmadi, Sheida Jabalameli*, Maryam Moghimian, Mostafa Seyed Hossieni Tezerjani Pages 1265-1283
    Background

    A large number of studies point to the widespread low level of subjective well-being in patients with coronary artery disease, especially in women. Although the Compassion-Focused Therapy has been an effective treatment in enhancing the ability to become sensitive to suffering along with trying to heal, the Interpersonal Psycho-Therapy also focuses on changing and modifying interpersonal relationships through positive therapeutic alliance; so, can the short-term IPT improve these patients' subjective well-being as well?

    Aims

    The present study tries to compare the effectiveness of compassion-focused therapy and interpersonal psychotherapy on Women's Subjective well-being suffering from coronary artery disease.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test-follow-up design and a control group. The statistical population of the study consisted of all female patients referring to the Cardiac Rehabilitation Clinic of Afshar Hospital in Yazd. A total of 41 patients were purposefully selected and randomly assigned to two experimental groups and a control group. The instrument of this study was Keys and Magyarmo's (2003) Subjective Well-Being Scale For the first experiment group, the compassion-focused therapy (Gilbert, 2014, 2010), and for the second experiment group, the and interpersonal psychotherapy (Weissman, 2007) were delivered in groups and in eighat 90-minute sessions, but the control group received no intervention. The data were analyzed using the mixed variance analysis.

    Results

    The results showed that the CFT and IPT increased the subjective well-being and its components at the end of the intervention and the follow-up period (P <0/05). There was no difference between these two treatments in terms of increasing the subjective well-being in the women with coronary artery disease (p <0/05).

    Conclusion

    Considering its effects on subjective well-being, the IPT, alone or with a complementary treatment, can be effective in improving the subjective well-being in women with coronary artery disease.

    Keywords: Compassion - focused therapy, Interpersonal psychotherapy, Subjective well-being, Women, coronary artery disease