فهرست مطالب

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 5
|
  • نیکوناز سعید نیا، فاطمه محمدخواه*، محبوبه نصیری، مهسا مهنما، مژگان شاطر زریاب صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    ازآنجایی که اکثریت بالایی از بیماران مبتلا به هیپرتنشن، تبعیت دارویی و خودکارآمدی نسبتا پایینی دارند و درنتیجه باوجود آموزش های معمول، کنترل مناسبی بر فشارخون خود ندارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین آگاهی از مصرف دارو و خودکارآمدی در مبتلایان به بیماری فشارخون بالا می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است. در این مطالعه 133 بیمار بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، معیار کوتاه شناختی (AMT)، آگاهی از مصرف دارو و خودکارآمدی در بیماران مبتلا به هیپرتنشن بوده است. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمون های کروسکال والیس، یو من ویتنی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     اکثریت افراد مورد مطالعه (%74/4) در گروه سنی 70-50 سال بودند. میانگین آگاهی از مصرف دارو 1/10 ± 9/67 (سطح متوسط) و میانگین خودکارآمدی 96/59 ± 360/03 (در سطح بالا) بود. بین متغیرهای خودکارآمدی و وضعیت آگاهی از مصرف دارو بیماران مبتلا به هیپرتنشن رابطه مثبت معنادار وجود دارد (0/001,P<0/407r=).

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه بین متغیرهای خودکارآمدی و وضعیت آگاهی از مصرف دارو بیماران مبتلا به هیپرتنشن رابطه معناداری وجود داشت بنابراین سیاستگذاران نظام سلامت امی توانند از مداخلات آموزشی مناسب برای ارتقای آگاهی از مصرف دارو و خودکارآمدی بیماران استفاده کنند تا احتمال مصرف به موقع دارو در این بیماران را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: آگاهی از مصرف دارو، خودکار آمدی، بیماری فشارخون بالا
  • کتانه فرخ منش، عباس شمسعلی نیا، فاطمه غفاری* صفحات 16-31
    سابقه و هدف

    علیرغم اهمیت سلامت جنسی (Sexual health) در سالمندان مبتلا به سکته مغزی، مفهوم سلامت جنسی و معضلات جنسی (Sexual issues) در این افراد تحت تاثیر باورهای فرهنگی نادرست قرارگرفته است. این مطالعه باهدف مروری بر تعاریف روابط جنسی، صمیمیت (Intimacy) و مشکلات جنسی و تبیین اقدامات پرستاری (Nursing Interventions) مرتبط با آن در سالمندان مبتلا به سکته مغزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای نیل به این هدف، با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژه های حقوق جنسی (Sexual rights)، صمیمیت، سلامت جنسی، عملکرد جنسی (Sexual functioning)، رفتار جنسی (Sexual Behavior)، مشکلات جنسی، عوامل موثر (Effective factors)، سالمند (Older people)، سکته مغزی (Stroke) و اقدامات پرستاری در بازه زمانی بین سال های 1930 تا 2021 مقالات موجود در این حوزه گردآوری و با توجه به هدف مطالعه، مقالات مرتبط از میان آن ها انتخاب و یافته های آن ها تلخیص شد.

    یافته ها:

     روابط جنسی سلامت محور در سالمندان مبتلا به سکته مغزی به یک رویکرد مثبت و احترام آمیز به مسایل جنسی می پردازد. صمیمیت در سالمندان عمدتا با رفاه جسمی، روانی و عاطفی همراه است. روابط جنسی در سالمندان بیشتر تحت تاثیر عوامل روانی و اجتماعی است. به رغم تمامی این نکات، هنوز هم پرداختن به مشکلات جنسی در سالمندان نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها به دلیل موانع فرهنگی و ساختاری در جامعه، باورها و آموزش های ناکافی در پرسنل پرستاری غالبا در ارزیابی پرستاری ناشناخته است در همین راستا مدل درمان جنسی (PLISSIT) در این امر شناخته شده است.

    نتیجه گیری: 

    به منظور ارتقای سلامت و کیفیت روابط جنسی، حقوق جنسی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سکته مغزی لازم است تا پرستاران سالمندی و متخصصان حوزه سلامت جنسی به تغییرات رفتاری و مشکلات جنسی در ارزیابی های بالینی این افراد توجه نمایند. استفاده از مدل PLISSIT در بررسی مشکلات جنسی در سالمندان مبتلا به سکته مغزی، فرهنگ سازی و ارایه مشاوره و آموزش به این گروه از سالمندان در این خصوص می تواند به شناخت مشکلات احتمالی، کاهش باورهای نادرست و توانمندسازی این افراد در خصوص رفع مشکلات جنسی احتمالی کمک نماید.

    کلیدواژگان: روابط جنسی، صمیمیت، مشکلات جنسی، اقدامات پرستاری، سالمند، سکته مغزی
  • شیما پرندین*، نگین رحیمی صفحات 32-43
    سابقه و هدف

    دیدگاه مثبت نگری معتقد است، هیجان های مثبت و توانمندی ها از بهترین عوامل جلوگیری از آسیب های روانی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری بر تحمل هیجان پریشانی، کیفیت خواب و تاب آوری در زنان سالمند شهر کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و ازنظر شیوه اجرا، نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زنان سالمند شهر کرمانشاه تشکیل دادند که تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل، به صورت تصادفی گمارش شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه تحمل هیجان پریشانی، کیفیت خواب و مقیاس تاب آوری نیل و دایاس بودند. ابتدا از هر دو گروه، پیش آزمون به عمل آمد، سپس گروه آزمایش در 9 جلسه به صورت هفته ای یک جلسه، تحت آموزش مثبت نگری قرار گرفت، اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. سپس از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مثبت نگری بر کیفیت خواب و تاب آوری در زنان سالمند شهر کرمانشاه تاثیر معنادار دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش مثبت نگری مداخله ای اثربخش برای سالمندان است. با توجه به افزایش سالمندان کشور انجام آموزش های مثبت نگری می تواند در جهت افزایش کیفیت زندگی آنان اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری، کیفیت زندگی، تاب آوری، زنان سالمند
  • سکینه غلامزاده، محمد مقامی* صفحات 44-57
    سابقه و هدف

    عوامل متعددی بر نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به سالمندان تاثیرگذار است که یکی از آن ها سلامت روان است. این مطالعه با هدف بررسی نقش پیش بینی کننده های سلامت روان بر نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 167 دانشجوی واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری آسان و در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه دموگرافیک، مقیاس نگرش Kogan نسبت به سالمندان (KAOPS) و مقیاس بهزیستی روان شناختی Ryff استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آزمون رگرسیون و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، 23/4 و 76/6 درصد از شرکت کنندگان دارای نگرش متوسط و ضعیف نسبت به سالمندان بودند و نمره کل سلامت روان 19/08+64/95 بود که نشان دهنده وضعیت سلامت روان متوسط دانشجویان است. بین نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به سالمندان و وضعیت سلامت روان آن ها رابطه خطی مستقیم مشاهده شد. با این وجود، همبستگی متوسطی بین دو متغیر مشاهده شد (0/49=r، 0/001>p).

    نتیجه گیری: 

    از آنجا که نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری که به مراقبت از سالمندان می پردازند با سطح سلامت روانی آنان قابل پیش بینی می باشد به نظر می رسد ارزیابی این خصیصه در دانشجویانی که در آینده به ارایه خدمات به سالمندان مشغول خواهند شد می تواند نگرش آنان را بهبود بخشد و از پدیده هایی مانند تبعیض سنی جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، نگرش، دانشجویان پرستاری، سالمند
  • عباس شمسعلی نیا، مرضیه یوسف رمکی، لیلا تسلیمی، خدیجه جهانگشت* صفحات 58-69
    سابقه و هدف

    کرونا ویروس (کووید-19) یک عامل تهدیدکننده زندگی در سراسر دنیاست. شناسایی ویژگی های جمعیت مبتلا، به تشخیص عوامل خطرزا و تعیین اهداف درمانی موثرتر کمک می کند، لذا مطالعه حاضر باهدف بررسی خصوصیات دموگرافیک و علایم بالینی بیماران بستری به علت کرونا ویروس (کووید -19) در بیمارستان های غرب استان مازندران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که بر روی 758 بیمار بستری در بخش های مراقبت از بیماران کرونا به روش سرشماری انجام شده است. جامعه پژوهش حاضر تمامی بیماران مبتلا به کووید-19، که در بخش های داخلی، ICU و بخش 550 (ویژه بیماران کرونا) در بازه زمانی 25 بهمن 1399 الی 30 اردیبهشت 1400 بستری بودند، می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه دموگرافیک و اطلاعات ثبت شده در سامانه MCMC می باشد داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه ی 22 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     1/52% از بیماران مبتلا به کووید-19 را مردان و 9/47% از این بیماران را زنان تشکیل می دادند میانگین و انحراف معیار سن بیماران 22/18 ± 77/59 سال بود. بیشترین علامت بالینی تب (7/53%) و سرفه (3/46%) بوده است. ارتباط آماری معنی داری بین ابتلا به کرونا و وجود بیماری های همراه سرطان (0001/0=P)، دیابت (008/0=P)، بیماری های سیستم ایمنی (001/0=P)، بیماری قلبی (0001/0=P) و پرفشاری خون (0001/0=P) در بیماران مورد تحقیق برحسب نتیجه درمان (ترخیص و مرگ) دیده می شود.

    نتیجه گیری:

     سن بالا و داشتن بیماری های زمینه ای افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کووید 19 قرار می دهد. توصیه می شود این افراد موردتوجه بیشتری قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: ویژگی های جمعیت شناختی، بیمار، بیمارستان، کووید-19
|
  • Nekounaz Saeednia, Fatemeh Mohammadkhah*, Mahboubeh Nasiri, Mahsa Mahnama, Mojgan Shator Zaryab Pages 1-15
    Background and Objective

    Since the vast majority of patients with hypertension have relatively low medication compliance and self-efficacy as well as have no adequate control over their blood pressure despite routine training, the aim of this study was to determine the knowledge of medication use and self-efficacy in patients with hypertension.

    Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 133 patients were selected through the convenience sampling method. Data were collected via questionnaires of demographic characteristics, abbreviated mental test (AMT), knowledge of medication use and self-efficacy in patients with hypertension. Data were analyzed using SPSS 16 through Kruskal-Wallis, U Mann-Whitney and logistic regression tests.

    Findings

    The majority of study patients (74.4%) were 50-70 years old. Mean knowledge of medication use was 9.67±1.10 (moderate level) and mean self-efficacy was 360.03±96.59 (high level). There was a significant positive relationship between self-efficacy and status of knowledge of medication use in patients with hypertension (r = 0.407, P<0.001).

    Conclusion

    In this study, there was a significant relationship between self-efficacy status of knowledge of medication use in patients with hypertension. Therefore, health system policymakers can use appropriate educational interventions to raise knowledge of medication use and self-efficacy of patients to increase the likelihood of timely medication use in these patients.

    Keywords: Knowledge of medication use, Self-efficacy, Hypertension
  • Kataneh Farokhmanesh, Abbas Shamsalinia, Fatemeh Ghaffari* Pages 16-31
    Background and Objective

    Despite the importance of sexual health in the elderly people with stroke, the concept of sexual health and sexual issues in these people has been influenced by cultural misconceptions. The aim of this study was to review the definitions of sexual intercourse, intimacy and sexual issues and to explain the related nursing interventions in the elderly people with stroke.

    Methods

    To do so, the articles published in this field during 1930-2021 were collected through searching in databases using the keywords including sexual rights, intimacy, sexual health, sexual functioning, sexual behavior, sexual issues, effective factors, older people and stroke and according to the purpose of the study, the related articles were selected from them as well as their findings were summarized.

    Findings

    Health-oriented sexual intercourse in the elderly people with stroke takes a positive and respectful approach to sexual issues. Intimacy in the elderly is mainly associated with physical, mental and emotional well-being. Sexual intercourse in the elderly is more influenced by psychological and social factors. Despite all these points, addressing sexual issues in the elderly not only in Iran but also in many countries due to cultural and structural barriers in society, inadequate beliefs and training of nursing staff is often unknown in nursing evaluation. The permission, limited information, specific suggestions and intensive therapy (PLISSIT) model is known as a sexual therapy model in this regard.

    Conclusion

    In order to improve the health and quality of sexual intercourse, sexual rights and quality of life of the elderly people with stroke, it is necessary for elderly nurses and sexual health professionals to pay attention to behavioral changes and sexual issues in their clinical evaluations. Using the PLISSIT model in the study of sexual issues in the elderly, creating a culture and providing counseling and education to the elderly in this regard can help identify potential problems, reduce misconceptions and empower the elderly people with stroke in this regard.

    Keywords: Sexual intercourse, Intimacy, Sexual issues, Nursing interventions, Elderly, Stroke
  • Shima Parandin*, Negin Rahimi Pages 32-43
    Background and Objective

    Positive thinking believes that positive emotions and abilities are the best factors for preventing psychological trauma. The aim of this study was to investigate the effect of positivity training on anxiety tolerance, sleep quality, and resilience in older women in Kermanshah.

    Methods

    This semi-experimental study was performed based on a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the current study was all older women in Kermanshah. Thirty women were selected using the convenience sampling method and were randomly divided into two groups (15=experimental group and 15=control group). Data were collected using the distress tolerance scale, sleep quality scale, and Neill and Dias’s resilience scale. First, a pre-test was administered to both groups, next, the positivity training was performed in the experimental group, but the control group did not receive any intervention. Then, a post-test was administered to both groups, and the data were statistically analyzed using SPSS 20.

    Findings

    The results of the analysis of covariance showed that positivity training had a significant effect on sleep quality and resilience in older women in Kermanshah.

    Conclusion

    This study indicated that positivity training was an effective intervention for the elderly. Due to the increase in the number of elderly people in Iran, positivity training can be effective in increasing their quality of life.

    Keywords: Positivity training, Quality of life, Resilience, Older women
  • Sekineh Gholamzadeh, Mohammad Maghami* Pages 44-57
    Background and Objective

    Several factors affect the attitude of nursing students towards the elderly, one of which is mental health. The aim of this study was to investigate the role of mental health predictors on nursing students' attitudes towards the elderly.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 167 students who met the inclusion criteria were selected using the convenience sampling method. Data were collected using a demographic questionnaire, Kogan's Attitudes towards Older People Scale (KAOPS), and Ryff’s Psychological Well-being Scale (RPWBS). Data were analyzed through SPSS 22 using the regression test and independent t-test.

    Findings

    According to the results, 23.4 and 76.6% of the participants had moderate and poor attitudes towards the elderly and the total mental health score was 64.95+19.08, indicating that the mental health status of students was moderate. There was a direct linear relationship between nursing students' attitudes towards the elderly and their mental health status. Nevertheless, a moderate correlation was found between the two variables(p <0.001 r = 0.49).

    Conclusion

    Since the attitude of nurses and nursing students who care for the elderly is predictable via their level of mental health, it seems that the evaluation of this trait in students who will provide services to the elderly in the future can improve students’ attitudes and prevent phenomena such as age discrimination.

    Keywords: Mental health, Attitude, Nursing students, Elderly
  • Abbas Shamsalinia, Marziye Useframaki, Leila Taslimi, Khadije Jahangasht* Pages 58-69
    Background and Objective

    Coronavirus (COVID-19) is a life-threatening factor worldwide. Identifying the characteristics of the affected population helps to identify risk factors and determine more effective treatment goals. Therefore, the aim of this study was to investigate the demographic characteristics and clinical symptoms of COVID-19 patients hospitalized in West Mazandaran hospitals.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 758 patients admitted to the COVID care unit using the census method. The research population was all COVID-19 patients hospitalized in the internal wards, intensive care unit, and ward 550 (for COVID-19 patients) of hospitals from February 13 to May 20, 2021. Data were collected from the care monitoring center and using a demographic questionnaire. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests through SPSS 22.

    Findings

    Totally, 52.1% and 47.9% of COVID-19 patients were men and women, respectively. The mean and standard deviation of patients' age were 59.77 ±18.22 years. The most common clinical signs were fever (53.7%) and cough (46.3%). There was a statistically significant relationship between contracting COVID-19 and presence of immune-mediated diseases associated with cancer (p=0.0001), diabetes (p=0.008), immune system diseases (p=0.001), heart disease (p=0.0001) and hypertension (p=0.0001) in the studied patients based on treatment outcome (discharge and death).

    Conclusion

    Old age and underlying diseases put people at higher risk for COVID-19. It is recommended that these people should be given more attention.

    Keywords: Demographic characteristics, Patient, Hospital, COVID 19