فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 18 (تابستان 1400)

مجله زمین ساخت
پیاپی 18 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خلیل رضایی*، معصومه مجملی رنانی، مهران آرین، محسن آل علی، پانته آ گیاهچی صفحات 1-20
    به منظور تعیین منشا و خاستگاه زمین ساختی رسوبات مانداب سقلکسر ، 74 نمونه سطحی و زیرسطحی مطالعه شد. ارتباط مثبت میزان Al2O3 با میزان Fe2O3، MgO و K2O و همچنین، ارتباط منفی میزان Al2O3 با میزان SiO2 و TiO2 بر حضور این عناصر در کانی های رسی و میکاها دلالت دارد. میزان K2O از Na2O به مراتب بیشتر است که به علت وجود فراوانی K فلدسپار نسبت به پلاژیوکلازها در سنگ منشا می باشد، یک بی نظمی در شمال غرب مانداب سبب افزایش Na2O نسبت به K2O شده است که به دلیل فلدسپار سدیم دار در سنگ منشا در رسوبات نیمه شمالی مانداب است. همچنین، افزایش میزان MgO و Fe2O3 در مقایسه با پوسته بالایی قاره ای نشان دهنده حضور کانی های مافیک در سنگ منشا است. مقایسه اکسیدهای عناصر اصلی و انطباق نمونه ها بر دیاگرام مثلثی SiO2/10-CaO+MgO-Na2O+K2O حاکی از این است که منشا اصلی رسوبات هوازدگی سنگ های ماگمایی شوشونیتی، داسیت، مونزونیت گابرو (عموما ترکیب حد واسط) در مجموعه ماگماتیسم البرز است. پلات نمونه ها روی دیاگرام SiO2 در مقابل Al2O3+K2O+Na2O آب وهوای نیمه خشک را نشان می دهد. برمبنای انطباق نمونه های مانداب بر دیاگرام های دوتایی اکسید عناصر اصلی، یعنی Fe2O3+MgO در برابر Al2O3/SiO2 و TiO2و log (K2O/Na2O) در برابر SiO2 و همچنین، نمودارهای سه تایی عناصر فرعی Sc، La، Th و Zr، به نظر می رسد رسوبات ابتدا از یک حوضه پشت کمانی حاشیه ای و سپس از یک کمان ماگمایی در حاشیه های قاره ای فعال نشات گرفته باشند. در نهایت طی کواترنری، چرخه رسوبگذاری مجدد را پس از هوازدگی و حمل به مانداب سقلکسر پشت سر گذاشته اند.
    کلیدواژگان: سقلکسر، مانداب، سنگ منشا، البرز
  • زهرا حسنیان، عبدالرضا پرتابیان* صفحات 21-35
    منطقه سیاه جکوک، در بخش شرقی پهنه جوش خورده سیستان و جنوب شرقی زاهدان واقع شده است. در این منطقه دایک های با روند مشخص نفوذ کرده و تحت تاثیر چین، گسل، بودیناژ قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی روند دگرشکلی در این منطقه است. بدین منظور مشخصات و روابط فضایی ساختارها با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته، سپس با استفاده از روش بازسازی شبکه استریوگراف و دایره مور سه بعدی، وضعیت تنش در هنگام جایگیری دایکها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی روابط قطع شدگی ،اطلاعات آماری ، بودین شدگی و هندسه چین خوردگی ها در منطقه، چهار مرحله اصلی دگرشکلی ناشی ازیک دگرشکلی پیشرونده در منطقه را پیشنهاد می کند. بدین ترتیب که، در ابتدا لایه بندی اولیه بعد از یک چین خوردگی منطقه ای از حالت افقی خارج شده و در گام دوم دایکها در امتداد سطوح ضعف آنها نفوذ کرده اند. در مرحله سوم چین ها و دایک ها تحت تاثیر مولفه برشی دچار چین خوردگی و بودیناژ شده اند. در این مرحله تغییر در فاصله و ضخامت دایکها به عنوان مناطق مقاوم، باعث تکامل متفاوت چین خوردگی ، گسلش و منجر به تفکیک واتنش در منطقه شده است. در مرحله چهارم ، رژیم تنشی راستگرد شمالی- جنوبی باعث توسعه گسلهای راستگرد با امتداد شمالی-جنوبی در منطقه شده است.
    کلیدواژگان: دایک، تنش، دایره مور، ترافشارش
  • انیس سادات خلیفه سلطانی*، سید احمد علوی، محمدرضا قاسمی، مهدی گنجیانی صفحات 37-55

    چین های مرتبط با گسل در بیشتر جایگاه های زمین ساختی و در دو رژیم کششی و فشارشی گسترش می یابند. گستردگی این ساختارها و اهمیت آنها در اکتشاف و استخراج منابع هیدروکربنی و لرزه شناسی سبب شده است تا در ورای زمین شناسی ساختاری نیز مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر درک فرگشت هندسی این چین خوردگی ها می تواند ارتباط هندسی این ساختارها را با فرایند های جاگیری و مهاجرت منابع هیدروکربنی آشکار سازد. این پژوهش با استفاده از دو سری مدل اجزاء محدود دو بعدی، فرگشت هندسی، و فرگشت تنش- کرنش در چین های گسترش گسلی ساده و چین های گسترش گسلی با گسل فرعی پرشیب در فرادیواره را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج نشان می دهد که؛ الف) در هر دو نوع چین خوردگی کرنش خمیرسان در سطح گسل، نوک گسل، و یال جلویی چین متمرکز شده است، ب) در هر دو نوع چین خوردگی الگوی تنش-کرنش در قله و یالهای چین مشابه است، در حالی که با الگوی تنش-کرنش در سطح گسل متفاوت است، هر چند که الگوی تنش-کرنش در نقاط مختلف گسل نیز بایکدیگر مشابه است، ج) با وجود شباهت الگوی تنش-کرنش در این دو نوع چین خوردگی، سه تفاوت عمده قابل شناسایی است، 1) کاهش وسعت نرم شدگی کرنش در یال جلویی مدل چین گسترش گسلی با گسل فرعی، 2) افزایش تنش تفریقی در مدل چین گسترش گسلی با گسل فرعی ، و 3) در مدل چین گسترش گسلی ساده وسعت بازه سخت شدگی کرنش به سمت نوک گسل افزایش می یابد، در حالی که در مدل چین گسترش گسلی با گسل فرعی عکس آن صادق است.

    کلیدواژگان: مدلسازی ژئومکانیکی، چین گسترش- گسلی ساده، چین گسترش گسلی به همراه گسل فرعی پرشیب در فرادیواره
  • لیلی ایزدی کیان*، نسرین پیری صفحات 57-73
    توده گرانیتوییدی الوند در زمان ژوراسیک میانی در سنگهای دگرگونی زون سنندج- سیرجان نفوذ کرده و در اطرف خود هاله دگرگونی مجاورتی را ایجاد کرده است. توده گرانیتوییدی الوند مهمترین ارتفاع منطقه همدان است و حوضه آبریز آن در جنوب شهر همدان قرار دارد. در این مقاله فعالیت زمینساختی حوضه آبخیز کوهستان الوند بر اساس شاخص های زمین ریختی مورد بررسی قرار گرفته است. شاخص هایی از جمله شاخص انتگرال فراز سنجی (Hi)، گرادیان طولی آبراهه (SL)، عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (Vf)، شکل حوضه زهکشی (Bs)، پیچ و خم پیشانی کوهستان (Smf)، شاخص تقارن توپوگرافی عرضی (T) مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با همپوشانی شاخص های بدست آمده ، نقشه زمین ساخت فعال نسبی (Iat) منطقه تهیه شده است. مقادیر بدست آمده برای زمین ساخت فعال نشان می دهد که منطقه دارای سه پهنه با فعالیت زمین ساختی بالا ، فعالیت زمین ساختی متوسط و در نهایت فعالیت زمین ساختی پایین است. منطقه با فعالیت زمینساخت بالا در شمال شرقی و شرق منطقه قرار دارد و در این منطقه گسلهای معکوس بزرگ با راستای شمال غرب - جنوب شرق وجود دارد. وجود زمین لغزش های جدید فراوان در این منطقه حاکی از فعالیت زمین ساختی بالا در قسمت شرق منطقه همدان است.
    کلیدواژگان: شاخص های ژئومورفیکی، زمین ساخت فعال نسبی، حوضه آبریز، الوند، همدان
  • عماد رجحانی، فرزین قائمی*، ساسان باقری صفحات 75-89

    در مجاورت مرز شمالی بلوک لوت و پهنه جوشخورده سیستان، توالی آتشفشانی-رسوبی پالیوسن-ایوسن در شمال قاین یک الگوی تداخلی چین خوردگی نشان می دهد. ساختارهای هلالی شکل شاهدی بر الگوی تداخلی تیپ 2 هستند. سطح محوری کلان چین های نسل اول امتداد کلی شرقی-غربی دارند، اما خمیدگی های آشکاری به سمت شمال و جنوب در آن ها بارز است. گروه دایک های خطی با ترکیب دیوریت و آندزیت با الگویی شعاعی درون واحدهای آتشفشانی-رسوبی پالیوژن نفوذ کرده اند بطوریکه سطح محوری چین های نسل اول را قطع نموده اند و خود از نسل دوم چین خوردگی اثر پذیرفته اند. در این تحقیق تغییر روند دایک ها در تبعیت از این خمش ها معنی دار در نظر گرفته شده و علت آن مورد بحث قرار گرفته است. به منظور تعیین سن این حادثه تکتونوماگمایی، سن سنجی دایک ها به روش 207Pb/235U کانی زیرکن انجام گرفته و سن سردشدگی در حدود 40 میلیون سال تعیین شده است. تبعیت نسبی امتداد این دایک ها همگام با خمیدگی سطح محوری نسل اول چین خوردگی (در اثر عملکرد حادثه دوم چین خوردگی) الگوی شعاعی با دامنه گشودگی 30 درجه به این دایک ها بخشیده است. این واقعیت ممکن است بیانگر همزمانی نفوذ و سردشدگی دایک ها با وقوع نسل دوم چین خوردگی باشد. انطباق قابل قبول زاویه انحراف دایک ها نسبت به زاویه خمش سطح محوری چین های نسل اول بر روی نمودارهای رگرسیون خطی می تواند روش نوینی برای آزمایش صحت خمش ساختارهایی باشد که از ابتدا خطی بوده اند. آنالیز های ساختاری ما در منطقه قاین بیان می دارد که ساختار آچانی مثال بارزی از خمش بزرگتر اروکلاینی در منطقه، در ایوسن، همزمان با شکلگیری اروکلاین شرق ایران بوده است.

    کلیدواژگان: پهنه جوشخورده سیستان، چین خوردگی تداخلی، بلوک لوت، دایک شعاعی، تعیین سن مطلق اورانیوم، سرب
  • محمدرضا قیطانچی*، مهدی نوری دلوئی صفحات 91-102

    ایران تحت تاثیر حرکت همگرایی صفحه عربستان و صفحه اوراسیا می باشد. بهمین دلیل زمین لرزه های مخرب متعددی را در گذشته تجربه کرده است. از لحاظ زمین ساختی و خصوصیات لرزه ای، ایران را به پنج ایالت لرزه زمین ساختی زاگرس، ایران مرکزی، البرز-آذربایجان، مکران و کپه داغ می توان تقسیم نمود.یکی از عواملی که خصوصیات زمین لرزه ها را می تواند خوب توصیف کند سازوکار آنهاست. در این مطالعه سازوکار زمین لرزه ها را در این پنج ایالات جمع آوری و با نرم افزار FMC کلاس بندی نموده ایم. برای هر ناحیه در صد تکرار هر گروه از گسلش ها تعیین شده است. بیشتر گسلش ها از نوع رو رانده و فشارشی با مولفه امتداد لغز می باشند.بیشتر گسلش های معکوس مربوط به ایالت زمین ساختی زاگرس می باشد که شامل 58 در صد زمین لرزه های آن و حدود 42 در صد زمین لرزه های ایران می باشد. بنابراین بنظر می رسد زاگرس بیشتر از سایر مناطق تحت تاثیر حرکت همگرایی صفحه عربستان و اوراسیا می باشد.گسلش های نرمال در تمام ایالت ها در صد تکرار کمتری دارند و فقط 3 در صد از کل زمین لرزه ها در ایران از این نوع می باشند.

    کلیدواژگان: طبقه بندی، نرم افزارFMC، سازوکار زمین لرزه، ایالت های لرزه زمین ساختی، لرزه خیزی ایران
|
  • رضایی Rezaei *, Masoumeh Mojmeli, Mehran Arian, Mohsen Aleali, Pantea Giahchi Pages 1-20
    Seventy- four surface and subsurface sediment samples from the SaghalakSar bog were investigated to decipher their tectonic setting and provenance. The Al2O3 content showed positive correlation with MgO, Fe2O3, and K2O while it showed negative correlation with TiO2 and SiO2, suggesting that clay minerals and mica were major hosts for these elements. Average K2O values were higher than average Na2O levels, reflecting that k-feldspar was proportionally more abundant than plagioclase in the source rock. A decrease in K2O with an increase in Na2O in the northwest bog could be interpreted as alteration of rocks, suggesting possible effect of sodium feldspar on the source rock. A strong increase in MgO and Fe2O3 relative to average upper continental crust was consistent with mafic source rock. The results of comparing the major-element oxides with the S (SiO2 / 10)-CM (CaO + MgO)- NK (Na2O + K20) diagram showed that the sediments had been subjected to weathering, and were derived from magmatic rocks, Shoshonite, Dacite, Monzonite, and Gabbro (usually intermediate composition) at the Alborz magmatic zone. Based on Binary plot of SiO2 versus Al2O3+Na2O+K2O indicated semi-arid climatic condition. Binary plot of Fe2O3+MgO versus Al2O3/SiO2 and TiO2, log (K2O/Na2O) versus SiO2, and ternary diagram of trace elemental, Th, Sc, La, and Zr, it seems that the sediments originated first from a marginal Back Arc basin and then from a magmatic arc in the active continental margin. Finally, during the Quaternary, they went through a recycle of sedimentation after weathering and transport to the Saghalak-Sar Bog
    Keywords: Saghalak- Sar, bog, Provenance, Alborz
  • Zahra Hasanian, Abdolreza Partabian * Pages 21-35
    The Siah-Jackouk area is located in the eastern part of the Sistan Suture Zone, southeast of Zahedan. This area has been affected by faulting, folding, bouddinage and dyke swarm. The main objective of this research is to display the deformation history of this area. For this purpose, the characteristics and spatial relationships of the structures were extracted, and the state of stress during the emplacement of the dykes was investigated using the 3D Mohr and stereographic methods. Statistical analysis and the cross-cutting relationships, as well as the geometry of the folding and boudinaged structures, suggest four main phases of deformation due to progressive deformation in this region. At first, the initial horizontal layering is inclined. Then the dykes penetrate along their weak surfaces, subsequently layering with parallel dykes, undergo shear component along that caused folding and bouddinage. At this phase, changes in the distance and thickness of dykes as resistant areas, have led to different evolutions of folding and faulting, and strain. In the last phase of deformation, the study area is affected by the north-south right-lateral faults caused by the current north-south stress regime of the Sistan Suture Zone.
    Keywords: dyke, stress, Moore', s Circle, transpression
  • Anis Khalifeh- Soltani *, Seyed Ahmad Alavi, Mohammad Reza Ghassemi, Mehdi Ganjiani Pages 37-55

    Fault-related folds extend in most tectonics settings and in both extensional and compressional regimes. The widespread importance of such structures in the exploration and extraction of hydrocarbon resources and seismological aspects led to consideration beyond structural geology studies. On the other hand, understanding the geometric evolution of these folds can reveal the geometric relationship of these structures with the processes of placement and migration of hydrocarbon resources. This study uses two 2D finite element models to investigate geometric differences and stress-strain evolution differences in simple and high angle breakthrough fault-propagation folds. Results show that; A) In both types of folding, the plastic strain is concentrated on the surface of the fault, the fault tip, and the forelimb. B) In both types of folding, the pattern of stress-strain at the crest and fold limbs are similar, while it is different from the pattern of stress-strain at the fault surface, although the pattern of stress-strain at different points of faults (tip, middle, and base of the fault) are also similar to each other. C) Despite the similarity of the stress and strain evolution pattern in these two types of folds, three main differences can be identified, 1) reduction of strain-softening interval in the forelimb of breakthrough fault-propagation fold model, 2) increased differential stress in high angle breakthrough fault-propagation folds, and 3) in simple fault- propagation fold model, the strain-hardening interval increases to the fault tip, while in high angle breakthrough fault-propagation folds the reverse is true.

    Keywords: Geomechanical modeling, Simple fault-propagation fold, High angle breakthrough fault-propagation fold
  • Leili Izadikian *, Nasrin Piri Pages 57-73
    Alvand granitoid pluton has penetrated into the metamorphic rocks of Sanandaj-Sirjan zone in the Middle Jurassic period and it has created an aura of contact metamorphism around it. Alvand granitoid pluton is the highest elevation in Hamedan region and Its catchment area is located in the south of Hamedan. In this study, the tectonic activity of catchments of Alvand Mountain has been studied based on geomorphic indices. According to the characteristics of the catchments, Asymmetry factor (Af), Hypostometric integral index (Hi), Stream length-gradient index (Sl), Mountain-front sinuosity (Smf), Valley floor width-to-height ratio (Vf), Basin Shap index (BS) and Transverse topographic symmetry index (T) has been studied and Finally, with the overlap of the obtained indices, the relative active tectonic map (IAT) of the region was determined. The values obtained for active tectonics show that the area has three zones with high tectonic activity, medium tectonic activity and finally low tectonic activity. Northeast and east of Alvand mountain shows high tectonic activity compared to other parts and There are large reverse faults with northwest-southeast striking. Existence of many new landslides in this area indicates high tectonic activity
    Keywords: Geomorphic indices, relative active tectonics, catchment, Alvand, Hamedan
  • Emad Rojhani, Farzin Ghaemi *, Sasan Bagheri Pages 75-89

    Adjacent to the northern border of the Sistan suture zone and the Lut block, north of the Qayen, the Paleocene-Eocene volcano-sedimentary sequence represents an interference pattern of folding. Crescent structures indicate the type 2 of superimposed folding. The axial plan of the first generation of the large-scale folds is generally east-west trended, but along their strike, they are obviously curved to the north and south. A linear dioritic-andesitic dyke swarm, is intruded on this sequence with a radial pattern, and cut the axial plane of the first generation and is affected by the second generation of folding. In order to date this tectono-magmatic event, U-Pb dating is performed on the zircon crystals of these dykes, and an age of ~40 Ma is yielded as the cooling age. The consistency between the dykes’ strikes and the curvature of the first-generation folding axial plane (in response to the second folding event) gave a redial pattern with 30o declination to this dyke swarm. This may indicate the intruding and cooling of the dykes coincide with the second folding generation. Acceptable adaptation of the declination of these dykes to that of the curved axial plane of the first folding episode on the linear regression diagram can be a new method for testing the bends that originally have been linear. Our structural analyses on the Qayen area indicate that Achani structure is a clear example of a larger oroclinal buckling in the region, during the Eocene, coinciding with the formation of the Eastern Iranian Orocline.

    Keywords: Sistan suture zone, interference pattern of folding, Lut Block, Radial dykes, U-Pb dating
  • Mohammad-Reza Gheitanchi *, Mehdi Nouri Delouei Pages 91-102

    Iran has been affected by the convergence of the Arabian and Eurasia plates. For this reason, it has experienced destructive earthquakes throughout history. In terms of tectonic and seismic properties, Iran can be divided into 5 general seismotectonic provinces; Zagros, Central-East Iran, Alborz-Azerbaijan, Makran, and Kopeh Dagh. One of the facts that best describes the characteristics of earthquakes is their focal mechanism. In this article, the focal mechanisms of these 5 provinces were collected and classified with FMC software. For each zone, the frequency percentage of each group of faults was determined. Most faults are in the reverse class or compression type with the strike-slip component. Most of the faults of the reverse type are related to Zagros province, which includes 58% of its earthquakes and 42% of Iran's earthquakes. Thus, it seems the Zagros has been more affected by the convergence of the Eurasian and Arabian plates than other regions. Normal faults in all provinces have a small frequency so that only about 3% of the total earthquakes in Iran are in this class.

    Keywords: classification, FMC software, Focal mechanism, Seismotectonic provinces, Seismicity of Iran