فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و پنجم شماره 2 (پیاپی 182، خرداد و تیر 1401)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و پنجم شماره 2 (پیاپی 182، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 46
|
  • بررسی تاثیر رفتارشناختی بر عدالت سازمانی و رضایت شغلی معلمان
    علی اصغر ماشینچی* صفحه 2

    هدف اصلی این تحقیق ، بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر رضایت شغلی کارکنان آموزش و پرورش شهرستان لامرد می باشد. روش پژوهش کاربردی ،از پیمایشی و ابزار اندازه گیری تحقیق شامل پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (2000) (2000) و رضایت شغلی الگوی مارتین جی گانون (1999) می باشد جامعه آماری مشتمل بر 850 نفر از کارکنان آموزش و پرورش می باشدکه از طریق نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 160 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند..تجزیه وتحلیل داده ها در دو سطح آماری توصیفی و استباطی انجام می گیرد. . روایی پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل گویه و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ گزارش شد. نتایج آن برای پرسشنامه رضایت شغلی84/0 ، عدالت سازمانی 94/0 و برای کل پرسشنامه 94/0 به دست آمد.نتایج اصلی پژوهش نشان داد بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی ، رابطه معناداری وجود دارد. عدالت سازمانی که شامل عدالت رویه ای ، مراوده ای ، توزیعی، است رابطه معنادار و مستقیم با رضایت شغلی دارند ؛ روابط بین عدالت سازمانی و ورضایت شغلی در آموزش و پرورش شهرستان لامرد نشان دهنده این است که عدالت سازمانی، منجر به رفتار بیشتر کارکنان می شود. از طریق عدالت، انگیزه درونی پیروان افزایش می یابد و منجر به خلاقیت بیشتر آنها می شود.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رضایت شغلی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت توزیعی
  • پیش بینی کیفیت زندگی براساس حمایت اجتماعی، منبع کنترل سلامت و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی
    مریم غفوری*، حمیرا الیکای دهنو، فاطمه وکیلی صفحه 3
    زمینه و هدف

    شناسایی متغیرهای روانشناختی دخیل در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی می تواند در بهبود ارتقای کیفیت زندگی آنها موثر واقع شود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی براساس حمایت اجتماعی، منبع کنترل سلامت و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به نارسایی قلب بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع همبستگی بود، جامعه آماری را تمامی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های شهر رشت در سال 1400 تشکیل دادند. تعداد 193 نفر از بیماران به صورت نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس کیفیت زندگی، پرسشنامه منبع کنترل سلامت والستون، پرسشنامه ادراک بیماری بود که توسط بیماران مبتلا به نارسایی قلبی تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که منبع کنترل، ادراک بیماری و حمایت اجتماعی پیش بینی کننده های معنی داری برای کیفیت زندگی بودند (05/0> P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت کیفیت زندگی براساس حمایت اجتماعی، منبع کنترل سلامت و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی، منبع کنترل سلامت
  • طاهره پورکمالی، زهرا محمدنیا صفحات 247-261
    مقدمه

     مسیولیت پذیری و اشتیاق شغلی سبب بهبود عملکرد شغلی افراد در محیط کار می شود. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی مشاوره گروهی به روش معنادرمانی بر مسیولیت پذیری و اشتیاق شغلی کارمندان جهاد کشاورزی شهرستان بهمیی بود.

    روش کار

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان شاغل در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بهمیی بودند که از بین آن ها 38 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و به گمارش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگذاری شدند (هر گروه 19 نفر). گروه آزمایش، 10 جلسه 80 دقیقه ای آموزش مشاوره گروهی به روش معنادرمانی را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های روان شناختی کالیفرنیا (خرده مقیاس مسیولیت پذیری) (1987) و اشتیاق شغلی (شایوفلی و سالانوا، 2002) بودند. حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مشاوره گروهی به روش معنادرمانی بر مسیولیت پذیری (0001>P؛ 59/0=Eta؛ 62/52=F) و اشتیاق شغلی (0001>P؛ 49/0=Eta؛ 20/35=F) در کارمندان جهاد کشاورزی شهرستان بهمیی موثر بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های حاضر می توان نتیجه گرفت که معنادرمانی با بهره گیری از تغییر نگرش ها و گرفتن معنا از طریق راه های کشف معنا، مسیولیت پذیری، غلبه بر یاس و افزایش امید به زندگی و حمایت عاطفی اعضا از یکدیگر می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود مسیولیت پذیری و اشتیاق شغلی کارمندان مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، مسئولیتپذیری شغلی، اشتیاق شغلی
  • رضا کازاری، بی بی مرجان رضوی، زینب امیری طهرانی زاده، بی بی صدیقه فضلی بزاز* صفحات 468-492

    به از دست دادن حس در منطقه محدود شده ای از بدن بی حسی موضعی گفته می شود. داروهای بی حس کننده موضعی می توانند باعث درمان درد در نواحی مشخص بدن، از طریق مسدود کردن کانال های سدیمی شوند. آن ها در مطالعات متعدد به عنوان عوامل ضد میکروبی نیز معرفی شده اند. در تحقیق حاضر به نقش آن ها به عنوان عوامل ضدمیکروبی و اثرات آن در درمان نگاه ویژه شده است.با استفاده از چندین پایگاه اطلاعاتی مختلف اسامی مرتبط برای کلید واژه های ضد میکروبی تا پایان سال 2021 جستجو صورت گرفت. در ابتدا با محدود کردن جستجو، مطالعات غیر مرتبط و تکراری حذف، و پس از بررسی چکیده ها و متون کامل مناسب به تحقیق حاضر وارد شدند.با تمرکز بر روی کاربرد ضد میکروبی داروهای بی حس کننده موضعی، تداخل با عوامل مختلف که به صورت ترکیبی با آن ها در مطالعات مختلف استفاده می شوند، و مکانیسم عمل و وابستگی ساختاری با اثرات ضد میکروبی این داروها چنین برمی آید که: 1- ساختار، غلظت، مدت زمان مواجهه، نوع میکروارگانیسم و دما بر میزان فعالیت تاثیر می گذارد.2-ترکیباتی مانند اوپیوییدها، آنتی بیوتیک ها و... می توانند با آن ها ترکیب و بر روی خواص ضد میکروبی تاثیر بگذارند.3-لیدوکایین بیشترین مطالعه ضدمیکروبی را به خود اختصاص داده است. 4- به دلیل فعالیت ضد میکروبی می توانند در بالین برای پیشگیری از عفونت محل جراحی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: بی حس کننده موضعی، لیدوکایین، ضد باکتری، ضد قارچ، بوپیواکائین
  • هاجر دانش، کیوان معقولی، علیرضا دهقانی، راحله کافیه* صفحات 493-504
    مقدمه

    توموگرافی انسجام نوری نقش مهمی در چشم پزشکی دارد و آنالیز خودکار این تصاویر از اهمیت زیادی برخوردار است، نیاز به برچسب گذاری و بخش بندی دستی این دادگان توسط چشم پزشک و مشکل دیتای محدود یک چالش در زمینه تصاویر پزشکی است و به تعداد زیادی از آنها برای آموزش الگوریتم های مبتنی بر یادگیری عمیق و نیز ارزیابی عملکرد الگوریتم های پردازش تصویر نیاز است.

    مواد و روش ها

    داده های این طرح شامل مجموعه دادهOCT در حضور ناهنجاری شبکیه در بیماری تخریب ماکولای وابسته به سن ، اخذ شده از دستگاه AREDS2 Ancillary در دانشگاه دوک می باشد. برای آموزش الگوریتم از هفتاد Bاسکن که به طور تصادفی از مجموعه فوق انتخاب می شوند، استفاده میگردد. مدل شکل فعال برای تولید مرزهای مصنوعی بکار رفته است و تصاویر جدید مشابه شکل های مجموعه آموزش تولید می شوند.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن ویژگی های آناتومیکی تصاویر موجود مانند تعداد و ضخامت لایه ها و همچنین روشنایی مربوط به آن ها، دادگانی با مشابهت بالا در حضور ناهنجاری تولید میگردند. برای ارزیابی نتایج داده های ساختگی توسط چشم پزشک مورد بررسی قرارگرفت.

    نتیجه گیری

    مدل پیشنهادی با استفاده از ویژگی های مهمی مانند مرز لایه های اصلی شبکیه و بافت تخریب شده در اثر بیماری، برای پر کردن خلا موجود در تولید داده های مصنوعیOCT درحضور ناهنجاری طراحی شده و میتواند به عنوان مجموعه داده برای آموزش الگوریتم های مبتنی بر یادگیری عمیق و همچنین ارزیابی عملکرد الگوریتم های بخش بندی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توموگرافی انسجام نوری، تخریب ماکولا وابسته به سن، داده مصنوعی، مدل شکل فعال
  • محمدجواد نجف زاده، محسن دشتی، محمدحسن اعلمی، منور افضل اقایی، زهرا بدیعی، پریسا بدیعی، علی قاسمی، حمید فرهنگی صفحات 505-513
    مقدمه

    عفونتهای قارچی تهاجمی  ناشی از دو جنس آسپرژیلوس و کاندیدا اغلب در بیماران لوسمی و پیوند  بدلیل کاهش شدید سیستم دفاعی بدن بروز می کند. تشخیص سریع و شروع درمان در مراحل اولیه بیماری باعث کاهش مرگ و میر ناشی از عفونتهای قارچی می شود.  هدف از این مطالعه تشخیص عفونت قارچی مهاجم بوسیله Real-time PCR در بیماران مبتلا به بدخیمی های خونی و پیوند مغز استخوان بود.

    روش کار

    بیماران با نقص سیستم ایمنی بستری در بیمارستانهای مشهد بین فروردین تا آبان ماه 1397، جهت وجود عفونت قارچی مهاجم به روش  TaqMan Real-time PCR  با پروب فلورسنس و پرایمرهای اختصاصی جهت شناسایی DNA  قارچ در نمونه خون محیطی ارزیابی شدند.

    نتایج

    75 نفر بیمار در این مطالعه شرکت کردند. نسبت زن به مرد (3/45 %) 34 به (7/54 %) 41 نفر بود.  بیشترین بیماری زمینه ای لوسمی لمفوبلاستیک حاد (3/45 %)  و لوسمی میلوییدی حاد  (32 %)  و کمترین مربوط به بیماران  هموفاگوسیتیک لمفوهیستوسیتوزیز (3/1 %) بود. نتایج کشت خون جداسازی کاندیدای غیرآلبیکنس (3/13 %)  و کاندیدا آلبیکنس (3/1 %)  را نشان داد.  آسپرژیلوس از کشت خون جدا نشد. آزمایش مولکولی در(7/6 %)  5 بیمار  از نظر کاندیدا آلبیکنس  و(12 %)  9 بیمار از نظر آسپرژیلوس مثبت شد و (3/81 %) 61 بیمار از نظر عفونت قارچی مهاجم منفی بودند.

    نتیجه گیری

    قارچها یکی از بزرگترین عوامل عفونت در بیماران مبتلا به ناهنجاریهای خونی هستند. تکنیک مولکولی Real-time PCR  میتواند بعنوان روشی قابل اعتماد و سریع  برای تشخیص این عفونتها و مدیریت بیماری در افراد در معرض خطر باشد.

    کلیدواژگان: آسپرژیلوزیس مهاجم، کاندیدیازیس مهاجم، Real-time PCR، مشهد، ایران
  • سارا نوروزی، سیمین بشردوست*، مینا مجتبایی صفحات 514-528
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری پیش بینی آشفتگی روانی بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی گری احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران که در سال تحصیلی 1399-1400مشغول به تحصیل تشکیل دادند که از بین آنها، 387 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی، اضطراب، استرس لاویوند و لاویوند (1995)، پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران (1994)، پرسشنامه احساس انسجام روانی فلنسبورگ (2006) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) جمع آوری شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری SEM با بهره گری از نرم افزار Amos صورت گرفت. سطح معناداری در این پژوهش 0٫05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ضریب مسیر غیرمستقیم بین عدم تحمل بلاتکلیفی و آشفتگی روانی از طریق احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی مثبت معنادار است. بر این اساس چنین نتیجه گیری شد که احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی به صورت مثبت و معنادار اثر عدم تحمل بلاتکلیفی بر آشفتگی روانی را میانجیگری می کند. این موضوع بیانگر آن است که عدم تحمل بلاتکلیفی، احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی در مجموع 63 درصد از واریانس آشفتگی روانی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانی، عدم تحمل بلاتکلیفی، احساس انسجام روانی، انعطاف پذیری شناختی
  • بهار بیاتی، مرتضی کشاورز صفحات 515-527
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خودکارآمدی و عزت نفس دختران دوره دبیرستان بر اساس مثبت اندیشی والدین انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر آباده طشک در سال 1399 بود، نمونه مورد نظر شامل 132 نفر از دانش آموزان دختر بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند، سپس افراد نمونه پرسشنامه های مثبت اندیشی، عزت نفس و  خود کارآمدی  را تکمیل نمودند. در روند تحلیل، اطلاعات بدست آمده از روش آزمون همبستگی پیرسون بمنظور بررسی رابطه بین متغیرها و آزمون رگرسیون چند متغیره به روش همزمان بمنظور پیش بینی متغیر ملاک توسط متغیرهای پیش بین، با استفاده از نرم افزار spss  نسخه 24   مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که متغیر مثبت اندیشی بر حسب مولفه های(ارزیابی دیگران از خویش و انتظارات مثبت آینده، بصورت مثبت هر کدام به ازاء افزایش یک واحد در انحراف استاندارد) توانستند با ایجاد تغییرات(واریانس) پیش بینی کننده متغیر عزت نفس دانش آموزان دختر باشند. متغیر مثبت اندیشی بر حسب مولفه های(ارزیابی دیگران از خویش و خوداعتمادی، بصورت مثبت هر کدام به ازاء افزایش یک واحد در انحراف استاندارد) توانستند با ایجاد تغییرات(واریانس) پیش بینی کننده متغیر خودکارآمدی دانش آموزان دختر باشند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، عزت نفس، مثبت اندیشی، دختران، والدین
  • امین ظفر الهیاری، محمدحسین بیاضی*، علیرضا رجایی صفحات 529-543
    مقدمه و هدف

    دیابت یک اختلال متابولیکی رایج است که شیوع آن در سراسر جهان افزایش یافته و یکی از مهم ترین عوامل موثر در سیر بیماری دیابت، عوامل روحی و روانی بیماران می باشد. هدف از پژوهش حاضرتعیین اثربخشی مداخله ی شناختی رفتاری گروهی کوتاه مدت برای بیماری دیابت نوع دو (CBGI-DD) بر کاهش افسردگی، اضطراب و افزایش خودمدیریتی زنان مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به دیابت نوع دو مرکز مشهد در شهر مشهد بود که به طور تصادفی به یک برنامه-ی مداخله ی 12 هفته ای (جلسات2.5 ساعته) شناختی رفتاری گروهی (31 نفر) و یا به گروه کنترل (31 نفر) که تنها مراقبت معمول را دریافت می کردند، وارد شدند. بیماران گروه آزمون به مدت 3 ماه (تابستان 96) تحت برنامه ی CBGI-DD در مرکز دیابت مشهد قرار گرفتند. پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک و مقیاس خودمدیریتی توبرت و تامپسون به عنوان ابزار پژوهش، قبل از مداخله (پیش آزمون) و بلافاصله بعد از مداخله (پس آزمون) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل کواریانس، گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل ،کاهش معنی داری در افسردگی و اضطراب و افزایش معناداری در خودمدیریتی درپس آزمون داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش برنامه CBGI-DD منجر به افزایش خودمدیریتی و کاهش افسردگی و اضطراب بیماران زن مبتلا به دیابت نوع دو می شود.

    کلیدواژگان: مداخله شناختی رفتاری، افسردگی، اضطراب، خودمدیریتی دیابت، دیابت نوع دو
  • سارا نجاتی، سیمین بشردوست *، هایده صابری صفحات 543-558

    مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی تصمیم گیری بالینی بر اساس هوش هیجانی با میانجی گری باورهای خودکارآمدی و اعتماد به نفس در کادر پرستاری بیمارستان های شهر رشت انجام شد. روش این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی با تکیه بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه پرستاران بخش مراقبت ویژه بیمارستان های شهر رشت بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای نمونه ای به حجم 364 نفر انتخاب شدند و به پرسشنامه تصمیم گیری بالینی پرستاران لوری و سالانترا (2002)، پرسشنامه هوش هیجانی برادبری و گریوز (2005)، پرسشنامه خودکارآمدی در عملکرد بالینی چراغی و همکاران (2009) و پرسشنامه اعتماد به نفس شروگر و شون (1995) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد هوش هیجانی بر الگوی تصمیم گیری بالینی پرستاران اثر دارد (01/0>p، 657/0=β)؛ باورهای خودکارآمدی بر الگوی تصمیم گیری بالینی پرستاران اثر دارد (01/0>p، 370/0=β) و اعتماد به نفس بر الگوی تصمیم گیری بالینی پرستاران اثر دارد (01/0>p، 241/0=β). همچنین، باورهای خودکارآمدی (01/0>p، 186/0=β) و اعتماد به نفس (01/0>p، 108/0=β) اثر هوش هیجانی بر الگوی تصمیم گیری بالینی پرستاران را میانجی‌گری می کنند. پیشنهاد می شود در تدوین برنامه درسی، باور خودکارآمدی و اعتماد به نفس به عنوان عوامل تسهیل کننده تصمیم گیری و عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، باورهای خودکارآمدی، تصمیم گیری بالینی پرستاران، هوش هیجانی
  • محمد نصیری* صفحات 559-568
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برنامه فعالیت بدنی منتخب بر امید به زندگی و خودکارآمدی عمومی دانشجویان پرستاری غیرفعال بود.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر  نیمه تجربی  و بر روی 30 نفر از دانشجویان پرستاری غیرفعال دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی که  به روش در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (15نفر) و آزمون(15نفر) تقسیم شدند. این پژوهش به صورت طرح سالامون اجرا شد.گروه آزمون به مدت 8 هفته طی 32 جلسه 60 دقیقه ای به صورت منظم برنامه ورزشی و گروه کنترل فعالیت روتین روزمره را انجام می دادند. سپس هر دو گروه پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) و  خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران(1982) را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جهت تعیین تفاوت های درون گروهی از آزمون تی همبسته و به منظور تعیین تفاوت های بین گروهی از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    نتایج

    یافته های حاصل از پس آزمون در گروه تجربی حاکی از آن است که تمرینات بدنی منتخب بر امید به زندگی و  خودکارآمدی عمومی دانشجویان تاثیر معنی داری دارد (001/0>p).نتیجه گیری با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد یکی از بهترین راهکارهای امید به زندگی و  خودکارآمدی عمومی دانشجویان انجام فعالیت بدنی و ورزش می باشد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، خودکارآمدی عمومی، فعالیت بدنی منتخب
  • سودابه غریبی*، حسن پاشا شریفی، حمیدرضا خانکه، سوزان امامی پور صفحات 569-577
    مقدمه

    این پژوهش با هدف مقایسه تحمل پریشانی و استرس شغلی پرستاران سوانح و حوادث با پرستاران شاغل در بیمارستان انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش توصیفی، علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی پرستاران شاغل در بخش سوانح و حوادث شهر تهران و پرستاران شاغل در بیمارستان های منطقه 5 شهر تهران بود که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 128 پرستار به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. جمع آوری اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه تحمل پریشانی و استرس شغلی انجام شده و تحلیل داده های آن از طریق روش تحلیل واریانس صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تحمل پریشانی و استرس شغلی پرستاران بخش سوانح و حوادث با پرستاران بخش های داخل بیمارستان تفاوت معنادار وجود داشت و پرستاران بخش سوانح و حوادث میزان تحمل پریشانی کمتر و استرس شغلی بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که پرستاران شاغل در بخش سوانح و حوادث به علت استرس و مسیولیت های سنگین در محیط کار و لزوم پاسخ سریع تحمل پریشانی کمتر و استرس شغلی بیشتری نسبت به پرستاران بخش های داخل بیمارستان تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، استرس شغلی، پرستاران سوانح و حوادث، پرستاران داخل بیمارستان
  • سید حسین فلسفی، محمد عسگری*، داود کردستانی صفحات 579-592

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی بر اختلال وسواس فکری - عملی و با میانجی گری مکانیزم های دفاعی انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی با تکیه بر مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی مراجعه کننده به مراکز مشاوره روانشناختی شهر تهران در بازه زمانی ابتدا تا انتهای سال 1398 بودند. تعداد 390 نفر از این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه وسواس فکری- عملی مادزلی (هاجسون و راچمن، 1977)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ، 1998)، پرسشنامه سبک های دلبستگی (هازان و شاور، 1987) و پرسشنامه مکانیزم های دفاعی (اندروز و همکاران، 1993) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد بین طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی و مکانیزم های دفاعی با اختلال وسواس فکری -عملی رابطه وجود دارد (01/0> P). بین سبک های دلبستگی و طرحواره های ناسازگار اولیه با مکانیزم های دفاعی رابطه وجود دارد (01/0> P). همچنین، مدل اختلال وسواس فکری - عملی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی و مکانیزم های دفاعی از برازش مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، وسواس فکری - عملی، مکانیزم های دفاعی
  • سیده ملیکا ضیافتی فهمیده ثانی، مجید خادم رضاییان*، مریم طایفی نصرآبادی صفحات 580-591
    زمینه و هدف

    به دلیل تنوع و گستردگی عرصه‎های سلامت و همچنین محدودیت منابع، امکان فعالیت در تمامی این عرصه‎ها و پاسخگویی به تمامی نیازهای پژوهشی جامعه امری اجتناب ناپذیر است. هدف از این مطالعه بررسی میزان انطباق طرح‎های پژوهشی با اولویت‎های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می‎باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات طرح‎های ثبت شده در سامانه پژوهان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 1385 تا 1396 که مورد تایید نهایی معاونت پژوهشی دانشگاه قرار گرفته و در فاز عقد قرار‎داد، در دست اجرا یا پایان‎یافته بود، استخراج شد. کد اولویت‎های پژوهشی دانشگاه از سال 1385 تا انتهای سال 1396 استخراج شده و میزان مطابقت پژوهش‎های انجام شده با آنها بررسی شد.

    یافته ها

    طرح‎های پژوهشی در بازه زمانی مورد مطالعه بیش از 4 برابر شده بود. اولویت پژوهشی خوداظهاری برای 7433 طرح توسط محقق اصلی ذکر شده بود که بر این اساس 8/44 درصد طرح‎ها (3332) منطبق بر اولویت‎های پژوهشی اعلام شده بودند. از سوی دیگر وضعیت انطباق با اولویت‎های پژوهشی برای 3889 طرح اعلام نشده بود که بعد از بررسی و مطابقت با اولویت‎های پژوهشی مشخص شد که از مجموع 11322 طرح، 5/47 درصد منطبق بر اولویت‎های پژوهشی (استخراجی) می‎باشند. هر دو شاخص مذکور در این بازه زمانی روند نزولی داشتند. وضعیت انطباق طرح‎ها با اولویت‎های پژوهشی دانشگاه بطور معناداری بر حسب پایان‎نامه بودن و مرتبه علمی مجری طرح متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    حدود نیمی از طرحهای پژوهشی با اولویت پژوهشی مطابقت داشته و روند آن نیز دربازه زمانی مورد مطالعه کاهشی بوده است.

    کلیدواژگان: اولویت، طرح پژوهشی، پزشکی
  • مجید خالقی، حسن پاشا شریفی*، داود تقوایی، ذبیح پیرانی صفحات 592-600
    مقدمه
    برخی از پژوهشگران اضطراب را حاصل سبک شناختی خاص و برخی دیگر اضطراب آزمون را حاصل سبک‎های خاص یادگیری دانشته اند، بنابراین؛ هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب تحصیلی بر اساس سبک‎های یادگیری با میانجیگری خودکارآمدی می‎باشد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر از توصیفی از نوع همبستگی می‎باشد، برای پژوهش نمونه ای به حجم 400 نفر به صورت خوشه‎ای چند مرحله‎ای انتخاب شدند، برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه‎های پرسشنامه مقیاس اضطراب اهواز، پرسشنامه سبک‎های یادگیری(ILS) و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی‎شرر استفاده گردید. برای تحلیل یافته‎ها از روش تحلیل مسیر و برنامه ایموس استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سبک های یادگیری با میانجی گری خودکارآمدی بر اضطراب آزمون نقش پیش بینی کنندگی دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می‎رسد که در جهت پیش بینی اضطراب آزمون می‎توان سبک‎های یادگیری و خودکارآمدی افراد را مورد بررسی قرار دادند. با وجود این جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می‎گردد که تحقیقات بیشتری در این راستا صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب تحصیلی، سبک های یادگیری، خودکارآمدی، دانش آموز
  • مسعود حمزه لو، مانیا روزبیانی، حسین شیروانی صفحات 601-616
    زمینه و هدف

    در سالهای اخیر مطالعاتی درموردارتباط کبدچرب و آتروسکلروزیس انجام شده است که نتایج این مطالعات، حاکی از ارتباط کبد چرب غیرالکلی با آترواسکلروزیس عروق کرونری می باشد. کبد چرب با افزایش خطر بیماریهای قلبی- عروقی همراهی دارد. افزایش در ضخامت لایه اینتمیا مدیا شریان کاروتید و تنگی شریان کاروتید مشترک ثانویه به پلاکهای کاروتید، نشانگرهای آترواسکلروزیس هستند. هدف از این مطالعه اثر تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر بیان ژن‌های قلبی1 RXFP و CTGF رت های نر مبتلا به کبد چرب مدل استیاتوزیس بود.

    مواد و روش ها

    48 سر رت نر ویستار با وزن 230 – 300 گرم در 6 گروه پایه سالم (BH) ،گروه پایه مدل شده (استیاتوزیس)(BS) ، گروه HIIT سالم(HIIT) ،گروه HIIT مدل شده (استیاتوزیس)(SHIIT)، گروه کنترل سالم(CH)، گروه کنترل مدل شده (استیاتوزیس)(CS) به صورت تصادفی تقسیم شدند. موشهای گروه کبد چرب به مدت دو هفته، روزانه، تتراسایکلین خوراکی دریافت کردند. رت های گروه های تمرینی نیز به مدت 5 هفته/ پنح روز تمرین داده شدند .دو گروه BS و BH در پایان هفته دوم قربانی شدند و گروه های تمرینی و گروه CS در پایان هفته 5 قربانی شده و نمونه بافت قلب جهت بررسی بیان ژن های SGPT، RXFP1 و CTGF گرفته شد.

    یافته ها

    میزان SGPT در گروه های BS و CS بطور معناداری نسبت به 4 گروه دیگر بالاتر بود. سطح این آنزیم در گروه های HIIT و SHIIT نسبت به گروه های کبد چرب کاهش معناداری داشت. میزان بیان ژن RXFP1 در گروه های BS,CS و SHIIT بطور معناداری نسبت به 3 گروه دیگر بالاتر بود.

    کلیدواژگان: تمرینات شدید تناوبی، RXFP1، CTGF، کبد چرب
  • زهرا رمضانعلی زاده، پرویز شریفی درآمدی*، امین رفیعی پور، محمد عسگری صفحات 617-628
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی برنامه تدوین شده مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و بازداری پاسخ در نوجوانان مبتلا به چاقی در جمعیت ایرانی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به چاقی بود که در سال تحصیلی 99- 1398 در مدارس دولتی منطقه یک شهر تهران مشغول به تحصیل بودند که از بین آنها 50 دانش آموز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و با استفاده از گزینش و انصاب تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و کنترل (25 نفر) قرار داده شدند. گروه کنترل به مدت 14 جلسه برنامه تدوین شده مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد و قبل، حین و بعد از اتمام جلسات درمانی هر دو گروه کنترل و آزمایشی با استفاده از پرسشنامه های چک لیست تنظیم هیجانی (فرم کودکان و نوجوانان) و آزمون رنگ - واژه استروپ مورد سنجش قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه گواه از لحاظ تنظیم هیجان تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0p< و 08/10 F). همچنین این دو گروه از لحاظ بازداری پاسخ تفاوت معنی داری داشتند (0001/0p< و 25/27 F).
    نتیجه گیری
    آموزش ذهن آگاهی بر پاسخ های روان شناختی، عصبی و کاهش تنش ناشی از ارزیابی اجتماعی موثر است. همچنین تغییر آگاهی و تمرکز در هنگام خوردن با استفاده از روش ذهن آگاهی در افزایش آرام بخشی و بهبود بازداری پاسخ افراد موثر است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، بازداری پاسخ، نوجوانان مبتلا به چاقی
  • میترا ناصری*، لیلا کاظمیان، الهام بختیاری صفحات 629-644
    هدف

    مطالعات کمبود برخی ریز مغذی ها در بیماراندیالیزی را گزارش می کنند. اهداف ما تعیین فراوانی کمبود سلنیوم در بیماران دیالیزی و ارتباط ان با سن ،جنسیت ، طول مدت دیالیز ، نوع دیالیز، سطوح سرمی البومین ، کلسترول توتال ، هموگلوبین و نیتروژن اوره خون بود .

    روش کار

    پس از کسب رضایت اگاهانه، بیماران بخش های دیالیز بیمارستان دکتر شیخ در بازه زمانی فروردین 1396 تا فروردین 1398 وارد مطالعه شدند. همزمان با آزمایشات روتین ماهیانه ,نمونه خون جهت اندازه گیری سطوح سرمی سلنیوم گرفته شد.

    نتایج

    40 بیمار شامل 45%بیمار همودیالیزی و 55% بیمار دیالیز صفاقی وارد مطالعه شدند . سن بیماران در گروه اول 94/2±77/12 سال و در گروه دوم 03/4± 34/9 سال بود (04/0 P=) . میانگین سطح سرمی سلنیوم در گروه همودیالیز 43/8±95/ 91 و در گروه دیالیز صفاقی 67/8±1/94 میکروگرم در لیتر بود (374/0p- (.سیزده بیمار (5/32 %) شامل 9/38%بیماران همودیالیزی و3/27 % بیماران دیالیز صفاقی کمبود سلنیوم داشتد(435/0P=) . ارتباطی بین سن ، جنسیت ، نوع دیالیز ، طول مدت دیالیز ، سطوح سرمی البومین ، نیتروژن اوره خون ، هموگلوبین و کلسترول توتال با کمبود سلنیوم وجود نداشت (05/0 P > برای کل موارد) .

    نتیجه گیری

    کمبود سلنیوم در بیماران دیالیزی شایع است . فاکتورهای دموگرافیک ، نوع دیالیز و طول مدت دیالیز ، شدت اورمی و سطوح البومین، کلسترول توتال و هموگلوبین سرم ارتباطی با کمبود سلنیوم ندارند .ما اندازه گیری دوره ای سطوح سرمی سلنیوم در این بیماران را توصیه می کنیم .

    کلیدواژگان: کودک، سلنیوم، بیماری مزمن کلیوی، دیالیز صفاقی، همودیالیز
  • ربابه کشاورز محمدی، جراره جمشیدی، فاطمه خویینی صفحات 630-641
    مقدمه و هدف

    بروز تعارض بین کار و خانواده سبب می‌شود تا علمکرد خانوادگی و شغلی فرد با آسیب جدی مواجه شود. بر این اساس این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر دلزدگی زناشویی و دلبستگی زوجی کارکنان دارای تعارض کار و خانواده انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     روش پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان با تعارض کار و خانواده در شرکت ایران خودرو (شهر تهران) در شش‌ماهه دوم سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 کارمندان با تعارض کار-خانواده با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 15 کارمند). گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک (لینهان، 2004) قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه‌‌های تعارض کار- خانواده (کارلسون و همکاران، 2000)، دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) و دلبستگی زوجین (بارتولوموو، 1998) استفاده شد. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار آماری 23SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک بر دلزدگی زناشویی (001/0<p) و دلبستگی زوجی (001/0<p) کارکنان دارای تعارض کار و خانواده تاثیر معنادار داشته است. بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش دلزدگی زناشویی و بهبود دلبستگی زوجی کارکنان شود.

    کلیدواژگان: تعارض کار و خانواده، دلزدگی زناشویی، دلبستگی زوجی، رفتاردرمانی دیالکتیک
  • امید سلیمانی قلعه، شاهین ریاحی ملایری*، بهرام عابدی صفحات 645-653
    مقدمه
    تمرین ورزشی و سلنیوم راهکاری موثر برای تقویت سیستم ایمنی است. هدف از این پژوهش تاثیر تمرین تناوبی و  مصرف مکمل نانو سلنیوم بر بیان ژن‎های HSP70 و PGC-1α بیضه در رت‎های تحت القای دگزامتازون است.
    روش کار
    40 سر رت نژاد ویستار در محدوده سنی 10 هفته که به طور تصادفی در 5 گروه 8 نفره (سالم، تحت القای دگزامتازون (بیمار)، بیمار+تمرین تناوبی طولانی مدت، بیمار+ مصرف مکمل نانوسلنیوم، بیمار+تمرین تناوبی طولانی مدت+ مصرف مکمل نانوسلنیوم) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 12-5 تکرار 1 دقیقه‎ای دویدن روی نوارگردان جوندگان با شدت 24 تا 30 متر در دقیقه، معادل 75 تا 100 درصد بیشینه اکسیژن مصرفی، با فواصل استراحت فعال 75 ثانیه‎ای بود. این تمرینات شش روز در هفته به مدت چهار هفته اجرا شد. محلول نانوذرات سلنیوم آماده شده، به میزان 100 میلی گرم در سایز 250 نانومتر به صورت گاواژ و یک روز درمیان به موش‎ها‎ داده شد. از تحلیل واریانس سه راهه برای تعیین اختلاف در متغیرهای بین گروه ها در سطح معناداری (05/0> P) استفاده شد. کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS نسخه 25 انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد تمرین تناوبی منجر به افزایش معنادار HSP70 شد(05/0>P). همچنین بیان ژن  PGC-1α در گروه مکمل  نانو سلنیوم و تمرین تناوبی منجر به افزایش معنا داری شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به پژوهش حاضر به نظر می‎رسد تمرین تناوبی و مصرف مکمل نانوسلنیوم منجر به افزایش معنادار HSP70 و PGC-1α می‎شود که نقش مهمی ‎در بهبود عملکرد ایمنی، بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی دارد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، مکمل نانو سلنیوم، HSP70، PGC-1α، دگزامتازون
  • مریم افسر، فریبا حسنی، ولی الله فرزاد صفحات 654-666
    مقدمه

    ویژگی‌های مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی و ماهیت پیچیده آن ضرورت به‌کارگیری درمان‌های جدید را توجیه می‌نماید. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر تنظیم هیجانی و سبک‌های دلبستگی زنان با اختلال شخصیت مرزی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز درمانی منطقه یک شهر تهران بود. در این پژوهش تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد و با استفاده از روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. روش اجرا بدین ترتیب بود که ابتدا هر سه گروه به پرسشنامه تنظیم هیجانی (گراس و جان، 2003) و سبک‌های دلبستگی (هازن و شیور، 1987) پاسخ دادند. مداخله درمان هیجان مدار در 10 جلسه برای گروه آزمایش اعمال شد. بدین ترتیب داده های پژوهش جمع آوری شد و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که درمان هیجان‌مدار بر بهبود تنظیم هیجانی و سبک‌های دلبستگی زنان با اختلال شخصیت مرزی تاثیر معنی دار و ماندگاری داشته است (001/0 >p).

    نتیجه‌گیری:

     با بهبود تنظیم هیجانی و سبک های دلبستگی از طریق درمان هیجان‌مدار، می‌توان سلامت روان زنان با اختلال شخصیت مرزی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، تنظیم هیجانی، سبک های دلبستگی، درمان هیجان مدار
  • هاله پرنیان نژاد صفحات 666-679
    زمینه و هدف

    با پیشرفت فناوری بیوانفورماتیک، اکنون می توان با سرعت بیشتری بر روی روش های نوین درمان سرطان مانند استفاده از توکسین های باکتریایی تحقیق کرد. در این مطالعه بیوانفورماتیکی، امکان اتصال زیرواحدهای توکسین شیگا (StxA و StxB) به پروتیین های اینترفرون گاما (IFNG)، پروستاگلاندین سنتتاز 2 (PTGS2) و سدیم/گلوکز کوترانسپورتر (SGLT1) بررسی شد تا بتوان گامی در جهت مهار سرطان برداشت.

    روش بررسی

    توالی های ژنی از پایگاه NCBI استخراج شد. برای توالی یابی و مدل سازی ساختار سه بعدی پروتیین ها به ترتیب از پایگاه های اطلاعاتی SWISS-MODE و jmol استفاده شد. اثر StxA و StxB بر پروتیین های IFNG، PTGS2 و SGLT1 با پایگاه ZDOCK با روش پهلوگیری مولکولی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    ساختار سه بعدی پروتیین ها نشان داد که پروتیین StxA مونومر نمی باشد و StxB دارای ساختارهای صفحه ای است که موجب اتصال آن به سطح سلول می-شوند. مارپیچ های آلفا و صفحات بتا در IFNG وجود دارد و این پروتیین مونومری فاقد ساختار سوم متقارن است. PTGS2 دارای ساختار کمپلکس و بزرگ متشکل از چندین مارپیچ آلفا و صفحه بتا است. در SGLT1 که پروتیینی غشاء گذر است، تنها مارپیچ های آلفا وجود داشت. میان کنش قابل توجهی بین پروتیین شیگا توکسین با هر سه پروتیین IFNG، PTGS2 و SGLT1 وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق افق جدیدی جهت مطالعات آزمایشگاهی اثر شیگا توکسین جهت بررسی توانایی تحریک سیستم ایمنی، کاهش رشد تومور و درمان سرطان با توجه به امکان اتصال آن به پروتیین های موثر در این روندها ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: سرطان، شیگا توکسین، اینترفرون گاما، پروستاگلاندین سنتتاز 2، سدیم، گلوکز کوترانسپورتر
  • محمود فخار، منیره عبدالهی، محمد تاج فرد، جمشید جمالی، مهر سادات مهدیزاده* صفحات 680-691
    مقدمه

    سالک متاثر از عوامل فردی، رفتاری و محیطی است که هنوز ناشناخته است و شناسایی آنها می تواند در کنترل و پیشگیری از بیماری کمک کند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عوامل شناختی اجتماعی موثر بر رفتارهای پیشگیری کننده از سالک در سفیران سلامت انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در مناطق روستایی شهر مشهد، در سال1400 انجام شد. 207 نفر از سفیران سلامت با نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بر اساس سازه های تیوری شناختی - اجتماعی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS نسخه 26 با استفاده از آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی انجام شد.

    نتایج

    بر اساس آزمون رگرسیون خطی سازه های سازگاری عاطفی، خودکنترلی و خودکارآمدی در غلبه بر موانع پیش بینی کننده های معنی دار رفتار پیشگیری کننده از سالک بودند و توانستند 7/55 درصد از واریانس این رفتار را پیش بینی کنند. سازگاری عاطفی(347/0β=، 001/0>P) قویترین پیش بینی کننده رفتار بود. بعد از آن به ترتیب خودکنترلی (295/0β=، 001/0>P) و خودکارآمدی غلبه بر موانع (158/0β=، 012/0=P) همبستگی مثبت و معنی داری با رفتار داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شناسایی عوامل موثر بر ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از سالک با استفاده از استراتژی های سازگاری عاطفی، خود کنترلی و خودکارآمدی در غلبه بر موانع می توان مداخلات موثرتری طراحی نمود.

    کلیدواژگان: تئوری شناختی اجتماعی، سالک، سفیرسلامت
  • محمدرضا مهدی قلی*، فریده دوکانه ای فرد، پانته آ جهانگیر صفحات 693-700
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در ارتباط بین تمایزیافتگی و دلزدگی زناشویی در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود.

    روش کار

    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده منطقه 1 شهر تهران در بازه زمانی نیمه دوم تیر تا پایان شهریور ماه سال 1400 بود، که 248 زوج (124 مرد و 124 زن) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش اجرای اینترنتی با استفاده از مقیاس های دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996)، تاب آوری (کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه های تمایزیافتگی خود (اسکورن و دندی، 2003) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل آزمون پیرسون و OLS استفاده شد.

    یافته ها

    بین تمایزیافتگی و دلزدگی زناشویی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0>P) ، همچنین تاب آوری در رابطه بین تمایزیافتگی با دلزدگی زناشویی زوجین نقش میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که تمایزیافتگی نقش مهمی در دلزدگی زناشویی و به طور کلی روابط زناشویی زوجین دارد، لذا توجه به تمایزیافتگی در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران حوزه زوج و خانواده یاری می رساند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تمایزیافتگی، دلزدگی زناشویی
  • بهزاد لطیفیان، نادر صنعتی شرقی*، حسین قنبری باغستان صفحات 701-711
    مقدمه

    این نوشتار به بررسی عوامل موثر  بر پوسیدگی دندانی کودکان در میان طبقه متوسط شهر مشهد پرداخته است.

    روش کار

    عواملی مانند شاغل بودن مادران،ساعت های کاری و سن مادر در کنار جنسیت بر روی پوسیدگی دندانی کودکان تاثیرگذار می باشد، با اتخاذ روش پیمایش به آزمون تاثیر این متغیرها پرداختیم. جامعه آماری در این مرحله از تحقیق کلیه کودکان متعلق به طبقه متوسط شهری مراجعه کننده به یک مطب دندانپزشکی در مشهد بودند که با روش نمونه گیری ساده تصادفی تعداد 180 نفر انتخاب گردیدند.

    نتایج

    نتایج نشان می داد که هیچ یک از متغیرهای آزمون شده رابطه معناداری با پوسیدگی دندانی کودکان نداشتند. ازین رو با اتخاذ روش کیفی به مصاحبه با والدین کودکان روی آوردیم. مقوله های محوری مستخرج  در این بخش حاکی از آن بود که عادتواره سلامت محور والدین در کنار سبک زندگی و آگاهی های پایه ای نقش بسزایی در سلامت دهان کودکان دارد.

    نتیجه گیری

    تحلیل طبقاتی در تبیین رفتارهای طبقاتی افراد نا کارامد بوده و طبق نظر بوردیو، گیدنز و هابرماس بایستی به  ترکیب سرمایه فرهنگی افراد و سرمایه اقتصادی آنها، سبک زندگی و مصرف شان  نحوه کنش ارتباطی شان با دوستان و نزدیکانشان توجه  نمود.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، کودکان، طبقه متوسط
  • توران عباسی، عبدالعلی بنائی فر*، سجاد ارشدی، یاسر کاظم زاده صفحات 712-729
    مقدمه

    تمرینات ورزشی با تنظیم سیگنالینگ سلولی در قلب و عروق می تواند آسیب های ناشی از انفارکتوس قلبی (MI) را به حداقل برساند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف وارفارین با تمرینات تداومی و تناوبی بر بیان ژن استیوکلسین قلبی، ویتامین MK-4 و کلسیم سرمی در موش های مدل انفارکتوس قلبی می یاشد.  

    روش کار

    در این مطالعه تجربی 42 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگو-دوالی (220-180 گرم) به طور تصادفی به 7 گروه کنترل سالم، انفارکتوس قلبی یا ایسکمی (ISC)، ISC+تمرین تناوبی، ISC+تمرین تداومی، ISC+وارفارین، ISC+تمرین تناوبی+وارفارین و ISC+تمرین تداومی+ وارفارین تقسیم شدند. القاء با تزریق زیرپوستی ایزوپروترنول ایجاد شد. مدت تمرینات هشت هفته، پنج جلسه در هفته و دوز مصرفی وارفارین 5/0   mg/kg در روز بود. مقادیر ژنی، تغییرات ویتامین K2 و کلسیم به ترتیب به روش Real time-PCR، الایزا ، فتومتریک و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، واریانس یک طرفه و واریانس دو عاملی بررسی شد (5 0/0>P).

    نتایج

    القای بیماری سبب افزایش بیان ژن استیوکلسین (003/0=p)، ویتامین K2 (027/0=p) و کلسیم (001/0=p) نسبت به کنترل سالم شد. در بررسی بیان ژن استیوکلسین، گروه ایسکمی+ وارفارین با ایسکمی+EIT (014/0=p) و ایسکمی+ECT (007/0=p) و در بررسی سطوح کلسیم گروه ایسکمی با ایسکمی+EIT (014/0=p)، ایسکمی+ECT (001/0=p) و ایسکمی+ وارفارین+ECT (013/0 P=) اختلاف معنی داری داشتند. همچنین تعامل تمرین و دارو بر هیچ یک از متغیرها تایید نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات تناوبی و تداومی با کاهش استیوکلسین قلبی و کلسیم سرمی، در کاهش تخریب و کلسیفه شدن عروقی بعد از  MI موثر باشند و تاثیرات مضر برخی داروها نظیر وارفارین را به حداقل برسانند.

    کلیدواژگان: وارفارین، تمرینات تداومی و تناوبی، بیان ژن استئوکلسین قلبی، ویتامین K2(MK-4)، انفارکتوس قلبی
  • میسره کرامتی، اکبر محمدی*، سارا حقیقت صفحات 730-742
    هدف از پژوهش حاضر هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل بازی آموزشی با تاکید بر رشد مهارت میان فردی کودکان وهوش هیجانی و اثربخشی آن بر این مهارت در کودکان پیش دبستانی بود. رفتارهای ابتدایی میان فردی به سازگاری کودک در مدرسه و دستیابی به موفقیت کمک می کند . کودکان خردسالی که با مهارت های میان فردی ضعیفی وارد مدرسه می شوند مشکلات زیادی دارند از جمله طرد از طرف همسالان، مشکلات رفتاری و سطح پایین پیشرفت تحصیلی داشتن مهارت میان فردی، کودک را قادر می سازد که روابط میان فردی را خلق کند و در هر مرحله از زندگی به روابط میان فردی خود را تقویت کند. افراد دوره اجتماعی شدن را از زمان تولدشان شروع می کنند و زندگی خود را از طریق مهارت های اجتماعی پیکربندی می کنند. مهارت های میان فردی فراهم کننده سازگاری و انطباق اجتماعی و نیز تعامل و ارتباط با همسالان و دیگران است روش تحقیق از منظر هدف یک تحقیق بنیادی است که مبتنی بر روش تحقیق آمیخته اکتشافی است.یافته ها نشان می دهدکه مهارت میان فردی یکی از ابزارهایی است که فرد را قادر به سازگاری اجتماعی، ایجاد روابط میان فردی و حفظ آن می کند که از سال های اول زندگی یاد گرفته می شوند و تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدتی در طول زندگی فرد دارند. افرادی که مهارت های میان فردی شان رشد می کند، به رضایت از خود دست می یابند و از نظر اجتماعی مسیولیت پذیر و افراد مفیدی هستند.
    کلیدواژگان: طراحی مدل بازی، مهارت میان فردی، توانایی های فردی، سازگاری روانی، هوش هیجانی کودکان
  • مهناز گنجیان*، زهره حیدری، شهناز راستگو صفحات 743-753
    چکیده
    زمینه و هدف
    سرطان از جمله مشکلات جدی سلامت جوامع امروزی است و یکی از علل اصلی مرگ و میر در کشورهای درحال توسعه می باشد. با توجه به اینکه بیماران سرطانی از مشکلات بسیاری از جمله مشکلات گوارشی رنج می برند. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی شاخص های بیولوژیک استرس براساس تنظیم هیجانی و نشخوارهای فکری در بیماران دچار سرطان دستگاه گوارش بود.
    روش
    این پژوهش از لحاظ روش تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش که در سال 1400 به بیمارستانهای شهر تهران مراجعه نموده اند ،تشکیل دادند. حجم نمونه براساس فرمول50+k5 به دست آمد. تعداد 250 نفر از بیماران جامعه مذکور به صورت نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه انتخاب شدند .دادها در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه نشخوار فکری نولن و هوکسما، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، شاخص های بیولوژیک استرس به دست آمد. در این پژوهش برای سازماندهی و خلاصه کردن و توصیفی اطلاعات ویژگی های آزمودنی ها و متغیرهای پژوهش، از شاخص های آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف استاندارد استفاده شد. در بخش آمار استنباطی از روش های آماری همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS.22 استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به یافته های به دست آمده پاسخ های نشخواری، پاسخ های منحرف کننده حواس و تنظیم شناختی هیجان پیش بینی کننده های معنی داری شاخص های بیولوژیک استرس بود.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که شاخص های بیولوژیک استرس در بیماران دچار سرطان دستگاه گوارش بر اساس تنظیم هیجانی و نشخوارهای فکری پیش بینی کننده است.
    کلیدواژگان: شاخص های بیولوژیک استرس، تنظیم هیجان، نشخوار فکری
  • نجمه دژکام، محمدرضا زربخش بحری*، علی خانه کشی صفحات 754-771
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری گرایش به اعتیاد دانشجویان براساس مولفه های تحمل پریشانی ، تمایزیافتگی و دشواری تنظیم هیجان با میانجی گری تکانشگری، اجراگردید. مطالعه توصیفی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ای نمونه آماری انتخاب گردید. حجم نمونه با استفاده نرم افزار مبتنی بر معادله310 نفر بدست آمد که با احتساب نرخ10 درصد توزیع و پس از پیش پردازش 314 پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل مقیاس های؛ تحمل پریشانی هیجانی(DTS-SF) ،مقیاس تمایزیافتگی خود- دیگران(SODS)، دشواری تنظیم هیجان(ERQ)، تکانشگری بارت (BIS-Brief) و گرایش به اعتیاد(SPQ) بود. علی رغم نرمال بودن توزیع، تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری واریانس محور سوق پیداکرد که با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-26 وSmart PLS با0.95 اطمینان و توانی برابربا 0.85 فرضیات علی بررسی شد. نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد شاخص های برازش مدل اندازه گیری و ساختاری در وضعیت مطلوبی قرار دارد. سازه های تحمل پریشانی و دشواری تنظیم هیجان در سطح اطمینان 0.99 بر سازه تکانشگری تاثیر داشته است و تمام متغیرها دارای تاثیر معنادار مستقیم برگرایش به اعتیاد بوده است. همچنین بخشی از رفتار متغیرهای تحمل پریشانی و دشواری تنظیم هیجان بدون تاثیر معنادار تمایزیافتگی بر گرایش به اعتیاد منوط به حضور تکانشگری بوده است.
    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، تحمل پریشانی، تمایزیافتگی
  • فاطمه ندائی*، محدثه نظری، سارا شفیع زاده صفحات 772-784
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان افسردگی پس از زایمان بر اساس راهبردهای مقابله ای و سبک دلبستگی در زنان نخست زا در شهر رشت، انجام گردید. در این پژوهش توصیفی - همبستگی، جامعه آماری شامل کلیه زنان نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر رشت در محدوده زمانی فروردین تا خرداد 1400بود که به شیوه تصادفی خوشه ای284 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع اوری داده ها ابزار اسفاده شده عبارتند از: پرسشنامه افسردگی بعد از زایمان ادینبورگ (1987)، پرسشنامه شیوه های مقابله با استرس و پرسشنامه سبک دلبستگی کولینز و رید (1990) . داده های پژوهش با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که راهبردهای مقابله ای هیجان مدار و سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با میزان افسردگی پس از زایمان رابطه مثبت و معنادار دارند و بین متغیرهای راهبردهای مقابله ای مسله مدار و سبک دلبستگی ایمن با میزان افسردگی پس از زایمان رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که سبک دلبستگی ایمن، راهبرد مقابله هیجان مدار، سبک دلبستگی اضطرابی ، راهبرد مقابله مساله مدار می توانند پیش بین مناسبی برای افسردگی پس اززایمان باشند.همچنین متغیر سبک دلبستگی ایمن، دارای بیشترین اثر است.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، سبک های دلبستگی، افسردگی پس از زایمان
  • مصطفی دریادار، محمد محمدی پور*، محمود جاجرمی صفحات 773-784
    مقدمه و هدف
    اضافه وزن و چاقی می تواند منجر به بروز آسیب های روان شناختی و هیجانی برای افراد شود. بر همین اساس هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی بر میزان تورش توجه به مواد غذایی و تصویر بدنی در افراد دارای اضافه وزن بود.
    روش کار
    روش پژوهش این مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بالاتر از 25 مراجعه کننده به مراکز مرتبط با مدیریت کنترل وزن در شهر مشهد در سال 1397 بود که با روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاک های ورود و خروج، 36 آزمودنی از بین آنان انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل به شیوه انتصاب تصادفی شرکت کردند. ابزار سنجش آزمودنی ها آزمون کامپیوتری استروپ هیجانی غذا برای سنجش تورش توجه به مواد غذایی و پرسشنامه تصویر بدنی (براون و همکاران، 1990) برای سنجش نگرش فرد به تصویر بدن خود بود که در سه مرحله پیش و پس از مداخله هشت هفته ای ذهن آگاهی و پیگیری سه ماه پس از پایان مداخله بر روی آزمودنی ها انجام شد.
    یافته ها
    نتیجه تجزیه تحلیل داده ها نشان دهنده تفاوت معنادار میزان زمان واکنش آزمودنی ها به آزمون استروپ هیجانی غذا و نمرات بدست آمده از پرسشنامه تصویر بدنی در دو گروه بود که اثر بخشی معنادار روش مداخله ذهن آگاهی بر میزان تورش توجه به مواد غذایی و تصویر بدنی در افراد دارای اضافه وزن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تورش توجه، تصویر بدنی، اضافه وزن
  • زهرا علیایی، مسعود محمدی*، کاظم انوری، سیدابراهیم حسینی صفحات 785-801
    مقدمه
    سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در بین زنان است. تشخیص و درمان می توانند شدیدا استرس زا باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی، افسردگی و میزان کورتیزول سرم در زنان مبتلا به سرطان پستان است
    روش کار
    طرح پژوهشی نیمه آزمایشی، ازنوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل30 زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امید شهر مشهد بود، افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای آزمودنی های گروه آزمایش جلسات درمانی به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای در هفته توسط روانشناس بالینی آموزش دیده برگزار گردید و گروه گواه هیچ درمانی دریافت نکردند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه های افسردگی بک (BDI-II)، کیفیت زندگی SF36 و به منظور بررسی اندازه گیری سطح کورتیزول، نمونه گیری خون بین ساعت 8 الی 10 صبح قبل از شروع اولین و بعد از آخرین جلسه درمان به عمل آمد. در بخش آمار ضمن گزارش توصیفی داده ها و بررسی مفروضه های تحلیل کواریانس (آزمون شاپیرو ویلک، آزمون لوین، آزمون همگنی شیب خط رگرسیون و ..) از آزمون آماری تحلیل کواریانس استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش افسردگی، افزایش کیفیت زندگی و افزایش میزان کورتیزول سرم از سطح پایین به سطح متوسط محدوده طبیعی آزمایشگاهی موثر می باشد(P <0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند بعنوان مداخله ای موثر در جهت ارتقا سلامت روان در بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی : شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، کورتیزول، افسردگی، سرطان پستان
  • بهارک مرشد سلوک، داود تقوایی*، محمدرضا بیات صفحات 802-811
    مقدمه
    این تحقیق به منظور مقایسه اثربخشی آموزش مهارت زندگی و تن آرامی گروهی بر علایم افسردگی پرستاران امام خمینی شهراراک صورت گرفت.
    روش کار
     جامعه آماری پژوهش تمامی پرستاران بیمارستان امام خمینی شهر اراک بودند که 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی 1، گروه آزمایشی 2 و کنترل قرار داده شدند؛ تعداد افراد نمونه 45 نفر بود که هر کدام از گروه ها 15 نفر را شامل می شد. گروه آزمایشی 1 تحت آموزش مهارتهای زندگی طی 10 جلسه 45 دقیقه ای دو بار در هفته و گروه آزمایشی 2 تحت آموزش تن آرامی طی 10 جلسه 45 دقیقه ای دو بار در هفته قرار گرفتند. پرسشنامه افسردگی بک (1996) ابزار مورد استفاده در این پژوهش بودند. از آمار استنباطی که داده ها به دلیل داشتن پیش آزمون، از آزمون کواریانس تک عاملی و کواریانس چندمتغیره استفاده شد.  سپس برای مقایسه دو به دو میانگین ها با هم، از آزمون تعقیبی بن فرونی استفاه شد.
    نتایج
    هر دو رویکرد مهارتهای زندگی و تن آرامی گروهی بر علایم افسردگی پرستاران بیمارستان امام خمینی شهر اراک تاثیر معنی داری دارند. مقایسه دو رویکرد نشان داد، رویکرد مهارتهای زندگی نسبت به  تن آرامی گروهی  بر علایم افسردگی است. همچنین بین میانگین نمرات پس آزمون و نمرات میانگین آزمون پیگیری به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشان از پایداری نتایج متاثر از مداخله های درمانی بر اثر گذشت زمان دارد (001/0≥P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد هر دو رویکرد بر متغیرهای تحقیق اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت زندگی، آموزش تن آرامی گروهی، علائم افسردگی
  • پوپک رحیمی، مریم امام جمعه، زهرا درویشی بداق، مژگان غفاری شهیر* صفحات 812-822

    مقدمهزنان مبتلا به سرطان پستان علاوه بر مداخله و حمایت پزشکی و دارویی، به مداخله روانشناختی نیز نیاز دارند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر تاب آوری و امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.روش کارروش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. 35 نفر نمونه پژوهشی  از جامعه زنان مبتلا به سرطان پستان منطقه 5 شهرستان تهران در سال 1400 به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. یافته های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه‎های ‎تاب آوری و امیدواری در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شد و با استفاده از روش کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.نتایجیافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات پس آزمون تاب آوری و امیدواری در گروه آزمایش تفاوت پیدا کرد و نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که درمان هیجان مدار بر بهبود تاب آوری و امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان اثربخش است (001/0 p<).نتیجه گیریبنابراین می توان از درمان هیجان مدار به منظور تاب آوری و امیدواری بیمارن مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، درمان هیجانمدار، تابآوری، امیدواری
  • فرزانه شیرعلی نژاد، مسعود قاسمی*، سوزان امامی پور صفحات 823-838
    فناوری ارتباطات تاثیرشگرفی برفرصت های یاددهی-یادگیری درموقعیت های آموزشی گوناگون ،ازجمله آموزش وپرورش داشته است. هدف پژوهش بررسی مقایسه تعیین اثربخشی آموزش سنتی،الکترونیکی وترکیبی بر نگارش خلاق وفعال(انشاء) دانش آموزان تیزهوش دخترمقطع متوسطه است.این پژوهش درمجموعه پژوهش های نیمه آزمایشی قرارگرفته؛درآن از طرح پیش آزمون -پس آزمون فوری وباتاخیرهمراه با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش راکلیه ی دانش آموزان مدارس دخترانه دوره دوم متوسطه ناحیه یک شهر کرمان به حجم 7200نفرتشکیل می دهند.برای اجرای این پژوهش درآغاز دوره ی ارزشیابی نگارش خلاق وفعال(انشاء) برمبنای آموزش سنتی،الکترونیکی وترکیبی طراحی وسپس برروی دانش آموزان گروه های آزمایشی اجراشد.گروه گواه نیز همین ارزشیابی را درمرحله ی پیش آزمون به شکل متداول سپری کرد .به منظور ارزیابی اثربخشی این سه روش آموزشی ،متغییر وابسته نگارش خلاق وفعال (انشاء) بارشناختی سنجش شد.ابزار اندازه گیری این متغییرها به ترتیب آزمون وپرسشنامه بود.تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کمی وکیفی صورت گرفت .نتایج پژوهش بیانگرآن است که میزان رضایت فراگیران ازرویکرد ترکیبی به طورمعناداری بیش ازدوگروه دیگراست(05/0<01/0= P).دانش آموزان فراگیر حاضردردوره نیزابراز رضایت بیشتری ازیادگیری ترکیبی در قیاس با دورویکرد دیگر داشتند.درزمینه ی یادگیری هم نتایج نشان می دهد که میزان یادگیری دانش آموزانی که دردوره ی آموزشی ترکیبی حضورداشتند،بیشترازسایردوره هاست(05/0<01/0= (p. بنابراین آموزش دانش آموزان بایدبه شیوه چندرسانه ای وفناوری های نوین صورت گیرد ودرآن به اهمیت نگارش خلاق وفعال (انشاء)درجهت حداکثرکارایی دانش آموزان درزمینه پیشرفت تحصیلی توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی(الکتروسنتی)، نگارش خلاق وفعال(انشاء)، دانش آموزان دختر
  • وحیده عظیمی، رضا قربان جهرمی*، فریبرز درتاج، خدیجه ابوالمعالی صفحات 825-837
    چکیدهپژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش روش فرزندپروری مثبت گرا بر کیفیت دلبستگی دانش آموزان دختر پایه پنجم دبستان انجام گرفت. این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر پایه پنجم دبستان منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 به همراه والدینشان بود. در این پژوهش تعداد 27 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (14 دانش آموز در گروه آزمایش و 13 دانش آموز در گروه گواه). گروه آزمایش آموزش روش فرزندپروری مثبت گرا را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه دلبستگی کودکان (کاپنبرگ و هالپرن، 2006) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش فرزندپروری مثبت گرا بر کیفیت دلبستگی دانش آموزان دختر پایه پنجم دبستان تاثیر معنادار دارد (0001>P؛ 67/0=Eta؛ 58/50=F). بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که روش فرزندپروری مثبت گرا با بهره گیری از روش های فرزندپروری بهنجار و اصول ارتباطی مناسب به عنوان یک روش کارآمد می تواند جهت بهبود کیفیت دلبستگی دانش آموزان دختر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، دانش آموزان دختر، فرزندپروری مثبت گرا
  • سالم جعفری، بهمن کرد تمینی*، فرهاد کهرازئی صفحات 838-853
    هدف
    بیماری سرطان، یکی از شایع ترین بیماریهای جهان است که برسلامتی فرد اثرمخرب مثل افسردگی و نشخوارذهنی می گذارد. پژوهش حاضر با هدف، تعیین تفاوت اثربخشی طرحواره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد و مهارت فصول بر کاهش افسردگی و نشخوارذهنی زنان مبتلا به سرطان، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با گروه های پیش آزمون-پس آزمون و کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بنیادامید بیمارستان نمازی و سعدی شیراز در سال 1399 بود که از میان آنها نمونه ای به حجم 100نفر به شیوه دردسترس انتخاب شد که به صورت تصادفی به سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. ابزارهای گردآوری داده ها پرسشنامه 21سوالی بک و آزمون نشخوارذهنی نولن هوکسما و مارلو بود. گروه آزمایش اول، مداخله طرحواره درمانی، گروه آزمایش دوم درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد و گروه آزمایش سوم درمان مبتنی بر مهارت فصول را طی 12جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    نتایج نشان از تفاوت معنی داری در نمرات افسردگی و نشخوارذهنی گروه های آزمایش و کنترل داشت. هر سه رویکرد درمانی، بر کاهش افسردگی و نشخوارذهنی موثر بوده اند. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد که درمان مبتنی بر طرحواره درمانی به مراتب تاثیر بیشتری نسبت به دو درمان دیگر بر افسردگی ونشخوارذهنی داشت.
    نتیجه گیری
    کاربرد مداخله های طرحواره درمانی، پذیرش وتعهد و مهارت فصول در مراکز درمان سرطان می تواند به عنوان یک درمان درکنار درمان های پزشکی جهت کاهش افسردگی ونشخوارذهنی بیماران در نظرگرفته شود.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، پذیرش و تعهد، مهارت فصول
  • مریم سادات کلاهی، آزیتا امیرفخرایی*، اقبال زارعی صفحات 854-869
    خانواده سالم زیربنای سلامت آینده جامعه و نیازمند راهکارهایی برای اصلاحات اجتماعی و فرهنگی است. از آنجا که طلاق در کشور ایران به نقطه بحران رسیده و بسیاری از خانواده ها با آن درگیر هستند، پژوهشگران زیادی را به تکاپو در بررسی این مسیله واداشته است. هدف اصلی این پژوهش آینده پژوهی وضعیت طلاق در نسل های آینده خانواده های ایرانی در افق چشم انداز توسعه 1420 با تاکید بر الگوی آسیب شناسی روانی اجتماعی خانواده است و این امر می تواند به ایجاد ارتباط بین مطالعات و دسترسی به یک نتیجه منسجم از میان مطالعات پراکنده کمک کند. روش پژوهش کیفی از نوع سناریونگاری بود. یکی از اهداف آینده پژوهی، "توصیف آینده های بدیل" است و سناریونگاری یکی از ابزارهای این هدف است. جامعه آماری این پژوهش را متخصصین حوزه خانواده (جامعه شناسان، وکلای خانواده، روان شناسان، اساتید هیات علمی دانشگاه) در سال 1398 تشکیل دادند. در این پژوهش با توجه به اشباع داده ها تعداد 19 متخصص به شیوه هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از مصاحبه ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر متخصصان عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی-تربیتی، حقوقی-قانونی، روان شناختی، خانوادگی و عوامل مداخله گر در تشدید آمار طلاق در سال های پیش رو موثر است. همچنین نتایج بیانگر آن بود که تدوین سناریوهای محوری وضعیت طلاق در نسل های آینده خانواده ایرانی در افق چشم انداز توسعه 1420 با تاکید بر آسیب های روانی- اجتماعی می تواند بر وضعیت طلاق در آینده تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، وضعیت طلاق، نسل های آینده، افق چشم انداز توسعه 1420
  • اسماعیل نادربیگی، داوود پوریان صفحات 855-867
    مقدمه

     یکی از رویکردهای نوین و تاثیرگذار بر مدیریت مراکز درمانی و بیمارستانی بهره گیری از سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت، محیط زیست و کیفیت (HSEQ) می باشد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی ریسک ایمنی، بهداشت، محیط زیست و کیفیت در بیمارستان ها و مراکز درمانی کشور است.

    روش کار

     این تحقیق از نوع پیمایشی و تحلیلی است. در گام اول تحقیق، با بهره گیری از گروه خبرگان (32 نفر) معیارها و شاخص های ارزیابی HSEQ تدوین شدند. سپس، 22 سایت مطالعاتی در استان البرز به طور تصادفی انتخاب و حوادث و چالش های مرتبط با شاخص های موردنظر در یک بازه زمانی 2 ساله (1401 - 1399) موردبررسی قرار گرفتند. در گام سوم، اقدام به ارزیابی ریسک گردید. برای تحلیل عوامل شناسایی شده از ساختار مدیریت پروژه (PMBOK) استفاده شد.

    نتایج

     نتایج بیانگر آن است که 21 شاخص به عنوان مولفه های ارزیابی ریسک (HSEQ) برای مراکز درمانی می توان برشمرد. معیار "ایمنی" بیشترین (243 مورد) و معیار "بهداشتی" کمترین تعداد ریسک (95 مورد) را دارا بودند. بالاترین عدد شاخص ریسک متعلق به "عدم شناسایی کانون های اصلی خطر" و سپس، "عدم ارزیابی ریسک ایمنی" و نیز "عدم ارزیابی ریسک زیست محیطی" بوده است که این 3 شاخص در محدوده "ریسک بسیار بالا" طبقه بندی شدند. در خصوص طبقه "ریسک بالا" نیز تعداد 9 شاخص قرار داشتند. طبقات شاخص "ریسک متوسط" و "ریسک کم" نیز به ترتیب با 4 و 5 شاخص مشخص شدند.

    نتیجه گیری

     می توان گفت که به کارگیری رویکرد HSEQ می تواند در کاهش سطح خطاهای گوناگون و نیز افزایش سطح ایمنی نقش تعیین کننده داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی، بهداشت، محیط زیست، کیفیت، مراکز درمانی، ارزیابی ریسک
  • فاطمه فاطری، نفیسه مجیدی یایچی صفحات 868-879
    مقدمه

     این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین پویایی محیط خانواده و نارسایی عاطفی با گرایش به روابط فرازناشویی در زنان متقاضی طلاق شهرستان بابلسر انجام گردید.

    روش کار

      پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش تمامی 130 زن 20 تا 40 سال مراجعه کننده به 4 مرکز مشاوره پیش از طلاق شهرستان بابلسر در سال 1401 تشکیل داده اند. با توجه به جدول کرجسی و مورگان و با احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 100  نفر به روش دردسترس انتخاب گردید. در این پژوهش از سه پرسشنامه شامل: مقیاس گرایش به روابط فرازناشویی واتلی (2006)، پرسشنامه پویایی محیط خانواده کیم و کیم (2007) و پرسشنامه نارسایی عاطفی  بگبی و همکاران (1994) استفاده شد. روش آماری پژوهش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام بوده است.

    نتایج

     یافته ها نشان داد که بین پویایی محیط خانواده با گرایش به روابط فرازناشویی رابطه ی منفی معنی داری در سطح 01/0 وجود دارد و بین نارسایی عاطفی با گرایش به روابط فرازناشویی رابطه ی مثبت معنی داری در سطح 01/0 وجود دارد (001/0≥P).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد پویایی محیط خانواده و نارسایی عاطفی به صورت مجزا توان پیش بینی معنادار گرایش به روابط فرازناشویی را دارا بودند.

    کلیدواژگان: پویایی محیط خانواده، نارسایی عاطفی، گرایش به روابط فرازناشویی
  • مسعود حسینی، ابوالفضل تهرانیان*، محمد حسن بهزادی، سید حسن علم الهدایی صفحات 870-884
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی رابطه مهارت‎های معلمی در ارزشیابی کیفی درس ریاضی با اضطراب ریاضی،  اهمال کاری تحصیلی و سبک تفکر دانش آموزان بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی همبستگی است.
    روش کار
    جامعه آماری پژوهش، معلمان و دانش آموزان پایه ششم شهر مشهد در سال تحصیلی 1397-98 بودند که از بین آنها 120 معلم و 200 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس با لحاظ کردن ملاک‎های ورود و خروج از پژوهش انتخاب شدند و با پرسشنامه‎های پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، نمودارها و...) و استنباطی (همبستگی و رگرسیون برای بررسی رابطه‎های بین متغیرها) توسط نرم افزار آماری spss-22 انجام گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که مهارت‎های معلمی در ارزشیابی کیفی رابطه منفی با اضطراب ریاضی و اهمال کاری تحصیلی داشت، همچنین رابطه مثبتی بین مهارت‎های معلمی در ارزشیابی کیفی با سبک‎های تفکر دانش آموزان وجود داشت. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که مهارت‎های معلمی در ارزشیابی کیفی توانایی معناداری برای پیش بینی اضطراب ریاضی و اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته‎های پژوهش پیشنهاد می شود که اقدامات لازم برای افزایش مهارت ارزشیابی کیفی معلمان در جهت بهبود بازده تحصیلی و علمکرد دانش آموزان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت‎های معلمی، ارزشیابی کیفی، ریاضی، اضطراب ریاضی، اهمال کاری تحصیلی، سبک تفکر، دانش آموزان
  • کامران زمان نامیان، ابوالقاسم یعقوبی*، علیرضا محمدی آریا صفحات 871-883
    مقدمه و هدف

    دوره بلوغ به عنوان دوره ی خاص رشدی، دوره ای حساس و بحرانی است که در آن نوجوانان دچار مشکلاتی می شوند و در این میان می بایست راه حل هایی برای حل مشکلات آنان به کار گرفته شود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله روان شناختی تکریمی- معنوی خانواده محور بر تنظیم هیجان نوجوانان پسر در دوره بلوغ انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان پسر دوره بلوغ (13 تا 15 ساله) حاضر در مدارس متوسطه اول منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند 27 نوجوان پسر دوره بلوغ انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایبش و گواه جایدهی شدند. والدین نوجوانان حاضر در گروه آزمایش مداخله روان شناختی تکریمی- معنوی خانواده محور را طی سه و نیم ماه در 14 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون، 2001) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با استفاده از نرم افزاری آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نشان مداخله روان شناختی تکریمی- معنوی خانواده محور بر تنظیم هیجان نوجوانان پسر در دوره بلوغ تاثیر معنادار داشته (001/0>p) و توانسته منجر به بهبود تنظیم هیجانی مثبت و کاهش تنظیم هیجانی منفی این نوجوانان شود.

    کلیدواژگان: مداخله روان شناختی، تکریمی-معنوی خانواده محور، تنظیم هیجان، بلوغ
  • محبوبه عسلی نباتی، نرگس باباخانی*، فریبرز درتاج صفحات 885-901

    هدف پژوهش حاضر تبیین اشتیاق تحصیلی بر اساس پایگاه اقتصادی اجتماعی با میانجی گری اهداف پیشرفت بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود و جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه رشته های نظری شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل داد. نمونه ی آماری پژوهش شامل 385 نفر از دانش آموزان بود که به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی پینتریچ (1991)، پرسشنامه اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001) و پرسشنامه محقق ساخته پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده، جمع آوری؛ و توسط نرم افزارهای Smart PLS 2.0 و SPSS 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که پایگاه اجتماعی- اقتصادی و اهداف پیشرفت به صورت مستقیم قادر به تبیین اشتیاق تحصیلی بودند؛ همچنین نتایج نشان داد پایگاه اقتصادی اجتماعی با میانجی گری اهداف پیشرفت بر اشتیاق تحصیلی تاثیر معناداری دارند. یافته های پژوهش حاضر بیانگر این نکته می باشد که اشتیاق تحصیلی از اثر توامان و هم افزای سازه های مختلفی نظیر سازه های خانوادگی- محیطی (پایگاه اجتماعی- اقتصادی) و سازه های شناختی (اهداف پیشرفت) تاثیرپذیری دارند.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، پایگاه اقتصادی اجتماعی، اهداف پیشرفت، دانش آموزان
  • اکبر محمدی، شیما پرندین*، مریم اکبری، یحیی یاراحمدی صفحات 902-925

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر راهبردهای فراشناختی بر بهزیستی تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی دانش آموزان شهر کرمانشاه است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک کرمانشاه به تعداد 12766 دانش آموز بوده است و حجم نمونه ی 350 نفری استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بهزیستی تحصیلی پیترینن، پرسشنامه راهبردهای فراشناختی کرمی و پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (روش مدل سازی معادلات ساختاری) استفاده شده است. تحلیل داده ها نشان داد راهبردهای فراشناختی بر بهزیستی تحصیلی از طریق درگیری تحصیلی اثر غیرمستقیم و مثبت و معنادار دارد، همچنین یافته ها نشان داد که استفاده موفقیت آمیز از راهبردهای فراشناختی منجر به درگیری تحصیلی دانش آموزان در یادگیری دروس شده و رضایتمندی آن ها از فعالیت های آموزشی افزایش می یابد. نتیجه گیری با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود راهبردهای فراشناختی به دانش آموزان آموزش داده شود تا آنها با افزایش درگیری تحصیلی بتوانند بهزیستی تحصیلی را در خود ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، بهزیستی تحصیلی، درگیری تحصیلی
  • نرگس تیموری سنگانی، فیض‏اله نوروزی*، افسانه ادریسی صفحات 926-943
    مقدمه

    این تحقیق به مطالعه کیفی پدیدارشناسانه زنان مطلقه 18 تا 45 ساله شهر مشهد می پردازد.

    روش کار

     پژوهش با رویکرد کیفی، روش گراندد تیوری و استفاده از مدل پارادایمی انجام شده و تحلیل داده ها، به روش کدگذاری مبنایی اشتراوس و کوربین صورت پذیرفته است. تکنیک گردآوری داده‏ها، مصاحبه ی عمیق نیمه ساخت یافته و به صورت فردی انجام شده است. مدت جلسات هر مصاحبه بین 1-2 ساعت بود. تعداد مصاحبه‏ها 12، تعداد مفاهیم شکل گرفته70  و تعداد مقوله های ایجاد شده، 7 مورد است. برای انتخاب افراد مصاحبه شونده از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که اسارت و نفرت در زنان، پیامد مغایرت میان واقعیت و فانتزی های عاشقانه ای است که زنان پس از ازدواج، با آن مواجه شده اند. زمینه های به وجود آورنده ی چنین وضعیتی در این پژوهش، سیطره ی تعصبات خانوادگی است. شرایط مداخله گر شامل ظهور مرد عاشق پیشه است. در عرصه ی رابطه ی عاشقانه (کنش-کنش متقابل): صمیمیت (یکی شدن) و دلدادگی (یک روح در دو کالبد) شناسایی شده اند و پیامد این رابطه ی عاشقانه و ازدواج مبتنی بر آن، حس اسارت و بردگی، شرمساری و بدفرجامی و در نهایت، تنفر است که منجر به طلاق می گردد.
    نتیجه گیری محقق، آموزش دختران در آستانه ی ازدواج، در خصوص روابط عاطفی(عشق)، از طریق کانال های مختلفی همچون (رسانه های جمعی و اجتماعی، مدارس، فرهنگ سراها) به عنوان راهکارهای پیش گیرانه از طلاق، پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: عشق، طلاق، فرایند، ازدواج عاشقانه، اسارت، نفرت
  • مهوش رحیمی اصیل*، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده صفحات 943-955
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی نظریه انتخاب بر خودکارآمدی و اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دختر انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش از روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری دو ماهه استفاده شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه ی نهم شهرستان کوهدشت در سال 1399 بود که نمونه مورد نظر از میان آنها با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب گردید و با انجام غربالگری و اجرای پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1982) و اهمال کاری تحصیلی سولمون و راثبلوم (1984) 30 نفر از دانش آموزان حایز شرایط انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس دانشآموزان گروه آزمایش 8 جلسه نظریه انتخاب دریافت نمودند و نتایج آنها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که که میانگین نمرات پس آزمون و آزمون پیگیری خودکارآمدی در گروه آزمایش افزایش و کاهمال کاری تحصیلی افزایش پیدا کرد و نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله نظریه انتخاب بر افزایش خودکارآمدی و کاهش اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان اثربخش است (001/<p).

    نتیجه گیری

    می توان از مداخله نظریه انتخاب به منظور موفقیت و بهبود فرایند تحصیل دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، واقعیت درمانی، خودکارآمدی، اهمال کاری تحصیلی
|
  • Investigating the effect of organizational justice on job satisfaction of education staff
    AliAsghar Machinchi * Page 2

    The main purpose of this study is to investigate the effect of organizational justice on job satisfaction of education staff in Lamerd city. Applied research method from survey and research measurement tools including Niehoff and Morman (2000) (2000) Organizational Justice Questionnaire and Martin J. Gannon (1999) Job Satisfaction Questionnaire. The statistical population consists of 850 education staff who through random sampling in proportion to the sample size through Cochran's formula 160 of them were selected as a statistical sample. Data analysis at two levels of descriptive statistics and An inference is made. The validity of the questionnaires was reported using item analysis and its reliability was reported using Cronbach's alpha method. The results were 0.84 for job satisfaction, 0.94 for organizational justice and 0.94 for the whole questionnaire. The main results showed that there is a significant relationship between organizational justice and job satisfaction. Organizational justice, which includes procedural, communicative, distributive justice, has a significant and direct relationship with job satisfaction; The relationship between organizational justice and job satisfaction in education in Lamerd city shows that organizational justice leads to more employee behavior. Through justice, the inner motivation of the followers increases and leads to their greater creativity.

    Keywords: Organizational justice, Job satisfaction, Procedural Justice, Communication Justice, Distributive Justice
  • Predicting quality of life based on social support, source of health control and disease perception in patients with heart failure
    Maryam Ghafouri *, Homeyra Elikai Dehno, Fateme Vakili Page 3
    Background and Aim

    Identifying psychological variables involved in the quality of life of patients with heart failure can be effective in improving their quality of life; Therefore, the present study aimed to predict the quality of life of patients with heart failure based on social support, health control and disease perception in patients with heart failure.

    Method

    The research method was correlational. The statistical population consisted of all patients with heart failure referred to hospitals in Rasht in 1400. A total of 193 patients were selected by available and voluntary sampling. The data collection tool was Quality of Life Scale, Wallston Health Control Source Questionnaire, and Disease Perception Questionnaire, which was completed by patients with heart failure.

    Results

    The results showed that the source of control, disease perception and social support were significant predictors of quality of life (P <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that quality of life is predictable based on social support, source of health control and perception of disease in patients with heart failure.

    Keywords: Quality of life, Social Support, source of health control
  • Tahere Poorkamali, Zahra Mohammadnia Pages 247-261
    Introduction

     Responsibility and job enthusiasm improve the job performance of people in the workplace. According to this the present study was conducted aiming to determine the effectiveness of group counseling based on the logo therapy approach on the responsibility and job engagement of the employees of the agricultural jihad of behmai city.

    Materials and Methods

     It was a quasi-experimental study with pretest, posttest design with control group and two-month follow-up stage. The statistical population of the research included the employees working in the management of agricultural Jihad in Bahmai city. 38 employees were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (each group of 19 employees). The experimental group was undergone 10 sessions logo therapy approach. California Psychological Questionnaires (responsibility mini-scale) (1987) and job engagement questionnaire (Schaufeli, Salanova, 2002) were used in the present study. The data taken from the study were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni follow-up test via SPSS23 software.

    Results

     The results showed that group counseling based on the logo therapy approach has had significant effect on responsibility (F=52.62; Eta=0.59; P<0001) and job engagement (F=35.20; Eta=0.49; P<0001) of the employees of the agricultural jihad of behmai city.

    Conclusion

     According to the findings of the present study, logo therapy can be used as an efficient approach to improve responsibility and job engagement of employees through employing change in attitudes and taking meaning via meaning discovery method, accountability, overcoming despair, increasing life hope and affective support of the members from each other.

    Keywords: Logo therapy, job responsibility, job engagement
  • Reza Kazari, Bibi Marjan Razavi, Zeinab Amiri Tehranizadeh, ‪Bibi Sedigheh Fazly Bazzaz * Pages 468-492

    Loss of sensation in ​​the part of the body is called local anesthesia. Local anesthetics (LAs) can treat pain in specific areas of the body by blocking sodium channels. They have also been introduced in several studies as antimicrobial agents. In the present study, special attention has been paid to their role as antimicrobial agents and their effects in treatment.By means of several databases, related key words for antimicrobial agents were searched until the end of 2021. Initially, by restricting the search, unrelated and duplicate studies were eliminated, and after reviewing the appropriate abstracts and complete texts,, they were appended to the present study.This study is focusing on the antimicrobial application of LAs , their interfering with various agents in combination with them, the mechanism of action, and the structural dependence on the antimicrobial effects . The following results have been perceived:1- Structure, concentration, duration of exposure, type of microorganism and temperature affect the antimicrobial activity.2. Compounds such as opioids, antibiotics, etc. can be combined with them and affect the antimicrobial properties.3- Lidocaine has been studied the most and has been effective in prevention and treatment.4- Due to their antimicrobial activity, they can be used in the clinic to prevent infection at the surgical site.

    Keywords: local anesthetic, Lidocaine, anti bacterial, Bupivacaine, anti fungal
  • Hajar Danesh, Keivan Maghooli, Alireza Dehghani, Raheleh Kafieh * Pages 493-504
    Introduction

    Today, retinal optical coherence tomography (OCT) plays an important role in ophthalmology and automated analysis of OCT images is very important, The need for labeled data and manual segmentation of these data by the ophthalmologist and limited labeled data are challenges in the field of medical imaging and a large number of labeled data is needed to train deep learning algorithms as well as to evaluate the performance of image processing algorithms.

    Methods

    The data of this project include OCT dataset in the presence of retinal abnormality in age-related macular degeneration disease, obtained from AREDS2 Ancillary device at Duke University. Seventy B scans that are randomly selected from the above set are used to train the algorithm. The active shape model is used to generate synthetic boundaries, and new images are produced similar to the shapes in the training set.

    Results

    Considering the anatomical features of the existing images such as the number and thickness of the layers as well as the brightness related to them, data with high similarity are produced in the presence of anomalies. Synthetic data were reviewed by an ophthalmologist to evaluate the results.

    Conclusion

    The proposed model is designed to fill the gap in the production of OCT Synthetic data in the presence of anomalies, using important features such as the boundary of the main layers of the retina and disease-damaged tissue, and can be used as a data set for training deep learning-based algorithms as well as performance of segmentation algorithms.

    Keywords: Optical coherence tomography, synthetic data, age related macular degeneration, active shape model
  • Mohammad Javad Najafzadeh, Mohsen Dashti, Mohammad Hasan Aelami, Monavvar Afzalaghaee, Zahra Badiei, Parisa Badiee, Ali Ghasemi, Hamid Harhangi Pages 505-513
    Introduction

    Invasive fungal infections due to Aspergillus and Candida often occur in leukemia and transplantation patients because of a severe compromised in their immune systems. Rapid identification and initiation of treatment in the early stages of the disease can reduce mortality from fungal infection. The aim of this study was the identification of invasive fungal infections by Real-time PCR in patients with hematologic disorders and bone marrow transplantation.

    Methods and Materials

    patients with immunodeficiency hospitalized in Mashhad hospitals between March to November 2018 were evaluated for invasive fungal infections using TaqMan Real-time PCR with fluorescence probes and specific primers to identify fungal DNA in peripheral blood samples.

    Results

    Seventy-five patients participated in this study. The female/ male ratio was 34 (45.3%)/ 41 (54.7%). The most common underlying disease was acute lymphoblastic leukemia (45.3%) and acute myeloid leukemia (32%) and the lowest was related to haemophagocytic patients with lymphohistiocytosis (1.3%). Blood culture results showed isolation of non-albicans Candida (13.3%) and Candida albicans (1.3%). Aspergillus species was not isolated from the blood culture. Real-time PCR were positive for Candida albicans and Aspergillus species in 5 (6.7%) and 9 patients (12%), respectively and 61 patients (81.3%) had negative results for invasive fungal infections.

    Conclusion

    Fungi are one of the major cause of infections in the patients with hematologic disorders. Real-time PCR techniques can be a reliable and fast way to diagnose these infections and manage the disease in high-risk individuals.

    Keywords: Invasive Candidiasis, Invasive Aspergillosis, Real time PCR, Mashhad, Iran
  • Sara Norouzi, Simin Bashardoust *, Mina Mojtabaie Pages 514-528
    Objective

    The aim of this study was to provide a structural model for predicting mental disorders based on intolerance of uncertainty mediated by feelings of psychological cohesion and cognitive flexibility.

    Method

    The method of the present study was descriptive and the correlational research design was structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all undergraduate students of Islamic Azad University of Tehran who were studying in the academic year 1399-1400, from which 387 people were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Depression, Anxiety, Stress Lovind and Lavind (1995) Questionnaire, the Freeston et al. (1994) Uncertainty Intolerance Questionnaire (1994), the Flensburg (2006) Feelings of Mental Cohesion Questionnaire, and the Dennis and Vanderwall Cognitive Flexibility Questionnaire (2010). شد. Research data were analyzed using SEM structural equations using Amos software. Significance level in this study was considered 0.05.

    Results

    The results showed that the indirect path coefficient between intolerance of uncertainty and psychological turmoil is significant through the feeling of psychological cohesion and positive cognitive flexibility. Based on this, it was concluded that the feeling of psychological cohesion and cognitive flexibility positively and significantly mediates the effect of uncertainty intolerance on mental disorder. This suggests that intolerance of uncertainty, a sense of psychological cohesion, and cognitive flexibility account for a total of 63% of the variance in psychological distress.

    Keywords: Mental disorder, Intolerance of uncertainty, feeling of mental cohesion, Cognitive flexibility
  • Bahar Bayati *, Morteza Keshavarz Pages 515-527
    Introduction

     The aim of this study was to predict the self-efficacy and self-esteem of high school girls in Abadeh Tashk based on parents' positive thinking.

    Materials and Methods

     The statistical population in this study included all high school girls in Abadeh Tashk in 2020. also 132 female students were selected as a sample using cluster sampling method, then the sample completed positive thinking, self-esteem and self-efficacy questionnaires. In the analysis process, the data obtained from Pearson correlation test to analyze the relationship between variables and multivariate regression test simultaneously to predict the criterion variable by predictor variables were analyzed using SPSS software version 24.

    Results

     The results showed that the positive thinking variable in terms of components (others 'self-assessment and positive future expectations, each positive for each unit increase in standard deviation) were able to make changes (variance) predictive of students' self-esteem variable. Be a girl. Positive thinking variable in terms of components (others 'self-esteem and self-confidence, each positive for each increase in standard deviation) were able to predict the variable of female students' self-efficacy by making changes (variance).

    Conclusion

     The findings of the present study revealed that training self-differentiation can be used as an efficient method to decrease aggression and experiential avoidance in the adolescents engaged in divorce wiht externalized divorce through employing techniques such as differentiating rational from irrational beliefs, equipping the members with special communicative skills and shouldering the responsibility.

    Keywords: self-efficacy, self-esteem, positive thinking, girls, parents
  • Amin Zafaral-Hayari, Mohammadhosein Bayazi *, Alireza Rajaei Pages 529-543
    Introduction & Objective

    Diabetes is a common metabolic disorder that its prevalence has increased worldwide and one of the most important factors in the course of diabetes is the psychological factors of patients. The aim of this study was to determine the effectiveness of short-term group cognitive-behavioral intervention for type 2 diabetes mellitus (CBGI-DD) on reducing depression, anxiety and increasing self-management in women with type 2 diabetes.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study included all female patients with type 2 diabetes in Mashhad in Mashhad who were randomly assigned to a 12-week intervention program (2.5-hour sessions) of cognitive-behavioral group (31 people) or control group ( 31 people) who received only routine care entered. The patients in the experimental group underwent CBGI-DD program in Mashhad Diabetes Center for 3 months (summer 1996). Beck Anxiety and Depression Inventory and Tobert and Thompson Self-Management Scale were used as research tools before the intervention (pre-test) and immediately after the intervention (post-test).

    Results

    Based on the results of analysis of covariance, the experimental group had a significant decrease in depression and anxiety compared to the control group and a significant increase in self-management after the test (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, CBGI-DD program leads to increased self-management and reduced depression and anxiety in female patients with type 2 diabetes.

    Keywords: cognitive-behavioral intervention, Depression, Anxiety, diabetes self-management, Type 2 diabetes
  • Sara Nejati, Simin Bashardoost *, Hayede Saberi Pages 543-558

    Decisions that the nurses taking during clinical care are affecting their effectiveness in clinical performance and can affect the patient's life and his medical experience. The present study aimed to provide a clinical decision-making model based on emotional intelligence with the assumption of self-efficacy and self-confidence beliefs in the Nursing staff of Rasht Hospital. The method of this descriptive-correlational study was relying on structural equation model. The statistical population of this study was nurses in the intensive care units of Rasht hospitals, which were selected by randomized cluster sampling method, and 364 people were selected by clinical decision-making questionnaire Laureria and Salalara (2002), Bradury and Erotic Elementary Questionnaire (2005), Self-efficacy Questionnaire in Clinical Performance and Partners (2009) and Sensor-Self-confidence and 1993) confidence questionnaire. Data analysis using structural equation modeling method showed that emotional intelligence affects the clinical decision making model of nurses (P <0.01, β = 0.57); Self-efficacy beliefs affect the clinical decision making model of nurses (P <0.01), β-300) and self-esteem on the clinical decision-making model of nurses (P <0.01, β = 241). Also, self-efficacy beliefs (p <0.01, β = 186) and self-confidence (P <0.01), β-108 = 2006 mediate the effect of emotional intelligence on clinical decision making model of nurses. It is suggested that in the formulation of curriculum, self-efficacy and self-confidence beliefs are considered as the facilitating facilitating agents and the clinical performance of nursing students.

    Keywords: Confidence, self-efficacy beliefs, clinical decision making nurses, emotional intelligence
  • Mohammad Nasiri * Pages 559-568
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the effect of selected physical activity program on life expectancy and general self-efficacy of inactive nursing students.

    Methods

    The current research method was semi-experimental and was conducted on 30 non-active nursing students of Islamic Azad University, Khoy branch, who were selected by available method. The subjects were randomly divided into two control groups (15 people) and test (15 people). This research was carried out in Salamon's design. The test group performed a regular exercise program during 32 sessions of 60 minutes for 8 weeks, and the control group performed daily routine activities. Then both groups completed demographic characteristics questionnaire, life expectancy questionnaire by Schneider et al. (1991) and general self-efficacy questionnaire by Scherer et al. (1982). To analyze the data, correlation t-test was used to determine intra-group differences, and independent t-test was used to determine inter-group differences.

    Results

    The findings of the post-test in the experimental group indicate that selected physical exercises have a significant effect on life expectancy and general self-efficacy of students (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this research, it seems that one of the best solutions for life expectancy and general self-efficacy of students is physical activity and sports.

    Keywords: Life expectancy, General Self-Efficacy, Selected Physical Activity
  • Soudabeh Gharibi *, Hasanpasha Sharifi, Hamidreza Khankeh, Susan Emamipour Pages 569-577
    Introduction

    The aim of this study was to compare the stress and occupational stress tolerance of accident nurses with nurses working in hospitals.

    Methods

    The method of this descriptive study was causal-comparative. The statistical population of the study included all nurses working in the accident department of Tehran and nurses working in hospitals in District 5 of Tehran. 128 nurses were selected as the research sample by available sampling method Data were collected using a questionnaire on stress tolerance and job stress and the data were analyzed by analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between anxiety tolerance and job stress of accident ward nurses and inpatient ward nurses and accident ward nurses had lower anxiety tolerance and more job stress.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that nurses working in the accident department due to stress and heavy responsibilities in the workplace and the need for a quick response experience less distress and more job stress than nurses in inpatient wards.

    Keywords: Distress tolerance, Resilience, Accident nurses, Nurses in the hospital
  • Seyed Hossein Falsafi, Mohammad Asgari *, Davod Kordestani Pages 579-592

    The aim of this study was to determine the indirect effect of early maladaptive schemas and attachment styles on obsessive-compulsive disorder mediated by defense mechanisms. The research method was correlational based on structural equation modeling. The statistical population of the study included people with obsessive-compulsive disorder referred to psychological counseling centers in Tehran in the period from the beginning to the end of 1398. 390 of these people were selected by available sampling method. Data collection tools were Madzley obsessive-compulsive disorder questionnaire (Hodgson and Rachman, 1977), early maladaptive schemas questionnaire (Young, 1998), attachment style questionnaire (Hazan and Shaver, 1987) and defense mechanisms questionnaire (Andrews et al. , 1993) was. Data analysis using Pearson correlation method and structural equation modeling showed that there is a relationship between early maladaptive schemas, attachment styles and defense mechanisms with obsessive-compulsive disorder (P <0.01). There is a relationship between attachment styles and early maladaptive schemas with defense mechanisms (P <0.01). Also, the obsessive-compulsive disorder model has a good fit based on early maladaptive schemas, attachment styles, and defense mechanisms.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Attachment Styles, Obsessive-compulsive disorder, Defense mechanisms
  • Seyedeh Melika Ziyafati Fahmideh Sani, Majid Khadem-Rezaiyan *, Maryam Tayefi Nasrabadi Pages 580-591
    Objective

    Due to the variety of health fields and the limited resources available, it is inevitable to prioritize research in all these areas and meet all the research needs of society. The purpose of this study was to evaluate the conformity of the plans with the research priorities of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods & Materials

    In this cross-sectional study, data of approved proposals by vice-chancellor of research at Mashhad University of Medical Sciences during 2006 to 2016, and in the contract, ongoing or finished phases were extracted. The university research priorities code was extracted and the degree of compliance with the research topic was assessed.

    Results

    The research projects were increased more than four times from 2006 to 2016. The self-reported research priority for 7433 projects was stated by the lead researcher according to which 44.8% of the projects (3332) were in accordance with the research priorities. On the other hand, compliance with research priorities for 3889 projects was not announced. After reviewing and matching with research priorities, it was found that out of 11322 projects, 47.5% were in line with research priorities. Both rates had a declining trend. Compliance status of the projects with university research priorities was significantly different in terms of main provider unit, thesis, and academic rank.

    Conclusion

    About half of the projects corresponded to the research priority and its’ trend was decreasing in the study period.

    Keywords: Priority, research proposal, medicine
  • Majid Khaleghi, Hassan Pasha Sharifi *, Davood Taghvaei, Zabih Pirani Pages 592-600
    Introduction
    Some researchers have attributed anxiety to specific cognitive styles and others to test anxiety as a result of specific learning styles. The aim of this study was to predict academic anxiety based on self-efficacy mediated learning styles.
    Methods
    The method of the present study is descriptive-correlational. For the study, a sample of 400 people were selected in a multi-stage cluster. To collect information from the Ahwaz Anxiety Scale, the Learning Styles Questionnaire (ILS) and the Self-Efficacy Questionnaire. General Scherer was used. To analyze the findings, path analysis method and Emus program were used.
    Results
    The results of path analysis showed that learning styles with self-efficacy mediation have a predictive role on test anxiety (P <0/001).
    Conclusion
    It seems that in order to predict test anxiety, individuals' learning styles and self-efficacy can be examined. However, in order to increase the external credibility of the research, it is suggested that more research be done in this direction.
    Keywords: Academic Anxiety, Learning Styles, Self-efficacy, Student
  • Masoud Hamzeh lou, Mania Roozbayani, Hosein Shirvani Pages 601-616
    Background and purpose

    In recent years, studies have been conducted on the relationship between fatty liver and atherosclerosis, and the results of these studies indicate the relationship between non-alcoholic fatty liver and atherosclerosis of coronary arteries. Fatty liver is associated with increased risk of cardiovascular diseases. An increase in the thickness of the intima-media layer of the carotid artery and stenosis of the common carotid artery secondary to carotid plaques are indicators of atherosclerosis. The aim of this study was the effect of high intensity interval training (HIIT) on the expression of cardiac 1 RXFP and CTGF genes in male rats with fatty liver steatosis model.

    Materials and methods

    48 male Wistar rats weighing 230-300 g in 6 basic healthy groups (BH), modeled basic group (steatosis) (BS), healthy HIIT group (HIIT), modeled HIIT group (steatosis) SHIIT), healthy control group (CH), modeled control group (steatosis) (CS) were randomly divided. Rats in the fatty liver group received oral tetracycline daily for two weeks. The rats of the training groups were also trained for 5 weeks/5 days. Two groups, BS and BH, were sacrificed at the end of the second week, and the training groups and the CS group were sacrificed at the end of the 5th week, and heart tissue samples were taken to examine the expression of SGPT genes. , RXFP1 and CTGF were taken.

    Findings

    The amount of SGPT in BS and CS groups was significantly higher than the other 4 groups.

    Keywords: Intermittent intense training, RXFP1, CTGF, fatty liver
  • Zahra Ramazanalizadeh, Parviz Sharifi Daramadi *, Amin Rafiepoor, Mohammad Asgari Pages 617-628
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of program - based programs based on the planning and inhibition of responses in adolescents infected with obesity in Iranian population.
    Method
    the present study of the kind of experimental research was in the form of pre - test - test design with control group. The study population consisted of kidney - infected students who were studying in government schools in a Tehran city in the 99 - 99 academic year Among them were selected 50 students in the available sampling method and were tested using selection and random appointment in two experimental groups (25 persons) and control (25). The control group received a mindfulness-based program for 14 sessions and before, were assessed during and after the treatment sessions, both control and experimental groups used the Emotional Regulation Checklist Questionnaire (Children and Adolescents Form) The Stroop Color and Word Test. The
    results
    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of emotion regulation (F = 10.08, p <0.0001). Also, these two groups had significant differences in terms of response inhibition (F = 27.25, p <0.0001).
    Conclusion
    Shows that mindfulness training is effective on psychological, neurological responses and stress reduction resulting from social assessment. Also, changing consciousness and concentration when eating using mindfulness method is effective in increasing relaxation and improving inhibition of people's response.
    Keywords: Mindfulness, Emotion regulation, response inhibition, adolescents with obesity
  • Lila Kazemian, Elham Bakhtiari Pages 629-644
    Introduction

    Trace elements deficiencies are reported in dialysis patients. We aimed to define the frequency of Selenium deficiency in dialysis patients and its correlation with age, gender, duration of dialysis, dialysis modality, and serum levels of blood urea nitrogen (BUN), albumin, total cholesterol and hemoglobin.

    Materials and methods

    Patients under dialysis in dialysis sections of Dr.Sheikh hospital from April 2017 to April 2019 were enrolled the study after taking written consent from patients or their parents. Blood samples were obtained for measurement of serum Selenium levels at time of routine monthly sampling.

    Results

    Forty patients enrolled the study .Totally 45% were under hemodialysis and 55% peritoneal dialysis .The ages in first and second groups were 12.77±2.94 and 9.34 ±4.03 years, respectively (P= 0.04) .Serum selenium levels in hemodialysis and peritoneal dialysis patients were 91.95 ±8.43 and 94.1 ± 8.67 microgram (µgr) per liter, respectively (P= 0.374). Thirteen cases (32.5%) including 38.9% of hemodialysis and 27.3% of peritoneal dialysis patients had Selenium deficiency (P= 0.435). No correlation were found between age, gender, modality of dialysis, dialysis duration , serum levels of BUN , albumin , total cholesterol and hemoglobin with Selenium deficiency (P> 0.05 for all ) .

    Conclusion

    Selenium deficiency is common in dialysis patients. Demographic factors , dialysis modality , dialysis duration , serum levels of BUN , albumin , total cholesterol and hemoglobin are not related with presence of Selenium deficiency .Periodic checking of serum levels of Selenium is recommended

    Keywords: Child, Selenium deficiency, CKD, Peritoneal dialysis, hemodialysis
  • robabeh keshavarz mohammadi, Jarareh Jamshidi, fatemeh khoyeeni Pages 630-641
    Introduction and purpose

    Conflicts between work and family cause serious damage to a person's family and professional performance. According to this the present study was conducted aiming to determine the effectiveness of dialectic behavior therapy on marital burnout and marital attachment of the employees with work-family conflict.

    Material and Methods

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest design with control group and two-month follow-up stage. The statistical population included the employees with work-family conflict at Iran Khodro Company (Tehran) in the autumn and winter of 2019-20. 30 employees with work-family conflict were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (each group of 15 employees. The experimental group was undergone 10 sessions of dialectic behavior therapy (Linhan, 2004). Work-family conflict questionnaire (Carlson et.al, 2000), marital burnout and questionnaire (Pines, 1996) and marital attachment questionnaire (Bartholomew, 1998) were used in the present study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 software.

    Findings

    The results showed that dialectic behavior therapy has had significant effect on marital burnout (p<0.001) and marital attachment (p<0.001) of the employees with work- family conflict in a way that this therapy could lead to the decrase marital burnout and improvement of marital burnout and marital attachment of the employees.

    Keywords: Marital burnout, marital attachment, work-family conflic, dialectic behavior therapy
  • Omid Soleimani Ghaleh, Shahin Riyahi Malayeri *, Bahram Abedi Pages 645-653
    Introduction
    Exercise Training and selenium is an effective way to strengthen the immune system. The purpose of this research is the effect of interval training and nano selenium supplementation on the expression of testicular HSP70 and PGC-1α genes in dexamethasone induced rats.
    Materials and Methods
    40 Wistar rats aged 10 weeks were randomly divided into 5 groups of 8 (healthy, under dexamethasone induction (patient), patient + interval training, patient + Nano selenium supplement, patient + interval training + consumption Nano selenium supplement) were divided. The exercise program consisted of 5-12 repetitions of 1-minute running on the rodent treadmill with an intensity of 24-30 m/min, equivalent to 75-100% of maximal oxygen consumption, with active rest intervals of 75 seconds. These exercises were performed six days a week for four weeks. The prepared selenium nanoparticle solution, 100 mg in 250 nm size, was given to mice by gavage every other day. Three-way analysis of variance was used to determine the difference in variables between groups at a significant level (P<0.05). All statistical calculations were done using Excel and SPSS version 25 software.
    Results
    The results obtained from the research showed that interval training led to a significant increase in HSP70 (P<0.05). Also, the expression of PGC-1α gene in the group of Nano selenium supplementation and interval training led to a significant increase (P<0.05).
    Conclusion
    According to the present study, it seems that interval training and Nano selenium supplementation leads to a significant increase in HSP70 and PGC-1α, which plays an important role in improving the immune function of patients with weak immune system.
    Keywords: Interval training, Nano selenium supplement, HSP70, PGC-1α, Dexamethasone
  • Maryam Afsar, Fariba Hasani, valiollah Farzad Pages 654-666
    Introduction

    The characteristics of patients with borderline personality disorder and its complex nature justify the need for new therapies. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-based therapy on emotional regulation and attachment styles of women with borderline personality disorder.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the study included women with borderline personality disorder who referred to medical centers in district one of Tehran. In this study, 30 people were selected as the research sample using available sampling method and were replaced in two groups using random method. The method was that all three groups first responded to the Emotion Regulation Questionnaire (Gross and John, 2003) and Attachment Styles (Hazen and Schiver, 1987). Emotion-focused treatment intervention was applied in 10 sessions for the experimental group. Thus, research data were collected and analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that emotion-oriented treatment had a significant and lasting effect on improving emotional regulation and attachment styles in women with borderline personality disorder (p <0.001).

    Conclusion

    By improving emotional regulation and attachment styles through emotional therapy, the mental health of women with borderline personality disorder can be increased.

    Keywords: Borderline personality disorder, emotional regulation, attachment styles, emotion-focused therapy
  • Haleh Parniannejad Pages 666-679
    Background and Objectives

    With of bioinformatics technology advancement, new methods of cancer treatment, such as the use of bacterial toxins, can now be explored more rapidly. In the present bioinformatics study, the probable attachment of Shiga toxin subunits to Interferon gamma (IFNG), Prostaglandin G/H synthase 2 (PTGS2), and Sodium/ glucose cotransporter 1 (SGLT1) was investigated to take a step towards cancer suppression.

    Methods

    The gene sequences were extracted from NCBI database. SWISS-MODE and jmol databases were used to detect the sequence and model the three-dimensional structure of proteins, respectively. The effect of StxA and StxB on IFNG, PTGS2 and SGLT1 proteins was evaluated with ZDOCK data base.

    Results

    Three-dimensional structure of proteins showed that the StxA protein was not a monomer, and that StxB had flat structures that bound it to the cell surface. Alpha helices and beta sheets are present in IFNG, and this monomeric protein lacks a symmetric tertiary structure. PTGS2 has a large complex structure consisting of several alpha helices and a beta sheet. In SGLT1, which is a transmembrane protein, only alpha helices were seen. There is a significant interaction between Shiga toxin protein and all three proteins IFNG, PTGS2 and SGLT1 by the method of molecular docking.

    Conclusion

    Findings of this study provide a new dedication for laboratory studies of the effect of Shiga toxin to evaluate its ability to stimulate the immune system, reduce tumor growth and treat cancer according to its ability to attach to the proteins which are effective in these processes.

    Keywords: Cancer, Shiga toxin, Interferon gamma, Prostaglandin G, H synthase 2, Sodium, glucose cotransporter 1
  • Mahmoud Fakhar, Monireh Abdollahi, Mohammad Tajfard, Jamshid Jamali, Mehrosadat Mahdiadeh * Pages 680-691
    Introduction

    Leishmaniasis is affected by individual, behavioral and environmental factors that are still unknown and their identification can help control and prevent the disease. The aim of this study was to determine the effect of social-cognitive factors affecting leishmaniasis prevention behaviors in health ambassadors.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in rural areas of Mashhad in 1400. 207 health ambassadors were selected by multi-stage random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on cognitive-social theory structures whose validity and reliability were confirmed. Data were analyzed and collected in SPSS software version 26 using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman correlation coefficients and linear regression.

    Results

    Based on linear regression test, the structures of emotional adjustment, self-control and self-efficacy in overcoming obstacles were significant predictors of preventive behavior of seekers and were able to predict 55.7% of the variance of this behavior. Emotional adjustment (β = 0.347, P <0.001) was the strongest predictor of behavior. After that, self-control (β = 0.295, P <0.001) and self-efficacy of overcoming obstacles (β = 0.158, P = 0.012) had a positive and significant correlation with behavior, respectively.

    Conclusion

    Findings of this study show that interventions to promote leishmaniasis prevention behaviors using emotional adaptation, self-control and self-efficacy strategies can be effective in overcoming barriers. Therefore, designing and implementing programs to promote leprosy-protective behaviors in this group of society is useful for controlling leishmaniasis.

    Keywords: Cognitive-social Theory, Leishmaniasis, Health Ambassador
  • Mohammadreza Mahdigholi *, Farideh Dokaneifard, Pantea Jahangir Pages 693-700
    Introduction

    The aim of this study was to determine the mediating role of resilience in the relationship between differentiation and marital boredom in couples referring to counseling centers.

    Methods

    The research method was correlation. The statistical population included all couples referring to family counseling centers in District 1 of Tehran in the period from the second half of July to the end of September 1400, in which 248 couples (124 males and 124 females) were selected by convenience sampling method and online Using marital boredom scales (Pinez, 1996), resilience (Connor and Davidson (2003)) and self-differentiation questionnaires (Skorn and Dundee, 2003) were evaluated using Pearson and OLS test models for data analysis. became.

    Results

    There is a negative and significant relationship between differentiation and marital boredom (P <0.05), also resilience has no mediating role in the relationship between differentiation and marital boredom of couples.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be said that differentiation has an important role in marital boredom and marital relationships in general.

    Keywords: Resilience, Differentiation, marital boredom
  • Behzad Latifian, Nader Sanati Sharghi *, Hossein Ghanbari Baghestan Pages 701-711
    Introduction

    This article examines the factors affecting dental caries in children among the middle class in Mashhad. According to the research literature in this field, factors such as mothers' employment, working hours and mother's age along with gender affect children's dental caries by adopting the survey method, we tested the effect of these variables.

    Materials and Methods

    Initially, the method was navigation. First, the statistical population was all children belonging to the urban middle class who referred to a dental office in Mashhad. 180 people were selected by simple random sampling method. The results showed that none of the tested variables had a significant relationship with dental caries in children.The results showed that none of the tested variables had a significant relationship with dental caries in children. For this reason, we adopted a qualitative method to interview the parents of the children

    Results

    Axial categories Showed Habit-oriented health Along with lifestyle and basic awareness, it plays an important role in children's oral health.

    Conclusion

    In interpreting our findings, after a group discussion with research colleagues, we came to this conclusion. Class analysis was inefficient in explaining the class behaviors of individuals and according to Bourdieu, Giddens and Habermas should pay attention to the combination of people's cultural capital and their economic capital, their lifestyle and consumption, how they interact with their friends and relatives.

    Keywords: Oral Health, Children, middle class
  • Tooran Abbasi, Abdolali Banaeifar *, Sajad Arshadi, Yaser Kazemzadeh Pages 712-729
    Introduction

    Exercise can minimize the risk of myocardial infarction (MI) by regulating cellular signaling in the heart and arteries. The aim of this study is to evaluate the effect of warfarin consumption with continuous and interval training on the expression of cardiac osteocalcin gene, vitamin MK-4 and serum calcium in myocardial infarction mice.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 42 male Sprago-Dovali rats (180-120g) were randomly divided into 7 groups: healthy control, myocardial infarction or ischemia (ISC), ISC+interval training, ISC+continuous exercise, ISC+warfarin, ISC+interval training+warfarin and ISC+continuous exercise+warfarin. Induction was induced by subcutaneous isoproterenol. The duration of training was eight weeks, five sessions per week and the dose of warfarin was 0.5 mg/kg per day. Gene values, changes in vitamin K2 and calcium were analyzed by Real time-PCR, ELISA, photometric and data analysis using independent t-test, one-way variance and two-factor variance (P<0.05).

    Results

    Disease induction increased the expression of osteocalcin (p=0.003), vitamin K2 (p=0.027) and calcium (p=0.001) genes compared to healthy controls. In the study of osteocalcin gene expression, ischemia+warfarin group with ischemia+EIT (p=0.014) and ischemia+ECT (p=0.007) and in the study of calcium levels of ischemia group with ischemia+EIT (p=0.014), Ischemia+ECT (p=0.001) and ischemia+warfarin+ECT (P=0.013) were significantly different. Also, the interaction between exercise and drug was not confirmed on any of the variables.

    Conclusion

    It seems that interval and continuous exercise be effective in reducing vascular degradation and calcification after MI by reducing the cardiac osteocalcin and serum calcium and minimizing the side effects of some drugs such as warfarin.

    Keywords: Warfarin, Continuous, interval training, Cardiac osteocalcin gene expression, Vitamin K2(MK-4), Myocardial infarction
  • Meysareh Keramati, Akbar Mohammadi *, Sara Haghighat Pages 730-742
    The purpose of the present research The purpose of this research was to design an educational game model with an emphasis on the development of children's interpersonal skills and emotional intelligence and its effectiveness on this skill in preschool children. Early interpersonal behaviors help the child adapt in school and achieve success. Young children who enter school with weak interpersonal skills have many problems, including rejection by peers, behavioral problems, and low levels of academic progress. Having interpersonal skills enables the child to create interpersonal relationships and at any stage of life. To strengthen your interpersonal relationships. People start the socialization period from the time of their birth and structure their life through social skills. Interpersonal skills provide compatibility and social adaptation as well as interaction and communication with peers and others. The research method from the point of view of the goal is a basic research which is based on the exploratory mixed research method. The findings show that interpersonal skills are one of the tools that It enables a person to adapt socially, create and maintain interpersonal relationships that are learned from the first years of life and have short-term and long-term effects throughout a person's life. People whose interpersonal skills develop, achieve self-satisfaction and are socially responsible and useful people.
    Keywords: Game model design, Interpersonal skills, individual abilities, psychological compatibility, emotional intelligence of children
  • Mahnaz Ganjian *, Zohreh Heydari, Shahnaz Rastgoo Pages 743-753
    Abstract
    Background and Aim
    Cancer is one of the serious health problems in today's societies and is one of the leading causes of death in developing countries. Due to the fact that cancer patients suffer from many problems, including digestive problems. The aim of this study was to predict the biological indicators of stress based on emotional regulation and rumination in patients with gastrointestinal cancer.
    Method
    In terms of research method, this research was a descriptive-correlational research. The statistical population of this study consisted of all patients with gastrointestinal cancer who referred to hospitals in Tehran in 1400. The sample size was obtained based on the formula 50+ k5. A total of 250 patients in the population were selected by available and voluntary sampling. Data in this study were obtained using Nolen and Hooksma rumination questionnaire, cognitive emotion regulation questionnaire, and biological indicators of stress. In this study, descriptive statistical indicators such as mean and standard deviation were used to organize, summarize and descriptive information of subjects' characteristics and research variables. In the inferential statistics section, Pearson correlation statistical methods were used to analyze the data using SPSS.22 software.
    Results
    According to the findings, ruminant responses, distracting responses and cognitive emotion regulation were significant predictors of biological stress indices.
    Conclusion
    It can be concluded that biological indicators of stress in patients with gastrointestinal cancer are predictive based on emotional regulation and rumination.
    Keywords: Biological indicators of stress, Emotion regulation, Rumination
  • Najmeh Dezhkam, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri *, Ali Khaneh Keshi Pages 754-771
    The aim of this study was to present a structural model of students' addiction tendency based on the components of stress tolerance, differentiation and difficulty of emotion regulation mediated by impulsivity. The study was a descriptive study of structural equations. The statistical population of the study was the students of Islamic Azad University of Tehran in the academic year 1300-1400, which was selected by cluster sampling. The sample size was obtained using software based on the equation of 310 people, which was distributed at a rate of 10% and 314 questionnaires were examined after pre-processing. Research tools include scales; Emotional Distress Tolerance (DTS-SF), Self-Differentiation Scale (SODS), Emotional Difficulty (ERQ), Barrett Impulsivity (BIS-Brief), and Addiction Tendency (SPQ). Despite the normality of the distribution, the data analysis was performed by modeling variance-based structural equations, which were tested using SPSS-26 and Smart PLS statistical software with 0.95 confidence and power equal to 0.85 causal hypotheses. The results of the conceptual model test showed that the measurement and structural model fit indices are in a good condition. Anxiety tolerance constructs and difficulty adjusting emotion at the 0.99 confidence level had an effect on the impulsivity construct and all variables had a significant direct effect on addiction tendency. Also, part of the behavior of the variables of tolerance for anxiety and difficulty in regulating emotion without a significant effect of differentiation on the tendency to addiction was dependent on the presence of impulsivity.
    Keywords: Tendency to addiction, tolerance of distress, Differentiation
  • Fatemeh Nedaei *, Mohaddese Nazari, Sara Shafiezadeh Pages 772-784
    The aim of this study was to predict the rate of postpartum depression based on coping strategies and attachment style in nulliparous women in Rasht. In this descriptive-correlational study, the statistical population included all nulliparous women referring to health centers in Rasht in the period of April to June 1400 that 284 people were selected by cluster random sampling as a statistical sample.‏Data collection tools used were: Edinburgh Postpartum Depression Inventory (1987), Stress Coping Styles Questionnaire and Collins and Reed Questionnaire (1990). Research data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression. The results showed that emotion-oriented coping strategies and avoidance and anxiety attachment styles have a positive and significant relationship with postpartum depression and there is a significant negative relationship between problem-oriented coping strategies and secure attachment style with postpartum depression. has it.‏The results also showed that secure attachment style, emotion-oriented coping strategy, anxiety attachment style, problem-oriented coping strategy can be a good predictor of postpartum depression. Also, secure attachment style variable has the most effect.
    Keywords: ‏Coping strategies, Attachment Styles, postpartum illness
  • Mostafa Daryadar, Mohammad Mohammadi Pour *, Mahmod Jajarmi Pages 773-784
    Introduction and
    purpose
    Overweight and obesity can lead to psychological and emotional damages in the people. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the efficacy of mindfulness on the food-related attention bias and the body image in the overweight people.Mythology: The research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and three-month follow-up period. The statistical population of the study included the overweight people with above-25 BMI who referred to the body weight control centers in the city of Mashhad in 2019 and were selected through purposive sampling method; 36 subjects were selected from them according to inclusion and exclusion criteria and they were randomly accommodated into experimental and control groups. The instrument to assess the subjects included the computerized test of food emotional stroop to assess food-related attention bias and body image questionnaire (Brown et.al, 1990) to assess the persons’ attitude toward his/her body image which was administered in three stages before and after eight-week intervention of mindfulness and three-month follow-up after finishing the intervention on the subjects. The data analysis of the study was conducted through repeated measurement ANOVA.
    Findings
    The result of data analysis showed the significant difference between the subjects’ reaction time to the food emotional stroop test and the gotten scores from the body image questionnaire in two groups and it proves significant efficacy of mindfulness intervention method on the degree of food-related attention bias and the body image in the overweight people.
    Keywords: Mindfulness, attention bias, Body image, Overweight
  • Zahra Olyaee, Massoud Mohammadi *, Kazem Anvari, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 785-801
    Abstract
    Introduction
    Breast cancer is the most common type of cancer among women. Diagnosis and treatment can all be extremely stressful. This study aimed to review mindfulness-based cognitive therapy on quality of life, depression, and serum cortisol levels in women with breast cancer.
    Materials and methods
    This study is a quasi-experimental research project of pre test-posttest with the control group. The statistical society contains 30 women with breast cancer referred to Omid Hospital in Mashhad that they were selected by sampling method and they were randomly divided into two groups of 15 people of the experimental and control group. To do the therapy, a trained clinical psychologist held 8 sessions of 90 minutes per week for the experimental group, while the control group received no treatment session. To measure variables from Beck depression questionnaires (BDI-II), quality of life SF36, and to evaluate cortisol levels, the blood samples were taken between 8 and 10 am before the first and last treatment sessions were started. In the statistics section, while describing the data descriptively and examining the assumptions of analysis of covariance (Shapiro-Wilk test,,Levin test, regression line homogeneity test and ..)statistical test of analysis of covariance was used.
    Results
    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy is effective in reduced depression and enhanced quality of life and increased serum cortisol from low to moderate levels within the normal laboratory range (P <0.001).
    Conclusion
    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy can be used as an effective intervention to promote mental health in patients.
    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Quality of life, Cortisol, Depression, Breast Cancer
  • Baharak Morshad-Slok, Davoud Taghvaei *, Mohamadreza Bayat Pages 802-811
    Introduction
    This study was conducted to evaluate the effectiveness of life skills training and group relaxation on depressive symptoms of Imam Khomeini nurses in Shahrak.
    Methods
    The statistical population of this study was all nurses of Imam Khomeini Hospital in Arak. From this population, 45 people were randomly selected and randomly divided into three experimental groups 1, experimental group 2 and control; The sample size was 45 people, each group consisting of 15 people. Experimental group 1 received life skills training in 10 sessions of 45 minutes twice a week and experimental group 2 received light training in 10 sessions of 45 minutes twice a week. Beck Depression Inventory (1996) were the tools used in this study. Inferential statistics that data were used for one-factor covariance and multivariate covariance tests due to pre-test. Then, Ben Foroni post hoc test was used to compare the means by two.
    Results
     Both life skills and group relaxation approaches have a significant effect on the depressive symptoms of nurses in Imam Khomeini Hospital in Arak. Comparison of the two approaches showed that the life skills  approach to group relaxation is based on depressive symptoms. Also, there is no statistically significant difference between the mean scores of post-test and the mean scores of follow-up test, which shows the stability of the results affected by therapeutic interventions over time (P≥0.001).
    Conclusion
    It seems that both approaches affect the research variables.
    Keywords: Life skills training, group relaxation training, Depressive symptoms
  • Poupak Rahimi, Maryam Emamjomeh, Zahra Darvishi Bodagh, Mozhgan Ghafari Shahir * Pages 812-822
    Introduction

    In addition to medical and pharmaceutical intervention and support, women with breast cancer also need psychological intervention. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotion focused therapy (EFT) on the resilience and hope of breast cancer patients.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. 35 people as a research sample from the community of women with breast cancer in Region 5 of Tehran city in 2021 were selected using the available method and were randomly replaced in two experimental and control groups. The required findings were collected using resilience and hope questionnaires in two pre-test and post-test sessions and were analyzed using the covariance method.

    Results

    The findings of the research showed that the mean scores of the post-test of resilience and hope were different in the experimental group, and the results of covariance analysis showed that EFT is effective in improving the resilience and hope of breast cancer patients (p<0.001).

    Conclusion

    Therefore, EFT can be used to increase the resilience and hope of breast cancer patients.

    Keywords: Breast Cancer, Emotion Focused Therapy (EFT), Resilience, Hope
  • Farzaneh Shiralinejhad, Masood Ghasemi *, Susan Emamipour Pages 823-838
    Communication technology has had a dramatic impact on teaching-learning opportunities in a variety of educational situations, including education. The aim of this study was to compare the effectiveness of traditional, electronic and combined education on creative and active writing of gifted high school girls. In order to conduct this research, at the beginning of the evaluation course, creative and active writing (composition) based on traditional, electronic and combined education was designed and then performed on the students of the experimental groups. The control group did the same evaluation. In order to evaluate the effectiveness of these three educational methods, the dependent variable of creative writing and active (composition) was measured cognitively. The measuring tools of these variables were test and questionnaire, respectively. Data analysis in quantitative part The results indicate that the level of students' satisfaction with the combined approach is significantly higher than the other two groups (P = 0.01 <0.05). Both results Shows that the learning rate of students who attended the combined education course is higher than other courses (p = 0.01 <0.05 (p. Therefore, students 'education should be done in a multimedia way and with new technologies, and in it, special attention should be paid to the importance of creative and active writing (composition) in order to maximize students' efficiency in the field of academic achievement.
    Keywords: traditional education, E-learning, combined education (electro-traditional), creative, active writing (essay), Female Students
  • Vahideh Azimi, Reza Ghorban Jahromi *, Fareiborz Dortaj, Khadijeh Abolmaali Pages 825-837
    The present study was conducted to investigate efficacy of positivist parenting method training on attachment quality in fifth-grade primary school female students. It was q quasi-experimental study with pretest, posttest, control group, with control group design. Follow-up period was administered in two months too. The statistical population of the study included fifth-grade primary school female students with and their parents in the city of Tehran in academic year 2021-22. Twenty-seven students were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (14 students in the experimental group and 13 in the control group). The experimental group received ten ninety-minute sessions of positivist parenting method training during two and half months. The applied questionnaire in this study included children’s Children's Attachment Questionnaire (Kappenberg, Halpern, 2007). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that positivist parenting method training has significant effect on the attachment quality of the fifth-grade primary school female students (p<0001, Eta=0.67, F=50.58). According to the findings of the study it can be concluded that positivist parenting method training can be used as an appropriate method to improve attachment quality in female students through employing normal parenting methods and appropriate communication principles.
    Keywords: attachment, female students’, positivist parenting
  • Salem Jaafari, Bahman Kord Tamini *, Farhad Kahrazei Pages 838-853
    Aim
    The aim of this study was to determine the differences in the effectiveness of schema therapy, acceptance-based therapy, commitment and skill seasons on reducing depression and rumination in women with cancer.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental study with pre-test-post-test and control groups. The statistical population included all women with cancer referred to the Omid Foundation of Namazi and Saadi Hospitals in Shiraz in 2020, from which a sample of 100 womens was selected by random sampling, which was randomly divided into three experimental groups and a control group. Data collection tools were Beck 21-item questionnaire and Nolan Hoxma and Marlowe ruminant test. The first experimental group received schema therapy intervention, the second experimental group received acceptance-commitment therapy and the third experimental group received skill-based therapy in 12 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any intervention.
    Results
    The results showed a significant difference in the scores of depression and rumination in the experimental and control groups. All three treatment approaches were effective in reducing depression and rumination (P <0.05). Also, the results of Benfroni post hoc test showed that therapy-based treatment therapy had a much greater effect on depression and mental rumination than the other two treatments.
    Conclusion
    The use of interventions based on schema therapy, acceptance and commitment therapy and seasonal skill in cancer treatment centers can be considered as a treatment along with medical treatments to reduce depression and rumination in patients.
    Keywords: Schema therapy, Commitment, Acceptance Therapy, Seasonal
  • Maryam Sadat Kolahi, Azita Amirfakhraei *, Eghbal Zarei Pages 854-869
    Healthy family is the foundation of the future health of the society and it needs solutions for the social and cultural reforms. The divorce has reached its critical point in Iran and many families are involved in it, so it has caused many researchers to investigate this issue. The main purpose of the present study is to carry out future studies on the divorce status in the future generations of Iranian families in 2041 development vision horizon with emphasis on the psychosocial pathology model of the family and it can help making relationship among the studies and achieving a coherent result in the dispersed ones. The research method is qualitative in screenwriting type. One of the objectives of future studies is “describing alternative futures” and screenwriting is one of its mediums. The statistical population of this study included family specialists (sociologists, family lawyers, psychologists, faculty members) in 2019. Considering the data saturation, 19 specialists were selected through purposive sampling method and were interviewed through semi-structured interview. Content analysis was used to analyze the results of the interviews. The results showed that economic, social, cultural, academic-educational, legal-regulatory, psychological, and familial factors were intervening factors in increasing the frequency of divorce in coming years. Moreover, the results showed that codifying pivotal screens from divorce status with the emphasis on psychosocial damages can be effective on the divorce status in the future generations of Iranian families in 2041 development vision horizon.
    Keywords: Future Studies, divorce status, future generations, 2014 development vision horizon
  • Esmaeil Naderbeigi, Davod Pourian Pages 855-867
    Introduction

     One of the new and effective approaches to the management of medical centers and hospitals is the use of safety, health, environment and quality management system (HSEQ). The purpose of this study is to assess the risk of safety, health, environment and quality in hospitals and medical centers of the country.

    Methods

     This research is of survey and analytical type. In the first step of the research, HSEQ evaluation criteria and indicators were developed using a group of experts (32 people). Then, 22 study sites in Alborz province were randomly selected and the events and challenges related to the indicators were examined over a period of 2 years (2020-2022). In the third step, risk assessment was performed. The project management structure (PMBOK) was used to analyze the identified factors. In this study, probability factor and impact rate are classified into 5 levels.

    Results

     21 indicators can be listed as components of risk assessment (HSEQ) for medical centers. The "safety" criterion had the highest (243 cases) and the "health" criterion had the lowest risk (95 cases). The highest number of risk indicators belonged to "failure to identify the main foci of risk" and then, "failure to assess safety risk" and "failure to assess environmental risk", which were classified in the range of "very high risk".

    Conclusion

     It can be said that the applying the HSEQ approach can play a decisive role in reducing the level of various errors and also increasing the level of safety. Keywords: safety, health, environment, quality, medical centers, risk assessment.

    Keywords: Safety, Health, Environment, Quality, Medical Centers, Risk Assessment
  • Fateme Fateri, Nafiseh Majidi Yaichi Pages 868-879
    Introduction

     This research was conducted with the aim of determining the relationship between the dynamics of the family environment and emotional failure with a tendency towards extramarital relationships in women applying for divorce in Babolsar city.

    Methods

     This is a descriptive correlational research, and the statistical population of the research is all 130 women aged 20 to 40 who referred to 4 pre-divorce counseling centers in Babolsar city in 1401. According to the table of Karjesi and Morgan and with the possibility of incomplete questionnaires, 100 people were selected using the available method. In this research, three questionnaires were used including: Whatley's (2006) Extramarital Relationship Tendency Scale, Kim and Kim's (2007) Family Environment Dynamics Questionnaire, and Bagbi et al.'s (1994) Emotional Failure Questionnaire. The statistical method of the research was Pearson correlation and stepwise regression.

    Results

      The findings showed that there is a significant negative relationship between the dynamics of the family environment and the tendency to have extramarital relationships at the 0.01 level, and there is a significant positive relationship between emotional failure and the tendency to have extramarital relationships at the 0.01 level.  (P≥0.001).

    Conclusion

     It seems that the dynamics of the family environment and emotional inadequacy separately had the ability to significantly predict the tendency towards extramarital relationships.

    Keywords: Dynamics Of Family Environment, Emotional Failure, Tendency To Extramarital Relationships
  • Masoud Hosseini, Abolfazl Tehranian *, Mohammad Hassan Behzadi, Seyyed Hassan Alamolhodaei Pages 870-884
    The aim of this study was to investigate the relationship between teacher skills in qualitative evaluation of mathematics course with mathematical anxiety, academic procrastination and students' thinking style. The present study was a descriptive correlational study.The statistical population consisted of students and teachers of grade 6 in the academic year of 2018-2019 in Mashhad, Iran. A total of 120 teachers and 200 students were selected as respondents by using convenience sampling and inclusion/exclusion criteria. The data were analyzed using descriptive indexes (e.g., mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation and regression to relate the variables) in SPSS V.22. It was found that teachers’ mathematical performance assessment skills had negative relationships with mathematical anxiety and academic procrastination. Furthermore, a positive relationship was found between teacher mathematical performance assessment skills and student thinking style. The regression results demonstrated that teachers’ mathematical performance assessment skills were a significant predictor of mathematical anxiety and academic procrastination. It was suggested that teachers’ skills of assessing mathematical performance be enhanced to improve their academic performance and efficiency.
    Keywords: Teacher skills, Performance assessment, Mathematics, Mathematical anxiety, academic procrastination, Thinking style, Students
  • Kamran Zaman Namian, Aboalghasem Yaghobi *, Alireza Mohammadi Arya Pages 871-883

    puberty is an effective and critical period as a specific developmental time when the adolescents face problems. therefore, the present study was conducted to investigate the efficacy of family-oriented respectful-spiritual psychological intervention on the emotion regulation of the male adolescents in the puberty period. the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population of the present study included male adolescents in the puberty period (13-15 years old) in the first high schools in zone 5 of the city of Tehran in the academic year 2020-21. 27 male adolescents in the puberty period were selected through random sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The parents of the adolescents in the experimental group received fourteen seventy-five-minute family-oriented respectful-spiritual psychological intervention during three-and-a-half months. The applied questionnaire in the current study included emotion regulation questionnaire (Garnefski, Kraakji and Spinhoven, 2001). The data from the study were analyzed via SPSS23 software through mixed variance. the results showed that family-oriented respectful-spiritual psychological intervention had significant effect on the emotions regulation of male adolescents in the puberty period (p<0.001) and could lead to the improvement of positive emotion regulation and decrease of negative emotion regulation.

    Keywords: Psychological intervention, family-oriented respectful-spiritual, Emotion regulation, puberty
  • Mahbubeh Asali Nabati, Narges Babakhani *, Fariborz Dortaj Pages 885-901

    The purpose of this study is to explain academic motivation based on socio-economic status mediated by achievement goals. The present study is a correlational type of structural equation modeling. The statistical population of this study includes all of the high school female students in Tehran in 2018-19 academic year. The statistical sample of the study included 385 students who were selected based on a randomized multi stage clustering method. Research data were collected using Pintrich (1991), Elliott and McGregor (2001) and the researcher-made questionnaire of the family socioeconomic base; And analyzed by Smart PLS 2.0 and SPSS 22 software. Findings from the study showed that socio-economic status and development goals were able to directly explain academic motivation; The results also showed that socio-economic status has a significant effect on academic achievement through the mediation of achievement goals. The findings of the present study indicate that academic enthusiasm is affected by the simultaneous and synergistic effect of different structures such as family-environmental structures (socio-economic base) and cognitive structures (development goals).

    Keywords: Academic Enthusiasm, Socio-Economic Database, Achievement goals, Students
  • Akbar Mohammadi, Shima Parandin *, Maryam Akbari, Yahya Yarahmadi Pages 902-925

    The present study aimed to develop a structural model of Academic Well-being based on the Cognitive and Metacognitive Strategies by mediating academic engagement and examining the effectiveness of the model on students' Self-directed learning. In the first stage, using a descriptive-correlational research method, 350 male and female students from the second-cycle secondary schools in the city of Kermanshah were selected by stratified random sampling method. They responded to Peterinen etal Academic Well-being, Karami Cognitive and Metacognitive Strategies and Reeve academic engagement questionnaires. The results of the structural equation analysis showed that the Variables of cognitive and metacognitive strategies have a direct and positive effect on academic engagement؛ Also, Variables of academic engagement and cognitive strategies have a direct and positive effect on academic well-being. But Metacognitive strategies variable has a direct and negative effect on academic well-being. Also, the findings show that cognitive and metacognitive strategies have indirect and positive effects on academic well-being through academic engagement. In the second stage, using a quasi-experimental research technique, 30 students were selected through a randomized cluster sampling method. Fisher etal.'s Self-directed learning questionnaires were used to measure student’s Self-directed learning. Then the educational program was implemented. The results showed that the assumed model has a positive effect on all components of self-directed learning.

    Keywords: Academic well-being, Cognitive, Metacognitive Strategies, academic engagement, Self-Directed Learning
  • Narges Teimury Sangani, Faizollah Nouroozi *, Afsaneh Edrisi Pages 926-943
    Introduction

    This research deals with the qualitative phenomenological study of divorced women aged 18 to 45 in Mashhad.

    Methods

    The research was conducted with a qualitative approach, the grounded theory method, and the use of a paradigm model, and the data analysis was done using the basic coding method of Strauss and Corbin. The technique of data collection is a semi-structured in-depth interview that was done individually. The duration of each interview was between 1-2 hours. The number of interviews is 12, the number of concepts formed is 70, and the number of categories created is 7. Purposive sampling method was used to select interviewees..

    Results

     The results show that captivity and hatred in women is the consequence of the contradiction between reality and romantic fantasies that women have faced after marriage. The causes of such a situation in this research are family prejudices. Intervening conditions include the appearance of a professional man. In the field of romantic relationship (reciprocal action): Intimacy (becoming one) and love (one soul in two bodies) have been identified and the consequence of this romantic relationship and marriage based on it is the sense of captivity and slavery. It is shame and bad performance and finally, hatred that leads to divorce.

    Conclusion

    The conclusion of the researcher is to educate girls on the threshold of marriage, regarding emotional relationships (love), through various channels such as (mass and social media, schools, cultural centers) as preventive solutions against divorce has suggested.

    Keywords: Love, Divorce, Process, Romantic Marriage, Captivity, Hatred
  • Mahvash Rahimiasil *, Kianoosh Zahrakar, Farshad Mohsenzadeh Pages 943-955
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of choice theory on self-efficacy and academic procrastination of female students.

    Methods

    In this study, quasi-experimental research method was used with pre-test design, post-test with control group and two-month follow-up stage. The statistical population included ninth grade female students in Koohdasht in 2020. The sample was selected from the available sampling method and by screening and administering the Scherer (1982) self-efficacy questionnaire and Solmon and Rathblum (1984) academic procrastination, 30 Eligible students were selected and randomly assigned to the experimental and control groups. Then, the students in the experimental group received 8 sessions of selection theory and their results were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    Findings showed that the mean scores of post-test and self-efficacy follow-up test in the experimental group increased and academic work latency increased. Students are effective (p <0.001)

    Conclusion

    choice theory intervention can be used to succeed and improve students' learning process.

    Keywords: Choice theory, Reality therapy, Self-efficacy, academic procrastination