فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 64 (تابستان 1401)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 64 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هوشنگ گراوند*، علی دلاور صفحات 7-32
    هدف

    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل عوامل موثر بر قاچاق مواد مخدر و راهکارهای مقابله با آن طی سال های 1385 تا 1396 در شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش فراتحلیل بود. در مجموع 18 مطالعه در حوزه قاچاق مواد مخدر از طریق جستجوی اینترنتی در بانک های اطلاعاتی داخلی و در سازمان ها و دانشگاه های شهر تهران شناسایی شد و نهایتا پایان نامه ها، طرح ها و مقاله هایی که ملاک ها و اطلاعات لازم برای فراتحلیل را داشتند، انتخاب شدند.

    یافته ها

    مطالعات انجام شده، از لحاظ ملاحظات نمونه گیری، آزمون های آماری و روش شناسی دارای مشکلات اساسی بودند. از لحاظ نظری، سطح تحلیل برخی از نظریات به کار رفته در مبانی نظری پژوهش با متغیرهای مورد بررسی در تحقیق همخوانی نداشت. نتایج قسمت فراتحلیل نشان داد که شاخص اندازه اثر ترکیبی در حوزه ی قاچاق مواد مخدر در مدل ثابت 0/53 و در مدل تصادفی 0/56 بود. اما در بررسی جداگانه، اندازه اثر مقوله عوامل محیطی- اجتماعی بیشتر از عوامل انتظامی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضعف نظری و روش شناختی پژوهش های انجام شده، وجود چارچوب نظری مشخص برای تحقیقات دارای فرضیه و همچنین ملاحظات روش شناسی امری مهم و ضروری است. همچنین با توجه به اندازه اثر بزرگتر عوامل محیطی- اجتماعی نسبت به عوامل انتظامی، می توان گفت که این یافته تاحدودی نشان از توسعه نیافتگی شهر تهران می باشد. این توسعه نیافتگی و نتایج حاصل از آن به همراه ویژگی های طبیعی و جغرافیایی و سیاسی شهر تهران (مرکزیت) در نهایت منجر به سوق دادن شهروندان و سایر افراد مهاجر به قاچاق مواد مخدر شده است.

    کلیدواژگان: فرانظری، فراتحلیل، قاچاق مواد مخدر، شهر تهران
  • اکرم علیمردانی*، تهمینه باهری صفحات 33-60
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان زندان در حوزه مواد مخدر و روان گردان بود.

    روش

    پژوهش از نوع کاربردی-اکتشافی با رویکرد مطالعه موردی بود. نمونه آماری در چهار زندان تهران شامل خبرگان و روسای زندان ها (11 نفر) و معاونین و کارشناسان (52 نفر) به تفکیک حوزه شغلی بود که همگی به صورت هدفمند و گلوله برفی تا اشباع نظری انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و چهار جلسه گروه کانونی انجام شد.

    یافته ها

    26 نیاز آموزشی برای کارکنان در ابعاد نگرشی، دانشی و مهارتی و 4 نیاز آموزشی برای مدیران به دست آمد. از جمله نیازهای کارکنان عبارت بود از آشنایی با مواد روان گردان و عوارض آن، روش های کشف و جاسازی، مهارت های چهره زنی پیشگیری از اعتیاد، خودکنترلی، رفتار با زندانیان، روان درمانی و درک مضرات مصرف مواد. نیازهای مدیران عبارت بود از آشنایی با قوانین، درمان اعتیاد، مهارت پیشگیری و درک اعتیاد به عنوان بیماری.

    نتیجه گیری

    مدیران و کارکنان در نیاز «روش های پیشگیری از اعتیاد» با یکدیگر مشترک بودند و ضروری است هرگونه برنامه ریزی و طراحی دوره آموزشی کارکنان با لحاظ کردن نیازهای دانشی، نگرشی و مهارتی شناسایی شده انجام گیرد.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، کارکنان زندان، مواد مخدر، روان گردان، مطالعه کیفی
  • سارا کیان ارثی، ذبیح الله عباس پور*، خالد اصلانی صفحات 61-80
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی خانواده‌درمانی رفتاری بر وسوسه مصرف مواد نوجوانان ترک‌کننده سوءمصرف مواد بود. 

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، پنج نوجوان و خانواده آن‌ها در شهر اهواز انتخاب شدند. دستورالعمل خانواده‌درمانی رفتاری در 14 جلسه 90 دقیقه ای و سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری برای نوجوانان و والدین آن‌ها‌ انجام شد. نوجوانان به پرسشنامه عقاید وسوسه‌آمیز پاسخ دادند و داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. 

    یافته  ها

    نتایج نشان داد خانواده درمانی رفتاری باعث کاهش معنادار وسوسه مصرف مواد شد (درصد بهبودی=49/22). 

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر خانواده درمانی رفتاری می  تواند برای تغییر تعاملات ناکارآمد سیستم خانواده و کاهش سوءمصرف مواد در نوجوانان موثر باشد و درمانگران می توانند از این روش درمانی برای بهبود اختلال مصرف مواد استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی رفتاری، سوءمصرف مواد، وسوسه مصرف، نوجوانان
  • مهدی مروی، اعظم صالحی، زهره لطیفی* صفحات 81-102
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر رویکرد خودشفابخشی بر خودکارآمدی و باورهای مرتبط با مواد در افراد وابسته به مواد در حال ترک، انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با یک گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه مردان وابسته به مواد در حال ترک در سال 1399 بود. از این بین، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)  قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های خودکارآمدی و باورهای مرتبط با مواد را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. مداخله درمانی بر اساس پروتکل لطیفی، مروی و لوید (1397) در 14 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که درمان مبتنی بر رویکرد خودشفابخشی بر خودکارآمدی و باورهای مرتبط با مواد در افراد وابسته به مواد در حال ترک، اثربخشی معناداری داشت و این اثربخشی در طول زمان نیز پایدار ماند.

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش حاضر می توان درمان خودشفابخشی را به عنوان یکی از رویکردهای جدید مثبت نگر جهت افزایش خودکارآمدی، کاهش باورهای ناسالم مرتبط با مواد و پیشگیری از بازگشت مجدد افراد وابسته به مواد مخدر در مراکز درمانی مرتبط با ترک مواد مخدر با اثرات نسبتا پایدار برای بهبود مهارت های خودمراقبتی به کاربرد.

    کلیدواژگان: خودشفابخشی، خودکارآمدی، باورهای مرتبط با مواد، ترک مواد
  • حمیدرضا صرامی فروشانی*، فاطمه صرامی فروشانی، رضا احمدی مقدم صفحات 103-123
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مدیریت راهبردی پیشگیری اولیه از اعتیاد با رویکرد فرهنگی بر حسب میزان اهمیت (قابلیت اجرا) و وضعیت موجود (میزان اجرا) بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و پیمایشی بود که با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه کارشناسان  فرهنگی و پیشگیری اولیه از اعتیاد دستگاه های عضو و مرتبط با ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال 1398 در سطح کشور بود. از میان کارشناسان فرهنگی و پیشگیری در مراکز همه استان های کشور مستقر در دستگاه های کلیدی حوزه فرهنگی و پیشگیری از اعتیاد، 275 نفر بر اساس جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان  و نیز روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. به منظور سنجش روایی و پایایی پرسش نامه از شیوه اعتبار محتوایی کیفی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که هنگام مقایسه بین راهبرد هشت گانه بر حسب وضعیت موجود (میزان اجرا) و میزان اهمیت (قابلیت اجرا) تفاوت معناداری به نفع میزان اهمیت (قابلیت اجرا) وجود داشت. علاوه بر این، با توجه به بزرگتر بودن میانگین رتبه های میزان اهمیت (قابلیت اجرا) راهبردهای های هشت گانه نسبت به میانگین رتبه های وضعیت موجود (میزان اجرا) می توان گفت که وضعیت عملیاتی شدن راهبرد هشت گانه در سطح مطلوبی نیست.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که پیشگیری از اعتیاد نیازمند یک مدیریت فرهنگی است که بتوان از طریق آن در راستای کاهش فقر فرهنگی در جامعه و افزایش رویکرد فرهنگی - اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد گام های تحولی در کانون های هدف جامعه برداشت.

    کلیدواژگان: اعتیاد، پیشگیری اولیه، رویکرد فرهنگی، مدیریت راهبردی
  • الهام فروغی نژاد، محمدسجاد صیدی*، سید محسن حجت خواه صفحات 125-143
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل پدیدارشناسانه از شاغلان حرفه های یاورانه درگیر با اعتیاد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه شاغلان حرفه های یاورانه درگیر با مقوله اعتیاد (شامل مشاوران، روان شناسان، مددکاران اجتماعی و پزشکان و...) شهر شیراز در سال 1400 بود که درگیر خدمت رسانی به افراد وابسته به مواد یا خانواده های آن ها بودند. در میان آن ها، 27 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق استفاده شد و داده های بدست آمده از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از استخراج 130 مفهوم از تجربه شاغلان حرفه های یاورانه بود که در قالب 20 زیر مقوله دسته بندی شدند که در نهایت در 6 مقوله کلی حمایت های همه جانبه، آگاه سازی و آموزش مهارت های لازم، تکالیف ارگان ها و متخصصین، خدمات روان شناختی، داشتن اراده و انگیزه برای ترک و خدمات پزشکی طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

     خانواده های با والد وابسته به مواد نیازمند مراقبت و حمایت های حرفه ای در حوزه هایی که ذکر شد هستند و سازمان ها و افراد یاری رسان لازم است مداخلات مناسب را در این حوزه ها طراحی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت روان شناختی، خانواده با والد وابسته به مواد، والد وابسته به مواد
  • مهدی پورکرد، سیمین غلامرضایی، فیروزه غضنفری*، فاطمه رضایی صفحات 145-176
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر سبک زندگی، پذیرش و تعهد و شفقت بر خودکارآمدی پرهیز از مواد و کیفیت زندگی در افراد وابسته به مواد افیونی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه بیماران وابسته به مواد افیونی در مراکز اقامتی میان مدت ترک اعتیاد شهرستان نجف آباد در سال 1399 بود. از این بین 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل گمارده شدند. گروه های آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش  قرار گرفتند و گروه کنترل در طول مدت درمان هیچ آموزشی دریافت نکردند. ارزیابی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با دو مقیاس خودکارآمدی پرهیز از مواد و کیفیت زندگی صورت گرفت. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر سه شیوه درمان به طور معناداری باعث افزایش خودکارآمدی پرهیز از مواد شدند و این تفاوت در مرحله پیگیری سه ماهه نیز پابرجا بود، اما بر روی کیفیت زندگی تاثیر معناداری نداشتند. به علاوه، بین میزان اثربخشی سه شیوه درمان بر خودکارآمدی پرهیز از مواد و کیفیت زندگی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مداخلات درمانی مذکور می توانند به عنوان روش های موثر به منظور افزایش خودکارآمدی پرهیز از مواد به کار گرفته شوند، اما هیچ کدام از این مداخلات، درمان انتخابی نیستند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر سبک زندگی آدلری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، خودکارآمدی پرهیز، کیفیت زندگی، افراد وابسته به مواد افیونی
  • نسرین رهبری غازانی*، اکبر عطادخت صفحات 177-196
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی حافظه، انعطاف پذیری شناختی و کنترل مهاری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های اعتیاد شهر تبریز بود که از میان آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت توانبخشی شناختی قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از تکلیف برو/نرو، آزمون طبقه بندی کارت های ویسکانسین و آزمون فراخنای کلمه مستقیم و وارونه استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که توانبخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی حافظه، انعطاف پذیری شناختی و کنترل مهاری تاثیر معنادار داشت اما بر مولفه خطای درجاماندگی آزمون طبقه   بندی کارت های ویسکانسین تاثیر معنادار نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان از توانبخشی شناختی در راستای درمان اعتیاد و توانبخشی افراد وابسته به مواد بهره برد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، حافظه، انعطاف پذیری شناختی، کنترل مهاری
  • ندا فاضلی، سعید سلیمانی فارسانی، فردین فرمانی، یعقوب وکیلی، حسین ایلانلو* صفحات 197-218
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روایت درمانی بر سرمایه روان شناختی و حس انسجام همسران افراد در حال ترک اعتیاد بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل همسران افراد در حال ترک اعتیاد در شهر تهران در سال 1397 بود. از این بین 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های سرمایه روان شناختی و حس انسجام را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. گروه آزمایش 8  جلسه مداخله روایت درمانی شرکت کردند و پس از اتمام جلسات درمانی، افراد هر دو گروه تحت انجام پس آزمون قرار گرفتند. پس از دو ماه آزمون پیگیری نیز صورت پذیرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مختلط تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روایت درمانی بر بهبود سرمایه روان شناختی و حس انسجام در همسران افراد در حال ترک اعتیاد تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    روایت درمانی نقش مهمی در سرمایه روانی و احساس انسجام همسران افراد در حال ترک اعتیاد و برقراری روابط مناسب خانوادگی دارد. همچنین، از این روش می توان جهت افزایش سلامت روان همسران افراد در حال ترک اعتیاد بهره جست.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، حس انسجام، سرمایه روان شناختی، زنان
  • شیدا مرادزاده، محمود نجفی* صفحات 219-240
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی بر اساس ترومای کودکی، تکانشگری و تنظیم شناختی هیجان در افراد وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد وابسته به مواد در مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال  1400-1399 بودند. از این بین تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و نسخه ی دوم پرسشنامه افسردگی بک، فرم کوتاه پرسشنامه ترومای کودکی، مقیاس تکانشگری بارت و همچنین نسخه ی کوتاه پرسشنامه سبک های تنظیم شناختی هیجان را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که دو مولفه ی ترومای کودکی شامل سوء استفاده هیجانی و سوء استفاده فیزیکی و همچنین دو مولفه تکانشگری حرکتی و بی برنامگی به طور مثبت افسردگی را پیش بینی کردند. همچنین، سه راهبرد تنظیم شناختی هیجان شامل دو راهبرد ناسازگار (سرزنش خود و فاجعه سازی) به طور مثبت و یک راهبرد سازگارانه (تمرکز مجدد بر برنامه ریزی) به شکل منفی افسردگی را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش حاضر مولفه های مطرح شده از متغیرهای ترومای کودکی، تکانشگری و راهبردهای تنظیم هیجان پیش بینی کننده ی افسردگی هستند. بنابراین توجه به این متغیرها در  پیشگیری از افسردگی از اهمیت ویژه برخوردار است.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، افسردگی، ترومای کودکی، تکانشگری، تنظیم شناختی هیجان
  • محسن شاکری نسب*، نگار عظیم زاده طهرانی، طاهره رستمی، مصطفی پارسانژاد صفحات 241-258
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات بر ولع مصرف و خودکارآمدی ترک اعتیاد در بیماران تحت درمان با متادون بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون  با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه بیماران تحت درمان با متادون مراجعه کننده به مرکز ماهان شهر بجنورد در سال 1400 بود. از این بین، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)  قرار گرفتند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه ولع مصرف دوره ای و پرسشنامه خودکارآمدی ترک بود. درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات در 12 جلسه 90 دقیقه ای با فراوانی دو جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت و درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات توانست باعث کاهش ولع مصرف و افزایش خودکارآمدی ترک اعتیاد بیماران تحت درمان با متادون گردد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که برنامه شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات می تواند ضمن ارتقای توانمندی های بیماران، به اثر بخشی بیشتر متادون درمانی کمک نماید و نقش پیشگیرانه ای در عود بیماری داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات، ولع مصرف، خودکارآمدی ترک اعتیاد، متادون
  • ابوالفضل خوانساری*، رضا جعفری هرندی صفحات 259-278
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش دوازده قدم انجمن معتادان گمنام بر تاب آوری و خودکارآمدی اعضای انجمن معتادان گمنام شهر قم بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای انجمن معتادان گمنام شهر قم بود. از این بین، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه خودکارآمدی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. جلسات دوازده قدم معتادان گمنام در 12 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد و برنامه آموزش دوازده قدم می تواند باعث افزایش تاب آوری و خودکارآمدی اعضای انجمن معتادان گمنام گردد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش حمایتی تجربی برای درمان آموزش دوازده قدم معتادان گمنام بر افزایش تاب آوری و خودکارآمدی افراد وابسته به مواد در حال بهبودی از اختلال مصرف مواد فراهم  نموده لذا این درمان، روشی مناسب برای درمان افراد وابسته به مواد می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش دوازده قدم، انجمن معتادان گمنام، تاب آوری، خودکارآمدی
  • فاطمه نعمتی سوگلی تپه، محمد خالدیان* صفحات 279-307
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف انجام یک مطالعه کیفی عوامل موثر بر عود و بازگشت مجدد به سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد با رویکردگراندد تیوری انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، روش کیفی گراندد تیوری بود. جامعه پژوهش حاضر شامل همه افراد مراجعه کننده به یک کلینیک ترک اعتیاد در شهرستان قروه در سال 1399 بود که بعد از یک دوره مصرف مواد مخدر به مدت حداقل 4 ماه دوره پرهیز داشتند، اما مجدد دچار عود شده بودند. از این بین، 17 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه ی نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل از نرم افزار  MAXQDAاستفاده گردید.

    یافته ها

    عوامل تاثیرگذار در عود مجدد به سوءمصرف مواد مخدر و اعتیاد شامل: الف) عوامل زمینه ساز شامل عوامل فردی، روانی و بین فردی؛ ب) عوامل آشکارساز شامل عوامل خانوادگی؛ ج) عوامل تدوام بخش شامل عوامل اجتماعی، فرهنگی و عوامل محیطی؛ و د) عوامل تشدیدکننده شامل عوامل درمانی، شناسایی و استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    عوامل متعددی در عود مجدد به سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد نقش دارند که می توان با شناسایی آن ها در محیط ها، فرهنگ ها و جوامع مختلف اقدامات پیشگیرانه را تنظیم و تدوین نمود و زمینه آگاهی عمومی را ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: عود مجدد، سوءمصرف مواد مخدر، اعتیاد، گرانددتئوری
  • سارا امیدیان، کبری کاظمیان مقدم*، همایون هارون رشیدی صفحات 309-327
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر تحمل پریشانی و باورهای ارتباطی زنان دارای همسر وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون  با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان دارای همسر وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر دزفول در سال 1400 بود. از این بین 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)  قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های تحمل پریشانی و باورهای ارتباطی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. درمان مبتنی بر شفقت طبق پروتکل پل گیلبرت و راسل کولتس (ترجمه اثباتی، 1397)  در 8 جلسه 90 دقیقه ای با فراوانی دو جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت و شفقت درمانی توانست باعث افزایش تحمل پریشانی و بهبود باورهای ارتباطی زنان دارای همسر وابسته به مواد گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به  نتایج به دست آمده، متخصصین حوزه ی اعتیاد می توانند با استفاده از روش شفقت درمانی باعث افزایش توانمندی های مرتبط با تحمل پریشانی و باورهای ارتباطی شوند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، تحمل پریشانی، باورهای ارتباطی
  • اصغر میرمحرابی*، رضا قربان جهرمی صفحات 329-352
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تماشای فیلم با محوریت سوء مصرف مواد همراه با بحث گروهی بر جرات ورزی، خودکنترلی و نگرش نسبت به اعتیاد، بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه جوانان پسر شهرستان گناباد در سال 1399 بود. از این بین 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های خودکنترلی، نگرش به اعتیاد و جرات ورزی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. مداخله فیلم های سینمایی با محوریت سوءمصرف مواد همراه با بحث گروهی در 8 جلسه 120 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مداخله فیلم های سینمایی با محوریت سوءمصرف مواد همراه با بحث گروهی بر تغییر نگرش و جرات ورزی (بیان قاطعانه و رد قاطعانه) جوانان پسر نسبت به اعتیاد اثربخشی داشت، اما بر خودکنترلی و درخواست قاطعانه این افراد تاثیر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    صاحب نظران حوزه پیشگیری از اعتیاد در نظر داشته باشند که فیلم های سینمایی به نسبت مستند و کاریکاتور استقبال بیشتری دارد و ابزار مناسب تری جهت پیشگیری از اعتیاد می باشند و مشاوران و روان شناسان می توانند از این روش در جهت پیشگیری از اعتیاد جوانان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: جرات ورزی، خودکنترلی، سوء مصرف مواد، فیلم های سینمایی، نگرش
|
  • Houshang Garavand*, Ali Delavar Pages 7-32
    Objective

    The present study aimed to conduct a meta-analysis of factors affecting drug trafficking and strategies to deal with it from 2006 to 2017 in Tehran.

    Method

    The research method was meta-analysis. A total of 18 studies in the field of drug trafficking were identified through searching on the Internet in domestic databases and in organizations and universities in Tehran, and finally, dissertations, projects, and articles that met the necessary criteria and information for the meta-analysis were selected.

    Results

    The conducted studies had fundamental problems in terms of sampling considerations, statistical tests, and methodology. Theoretically, the level of analysis of some of the theories used in the theoretical foundations of the research was not consistent with the variables studied in the research. The results of the meta-analysis section showed that the combined effect size in the field of drug trafficking in the fixed model and the randomized model was 0.53 and 0.56, respectively, but in a separate survey, the effect size of the category of the environmental-social factors was higher than that of the disciplinary factors.

    Conclusion

    Given the theoretical and methodological weakness of the conducted studies, it is important and necessary to have a specific theoretical framework for hypothesis-based studies, as well as methodological considerations. Also, based on the larger effect size of environmental-social factors compared to disciplinary factors, it can be said that this finding is somewhat indicative of the underdevelopment of Tehran. This underdevelopment and its results along with the natural, geographical, and political characteristics of the city of Tehran (centrality) have finally led citizens and other immigrants to drug trafficking.

    Keywords: Meta-theory, Meta-analysis, Drug trafficking, Tehran city
  • Akram Alimardani*, Tahmineh Bahri Pages 33-60
    Objective

    The current study aimed to identify the educational needs of prison staff in the field of drugs and psychedelics.

    Method

    The research was applied-exploratory with a case study approach. The statistical sample was in 4 prisons in Tehran, including experts and heads of prisons (N=11) and the deputies and specialist (N=52) separated by job field that were selected purposefully and snowballed until theoretical saturation. The data were collected using a semi-structured interview and 4 focus group sessions.

    Results

    26 educational needs for employees in the dimensions of attitude, knowledge, and skills and 4 educational needs for managers were obtained. Among the staff's needs were familiarity with psychoactive substances and their side effects, methods of discovery and embedding, facial skills to prevent addiction, self-control, behavior with prisoners, psychotherapy, and understanding of the harms of drug use. Managers' needs were familiarity with laws, addiction treatment, prevention skills and understanding of addiction as a disease.

    Conclusion

    Managers and staff shared the need for "methods of addiction prevention" and it is necessary to plan and design the training course for staff taking into account the identified knowledge, attitudinal, and skill needs.

    Keywords: Educational needs, Prison staff, Drugs, Psychedelics, Qualitative study
  • Sarah Kainersi, Zabihollah Abbaspour*, Khaled Aslani Pages 61-80
    Objective

    The current study aimed to evaluate the effectiveness of behavioral family therapy on substance use craving in substance use quitting adolescents.

    Method

    The present study was a single-case experimental study of the multiple baseline type. Using the purposeful sampling method, five adolescents and their families were selected in the city of Ahvaz. Behavioral family therapy was implemented in fourteen 90-minute sessions, and three phases of baseline, intervention, and follow-up were performed for adolescents and their families. Adolescents completed the craving beliefs questionnaire (CBQ), and the data were analyzed by visual drawing method, stable change index, and recovery percentage formula.

    Results

    The results indicated that behavioral family therapy significantly reduced substance use craving (recovery percentage = 49.22).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, behavioral family therapy can be effective in changing dysfunctional interactions of the family system and decreasing substance abuse in adolescents, and therapists can use this intervention to improve substance use disorder.

    Keywords: Behavioral family therapy, Substance abuse, Craving, Adolescents
  • Mehdi Marvi, Azam Salehi, Zohreh Latifi* Pages 81-102
    Objective

    The present research aimed to evaluate the effectiveness of self-healing approach-based therapy on self-efficacy and substance-related beliefs in substance-dependent individuals undergoing quitting.

    Method

    The current research was a semi-experimental study with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of the study included all substance-dependent men undergoing quitting in 2020. Among them, 30 people were recruited by convenient sampling method and were randomly assigned to two experimental (N=15) and control groups (N=15). Participants completed the questionnaires of self-efficacy and substance-related beliefs in the pretest, posttest, and follow-up. The therapeutic intervention was implemented according to the protocol of Latifi, Marvi, and Loyd (2017) for fourteen 60-minute sessions on the experimental group. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance.

    Results

    The results of this study showed that self-healing approach-based therapy significantly affected self-efficacy and substance-related beliefs in substance-dependent individuals undergoing quitting, and this effectiveness was stable during the time.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, self-healing therapy can be used as one of the new positivist approaches to increase self-efficacy, reduce maladaptive substance-related beliefs, and prevent relapse of substance-dependent individuals in treatment centers related to drug withdrawal with relatively stable effects to improve self-care skills.

    Keywords: Self-healing, Self-efficacy, Substance-related beliefs, Substance quitting
  • Hamidreza Sarrami Forushani*, Fatemeh Sarrami Forushani, Reza Ahmadi Moghadam Pages 103-123
    Objective

    The present study aimed to investigate the situation of strategic management of primary prevention of addiction with a cultural approach in terms of level of importance (applicability) and current situation (level of implementation).

    Method

    The method of the present study was of descriptive-analytical and survey type, which was conducted using a researcher-made questionnaire. The statistical population of this research included all cultural and primary prevention of addiction experts in the member organizations and related to the anti-narcotics headquarters in 2018 nationwide. Among the cultural and prevention experts in the capital cities of all provinces of the country located in the key institutions in the fields of culture and addiction prevention, 275 people were selected based on the sample size estimation table of Krejcie and Morgan using a proportionate stratified sampling method. In order to measure the validity and reliability of the questionnaire, qualitative content validity and Cronbach's alpha coefficient were used.

    Results

    The results of data analysis showed that when comparing the eight strategies in terms of the current situation (level of implementation) and the level of importance (applicability), there was a significant difference in favor of the level of importance (applicability). In addition, given the higher average ratings of the level of importance (applicability) of the eight strategies than the average ratings of the current situation (level of implementation), it can be said that the operational status of the eight strategies is not at a favorable level.

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be said that addiction prevention requires cultural management through which we can take transformational steps to reduce cultural poverty in society and increase the socio-cultural approach to addiction prevention in the target foci of society.

    Keywords: Addiction, Primary prevention, Cultural approach, Strategic management
  • Elham Forooghinejad, Mohamad Sajjad Seydi*, Seyed Mohsen Hojatkhah Pages 125-143
    Objective

    The present study aimed to perform a phenomenological analysis of employees of helping professions involved in addiction.

    Method

    The present research was a qualitative phenomenological study. The statistical population of this study included all employees of helping professions involved in the category of addiction (including counselors, psychologists, social workers, doctors, etc.) who were engaged in providing services to substance-dependent individuals or their families in Shiraz in 2021. Among them, 27 people were selected using the purposeful sampling method. An in-depth interview was used to collect data and the data obtained from the interview were analyzed using the thematic analysis method.

    Results

    The results indicated the extraction of 130 concepts from the experiences of employees of helping professions, which were categorized into 20 sub-categories that were finally classified in 6 general categories of all-round support, awareness and training of necessary skills, the tasks of organs and specialists, psychological services, having the will and motivation to withdrawal and medical services.

    Conclusion

    Families with a substance-dependent parent need professional care and support in the mentioned areas, and organizations and helping individuals need to design and implement appropriate interventions in these areas.

    Keywords: Psychological care model, Family with a substance-dependent parent, Substance-dependent parent
  • Mehdi Pourkord, Simin Gholamrezaei, Firoozeh Ghazanfari*, Fatemeh Rezaei Pages 145-176
    Objective

    The present study aimed to compare the effectiveness of lifestyle-based therapy, acceptance and commitment, and compassion on substance abstinence self-efficacy and quality of life in opioid-dependent individuals.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of the study included all opioid-dependent patients in the addiction treatment medium-term accommodation centers of Najaf Abad city in 2019. Among them, 40 people were selected by the convenient sampling method and randomly assigned to three experimental groups and one control group. The experimental groups were trained in eight 90-minute sessions and the control group did not receive any training during the treatment. The evaluation was performed in three stages: pretest, posttest, and three-month follow-up with two scales of substance abstinence self-efficacy and quality of life. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance.

    Results

    The results showed that all three methods of treatment significantly increased substance abstinence self-efficacy, and this difference still maintained at the three-month follow-up stage, but they had no significant impact on quality of life. In addition, no significant difference was observed between the effectiveness of three treatment methods on substance abstinence self-efficacy and quality of life.

    Conclusion

    The aforementioned therapeutic interventions can be used as effective methods to increase substance abstinence self-efficacy, but none of these interventions is an elective treatment.

    Keywords: Adlerian lifestyle-based therapy, Acceptance, commitment therapy, Compassion therapy, Substance abstinence self-efficacy, Quality of life, Opioids-dependent people
  • Nasrin Rahbari Ghazani*, Akbar Atadokht Pages 177-196
    Objective

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of cognitive rehabilitation on the executive functions of memory, cognitive flexibility, and inhibitory control.

    Method

    The method of the present study was semi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The statistical population of the present study included all substance-dependent men referring to addiction clinics in the city of Tabriz, among whom 30 people were selected by multi-stage cluster sampling and assigned to two experimental and control groups. The experimental group underwent cognitive rehabilitation for 10 sessions. To collect the data, the go /no-go task, the Wisconsin card sorting test, and the direct and inverse word spacing test were used. Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of the present study showed that cognitive rehabilitation significantly affected the executive functions of memory, cognitive flexibility, and inhibitory control, but it had no significant effect on the perseveration error component of the Wisconsin card sorting test.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, cognitive rehabilitation can be used to treat addiction and the rehabilitation of substance-dependent individuals.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Executive functions, Memory, Cognitive flexibility, Inhibitory control
  • Neda Fazeli, Saeed Soleimani Farsani, Fardin Farmani, Yaghoob Vakili, Hossein Ilanloo* Pages 197-218
    Objective

    The present study aimed to determine the effectiveness of narrative therapy on psychological capital and a sense of coherence among spouses of individuals undergoing withdrawal.

    Method

    This research was a semi-experimental study with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of this study included spouses of individuals undergoing withdrawal in Tehran in 2018. Among them, 30 individuals were selected by convenient sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The participants of both groups completed the psychological capital and a sense of coherence questionnaires in the pretest, posttest and follow-up. The experimental group participated in 8 sessions of narrative therapy intervention, and after the completion of the therapy sessions, the individuals of both groups underwent a posttest. After two months, a follow-up test was also conducted. The data were analyzed using analysis of variance with mixed repeated measures.

    Results

    The results showed that narrative therapy had a significant effect on improving psychological capital and a sense of coherence in spouses of individuals undergoing withdrawal.

    Conclusion

    Narrative therapy plays an important role in the psychological capital and sense of coherence of spouses of individuals undergoing withdrawal and establishing proper family relationships. Also, this method can be used to increase the mental health of spouses of individuals undergoing withdrawal.

    Keywords: Narrative therapy, Sense of coherence, Psychological capital, Women
  • Sheyda Moradzadeh, Mahmoud Najafi* Pages 219-240
    Objective

    The present study aimed to predict depression based on childhood trauma, impulsivity, and cognitive emotion regulation in substance-dependent individuals.

    Method

    The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all substance-dependent individuals in addiction treatment centers in the city of Tehran in 2020-2021. Among them, 300 people were selected by convenient sampling method and completed the Beck depression questionnaire-second version, the childhood trauma questionnaire-short form, the Barrett impulsivity scale, and the cognitive emotion regulation questionnaire- short version. Simultaneous regression analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results of the research showed that two components of childhood trauma, including emotional abuse and physical abuse, as well as two components of motor impulsivity and non-planning impulsiveness positively predicted depression. Also, three cognitive emotion regulation strategies, including two maladaptive strategies (self-blame and catastrophizing), positively and one adaptive strategy (refocusing on planning) negatively predicted depression.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the components of the variables of childhood trauma, impulsivity, and emotion regulation strategies are the predictors of depression. Therefore, paying attention to these variables is of particular importance in preventing depression.

    Keywords: Substance abuse, Depression, Childhood trauma, Impulsivity, Cognitive emotion regulation
  • Mohsen Shakerinasab*, Negar Azimzadeh Tehrani, Tahereh Rostami, Mostafa Parsa Nejad Pages 241-258
    Objective

    The present study aimed to determine the effect of cognitive-behavioral therapy based on Marlatt's model on craving and addiction quitting self-efficacy in patients under treatment with methadone.

    Method

    This study was semi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all patients under treatment with methadone referring to Mahan center of Bojnourd city in 2021. Among them, 30 people were selected by convenient sampling method and randomly assigned to experimental (N=15) and control (N=15) groups. The instruments used in this study were the periodical craving questionnaire and the quitting self-efficacy questionnaire. Cognitive behavioral therapy based on Marlatt's model was performed on the experimental group for twelve 90-minute sessions with a frequency of two sessions per week. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the two groups, and cognitive behavioral therapy based on Marlatt's model reduced craving and increase the quitting self-efficacy in patients under treatment with methadone.

    Conclusion

    It can be concluded that the cognitive-behavioral program based on Marlatt's model can help improve the effectiveness of methadone therapy while improving the capabilities of patients and play a preventive role in disease relapse.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy based on Marlatt's model, Craving, Addiction quitting self-efficacy, Methadone
  • Abolfazl Khansari*, Reza Jafarih Pages 259-278
    Objective

    The current study aimed to determine the effectiveness of the twelve-step training of the association of narcotics anonymous on resilience and self-efficacy of members of the association of narcotics anonymous in the city of Qom.

    Method

    This study was semi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included members of the association of narcotics anonymous in Qom. Among them, 30 people were selected using the convenient sampling method and randomly assigned to two experimental (N=15) and control (N=15) groups. The participants of both groups completed the resilience questionnaire and the self-efficacy questionnaire in the pretest and posttest. The sessions of twelve-step training of the association of narcotics anonymous were administered to the experimental group in twelve 90-minute sessions. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups, and the twelve-step training program could increase the resilience and self-efficacy of members of the association of narcotics anonymous.

    Conclusion

    This research has provided experimental support for the treatment of twelve-step training of the association of narcotics anonymous in increasing resilience and self-efficacy of substance-dependent individuals who are in recovery from substance use disorder; therefore, this treatment is a suitable method for treating substance-dependent individuals.

    Keywords: Twelve-step training, Association of the narcotics anonymous, Resilience, Self-efficacy
  • Fatemeh Nemati Sogolitappeh, Mohamad Khaledian* Pages 279-307
    Objective

    The present study aimed to perform a qualitative study of the factors affecting relapse to drug abuse and addiction with a grounded theory approach.

    Method

    The method of the current research was the grounded theory qualitative method. The statistical population of the current study included all individuals referring to an addiction treatment clinic in the city of Qorveh in 2020 who had an abstinence period for at least 4 months after a period of drug use, but relapsed again. Among them, 17 people were selected by purposeful sampling method and subjected to semi-structured interviews. In order to facilitate the coding and analysis process, MAXQDA software was used.

    Results

    Factors affecting relapse to drug abuse and addiction were identified and extracted, which include: a) underlying factors, including individual, psychological, and interpersonal factors; b) revealing factors, including family factors; c) sustainable factors, including social, cultural, and environmental factors; and d) aggravating factors, including therapeutic factors.

    Conclusion

    Several factors play a role in relapse to drug abuse and addiction, which by identifying these factors in different environments, cultures, and societies, preventive measures can be established and developed and public awareness can be created.

    Keywords: Relapse, Drug abuse, Addiction, Grounded theory
  • Sara Omidian, Kobra Kazemian Moghadam*, Homayoon Haroon Rshidi Pages 309-327
    Objective

    The current study aimed to determine the effectiveness of compassion-based therapy on distress tolerance and relationship beliefs of women with substance-dependent spouses.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all women with substance-dependent spouses referring to addiction treatment centers in Dezful city in 2021. Among them, 30 people were selected by the convenient sampling method and were randomly divided into two experimental (N=15) and control (N=15) groups. The participants of both groups completed the distress tolerance and relationship beliefs questionnaires in the pretest and posttest. Compassion-based therapy was administered according to the protocol of Paul Gilbert and Russell Colts (translated by Esbati, 2017) on the experimental group in eight 90-minute sessions with a frequency of two sessions per week. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that there was a significant difference between the two groups, and compassion therapy increased distress tolerance and improved relationship beliefs of women with substance-dependent spouses.

    Conclusion

    According to the obtained results, experts in the field of addiction can enhance capabilities related to distress tolerance and relationship beliefs by using compassion therapy method.

    Keywords: Compassion-based therapy, Distress tolerance, Relationship beliefs
  • Asghar Mirmehrabi*, Reza Ghorbanjahromi Pages 329-352
    Objective

    The present study aimed to investigate the effectiveness of watching movies focusing on drug abuse along with a group discussion on assertiveness, self-control, and attitude toward addiction.

    Method

    The current research was of a semi-experimental type with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all young boys of Gonabad city in 2019. Among them, 30 people were selected by the convenient sampling method and randomly divided into two experimental (N=15) and control (N=15) groups. The participants of both groups completed the self-control, attitudes toward addiction, and assertiveness questionnaires in the pretest and posttest. The intervention of movies focusing on drug abuse along with group discussion was implemented on the experimental group in eight 120-minute sessions. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the intervention of movies focusing on drug abuse along with group discussion was effective on attitude change and assertiveness (assertive expression and assertive rejection) of young boys toward addiction, but it had no significant effect on self-control and assertive request of these individuals.

    Conclusion

    Experts in the field of addiction prevention should keep in mind that movies are more welcomed than documentaries and cartoons and are a more suitable tool for addiction prevention, and counselors and psychologists can use this method to prevent youth addiction.

    Keywords: Assertiveness, Self-control, Drug abuse, Movies, Attitude