فهرست مطالب

جهانی رسانه - نسخه فارسی - پیاپی 31 (بهار و تابستان 1400)

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملیحه جاویدمهر، سید رحمان اقبالی*، حسن ذوالفقارزاده صفحات 1-27
    نوع نگرش مخاطبان عامل اصلی اثرگذاری بر رفتار انتخاب کاربران است. پیام های منتشرشده توسط رسانه ها قادرند ذهنیت مخاطبان را نسبت به ایده ها و محصولات مختلف شکل دهند و یا اینکه در باورهای رایج تغییراتی را به وجود آورند. از آنجا که ذهنیت شکل گرفته تحت تاثیر این فضا می تواند بر حوزه های گوناگونی از جمله طراحی کالبدی معماری نیز اثرگذار باشد، بنابراین نیاز است تا شناخت و درک بهتری از نگرش کاربران فضای رسانه ای نسبت به عوامل موثر بر انتخاب مخاطبان و عناصر کالبدی معماری صورت گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تحلیل اثرگذاری قصد و انتخاب مخاطبان (تحت تاثیر فضای رسانه ای) بر تحولات کالبدی معماری معاصر ایران است. برای انجام این مطالعه، پس از استخراج عوامل موثر بر قصد و انتخاب مخاطبان رسانه با استفاده از رویکرد تحلیل نشانه شناختی، مولفه های کالبدی معماری شناسایی شده اند. در ادامه تاثیر قصد و انتخاب مخاطبان بر کالبد معماری معاصر با استفاده از روش تحلیل توصیفی-همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عوامل اثرگذار بر قصد و انتخاب مخاطبان رسانه بر کالبد معماری معاصر تاثیر مثبت و معنادار آماری دارند. افزون بر این یافته ها نشان می دهند که عوامل اثرگذار بر قصد و انتخاب مخاطبان به ترتیب اولویت عبارت اند از قابلیت ها و ظرفیت ها در به کارگیری رسانه، محتوای فضای رسانه ای و اقتضایات آن، زمینه فردی و شخصیتی معمار و تحلیل فضای جامعه معماری. همچنین از منظر بعد کالبدی نیز مولفه های شکل دهنده کالبد معماری متاثر از فضای رسانه ای به ترتیب اهمیت شامل عملکرد، هویت، نظم/بی نظمی، جذابیت/دافعه و محیط زیست هستند.
    کلیدواژگان: قصد و انتخاب، معماری معاصر ایران، رسانه، تحولات کالبدی، تحلیل معادلات ساختاری
  • ندا جواهرچیان*، سید علیرضا افشانی صفحات 29-51
    نویسندگان مقاله سعی داشته اند چگونگی خوانش ایران در فضای مجازی را در میان جوانان مطالعه کنند. براساس رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای و استفاده از نمونه گیری نظری، 22 نفر از جوانان فعال در فضای مجازی در شهر یزد انتخاب و مصاحبه شدند. فرایند نمونه گیری نظری تا اشباع داده ها ادامه یافت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرارگرفت و یافته ها در قالب خط داستان (شامل 18 مقوله اصلی و یک مقوله هسته) و مدل پارادایمی ارایه شد. به طور کلی روایت های جوانان فعال در فضای مجازی از ایران نشان دهنده این واقعیت است که به واسطه دانش تاریخی- محلی و کاشت رسانه ای و همچنین در فضای سیال رسانه ای، ارزیابی های شناختی جوانان از ایران با پویایی های متفاوتی همراه می شود و وضعیتی پیدا می شود که در آن سرافکندگی و ناامیدی با امید و افتخار ترکیب می شود. در چنین وضعیتی جهان ذهنی و عینی مشارکت کنندگان به طورمداوم درگیر بازاندیشی های فراگیر در ارزش های ملی و بومی می شود که راهبردها و پیامدهای متفاوتی را برای آن ها به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: خوانش از ایران، فضای مجازی، ارزیابی شناختی ناهمسان، میکرواینفلوئنسر، اینستاگرام
  • حسین حسنی* صفحات 53-76

    هدف این مقاله تحلیل دیدگاه ها و تجربیات کارکنان گیک در بخش اقتصاد اشتراک گذاری در اکوسیستم سکویی ایران است. به عبارت دیگر، این مقاله قصد دارد تا نویدها و مخاطراتی را که اشتغال برای یک سکوی درخواست سفر برخط در ایران-اسنپ-دارد مطالعه کند. توسعه فزاینده سکوهای فعالیت مجازی که در قالب اقتصاد اشتراک گذاری به مشتریان خدمات ارایه می کنند به طور فزاینده در حال افزایش است. این سکوها نقشی اساسی در توسعه کارآفرینی دیجیتال-واسط دارند اما چالش هایی را نیز به وجود آورده اند. برای مثال، در بخش حمل و نقل، چالش هایی بین رانندگان شرکتهای سنتی تاکسیرانی و شرکت های سکویی ایجاد شده است که عدم به روزرسانی مقررات مرتبط سبب شده تا این منازعه همچنان ادامه داشته باشد. در این مقاله از طریق تحلیل انتقادی سکوی فعالیت مجازی اسنپ و نیز مصاحبه با رانندگان آن تلاش شده است تا برخی از نویدها و چالشهای اشتغال برای کارکنان آن تحلیل شود. یافته های این مطالعه نشان می دهد که گرچه اشتغال به عنوان گیگ برخی نویدها همانند انعطاف پذیری شغلی و تسهیل گری اشتغال را در پی دارد اما طرف دیگر ناامنی شغلی مهمترین چالش برای رانندگان اسنپ است. بنابراین، پیشنهاد می شود تا با به روزرسانی قوانین کار، زمینه برای یک «اقتصاد اشتراک گذاری منصفانه تر» مبتنی بر ملاحظات بومی در ایران فراهم شود

    کلیدواژگان: سکوهای فعالیت مجازی، اقتصاد اشتراک گذاری، کارکنان گیگ، اسنپ
  • محمدتقی عباسی شوازی*، فاطمه جعفریان، محمدتقی ایمان صفحات 77-99

    سرعت و وسعتی که امروزه کودکان و نوجوانان از فن آوری اینترنت و موبایل در زندگی روزمره خود استفاده می کنند در تاریخ اجتماعی انتشار فن آوری بی سابقه است. اجتناب ناپذیری استفاده از اینترنت لزوم پرداختن به موضوع فرصت های اینترنتی را در حوزه پژوهش و سیاست گزاری ضروری ساخته است. پیمایش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین مهارت های اینترنتی و میزان بهره مندی نوجوانان از فرصت های اینترنتی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول و دوم شهر شیراز بوده و پاسخگویان با استفاده از تکنیک نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با 98 درصد فاصله اطمینان و 4 درصد خطا 844 نفر تعیین و در نهایت 869 دانش آموز پرسشنامه برخط این مطالعه را تکمیل کرده اند. نتایج توصیفی حاکیست بیشترین بهره مندی دانش آموزان از فرصت های اینترنتی به ترتیب مربوط به ارتباطات اجتماعی، تفریح و سرگرمی و کمترین آن به ترتیب فرصت های مشارکت مدنی- سیاسی و خلاقانه بوده است. در بخش مهارت ها، نتایج نشان داد بالاترین میانگین مربوط به مهارت عملیاتی و کمترین میانگین مربوط مهارت اطلاعاتی بوده است. نتایج استنباطی مطالعه نشان داد، تمامی انواع مهارت های اینترنتی تاثیری مثبت و معنادار بر تمامی فرصت های اینترنتی داشته اند. همبستگی بین متغیر کل مهارت ها و کل فرصت ها (483/.r=) نشان دهنده یک رابطه مثبت و به لحاظ شدت متوسط بوده است. یافته ها بیانگر آن است که می توان با اطمینان بالایی مدعی شد تنها با افزایش مهارت و سواد اینترنتی نوجوانان تا حد بسیار زیادی بهره مندی آنان از فرصت های اینترنتی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اینترنت، فرصت های اینترنتی، مهارت های اینترنتی، کودکان -نوجوانان، دانش آموزان
  • اشرف سادات پسندیده*، فرزانه نزاکتی رضا پور، محسن غلامی، اصلان غلامی صفحات 101-122

    در این پژوهش، برای ارزیابی وضعیت توسعه برق تجدیدپذیر در ایران، از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه استفاده شده است. نتایج این پژوهش از تحلیل گفتمانی 131 متن نمونه شامل خبر، مصاحبه و گزارش های حاوی نقل قول مسیولان یا افراد صاحبنظر در حوزه انرژی ایران حاصل شده است. نتایج تحلیل نشان داد که از میان سه گفتمان اصلی رقیب (گفتمان برق فسیلی، گفتمان برق تجدیدپذیر و گفتمان برق هسته ای)، نزاع آشکار میان دو گفتمان «برق فسیلی» و «برق تجدیدپذیر» در جریان است. گفتمان برق فسیلی که ماموریت «تامین انرژی کشور» را بر عهده داشته، «خودی» محسوب شده و به عنوان «برق مناسب ایران» هژمونیک شده است. گفتمان انرژی هسته ای نیز به دلیل اهمیت استراتژیک، از حمایت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. بنابراین دو گفتمان فسیلی و هسته ای، گفتمان تجدیدپذیر را به حاشیه رانده و آن را به «دیگری» تولید برق در ایران تبدیل کرده اند. در تقویت گفتمان برق تجدیدپذیر، نقد سیاست های تبعیضی در بخش فسیلی و مشکلات تولید آن از جمله آلودگی های محیط زیستی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، نزاع گفتمانی، تجدیدپذیر، برق فسیلی، انرژی هسته ای
  • سید میلاد موسوی حق شناس* صفحات 123-129
    آخرین کتاب کاستلز، «گسیختگی: بحران لیبرال دموکراسی»، سی و دومین اثر او و اولین کتابی است که به زبان مادری خود یعنی اسپانیایی نوشته است. این کتاب که در سال 2018 منتشر شد و ترجمه ی آن نیز در ایران در سال 1400 به وسیله ی نشر «اگر» به چاپ رسیده است، تلاشی در راستای معنا کردن سناریوی سیاسی سال های اخیر در برخی مناطق جهان است؛ سناریویی که از نظر نویسنده، فروپاشی تدریجی یک مدل سیاسی نمایندگی و حکومت، پیرنگ آن و گسست رابطه ی بین حاکمان و حکومت شوندگان، گزاره ی مرکزی آن است. «گسیختگی» همچنین بر فقدان اعتماد به نهادهای سیاسی و در مرکز آن ها، دولت ها تمرکز دارد. این کتاب که برخلاف تالیفات معمولا حجیم کاستلز تنها 136 صفحه دارد را از منظری می توان نوعی پاورقی بلند برای آثار قبلی او تلقی کرد. این یکی از معدود مواردی است که کاستلز از پر کردن کتاب با جداول آماری و انواع داده ها اجتناب می ورزد. در عوض، او پیوندهای دسترسی به اینگونه اطلاعات مانند ارزیابی های مربوط به اعتماد سیاسی و اقتصادی، اعتماد به دولت ها، نیات رای دهی و سایر موارد را به عنوان داده های پشتیبان در وبسایت موسسه ی نشر آثارش قرار داده و آدرس پایگاه آن را نیز در بخش انتهایی کتاب ارایه کرده است تا مسیر خوانش کتاب برای مخاطبان اثر، هموارتر و روان تر باشد. در مجموع گسیختگی را می توان پاسخی برای نیاز به کوتاه سازی فاصله ی میان گرند تیوری و شهروندان، به ویژه شهروندانی که نیاز به مشارکت در پیامدهای سیاسی جامعه ی شبکه ای دارند، دانست.
    کلیدواژگان: مانوئل ماستلز، گسیختگی، بحران لیبرال دموکراسی، جامعه شبکه ای
|
  • Maliheh Javidmehr, Seyed Rahman Eghbali *, Hasan Zolfagharzadeh Pages 1-27
    The type of audience attitude is the main factor influencing the behavior of users' choices. Messages published by the media can shape the audience's mindset. Since the mentality formed under the influence of this space can affect various areas, including the architecture physical design, so it is necessary to better understand the attitude of users of media space to the factors affecting the choice of audience and architecture physical elements. The purpose of this study is to analyze the effect of intention and audience choice on the physical developments of contemporary Iranian architecture. For this purpose, after extracting the factors affecting the intention and selection of media audiences, the architecture physical components were identified using thematic analysis. Then, effect of audience intention and choice on the body of contemporary architecture has been studied. The results indicate that the factors affecting the intention and choice of media audiences have a positive and significant effect on the body of contemporary architecture. In addition, the findings show that the factors affecting the intention and choice of the audience, in order of priority, are the capabilities and capacities in using the media, the content of the media space and its requirements, the individual and personality background of the architect and the analysis of the architectural community. Also from the perspective of the physical dimension, the components that shape the architectural body are influenced by the media space including function, identity, order/disorder, attractiveness/repulsion, and environment.
    Keywords: Intention, Choice, Architecture, Media, physical developments, Analysis of Structural Equations
  • Neda Javaherchian *, Seyed Alireza Afshani Pages 29-51
    The present study has tried to examine how to read Iran in cyberspace among young people. Based on qualitative approach and grounded theory, micro influencers were selected and studied using theoretical and objective sampling. Sampling continued until the researchers concluded that new information would be the repetition of the former information. Data were collected through the study of sources and interviews with experts and technical notes. After refining the initial code and combining overlap and exemplifier codes, the findings were presented in the form of a story line including 18 main categories and one core category and a paradigmatic model. The research paradigm model represents the flow of processes and activities that have occurred in the context of the study. In general, the narratives of young people from Iran reflect the fact that they are accompanied by different dynamics due to historical-local knowledge and media planting as well as a fluid media environment. There is a situation in which shame and hopelessness are combined with hope and honor. In such a situation, the subjective and objective world of the participants continuously involve universal reflections on national and indigenous values which brings them different strategies and outcomes.
    Keywords: Readings from Iran, Anomalous Cognitive Assessment, Microinfluencer, Instagram
  • Hossein Hassani * Pages 53-76

    The aim of this paper is to study the opinions and experiences of gig workers that are working in sharing economy sector in the Iranian platform ecosystem. In other words, the paper intends to analyze the promises and challenges of working for an online ride-hailing service-Snapp-in Iran. Platforms, that provide services to customers in terms of sharing economy, are developing increasingly. The platforms play a key role in the development of digitally-mediated entrepreneurship and result in some challenges. In urban transportation, we encounter some conflicts between traditional taxi drivers and platform businesses that lack updated regulations resulted in continuing conflicts. The author of the present paper has tried to discuss some promises and challenges for Snapp drives using critical analysis and interview method. The Findings showed that although working as a gig worker contains some promises as occupational flexibility and facilitating employment, but also occupational insecurity is the most important concern for its drivers. So, it is suggested that updating working regulations could lead to a “fairer sharing economy” based on local implications.

    Keywords: Online Platforms, sharing economy, gig workers, Snapp
  • Mohammad Taghi Abbasi Shavazi *, Fateme Jafarian, Mohammad Taghi Iman Pages 77-99

    Children and adolescents are using mobile and internet technology in their daily lives to an extent unprecedented in the social history of technology dissemination. The inevitability of using the internet has made it necessary to address the issue of internet opportunities in the field of research and policymaking. This paper is an attempt to study the relationship between internet skills and adolescents' benefit from internet opportunities. The study's statistical population included all male and female secondary school students in Shiraz, and the respondents were selected using the cluster random sampling technique. The sample size of 844 subjects was determined using Cochran's formula with a 98% confidence interval and 4% error. Ultimately, 869 students completed the online questionnaire. Descriptive results indicated that, in order, adolescents benefited most from social communication, recreation, and entertainment opportunities, but benefited least from online opportunities for civic-political participation and creativity. In terms of the various types of internet skills, the highest and lowest mean scores were related to operational and information skills, respectively. The inferential results revealed that all types of internet skills had a positive and significant effect on all internet opportunities. The correlation between the variable of total skills and total opportunities (r = 0.483) showed a moderate, positive relationship. Our findings confidently suggest that the benefit of adolescents from internet opportunities can be maximized by increasing their internet skills and literacy.

    Keywords: Internet, Internet Opportunity, Internet Skills, Children -Teenager, students
  • Asharaf-Sadat Pasandideh *, Farzaneh Nezakati Rezapour, Mohsen Gholami, Aslan Gholami Pages 101-122

    In this study, to evaluate the position of renewable electricity in Iran, the method of Laclau and Mouffe discourse analysis has been used. The results of this study are derived from the discourse analysis of 131 sample texts including news, interviews and reports containing quotations from officials or experts in the field of energy in Iran. The results of our analysis showed that among the three main competing discourses naming fossil electricity discourse, renewable electricity discourse and nuclear electricity discourse, there is an obvious conflict between the two discourses of "fossil electricity" and "renewable electricity". The discourse of fossil electricity, which has the mission of "supplying the country with energy", is considered "insider" and has become hegemonic as "suitable electricity for Iran". The nuclear energy discourse also has a special supportdue to its strategic importance. Thus, the two fossil and nuclear discourses have eliminated the renewable electricity discourse and turned it into the "other" of electricity generation in Iran.In order to strengthen the discourse of renewable energy in Iran, we need to try to improve the status of this energy through the expansion of dialogue, community participation and social consensus. For this purpose, criticism of discriminatory support policies for fossil power generation and its problems, including environmental pollution, should be given serious attention.

    Keywords: discourse analysis, Discourse conflict, Renewable electricity, Fossil electricity, Nuclear energy
  • Seyed Milad Mousavi Haghshenas * Pages 123-129
    Castells' latest book, "Rupture: The Crisis of Liberal Democracy", is his 32nd book and his first book that has been published in his native language, Spanish. This book was published in 2018 and its translation was published in Iran by Egar publications in 1400. This book is an attempt to understand the political scenario of recent years in some parts of the world, according to the author, this scenario is the gradual collapse of a political model of representation and governance, its main plot, and the breakdown of the relationship between the rulers and the people who are being ruled  is its central proposition. The Rupture also focuses on the lack of trust in political institutions and governments. This book, which has only 146 pages, unlike the usually voluminous works of Castells, can be considered a kind of long footnote to his previous works.This book is one of the few cases where Castells avoids filling the book with statistical tables and types of data.  Instead, he has placed links to access such information, such as assessments of political and economic trust, trust in governments, voting intentions, and other items as supporting data on the website of publications of his works, and the website address is at the end of the book to make reading the book easy and fluent for the audience. In general, the Rupture can be seen as an answer to the need to shorten the distance between grand theory and citizens, especially citizens who need to participate in the political consequences of the network society.
    Keywords: Manuel Castells, Rupture, the crisis of liberal democracy, Network Society