فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 65 (تابستان 1401)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 65 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدرضا سعیدی، زهیر صیامیان*، سینا فروزش صفحات 1-21
    اواخر قرن پنجم، سراسر قرن ششم و قرن هفتم ه.ق از مهم ترین دوره های تاریخ تصوف است. ظهور بسیاری از مشایخ بزرگ صوفیه، پایه گذاری کهن ترین طریقه های سازما ن یافته، شکل گیری برخی آیین ها، رشد و توسعه خانقاه ها به عنوان نهادهای رسمی اجتماعی، از مشخصات بارز این دوره است. در حالی که مذاهب جامعه از میان اهل سنت و شیعیان در مقابل هم قرار داشتند جریان های صوفی تلاش کردند با ارایه مفاهیم وحدت بخش از این اختلافات فرقه ای بکاهند. از جمله این مسایل اختلافی بین فرق اسلامی، موضوع خلافت، امامت و جایگاه خلفای راشدین من حیث مشروعیت سیاسی و افضلیت عقیدتی بود، اما جریان های تصوف با توجه به مبانی فکری شان تلاش کردند با ارایه تعریف متفاوتی از این مساله، جایگاه دیگری برای مساله خلفای راشدین در تفکر و فرهنگ اسلامی صوفیانه درنظر بگیرند؛ مساله تحقیق حاضر این است که جایگاه شخصیت خلفای راشدین در جریان های صوفیانه قرن ششم ه.ق در خراسان چگونه بوده است؟ به نظر می رسد جایگاه خلفای راشدین در جریان های صوفیانه با توجه به اینکه تصوف و عرفان همواره الهام بخش و وحدت بخش مسلمان بوده است، همگرایانه تعریف شده است. در پژوهش حاضر با روش معناکاوی به سنخ شناسی مفاهیم دینی و اجتماعی زندگی خلفای اربعه در ادبیات صوفیانه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تصوف، خلفای راشدین، خراسان، همگرایی اجتماعی
  • عباس شیرمحمدی، مهدی گلجان*، فرشته سادات اتفاق فر صفحات 22-38
    با روی کار آمدن فاطمیان در شمال افریقا تحول عظیمی در جهان اسلام به وجود آمد و آن پایه گذری خلافتی بر پایه اعتقادات شیعی بود. نهاد وزارت یکی از نهادهای موثر در ساختار سیاسی حکومت فاطمیان بود و آنها هم مانند دولت عباسیان دو نوع وزارت تنفیذ و تفویضی داشتند که در دوره اول وزرای تنفیذ بودند و خلیفه در راس قدرت بود، ولی با روی کار آمدن بدرالجمالی در سال 466ق. وزارت تفویض آغاز شد و وزرا قدرت اصلی در دستگاه خلافت فاطمی بودند. سوال اصلی پژوهش حاضرآن است که وزرای شیعه مذهب فاطمی چه نقشی در گسترش تشیع و عقاید شیعی در مصر داشتند؟ فرضیه پژوهش آن است که وزرای شیعی مذهب فاطمیان نقش بسزایی در گسترش تشیع و عقاید شیعی در مصر داشتند. بر اساس یافته های این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته، اقدامات و اصلاحاتی که وزرای شیعی مذهب فاطمیان در دوران وزارت خویش انجام داده اند، نقش موثری در استقرار دولت آنان و گسترش عقاید شیعی در شمال آفریقا داشته است.
    کلیدواژگان: فاطمیان، تشیع، وزرات، مصر
  • نصرت اله طاهرخانی، کوروش فتحی*، بشری دلریش، علی ذاکری صفحات 39-58
    سلجوقیان که خود یکی از قبایل 22 گانه اغزهای ترکمن بودند، با ایتلاف و اتحاد بین قبایل ترکمن و ایلات ترک به مرزهای شرقی خلافت عباسی هجوم آوردند و اولین حکومت قبیله ا محور را در دوره اسلامی بنیان گذاردند. به همین سبب آنها نقش ویژه ای برای ترکمنان و ترکان در تشکیلات نظامی خود قایل شدند. هدف این پژوهش، شناخت و بررسی نقش قبایل مختلف در ارکان سپاه سلجوقیان است. روش پژوهش به شیوه تاریخی و توصیفی-تحلیلی در چارچوب نظری نظام و هویت مبتنی برقبیله است. پس از توصیف هجوم قبایل ترکمن و ترک به ویژه از قرن چهارم و از بین رفتن مرزهای شرقی ایران به تحلیل نقش هرکدام از قبایل در ارکان سپاه سلجوقی پرداخته شد و این نتیجه به دست آمد که پس از تاسیس حکومت سلجوقیان و همکاری ایرانیان با آنها در اداره حکومت، به تدریج نقش قبایل ترکمن و ترک در سپاه سلجوقیان کم شد و جای آن ها را سواره نظام تعلیم دیده از غلامان ترک گرفت. این قضیه به همراه افزایش قبایل ترکمن و ترک در این دوره در بسیاری از نواحی ماوراءالنهر و خراسان بزرگ و به علاوه روحیه سرکش امرای ترکمن موجب بروز تقابل میان حکومت مرکزی و قبایل شد که در نهایت موجب تضعیف و سرنگونی حکومت سلجوقیان توسط قبایل ترکمن اغز گشت.
    کلیدواژگان: قبیله، ترکمن، ترک، سپاه، سلجوقی
  • احمد عباسی نیا*، حسن شادپور، محمد نبی سلیم صفحات 59-73
    ییکی از خاندان های ایرانی تبار که بر شرق خلافت اسلامی تسلط یافت، آل سامان بودند که از نیمه ی نخست قرن سوم هجری بر مناطقی از ماوراءالنهرحکومت داشتند و به تدریج با حفظ تابعیت سیاسی از بنی عباس، به ترویج فرهنگ ایران و سنن ملی همت گماشتند. رفتار این دودمان در برابر نهضت های استقلال طلبانه ی ایرانیان، باعث تردیدهایی در نگرش به رویه ی ایران گرایی سامانیان شده است. این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی بر آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که ماهیت رفتار سیاسی سامانیان با جنبش های استقلال طلبانه ی ایرانی چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که آل سامان، رویه ای مغایر با گفتمان جنبش های استقلال خواهانه ی ایرانیان داشته و باوجود گرایش به فرهنگ و تمدن پارسی، منفعت خویش را با تبعیت از خلافت اسلامی دنبال می کردند و از این رو، برخورد خصمانه ای با جنبش های استقلال طلبانه ی ایرانی داشتند.واژه های کلیدی: سامانیان، عباسیان، جنبش های استقلال طلبانه، قرون 3 و 4 ه. ق.
    کلیدواژگان: سامانیان، عباسیان، جنبش های استقلال طلبانه، قرون 3 و4 هق
  • ظریفه میر، فریناز هوشیار*، سهیلا ترابی فارسانی صفحات 74-92
    چکیده پیامبراسلام(ص) پس از هجرت به مدینه ناگزیر به انجام نبردها یی با دشمنان اسلام یعنی مشرکان و یهودیان شدند. طبق نظرمغازی نویسان بزرگ جهان اسلام، جنگ های پیامبر اسلام یا به سبب نقض عهد بود،مانند جنگ بنی قینقاع درمدینه؛ یا برای جلوگیری از تجاوز بود،مانند جنگ خندق؛یا قصاص ومعامله به مثل بود؛ یا به سبب محاصره اقتصادی که آن هم دردنیای امروز مشروع ومجاز است، چنان که درجنگ بدر رخ داد؛ یا پیشگیری از تجاوز وجنگ بزرگتر، مانند تجاوزهای پراکند عمال روم درسرحدات وجنگ تبوک. این نبردها که به دو صورت غزوه و سریه انجام یافت غالبا جنبه تدافعی داشتند .اهمیت و نقش نبردهای دوران پیامبر (ص) در حوادث و رخ دادهای دوران آغازین اسلام موجب شده تا این نبردها تقریبا"در تمامی کتاب های تاریخ اسلام بازتاب یابند . هدف ازانجام این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی انجام یافته است؛ واکاوی رویکرد ها و چگونگی بازتاب نبردهای پیامبر (ص) در آثاربعضی از نویسندگان داخلی که در فاصله زمانی 1358 ه.ش.تاکنون به نگارش و انتشار کتا ب های تاریخ صدر اسلام اقدام کرده اند، می باشد.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که، غزوات و سریه های پیامبر (ص) بیشتر جنبه تدافعی داشته اندوبا رویکردهای توصیفی،دینی واعتقادی، واقعه نگارانه وتوصیفی - تحلیلی نگارش یافته اند. واژه های کلیدی: نبرد، نویسندگان، کتاب های تاریخ اسلام، پیامبر (ص)
    کلیدواژگان: _ نبرد، نویسندگان، کتاب های تاریخ اسلام، پیامبر (ص)
  • محمد باقر زینالی، علی الهامی*، حسین خسروی، سهراب اسلامی صفحات 93-114
    با روی کار آمدن صفویان تحولات عظیم سیاسی فرهنگی و اجتماعی در ایران بوقوع پیوست با این دگرگونی ها نقش صاحب منصبان دینی از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار بود طوری که بدون آن ایران اتحاد و پیوستگی لازم را بدست نمی آورد. با شکل گیری صفویه عالمان اندکی در ایران وجود داشت که بتوانند آموزه های تشیع را برای مردم تبیین و تفسیر کنند برای پاسخ به این نیاز علمای تراز اول از جبل عامل ، سوریه و بحرین به ایران هجرت کردند این انتقال یکی از مهم ترین مسایل در حوزه تاثیر گذاری در تاریخ ایران محسوب می شود که می باست اثرات آن به طور دقیق مورد دقت قرار گیرد در میان علمای مهاجر محقق کرکی از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار بود. پرسش محوری پژوهش حاضر این است که مناصب دینی چه اهداف و عملکرد هایی داشتند و فرضیه ی پژوهش آن است که مناصب دینی نقش مهمی در بعد سیاسی و اجتماعی از خود نشان دادند این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به این امر می پردازد تا بتواند زوایای پنهان آن را آشکار نماید.
    کلیدواژگان: شاه اسماعیل، علماء، مناصب دینی، شاه عباس
  • علی اصغر خسروی هفشجانی، حسین خسروی*، علی الهامی، سهراب اسلامی صفحات 115-136
    جهان اسلام، امروزه با چالش های گوناگونی رو به روست، بنابراین ضروریست که برای غلبه بر این چالش ها زمینه های تقریب مذاهب اسلامی را هموار سازیم.بی تردید هیچ مسلمان فهمیده ای نیست که نداند یکی از عوامل حرمت و بزرگی اسلام، تقریب مذاهب مختلف اسلامی با وجود اختلافات است. به هر میزان این هم گرایی در میان فرقه های اسلامی اعم از شیعه و سنی پررنگ تر شود، به همان اندازه نیز فرصت های بیشتری برای قدرت نمایی امت اسلامی در برابر زیاده خواهی دنیای زر و زورآماده خواهد شد.اما آنچه که مایه نگرانی است، شعله ور شدن دشمنی و کینه توزی در میان مذاهب و فرق مختلف اسلامی است. در حقیقت اختلاف در مسایل فقهی و بعضی مسایل غیراساسی که نتیجه طبیعی اجتهاد و تفکر آزاد است، در ذات خود خطرناک نیست و مقصود از تقریب مذاهب هم از بین بردن اصل اختلاف نیست، بلکه مهم ترین هدف این است که این اختلاف موجب دشمنی نگردد و دوری و مشاجره جای خود را به برادری و نزدیکی دهد. احادیث، کتب و گفتار و کردار امام رضا (ع) نشان دهنده آن است که ایشان درطول حیات متبرک خود تلاشی دوچندان در خصوص همگرایی ادیان از خویشتن نشان داده اند.فرضیه این نوشتار موثر بودن آموزه های امام رضا (ع) در وحدت ، همگرایی مذاهب براساس قرآن ، احادیث، روایات و مناظرات آن حضرت می باشد.در این نوشتار که به شیوه توصیفی و تحلیلی بنا شده است در وهله اول به صورت فیش و یادداشت ها ازمنابع ومآخذ گوناگون نگاشته وسپس موضوع بندی و فهرست بندی آخرالامر به تجزیه و تحلیل مطالب پرداخته است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، وفاق مذاهب، تقریب، گفتار و روش، اخوت و وحدت اسلامی
  • مجید فروتن، کیوان شافعی*، محمدقربان کیانی، انور خالندی صفحات 137-170
    اشغال ایران توسط متفقین در جنگ جهانی دوم پیامدهای متعددی در زمینه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای ایران بوجود آورد. یکی از این تاثیرات، پیامدهای اقتصادی بود که شرایطی چون قحطی و کمبود ارزاق، تورم و رکود، گرانی، کم رونق شدن دادوستد، تعطیلی مراکز تولیدی را به بار آورد. موضوع این تحقیق بررسی پیامدهای اقتصادی جنگ جهانی دوم در همدان است. در انجام این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی بهره جسته و اطلاعات به شیوه کتابخانه ای- اسنادی و بر اساس گزارش های موجود گردآوری شده است. این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که جنگ جهانی دوم و اشغال همدان چه پیامدها و تاثیرات اقتصادی بر این منطقه داشته است؟ یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد؛ عوامل متعددی در بروز مشکلات اقتصادی منطقه در دوران جنگ نقش داشته و اغلب این پیامدها به صورت کوتاه مدت و ناپایدار و محدود به دوران اشغال همدان می شده است. به علت این که وضعیت نامناسب اقتصادی همدان در فاصله سال های 1325-1320ه ش از پیامدهای عینی و ملموس زمان جنگ محسوب می گردید، رفع این مشکلات در اولویت مردم منطقه بوده است. حادث شدن جنگ جهانی دوم در حوزه اقتصادی صرفا پیامدهای متعدد منفی و مخرب برای منطقه به بار نیاورد بلکه نتایج مثبتی چون احداث و بهسازی راه های ارتباطی، برپایی مراکز تعمیرگاهی به خصوص وسایل نقلیه نظامی و تعلیم استادکار نیز به همراه داشته است. کلید واژه ها: همدان، جنگ جهانی دوم، متفقین، پیامدهای اقتصادی
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: همدان، جنگ جهانی دوم، متفقین، پیامدهای اقتصادی
  • یاسمن جوانشیر، منیژه صدری*، اسماعیل حسن زاده، حسین احمدی صفحات 171-186
    خورشید بانو از مهمترین زنان پیشرو و تجددخواه قرن سیزدهم هجری/ قرن نوزدهم میلادی در منطقه قراباغ است. موقعیت خانوادگی وی سبب شد که خواسته و ناخواسته زندگانی وی با سیاست گره بخورد. دوران کودکی و نوجوانی خورشید بانو با تلاطمات و تنش های سیاسی و نظامی منطقه، به ویژه قراباغ مصادف بود که به گرایش های نوگرایی و تجدد خواهی وی منجر شد. پیگیری و درک نوگرایی در جنبه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و ادبی قراباغ از سوی یک زن و شاهزاده قابل توجه و مهم است که در این پژوهش به آن پرداخته خواهد شد. در این پژوهش به روش تبیین تاریخی در صدد پاسخ گویی به این سوالات هستیم که افکار نوگرایی چگونه در خورشید بانو ایجاد شد و خورشید بانو چه نقشی در نوگرایی اجتماعی، فرهنگی و ادبی قراباغ داشت؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که آشنایی با شخصیت های مختلف در اندیشه نوگرایی از طریق مسافرت های متعدد وی به شهرهای مختلف قفقاز به خصوص تفلیس و همچنین موقعیت خانوادگی وی تاثیری عمده در توجه به نوگرایی منطقه قراباغ داشته است. به رغم مشکلات عدیده، فعالیت های خورشید بانو در ایجاد نهادهای مدنی، موسسات تمدنی و شکوفایی ادبیات تاثیر عمده ای در افزایش سطح فرهنگی و اجتماعی جامعه قراباغ داشته است.
    کلیدواژگان: خورشید بانو، قراباغ، نوگرایی، فرهنگی، اجتماعی
  • مریم نیل قاز، سینا فروزش*، رضا شعبانی صفحات 187-205
    با مطالعه اسناد عرایض به عنوان یکی از منابع مطالعه تاریخ اجتماعی در دوران معاصر، می توان نگاهی نو به زندگی اجتماعی و حیات فرهنگی و اقتصادی جامعه ایرانی داشت که شاید تاکنون مغفول مانده بود. مسایل پیروان ادیان، مذاهب و آیین های غیررسمی نیز به عنوان یکی از لایه های حیات اجتماعی مردم ایران، نیازمند بررسی بیشتر در دوره های مختلف تاریخی است و از این منظر، این اسناد، می تواند کمک شایانی به شناخت زندگی و مشکلات این گروه های اجتماعی داشته باشد. در این پژوهش، اسناد عرایض دوره ناصری، طی سال های 1301 تا 1303ه.ق مورد بررسی قرار گرفته است. مذاهب ذکر شده در این اسناد عمدتا شامل دو گروه مذهبی مسیحی و یهودی است. روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی (استقرایی) و شیوه نگارش و تدوین آن به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد. استخراج اطلاعات و داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که جز در مسایل مذهبی، در سایر امور، مسایل پیروان ادیان، مذاهب و آیین های رسمی و غیررسمی مشترک بوده است. در مورد مسایل مذهبی نیز به جرات می توان گفت که عمدتا مستمسک و بهانه -های اربابان و صاحبان قدرت برای رسیدن به اهداف مادی شان بوده است
    کلیدواژگان: عریضه، ناصرالدین شاه، یهودیان، مسیحیان
  • نادیا هداوند میرزایی، سید علیرضا ابطحی فروشانی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 206-216
    در قرن 11 هجری میرزا محمد امین استر آبادی(م.1031 ق.) به روش علمای متقدم، اهل حدیث(عقل ستیز) با تالیف کتاب "فواید المدنیه" مکتب اخباری را احیاء نمود .به گفته آیت الله مطهری در کتاب" اسلام و مقتضیات زمان" آیت الله بروجردی بر این نظر بوده که؛ محمد امین استرآبادی در اندیشه های خود تحت تاثیر فلسفه حس گرا غربی بوده است. این که چگونه فلسفه حس گرا غربی، میرزا محمد امین استر آبادی را تحت تاثیر قرار داده است سوالی است که تلاش می شود؛ به روش تاریخی و به شیوه توصیفی_تحلیلی و براساس منابع معتبر موجود مورد بررسی قرار گیرد. به نظر می رسد؛ میرزا محمد امین استر آبادی با اوج گیری روابط دولت صفویه با دول اروپایی و به دنبال ایجاد موجی اجتماعی بطور مستقیم و غیر مستقیم و تحت تاثیر فضای موجود به چنین باوری رسیده باشد.به نظر می رسد؛ به دلیل همگرایی قابل توجه تفکر میرزا محمد امین استرآبادی و تفکر حسی در فلسفه اروپایی و حملات هر دو جریان به عقلگرایی و نیز معاصر بودن وی با فرانسیس بیکن(م.1626 ق.) امکان دارد که ایشان طی سال های اقامت در مکه با فلسفه حس گرا غربی آشنا شده باشد.
    کلیدواژگان: تاثیرگذاری، فلسفه، حس گرایی، میرزا محمدامین استرآبادی
  • کرامت الله راسخ*، رامین رسول اف صفحات 217-239
    هدف
    هدف مقاله مطالعه تغییر ساختار مالکیت زمین در ایران است.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش منبعث از جامعه شناسی تاریخی جدید چارلز تیلی و مایکل مان انجام گرفت که در چهارچوب آن موضوعی خاص در بستر تاریخ به روش اسنادی و کتابخانه ای بررسی می شود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که اقتصاد ایران در آستانه قرن بیستم، اقتصاد کشاورزی معیشتی خودکفا بود. این اقتصاد بر اساس تصاحب زمین و نه مالکیت آن، مبانی اسلام و عرف حاکم بر جامعه بناشده بود. نگرش عمومی به مالکیت حرمت آن بود، بنابراین مالکیت به مثابه حق عمومی در اذهان عمومی پذیرفته نشد و همواره در معرض دست اندازی گروه های اجتماعی صاحب نفوذ قرار داشت.
    نتیجه
    نتایج پژوهش نشان می دهد که مالکیت در جامعه مدرن ایرانی نیز ارزش نیست. این را می توان در طرح های اقتصاد شبه سوسیالیستی، مالکیت مشاع و اقتصاد تعاونی مشاهده نمود که حاوی همان رویکردهای اقتصادی درباره مالکیت است که محتوای اصلی آن درنهایت نفی مالکیت است.
    کلیدواژگان: مالکیت، مالکیت زمین، تصاحب، تاریخ اجتماعی، سنت گرایی بازتابی
  • الهام کیا، اللهیار خلعتبری* صفحات 240-259
    پژوهش حاضر با تبیین برخی مفاهیم، اصول و نظریه های مندرج در فرهنگ و اندیشه ایرانی در دوره پیش از اسلام کوشیده است مجموعه فکر ایرانی را به مثابه دستگاهی منسجم و متعامل نشان دهد. بر این اساس هندسه فکر ایرانی از سه جزء نظام اعتقادی، نظام اخلاقی و نظام سیاسی تشکیل شده است که دو جزء نخست با فراهم کردن انگاره های پشتیبانی کننده، «الگوی شهریاری» ایرانی را در جزء سوم یعنی نظام سیاسی شکل داده است.«الگوی شهریاری» ایرانی به جهت انسجام نظری همچون پارادایم ثابت به دوره پس از ورود اسلام به ایران منتقل و با استحاله الگوی خلافت به سلطنت به شیوه اساسی کشورداری ایرانی تبدیل شده است. سوال محوری پژوهش حاضر آن است چارچوب فرهنگ اندیشه ایرانشهری دارای چه اجزا و عناصری است؟ بر اساس فرضیه مطرح شده، نظام سیاسی و دینی اجزای مهم و تعیین کننده ساختار اندیشه فرهنگ ایرانشهری هستند.این پژوهش با استناد به منابع دوره پهلوی و دوره اسلام و با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: ایرانشهر، فرهنگ، اهورامزدا، ساسانیان
  • نادره نفیسی* صفحات 260-276

    درباره خاندان های ایرانی پیش از اسلام، پژوهش های بسیاری انجام پذیرفته، اما به چگونگی روند تاثیرهای فرهنگی این خاندان ها تا سده های اخیر کمتر پرداخته شده است. در این جستار، کوشش بر آن است که از راه نسب شناسی و با شناخت خاندان اسپهبدان، در جایگاه یکی از خاندان های اشرافی موثر در سرنوشت سیاسی - اجتماعی این سرزمین، نشان داده شود که بخشی از دستاوردهای ملی و تداوم فرهنگی ما ایرانیان، ریشه در ماندگاری تاریخی این خاندان های کهن دارد. اسفندیاری ها از خاندان اسپهبدان طبرستان از نمونه های ماندگاری فرهنگی و شکوفایی این دودمان های کهن اند. نگاهی به تبارنامه خانوادگی این خاندان بیانگر حضور گسترده آنها در زمینه های گوناگون از سپاهی گری که منصب مورثی آنان بوده تا وزارت، ادب و هنر است. نگارنده مقاله بر پایه روش کتابخانه ای و با پی گرفتن تبار خاندان اسفندیاری - به عنوان یک نمونه موردی- از پیش اسلام تا روزگار کنونی کوشیده است نشان دهد که یکی از عوامل بالندگی فرهنگ ایرانی و نظام دیوانسالاری این سرزمین وامدار پیوستگی و تدوام فرهنگی خاندان های کهن است. این مقاله به دنبال اثبات این فرضیه است که تاثیر دستاوردهای فرهنگی ساسانیان و ساختار اداری آنان نه تنها در سده های آغازین هجری که تا امروز نیز به روشنی قابل پیگیری است.

    کلیدواژگان: خاندان های ایرانی، اسپهبدان، طبرستان، سنت
  • علی اکبر محمدی الموتی، سینا فروزش*، غلامحسین زرگرینژاد صفحات 277-291
    هر چند محققین مختلف مولفه های مختلفی در عدم پایداری احزاب و ناکارآمدی آن ها در دوره پهلوی دوم بررسی نمودهاند اما شاید بتوان گفت گستردگی ایران و به تبع آن ساختار اجتماعی ناهمگن جامعه ایرانی یکی از دلایلی است شکاف های اجتماعی آن در طی روند تاریخ، بویژه در بعد از به قدرت رسیدن رضاشاه گسترده تر شده و وفاق اجتماعی لازم برای توسعه سیاسی و در راس آن شکل گیری احزاب سیاسی را تقلیل داده است. وفاق ملی در جوامعی که از قومیت ها، گروه ها و خرده فرهنگ های متعددی تشکیل شده اند از اهمیت ویژه ای برخوردار است و عامل مهمی در ثبات و انسجام سیاسی و اجتماعی بدون کنترل بیرونی است. «پیامد های حاصل از وجود بسترهای اجتماعی ناهمگن مانند گسترده تر شدن شکاف قومی-مذهبی ، ایجاد و گسترش شدن شکاف بین سنت گرایان و تجددخواهان ، افزایش شکاف طبقاتی بین مردم و تعارضات ایدولوژیک دربین نخبگان سیاسی دخیل در امر فعالیت احزاب سیاسی، باعث شد تا احزاب سیاسی در دوره پهلوی دوم نتوانند به کارآمدی و ثبات مدنظر دست یابند .
    کلیدواژگان: نهادهای مدنی، احزاب سیاسی، ناکارآمدی- ساختاراجتماعی، شکاف اجتماعی
  • محدثه خسروی، اردشیر اسدبیگی*، محمود مهدوی دامغانی، شهربانو دلبری صفحات 292-310
    تاریخ اجتماعی به عنوان گرایشی نو در بررسی تاریخ جوامع گذشته، تلاش می کند تا به زندگی روزانه مردم عادی توج‍‍‍‍‍ه کند.در این مطالعات مولفه «مشاغل» به عنوان رکن اصلی حیات اجتماعی و اقتصادی، از اهمیت خاصی، برخوردار است. شهر بغداد با ترکیب و ساختاری سیاسی و اقتصادی در زمره مشهورترین پایتخت های اسلامی قرار داشت. جاذبه های سیاسی، علمی و فرهنگی بغداد در دوره خلافت عباسیان به حضور پرشمار جمعیت در این شهر منجر شد و به تبع آن رشد شهر نشینی و گسترش امور اقتصادی و امور سیاسی به تحول مشاغل در این دوره منتهی گشت. این نوشتار ضمن بررسی مشاغل این دوره به عنوان بخش مهم از تاریخ اجتماعی در قرن های دوم تا هفتم هجری، سعی در نشان دادن علل تحول در مشاغل عصر عباسی دارد .این پژوهش سعی دارد با استفاده روش توصیفی و تحلیلی به پاسخ این پرسش دست یابد که علل تحول مشاغل در بغداد عصر عباسی از قرن 2تا7 هجری قمری چیست؟به نظر می رسد از عوامل تحول در مشاغل بغداد در طی پنچ قرن می توان به گسترش نظام اداری و پدیداری مشاغل گوناگون دولتی، رشد شهرنشینی و رفاه طلبی، ایجاد مراکز علمی و آموزشی، امنیت و گسترش اقتصاد و توسعه امور کشاورزی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: بغداد، خلافت عباسی، تحول، شغل، قرن دوم تا هفتم هجری
|
  • Mohammadreza Saidi, Zohair Siamian *, Sina Forouzesh Pages 1-21
    The end of the fifth century AH in the history of Khorasan with The end of the fifth century, throughout the sixth and seventh centuries AH is one of the most important periods in the history of Sufism. The emergence of many great Sufi elders, the establishment of the oldest organized methods, the formation of some rituals, the growth and development of monasteries as formal social institutions, are prominent features of this period. While the religions of the society were facing each other among the Sunnis and Shiites, the Sufi currents tried to reduce these sectarian differences by presenting unifying concepts. Among these issues were the differences between the Islamic sects, the issue of the caliphate, the Imamate, and the position of my Rashidun caliphs in terms of political legitimacy and ideological superiority, but the Sufi currents tried to define the issue differently by offering a different definition of the issue. Rashidun caliphs should be considered Sufis in Islamic thought and culture. The problem of the present research is what was the position of the personality of the Rashidun caliphs in the Sufi currents of the sixth century AH in Khorasan? The position of the Rashidun caliphs in the Sufi currents seems to be convergently defined, given that Sufism and mysticism have always been the inspiration and unifier of Muslims. In the present study, the typology of religious and social concepts of the life of the four caliphs in Sufi literature has been studied in a semantic way.
    Keywords: Sufism, Rashidun Caliphs, Khorasan, Social Convergence
  • ABBAS SHIRMOHAMADI, Mahdi Goljan *, Fereshtesadat Etetagfar Pages 22-38
    With the rise of the Fatimids in North Africa, a great change took place in the Islamic world, and that was the establishment of a caliphate based on Shiite beliefs. The institution of the ministry was one of the influential institutions in the political structure of the Fatimid government, and they, like the Abbasid government, had two types of ministries of enforcement and delegation, which were ministers in the first period and the caliph was in power. The ministry of delegation began, and the ministers were the main power in the Fatimid caliphate. The main question of the present study is what role did the Shiite ministers of the Fatimid religion play in the spread of Shiism and Shiite beliefs in Egypt? The research hypothesis is that the Fatimid Shiite ministers played a significant role in the spread of Shiism and Shiite beliefs in Egypt. Based on the findings of this descriptive-analytical study, the actions and reforms carried out by the Shiite ministers of the Fatimid religion during their ministry have played an effective role in establishing their government and spreading Shiite beliefs in North Africa.
    Keywords: Fatimids, Shiites, Ministries, Egypt
  • Nosratollah Taherklani, Korosh Fathi *, Boshra Delrish, Ali Zakeri Pages 39-58
    The Seljuks, themselves one of the 22 tribes of the Turkmen Oghuz, invaded the eastern borders of the Abbasid Caliphate with an alliance between the Turkmen tribes and the Turkic tribes, establishing the first tribal government in the Islamic period. For this reason, they gave a special role to the Turkmen and Turks in their military organization. The purpose of this study is to recognize and study the role of different tribes in the pillars of the great Seljuk army. The research method is historical and descriptive-analytical in the theoretical framework of the system and tribal identity. After describing the invasion of Turkmen and Turkic tribes, especially from the fourth century and the disappearance of the eastern borders of Iran, the role of each tribe in the Seljuk corps was analyzed and it was concluded that after the establishment of the Seljuk government and Iranian cooperation with them in administration The government gradually diminished the role of the Turkmen and Turkic tribes in the Seljuk army and was replaced by trained cavalry from Turkish slaves. This issue, along with the increase of Turkmen and Turkic tribes in many parts of Transoxiana and Greater Khorasan during this period, as well as the rebellious spirit of Turkmen rulers, created challenges between the central government and the tribes, which eventually weakened and overthrew the Seljuk rule by the tribes. Turkmen became Oghuz.
    Keywords: tribe, Turkmen, Turk, Sepah, Seljuk
  • Ahmad Abasinia *, Hassan Shadpoor, Mohammad Nabi Salim Pages 59-73
    One of the Iranian dynasties that dominated the east of the Islamic Caliphate was the Al-Saman, who ruled over the Transnistrian region from the first half of the third century AH and gradually promoted Iranian culture and national traditions by retaining political citizenship from Bani Abbas. They made an effort. The behavior of this dynasty against the Iranian independence movements has caused doubts in the attitude towards Samanid Iranianism.Relying on a descriptive-analytical method, this study aims to answer the question of what was the nature of the Samanids' political behavior with the Iranian independence-seeking movements? The findings of the study indicate that Al-Saman had a behavior contrary to the discourse of the Iranian independence movements and despite the tendency to Persian culture and civilization, pursued their own interests by following the Islamic caliphate and therefore, They were hostile to the Iranian independence movements.Keywords: Samanids, Abbasids, Independence movements, 3rd and 4th centuries AH.
    Keywords: Samanids, Abbasids, Independence movements, 3rd, 4th centuries AH
  • Zarifeh Mir, Farinaz Hooshyar *, Soheila Torabi Farsani Pages 74-92
    AbstractAfter migration to Medina, the prophet of Islam (PBUH), was inevitably forced to have fights with the enemies of Islam, namely, pagans and Jews. According to great Maghazi (Raids) reporters in the Islamic World, the battles that the prophet had to have were for the following reasons: for the breach of promise as in the battle of Banu Qaynuqa in Medina; for the prevention of aggression as in the battle of the Trench; for the retaliation and reciprocation; for the economic blockade imposed, the battle of which is by today’s standards quite legitimate and authorized, as in the battle of Badr; and finally for the prevention of expansion of wars as in the battles against the sporadic raids the Romans had along the borders, and as in the battle of Tabuk. Such battles consisted of ‘Qazvahs’ and ‘Saryehs,’ which were often defensive. . By using a descriptive-analytical method, this study aimed to explore the different approaches and the ways of representation of the Prophet’s battles by the Iranian scholars publishing different books on the history of Islam from 1980 till now. The findings of the study revealed that the Prophet’s battles have been represented by using religious-ideological, chronicling, and descriptive-analytical approaches in such books. . The research results show that all the prophet’s Ghazwas (the battles the prophet was personally all reported from a narrative, descriptive, analytic, religious, and faith perspective. Key Words: battles, authors, books on the history of Islam, the Prophet Muhamm
    Keywords: _ battle, authors, books on the history of Islam, the Prophet Muhamm
  • Mohammad Bagher Zeinali, Ali Elhami *, Hossein Khosravi, Sohrab Eslami Pages 93-114
    With the coming to power of the Safavids, great political, cultural and social changes took place in Iran. With these changes, the role of religious officials was of special importance and importance, without which Iran would not achieve the necessary unity and cohesion. With the formation of Safavidism, there were few scholars in Iran who could explain and interpret Shiite teachings to the people. To respond to this need, top scholars from Jabal Amel, Syria and Bahrain migrated to Iran. This transfer is one of the most important issues in the field of influence in the history of Iran, the effects of which must be carefully considered. Mohaghegh Karki immigrant scholars had a special prestige and importance.The central question of the present study is what were the goals and functions of religious positions and the hypothesis of the research is that religious positions showed an important role in the political and social dimension. Reveal it secretly.
    Keywords: Shah Ismail, Scholars, religious positions, Shah Abbas
  • Ali Asqar Khosravi Hafshajani, Hoseyn Khosravi *, Ali Elhami, Sohrab Eslami Pages 115-136
    The Islamic World is facing a variety of challenges nowadays. It is therefore necessary to pave the path for making the Islamic branches closer together in order to overcome the challenges. There is no doubt that all faithful Muslims know that one of the reasons of the greatness of Islam is the closeness and unification of Islamic religions despite the differences and disputes. The stronger this unification among Islamic branches including Shias and Sunnis get, there will be more chances and opportunities prepared for the Islamic world to face their enemies. But what is worrying is the ignition of adversaries, hostilities and spiting among different branches and cults of Islam. Actually the disputes in religious jurisprudence and some of the nonfundamental issues which are the natural result of free thought and the practice of religious jurisprudence are not innately dangerous and the goal of religious unification is not diminishing and destroying the differences themselves but its most important goal is not to let these differences cause adversaries and let brotherhood and closeness replace disputes and separation. The sayings, books and behavior of Imam Reza(AS) show that during his fruitful life he carried out serious efforts to unite the religions. The theory of this research is the effectiveness of Imam Reza’s teachings in religious unification according to holy Quran, sayings and his debates. This descriptive analytical research starts first by notetaking from different sources, then categorizing them and at last analyzing them.
    Keywords: Imam Reza(AS), religious cooperation, Unification, Sayings, Methods, Brotherhood, Islamic Unity
  • Majid Forotan, Kaivan Shafei *, Mohammad Ghorban Kiani, Anvar Khalandi Pages 137-170
    The Allied occupation of Iran in World War II had several political, economic, social, and cultural consequences for Iran. One of these effects was the economic consequences that led to conditions such as famine and food shortages, inflation and recession, high prices, declining trade, and the closure of production centers. The subject of this research is the study of the economic consequences of World War II in Hamedan. In conducting this research, descriptive-analytical method has been used and information has been collected in a library-documentary manner based on existing reports. This research seeks to answer the question of what were the economic consequences and effects of World War II and the occupation of Hamedan on this region? The findings of the present study show; Numerous factors have played a role in the economic problems of the region during the war and most of these consequences have been short-term and unstable and limited to the occupation of Hamedan. Due to the unfavorable economic situation of Hamedan during the years 1325-1320 was considered as an objective and tangible consequences of the war, solving these problems has been a priority for the people of the region. The outbreak of World War II in the economic field not only had many negative and destructive consequences for the region, but also had positive results such as the construction and improvement of communication routes, the establishment of repair centers, especially military vehicles, and master training. Keywords: Hamedan, World War II, Allies, Economic Consequences.
    Keywords: Hamedan, World War II, Allies, Economic Consequences
  • Yasaman Javanshir, Manizheh Sadri *, Esmaeil Hasan Zadeh, Hoseyn Ahmadi Pages 171-186
    Khorshid Banoo is one of the most important progressive and modernist women of the 13th century AH / 19th century AD in Qarabagh region. His family situation caused his life to be tied to politics, willingly or unwillingly. Khorshid Banoo's childhood and adolescence coincided with the political and military turmoil and tensions in the region, especially in Karabakh, which led to her tendencies towards modernity and modernism. The pursuit and understanding of modernity in various social, cultural and literary aspects of Qarabagh by a woman and a prince is significant and important, which will be addressed in this study. In this research, we try to answer the questions of how modernity ideas were created in Khorshid Banoo and what role did Khorshid Banoo play in the social, cultural and literary modernity of Karabakh? Findings show that acquaintance with different personalities in the idea of ​​modernity through his numerous trips to various cities in the Caucasus, especially Tbilisi, as well as his family situation has had a major impact on the modernization of the Karabakh region. Despite many problems, Khorshid Banoo's activities in creating civic institutions, civilizations and the flourishing of literature have had a major impact on increasing the cultural and social level of the Karabakh community.
    Keywords: khorshid banu, Karabakh, modernity, Cultural, Social
  • Maryam Nilghaz, Sina Foroozesh *, Reza Shaabani Pages 187-205
    By studying petition documents as one of the sources for studying social history in the contemporary era, one can take a new look at It had the social life and the cultural and economic life of the Iranian society, which may have been neglected until now. Followers issues unofficial religions, sects and rituals as one of the aspects of the social life of the Iranian people need to be examined.It is mostly in different historical periods and from this perspective, these documents can be of great help in understanding life and Have problems with these social groups. In this research, the documents of the petitions of the Nasiri period, during the years 1301 It has been studied until 1303 AH. The religions mentioned in these documents mainly include two Christian religious groups And he is Jewish. The research method in this article is the historical method (inductive) and the method of writing and compiling it as It is descriptive-analytical. Extraction of information and data has also been done in the form of libraries and documents.The findings of this study show that except for religious issues, in other matters, issues of followers of religions, sects and Formal and informal rituals have been common. regarding religious issues, we can boldly say that mainlyIt has been an excuse for lords and those in power to achieve their material goal.
    Keywords: petition, Nasser al-Din Shah, issues, Jewish, Christian
  • Nadia Hadavand Mirzaei, Sayed Alireza Abtahi Forooshani *, Feizollah Boushasb Goosheh Pages 206-216
    In the 11th century AH, Mirza Mohammad Amin Astarabadi (1031 AH) revived the Akhbari school in the manner of the early scholars, the group of hadith (anti-rationalism) by publishing the book "Favaed Al Madineh". According to Ayatollah Motahari who did mention in his book "Islam and the Necessities of Time", Ayatollah Boroujerdi was just on the opinion that Mohammad Amin Astarabadi was influenced by Western sensory philosophy in his thoughts. The important question here which we try to discuss is How Western sensory philosophy could Impact on Mirza Mohammad Amin Astarabadi. Answering to this question we will examine in a historical way and in a descriptive-analytical route based on the available reliable sources It appears; Mirza Mohammad Amin Astarabadi has reached such a belief because of the Safavid state's relations with European countries and followed the creation of a social wave directly and indirectly and under the influence of the existing atmosphere Due to the remarkable convergence of Mirza Mohammad Amin Astarabadi's thoughts combined with sensory thinking in European philosophy and also attacking of both currents on rationalism and his contemporaneity with Francis Bacon ( 1626 AH), it is possible that he got familiar with Western sensory philosophy while his residency years in Mecca.
    Keywords: Susceptibility, philosophy, Sensualism, Mirza Muhammad Amin Astarabadi
  • Keramatollah Rasekh *, Ramin Rasoulof Pages 217-239
    The purpose of this article is to study the history of structure Transformation of Land ownership in Iran. This study was conducted in the context of the new historical sociology, in particular in relation to the works of Charls Tilly and Micheal Mann, on the basis of which the subject is carried out using documentary and bibliographic methods. Iran's economy at the turn of the twentieth century was a self-coeffient agricultural economy. The basis of this economic structure was the relationship of land acquisition as land ownership, which was justified in terms of Islamic principles and the prevailing custom of society. On this basis, the public attitude to property was negative, so that the property was not socially accepted and respected. It was the sphere of intervention of powerful people and groups. Even the “new middle class” that emerged mainly in the 20th century, did not support property rights, but by advocating a quasi-socialist economy, communal property, and cooperative economics, ultimately represented the same economic approaches to ownership that was traditionally held. The result of this research is that traditional economic and property relations are justified, in the sense that they are reinterpreted in the context of new categories such as “cooperative”, “equality”, “justice”.
    Keywords: ownership”, “landownership”, “land acquisition”, “social history”, “Reflexive Traditionalism”
  • Elham Kia, Allahyar Khalatbari * Pages 240-259
    The present study, by explaining some concepts, principles and theories contained in Iranian culture and thought in the pre-Islamic period, has tried to show the collection of Iranian thought as a coherent and interactive system. Accordingly, the geometry of Iranian thought is compose of three components: the belief system, the moral system, and Iranshahri culture was more prominent in Iran. the political system.» Shahriari »Iranian for the ake of theoretical coherence as a fixed paradigm has been transferred to the period after the arrival of Islam in Iran and with the transformation of the caliphate model to monarchy has become the basic method of Iranian governance. Hence, it reached the Islamic period and influenced it. The central question of the present study is what are the components and elements of Iranshahri thought culture framework? According to the hypothesis, the political and religious system are very important and significant components and determinants of the thought structure of Iranshahri culture.
    Keywords: Iranshahr, Farhang, Ahuramazda, Sasanian
  • Nadereh Nafisi * Pages 260-276

    Much research has been done on pre-Islamic Iranian families, but less attention has been paid to the cultural influences of these families. In this article, through genealogy and survey of the Espahbodan family, as one of the aristocratic families influencing the socio-political destiny of this land, an attempt is made to show that part of our national achievements and cultural continuity of Iranians is rooted in the historical permanence of the ancient families. The Esfandiari family from the Espahbodan dynasty is an example of the cultural continuity and prosperity of these ancient dynasties. A look at the family genealogy of this family shows their wide presence in various fields, from the army to ministry, literature, and art. This article seeks to prove the hypothesis that the influence of the cultural achievements of the Sassanids can be traced not only in the early centuries AH but also to the present day.

    Keywords: Iranian families, Tabarestan, Espahbodan, tradition
  • Aliakbar Mohammadialamuti, Sina Foroozeh *, Gholam Hossein Zargarinezhad Pages 277-291
    Although different researchers have investigated various factors in the instability of parties and their inefficiency in the second Pahlavi period, but it can be said that the expansion of Iran and the heterogeneous social structure of Iranian society is one of the reasons for its social divisions during the course of history, especially in After Reza Shah's coming to power, it has become more widespread and the social consensus necessary for political development and above all the formation of political parties has been reduced. National unity is of particular importance in societies that are made up of several ethnicities, groups and subcultures and is an important factor in political and social stability and cohesion without external control. "The consequences of the existence of heterogeneous social platforms, such as the widening of the ethnic-religious gap, the creation and expansion of the gap between traditionalists and modernists, the increase of the class gap between people and ideological conflicts among the political elites involved in the activities of political parties, caused Political parties could not achieve the desired efficiency and stability during the second Pahlavi period.
    Keywords: civic institutions, Political parties, Inefficiency, Social structure, Social Gap
  • Mohadese Khosravi, Ardeshir Asadbeigi *, Mahmood Mahdavi Damghani, Shahrbanoo Delbari Pages 292-310
    Social History as a New Trend In studying the history of past societies, it tries to pay attention to the daily life of ordinary people. In these studies, the component of "occupations" as the main pillar of social and economic life is of special importance. The city of Baghdad was one of the most famous Islamic capitals with its political and economic composition and structure. The political, scientific and cultural attractions of Baghdad during the Abbasid caliphate led to the large presence of the population in this city, and consequently the growth of urbanization and the expansion of economic and political affairs led to the transformation of jobs in this period. This article, while examining the occupations of this period as an important part of social history in the second to seventh centuries AH, tries to show the causes of change in occupations of the Abbasid era. This study tries to answer the question by using descriptive and analytical methods. What is the evolution of jobs in Baghdad during the Abbasid era from the 2nd to the 7th century AH?It seems that among the factors of change in Baghdad jobs during five centuries can be the expansion of the administrative system and the emergence of various government jobs, the growth of urbanization and welfare, the establishment of scientific and educational centers, security and economic development and agricultural development.
    Keywords: Baghdad, Abbasid caliphate, transformation, Occupation, 2nd to 7th century AH