فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 38 (بهار 1400)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 38 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس امیدوار* صفحات 11-63
    از وقتی که در پنجم خردادماه 1287، مته حفاری در چاه شماره یک مسجد سلیمان به نفت رسید، بیش از 113 سال از شکل گیری تدریجی «ایران نفتی گازی» می گذرد. واقعیت این است که طی این مدت، از یک سو ثروت و درآمد منابع طبیعی نفت و گاز، لزوما به نحو «عادلانه ای» بین همه ایرانیان که مالکان اصلی این منابع هستند توزیع نشده اند بلکه در بسیاری موارد به صورت انواع رانت های دولتی ناعادلانه، بین گروه های ذی نفوذ، توزیع شده اند و از سوی دیگر این منابع چنان که باید در خدمت رشد اقتصادی کشور قرار نگرفته اند. با توجه به این دو واقعیت، دو مسیله اساسی این پژوهش عبارتند از: 1) بر مبنای کدام نظریه ارزشی می توان ثروت و درآمد منابع نفت و گاز را به نحو عادلانه تری بین همه ایرانیان توزیع کرد؟ 2) چگونه می توان چنین توزیع عادلانه تری را در خدمت تحقق رشد اقتصادی بالا و پایدار قرار داد؟ روش انجام پژوهش به این صورت است که با بررسی ویژگی های اساسی طرح های حمایتی رایج و مروری بر مبانی ارزشی چنین طرح هایی در قالب چند نظریه عدالت و با آسیب شناسی آن طرح ها، از اجرای یک طرح درآمد پایه همگانی (UBI) که عمدتا از طریق ثروت و درآمد منابع نفت و گاز قابل تامین مالی است، به منزله طرحی عادلانه تر و کاراتر از طرح های حمایتی رایج دفاع می شود. در ادامه روش های مختلف تامین مالی این طرح و سازوکارهای اثرگذاری این طرح بر رشد اقتصادی بررسی می شوند. سرانجام استدلال می شود که چگونه طی یک چرخه سعد، از یک سو، یک «نهاد درآمد پایه همگانی» علاوه بر ریشه کنی فقر، می تواند به رشد اقتصادی بالا و پایدار منجر شود و از سوی دیگر، چگونه این رشد اقتصادی می تواند افزایش مستمر مبلغ UBI برای نسل فعلی و نسل های آتی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: درآمد پایه همگانی، رانت، رشد اقتصادی، عدالت توزیعی
  • امرالله امینی*، حسن عموزاد خلیلی صفحات 65-95

    امروزه درنتیجه افزایش جمعیت در سراسر جهان تقاضای انرژی افزایش یافته است. با توجه به محدود بودن منابع انرژی فسیلی و مشکلات ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای، توجه بیش از پیش به انرژی های تجدیدپذیر ضرورت دارد، زیرا از این طریق می توان به اهداف توسعه پایدار دست یافت. بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مناسب از عملکرد تکنولوژی های انرژی های تجدیدپذیر و نیز بررسی روابط بین انرژی های تجدیدپذیر، انتشار دی اکسید کربن و توسعه پایدار در ایران و مقایسه با انرژی های تجدیدناپذیر است. به منظور رتبه بندی حامل های انرژی تجدیدپذیر و شناسایی بهترین نوع آنها جهت تولید برق در ایران از یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره استفاده شده است. در این راستا با انجام مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری نظرات خبرگان، مجموعه ای از معیارها در قالب چهار بعد فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تعیین گردیده است. در ادامه با استفاده از رویکرد VIKOR به اولویت بندی انرژی های تجدیدپذیر متشکل از انرژی های بادی، برق آبی، خورشیدی، زیست توده و زمین گرمایی پرداخته شده است. یافته های پژوهش بیانگر اولویت بالای انرژی بادی بوده و انرژی های خورشیدی، برق آبی، زمین گرمایی و زیست توده در رتبه های بعدی جای می گیرند. نتایج حاکی از آن است که تاثیر ایجاد تکانه مثبت در سهم انرژی های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر بر توسعه پایدار در ایران مثبت است.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، توسعه پایدار، الویت بندی، VIKOR
  • مسلم انصاری نسب*، شبنم رحیمی صفحات 97-126
    با توجه به اهمیت قیمت نفت، پیش بینی صحیح قیمت سبد نفت خام کشورهای عضو اوپک می تواند نقش به سزایی در ایمن سازی اقتصاد این کشورها در مقابل اثرات ناشی از این نوسانات داشته باشد. این پژوهش تلاشی در جهت معرفی یک الگوی مطلوب، به منظور مدل سازی و پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام اوپک خواهد داشت. در این راستا از داده های روزانه قیمت نفت خام، طی دوره زمانی 02/01/1986 الی 13/02/2017 استفاده شده است. بر این اساس، وجود ویژگی حافظه بلندمدت در معادلات میانگین و واریانس قیمت نفت خام، مورد ارزیابی و مدل سازی قرار گرفت و نتایج مدل «میانگین متحرک انباشته جزیی خودهمبسته»، موید وجود ویژگی حافظه بلندمدت در هر دو معادله میانگین و واریانس سری مذکور است. اما آزمون‏های انجام شده، رفتاری غیرخطی و نمایی را در واریانس قیمت نفت خام تایید می‏نمایند. از این رو نتایج به ویژه براساس معیارهای اطلاعات و نیز معیار درصد میانگین مطلق خطا حاکی از انتخاب مدل ترکیبی از الگوی میانگین متحرک انباشته جزیی خودهمبسته و الگوی واریانس ناهمسانی شرطی نمایی یعنی مدل (1,1)EGARCH - (3,09/0,4) ARFIMA، به عنوان بهترین مدل جهت مدل سازی و پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام اوپک است و عدم توجه به رفتار غیرخطی نمایی واریانس در حافظه بلندمدت قیمت نفت خام می‏تواند تحلیل‏گران و به ویژه تصمیم‏سازان اقتصادی را دچار خطای محاسباتی نموده و از سیاست بهینه منحرف سازد.
    کلیدواژگان: قیمت روزانه نفت خام اوپک، حافظه بلندمدت، رفتار غیرخطی نمایی واریانس، مدل میانگین متحرک انباشته جزئی خودهمبست، مدل گارچ نمایی
  • سمانه عابدی*، سپیده عابدی، زهره فریدونی صفحات 127-154

    با توجه به مشکلات و محدودیت استفاده از منابع انرژی فسیلی، بهره گیری از سوخت های زیستی در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، توسعه منطقه ای و امنیت در عرضه انرژی، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. لذا با توجه به اهمیت موضوع، در پژوهش حاضر ضمن تعیین عوامل موثر بر تمایل به پذیرش کشاورزان در عرضه بقایای زراعی محصولات گندم و جو جهت تولید انرژی های زیستی، به براورد ارزش اقتصادی بقایای محصولات منتخب در تولید انرژی بایوگاز و بایواتانول پرداخته می شود. بر این اساس با استفاده از رویکرد پیمایشی و از طریق تکمیل پرسشنامه توسط کشاورزان شهرستان بروجرد در سال 1399، اطلاعات گردآوری و فرضیات پژوهش با استفاده از الگوی رگرسیونی لاجیت مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه حاکی از آن است که متغیرهای هزینه جمع آوری (با اثر نهایی 097/0- و کشش 39/7- درصد)، درآمد غیر از کشاورزی (با اثر نهایی 028/0- و کشش 37/6- درصد) و استفاده از بقایا (با اثر نهایی 014/0- و کشش 06/11-) اثر منفی بر عرضه بقایای کشاورزی برای تولید انرژی زیستی دارد. این در حالی است که تحصیلات (با اثر نهایی 09/0 و کشش 40/4 درصد) و تجربه کشاورز (با اثر نهایی 022/0 و کشش 32/17 درصد) دارای اثر مثبت بر عرضه بقایای کشاورزی برای تولید انرژی زیستی می باشد. مطابق نتایج کشش، تجربه کشاورزان و استفاده خود مصرفی کشاورزان از بقایا، بیشترین اثر را بر عرضه بقایا در تولید انرژی زیستی به خود اختصاص می دهند. همچنین نتایج بیانگر آن است که پتانسیل تولید سالانه بیواتانول از بقایای گندم و جو معادل 96/63 میلیون لیتر می باشد. به طوری که اگر همان بقایا در تولید بایوگاز مورد استقاده قرار گیرند پتانسیل تولید سالانه بایوگاز معادل 98/88 میلیون مترمکعب می باشد. بر این اساس ارزش اقتصادی تولید بیواتانول و بایوگاز از بقایای گندم و جو در منطقه مورد مطالعه به ترتیب معادل 15349 و430 میلیارد ریال محاسبه شده است. لذا براساس نتایج با برنامه ریزی جهت مدیریت اصولی پسماندهای کشاورزی و سرمایه گذاری در استفاده از زیست توده به عنوان منابعی پاک جهت تولید انرژی زیستی، می تواند اقدامات موثری را در کاهش وابستگی اقتصاد کشور به انرژی فسیلی و تامین نیازهای انرژی مردم در مناطق دور افتاده انجام داد.

    کلیدواژگان: بقایا کشاورزی، تمایل به پذیرش، بایوگاز، بایواتانول، الگوی لاجیت
  • الهام غلامپور*، تیمور محمدی، اصغر ابوالحسنی هستیانی، محسن مهر آرا صفحات 155-194

    در این مقاله به بررسی تاثیرات اقتصادی جهانی شوک عرضه نفت، پاسخ تولید ناخالص داخلی ایران به تکانه های عرضه نفت مختص کشورهای اصلی صادرکننده نفت و مقایسه آسیب پذیری کشورها در پاسخ به تکانه نفتی پرداخته شده است. پژوهش حاضر یک رهیافت خودبازگشت برداری جهانی نفتی (GVAR-Oil) برای بازه فصل دوم 1979 تا فصل چهارم 2019 برآورد می کند که 27 کشور یا منطقه را شامل می شود. نتایج حاصل از شوک مثبت عرضه نفت آمریکا، افزایش واقعی تولید ناخالص داخلی در اقتصادهای واردکننده نفت در هر دو بازار پیشرفته و نوظهور، کاهش تورم در بیشتر کشورها و افزایش قیمت سهام در سراسر جهان می باشد. به طور خاص شوک عرضه نفت مختص ایران تاثیر ناچیزی بر اقتصاد جهانی داشته است که این امر عمدتا به دلیل افزایش در تولید نفت عربستان سعودی می باشد. در مقابل، شوک منفی عرضه نفت در عربستان سعودی منجر به افزایش فوری و دایمی در قیمت های نفت شده است. نتایج بررسی آسیب پذیری کشورها بیانگر این است که آسیب پذیری اقتصاد نسبت به تکانه عرضه نفتی منفی در عربستان سعودی و ایران بیشتر از اندونزی و نروژ می باشد. مطالعه نشان می دهد که شوک منفی عرضه نفت مختص عربستان برتولید ناخالص داخلی ایران تاثیری متفاوت از سایر صادرکنندگان عمده نفت را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: شوک های عرضه نفت مختص کشورها، شناسایی شوک ها، اقتصاد جهانی، خودبازگشتی برداری جهانی، بازار مالی
  • پروانه کمالی دهکردی*، عبدالخالق غبیشاوی، فرشته عبدالهی صفحات 195-214
    هدف از مطالعه حاضر برآورد تاثیر غیرخطی مصرف انرژی های نفت، گاز، برق و زغال سنگ بر میزان انتشار دی اکسید کربن در ده کشور پرمصرف انرژی (ایران، کره جنوبی، ژاپن، آلمان روسیه آمریکا هند کانادا برزیل و چین) جهان می باشد. آمار و اطلاعات مورد استفاده جهت برآورد مدل پانل غیر خطی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (PANEL NARDL) از پایگاه اطلاعاتی بانک جهانی و سازمان جهانی انرژی برای دوره زمانی 2019-1985 استخراج شده اند.  نتایج نشان می دهد که افزایش مصرف سرانه گاز، برق، زغال سنگ و نفت منجر به افزایش انتشار دی اکسید کربن می شود، در حالی که کاهش در مصرف آنها باعث کاهش انتشار دی اکسید کربن در بلندمدت می شود. همچنین رابطه غیر خطی بین مصرف این چهار نوع انرژی و انتشار دی اکسید کربن در کشورهای پرمصرف توسط آزمون والد در بلندمدت تایید شد. بنابراین کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و تغییر جهت به مصرف انرژی پاک و تجدیدپذیر برای ده کشور منتخب به ویژه ایران پیشنهاد می شود و سیاست گذاران اقتصادی باید با وضع قوانین لازم الاجرا صیانت از محیط زیست را در اولویت قرار دهند. در این راستا، ایجاد و توسعه زیرساخت های هوشمند برای اقتصاد و صنعت کربن زدا، از ملزومات این مهم می باشد.
    کلیدواژگان: : مصرف انرژی، کیفیت محیط زیست، PANEL NARDL، کشورهای پرمصرف
|
  • Syrous Omidvar * Pages 11-63
    More than 113 years have passed since the gradual formation of "oil-gas Iran" since the drilling rig in the number one well of Masjed-e-Soliman reached oil on May 25, 1908. The fact is that during this period, on the one hand, the wealth and income of natural oil and gas resources were not necessarily "fairly" distributed among all Iranians who are the main owners of these resources; on the contrary, in many cases, they have been distributed among the influential groups in the form of unjust government rents, and on the other hand, these resources have not been used as they should be in the service of the country's economic growth. Given these two facts, the two main problems of this research are: 1) Based on which value theory can the wealth and income of oil and gas resources be more fairly distributed among all Iranians? 2) How can such a fairer distribution be used to achieve high and sustainable economic growth? The research method is that by examining the basic features of common support schemes and reviewing the value bases of such schemes in the form of several theories of justice and with the pathology of those schemes, the implementation of a basic income plan (UBI) which is financed mainly through wealth and revenue from oil and gas resources, defended as a fairer and more efficient plan than current support schemes. In the following, the different methods of financing this project and the mechanisms of its impact on economic growth are examined. Finally, it is argued that during a virtuous circle, on the one hand, a "universal basic income institution" in addition to eradicating poverty, can lead to high and sustainable economic growth, and on the other hand, how this economic growth can continuously increase the amount of UBI for the current generation and future generations.
    Keywords: Distributive Justice, Economic Growth, Rent, universal basic income
  • Amrollah Amini *, Hassan Amoozadeh Khalili Pages 65-95

    Today, energy demand has increased as a result of population growth around the world. Due to the limited fossil energy resources and the problems caused by greenhouse gas emissions, it is necessary to pay more attention to renewable energy, because in this way, the goals of sustainable development can be achieved. Therefore, the purpose of this study is to properly evaluate the performance of renewable energy technologies and also to investigate the relationship between renewable energy, carbon dioxide emissions, and sustainable development in Iran and compare it with non-renewable energy. In order to rank renewable energy carriers and identify the best type of them for electricity generation in Iran, a multi-criteria decision model has been used. In this regard, by conducting library studies and collecting the opinions of experts, a set of criteria in the form of four technical, economic, social, and environmental dimensions has been determined. Then, using the VIKOR approach, renewable energies consisting of wind, hydropower, solar, biomass, and geothermal energies are discussed. Findings indicate a high priority of wind energy and solar, hydropower, geothermal and biomass are in the next ranks. The results indicate that the effect of positive momentum on the share of renewable and non-renewable energy on sustainable development in Iran is positive.

    Keywords: Renewable energy, Sustainable Development, Prioritization, VIKOR
  • Moslem Ansarinasab *, Shabnam Rahimi Pages 97-126
    Given the importance of oil prices, proper prediction of the OPEC Reference Basket can have an essential role in the immunization of economies in these countries against the effects of these fluctuations. This research is an effort to introduce an optimal model for modeling and predicting the fluctuations in OPEC crude oil prices. In this regard, we used data of daily oil prices between 2/1/1986 and 13/2/2017. According to this, the existence of long-term memory in the average equations and variance of crude oil prices were assessed and modeled and the result of the ARFIMA, confirms the existence of long-term memory in both the average equation and series variance. However, tests confirm non-linear and exponential behavior in crude oil prices. For this reason, results are specifically based on the information criteria and also MAPE and indicate the selection of a mixed model of partial augmented average movement and the model of conditional exponential Heteroscedasticity EGARCH (1,1) AFIRMA (4,0.09,3) as the best model for modeling and predicting the OPEC crude oil fluctuations in prices and lack of attention to exponential non-linear variance in the long term memory of crude oil prices can cause an error in the calculation of analysts and especially economic decision maker and deviation optimal policies.
    Keywords: OPEC crude oil daily price, The Long term memory, Exponential non-linear variance behavior, Autoregressive fractionally integrated moving average, Exponential generalized autoregressive conditional heteroscedastic model
  • Samaneh Abedi *, Sepideh Abedi, Zohreh Fereydouni Pages 127-154

    Due to the problems and limitations of using fossil energy sources, the use of biofuels in order to achieve the goals of sustainable development, reducing greenhouse gas emissions, regional development, and security of energy supply, has received more attention. Therefore, considering the importance of the issue, in the present study, while determining the effective factors on the tendency of farmers to accept the supply of crop residues of wheat and barley products for bioenergy production, the economic value of residues of selected products in biogas and bioethanol energy production is estimated. Accordingly, using a survey approach and by completing a questionnaire by farmers in Boroujerd in 1399, data collection and research hypotheses were tested using the logit regression model. The results of the study indicate that the variables of collection cost (with a final effect of -0.097 and elasticity of -7.39%), non-agricultural income (with a final effect of -0.028 and elasticity of -6.37%), and use from residues (with a final effect of -0.014 and a tensile strength of -11.6%) have a negative effect on the supply of agricultural residues for bioenergy production. Meanwhile, education (with a final effect of 0.09 and elasticity of 4.4%) and farmer experience (with a final effect of 0.022 and elasticity of 17.32%) have a positive effect on the supply of agricultural residues for bioenergy production. According to the results of traction, farmers' experience and farmers' use of agricultural residues have the greatest effect on the supply of agricultural residues in bioenergy production. The results also show that the annual production potential of bioethanol from wheat and barley residues is equal to 63.96 million liters. So that if the same residues are used in biogas production, the annual biogas production potential is equal to 88.98 million cubic meters. Accordingly, the economic value of bioethanol and biogas energy production from wheat and barley residues in the study area has been calculated equal to 15349 and 430 billion rials, respectively. Therefore, based on the results, by planning for the principled management of agricultural residues and investing in the use of biomass as clean sources for bioenergy production, effective measures can be taken to reduce the dependence of the country's economy on fossil energy and provide the energy needs of people in remote areas.

    Keywords: Agricultural residues, Willingness to Accept, Biogas, Bioethanol, Logit Model
  • ELHAM GHOLAMPOUR *, Teymour Mohamadi, Asghar Abolhasani Hastiani, Mohsen Mehrara Pages 155-194

    The extant study was conducted to examine the economic effects of an oil supply shock, assess the response of Iran's GDP[1] to oil supply shocks specific to the main oil exporting countries, and oil-based Global Vector Autoregression Model (GVAR-Oil) throughout 1976Q2-2016Q4 covering 27 country-region cases. The consequences caused by the positive oil supply shock of the USA included an actual increase in the GDP of oil-importing countries in both developed and emerging markets, an inflation decline in most countries, and rising stock prices worldwide. In particular, Iran-specific oil-supply shock had a minor impact on the global economy because of the increase in the oil production rate of Saudi Arabia. In contrast, a negative shock to the oil supply in Saudi Arabia led to an instant and permanent rise in oil prices. According to countries' vulnerability findings, the economies of Saudi Arabia and Iran were more influenced by negative oil supply shocks compared to Indonesia and Norway. The present study indicated that Saudi Arabia-specific negative oil supply shock had a different effect than other major oil-exporting countries.

    Keywords: : Country-Specific Oil Supply Shocks, identification of shocks, Global Economy, Global VAR (GVAR), Financial Market
  • Parvaneh Kamali Dehkordi *, Abdolkhlegh Ghobeyshavi, Fereshteh Abdollahi Pages 195-214
    The aim of this study was to estimate the nonlinear effect of oil, gas, electricity, and coal energy consumption on carbon dioxide emissions in ten energy-intensive countries (Iran, South Korea, Japan, Germany-Russia-USA-India-Canada-Brazil and China) in the world. Statistics and information used to estimate the nonlinear autoregressive panel model with distributed intervals (PANEL NARDL) have been extracted from the database of the World Bank and the World Energy Organization for the period 1985-2019. The results show that increased consumption of gas, electricity, coal, and oil leads to increased carbon dioxide emissions, while a decrease in their consumption reduces carbon dioxide emissions in the long run. Also, the nonlinear relationship between the per capita of consumption of these four types of energy and the emission of carbon dioxide in high-consumption countries was confirmed by the parent test in the long run. Therefore, reducing the use of fossil fuels and shifting the focus to clean and renewable energy consumption is proposed for the five selected countries, especially Iran, and economic policymakers should prioritize environmental protection by enacting applicable laws. In this way, the creation and development of intelligent infrastructure for the carbon economy and industry are essential.
    Keywords: Energy Consumption, Environmental Quality, NARDL PANEL, high consumption countries