فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 71، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده اسماء حسینی*، محمدرحیم جعفرزاده صفحات 1-19

    امروزه تدریس معکوس به عنوان یک روش آموزشی کاربردی، محبوبیت فزاینده ای پیدا کرده است. هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش های تدریس معکوس و سخنرانی بر یادگیری دانشجویان در درس روان شناسی صنعتی-سازمانی بوده است. در پژوهش حاضر که به روش شبه تجربی انجام شده است، از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های غیرتصادفی استفاده شده است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان رشته روان شناسی تشکیل می دادند. تعداد 78 نفر (39 نفر در هر کلاس) از دانشجویان دختر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، در دو کلاس آموزشی تدریس معکوس و سخنرانی، محتوای آموزشی یکسانی را در حوزه موضوعات مربوط به درس روان شناسی صنعتی-سازمانی فراگرفتند. قبل از شروع آموزش ها و بعد از اتمام آخرین جلسه آموزش، آزمون محقق ساخته یکسانی از هر دو گروه به عمل آمده و داده ها با استفاده آزمون کواریانس یک راهه (با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مقایسه اثربخشی روش تدریس معکوس و سخنرانی بر یادگیری دانشجویان در درس روان شناسی صنعتی-سازمانی پس از حذف اثر پیش آزمون (576/11f = ؛001/0 > p) نشان داد که بین عملکرد یادگیری دانشجویان تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به میانگین بزرگتر دانشجویان آموزش دیده به روش تدریس معکوس می توان ادعا نمود که روش تدریس معکوس به طور معناداری بیش از روش تدریس سخنرانی به بهبود عملکرد دانشجویان کمک می کند. روش تدریس معکوس می تواند به عنوان روشی بسیار مفید و اثربخش در تدریس درس روان شناسی صنعتی-سازمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، یادگیری الکترونیکی، تدریس معکوس، روان شناسی صنعتی-سازمانی، روش های آموزش
  • محبوبه سلیمان پور عمران صفحه 3

    هدف از پژوهش، تبیین رابطه نظام آراستگی فضای آموزشی و احساس تعلق به مدرسه بانقش میانجی دلبستگی مکانی دردانش آموزان بود. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش آن، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه 2851 دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم اداره آموزش و پرورش ناحیه دو شهر مشهد می باشد. 338 دانش آموز بر اساس جدول کرجسی - مورگان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه شاخص های استاندارد آراستگی محیطs5 ، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه (برو، بیتی، وات، 2005) و پرسشنامه دلبستگی به مکان (صفاری نیا ،1390) استفاده شد. داده ها با نرم افزار 25Spss و لیزرل 8/8 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد رابطه معناداری بین نظام آراستگی فضای آموزشی و احساس تعلق به مدرسه و دلبستگی مکانی وجود دارد. با توجه به ضریب تعیین 42٪ از واریانس متغیر احساس تعلق به مدرسه و 27 درصد از واریانس متغیر دلبستگی مکانی دانش آموزان به وسیله متغیر نظام آراستگی فضای آموزشی پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: آراستگی فضای آموزشی، احساس تعلق به مدرسه، دلبستگی مکانی
  • مرضیه حیدری* صفحه 4

    ارتقای کیفیت آموزش و عملکرد و کارآمدی معلمان یکی از اهداف عمده آموزش وپرورش محسوب می شود و یکی از فرآیندهای کارآمدی و عملکرد معلمان، رهبری آموزشی است. این مطالعه با هدف تبیین نقش میانجی خودکارآمدی جمعی معلم بین رهبری آموزشی مدیران با تعهد معلمان مدارس شمال استان فارس انجام شده است. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را معلمان مدارس شمال استان فارس تشکیل می دهند که تعداد آن ها حدود 2800 نفر می باشد. جهت انتخاب حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران نمونه338 نفری به شیوه تصادفی ساده انتخاب گردید. جهت اندازه گیری رهبری آموزشی مدیران از پرسشنامه الیک میلکارک (2003)، خودکارآمدی جمعی چن(2015) و تعهد معلم از پرسشنامه چان و همکاران(2008) استفاده گردید. پایایی پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و روایی آن توسط روایی سازه و محتوایی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری فرضیات تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر آن بود که رهبری مدیران آموزشی تاثیر مثبت و معناداری بر خودکارآمدی جمعی و تعهد معلم دارد.همچنین رابطه بین خودکارآمدی جمعی و تعهد معلم نیز مثبت و معنادار ارزیابی شد.همچنین نتایج نشان داد خودکارآمدی جمعی نقش میانجی بین رهبری مدیران آموزشی و تعهد معلم ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رهبری آموزشی مدیران، تعهد معلم، خودکارآمدی جمعی
  • مرتضی پردل*، حسین کارشکی، مجید پاکدامن صفحات 21-37

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر شکوفایی بر افزایش شکوفایی و درگیری تحصیلی دانش آموزان سه سال اول دبستان صورت گرفت. طرح پژوهش، شبه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان سه سال اول دبستان شهرستان تربت حیدریه در سال تحصیلی 99-98 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، 50 نفر از دانش آموزان پسر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه 25 نفره (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه شکوفایی اچ.اف.کیو. (2014) و پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو(2013) بود. گروه آزمایش، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفته ای 2 جلسه، تحت آموزش بسته مبتنی بر شکوفایی قرار گرفت و گروه کنترل، بدون هیچ گونه مداخله ای باقی ماند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و روش تحلیل واریانس چندمتغیره انجام گرفت. یافته ها نشان داد بین میانگین نمرات مولفه های شکوفایی و درگیری تحصیلی در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین در نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نیز تفاوت معناداری وجود دارد(01/0>P). بر این اساس می توان آموزش بسته مبتنی بر شکوفایی را به عنوان روشی موثر بر افزایش شکوفایی و درگیری تحصیلی دانش آموزان دبستان در نظر گرفت و از آن در مدارس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، شکوفایی، درگیری تحصیلی، سه سال اول دبستان
  • محمدحسن جباری ثانی، امید ونداد*، حسین مومنی مهموئی صفحات 39-70

    وجود مقوله مسیولیت در ماهیت رهبری ضرورت ایجاد اخلاق را در رهبران ایجاب می نماید. رهبران اخلاقی به طور خاص می توانند مولفه های اخلاقی را در مجموعه ای شامل فرهنگ انصاف، صداقت و امانتداری به وجود آورند و با افراد سازمان خود نیز روابط بین فردی مثبتی داشته باشند. افرادی که در جایگاهی چون رهبری قرار دارند، می توانند منشاء بسیاری از تغییرات رفتاری شوند؛ و این امر، زمانی بهتر محقق می شود که این رهبران رفتار اخلاقی بالایی نیز داشته باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مولفه های رهبری اخلاقی مبتنی بر رویکرد مسیولیت پذیری اجتماعی صورت گرفت. روش انجام پژوهش توصیفی- تحلیلی و به شیوه پیمایشی می باشد که با استفاده از نظرات خبرگان و همچنین جامعه آماری پژوهش که شامل کارکنان دانشگاه پیام نور خراسان رضوی بوده و تعداد نمونه آن 205 نفر می باشد، داده های لازم گردآوری شد و سپس با استفاده از نرم افزار مکس کیودا و تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP و نرم افزار اکسپرت چویس تحلیل های لازم صورت گرفت. نتایج نشان داد که در بخش شاخص های اصلی شاخص"ساختار اعتقادی"، با وزن 0.214 در رابطه با رهبری اخلاقی مبتنی بر رویکرد مسیولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و شاخص های "ساختار قانونمندی"، "ساختار تخصص"، "ساختار دانش"، "ساختار مسیولیت پذیری"، "ساختار مدیریتی"، "ساختار شخصیتی"، "ساختار سازمانی"، "ساختار عدالت محوری" و " ساختار اجتماعی"، در رتبه های دوم تا دهم قرار داشتند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، مسئولیت پذیری اجتماعی، سبک های رهبری اخلاقی، ابعاد رهبری اخلاقی، سطوح مسئولیت پذیری
  • فرهاد شفیع پور مطلق* صفحات 71-96

    هدف تحقیق حاضر، رابطه چابکی در تدریس با عدالت، اعتماد و تعهد آموزشی با واسطه گری باور به کارآمدی تدریس معلم بوده است.روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری مشتمل بر کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد50707 نفر بوده است. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای بوده که بر اساس فرمول حجم نمونه مورگان-کرجسی تعداد 382 نفر بطور تصادفی برای تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق بر 5 دسته پرسشنامه بوده که عبارتند از: 1.پرسشنامه باور به کارآمدی تدریس معلم 2. پرسشنامه چابکی در تدریس 3. پرسشنامه عدالت آموزشی 4. پرسشنامه اعتماد آموزشی و 5. پرسشنامه تعهد آموزشی. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانگین) و آمار استنباطی(آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه گام به گام و مدل معادله ساختاری) استفاده شد. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد، بین چابکی در تدریس با عدالت، اعتماد و تعهد آموزشی ادراک شده در سطح 05/0>P رابطه معناداری وجود دارد. باور به کارآمدی تدریس معلم، رابطه بین چابکی در تدریس با عدالت، اعتماد و تعهد آموزشی ادرک شده را درسطح 05/0>P واسطه گری می کند. مدل تجربی تحقیق، برازش نسبتا مناسب داشته است.

    کلیدواژگان: باور به کارآمدی تدریس معلم، چابکی در تدریس، عدالت آموزشی، اعتماد آموزشی، تعهد آموزشی
  • پری فهندژ سعدی*، حسین افلاکی فرد صفحات 97-123

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی ششم دبستان بر اساس مولفه های مهارت اجتماعی بود. روش پژوهش، کیفی و به شیوه تحلیل محتوای سطح خوانایی فرای بوده و جامعه آماری شامل کتاب ششم مطالعات اجتماعی بود. جهت بررسی کتاب مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی براساس مولفه مهارت و روش فرای نمونه آماری که به صورت تصادفی انتخاب شده است، شامل سه متن 100 کلمه ای از ابتدا، وسط و آخر کتاب درسی مورد نظربود. بر اساس مولفه مهارت های اجتماعی به روش فرای با توجه به یافته ها می توان گفت در کتاب مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی، مهارت های اجتماعی در فصول مختلف ارایه شده است. بیشترین توجه در زمینه مهارت های ارتباطی به مقوله مهارت های برقراری ارتباط، بیشترین توجه در زمینه مهارت های خودگردانی به مقوله مهارت های مشورت با دیگران و بیشترین توجه در زمینه مهارت های جرات ورزی به مقوله مهارت های شناسایی حقوق خود و دیگران می باشد. اصل سادگی به دشوار یا دشوار به سادگی در کتاب رعایت نشده است و مولفان کتب درسی، چینش مطالب را بر اساس الگوی خاصی انجام نداده اند. همچنین بر اساس نمودار شاخص فرای مشخص گردید که مطالب موجود در کتاب، برای پایه دوزادهم مناسب بوده و این مطالب برای دانش آموزان کلاس ششم دشوار بوده و با سطح خوانایی آنان تناسب ندارد.

    کلیدواژگان: کتب درسی، مطالعات اجتماعی، ششم دبستان، تحلیل محتوا، سطح خوانایی فرای
  • نسرین مرادیان*، مهرناز احمدی مبارکه صفحات 145-159

    چکیدههدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی الگوی خودیاری گری به روش ارزیابی مجدد بر کاهش تنیدگی و افزایش سلامت روانی بود. بدین منظور در یک طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پیش آزمون، 60 نفر از والدین مهدکودک فرشته آسمانی به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. هر دو گروه مقیاس تنیدگی درک شده کوهن و همکاران (1983) و همچنین پرسشنامه سلامت روانی را به عنوان پیش آزمون پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش در معرض 8 جلسه آموزش خودیاری گری به روش ارزیابی مجدد قرار گرفت و گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکرد. سپس هر دو گروه به پس آزمون پاسخ دادند و داده های پژوهش به کمک تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان دادند که الگوی خودیاری گری به روش ارزیابی مجدد بر کاهش تنیدگی و ارتقای سلامت روانی اثر دارد و درمان گران و مشاوران می توانند از این شیوه برای کاهش تنیدگی و افزایش سلامت روانی مراجعان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خودیاریگری، ارزیابی مجدد، تنیدگی، سلامت روانی
  • سمانه کرمی، ترانه عنایتی*، کیومرث نیازآذری صفحات 187-216

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود و مطلوب نقش نظام آموزش و پرورش در توسعه پایدار با رویکرد الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت بود. این پژوهش از نوع پیمایشی، مبتنی بر روش های تحلیل شکاف و در گروه مطالعات آمیخته از نوع اکتشافی (کیفی و کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 10 نفر از متخصصان نظام آموزش و پرورش بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی نیز مدیران، کارشناسان مسیول و کارشناسان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 440 نفر و حجم نمونه 205 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ویلکاکسون و تی همبسته انجام گرفت. نتایج بخش کیفی پژوهش نشان داد عوامل موثر بر توسعه پایدار در نظام آموزش و پرورش با رویکرد الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت شامل 6 بعد و 45 مولفه بود. در بخش کمی، بررسی اختلاف وضعیت موجود و مطلوب در شش متغیر اصلی (فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی، روش های آموزشی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش)، معنادار و زیاد بوده است. بعد فرهنگی، زیست محیطی و سند تحول بنیادین در مقایسه با دیگر ابعاد از وضعیت بهتری برخوردار بودند. بنابراین برای حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب توسعه پایدار لازم است نظام آموزش و پرورش اهمیت ویژه ای نسبت به آموزش مسایل اجتماعی، اقتصادی و روش های آموزشی موثر بر توسعه پایدار با رویکرد الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت داشته باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نظام آموزش و پرورش، وضع موجود و مطلوب، الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت
  • محسن محمدی*، تینا محمدی، سعید رضایی صفحات 191-212

    پژوهش ها نشان دادند که یکی از مشکلات اصلی دانش آموزان تیزهوش، در تمرکز و حل مسیله است. شیوه های مختلفی برای حل این مشکل به کار رفته است اما پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای تنظیم هیجان بر تمرکز و حل مسیله دانش آموزان تیزهوش انجام گرفت. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پایه دهم، یازدهم و دوازدهم یک مدرسه تیزهوش پسرانه در شهرستان بجنورد در سال تحصیلی 1400-99 تشکیل دادند، که با استفاده از فرمول کوکران 75 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند که به دلیل شرایط کرونا تعداد 30 نفر از آنها مشارکت داشتند و در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 9 جلسه60 دقیقه ای تحت یک برنامه آموزشی با عنوان «بازسازی شناختی» قرار گرفتند ولی گروه گواه این مداخله را دریافت نکرده است. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مهارت تمرکز و پرشسنامه تجدید نظر شده حل مسیله اجتماعی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون کوواریانس انجام شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد آموزش راهبردهای تنظیم هیجان تاثیر معناداری بر بهبود تمرکز و حل مسیله دانش آموزان تیزهوش داشت. لذا به کارگیری این راهبردها می تواند توانایی تمرکز و حل مسیله را در دانش آموزان بهبود بخشد و باعث بهبود عملکرد این کودکان در حیطه های مختلف تحصیلی و زندگی شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تمرکز، حل مسئله، دانش آموزان تیزهوش
|
  • Seyedeh Asma Hosseini *, Mohammad Rahim Jafarzadeh Pages 1-19

    Today, the inverted teaching has become increasingly popular as a practical teaching method. The main purpose of the present study was to compare the effectiveness of inverted teaching methods and lecturing on students' learning in the course of industrial-organizational psychology. In the present study, which has been done by quasi-experimental method, a pretest-posttest design with non-randomized groups has been used. The study population consisted of all psychology students. A total of 78 female students (39 persons in each class) selected by convenience sampling method received the same educational content in the field of subjects related to the course of industrial-organizational psychology in two classes of inverted teaching and lecturing. Before and after the training, the same test was performed for both groups and the data were analysed using one-way covariance test (using version 20 of SPSS software). The results of comparing the effectiveness of inverted teaching method and lecture on students 'learning in industrial-organizational psychology after removing the pre-test effect showed that there is a significant difference between students' learning performance (p < 0.001; f = 11.576). Considering the larger average of students trained in inverted teaching method, it can be claimed that the inverted teaching method significantly improve the students’ performance more than the lecture teaching method. The inverted teaching method can be used as a very useful and effective method in teaching industrial-organizational psychology.

    Keywords: E-Learning, industrial-organizational psychology, inverted teaching, Teaching methods
  • Mahboube Soleimanpour Omran Page 3

    The purpose of the study was to explain the relationship between the educational system's beautification system and the sense of belonging to the school, and the role of the place of student attachment. The purpose of the research is applied and its method is a descriptive correlation. The statistical population includes all 2851 male secondary school students in the second district of Mashhad. 338 students were selected based on Karajsi-Morgan table by relative stratified random sampling method. In order to collect information, a standard questionnaire of s5 environmental beauty indicators, a questionnaire of belonging to the school (Go, Beatty, Watt, 2005) and a questionnaire of attachment to the place (Saffari Nia, 2011) were used. Data were analyzed with 25 Spss and 8.8 laser software. The findings showed that there was a significant relationship between the educational system decoration system and the sense of belonging to the school and spatial attachment. According to the coefficient of determination of 42% of the variance of the variable of feeling of belonging to the school and 27% of the variance of the variable of spatial attachment of students is predicted by the variable of the educational system beautification system.

    Keywords: educational space decoration, sense of belonging to school, spatial attachment
  • Marzieh Heydari * Page 4

    Improving the quality of teacher education and performance and efficiency is one of the major goals of education and one of the processes of teacher effectiveness and performance is educational leadership. The purpose of this study was to the mediating role of teacher self-efficacy between principals 'educational leadership with teachers' commitment in North Fars province. The method of this research is descriptive-correlational. The statistical population of this study is comprised of teachers in the northern schools of Fars province with a population of about 2800. The sample size was 338 individuals using random sampling method. The Ellik Millkar (2003) questionnaire, Chen's collective self-efficacy questionnaire (2015), and the teacher commitment questionnaire were used to measure principals' educational leadership. The reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha coefficient and its composite reliability and validity by content and content validity. The research hypotheses were analyzed using structural equation modeling technique. The results of the study indicated that educational managers' leadership had a positive and significant effect on teacher's self-efficacy and teacher commitment. Teacher plays

    Keywords: Leadership Educational Leadership, Teacher Commitment, collective self-efficacy
  • Morteza Pordel *, Hosein Kareshki, Majid Pakdaman Pages 21-37

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of flourishing education on increasing flourishing and academic engagement of students in the first three years of primary school. The research design was quasi-experimental and was a pre-test-post-test and follow-up design with a control group. The statistical population of this study included all students of the first three years of primary school in Torbat-e Heydarieh in the academic year of 1998-99. By available sampling method, 50 male students were randomly selected and divided into two groups of 25 (experimental and control). . The instrument used in this study was the HFQ flourishing questionnaire (2014) and the Rio Academic Conflict Questionnaire (2013). The experimental group underwent closed-loop training during 8 sessions of 90 minutes and 2 sessions per week and the control group remained without any intervention. Data were analyzed using SPSS-24 software and multivariate analysis of variance. The results showed that there was a significant difference between the mean scores of flourishing components and academic engagement in the experimental and control groups. There is also a significant difference in the pre-test and post-test results of the experimental group (P <0.01). Based on this, closed education based on prosperity can be considered as an effective way to increase prosperity and academic engagement of primary school students and use it in schools.

    Keywords: educational package, flourishing, academic conflict, first three years of primary school
  • Mohamnad Hassan Jabbari Sani, Omid Vandad *, Hossein Momeni Mahmouei Pages 39-70

    The existence of the category of responsibility in the nature of leadership necessitates the creation of morality in leaders. Ethical leaders in particular can create ethical components in a set that includes a culture of fairness, honesty, and trustworthiness, and have positive interpersonal relationships with people in their organization. People in leadership positions can be the source of many behavioral changes; And this is best achieved when these leaders also have high moral conduct. Therefore, the present study aimed to evaluate the components of ethical leadership based on the social responsibility approach. The research method is descriptive-analytical and survey method. Using the opinions of experts and also the statistical population of the study, which includes the staff of Payame Noor University of Khorasan Razavi and the sample number is 205 people, the necessary data were collected and then using Max Kyoda software. And AHP hierarchical analysis technique and Choice Expert software required analyzes. The results showed that in the main indicators of the "belief structure" index, weighing 0.214, in relation to moral leadership based on social responsibility approach in Payame Noor University of Khorasan Razavi province is more important and the indicators of "rule structure", "specialty structure" "Knowledge structure", "Responsibility structure", "Management structure", "Personality structure", "Organizational structure", "Justice-oriented structure" and "Social structure", with weights of 0.145, 0.116, 0.115, 0.107, 0.076, respectively , 0.066, 0.054, 0.062 and 0.044 are in the second to tenth ranks.

    Keywords: Ethical Leadership, Social Responsibility, Ethical Leadership Styles, Dimensions of Ethical Leadership, Levels of Responsibility
  • Farhad Shafiepour Motlagh * Pages 71-96

    The aim of the present study was to investigate the relationship between teaching agility and justice, trust and educational commitment through the mediation of belief in the effectiveness of teacher teaching. The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all high school students in the city of Isfahan in the academic year of 1399-99 in the number of 50707 people. The sampling method was a multi-stage cluster in which 382 people were randomly selected for research based on Morgan-Krejcie sample size formula. The research tool was based on 5 categories of questionnaires, which are: 1. Questionnaire of belief in teacher teaching efficiency 2. Questionnaire of agility in teaching 3. Questionnaire of educational justice 4. Questionnaire of educational trust and 5. Questionnaire of educational commitment. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean) and inferential statistics (Pearson correlation tests, stepwise multiple regression and structural equation model) were used to analyze the data. In general, the results showed that there is a significant relationship between teaching agility with justice, trust and perceived educational commitment at the level of P <0.05. Belief in teacher teaching efficiency mediates the relationship between teaching agility and perceived justice, trust, and perceived educational commitment at the P <0.05 level. The experimental model of the research had a relatively good fit.

    Keywords: Belief in teacher teaching efficiency, teaching agility, educational justice, educational trust, educational commitment
  • Pari Fahandezh Saadi *, Hossein Aflakifard Pages 97-123

    The purpose of this study was to analyze the content of sixth grade social studies textbooks based on social skills components. The research method was qualitative and the content analysis method was beyond the readability level and the statistical population included the sixth book of social studies. To review the sixth elementary social studies textbook based on the skill component and method beyond the randomly selected statistical sample, three texts of 100 words from the beginning, middle and end of the textbook were considered. Based on the component of social skills in the Fry method, according to the findings, it can be said that in the sixth elementary social studies book, social skills are presented in different chapters. The most attention in the field of communication skills is in the category of communication skills, the most attention in the field of self-governance skills is in the category of skills of consulting with others and the most attention in the field of courage is in the category of self-recognition skills. The principle of simplicity or difficulty is simply not observed in the book, and the authors of the textbooks have not arranged the content according to a specific pattern. Also, based on the Fry index chart, it was determined that the contents of the book are suitable for the twelfth grade, and these contents are difficult for sixth grade students and do not fit their reading level.

    Keywords: Textbooks, Social Studies, sixth grade, Content Analysis, Fry Readability Level
  • NASRIN MORADIAN *, Mehrnaz Ahmadi Mobarake Pages 145-159

    The purpose of the current research was to determine the effectiveness of self-help model on reducing stress and improving mental health. For this purpose, in a pretest-posttest quasi-experimental design, a number of 60 parents of Fereshteye Asmaani kindergarten staff were selected by available sampling method and randomly divided into two distinguished groups, namely experimental and control groups. Both groups completed Perceived Stress Scale of Cohen et al. (1983), as well as the Mental Health Questionnaire as pretest. Then, the experimental group was subjected to 8 sessions of self-help training using re-evaluation method and the control group did not receive any training. Then, both groups responded to the post-test and the collected data were analyzed using covariance analysis. The results showed that the self-help model using re-evaluation method has a significant effect on reducing stress and improving mental health, and the therapists and counselors could use this method to reduce stress and improve the mental health of their patients.

    Keywords: Self-Help, Re-Evaluation, Stress, mental health
  • Samaneh Karami, Taraneh Enayati *, Kiumars Niazazari Pages 187-216

    This study aimed to investigate the current and favorable situation of the ‎education system in sustainable development with the approach of the ‎Islamic-Iranian model of progress.‎‏ ‏The statistical population in the qualitative section included ‎ten specialists in the education system who were purposefully selected by a ‎series of snowballs. In a small part, the managers, responsible experts, and ‎experts of the General Department of Education of Tehran were 440 people, ‎and the sample size according to Cochran's formula was 205 people. Sampling was done by stratified random sampling according to the ‎organizational position. The data collection tool was a semi-structured ‎interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in ‎the quantitative part. Data analysis was performed using Wilcoxon and ‎correlated t-test. The qualitative part of the study showed that the factors ‎affecting sustainable development in the education system with the Islamic-‎Iranian model of progress included six dimensions and 45 components. In ‎the quantitative part, the study of the difference between the current and ‎favorable situation in the six main variables (cultural, social, environmental, ‎economic, educational methods, and the document of fundamental change ‎in education) has been significant and numerous. The cultural dimension, ‎the environment, and the document of fundamental change were in a ‎better position than other dimensions. Therefore, in order to move from the ‎current situation to the desired situation of sustainable development, the ‎education system must pay special attention to teaching social, economic, ‎and educational methods affecting sustainable development with the ‎Islamic-Iranian model approach. ‎

    Keywords: Sustainable Development, The education system, Current, ‎favorable situation, Islamic-Iranian Model of Progress
  • Mohsen Mohammadi *, Tina Mohammadi, Saeed Rezayi Pages 191-212

    Research has shown that one of the main problems of gifted students is in concentrating and problem solving. Different techniques have been used to treat and rehabilitate these children. This study aimed to investigate the effect of teaching emotion regulation strategies on the concentration and problem solving of gifted students. This research was quasi-experimental study with a pretest-posttest control group. The study population included all the male students in tenth, eleventh and twelfth grade who were studying in Bojnourd in 2021 academic year, and 75 people were randomly selected by using the Cochran's formula. Because of Corona Pandemic 30 people participated in our study that they were divided into two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent 9 sessions of 60 minutes under a training program called "Cognitive Reconstruction", but the control group received no intervention. Focus Skills Questionnaire and the revised Social Problem Solving Questionnaire were used to collect the data. Data analysis were analyzed by covariance. Findings showed that teaching emotion regulation strategies had a significant effect on improving the concentration and problem solving of gifted students. So applying these strategies can improve the ability to focus and solve problems in gifted students and improve the performance of these children in different areas of education and live.

    Keywords: Emotion regulation, concentration, problem solving, gifted students