فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1401)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 23
|
  • فاطمه مختاری، محمد محمدحسینی، نوشین فخاری، علیرضا یزدانی رستم* صفحه 1
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تغییر رنگ دندان ناشی از تماس با سرامیک سرد در مقایسه با MTA Angelus در مجاورت با محلول های شستشو دهنده مانند هیپوکلریت سدیم و نرمال سالین بود.

    روش بررسی

    تعداد 50 نمونه دندان قدامی ماگزیلا کشیده شده انسانی انتخاب شد. پس از تهیه حفره دسترسی به 4 گروه آزمایشی و 1 گروه کنترل (10 عدد در هر گروه) تقسیم شدند. قبل از قرار دادن مواد داخل تاج، حفره دسترسی دندان های گروه 2 و 4 با هیپوکلریت سدیم 25/5% و دندان های گروه 1 و3 با سالین شستشو داده شده و پس از خشک شدن، ضخامت 3 میلی متری از سرامیک سرد (گروه 1 و 2) و MTA Angelus (گروه 3 و 4) درون حفره دسترسی دندان ها قرار داده شد. بعداز ست شدن مواد، تمام نمونه ها با رزین مودیفاید گلس آینومر ترمیم شدند. بر اساس سیستم CIE Lab، تغییر رنگ کل E)Δ(هر نمونه در بازه زمانی قبل از کار، 1 و 90 روز بعد از کار به دست آمد و با استفاده از تست ویلکاکسون مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها: 

    طبق نتایج این پژوهش اختلاف میانگین تغییر رنگ در گروه های پر شده با سرامیک سرد و در بازه های زمانی مختلف تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0>p)، در حالی که در گروه های پر شده با MTA Angelus مقادیر آماری برای این معیار (اختلاف میانگین تغییر رنگ) در 90 روز پس از کار به طور معنی داری بالاتر از یک روزه بعد از کار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سرامیک سرد نسبت به MTA Angelus تغییر رنگ کمتری با گذشت زمان در دندان ایجاد می کند، در نتیجه می توان آن را به عنوان جایگزین مناسب تری نسبت به MTA Angelus پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: مینرال تری اکساید اگریگیت، سرامیک سرد، تغییر رنگ دندان
  • مصطفی مطلبی، مریم صادقی پور*، نیکا مهرنیا، محمد بهناز، ناهید محمدنیا صفحه 2
    زمینه و هدف

    امروزه اضطراب آزمون یکی از مهم ترین مشکلات دانش آموزان سال آخر دبیرستان می باشد. اضطراب علاوه بر تاثیرات سیستمیک، می تواند با ایجاد اخلال در رفتارهای بهداشتی دهان و دندان، بر روی سطح سلامت دهان و دندان تاثیرگذار باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط اضطراب با متغیرهای مرتبط با سلامت دهان در دانش آموزان سال آخر دبیرستان پیش از آزمون کنکور بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، سطح اضطراب و متغیرهای مرتبط با سلامت دهان در 180 دانش آموز سال آخر دبیرستان، در سه مقطع زمانی در طول سال تحصیلی 1398-1397 در شهر تهران، توسط پرسشنامه و یک بار معاینه بالینی اندازه گیری شد. دو پرسشنامه اضطراب آزمون فریدمن و پرسشنامه استاندارد شده رفتارها و عادات سلامت دهان و دندان توسط آزمون های Friedman Bonferroni و Generalized estimating Equations با نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    با نزدیک شدن به کنکور، برخی متغیرهای مرتبط با سلامت دهان مانند: الگوی استفاده از مسواک، خواب روزانه، دفعات مصرف غذای فوری (فست فود) و مصرف میان وعده های شیرین تغییر می کنند (05/0>P) تغییرات خواب روزانه با تغییرات اضطراب ارتباط معنی دار دارد (022/0=P). با توجه به نتایج تحلیل اندازه‎های تکرار شونده (Repeated Measures Analysis)، تغییرات معنی داری بین میانگین نمره جنبه خطای شناختی سه زمان مشاهده شد (001/0>P)، همچنینن با توجه به نتایج آزمون بنفرونی (Bonferroni Test) این تغییرات معنی دار مربوط به تفاوت میانگین نمره خطای شناختی 6 ماه قبل از کنکور و 3 ماه قبل از کنکور (001/0>P))، 6 ماه قبل از کنکور و 1 ماه قبل از کنکور (001/0>P) و 3 ماه قبل از کنکور و 1 ماه قبل از کنکور (001/0>P) می‎باشد که در هر سه حالت با نزدیک شدن به زمان کنکور نمره خطای شناخت به طور معنی داری کاهش یافته است و با توجه به اینکه نمره پایین تر در این شاخص نشان دهنده سطح اضطراب آزمون بالاتر است، هرچه به کنکور نزدیک تر شویم سطح اضطراب آزمون در بعد خطای شناختی بیشتر می شود.

    نتیجه گیری

    اضطراب تحصیلی کنکور سراسری می تواند بر روی برخی از متغیر های سلامت دهان مانند خواب روزانه تاثیر گذار باشد، اما با سایر متغیر ها ارتباط ندارد.

    کلیدواژگان: اضطراب، سلامت دهان، رفتارهای بهداشتی
  • حسنیه یوسفی فخر، یدالله سلیمانی شایسته، افشین خورسند، مهرداد پنج نوش، محمدجواد خرازی فرد، محدثه حیدری* صفحه 3
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت ثبات اولیه در موفقیت درمان ایمپلنت های دندانی و ایجاد استیواینتگریشن، این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه ثبات ایمپلنت و میزان تحلیل کرستال استخوان در تکنیک استیوتوم و تکنیک رایج قراردهی ایمپلنت بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 26 ایمپلنت در ناحیه قدامی ماگزیلا در 13 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. ایمپلنت های TBR (Toulouse, France) با قطر 5/3 و طول 5/10 یا 12 میلی متر قرارداده شد. بلافاصله بعد از قرارگیری ایمپلنت ها و سه ماه بعد میزان ثبات ایمپلنت با استفاده از Ostell mentor ثبت شد. بلافاصله در روز جراحی، سه ماه و شش ماه بعد از آن رادیوگرافی پری اپیکال برای بررسی میزان تحلیل استخوان تهیه شد. از تست های آماری P‏aired t-test و Wilcoxon signed Rank test جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    تفاوت آماری قابل ملاحظه ای در میزان ثبات در بین دو روش درمانی وجود نداشت. میزان تحلیل استخوان در گروه استیوتوم در سه ماه بعد از جراحی بیشتر از روش درمان رایج بود (001/0<p)  اما بعد از شش ماه تفاوتی بین دو گروه وجود نداشت. (678/0=p)

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن محدودیت های این مطالعه، تکنیک استیوتوم می تواند در نواحی دارای ضخامت ناکافی استخوان به عنوان یک روش درمانی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ایمپلنت های دندانی، تحلیل فرکانس رزونانس، استئواینتگریشن، استئوتوم
  • فیروزه نیلچیان*، احسان قاسمی صفحه 4
    زمینه و هدف

    از آنجا که در فرهنگ رایج بین مردم مخصوصا قشر متوسط این طرز تفکر در اکثر والدین وجود دارد که دندان شیری عضوی جایگزین شونده است و از دست دادن آن اهمیتی ندارد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان آگاهی نگرش و عملکرد والدین کودکان پیش دبستانی و دبستانی مراجعه کننده به کلینیک ویژه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و بیمارستان کودکان امام حسین اصفهان درباره اهمیت حفظ دندان های شیری و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی روی 323 نفر از والدین کودکان پیش دبستانی و دبستانی مراجعه کننده به کلینیک ویژه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و بیمارستان کودکان امام حسین اصفهان انجام شد. روش جمع آوری داده ها، پرسشنامه و مصاحبه حضوری بود. پرسشنامه ساخته شده دارای 21 سوال چند گزینه ای و سوالات توصیفی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی نظیر t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین نمره آگاهی والدین 5/37 با انحراف معیار 9/16، میانگین نمره نگرش 8/55 با انحراف معیار 1/11 و میانگین نمره عملکرد 8/41 با انحراف معیار 6/15 از 100 به دست آمد و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد با هم رابطه معنی داری وجود دارد (001/0<p). همچنین بین نمره آگاهی و نگرش والدین با سن مادران و سن پدران رابطه معنی داری وجود دارد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها، آگاهی والدین در مورد اهمیت حفظ دندان های شیری و عوامل مرتبط با آن در حد ضعیف، نگرش آن ها در حد خنثی و عملکرد آن ها در حد ضعیف تا متوسط است. در دسترس قرار دادن امکانات درمانی بیشتر برای کودکان در خانواده و آموزش به والدین در زمینه حفظ دندان های شیری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، دندان های شیری، والدین، کودکان
  • فرزاد امام وردی، رضا یزدانی* صفحه 5
    زمینه و هدف

    موثرترین روش برای حفظ و بهبود بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن و حذف فیزیکی پلاک، است. در این راستا، این مطالعه با هدف مقایسه کارایی روش معمول هر فرد در مقایسه با روش های مختلف مسواک زدن در حذف پلاک میکروبی انجام شد.

    روش بررسی

    این تحقیق، در سال 1399، به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی، به صورت باز با تعداد 72 دانشجوی دختر و پسر غیر دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید. در این مطالعه، روش معمول مسواک زدن افراد با دو روش Modified Bass و Scrub Horizontal پس از آموزش در دو گروه تصادفی با دو شاخص Plaque index و Gingival index ارزیابی شد. Plaque index به صورت درصدی و Gingival index به صورت عددی (اعدادی بین 1-0 التهاب خفیف، 2-1/1 التهاب متوسط، 3-2 التهاب شدید) گزارش شد و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS25 و انجام Paired T-test و آزمون برابری واریانس، با همدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها: 

    کارایی روش مسواک زدن معمول افراد در مقایسه با دو روش Modified Bass و Scrub Horizontal با استفاده از دو شاخص پلاک دندانی و التهاب لثه از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0<(P در صورتی که هر روش به تنهایی بعد از مسواک زدن باعث حذف پلاک دندانی به صورت معنی داری شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که کارایی روش معمول مسواک زدن افراد در مقایسه با روش های آموزش داده شده، در برداشت پلاک و کاهش التهاب لثه در ارزیابی کوتاه مدت، تفاوت آماری معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: روش های مسواک زدن، پلاک دندانی، التهاب لثه
  • شیرین طراوتی*، زهرا عباسی هرمزی صفحه 6
    زمینه و هدف

     پوسیدگی‌های دندانی بر کیفیت زندگی کودکان و والدین، سلامت دهان و سلامت کلی تاثیر گذار هستند و می‌توانند با فعالیت‌های روزانه و رشد کودکان تداخل کنند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میان شدت پوسیدگی‌های دندانی با کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی بود.

    روش بررسی

     این مطالعه مقطعی، اپیدمیولوژیک توصیفی بر روی 145 نفر از والدین و کودکان پیش دبستانی 5-2 ساله ساکن شهر اهواز انجام گرفت. روش نمونه گیری در دسترس و از میان مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی و مطب متخصص دندانپزشکی کودکان اهواز بود. از پرسشنامه Early Childhood Oral Health Impact Scale (ECOHIS) به منظور ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با دهان و دندان استفاده شد. اطلاعات دموگرافیک کودکان و والدین و شاخص dmft (decayed, missing, filled teeth) نیز در کودکان تعیین شد. آنالیزهای آماری شامل آمارهای توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون بود.

    یافته‌ها: 

    میانگین سنی کودکان مورد مطالعه، 2/1±12/4 سال بود. 72 کودک (65/49%) پسر و 73 کودک (34/%50)، دختر بودند. در مجموع بر اساس نتایج مطالعه ما میانگین ECOHIS  برابر با 95/18±69/39 به دست آمد. میان کیفیت پایین‌تر زندگی و سن کمتر کودکان (047/0=P)، تحصیلات کمتر والدین (018/0=P) و تعداد دندان‌های پوسیده بیشتر (000/0=P) رابطه معنی‌دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

     شدت پوسیدگی دندانی بر کیفیت زندگی کودکان موثر است و با افزایش تعداد دندان‌های پوسیده، وضعیت اجتماعی اقتصادی پایین‌تر والدین و سن بیشتر والدین کیفیت زندگی کودکان کاهش می‌یابد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، بهداشت دهان، کیفیت زندگی، کودک
  • زهره دلیرثانی، مریم امیرچقماقی، مهشید ملکوتی سمنانی*، مهدی طالبی، سید اسحاق هاشمی، محمد تقی شاکری صفحه 7
    زمینه و هدف

     درد آتیپیک صورت (atypical facial pain) (AFP) بیماری مزمنی است که با درد موضعی در ناحیه جمجمه‌ای- صورتی همراه است. طیف گسترده‌ای از درمان ها شامل درمان دارویی، روش‌های روانشناختی و عمل جراحی باز برای درمان آن استفاده می‌شود. اپیورفین یک پنتا پپتید است که می‌تواند مانع از درد شود و همچنین اثرات ضد افسردگی ثابت شده دارد. این مطالعه با هدف بررسی غلظت اپیورفین در بیمارانAFP و مقایسه آن با افراد سالم انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه بر روی 30 بیمار AFP و 40 نفر فرد سالم انجام شد. از هر دو گروه بزاق غیر تحریکی به روش spitting (تف کردن) تهیه شد. برای کلیه بیماران و افراد گروه شاهد پرسشنامه HAD-A (Hamilton Anxiety Test) و(Hamilton Depression Test) HAD-D  تکمیل شده و مصاحبه و آنالیز روانشناختی بیماران جهت تعیین درجه اضطراب و افسردگی آنان انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  (نسخه 24) انجام شد.

    یافته‌ها:

     بیماران دو گروه از نظر متغیر سن و جنس همگن بودند. میانگین غلظت اپیورفین بزاق در کل بیماران گروه مورد و گروه شاهد،  به ترتیب 2923/0±8050/1 و 3682/0±8032/1 نانو گرم در میلی لیتر بود. با توجه به نتیجه T-test در میانگین غلظت اپیورفین بین گروه AFP و شاهد اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (000/1=p). آزمون پیرسون نشان داد که ارتباط معنی‌داری بین سن، جنس، نمره اضطراب و افسردگی در گروه بیماران و افراد شاهد وجود ندارد (05/0>p). همچنین ارتباط معنی‌داری بین VAS اولیه، مدت ابتلا به بیماری و انجام درمان قبلی در گروه بیماران با غلظت اپیورفین وجود ندارد (05/0>p). ارتباط معنی‌داری بین شروع دوره یایسگی زنان در گروه بیماران و افراد شاهد با غلظت اپیورفین اولیه نیز یافت نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد اکثر بیماران AFP درجاتی از اضطراب و افسردگی داشتند، هر چند غلظت اپیورفین بزاقی در مبتلایان به AFP افزایش معنی‌داری نداشت.

    کلیدواژگان: اپیورفین، درد صورتی، اضطراب، افسردگی
  • مرضیه مظهری، علی حبیبی کیا*، علی بادفر، مهدی صباغیان، آرش دباغی، فتانه قربانی جوادپور صفحه 8
    زمینه و هدف

     با پردازش تصاویر در توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی (CBCT)، می‌توان اطلاعات را بهبود بخشید. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر فیلتر پردازش تصویر شارپن در تعیین تحلیل خارجی ناحیه آپیکال ریشه در دندان‌های تک ریشه ناشی از مجاورت دندان نهفته در تصاویر CBCTبود.

    روش بررسی

     در این مطالعه آزمایشگاهی، در سطح جانبی ناحیه آپیکال ریشه در 40 عدد دندان کشیده شده سالم، به صورت مصنوعی و با فرز تراش ایجاد شد و دندان‌ها به 4 گروه کنترل، تحلیل کم، متوسط و زیاد تقسیم شدند. پس از تهیه CBCT دندان‌ها، نمونه‌ها با و بدون فیلتر شارپن، پردازش و توسط 2 مشاهده‌گر بررسی گردیدند. نتایج با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 وMedcalc  نسخه 14 تجزیه و تحلیل شد. حد معنی‌داری برای آزمون‌های آماری 05/0P≤ در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    ویژگی (100%) و حساسیت (66%>) برای هر دو حالت بدون فیلتر شارپن و با فیلتر شارپن یا کامل یا بسیار بالا بود. صحت کلی در هر دو حالت بالا بوده (83/0>) و اختلاف معنی‌دار بین دو صحت کلی مشاهده نشد (05/0>p). تحلیل آماری مشاهده هر دو حالت تصاویر توسط مشاهده‌گران نشان داد که حساسیت و صحت کلی در گروه‌های تحلیل متوسط و زیاد از گروه تحلیل کم بسیار بیشتر  ولی ویژگی در همه گروه‌ها برابر 100% بود.

    نتیجه گیری

     تصاویر با فیلتر شارپن قدرت تشخیص را نسبت به تصاویر بدون فیلتر افزایش نداد ولی از آنجایی که افت دقت با این فیلتر مشاهده نشد، می‌تواند به عنوان یک فیلتر پردازش مورد پذیرش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل ریشه، مقطع نگاری کامپیوتری اشعه مخروطی، دندان های اینسایزور
  • بهاره طحانی*، زهرا کاظمی زهرانی صفحه 9
    زمینه و هدف

     با رشد جمعیت سالمند، توجه به وضعیت سلامت دهان آنان از اهمیت روز افزونی برخوردار شده است. اکثر مطالعات موجود در جمعیت سالمندان وابسته صورت گرفته است که دارای سطح سلامت دهان و نیازهای درمانی متفاوت از سالمندان مستقل هستند، به همین منظور هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت سلامت دهان سالمندان مستقل مراجعه کننده در سطوح پارک‌ها و مکان‌های عمومی تحت پوشش شهرداری شهر اصفهان در سال 1399 بود.

    روش بررسی

     مطالعه حاضر، مطالعه‌ای توصیفی- تحلیلی مقطعی است که بر روی 195 سالمند مراجعه کننده به مراکز شهرداری شهر اصفهان در سال 1399 انجام شده است. وضعیت سلامت دهان و کیفیت زندگی سالمندان با استفاده از شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان (GOHAI) و معاینات بالینی بررسی شد. داده‌های به دست آمده با استفاده از آماره‌های توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، همبستگی، آزمون تی مستقل، مجذورکای و ANOVA در SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (α=0/05).

    یافته‌ها:

     69 درصد از معاینه شوندگان (133 نفر) مرد بودند و میانگین سنی شرکت کنندگان 5/3± 9/68 بود. در حدود 20 درصد (39 نفر) از سالمندان هیچ یک از دندان‌های طبیعی خود را نداشتند. 63 درصد (123 نفر) حداقل دو بیماری مزمن و 5/38 درصد افراد (75 نفر) اکلوژن فانکشنال داشتند. میانگین نمره کیفیت زندگی سالمندان و میانگین DMFT به ترتیب 4/6±7/51 و 3/6±5/20 بود. ارتباط معنی‌دار و معکوسی بین میانگین DMFT و GOHAI دیده شد (001/0<p و 36/0-r=). کیفیت زند گی به طور معنی‌داری در افراد بدون دنچر بالاتر از افراد دارای دنچر بود (001/0<p). ارتباط معنی‌داری بین تعداد دفعات مسواک زدن و میانگین DMFT مشاهده شد (001/0<p). در افرادی که اذعان داشتند مسواک نمی‌زنند نمره DMFT  بالاتر از افرادی بود که حداقل یک بار در روز یا بعضی اوقات در هفته مسواک می‌زدند.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده نشان داد که وضعیت سلامت دهانی سالمندان مناسب نیست و این بیان کننده نیاز به توجه بیشتر برای انجام اقدامات بیشتر هم در پیشگیری از مشکلات دهانی و هم ارتقاء سلامت دهانی است.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، سالمندان، کیفیت زندگی
  • الیا رعنایی، فاطمه رحمت زاده یوسف آبادی، صابر بابازاده، علی کاظمیان* صفحه 10
    زمینه و هدف

     هدف از این مطالعه، طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه سنجش باورهای شبه‌ علمی و نا معتبر ایرانیان درباره سلامت دهان بود.

    روش بررسی

     فهرست 169 باور شبه‌ علمی و نا معتبر ایرانیان در مورد سلامت دهان که در فاز قبلی مطالعه جمع‌آوری شده بود به یک نمونه هدفمند شامل 13 نفر از اساتید دانشکده دندانپزشکی مشهد ارسال شد. 34 گزاره شبه ‌علمی که در بین ایرانیان شایع‌تر دانسته می‌شد، استخراج شد. سپس با دریافت نظرات یک نمونه 21 نفره اساتید دندانپزشکی در مورد نامعتبر و شبه‌ علمی بودن گزاره‌ها و بازبینی نگارشی آن‌ها، فهرستی شامل 21 باور شبه‌ علمی برای تهیه پرسشنامه نهایی به‌ دست آمد. نهایتا پرسشنامه را 44 نفر جهت سنجش راحتی و واضح بودن متن و محاسبه آلفای کرونباخ و سنجه Kuder Richardson به عنوان شاخص پایایی همگنی و 15 شرکت کننده با فاصله زمانی یک ماه جهت ارزیابی آزمون باز آزمون و پایایی ثبات تکمیل کردند.

    یافته‌ها:

     پرسشنامه شامل 21 باور با طیف لیکرت سه، یا چهار گزینه‌ای یا سنجه دو حالتی طراحی شد. آلفای کرونباخ استاندارد‌شده معادل 641/0 و سنجه Kuder Richardson معادل 514/0 به ‌دست آمد که نشانه پایایی همگنی متوسط تا خوب پرسشنامه است. شاخص Interclass Correlation Coefficient (ICC) معادل 863/0 به‌دست آمد که نشان‌دهنده پایایی ثبات خیلی خوب پرسشنامه بود. همچنین ضریب کاپای هر 21 گزاره با صفر اختلاف معنی‌دار داشت (05/0P<) و از 605/0 تا 1 را شامل می‌شد.

    نتیجه گیری

     نتیجه پژوهش حاضر پرسشنامه‌ای است جهت سنجش میزان باورمندی مردم ایران به گزاره‌های شبه‌ علمی و نا معتبر درباره سلامت دهان. این پرسشنامه، جامعه متخصصان سلامت دهان و دندانپزشکی را یاری خواهد رساند تا سطح آگاهی مردم ایران درباره سلامت دهان را ارتقاء بخشند.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، شبه علم، پرسشنامه
  • یاسمن عظیمی، زهرا قربانی، طیبه رجحانیان* صفحه 11
    زمینه و هدف

     هزینه یابی مبتنی بر فعالیت به محاسبه ورودی‌های مصرفی در درمان می‌پردازد. همه‌ گیری کووید-19 سبب تغییراتی در پروتکل‌های درمان معمول دندانپزشکی و شرایط دریافت کنندگان خدمات دندانپزشکی شد. هدف از این مطالعه هزینه یابی و مقایسه سه خدمت رایج دندانپزشکی در ایران، از دیدگاه ارایه ‌دهنده و دریافت‌کننده خدمات پیش از همه گیری (سال 1398) و در زمان همه گیری (سال 1400) بود.

    روش بررسی

     هزینه‌های مستقیم درمانی و غیر درمانی در هزینه یابی از دیدگاه ارایه دهنده خدمت در نظر گرفته‌ شدند. هزینه‌های مستقیم درمانی، هزینه‌های مستقیم غیر درمانی، هزینه‌های غیر مستقیم و هزینه‌های محسوس از دیدگاه گیرنده در نظر گرفته ‌شدند. برای محاسبه هزینه‌های معادل، سال 1400 به عنوان مبنا و هزینه‌های سال 1398 با نرخ تنزیل 16% محاسبه شدند.

    یافته‌ها:

     از دیدگاه ارایه ‌دهنده‌ خدمات پیش از همه‌ گیری هزینه‌ ترمیم آمالگام دندان 2.851.235 ریال، درمان ریشه 6.351.580 ریال و کشیدن دندان 1.887.295 ریال بوده و هزینه خدمات مذکور در سال 1400 به ترتیب 5,562,150 ریال، 8.070.591 ریال و 4.865.563 ریال بوده ‌است. از دیدگاه گیرنده، قبل از همه‌ گیری هزینه‌ ترمیم دندان 715.466 ریال، درمان ریشه 2.883.001 ریال و کشیدن دندان 3.267.359 ریال بوده‌است. هزینه خدمات مذکور در سال 1400 به ترتیب 1,212,528 ریال، 3,971,640 و 3,680,880 ریال بوده ‌است.

    نتیجه گیری

     همه ‌گیری کووید-19 در افزایش هزینه خدمات دندانپزشکی از دیدگاه ارایه‌ دهنده خدمات و دریافت ‌کننده خدمات تاثیر داشته ‌است، اما نوسانات اقتصادی نقش حیاتی در افزایش هزینه‌های برآورد شده در کشور دارد. احتمالا بخشی از افزایش هزینه‌ها به دلیل نقش واسطه گران در تامین مواد و تجهیزات دندانپزشکی است.

    کلیدواژگان: هزینه، کووید-19، خدمات دندانپزشکی
  • فروز کشانی، ندا کارگهی*، مایده عمانی صفحه 12
    زمینه و هدف

    کاتپسین D، یک پروتیاز پیش برنده تهاجم در ضایعات تومورال شناخته شده است. با توجه به مطرح شدن ماهیت نیوپلاسم کیستیک برای ادنتوژنیک کراتوسیست، هدف این مطالعه مقایسه بیان کاتپسین D در این ضایعه با یونی سیستیک آملوبلاستوما و کیست ادنتوژنیک ارتوکراتینیزه، به منظور شناخت بهتر رفتار این ضایعه می باشد.

    روش بررسی

    دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی، بلوک های پارافینی موجود (8 نمونه یونی سیستیک آملوبلاستوما (UA)، 8 نمونه ادنتوژنیک کراتوسیست (OKC) و 8 نمونه کیست ادنتوژنیک ارتوکراتینیزه (OOC)) در آرشیو بخش پاتولوژی دهان و فک و صورت تحت رنگ آمیزی ایمنوهیستوشیمی کاتپسین D قرار گرفت. سپس لام ها توسط دو پاتولوژیست دهان از لحاظ شدت و الگوی رنگ پذیری سلول های اپیتلیالی و همبندی به طور هم زمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار SPSS20 و آزمون های Kruskal-Wallis،  Mann-Whitneyو Chi-square تحلیل آماری شدند (05/0=P).

    یافته ها

    شدت رنگ پذیری در سلول های یونی سیستیک آملوبلاستوما به طور معنی داری بیشتر از دو گروه ادنتوژنیک کراتوسیست و کیست ادنتوژنیک اورتوکراتینیزه بود (02/0P=). شدت رنگ پذیری در سلول های استرومای همبندی نیز در گروه آملوبلاستومای یونی سیستیک بیشتر از دو گروه دیگر بود، هرچند این اختلاف از نظر آماری بین سه گروه معنی دار نبود (32/0=P). در مطالعه حاضر الگوی رنگ پذیری سلول ها در اپیتلیوم و استروما بین سه گروه مورد مطالعه تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (02/0، 15/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر در خصوص شدت بیان کاتپسین D در سه ضایعه ادنتوژنیک بررسی شده احتمالا می تواند شاهدی بر طبقه بندی جدید (WHO2017) از لحاظ قرار دادن دوباره ادنتوژنیک کراتوسیست در گروه کیست های ادنتوژنیک باشد و یا در صورت نپذیرفتن این ماهیت می توان گفت احتمالا رفتار مهاجم این کیست ارتباطی به بیان کاتپسین D نداشته و بررسی نشانگرهای دیگر موجود در اپیتلیوم و استروما به طور هم زمان، برای فهم بهتر ماهیت بیولوژیک آن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کاتپسین D، اپیتلیوم، آملوبلاستوما، ادنتوژنیک کراتوسیست
  • سارا قدیمی، بهمن سراج، کیوان رحمانی، محمدجواد خراری فرد، مسعود کیانی، مرضیه صالحی شهرابی* صفحه 13
    زمینه و هدف

    انتخاب روش ارزشیابی آموزشی مناسب و تاثیرات این انتخاب با توجه به رشته های مختلف علوم پزشکی یکی از اولویت های فعلی آموزش پزشکی است. لذا این مطالعه با هدف طراحی چک لیست ارزیابی مهارت های عملی دانشجویان دندانپزشکی و مقایسه آن با روش global rating انجام شد.

    روش بررسی

    در این تحقیق با روش اقدام پژوهی یک چک لیست برای ارزشیابی مهارت های بالینی واحد کودکان عملی طراحی شد. 32 نفر از دانشجویان با روش چک لیست و 32 نفراز آنان با روش مرسوم global rating ارزیابی شدند (نمونه گیری بر اساس نمونه در دسترس). میزان رضایتمندی دانشجویان و اساتید از دو روش با یک معیار 6 قسمتی بررسی و نتایج با آزمون Wilcoxon Signed Ranks مقایسه شد. نمرات دانشجویان در دو روش هم با آزمون paired t تحلیل گردید.

    یافته ها

    رضایتمندی دانشجویان از نحوه ارز شیابی در روش چک لیست بیشتر بوده (003/0P=). اساتید توانایی روش چک لیست در تمایز بین دانشجویان را بیشتر دانسته (03/0=P). البته از نظر سهولت استفاده و مناسب بودن، اغلب اساتید روش سنتی را ترجیح دادند (02/0=P). در سایر موارد، تفاوت های معنی داری از نظر دیدگاه دانشجویان و اساتید نسبت به دو روش دیده نشد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر دو روش چک لیست و global rating در ارزشیابی ارزشمند بوده ولی به دلیل رضایتمندی بیشتر دانشجویان و اساتید از روش چک لیست، امکان شناسایی ضعف های منجر به کاهش نمره در آن و کفایت بهتر ارزشیابی توانمندی ها، این چک لیست می تواند برای ارزشیابی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مهارت های بالینی، رضایتمندی، ارزشیابی، چک لیست، روش مقیاس درجه بندی
  • عبدالرحیم داوری، فرناز فراهت، سپیده عباسی* صفحه 14
    زمینه و هدف

    عوامل مختلفی در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند، دندانپزشکی مدرن به دنبال راهی برای بهبود پوسیدگی دندان و راه های مختلفی برای افزایش رمینرالیزاسیون است. هدف از این مطالعه بررسی اثر خمیردندان و دهانشویه نانوهیدروکسی آپاتیت بر رمینرالیزاسیون ضایعات اولیه مینایی و انسداد توبول ها بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تعداد 90 دندان سانترال کشیده شده انسانی استفاده شد. پوسیدگی مصنوعی به وسیله قرار دادن نمونه ها به مدت 72 ساعت در محلول دمینرالیزاسیون در انکوباتور با دمای 37 درجه سانتی گراد ایجاد گردید. سختی نمونه ها قبل از شروع آزمایش توسط تست میکروهاردنس انجام شد. نمونه ها با توجه به جدول اعداد تصادفی به 6 گروه 15 تایی تقسیم شدند. برای گروه 6-1 نمونه ها به مدت 14 روز تحت سیکل pH قرار گرفتند که شامل 3 ساعت دمینرالیزاسیون و 21 ساعت رمینرالیزاسیون بود. هم زمان گروه های 1-3 دو بار در روز در تماس با خمیردندان رقیق شده به نسبت 1:3 با آب دیونیزه به میزان 5 میلی لیتر به مدت دو دقیقه قرار گرفتند. نمونه های گروه های 6-4 به میزان 5 میلی لیتر برای هر نمونه در تماس با سه نوع دهانشویه به مدت یک دقیقه قرار گرفت. سپس نمونه ها در جهت باکولینگوال به منظور ارزیابی هم زمان توبول های عاجی برش خوردند و مجددا تست میکروهاردنس ویکرز انجام و نتایج قبل و بعد مقایسه و میزان درصد رسوب روی سطح و انسداد توبولی توسط SEM گزارش گردید (006/0P=). سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 و آمار توصیفی و تحلیل واریانس ANOVA و مقایسه های چندگانه Tukey تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    آزمون آماری نشان داد که بین گروه های مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری در تغییرات میکروهاردنس وجود دارد (006/0=P). همچنین آنالیز درون گروهی تغییرات میکروهاردنس در گروه های مورد مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری وجود دارد (0001/0<P). همچنین در بررسی میکروسکوپ الکترونی توبول های عاجی تنها در گروه حاوی خمیردندان نانوهیدروکسی آپاتایت 5/0% انسداد و رسوب توبول ها بیش از %50 مشاهده گردید (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعه حاضر، نانوهیدروکسی آپاتیت می تواند یکی از استراتژی های درمانی جهت بازسازی ضایعات پوسیدگی اولیه باشد و اضافه شدن نانوهیدروکسی آپاتیت ترجیحا به خمیردندان سبب افزایش میکروهاردنس دندان می گردد.

    کلیدواژگان: نانوهیدروکسی آپاتیت، میکروهاردنس، دمینرالیزاسیون، رمینرالیزاسیون، پوسیدگی
  • مهرافروز دانشیان، کیانوش ملک زاده، معصومه افسا* صفحه 15
    زمینه و هدف

    دستیابی به روش های غیر تهاجمی جهت تشخیص مناسب پوسیدگی ثانویه در مجاورت ترمیم های دندانی از اهمیت بالایی برخوردار است. باتوجه به اینکه تغییر زوایای افقی و عمودی تابش اشعه ایکس در تصاویر رادیوگرافی، می تواند تشخیص پوسیدگی های دندانی را تحت تاثیر قرار دهد، این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر تغییر زاویه افقی تابش اشعه ایکس بر تشخیص پوسیدگی های دندانی در مجاورت ترمیم های آمالگام کلاس II دندان های خلفی در تصاویر رادیوگرافی پری اپیکال طراحی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، ضایعات پوسیدگی مصنوعی در دیواره اگزیال حفره ترمیم آمالگام در سطوح اینترپروگزیمال 27 دندان پره مولر کشیده شده انسان ایجاد شد. رادیوگرافی های پری اپیکال با زوایای افقی متفاوت از دندان ها تهیه و توسط 5 مشاهده گر ارزیابی و نمره دهی شد. برای هر مشاهده گر میزان حساسیت، ویژگی، دقت، تشخیص مثبت کاذب و منفی کاذب تصاویر رادیوگرافی در هر کدام از زوایای افقی محاسبه و شاخص های ذکر شده توسط آزمون ناپارامتری کروسکال والیس بین زوایای مختلف رادیوگرافی مقایسه شدند. جهت بررسی میزان توافق کلی بین مشاهده گرها از ضریب توافق کاپای فلایز استفاده شد.

    یافته ها

    بالاترین دقت تشخیص رادیوگرافیک پوسیدگی ثانویه در سطوح مزیال دندان ها، مربوط به تابش اشعه ایکس با زاویه 5 درجه مزیالی و دیستالی (66/86%) و در سطوح دیستال دندان ها نیز به زوایه 10 درجه از سمت دیستال (90/85%) اختصاص یافت. همچنین، بین زاویه های افقی مختلف (0، 5، 10 و 15 درجه مزیال و دیستال) در میزان دقت تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0P=)، بالاترین میزان توافق بین مشاهده گرها، در تشخیص ضایعات پوسیدگی سطوح مزیال دندان ها، در زاویه 10 درجه دیستالی (86/0) و در سطوح دیستال دندان ها، در زاویه 5 درجه دیستالی (89/0) بود.

    نتیجه گیری

    در موارد شک به وجود پوسیدگی ثانویه در ناحیه پروگزیمال دندانی، در صورتیکه در رادیوگرافی استاندارد با زاویه مستقیم، پوسیدگی ثانویه قابل مشاهده نباشد تغییر زاویه افقی به میزان 5-10 درجه می تواند شانس مشاهده پوسیدگی زیر ترمیم های دندانی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی ثانویه، پوسیدگی راجعه، رادیوگرافی، دندان، زاویه افقی، اشعه ایکس
  • سهیلا خلیلی، هاجر شکرچی زاده*، افسانه پاکدامن صفحه 16
    زمینه و هدف

    مهارت های ارتباطی برای دانشجویان دندانپزشکی از اهمیت اساسی برخوردار است که باعث انتقال موثر اطلاعات لازم به بیمار و برآورده کردن نیازها و انتظارات بیمار می شود. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین مهارت های ارتباط با بیمار در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد اصفهان درسال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    در مطالعه تحلیلی مقطعی حاضر، پرسشنامه استاندارد DCCC(Dental consultation communication checklist) به صورت آنلاین و به روش نمونه گیری سرشماری در اختیار کلیه دانشجویان دوره بالینی دانشکده قرار گرفت. در مجموع، 230 نفر از 248 دانشجوی دوره بالینی حاضر به همکاری در مطالعه شدند (درصد پاسخ= 7/92%). پرسشنامه مذکور شامل پنج بعد معارفه، تاریخچه، معاینه، خاتمه و بیمار می باشد. برای تعیین مهارت های ارتباط با بیمار و ابعاد آن و نیز ارتباط مهارت های ارتباطی با ویژگی های دموگرافیک شرکت کنندگان، داده ها توسط آزمون های فریدمن، آنالیز واریانس، آزمون t مستقل و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کل مهارت های ارتباطی دانشجویان 6/15±16/117 از حداکثر نمره 155 به دست آمد که بیش از حد متوسط بود. تفاوت معنی داری بین ابعاد مهارت های ارتباطی وجود داشت (001/0P<). بیشترین نمره به ترتیب به بعد معاینه کلینیکی، بیمار، تاریخچه پزشکی، معارفه و خاتمه اختصاص داشت. ارتباط معنی داری بین نمره مهارت های ارتباطی دانشجویان با جنسیت (08/0P=)، سن (17/0P=)، وضعیت تاهل (19/0P=) و سابقه تحصیل در دوره روانشناسی (07/0P=) وجود نداشت. بین نمره کل مهارت های ارتباطی (92/0P=) و نیز ابعاد آن (بعد معارفه 79/0P=، بعد تاریخچه 90/0P=، بعد معاینه کلینیکی 77/0P=، بعد خاتمه 35/0P= و بعد بیمار 85/0P=) با سال تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی داری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نمره کل مهارت های ارتباطی دانشجویان دندانپزشکی و کلیه ابعاد آن بیش از حد متوسط بود اما درکل دانشجویان در بعد معارفه و خاتمه نسبت به سایر ابعاد عملکرد ضعیف تری داشتند. بنابراین توصیه می شود، مداخلات آموزشی خصوصا جهت بهبود ابعاد معارفه و خاتمه طراحی شود.

    کلیدواژگان: ارتباط، ارتباط دندانپزشک و بیمار، دانشجویان دندانپزشکی
  • پریچهر بهفرنیا*، امید فاخران، زهرا زرگر صفحه 17
    زمینه و هدف

    همه گیری کرو ناویروس 2019 فشار زیادی بر سیستم های بهداشتی سراسر جهان وارد کرده است. خطر انتقال عفونت در دندانپزشکی به طور قابل توجهی زیاد است. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد حافظتی دندانپزشکان عمومی و متخصص شهر اصفهان در مقابل کووید-19 در محیط درمان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه که در فروردین ماه 1400و به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد، از پرسشنامه آنلاین به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. سوالات شامل مشخصات زمینه ای، آگاهی از انجام صحیح اقدامات حفاظتی، اقدامات حفاظتی انجام شده در مقابل کووید-19 و فراوانی ابتلا به کووید-19 بود. آنالیزهای توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار SPSS26 شامل تهیه جداول توزیع فراوانی، رسم نمودارها، محاسبه آزمون T مستقل و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 310 پرسشنامه با پاسخ کامل جمع آوری گردید. 4/87% دندانپزشکان آگاهی متوسط و بالاتر از عملکرد صحیح حفاظتی در مقابل کووید-19 داشتند. میانگین نمره آگاهی با شاخصه های زمینه ای سن (59/0=P)، جنسیت (31/0=P و 05/0r=)، سابقه کار (16/0=P و 07/0r=) و مدرک تحصیلی (33/0=P) ارتباط معنی داری نداشت. در دوره پاندمی 87% دندانپزشکان درمان های اورژانس دندانپزشکی را انجام دادند و 40% درمان های دندانپزشکی را برای بیماران با ریسک بالا ابتلا، به تعویق انداختند. دندانپزشکان به درستی از لوازم حفاظت شخصی استفاده کردند. از بین همه دندانپزشکان شرکت کننده 75% از ماسک با محافظت بالا برای همه درمان ها، 75% از محافظ صورت برای همه درمان ها، 67% از کلاه و60% از روپوش های استریل استفاده کردند. محیط بالینی برای جلوگیری از گسترش کووید-19 به خوبی مجهز شده بود. نتایج نشان داد که 8/%55 از شرکت کنندگان یک یا چند علامت/نشانه مشابه کووید-19 داشتند و 9% از شرکت کنندگان دارای تست SARS-CoV-2 مثبت بودند.

    نتیجه گیری

    در حال حاضراکثریت دندانپزشکان آگاهی لازم در مورد نحوه حفاظت در مقابل کووید-19 را دارند و به صورت کارآمد از کلیه اقدامات احتیاطی برای انجام اعمال دندانپزشکی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: کووید-19، مطب دندانپزشکی، کنترل عفونت، دانش، عملکرد
  • عبدالرحیم داوری، فرناز فراهت، مهناز مهران فر* صفحه 18
    زمینه و هدف

    اخیرا، اضافه کردن نانو ذرات به مواد ترمیمی و روش آماده سازی دندان با لیزر در مطالعات مختلفی جهت بررسی بهبود استحکام باند مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی استحکام باند برشی گلاس آیونومر بایواکتیو حاوی ذرات تیتانیوم و گلاس آیونومر معمولی با دو روش آماده سازی سطح با لیزر Er-YAG و کانونشنال بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 64 دندان پرمولر سالم کشیده شده جمع آوری شد. در روش کانونشنال، آماده سازی نمونه ها به صورتی انجام گردید که سطوحی از عاج با عمق 5/0 میلی متر با فاصله 2 میلی متر از محل اتصال CEJ در ریشه یا تاج ایجاد شود. در گروه لیزر، بعد از تراش دندان ها سطح ناحیه با لیزر Er-YAG مورد آماده سازی قرار گرفت. سپس در قسمت میانی سطح باکال مولد استوانه ای با ابعاد 5/3 میلی متر قطر و ارتفاع 4 میلی متر گذاشته و هر گروه با گلاس آینومرهای خاص خود ساخته شدند. نمونه ها به روش تصادفی ساده در 8 گروه تقسیم بندی شدند (8n=) :A (لیزر، گلاس آیونومر معمولی، عاج تاج)/B (لیزر، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم، عاج تاج)/C  (کانونشنال، گلاس آیونومر معمولی، عاج تاج)/D (کانونشنال، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم، عاج تاج)/E  (لیزر، گلاس آیونومر معمولی، عاج ریشه)/ F (لیزر، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم، عاج ریشه)/ G (کانونشنال، گلاس آیونومر معمولی، عاج ریشه)/ H (کانوشنال، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم، عاج ریشه) و در نهایت استحکام باند برشی در universal testing machine با سرعت 1 میلی متر در دقیقه اندازه گیری شد. جهت آنالیز داده ها،  به منظور بررسی اثر هر متغیر و اثر متقابل آن ها روی استحکام باند برشی از آزمون Two-way ANOVA استفاده شد، و جهت مقایسه دو به دو گروه ها از آزمون Tukey استفاده شد.

    یافته ها:

     تفاوت آماری معنی دار تنها بین گروه های B با C (002/0P=) و  E(007/0P=) و G (001/0P=) و H (01/0P=) وجود داشت. بیشترین استحکام باند مربوط به گروه B (لیزر، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم، عاج تاج) و کمترین مقدار مربوط به گروه G (کانونشنال، گلاس آیونومر معمولی، عاج ریشه) بود.

    نتیجه گیری

    هر سه عامل لیزر Er-YAG، گلاس آیونومر حاوی نانو ذرات تیتانیوم و عاج تاج در افزایش استحکام باند تاثیر مثبتی داشته اند.

    کلیدواژگان: گلاس آیونومر، نانو ذرات تیتانیوم دی اکساید، لیزر Er-YAG، استحکام باند برشی
  • مسعود صفری، فائزه سلطانی، شیرزاد صفری، صمد دارابیان* صفحه 19
    زمینه و هدف

    بهداشت دهان بخشی از سلامت عمومی بوده و اهمیت آن در دوران کودکی بیشتر از هر زمان دیگری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و نگرش و عملکرد والدین شهرستان دلفان در مورد بهداشت دهان و دندان کودکان 6 تا 12 ساله در سال 1400 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 365 نفر از والدین کودکان 6 تا 12 ساله شهرستان دلفان انجام شد. از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. پرسشنامه ها شامل چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد درباره بهداشت دهان بود. داده ها پس از جمع آوری وارد SPSS23 شد. از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 1/7±5/36 بود. 201 نفر از والدین مادر بودند. آگاهی و نگرش والدین خوب و عملکرد آن ها متوسط بود. بین هر سه متغیر آگاهی و نگرش و عملکرد با یکدیگر رابطه معنی دار آماری مشاهده شد (00/0P<). همچنین بین آگاهی با تحصیلات (00/0P<)، شغل مادر (04/0P<)، شغل پدر (00/0P<) و وضعیت اقتصادی (00/0P<)، بین نگرش با تحصیلات (00/0P<)، شغل مادر (04/0P<)، شغل پدر (01/0P<) و وضعیت اقتصادی (01/0P<)، بین عملکرد با تحصیلات (00/0P<)، شغل مادر (01/0P<)، شغل پدر (00/0P<) و وضعیت اقتصادی (00/0P<) والدین رابطه معنی دار از لحاظ آماری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد بین آگاهی، نگرش و عملکرد با سطح تحصیلات، شغل و وضعیت اقتصادی رابطه معنی دار وجود دارد و توصیه می شود در امر آموزش بهداشت دهان به والدین با سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی پایین توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، بهداشت دهان و دندان
  • زهرا برنا، آزاد جامعی، مجتبی قربانیان، سامان تارم* صفحه 20
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشکده دندانپزشکی ارومیه از اصول ارگونومی حین درمان دندانپزشکی در سال 1399 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1399 انجام گرفت، پرسشنامه خود ساخته بسته، در اختیار 78 نفر از دانشجویان دندانپزشکی ارومیه قرار گرفت و سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان ارزیابی شد. اطلاعات دموگرافیک دانشجویان اعم از سن، جنسیت و سال تحصیلی دانشجویان نیز از آنان خواسته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 و با آزمون های T-test و آنالیز واریاس یک طرفه با سطح معنی داری 05/0P< بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 78 دانشجو (44 مرد و 34 زن) با میانگین سنی 12/2±9/23 سال وارد مطالعه شدند. تفاوت بین سطح نگرش گروه های سنی شرکت کننده اختلاف معنی داری نشان داد (0006/0P=). در این متغیر، گروه سنی 20 تا 24 سال، نگرش مثبت تری نسبت به سایر گروه های سنی داشتند. با این حال نتایج این مطالعه ارتباط معنی داری بین آگاهی و عملکرد شرکت کنندگان با سن آن ها گزارش نکرد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دندانپزشکی ارومیه در حد مطلوب است. گروه 20 تا 24 ساله به طور قابل توجهی سطح نگرش بالاتری نسبت به سایرین داشتند، بنابراین باید برای بهبود این پارامترها در ارگونومی تلاش بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، دانشجویان دندانپزشکی، آگاهی، نگرش
  • منصوره امامی ارجمند، سحر معصومی، هاله حشمت، زهرا نورعلی زاده* صفحه 21
    زمینه و هدف

    با توجه به کاربرد پیشگیرانه و درمانی اینفیلترانت رزین و ناشناخته بودن اثرات بلیچینگ بر مینای درمان شده با اینفیلترانت های رزینی هدف از این مطالعه آزمایشگاهی بررسی اثر بلیچینگ برثبات رنگ ضایعات مینایی درمان شده با اینفیلترانت رزینی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی از30 عدد دندان مولر سوم کشیده شده انسان که فاقد پوسیدگی، ترک و یا نقایص مینایی بودند، نمونه های مینا- عاج در ابعاد 3×5×5 میلی متر از سطح باکال و لینگوال توسط دستگاه میکروتوم قطع گردید. نمونه ها به 3 گروه 10 تایی 1- مینای سالم 2- مینای دمینرالیزه 3- مینای دمینرالیزه + اینفیلترانت رزینی تقسیم شدند. ضایعات لکه سفید به صورت مصنوعی با قرار دادن نمونه ها به مدت 4 روز در ژل دمینرالیزه هیدروکسی اتیل سلولز اسیدی با 5/4pH= ایجاد شدند و سپس نمونه ها در گروه 3 تحت درمان ICON RI قرار گرفتند. رنگ اولیه با استفاده از اسپکتروفتومتر ارزیابی و سپس ژل هیدروژن پراکساید 35% در سه سیکل و هر بازه زمانی 10 دقیقه روی نمونه ها قرار گرفت. پس از پایان آخرین سیکل نمونه ها به مدت 1 دقیقه کاملا شستشو شده و پس از رنگ سنجی یافته ها با استفاده از آزمون  One way ANOVAمورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین میزان تغییر رنگ در گروه دمینرالیزه به میزان 003/2±3/6ΔE= بود، در حالی که کمترین میزان تغییر رنگ در گروه ضایعات مینایی درمان شده با اینفیلترانت های رزینی به میزان 98/0±54/3ΔE= و در گروه مینای سالم 14/1±13/4ΔE= بود. بین گروه دمینرالیزه و ضایعات مینایی درمان شده با رزین انفیلترانت اختلاف معنی دار وجود دارد (005/0P=)، در حالی که بین گروه کنترل و گروه با ضایعات مینایی درمان شده با رزین اینفیلترانت اختلاف معنی دار دیده نشد (54/0=P).

    نتیجه گیری

    بلیچینگ باعث تغییر رنگ کمتری در ضایعات اینفیلتره در مقایسه با گروه دندان های دمینرالیزه می شود.

    کلیدواژگان: اسپکتروفتومتری، بلیچینگ، ثبات رنگ، آیکون اینفیلترانت
  • فاطمه کاظمی بید هندی، مهشید محمدی بصیر، محمدباقر رضوانی، علی خدابخش*، حسین لباف، محمدامین فهیمی صفحه 22
    زمینه و هدف

    اتمام و پرداخت کامپوزیت ها یک مرحله مهم و تاثیر گذار در موفقیت کلینیکی ترمیم ها می باشد. هدف ازاین مطالعه بررسی تاثیر و مقایسه دوام دو نوع پالیش مایع بر روی دو نوع کامپوزیت بود.

    روش بررسی

    80 نمونه استاندارد دیسکی شکل (mm 2×4) از دو نوع نانو کامپوزیت (هر کامپوزیت 40 عدد) شامل یک کامپوزیت نانوفیل (Filtek Z350 XT-3M ESPE) و یک کامپوزیت نانو هیبرید (Aelite Aesthetic Enamel-Bisco, Inc. Schaumburg, USA) تهیه شد. نمونه ها بر اساس روش اتمام و پرداخت به صورت تصادفی به 4 زیرگروه (10n=) تقسیم شدند، M : به عنوان گروه کنترل نمونه ها با پلیمریزاسیون زیر نوار سلولوییدی (Mylar). S: اتمام و پرداخت توسط توالی دیسک های Sof-Lex (3M ESPE, USA)، SP: اتمام و پرداخت با دیسک های Sof-Lex و استفاده از پالیش مایع Permaseal (Ultradent products, Inc. USA)، SB: اتمام و پرداخت با دیسک های Sof-Lex و استفاده از پالیش مایع Bis cover (Bisco, Inc. Schaumburg, USA). نمونه ها تحتpH cycling  و Brusihing machine قرار گرفتند و سپس میانگین خشونت سطحی نمونه ها (Ra) و میانگین تغییرات پروفایل در طول ناحیه مورد نظر (Rz) توسط دستگاه پروفیلومتر اندازه گیری شد، برای مقایسه میانگین خشونت سطحی در گروه های مورد بررسی از آنالیز واریانس دو طرفه و یک طرفه (ANOVA) استفاده شد. سپس از آزمون Tukey برای شناسایی گروه های مسیول تفاوت و از آزمون T-test برای مقایسه میانگین خشونت سطحی استفاده شد.

    یافته ها

    نوع کامپوزیت و روش پرداخت تاثیری بر روی میانگین Ra نداشت (733/0=P) اما بر روی فاکتور Rz1 دارای تاثیر معنی دار بود (025/0=P).

    نتیجه گیری

    استفاده از پالیش مایع پس از کاربرد دیسک های پرداخت، تاثیری بر روی دوام پرداخت نانو کامپوزیت ها ندارد.

    کلیدواژگان: پرداخت کامپوزیت، پالیش کامپوزیت، رزین کامپوزیت
  • وحید نعمتی، رضا شرقی، نسترن منصوریه* صفحه 23
    زمینه و هدف

     مال اکلوژن در ارتودنسی از جمله ناهنجاری های دندانی- فکی می باشد که می تواند مشکلات روانی- اجتماعی ایجاد کند. ویژگی های شخصیت، تصویر بدن و خود پنداره به دلیل تاثیرات مختلف مال اکلوژن ها روی ظاهر و بهزیستی روانشناختی در متقاضیان ارتودنسی متفاوت است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های شخصیتی، تصویر بدن و خود پنداره در بیماران متقاضی درمان ارتودنسی در شهر تبریز در سال 1400 بود.

    روش بررسی

     جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران متقاضی درمان ارتودنسی مراجعه کننده به یکی از کلینیک های ارتودنسی شهر تبریز در طی سال های 1400-1399 بوده است. این مطالعه بر روی 149 بیمار متقاضی درمان ارتودنسی (127 زن و 22 مرد) به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. پرسشنامه ویژگی شخصیتی نیو، پرسشنامه نارضایتی از تصویر بدن و پرسشنامه خود پنداره بدنی مارش استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

     طبق نتایج پژوهش در بیماران متقاضی ارتودنسی روان رنجور خویی، توافق گرایی، وجدان گرایی، برون گرایی و گشودگی به تجربه بالا بود (05/0>P). میانگین نارضایتی از تصویر بدن بالابود (05/0>P). همچنین خود پنداره ظاهری بدن پایین و عزت نفس بالا بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

     عوامل شخصیتی، تصویر تن و خود پنداره سه ویژگی روانشناختی موثر در بیماران متقاضی درمان ارتودنسی است. بنابراین درخواست درمان ارتودنسی، به میزان زیادی در اثر عوامل روانشناختی همانند تفاوت ویژگی های شخصیتی، تصویر بدن و خود پنداره است.

    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، تصویر بدن، خود پنداره، ارتودنسی
|
  • Fatemeh Mokhtarifatemeh Mokhtari, Mohammad Mohammadhoseini, Nooshin Fakhari, Alireza Yazdani Rostam* Page 1
    Background and Aims

    The aim of this study was to investigate the tooth discoloration caused by cold ceramic compared to MTA Angelus in contact with the washing solutions such as sodium hypochlorite (NaOCl) and normal saline.

    Materials and Methods

    50 samples of extracted human maxillary anterior teeth were selected. After preparing the access cavity, they were divided into 4 experimental groups and 1 control group (10 in each group). The access cavities of teeth in groups 2 and 4 were rinsed with 5.25% sodium hypochlorite and those in groups 1 and 3 were rinsed with normal saline. Then, after drying, 3 mm thickness of cold ceramic (groups 1 and 2) and MTA Angelus (groups 3 and 4) were placed in the access cavities of the teeth. After setting of the materials, all specimens were restored with a resin modified glass ionomer. Based on the CIE Lab system, each sample’s total color change (∆E) was obtained before, one, and 90 days after application. Data were statistically analyzed using the Wilcoxon test.

    Results

    According to the results, there was no statistically significant difference in the average tooth discoloration between the groups filled with cold ceramic and in different time periods (P>0.05). While, in the groups filled with MTA Angelus, the difference in the average tooth discoloration in 90 days after application was significantly higher than one day (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that compared to MTA Angelus, cold ceramic causes less tooth discoloration over time and therefore, it can be suggested as a more suitable alternative endodontic cement than MTA Angelus.

    Keywords: Mineral trioxide aggregate, Cold ceramic, Tooth discoloration
  • Mostafa Motallebi, Maryam Sadeghipour*, Nika Mehrnia, Mohammad Behnaz, Nahid Mohammadnia Page 2
    Background and Aims

    Today, academic stress and subsequent test anxiety is one of the most important problems for the last year of high school students. In addition to systemic effects, stress can affect the level of oral health by disrupting oral health behaviors. The aim of this study was to investigate the relationship between stress and variables related to oral health in the final year of high school students prior to University entrance exam.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, the level of stress and variables related to oral health in 180 students of the final year of high school in Tehran, in three time periods during the academic year 2018-2019, were measured by a questionnaire and one clinical examination. Data were analyzed by Friedman, Bonferroni and Generalized Estimating Equations using SPSS software.

    Results

    As the exam approaches, some variables related to the oral health, such as toothbrush usage pattern, daily sleep, fast food frequency, and sweet snack consumption, changed (P<0.05). Daily sleep changes were significantly associated with the stress changes (P=0.022). According to the results of the Repeated Measures Analysis, significant changes were observed between the average score of the "Cognitive Error" aspect of three times (P<0.001). Also, according to the results of the Bonferroni Test, significant changes related to the difference in the average score of "cognitive error" 6 months and 3 months before the entrance exam (P<0.001), 6 months and 1 month before the entrance exam (P<0.001), and 3 months and 1 month before the entrance exam (P<0.001) were observed. In all three cases, as the time of the entrance exam approaches, the score of "cognitive error" had decreased significantly. Considering that the lower score in this index indicates a higher level of test anxiety, the closer we get to the entrance exam, the higher the level of test anxiety in the "cognitive error" dimension

    Conclusion

    The academic stress of the national university entrance exam can affect some oral health variables such as daily sleep, however, it is not related to other variables.

    Keywords: Stress, Oral health, Health behaviors
  • Hosnie Yusefi Fakhr, Yadollah Soleimani Shayesteh, Afshin Khorsand, Mehrdad Panjnoush, MohammadJavad Kharazi Fard, Mohadeseh Heidari* Page 3
    Background and Aims

    According to the importance of primary stability on dental implant success and osseointegration, we intend to check and compare the stability and crestal bone loss rate between osteotomy technique and conventional implant insertion techniques.

    Materials and Methods

    In this study, 26 implants in anterior segment of maxilla in 13 patients were evaluated. The implants were TBR system (Toulouse, France) with 3.5 diameter and 10.5-12 mm length. The implant stability level was recorded immediately after surgery and 3 months later with Ostell mentor. The periapical radiography was taken immediately after surgery, 3 and 6 months to assess crestal bone resorption. Paired t-test and Wilcoxon signed Rank test used for data analysis.

    Results

    There were no statistically differences between the two treatments techniques in terms of stability (P>0.05). The mean crestal resorption was higher for the osteotomy technique 3 months after implant insertion (P<0.001) but there were no significant differences after 6 months (P=0.678).

    Conclusion

    Within the limitations of the current study, it can be concluded that the osteotomy it can be considered as a treatment technique in insufficient bone width.

    Keywords: Dental implants, Resonance frequency analysis, Osseointegration, Osteotomy
  • Firoozeh Nilchian*, Ehsan Ghasemi Page 4
    Background and Aims

    There is a traditional belief that the primary teeth can be replaced by permanent teeth and preserving them is not important. The aim of this study was to evaluate the knowledge and attitude of parents of preschool and elementary school children referring to the Specialty Clinic of Isfahan University of Medical Sciences and Imam Hossein pediatric hospital about the importance of preserving deciduous teeth and related factors.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 323 parents of preschool and elementary school children referred to the special clinic of Isfahan University of Medical Sciences and Imam Hossein Pediatric hospital. The data collection method was a questionnaire and face-to-face interview. The questionnaire was made, it consisted of 21 multiple-choice questions and descriptive questions. Data were analyzed using descriptive statistics tests and analytical tests such as t-test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean score of knowledge of parents was 37.5 with a standard deviation of 16.9, the mean score of attitude was 55.8 with a standard deviation of 11.1 and the mean score of performance was 41.8 with a standard deviation of 15.6 out of 100. Pearson correlation coefficient showed that there was a direct relationship between knowledge, attitude, and performance scores (P<0.001). Parents' knowledge score was directly related to the mothers' and fathers' ages (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, parents' awareness of the importance of the preservation of deciduous teeth and related factors is poor, their attitudes are neutral and their performance is poor to moderate. It is suggested to improve treatment facilities available for children in the family and to educate parents about the preservation of deciduous teeth.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Deciduous teeth, Parents, Children
  • Farzad Imamverdy, Reza Yazdani* Page 5
    Background and Aims

    The most effective way to maintain and improve oral health is tooth brushing to physically remove dental plaque. In this regard, this study was conducted to compare the efficiency of the usual method of each person in comparison with different methods of brushing to remove dental plaque.

    Materials and Methods

    This study was conducted in 2020, as a randomized and open clinical trial with 72 non-dental male and female students of Tehran University of Medical Sciences. In this study, the usual method of tooth brushing with Modified Bass and Scrub Horizontal methods after training was evaluated in two random groups with plaque and gingival indices. Plaque index as a percentage and gingival index as a number (numbers between 0-1 mild inflammation, 1.1-2 moderate inflammation, 2-3 severe inflammation) were reported. The results were analyzed using SPSS25 software and paired t-test and variance equality test.

    Results

    The efficiency of the usual tooth brushing method in comparison with the two Modified Bass and Scrub Horizontal methods using two indicators of dental plaque and gingival indices was not statistically significant (P>0.05). Each method alone after tooth brushing significantly removed dental plaque (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the efficiency of the usual method of tooth brushing compared to trained methods in removing dental plaque and reducing gingivitis in short-term evaluation was not statistically significant.

    Keywords: Tooth brushing methods, Dental plaque, Gingival index
  • Shirin Taravati *, Zahra Abbasihormozi Page 6
    Background and Aims

     Dental caries affects the quality of life of children and parents, oral health and overall health which can interfere with the childrens’ daily activities and growth. The purpose of this study was to investigate the relationship between the severity of dental caries and quality of life in pre-school children.

    Materials and Methods

     This cross-sectional descriptive study was conducted on 145 parents and preschool children aged 2-5 years old referring to Ahvaz dental school and a pediatric dentistry office in Ahvaz city. The convenient sampling method was used and participants were patients referred to the faculty of dentistry and one pediatric dentistry office in Ahvaz. Early Childhood Oral Health Impact Scale (ECOHIS) questionnaire was used to evaluate the oral health related quality of life. The demographic information and dmft index (decayed, missing, and filled teeth) was assessed for children. Statistical analyzes included descriptive statistics, Spearman and Pearson tests.

    Results

     The mean age of children was 4.12 ± 1.2 years. 72 children (49.65%) were boys and 73 of children (50.34%) were girls. Based on our results the mean ECOHIS score was 39.69 ± 18.95. There was a significant correlation between decreased quality of life and the lower age of the children (P=0.047), less parental education (P=0.018), more dmft score (P=0.000).

    Conclusion

     It can be concluded that severity of dental caries is effective on children's quality of life. The quality of life of children decreases with the increase in the dmft, lower socio-economic status of parents, and higher age of parents.

    Keywords: Dental caries, Oral health, Quality of life, Child
  • Zohreh Dalirsani, Maryam Amirchaghmaghi, Mahshid Malakouti Semnani *, Mahdi Talebi, Seyed Isaac Hashemi, MohammadTaghi Shakeri Page 7
    Background and Aims

     Atypical facial pain (AFP) is a chronic disease associated with local pain in the craniofacial area. A wide range of treatments including drug therapy, psychiatric methods and open surgery are used for its treatment. Opiorphin is a pentapeptide that can block pain and also has proven antidepressant effects. The aim of this study was conducted to investigate the opiorphin concentration in AFP patients and to compare it with healthy people.

    Materials and Methods

     This study was performed on 30 AFP patients and 40 healthy individuals. Unstimulated saliva was collected from both groups by spitting method. HAD-A (Hamilton Anxiety Test) and HAD-D (Hamilton Depression Test) questionnaires were completed for all patients and controls. Psychological interview with the patients and psychological analysis were performed to determine anxiety and depression scores. Data analysis was done using SPSS (ver.24) statistical software

    Results

     The subjects of two groups were homogeneous in terms of age and sex. The mean salivary opiorphin concentrations in the case and control groups were 1.8050±0.2923 and 1.8032±0.3682 ng/ml, respectively. According to the results of t-Test, no significant difference was observed in the mean opiorphin concentration between the AFP group and control group (P=1.000). According to the Pearson's test, no significant relationship was found between the opiorphin levels and the age, sex, and anxiety or depression score in the patient and control groups (P>0.05). Also, there was no remarkable correlation between initial VAS, duration of pain and previous treatments with opiorphin levels in the AFP patients (P>0.05). No significant correlation was found between the opiorphin concentration and menopausal period in the case and control women (P>0.05).

    Conclusion

     The results showed that most AFP patients had some degree of anxiety and depression. However, salivary opiorphin concentration did not significantly increase in the AFP patients.

    Keywords: Opiorphin, Facial pain, Depression, Anxiety
  • Marzie Mazhari, Ali Habibikia *, Ali Badfar, Mehdi Sabaghian, Arash Dabbaghi, Fattaneh Ghorbani Javadpour Page 8
    Background and Aims

     By using the image processing capability in Cone-Beam Computed Tomography (CBCT), obtained information can be improved. The aim of the present study was to investigate the effect of sharpen image processing filter in determining the external resorption of the root apical region in single-rooted teeth due to the proximity of the impacted tooth using CBCT.

    Materials and Methods

     In this laboratory study, the lateral surfaces of the apical region of the root of 40 healthy extracted teeth were artificially cut by bur and the teeth were randomly divided into four groups: control, low, moderate, and high resorption. After preparing CBCT of the teeth, the samples were then processed with and without an image sharpening processing filter and examined by two observers. The results of this study were analyzed by SPSS22 and Medcalc Statistical Software version 14. The significance level was considered P≤0.05 for all the statistical tests.

    Results

     Specificity (100%) and sensitivity (66%>) were either complete or very high for both modes without and with the sharpen filter. The overall accuracy (0.83>) was high in both cases and no significant difference was observed between the two overall accuracies (P>0.05). Statistical analysis of both image observations by two observers showed that the overall sensitivity and accuracy in the medium and high resorption groups was much higher than the low resorption group, but the specificity in all groups was 100%.

    Conclusion

     The results showed that the images with a sharpening filter did not increase the detection power compared to the unfiltered images. However, as no loss of accuracy was observed with this filter, it could be used as a processing filter.

    Keywords: Root resorption, Cone beam computed tomography, Incisors
  • Bahareh Tahani *, Zahra Kazemi Zahrani Page 9
    Background and Aims

     With the growth of elderly population, attention to their oral health status has become increasingly important. Most of the available studies have been conducted among dependent elders who usually have different oral health statuses and needs. Therefore, the aim of this study was to determine the oral health status of independent elderly attending municipal public centers and parks in Isfahan in 2020.

    Materials and Methods

     This is a descriptive-analytical cross-sectional study conducted among 195 elderly people attending Isfahan municipal centers in 2020. The oral health status and the oral health related quality of life (QOL) of elderly were evaluated using Geriatric Oral Health Assessment Index (GOHAI) and clinical examinations. The obtained data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), correlation, independent T-test, Chi-squared and ANOVA using SPSS22 (α=0.05).

    Results

     69% of the participants (n=133) were male and the mean age was 68.9± 3.5. Almost 20% of elderly (n=39) did not have any of their natural teeth. 63% (n=123) suffered from at least two chronic diseases and 38.5% (n=75) had a functional occlusion. The mean score of quality of life (QOL) of elderly and their DMFT was 51.7±6.4 and 20.5±6.3, respectively. A significant and negative relationship was found between the DMFT and GOHAI (P<0.001, r=-0.36). QOL scores were significantly higher in participants with dentures than those without dentures (P<0.001). There was a significant relationship between the frequency of brushing and the mean of DMFT (P<0.001). In people who did not brush, the DMFT score was higher than those who brushed at least once a day or even sometimes a week.

    Conclusion

     The results indicated that the oral health status of elderly was weak and it would reflect the need for more attention to taking more measures to both prevent the oral problems and to promote oral health.

    Keywords: Oral health, Elderly, Quality of life
  • Elya Ranayi, Fatemeh Rahmatzadeh Yousefabadi, Saber Babazadeh, Ali Kazemian * Page 10
    Background and Aims

     The aim of this study was development and validation of a questionnaire measuring the pseudo-scientific unsupported of Iranians’ belief regarding oral health.

    Materials and Methods

     A list of 169 pseudo-scientific and invalid Iranian beliefs about oral health that was collected in the previous phase of the study were sent to a purposive sample of 13 professors at Mashhad dental school which resulted in extracting 34 beliefs being considered more common among Iranians. A list of 21 pseudo-scientific beliefs was obtained for preparing the questionnaire after receiving the sample opinions of 21 professors of Mashhad dental school about the invalidity and pseudoscientific propositions and their written revision. Finally, the questionnaire was completed by 44 participants to analyze the ease and clarity and to calculate Cronbach's alpha and Kuder Richardson measure as a homogeneity reliability index. It was completed in a group of 15 participants with a time interval of one month for test-retest analysis and consistency reliability evaluation.

    Results

     A questionnaire consisting of 21 beliefs was developed using four-point, three-point, or two-point Likert scales. The standardized Cronbach's alpha score and Kuder Richardson's measure score were 0.641 and 0.514, respectively, which indicated the moderate to good reliability of the homogeneity. The Interclass Correlation Coefficient (ICC) was calculated as 0.863, representing very good reliability of consistency of the questionnaire. Furthermore, the kappa coefficient of each of the 21 statements had a significant difference with zero (P<0.05) ranging between 0.605 and 1.

    Conclusion

     The result of the present study is a questionnaire measuring the level of Iranians’ belief in unsupported and invalid statements about oral health. Using this questionnaire would be helpful for dentists and oral health professionals to promote knowledge of Iranians about oral health.

    Keywords: Oral health, Pseudo-science, Questionnaire
  • Yasaman Azimi, Zahra Ghorbani, Tayebe Rojhanian * Page 11
    Background and Aims

     Activity-based costing enumerate every input consumed in treatment. The Covid-19 pandemic changed the dental treatment protocols and the ordinary circumstances of patients. The aim of this study was to calculate and compare the costs of three common dental services in Iran from the viewpoint of the providers and recipients of the services before the Covid-19 pandemic (2019) and during the pandemic (2021).

    Materials and Methods

     Direct medical and non-medical costs were considered from the service provider's perspective. Direct medical costs, indirect costs, direct non-medical costs, and intangible costs were considered from the recipient's perspective. To calculate the equivalent costs, the base year was considered 2021, and the costs of 2019 were calculated with a discount rate of 16%.

    Results

     From the service provider's perspective before the pandemic, the cost of dental amalgam restoration was 2,851,235 Rials, root canal treatment was 6,351,580 Rials, and tooth extraction was 1,887,295 Rials. The cost of these services in 2021 was 5,562,150 Rials, 8,070,591 Rials, and 4,865,563 Rials, respectively. From the recipient's perspective, before the pandemic, the cost of tooth restoration was 715,466 Rials, root canal treatment was 2,883,001 Rials, and tooth extraction was 3,267,359 Rials. The cost of the mentioned services in the year 2021 was 1,212,528 Rials, 3,971,640, and 3,680,880 Rials, respectively.

    Conclusion

     The Covid-19 pandemic has had an effect on increasing the cost of dental services from both the service provider and recipient perspective, but economic volatility has a vital role in increasing the estimated costs in the country. Probably, a part of the increase in costs was due to the role of brokers in providing dental materials and equipment.

    Keywords: Cost, Covid-19, Dental services
  • Forooz Keshani, Neda Kargahi*, Maedeh Omani Page 12
    Background and Aims

    Cathepsin-D is a well-known protease that promotes invasion in tumoral lesions. Considering the cystic neoplasm nature of odontogenic keratocyst (OKC), the aim of this study was to compare the expression of cathepsin-D in this lesion with the unicystic ameloblastoma (UA) and orthokeratinized odontogenic cyst (OOC) for better understanding of its behavior.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, we used paraffin blocks available in the archives of oral and maxillofacial pathology department of dental school (8 unicystic ameloblastoma (UA), 8 odontogenic keratocyst (OKC) and 8 orthokeratinized odontogenic cysts (OOC)) which they were stained immunohistochemically with cathepsin-D. Then, the samples were observed simultaneously by two oral pathologists for detection the intensity and pattern of epithelial and stromal cells staining. Data were analyzed by SPSS20 and Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and Chi-square test (P<0.05).

    Results

    The staining intensity of the epithelial cells of UA group was significantly more than OOC and OKC (P=0.02). The staining intensity of the stromal cells of UA was more than the other two groups, although this difference was not statistically significant (P=0.32). The pattern of cell staining in epithelium and stroma did not show any significant difference between the three groups in this study (P=0.15, 0.22).

    Conclusion

    The results of this study regarding the intensity expression of cathepsin-D in these three odontogenic lesions could be considered as a probable evidence for the new odontogenic lesions classification (WHO2017) in terms of reintroducing OKC as an odontogenic cyst. If this idea is rejected, it seems that cathepsin-D expression is not associated with the invasive behavior of this cyst, and further investigation of other markers in the epithelium and stroma simultaneously is suggested for a better understanding of its biological nature.

    Keywords: Cathepsin-D, Epithelium, Ameloblastoma, Odontogenic keratocyst
  • Sara Ghadimi, Bahman Seraj, Mohammad Javad Kharazi Fard, Masoud Kiani, Marzieh Salehi Shahrabi* Page 13
    Background and Aims

    Selecting the appropriate education evaluation method and the effects of this choice according to different fields of medical sciences, is one of the current priorities of medical education. Therefore, the aim of this study was to design a checklist for evaluating the practical skills of dental students and to get compared with the global ranking method.

    Materials and Methods

    A checklist was developed for the assessment of clinical skills of the practical pediatric course according to an action research method. 32 students were evaluated by the checklist method and 32 students were evaluated by the conventional global rating method (sampling was based on available sample).  Faculty staff and students’ satisfaction regarding the two methods were reported by a 6-scaled measure and statistically analyzed by Wilcoxon Signed Ranks test. The students' scores by the two methods were subjected to paired t test for comparison.

    Results

    The students were more satisfied with the checklist method (P=0.003). The faculty staff considered a greater ability of the checklist method to differentiate between the students (P=0.03). However, in terms of ease of use and suitability, most faculty staff preferred the traditional method (P=0.02). In other cases, there were no significant differences in the views of students and faculty staff towards the two methods.

    Conclusion

    In the present study, both Checklist and global rating methods were valuable for evaluation, although due to the greater satisfaction of students and faculty staff with the developed checklist method, the possibility of identifying the weak points leading to decreased scores and better assessment of capabilities, this checklist can be used for evaluation instead.

    Keywords: Clinical skills, Satisfaction, Assessment, Checklist, Global rating
  • Abdolrahim Davari, Farnaz Farahat, Sepideh Abbasi* Page 14
    Background and Aims

    Different factors play a role in causing tooth decay. Modern dentistry is looking for a way to prevent tooth decay and suggests different ways to increase remineralization. The aim of this study was to evaluate the effect of nanohydroxyapatite toothpaste and mouthwash on remineralization of primary enamel lesions and obstruction of tubules.

    Materials and Methods

    In this study, 90 human extracted central teeth were used. Artificial decay was induced by placing the specimens for 72 hrs in a demineralization solution in an incubator at 37 °C. Hardness of the specimens was determined by a microhardness test before any surface treatment. The specimens were then divided randomly into 6 groups of 15. For 1-6 groups, the specimens were subjected to a pH cycling for 14 days, which included 3 hrs of demineralization and 21 hrs of remineralization. At the same time, 1-3 groups were in contact with diluted toothpaste in a ratio of 1:3 with deionized water at a rate of 5 ml twice a day for two min. Eac specimen of 4-6 groups was exposed to 5 ml of three types of mouthwashes for one min. Then, the specimens were cut in the buccolingual direction in order to simultaneously evaluate the dentinal tubules and Vickers microhardness test was performed again and the before and after microhardness values were compared. Then, the percentage of deposition on the surface and tubule obstruction were analyzed using SEM (Scanning electron microscope) (P=0.006). Data were analyzed using SPSS24 software bu the descriptive statistics, ANOVA analysis of variance, and multiple Tukey comparisons.

    Results

    The results of analysis of variance test showed that there was a statistically significant difference in the microhardness changes between study groups (P=0.006). Also, in-group analysis of microhardness changes, there was a significant difference (P<0.0001). Besides, only in the group containing 0.5% nanohydroxyapatite toothpaste, more than 50% tubule deposition and obstraction was observed (P<0.05).

    Conclusion

    According to the present study, nanohydroxyapatite can be one of the treatment strategies to repair incipient lesions of teeth and the addition of nanohydroxyapatite, preferably to toothpaste, increases the dental microhardness.

    Keywords: Nanohydroxyapatite, Microhardness, Demineralization, Remineralization, Caries
  • Mehrafruz Daneshian, Kianoosh Malekzadeh, Masoomeh Afsa* Page 15
    Background and Aims

    Achieving non-invasive methods for the proper detection of secondary caries adjacent to dental restorations has a great importance. As alterations in horizontal and vertical angles of X-ray beam would affect the detection of dental caries on radiographs, this study was designed to evaluate the effect of changing the horizontal angle of X- ray on detection of dental caries adjacent to class II amalgam restorations in posterior teeth on periapical radiographs.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, artificial carious lesions were prepared in axial walls of the amalgam restoration cavities in interproximal surfaces of 27 human extracted premolar teeth. Periapical radiographies with different horizontal X- ray angles were obtained, observed, and rated by 5 maxillofacial radiologists for detection of carious lesions. For each observer, the sensitivity, specificity, accuracy, PPV, and NPV of radiographs in the individual horizontal angles were calculated and compared by nonparametric Kruskal Wallis test. Interobserver agreement was assessed by fleiss’ kappa coefficient.

    Results

    The highest accuracy of periapical radiographs for the detection of secondary caries of mesial dental surfaces was in 5-degree of mesial and distal X- ray angle (86.66%) and for the distal dental surfaces was allocated to 10-degree of distal X- ray angle (85.90%). Also, there was a significant difference in the accuracy between different horizontal angles (mesial and distal 0, 5, 10, 15-degree) (P=0.01). The higher agreement between observers in detecting mesial surface caries was in 10-degree of distal angle (0.86) and in detecting distal caries was in 5-degree of distal angle (0.89).

    Conclusion

    In the case of doubt in the existence of recurrent caries in the interproximal tooth surface, if the carious lesion is not visible on standard radiographic image with direct angle of X- ray, A 5- 10 degree of x- ray horizontal angle can improve the detection of secondary caries under amalgam restorations in interproximal dental surfaces.

    Keywords: Secondary caries, Recurrent caries, Radiography, Tooth, Horizontal angle, X- ray
  • Soheila Khalili, Hajar Shekarchizadeh*, Afsaneh Pakdaman Page 16
    Background and Aims

    For dental students, communication skills are essential to effectively transfer the necessary information to the patient and meet the patient’s needs and expectations. Therefore, this study was conducted to determine the patient communication skills of dental students at Islamic Azad university of Isfahan in 2021.

    Materials and Methods

    In the present cross-sectional analytical study, an online standardized questionnaire DCCC (Dental consultation communication checklist) was provided to all clinical dental students applying a census sampling method. In total, from 248 clinical dental students, 230 students participated in the study (response rate=92.7%). The questionnaire included five dimensions of introduction, medical history, clinical examination, closure and patient. In order to determine the patient communication skills, its dimensions, and the association between patient communication skills and students’ demographic characteristics, friedman test, analysis of variance, independent t-test and a linear regression model were used for statistical analysis.

    Results

    The mean score of total communication skills of the students (117.16±15.6) was above average which was obtained from the maximum score of 155. There was a significant difference between the dimensions of communication skills (P<0.001). The highest scores were assigned to the clinical examination, patient, medical history, introduction and closure, respectively. No significant relationship existed between the score of students' communication skills with gender (P=0.08), age (P=0.17), marital status (P=0.19), and educational background in psychology (P=0.07). No significant relationship revealed between the total score of communication skills (P=0.92) and its dimensions (introduction P=0.79, medical history P=0.90, clinical examination P=0.77, closure P=0.35, and patient P=0.85) with the students’ academic year.

    Conclusion

    The total score of dental students’ communication skills and all its dimensions was above average. However, students reported poorer performance in dimensions of introduction and closure than the other dimensions. Therefore, it is recommended to design and implement educational interventions specially to improve the dimensions of introduction and closure.

    Keywords: Communication, Dentist-patient relation, Dental students
  • Parichehr Behfarnia*, Omid Fakheran, Zahra Zargar Page 17
    Background and Aims

    The 2019 coronavirus pandemic has resulted in a lot of pressure on health systems around the world. The risk of transmission of infection in dentistry is significantly high. The aim of this study was to evaluate Covid-19 protection knowledge and practice of dentists in Isfahan in clinical environment.

    Materials and Methods

    In this study which was performed in April 2021 by available sampling method, an online questionnaire was used as a data collection tool. Questions included demographic characteristics, knowledge of proper protective protocols, protection protocols taken against Covid-19, and the prevalence of Covid-19 infection. Descriptive and analytical analyzes were performed using SPSS26 software including frequency distribution tables, graphs, independent t-test, and Pearson and Spearman correlation coefficients.

    Results

    310 questionnaires were collected with complete answers. 87.4% of dentists had moderate and high knowledge of proper protective protocols against Covid-19. The mean knowledge score had no significant relationship with the demographic characteristics of age (P=0.59), gender (P=0.31 and r=0.05), work experience (P=0.16 and r=0.07) and degree (0.33=P). In the pandemic period, 87% of dentists treated dental emergencies and 40% delayed the dental treatment for patients with high risk of Covid-19. Dentists used personal protective equipment correctly. Among all the included dentists, 75% used high protection masks, 75% used face shields, 67% used hats, and 60% used sterile gowns in all of their treatment activities. The clinical environment was equipped well to prevent spreading of Covid-19. The results showed that 55.8% of the participants had one or more similar signs/symptoms of Covid-19 and 9% had a positive SARS-CoV-2 test during the last months.

    Conclusion

    The majorities of dentists had enough knowledge of proper protective protocols against Covid-19 and efficiently used all protections while performing dental procedures.

    Keywords: Covid-19, Dental office, Infection control, Knowledge, Practice
  • Abdolrahim Davari, Farnaz Farahat, Mahnaz Mehranfar* Page 18
    Background and Aims

    Recently, the addition of nanoparticles into the restorative materials and tooth preparation by laser for improving the bond strength have been concidered by researchers. The aim of this study was to investigate the shear bond strength of the bioactive glass ionomer containing titanium particles and a conventional glass ionomer with two surface treatments by Er-YAG laser and conventional methods.

    Materials and Methods

    In this in-vitro study, 64 sound extracted premolars were collected. For conventional method, the specimens were prepared in such a way that dentin surfaces with a depth of 0.5 millimeter created at distance of 2 mm from the joint of CEJ at the root or crown.  In the laser group, after preparing the teeth, the surface area was prepared by Er-YAG laser. Then, in the middle part of the buccal surface, a cylindrical mold with dimensions of 3.5 mm in diameter and 4 mm in height was placed and for each group was filled with its own glass ionomers. The  specimens  were divided into 8 groups by simple random sampling (n=8): A (laser, conventional glass ionomer, coronal dentin)/ B (laser, glass ionomer containing titanium nanoparticle, coronal dentin)/C (conventional, conventional glass ionomer, coronal dentin)/ D (conventional, glass ionomer containing titanium nanoparticle, coronal dentin)/ E (laser, conventional glass ionomer, root dentin)/ F (laser, glass ionomer containing titanium nanoparticle, root dentin)/ G (conventional, conventional glass ionomer, root dentin)/ H (conventional, glass ionomer containing titanium nanoparticle, coronal dentin). Finally, the shear bong strength by a universal testing machine was measured at a cross-head speed of 1 mm/min. For data analysis, Two-way ANOVA test was used to evaluate the effect of each variable and their interaction on the shear bond strength and Tukey test was used to compare the two groups.

    Results

    There was significant difference only between groups B with C (P=0.002), E (P=0.007), G (P=0.001) and H (P=0.01). The highest bond strength was found for group B (laser, glass ionomer containing titanium nanoparticle, coronal dentin) and the lowest bond strength for group G (conventional, conventional glass ionomer, root dentin).

    Conclusion

    All three factors of Er-YAG laser, glass ionomer containing titanium nanoparticle and coronal dentin had a positive effect on the improvement of the bond strength.

    Keywords: Glass ionomer, Titanium dioxide nanoparticle, Er-YAG laser, Shear bond strength
  • Masoud Safari, Faezeh Soltani, Shirzad Safari, Samad Darabian* Page 19
    Background and Aims

    Oral health is a necessity and part of general health and its importance in childhood is more than ever. The aim of this study was to investigate the knowledge, attitude, and practice of parents in Delfan city-Iran about oral health of their 6-12-year-old children in 2021.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive-analytical study that was performed on 365 parents of 6-12-year-old children in Delfan city. Convenience sampling was used. The questionnaires included four sections: demographic information, knowledge, attitude and practice about oral health. Data were entered in SPSS23. Independent t-test, analysis of variance and Pearson correlation were used to analyze the data. Significance level was considered 0.05.

    Results

    The mean age of the subjects was 36.5±7.1. 201 of parents were mothers. Parents' knowledge and attitude were good and their performance was fair. There was a statistically significant relationship between all three variables of knowledge, attitude, and practice (P<0.00). Also, there was a statistically significant relationship between the knowledge and education (P<0.00), mother job (P<0.04), father job (P<0.00), and economic status (P<0.00). There was a statistically significant relationship between the attitude with education (P<0.00), mother job (P<0.04), father job (P<0.01), and economic status (P<0.01), There was a statistically significant relationship between practice and education (P<0.00), mother job (P<0.01), father job (P<0.00), and economic status (P<0.00) of parents.

    Conclusion

    The results of this study showed that there was a significant relationship between the knowledge, attitude, and practice with education level, job and economic status. Therefore, oral health education for parents with low educational and economic level should be highly considered.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Oral health
  • Zahra Borna, Azad Jamei, Mojtaba Ghorbanian, Saman Taram* Page 20
    Background and Aims

    The objective of this study was to evaluate the knowledge, attitude, and practice of ergonomics during dental treatment among students of Urmia university of medical sciences in 2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, self-administered questionnaires were given to 78 dental students of Urmia University in 2020 and the knowledge, attitude, and practice of every participant were evaluated. Demographic data including sex, age, and University grade were recorded as well. Data were analyzed by SPSS software24 with One Way ANOVA and t-test and the significance level of P<0.05.

    Results

    78 students (44 males and 34 female) by Mean Age 23.9±2.12 were included in the study. The difference between the attitudes of different age groups was significant (P=0.006). The age group of 20 to 24 years had a more positive attitude than other age groups. However, the results of this study did not show a significant r elationship between the participants' knowledge and practice with their age (P>0.05).

    Conclusion

    According to this study, the knowledge, attitude and practice of Urmia dental students were in the desired range. 20-24 year students had significantly higher attitude in comparison to others. Therefore, more endeavors should be taken to improve these parameters in ergonomics.

    Keywords: Ergonomics, Dental student, Knowledge, Attitude
  • Mansoureh Emami Arjomand, Sahar Masoumi, Haleh Heshmat, Zahra Nouralizadeh* Page 21
    Background and Aims

    Considering the preventive and therapeutic effects of resin infiltration (RI) and the unknown effect of bleaching on the enamel treated with this method, this in-vitro study aimed to assess the effect of bleaching on color stability of enamel lesions treated with RI.

    Materials and Methods

    In this in-vitro, experimental study, enamel-dentin samples measuring 5×5×3 mm were prepared on the buccal and lingual surfaces of 30 extracted humans third molars with no caries, cracks or enamel defects by a microtome. The specimens were divided into three groups of 10 specimens: 1) sound enamel (control), 2) demineralized enamel, 3) demineralized enamel plus RI. White spot lesions were artificially created by immersing the samples in hydroxyethyl cellulose demineralizing gel with a pH of 4.5 for 4 days. Next, Icon RI was applied on the samples in group 3. The baseline color of the specimens was measured using a spectrophotometer. Then, 35% hydrogen peroxide was applied on the specimens in three cycles and time interval of 10 min. After the end of the last cycle, the samples were completely washed for 1 min and then, underwent colorimetry again. Data were analyzed using one-way ANOVA.

    Results

    The results of this study showed that the highest level of color change (ΔE) in the demineralized group was 6.3±2.003, while the least amount of ΔE in the enamel lesion group treated with resin infiltration was 3.54±0.98 and in the control group ΔE was 4.13±1.14. Therefore, there was a significant difference between demineralized and treated by infiltratant groups (P=0.005). However, there was no significant difference between control group and treated with resin infiltration group (P=0.54).

    Conclusion

    Bleaching induced a less change in the color of the enamel lesions treated by resin infiltration compared with that of the demineralized teeth.

    Keywords: Spectrophotometry, Bleaching, Color stability, Icon infiltrant
  • Fatemeh Kazemi Bidhendi, Mahshid Mohammadi Basir, Mohammad Bagher Rezvani, Ali Khodabakhsh*, Hossein Labbaf, Mohammad Amin Fahimi Page 22
    Background and Aims

    Finishing and polishing of composites is a critical step influencing the clinical service of restorations. The aim of this article was to evaluate and compare the effect of two liquid polishes on the polish retention of two nanocomposites.

    Materials and Methods

    Eighty standardized disk-shaped specimens (4×2 mm) were prepared from two nanocomposites (n=40), including one nano-filled composite (Filtek Z350 XT-3M ESPE, USA) and one nano-hybrid composite (Aelite Aesthetic Enamel-Bisco, Inc. Schaumburg, USA). The specimens were randomly divided into 4 subgroups (n=10) based on the method of finishing (F) and polishing (P) procedures: M: as control, polymerized under Mylar strip; S: finish and polish with a sequence of Sof-Lex discs (3M ESPE, USA); SP: finish and polish with Sof-Lex discs and use of Permaseal liquid polish (Ultradent products, Inc. USA); SB: finish and polish with Sof-Lex discs and use of Biscover liquid polish (Bisco, Inc. Schaumburg, USA). The specimens were undergone pH cycling and brushing machine and then, the average surface roughness (Ra) and average profile changes along the desired area (Rz) of the specimens were determined with profilometer instrument. Two-way and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare the mean of surface roughness. Then, Tukey test was used to identify the groups responsible for the difference and t-test was used to compare the mean of surface roughness.

    Results

    The type of composite and the method of polishing procedure had no effect on the mean Ra (P=0.733) but it had significant effect on Rz1 factor (P=0.025).

    Conclusion

    Using liquid polish after polishing discs had no effect on the polish retention of nanocomposites.

    Keywords: Composite finishing, Composite polishing, Composite resins
  • Vahid Nemati, Reza Shrgi, Nastaran Mansoureiyeh * Page 23
    Background and Aims

     Malocclusion in orthodontics is one of the dental and jaw abnormalities that can cause psychosocial and social problems. Personality traits, body image, and self-concept are different in orthodontic applicants due to the different effects of malocclusions on appearance and psychological well-being. The aim of this study was to investigate the personality traits, body image, and self-concept in patients seeking orthodontic treatment in Tabriz-Iran in 1400.

    Materials and Methods

     The statistical population of the study included all patients requesting orthodontic treatment whom were referred to one of the orthodontic clinics in Tabriz during 1399-1400. This study was performed on 149 patients seeking orthodontic treatment (127 females and 22 males) by Convenience Sampling method. Neo personality traits, the Body Image Concern, and Marsh body self-concept questionnaires were used. SPSS software was used for data analysis.

    Results

     According to the results, neuroticism, agreement, conscience, extraversion and openness to experience were high in orthodontic patients (P<0.05). The average dissatisfaction with body image was high (P<0.05). Also, the body outside self-concept was low and the self-esteem was high (P<0.05).

    Conclusion

     Personality factors, body image, and self-concept are three effective psychological characteristics in patients seeking orthodontic treatment. Therefore, the request for orthodontic treatment is largely due to psychological factors such as differences in personality traits, body image, and self-concept.

    Keywords: Personality traits, Body image, Self-concept, Orthodontics