فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرحسین موسوی، موسی خوشکلام خسروشاهی*، راضیه احمدی صفحات 7-41

    نیاز جوامع بشری به انرژی و افزایش گازهای گلخانه ای ناشی از سوخت های فسیلی، دولت ها را بر آن داشته که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را در دستور کار قرار دهند. این رویه در ایران نیز مدنظر دولت ها بوده است، اما چون بودجه عمومی به تنهایی برای تامین مالی سرمایه گذاری در انرژی تجدیدپذیر (که سرمایه بر هستند) کفاف نمی دهد لذا یکی از روش های تامین منابع مالی چنین پروژه هایی بکارگیری مشارکت عمومی - خصوصی (PPP) است. هدف مقاله بررسی امکان پذیری تامین مالی پروژه های انرژی های تجدیدپذیر از طریق مشارکت عمومی - خصوصی در ایران است. برای دستیابی به این هدف، تلاش می شود تا با بکارگیری مطالعه تطبیقی و با تمرکز بر مشارکت عمومی - خصوصی در تامین مالی زیرساخت های انرژی های تجدیدپذیر در کشورهای در حال توسعه و موفق در اجرای چنین پروژه هایی (مکزیک، برزیل، آفریقای جنوبی، پاکستان و هند) و بررسی قوانین، تجربیات، سیاست ها و الزامات لازم برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، پیشنهاداتی برای افزایش جایگاه مشارکت عمومی - خصوصی در سرمایه گذاری های حوزه انرژی های تجدیدپذیر ایران ارایه گردد. یافته های تحقیق نشان می دهند که مهم ترین عوامل موثر در بکارگیری PPP عبارتند از: (1) اعتماد و توجه ویژه به بخش خصوصی (2) رفع تحریم های اقتصادی (3) پایین آوردن درجه ریسک سیاسی و اقتصادی (4) انجام اصلاحات در چارچوب نهادی

    کلیدواژگان: تامین مالی، انرژی تجدیدپذیر، مشارکت عمومی، مشارکت خصوصی، بخش خصوصی
  • مرتضی مهرعلی تبار فیروزجایی*، غلامرضا گرائی نژاد صفحات 43-92
    مسیله اصلی پژوهش حاضر، ناظر بر یکی از مهم ترین گام های تدوین برنامه توسعه است که از آن تحت عنوان «نظام نامه تدوین برنامه توسعه» یاد می شود. این نظام نامه به کلیه فرآیندها و عملیات سازمان یافته ای گفته می شود که دربرگیرنده مراحل تهیه، تدوین و تصویب و ابلاغ برنامه است. لذا با عنایت به اهمیت موضوع، این پژوهش با هدف «تعریف و تبیین عناصر نظام نامه تدوین برنامه هفتم توسعه؛ از رهگذر بررسی فراتحلیلی مطالعات هفتاد سال برنامه ریزی توسعه» سعی بر آن دارد تا نظام نامه های برنامه های توسعه پیشین را از منظر ساختاری - محتوایی واکاوی نموده و در خصوص مفاهیم و گزاره های مندرج در آن ها به بحث و کنکاش بپردازد. جامعه هدف این پژوهش مجموعه مطالعات هفتاد سال برنامه ریزی توسعه است و استخراج گزاره ها تا حد اشباع نظری ادامه یافته است. پس از استخراج گزاره ها آن ها به شیوه تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی تجزیه و تحلیل شده اند. در واقع داده های پژوهش، به واحدهای معنی تقسیم و سپس با فشرده سازی خلاصه شده اند. در نهایت با شیوه استقرایی طبقات فرعی استخراج و مضمون های اصلی از آن ها انتزاع شده اند. تحلیل یافته ها نشان می دهد که مضامین استخراج شده را می توان در دسته های اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی،  محیطی - آمایشی، نهادی - ساختاری و نظام ریزی دسته بندی نمود که در نظر داشتن آن برای تدوین برنامه هفتم مهم است. هم چنین با روی هم گذاری و با استفاده فصل مشترک مضامین استخراج شده جهت گیری های هشت گانه بدست آمد که سمت و سوی کلی برنامه هفتم توسعه را نشان می دهد. در نهایت ذیل هریک از جهت گیری های استخراج شده، سیاست ها و الزامات آن ها متناسب با یافته های پژوهش ارایه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، نظام نامه، برنامه ریزی توسعه، فراتحلیل، جهت گیری توسعه
  • اعظم اصفهانی، سارا قبادی*، کریم آذربایجانی صفحات 93-119
    هدف این مقاله تحلیل اثر پویای مصرف انرژی های تجدیدناپذیر (شامل انرژی های فسیلی) و تجدیدپذیر (شامل انرژی های پاک) بر محیط زیست کشورهای منتخب درحال توسعه طی سال های 2017-2000 است. به منظور تحلیل اثرات زیست محیطی از شاخص ردپای اکولوژیک استفاده شد و علاوه بر انرژی، متغیرهای باز بودن تجاری، رشد اقتصادی و نرخ باروری نیز به عنوان سایر متغیرهای اثرگذار در الگو در نظر گرفته شد. برای تحلیل اثرات پویای مصرف انرژی بر ردپای اکولوژیکی روش پویای پانلی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) به کار گرفته شد. نتایج حاصل از برآورد نشان داد که مصرف انرژی های تجدیدناپذیر و تجدیدپذیر بر ردپای اکولوژیکی کشورهای منتخب درحال توسعه به ترتیب اثر مثبت و منفی داشته اند. بدین ترتیب مصرف انرژی های تجدیدناپذیر منجر به تخریب بیشتر محیط زیست شده، اما مصرف انرژی های تجدیدپذیر موجبات بهبود محیط زیست را فراهم آورده است. از طرفی درجه باز بودن تجاری اثر منفی و رشد اقتصادی و نرخ باروری اثر مثبت بر ردپای اکولوژیک داشتند.
    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیک، زیست بوم، انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدیدناپذیر، رشد اقتصادی
  • فاطمه عزیزخانی*، تیمور محمدی صفحات 121-146
    مطالعات حاکی از آن است که وجود قوانین سخت گیرانه در بازارهای کالا و کار، یکی از عوامل اصلی ایجاد نرخ های بالای بیکاری و سطح پایین اشتغال است. ازاین رو مطالعه پویایی کلان مقررات زدایی می تواند افق مشخصی را در مسیر قانون گذاران و سیاست گذاران قرار دهد. در این مطالعه کاهش دایمی در پارامترهای سیاست گذاری در کاهش موانع ورودی در بازار کالا، کاهش هزینه های اخراج، کاهش مزایای بیمه بیکاری در نظر گرفته شده است.یافته های این مطالعه نشان می دهد مقررات زدایی در بازارهای کالا و کار ایران، در کوتاه مدت باعث کاهش رشد اقتصادی و افزایش بیکاری می شود اما در بلندمدت آثار رونق دارد و رشد اقتصادی را افزایش و بیکاری را کاهش می دهد؛ اما اعمال هم زمان مقررات زدایی در دو بازار، سطح نوسانات ناکارا در حاشیه قیمت های پرداختی توسط مصرف کننده و دریافتی توسط تولیدکننده را که باعث اختلال در تصمیم گیری های تعادلی آحاد اقتصادی می شود، کاهش می دهد و اثرات هم افزایی بر افزایش رشد و کاهش بیکاری دارد. لذا توصیه می شود سیاست گذاران از وابستگی متقابل سیاست ها برای افزایش آثار رونق بهره گیرند و سیاست های اصلاحی را به صورت یک بسته و هم زمان تعیین نمایند.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، رشد اقتصادی، سیکل های تجاری، مقررات زدایی
  • فاطمه کنعانی*، سعیده السادات آهنگری، سید محمدحسین شجاعی، علیرضا کفایی آهنی فر، احد رضایان قیه باشی صفحات 147-180

    همه ‏گیری کووید-19، علاوه بر ایجاد چالش ابتلا و مرگ ومیر و تهدید سلامت تعداد زیادی از مردم در سراسر دنیا، همانند گردبادی است که خسارات دیگری نیز به بار آورده و چه بسا تاثیرات آن تا سال ‏ها بعد بر جای بماند. واکاوی این اثرات برای اتخاذ سیاست ‏های مناسب رویارویی و مدیریت با آن و بحران‏ های مشابه، حیاتی است. یکی از بخش ‏های تحت تاثیر کووید-19، علم و فناوری است. در این مقاله، اثرات مستقیم و غیرمستقیم کووید-19 بر پژوهش (به ‏عنوان زیربنای حوزه علم و فناوری) بررسی و تحلیل شده است. روش تحقیق، تحلیل مضمون بوده و پیامدها با استفاده از تکنیک چرخ آینده، بازنمایی شده‏ اند؛ به طوری که اثرات کوتاه ‏مدت و میان ‏مدت همه‏ گیری بر پژوهش، در سطوح و لایه‏ های مختلف بررسی و سپس به تناسب آثار شناسایی ‏شده، چند گزاره سیاستی پیشنهادشده است. از جمله گزاره‏ های سیاستی ارایه‏ شده عبارت اند از: در نظر گرفتن ضریب کمکی برای امتیازات ترفیع اعضای هییت علمی زن دارای فرزندان خردسال، تدوین سند مواد حیاتی کشور، ایجاد سازوکار مناسب برای دسترسی به منابع علمی کتابخانه‏ ها و پایان‏ نامه ‏های تحصیلات تکمیلی، حمایت از توسعه مهارت‏ های بین‏ رشته‏ ای و فرارشته ‏ای پژوهش‏ ها، اصلاح دوره ‏های دکتری و پسادکتری با هدف افزایش تاب ‏آوری جوامع در مقابل بحران‏ های آینده و تنوع بخشی به سبد تامین مالی پژوهش.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا، علم و فناوری، پژوهش، چرخ آینده
  • کریم حنفی نیری، ربابه پورجبلی*، محبوبه بابائی صفحات 181-205
    این تحقیق باهدف شناسایی مولفه های توسعه دانش بنیان جهت طراحی الگو با استفاده از روش تحقیق کیفی با رویکرد «تحلیل مضمون یا تم» انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل: اساتید، کارشناسان و مطلعین نسبت به موضوع تحقیق می باشند. حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری قضاوتی (هدفمند) به تعداد 84 نفر انتخاب شدند. داده ها پس از گردآوری، با استفاده از روش «اشتراوس و کوربین» کدگذاری و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد: تعداد کدهای استخراج شده اولیه 3596 بودند که در مرحله بعدی به 102 کد تبدیل و در مرحله کدگذاری ثانویه (محوری) به 24 کد فرعی تبدیل شدند که در مرحله کدگذاری گزینشی این تعداد به 5 کد اصلی تبدیل شدند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تعداد پنج مقوله یا تم اصلی برای توسعه دانش بنیان استخراج شد که عبارت اند از: 1. مقوله سیاست گذاری دانش و فناوری با شش مولفه؛ 2. مقوله عوامل اقتصادی با سه مولفه؛ 3. مقوله مدیریت توسعه هوشمند با هشت مولفه؛ 4. مقوله عوامل فرهنگی و اجتماعی با سه مولفه و 5. مقوله عوامل سیاسی با چهار مولفه.
    کلیدواژگان: توسعه دانش بنیان، سیاست گذاری دانش و فناوری، عوامل اقتصادی، مدیریت توسعه هوشمند، عوامل فرهنگی و اجتماعی و عوامل سیاسی
|
  • MirHossein Mousavi, Musa Khoshkalam Khosroshahi *, Razieh Ahmadi Pages 7-41

    Human societies' need energy, and rising greenhouse gas emissions from fossil fuel use have prompted governments to put the use of renewable energy (RE) on their agenda. This practice has always been considered by governments in Iran, but since the public sector budget alone is not enough to finance the investment in RE projects, one of the methods of financing such projects is the implementation of public-private partnerships (PPP). Accordingly, the purpose of this paper is to investigate the feasibility of financing RE projects through PPP in Iran. To achieve this goal, efforts are made to apply the comparative study and to focus on PPP in financing RE infrastructure in developing countries and successful implementation of similar projects (Mexico, Brazil, South Africa, Pakistan and India). Also, through reviewing the laws, practices, policies and requirements for private sector investment in renewable energy, some proposals to increase the position of PPP in RE investments Iran are presented. The findings show that the most important factors influencing the use of PPP are: (1) trust and special attention to the private sector (2); lifting economic sanctions (3); reducing the degree of political and economic risk; (4) reforms in the institutional framework.

    Keywords: Financing, Renewable Energy, Public Partnership, Private Partnership, private sector
  • Morteza Mehralitabar Firoozjaei *, Gholamreza Garainejad Pages 43-92
    The main issue of the present study is one of the most important steps in the development of the development plan, which is called the "Development Plan System". This Plan System refers to all organized processes and operations that include the steps of preparing, compiling, approving and communicating the program. Therefore, considering the importance of the subject, this study aims to define and explain the elements of the seventh development plan. Through a meta-analytical study of the Seventy Years of Development Planning studies, it tries to analyze the codes of previous development programs from a structural-content perspective and to discuss the concepts and propositions contained in them. The target population of this research is a collection of studies of seventy years of development planning and the extraction of propositions has been pursued to the point of theoretical saturation. After extracting the propositions, they have been analyzed by qualitative content analysis with an inductive approach. In fact, research data are divided into meaning units and then summarized by compression. Finally, the subclasses are extracted by inductive method and the main themes are abstracted from them. The analysis of the findings shows that the extracted themes can be classified into social-cultural, economic, environmental-planning, institutional-structural and systematic categories, which are important to consider in developing the seventh plan.  Also, by overlapping and using the common chapter of the extracted themes, eight orientations were obtained, which show the general direction of the seventh development plan. Finally, below each of the extracted orientations, their policies and requirements are presented in accordance with the research findings.
    Keywords: Development plans, Regulations, Development Planning, Meta-analysis, development orientation
  • Azam Esfahani, Sara Ghobadi *, Karim Azarbaiejani Pages 93-119
    This paper aims to analyze the dynamic effect of non-renewable energy consumption (including fossil energy) and renewable energy (including clean energy) on the environment of selected developing countries for the period 2000-2017. The ecological footprint index was used to analyze the environmental effects. The variables of trade openness, economic growth and fertility rate were also considered as other variables affecting the ecological footprint. To analyze the dynamic effects of energy consumption on the ecological footprint, the Generalized Dynamic Method of Moments (GMM) panel method has been applied. The results show that the consumption of non-renewable and renewable energy had a positive and negative effect on the ecological footprint of selected developing countries, respectively. Accordingly, the consumption of non-renewable energy has led to further degradation of the environment, but the consumption of renewable energy has resulted in the improvement of the environment. On the other hand, the degree of trade openness had a negative effect, and economic growth and fertility rate had a positive effect on the ecological footprint.
    Keywords: Ecological Footprint, Ecosystem, Renewable Energy, Non-Renewable Energy, Economic Growth
  • Fatemeh Azizkhani *, Teimour Mohamadi Pages 121-146
    Studies show that the existence of strict rules in the goods and labor markets is one of the main factors creating high unemployment rates and low levels of employment. In this study, a permanent reduction in policy parameters, reduction of barriers to entry in the commodity market, reduction of dismissal costs, reduction of unemployment insurance benefits have been investigated. The findings of this study show that deregulation in Iran's commodity and labor markets reduces economic growth and increases unemployment in the short run, but has a booming effect in the long run, increasing economic growth and reducing unemployment. But simultaneous deregulation in the two markets reduces the level of inefficient fluctuations in the margins of prices paid by the consumer and received by the producer, which disrupts the equilibrium decisions of economic units, and has synergistic effects on increasing growth and reducing unemployment. Therefore, it is recommended that policymakers use the interdependence of policies to increase the effects of prosperity and determine reform policies in the form of package.
    Keywords: Unemployment Rate, Economic Growth, Trade Cycles, Deregulation
  • Fatemeh Kanaani *, Saiedeh Sadat Ahangari, Seyed MohammadHosein Shojae, Alireza Kafaei Ahanifar, Ahad Rezayan Ghiahbashi Pages 147-180

    The Covid-19 pandemic, in addition to causing infection and death, and threatening the health of large numbers of people around the world, is like a tornado that causes other damages and its effects will probably last for many years. One of the fields affected by Covid-19 is science and technology (S&T). Given that the research sector is the foundation of S&T, and due to this sector has been greatly affected by the Covid-19 crisis, in this study the direct and indirect effects of Covid-19 on research have been investigated and analyzed. This study uses thematic analysis and the future wheel method. After drawing the layers of future wheel, several policies have been proposed based on the results. Some of the recommended policies are: considering the auxiliary coefficient for the promotion scores of female faculty members who have child (ren), compiling national critical material document facilitating access to the thesis and scientific resources, developing interdisciplinary and multidisciplinary skills, improving doctoral and postdoctoral students capabilities with a view to increasing the resilience to future crises, and diversifying the research funding portfolios.

    Keywords: COVID-19, Research, Future Wheel, corona
  • Karim Hanafi Niri, Robabeh Pourjabali *, Mahboube Babaei Pages 181-205
    This research has been conducted with the aim of identifying the components of knowledge-based development for model design using qualitative research method with the "content analysis or theme" approach. The statistical population of this research are experts who are knowledgeable about the research topic. The sample size was selected using judgmental (targeted) sampling of 84 people. After collecting the data, they were coded and analyzed by using the "Strauss and Corbin" method. The findings contained: the number of initially extracted codes were 3596, which were converted into 102 codes in the next stage and 24 secondary codes in the secondary (central) coding stage, which were converted into 5 main codes in the selective coding stage. The results of this research indicate that five main categories or themes for the development of knowledge base, which are as follows: 1. Knowledge and technology policy category with six components.2. The category of economic factors with three components ,   3. Intelligent development management category with eight components, 4. The category of cultural and social factors with three components and 5. The category of political factors with four components.
    Keywords: knowledge-based development, Knowledge, Technology Policy, economic factors, Intelligent Development Management, Cultural, Social, Political Factors