فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 122، امرداد و شهریور 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 122، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هل ماه کارگر، مریم پیمانی* صفحات 318-329
    زمینه و هدف

    تغییرات بیان ژن SET1B می تواند به صورت مستقیم بر بروز و پیشرفت سرطان تاثیرگذار باشد. ژن کدکننده lncRNA LIMT به صورت آنتی سنس و در جهت مخالف SET1B رونوشت برداری می شود. هدف از این پژوهش بررسی بیان lncRNA LIMT و SETD1B در بافت های توموری در مقایسه با بافت های سالم مجاور در بیماران سرطان کلورکتال و ارتباط این دو ژن با ویژگی های کلینیکی بافت های توموری می باشد.

    مواد و روش ها

    پس از جمع آوری 40 بافت توموری و نرمال مجاور، استخراج Total RNA و سنتز cDNA صورت گرفت و سپس سطح بیان ژن های موردنظر در بافت های توموری و نرمال مقایسه شد. در نهایت نتایج به دست آمده به وسیله نرم افزار Prism تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    سطح بیان SETD1B  به طور معنی داری در نمونه های توموری به میزان 1/8 برابر افزایش نشان داد (0/01103=p) در حالی که سطح بیان LIMT  lncRNA در بافت توموری در مقایسه با بافت نرمال، تغییر چشم گیری نداشت (0/5391=p). به علاوه سطح بیان SET1B  و LIMT lncRNA در دو گروه سنی بالای 60 سال و پایین تر از 60 سال در بافت های توموری تغیر معنی داری نداشت. همچنین تحلیل ROC نشان داد که SETD1B با مساحت زیر سطح نمودار AUC0/9336- و 0/9902-CI0/8771- می تواند جمعیت بیمار را از سالم جدا کند و می تواند به تشخیص بیماری سرطان کلورکتال کمک کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می توان گفت SETD1B در بافت توموری افزایش می یابد و می تواند به عنوان یک بیومارکر برای سرطان کلورکتال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ژن SETD1B، LncRNA LIMT، سرطان کلورکتال، نمودار ROC
  • الهام حویزی*، کیاوش هوشمندی صفحات 330-343
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، محققان به دلیل فعالیت بیولوژیکی بالا و سمیت کم، بر فعالیت ضدسرطانی کومارین تمرکز کرده اند که می توانند عوارض جانبی ناشی از پرتودرمانی را خنثی کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیرات سیتوتوکسیک کومارین بر سلول های سرطانی رده های HT-29 و A549 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، استوک کومارین تهیه و سلول ها با غلظت های 5، 10، 15، 20 و 25 میکرومولار آن تیمار شدند و در روزهای 1، 3 و 5 روز پس از تیمار، بقا و مورفولوژی سلول ها ارزیابی شد. غلظت IC50 کومارین با استفاده از روش MTT در دو رده سلولی محاسبه گردید. همچنین بیان ژن های درگیر درآپوپتوز همچون Bax, Bad  و Bcl-2 با روش qRT_PCR ارزیابی شد. یافته ها با استفاده از روش آماری واریانس یک طرفه تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کومارین به صورت وابسته به دوز و زمان، میزان بقا و تکثیر سلول های HT-29 و A549 را به طور معنی-داری (P≤0.001)کاهش می دهد همچنین درصد بقای سلولی در سلول های تیمارشده در روز پنجم نسبت به گروه کنترل، به شدت کاهش یافت که نسبت به نمونه های روز اول و سوم هم کاهش معنی دار را نشان داد (P≤0.001). تغییرات موروفولوژی همچون کاهش تراکم سلولی، گردشدن و چروکیدکی سلول ها نیز به طور محسوسی در سلول های تیمار شده مشاهده شد. همچنین، نتایج مولکولی نشان داد که کومارین توانست سبب افزایش معنی دار بیان ژن های Bax, Bad و کاهش بیان ژن Bcl-2 گردد که این تغییرات ژنی در سلول های A549 به طور معنی داری بیشتر از HT-29 بود.

    نتیجه گیری

    کومارین قادر است فعالیت ضدتکثیری و القای آپوپتوزی موثری در برابر سلول های سرطانی کولون و ریه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیتوتوکسیسیته، کومارین، سرطان کلورکتال، سرطان ریه، آپوپتوز
  • سمیرا ده آبادی، پیمان حسنی ابهریان، ادیس کراسکیان موجمباری*، محمدرضا بلیاد، پریسا پیوندی صفحات 349-356
    زمینه و هدف

    سلامت زنان پایه سلامت خانواده و جامعه است. مطالعات نشان می دهد یکی از عواملی که به ارتقای سلامت عمومی زنان منجر می شود، سطح مهارت های مختلف شناختی و هیجانی است، هدف پژوهش حاضر مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و توان بخشی شناختی حافظه فعال و تلفیق آنها بر سلامت عمومی دختران افسرده بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش تمام دختران مراجعه کننده به مراکز روان شناختی شهرستان سبزوار در سال 1398 بودند که از میان این مراجعان 60 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه آزمایش و 1 گروه گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان در این پژوهش در سه دوره زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ارزیابی شدند. گروه مداخله اول تحت 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، گروه مداخله دوم تحت 10 جلسه توان بخشی شناختی حافظه فعال و گروه مداخله سوم تحت 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و 10 جلسه توان بخشی شناختی حافظه فعال قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد بین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، توان بخشی شناختی حافظه فعال و تلفیق این دو روش تفاوت معنادار) 0/001=P وجود دارد..

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تلفیق دو روش از اثربخشی بیشتری نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان توانبخشی شناختی به تنهایی داشته است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، توان بخشی شناختی، حافظه فعال، سلامت عمومی
  • هادی ذوالفقارزاده، شیوا حیدری*، اسفندیار بالجانی، پویا حسین زاده صفحات 357-368
    زمینه و هدف

    اعتقادات و نگرش های متفاوت افراد، گاهی منجر به اشکال مختلفی از انگ و تبعیض در برابر یک گروه با اعتقادات متفاوت می شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان انگ و تبعیض و اظهار عملکردهای تبعیض آمیز دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در مواجهه با مبتلایان به HIV/AIDS انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 90 دانشجوی پرستاری ترم 5 و 6 دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه به صورت سرشماری انتخاب و با استفاده از پرسش نامه رفتار و مراقبت های حرفه ای از بیماران مبتلا به ایدز بررسی شدند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری توصیفی استفاده گردید.

    یافته ها

    76/7 درصد بر این باور بودند که می توانند به دلیل حفظ سلامت خود و خانواده شان از ارایه خدمت به بیماران مبتلا به ایدز امتناع کنند. 55/5 درصد دانشجویان ترس از مبتلا شدن را مهم ترین نگرانی در درمان مراقبتی از بیماران مبتلا به ایدز می دانستند. 7/8 درصد دانشجویان اظهار کردند که از ارایه درمان مراقبتی به بیمار مبتلا به ایدز امتناع کردند..

    نتیجه گیری

    افزایش میزان انگ و تبعیض دانشجویان پرستاری نسبت به بیمار مبتلا به ایدز می تواند به علت ترس از مبتلا شدن و کمبود وسایل پیشگیرانه باشد، ارایه آموزش های مناسب، تقویت انگیزه های مادی و معنوی و اتخاذ قوانین جدید در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ایدز، تبعیض، انگ، عملکرد، دانشجویان پرستاری
  • زهرا عابدینی، مریم سعیدی* صفحات 369-378
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید-19 مهم ترین معضل سلامت در سال های اخیر بوده است. از آنجا که درک علایم، اولین گام در تشخیص شدت بیماری است و شناسایی عوامل موثر بر تسکین علایم و تخفیف ناراحتی بیماران ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و علایم بیماران کووید-19 در طول همه گیری انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی با مشارکت 235 بیمار کووید-19 بستری در بیمارستان های شهر قم بود. نمونه گیری به روش آسان از اردیبهشت تا خرداد 1399 انجام شد. برای سنجش سلامت معنوی از پرسش نامه پولوتزین و الیسون و برای ارزیابی علایم بیماری از مقیاس علایم بیماری ادمونتون استفاده شد. آزمون آماری تی و آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل ارتباط متغیرهای جمعیت شناختی، سلامت معنوی و علایم به کار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بیشتر شرکت کنندگان دارای سطح بالای سلامت معنوی (96/2) 70/14 و سطح متوسط علایم بودند. میانگین و نمره انحراف معیار کل علایم بیماری (21/07) 60/79 بود. سلامت معنوی با علایم کسالت (0/131- =r) و اضطراب (0/115- =r) همبستگی داشت (p <0/05). بین سلامت مذهبی و اضطراب با (0/109- =r)، خواب آلودگی (0/114- =r) و کسالت (0/115- =r) ارتباط معنی دار مشاهده شد (p <0/05).

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی، برخی از علایم نظیر کسالت و اضطراب را کاهش می دهد. نظر به اینکه بیماران مجرد و مسن دارای سطوح بالاتری از علایم بیماری بودند، ارتقای سلامت معنوی آنان در اولویت است.

    کلیدواژگان: کوید-19، سلامت معنوی، علائم
  • علیرضا قربانی*، جواد عظیمی وقار، مریم شهابیان فر، الهه کبیریان، محمدعلی یعقوبی فر، حسن یوسف زاده صفحات 379-392
    زمینه و هدف

    طی سال های گذشته، هزینه خدمات بیمارستانی به شدت افزایش یافته است؛از این رو توجه به مدیریت صحیح هزینه ها در بیمارستان ها و ضرورت استفاده بهینه از امکانات و منابع موجود ناگزیر از به کارگیری تحلیل های اقتصادی هستیم. هدف مطالعه حاضر بررسی انواع کارایی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، قبل و بعد از استقرار طرح تحول نظام سلامت بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی برای سنجش کارایی فنی، مقیاس و مدیریتی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با استفاده از مدل تحلیل فراگیر داده ها و همچنین مدل پابن لاسو طی سال های 1392 و 1396 انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین کارایی فنی و مقیاس بیمارستان ها از 0/945 در سال 1392 به 0/924 در سال 1396 رسیده است. همچنین میانگین تغییرات بهره وری کل معادل 0.978 بوده که نشانه بهبود وضعیت بهره وری طی دوره مطالعه است.

    نتیجه گیری

    یکی از علل افزایش تعداد بیمارستان های با کارایی فنی و مقیاس یک، شروع فعالیت بیمارستان حشمتیه و استفاده بهینه از منابع توسط بیمارستان نام برده می باشد. در این پژوهش، نتایج شاخص مالم کوییست و مدل پابن لاسو تا حدود زیادی یکدیگر را تایید می کند و مبنی بر بهبود عملکرد بیمارستان ها پس از استقرار طرح تحول سلامت می باشد ولی مقادیر انواع کارایی محاسبه شده از طریق روش تحلیل پوششی داده ها نشانگر کاهش جزیی عملکرد بیمارستان های سبزوار پس از اجرای طرح تحول می باشد. از این رو توزیع صحیح منابع، کمک موثری به بهبود وضعیت عملکردی بیمارستان ها می کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پابن لاسو، بیمارستان، کارآیی، سبزوار
  • منصور کرجی بانی*، فاطمه اسماعیلی رنجبر، هادی اصلاحی، فرزانه منتظری فر، علیرضا داشی پور صفحات 393-405
    زمینه و هدف

    پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D به عنوان یکی از عوامل آسیب شناسی این سندرم می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانم های باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلمپسی و50 فرد سالم براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و پس از اخذ خون مقدار ویتامین  Dسرم با استفاده از کیت تجاری و به روش الایزا اندازه گیری شد. به منظور تجزیه وتحلیل آماری از نرم افزار20 :SPSS استفاده شد و 05 /0 >0P تفاوت معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین ویتامین D سرم درخانم های باردار پره اکلامپسی یا اکلامپسی کمتر از گروه سالم بود (P=0/002). همچنین 38 درصد و 2 درصد زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی و سالم دارای کمبود شدید مقدار ویتامین D بودند. کمبود ویتامین D در خانم های باردار با سن بیشتر از 30 و BMI بیشتر از 25، تحصیلات کمتر از دیپلم، خانه دار و سن بارداری کمتر از 34 هفته بیشتر وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است بیشتر خانم های باردار مبتلا به سندرم پره اکلامپسی و اکلامپسی کمبود ویتامین D داشته که در بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی تاثیرگذار می باشد. از این رو غربالگری و درمان به موقع کمبود ویتامین D می تواند احتمالا از بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی پیشگیری کند وکیفیت بارداری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بارداری، پره اکلامپسی، اکلامپسی، ویتامین D
  • ذوالفقار لطفی*، عالیه صفامنش صفحات 406-420
    زمینه و هدف

    سبک نادرست تغذیه، از عوامل ابتلا به افزایش کلسترول و چربی خون است و در صورت رسیدگی نکردن، به دلیل التهاب بالای سلول های کبدی منجر به بروز کبد چرب می گردد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آنتی هایپرلیپیدمی دمنوش Rosa damascena Mill و Cassia angustifolia Vahl بر پروفایل چربی رت های نر می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 28 راس رت نر (20± 220 گرمی) به طور تصادفی به چهار گروه (n=7) کنترل، شاهد تغذیه شده با رژیم پرچرب، تجربی تغذیه شده با رژیم پرچرب + دمنوش، تجربی تغذیه شده با رژیم عادی + دمنوش، تقسیم شدند. گروه های تحت تیمار با دمنوش طی سه دوره با فاصله دو روز در میان دمنوش برگ سنای مکی (0.4 گرم / کیلوگرم) به اضافه گل سرخ (0.2 گرم / کیلوگرم) را دریافت کردند. پس از 28 روز، حیوان بیهوش و پس از خون گیری از قلب، فاکتورهای خونی موردنظر سنجیده شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج، پروفایل چربی، به جز آنزیم AST، به طور معنی داری (p ≤ 0.05) در گروه تجربی تغذیه شده با رژیم پرچرب + دمنوش، کاهش یافته بود. پروفایل چربی در گروه تجربی تغذیه شده با رژیم عادی + دمنوش، تفاوت معنی داری با گروه کنترل نشان نداد به جز آنزیم AST که به طور معنی داری (p ≤ 0.05) نسبت به گروه کنترل افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    دمنوش ترکیبی Rosa damascena Mill و Cassia angustifolia Vahl می تواند به عنوان دارویی با اثربخشی سریع به خصوص در افراد مبتلا به هایپرلیپیدمی مطرح گردد

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، سنا، گل سرخ، هایپرلیپیدمی
  • فضل راجح سوادی، فرحناز مولوی*، سمانه دولت آبادی صفحات 421-434
    زمینه و هدف

    در حال حاضر، باکتری سودوموناس آیروژینوزا به دلیل مقاوم شدن به انواع آنتی بیوتیک ها مشکلات فراوانی را برای کنترل عفونت های بیمارستانی به وجود آورده است و پمپ های افلاکس MexAB-OprM نقش مهمی در ایجاد مقاومت سویه های سودوموناس آیروژینوزا به آنتی بیوتیک ها دارند. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر ضدمیکروبی نانوذرات نقره و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر بیان ژن MexA  است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 49 سویه در مدت 8 ماه، از 11 آزمایشگاه تشخیص طبی مشهد طی سال های 1399-1398 جمع آوری شدند. ارزیابی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها، از روش انتشار دیسک براساس پروتکل CLSI استفاده شد. پس از تیماردهی باکتری های دارای مقاومت چند دارویی با مواد مهارکننده، از روش میکرودایلوشن و تکنیک Real time-PCR به ترتیب برای تعیین رقت اثربخش نانوذرات نقره و پروبیوتیک بر بیان ژن  MexA باکتری مولد آن استفاده شد.

    یافته ها

    تمام نمونه ها تایید هویت شدند و تمام آنها به بیش از دو آنتی بیوتیک ، مقاوم و واجد ژن  MexA بودند. کمترین غلظت مهار رشد در روش رقت در آگار برای نانوذرات نقره تا رقت 250 میکروگرم بر میلی لیتر و برای پروبیوتیک تا رقت 18 میکروگرم در میلی لیتر بود. نانوذرات نقره در مقایسه با پروبیوتیک تاثیر بیشتری بر مهار رشد باکتری داشتند و میزان این تاثیر نسبت به اثر ترکیبی پروبیوتیک و نانوذرات نقره کمتر می باشد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    نانوذرات نقره و پروبیوتیک، فعالیت مهاری و آنتی باکتریال برای کاهش عملکرد پمپ افلاکس MexAB-OprM در باکتری سودوموناس آیروژینوزا دارد.

    کلیدواژگان: MexAB-OprM، سودوموناس، نانوذرات، مقاومت چند دارویی، ایران
  • هانیه رجب پور، قاسم نظیری*، مسعود محمدی، آزیتا گنجی صفحات 436-447
    زمینه و هدف

    فرایندهای روانی و هیجانی زیادی می توانند در آسیب پذیری نسبت به سندرم روده تحریک پذیر دخیل باشند. هدف پژوهش حاضر، تبیین رابطه علی بین طرح واره های هیجانی و شدت علایم در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر براساس نقش میانجیگر خشم بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر، تمام بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به کلینیک گوارش بیمارستان امام رضا شهر مشهد در سال1399 بود که از میان آنها323 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس طرح واره هیجانی لیهی (2002)، پرسش نامه شدت علایم روده تحریک پذیر فرانسیس و همکاران (1997) و مقیاس خشم نواکو (1994) بود. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، ضریب مسیر کل بین طرح واره های هیجانی غیرانطباقی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر (0/01>p، 0/303=β) مثبت و در سطح 0/01 معنادار بود. ضریب مسیر کل بین طرح واره های هیجانی انطباقی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر (0/01>p، 0/264-=β) منفی و در سطح0/01 معنادار بود. ضریب مسیر مستقیم بین خشم و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر (0/01>p، 0/505=β) مثبت و در سطح0/01 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین طرح واره های هیجانی غیرانطباقی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر (0/01>p، 0/128=β) مثبت و در سطح0/01 معنادار و ضریب مسیر غیرمستقیم بین طرح واره های هیجانی انطباقی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر (0/01>p، 0/139-=β) منفی و در سطح0/01 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد خشم رابطه بین طرح واره های هیجانی انطباقی و غیرانطباقی با شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر را میانجیگری می کند

    کلیدواژگان: طرح واره هیجانی، سندرم روده تحریک پذیر، خشم
  • مصطفی راد، محمد قلی پور، الهام ناوی پور، محمدرضا قاسمی* صفحات 448-460
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت شناخت تغییرات فردی در دوره سالمندی و اهمیت ویژه رضایت از بازنشستگی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط توانمندی شناختی بازنشستگان از تغییرات فردی با رضایت از بازنشستگی در ترشیز بزرگ انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش به صورت مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1399 بر روی 330 نفر از نفر بازنشستگان شهرستان های کاشمر که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه های جمعیت شناختی، رضایت از بازنشستگی و توانمندی شناختی از تغییرات فردی بود. داده ها از طریق آماره های توصیفی و با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 4.13±62.05 بود. میزان رضایت از بازنشستگی 20.27±76.29 بود. رضایت از بازنشستگی با تاهل، سن، درآمد، نوع ملک، مطالعه، سرگرمی، ورزش، تلویزیون ارتباط معنی داری داشت (0.05>P). میانگین نمره توانمندی شناختی بازنشستگان 5.60±36.14 بود که میزان توانمندی شناختی با عواملی مانند میزان ساعات تماشای تلویزیون و نوع بیماری، ارتباط معنی داری داشت (0.05>P). آزمون آماری بین رضایت از بازنشستگی و توانمندی شناختی ارتباط معنی داری را نشان نداد (P= 0/16).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج توانمندی شناختی بازنشستگان در حد ضعیف بود. از این رو ارتقای توانمندی شناختی بازنشستگان در سال های پایانی دوران کاری ضروری می باشد. ارتباطی بین توانمندی شناختی با رضایت از بازنشستگی دیده نشد که شاید به دلیل منطقه تحت مطالعه باشد. توصیه می شود مطالعه مجدد در محیط دیگر برای ارزیابی این ارتباط انجام شود.

    کلیدواژگان: توانمندی شناختی، رضایت، بازنشستگی، سالمندی
|
  • Helmah Kargar, Maryam Peymani * Pages 318-329
    Background

    Changes in the SET1B gene expression, can directly affect the incidence and progression of cancer. The gene encoding lncRNA LIMT is transcribed as antisense in the opposite direction to SET1B.  The aim of this study was to investigate the expression of lncRNA LIMT and SETD1B in tumor tissues compared to adjacent normal in colorectal cancer and the relation between these two genes is related to the clinical features of tumor tissues.

    Materials and methods

    After collecting 40 tumor and adjacent normal tissues, Total RNA extraction and cDNA synthesis were performed. Then the expression levels of the desired genes in tumor and normal tissues was compared. Finally, the obtained results were statistically analyzed by Prism software.

    Results

    The expression level of SETD1B increased 1.8 fold changes in tumor samples (p = 0.01103) while the expression level of lncRNA LIMT in tumor tissue did not change significantly compared to normal tissue (p = 0.5391). In addition, the expression levels of SET1B and lncRNA LIMT in the two age groups over 60 years and under 60 years in tumor tissues did not change significantly. ROC analysis also showed that SETD1B with AUC = 0.336 and CI = 0.8771 - 0.9902 can separate the patient population from the healthy and can help diagnose colorectal cancer.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that SETD1B is increased in tumor tissue and can be used as a biomarker for colorectal cancer.

    Keywords: COLORECTAL CANCER, LncRNA LIMT, ROC curve SETD1B gene
  • Elham Hoveizi *, Kiavash Hushmandi Pages 330-343
    Introduction

    In recent years, researchers have considered the anticancer activity coumarins, due to their powerful biological activity and poor toxicity that can neutralize the side effects induced by radiotherapy. The aim of this study was to investigate the cytotoxic effects of coumarin on HT-29 and A549 cancer cells.

    Materials and Methods

    In this experimental study, the stoke of coumarin was prepared and then for 1,3, and 5 days at concentrations of5, 10, 15, 20, and 25 μM the cells were treated and evaluated on viability days and morphology of the cells indefinite days. The IC50 concentration of coumarin was calculated using MTT assay in two cell lines. Also, the expression of the involved genes in apoptosis such as Bax, Bad, and Bcl-2 was evaluated by the qRT_PCR method. Data were analyzed by a one-way ANOVA test.

    Results

    The results showed that coumarin reduced the viability and proliferation of HT-29 and special A549 cells by dose and time significantly (P≤0.001), as well as the viability rate of cells in treated cells on the fifth day, significantly decreased compared to the control group (P <0.05). Morphological changes such as reduced chromatin density, cell turnover were also noticeably observed in the cells. Also, molecular results showed that coumarin could significantly increase the expression of Bax, Bad genes and decrease the expression of Bcl-2 gene expression. That these genetic changes in A549 cells were significantly greater than HT-29.

    Conclusion

    Coumarin is capable of anti-proliferative activity and induces apoptosis effectively against colon and lung cancer cells.

    Keywords: apoptosis, COLORECTAL CANCER, Coumarin, Cytotoxicity, Lung carcinoma
  • Samira Dehabadi, Pyman Hassani- Abharian, Adis Keraskian *, Mohammadreza Belyad, Parisa Pyvandi Pages 349-356
    Introduction

    Women's health is the basis of family and community health. Previous studies showed that one of the factors that leads to the promotion of women's general health is the level of different cognitive and emotional skills. The aim of this study was to compare the acceptance and commitment based therapy and cognitive rehabilitation of working memory and their integration on depressed girls' general health.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up stages with a control group. The statistical population of this study included all girls referred to psychological centers in Sabzevar in 2019 that of these clients 60 people were randomly selected and divided into 3 experimental groups and 1 control group. Participants in the first intervention group underwent 8 sessions of acceptance and commitment therapy, the second one underwent 10 sessions of cognitive rehabilitation of working memory and the third group underwent 8 sessions of acceptance and commitment therapy and 10 sessions of cognitive rehabilitation of working memory.

    Results

    The results of the present study showed that there was a significant difference (p=0/001) between the effectiveness of acceptance and commitment therapy, cognitive rehabilitation of working memory and the combination of these two methods.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the combination of two methods was more effective than acceptance and commitment therapy and cognitive rehabilitation by itself.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, cognitive rehabilitation, Depressed girl, general health, working Memory
  • Hadi Zolfegharzade, Shiva Heidari *, Esfandiar Baljani, Pouya Hosseinzadeh Pages 357-368
    Introduction

    Different beliefs and attitudes of individuals sometimes lead to different forms of stigma and discrimination against a group with different beliefs. The aim of this study was to determine the degree of stigma and discrimination and to express the discriminatory practices of nursing students of Urmia Islamic Azad University in the face of HIV / AIDS patients.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 90 nursing students of 5th and 6th semesters of Islamic Azad University of Urmia were selected by census and examined using a questionnaire of behavior and professional care of patients with AIDS. SPSS 16 software and descriptive statistical tests were used to analyze the data.

    Results

    76.7% believed that they could refuse to provide services to AIDS patients in order to maintain their health and that of their families. 55.5% of students considered fear of infection as the most important concern in the care treatment of AIDS patients. 7.8% of students stated that they refused to provide care treatment to an AIDS patient.

    Conclusion

    Increasing the stigma and discrimination of nursing students towards AIDS patients can be due to fear of infection and lack of preventive measures.

    Keywords: AIDS, discrimination, Stigma, Practice, Nursing Students
  • Zahra Abedini, Maryam Saeedi * Pages 369-378
    Introduction

    The COVID-19 pandemic has created the most health challenge in the recent years. Understanding the symptoms is important in the recognition of severity of disease and identification of its palliative factors. Spiritual health is known an important factor in reducing distress of patients, this study was designed to determine the relationship between spiritual health and symptoms of COVID-19 patients during the pandemic.

    Materials and Methods

    Data were collected using a cross-sectional design to select COVID-19 patients of a special hospital in Qom. Convenience sampling was carried out during the May– June 2020. Participants were asked to fill out the demographic questionnaire. The spiritual health and symptoms of patients were measured using the Paloutzain and Ellison Spiritual Health and the Edmonton Symptom Assessment Scales respectively. Pearson’s correlation coefficient, t-test and ANOVA was conducted to data analysis.

    Results

    The findings demonstrated that most of the participants had high-average levels of spiritual health 70.14 (2.96) and average levels of symptoms 60.79(21.07). Spiritual health were negatively correlated with lack of Well-being (r= -.131, p < .05) and Anxious symptoms (r=-.115, p < .05). Religious health was correlated with Anxious symptoms (r= -.109, p < .05) and Drowsy (r= -.114, p < .05) and lack of Well-being (r= -.115, p < .05).

    Conclusion

    This research confirmed the relationship of Spiritual health with some symptoms. Single patients and older adults had higher levels of symptoms and their management is a priority during the pandemic.

    Keywords: COVID-19, Spiritual health, Symptoms
  • Alireza Ghorbani *, Javad Azimivaghar, Maryam Shahabianfar, Elahe Kabirian, Mohammad Ali Yaghobi Far, Hasan Yousef Zadeh Pages 379-392
    Introduction

    The cost of hospital services has increased sharply, so we must pay attention to the proper management of costs in hospitals and the need to make optimal use of available facilities and resources by using economic analysis. This study aimed to investigate the types of efficiency of hospitals in Sabzevar University of Medical Sciences before and after establishing the Health System Reform.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted to measure hospitals' technical, scale, and managerial efficiency under the auspices of Sabzevar University of Medical Sciences using the comprehensive data analysis model and Pabon Lasso model in 2014 and 2018.

    Results

    Hospitals' average technical efficiency and scale had increased from 0.945 in 2014 to 0.924 in 2018. Also, the average change in total productivity was equal to 0.978, which indicates an improvement in the productivity situation during the study period.

    Conclusion

    One of the reasons for the increase in the number of hospitals with technical efficiency and scale 1 is the start of Heshmatieh Hospital and the optimal use of resources by the above hospital. In this study, the Malmquist index and Pabon Lasso model show that hospitals' performance has improved after establishing the Health Reform Plan. Still, the values of various types of performance calculated through data envelopment analysis show a slight decrease in performance. Sabzevar hospitals are after the implementation of the Reform plan. Therefore, the correct distribution of resources effectively improves the hospital's function.

    Keywords: efficiency, Evaluation, Hospital, Lasso, Performance Pabon Sabzevar
  • Mansour Karajibani *, Fatemeh Esmaili Ranjbar, Hadi Eslahi, Farzaneh Montazerifar, Ali Reza Dashipour Pages 393-405
    Introduction

    Preeclampsia and eclampsia are pregnancy specific syndromes. Vitamin D is one of the pathological factors of this syndrome. The aim of this study was to compare the serum levels of vitamin D in pregnant women with preeclampsia or eclampsia with healthy pregnant women.

    Materials and Methods

    In a cross-sectional, descriptive and analytical study, 50 pregnant women with preeclampsia or eclampsia and 50 healthy individuals were selected based on inclusion and exclusion criteria, and after taking blood sampling, serum vitamin D levels were measured using a commercial kit and ELISA. Statistical analysis was done by SPSS: 20. P <0.05 was considered as significant difference.

    Results

    The mean serum vitamin D in pregnant women with preeclampsia or eclampsia was lower than the healthy group (P = 0.002). Also, 38% and 2% of pregnant women with preeclampsia or eclampsia and healthy had severe vitamin D deficiency. Vitamin D deficiency was more common in pregnant women over 30 years of age and BMI over 25, education less than a diploma, a housewife, and a gestational age of less than 34 weeks.

    Conclusion

    The results indicate that most pregnant women with preeclampsia and eclampsia syndrome are deficient in vitamin D, which affect in the development of preeclampsia or eclampsia. Therefore, timely screening and treatment of vitamin D deficiency can probably prevent preeclampsia or eclampsia and promote the quality of pregnancy.

    Keywords: pregnancy, Preeclampsia, eclampsia, vitamin D
  • Zolfaghar Lotfi *, Alieh Safamanesh Pages 406-420
    Introduction

    Inadequate nutrition is one of the causes of high cholesterol and blood lipid, which if untreated, due to the high inflammation of liver cells, can lead to fatty liver. The aim of this study was to evaluate the anti-hyperlipidemia effect of herbal tea of Rosa damascena Mill and Cassia angustifolia Vahl on lipid profile in male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 28 male rats (220 ± 20 g) were randomly divided into four groups (n = 7 each): control, control + high-fat diet, experimental group + high-fat diet + herbal tea, and experimental group + herbal tea. The groups were treated with herbal tea of Cassia angustifolia Vahl (0.4 g/kg) plus Rosa damascena Mill (0.2 g/kg) in three time periods with two days interval. After 28 days, the animals were anesthetized, and blood samples were collected from the heart. Blood parameters were measured using an autoanalyzer.

    Results

    Based on the results, lipid profile, except for the AST enzyme, significantly decreased in the experimental group with high-fat diet + herbal tea. In the experimental group with normal diet + herbal tea, the profile did not show any significant difference; however, AST enzyme increased significantly (p ≤ 0.05), as compared to the control group.

    Conclusion

    Herbal tea prepared with a combination of Cassia angustifolia Vahl and Rosa damascena Mill can be considered as a drug with rapid efficacy in people with hyperlipidemia.

    Keywords: Cassia angustifolia Vahl, Hyperlipidemia, Liver enzymes, Rosa damascena Mill
  • Fadhl Rajeh Swade, Farahnaz Molavi *, Samaneh Dolatabadi Pages 421-434
    Introduction

    At present, Pseudomonas aeruginosa bacteria has caused many problems to control nosocomial infections due to its resistance to various antibiotics and MexAB-OprM efflux pumps play an important role in making Pseudomonas aeruginosa strains resistant to antibiotics. The aim of this study was to determine the antimicrobial effect of silver nanoparticles and probiotic Lactobacillus plantarum on MexA gene expression.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 49 strains were collected from 8 medical diagnostic laboratories in Mashhad during the years 1398-1399 for 8 months. Evaluation of antibiotic susceptibility pattern of strains was using disk diffusion method based on CLSI protocol. After treatment of multidrug resistant bacteria with inhibitors, microdilution method and Real time-PCR technique were used to determine the effective dilution of silver nanoparticles and probiotics on the expression of MexA gene of its producing bacterium, respectively.

    Results

    All samples were identified and all of them were resistant to more than two antibiotics and had MexA gene. The minimum growth inhibition concentration in agar dilution method was up to 250 μg / ml for silver nanoparticles and up to 18 μg / ml for probiotics. Silver nanoparticles had a greater effect in inhibiting bacterial growth compared to probiotics and this effect is less than the combined effect of probiotics and silver nanoparticles (P> 0.05).

    Conclusion

    Silver and probiotic nanoparticles have inhibitory and antibacterial activity to reduce the performance of MexAB-OprM efflux pump in Pseudomonas aeruginosa. (P> 0.05).

    Keywords: MexAB-OprM, Pseudomonas, nanoparticles, Multidrug resistance, Iran
  • Hanieh Rajabpour, Ghasem Naziri *, Masoud Mohammadi, Azita Ganji Pages 436-447
    Introduction

    Many psychological and emotional processes can be involved in the vulnerability to irritable bowel syndrome (IBS). This study aimed to explain the causal relationship between emotional schemas and the severity of symptoms in patients with irritable bowel syndrome based on the mediatory role of anger.

    Materials and Methods

    The descriptive-correlational method was used in this study for data collection. The statistical population consisted of all patients with irritable bowel syndrome referred to Imam Reza Hospital's Gastrointestinal Clinic in Mashhad in 2020, from whom 323 individuals were selected by convenience sampling. Research tools included Irritable Bowel Syndrome Severity Scoring System (IBS-SSS) by Francis et al. (1997), Novaco Anger Scale (NAS) (1994), and Leahy Emotional Schema Scale (LESS) (2002). The data were analyzed by structural equation modeling.

    Results

    The indirect pathway coefficient between non-adaptive emotional schemas and the severity of irritable bowel syndrome symptoms (p<0.01, β=0.128) was positive and significant at the level of 0.01. Also, the indirect path coefficient between adaptive emotional schemas and severity of irritable bowel syndrome symptoms (p<0.01, β=-0.139) was negative and significant at the level of 0.01.

    Conclusion

    The present study results show that anger mediates the relationship between adaptive and non-adaptive emotional schemas with the severity of irritable bowel syndrome symptoms.

    Keywords: Anger, Emotional schemas, Irritable Bowel Syndrome
  • Mostafa Rad, Mohammad Gholipour, Elham Navipour, Mohammad Reza Ghasemi * Pages 448-460
    Introduction

    Considering the importance of recognizing individual changes in old age and the special importance of retirement satisfaction, this study was conducted to determine the relationship between cognitive ability of retirees from individual change and retirement satisfaction in great Torshiz.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted in 1399 on 330 randomly selected retirees in Kashmar city. Data were collected using demographic, retirement satisfaction and cognitive ability of individual changes questionnaires. Data were analyzed by descriptive statistics with SPSS software version 16. 

    Results

    The mean age of participants was 62, 05+4,13. Retirement satisfaction was 20.27±76.29. Retirement satisfaction was significantly associated with marital status, age, income, type of property, study, entertainment, sports, television watching (P <0.05). The mean cognitive ability of retirees was 5.60±36.14, that the degree of cognitive ability was related to factors such as the number of hours spent watching TV and the type of illness involved (P <0.05). Statistical test did not show a significant relationship between retirement satisfaction and cognitive ability (P = 0.16).

    Conclusion

    Because most of the retirees had poor cognitive ability, it seems necessary to improve the cognitive ability of retirees in the last years of their careers. There was no relationship between cognitive ability and retirement satisfaction, which may be due to the region under study. Therefore, it is recommended to re-study in another environment to evaluate this relationship.

    Keywords: Aging, Cognitive ability, Retirement, Satisfaction