فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1401)

نشریه دانش شهرسازی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین کاشی، مریم محمدی*، میترا حبیبی صفحات 1-20
    بیان مساله

    مسیله ی اصلی پژوهش، تصور کاهش احساس پیوند میان شهروندان و محیط زندگی آن ها است. در واقع اگر به شهر، سرعت و میزان تغییرات شهری در ابعاد گوناگون کالبدی، عملکردی، اجتماعی و... دقت شود، عدم تطابق این تغییرات با فرآیندهای ادراکی انسان ها، تصور اولیه را تایید می کند. تغییرات محیط شهری به واسطه ی پیامدهای خواسته و یا ناخواسته گوناگون، باعث ایجاد چالش های بسیار می شوند. بررسی ها حاکی از آن است که تاثیر پیامدهای مذکور غالبا از جنبه های کمی مورد مطالعه و برنامه ریزی قرار گرفته است. اما به تاثیر این پیامدها بر فرآیندهای اجتماعی و تعاملی انسان ها با محیط شهری به-خصوص دلبستگی مکانی، کمتر پرداخته شده است.

    هدف

    بازیابی و معرفی نقش اجزای شکل دهنده ی دگرگونی، تغییرات شهری و دلبستگی مکانی و هم چنین تاثیر و رابطه آن ها بر یک دیگر را می توان به عنوان هدف اصلی پژوهش تعریف نمود.

    روش

    برای پیشبرد پژوهش، به روش توصیفی و بر پایه مطالعات اسنادی، به بررسی آراء و نظرات صاحب نظران در ارتباط با تغییرات شهری و دلبستگی مکانی پرداخته می شود. در تحلیل یافته ها از روش تحلیل محتوای کیفی و نیز روش فراترکیب استفاده می گردد. منظور از روش فراترکیب، ترکیب تفسیرهای داده های مطالعات منتخب به منظور کشف مفاهیم و استعاره های جدید است.

    یافته ها

    پی بردن به تفاوت ها و جایگاه هر یک از مفاهیم دگرگونی، انتقال و تغییرات شهری، به انواع فرآیند تغییرات شهری و روابط آن ها با یک دیگر، به عوامل موثر بر ادراک فرد از تغییرات محیط شهری، به مفهوم دلبستگی مکانی و عوامل موثر و اثرپذیر از آن و در نهایت ارایه مدل و چارچوبی برای پی بردن به چگونگی تاثیر مفاهیم مذکور، از یافته های پژوهش می باشد.

    نتیجه گیری

     دگرگونی و تغییرات شهری بر رابطه افراد با مکان به خصوص بر دلبستگی مکانی تاثیرگذار است، و همچنین کیفیت، میزان و سرعت تغییرات با دلبستگی مکانی ساکنان شهر، ارتباطی خاص و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: دگرگونی، انتقال، تغییرات شهری، دلبستگی مکانی، شهر
  • رحمت محمدزاده، صابر محمدپور*، فاطمه اغنائی صفحات 21-38

    در شهرسازی معاصر دنیا، توجه به گسترش حمل و نقل عمومی و توسعه شهرها بر مبنای آن به یک اصل پذیرفته شده جهت مواجهه با ترافیک سنگین و مشکلات ناشی از آن و خلق محلاتی سرزنده، پویا و قابل زیست در شهرها تبدیل شده است. ایده توسعه حمل و نقل محور (TOD) در سطح خرد با ارایه راهکارهای طراحی شهری زمینه محور، بر گسترش اجتماعات محلی و محلات زیست پذیر تاکید می کند. محلاتی پویا، کارا، سرزنده و مشوق تعاملات اجتماعی که گسترش آنها از اهداف و انگاره های پایداری در طراحی شهری است.محله منصور تبریز از جمله محلاتی است که در مجاورت خود با احداث ایستگاه متروی شهید بهشتی مواجه بوده و برنامه و طرحی برای بررسی تاثیرپذیری محله از این زیرساخت حمل و نقل عمومی صورت نپذیرفته است. از این رو هدف پژوهش حاضر تبیین لزوم بهره مندی از مزایای سیستم حمل و نقل عمومی در راستای ایجاد و افزایش روند پایداری در محله منصور تبریز و کاربست سیاست های طراحی شهری حمل و نقل محور در راستای پایداری محدوده مورد مطالعه می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر به صورت روش توصیفی و تحلیلی است، روش گردآوری داده ها و اطلاعات به دو روش اسنادی، کتابخانه ای و همچنین پیمایشی و میدانی می باشد در روش میدانی در قالب پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه اطلاعات گردآوری می گردد. در ادامه با استفاده از مدل آرگون چشم انداز نویسی، تعیین اهداف، راهبرد و سیاست ها، به ارایه آلترناتیوها و ارزیابی آنها به کمک روش GAM پرداخته می شود. انتخاب بهترین سناریو جهت رسیدن به طراحی مناسب برای محله منصور تبریز با بکارگیری رویکرد TOD و پایداری محله، به عنوان نتایج پژوهش تدوین گردیده است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری پایدار، اجتماعات محلی، توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی، محله منصور تبریز
  • کیومرث حبیبی*، زهرا منتظری، پروین پرتوی، علی اسعدی صفحات 39-57
    بیان مسیله

     امروزه پایداری شهرها بر مدار شهروندی و مشارکت شهرها استوار بوده و با تعهد جامعه شهروندی در اجتماعات سکونتی تحقق می یابد. قراردادهای اجتماعات محلی با معرفی از سوی سازمان هبیتات به عنوان فرآیندی مردمی معرفی شده اند که در تمامی برنامه های محلی به حضور مردم تاکید ویژه دارند. این رویکرد چند سالی است که مورد توجه بسیاری از کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته به منظور توانمندسازی و بهبود مدیریت محلی قرار گرفته است.

    هدف

    با توجه به نوآوری موضوع در ایران قصد بر آن است؛ تا با انتخاب محله آبکوه در شهر مشهد به عنوان مورد پژوهی به معرفی و امکان سنجی رهیافت قراردادهای اجتماعی در توانمندسازی محلی و با استفاده از روش نظریه ی زمینه ای پرداخته شود.

    روش

    تبیین چارچوب موضوعی این پژوهش به روش کتابخانه ای و امکان سنجی اجرای رویکرد به روش میدانی همراه با مصاحبه و پرسشنامه است. روش پژوهش با توجه به هدف بیرونی کاربردی و ماهیت آن توصیفی - تحلیلی می باشد. نمونه گیری در مصاحبه و پرسشنامه به روش هدفمند و تا رسیدن به حد اشباع انجام شده است. شیوه ی تحلیل یافته ها بر اساس تحلیل محتوای جهت دار است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان از 193 کد باز، 12 زیر مقوله، 2 مقوله اصلی و یک هسته اصلی دارد که در تحقق پذیری رویکرد قراردادی در محله آبکوه مشهد نقش کلیدی دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، اگرچه اجرا و پیاده سازی رویکرد قرارداد اجتماعات محلی در سطح محلات به ظاهر سهل و ممکن است، اما تحقق این رویکرد در محله آبکوه نیازمند یکپارچگی و همسو نمودن سازمان های دخیل در بافت است. از طرفی فقدان بودجه برای واگذاری اقدامات ساماندهی محله به شهروندان، ضعف یکپارچگی در امر مدیریت، تصمیم گیری و نظارت بر ساماندهی بافت های فرسوده و نیز ضعف فرهنگ مشارکت در مردم و مدیران شهری از مواردی است که پیش از پیاده سازی رویکرد باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی ساکنان، مشارکت اجتماعی، رفتار مشارکتی، توافق نامه اجتماعی و محلی، تئوری زمینه ای
  • پریسا محمدی غفاری، سید علی المدرسی*، عباس مرادی صفحات 59-70

    امروزه برنامه ریزی با تاکید بر بعد اکولوژیکی رکن جدایی ناپذیر توسعه پایدار شهری محسوب می شود که طی آن توسعه شهری مبتنی بر رویکرد اکولوژیک از طریق کاهش اثرات زیست محیطی فعالیت های اقتصادی و بیشینه کردن روابط اجتماعی به دنبال رسیدن به شهر سالم است. این پژوهش با ماهیت توسعه ای-کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی با سنجش شاخص های شهر اکولوژیک در توسعه شهری به اولویت بندی و مدل یابی ابعاد موثر بر توسعه شهری اکولوژیک در بندرعباس پرداخته است. مطابق با نتایج تحلیل، شاخص "منظر و چشم انداز شهری" و "سلامت شهری" به عنوان متغیر مستقل به ترتیب با بار عاملی 0.94 و 0.88 بیشترین تاثیر و شاخص آلودگی فضای شهری نیز با 0.47- کمترین میزان اهمیت را بر روی سازه توسعه شهری اکولوژیک به عنوان متغیر وابسته دارند. همچنین شاخص "نفوذ در طبیعت و محیط" با ضریب 0.79، حمل و نقل پایدار با ضریب 0.75، حس تعلق به مکان با ضریب 0.74 به ترتیب جایگاه های سوم تا پنجم را دارند. متغیر مشارکت اجتماعی و دسترسی به خدمات شهری نیز به ترتیب با ضریب 0.63 و 0.51 در رتبه ششم و هفتم قرار دارند. مقادیر آمارهای مستخرج از مدل نظری تحقیق نیز همگی حاکی از انطباق خوب و مناسب مدل است و گویه های انتخاب شده برای سنجش الگوی توسعه بندرعباس مبتنی بر رویکرد شهر اکولوژیک از اعتبار لازم برخوردار بوده و به خوبی می توانند سازه/مولفه های هشتگانه تحقیق را مورد سنجش قرار دهند.اکولوژیگ از اعتبار لازم برخوردار بوده و به خوبی می توانند سازه/مولفه های هشتگانه تحقیق را مورد سنجش قرار دهند.

    کلیدواژگان: شاخص های اکولوژیک شهر، توسعه شهری، مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)، رشد شهری
  • مریم اولادی، عباس ترکاشوند*، محسن فیضی صفحات 71-91

    طراحی بلوک های شهری، متاثر از پارامترهایی چون اندازه ی بناها، تعداد، شکل، هندسه و آرایش آن ها است که بر میزان مصرف انرژی ، تاثیر زیادی دارند. در این میان، بار گرمایش و سرمایش سالانه ی ساختمان ها، یکی از مهمترین شاخص ها در میزان تقاضای انرژی است. در پژوهش های پیشین کمابیش، اطلاعاتی در خصوص تاثیر تراکم، فشردگی، تخلخل و نظایر آن، فراهم شده است؛ اما، تصویر روشنی از تاثیر اندازه ی بناها در مصرف انرژی مجموعه های متشکل از چند بنا، در دست نیست. در این چارچوب، هدف این پژوهش، یافتن رابطه ی احتمالی میان نحوه ی توزیع اندازه ی بناها در یک مجموعه ی متشکل از چند بنا و بار گرمایش و سرمایش سالانه ی آن مجموعه می باشد. این پژوهش در سه مرحله انجام شده است. در مرحله ی اول، متغیرهای پژوهش، از جمله پارامترهای اندازه و چیدمان بناها و همچنین، بار گرمایش و سرمایش سالانه ی ساختمان، تبیین شده است. مرحله دوم به طراحی الگوریتمی مناسب جهت تولید اندازه ی بناها و چیدمان های مختلف در سایت، بررسی عوامل مداخله گر و حذف آن ها، شروط مسیله و شبیه سازی بار گرمایش و سرمایش چیدما ن ها اختصاص یافته است. این مرحله، با برنامه نویسی به زبان پایتون در محیط افزونه ی گرس هاپر در نرم افزار راینو و شبیه سازی مدل ها با استفاده از افزونه ی هانی بی و لیدی باگ در این نرم افزار انجام شده است. در مرحله ی سوم، به بررسی همبستگی میان این دو متغیر پرداخته شده است. تحلیل یافته های حاصل از آزمون همبستگی، حاکی از آن است که در منطقه ی مورد مطالعه، سرمایش فصول گرم نسبت به گرمایش فصول سرد بیشتر حایز اهمیت است. رابطه ی همبستگی منفی قوی میان بارهای سرمایش با واریانس اندازه ی بناها، نشان دهنده ی این است که هرچه تنوع اندازه ی قطعات در یک مجموعه بیشتر باشد، بار سرمایشی کمتری خواهد داشت. همچنین، رابطه ی مثبت بارهای سرمایش با کشیدگی اندازه ی قطعات، نشان دهنده ی این است که هرچه قطعات یک مجموعه، از نظر اندازه پراکنده تر باشند، در کاهش بار سرمایشی، مناسب تر عمل خواهند کرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی پارامتریک، بار گرمایش و سرمایش سالانه ی ساختمان، چیدمان مجموعه ها
  • نینا خلیقی*، محمدرضا پورجعفر صفحات 120-138

    دلپذیری به عنوان یکی از کیفیت های فضای شهری، از سال 1998 وارد ادبیات جهانی شهرسازی گردید. با ورود این مفهوم، اهمیت آن به عنوان کیفیتی پایه و پیچیده در مطالعات معدودی مورد توجه قرار گرفت. اما با این وجود، مدلی مفهومی که بتواند ابعاد گوناگون تشکیل دهنده ی این مفهوم در حوزه فضای شهری را به صورتی جامع ارایه کند، یافت نگردید. همچنین در حوزه مطالعات طراحی شهری در ایران جایگاه این کیفیت، با وجود کاربرد گسترده آن در سایر نقاط جهان، هنوز نوپاست. اگرچه این مفهوم به دلیل ارتباط نزدیکش با فرهنگ، امری زمینه محور به شمار می آید؛ اما شناسایی و استخراج مفاهیم و مقولات مشترک در پیشینه مطالعاتی، قیل از کاربست آن در بستر فرهنگی- فضایی خاص، امری ضروری به نظر میرسد.بنابراین، هدف مقاله پیش رو، شناسایی و دسته بندی مقولات مشترک و سازنده ی دلپذیری و دستیابی به مدل مفهومی عام برای تعریف این کیفیت در مقیاس فضای شهری از میان مطالعات جهانی است. پژوهش حاضر بر پایه رویکرد کیفی و با کمک روش تحلیل محتوا، به شناسایی 178 مفهوم پایه و دسته بندی 34 مقوله مشترک مستخرج از مجموع 40 مطالعه نظری و عملی معتبر حول کیفیت دلپذیری در مقیاس فضای شهری در بازه زمانی 1998 الی 2020، پرداخته است. مهمترین دستاورد این مقاله، مدلی هشت لایه متشکل از 4 بعد اصلی با توانایی کمی سازی مقولات کیفی دلپذیری در ارزیابی فضاهای شهری است. با توجه به نتایج مدل نهایی، بعد اجتماعی- فرهنگی از میان سایر ابعاد، مهمترین و پرکاربردترین مضمون مشترک در حوزه مطالعات کیفیت دلپذیری به شمار می آید.

    کلیدواژگان: دلپذیری، فضای شهری، کیفیت پایه، تحلیل محتوا، کدگذاری
|
  • Hossein Kashi, Maryam Mohammadi *, Mitra Habibi Pages 1-20
    Background

    The main issue of this study is the supposition of reducing the sense of connection between inhabitants and their living environment. In fact, if the speed and amount of urban changes in various dimensions: physical, functional, social, etc. is considered, the incompatibility of these changes with human perceptual processes confirms the initial idea. Urban change causes many challenges due to various desired or unintended consequences. Researches indicate that the impact of these consequences has often been studied and planned in quantitative terms, but their impact on human social processes and interactions with the urban environment, especially place attachment has been less investigated and studied.

    Objectives

    The present study aims to examine and introduce each of the components of transformation, urban changes and place attachment, as well as their impact and relationship with each other.

    Methodology

    In this study, a descriptive approach based on documentary studies is employed to investigate experts' opinions in relation to urban change and place attachment. In the analysis of findings, the qualitative content analysis method and the meta-synthesis method are used. The meta-synthesis method aims to combine interpretations of selected study data in order to discover new concepts and metaphors.

    Results

    In the present study, considerable insight is provided into the differences and the position of each of the concepts of transformation, transition and urban changes, and also into different kinds of the process of urban change and their relations, the factors affecting the perception of changes in the urban environment, the concept of place attachment and factors that influence and are influenced by it. In the end, a model and framework is provided for understanding the impact of these concepts.

    Conclusion

    Urban transformations and changes have influence on the relationship between people and place, particularly on place attachment. Furthermore, the changing quality, amount and speed relate to the residents’ place attachment in a special and significant way.

    Keywords: Transformation, transition, urban changes, place attachment, city
  • Rahmat Mohammadzade, Saber Mohammadpour *, Fatemeh Aghnaei Pages 21-38

    In contemporary urban Planning in the world, attention to the expansion of public transportation and the development of cities on the basis of it has become an accepted principle for dealing with heavy traffic and its problems and creating dynamic and viable neighborhoods in cities. The idea of Transport Oriented Development (TOD) at the micro level emphasizes the expansion of local communities and sustainable neighborhoods by providing context-based urban design solutions. Dynamic, efficient, neighborhoods that encourage social interactions that extends them to sustainable design goals and ideas in urban design.Mansour neighborhood is one of the neighborhoods facing the construction of Shahid Beheshti metro station and there is no plan to investigate the impact of the neighborhood on this public transport infrastructure. Therefore, the purpose of this study is to explain the necessity of taking advantage of the benefits of the public transport system in order to create and enhance the sustainability trend in the Mansour neighborhood and to apply urban design based on urban transport policies to the sustainability of the study area. the research method is descriptive and analytical. The data collection method is documentary, library as well as survey and field. The field method is collected through questionnaire, observation and interview. Then, using the Oregon model of visioning, setting goals, strategies, and policies, we present alternatives and evaluate them using the GAM method. Choosing the best scenario to achieve the appropriate design for Mansour Tabriz neighborhood has been formulated using TOD approach and neighborhood sustainability as research results.

    Keywords: Sustainable Urban Design, Local Communities, Public Transportation Based Development, Mansour Tabriz Neighborhood
  • Kiumars Habibi *, Zahra Montazeri, Parvin Partovi, Ali Asaadi Pages 39-57
    Background

    Today, the sustainability of cities is based on the citizenship and participation of cities and is achieved with the commitment of the civil society in residential communities. Local community contracts have been introduced by Habitat as a grassroots process that emphasizes the presence of people in all local programs. This approach has been considered by many developing countries for several years in order to empower and improve local governance.

    Objectives

    Due to the innovation of the subject in Iran, it is intended; By selecting Abkooh neighborhood in Mashhad as a case study, the approach of social contracts in local empowerment should be introduced and feasibility study using the method of grounded theory.

    Method

    Explaining the thematic framework of this research by library method and feasibility study of field approach by interview with interview and questionnaire. The research method is descriptive-analytical according to the applied external purpose and its nature. Sampling in the interview and questionnaire was done in a purposeful manner until saturation. The method of analyzing the findings is based on content analysis.

    Result

    The results of the analysis show 193 open source, 12 subcategories, 2 main categories and a core that play a key role in the feasibility of the conventional approach in the Abkooh neighborhood of Mashhad.

    Conclusion

    According to the results, although the implementation of the local community contract approach at the neighborhood level may seem easy and possible, but the realization of this approach in Abkooh neighborhood requires the integration and alignment of organizations involved in the context. On the other hand, the lack of funding to delegate neighborhood organizing measures to citizens, the lack of integration in management, decision-making and monitoring the organization of worn-out structures and the weak culture of participation in people and city managers are some of the issues that must be considered before implementing the approach.

    Keywords: Resident Empowerment, Social Participation, Participatory Behavior, Social, Local Agreement, Grounded theory
  • Parisa Mohammadi Ghafari, Sayed Ali Almodaresi *, Abbas Moradi Pages 59-70

    Today, planning with emphasis on the ecological dimension is an integral pillar of sustainable urban development, during which urban development based on ecological approach seeks to achieve a healthy city by reducing the environmental impact of economic activities and maximizing social relations. This research has a descriptive-analytical nature with a descriptive-analytical nature by measuring the indicators of the ecological city in urban development and has prioritized and modeled the dimensions affecting the ecological urban development in Bandar Abbas. According to the results of the analysis, the index of "urban landscape" and "urban health" as an independent variable with a factor load of 94.0 and 88.0, respectively, the most impact and the index of urban space pollution with 47.0 - the least importance on the structure of urban development Ecological as a dependent variable. Also, the index of "influence on nature and environment" with a coefficient of 79.0, sustainable transportation with a coefficient of 75.0, and sense of belonging with a coefficient of 74.0 have the third to fifth positions, respectively. The variables of social participation and access to urban services are also ranked sixth and seventh with a coefficient of 63.0 and 51.0, respectively. The values of the statistics extracted from the theoretical model of the research all indicate that the model fits well and appropriately, and the items selected to measure the Bandar Abbas development model based on the ecological city approach had the necessary validity.and the items selected to measure the Bandar Abbas development model based on the ecological city approach had the necessary validity.and the items selected to measure the Bandar Abbas development model based on the ecological city approach had the necessary validity.and the items selected to measure the Bandar Abbas development model based on the ecological city approach had the necessary a a validity.

    Keywords: ecological city indicators, urban development, structural equation modeling (SEM), Urban Growth
  • Maryam Oladi, Abbas Tarkashvand *, Mohsen Faizi Pages 71-91

    For design of a residential complex, parameters are involved such as block size, shape, geometry, arrangement, etc. that affect energy consumption. The annual heating and cooling load of the building is one of the important part in energy demand. Proper design decisions can greatly save on current building costs and energy consumption. The purpose of this study is to find a possible relationship between the size of the blocks and the annual heating and cooling load of the building. The method of this research has been done in four stages. The first stage includes: library studies and extraction of definitions and factors affecting the size and arrangement of blocks, and also the annual heating and cooling load of the building. The second stage includes: designing a suitable algorithm for generating the size of blocks and different layouts on the site, examining the interfering factors and removing them, terms and conditions of the issue and simulating the heating and cooling load of each layout. This step was done by Python programming language and Honeybee and Ladybug plugins. The third step involves Investigate the correlation between the size of the produced blocks and the heating and cooling load. From the analysis of the correlation table, the results are obtained which are provided to the designer as recommendations in the design process. Correlation test indicates that in the study area, cooling of hot seasons is more important than heating of cold seasons. The strong negative correlation between cooling loads and variance indicates that the greater variety of block sizes in a set, the lower cooling load. Also, the positive correlation of cooling loads with elongation indicates that the more scattered of blocks in a set, the more suitable they will be in terms of cooling load. The present study is an attempt to provide a parametric model with the aim of reducing the annual heating and cooling load in the early stages of design.

    Keywords: Parametric generating, annual heating, cooling load of the building, complex layout
  • Nina Khalighi *, Mohammadreza Pourjafar Pages 120-138

    Since the emergence of using conviviality concept in urban planning field of study in 1998, different scholars have addressed this concept as a quality of urban spaces. Although, few of them consider conviviality as a complex and fundamental quality but, most of the studies used it as an obvious and one-dimensional objective. Therefore there is no comprehensive conceptual framework which can explain conviviality in urban space thoroughly. Another concern of this article is the lack of knowledge about this multilayered quality of space, in Iranian urban literature. To better understand the multi-aspects of convivial quality in urban spaces, the main objective of this article is to extract different concepts, categories and themes from reliable previous studies. Although, this quality is known as a context-based quality, but there is an urgent need for a conceptual framework to better study a specific physical context, considering this quality. The article is based on qualitative research and uses content analysis methodology in order to study 40 related research papers and thesis from 1998 to 2020. Three-phased coding system is used to extract total 178 concepts and 34 categories, which eventually resulted in conviviality conceptual framework. The final circular shaped framework includes 4themes and 8 layers. The most important theme in convivial urban spaces model, is socio-cultural dimension which shows the importance of intangible aspect of this quality in previous studies. The hierarchical model has the ability to quantify the results of convivial quality in urban spaces. The closer the categories are to the center of the model, the more important the category is. Therefore, if one category is located in the first layer (the closest layer to the center of the model) the weight factor of the category is considered as the highest one. Another main feature of this model is flexibility and applicability which helps future researchers to use it in variety of urban areas. Of course, based on different urban spaces, the priority of categories may change or even some new categories may be added to the model. To prove this claim, future studies on the specific physical context are required.

    Keywords: Conviviality, Urban space, Fundamental Quality, Content Analysis, Coding