فهرست مطالب

آموزش پژوهی - پیاپی 30 (تابستان 1401)

مجله آموزش پژوهی
پیاپی 30 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی مقصودی*، سید حسن طالبی، ابوالفضل خدامرادی صفحات 1-26

    هدف از این پژوهش، ارتقاء توانایی خواندن زبان آموزان در ایران است. چون کاهش انگیزه خواندن به طور معمول در بین اکثر دانشجوهای ایران مشاهده می شود، دلیلی برای نگرانی جدی زبان آموزان ایرانی به حساب می آید. بنابراین، 285 دانشجو از شش رشته تحصیلی، علوم اجتماعی، ریاضیات، آموزش ابتدایی، شیمی، زیست شناسی و ادبیات فارسی در این مطالعه شرکت کردند. پاسخ شرکت کنندگان به سوالات پرسشناه انگیزه خواندن ، سوالات درک مطلب و سوالات توانش زبانی از طریق آزمون کروسکال-والیس ، آزمون تی مستقل ، تحلیل واریانس وضریب همبستگس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که زبان آموزان با انگیزه بالاتر نسبت به سایر زبان آموزان با انگیزه پایین ، در درک مطلب بهتر عمل می کنند. همچنین نشان داده شد که رشته شرکت کنندگان از عوامل موثر در رابطه بین انگیزه خواندن و توانایی درک خواندن است. یافته ها همچنین نشان دادند که هرچه سطح مهارت زبانی دانشجویان بالاتر باشد ، سطح انگیزه خواندن آنها نیز بیشتر است.

    کلیدواژگان: انگیزش خواندن، رشته تحصیلی، درک مطلب، مهارت زبان انگلیسی
  • محمد موحدی* صفحات 27-40
    هدف اصلی این پژوهش، واکاوی مولفه های تفکر انتقادی در تمرین ها و پرسش های پایانی داستان های کتب فارسی خوانداری سوم تا ششم ابتدایی است. با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و براساس چک لیستی از مولفه های تفکر انتقادی آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا داده ها جمع آوری گردید. جامعه ی آماری شامل کتب فارسی خوانداری سوم تا ششم ابتدایی، تالیف سال (1398/1397) می باشد و در این پژوهش حجم جامعه و نمونه برابر است. واحد تحلیل، متون تمرین ها و پرسش های پایانی داستان های کتب مذکور و واحد ثبت نیز جمله (اخباری و پرسشی) می باشد. جهت تعیین پایایی کدگذاری های انجام شده از فرمول ویلیام اسکات استفاده گردید و عدد ضریب قابلیت اعتماد (76/) به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی(تعیین فراوانی- درصدگیری) و آنتروپی شانون استفاده شده است. در مجموع (91) مولفه مربوط به مولفه های تفکر انتقادی شناسایی شد. نتایج حاصله نشان می دهد که بیش ترین ضریب اهمیت، مربوط به مهارت های استنباطی با عدد(418/) می باشد و در مهارت های استدلال قیاسی و استقرایی ضریب اهمیت صفر است. مهارت های تفسیری بیش ترین فراوانی را در کتب مربوطه با درصد(50.54%) دارد. هم چنین در تدوین پرسش ها براساس شاخص های تفکر انتقادی، به روانشناسی رشد شناختی و مداومت در برنامه ریزی درسی توجهی نشده است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، فارسی خوانداری، دوره ی ابتدایی، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون
  • آمنه امیری، آذر داودی، ساره حق خواه* صفحات 41-57

    هدف کلی این پژوهش، واکاوی تجارب زیسته ی دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان در زمینه چالش های موجود در شناخت بدفهمی های ریاضی چهارم ابتدایی و راهکارهای موثر در کاهش آن می باشد. این پژوهش، کیفی با رویکرد پدیدارشناسی می باشد که داده های آن از طریق مصاحبه نیمه‏ساختاریافته عمیق به شیوه هدفمند و با رعایت قاعده ی اشباع نظری گردآوری شد. مشارکت کنندگان این پژوهش 10 معلم دانش‏ آموخته ی دانشگاه فرهنگیان استان فارس را شامل می شد که تجربه تدریس درس ریاضی پایه چهارم ابتدایی را داشتند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این پژوهش از روش کدگذاری موضوعی استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش 247 مضمون پایه به دست آمد که ابتدا در 19 طبقه با عنوان مضامین سازمان دهنده ی سطح 1 و سپس در 2 طبقه ی چالش ها و راهکارها، با عنوان مضامین سازمان دهنده ی سطح 2 دسته بندی گردیدند. نتایج این پژوهش نشان داد که جهت آشنایی با بدفهمی ها و راهکارهای اصلاح و بهبود آن ها، برگزاری کارگاه ها در دانشگاه و استفاده بهتر از دوره های کارورزی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بدفهمی، ریاضی، تجارب زیسته، دانش آموزان چهارم ابتدایی
  • رسول شریفی نجف آبادی* صفحات 58-73

    از آنجایی که در نظام آموزشی عمومی ایران درسی تحت عنوان نجوم وجود ندارد، این سوال مطرح می شود که چه محتوایی از علم نجوم و با چه ساختاری در کتاب های درسی ارایه شده است؟ جهت بررسی این موضوع از روش تحلیل محتوا استفاده شده و کل کتاب های دورهای ابتدایی و اول متوسطه به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفته اند. متن ها با روش مطالعه مریل، تصاویر با روش بررسی میزان تاکید و همچنین، ارتباط بین متن و تصویر با روش ارتباط سنجی توصیف و تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهند که محتوای نجوم به صورت چند رشته ای در بین دروس دورهای ابتدایی و اول متوسطه سازماندهی و توزیع شده که سهم دروس علوم تجربی 4/45 درصد و سهم مطالعات اجتماعی 8/26 درصد بوده است. هر چند عمده ی محتوای نجوم در کتاب های درسی به شکل نظری ارایه شده است، اما در این بین، در درس علوم تجربی و در پایه ی نهم بر روش کار تاکید بیشتری شده است. در دوره ابتدایی تقریبا" دو برابر دوره ی متوسطه از تصویر استفاده شده و در مورد 2/38 درصد از تصاویر، از فن تاکید استفاده شده است.

    کلیدواژگان: آموزش نجوم، تحلیل محتوا، سازماندهی چند رشته ای، روش مریل
  • علی محمد ماندگاری بامکان*، مرتضی کاظمی صفحات 74-85
    به کارگیری گسترده فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند آموزش، هم زمان با تحول در رویکردهای آموزشی در جهان، زمینه شکل گیری مدارس هوشمند را فراهم آورده است. این مدارس از جمله نیازمندی های کلیدی جوامع دانش محور می باشند و رویکردهای توسعه مهارت های دانشی و کارآفرینی دانش آموزان را دنبال می نمایند. هدف این پژوهش، ارایه مدلی جهت سطح بندی عوامل موثر بر هوشمندسازی مدارس است. با مرور ادبیات پژوهش و جلب نظر خبرگان، موضوع در قالب 10 عامل و 36 شاخص شناسایی شد. روایی پرسش نامه محقق ساخته توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین ارتباط بینابینی عامل ها در اختیار 8 متخصص در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، تکنولوژی آموزشی و نوآوری قرار داده شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل و از نظر تاثیرگذاری یا تاثیرپذیری در 5 سطح در یک شبکه تعاملی ترسیم گردید که نهایتا عوامل سخت افزار، نرم افزار، نیروی انسانی و منابع مالی و هزینه ای موثرترین و در بالاترین سطح و امنیت اطلاعات در پایین ترین سطح قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، مدل سازی ساختاری تفسیری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، هوشمندسازی
  • فرخ فیضی*، مهدی واحدی صفحات 86-96
    این مطالعه با هدف معرفی پارادایم جدید آموزشی با عنوان آموزش 4 و به روش «مرور مفهومی» صورت گرفت. تا به بررسی شواهد در حال ظهور این نوع از آموزش بپردازد و پاسخگوی سوالات مطرح شده در این زمینه باشد. بدین منظور شواهد موجود در این زمینه در مطالعات مختلف، مشخص، و مفاهیم کلیدی تعریف گردید. همچنین ویژگی ها و مهارت های مورد نیاز این نوع از آموزش تشریح، و نقش توسعه ی فناوری ها در آن مورد بحث قرار گرفت. اهمیت شناخت این پارادایم برای نسل جدید از آن جهت است که بتوانند همگام با تغییرات باشند تا بتوانند رقابت کنند. و برای مراکز آموزشی ما از دبستان ها تا مراکز دانشگاهی، از آن جهت است که اگر نتوانند شیوه های علمی جدید حاصل از این نوع آموزش را در مراکز خود به کار بگیرند، به تدریج ارتباط خود را با دنیای کار و صنعت از دست داده و نخواهند توانست پاسخگوی نیازهای عصر جدید باشند.
    کلیدواژگان: آموزش 4، صنعت 4، عصر دیجیتال، آموزش و یادگیری
  • مهدی میرزایی* صفحات 97-111

    این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و غیر آزمایشی می باشد. روش آماری هم روش تحلیل عاملی است. ابزار جمع آوری اطلاعات هم مصاحبه مستقیم و هدفمند با مربیان است. نتایج نشان داد که مهمترین صلاحیت های حرفه ای مجازی و الکترونیکی مربیان در ایام کرونا به ترتیب عبارت اند از: صلاحیت های فنی شامل: توسعه زیر ساخت ها و تامین سخت افزار و تجهیزات مورد نیاز الکترونیکی، تولید محتوا و برنامه های نرم افزاری و منابع آموزشی الکترونیکی نظری و عملی، تسلط بر کار فنی با اینترنت و شبکه های مختلف مجازی و توجه به موقعیت و زمینه فنی و کاری. صلاحیت های علمی شامل: شناخت مبانی علمی آموزش مجازی، معنی دار کردن یادگیری مجازی برای مهارت آموزان و هنر جویان، اعتماد به نفس و مسیولیت پذیری فناورانه، انگیزش، مشارکت، خلاقیت، نوآوری و توانمندی های عملی مجازی، رشد و توسعه دانش و مهارتهای نظری و عملی کار با فضای مجازی و مهارتهای ارتباطی از راه دور با مهارت آموزان و هنر جویان و توانایی غبله بر موانع موجود آموزش های مجازی و الکترونیکی و بالاخره صلاحیت های تعلیمی شامل: یادگیری مشارکتی و تیمی، راهبرد حل مسیله، عمل گرایی، محیط یادگیری خود راهبر، خودگردان و خود دستیاب مجازی و الکترونیکی.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، شبکه شاد، صلاحیت های مجازی، معلمان ابتدایی
  • نسرین آقایی، فاطمه شمالی، رضا زارعی* صفحات 112-119
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش بازی درمانی بر هویت اجتماعی تعدادی از کودکان دختر پیش دبستانی ناحیه 4 شهر شیراز بوده است. این پژوهش از نظر هدف از جمله تحقیقات کاربردی بوده که برای اجرای آن روش نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری شامل تعدادی از کودکان پیش دبستانی ناحیه 4 شهر شیراز می باشد. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و افراد انتخاب شده در دو گروه آزمایش (22 نفر) و کنترل (22 نفر) جایگزین شدند. ابزار سنجش در این پژوهش آزمون رشد نیوشا بود. تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی صورت پذیرفت . نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش بازی درمانی بر هویت اجتماعی کودکان پیش دبستانی تاثیر معناداری دارد. باتوجه به کارکردهای مختلف بازی در امر آموزش، این ضرورت احساس می شود که به کودکان، بازی آموزش داده شود. هنگامی که راه صحیح یا جدید استفاده از وسیله ای را به کودک می آموزیم، موضوع و مسیر داستانی را به کودک پیشنهاد می شود، در واقع زمینه ی رشد اجتماعی و هویت اجتماعی کودک فراهم می شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، هویت اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
|
  • Mojtaba Maghsoudi *, Seyed Hassan Talebi, Abolfazl Khodamoradi Pages 1-26

    The aim of this study was to promote Iranian EFL learners' reading literacy which is a worldwide concern. The decline in reading motivation that is typically observed in most Iranian universities is thus a cause for serious concern for Iranian EFL learners. Therefore, a total number of 285 participants from six different fields of study, social sciences, math, primary education, chemistry, biology and Persian literature took part in this study. Participants’ responses to the reading motivation statements, reading comprehension questions, and English language proficiency questions were analyzed through a Kruskal-Wallis test, T-test, ANOVA, and correlation. The findings indicated that learners with higher motivation in reading comprehension performed much better in reading comprehension than other learners with lower motivation. It was also demonstrated that the participants' discipline was a significant contributing factor to the relationship between reading motivation and reading comprehension ability. The findings further proved that the higher the students' proficiency level, the higher their reading motivation level. In sum, the present study indicated conclusively that there are different dimensions of reading motivation which relate differentially to the participants' reading comprehension ability.

    Keywords: reading motivation, Discipline, reading comprehension, English Language Proficiency
  • Mohammad Movahedi * Pages 27-40
    The main purpose of this study is to analyze the components of critical thinking in exercises and the final questions of the stories of Persian reading books from the third to the sixth grade. Data were collected using the Quantitative Content Analysis method and based on a checklist of criticalthinking components of the California Critical Thinking Skills Test. The statistical population includes Persian reading books for the third to sixth grades, compiled in the year (1397/1397) and in this study, the size of the population and the sample are equal. The unit of analysis is the texts of exercises and the final questions of the stories of the mentioned books and the unit of registration is also the sentence (news and question). William Scott's formula was used to determine the reliability of the codings and the reliability coefficient number (/76) was obtained. Descriptive statistics (frequency determination-percentage) and Shannonentropy were used to analyze the data. A total of (91) components related to the components of critical thinking were identified. The results show that the highest coefficient of importance is related to inferential skills with the number (/ 418) and in deductive and inductive reasoning skills the coefficient of importance is zero.
    Keywords: Critical Thinking, persian reading book, elementary education, content analyze, Shanon Entropy
  • Ameneh Amiri, Azar Davoodi, Sareh Haghkhah * Pages 41-57

    The overall purpose of this study is to analyze the lived experiences of graduates of Farhangian University in terms of the challenges in recognizing the fourth elementary mathematical misconceptions and effective strategies to reduce it. The research was carried out as a qualitative framework using phenomenological strategy that its data were collected through in-depth semi-structured interviews using an objective oriented method and the theoretical saturation criterion. Study Participants were 10 teachers who were graduated from Fars Farhangian University and had experiences of teaching mathematics in the fourth grade of elementary. To analyze the information obtained from this research, the thematic coding method was used. Based on the research findings, 247 basic themes were obtained, which were first classified into 19 categories as level 1 organizing themes and then into 2 categories of Challenges and Strategies as level 2 organizing themes. The results of the study indicated that in order to identifying misconceptions and finding strategies to improve them, it is necessary to hold workshops in the university and make better use of internship.

    Keywords: Misconception, Mathematics, Lived experiences, Fourth Elementary Students
  • Rasoul Sharifi Najaf Abadi * Pages 58-73

    Since there is no astronomy course in the Iranian public education system, the question arises as to what content of astronomy and with what structure is presented in the textbooks? To investigate this issue, content analysis method has been used and all textbooks of elementary and junior high schools have been examined by census method. Texts have been described and analyzed by Merrill study method, images by emphasis method method and also the relationship between text and image by communication method. The results show that the content of astronomy is organized and distributed in a multidisciplinary manner among elementary and junior high school courses, with the share of experimental science courses being 45.4% and the share of social studies being 26.8%. Although most of the content of astronomy is presented theoretically in textbooks, in the meantime, in the course of experimental sciences and in the ninth grade, more emphasis has been placed on the method of work. In the elementary school, the image was used almost twice as much as in the secondary school, and in 38.2% of the pictures, the emphasis technique was used.

    Keywords: Astronomy education, Content Analysis, Multidisciplinary organization, Merrill method
  • Ali Mohammad Mondegari Bamakan *, Morteza Kazemi Pages 74-85
    Extensive use of ICT in educational process in educational approaches with the evolution of the universe, the formation has provided smart schools. The knowledge-based societies are key requirements, including schools and approaches to development and entrepreneurship skills of students pursuing licensing opportunities. The purpose of this study is to provide a model for leveling the factors affevting school intelligence. By reviewing the research literature and attracting the opinion of experts, the issue was identifiend in the form of ten facters and thirty six indicator. The validity of the researcher made matrix questionnaire was confirmed by experts. To determine the interrelationship agents were assigned to eight expert in the fields of hnformation and communication technology training technology and innovation. The data obtained from these questionnaires were analyzed using interpretive structural modeling and in terms of impact or effectiveness was drawn in five levels and in an interactive network each other and Hardware, software, human resources, financial resources and costs are the most effectives and the highest level and information security is at the lowest level.
    Keywords: smart schools, Interpretive Structural Modeling (ISM), Information, communication technology, Make Smart
  • Farokh Feyzi *, Mahdi Vahedi Pages 86-96
    The aim of this study was to introduce a new educational paradigm called Education 4 using the "scoping review" method, to examine the emerging evidence of this type of training, and to answer the questions raised in this context. For this purpose, the evidence in this field was defined in various and certain studies, and key concepts were defined. The required features and skills for this type of training were also described and the role of technology development was discussed. The importance of recognizing this paradigm for the new generation is to keep up with the changes to be able to compete. For our educational centers, from primary schools to universities, if they don't use the new scientific methods resulting from this type of education in their centers, they will gradually lose their connection with the world of work and industry and won't be able to meet the needs of the new age.
    Keywords: Education 4.0, Industry 4.0, Digital age, Teaching & Learning
  • Mehdi Mirzaei * Pages 97-111

    This research is an applied and non-experimental type of research. The statistical method is also the factor analysis method. The data collection tool is a direct and targeted interview with the trainers. The results showed that the most important virtual and electronic professional qualifications of trainers in the days of Corona are respectively: technical qualifications including: development of infrastructure and supply of hardware and electronic equipment, content production and software programs and educational resources Theoretical and practical electronics, mastery of technical work with the Internet and various virtual networks and paying attention to the technical and work situation. Scientific qualifications include: understanding the scientific foundations of virtual education, making virtual learning meaningful for skill learners and art students, self-confidence and technological responsibility, motivation, participation, creativity, innovation and virtual practical capabilities, growth and development of knowledge and skills. Theoretical and practical work with virtual space and remote communication skills with students and art students and the ability to overcome the existing barriers of virtual and electronic education and finally educational qualifications including: cooperative and team learning, problem solving strategy, pragmatism, environment Self-directed, self-directed and self-accessible virtual and electronic learning.

  • Nasrin Aghaei, Fatemeh Shomali, Reza Zarei * Pages 112-119
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of play therapy training on social identity of a number of preschool girls in District 4 of Shiraz.. In terms of purpose, this research is one of the applied researches for which a quasi-experimental method was used with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population includes all preschool girls in District 4 of Shiraz. The sample was selected using Sample available method and the selected individuals were replaced in two experimental (n = 22) and control (n = 22) groups. The measurement tool in this study was Newsha growth test. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The results of analysis of covariance showed that play therapy training has a significant effect on social identity of preschool children. Due to the different functions of play in education, it is necessary to teach children to play. When we teach the child the correct or new way of using a device, the subject and the story path are suggested to the child, in fact, the ground for the child's social development and social identity is provided.
    Keywords: play therapy, Social Identity, preschool children