فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 26
|
  • مقالات مروری
  • محمد احمد غلامی، محمد حسین حیدری*، حسن علی بختیار نصرآبادی صفحات 1-9
    زمینه

    رعایت اصول اخلاق حرفه ای از جانب معلمان و آموزگاران، نقش بسیار مهمی در ایجاد جو مطلوب اخلاقی در فضای تربیتی دارد. اخلاق حرفه ای آموزگار از دیدگاه های فلسفی متعدد مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در این میان یکی از فلاسفه مطرح اگزیستانسیالیسم که توجه ویژه ای به موضوع اخلاق در جهان بشری و به «شخص» انسان دارد مارتین بوبر است. وی باور دارد که اخلاق می تواند به واسطه  ارتباط شخص با خویشتن تحت تاثیر قرار گیرد. از این روی، هدف پژوهش حاضر آن است که با توجه به مبانی اخلاقی و ارزشی براساس دیدگاه مارتین بوبر در حوزه ی فلسفه اخلاق و  ارتباط انسان با خویشتن، رهنمودهایی برای اخلاق حرفه ای معلمان و آموزگاران، در حوزهی ارتباطی معلم با خویشتن استنتاج نماید.

    نتیجه گیری

    در پرتو قابلیت وحدتبخشی به عنوان اصیلترین منبع اخلاقی، سایر اصول اخلاق حرفه ای آموزگاران به شکل واقعی جهت داده میشود. در تفکر بوبر، وظایف «اخلاقی» و «حرفهای» شخص معلم، و از سویی نقشهای «آموزشی» و «تربیتی» او، کاملا درهمتنیده بوده و واجد وحدتی اساسی است. همچنین «حرفه» بخش مهمی از وجود و حیات معلم را تشکیل می دهد و توفیق واقعی معلم در عرصه ی حرفه ای، زمینه ساز تحقق کمال وجودی او خواهد بود. رهنمودهای برگرفته از تیوری اخلاقی بوبر در حوزهی ارتباطی معلم با خویشتن، میتواند به معلمان در فرایند ساختن هویت و شخصیت مطلوب اخلاقی و حرفهای خویش مدد رساند و با کمک کردن به گسترش افق دید و بهبود درک معلمان، ارتباط واقعی و موثر معلمان با خودشان و شاگردانشان را تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، اخلاق حرفه ای معلمی، ارتباط معلم با خویشتن، مارتین بوبر، اگریستانسیالیسم
  • جمشید جعفرپور*، غفور خوئینی، فرهاد تجری صفحات 10-15
    زمینه

    در اثرپذیری قوانین و مقررات حقوقی از اخلاق همواره بر اخلاقی بودن نظام های حقوقی تاکید و از ضرورت آن بحث شده است. در حقوق ایران، همچون دیگر نظامهای حقوقی نوشته، قانون مهمترین منبع ایجاد و شناخت قواعد حقوقی است . ولی قانون نمیتواند برای شناخت قواعد لازم الاجرا کافی باشد. در واقع، قوانین نوشته بالطبع دارای ابهامات و ناگفته های بسیاری است. لذا هدف این پژوهش بررسی عوامل حقوقی و اخلاقی در ایجاد رویه قضایی است و بدین منظور با تکیه بر تفسیر قوانین حقوقی و اخلاقی به علل این عوامل پرداخته خواهد شد.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش نشان داد که قوانین و ترکیب آنها دارای قابلیت تفسیر مختلفی است و افراد بر اساس سلایق و گرایشهای اخلاقی و علمی، اجتماعی و سیاسی و اقتصادی میتوانند از طرفی معنا و تفسیر متفاوتی از قوانین ارایه کنند و از طرفی دیگر احکام حقوقیکاملا متفاوتی از آنها استخراج کنند. بدین نحو برای شناخت قواعد حقوقی لازم الاجرا و ایجاد نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون و الزام افراد به شناخت این قواعد و تنظیم روابط اجتماعی و اقتصادی و از همه مهمتر بعد اخلاقی خود بر اساس آنها، لازم است

    کلیدواژگان: رویه قضایی، سیستم حقوقی، اخلاق، آرای دادگاه
  • رضا رجبعلی بگلو*، علیرضا ثقه الاسلامی، زهرا رجبعلی بگلو، ندا حاجی عزیزی صفحات 16-21
    زمینه

    نقش داوری و همترازخوانی در اخلاق پژوهش و نشر بسیار ممتاز و حیاتی بوده و دگرگونی هایی در طی سالیان دراز بر این بخش مهم از ارتباط علمی رخ داده است. با وجود گوناگونی در داوری های علمی و انتقادها و چالش هایی که به شیوه اجرا و ماهیت آن وارد شده، اما همچنان به عنوان یک هنجار اجتماعی در جامعه علمی پذیرفته شده است. پژوهش حاضر مروری است بر انتقادها و چالش هایی که توسط پژوهشگران به این رویکرد علمی مطرح شده است.

    نتیجه گیری:

    این انتقادها از نقص در کارکرد و روند اجرا گرفته تا جنبه هایی همچون شخصی پنداری همترازخوانی، تاثیر منفی آشکار یا پنهان بودن هویت، امکان سوءاستفاده، نبود داور مناسب و آموزش دیده، وجود انواع سوگیری و برخورد منافع در داوری را دربر می گیرد که اخلاقی بودن داوری را با پرسش هایی جدی روبرو کرده است. مروری کلی بر این انتقادها در کنار آشنایی با مولفه های مهم داوری اخلاقی می تواند به بهبود این فرایند علمی یاری رساند.

    کلیدواژگان: همترازخوانی، فرایند داوری، اخلاق همترازخوانی، انتقادها و چالش ها، کمیته اخلاق نشر (کوپ)
  • فریبا کاظمی جلیسه*، عاطفه امینی نیا، جمیل حسن پور صفحات 22-28
    زمینه

    قضاوت آنلاین روشی کم هزینه تر و سریع تر نسبت به روش قضایی است. با توسعه فن آوری در چند دهه اخیر، امکان برگزاری قضاوت به شکل آنلاین نیز فراهم آمده است. اگرچه کشورهای اندکی این روش را در قوانین خود مورد توجه قرار داده اند، اما در حوزه های مختلفی همچون تجارت بین الملل یا مالکیت معنوی، قضاوت آنلاین در حال شکل گیری و رویه سازی است. پژوهش حاضر در پی آن است که چالش های حقوقی و اخلاقی قضاوت آنلاین را مورد بحث قرار دهد.

    نتیجه گیری

    قضاوت آنلاین از حیث قواعد کلی تفاوتی با مفهوم داوری در کلیت آن ندارد و تنها تفاوت آن استفاده از اینترنت به طور ویژه در رسیدگی و صدور رای می باشد. در مقام رسیدگی و صدور رای همه اسناد از جمله رای قضا از طریق فضای مجازی به داوران و طرفین فرستاده می شود. برگزاری جلسه استماع در قضاوت آنلاین تا حد زیادی بستگی به توانمندی های فن آوری کشورها دارد و لذا برخلاف حقوق داخلی، تصمیم گیری در خصوص برگزاری جلسه عموما با طرفین است نه داور. رای داوری به صورت کپی قابل ارایه به محاکم ملی است. لذا، برای معتبر بودن آرای داوری باید به حقوق داخلی کشورها مراجعه نمود و میزان اعتبار امضای الکترونیک در حقوق داخلی کشورها را سنجید. اما در چارچوب نهادهای بین المللی عموما آرای قضاوت آنلاین معتبر و قابل اجرا هستند. قضاوت آنلاین بعلاوه باید جهت اجرای عدالت مبتنی بر رعایت اصول اخلاقی باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، داوری، تجارت بین الملل، رسیدگی آنلاین
  • هومن فتحی، سید باقر میرعباسی*، منصور پورنوری صفحات 29-36
    زمینه

    افزایش بحران های زیست محیطی در قرن های اخیر موجب به خطر افتادن حیات انسان ها و موجودات زنده بر روی کره زمین گردیده است و این بحران ها به طور فزاینده ای رو به گسترش اند و می توانند منجر به حوادثی غیر قابل جبران در تمام کره زمین گردند.  بنابراین با وجود این م شکلات نیاز است که انسان کمی به خود بیاید و تعاملی سازنده و اخلاقی با محیط زیست در جهت حفظ آن  برقرار کند. توجه به اخلاق زیست محیطی از دهه 1970 در جهان آغاز گردید که بی شک ناشی از توسعه فناوری، صنعت، رشد اقتصادی و رشد جمعیت وتاثیر این موارد بر محیط زیست است. بی شک اساسی ترین راه برای حفاظت از محیط زیست و رعایت اخلاق زیست محیطی همکاری دولت ها در این زمینه است. از این روی در پژوهش حاضر سعی شده است تا به واکاوی و ارزیابی تعهدات دولت ها در قبال آلودگی های محیط زیست دریایی  با تاکید بر آموزه های اخلاق زیست محیطی و کنوانسیون حقوق دریاها پرداخته شود.

    نتیجه گیری

    تعهدات دولت ها در قبال آلودگی های محیط زیست دریایی و رعایت اصول اخلاق زیست محیطی به ویژه دولت های عضو کنوانسیون حقوق دریاها در راستای سه وظیفه اصلی، پیشگیری ، کاهش و کنترل آلودگی است. کنوانسیون حقوق دریاها، تعهدات دولت ها را شامل تعهد به همکاری، کمک های فنی، نظارت، قانونگذاری، اجرا و ضمانت می داند. بی شک، دولت ها نباید برای بهره مند شدن از سود اقتصادی، از حاکمیت، تفسیری ارایه کنند که مخالف اصول حقوق بین الملل و اصول اخلاق زیست محیطی و به قیمت آسیب به محیط زیست باشد. لذا در طول تاریخ شکل گیری حقوق بین الملل اصل تکلیف دولت ها به جلو گیری از آلودگی های فرامرزی که ناشی از فعالیتهای اقتصادی آنهاست در اسناد و آرای بین المللی شناخته شده است و هم اکنون می توان گفت این اصل به صورت عرف بین المللی در آمده است.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، آلودگی های محیط زیست دریایی، کنوانسیون حقوق دریاها
  • سهراب سلیم زاده، سوده شاملو* صفحات 37-44
    زمینه

    انسان برای حفظ محیط زیست پیرامون خود ملزم به رعایت اخلاق زیست محیطی است بر این اساس در حقوق قوانینی برای حفظ محیط زیست تنظیم شده است. متاسفانه آلودگی های نفتی در سال های گذشته تاثیرات منفی بسیاری بر محیط زیست کره زمین داشته است، بر همین اساس کشورهای مختلف در طول سالهای متمادی با وضع قوانین جدید منطبق با اخلاق زیست محیطی به بررسی و تصمیم گیری در این مورد پرداخته اند. بسیاری از تصمیمات با قوانین بین المللی همپوشانی داشته و به مرور زمان جزیی از قوانین بین المللی گشته و بسیاری از آرا و تصمیمات به علت ضعف حقوقی و ساختاری تاثیر مثبتی را در پی نداشته است. در این مقاله به بررسی پرونده های آلودگی نفتی در حقوق داخلی ایران و مطابقت آن با آموزه های حقوقی و اخلاقی زیست محیطی پرداخته شده است.  

    نتیجه گیری

    قضات محاکم  ایران ملزم اند بر اساس قوانین داخلی که منبعث از اصول فقهی و اخلاقی است و همچنین کنوانسیون های بین المللی که براساس آن اصول قانون اساسی و مواد قوانین عادی تصویب و جایگاهی هم عرض با قانون دارند به اختلافات رسیدگی کنند. متاسفانه، با توجه به آرای صادره از  محاکم ایران این نتیجه استنباط می شود که عموم آرا اصول حقوق محیط زیست و و هم چنین اصول اخلاق زیست محیطی را رعایت نکرده اند و تاثیری بر توسعه هنجارهای زیست محیطی پیشگیری و جبران خسارت آلودگی های نفتی نداشته اند.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، حقوق محیط زیست، جبران خسارت، آلودگی های نفتی
  • اکبر وروایی، محمد جواد جعفری، مسعود قاسمی صفحات 45-50
    زمینه

    در حقوق جزای اختصاصی، جرایم امنیتی بدلیل آثار زیانبار عمومی برای کل جامعه و کشور از اهمیت ویژه ای برخوردارند. یکی از این موراد تحصیل دلیل در جرایم علیه امنیت می باشد که چگونگی و روش کشف و تحقیق از مرتکبان جرایم علیه امنیت با سایر جرایم متفاوت می باشد . هدف تبیین موارد تحدید و عدول از اصول حقوق اخلاقی و کیفری در طرق تحصیل دلیل جرایم علیه امنیت بر مبنای مصلحت می باشد .

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد با توجه به تاکید شارع و قانونگذاربه ضرورت تحصیل دلیل از طرق قانونی و مشروع در تمامی جرایم ،از جمله جرایم علیه امنیت ، اما به دلایلی مثل؛ مصلحت ،اضطرار،ضرورت حفظ نظم و امنیت جامعه ، دفع افسد به فاسد ، انتخاب بد از بدتر و... ضابطان و مقامات قضایی بتوانند دلایل ارتکاب جرم را که امارات قوی و متقنی بر ارتکاب آن وجود دارد را کشف نموده و عدالت و نظم و امنیت را در جامعه بر قرار سازند. دولت ها در زمینه واکنش نسبت به این جرایم و در عرصه چالش میان حقوق حاکمیت و حقوق شهروندی ، معمولا در جهت تضمین حقوق حاکمیت (یعنی تضمین حقوق خودشان) گام بر می دارند و در همین راستا همانطور که قبلا اشاره شد بعضا از اصول کلی و پذیرفته شده حقوق اخلاقی و جزا عدول می کنند.

    کلیدواژگان: حقوق اخلاقی، حقوق کیفری، امنیت عمومی، مصلحت
  • حسن رنگریز، حامد خامه چی* صفحات 51-55
    زمینه

    رهبری اخلاقی به عنوان رویکرد نوین در چشم انداز رهبری پا به عرصه ظهور گذاشته و با اولویت دادن به اخلاقیات در سازمان، زمینه ایجاد و ارتقای اثربخشی فردی و سازمانی را فراهم نموده است. بر همین اساس نیز هدف این تحقیق شناسایی پیامدهای رهبری اخلاقی با استفاده از رویکرد فراتحلیل بود.

    روش

    تحقیق حاضر مطالعه ای مروری در زمره پژوهش های فراتحلیل بود . جامعه مورد بررسی پژوهش، شامل مقالات چاپ شده در مجلات علمی- پژوهشی در زمینه رهبری اخلاقی از سال 1389 تا تابستان سال 1398 بود که 48 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. پژوهش های منتخب با استفاده از نرم افزار CMA2 (نرم افزار جامع فراتحلیل) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های فراتحلیل نشان داد که از بین پیامدهای رهبری اخلاقی، 33.33% دارای اندازه اثر کمتر از 3/0، 35.9% دارای اندازه اثر بین 5/0-3/0 بوده و 30.8% اندازه اثر بالای 5/0 داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج فراتحلیل نشان داد که از بین پیامدهای رهبری اخلاقی، به ترتیب متغیرهای قصد ترک شغل (688/0-)، دلبستگی شغلی (670/0)، اثربخشی رهبری (655/0)، رفتار شهروندی سازمانی (622/0)، توانمندسازی کارکنان (605/0)، مدیریت استعداد (583/0)، عدالت سازمانی (578/0)، جو اخلاقی (541/0)، عملکرد شغلی (526/0)، مشتری مداری (512/0)، رفتارهای انحرافی (504/0-)، حمایت سازمانی ادراک شده (500/0) اندازه اثر زیاد (بالای 5/0) داشتند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، فراتحلیل، پیامدها
  • مقالات پژوهشی
  • سلیمان جعفری، رضا سپهوند*، سید نجم الدین موسوی، حجت وحدتی صفحات 56-64
    زمینه

    نفاق سازمانی به عنوان یکی از منابع فساد و همچنین به عنوان یکی از نتایج آن مطرح می شود که بر تمامی جنبه های سازمانی سایه می افکند. هنگامی که عارضه نفاق در سطح بالا و استراتژیک سازمان به وجود آید و با سیاست های سازمانی پیوند بخورد، مخاطرات و مشکلات بزرگتر و جدی تری به وجود می آورد. هدف این پژوهش طراحی مدل سنجش نفاق سیاست گذاران سازمانی در سازمان های دولتی است.

    روش

    این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی و اکتشافی است که با استفاده از روش داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری پژوهش خبرگان(مدیران سازمانهای دولتی استان لرستان) بودند که با روش گلوله برفی 24 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که در نهایت با استفاده ار روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بخش کد گذاری باز 176 کد استخراج شد. در بخش کد گذاری محوری 62 کد در قالب 12 کد انتخابی جاگذاری شد که بدین ترتیب مدل مفهومی تحقیق شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش عوامل علی شناسایی شده در زمینه نفاق سیاست گذاران شامل دو طیف عوامل فردی و سازمانی است و شرایط شغلی ایجاد کننده نفاق و شرایط بسترساز نفاق در حیطه عوامل زمینه ای نفاق سیاستگذاران قرار دارند. از طرف دیگر، پدیده های محوری در پژوهش حاضر در قالب دو محور نفاق سازمانی و رفتارهای منافقانه شناسایی شدند. همچنین راهبردهای مقابله با نفاق و پیامدهای نفاق سازمانی نیز از اجزای دیگر مدل می باشند.

    کلیدواژگان: نفاق سازمانی، نفاق سیاست گذاران، رفتارهای غیر اخلاقی
  • محبوبه خداپرست، مهدی سلیمی*، جواد محمدی صفحات 65-73
    زمینه

    نظر به جایگاه والای ورزش در جامعه و اثرات بی بدیل آن، و همچنین گسترش اعمال ضد اخلاقی در این پدیده که منجر به فاصله گیری از اهداف اصلی ورزش شده است؛ انتظار می رود مسیله اخلاق، به ویژه اخلاق ایمانی بیش از پیش مورد توجه همگان قرار گیرد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اخلاق ایمانی بر برون رفت ورزش از بی اخلاقی بود.

    روش

    روش انجام این پژوهش کیفی، و جامعه آماری آن شامل اساتید مجرب مدیریت ورزشی و اخلاق و معارف اسلامی، مدیران، معاونین و اعضای کمیته انضباطی باشگاه های حرفه ای و مدیران و معاونین ادارات کل ورزش و جوانان بود. نمونه آماری به روش گلوله برفی انتخاب شد و تعداد آنها به 16 نفر رسید. ابزار و روش گردآوری داده ها، مصاحبه از نوع نیمه ساختار یافته فردی بود. جهت تحلیل داده ها از رویکرد گلیزری گراندد تیوری شامل دو گام اصلی کدگذاری حقیقی و نظری بهره گرفته شد.

    یافته ها

    طی فرآیند کدگذاری حقیقی، 536 کد اولیه، 99 مفهوم و در نهایت 8 مقوله اصلی شناسایی شد. این مقولات در دو بعد کلی عوامل موثر بر اخلاق ایمانی در محیط ورزش و سبک های رفتاری متاثر از اخلاق ایمانی در محیط ورزش، تقسیم بندی شدند. در مرحله کدگذاری نظری، مدل نهایی پژوهش با محوریت مقوله مرکزی تاثیر اخلاق ایمانی در برو ن رفت ورزش از بی اخلاقی، ترسیم گردید.

    نتیجه گیری

    بررسی و ارایه شاخص های موثر بر اخلاق ایمانی و تاثیر آن در برون رفت ورزش از بی اخلاقی می تواند منجر به شناخت مشکلات موجود در این حوزه و ارایه راه حل های مناسب جهت کاهش شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب اخلاق ایمانی در ورزش شود.

    کلیدواژگان: اخلاق ایمانی، بی اخلاقی، ورزش
  • حسین مردای مخلص*، نسرین قلی پور مطلق سبزواری صفحات 74-80
    زمینه

    در عصر جدید انقلاب رسانه ها، شناخت عوامل تاثیرگذار بر مولفه های اخلاقی امری اجتناب ناپذیر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی با اخلاق حرفه ای آموزگاران منطقه شش تهران انجام شد.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه آموزگاران منطقه 6 شهر تهران در سال 1398-1397 به تعداد 270 نفر می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که حجم نمونه با توجه به جدول کرجسی و مورگان 159 نفر تعیین شد. ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق سه پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه ای ؛ پرسشنامه استاندارد سواد رسانه ای MLS و پرسشنامه استاندارد سواد اطلاعاتی می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در سطح آمار استنباطی از آزمون آماری رگرسیون خطی همزمان استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد بین مولفه های سواد رسانه ای با اخلاق حرفه ای آموزگاران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>p) و همچنین بین سواد اطلاعاتی با اخلاق حرفه ای آموزگاران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد(05/0>p). نتایج نشان می دهد که با سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی می توان اخلاق حرفه ای آموزگاران را  پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به یافته ها می توان گفت  با افزایش سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی معلمان، اخلاق حرفه ای آنان افزایش می یابد و یکی از مسایل مهم نظام تعلیم و تربیت که امروز ضعف آن محسوس می باشد، مرتفع می گردد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد رسانه ای، اخلاق حرفه ای
  • بهرام اکبرپور، عزت الله نادری*، مریم سیف نراقی، قدسی احقر صفحات 81-88
    زمینه

    اخلاق حرفه ای یکی از اصلی ترین صلاحیت های دنیای کار است وهدف از پرداختن به آن تربیت نیروی کار ماهر، درک جایگاه آن و پیشرفت آن در برخورد با چالش ها، اخلاق شغلی ومشکلات آنها دریادگیری موفق کار و پیشرفت شخصی در جامعه و زندگی می باشد. این مقاله با هدف طراحی الگویی برای آموزش و ارزیابی مولفه های اخلاق حرفه ای در رشته های فنی و مهارتی به رشته تحریر درآمده است.

    روش

    رویکرد تحقیق حسب مفهوم تحقیق " ترکیبی" و هدف آن کاربردی است. جامعه متشکل از برنامه ریزان درسی و هنرآموزان است. در بخش کیفی پژوهش نمونه آماری به روش قضاوتی تعیین و با تشکیل گروه کانونی شامل5نفر از هردوجامعه وانجام سه جلسه مصاحبه، نتایجی حاصل شد که زمینه انجام مرحله اعتباربخشی گردید. در بخش کمی ،نمونه شامل 30 نفر از متخصصان به صورت هدفمند و 335 نفر از هنرآموزان بودند که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده های حاصل از تحلیل اسناد با ابزار پرسشنامه محقق ساخته از طریق آزمون یو من ویت نی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از یافته های این تحقیق، ارایه الگوی روش های آموزش و ارزیابی مولفه های اخلاق حرفه ای است که مورد تایید  نمونه های مورد بررسی در این پژوهش قرار گرفته است. بطوریکه در عنصر روش های یاددهی -یادگیری نتایج آزمون یو من ویت نی مقدار آزمون 707/0 Z= در سطح معنی داری 480/0 ، ودر عنصر ارزیابی مقدار آزمون 247/0- Z= در سطح معنی داری 805/0 حاصل شده، لذا در هردو عنصرتفاوت حاصله معنی دار نبوده و توزیع نظر متخصصان برنامه ریزی درسی و هنرآموزان در خصوص تناسب هر دو عنصر با مولفه های اخلاق حرفه ای از همخوانی و توافق برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بررسی یافته ها نشان داد گزاره های الگوی نظری با گزاره ه ای مستخرج در ارتباط با آموزش و ارزیابی مولفه های اخلاق حرفه ای در مطالعات انجام شده همخوانی دارد و نتایج این پژوهش می تواند در طراحی برنامه های درسی رشته های فنی ومهارتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و مهارتی، اخلاق حرفه ای، روش آموزش، روش ارزیابی
  • مهدی یاسمی، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، جواد مسعودی صفحات 89-98
    زمینه

    امروز استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مهمترین گزینه حوزه حفاظت از محیط زیست است و فعالان حوزه اخلاق زیست محیطی بر آن تاکید دارند. در این مطالعه، ارزیابی نقش مصرف انرژی تجدید پذیر و خط مشی تجاری در حفاظت از محیط زیست با تاکید بر حسابداری خلاق در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است.

    روش

    پژوهش کاربردی و از نوع پس رویدادی بود. جامعه آماری مورد مطالعه، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که با استفاده از روش حذف سیستماتیک(غربالی)، تعداد 166 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است. جمعع آوری اطلاعات، با استفاده از نرم افزار ره آورد نوین و وب سایت سازمان بورس اوراق بهادار بود. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از روش های اقتصادسنجی چون آزمون های ریشه واحد برای بررسی مانایی، روش خود توضیح برداری با وقفه های توزیعی جهت آزمون وجود هم انباشتگی و بررسی روابط بلندمدت میان متغیرها، آزمون هم انباشتگی یوهانسن-جوسیلیوس برای تعیین وجود و تعداد بردار هم انباشتگی میان متغیرها، مدل تصحیح خطا برای آزمون اثرات کوتاه مدت و آزمون علیت گرنجر مبتنی بر مدل تصحیح خطای برداری برای تحلیل علیت استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که در بلندمدت، متغیر مستقل مصرف انرژی تجدیدپذیر(ظرفیت زیستی) در تحت تاثیر قرار دادن متغیر وابسته Lco2 (اثرات اکولوژیکی(تخریب زیست محیطی) معنادار هستند. همچنین در بلندمدت، متغیر مستقل معیار سیاست تجاری در تحت تاثیر قرار دادن متغیر وابسته Lco2 معنادار هستند . در بلندمدت، تمام متغیرهای مستقل رشد اقتصادی در تحت تاثیر قرار دادن متغیر وابسته Lco2  معنادار هستند .

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق، مصرف انرژی در بلندمدت، بر اثرات اکولوژیکی(تخریب زیست محیطی) تاثیر مثبت دارد. همچنین، متغیر سیاست تجاری بر انتشار گاز دی اکسیدکربن(تخریب زیست محیطی) و رشد اقتصادی بر انتشار گاز دی اکسیدکربن تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، مصرف انرژی تجدید پذیر، تخریب محیط زیست، حسابداری خلاق
  • مصطفی عسکری جوجاده، رضا یوسفی*، فرشیده ضامنی صفحات 99-106
    زمینه

    مسیولیت اجتماعی مدیران از جمله مباحث مهم در حوزه اخلاق سازمانی می باشد، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل اخلاقی مسیولیت های اجتماعی مدیران در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    روش

    روش تحقیق آمیخته (کیفی - کمی) بود، در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی خبرگان، اعضای هیات علمی و مدیران دانشگاه علوم پزشکی بود و جامعه آماری در بخش کمی شامل کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند از نوع نظری بود، با 19 نفر از خبرگان مصاحبه صورت گرفت. و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود که تعداد 289 نفر به عنوان نمونه آماری جهت بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی ابزارهای گردآوری داده های پژوهش مورد تایید قرار گرفت، تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تحلیل عاملی تایید مرتبه اول و دوم در نرم افزار SPSS22 و Lisrel انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش مدل اخلاقی مسیولیت اجتماعی مدیران در دانشگاه های علوم پزشکی شامل هشت بعد مسیولیت قانون گرایی، مسیولیت اخلاقی، مسیولیت ارتباطی، مسیولیت سازمانی، مسیولیت اداری، مسیولیت مالی، مسیولیت نوآوری، مسیولیت عمومی می باشد.

    نتیجه گیری

    مدل اخلاقی مسیولیت اجتماعی مدیران به عنوان یک راهبرد مدیریتی می تواند مورد استفاده مدیران در دانشگاه های علوم پزشکی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اخلاقی، مدیران، دانشگاه علوم پزشکی
  • هادی مخملی، سنجر سلاجقه*، سعید صیادی، ایوب شیخی صفحات 107-116
    زمینه

    امروزه برای دستیابی هرچه بهتر به بحث اخلاق کار و مدیریت اخلاق درسازمان به روش های مطلوب آموزش نیاز است. هدف از این تحقیق، طراحی مدل خط مشی گذاری مطلوب برای نهادینه کردن رویه های آموزشی اخلاق در اتاقهای اصناف خراسان رضوی می باشد.  

    روش

    روش تحقیق، آمیخته (کیفی- کمی) بود. در بخش کیفی، جامعه ، خبرگان و نخبگان حوزه مدیریت، مدیران با تجربه نظام اداری بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 15 نفر از میان انها انتخاب شدند و به صورت نیمه ساختار یافته با آنها مصاحبه شد. داده ها با استفاده از روش دلفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در بخش کمی، جامعه ، روسای اتحادیه های صنفی اتاق های اصناف خراسان رضوی به تعداد 850 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 265 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل کیفی 17 بعد و 21 مولفه به عنوان موانع و تنگناهای اجرای رویه های آموزشی و مراحل خط مشی گذاری شناسایی شد. در بخش کمی نتایج نشان داد که بین اهداف نظام آموزشی، مراحل خط مشی گذاری و موانع و تنگناهای با رویه های آموزشی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مشخص شد برای مراحل خط مشی گذاری سه بعد(تدوین، اجرا، ارزیابی)، برای موانع و تنگناهای اجرای رویه های آموزشی چهار بعد(مشخصات فردی، فاکتورهای طراحی دوره، آموزشی و محیطی)، برای رویه های آموزشی چهار بعد (قبل ، بدو ، ضمن و بعد از خدمت)و برای اهداف آموزشی شش بعد (همسو سازی با سازمان، بهنگام سازی دانش، کاهش کارهای غیراخلاقی وغیرقانونی، همگام سازی با تغییرات سازمانی، تقویت روحیه همکاری و بهبود اخلاق حرفه ای) می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رویه های آموزشی اخلاق، خط مشی گذاری، اتاق اصناف
  • عیسی حسین زاده، مجتبی رمضانی* صفحات 117-122
    زمینه

    یک سازمان زمانی می تواند به اهداف خود دست یابد که کارکنان و مدیران آن بر اساس شایستگی و اخلاق مداری پله های ترقی سازمانی را طی کنند. هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه الگوی شایستگی و اخلاق مداری با رویکرد جانشین پرور در صنعت بانکداری
    می باشد.

    روش

     پژوهش حاضر کیفی- اکتشافی از نوع داده بنیاد بود. جامعه آماری تحقیق خبرگان، اساتید و کارشناسان سیستم بانکی آگاه به مدیریت دولتی و مفاهیم اخلاق حرفه ای بودند. از میان آنها 15 نفر با روش گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق بود. و در نهایت داده ها با روش کد گذاری های سه گانه با نرم افزار MAXQDA  مورد تحلیل قرار گرفت.   
     

    یافته ها

    یافته های حاصله نشان می دهد 1- در بررسی ابعاد شایستگی با رویکرد جانشین پرور در صنعت بانکداری  تعداد 619 کد حاصل شد که در مرحله بعد از کدهای انتخاب شده 8 مولفه احصاء گردید که نهایتا این مولفه ها نیز در 6 بعد  طبقه بندی شدند و در نهایت 6 بعد اصلی (شایستگی های اخلاقی، روانشناختی، حرفه ای، اجرایی ، فنی و رهبری) در قالب ابعاد شش گانه الگوی شایستگی ها با رویکرد جانشین پروری در صنعت بانکداری جای گرفتند.

    نتیجه گیری

    الگوهای شایستگی با تاکید بر مدیریت منابع انسانی مبتنی بر  شایستگی در قالب شیوه ای نو برای یکپارچه کردن اقدامان حوزه منابع انسانی به کار می رود . در پژوهش حاضر مشخص شد اساسی ترین مولفه های شایستگی، اخلاق مداری، شایستگی روانشناختی، شایستگی های حرفه ای، اجرایی و فنی و توانایی های رهبری است.

    کلیدواژگان: شایستگی، اخلاق مداری، جانشین پرور
  • امیر عباچی، مجتبی طبری*، تورج مجیبی صفحات 123-132
    زمینه

    سرمایه انسانی به عنوان یک دارایی نامشهود و منبع مهم ایجاد مزیت رقابتی در صنعت بانکداری، زمینه را برای بهبود قابلیتهای سازمانی فراهم می آورد. در سال های اخیر، سازمان ها برای رقابت پذیری و حفظ حیات، از مفاهیمی نظیر ناب، اخلاقی، چابک، تاب آور و سبز و ترکیب آن ها به اشکال مختلف سود می برند. از آن جایی که پیاده سازی رویکردهای فوق، مستلزم بکارگیری آن ها در مدیریت منابع انسانی سازمان ها است، هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدلی ا ست که بتواند به طور هم زمان از پنج رویکرد ناب، اخلاقی، چابک، تاب آور و سبز در مدیریت منابع انسانی صنعت بانکداری ایران استفاده نماید.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های آمیخته بود. در بخش کیفی جامعه آماری خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی سیستم بانکی و اساتید دانشگاه بودند که 12 نفر از  آنها به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند، برای مطالعه انتخاب  شدند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان گردآوری و با استفاده از روش تحلیل تم، مورد تحلیل قرار گرفته ا ست. در بخش کمی از همان جامعه و نمونه بخش کیفی استفاده شد و داده ها با استفاده از پرسشنامه تهیه شده در بخش کیفی جمع آوری و با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل تم نشان داد مدل مدیریت منابع انسانی بر اساس رویکرد 5 گانه دارای 273 کدهای اولیه، 45 تم نهایی اصلی و 92 تم نهایی فرعی است. همچنین تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان داد به ترتیب مدیریت منابع ا نسانی اخلاقی، تاب آور، ناب، چابک و سبز، در صنعت بانکداری ایران دارای اولویت هستند.

    نتیجه گیری

    مدیریت منابع انسانی برای هدایت نگرش ها و رفتارهای کارکنان و ایجاد نفوذ درمحیط نیازمند تدوین استراتژی های متناسب و ترکیب رویکردهای مختلف است در این راه توجه به اصول و رویکرد اخلاقی در کنار سایر رویکردهاراز اهمیتی ویژه برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، رویکرد ناب، رویکرد اخلاقی، رویکرد چابک، رویکرد تاب آور، رویکرد سبز
  • مهدی مولایی نژاد، رویا دارابی، زهرا پورزمانی* صفحات 133-141
    زمینه

    اهمیت مفهوم استقلال در حسابرسی مستقل، به حدی است که برای اثبات آن به عنوان یکی از شالوده ها در ساختار هر تیوری حسابرسی توجیه اندکی نیاز دارد. عوامل متعددی چون  منافع مالی، نگرش ذهنی، آزادی عمل، جایگاه سازمانی و نگرش اخلاقی می توانند بر استقلال حسابرس تاثیر گذارند. از این رو،  پژوهش حاضر به بررسی و مدل سازی ارتباط ویژگی های سازمانی، جهت گیری اخلاقی و خطر تهدید استقلال حسابرسان پرداخته است.

    روش

    این پژوهش کاربردی، از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی، از لحاظ روش، همبستگی محسوب می گردد. جامعه آماری مورد بررسی، کلیه اعضای جامعه حسابداران رسمی بوده و تعداد 338 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود و پس از گردآوری اطلاعات حاصل از مطالعه پرسشنامه های توزیعی، داده های حاصل با روش تحلیل عاملی و  تحلیل مسیر و  با استفاده از نرم افزار Excel و SmartPLS مورد تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از این بود که ویژگی های سازمانی، با استقلال حسابرسان رابطه مثبت و معناداری داشته و جهت گیری اخلاقی (تجربه و عینیت (بی طرفی) و آرمان گرایی) حسابرسان با استقلال حسابرسان رابطه معناداری دارد ولی صلاحیت رابطه ای با استقلال حسابرس نداشت.

    نتیجه گیری

    اعتلای حرفه حسابرسی در گرو حفظ استقلال حسابرس (استقلال ظاهری و واقعی) است، بنابراین در راستای جلب اعتماد عمومی نسبت به گزارش های صادر شده توسط حسابرسان اهتمام جدی نسبت به حفظ هر دو جنبه استقلال ضرورت دارد و در این راستا بی شک ویژگی های سازمان اهمیت دارد. اخلاق حسابرس در میزان اعتماد نسبت به گزارش وی اهمیت دارد و تا حدود زیادی جهت گیری اخلاقی بر استقلال وی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: ویژگی های سازمانی، جهت گیری اخلاقی، استقلال حسابرسان
  • مریم خانی، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه، ناصر بای صفحات 142-149
    زمینه

    امروزه با پیشرفت فناوری، خرید آنلاین محصولات و خدمات به شدت افزایش یافته است که این امر مزایای بسیاری را برای شرکت ها و همچنین مشتریان ایجاد کرده است. خرید آنلاین نیازمند ملاحظات خاصی همچون رعایت اصول اخلاقی می باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی این پژوهش مطالعه پیامدهای ادراک اصول اخلاقی در خرید آنلاین از دیدگاه مشتریان محصولات ورزشی بود.

    روش

    تحقیق حاضر، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه های استان گلستان بود که 384 دانشجو به شکل انتخاب دردسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش، از پرسش نامه های اصول اخلاقی درخرید آنلاین، اعتماد مشتریان به فروشندگان آنلاین و تمایل به خرید آنلاین استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد ابعاد اصول اخلاقی درخرید آنلاین (حفظ حریم خصوصی، احساس امنیت، قابلیت اطمینان، ارایه خدمات مورد نیاز مشتریان و اقدامات غیرفریبکارانه) اثر مثبت و معنی داری براعتماد مشتریان به فروشندگان آنلاین دارند. اثر اعتماد مشتریان به فروشندگان آنلاین برتمایل مشتریان به خرید آنلاین محصولات ورزشی مثبت و معنی دار بود.

    نتیجه گیری:

    باتوجه به نتایج تحقیق می توان چنین نتیجه گیری کرد رعایت اصول اخلاقی درخرید آنلاین توسط فروشندگان می تواند موجب افزایش اعتماد مشتریان و در نهایت تمایل به خرید آنان گردد.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، اعتماد، تمایل به خرید، محصولات ورزشی
  • محسن میجانی، سعیده صیادی*، زهرا شکوه، امین نیک پور، مهدی محمد باقری صفحات 150-160
    زمینه

    شناسایی پیشایندها و پسایندهای سرپرستی توهین آمیز می تواند شناخت جامع تری از رهبری در سازمان ها ارایه دهد، بر این اساس هدف این تحقیق طراحی و اعتبار سنجی مدل سرپرستی توهین آمیز در بیمارستان های دولتی استان کرمان بوده است.

    روش

    روش پژوهش آمیخته اکتشافی(کیفی-کمی) بود، در بخش کیفی از روش داده بنیاد بهره گرفته شد، جامعه اعضای هیات علمی، خبرگان و متخصصان بودند، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 10 نفر از خبرگان مصاحبه به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش با استفاده از کدگذاری در نرم MAXQDA صورت پذیرفت. در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه شامل کلیه مدیران و کارکنان بیمارستان های دولتی استان کرمان بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 372 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسشنامه محقق ساخته بود، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد مقوله ویژگی فردی رهبر با تعداد 169 تکرار کد در رتبه اول می باشد، عوامل سازمانی با تعداد کد 120 در رتبه دوم می باشد و تبعات منفی سازمانی با 49 کد در رتبه سوم قرار دارد. بررسی کمی روابط بین متغیرها، نشان داد ضریب مسیر پیشایندها و پسایندهای سرپرستی توهین آمیز بر سرپرستی توهین آمیز تاثیرگذار بوده است.

    نتبجه گیری:

    نتایج تحقیق نشان داد که مدل سرپرستی توهین آمیز در برگیرنده پیشایندهای عوامل محیطی، ویژگی های فردی رهبری و ویژگی های زیر دستان و پسایندهای تبعات منفی فردی، تبعات منفی سازمانی و عوامل سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، رهبری غیر اخلاقی، پیشایندها، پسایندها، بیمارستان های دولتی
  • نرجس ابراهیمی، احمد مهرابیان*، حسین دیده خانی صفحات 161-169
    زمینه

    کارآفرینی سازمانی با نوآوری در ساختار سازمانی و روش های کسب و کار، نتایج  شگرفی در بهبود اقتصادی، اجتماعی سازمان ها و کل جامعه دارد. در این میان بی شک اخلاق به عنوان چارچوبی است که طی عبور از آن، کارآفرینی به خلق ارزش های مرتبط با نیازهای واقعی جامعه می پردازد و رشد و توسعه بلندمدت را به دنبال می آورد. هدف این مقاله بررسی رابطه مدیریت زنجیره تامین کارآفرینانه با عملکرد سازمان با توجه به نقش اخلاق است.  

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و در زمره پژوهش های توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های تولیدی شهرک های صنعتی شهرستان گرگان بود که از میان آنها نمونه ای شامل 198 شرکت تولیدی با روش تصادفی ساده انتخاب شد.  ابزار پژوهش 6 پرسشنامه استاندارد بود و داده ها با استفاده از آزمون معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart-Pls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین هوش تجاری زنجیره تامین با افزایش سطح یکپارچگی سازمان و یکپارچگی زنجیره تامین رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. بین مدیریت زنجیره تامین با افزایش سطح یکپارچگی سازمان و یکپارچگی زنجیره تامین رابطه معنی داری وجود دارد. بین افزایش سطح یکپارچگی سازمان با یکپارچگی زنجیره تامین و عملکرد اخلاق مدار منابع سازمانی  رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. در کنار آن بین یکپارچگی زنجیره تامین با عملکرد اخلاق مدار منابع سازمانی  رابطه مثبت معنی داری وجود دارد و بین عملکرد اخلاق مدار منابع سازمانی  با عملکرد مالی خریدار رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر می توان گفت مدیریت تامین کارآفرینانه ای که عملکرد اخلاق مدارانه سازمان را مورد توجه قرار می دهند منجر به افزایش سطح یکپارچگی سازمان و به طبع موفقیت آمیز بودن اهداف مدیریت تامین خواهد بود.  چرا که یکپارچگی زنجیره تامین در گرو عملکرد اخلاق مدار منابع سازمانی است. .نتایج این مطالعه به مدیران تامین  کمک می کند تا با تغییر فرهنگ و فرآیند بخش مدیریت تامین به سمت گرایش کارآفرینانه و اخلاق مدار عملکرد خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، مدیریت زنجیره تامین، عملکرد مالی، اخلاق کارآفرینانه
  • مصدق لطفی زنگنه درویش، قنبر امیرنژاد*، فواد مکوندی صفحات 170-181
    زمینه

    در نظامهای اجتماعی، اعتقادها، باورها، ارزشها و الگوهای رفتاری مشترکی وجود دارد که در مجموع، فرهنگ جامعه را تشکیل می دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ابعاد پویای فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق با اینرسی سازمانی بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع توسعه ای و با روش آمیخته می باشد. در بخش کیفی که با روش دلفی انجام شد جامعه آماری خبرگان، صاحبنظران علمی در حوزه قلمرو موضوعی تحقیق و نیزکارشناسان و مدیران در سازمان تامین اجتماعی بودند که با نمونه گیری هدفمند 25 خبره به عنوان نمونه انتخاب شدند. مولفه های فرهنگ سازمانی از ادبیات پژوهش، تحقیقات و مدل های پیشین استخراج شد و پرسش نامه ای با مقیاس لیکرت طراحی گردید. در نهایت داده ها با تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد. در بخش کمی جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان و مدیران تامین اجتماعی ایران تشکیل دادند. از جامعه مورد نظر تعداد 379 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای صورت گرفت. ابزار پرسشنامه پژوهشگر ساخته بخش اول برای فرهنگ سازمانی و پرسش نامه ها برای اینرسی سازمانی بود. در نهایت داده ها با مدل معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از طرح دلفی 14 بعد و 42 مولفه شناسایی شد. همچنین در بررسی رابطه بین مولفه فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق و اینرسی سازمانی مشخص شد بین این دو مولفه رابطه معنادار و معکوس وجوددارد. نتایج به دست آمده نشان داد الگوی تحقیق از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سازمانی یکی از مهمترین مولفه های موثر بر پویایی سازمان است . اگر سازمان برخوردار از یک فرهنگ سازمانی متعالی و مبتنی بر اخلاق باشد و مولفه های اخلاقی در بطن آن مورد توجه قرار گیرد بی شک در برابر تغییر و تحولات محیطی رویکردهای انعطاف پذیر و سازگارانه اتخاذ خواهد کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اینرسی سازمانی، ارزش های اخلاقی
  • مقالات پژوهشی کوتاه
  • یوسف اقدمی*، سید محمد کاشف، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، محسن شیرمحمدزاده صفحات 182-186
    زمینه

    ساختار توانمندساز نشان دهنده ی اثربخشی ساختارها و فرآیندهای سازمان در توانمند ساختن فعالیت های کارکنان است و توجه به آن برای ایجاد اخلاق حرفه ای ضرورتی غیر قابل اغماض است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی _ساختاری پیشایندهای ساختار سازمانی توانمندساز ادارات کل ورزش و جوانان استانهای شمال غرب کشور با پیامد اخلاق حرفه ای انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و مبتنی بر مدل یابی علی (مدل یابی معادلات ساختاری) می باشد. حجم جامعه آماری 588 نفر از کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استانهای شمال غرب کشور بود که 230 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. روابط بین متغیرهای مکنون در الگوی مفهومی با استفاده از مدل معادلات ساختاری تعیین شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، توانمندسازی روانشناختی، تعامل اجتماعی، تسهیم دانش و فناوری اطلاعات بر ساختار سازمانی توانمندسازی به صورت مستقیم اثر علی مثبت و معنی داری دارند. نتایج همچنین نشان داد که ساختار سازمانی توانمندساز بر اخلاق حرفه ای اثر علی مستقیم و معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که متغیرهای تحقیق ضمن داشتن رابطه معنی دار با همدیگر، پیش بینی های خوبی نیز از همدیگر دارند که توجه به این زمینه ها می توانند در بهبود ساختار سازمانی توانمندساز همراه با افزایش در اخلاق حرفه ای کارکنان موثر واقع گردند.

    کلیدواژگان: ساختار توانمندساز، عوامل روانشناختی- ساختاری، اخلاق حرفه ای
  • مهدی اسماعیلی، غلامرضا جندقی*، ابوالفضل خسروی، احمدرضا قاسمی صفحات 187-191
    زمینه

    با توجه به فضای جدید رقابت و کافی نبودن مزیت های رقابتی فعلی برای رقابت پذیری، استفاده از همکاری های فناورانه به عنوان ابزاری اثربخش برای توسعه مزیت رقابتی و از بین بردن شکاف میان توانمندی های موجود و مطلوب، به شمار می آید. در این مقاله سعی شد مدلی طراحی شود تا تبیین کننده ملاحظات اخلاقی باشد که نقش کلیدی در انتقال موثر و ایجاد روابط پایدار بین طرفین ایفا می کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی-پیمایشی با رویکرد کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان خبره و فرهیختگان دانشگاهی و صنعتگران هستند. نمونه آماری تعداد 10 نفر از خبرگان هستند. روش نمونه گیری، غیرتصادفی هدفمند با استفاده از تکنیک گلوله برفی است. ابزارهای تحلیل اسناد و مصاحبه برای گردآوری داده به کار گرفته شده است. داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد بررسی و ارزیابی گرفته است.

    یافته ها:

    طبق مدل اولیه، برگرفته از مطالعه مقالات مرتبط و سپس توسعه آن بر اساس یافته های مصاحبه های انجام شده با خبرگان و کدگذاری یافته های پژوهش، چهار بعد شامل ابعاد فرهنگی-اجتماعی، سیاسی-قانونی، سلامت-محیط زیست و توسعه اقتصادی به عنوان ابعاد اصلی مدل اخلاق در انتقال فناوری شناسایی شد.

    نتیجه گیری:

    به منظور ایجاد روابط پایدار بین طرفین انتقال فناوری و انتقال موثر، شرکت ها و نهادهایی که قصد انجام انتقال فناوری دارند باید ابعاد فوق و مولفه های مرتبط را در پروژه های انتقال، مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق، انتقال فناوری، فرهنگ، سیاست، سلامت، اقتصاد
  • کیهان آزادی هیر*، محمدرضا وطن پرست، شرلی نعمت اللهی صفحات 192-195
    زمینه

    دو فلسفه ی اخلاقی جدید تحت عنوان "پیامد گرایی اخلاقی" و "وظیفه گرایی اخلاقی" دو نظریه ی حایز اهمیت در اخلاق هنجاری هستند . هدف از تحقیق حاضر  مقایسه پیامد گرایی اخلاقی و وظیفه گرایی اخلاقی در جامعه ی حسابداران رسمی ایران  بر حسب جنسیت می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های پس رویدادی بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش را اعضای حسابداران رسمی جامعه ی حسابداران رسمی ایران در سال 1397تشکیل دادند که از میان آنها نمونه ای 318 نفره با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود و داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها:

    بر اساس یافته های به دست آمده تفاوت معناداری در وظیفه گرایی و پیامدگرایی اخلاقی در جامعه حسابداران رسمی برحسب جنسیت وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    تحلیل یافته های تحقیق نشان داد که وظیفه گرایی و پیامدگرایی اخلاقی در میان زنان حسابدار بیش از مردان است و زنان از سطوح  بالاتر وظیفه گرایی و پیامدگرایی اخلاقی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: جنسیت، پیامدگرایی اخلاقی، وظیفه گرایی اخلاقی
  • مهدی ناصری، زهره حاجیها*، نوروز نواله زاده صفحات 196-199
    زمینه

    هوش معنوی توانایی رفتار کردن با دلسوزی و دانایی در حین آرامش درونی و بیرونی، صرف نظر از پیشامد ها و رویدادهاست. افراد با هوش معنوی در حین قضاوت، توانایی منصفانه رفتار کردن را دارند. هوش معنوی و سوگیری شناختی بر سبک تصمیم گیری حسابرسان تاثیر دارد. در این پژوهش رابطه سوگیری شناختی، هوش معنوی و سبک تصمیم گیری اخلاقی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات توصیفی - پیمایشی است. جامعه و نمونه آماری حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی بوده و روش نمونه گیری روش تصادفی ساده بوده و برای بدست آوردن تعداد نمونه از فرمول جامعه نامحدود کوکران استفاده گردید و در نهایت 154 نفر پاسخ دهنده پرسشنامه بودند. برای آزمون فرضیات از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی ال اس استفاده گردید.

    یافته ها:

    اطلاعات حسابداری بر ادراک و قضاوت سرمایه گذاران اثر می گذارد، و هوش معنوی با سبک تصمیم گیری حسابرسان در سازمان حسابرسی با ضریب تعیین 254/0 (اطلاعات مدار) و 401/0 (مفهوم مدار) در سطح اطمینان 95 درصد ارتباط مثبت و معناداری دارد. نتایج نشان داد که سوگیری شناختی بر ارتباط بین این دو متغیر موثر است و تاثیری مثبت دارد.

    نتیجه گیری:

    پژوهش حاضر نشان داد که سوگیری شناختی بر ارتباط بین این دو متغیر یعنی هوش معنوی و تصمیم گیری تاثیرگذار است اما با توجه به رسوایی های مالی اخیر در کشورهای پیشرفته و به تبع آن کشورهای در حال توسعه که بیان گر نقض ضوابط اخلاقی است، اهمیت جایگاه اخلاقی حسابرسان را بیش از پیش آشکار نموده است.

    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، هوش معنوی، سبک حسابرس، سبک تصمیم گیری
|
  • Mohammad Ahmad Gholami, Mohammad Hossein Heidari*, Hassan Ali Bakhtiar Nasr Pages 1-9
    Background

    Observance of professional ethics by teachers and educators plays a very important role in creating a favorable ethical climate in the educational environment. Teachers' professional ethics have been discussed from numerous philosophical perspectives. In the meantime, one of the philosophers of existentialism who is particularly concerned with the issue of ethics in the human world and the "person" of man is Martin Buber. He believes that ethics can be influenced by one's relationship with oneself. Therefore, the purpose of the present study is to draw on ethical and value principles based on Martin Buber's perspective on the philosophy of ethics and human relation to self, to guide the professional ethics of teachers and teachers in the field of teacher-self communication.

    Conclusion

    In the light of unifying capability as the principal ethical resource, other principles of teachers' professional ethics are guided in a real way. In Buber's thinking, the teacher's "moral" and "professional" duties, and his "educational" and "educational" roles, are fully intertwined and have essential unity. "Profession" is also an important part of the teacher's existence and life, and the true success of the teacher in the profession will pave the way for the realization of his existential perfection. Guides drawn from Buber's ethical theory in the area of ​​teacher-to-teacher communication can help teachers in the process of constructing their own ethical and professional desires and identities, and by helping to broaden teachers 'horizons and improve teachers' perceptions, effective and effective communication with teachers and themselves. To facilitate their students.

    Keywords: Philosophy of ethics, Teacher professional ethics, Teacher relationship with self, Martin Buber, Existentialism
  • J. Jafarpour Ph.D.*, G. Khoeini Ph.D., F. Tajari Pages 10-15
    Background

    The legality of the laws and regulations on ethics has always been emphasized on the morality of legal systems and its necessity has been discussed. In Iran, because of other small-scale systems, the law creates and introduces strong rules. The law may not be applicable to the evidence. In fact, the high-level rules have many implications. The purpose of this study is to investigate the legal and ethical factors in establishing a judicial procedure. To this end, the causes of these factors will be addressed by relying on the interpretation of legal and ethical laws.

    Conclusion

    The results showed that the laws and their combination is capable of different interpretations and people on the basis of ethics, ethics, principles and ethics can, on our part, submit to us any and all equality of laws. On the other hand, a very large number of people were expelled. Then, for the sake of proof, I need to execute and build my military on the basis of law and order, and moral, moral and, most importantly, moral relations.

    Keywords: Procedural law Judicial procedure, Legal system, Ethics, Court opinions
  • R. Rajabali Beglou Ph.D.*, A. Seghatoleslami Ph.D., Z. Rajabali Beglou, N. Haji Azizi Pages 16-21
    Background

    The role of refereeing and peer-reading in the ethics of research and publishing is very privileged and vital, and changes have occurred in this important part of scientific communication over the years. Despite the diversity in scientific judgments and the criticisms and challenges that have been brought to its implementation and nature, it is still accepted as a social norm in the scientific community. The current research is a review of the criticisms and challenges raised by researchers to this scientific approach.

    Conclusion

    These criticisms range from defects in the function and implementation process to aspects such as the personalization of peer reading, the obvious or hidden negative effect of identity, the possibility of abuse, the lack of a suitable and trained referee, the existence of various types of bias and conflicts of interests in the refereeing, which make the refereeing ethical. has faced serious questions. A general overview of these criticisms along with familiarity with the important components of moral judgment can help to improve this scientific process.

    Keywords: Peer review, Refereeing process, Peer review ethics, Criticisms, challenges, Publication ethics committee (COPE)
  • F. Kazemi Jaliseh*, A. Amini Nia, J. Hassanpour Pages 22-28
    Background

    Online judgment is an economical and faster way than the judicial one. With the ‎development of technology in recent decades, it has also been possible to make judgments ‎online. Although few countries have incorporated this approach into their laws, online ‎judgments are being developed and implemented in various areas such as international trade or ‎intellectual property. The present study tries to discuss the legal and ethical challenges of ‎online judgment.

    Conclusion

    Judging online in terms of general rules is no different from the concept of ‎arbitration in its entirety, and the only difference is the use of the Internet, especially in the ‎process of voting. All documents, including judgments, will be sent to arbitrators and parties as ‎a matter of fact. Holding a hearing in online judgment largely depends on the technological ‎capabilities of the countries, and therefore contrary to domestic law, the decision to hold a ‎hearing is generally with the parties rather than the arbitrator. The arbitral award shall be in ‎duplicate available to the national courts. Therefore, for the validity of arbitration opinions one ‎should refer to the domestic law of the countries and measure the validity of the electronic ‎signature in the domestic law of the countries. But in the context of international institutions, ‎online judgments are generally valid and enforceable. Online judgment should also be based on ‎ethics in order to do justice.‎

    Keywords: Ethics, Judgment, International trade, Online voting
  • H. Fathi, S.B. Mirabbasi*, M. Pournouri Pages 29-36
    Background

    Increasing environmental crises in recent centuries have endangered human lives and creatures on Earth, and these crises are increasingly widespread and can lead to irreparable events across the globe. So, though, chocolate needs a little self-care and a constructive and ethical interaction with the environment to preserve it. The attention to environmental ethics began around the world in the 1970s, which is undoubtedly due to the development of technology, industry, economic growth and population growth and their impact on the environment. Undoubtedly, the most fundamental way to protect the environment and comply with the environmental ethics is the cooperation of governments in this field. Therefore, the present study has attempted to analyze and evaluate governments' commitment to marine environmental pollution with emphasis on the teachings of environmental ethics and the Convention on the Law of the Sea.

    Conclusion

    Governments' commitments to marine environmental pollution and compliance with the principles of environmental ethics, in particular States Parties to the Convention on the Rights of the Sea, are in line with the three main tasks of preventing, reducing and controlling pollution. The Convention on the Law of the Sea defines the obligations of governments to include co-operation, technical assistance, supervision, legislation, enforcement and guarantee. Governments, of course, should not, for the sake of economic benefit, provide the government with an interpretation that is contrary to the principles of international law and the principles of environmental ethics and at the expense of environmental damage. Thus, throughout the history of international law, the principle of the obligation of governments to prevent transboundary pollution resulting from their economic activities has been recognized in international documents and opinions and can now be said to be the norm

    Keywords: Environmental ethics, Marine pollution, Convention on the law of the sea
  • S. Salimzadeh, S. Shamloo Ph.D.* Pages 37-44
    Background

    In order to protect the environment, humans are required to comply with environmental ethics, as set forth in environmental laws. Unfortunately, oil pollution has had many negative impacts on the Earth's environment in recent years, so various countries have been examining and deciding on new environmental laws over many years. Many decisions overlap with international law and have become part of international law over time, and many decisions and decisions have not had a positive impact due to structural and legal weaknesses. In this article, we examine the case of oil pollution in Iranian domestic law and its compliance with environmental and legal doctrines.

    Conclusion

    Judges in Iranian courts are required to deal with disputes under domestic law that derives from jurisprudential and ethical principles, as well as international conventions under which the principles of the constitution and the provisions of ordinary law are in conformity with the law. Unfortunately, according to the opinion of the Iranian courts, it is concluded that the public opinion has not respected the principles of environmental rights as well as the principles of environmental ethics but has an impact on the development of environmental norms of pollution prevention and compensation.

    Keywords: Environmental ethics, Environmental rights, Compensation, Oil pollution
  • M. Azizi Arshad*, A. Varwai Ph.D., M.J. Jafari Ph.D., M. Ghasemi Ph.D. Pages 45-50
    Background

    In specific criminal law, security crimes are of special importance due to their harmful effects on the whole society and the country. One of the reasons for studying crimes against security is that the way and method of discovering and investigating the perpetrators of crimes against security is different from other crimes. The purpose of explaining the limitations and deviations from the principles of moral and criminal law in the methods of studying the reasons for crimes against security is based on expediency.

    Conclusion

    The results of this study show that according to the emphasis of the law and the legislator on the necessity of obtaining evidence through legal and legitimate means in all crimes, including crimes against security, but for reasons such as; expediency, urgency, the need to maintain the order and security of the society, warding off corruption from the corrupt, choosing the bad from the worse, etc. and establish security in society. In response to these crimes and in the field of challenges between sovereign rights and citizens' rights, governments usually take steps to guarantee sovereign rights (that is, to guarantee their own rights) and in this regard, as mentioned earlier, some of the general principles and accepted, moral rights and punishment are rejected.

    Keywords: Moral rights, Criminal law, Public security, Expediency
  • H. Rangriz Ph.D., H. Khamehchi* Pages 51-55
    Background

    Ethical leadership has emerged as a new approach in the field of leadership and it has provided the foundation for creating and enhancing individual and organizational effectiveness by prioritizing ethics in the organization. Accordingly, the purpose of this study is to identify the consequences of ethical leadership using a meta-analysis approach.

    Method

    The present study is descriptive in terms of purpose, practical in terms of usage and quantitative in terms of type of data. The study population consists of articles published in scientific journals in the field of ethical leadership from 2010 to 2019, that 48 cases were entered through meta-analysis process with a non- random purposive sampling method. Selected studies were analyzed using CMA2 software (Comprehensive Meta-Analysis Software).

    Results

    Findings showed that among the consequences of ethical leadership, 33.33% had an effect size less than 0.3, 35.9% had an effect size between 0.3 and 0.5, and 30.8% had an effect size above 0.5.

    Conclusion

    Findings showed that among the consequences of ethical leadership, intention to quit (-0.688), job engagement (0.670), leadership effectiveness (0.655), organizational citizenship behavior (0.622), employee empowerment (0.605), Talent management (0.583), Organizational justice (0.578), Ethical climate (0.541), Job performance (0.526), ​​Customer orientation (0.512), Deviant behaviors (-0.504) and Perceived organizational support (0.500) had high effect size (above 0.5).

    Keywords: Ethical leadership, Meta-analysis, Consequences
  • S. Jafari, R. Sepahvand Ph.D.*, SN Mousavi Ph.D., H. Vahdati Ph.D. Pages 56-64
    Background

    Organizational hypocrisy is considered as one of the sources of corruption and also as one of its consequences that overshadows all aspects of the organization. When the complication of hypocrisy arises at the high and strategic level of the organization and is linked to organizational policies, it creates greater and more serious risks and problems. The aim of this study was to design a model for measuring the hypocrisy of organizational policymakers in government organizations. 

    Method

    This research is among the qualitative and exploratory researches that were done using the data method of Grounded theory. The statistical population of the study was experts (managers of government organizations in Lorestan province) and 24 of them were selected as a sample by snowball method. The research tool was a semi-structured interview that was finally analyzed using open, axial and selective coding methods.

    Results

    In the open coding section, 176 codes were extracted. In the axial coding section, 62 codes were placed in the form of 12 selected codes, thus forming a conceptual model of the research.   

    Conclusion

    According to the research results, the causal factors identified in the field of policymakers 'hypocrisy include two spectrums of individual and organizational factors, and the employment conditions that create hypocrisy and the conditions that create hypocrisy are among the underlying factors of policymakers' hypocrisy. On the other hand, the central phenomena in the present study were identified in the form of two axes of organizational hypocrisy and hypocritical behaviors. Hypocrisy coping strategies and the consequences of organizational hypocrisy are also other components of the model.

    Keywords: Organizational hypocrisy, Policymakers hypocrisy, Unethical behaviors
  • M. Khodaparast, M. Salimi*, J. Mohammadi Pages 65-73
    Background

    Organizational hypocrisy is considered as one of the sources of corruption and also as one of its consequences that overshadows all aspects of the organization. When the complication of hypocrisy arises at the high and strategic level of the organization and is linked to organizational policies, it creates greater and more serious risks and problems. The aim of this study was to design a model for measuring the hypocrisy of organizational policymakers in government organizations. 

    Method

    This research is among the qualitative and exploratory researches that were done using the data method of Grounded theory. The statistical population of the study was experts (managers of government organizations in Lorestan province) and 24 of them were selected as a sample by snowball method. The research tool was a semi-structured interview that was finally analyzed using open, axial and selective coding methods.

    Results

    In the open coding section, 176 codes were extracted. In the axial coding section, 62 codes were placed in the form of 12 selected codes, thus forming a conceptual model of the research.   

    Conclusion

    According to the research results, the causal factors identified in the field of policymakers 'hypocrisy include two spectrums of individual and organizational factors, and the employment conditions that create hypocrisy and the conditions that create hypocrisy are among the underlying factors of policymakers' hypocrisy. On the other hand, the central phenomena in the present study were identified in the form of two axes of organizational hypocrisy and hypocritical behaviors. Hypocrisy coping strategies and the consequences of organizational hypocrisy are also other components of the model.

    Keywords: Organizational hypocrisy, Policymakers hypocrisy, Unethical behaviors
  • H. Moradimokhles Ph.D. *, N. Gholipourmotlagh Sabzevar Pages 74-80
    Background

    In the new era of media revolution, it is inevitable to know the factors affecting the moral components. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between media literacy and information literacy with the professional ethics of teachers in the sixth district of Tehran. 

    Method

    The current research method is descriptive-correlation. The statistical population of the research is 270 people of all teachers of district 6 of Tehran in 2017-2018. The random sampling method was simple, and the sample size was determined according to the Kerejesi and Morgan table of 159 people. The main tools used in this research are three standard professional ethics questionnaires; MLS media literacy standard questionnaire and information literacy standard questionnaire. Simultaneous linear regression statistical test was used to analyze the research data at the level of inferential statistics.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between the components of media literacy and teachers' professional ethics (p<0.01), and there is also a positive and significant relationship between information literacy and teachers' professional ethics (p>0.05). The results show that the professional ethics of teachers can be predicted with media literacy and information literacy.   

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that by increasing the media literacy and information literacy of teachers, their professional ethics will increase and one of the important issues of the education system, which is currently weak, will be solved.

    Keywords: Information literacy, Media literacy, Professional ethics
  • B. Akbarpour, E. Naderi Ph.D.*, M. Seifnaraghi Ph.D., G. Ahghar Ph.D Pages 81-88
    Background

    Professional ethics is one of the main qualifications of the world of work and the purpose of dealing with it is to educate skilled workforce, understand its position and progress in dealing with challenges, work ethics and their problems in successful learning of work and personal development in society and life. is This article was written with the aim of designing a model for teaching and evaluating the components of professional ethics in technical and skill fields. 

    Method

    The research approach is according to the concept of "combined" research and its purpose is applied. The community consists of curriculum planners and art students. In the qualitative part of the research, a statistical sample was determined by the judgment method, and by forming a focus group including 5 people from both communities and conducting three interview sessions, results were obtained that became the basis for the accreditation stage. In the quantitative part, the sample included 30 specialists and 335 students who were randomly selected in a cluster. The data obtained from the analysis of documents were analyzed using the researcher-made questionnaire through the U-Mann Whitney test.

    Results

      One of the findings of this research is the presentation of a model of training methods and evaluation of professional ethics components, which has been approved by the samples examined in this research. So that in the element of teaching-learning methods of the U-Man-Whitney test, the test value Z=0.707 was obtained at the significance level of 0.480, and in the evaluation element, the value of the test was Z=0.247 at the significance level of 0.805. In both elements, the resulting difference is not significant, and the distribution of the opinions of curriculum planning experts and art students regarding the compatibility of both elements with the components of professional ethics is congruent and agreed.   

    Conclusion

    The review of the findings showed that the propositions of the theoretical model are consistent with the propositions derived in connection with the education and evaluation of the professional ethics components in the conducted studies, and the results of this research can be used in designing the curricula of technical and skill fields.

    Keywords: Technical, skill training, Professional ethics, Teaching method, Evaluation method
  • M. Yasemi, M. Ghanbari Ph.D. *, B. Jamshidi Navid Ph.D., J. Masoudi Ph.D Pages 89-98
    Background

    Today, the use of renewable energy is the most important option in the field of environmental protection and environmental ethics activists emphasize this. In this study, an attempt has been made to evaluate the role of renewable energy consumption and business policy in environmental protection by emphasizing creative accounting in companies listed on the Tehran Stock Exchange. 

    Method

    The present study was applied and post-event. The statistical population studied in the present study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange. Using the systematic elimination method (screening), 166 companies have been selected as a sample. The method of data collection was the use of modern mortgage software and the website of the Securities and Exchange Commission. In order to test the research hypotheses of econometric methods such as unit root tests to check the meaning, self-explanatory method with distributed intervals to test the existence of co-integration and long-term relationships between variables, Johansen-Josilius co-integration test to determine the existence and number of co-integration vectors of the model. Error correction was used for short-term effects test and Granger causality test based on vector error correction model was used for causal analysis.

    Results

    The results show that in the long run, the independent variable of renewable energy consumption (biological capacity) is significant in affecting the dependent variable Lco2 (ecological effects (environmental degradation)). Also, in the long run, the independent variables of the trade policy criterion are significant in influencing the Lco2 dependent variable. In the long run, all independent variables of economic growth are significant in influencing the Lco2 dependent variable.   

    Conclusion

    According to the research results, energy consumption has a positive effect on ecological effects (environmental degradation) in the long run. Also, trade policy variables have a positive effect on carbon dioxide emissions (environmental degradation) and economic growth has a positive effect on carbon dioxide emissions (environmental degradation).

    Keywords: Environmental ethics, Renewable energy consumption, Environmental degradation, Creative accounting
  • M. Askari Johadeh, R. Yousefi Ph.D.*, F. Zameni Ph.D. Pages 99-106
    Background

    The social responsibility of managers is one of the important issues in the field of organizational ethics, with the understanding of this important; the present study aims to provide an ethical model of social responsibilities of managers in Medical Sciences University of Mazandaran was done.

    Method

    The research method was mixed (qualitative-quantitative), in the qualitative part of the qualitative content analysis method with inductive approach in the quantitative part; the descriptive-survey method was used. Participants in the quality department of experts, faculty members and Managers of University of Medical Sciences and the statistical population in the quantitative part include staff of Medical Sciences University of Mazandaran. In the qualitative section targeted of theoretical, with 19 people from experts were interviewed. Sampling In the qualitative part Targeted In terms of theoretical type with 19 people was used and in the stratified random quantitative section 289 people were selected as a statistical sample for the study. Research data collection tool in the qualitative part Semi-structured interview and in the quantitative part Researcher-made questionnaire was. The validity and reliability of the research data collection tools were confirmed through data analysis First and second order confirmation factor analysis was performed in SPSS22 and Lisrel software.

    Results

      Based on the research results, the ethical model of social responsibility model of managers in medical universities includes eight dimensions of legal responsibility, moral responsibility, communication responsibility, organizational responsibility, administrative responsibility, financial responsibility, innovative responsibility, and public responsibility.   

    Conclusion

    The ethical model of social responsibility of managers as a management strategy can be used by managers in medical universities.

    Keywords: Social responsibility, Ethical responsibility, Managers, University of medical science
  • H. Makhmali, S. Selajegheh Ph.D.*, S. Sayyadi Ph.D., A. Sheikhi Ph.D Pages 107-116
    Background

    Nowadays, in order to achieve the best possible discussion of work ethics and ethics management in the organization, there is a need for optimal training methods. Therefore, the purpose of this research is to design a suitable policy model for institutionalizing ethics education procedures in Razavi Khorasan guild rooms. 

    Method

    The current research method was mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the statistical population was experts and elites in the field of management, managers with experience in the administrative system, 15 of them were selected using the purposeful sampling method, and they were interviewed in a semi-structured manner. The data were analyzed using the Delphi method. In the quantitative part, the statistical population of this research was 850 heads of trade unions of Razavi Khorasan Chambers of Trade Unions, 265 people were selected as a sample by simple random sampling method. The tool for data collection was a researcher-made questionnaire. The collected data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    Using qualitative analysis, 17 dimensions and 21 components were identified as obstacles and bottlenecks in the implementation of educational procedures and policy making steps. In the quantitative part, the results showed that there is a positive and significant relationship between the goals of the educational system, the stages of policy making, and the obstacles and bottlenecks with educational procedures.   

    Conclusion

    In this research, it was determined for the three-dimensional policy-making stages (formulation, implementation, evaluation), for the obstacles and bottlenecks in the implementation of the four-dimensional educational procedures (individual characteristics, course design, educational and environmental factors), for the procedures four-dimensional training (before, during, during and after service) and for six-dimensional training purposes (alignment with the organization, updating knowledge, reducing unethical and illegal work, synchronizing with organizational changes, strengthening the spirit of cooperation and improving professional ethics) can be considered.

    Keywords: Ethics training procedures, Policy making, Guild chamber
  • I. Hosseinzadeh, M. Ramezani Ph.D.* Pages 117-122
    Background

    An organization can achieve its goals when its employees and managers go through the steps of organizational development based on competence and ethics. The purpose of this study is to provide a model of competency and ethics with a successor approach in the banking industry. 

    Method

    The present study was a qualitative-exploratory study of the foundation data type. The statistical population of the research Experts, professors and experts of the banking system were aware of public management and the concepts of professional ethics. 15 of them were selected as a sample by snowball method. The data collection tool was in-depth interviews. Finally, the data were analyzed by triple coding method with MAXQDA software.

    Results

    The results show that in the study of competency dimensions with the successor approach in the banking industry, 619 codes were obtained, which in the next stage, 8 components were counted after the selected codes, and finally these components were classified in 6 dimensions. Finally, 6 main dimensions (moral, psychological, professional, executive, technical and leadership competencies) were placed in the form of six dimensions of the competency model with a succession approach in the banking industry.   

    Conclusion

    Competency models with emphasis on competency-based human resource management are used in a new way to integrate actions in the field of human resources. In the present study, it was found that the most basic components of competence are ethics, psychological competence, professional, executive and technical competencies and leadership abilities.

    Keywords: Competence, Ethics, Successor
  • A. Abachi, M. Tabari Ph.D.*, T. Mojibi Ph.D. Pages 123-132
    Background

    Human capital as an intangible asset and an important source of competitive advantage in the banking industry, provides the basis for improving organizational capabilities. In recent years, organizations have used concepts such as pure, ethical, agile, resilient, and green to combine competitiveness and sustainability in a variety of ways. Since the implementation of the above approaches requires their application in human resource management of organizations, the main purpose of this study is to design a model that can simultaneously use the five approaches of pure, ethical, agile, resilient and green in use the human resources management of the Iranian banking industry. 

    Method

    The present study was mixed research. In the qualitative part of the statistical population were experts in the field of human resource management of the banking system and university professors, 12 of whom were selected for the study by purposive non-probabilistic sampling. Research data were collected through semi-structured interviews with experts and analyzed using theme analysis method. In the quantitative part, the same community and the sample of the qualitative part were used and the data were collected using a questionnaire prepared in the qualitative part and prioritized by fuzzy hierarchical analysis.

    Results

    The results of theme analysis showed that the human resource management model based on the 5 approach has 273 primary codes, 45 final themes and 92 final sub-themes. Also, fuzzy hierarchical analysis showed that ethical, resilient, pure, agile and green human resource management have priority in the Iranian banking industry, respectively.   

    Conclusion

    Human resource management to guide the attitudes and behaviors of employees and create influence in the environment requires the development of appropriate strategies and a combination of different approaches. In this way, paying attention to ethical principles and approaches along with other approaches is of particular importance.

    Keywords: Human resource management, Lean approach, Ethical approach, Agile approach, Resilient approach, Green approach
  • M. Molaeinejad, R. Darabi Ph.D. *, Z. Pourzamani Ph.D Pages 133-141
    Background

    The importance of the concept of independence in independent auditing is such that it needs little justification to prove it as one of the foundations in the structure of any audit theory. Numerous factors such as financial interests, mental attitude, freedom of action and organizational status, moral attitude, etc. can affect the independence of the auditor. Therefore, the present study examines and models the relationship between organizational characteristics, ethical orientation, and the threat to auditors' independence. 

    Method

    This applied research is descriptive-survey in nature, in terms of method, correlation. The statistical population was all members of the Society of Certified Public Accountants and 338 people were selected as a statistical sample through random sampling. Data collection tool was a questionnaire and after collecting information from the distribution of questionnaires, the data were analyzed by factor analysis and path analysis using Excel and Smart PLS software.

    Results

      The findings showed that organizational characteristics have a positive and significant relationship with auditors' independence and auditors' ethical orientation (experience and objectivity (neutrality) and idealism) has a significant relationship with auditors' independence, but competence has a relationship with auditor independence did not have.   

    Conclusion

    The promotion of the auditing profession depends on maintaining the independence of the auditor (apparent and real independence), therefore, in order to gain public trust in the reports issued by auditors, serious efforts are needed to maintain both aspects of independence. Are important to the organization. The auditor's ethics are important in the degree of trust in his report and to a large extent the ethical orientation affects his independence.

    Keywords: Organizational characteristics, Ethical orientation, Auditors' independence
  • M. Khani, Z. Fallah Ph.D. *, T. Bahlakeh Ph.D., N. Bai Ph.D. Pages 142-149
    Background

    Today, with the advancement of technology, the online purchase of products and services has greatly increased, which has created many benefits for companies as well as customers. Online shopping requires special considerations such as compliance with ethical principles. Therefore, according to the importance of the subject, the main goal of this research was to study the consequences of the perception of ethical principles in online shopping from the point of view of customers of sports products. 

    Method

    The current research is descriptive-correlational. The statistical population of this research included all physical education students of Golestan province universities, 384 students were selected as a statistical sample. To collect research data, questionnaires on ethical principles in online shopping, customers' trust in online sellers and willingness to buy online were used. Two methods of descriptive and inferential statistics were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the dimensions of ethical principles in online shopping (preservation of privacy, feeling of security, reliability, providing services required by customers and non-fraudulent actions) have a positive and significant effect on customers' trust in online sellers. The effect of customers' trust in online sellers on customers' willingness to buy sports products online was positive and significant.   

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be concluded that compliance with ethical principles in online shopping by sellers can increase the trust of customers and ultimately their willingness to buy.

    Keywords: Ethical principles, Trust, Willingness to buy, Sports products
  • M. Mijani, S. Sayyadi Ph.D. *, Z. Shokouh Ph.D., A. Nikpour Ph.D., M. Mohammad Bagheri Ph.D Pages 150-160
    Background

    Identifying the antecedents and consequences of abusive supervision can provide a more comprehensive understanding of leadership in organizations, based on this, the aim of this research was to design and validate the model of abusive supervision in public hospitals in Kerman province. 

    Method

    The research method was mixed exploratory (qualitative-quantitative), in the qualitative part, the foundation's data method was used, the participants of the qualitative part were faculty members, experts and specialists, using the purposeful sampling method, interviews with 10 experts It was done, the theoretical saturation law was used to determine the desired sample size. The data collection tool in the qualitative part of the interview was a semi-structured interview and the analysis of the data collected in this part was done using coding in MAXQD software. A descriptive survey method was used in the quantitative part. The statistical population of this department included all managers and employees of government hospitals in Kerman province, numbering 12,000 people. Using simple random sampling, 372 people were selected as a statistical sample for investigation. The data collection tool in the quantitative part of the research was a researcher-made questionnaire extracted from the interview, the data analysis in this part was done using the structural equation model in Smart PLS software.

    Results

    The results of the research showed that the leader's personal characteristics category is in the first place with 169 code repetitions, organizational factors are in the second place with 120 codes, and negative organizational consequences are in the third place with 49 codes. Quantitative examination of the relationships between variables showed that the path coefficient of the antecedents and consequences of abusive guardianship had an effect on abusive guardianship.   

    Conclusion

    The results of the research showed that the model of abusive supervision includes the antecedents of environmental factors, the individual characteristics of leadership and the characteristics of subordinates, and the consequences of individual negative consequences, negative organizational consequences, and organizational factors.

    Keywords: Abusive supervision, Unethical leadership, Antecedents, Consequences, Public hospitals
  • N. Ebrahimi, A. Mehrabian Ph.D.*, H. Didekhani Ph.D Pages 161-169
    Background

    Entrepreneurship with innovation in organizational structure and business methods has had tremendous results in economic, social improvement of organizations and the whole society. Ethics is undoubtedly a framework through which entrepreneurship creates values ​​related to the real needs of society and pursues long-term growth and development. The purpose of this article is to examine the relationship between entrepreneurial supply chain management and organizational performance with regard to the role of ethics.

    Method

    This study was applied and descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of industrial companies in Gorgan city, from which a sample of 198 manufacturing companies was selected by simple random sampling. The research instrument was 6 standard questionnaires and the data were analyzed using Structural Equation Test with partial least squares approach in Smart-PLS software.

    Results

    The results of data analysis showed that there is a significant positive relationship between supply chain business intelligence with increasing level of organization integrity and supply chain integration. There is a significant relationship between supply chain management with increasing level of organization integration and supply chain integration. There is a significant positive relationship between increasing level of organization integration with supply chain integration and ethical performance of organizational resources. On the other hand, there is a significant positive relationship between supply chain integration and organizational resource-oriented ethical performance and there is a positive significant relationship between ethical-oriented organizational resource performance and buyer financial performance.   

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that entrepreneurial supply management that focuses on the ethical performance of the organization will lead to an increase in the level of organizational integrity and the success of supply management goals. Because supply chain integrity depends on the ethical performance of the enterprise resource-based ethics. The results of this study will help supply managers improve their performance by changing the culture and process of supply chain management toward entrepreneurial orientation and ethics.

    Keywords: Entrepreneurial orientation, Supply chain management, Financial performance, Entrepreneurial ethics
  • M. Lotfi Zangeneh Darvish, G. Amirnejad Ph.D.*, F. Makvandi Ph.D. Pages 170-181
    Background

    In societies and social systems, there are common beliefs, beliefs, values ​​and patterns of behavior that together form the culture of that society. The aim of this study was to investigate the relationship between the dynamic dimensions of ethics-based organizational culture and organizational inertia. 

    Method

    The present study was a developmental study with a mixed method. In the qualitative part, which was done by Delphi method, the statistical population was experts, scientific and academic experts in the field of research subject matter, as well as experts and managers in the Social Security Organization, who were selected as a sample by purposeful sampling of 25 experts. Dimensions and components of organizational culture were extracted from research literature, research and previous models and a questionnaire with Likert scale was designed. Finally, the data were analyzed by confirmatory factor analysis. In a small part, the statistical population of the study consisted of all employees and managers of the Social Security Organization of Iran. 379 people were selected from the target population as a sample, which was selected using cluster sampling. The instrument of the researcher-made questionnaire was the first part for organizational culture and Hogg questionnaire for organizational inertia. Finally, the data were analyzed by structural equation modeling.

    Results

    Based on the results of Delphi design, 14 dimensions and 42 components were identified. Also, in examining the relationship between the components of organizational culture based on ethics and organizational inertia, it was found that there is a significant and inverse relationship between these two components. The results showed that the research model has a good fit.   

    Conclusion

    Organizational culture is one of the most important components affecting the dynamics of the organization. If the organization has a transcendent and ethical organizational culture and ethical components are considered in its heart, it will undoubtedly adopt flexible and adaptive approaches to environmental changes.

    Keywords: Organizational culture, Organizational inertia, Ethical values
  • Y. Aghdami *, SM. Kashef, A. Ghasemzadeh Alishahi, M. Shir Mohammadzadeh Pages 182-186
    Background

    Enabling structure reflects the effectiveness of organizational structures and processes in enabling employee activities. And paying attention to it to create professional ethics is a must. Therefore, the present study aimed to presentation the causal-structural model of organizational structure antecedents of empowering sport and youth departments in northwestern provinces of Iran with professional ethics implications. 

    Method

    This study was descriptive and based structural equation modeling. The statistical population consisted of 588 employees of the General Directorates of Sport and Youth of the Northwest Provinces of the country. 230 people were selected by method stratified random sampling. Standard questionnaires were used for data collection. The structural equation modeling was used to study the relationship between the latent variables in conceptual model.

    Results

    According to the results, psychological empowerment, social interaction, knowledge sharing and information technology have a positive and significant direct effect on organizational enabling structure. The results also showed that enabling structure has a significant and direct impact on professional ethics.   

    Conclusion

    The results showed that the research variables, while having a meaningful relationship with each other, also had good predictions that considering these areas could improve the enabling structure along with enhancing the professional ethics of the effective staff.

    Keywords: Enabling structure, Psychological-structural factors, Professional ethics, Youth, sport offices
  • M. Esmaili, G. Jandaghi Ph.D.*, A. Khosravi Ph.D., A. Ghasemi Ph.D. Pages 187-191

    competitive advantages for competitiveness, the use of technological cooperation is considered as an effective tool for developing competitive advantage and eliminating the gap between existing and desired capabilities. In this article, an attempt was made to design a model to explain the ethical considerations that play a key role in the effective transfer and establishment of stable relations between the parties. 

    Method

    The present study is a descriptive-survey method with a qualitative approach. The statistical population of the research includes expert experts and academics and industrialists. The statistical sample is 10 experts. The sampling method is purposeful non-random using the snowball technique. Document analysis and interview tools have been used to collect data. The data has been analyzed and evaluated using thematic analysis method.

    Results

    According to the initial model, derived from the study of related articles and then its development based on the findings of the interviews conducted with experts and the coding of the research findings, four dimensions including social-cultural, political-legal, health-environmental and economic development dimensions as the main dimensions of the model. Ethics in technology transfer identified.   

    Conclusion

    In order to create stable relations between the parties of technology transfer and effective transfer, companies and institutions that intend to transfer technology should consider the above dimensions and related components in transfer projects.

    Keywords: Ethics, Technology transfer, Culture, Politics, Health, Economy
  • K. Azadi*, M. Vatanparast Ph.D., S. Nematollahi Ph.D Pages 192-195
    Background

    Two new ethical philosophies called "moral consequence" and "moral duty" are two important theories in normative ethics. The purpose of the present study is to compare the moral consequence and ethical duty in the gender of Iranian certified accountants. 

    Method

    The present study was one of the post-event studies. The statistical population of this study consisted of the members of the Iranian Society of Certified Public Accountants in 1397 from whom a sample of 318 persons was selected using available sampling. The research instrument was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using independent t-test.

    Results

    According to the findings, there is a significant difference in gender-based accountability and ethical consequence in the community of accountants.   

    Conclusion

    Analysis of the findings showed that accountability and moral consequence were higher among women accountants than men and that women had higher levels of moral obligation and consequence.

    Keywords: Gender, Ethical consequence, Ethical conscientiousness
  • M. Naseri, Z. Hajiha Ph.D.*, N. Noorolahzadeh Ph.D Pages 196-199
    Background

    Spiritual intelligence is the ability to act with compassion and knowledge during inner and outer peace, regardless of events and events. People with spiritual intelligence have the ability to be fair in their judgment.

    Background

    Spiritual intelligence and cognitive bias influence auditors' decision-making style. In this study, the relationship between cognitive bias, spiritual intelligence and ethical decision-making style was investigated. 

    Method

    The purpose of this study is practical and descriptive - survey data collection and analysis. The statistical population of the auditors working in the audit organization was used, the sampling method is randomly sample and to obtain a sample of the Cochrane unlimited community formula and finally 154 respondents were questionnaires. Structural equation modeling using PLS software was used to test the hypotheses.

    Results

      Accounting information affects investor perceptions and judgment, and spiritual intelligence is positively and positively correlated with auditors' decision-making style in the audit organization with coefficients of 0.225 (information-based) and 0.401 (concept-based) at 95% confidence level. The results showed that cognitive bias influenced the relationship between these two variables and had a positive effect.   

    Conclusion

    The present study showed that cognitive bias influenced the relationship between these two variables, namely spiritual intelligence and decision making, but given the recent financial scandals in the developed countries and consequently those developing countries that violate ethical standards, it is important it has made the auditors' ethical status even more apparent.

    Keywords: Cognitive bias, Spiritual intelligence, Audience style, Decision making style