فهرست مطالب

نشریه رای : مطالعات آرای قضایی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محسنی*، حسین اسماعیلی صفحات 15-27
    در برخی قرارداد ها، به هنگام تعیین شیوه های الزام آور حل و فصل اختلاف، شرط مذاکره دوستانه، به عنوان راهکاری مقدماتی برای رفع اختلاف نوشته می شود. طبعا چنانچه مذاکره انجام شود و اختلاف رفع نشود، حسب مورد، تردیدی در صلاحیت دادگاه یا داوری نیست. آنگاه که مذاکره انجام نمی شود و طرفین به دادگاه یا داوری مراجعه می کنند، این پرسش به میان می آید که آیا وجود شرط مذاکره دوستانه، مانعی برای رسیدگی است. در این نوشته، به مناسبت رای صادره از شعبه 141 دادگاه حقوقی تهران (مجتمع تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری) که در آن به سبب انجام نشدن مذاکره دوستانه، قرار عدم استماع صادر شده است، آثار آیینی شرط مذاکره دوستانه بر حق اقامه دعوا و صدور قرار عدم استماع نقد و بررسی شده و راهکارهای جایگزین با توجه به تحلیل اقتصادی حقوق ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مذاکره، استماع، دعوا، قرار، دادرسی
  • مینا اکبری*، فاطمه افشاری صفحات 29-42
    از زمان تشکیل شوراها ابهامات و چالش های مختلفی در خصوص ماهیت حقوقی و حدود صلاحیت شوراهای اسلامی و همچنین چگونگی نظارت بر آن ها مبتنی بر قانون اساسی و در قوانین عادی مطرح شده است. این ابهامات و چالش ها در حد قانون باقی نمانده و در عرصه اجرا و رویه قضایی نیز خود را نشان داده اند. رای وحدت رویه 972 هیات عمومی دیوان عدالت اداری از جمله آراء قابل بررسی در این زمینه است. این رای، رسیدگی به شکایت از تصمیمات موردی شوراهای اسلامی شهر را به دلیل مشمول عناوین بند 1 ماده 10 قانون دیوان نبودن، خارج از حدود صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری دانسته است و شوراهای شهر را به طور ضمنی از مصادیق نهادهای عمومی غیردولتی غیر مصرح در ماده 10 تلقی نموده است. استدلال قضات در بیان این ماهیت آن است که شوراهای شهر و شهرداری یک پیکره و شخصیت حقوقی واحد و درنتیجه، دارای ماهیت واحد هستند. اگر این مفروض بیان شود، باید بپذیریم از آنجا که نام شهرداری در ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری آمده است؛ بنابراین شعب دیوان عدالت، صلاحیت رسیدگی به دعاوی علیه شوراهای شهر را نیز دارند. این در حالی است که در رویه عملی، شعب دیوان در رسیدگی به شکایات علیه شوراهای شهر صلاحیت ندارند؛ لذا نوعی تناقض در استدلال دیوان عدالت اداری در این زمینه مشاهده می شود. با توجه به تخصصی بودن دیوان به عنوان مرجع قضایی دادرسی اداری و نظر به استفاده شوراهای اسلامی از امتیازات قدرت عمومی و هدف ارایه خدمت عمومی، لازم است که نهاد صالح در دعاوی علیه شوراهای اسلامی، شعب دیوان عدالت اداری باشند.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، شورای شهر، شهرداری، دیوان عدالت اداری، هیات عمومی، نظارت قضایی
  • نایب علی خلیلی، حسین دهقانی فیروزابادی* صفحات 43-52
    اصل نسبی بودن تعهدات یکی از اصول مهم است که شناخت آن در تحلیل آثار عقد موثر است. در قرار داد های تجاری گاه ناقل با سوء استفاده از وضعیت عدم صحت عقد بر بخشی که حقوق ثالث تضییع شده قصد سوء استفاده و ابطال کل عقد و تعهدات خود را دارد. در عقود خود ساخته بیع کل شرکت این مساله با اختلاط حقوق شرکت و شریک پیچیده تر می شود. در دادرسی های تجاری شناخت دقیق از این بخش ها و عدم تعجیل در اعلام بطلان برای حفظ عقود و امنیت تجاری ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: اصل نسبی بودن، بیع شرکت، دادرسی تجاری، ابطال عقد
  • مصطفی منصوریان، حامد عالی* صفحات 53-78
    با تصویب قانون بودجه سال 1398، مفاد بند «ی» تبصره 6 که صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی را مکلف به استفاده از پایانه های فروشگاهی در چهارچوب آیین نامه تبصره 2 ماده 169 قانون مالیات های مستقیم نموده، مورد توجه بسیاری از دادستانی های سراسر کشور قرار گرفته و آنان در راستای اجبار مکلفان به اجرای قانون، اقدام به اصدار دستوراتی نموده اند. ورود دادستانی ها به این مسیله، از حیث اهمیت زاید الوصف مالیات برای مصلحت عموم جامعه و ایجاد مشکلات احتمالی ناشی از حمل وجه نقد جهت پرداخت به مراکز خدمات درمانی، با موضوع احیای حقوق عامه مرتبط است. این نوشتار در صدد است با رویکردی تحلیلی، ابعاد حقوقی ورود دادستانی ها به مسیله ی الزام مراکز خدمات درمانی به استفاده از پایانه های فروشگاهی را از منظر حقوق عامه نقد و ارزیابی کند. عدم وجود شبکه ارتباطی میان دادستانی های سطح کشور و لزوم اقدام مشابه آنان در پرونده های مشترک ملی و منطقه ای، خلا نظام حقوقی موجود در حیطه ی ضمانت اجرای اقدامات و دستورات ماهیتا اداری دادستانی و لزوم تقویت آن، عدم جامعیت مخاطبان دستورات، الزام به استفاده از پایانه فروشگاهی نه صرفا الزام به نصب آن و لزوم مستند، مستدل و شفاف بودن این نوع دستورات در جهت تسری بعضی آثار و نتایج آراء و احکام دادگستری بر آن ها، از یافته های تحلیل حاضر است.
    کلیدواژگان: حقوق عامه، پایانه فروشگاهی (دستگاه POS)، احیای حقوق عامه، دادستانی، مالیات پزشکان، فرار مالیاتی
  • سعید نصرالله زاده خراسانی*، منصور ضیائیان صفحات 79-101

    اختلاف نظرهای حقوق دانان بر سر نحوه ثبت بیع خودرو علیرغم نبود قانونی شفاف و روشن موجب شد تا نظام قضایی و اجرایی کشور بر سر این موضوع دچار چالش شوند. نظام قضایی که پیشتر مدافع ثبت بیع خودرو در دفاتر اسناد رسمی بود الان در بسیاری از موارد با نقض استدلال های پیشین معتقد به کفایت تعویض پللاک و صدور برگ سبز در بیع خودرو است. در این خصوص نظرات مشورتی و آرایی که از محاکم یا هیات عمومی صادر شده عمدتا دلالت بر لزوم ثبت رسمی خودرو در دفاتر اسناد رسمی دارد. اما برخی دادستان های استانی و دادستان کل کشور معتقد به کفایت تعویض پلاک و صدور برگ سبز می باشند و در این خصوص دستورات و بخشنامه هایی نیز صادر کرده اند تا در صیانت از حقوق عامه فعال باشند. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، با مطالعه قوانین، مقررات و اسناد الزام آور به این سوال جواب می دهیم که ثبت رسمی بیع خودرو یا عدم ثبت آن در دفاتر اسناد رسمی چگونه می تواند به حفظ و احیای حقوق عامه بینجامد؟ همچنین این سوالات که نقش دادستان ها برای صیانت از حقوق عامه در قضیه بیع خودرو چیست؟ آیا تعویض پلاک و صدور برگ سبز به تنهایی می تواند مبین سند رسمی دال بر انتقال مالکیت باشد؟ در نهایت پس از بررسی های مختلف به این نتیجه می رسیم که دادستان نمی تواند در حمایت از حقوق عامه به کفایت تعویض پلاک بجای ثبت رسمی بیع خودرو دستور دهد.واژگان کلیدی: انتظار مشروع، حکمرانی خوب، سند رسمی خودرو، دادستان، حقوق عامه

    کلیدواژگان: انتظار مشروع، حکمرانی خوب، سند رسمی خودرو، دادستان، حقوق عامه
  • صمد حدادی اردکانی* صفحات 103-122
    چکیده در این مقاله آثار فقدان حسن نیت در طرح دادخواست اعسار با هدف شناسایی ارکان حسن نیت و آثار عدم آن در طرح دادخواست و همچنین شناخت رویه قضایی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. پرسش اصلی این است که آیا فقدان حسن نیت خدشه ای به دادخواست اعسار وارد می سازد یا خیر؟ و این که چگونه باید این موضوع را کشف نمود و قراین اثباتی آن چیست؟ و در مواردی که خواهان اعسار، حسن نیت در طرح دادخواست ندارد دادگاه چه تصمیمی را باید اتخاذ کند؟ با روش توصیفی - تحلیلی و با مطالعه منابع فقهی و حقوقی و کاوشی گسترده در آراء قضایی، این نتیجه حاصل شد که هر چند نظریه حسن نیت در قوانین به صراحت ذکر نشده است اما به این معنا نیست که جزء شرایط و مبانی دادرسی مدنی نیست و قراین اثباتی متعددی برای کشف فقدان آن در رویه قضایی وجود دارد و ضمانت اجراهای متعددی هم نصوص قانونی و همچنین در رویه قضایی برای این امر در نظر گرفته شده است. کلیدواژه: اعسار، حسن نیت، سوء نیت، سوء استفاده از حق، دعوای واهی، اعسار از محکوم به، اعسار از هزینه دادرسی.
    کلیدواژگان: اعسار، حسن نیت، سوء نیت، سوء استفاده از حق، دعوای واهی، اعسار از محکوم به، اعسار از هزینه دادرسی
  • محمد امامی* صفحات 123-141
    سرقت یکی از قدیمی ترین جرایم علیه اموال است که بشر از بدو ایجاد حق مالکیت با آن سر و کار داشته و همواره مرتکب آنرا مستحق مجازات می دانسته است. در نظام حقوقی کنونی مجازات سارق در جایی که یکی از موانع مسیولیت کیفری محقق شده باشد قبیح و ممنوع است. از جمله موانع مسیولیت، عوامل موجهه جرم و ذیل این عوامل بحث مهم اضطرار است. شروط تحقق اضطرار، چالش های احراز آن، رابطه فقر و اضطرار، نظام حاکم بر تصمیم گیری های قضایی در این حوزه از جمله موارد مهمی است که در پژوهش کنونی با تمرکز بر دادنامه شماره 9309970269700866 با موضوع سرقت فقیر از صندوق صدقات بررسی میشود. نهایتا با مبنا قراردادن بینش عینی و نظام ادله قانونی با بررسی تمام شروط مندرج در فقه و حقوق در مصداق سارق فقیر، به این نتیجه مهم می رسیم که ایفای نقش اضطرار به عنوان یک عامل موجهه جرم، امری استثنایی و خلاف قاعده است و در نظام حقوقی کنونی ما نمیتوان به بهانه تحقق عدالت با استناد به باور درونی و اقناع وجدانی قاضی، چشم بر ادله موجود در پرونده بست و اصل حاکمیت قانون را زیر پا گذاشت. وجود شبهه در تحقق اضطرار در مورد متهم، حداکثر میتواند اجرای حد در مورد او را منتفی سازد.
    کلیدواژگان: سرقت، اضطرار، مجازات، فقیر
|
  • Hassan Mohseni *, Hossein Esmaeili Pages 15-27
    In some contracts, the clause of amicable or friendly negotiation is written as a preliminary solution to the dispute when the parties of those contracts determining the binding methods for resolving the dispute. Of course, when the negotiation and the dispute resolution is failed, the jurisdiction of the court or arbitration, can take its jurisdiction over the case. The problem is where that while the process of negotiations did not taken place and the parties referred the case to court or arbitration; in this situation, the question arises as to whether the existence of a friendly negotiation clause is an obstacle to the judicial or arbitral proceedings. In this article, on the occasion of the judgment issued by Branch 141 of the Tehran Court of Law (Specialized Complex for Commercial Disputes), in which a Court decision of non-hearing the claim was issued due to the lack of friendly negotiations. The Procedural effects of the clause of friendly negotiation on the right to sue and the issuance of a non-hearing decision have been criticized and alternative solutions have been proposed according to the economic analysis of the law.
    Keywords: Negotiation, Hearing, Litigation, Friendly Negotiation, Trial
  • Nostafa Mansoorian, Hamed Aali * Pages 53-78
    With the approval of the Budget Law of 1398, the provisions of paragraph "y" of Note 6, which obliges the owners of medical, paramedical, pharmaceutical and veterinary professions to use store terminals within the framework of Note 2 of Article 169 of the Direct Taxes Law, have been considered. Many prosecutors' offices are located across the country, and they have issued orders to force those responsible to enforce the law. The involvement of prosecutors in this issue is related to the revival of public rights in terms of the excessive importance of taxes in the public interest and the creation of potential problems arising from the transfer of cash to pay for medical services. With an analytical approach, this article seeks to critique and evaluate the legal aspects of prosecutors' involvement in the issue of requiring health care centers to use store terminals from the perspective of public law. Lack of communication network between prosecutors at the national level and the need for similar action in joint national and regional cases, the vacuum of the legal system in the field of guaranteeing the implementation of actions and orders of the prosecutor's office and the need to strengthen it, lack of comprehensiveness of orders, The use of the store terminal is not merely the obligation to install it and the necessity of documenting, reasoning and transparency of this type of orders in order to spread some works and the results of judgments and rulings on them, is one of the findings of the present analysis.
    Keywords: Public rights, Store Terminal (POS), Public Law Revival, prosecutor's office, Doctors' Tax, Tax Evasion
  • Saeed Nasroolahzadeh *, Mansoor Ziaian Pages 79-101

    The controversy among jurists in the way a car purchase is registered and the lack of a clear and unambiguous law created a challenge for the Juristic and Executive system of the country. The Juristic system, earlier, defended registering car purchases in official notary publics. However, now, in many cases it contradicts previous arguments by believing that changing the car plate and issuing the "green paper" license is enough. In this regard, the consultations and votes issued in courts and general assemblies often supported the necessity of registering official notary publics. Nonetheless, some provincial prosecuting attorneys and the Prosecutor-General of the country believe that changing the car plate and issuing the "green paper" license is enough and have issued orders and circulars to protect the public rights. In this research, using a descriptive-analytical method and studying the law, regulations and necessary documents, we are trying to answer the questions: How registering (or not registering) a car purchase in official notary publics can save and revive the public rights? As well as: What is the role of prosecuting attorneys in protecting the public rights? Can changing the car plate and issuing the "green paper" license alone serve as an official document and represent the transmission of ownership? Finally, after different discussions we concluded that the prosecutor, in support of public rights, cannot order that changing the car plate is enough instead of officially registering the purchase.

    Keywords: Legitimate Expectation, good governance, official document of cars, Prosecutor, Public rights
  • Samad Haddadiardakani * Pages 103-122
    In this article, the effects of lack of good faith in the draft petition are analyzed with the aim of identifying the elements of good faith and the lack of it in the petition, as well as recognizing the judicial procedure. The main question is whether the lack of goodwill damages the petition. And how should this be discovered and what are the positive evidences? And in cases where the plaintiff does not have good faith in filing a lawsuit, what decision should the court make?By descriptive-analytical method and by studying jurisprudential and legal sources and extensive research in judicial opinions, it was concluded that although the theory of goodness is not explicitly mentioned in the laws, it does not mean that it is not part of the conditions and principles of civil proceedings. And there are several positive evidences to discover its lack in the judicial procedure, and the guarantee of several performances is also provided in the legal texts as well as in the judicial procedure for this matter.
    Keywords: Financial Inability, Good faith, malice, abuse of rights, fictitious litigation, execution of court costs
  • Mohammad Emami * Pages 123-141
    Theft is one of the oldest crimes against property, which has been dealt with by human beings since the creation of the right to property, and the perpetrator has always considered it deserving of punishment. In the current legal system, the punishment of a thief is ugly and forbidden where one of the obstacles to criminal responsibility has been met. Among the barriers of responsibility, the factors justifying the crime and the following factors, is the important issue of urgency. The conditions for realizing the urgency, the challenges of achieving it, the relationship between poverty and urgency, the system governing judicial decisions in this area, are among the important issues that are examined in the current study focusing on judgement No. 9309970269700866 on the subject of poor theft from the charity fund. Finally, based on objective insight and the system of legal evidence, by examining all the conditions in jurisprudence and law in the case of the poor thief, we come to the important conclusion that playing the role of urgency as a justifiable factor of crime is exceptional and illegal. In our current legal system, it is not possible to turn a blind eye to the evidence in the case and violate the rule of law by invoking the inner belief and conviction of the judge. The existence of a suspicion of urgency in the accused can at most preclude the application of the hadd punishment on him.
    Keywords: Theft, urgency, punishment, poor