فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هشتادم شماره 5 (پیاپی 256، امرداد 1401)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 5 (پیاپی 256، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین شعبانی میرزایی، زهرا حق شناس، محسن ویژه، آرمن ملکیان طاقی، کامبیز افتخاری* صفحات 344-350
    زمینه و هدف

    به سبب مزمن بودن بیماری دیابت، کودکان مبتلا به دیابت نوع یک در معرض عوارض بلند مدت متعددی هستند. یکی از عوارض مهم این بیماری درگیری قلبی عروقی به علت تصلب شرایین می باشد که ارتباط مستقیم با وضعیت کنترل چربی های خون دارد. استفاده از پروبیوتیک ها ممکن است با تاثیر بر متابولیسم چربی، در روند بروز عوارض در این بیماران موثر باشد. هدف ما از انجام این مطالعه بررسی اثر پروبیوتیک خوراکی بر پروفایل چربی در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه در بیمارستان فوق تخصصی کودکان بهرامی از اردیبهشت 1397 تا اردیبهشت 1398 انجام شده است. در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 52 کودک مبتلا به دیابت نوع یک (از 16-2 ساله) مراجعه کننده به بیمارستان کودکان بهرامی مورد بررسی قرار گرفتند و بیماران به دو گروه 26 نفره تقسیم شدند. گروه پروبیوتیک علاوه بر درمان روتین انسولین، روزانه یک کپسول پروبیوتیک به مدت 90 روز دریافت نمودند و گروه شاهد صرفا درمان روتین انسولین را دریافت کردند. نمونه خون بیماران دو گروه در شروع و پایان مداخله برای ارزیابی پروفایل چربی گرفته شد.

    یافته ها

    در نتایج این مطالعه مشاهده شد HDL-C در گروه پروبیوتیک نسبت به گروه کنترل افزایش داشته است، هرچند از نظر آماری معنادار نبود (05/0P>). همچنین تغییرات کلسترول کل،  LDL-Cو تری گلیسرید نیز از نظر آماری معنادار دیده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس این مطالعه، استفاده از پروبیوتیک خوراکی به مدت 90 روز در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، تاثیر چشمگیری بر پروفایل چربی خون در مقایسه با گروه کنترل نداشته است.

    کلیدواژگان: کودکان، لیپیدها، پروبیوتیک ها، دیابت نوع یک
  • مهدی عسگری، علی سنایی*، فرامرز پازیار صفحات 351-358
    زمینه و هدف

    تکنیک پلیکاسیون عمودی معده با پیامدهای درازمدت ضعیف، در درصد بالایی از بیماران با افزایش مجدد وزن همراه است. بنابراین در این مطالعه، نتایج درمانی دو روش با و بدون پلیکاسیون قسمت دیستال معده درعمل جراحی رو-ان-وای گاستریک بای در افراد مبتلا به چاقی مرضی مقایسه شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سوکور، 40 بیمار مبتلا به چاقی مرضی مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اهواز از اسفند 98 تا اسفند 99، به صورت تصادفی به دو گروه، بدون پلیکاسیون (20 تایی) و با پلیکاسیون (20 تایی) قسمت دیستال معده درعمل جراحی رو-ان-وای گاستریک بای پس تقسیم شدند. میزان کاهش وزن، عوارض، نتایج جراحی و میزان رضایت مندی بیماران ثبت شد. مدت پیگیری بیماران یک سال بود.

    یافته ها

    میانگین درصد کاهش وزن در زمان های مختلف بین دو گروه تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0<P). طی یک سال پیگیری، هایپرتانسیون، دیابت، HLP و ریفلاکس در روش پلیکاسیون دیستال بهتر بود اما تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0<P). میزان رضایتمندی بیماران در روش پلیکاسیون دیستال بالاتر بود اما تفاوت معناداری را نشان نداد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، استفاده از روش پلیکاسیون دیستال معده با لاپاروسکوپی روشی موثر و ایمن است و با کاهش وزن ایده آل زودرس ، کاهش عوارض و افزایش رضایتمندی بیماران با شاخص توده بدنی بیشتر/مساوی 35 kg/m2 همراه است. عدم نیاز به استفاده از جسم خارجی و قابلیت تکرار داشتن نیز از مزایای آن می باشد.

    کلیدواژگان: پلیکاسیون دیستال معده، چاقی مرضی، رو-ان-وای گاستریک بای پس، نتایج درمان، کاهش وزن
  • علیرضا احمدی، محمدرضا صبری، زهره سادات نوابی*، مهدی قادریان، بهار دهقان صفحات 359-370
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی مادرزادی، از شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی می باشند. مهم ترین تست های تشخیصی جهت شناسایی نوزادان با بیماری های قلبی مادرزادی شامل اکوکاردیوگرافی جنین در دوران بارداری و انجام معاینات فیزیکی پس از تولد می باشند. غربالگری پالس اکسیمتری به طور بالقوه می تواند در تشخیص زودرس بیماری های قلبی مادرزادی  شدید موثر باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه تکاملی چند مرحله ای است که به مدت 12 ماه از اسفند سال 1399 تا اسفند سال1400 در مرکز تحقیقات قلب کودکان واقع در پژوهشکده قلب و عروق اصفهان انجام شد. پس از شناسایی موضوع و اهداف مطالعه، سوالات پژوهشی به روش PICO طراحی شد. پس از انجام جست وجوهای نظام مند،کیفیت راهنماهای بالینی با استفاده از ابزار AGREE و توسط کمیته ای متشکل از صاحب نظران و متخصصین قلب کودکان و نوزادان مورد بررسی قرار گرفت. براساس نظر متخصصان از تعداد شش راهنمای بالینی تشخیص زودرس بیماری های قلبی مادرزادی شدید در نوزادان بدو تولد به وسیله پالس اکسیمتری، کیفیت یک راهنمای بالینی مطلوب ارزیابی شد. سرانجام پیش نویس راهنما با استفاده از روش دلفی و پنل متخصصین مورد بررسی قرار گرفت و پس از برگزاری جلسات پنل متخصصین و توافق بین اعضای نسخه نهایی راهنما تدوین گردید.

    یافته ها

    معیارهای عملکرد بالینی مربوط به غربالگری نوزادان به وسیله پالس اکسیمتری در بدو تولد براساس شواهد موجود و شرایط بهداشتی تعیین و در قالب 28 توصیه در شش بخش تدوین شد.

    نتیجه گیری

    پزشکان، پرستاران و ماماها می توانند از توصیه های این راهنمای بالینی جهت تشخیص زودرس و ارجاع نوزادان با بیماری های قلبی مادرزادی شدید استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مادرزادی، تشخیص زودرس، راهنمای بالینی، بیماری های قلبی، اکسیمتری
  • سلمی آریانژاد، فاطمه طاهری بجد، عطیه ریاسی، طیبه چهکندی، فرود صالحی * صفحات 371-377
    زمینه و هدف

    چاقی واضافه وزن یکی از اجزای سندرم متابولیک و زمینه ساز بیماری قلبی عروقی و مرگ ناگهانی قلبی می باشد. چاقی با طیف گسترده ای از ناهنجاری های الکتروکاردیوگرام همراه است.

    روش بررسی

    این مطالعه موردی-شاهدی در 50 کودک و نوجوان 18-9 ساله شهر بیرجند از خرداد 1399 تا آبان 1399 انجام شد. در گروه شاهد 25 نفر با وزن نرمال و در گروه مورد 25 نفر دارای چاقی یا اضافه وزن وارد مطالعه شدند. پس از معاینه بالینی، قد، وزن و شاخص های الکتروکاردیوگرام اندازه گیری و با استفاده از آزمون های آماری توسط نرم افزار  SPSS software, version 19 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA)مقایسه شدند.

    یافته ها

    در گروه شاهد 15 نفر و در گروه مورد 17 نفر پسر بودند. میانگین سنی گروه شاهد و مورد به ترتیب 13/2±28/11 سال و 97/1±96/10 سال برآورد گردید. میانگین فاصله بین قله تا انتهای موج T در گروه مورد 15/72±120/323 و در گروه شاهد 06/13±20/79 و میانگین اختلاف بین کوتاه ترین و طولانی ترین فاصلهTP-e  به ترتیب در لیدهای 12 گانه ECG در گروه مورد 04/23±48 بوده و گروه شاهد 58/5±44/18 بوده است. که در این دو شاخص تفاوت آماری معنادار وجود داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که چاقی می تواند بر روی نوار قلب کودکان نسبت به افراد با وزن نرمال اثرات نامطلوب داشته باشد که این تغییرات با افزایش خطر آریتمی همراه است. با توجه به اینکه این تغییرات با کنترل وزن قابل اصلاح می باشد هشدار به خانواده ها و آموزش در جهت پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرام، وزن طبیعی، چاقی
  • سید حامد جعفری، مهشید منوچهری نسب، مهدی سعیدی مقدم، بنفشه زینلی رفسنجانی * صفحات 378-384
    زمینه و هدف

    سی تی اسکن یک روش تشخیصی مهم و استاندارد-طلایی در تشخیص سنگ کلیه و مجاری ادراری است. این تصویربرداری سبب پرتودهی به بیماران و افزایش ریسک ابتلا به سرطان می شود به ویژه در بیمارانی که نیازمند بررسی مکرر هستند. هدف این مطالعه مقایسه توانایی تشخیصی سونوگرافی در کشور نسبت به سی تی برای تشخیص سنگ کلیه در جمعیت بیماران با دردهای کولیکی پهلو است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر اطلاعات بیماران مشکوک به نفرولیتیازیس که از اول فروردین 1398 تا 31 شهریور 1398 برای انجام سی تی به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه کرده بودند به همراه گزارش سونوگرافی آن ها از سیستم پکس جمع آوری شد. برای مقایسه سونوگرافی و سی تی، حساسیت، ویژگی، ارزش پیشگویی مثبت و منفی محاسبه گردید و درصد تفاوت تشخیصی دو مدالیته بررسی شد. کارآیی تشخیصی سونوگرافی در سنگ های با اندازه های مختلف و مکان های متفاوت نیز بررسی شد.

    یافته ها

    807 بیمار وارد مطالعه شدند. حساسیت، ویژگی، ارزش پیشگویی مثبت و منفی سونوگرافی در تشخیص اولیه سنگ به ترتیب 47/83%، 15/62%، 94/85% و 58/57% تخمین زده شد. تشخیص سونوگرافی تفاوت چشمگیری با سی تی نداشت.23=P و تشخیص های سونوگرافی تنها در 11/2% از موارد با سی تی متفاوت بود. سونوگرافی در تشخیص سنگ های بزرگتر از mm 10 در مثانه و پیشاب راه بیشترین موفقیت را داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه مشخص کرد اگرچه سونوگرافی نسبت به سی تی حساسیت و ویژگی کمتری برای تشخیص نفرولیتیازیس دارد، اما استفاده از سونوگرافی می تواند به عنوان آزمون تشخیصی اولیه در بیماران مشکوک به نفرولیتیازیس مفید باشد.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، نفرولیتیازیس، سونوگرافی، مجاری ادراری
  • مریم تاجور، امیرحسین مرتضایی، علی صادقی نیا، سید ناصر عمادی، زینب خالدیان * صفحات 385-393
    زمینه و هدف

    ویتیلیگو (Vitiligo) با تخریب کامل یا نسبی ملانوسیت های پوست در نقاط درگیر تظاهر یافته و زمینه ساز مشکلات روانی اجتماعی و نقص در کیفیت زندگی بیماران می شود. از آن جایی که نقش عوامل روحی روانی در برخی از بیماری های پوستی و اختلالات مزمن شناسایی شده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر وقایع استرس زای زندگی در بروز بیماری ویتیلیگو انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی (گذشته نگر) در بیمارستان رازی وابسته به دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از شهریور ماه 1399 تا اسفند ماه 1399 انجام شد. 87 نفر از بیماران ویتیلیگو دارای تشخیص قطعی زیر سه سال با 130 نفر از مبتلایان به سایر بیماری های پوستی غیرمرتبط با عوامل روان تنی به روش در دسترس انتخاب و از نظرحوادث استرس زای تجربه شده طی یک سال پیش از تشخیص بیماری مقایسه شدند. بدین منظور از پرسش نامه حوادث استرس زای زندگی (SLE) استفاده شد. سایر متغیرها شامل مشخصات دموگرافیک و وضعیت اجتماعی اقتصادی، تاریخچه پزشکی و وضعیت بیماری فعلی از پرونده پزشکی افراد استخراج و داده ها در محیط نرم افزار SPSS software, version 23 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) آنالیز شد.

    یافته ها

    تجربه وقایع استرس زای زندگی با بروز بیماری ویتیلیگو با کنترل متغیرهای زمینه ای ارتباط معنادار داشت (89/1=OR، 95%=CI، 1/0=P). به ازای یک واحد افزایش در میانگین وقایع استرس زا، شانس ایجاد بیماری 89% افزایش می یافت. در بررسی انواع حوادث، افزایش در تضادهای شخصی (23/2 =OR،00/0=P)، نگرانی های تحصیلی (94/1=OR،00/0=P)، امنیت شغلی (28/1=OR، 03/0=P) و زندگی خانوادگی (57/1=OR، 03/0=P) به طور معنادار (95%=CI) شانس ایجاد ویتیلیگو را افزایش می داد و سایر وقایع استرس زا در دو گروه تفاوت معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش استرس به عنوان عامل زمینه ساز باید به جایگاه مداخلات روان شناختی در پیشگیری و درمان بیماری توجه نمود.

    کلیدواژگان: مطالعه مورد شاهدی، استرس روان شناختی، ویتیلیگو
  • سید مصطفی سیدمردانی، پویا صدیقیانی، یوسف روستا * صفحات 394-401
    زمینه و هدف

    شکستگی های پاتولوژیک به شکستگی های استخوانی غیرترومایی اطلاق می شود که تحت شرایط خاص از جمله متاستازهای سرطانی، استیوپروز، مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروییدی، و غیره بروز می کنند. هدف از انجام این مطالعه بررسی علل بروز شکستگی های پاتولوژیک ناشی از بیماری های مختلف در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان آموزشی امام خمینی (ره) شهرستان ارومیه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه به روش سرشماری تمامی بیماران مبتلا به شکستگی پاتولوژیک بستری شده در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه از فروردین ماه سال 1394 تا اسفند ماه سال 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ثبت اطلاعات دموگرافیکی، ارتباط احتمالی علل شکستگی با جنسیت، سن، و محل آناتومیک شکستگی از طریق Chi-square test مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 168 بیمار با میانگین سنی 1/21±6/58 وارد مطالعه شدند. طبق نتایج به دست آمده در این مطالعه، توزیع فراوانی شایع ترین علل شکستگی پاتولوژیکی به ترتیب مربوط به استیوپروز (3/33%) و متاستاز کارسینومایی (6/28%)، و تومور اولیه (3/11%) بود. مهره های ستون فقرات (1/57%) و ناحیه پروگزیمال گردن استخوان فمور (4/27%) به ترتیب بیشترین محل های آناتومیکی در معرض شکستگی بودند. به طوری که استیوپروز و متاستاز کارسینومای استخوانی به ترتیب بیشترین علل گزارش شده در میان زنان و مردان بود. همچنین، معمول ترین علت شکستگی در سنین زیر پنجاه سال استیوسارکوم اولیه، و در سنین بالای پنجاه سال استیوپروز بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مهمترین علل شکستگی های پاتولوژیکی، استیوپروز و متاستازهای کارسینومایی بودند که در سنین بالای 50 و زیر 50 سال متفاوت بود. طبق نتایج آماری، شایع ترین محل آناتومی در ستون مهره ها و ناحیه پروگزیمال گردن استخوان فمور گزارش شد.

    کلیدواژگان: متاستاز کارسینومایی، استئوپروز، شکستگی های پاتولوژیکی
  • لیلا ساداتی، پیغام حیدرپور، بابک ثابت، شهرام یزدانی * صفحات 402-407
    زمینه وهدف

    توسعه صلاحیت جراحی نیازمند شناسایی دقیق و واکاوی ابعاد مفهوم صلاحیت است. این مطالعه باهدف تبیین و ارایه مدل توسعه صلاحیت جراحی دستیاران رشته جراحی عمومی با استفاده ازرویکرد هشت مرحله ای واکر و اوانت انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه کیفی است که در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت. برای مشخص کردن ویژگی های تعریفی مفهوم صلاحیت جراحی از روش هشت مرحله ای تحلیل مفهوم واکر و اوانت استفاده شد. حاصل جست وجوی نظام مند در پایگاه داده ها و بر اساس معیارهای ورود، شناسایی تعداد 20 مقاله مرتبط بود.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از این مطالعه، مفهوم صلاحیت جراحی تعریف شده و ابعاد چهارگانه عناصر، اهداف، مولفه ها و فرایند توسعه صلاحیت جراحی مشخص شد. سپس با روشن شدن ویژگی های صلاحیت جراحی، مدل توسعه صلاحیت جراحی ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    توسعه صلاحیت جراحی منوط به کسب دانش تخصصی و مهارت های متعددی است که ازطریق کسب تجربه و تحت نظارت دیگران در یک جامعه عملی جراحی به دست می آید.

    کلیدواژگان: تحلیل مفهوم، دستیار، جراحی، صلاحیت جراحی
  • حسین قربانی، محمد رعنایی، علیرضا فیروزجاهی، زهرا احمدنیا، سمانه روحی، فرزانه جعفریان *، روزبه محمدی آبندانسری، سمیه احمدی گورجی صفحات 408-413
    زمینه و هدف

    جهت کنترل استرونژیلوییدس استرکورالیس، اطلاع از وضعیت پراکندگی آن در مناطق مختلف مورد نیاز می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع استرونژیلوییدس استرکورالیس انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی حاضر به صورت گذشته نگر (1399-1390) انجام شد. اطلاعات آزمایش مدفوع بیمارانی که از به بیمارستان روحانی شهر بابل مراجعه کرده بودند، جمع آوری شد. تشخیص استرونژیلوییدس استرکورالیس به روش گسترش مرطوب و فرآیند تغلیظ فرمال-اتر انجام شد. شاخص های میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد برای توصیف داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در مدفوع 420 بیمار (05/1%)، وجود استرونژیلوییدس استرکورالیس تایید شد. جمعیت بیماران مرد (249 بیمار) از زنان (171 بیمار) بیشتر بود. علایم در 206 بیمار مثبت بود. شایع ترین بیماری زمینه ای در بیماران درد شکم (220 نفر) بود.

    نتیجه گیری

    شیوع این انگل در مردان، افراد با سنین بالا و با بیماری های زمینه ای بیشتر بود. بررسی و کنترل شیوع بیماری های انگلی، بخصوص در افراد با بیماری های زمینه ای با اهمیت است.

    کلیدواژگان: نماتود، عفونت انگلی، عوامل خطر
  • معصومه اصغرپور، خدیجه ازوجی، رقیه اکبری، کیوان لطیفی، شهرام سیفی صفحات 414-419
    زمینه و هدف

    اطلاعات مربوط به ابتلا به ویروس کرونا ویروس 2019 (COVID-19) که از نظر تظاهرات بالینی از عفونت بدون علامت تا پنومونی شدید و کشنده متغیر است، در گیرندگان پیوند هنوز کم است.

    معرفی بیمار

    در این مطالعه ،10 بیمار گیرنده پیوند با میانگین سنی 25/11±3/50 سال را که به علت ابتلا به COVID-19 در بیمارستان آیت الله روحانی بابل از فروردین 1399 تا شهریور 1399 بستری شدند، بررسی می کنیم .چهار بیمار زن و شش بیمار مرد بودند. تب و سرفه شایع ترین علامت در بیماران بود. تمامی بیماران از داروهای سرکوب کننده ایمنی (Immunosuppressive) استاندارد (تاکرولیموس، کورتون، مایکوفنولات، سیکلوسپورین) استفاده می کردند. میانگین سطح اشباع اکسیژن در بدو بستری در این بیماران 3/11%±9/87 و در دو بیمار با پیامد مرگ 57% و 95% در بدو بستری بود. میانگین لنفوسیت های این بیماران 05/516±5/1081 بود. در بیماران مورد بررسی، میانگین سال های گذشته پیوند، 09/7±01/8 بود و دو مورد بیمار فوت شده 20 سال و پنج سال از زمان پیوند کلیه شان گذشته بود. دو مورد از این ده بیمار(20%) با سن 57 و 50 سال با علایم تنفسی پیشرونده درگذشتند و هشت بیمار دیگر بهبود یافته و از بیمارستان ترخیص شدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برای درک بهتر از تاثیر درمان سرکوب سیستم ایمنی ضد رد پیوند در پیامد عفونت با COVID-19 در گیرندگان پیوند کلیه، اطلاعات بیشتری مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: کوید 19، پیوند کلیه، گیرندگان پیوند
|
  • Hosein Shabani-Mirzaee, Zahra Haghshenas, Mohsen Vigeh, Armen Malekiantaghi, Kambiz Eftekhari* Pages 344-350
    Background

    Due to the chronic nature of diabetes, children with type 1 diabetes are prone to a number of long-term complications. One of the most important complications of this disease is cardiovascular involvement due to atherosclerosis, which is directly related to the control of blood lipids. The use of probiotics may be effective in the process of complications in these patients by affecting fat metabolism. The aim of this study was to evaluate the effect of oral probiotics on lipid profiles in children with type 1 diabetes.

    Methods

    This study was conducted at Bahrami Children's Hospital from May 2018 to May 2019. In this single-blind randomized controlled clinical trial, 52 children with type 1 diabetes (aged 2 to 16 years) were studied. We created two groups of 26 individuals. The inclusion criteria were determined as follows: Proof of T1DM by history and information of children’s medical record. Also, the Exclusion criteria were determined in this way: Patients consuming probiotics in the last 4 weeks, gastrointestinal infections in the last 2 weeks, and presence of chronic underlying intestinal diseases. The probiotic group received, in addition to insulin therapy, a daily probiotic capsule for 90 days. The control group received only routine insulin therapy. Blood samples were taken to measure lipid profiles at the beginning and end of the trial.

    Results

    A total of 52 patients were included. The mean age of children was 9.3±2.9 (4 to 14 years). The mean age in the probiotic and control groups was 9.6±3.5 and 9.4±3.0 respectively. The results of this study showed that HDL-C was increased in the probiotic group compared to the control group, although it was not statistically significant (P>0.05). Also, changes in total cholesterol, LDL-C, and triglyceride were not statistically significant

    Conclusion

    In this study, the use of oral probiotics for 90 days in children with type 1 diabetes did not have a significant effect on blood lipid profiles compared to the control group.

    Keywords: children, lipids, probiotics, type 1 diabetes
  • Mehdi Asgari, Ali Sanaee, Faramarz Pazyar* Pages 351-358
    Background

    The vertical gastric plication technique leads to poor long-term outcomes and is associated with intolerable reflux, dysphagia, or weight gain in a high percentage of patients. Therefore, in this study, the therapeutic results of two methods with and without plication of the distal part of the stomach in gastric bypass surgery in patients with morbid obesity were compared.

    Methods

    In this clinical trial randomized single-blind study, 40 patients with morbid obesity who were referred to one of the hospitals affiliated with Jundishapur University of Medical Sciences in Ahvaz during March 2020-February 2021, were randomly divided into two groups: with plication of the distal part of the stomach (n=20) and without plication of the distal part of the stomach (n=20) in Roux-en-Y gastric bypass surgery. Weight loss rate, complications related to surgery, outcomes and satisfaction of patient were noted and followed up for one year.

    Results

    The mean percentage of weight loss at different times did not show a significant difference between the two groups (p>0.05). The length of hospitalization after surgery was significantly less in the distal gastric plication group (p=0.0001). During one year of follow-up, hypertension, diabetes, HLP, and reflux were well in the distal plication method but showed no significant difference (p>0.05). Satisfaction of the patients was more in the distal plication method and showed no significant difference (p>0.05). One year after the operation, the change of diet showed no significant difference in the two groups (p>0.05).

    Conclusion

    It looks that using the laparoscopic distal gastric plication method is an effective and safe method and is associated with early ideal weight loss, reduction of complications, and increase in satisfaction of patients with BMI>=35 kg/m2. No need to use a foreign body, stapler or bandage and the possibility of re-operation are the advantages of this technique.

    Keywords: distal gastric plication, morbid obesity, roux-en-y gastric bypass, treatment results, weight loss
  • Alireza Ahmadi, Mohammad Reza Sabri, Zohreh Sadat Navabi, Mehdi Ghaderian*, Bahar Dehghan Pages 359-370
    Background

    Congenital heart defects (CHD) are the most common type of birth defects. The main screening tests used to identify babies with congenital heart defects include prenatal echocardiography and postnatal clinical assessment. Routine pulse oximetry has been reported as an additional screening test that can potentially improve the early diagnosis of critical congenital heart disease (CCHD).

    Methods

    This study is a multi-stage evolutionary study that was conducted for 12 months from March 2021 to March 2022 at Pediatric Cardiovascular Research Center in Cardiovascular Institute, Isfahan, Iran. In the first phase, after identifying the topic and aims of the present study, questions were designed through the PICO method including (population, intervention, control, and outcomes). Then conducting systematic searches, the quality of all existing clinical guidelines (CG) of this field were evaluated using the Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation (AGREE) instrument and a committee consisting of pediatric cardiologists and neonatologists in the field. Next, based on the opinions of experts, the quality of 1 out of 6 clinical guidelines for early detection of critical congenital heart disease at birth by pulse oximetry was assessed as optimal. Finally, the clinical guidelines draft was evaluated using the Delphi method and the panel of experts. After expert panel meetings and consensus between members, the final version of the guideline for early detection of critical congenital heart diseases at birth by pulse oximetry was developed.

    Results

    In the present study, criteria of clinical practice regarding the stages of newborn screening by pulse oximetry at birth were determined based on the evidence and health conditions and were presented in twenty-eight recommendations and six sections. The final recommendations were presented in the results section.

    Conclusion

    The finding of the present study showed that physicians, nurses, and midwives can apply the recommendations of this clinical guideline for the early detection and referral of neonates with critical congenital heart disease.

    Keywords: congenital, early diagnosis, guideline, heart defects, oximetry
  • Salma Aryanejad, Fatemeh Taheri Bojd, Atiye Riasi, Tayyebeh Chahkandi, Forod Salehi Pages 371-377
    Background

    Obesity and overweight are one of the components of metabolic syndrome and the cause of cardiovascular disease and sudden cardiac death. Obesity is associated with a wide range of electrocardiogram (ECG) abnormalities.

    Methods

    This case-control study was performed on 50 children and adolescents aged 9 to 18 years in Birjand from May to October 2020. In the control group, 25 people with normal weight and in the case group, 25 people with obesity or overweight were included in the study. Individuals with a body mass index of 85-95 percent were defined as overweight, ones with a body mass index above the 95th percentile were defined as obese, and individuals with a body mass index below the 85th percentile were defined as normal. After clinical examination, height, weight and electrocardiogram indices were measured and compared by using statistical tests by SPSS (Version 19) software.

    Results

    There were 15 boys in the control group and 17 boys in the case group. The mean age of the control and case groups was 11.28±2.13 and 10.96±1.97 years, respectively. The mean distance between the peak to the end of the T wave in the case group was 323.72±120.15 and in the control group was 79.20±13.06. The mean difference between the shortest and longest distance of TP-e in case group was 48±23.04 and in control group was 18.44±5.58, respectively. There was a statistically significant difference between the two indices (P<0.001). But in other variables, no statistically significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    The results of the present study showed that obesity can have adverse effects on the ECG of children compared to normal-weight individuals. These changes are associated with an increased risk of arrhythmias. Given that these changes can be corrected with weight control, it is recommended to warn families and educate them to prevent and control overweight and obesity.

    Keywords: electrocardiogram, normal weight, obesity
  • Seyed Hamed Jafari, Mahshid Manuchehrinasab, Mahdi Saeedi Moghadam, Banafsheh Zeinali Rafsanjani * Pages 378-384
    Background

    CT is the gold standard method for diagnosing kidney and urinary tract stones. This imaging technique delivers radiation dose to patients, which increases the risk of cancer, especially in patients who need frequent assessment. The aim of this study was to compare the diagnostic ability of ultrasound in Iran compared to CT for diagnosing kidney stones in patients with colic pain.

    Methods

    The data of this cross-sectional retrospective study was gathered from the patients who were admitted to a University-affiliated hospital, Shiraz University of Medical Sciences from March 2019 to September 2019 suspected of nephrolithiasis and performed CT were collected along with their ultrasound reports. To compare sonography and CT, sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values were calculated and the diagnostic percentage difference between the two modalities was evaluated. The diagnostic efficiency of ultrasound in stones of different sizes and locations was also evaluated.

    Results

    The sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of ultrasound in the initial diagnosis of stones were 83.47%, 62.15%, 85.94% and 57.58%, respectively. Ultrasound diagnosis was not significantly different from CT p=23 actually ultrasound diagnoses were different from CT in only 2.11% of cases. Ultrasound was the most successful in detecting bladder and urethra stones larger than 10 mm.

    Conclusion

    The results of this study showed that although ultrasound is less sensitive than CT in the diagnosis of nephrolithiasis, the use of ultrasound could be useful as a primary diagnostic test in patients with suspected nephrolithiasis. The important point is that the strategy of starting the evaluation with ultrasound, and performing additional imaging if necessary, leads to a reduction in the radiation dose of patients with nephrolithiasis. These patients have to do this procedure many times to diagnose and follow up the disease and clearly the offered method leads to reduction of the radiation absorbed dose and the possible effects of radiation, which is in line with the principle of ALARA, the basic principle of radiation protection.

    Keywords: ct scan, nephrolithiasis, ultrasonography, urinary tract
  • Maryam Tajvar*, Amirhossein Mortezaei, Ali Sadeghinia, Seyed Naser Emadi, Zeinab Khaledian Pages 385-393
    Background

    Vitiligo is a multifactorial acquired disorder characterized by the complete or partial destruction of skin melanocytes in the affected areas. Vitiligo affects the personal and social life of patients negatively and causes defects in their quality of life. Since the role of psychological factors in some skin diseases and chronic disorders has been identified, the present study was conducted to understand the possible role of psychological stress in the incidence of vitiligo disease.

    Methods

    This is a Retrospective Case-Control Study that was conducted in the Razi hospital affiliated with Tehran University of Medical Science in 2021. Razi hospital is a specific referral center for dermatologic disorders. In this study, 87 patients with onset of vitiligo not more than 3 years before evaluation (case) were compared with 130 patients affected by other skin disorders with a well-established etiology (control). Participants were selected through convenience sampling from August to February. They were studied for experienced stressful life events during the year before the diagnosis. To understand this, we utilized a validated Stressful life events (SLE) Questionnaire. Additionally, we probed a clinical record, to demographic and socioeconomic characteristics, medical history, and clinical status of the disease. The data were analyzed in SPSS version 23 with descriptive and analytical statistics.

    Results

    The incidence of the vitiligo disease by controlling socioeconomic confounders, was related to experience of stressful life events in past year (OR=1.89, CI=95%, P=0.01). The chance of developing vitiligo increased by 89% per each unit increase in the mean of stressful event. Also, an increase in personal conflicts (OR =2.23, P= 0.00), Educational concerns (OR=1.94, P=0.00), job security (OR=1.28, P=0.03) and family life (OR=1.57, P=0.03) significantly (95% CI) increased the chance of developing vitiligo disease. While for other events were not significantly different between the two groups.

    Conclusion

    stress plays a significant role in vitiligo disease as a causal factor. So, Psychosocial intervention should be considered in preventing and treatment of disease.

    Keywords: case-control studies, stress psychological, vitiligo
  • Seyed Mostafa Seyedmardani, Pooya Sedighiany, Yousef Roosta Pages 394-401
    Background

    Non-traumatic bone fractures are considered a pathologic condition with various etiologies, including cancer metastases, osteoporosis, and long-term corticosteroid consumption, which can affect people's quality of life. The main aim of this study was to investigate the etiology of pathological bone fractures in patients who were referred to the Hospital.

    Methods

    In this cross-sectional study, all patients with non-traumatic pathological fractures were included from March 2015 to February 2019 at Imam Khomeini hospital in Urmia city. Data analysis was calculated by chi-square test using SPSS.ver.17.

    Results

    A total of 168 patients participated in this study, of which 108 patients (64.3%) were female, and 60 patients (35.7%) were male with a mean age of 58.6±21.1 with a minimum and maximum age of 7 and 90 years old, respectively. According to the results, the most common etiologies consist of osteoporosis (33.3%), metastatic carcinoma (28.6%), and primary tumor (11.3%), respectively. Regarding the anatomical site involved, vertebrae (57.1%) and the neck of the proximal femur (27.4%) were detected as the most frequent sites with fractures, respectively. Moreover, a significant relationship was found between the fracture etiologies and demographics data (age and gender) (p<0.001). In this regard, osteoporosis and metastatic carcinoma were reported as the most common fracture etiologies in females and males. In addition, intertrochanteric-subtrochanteric (7.7%), distal femur (4.8%), intertrochanteric (1.2%), and acetabulum (1.2%) were considered other sites of fracture with less frequency. It is worth noting that for patients with ages less than fifty years old (<50 years old), commonly reported fracture etiology was the primary osteosarcoma, while in patients with ages more than fifty (>50 years old), osteoporosis was defined as the main fracture etiology.

    Conclusion

    Together, the present study results showed that osteoporosis and metastatic carcinoma were the most critical etiology of fractures, and there was a statistical correlation between demographic characteristics (such as gender and age) and pathological fracture etiologies. According to the statistical results, the most common sites exposed for fractures were also the vertebral and proximal femur.

    Keywords: neoplasm metastasis, osteoporosis, pathological fracture
  • Leila Sadati, Peigham Heidarpoor, Babak Sabet, Shahram Yazdani Pages 402-407
    Background

    The training and education of competent and qualified surgeons have been one of the challenges of the surgical profession. The concept of surgical competence has been affected widely due to a series of developments in the new disease emergence, various surgical techniques and the introduction of advanced tools and equipment into the operating. The development of surgical competence and achieving this goal requires accurate identification and analysis of the dimensions of competence. This study was done to explain the concept of surgical competence using the 8-step Walker and Avant approach.

    Methods

    This study is a qualitative study that was conducted from May- October 2016 at Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The present study is a qualitative and conceptual analysis study, which is done with Walker&Avant's eight-step approach to determine the defining characteristics of the concept of surgical competence. A systematic search was conducted between 1990 and 2020 by keywords search such as surgery, surgical, operation OR laparoscopy AND competence competency development competency proficient, proficiency, expertise, clinical, in the database like Google Scholar, PubMed, SID, Magiran, Scopus, Web of Science. Twenty articles were included in the study based on inclusion and exclusion criteria. Moreover, the defining features of the concept were extracted from it.

    Results

    Based on the results of this study, the concept of surgical competence was defined and the four dimensions of elements, goals, components and the process of developing surgical competence were identified. Then, by clarifying the characteristics of surgical competence, a model of surgical competence development was drawn. Surgical competence development depends on the acquisition of specialized knowledge and numerous skills that are acquired through experience and deliberated practice under the supervision of others in the surgical community of practice and over time.

    Conclusion

    Surgical competence is a set of observable and measurable skills that allows a surgeon to manage the surgical process independently pbt while maintaining the patient's safety. It includes specialized knowledge, communication skills, cognitive and technical skills, and basic surgical skills.

    Keywords: concept analysis, residency, surgery, surgical competence
  • Hossein Ghorbani, Mohammad Ranaee, Alireza Firouzjahi, Zahra Ahmadnia, Samaneh Rouhi, Farzane Jafarian *, Rouzbeh Mohammadi Abandansari, Somayeh Ahmadi Gorji Pages 408-413
    Background

    Infection with Strongyloides stercoralis is common in tropical and subtropical regions. To prevent and treat these diseases, information on the distribution and frequency of these parasites in different geographical areas is needed. Due to the importance of diseases in the northern provinces of Iran, the present study was performed to determine the prevalence of Strongyloides stercoralis.

    Methods

    From April 2011 to March 2020, stool samples from patients who were referred to Rouhani hospital in Mazandaran province, Babol, were gathered. For stool samples, microscopic detection was performed immediately using the wet expansion method, followed by a formal-ether concentration process. Based on the sample size calculation, the minimum number of patients with Strongyloides stercoralis infection was considered to be 380 patients from the years 2011-2020. Mean and standard deviation indices were used to describe quantitative data and numbers and percentages were used to describe qualitative data.

    Results

    Out of the total number of 39,800 archived patient files that were reviewed, a total of 420 (1.05%) patients were confirmed for the presence of Strongyloides stercoralis in their feces. The age range of patients was 3 to 89 years. The population of male patients (249 patients) was higher than females (171 patients). In patients with positive Strongyloides stercoralis, disease symptoms were positive in 206 patients and negative in 214 patients. The most common underlying disease in patients was abdominal pain (220 patients). 271 patients received steroids.

    Conclusion

    Strongyloides stercoralis infection was detected in the northern region of Iran. The prevalence of this parasite was higher in men, the elderly, and people with underlying comorbidities. These results can be used to identify and compare areas where the prevalence of infection is higher. Therefore, revealing the effect of Strongyloides stercoralis infection on public health makes the need for in-depth clinical and diagnostic studies important. People with chronic diseases, whether symptomatic or asymptomatic, should be screened for parasitic diseases.

    Keywords: nematode, parasitic infection, risk factors
  • Masoumeh Asgharpour, Khadijeh Ezoji, Roghayeh Akbari, Kayvan Latifi, Shahram Seyfi Pages 414-419
    Background

    Information on the coronavirus infection 2019 (COVID-19) which can clinically range from asymptomatic infection to severe pneumonia, in transplant recipients is still low. Infections are a major cause of death in kidney transplant recipients, and kidney transplant recipients, like other organ recipients, appear to be more vulnerable to a variety of infections due to comorbidities and immunosuppressive drugs that predispose them to infection.

    Case presentation

    In this study, we reviewed 10 transplant recipients with a mean age of 50.3±11.25 years who were admitted to Ayatollah Rouhani Hospital in Babol due to COVID-19 From April 2019 to September 2019. Four patients were female and six ones were male. Fever (100%) and cough (60%) were the most common symptoms in patients. All patients used standard immunosuppressive drugs (tacrolimus, corticosteroids, mycophenolate, and cyclosporine). The mean level of oxygen saturation at the time of admission in these patients was 87.9±11.3 and in two patients with death outcomes of 57% and 95%, it was at the beginning of hospitalization. The mean leukocytes of patients at the beginning of hospitalization was10470±5784.08 per ml and the mean lymphocytes of these patients were 1081.5±516.05. In the studied patients, the mean of previous years of transplantation was 8/05±7.13 and two patients died 20 years and 5 years after their kidney transplantation. Two patients (20%), aged 57 and 50 years, died from progressive respiratory symptoms and the other eight patients recovered and were discharged from the hospital.We reported COVID-19 infection in ten kidney transplant recipients with different clinical outcomes and periods, which may be a reference for the management of COVID-19 in such patients.

    Conclusion

    It seems that more information is needed to better understand the effect of anti-transplant immunosuppressive therapy on the outcome of COVID-19 infection in kidney transplant recipients. Long-term follow-up studies and more cases are needed to clarify the diagnosis, outcome, and treatment options for COVID-19 in these patients.

    Keywords: covid-19, kidney transplantation, transplant recipients