فهرست مطالب

ادب عربی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

نشریه ادب عربی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا فراهانی*، شهریار نیازی، ابوالحسن امین مقدسی، حسن مقیاسی صفحات 1-21
    به باور صورت گرایان تکرارهای کلامی و نحوه حضور آنها در ساختمان شعر، فرم هنری و زیبایی شناسیک متون شعری را به وجود می آورد که در برجسته سازی کلام تاثیر به سزایی دارد. در متون ادبی انتخاب واژگان مناسب، نوع چینش آنها در ساختمان جمله، چگونگی ارتباط واژگان با یکدیگر در ساختار کلام، توجه به آواها و موسیقی نهفته در حروف تشکیل دهنده آنها می تواند در ایجاد موسیقی و خلق فضای آهنگین در متون ادبی تاثیرگذار باشد. تکرار در شعر نو عربی فرم و ساختار خاص خود را داراست و در سطوح مختلف کلامی از جمله تکرار حروف، واژگان، جملات و مقاطع نمود یافته است. نحوه حضور و چگونگی قرار گرفتن این گونه از تکرارها در بافت قصیده اشکال مختلفی از ساختارهای تکرار موسوم به تکرار هندسی را در معماری قصیده به وجود می آورد که ارتباط محکمی با مضمون شعر و تجربه شعری شاعر دارد و رکن مهمی در پیدایی توازن آوایی و نظم آهنگ کلام به حساب می آید. در مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی انواع تکرارهای هندسی در شعر امل دنقل پرداخته شده است. در شعر دنقل انواع تکرارهای کلامی آگاهانه، فنی و با اغراض مشخصی از سوی شاعر صورت گرفته به گونه ای که انسجام ساختاری و معنایی قصیده های دنقل تا حد زیادی مرهون تکرارهای هندسی است. تکرار در شعر دنقل با هدف گسترش معنا، تاکید و تثبیت پیام در ذهن مخاطب، تصویرسازی و برجسته کردن مفاهیم مورد نظر شاعر صورت گرفته است
    کلیدواژگان: توازن واژگانی، توازن آوایی، تکرارهای هندسی، شعر نو عربی، امل دنقل
  • زهرا فرید، رقیه رستم پور* صفحات 23-42

    نقد ساختارگرا یکی از شاخه های نقد متون ادبی به شمار می رود که در آن به کشف ساختارها و رابطه میان اجزاء و قوانین پرداخته می شود. یکی از پایه گذاران این مکتب «رولان بارت» (Roland Barthes) (1915-1980) اهل فرانسه است. او مدلی را تحت عنوان «رمزگان پنج گانه» برای تحلیل  ارایه داده که به تشخیص و کشف لایه های کنشی، معمایی، ضمنی، فرهنگی و نمادین متن می انجامد. با استفاده از این رمزگان می توان نشانه ها را به واحدهای معنادار تبدیل کرد و به درک ارتباط میان دال و مدلول رسید. این مقاله بر آن است که بر اساس روش توصیفی- تحلیلی رمزگان های پنج گانه در رمان «حب بلامقاومه» اثر«لیلی عیتاوی» نویسنده معاصر لبنانی را استخراج و رمزگشایی کند و با بررسی آن ها به دال مرکزی داستان دست یابد. این رمان با استفاده از هر پنج رمزگان مفهوم مقاومت و عشق را به عنوان دال مرکزی طرح کرده و قهرمانان اصلی داستان را  به عنوان نماد روحیه شهادت طلبی و مشتاق رسیدن به عشق حقیقی معرفی کرده است. همچنین داستان با هماهنگی در ساختار و محتوا، گاه به بیان ضمنی ارزش ها و ایدیولوژی شخصیت های جهادگر، در قالب گفتگوها و یا توصیف های غیرمستقیم پرداخته و در این میان، دو گانه حق و باطل را نیز از خلال وجوه خصلت های متعارض میان شخصیت های مثبت و منفی، رقم زده است. نگاه مطلق گرای نویسنده به شخصیت ها باعث ایجاد شخصیت های نمادین در داستان شده و طرح معماهای کوچک و بزرگ و پاسخ دادن به آن ها در طول داستان نیز، به پیشبرد حوادث کمک کرده است.

    کلیدواژگان: لیلی عیتاوی، حب بلا مقاومه، رمان مقاومت، رمزگان پنج گانه، رولان بارت
  • شرافت کریمی* صفحات 43-62

    مقاله حاضر در حوزه رویکرد نظری فمینیست های تجددگرا و با ارجاع به برخی مبانی نظری دوبوار و باتلر و اصولی از پدیدارشناسی، به بررسی پدیدار شناختی سوبژکتیویته هویت جنسیتی و نحوه شکل گیری و بازنمود آن در داستان های رجاء عالم به ویژه در رمان خاتم می پردازد و به شیوه تحلیلی دیدگاه غیر ذات گرایانه او را به جنبه هایی از هویت جنسیتی زنان بررسی می کند. رجاء عالم هویت جنسیتی را برساخته گفتمان های فرهنگی و اجتماعی و هنجارهای غالب پدرسالارانه و نتیجه اجراگری و تکرار سبکی این هنجارها توسط سوژه مونث می داند. آثار عالم عرصه باز نمود نوع گفتمان سوژه و ذهنیت و عملکرد اوست. در داستان خاتم شخصیت اصلی طی فرایند اجراگری و با تکرار سیاقی هنجارها، به تولید و باز تولید آنها پرداخته و با اجرای سویه متعارض، آنها را به چالش می کشد. تکرار هنجارهایی که این شخصیت با آن شناخته شده؛ ضمن تولید ضد آن، باعث فعال سازی ظرفیت های بالقوه ای می شود که در ذات اجراگری نهان است. سوگیری های ناخودآگاه، تعارض در گرایش ها و گفتمان ها، تقلید از هنجارها و هژمونی آن باعث اجراگری های دوگانه می شود که خاتم را قادر به ساخت شکنی هویت برساخته از گفتمان غالب و هنجارهای فرهنگی، ایجاد گسست در تقابل های جنسیتی دوگانه و در مواردی به زیر سوال بردن انگاره وجود هویت جنسیتی اصیل و اولیه می سازد. او با ورود به عرصه فاعلیت و عاملیت سوژه، به نوعی قدرت و توانمندی دست می یابد اما در نهایت مقهور سلطه قدرت غالب می شود. سوژه های اصلی در آثار رجاء اغلب الگویی را که در حال تقلید از آنند پس می زنند و در فرایندی اجراگرانه، با میل به فهم جامعه و تمایلات خود درگیر صیانت از فردیت و باز تعریف هویت خود هستند. گاهی برساخت فرهنگ و اجتماع عامل هویت زدایی از سوژه می شود؛ زیرا هنجارها و ضد هنجارها انجام دادن یا ندادن اموری را به او تحمیل کرده و از او هویت زدایی می کند.

    کلیدواژگان: رجاء عالم، خاتم، هویت سوژه، اجراگری، جنسیت
  • موسی خضری آذر*، عیسی متقی زاده، فرامرز میرزایی، خلیل پروینی صفحات 63-84
    در عصر معاصر، تلاش های فراوانی جهت بروزرسانی دانش بلاغت صورت گرفته است. از همین رو، دو اصطلاح «بلاغت جدید» و «نوسازی بلاغت» از جمله اصطلاحات فراگیر در میان پزوهشگران معاصر عرب قرار گرفته اند که از اواخر قرن نوزدهم میلادی تا به امروز بخش قابل توجهی از گفتمان بلاغی معاصر را به خود اختصاص داده اند. نوسازی بلاغت به یک سری تلاش هایی گفته می شود که بخشی یا تمام موضوعات بلاغت سنتی را بازخوانی کرده و پیشنهادهایی جهت بهبود آن مطرح کرده اند. برای نخستین بار، شیخ محمد عبده در الازهر دعوت به بروزرسانی منابع بلاغت کرد و جبر ضومط در تالیفات خود به نوسازی در بلاغت دعوت نمود. گفتمان نوسازی بلاغت همواره با گفتمان بلاغت سنتی در چالش بوده و سرآغاز نوسازی بلاغت با نقد مبانی نظری، مسایل روش شناختی و رویکرد تحلیلی بلاغت سنتی همراه بوده است. از آغاز دعوت به نوسازی بلاغت تا به امروز، انتقادها به بلاغت سنتی فزونی یافته است؛ لذا با خوانش کارهای صورت گرفته در زمینه بلاغت جدید، به کمیت قابل توجهی از انتقادات مواجه می شویم که پژوهش علمی مستقل را می طلبند تا زمینه را برای دوری از افراط و تفریط در داوری و ارزش گذاری دستاوردهای بلاغی پیشینیان فراهم سازد. پژوهش پیش رو، با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و نقد انتقادهای وارده بر بلاغت سنتی همت گذاشته است و از بررسی و نقد دیدگاه های انتقادی صاحب نظران نوسازی بلاغت، به این نتایج دست یافته است: بیش ترین انتقادهای پزوهشگران معاصر به اثرپذیری بلاغت از اندیشه های فلسفی یونان و ارزش گذاری متون است. از جهتی مهم ترین نقاط ضعف آنان در هم سنجی نادرست بلاغت سنتی اسلامی با بلاغت سنتی یونان که از بافت اجتماعی-تاریخی متفاوتی برخوردارند و همچنین مقایسه نادرست بلاغت با مکاتب نقدی معاصر که دارای رویکرد و کارکرد عملی مختلفی هستند، خلاصه می شود.
    کلیدواژگان: بلاغت سنتی، نوسازی بلاغت، بلاغت جدید، نقد بلاغت، گفتمان بلاغت
  • پرویز احمدزاده هوج*، بهمن آقازاده، وحید خیری صفحات 85-106
    نشانه شناسی به تحلیل ارتباط نشانه ها و دلالت ها و نحوه شکل گیری آنها می پردازد و نشانه شناسی ادبی در پی کشف ناشناخته های جهان درون متن از طریق واکاوی نشانه های زبانی و فهم ارتباطات معنایی میان واژگان شعر است. چارلز پیرس با الگوی سه وجهی خود برای ساختار نشانه تحول بزرگی در علم نشانه شناسی به وجود آورد و یک روش دقیق و علمی برای بررسی ساختار دلالتی شعر در اختیار ناقدان ادبی قرار داد. بسام حجار از شاعران نواندیشی است که مرگ یکی از مفاهیم و مضمون های اصلی شعر اوست و بخش اعظمی از اشعارش به مرگ و مرگ اندیشی اختصاص دارد. این مقاله سعی می کند بر پایه نظریه پیرس به بررسی فرایند ساخت نشانه های شعری مربوط به مفهوم مرگ در شعر بسام حجار بپردازد و پیام های مخفی در سطوح ژرف متن شعر او را بازگو کند. بر اساس نتایج پژوهش بسام حجار از رمزگان های زیبایی شناسی، مولف، زمانی، مکانی و محور همنشینی و جانشینی کلام برای تولید نشانه های شعری مرتبط با مفهوم مرگ استفاده کرده است و استفاده از دلالت های صریح واژگان شعرش مخاطب را به انتخاب دقیق دلالت ضمنی متناسب با مفهوم مرگ از میان دلالت های بی شمار کمک کرده و مقصود اصلی شاعر و دیدگاه و جهان بینی و احساسات متناقض او درباره مرگ را که در خوانش اولیه قابل فهم نیست، نمایان ساخته است و لایه های ثانویه متن را آشکار کرده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نشانه شعری، پیرس، بسام حجار، مفهوم مرگ
  • عیسی زارع درنیانی* صفحات 129-148

    عنصر مکان به عنوان مهم ترین عنصر رمان، دارای اشکال گوناگونی است. این عنصر، در بعضی رمان ها از جمله رمان اسیران فلسطینی، دیالکتیک با خود دارد و اثر آن بر ساختارهای روایی دیگر نمایان است. از جمله این رمان ها می توان رمان «الشتات» رافت حمدونه، نویسنده معاصر فلسطینی را نام برد که اوضاع نابسامان اسیران در زندان های اسراییلی و روزگار وخیم اجتماعی خود را فریاد می زند. آنچه این رمان را منحصر به فرد می کند شخصیت رافت حمدونه است که خود اسیر بوده، زندان را درک کرده و توانسته به شکل مطلوب، آن را به تصویر بکشد. در رمان، نوعی دیالکتیک بین مکان و خود وجود دارد که بر عناصر ساختاری رمان تاثیر می گذارد و در شکل گیری ساختار رمان، نقش مهمی دارد. از این رو در این پژوهش، سعی شده است با روش توصیفی- تحلیلی، دیالکتیک مکان و خود، و اثر آن بر ساختارهای رمان «الشتات» رافت حمدونه بررسی شود. یافته های پژوهش حاکی از این است که توصیف مکان در رمان «الشتات»، بیان تجربه، رنج ها، مشکلات راوی و شخصیت هایی است که در مکان بسته (زندان) و در مکان های باز (جنگ و..)، به سر می بردند. نویسنده و شخصیت ها در رمان، پیوسته در حال کشمکش و دیالکتیک با خود هستند که علایم آن بر زبان راوی و زبان رمان نمایان است. این دیالکتیک از آغازه زمانی تا پایان زمانی رمان در جریان است و نوعی زمان پریشی گذشته نگر و آینده نگر ایجاد کرده و بر شخصیت های رمان تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: دیالکتیک مکان و خود، ساختار روایی، الشتات، رافت حمدونه
|
  • Samira Farahani *, Shahriar Niazi, Abolhasan Amin Moghadasi, Hasan Meghyasi Pages 1-21
    From the formalists' viewpoint, verbal repetitions and the way they are used in the structure of artistic and aesthetic poetic texts have a great effect on the prominence of words. In literary texts, choosing the right words, the type of arrangement in the sentence, how words relate to each other in word structure, Pay attention to the sounds and music hidden in the letters that make up them it is effective in creating music and creating a harmonious atmosphere in literary texts. Repetition in new Arabic poetry has its particular form and structure and it is displayed at different levels of speech including the repetition of letters, vocabulary, sentences. The way these repetitions are placed in the texture of an ode shapes different forms in the structure of repetitions in the architecture of the ode which the  has a strong relationship  with the content of poetry and the poetic experience of the poet and is considered as an important foundation in appearing phonemic balance and melody of speech. This article aims at scrutinizing geometric repetitions in the poetry of Amal Donqol via analytic. Descriptive method. In Donqol's poem one can encounter different kinds of scholarly technical and with certain objectives. In a way that syntactic semantic cohesion of Donqol's odes is to a great extent. Based on geometric repetitions. Repetition in Donqol's poems aims at developing meaning, emphasis and stabilizing the message in the mind of the addressee, picturing and high lighting the concepts meant by the poet.
    Keywords: Parallelism of Vocabulary, Phonetic Parallelism, geometric repetitions, new Arabic poetry, Amal Donqol
  • Roghayeh Rostampour Maleki *, Zahra Farid Pages 23-42

    Structuralist criticism is one of the branches of critiquing a literary text in which structures and the relationship between components and rules are discovered. Roland Barthes from France is one of the founders of this school. To analyze the narratives, he presented a model titled “Quintuple Mysteries’’ that identifies and figures out the Hermeneutic, Proairetic, Semantic, Symbolic, and Cultural layers of the text. Using these mysteries, signs can be converted into the meaningful components, and the relationship between signifier and signified can be perceived. The present article intends to extract and decipher the Quintuple Mysteries present in the novel called “Love without Resistance” (written by Leili Itawi- a contemporary Lebanese writer) based on the descriptive-analytical approach and achieve the central symbol of the story by investigating them. Using quintuple mysteries, this novel has put forwarded “resistance and love” as a central symbol and introduces the main heroes in the story as symbols of the Martyrdom-Seeking Spirit and eagerness to find real love. By creating harmony in structure and content, it sometimes expresses the values and ideologies of jihadists in the form of conversations and/or indirect descriptions implicitly. Meanwhile, it has figured out the right-wrong dichotomy through the character traits of the conflicting theme between positive and negative personality traits. The writer’s absolutist view to the characters has created symbolic personalities in the novel. And also making small and big puzzles and answering them during the novel has helped the events to move forward.

    Keywords: Leili Itawi, “love without resistanc”, Novel titled “resistance”, Quintuple mysteries, Roland Barthes
  • Sharafat Karimi * Pages 43-62

    In the realm of the theoretical approach of modernist feminists and with a reference to De Beauvoir and Butler's theoretical framework and origins of phenomenology, this research deals with the phenomenology of subjectiviy of gender identity and their representation in Rajaa Aalam's works, especially the novel of Khatam and it attempts to study Khatam's non-essential view of women's gender identity in an analytical way. Raja sees the basis of gender identity in the construction of cultural and social discourses, prevailing patriarchal norms, and the result of the systematic implementation and repetition of these norms by the female subject. Her works represent the influence of this trend on the type of discourse, mentality, and performance. In the novel of Khatam, the main character, by repeating the context of the rules, produces and reproduces a gender identity, it in the process of representation, and distorts it through the performance of opposing aspects. The repetition of norms by which this character is known within its counterproduction, activates the hidden potential abilities hidden in the nature of the performance. Unconscious biases, conflict of tendencies and discourses, and mimicry and dominance of norms lead to a double performance which enables Khatam to deconstruct the identity made of the prevailing discourse and cultural norms, to break up the duality between sexes, and to question in some cases the original gender identity. By entering the realm of subjectivity and self-efficacy, she acquires a kind of strength and ability, but in the end she is subject to the predominant power. The characters in Raja's novels often disagree with the pattern they simulate in the implementation process and they try to protect their individuality and redefine their identity. Sometimes, reconstructed social norms will lead to subject deidentification because norms and abnormalities imposed on her to do or reject affairs and  finally deidentifies her.

    Keywords: Raja Alem, Khatam, subject identity, Gender Performance, gender
  • Muosa Khezriazar *, Eisa Mottaghizadeh, Faramarz Mirzaei, Khalil Parvini Pages 63-84
    In the contemporary era, many efforts have been made to update the knowledge of rhetoric. Therefore, the two terms "modern rhetoric" and "rhetoric modernization" are two of the most comprehensive terms among contemporary Arab scholars, which have occupied a significant part of contemporary rhetorical discourse from the late nineteenth century to the present day. Rhetoric modernization refers to a series of efforts that re-examine some or all of the issues of traditional rhetoric and make suggestions for its improvement. For the first time, Sheikh Muhammad Abduh from Al-Azhar called for updating the sources of rhetoric, and al-Jabr al-Zumt in his writings called for rhetoric modernization. The discourse of rhetoric modernization has always been challenged by the discourse of traditional rhetoric, and the beginning of rhetoric modernization has been accompanied by a critique of theoretical foundations, methodological issues, and the analytical approach of traditional rhetoric. From the beginning of the call to modernize rhetoric to the present day, criticism of traditional rhetoric has increased; therefore, reading the works done in the field of modern rhetoric, we encounter a significant amount of criticism that requires independent scientific research to provide a basis for avoiding excesses in judging and evaluating the rhetorical achievements of predecessors. This research has tried to examine and critique the criticisms of traditional rhetoric through a descriptive-analytical method and has achieved the following results by examining and criticizing the critical views of rhetoric modernization experts: The greatest criticism of contemporary scholars is the influence of rhetoric on Greek philosophical thought and the evaluation of texts. In a sense, their most important weaknesses are summarized in the incorrect comparison of traditional Islamic rhetoric with traditional Greek rhetoric, which have different socio-historical contexts, as well as incorrect comparison of rhetoric with contemporary critical schools that have different approaches and practical functions.
    Keywords: Traditional rhetoric, Rhetoric Modernization, Modern rhetoric, Rhetoric Criticism, Rhetorical discourse
  • Parviz Ahmadzadeh Houch *, Bahman Aqazade, Vahid Kheri Pages 85-106
    Semiotics investigates the relationship between symbols and meanings and their formation. Literary semiotics tries to discover the unknown of the world within the text by analyzing linguistic semiotics and understanding the semantic connections between the words of the poem. Charles Peircerevolutionized the semioticsby his three-dimensional model of symbol structure and provided literary critics with a precise scientific method for examining the semantic structure of poetry. Bassam Hajar is one of the poets of modern thought that death is one of the main concepts and themes of his poetry and most of his poems are dedicated to death and death thinking. Based on Peirce''s theory, this article tries to examine the process of making poetic symbols related to the concept of death in Bassam Hajar''s poem and recounts the unrevealed messages in the deep levels of his poems. The results showed that he has used aesthetic, author, temporal, spatial and collocations codes to produce poetic symbols related to the concept of death.The use of explicit meanings of his poems words has helped the reader to choose carefully the implicit meaning appropriate to the concept of death from countless implicit meanings, revealing the poet''s main purpose, ideology and contradictory feelings about death, which are incomprehensible in the first reading and uncovering the secondary layers of the text. Semiotics investigates the relationship between symbols and meanings and their formation. Literary semiotics tries to discover the unknown of the world within the text by analyzing linguistic semiotics and understanding the semantic connections between the words of the poem. Charles Peircerevolutionized the semioticsby his three-dimensional model of symbol structure and provided literary critics with a precise scientific method for examining the semantic structure of poetry. Bassam Hajar is one of the poets of modern thought that death is one of the main concepts and themes of his poetry and most of his poems are dedicated to death and death thinking. Based on Peirce''s theory, this article tries to examine the process of making poetic symbols related to the concept of death in Bassam Hajar''s poem and recounts the unrevealed messages in the deep levels of his poems. The results showed that he has used aesthetic, author, temporal, spatial and collocations codes to produce poetic symbols related to the concept of death.The use of explicit meanings of his poems words has helped the reader to choose carefully the implicit meaning appropriate to the concept of death from countless implicit meanings, revealing the poet''s main purpose, ideology and contradictory feelings about death, which are incomprehensible in the first reading and uncovering the secondary layers of the text.
    Keywords: Semiotics, poetic symbol, Peirce, Bassam Hajar, death
  • Fatemeh Ravanshad, Fereshteh Afzali * Pages 107-128

    .............................................................................................................................................

    Keywords: feminism, feminist stylistics, Sarah Mills, Ahlam Mustaghanemi, novel, Al-Aswad Yaliq Beck
  • Isa Zare Dorniani * Pages 129-148

    The element of a significant place of residence. Elements of The element of place is one of the most important elements of the narrative, which has various forms. This element has a dialectic in some narrations, including the narration of the Palestinian captives, and its effect on other narrative structures is obvious. One of these narratives is the narration of Al-Shattat by Rafat Hamdoneh, a contemporary Palestinian writer who cries out about the plight of prisoners in Israeli prisons and their dire social conditions. What makes this narrative unique is the character of Rafat Hamdoneh, who was himself a prisoner, understood prison and was able to portray it in a desirable way. In narration, there is a kind of dialectic between place and self that affects the structural elements of the narrative and plays an important role in shaping the structure of the narrative. Therefore, in this research, an attempt has been made to study the dialectic of place and self, and its effect on the narrative structures of "Al-Shattat" by Hamdoneh, by descriptive-analytical method. The findings of the research indicate that the description of the place in the narration of "Al-Shattat" is the expression of experience, sufferings, problems of the narrator and the characters who lived in the forced place (prison) and in open places (war).This dialectic runs from the beginning of time to the end of the narrative and has created a kind of retrospective and futuristic timelessness and has influenced the personalities of the narrative.

    Keywords: dialectic of place, self, Narrative Structure, Al-Shattat novel, Rafat Hamdon