فهرست مطالب

سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1401)

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 64
|
  • بتول حسینی، فاطمه شرعیاتی*، حامد فتحعلیانی صفحات 1-9
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع تحقق ایمان در عمل از منظر قرآن کریم انجام شد.

    مواد و ورش ها

    روش پژوهش حاضر کتابخانه ای بود.

    یافته ها

    ایمان به عنوان باوری که به زندگی انسان جهت می دهد و در چگونه زیستن او نقش مهمی دارد و نوعا محور ارزش گذاری برای اندیشه ها و عملکردهای انسان است، از جمله موضوعات مهمی است که زمینه بخش گسترده ای از تحقیقات بوده است. با این حال، ایمانی که عملی در پی نداشته باشد کارایی مطلوبی ندارد و به واقع ایمان به باور و اعتقاد صرف کامل نمی شود، بلکه باید بر زبان جاری و در عمل بروز پیدا کند.

    نتیجه گیری

    نظر به این مهم، این پژوهش پس از واکاوی مفهوم ایمان، با عنایت به اهمیت مقوله ایمان عملی و توجه به این نکته که ایمان و عمل دو امر جدایی ناپذیر در رشد انسان هستند، به بررسی موانع تحقق ایمان عملی از منظر قرآن کریم پرداخته و مواردی مانند: حب دنیا، ایمان نداشتن به آخرت، توجه به غیر خدا، پیروی از هوای نفس، عدم باور قلبی، غفلت را از موانع اعتقادی و مواردی مانند: سنت گرایی وگذشته نگری، خلف وعده، لهو و لعب گرایی، نداشتن صداقت و شفافیت، تنبلی، سستی و رخوت در کار، خود بزرگ بینی، آرزوهای طولانی و دور و دراز، اصرار به انجام گناه را از موانع رفتاری ایمان عملی بر شمرده است.

    کلیدواژگان: قرآن، ایمان، ایمان در عمل، موانع
  • سمانه شاهی صنوبری، شهربانو عالی*، بهناز شیدعنبرانی صفحات 10-18

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین روانشناختی با سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت با توجه به نقش تعدیل کننده جنسیت انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری افراد دامنه سنی 18 تا 65 سال منطقه نه شهرستان مشهد بودند. برای این منظور 334 نفر به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و پرسشنامه نیازهای بنیادین گلاسر بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که هر پنج نیاز بنیادین روانشناختی با سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت همبستگی مثبت معنادار دارند(001/0>p). در خصوص تعیین نقش تعدیل کننده جنسیت نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان دهنده عدم نقش تعدیل کننده جنسیت در رابطه نیازهای بنیادین روانشناختی با سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت می باشد(05/0<p). اما جنسیت به تنهایی سهمی در تبیین سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت دارد. بدین معنا که نمره کل سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت زنان بطور معناداری نسبت به مردان بالاتر بود(05/0>p). بطور کلی می توان گفت زمانی که نیازها برآورده می شوند و افراد احساس محرومیت ندارند، انگیزه دارند به سمت اهداف اجتماعی تر حرکت کنند و  نسبت به سبک زندگی سالم حساس ترند و در صورت لزوم، سبک زندگی خود را در جهت حفظ سلامت ارتقاء می دهند. بنابراین توجه به تامین نیازهای بنیادین روانشناختی در جامعه در ارتقاء سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت افراد می تواند موثر واقع شود. هدف مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین روانشناختی با سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت با توجه به نقش تعدیل کننده جنسیت انجام شد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت، نیازهای بنیادین روانشناختی، جنسیت
  • علی بهرامی فارسانی، محمدرضا شمشیری*، زهره سعادتمند صفحات 19-28

    یکی از مهمترین عوامل رغبت و کشش به سمت اخلاص دانستن ویژگی ها و خصوصیات آن و همچنین برطرف نمودن موانعی است که می تواند در مسیر رسیدن به این فضیلت بزرگ اخلاقی مانع شود. و چه فضیلتی بزرگتر و باعظمت تر از اخلاص می توان برشمرد که امیرالمومنین (ع) از آن به عنوان کمال توحید یاد می کند. و متاسفانه امروزه به این فضیلت با ارزش در معنای عمیق و ارزشمند آن بی توجه ایم. اخلاص در سطح والای آن که علامه محمدتقی جعفری از آن به عنوان اخلاص ارزشی یاد می کند و عامل پیامدهای بسیار ارزشمند که عالی ترین استعدادهای اخلاقی انسان را شکوفا و به فعلیت می رساند و منشا آثار و برکاتی در وجود انسان خواهد شد که او را به سوی حیات معقول رهنمون می سازد و آثار آن می تواند در جهت اعتلای انسان در تمام شیون اخلاقی زندگی متبلور باشد. بررسی پیامد ها و آثار مثبت و سازنده ای که انسان را در مسیر سازندگی و اعتلای شخصیت انسانی رشد می دهد و جوهر اعلای انسانی را بارور می سازد می تواند در راستای کیفیت زندگی انسان بسیار با اهمیت باشد. هدف کلی این پژوهش بیان دیدگاه علامه محمدتقی جعفری نسبت به آثار و پیامدهایی که در صورت رشد اخلاص ارزشی در انسان بوجود خواهد آمد و نیز عواملی که ازدیدگاه علامه جعفری می تواند مانع دستیابی به اخلاص شود را مورد توجه قرار داده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و نتیجه آن بیانگر مهمترین و کلی ترین پیامدهای فضیلت اخلاقی اخلاص و نیز مهمترین موانع دستیابی به آن در اندیشه علامه محمد تقی جعفری می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاص، نیت، موانع، پیامد، محمدتقی جعفری
  • سعیده باطنی، حسین خنیفر*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 29-41

    هدف این نوشتار، تبیین قواعد تربیت اخلاق اسلامی در  متن واقعه عاشوراست. پرداختن به این موضوع می تواند به غنای گفتمان و الگوی تربیت اسلامی کمک کند. این مطالعه، یک تحقیق بنیادی است که به منظور گردآوری داده ها از روش اسنادی و فن کتابخانه ای بهره برده شده است. مبنای کار، کتب مقاتل چون «مقتل ابی مخنف »، «نفس المهموم» ، «مقتل ابن مقرم» ، «مقتل شیخ مفید» ، «لهوف» و... است که برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای متن محور استفاده شده است و پس از سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری محوری و انتخابی به عنوان الگوی تربیتی استخراج می گردد منابع گردآوری داده های پژوهش(نامه ها، خطبه ها و گفتگو های جمعی)، کتب مقاتل و حدیث آنچه بر این اساس است که سطر به سطر نامه ها، خطبه ها و گفتگو های جمعی امام حسینعلیه السلام سرشار از درس های جامع و متقن آموزشی و پرورشی است که هر کدام می تواند موضوع جداگانه ای برای پژوهش باشد. در مدل نهایی، نمودار کاربردی یا به عبارت دیگر نقشه کاربست مدون و موثر الگوی تربیتی امام حسینعلیه السلام در نظام تعلیم و تربیت، آغازش رستگاری و سعادت است و پایانش؛ یعنی رسیدن به کمال انسانی؛ یعنی وصال به قرب و رضوان الهی است. با توجه به یافته های استخراج شده در این مقاله، امید است که بدین وسیله بتوان گام مهمی در حوزه علوم تربیتی کشور عزیزمان ایران برداشت.

    کلیدواژگان: امام حسین(علیه السلام)، عاشورا، تربیت، گفتمان، تعالی
  • مژگان نادری، سی حمید حسینی*، فاطمه شرعیاتی صفحات 42-53

    نهاد خانواده از مهم ترین رکن های جامعه انسانی به شمار می آید و زمینه ساز فرهنگ های متفاوت و عامل خوش بختی و یا بدبختی انسان ها و ملت ها به شمار می آید، این نهاد شخصیت انسان را می سازد و مهم ترین عامل تعالی و پیشرفت جامعه است، ازآنجایی که انسان موجودی مدنی است بنابراین تنها راه او جهت رفع این نیاز و ادامه حیات و رسیدن به کمال و سعادت، زندگی در اجتماع است. لذا انسان تنها در سایه زندگی اجتماعی می تواند به هدف خود برسد. اگر خانواده سالم و متعالی و استوار باشد، می توان به داشتن جامعه ای سالم استوار و متعالی امیدوار بود. با بررسی و آسیب شناسی خانواده در دنیای امروز و کمتر توجه کردن به آن ضربات شکننده ای به جامعه ی بشری وارد نموده است و رعایت نکردن اصول و مبانی صحیح زندگی در خانواده باعث جنایات و فساد در جامعه شده است، وقتی خانواده آسیب ببیند حضور افراد این خانواده در جامعه برای معاشرت و زندگی اجتماعی به آرامش و پیشرفت جامعه آسیب وارد می کند و زندگی اجتماعی دیگران را با مشکل روبه رو می کند . هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تقویت و تثبیت جایگاه خانواده و تاثیر آن بر تعالی جامعه اسلامی از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه هست. در این تحقیق ابتدا نهاد خانواده و اهمیت آن بیان شد و ازآنجایی که تحقیق حاضر جایگاه خانواده را در دو دیدگاه قران و نهج البلاغه می سنجد راه های تقویت و تحکیم خانواده را از منظر نهج البلاغه و قران سنجیده است که طبق نتایج، خانواده سبب تعالی جامعه اسلامی می گردد.

    کلیدواژگان: تقویت، جایگاه خانواده، تثبیت جایگاه خانواده
  • مریم رفیعی سویری، ازیتا چهری*، سعیده سادات حسینی، حسن امیری صفحات 54-68

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با زوج درمانی شناختی-رفتاری بر تعارض زناشویی و تنظیم هیجان در زنان متاهل بود. پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و با گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان متاهل دارای دلزدگی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر رشت در سال 1400 بود، که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر انتخاب و در سه گروه مساوی 20 نفری گمارش شدند. گردآوری داده ها علاوه بر چک لیست اطلاعات جمعیت شناختی با پرسشنامه دلزدگی زناشویی، پرسشنامه تعارش زناشویی و پرسشنامه تنظیم هیجان انجام شد. برای آزمودنی های گروه های آزمایش (هر دو برنامه مداخلاتی) 12 جلسه به صورت هر هفته یک جلسه 1 ساعته اجرا. تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی با آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین نمره کل تنظیم هیجان و ابعاد آن در افراد سه گروه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین، نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون بین نمره تعارض زناشویی و ابعاد آن در افراد شرکت کننده در برنامه های مداخلاتی با افراد کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). این تفاوت در مرحله پیگیری نیز پابرجا بود (05/0>P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که در میزان اثربخشی دو روش زوج درمانی بر متغیرهای وابسته تفاوت معناداری وجود دارد، به این صورت که میزان تاثیر روش پذیرش و تعهد نسبت به روش شناختی-رفتاری بر تعارض زناشویی و تنظیم هیجان سودمندی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی-رفتاری، تنظیم هیجان، تعارض زناشویی، دلزدگی زناشویی، زنان متاهل
  • فریده پاکروان بحری، محسن احمدی طهور سلطانی*، شهره قربان شیرودی صفحات 69-78

    هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی آموزش مبتنی بر تعهد و پذیرش بر سطح قند خون و کیفیت زندگی وابسته به سلامت  در زنان مبتلا به دیابت نوع II بود. جامعه آماری، شامل کلیه زنان دیابتی مراجعه کننده به بخش غدد بیمارستان امام حسین (ع)  واقع در شهر تهران در پاییز 1400 بودند. روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش و پس آزمون و پیگیری، با گروه کنترل بود. روش نمونه گیری بصورت دردسترس (30 زن دیابتی) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (n=15) و گواه (n=15) قرار گرفتند. مرحله پیش آزمون، مقیاس پرسشنامه کیفیت زندگی مشخصه دیابت و تست قند خون ناشتا انجام شد. سپس گروه آزمایش 8جلسه تحت آموزش قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند و در پایان هر دو گروه تحت پس آزمون و دوره پیگیری (3 ماه) قرار گرفتند. تحلیل داده ها، برای متغیر کیفیت زندگی وابسته به سلامت ، از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و برای اندازه گیری قند خون ناشتا از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان دادند بین دو گروه آزمایش وگواه، پس از اجرای آموزش تفاوت معناداری وجود دارد. بطوریکه، میانگین نمره کیفیت زندگی وابسته به سلامت  گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش و سطح قند خون ناشتا کاهش یافت) 001/0> .(P

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مشخصه دیابت، آموزش مبتنی بر تعهد و پذیرش، زنان مبتلا به دیابت نوع II، قند خون ناشتا
  • طاهره کاتب زاده بدر، سعیده سادات حسینی*، مختار عارفی، کیوان کاکابرایی، آزیتا چهری صفحات 79-89

    خانواده به عنوان پایدارترین واحد اجتماعی، محوری اساسی برای عملکرد سالم افراد و جامعه می‏باشد. هدف این پژوهش تبیین مدل عملکرد خانواده بر اساس مهارت های ارتباطی با میانجیگری امنیت روانی در بین زوجین بود. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، از نوع کاربردی محسوب شده و به لحاظ روش جمع آوری داده ها در گروه تحقیق های توصیفی - پیمایشی دسته بندی می شود. جامعه آماری شامل شامل کلیه زنان و مردان متاهل مناطق 1 و 3 شهر تهران در سال 1400-99  می شود. روش نمونه گیری نیز بصورت غیرتصادفی در دسترس بوده است. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه امنیت روانی (فرم کوتاه)، پرسشنامه سنجش عملکرد خانواده (FAD) و پرسشنامه مهارت های ارتباطی انجام شد. تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی با استفاده از برنامه AMOS انجام شد. نتایج نشان داد که بین مولفه‏های مهارت های ارتباطی و عملکرد خانواده رابطه معناداری وجود دارد، بین مهارت های ارتباطی و امنیت روان‏شناختی رابطه معناداری وجود دارد، بین ‏امنیت روان‏شناختی و عملکرد خانواده رابطه معناداری وجود دارد، امنیت روانی در رابطه میان مهارت های ارتباطی و عملکرد خانواده نقش میانجیگری دارد. بنابراین مهارت های ارتباطی و روابط صمیمی میان زوج ها می تواند بر امنیت روان شناختی آنها تاثیر بگذارد چرا که هر کدام از زوج ها با برقراری روابط عاشقانه و صمیمی و زمینه داشتن امنیت روانشناختی را از طریق زوج و مقابل دریافت می کنند یکی به نوبه خود می تواند منجر به پایداری خانواده شود

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، مهارت های ارتباطی، امنیت روانی، زوجین
  • علیرضا عابدی، کمال خواجه پور بنادکی*، محمدرضا ابویی صفحات 90-96

    عقل و قدرت عقلانی موهبتی است که خداوند تنها در وجود انسانها به ودیعه نهاده و آن را وجه تمایز آنها از سایر مخلوقات خویش قرار داده است. برخی گمان میکنند که عقل تنها در شناخت امور عینی و مفاهیم تجربی به کمک آدمی میآید در حالی که به کمی دقت و کنکاش این مساله آشکار میگردد که عقل آدمی به خوبی مسایل معنوی و جنبه های مربوط به خلقت، هدایت و نیز فرجام زندگی وی را نیز اثبات و او را در راه رسیدن به آنها مساعدت میکند. در پژوهش حاضر که از نوع کیفی است و با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و در راس آنها قرآن کریم نوشته شده، به واکاوی نقش عقل در شناخت امور غیرتجربی پرداخته شد و چنین استنتاج گشت که عقل انسان به خوبی وجود و صفات پروردگار، ضرورت حضور پیامبران و در نهایت امکان وقوع معاد را اثبات میکند. شایان ذکر است که برای تمام دیدگاه های مطرح شده در این مقاله، آیاتی از قرآن کریم به عنوان دلیل منطق ذکر گردیده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، قدرت عقل، توحید، نبوت، معاد
  • فاطمه سادات مرتضوی، سیده صالحه مرتضوی*، فاطمه شیرزاد، سیدیحیی مرتضوی صفحات 97-109
    هدف

    مواجه شدن با شرایط دشواری چون پاندمی کرونا عوارض متعددی به دنبال دارد. از جمله راهکارهای موجود برای پشت سر گذاشتن این بحران، کمک گرفتن از اعتقادات دینی و مذهبی است. از این رو در پژوهش حاضر با مرور منابع دینی مجموعه ای از دیدگاه ها و دستورات اسلام برای پشت سر نهادن این شرایط استخراج شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک تحلیل محتوای استقرایی است که با روش گرانهایم و لاندمن انجام شد. برای این منظور از آنجا که قرآن و روایات معصومین علیهم السلام دو منبع اصلی دربردارنده مبانی اعتقادی و آموزه های اخلاقی دین اسلام هستند، برای استخراج دیدگاه های اسلام استفاده شده اند.

    یافته ها:

     بر اساس تحلیل اولیه، نتایج به دست آمده از تحلیل آیات و روایات، در دو طبقه فردی و بین فردی قرار گرفت. 11 زیر طبقه و 73 کد، طبقه فردی و 6 زیر طبقه و 30 کد، طبقه بین فردی را شکل دادند. بعد از تحلیل آیات و روایات به مجموعه ای از آموزه های اسلامی دست یافتیم که بخشی از آن به شرایط سخت اختصاص دارد و بخشی توصیه های عمومی است که در شرایط سخت به کمک انسانها می آید و موجب می شود تا آرامش روحی بیشتری را تجربه کند.

    نتیجه گیری: 

    برای پشت سرگذاشتن شرایط سختی مانند همه گیری کرونا آموزه های دین اسلام به مسلمانان کمک خواهد کرد. فرد مسلمان با بهره گیری از آموزه هایی چون دعا، ذکر خداوند، صبر، تسلیم در برابر خواست خداوند و رضایت نسبت به آن این شرایط را بهتر پشت سر می گذارد، و با توصیه هایی چون انفاق به دیگران، توجه به یتیمان، مراقبت از بیماران و افراد مصیبت زده به دیگر افراد جامعه کمک می کند تا همه با همبستگی این شرایط را بهتر پشت سر بگذارند.

    کلیدواژگان: اسلام، کرونا، قرآن، مطالعه کیفی
  • زهرا عبدی خان، احمد برجعلی*، محمدرضا بلیاد، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مریم مشایخ صفحات 110-119

    این پژوهش با هدف، ارایه مدل ساختاری پیش بینی تاب آوری براساس تیپ های شخصیتی اینیاگرام با میانجیگری ساختار انگیزشی انطباقی در دانشجویان انجام شد.  روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در سال 1398 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003)، تیپ های شخصیتی (ریسو و هادسون، 1392)، و ساختار انگیزشی (کاکس و کلینگر، 1995) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Lisrel-V8.8 استفاده گردید. همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که تیپ های شخصیتی اینیاگرام بر تاب آوری با نقش میانجی ساختار انگیزشی انطباقی تاثیر غیرمستقیم دارد. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که برخی ویژگی های شخصیتی مانند بردباری، بخشندگی، سازگاری، سخت کوشی، کنجکاوی و قاطع بودن در رابطه می تواند به افراد کمک کند تا سطوح تاب آوری و ساختار انگیزشی بالاتری را تجربه کنند. بنابراین یافته های این پژوهش از لحاظ نظری و عملی در پرتو روند پژوهشی موجود مورد بحث قرار گرفته اند و پیشنهادهایی در هر دو حوزه نظری و کاربردی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تیپ های شخصیتی اینیاگرام، ساختار انگیزشی انطباقی
  • مینا محمودی تبار، اشکان عالی محمدی*، لیلا کردی بروجن، فاطمه پیرزاده، فریدون احمدی پور، مهراب جعفری، فرزانه صالحی صفحات 120-130
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین «اثربخشی درمان استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار منفی خودآیند و تحریک پذیری در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی» بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 3 ماهه بوده است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مراجعین مبتلا به اضطراب اجتماعی و حدود 300 نفر بودند که در شش ماه اول سال 1400 به مراکز مشاوره ای مسیح، بهروان و پناه واقع در شهرستان های اهواز و ایذه مراجعه کرده و برای درمان گروهی ارجاع داده شدند. از این میان نمونه مورد بررسی بر اساس پژوهش های قبلی به شیوه نمونه گیری در دسترس40 فرد مبتلا به اضطراب اجتماعی انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه افکار خودآیند منفی هولون و کندال (1980) و پرسشنامه تحریک پذیری کریک، هیتان، مارکووا و برییوس (2006) می باشد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مقایسه پیش آزمون و پس آزمون دوگروه یافته ها نشان داد که درمان استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معناداری بر افکار منفی خودآیند و تحریک پذیری در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی با P≤0/05 دارد و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری:

     نتیجه می گیریم که عامل درمان باعث ایجاد این تفاوت شده و به عبارتی درمان استرس مبتنی بر ذهن آگاهی باعث بهبود افکار منفی خودآیند و تحریک پذیری شده است.

    کلیدواژگان: درمان استرس مبتنی برذهنآگاهی، افکار منفی خودآیند، تحریک پذیری، اضطراب اجتماعی
  • جعفر اقلیمی، ذبیح الله مطهری خواه*، مرضیه پیله ور صفحات 131-139

    از دیدگاه مشهورشیعه خمس حقی است که خداوند به نفع بنی هاشم بر اموال مردم وضع کرده است اما امام خمینی بر این باورندکه: خمس ملک واحد و دارای مالک واحد است؛ آن مالک پروردگار متعال می باشد.مراد از زمان و مکان را برخی مقتضیات زمان و مکان می دانند به معنای این که احتیاجات واقعی در طول زمان تغییر می کند وهر احتیاجی که بشر دارد یک نوع تقاضا می کند  امام برخی شرایطی می دانند که از مجموعه تفکرات و اعمال انسان و تغییرات و وقایع تاریخی و طبیعی تحت تاثیر روابط سیاسی (داخلی و خارجی) و اجتماعی و اقتصادی، حاصل می شود و بر موضوعات و مصادیق و استنباط احکام فقهی تاثیر می گذارد،. احکام شرعی در یک تقسیم بندی کلی می توانند به سه دسته: «احکام اولیه»،‏‎ ‎و «احکام ثانویه» و «احکام حکومتی» تقسیم گردندکه زمان ومکان در هر سه قسم خصوصا قسم سوم نقش دارد تاثیر زمان و مکان در بسیاری از علوم مشهود و ملموس است، این معنی در علوم تجربی و انسانی آن قدر روشن است که برای بیان آن نیازی به توضیح و تمثیل نیست.حتی زمان و مکان در برخی از علوم الهی غیرنظری، مانند عرفان عملی نقش به سزایی دارد. خمس از احکامی است که می توان گفت شرایط زمان و مکان در متعلقات او خصوصا در مصرفش تاثیر بسزایی دارد در این نوشتار با روش کتابخانه ای نقش زمان و مکان در خمس  با هدف انطباق فقه با زمان حال بررسی شده است

    کلیدواژگان: خمس، زمان و مکان، تاثیرگذاری و احکام
  • گیتی برنج فروش اذر، فتاح ناظم*، صغری افکانه صفحات 140-165
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی و واکاوی ابعاد و مولفه های صلاحیت حرفه ای معلمان با استفاده از منابع و اسناد معتبر علمی و نظر خبرگان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کیفی و از نوع کاربردی و به روش اکتشافی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه منابع و مستندات علمی معتبر و همچنین متخصصان و خبرگان مرتبط با موضوع بود. حجم نمونه شامل منابع و مستندات مرتبط و در دسترس پژوهشگر و 15 نفر از متخصصان و خبرگان حوزه علوم تربیتی که بهروش هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود که روایی و پایایی آن انجام پذیرفت.  

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که در مرحله کدگذاری باز107 کد اولیه استخراج شد، در مرحله کدگذاری 18 کد محوری (مولفه) در قالب  50 گویه و در مرحله کدگذاری انتخابی 50 گویه، در قالب18 مولفه شامل شناخت یادگیرنده، دانش خودشناسی، دانش تخصصی، دانش برقراری ارتباط، دانش سازمانی، مهارت تدریس، مهارت برقراری ارتباط، مهارت  کار تیمی، مهارت فناورانه، مهارت ارزشیابی، توانایی تفکر خلاق، توانایی ذهنی/تحلیلی، توانایی تفکر انتقادی، توانایی رهبری، یادگیری مادام العمر، نگرش دانش آموز محوری، نگرش معلمی، خودباوری و دگر باوری مثبت، که در 4 بعد شامل دانش های حرفه ای، مهارت های حرفه ای، توانایی های حرفه ای، و نگرشهای حرفهای طبقه بندی شده اند. همچنین ویژگی فردی معلمان، ویژگیهای فردی، قوانین و مقررات، برنامه درسی، مدیریت، فناوری اطلاعات به عنوان عوامل موثر بر صلاحیت حرفه ای معلمان مطرح شدند. در خصوص زیرساختها، بسترها وتسهیل کننده های ارتقای صلاحیت حرفهای معلمان 37 مولفه استخراج گردید، علاوه بر این نتایج ارتقای مستمر و یادگیری مدوام به عنوان پیامدهای صلاحیت حرفهای معلمان معرفی شد و همچنین 29 مولفه با عنوان موانع اجرای مدل صلاحیت حرفهای مطرح گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش می توان برنامه ریزان درسی، سیاست گذاران حوزه آموزشی به ویژه متخصصان حوزه تربیت معلم، و همچنین معلمان، دانشجومعلمان و نومعلمان و مهارت آموزان ماده 28 را در خصوص ارتقای صلاحیت های حرفه ای کمک نماید.

    کلیدواژگان: ابعاد، اسناد معتبر علمی، خبرگان، صلاحیت حرفه ای، معلمان
  • مرسا آذر، فریبا کریمی*، محمد علی نادی صفحات 166-174
    هدف

    یکی از رویکردهای مناسب برای طراحی الگوی سبک مربی گری سازمانی، رویکرد انسان گرایانه است. بنابراین، هدف این پژوهش ارایه الگوی سبک مربی گری سازمانی با رویکرد انسان گرایانه برای مدیران دانشگاه آزاد اسلامی بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی منابع فارسی سال های 1385 تا 1398 و منابع لاتین سال های 1999 تا 2019بودند که از میان آنها  34 مقاله، 9 کتاب و 2 پایان نامه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی مدیران میانی دانشگاه های آزاد اسلامی ایران در سال 1399 بودند که از میان آنها 100 نفر با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی یادداشت برداری و ابزار بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از روش های کدگذاری توسط پژوهشگر به صورت دستی و برای تحلیل عاملی اکتشافی از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های بخش کیفی نشان داد که سبک مربی گری سازمانی با رویکرد انسان گرایانه دارای 16 شاخص در سه بعد بود؛ به طوری که ابعاد شامل تاکید بر روابط انسانی، اخلاق مداری و توسعه منابع انسانی بودند. یافته های بخش کمی نشان داد که بار عاملی هر سه بعد بالاتر از 90/0 و بار عاملی هر یک از شاخص ها بالاتر از 40/0 بود. همچنین، روایی همگرا بر اساس شاخص میانگین واریانس استخراج شده تایید و پایایی با روش آلفای کرونباخ برای هر یک از ابعاد بالاتر از 80/0 و برای کل آن 941/0 بدست آمد. علاوه بر آن، با توجه به بار عاملی ابعاد و شاخص ها الگوی سبک مربی گری سازمانی با رویکرد انسان گرایانه ترسیم شد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این پژوهش، برنامه ریزی برای بهبود سبک مربی گری سازمانی با رویکرد انسان گرایانه جهت استفاده از ابعاد و شاخص های موثر بر آن ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک مربی گری سازمانی، رویکرد انسان گرایانه، مدیران، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد طباطبایی، کرم اله دانش فرد*، کاوه تیمورنژاد صفحات 174-189
    هدف
    امروزه دانش و اطلاعات به عنوان  عامل تعیین کننده ای در موفقیت و قدرت رقابت پذیری سازمان ها تبدیل شده  است. کسب وکارهایی که بتوانند دانش موجود در سازمان خود را کسب کنند و از آن در راستای فرآیندهای کسب وکار استفاده نمایند، محصولات و خدمات این کسب و کارها از مزیتهای رقابتی مناسبی در بازار برخوردار خواهند بود هدف تحقیق حاضر بررسی طراحی مدل قابلیت سازی مدیریت دانش در سازمانهای امدادی می باشد.
    روش
    در این پژوهش از تکنیک دلفی فازی به شناسایی ابعاد قابلیت سازی مدیریت دانش و از تکنیک دیمتل فازی جهت بررسی روابط علت و معلولی مدل قابلیت سازی مدیریت دانش در سازمانهای امدادی و از تکنیک ANP فازی جهت تعیین اولویت عوامل استفاده می شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از تکنیک دلفی فازی به شناسایی ابعاد قابلیت سازی مدیریت دانش و از تکنیک دیمتل فازی جهت بررسی روابط علت و معلولی مدل قابلیت سازی مدیریت دانش در سازمانهای امدادی و از تکنیک ANP فازی جهت تعیین اهمیت و اولویت عوامل استفاده می شود. همچنین مورد مطالعه در این پژوهش سازمان های امدادی می باشد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که عامل استراتژی ها و اهداف مشخص در قابلیت سازی مدیریت دانش تاثیرگذارترین عامل در بین سایر عوامل، و عامل طراحی فرآیند های موثر جهت قابلیت سازی مدیریت دانش تاثیر پذیرترین عامل و در نهایت با اهمیت ترین عامل در بین سایر عوامل استراتژی  و اهداف مشخص در قابلیت سازی مدیریت دانش است.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از تکنیک دیمتل فازی و ANP فازی نشان می دهد پس از عامل استراتژی ها و اهداف مشخص در قابلیت سازی مدیریت دانش، عامل حمایت مدیران ارشد نسبت به بکارگیری مدیریت دانش تاثیرگذارترین و مهمترین عامل است در واقع مدیران سازمان به مثابه الگویی برای تمامی کارکنان سازمان هستند و باید نسبت به مدیریت دانش و مزایای آن در سازمان اطلاع کافی داشته باشند.
    کلیدواژگان: قابلیت سازی، مدیریت دانش، دیمتل فازی، ANP فازی، سازمانهای امدادی
  • راضیه نوروزی، سید عابدین حسینی آهنگری، محمدکریم صابری*، روناک حمزه ای، الهه طالبی قانع صفحات 189-197
    هدف

    توجه به چگونگی تربیت نیروی انسانی جهت اداره و انجام خدمات بهداشتی-درمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. انتظارات شغلی و نگرش هایی که دانشجویان در مورد آینده شغلی خود دارند باید به درستی شناخته شود، چرا که انتظارات شغلی و نقش آن در ایجاد اشتغال و در نتیجه رشد اقتصادی را نمیتوان نادیده گرفت. بدین منظور، داشتن اطلاعات در مورد وضع موجود و نگرش دانشجویان ضروری است. بر این اساس، این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایت دانشجویان رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور از رشته تحصیلی و دیدگاه آن ها در مورد رشته تحصیلی و آینده شغلی آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که بر روی دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاهای علوم پزشکی ارایه دهنده این رشته در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی که شامل دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، اهواز، بوشهر، تهران، تبریز، شهید بهشتی، کرمان، ایران و همدان است انجام شد. حجم نمونه مورد نظر برای این مطالعه 148 نفر برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود. بخش اول دربرگیرنده مشخصات دموگرافیک دانشجویان، بخش دوم در برگیرنده 8 سوال جهت سنجش رضایتمندی، 9 سوال برای بررسی دیدگاه دانشجویان در مورد رشته تحصیلی و 4 سوال برای سنجش دیدگاه آنها نسبت به آینده شغلی بود. نمرهبندی سوالات پرسشنامه براساس مقیاس لیکرت پنج درجه ای از خیلی زیاد (نمره 5) تا خیلی کم (نمره 1) بود. در نهایت، اطلاعات بدست آمده بوسیله آماره های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و آزمون های تحلیلی (t  مستقل و مجذور کای) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     رضایت کلی دانشجویان از رشته تحصیلی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی 44.51% گزارش شد. نحوه تدریس دروس عملی و تیوری، ویژگیهای فردی و شخصیتی اساتید و سطح علمی آنها از نظر دانشجویان متوسط ذکر شد. مهمترین عاملی که موجب ایجاد نگرش مثبت دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی می شود امکان خدمت به مردم و جامعه بود.

    نتیجه گیری

    افزایش امکانات و تجهیزات آموزشی، ارتقاء آگاهی آنها نسبت به این رشته و ایجاد شرایطی به منظور افزایش فرصت های شغلی در جهت افزایش میزان رضایت و علاقه به ادامه تحصیل و همچنین برنامه ریزی مناسب درسی در این رشته موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ادامه تحصیل، رضایت، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، رشته تحصیلی، دیدگاه دانشجویان
  • داود کیانوش، زهرا برومند*، علی رضائیان صفحات 198-207
    هدف

    دانشگاه ها در هزاره سوم میلادی با چالش های فزاینده ای روبرو هستند، حل و فصل این گونه چالش ها مستلزم برخورداری از مدیران رهبرگونه می باشد. حال اگر به هر نحوی، رهبری در دانشگاه ها مورد غفلت قرار گیرد و یا با بی تدبیری روبرو شود، به طور مستقیم بر کیفیت زندگی کاری کارکنان تاثیر مخربی خواهد گذاشت. هدف پژوهش، ارایه الگوی رهبری با رویکرد کیفیت زندگی کاری کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی استان اصفهان است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، کیفی، مطالعه کاربردی و روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمون می باشد. ابزار گرد آوری داده ها، مصاحبه بدون ساختار با 30 نفر از خبرگان که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها، جهت سبک رهبری (721 مصداق، 32  تم فرعی ، 14 تم اصلی) و جهت کیفیت زندگی کاری (273 مصداق ، 23 تم فرعی ، 17 تم اصلی) ارایه شد. نتایج حاصله منجر به ارایهی 6 سبک رهبری و 8 مولفه کیفیت زندگی کاری به عنوان محور کلی شد که بر اساس تعداد فراوانی محورهای کلی، مدل مفهومی رهبری دانشگاهی با رویکرد کیفیت زندگی کاری کارکنان ارایه گردید که توسط خبرگان مدیریت مورد تایید قرارگرفت.  

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت سبک رهبری با توجه به کیفیت زندگی کاری موجب ارتقای کیفی و توانمندی کارکنان را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: الگوی رهبری، رهبری، کیفیت زندگی کاری، دانشگاه آزاد اسلامی
  • الهه زایرزاده، فروغ جعفری*، رزیتا ذبیحی، کیانوش زهراکار صفحات 208-217
    هدف

    پرستاران زن به دلیل مشکلات فراوان مربوط به کار گاهی دچار تعارض کار- خانواده می شوند. در نتیجه، هدف این پژوهش ارزیابی مدل ساختاری اوقات فراغت توانمندمحور و تعارض کار- خانواده با میانجی گری تنظیم هیجانی پرستاران زن بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا همبستگی بود. جامعه پژوهش پرستاران زن بیمارستان های منطقه 2 شهر تهران در سال 1400 بودند. حجم نمونه 210 نفر تعیین که این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های اوقات فراغت توانمندمحور (پترسون و سلیگمن، 2004)، تعارض کار- خانواده (کارلسون و همکاران، 2000) و تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) بودند. داده ها با روش تحلیل مسیر در نرم افزار لیزرل تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که اوقات فراغت مبتنی بر خرد بر تعارض کار- خانواده، اوقات فراغت مبتنی بر تعالی بر بازداری هیجانی و بازداری هیجانی بر تعارض کار- خانواده در پرستاران زن اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P)، اما اوقات فراغت مبتنی بر خرد بر بازداری هیجانی و اوقات فراغت مبتنی بر تعالی بر تعارض کار- خانواده در آنان اثر مستقیم و معنادار نداشت (05/0>P). همچنین، اوقات فراغت مبتنی بر خرد و اوقات فراغت مبتنی بر تعالی با میانجی بازداری هیجانی بر تعارض کار- خانواده در پرستاران زن اثر غیرمستقیم و معنادار داشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته ها، برای کاهش تعارض کار- خانواده می توان زمینه را برای افزایش اوقات فراغت مبتنی بر خرد و اوقات فراغت مبتنی بر تعالی و کاهش بازداری هیجانی در پرستاران زن فراهم کرد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت توانمندمحور، تعارض کار- خانواده، تنظیم هیجانی، پرستاران زن
  • فاطمه کهکی، نورمحمد بخشانی*، محمدعلی فردین صفحات 218-226
    هدف

    بیماران دیابتی با مشکلات فراوانی در زمینه سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت مواجه هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت در بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع دو دارای پرونده در انجمن دیابت شهر زاهدان در فصل بهار سال 1400 بودند. پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای با روش مصاحبه انگیزشی آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش نسخه دوم پروفایل سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت (والکر و همکاران، 1995) و سیاهه تجدیدنظرشده سرسختی سلامت (گیبهارت و همکاران، 2001) بودند. داده ها با آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل تفاوت معناداری نداشتند (05/0>P). همچنین، روش مصاحبه انگیزشی در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت در بیماران دیابتی نوع دو شد (001/0>P).

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج این مطالعه، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش مصاحبه انگیزشی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه افزایش سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت در بیماران دیابتی نوع دو استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت، سرسختی سلامت، دیابت نوع دو
  • مقداد امینیان، سید محمد باقری*، مهدی روح الامینی صفحات 227-243

    توسعه سریع فناوری دیجیتال ، زندگی افراد را در زمینه های مختلف تغییر داده است کسب و کارها استفاده از شبکه های اجتماعی را به عنوانراهی برای کمک به ارتباط مشتریان و به منظور کسب اطلاعات درخصوص علایق و ویژگی های آن ها و همچنین ارایه خدمات به مشتریاندر یک محیط جذاب فناوری آغاز نموده اند. هدف از این پژوهش واکاوی عوامل موثر بر ارتقاء برند در حوزه شناختی، عاطفی و رفتاری در شبکه های اجتماعی بود. در انجام این مطالعه از روش دلفی و همچنین مقیاس سنجش لیکرت استفاده شد. نتایج حاصل از دورهای مختلف دلفی عوامل موثر بر ارتقاء برند از منظر خبرگان را هفت عامل محرک های تجاری اجتماعی، تجربه قبلی و ارزش های درک شده از تبلیغ وب های برند شده در زمره پیشایندها یا محرک های تجاری ادراکی و درگیری برند مشتری و نگرش نسبت به مقام برند در ابعاد نگرشی و در نهایت سلامت برند و روابط کسب و کار مشتری در زمره پیامدها یا همان ارتقاء برند تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: ارتقاء برند، شبکه های اجتماعی، محرک های تجاری ادراکی، نگرش، سلامت برند، روابط کسب و کار مشتری
  • علی صادقی*، احمد محمدپور، علی اولاد حمزه زاده صفحات 244-254
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش واکاوی مولفه های فرهنگ سازمانی اسلامی در آموزش و پرورش است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی و بنیادی است که با استفاده از روش تحلیل مضمون از 20 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان که به صورت غیر تصادفی ،گلوله برفی انتخاب شدند و با بکارگیری از نرم افزار maxqda12  جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد ؛فرهنگ سازمانی اسلامی دارای پنج بعد 1- انسانی 2- ارزشی 3- بینشی 4- معنایی 5- ساختاری می باشد . بعد انسانی دارای 13 مولفه(مردم داری ،پوشش اسلامی ،پاکیزگی و نظافت،سخت کوشی،تحمل مخاطره،خودکنترلی،نظم ،انصاف،فداکاری ،احترام متقابل،صداقت ،رشد و تعالی،رفتارخوب)، بعد ارزشی دارای 6 مولفه (گذشت ،اخلاص،حق گویی،تقوای الهی،جهت گیری ارزشی،پرهیز از دو رویی)، بعد بینشی دارای 5 مولفه (مسئولیت و اختیارات،امانت داری ،منزلت انسانی،پاسخگویی،سلوک در رفتار)، بعد معنایی دارای 6 مولفه (وجدان کاری،عدالت ،معنویت ،شرافت،لیاقت،ایمان به خدا) و بعد ساختاری با 7 مولفه(تحمل ابهام ،خلاقیت،اهداف مشترک،ثبات،ارتباطات ،یادگیری،ارزیابی) از ابعاد و مولفه های شناخته شده در این پژوهش است.

    نتیجه گیری

    جهت سنجش اعتبار با توجه به اینکه از منابع غنی جهت گردآوری داده ها استفاده گردید ، یافته های این پژوهش توسط خبرگان مورد مطالعه و بازبینی قرار گرفت و پس از اجرای فن دلفی نظرات اصلاحی آنان اعمال گردید. تا بتواند مقدمه ای برای ارائه مدل یا الگوی مناسب در آموزش و پرورش گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازمانی اسلامی، آموزش و پرورش
  • فاطمه همایی، شهناز خالقی پور*، حسن خوش اخلاق صفحات 255-263
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی فنون سایکودراما بر ابراز گری هیجانی و شایستگی اجتماعی در نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با  پیگیری دوماهه همراه با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان مبتلا به اضطراب اجتماعی در سال 1400 بود که 30 نفر از آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل  جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب اجتماعی نوجوانان لاجرکا (1999)، ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) و پرسشنامه شایستگی اجتماعی زو و جی (2012) استفاده شد. گروه آزمایش مداخله سایکودراما را در 10 جلسه به مدت 90 دقیقه دریافت کردند.
    یافته ها
    داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها نشان داد فنون سایکودراما بر ابرازگری هیجانی مثبت ، منفی و صمیمانه و شایستگی اجتماعی اثربخش است و این  تاثیر در ابرازگری هیجانی مثبت و صمیمانه و شایستگی اجتماعی دردوره پیگیری ثبات داشته است.
    نتیجه گیری
    بنابراین فنون سایکودراما می تواند برای ابراز هیجان و ارتقای شایستگی اجتماعی دانش آموزان  دارای اضطرب اجتماعی از طرف روان درمانگران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، سایکودراما، ابراز گری هیجانی، شایستگی اجتماعی
  • رضوان درخشیده، فرهاد امام جمعه*، ژیلا مشهدی، مریم یارمحمد توسکی صفحات 274-282
    هدف

    با توجه به اهمیت تحرک اجتماعی بین نسلی در زنان، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تحرک اجتماعی بین نسلی زنان بر اساس مولفه های سرمایه فرهنگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان شهر اراک در سال 1400 به تعداد 17496 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 379 نفر تعیین شد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند.ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی وپرسشنامه های محقق ساخته و مصاحبه حضوری بود و هدف  سنجش تحرک اجتماعی بین نسلی و سرمایه فرهنگی بودند که روایی صوری و اعتبار محتوا آنها با نظر خبرگان تایید و پایایی برای هر دوبخش پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 74/0 محاسبه شد.داده ها با روش ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سرمایه فرهنگی (718/0=r) و هر سه بعد آن شامل بعد اجتماعی (693/0=r)، بعد فناوری (587/0=r) و بعد فردی (561/0=r) با تحرک اجتماعی بین نسلی زنان رابطه مثبت و معنادار داشت (001/0>P). همچنین، سرمایه فرهنگی و هر سه مولفه آن به تفکیک توانستند 5/51 و 2/73 درصد از تغییرات تحرک اجتماعی بین نسلی زنان را پیش بینی کنند (001/0>P)

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش،با افزایش سرمایه فرهنگی تحرک اجتماعی بین نسلی زنان افزایش می یابد  بر این اساس می توان زمینه را برای بهبود و ارتقای سرمایه فرهنگی و مولفه های آن فراهم کرد تا شاهد بالا رفتن تحرک اجتماعی صعودی زنان باشیم .

    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی بین نسلی، سرمایه فرهنگی، زنان
  • اشرف السادات موسوی، مهتاب سلیمی*، رمضان جهانیان، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 283-292
    هدف

    با توجه به اهمیت خودرهبری در نظام های آموزشی به ویژه در نظام آموزش عالی، پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل مناسب خودرهبری اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی، آزاد اسلامی و پیام نور شهر کرج در سال تحصیلی 01-1400 به تعداد 1120 نفر بودند که 300 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه محقق ساخته خودرهبری اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی (31 گویه ای) بود که روایی آن با نظر خبرگان تایید و پایایی آن مناسب ارزیابی شد. داده های پژوهش حاضر با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-26 و Smart PLS-3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل خودرهبری اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی دارای 8 عامل شناخت خود، خودانگیزشی، خودکنترلی، اثربخشی، هدف گذاری، اصلاح و تحول، اخلاق مداری و خودشکوفایی بود که بار عاملی و میانگین واریانس استخراج شده همه آنها بالاتر از 60/0 و پایایی همه آنها با روش های ترکیبی و آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 بود. دیگر یافته ها نشان داد که مدل خودرهبری اعضای هیات علمی با رویکرد اسلامی برازش مناسبی داشت و اثر خودرهبری اعضای هیات علمی بر هر 8 عامل شامل شناخت خود، خودانگیزشی، خودکنترلی، اثربخشی، هدف گذاری، اصلاح و تحول، اخلاق مداری و خودشکوفایی مثبت و معنادار بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه حاکی از وجود هشت عامل موثر (شناخت خود، خودانگیزشی، خودکنترلی، اثربخشی، هدف گذاری، اصلاح و تحول، اخلاق مداری و خودشکوفایی) برای خودرهبری اعضای هیات علمی بود. بنابراین، برای ارتقای خودرهبری در آنان می توان زمینه را برای بهبود عامل های موثر شناسایی شده فراهم کرد.

    کلیدواژگان: خودرهبری، دانشگاه ها، هیات علمی، رویکرد اسلامی
  • مهدی علی محمدی قلعه کهنه، کمال خواجه پور بنادکی*، سید حمید شمع ریزی صفحات 293-300
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جایگاه محبت به اهل بیت (ع) در سبک زندگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش کتابخانه ای و توصیفی، تحلیلی بود.

    یافته ها

    از آیات و روایات فهمیده می شود که محبت به اهل بیت (ع)، در تکوین نظام هستی و در خلق و تدبیر جهان ، گردش زمین و آسمان، در مراتب افاضه فیض الهی و نیز در نظام تشریع اساس هدایت است، و دین و ایمان و رستگاری و نجات انسان ها با محبت اهل بیت علیهم السلام گره خورده است.

    نتیجه گیری

    بر این مبنا سبک زندگی فردی و اجتماعی، در تمام رفتارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی می تواند به پیروی از اهل بیت (ع) که متاثر از محبت به آنهاست، شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: محبت اهل بیت، نظام آفرینش، سبک زندگی، فردی واجتماعی، قرآن و روایات
  • حسین محی الدین شیخ الاسلامی، مهدیه صالحی*، مرجان جعفری روشن صفحات 301-308
    هدف

    مقاله حاضر به بررسی رابطه شدت علائم در بیماران کرونر قلبی با تنظیم شناختی هیجان و اسنادهای علی پرداخته است.

    مواد و روش ها

    نمونه این تحقیق شامل 216 بیماران مبتلا به کرونر قلبی بود. برای سنجش شدت علائم بیماری از نمره جنسینی، برای سنجش تنظیم شناختی هیجان از پرسشنامه گرانسفکی و کراجی (2001) و برای سنجش اسنادهای علی از پرسشنامه سلیگمن (1979) استفاده شد. مدل یابی معادلات ساختاری برای بررسی مدل های مفورض و بررسی روابط بین این متغیرها که براساس ادبیات پژوهش تدوین شده بودند، مورد استفاده قرار گرفت.جهت تدوین مدل علی شدت علائم بیماری، ماتریس همبستگی کلیه متغیرهای مورد پژوهش تهیه و تنظیم گردید و پس از تهیه ماترسی همبستگی با استفاده از نرم افزار AMOS محاسبات لازم انجام شد و برای مدل پیشنهادی تحلیل، روش های مختلف برازش اجرا گردید.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که از مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. و مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم همگی بر شدت علائم بیماری تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، می توان با آموزش تنظیم هیجانی مثبت و اسنادهای مثبت بر بهبود علائم بیماری کرونر قلبی اثرگذار بود.

    کلیدواژگان: آموزش شدت بیماری، تنظیم هیجانی مثبت، اسنادعلی، کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • مریم عبدوس، حمید شفیع زاده*، نادر سلیمانی صفحات 309-312
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد توانمندی آیندهپژوهی و عوامل موثر بر آن در بین مدیران آموزش سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی، به مطالعه شناسایی ابعاد توانمندی آیندهپژوهی و عوامل موثر بر آن در بین مدیران آموزش سازمان تامین اجتماعی پرداخته شد  و برای انتخاب نمونه از روش نمونهگیری هدفمند استفاده شد و 16 نفر از کلیه مدیران حوزه تامین اجتماعی و اعضای هیئت علمی تحت مصاحبه قرار گرفتند. سپس داده های حاصل از آن ها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل شد. برای تحلیل  داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد و روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بازبینی توسط اعضا، بررسی همکار، مشارکتی بودن پژوهش تضمین گردید.

    یافته ها

    نتایج نشاد داد ابعاد توانمندی آینده پژوهی مدیران آموزش شامل شایسته پروری، جانشین پروری، برنامه ریزی، مهارت ارتباطی و عوامل موثر بر آن شامل رهبری سازمان (تجربه و تخصص) و ساختار سازمان (روابط سازمانی و ارتباط با آینده پژوهان) می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین میتوان نتیجه گرفت که توانمندسازی آیندهپژوهی مدیران آموزش میتواند بر روی بسیاری از صفات شخصیتی و زندگی حرفهای مدیران  تاثیر مثبتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آیندهپژوهی، آموزش، توانمندسازی، تامین اجتماعی
  • محمد طالبی، حسین دهقان*، فیض الله نوروزی صفحات 318-328
    هدف

    ورود تکنولوژی و وسایل ارتباط جمعی درخانواده ها، تعاملات و ارزش های  اجتماعی خانواده ها را تحت تاثیر قرار داده است و موجب شده تا شاهد تغییراتی در رفتار و تعاملات اعضای خانواده باشیم. شبکه های اجتماعی مجازی و اینترنت به عنوان رسانه های نوین مهم ترین این تکنولوژی ها می باشد که در دنیای امروز ما به گونه ای نفوذ کرده است که نمی توان زندگی بدون آن را تصور کرد؛ رسانه های نوین با تاثیرگذاری بر شکل تعاملات افراد در هویت آنها بسته به نوع جامعه تاثیرات مثبت و منفی داشته است. با نظر به مباحث فوق پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی بر هویت اجتماعی خانواده های شهر تهران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    تعداد جامعه آماری برابر با 2915543 نفر و حجم نمونه محاسبه شده با استفاده از روش کوکران 384 نفر بوده که از این تعداد 375 نفر به تکمیل پرسشنامه محقق ساخته پژوهش پراخته اند. شیوه نمونه گیری ترکیبی از روش نمونه گیری تصادفی ساده و خوشه ای می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی بیانگر این است که هویت اجتماعی 1/94 درصد از شهروندان در سطح مثبت و بالا قرار گرفته است؛ در بین دو بعد هویت اجتماعی، هویت جمعی (8/80 درصد در سطح متوسط و متوسط به بالا) نسبت به هویت فردی (68 درصد متوسط و متوسط به بالا) در اولویت می باشد. میانگین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی نیز از دیدگاه  شهروندان 1 ساعت و 36 دقیقه در شبانه روز بوده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیات بیانگر این است که فرضیات مبنی بر تاثیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در هویت اجتماعی و هویت فردی و هویت جمعی تایید شده است و این تاثیر به صورت مستقیم و مثبت بوده است. میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی به ترتیب توانایی پیش بینی تغییرات متغیر هویت اجتماعی را در حالت کلی به میزان (43 درصد)، هویت فردی (56 درصد)، وحدت در مقابل اوضاع و احوال خارجی (28 درصد) و احساس فرد نسبت به حیات روانی خود (34 درصد)، هویت جمعی (46 درصد)، تعهد به نظم ارزشی و هنجاری (44 درصد) و تعلق به حیات اجتماعی (16 درصد) دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    در کل میزان استفاده از شبکه های اجتماعی باعث افزایش هویت اجتماعی شهروندان شهر تهران شده است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، هویت اجتماعی، هویت فردی، هویت جمعی، شهروندان شهرتهران
  • محدثه نعمتی، آرزو شمالی اسکویی*، هائیده صابری صفحات 321-332
    هدف

    این پژوهش با هدف، نقش واسطهای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین سرمایه روانشناختی با اهمالکاری تحصیلی در دانشآموزان تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه (دختر و پسر) منطقه 2 و 4 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 تشکیل دادند، که از میان 23552 دانش آموز، تعداد 400 نفر را روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای اهمالکاری تحصیلی (سولومون و راث بلوم، 1984)، سرمایه روانشناختی (مک گی، 2011) و خودکارآمدی تحصیلی (جینکس و مورگان، 1999) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Lisrel-V8.8 استفاده گردید. همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد سرمایه روانشناختی بر اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان تاثیر مستقیم دارد. همچنین نتایج نشان داد سرمایه روانشناختی بر اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان (از طریق نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی) تاثیر غیرمستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان اظهار داشت هر چقدر فرد از سرمایه روانشناختی و خودکارآمدی تحصیلی بیشتری بهره داشته باشد، میزان اهمالکاری تحصیلی کمتر خواهد بود. لذا توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.

    کلیدواژگان: اهمالکاری تحصیلی، سرمایه روانشناختی، خودکارآمدی تحصیلی
  • فریماه اکرمی، فرشاد محسن زاده*، کیانوش زهرا کار صفحات 322-329
    هدف

    در یک تعریف کلی و جامع، خیانت یا رابطه فرازناشویی، نقض پیمان فرضی یا تعیین شده زوجین در مورد انحصارطلبی عاطفی و یا جنسی برشمرده می شود.

    مواد و روش ها

    هدف پژوهش حاضر، ترکیب کمی نتایج این پژوهش ها با استفاده از تکنیک فراتحلیل است. در این فراتحلیل، ده پژوهش واجد شرایط که طی سال های 1390 تا 1399 انجام شده اند، با نرم افزار CMA2 مورد بررسی قرار گرفتند. پژوهش های منتخب به روش پیمایشی و با به کارگیری ابزار پرسشنامه ی استاندارد سوالات نگرش به خیانت زناشویی (واتلی) و سبک های دلبستگی (هازن و شیور) در جوامع آماری متفاوت به انجام رسیده اند.

    یافته ها

    در مورد چرایی و چگونگی درگیر شدن افراد در روابط فرازناشویی تحقیقات مختلفی به انجام رسیده و تاثیر عوامل روانی چون سبک های دلبستگی، صفات شخصیت و طرحواره های ناسازگار اولیه بررسی شده اند اما نتایج تحقیقات درباره شدت تاثیر این عوامل روانی متفاوت است.

    نتیجه گیری

    نتایج ارزیابی آماری، ناهمگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات موردبررسی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: گرایش به روابط فرازناشویی، سبک های دلبستگی، فراتحلیل
  • کبری حاجلوئی، محبوبه عبداللهی*، فتاح ناظم صفحات 333-342
    هدف

    امروزه جامعه نیازمند الگوهای نوین و برنامه درسی خلاق آموزشی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های برنامه درسی مبتنی بر پرورش خلاقیت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان آموزش وپرورش و دانشگاهی برنامه درسی مبتنی بر پرورش خلاقیت استان قم در سال 1400 بودند. حجم نمونه طبق اصل اشباع نظری 12 نفر تعیین که با روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بود که روایی صوری آنها با نظر خبرگان غیرعضو پژوهش تایید و پایایی آنها با روش ضریب توافق بین کدگذارها 64/0 محاسبه شد. داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار Maxqda تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل ها نشان داد که برنامه درسی مبتنی بر پرورش خلاقیت 6 بعد، 22 مولفه و 119 شاخص داشت؛ به طوری که شامل ابعاد پویایی مدارس (با مولفه های آینده نگری، واقعیت گرایی، رقابت پذیری و تفکر سیستمی)، درس پژوهی (با مولفه های دانش حرفه ای، فرهنگ یادگیری و تفکر انتقادی)، مدیریت آموزشی (با مولفه های توانایی های معلمان، رفع نیازها و امکانات آموزشی)، سازمانی- فردی (با مولفه های انگیزشی، سازمانی و تصورات غلط)، بهسازی آموزشی (با مولفه های برنامه ریزی آموزشی، توانمندسازی، مدیریت معلمان، عوامل خانوادگی و ساختار سازمانی) و بهبود یادگیری (الگوسازی، کارآیی آموزشی، علمی گرایی و یادگیری پایدار) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ابعاد و مولفه های شناسایی شده برای برنامه درسی مبتنی بر پرورش خلاقیت، برنامه ریزی برای بهبود برنامه درسی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، پرورش خلاقیت، پویایی مدارس، بهسازی آموزشی، بهبود یادگیری
  • ام البنین کارگر فلاح، حبیب الله کریمیان*، منصور شریفی صفحات 343-356

    رشد و توسعه جوامع جهانی به خصوص در دهه های اخیر اگرچه پیشرفت های شگرفی را در عرصه های مختلف به همراه داشت و نوع بشر را به آرامش نسبی نزدیک کرد، اما رسیدن انسان به این دستاوردها به بهای شکستن پل های پشت سرش تمام شد و جهان را به ناگاه در یک دوره کوتاه با رشد فزاینده تخریب محیط زیست روبرو نموده است. یکی از بسترهای رشد انسان توسعه پایدار است که تحقق آن نیازمند توسعه همه جانبه هماهنگ و همسو با طبیعت است. پس پژوهش حاضر با هدف بررسی اعتماد، مشارکت اجتماعی و سرمایه فرهنگی بر سبک زندگی سبز انجام شد. روش پژوهش حاضر پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه بود.  جامعه آماری این تحقیق  کلیه زنان خانهدار ساکن در شهر تهران بودند، که با روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با رگرسیون و با نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان داد؛ بین سرمایه فرهنگی و سبک زندگی سبز رابطه معنیدار و مثبت وجود دارد. بین اعتماد اجتماعی و سبک زندگی سبز رابطه معنیدار و مثبت وجود دارد و همچنین بین مشارکت اجتماعی و سبک زندگی سبز رابطه معنیدار و مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی سبز، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • محمد پورکمالی، حسن امیری*، کوروش پارسا معین، فرزانه بیک زاده عباسی صفحات 357-365
    هدف

    امروزه با گذار از اقتصاد صنعتی به سوی اقتصاد دانش بنیان، ارزش اقتصادی نیروی انسانی در سازمان بیش از پیش مشهود است. هدف از پژوهش حاضر ارزش گذاری ریالی کارکنان بانک پاسارگاد بر اساس الگوی ارزش گذاری کارکنان در شبکه بانکی کشور بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کمی و با استفاده از روش توصیفی-مقطعی انجام شد. با استفاده از فرمول کوکران و با در نظر گرفتن حجم جامعه 1800 نفر، در سطح خطای5%، 320 نفر از کارکنان بانک پاسارگاد به شکل تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. به منظور ارزش گذاری کارکنان از چک لیست برگرفته از مدل ارزش گذاری کارکنان شبکه بانکی کشور استفاده شد. این چک لیست شامل 4 مولفه کلی (مولفه های فردی و شخصیتی، صلاحیت های حرفه ای، توانمندی های اجتماعی و هزینه های سازمانی) و 29 زیر مولفه می باشد. ارزش گذاری ریالی کارکنان نیز بر اساس درآمد سالانه مجموعه بانک پاسارگاد صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، میانگین امتیاز کسب شده توسط کارکنان مورد مطالعه 68/10±38/109 بود. ارزش ریالی هر امتیاز در الگوی ارزش گذاری کارکنان 56.715.063 ریال برآورد شد. بر اساس امتیاز اکتسابی، 4/79 درصد از کارکنان بازدهی مطلوب و 3/6 درصد از کارکنان بازدهی متوسط داشتند. در مجموع 46 کارمند کلیدی (3/14%) با بازدهی بسیار بالا شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر اغلب کارکنان در مجموعه بانک پاسارگاد از بازدهی مطلوبی برخوردارند. مسئولین و تصمیم گیران این مجموعه با برنامه ریزی جهت ارتقای کارکنان با بازدهی متوسط و حفظ کارکنان کلیدی می توانند منجر به بهره وری هر چه بیشتر این مجموعه مالی شوند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری منابع انسانی، شبکه ی بانکی، ارزش ریالی
  • آمنه باقری* صفحات 366-383
    هدف
    این نوشتار به بررسی ابعاد مختلف سبک زندگی در آثار اطباء و حکمای تمدن اسلامی پرداخته و تاثیر آن را بر سلامتی افراد جامعه ترسیم کرده است. با عنایت به مبانی حکمی طب سنتی، شاکله اصلی سبک زندگی از دیدگاه اطباء تمدن اسلامی مبتنی بر سه روش رعایت اصول حفظ الصحه، بهره گیری از داروهای طبیعی و اعمال یداوی بوده است که مهمترین بخش آن به رعایت اصول حفظ الصحه یا سته ضروریه می پردازد. این شش اصل شامل هوا، غذا، خواب و بیداری، حرکت و سکون، احتباس و استفراغ و اعراض نفسانی است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مبتنی بر روش کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی بوده و مواد آن آثار و کتب اطباء و حکمای تمدن اسلامی است.
    یافته ها
    رعایت این اصول موجب اصلاح سبک زندگی شده و سلامتی فرد را در پی خواهد داشت. چنانکه مزاج فردی بر اثر عدم رعایت این اصول شش گانه از اعتدال خارج شده باشد، بایستی ابتدا با اصلاح سبک زندگی که استوار بر این اصول است، اصلاحات مزاجی صورت پذیرد و سپس سایر تجویزات انجام شود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اثربخشی رعایت اصول بهداشت پیشگیرانه در ممانعت از ابتلا به بیماری، اصلاح سبک زندگی بر پایه اصول شش گانه ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، حفظ الصحه، ادویه، اعمال یداوی
  • فرنیا جوادی لاریجانی، مینا مجتبایی*، مهدی مقدسی، محمد حاتمی صفحات 367-376
    هدف

    بیماری اسکلروز چندگانه (MS) رو به افزایش است. به دلیل اثرات تقابلی شرایط روانشناختی افراد با شدت و عود بیماری انتخاب رویکرد درمانی مناسب اهمیت دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی گشتالت تراپی، فعال سازی رفتاری و پلاسیبو بر کاهش افسردگی زنان مبتلا به MS عودکننده- فروکش کننده (RR-MS) انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی روی 60 زن مبتلا به RR-MS مراجعه کننده به کلینیک ام اس بیمارستان رسول اکرم تهران در سال 1398-1399 انجام شد. پس از غربالگری اولیه و شناسایی افراد واجد شرایط، شرکت کنندگان بصورت تصادفی به چهار گروه مساوی (سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل)  تخصیص یافتند. گروه گشتالت تراپی و فعالسازی رفتاری 8 جلسه 90 دقیقه ایی یکبار در هفته رواندرمانی دریافت نمودند. در این مدت گروه پلاسیبو از کپسول های 250 میلی گرمی آرد برنج روزانه یک عدد استفاده کردند. گروه کنترل مداخله ایی دریافت نکرد. تمامی گروه ها در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه افسردگی بک و همکاران (1996) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از SPSS-25  و روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    اجرای گشتالت تراپی و فعال سازی رفتاری در مقایسه با پلاسیبو و کنترل کاهش میانگین نمرات افسردگی در مراحل پس آزمون و پیگیری را درپی داشت (p<0/05). درحالیکه گشتالت تراپی و فعال سازی رفتاری تفاوت معناداری با هم نداشتند.

    نتیجه گیری

    گشتالت تراپی و فعال سازی رفتاری در کاهش افسردگی زنان مبتلا به RR-MS اثربخش بودند و تفاوتی با یکدیگر نداشتند. پلاسیبو اثری بر کاهش افسردگی این زنان نداشت.

    کلیدواژگان: گشتالت تراپی، فعال سازی رفتاری، پلاسیبو، افسردگی، اسکلروز چندگانه
  • محمد الهی، سهیلا پایان، مجتبی رضایی راد* صفحات 384-390
    هدف

    رضایت زناشویی یکی از مهمترین عوامل پیشرفت و دستیابی به اهداف زندگی است. شبکه های اجتماعی توانسته با جایگزینی ارزش های مدرن به جای ارزش های سنتی، سبک جدیدی از زندگی را ترویج و چالش جدی در الگوهای رفتاری زوجین ایجاد نمایند این مطالعه به منظور بررسی رابطه بین نظارت بر همسر در شبکه مجازی و اعتماد به همسر با رضایت زناشویی در پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 200 نفر از  پرستاران متاهل شاغل در  بیمارستان یحیی نژاد بابل انجام شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه های رضایت زناشویی رجبی (1388)، مقیاس اعتماد رمپل (1986) نظارت بر همسر در شبکه مجازی فارگیا (2013) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با ارتقاء یک واحد از متغیر اعتماد به همسر، میزان رضایت زناشویی پرستاران 162/1 واحد افزایش می یابد؛ اما با ارتقاء یک واحد از متغیر نظارت بر همسر در شبکه های مجازی، میزان رضایت زناشویی پرستاران  232/0 کاهش می یابد. همچنین با توجه به بتای محاسبه شده، اعتماد به همسر با بتای 734/0 قوی ترین پیش بینی کننده میزان رضایت زناشویی پرستاران بوده و سپس نظارت بر همسر در شبکه های مجازی با بتای 131/0- به طور معکوس می تواند میزان رضایت زناشویی پرستاران را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد بین نظارت بر همسر در شبکه های مجازی با رضایت زناشویی رابطه معکوس و منفی دارد و با اعتماد به همسر رابطه مستقیم و مثبت دارد.

    کلیدواژگان: نظارت بر همسر در شبکه مجازی، اعتماد به همسر، رضایت زناشویی
  • نسرین توکلی*، بابک ذرات نوری صفحات 391-400
    هدف
    بررسی اخلاقیات و سبک زندگی یوگایی بر اساس آموزه های پاتانجلی در کتاب یوگاسوتره به عنوان کتاب اصلی و محوری در تعالیم یوگا و نشان دادن ناکارآمدی سبک زندگی یوگایی برای زندگی انسان در جهان معاصر.       
    مواد و روش ها
    این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با روش کتابخانهای بر اساس مطالعه کتاب یوگاسوتره و تفاسیر مهم آن و کتب و مقالات علمی مربوط به اخلاقیات و سبک زندگی یوگایی انجام شده است.
    یافته ها
    هدف یوگا در هم شکستن تمام تعلقات یوگی نسبت به مادیات، و فرونشاندن تموجات ذهنی، نفسانی و عاطفی در هر شکل و درجهای است. این مکتب توجهی به ابعاد گوناگون زندگی و ساحت وجودی انسان نداشته و رهایی از ماده اولیه یا پراکریتی و تمام مظاهر آن از جمله ذهن را به عنوان غایت خود معرفی مینماید. مکتب یوگا با تکیه بر نظریات تناسخ و کارما و همچنین سبک زندگی زاهدانهاش، نسبت به ابعاد گوناگون فردی و اجتماعی انسان بی توجه میماند. بر این اساس کل مکتب یوگای کلاسیک بر اساس غایتی که در نظر دارد، دارای اخلاقیات و سبک زندگی زاهدانه به روشی کاملا افراطی است.
    نتیجه گیری
    از آنجائیکه داشتن یک زندگی کامل وسالم در جهان معاصر بدون درنظرگرفتن ابعاد گوناگون زندگی فردی و اجتماعی انسان، ناممکن بنظر میرسد میتوان نتیجه گرفت که اخلاقیات و سبک زندگی یوگایی با شرایط زندگی انسان در جهان معاصر  به اندازه کافی سازگار نمیباشد.
    کلیدواژگان: اخلاقیات یوگایی، پاتانجلی، سبک زندگی یوگایی، یوگا، یوگاسوتره
  • فرخنده منصوریان، سید سعید لواسانی*، حسین یزدی صفحات 401-412
    هدف

    هدف از این پژوهش آن است که پیامدها ودلایل تربیتی عشق از منظر سهروردی آشکار شود تا انسان بارشد وشکوفایی عشق در نفس خویش بتواند مراحل تربیتی را به منظور صعود به عالم ملکوت ووصول به نورالانوار طی کند. مهمترین دلایل تربیتی عشق ،(سعادتمندی نفس، عبادت حق ، معرفت ومحبت، فنای عاشق، صبر بردشواری راه عشق، ترک خودبینی، اجتناب از نفسانیات، عقل ورزی) می تواند انسان را به کمال مطلق واصل کند.اما نکته مهتر کشف مصداق های تربیت عرفانی از دعا ومناجات حضرت سیدالشهدا علیه السلام ، تحولی عظیم در آگاهی وبصیرت ودرک حقیقت انیت وپالایش انانیت  ایجاد خواهد کردو وصول به کمال نهایی ورستگاری را تسریع خواهد نمود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و حوزه پژوهش، با استفاده از منابع چاپی و الکترونیکی معتبر علمی ومرجع، پیرامون آراء مکتب اشراقی سهروردی در باره عشق  ودعای غنی و سرشار از عشق وعرفان عرفه اباعبدالحسین علیه السلام و با رویکرد روش کتاب خانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های نظری پژوهش مبین این است که؛ عشق جزئی از ماهیت وجودی انسان است و ابزار تربیت منتج از عشق حقیقی برای رسیدن به درجات اعلای الوهیت، مقدمه و سعادت نفس ذیمقدمه است؛ به این دلیل  جریان جاری عشق در مراحل خلقت و حیات انسان در برابر اضداد درونی و بیرونی با هدفمندی به سوی مبدا نورالانوار نیازمند رهنمود از سوی مربی و رهبر در قالب تربیت نیروهای روحی، روانی و حتی جسمانی از طریق عقل، معرفت النفس، حقیقت وجود تقویت ایمان قلبی است.

    نتیجه گیری

    مکتب فلسفی شیخ اشراق (سهروردی) که تلفیقی از حکمت بحثی و ذوقی و مبتنی بر عقل و کشف و شهود است .وی در بحث عشق و مراتب و منازل مختلف آن به شکل رمزی و تمثیلی سخن گفته است. شیخ اشراق  اساس و پایه جهان را بر عشق استوار دانسته، ومعتقد است عشق در همه موجودات جهان به طور فطری جاری و ساری است.

    کلیدواژگان: حکمت اشراق، عشق، تربیت، عرفه، رستگاری
  • فرشته فلاحتی نژاد، امیرحسین مهدیزاده*، عباس قلتاش، علیرضا عراقیه، بتول فقیه آرام صفحات 413-437
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اعتبارسنجی ابعاد و مولفه های الگوی یاددهی- یادگیری برای دانش-آموزان دوره دوم ابتدایی (مورد مطالعه شهر تهران) بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نظر طرح، جزو پژوهشهای کمی است. که از روش پیمایشی بهمنظور اعتباریابی الگوی مذکور استفاده گردید. جامعه آماری شامل خبرگان و آموزگاران باتجربه در حوزه تدریس در دوره ابتدایی بود. که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی طبقهای 384  نفر از خبرگان و آموزگاران باتجربه در حوزه تدریس در دوره ابتدایی به عنوان نمونه انتخاب شد. در این مطالعه ابزار از پرسشنامه محققساخته استفاده شده است. که با استفاده از روش همسوسازی، اعتبار داده ها مورد تایید قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ابعاد و مولفه های شناساییشده به میزان زیادی قابل اعتمادند؛ بنابراین میزان اعتبار مولفه های حاصل شده در این پژوهش مورد تائید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    همچنین نشان داد هر 38 مولفه دارای رتبه یکسانی نبوده و از لحاظ اهمیت در سطوح مختلفی قرار دارند بهطوریکه مولفه های عوامل نگرشی و بدیعهپردازی دارای بیشترین اهمیت و بعد از آن مولفه حل مسئله اهمیت دوم را دارد ولی مولفه های محتوای ارزشی، عوامل اجتماعی، یادگیری اکتشافی و کاوشگری به شیوه حقوقی، دارای کمترین اهمیت می باشند.

    کلیدواژگان: ابعاد و مولفه ها، دانش آموزان، یاددهی- یادگیری
  • سید مهدی نیارئیس، زهره سعادتمند*، جهانبخش رحمانی صفحات 438-446
    هدف

    نظریه اعتدال در حیطه اخلاق از تقریرهای اخلاق فضیلت طلبانه به شمار می آید. در این منظر اعتدال گرایی در قرآن یک گفتمان است. دال متعالی در این گفتمان تعادل و توازن همه جانبه است و دال های شناور دیگر حول آن مفصل بندی و معنایابی می-شوند.

    مواد و روش ها

    جمع آوری اطلاعات موردنیاز نیز کتابخانه ای-اسنادی است.

    یافته ها

    مقاله با روش تحلیل و تفسیر موضوعی و بهره گیری از انواع روش های کدگذاری و با استفاده از چارچوب نظری تشکیک ملاصدرا در پی دستیابی به هدف خود یعنی بررسی اعتدال در آموزه های قرآنی به منظور تمهید مقدمات برای ارائه استلزامات تربیتی است.

    نتیجه گیری

    نتیجه مقاله آن است که نگرش تربیتی اعتدال قرآنی زمینه رشد متوازن همه طیف های جامعه و تحقق مناسب ارزش-های اجتماعی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: اعتدال، آموزه های قرآنی، ساحت تربیتی، عقلانیت محوری، تکثر اندیشه، کرامت انسانی
  • کیهان بیگی، علیرضا افشارنژاد*، مریم مجیدی، سیروس تدبیری صفحات 447-462

    در دنیای پر رقابت امروزی، برای دستیابی به استعدادها، سازمان ها باید دیدگاهی فراتر از جایگزینی ساده نیروی کار داشته باشند. به همین دلیل برخی از صاحبنظران، موضوع جانشین پروری را دومین چالش اساسی پیش روی سازمان های امروزی قلمداد میکنند و بر این باورند که اگر سازمان ها، برنامه های مدون استراتژیک برای آن به ویژه در مشاغل کلیدی نداشته باشند، با مشکلات بسیاری روبرو خواهند بود. در این راستا، هدف این پژوهش، طراحی مدل جانشینپروری در سازمان گمرک با رویکرد داده بنیاد میباشد.  این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده و به منظور گردآوری اطلاعات، با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند با15 نفر از خبرگان شامل اساتید دانشگاه اموراقتصادی و دارایی و مدیران سازمان گمرک مصاحبه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد.  نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج بالغ بر 267کدباز، 102خرده مقوله یا مفهوم و 21مقوله استخراج و ویژگیهای آنها شناسایی شد که بکارگیری و توجه به همه آنها به صورت توامان می تواند شرایط دستیابی به جانشین پروری را فراهم کند. براساس نتایج این پژوهش، مقوله اصلی در این پژوهش را جانشینپروری در سازمان گمرک تشکیل میدهد. همچنین  شرایط علی شامل ایجاد انگیزه و روحیه در کارکنان، ارتقا سازمان، تامین منابع انسانی مورد نیاز سازمان در اینده، ماندگاری تجارب و مهارتها در سازمان، امکان ایجاد خلا و وقفه در کار گمرک، ارائه خدمات با کیفیت بالا و پیچیدگی و منحصر بفرد بودن سازمان گمرک میباشد. پیامدهای بدست آمده در این پژوهش عباتند از: ایجاد انگیزه و خلاقیت، بهره وری و اثربخشی سازمان، توسعه سازمان و حصول به اهداف سازمانی و افزایش دانش و اگاهی که در صورت به کار بستن راهبردهای اموزش و افزایش مهارت، منابع اطلاعات سازمانی، مدیریت منابع انسانی، تدوین استراتژی و نظام جامع جانشین پروری و  فرهنگ سازی برای حصول جانشینپروری در سازمان گمرک امکان دستیابی به آنها فراهم است که در این میان عوامل داخلی و عوامل خارجی می تواند زمینه اجرای آنهارا فراهم آورد گرچه چالشها و موانع موجود از قبیل ضعف مدیریتی در جانشین پروری، سیاست زدگی و فشارهای بیرونی  در گمرک ممکن است این روند را کند نماید که می بایست در جهت برطرف کردن و کاهش اثرات زیانبار آن چاره اندیشی شود.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، سازمان گمرک، نظریه داده بنیاد
  • سیده زینب موسوی، محمود صباحی زاده*، کلثوم نامی، آتسا پارساپور صفحات 472-480
    هدف

    مهمترین هدف افراد جامعه از تحصیل داشتن یک شغل مناسب است و اگر مشاوره های تعیین رشته تحصیلی به موقع انجام شود، جامعه با مشکلی به نام تحصیلکردگان جویای کار مواجه نمیشود. این پژوهش با هدف طراحی الگوی هدایت شغلی دانش آموزان دوره ابتدایی بر اساس استعدادهای فردی (مورد: استان هرمزگان) انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، بر حسب نوع اجرا آمیخته اکتشافی بود.

    مواد و روش ها

    . جامعه آماریای تحقیق را خبرگان و متخصصان و صاحب نظران حوزه هدایت شغلی تشکیل دادند. ابزار جمع آوری داده از طریق مصاحبه بوده که پس از انجام 15 مصاحبه، کدها به حد اشباع نظری رسیدند.

    یافته ها

    پس از کد گذاری مرحله اول در نرم افزار MAXQDA تعداد 41 کد اولیه در قالب 9 مولفه و 3 بعد (فردی، آموزشی و سیستمی) هدایت شغلی دانش آموزان دوره ابتدایی براساس استعدادهای فردی بدست آمد.

    نتیجه گیری

    لذا، آموزش و پرورش با افزایش کیفیت آموزش و تجهیزات مدارس ابتدایی، الزامی نمودن ایجاد پرونده های استعداد و علایق وضعیت دانش آموزان توسط مدارس، استخدام مشاور و مربی پرورشی، آگاهی بخشی از مشاغل گوناگون، برگزاری دوره های ضمن خدمت در زمینه نحوه آموزش هدایت شغلی به دانش آموزان دوره ابتدایی و  نسبت به در دستور کار قرار دادن هدایت شغلی در دوره ابتدایی اقدام نماید.

    کلیدواژگان: الگو، هدایت شغلی، استعداد فردی، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • علی احمدی* صفحات 481-490
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه و اولویتبندی مولفه های هوش هیجانی و سبک زندگی در ورزشکاران نخبه تیمی و انفرادی شهر کرمانشاه بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع علی مقایسهای است. جامعه آماری پژوهش کلیه ورزشکاران نخبه تیمی و انفرادی شهر کرمانشاه بودند که 160 نفر از ورزشکاران نخبه تیمی و انفرادی به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه هوش هیجانی ویزینبرگ (1998)  و سبک زندگی لعلی و همکاران (1392) بود. از آمار توصیفی (میانگین، احراف استاندارد و..) و استنباطی (کلوموگروف اسمیرنوف، آزمون فریدمن) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی ورزشکاران نخبه تیمی و انفرادی شهر کرمانشاه تفاوت وجود داشت. همچنین، بین اولویت بندی مولفه های سبک زندگی و هوش هیجانی در بین ورزشکاران نخبه انفرادی و تیمی نیز تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود سازه هوش هیجانی و سبک زندگی تاثیر مثبتی بر زندگی و عملکرد ورزشکاران نخبه شهر کرمانشاه خواهند داشت.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک زندگی، همدلی، خود انگیزشی، ورزشکاران نخبه
  • حسین شرفی، میرحسن سید عامری صفحات 491-499
    هدف

    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی نقش تئوری تبادل رهبر- پیرو در ارتباط بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی در کارکنان وزارت ورزش و جوانان ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق تمامی کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور در سال 1397 برابر با 886 نفر می باشد. طبق جدول کوکران،268 نفر، نمونه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند (n=268). ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد سبک رهبری تبادل رهبر- پیرو لایدن و ماسلین (1998)، عدالت سازمانی نیهوف و همکاران (1993)، رضایت شغلی مینه سوتا (1967) بود. برای آزمون فرضیات پژوهش، از آمار استنباطی و برای تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدل معادلات ساختاری از نرم افزار PLS Smart، نسخه 3 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عدالت سازمانی با رضایت شغلی ارتباط مثبت و معنی داری دارد. همچنین نقش تعدیل گری سبک رهبری تبادل رهبر- پیرو در ارتباط با افزایش ارتباط بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی نیز مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    مدیران وزارت ورزش و جوانان با بکارگیری سبک رهبری تبادل رهبر- پیرو می توانند باعث بروز رفتارهای فرانقش در کارکنان و افزایش ارتباط بین عدالت و رضایت شغلی کارکنان و در نتیجه افزایش بهره وری این وزارتخانه شوند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رضایت شغلی، سبک رهبری تبادل رهبر- پیرو، مدل سازی، وزارت ورزش و جوانان
  • احمدعلی نوذری، امیر وطنی*، مجید قورچی بیگی صفحات 500-509

    در شرع مقدس اسلام برای رعایت حجاب دستوراتی صادر گردیده وهمانگونه که برای دیگر دستورات صادر شده از ناحیه شارع مقدس، پاداش و مجازات اخروی و در برخی موارد مجازات دنیوی نیز تعیین گردیده، یعنی اعمال واجب و مستحب، مستحق پاداش و اعمال حرام استحقاق مجازات را دارند. مجازات های دنیوی در خصوص عدم رعایت حجاب شرعی و تخلف از دستورات دین مورد بررسی قرار گرفته، که آیا می توان برای سرپیچی از دستور شرع مقدس در موضوع حجاب، جرم انگاری نمود؟ و یا حاکمان اسلامی می توانند با وضع قوانین افرادی که حجاب را رعایت نمی کنند، مجازات نمایند؟ این پژوهش در ابتدا با مطالعه منابع در صدد بررسی پدیده عدم رعایت حجاب و ادله جرم انگاری آن در فقه امامیه و احکام حقوقی ایران با شیوه توصیفی و کتابخانه ای است و با بررسی نظرات موافق و مخالف راهکارهای اجرایی و نظری برای همسویی و یکپارچه سازی نظرات فقهی و حقوقی ارائه می نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که با نگرشی پویا و جهان شمول به فرامین اسلام می توان با دلایل عقلی و نقلی متناسب با اقتضاء زمان، موجبات توسعه پایدار جامعه را در پیمودن راه صحیح فراهم آورد.

    کلیدواژگان: حجاب، جرمانگاری، ماده 638، عفاف
  • ساناز عزیز محمدی، بهشته نیوشا*، سیدمحمود میرزمانی بافقی صفحات 522-529
    هدف

    شناسایی پیشایندها و عوامل تاثیرگذار بر روی ظرفیت دانش آموزان در برخورد با چالش ها و موانع تحصیلی که موجب اشتیاق تحصیلی می شود، امری ضروری است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش ارزیابی شناختی و کنجکاوی معرفت شناختی در پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه موردمطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو شهرستان بهارستان سال تحصیلی 1401-1400 بودند؛ که بر اساس جدول گجرسی و مورگان (1971) تعداد 320 نفر از دانش آموزان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه پرسشنامه ارزیابی شناختی پنتریج و دیگروت (1990)، کنجکاوی معرفت شناختی لیتمن و همکاران (2010) و اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی  بین ارزیابی شناختی(666/0=r) و کنجکاوی معرفت شناختی(535/0=r) با اشتیاق تحصیلی مثبت و معنی دار بود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    آشنایی با نقش ارزیابی شناختی و کنجکاوی معرفت شناختی و تاثیر و ارتباط این متغیرها بر اشتیاق تحصیلی در برنامه  ریزی های آموزشی ضروری است.

    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، کنجکاوی معرفت شناختی، اشتیاق تحصیلی، دانش آموزان
  • محمدعلی ورزی درونکلا، سیف الله فرزانه*، ابوالقاسم حیدرآبادی صفحات 546-563
    هدف

    این پژوهش به دنبال بررسی عوامل اجتماعی موثر بر رانت خواری و ارائه یک مدل بهینه بوده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران میانی ادارت کل استان مازندران تشکیل می دهند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. بر این اساس حجم نمونه برابر با 378 نفر برآورد شد و پرسشنامه ها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی در جامعه نمونه توزیع گردید. برای تجزیه و تحلیل داده-ها از نرم افزار تحلیل آماری SPSS و لیزرل (Lisrel)  استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد فردگرایی، عدم اعتماد، نوع روابط رسمی و غیر رسمی، ضعف سیستم نظارتی و عدم شفافیت اطلاعات  رابطه معناداری دارد. نتایج مدل تدوینی برای تبیین تغییرات میزان رانتخواری در ادارات استان مازندران نشان دهنده تاثیر معنادار متغیر بیرونی فردگرایی و متغیرهای درونی عدم اعتماد، ضعف سیستم نظارتی و عدم شفافیت اطلاعات بر رانتخواری است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد با افزایش فردگرایی، عدم اعتماد، ضعف سیستم نظارتی و عدم شفافیت اطلاعات می توان انتظار داشت رانت خواری در جامعه افزایش یابد.

    کلیدواژگان: رانت خواری ذهنی و عینی، فرسایش سرمایه اجتماعی، مدیران ادارت استان مازندران
  • زهرا قاسم زاده، حسین بیگدلی، محمد باقر حبی صفحات 564-574
    هدف

    اختلالات یادگیری یکی از شایع ترین مشکلات دانش آموزان است که توجه بسیاری از روان شناسان را به خود جلب نموده و پژوهش های بسیاری در خصوص اثربخشی مداخلات مختلف بر طبقات مختلف اختلالات یادگیری انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی تمرین ادراکی-حرکتی بر پردازش شنیداری و درک مطلب در کودکان دارای اختلال یادگیری انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعهی آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مقطع پنجم و ششم دوره ابتدایی دارای اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز مشاوره در سال 1401 بود. 30 کودک دارای اختلال یادگیری که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت مساوی و تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش ادراکی-حرکتی در 16 جلسه قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت، بدون هیچ مداخله ای در انتظار ماندند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سیاهه مشکلات شنوایی فیشر و آزمون کلوز می باشد. تحلیل داده های این پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) با استفاده از نرم افزار SPSS-23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله تمرین ادراکی-حرکتی بر پردازش شنیداری و درک مطلب در کودکان دارای اختلال یادگیری اثربخش است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود از تمرینات ادراکی- حرکتی برای ارتقای پردازش شنیداری و درک مطلب کودکان دارای اختلال یادگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین ادراکی-حرکتی، پردازش شنیداری، درک مطلب، اختلال یادگیری
  • محسن عبدالهی* صفحات 575-582

    سلامت معنوی جامعه در گرو شناخت آسیب ها و تلاش برای زدودن آنها از عرصه جامعه و حکومت است و شناخت و ریشه یابی آسیب ها یا آفات اجتماعی و حکومتی به همان اندازه اهمیت دارد که تلاش برای ساخت و توسعه یک جامعه و حکومت سالم مهم می باشد. مکتب جامع و کامل اسلام برای تمامی مباحث فردی، اجتماعی و حکومتی مناسب ترین و کارآمدترین دیدگاه ها و دستورالعمل ها را ارائه می نماید و هیچ مسئله ای را بدون محوریت سلامت معنوی تبیین نمی کند. به همین دلیل زودن جامعه و حکومت از آفات آنها یک دغدغه اساسی و سرنوشت ساز به حساب می آید. این امر مهم در منابع و متون اسلامی و من جمله سیره امامان بزرگوار علیهم السلام نیز مورد تصریح قرار گرفته است.  هدف این تحقیق پیاده سازی دیدگاه های امام علی (ع) در جهت سلامت معنوی حکومت و جامعه اسلامی می باشد. سلامت معنوی خط سیر اصلی توسعه و تحول سیاسی و اجتماعی است. امام علی علیه السلام در سیره خود و منابع ارزشمندی که مبتنی بر آن است اهتمامی بسیار نسبت به شناخت آسیب های جامعه و حکومت و سپس تلاش برای رفع آنها داشته اند و اندیشه هایی اصیل برای اعتلا و پیشرفت ارائه داده اند. ستم پیشگی و خودکامگی حکام، سوتدبیر و عدم عاقبت اندیشی، اشرافی گری و ویژه خواری کارگزاران، عدم امانت داری حکام نسبت به حکومت، عدم فرمان برداری از رهبر حکومت، تفرقه گرایی، تملق و چاپلوسی و محور قرار نگرفتن اخلاق برای مردم در جامعه و برای کارگزاران در حکومت از مهم ترین و موکدترین آسیب های اجتماعی و حکومتی در سیره آن امام بزرگوار هستند. در این مقاله مهم ترین مولفه های سلامت معنوی حکومت و جامعه سیاسی در سایه آسیب شناسی اجتماعی و سیاسی با محوریت دیدگاه های امام علی (ع) و تاکید بر دو آسیب اصلی و مهم؛ به دلیل نقش و اثر گسترده آنها در راستای ایجاد خسارت در نظام اسلامی و ضرورت اجتناب نمودن از آنها، در قالب «ضعف اعتقادی جامعه و حکومت» و «روی کار آمدن مدیران و حکام ناشایست» در یک رویکرد علمی مورد کنکاش و مداقه  قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، آفات اجتماعی، آفات حکومتی، آسیب شناسی، حکومت، جامعه
  • جواد راهدارپور*، حمید اکاتی، مرتضی میری صفحات 583-592
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خود رهبری بر آینده مدیریت منابع انسانی با توجه به نقش میانجی مشارکت کاری معلمان جوان استان سیستان و بلوچستان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری داده ها میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری  معلمان جوان استان سیستان و بلوچستان به تعداد 440 نفر بودند، که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 205 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی و ابزارهای اندازه گیری اسناد مکتوب و دو پرسشنامه شامل پرسشنامه خودرهبری، پرسشنامه خود رهبری هافمن و ونک (2002)،  پرسشنامه توسعه منابع انسانی شای وهمکاران (2004) و  پرسشنامه مشارکت کاری لودال و کنجر (1965)، استفاده شد. روایی ابزار از طریق روایی صوری، محتوا و سازه مورد سنجش قرار گرفت و پایایی هم از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد سنجش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v23، و Smart Pls-v3 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که  خود رهبری بر آینده مدیریت منابع انسانی با توجه به نقش میانجی مشارکت کاری در میان معلمان تاثیر معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    ویژگی خودرهبری در بین معلمان جوان می تواند مسیری روشن د رجهت آینده مدیریت منابع انسانی در آموزش و پرورش باز کند. از طریف دیگر، خود رهبری در معلمان جوان پیامدهای مثبت دیگری از جمله مشارکت کاری را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: خود رهبری، مدیریت منابع انسانی، مشارکت کاری، معلمان
  • مینا مومن زاده گرجانسویی، فریبا حنیفی*، محبوبه عبداللهی صفحات 607-624
    هدف

    مقاله حاضر با هدف بررسی عوامل و مولفه های توانمندسازی مدیران دوره ابتدایی شهر تهران بر مبنای مولفه های آینده پژوهی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق به لحاظ هدف توسعه ای و از نظرنوع داده ها جزء تحقیقات آمیخته اکتشافی متوالی می باشد، که هم کیفی و هم کمی است و  به روش داده بنیاد انجام شد و از حیث روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل تعدادی از متخصصان و در بخش کمی شامل کلیه معلمان زن و مرد مدارس ابتدایی دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 که تعداد آنها 907   نفر  بوند. در بخش کیفی 12 نفر به روش هدفمند گلوله برفی و در بخش کمی تعداد 269 نفر طبق جدول کرجسی و مورگان به روش خوشه ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ که 6 عامل و 20 مولفه فرعی بر توانمندسازی مدیران بر مبنای مولفه های آینده پژوهی تاثیر دارد. بعلاوه مولفه های مسئولیت پذیری (764/4)، نقش سلامت سازمانی (656/4)، تقویت شغلی معلمان (949/4)، تفکر خلاق (905/4)، تفویض اختیار (961/4) در حال حاضر بر توانمندسازی بر مبنای مولفه های آینده پژوهی تاثیرگذاری کمتری را دارند.

    نتیجه گیری

    همچنین مولفه نقش الگوپذیری با ضریب (343/6) بیشترین تاثیر و مولفه سلامت سازمانی با ضریب (656/4) کمترین تاثیر را بر توانمندسازی مدیران نسبت به سایر مولفه ها داراست.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آینده پژوهی، الگوپذیری، مدیریت تحول، توان افزایی، ساختار سازمانی، بهسازی، مدیران
  • ایوت محمود، عزت الله قدم پور*، نسرین باقری، زهرا تنها صفحات 625-636
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی هیجان مدار بر اجتناب شناختی و آمیختگی فکر و عمل بیماران اتوایمن صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نامتعادل بود. جامعه آماری کلیه بیماران اتوایمن شهر تهران که در سال 1398 به مراکز درمانی شهر تهران مراجعه کردند، را شامل شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 45 نفر از بیماران اتوایمن شهر تهران به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. این تعداد نمونه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر گروه آزمایش 1 و 15 نفر گروه آزمایش 2) و یک گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده، دو پرسشنامه اجتناب شناختی (سکستون و داگاس، 2004) و مقیاس تجدید نظر شده درآمیختگی فکر- عمل (فرم فارسی مقیاس تجدید نظر شده پورفرجی، محمدی و تقوی، 2008) بود. با استفاده از مدل تحلیل کوواریانس چندمتغیری داده ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در نهایت، یافته ها نشان داد که اثربخشی دو روش درمانی ذهن آگاهی و شناختی هیجان مدار بر مولفه های اجتناب شناختی مطلوب است ولی با توجه به میانگین روش درمانی «شناختی هیجان مدار» بیشتر از روش درمانی «ذهن آگاهی» بر مولفه های اجتناب شناختی موثر است.

    نتیجه گیری

    همچنین، در هر سه مولفه آمیختگی فکر و عمل روش درمانی ذهن آگاهی بیشتر از روش درمانی شناختی هیجان مدار بر مولفه های آمیختگی فکر و عمل اخلاقی، آمیختگی فکر و عمل احتمالاتی برای خود و آمیختگی فکر و عمل احتمالاتی برای دیگران موثر است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان شناختی هیجان مدار، اجتناب شناختی، آمیختگی فکر و عمل، بیماران اتوایمن
  • نسیم جعفری، غلامحسین برکت*، محمد حسین پور صفحات 637-650
    هدف

    هدف این پژوهش، واکاوی پیشران های فرهنگی و اجتماعی خودگردانی مدارس متوسطه اول شهر اهواز به منظور ارائه الگو بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع کیفی بود. در بخش کیفی، به تعیین پیشران های خودگردانی مدارس برای ارائه مدل با 18 نفر از خبرگان حوزه خودگردانی مدارس در شهر اهواز با استفاده از رویکرد مصاحبه نیمه ساختار یافته پرداخته شد و نتایج این بخش با روش کدگذاری روش کوربین و اشتراوس (2001) تحلیل و تفسیر گردید که در نهایت به ارائه مدل اولیه پژوهش منجر شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش در بخش کیفی پیشران های خودگردانی مدارس را در پنج پیشران از جمله پیشران های اقتصادی (1-جلب مشارکت خانواده ها، نهادها و سازمان ها، 2-حمایت و بودجه دولت، 3-مدیریت هزینه و درآمد و 4-درآمدزایی مدارس)، پیشران های سیاست گذاری و تصمیم گیری (1-تمرکز زدایی2-تعیین حدود اختیارات و مسئولیت ها 3-بازنگری، اصلاح و تصویب قوانین)، پیشران های امکانات و تجهیزات (1-فضای آموزشی2-تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری)، پیشران های دانش و اطلاعات (1-آموزش مدیران و معلمان و ذی نفعان 2-دانش مدیریت آموزشی 3-دانش خبرگان) و پیشران های فرهنگی و اجتماعی (1-فرهنگ سازی و آگاهی خانواده ها از مسائل آموزشی 2-مسئولیت پذیری عوامل اجرایی 3-استفاده از نهادهای فرهنگی برای آگاهی) شناسایی نمود.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سازی و آگاهی خانواده ها از مسائل آموزشی یکی از عناصر اصلی مشارکت والدین در مسائل مدرسه است. مشارکت والدین و ارکان اصلی مدرسه در اداره امور مدرسه موجب نگرش مثبت آن ها نسبت به مدرسه و نقش کادر آموزشی در رشد و تربیت فرزندشان می شود.

    کلیدواژگان: خودگردانی مدارس، پیشران های فرهنگی و اجتماعی، پیشران، آینده پژوهی
  • محمد شامیری، قنبر امیرنژاد*، محمدرضا جابر انصاری، رستم درخشانی صفحات 651-678
    هدف

    هدف از این پژوهش، طراحی سیاست های توسعه نظام بازنشستگی تامین اجتماعی با رویکرد آینده پژوهی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نظر هدف،کاربردی می باشد. این تحقیق از نظر روش جمع آوری داده ها , کیفی از نوع آینده پژوهی به روش  سناریونویسی است که از طریق روش فراترکیب  سیاستها شناسایی شدند و از طریق روش سناریو نویسی آینده های مورد نظر تدوین. شد .  جامعه آماری تحقیق مورد نظردر بخش فراترکیب عبارت بود  که با بررسی 70 مقاله وبا مصاحبه با تعداد 25 نفر از خبرگان و کارشناسان ارشد سازمان تامین اجتماعی در استان خوزستان بوده که به روش گلوله برفی تعداد 15 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از میان خبر گان  هیئتی را برای پاسخگویی به پرسشنامه سناریو نگاری در آینده پژوهی و هیئتی را برای تعیین راهبر دهای آینده با توجه به سناریوی خروجی در بخش های کمی و کیفی در نظر گرفته شدند

    یافته ها

    در پژوهش حاضر 274 کد در نرم افزار MAXQDA ارجاعی شناسایی شد لازم به ذکر است برخی از کدهای شناسایی شده دارای چندین فراوانی بود. از این حیث با در نظر گرفتن فراوانی درمجموع 1097 کد با فراوانی استخراج شد در میان کدهای شناسایی شده، سیاستهای حاکمیتی ،اجتماعی و فرهنگی ، تجربیات جهانی باز نشستگی ،مدیریت ، دولت و سیاستگذاری  وبستر های نهادی و اقتصادی و فنی در زمره مهم‏ترین کدهای شناسایی شده بود. و در نهایت توسط گروه کانونی سه آینده خوشبینانه ، آینده محتمل و آینده بدبینانه سناریو سازی شد .

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از تحقیق بسته سیاستی که هر دربرگیرنده‎ی خط مشی های اصلی (مادر) و خط مشی های حمایتی (در سه دسته مانع‎بردار، امکانپذیر و تسهیل‎گر) می باشند. درنهایت از گروه کانونی برای تائید و نهایی کردن‏و همین طور اصلاح وتایید سیاست‏ های پیشنهادی، استفاده شد. این بسته سیاستی شامل ، شرح بسته ، هدف ،نوع سیاست ، سیاستهای مادر ، سیاستهای حمایتی مانع بردار ، سیاستهای حمایتی امکان پذیری ،سیاست های حمایتی- تسهیل گر بر اساس رویکرد آینده پژوهی می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست، توسعه نظام بازنشستگی، تامین اجتماعی، رویکرد آینده پژوهی
  • محمدرضا جلیلیان، نادر نوروزی*، علی نجفی توانا صفحات 679-689

    عدم توفیق عدالت کیفری در پیشگیری از جرم  در راستای سلامت جامعه هزینه های فراوانی را بر جامعه وارد و موجب بروز چالش های جدیدی گردیده است. وضع قوانین سختگیرانه و افزایش عناوین مجرمانه هم نه تنها نتوانسته تاثیر مناسبی بر پیشگیری و کاهش جرم داشته باشد بلکه با ایجاد حس تنفر و انتقام جویی و تحمیل تبعات منفی مجازات ها بر محکومین و خانواده آنها، و ایجاد زمینه فساد در کارگزاران موجبات بروز جرایم جدیدی شده است. لذا پیشگیری و کاهش جرم با تکیه بر آموزه های اخلاقی و دینی بایستی بیش از پیش مورد توجه متولیان امر قرار گیرد. در این راستا با بهره گیری و تکیه بر قرآن و حدیث و ترویج سیاست های فرهنگی دین اسلام با استفاده از روش های جایگزین حل اختلاف از قبیل میانجیگری و داوری که ریشه در فقه و مبانی حقوق اسلامی داشته و از سیاست های فرهنگی دینی می باشند می توان موجبات پیشگیری و کاهش جرم را در بسترهای تقنینی، قضایی، اجرایی و مشارکتی فراهم نمود.

    کلیدواژگان: روش های جایگزین حل اختلاف، داوری، میانجیگری، پیش گیری از جرم، سلامت جامعه
  • نعمت الله لویمی، محمدتقی دشتی*، مریم جنادله صفحات 690-698

    مساله نظارت عمومی و همگانی در نظام حقوقی ایران از جمله یکی از مباحث چالشی است که در حوزه آسیب ها و محدودیت ها قابل مطالعه و بررسی است، بنابراین در این پژوهش با تمرکز بر روی این موضوع، مطالب مطروحه حول محور پاسخ به این پرسش اساسی شکل گرفته است که اساسا نظارت عمومی در نظام حقوقی ایران با چه چالش ها و محدودیت هایی روبرو است. نتایج و یافته های پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی تهیه و تنظیم شده است موید این است که نظارت همگانی با آسیب ها و چالش هایی نظیر تعدد مراجع نظارتی، ابزارهای ناقص نظارتی در قانون، منابع و شیوه ها، ناهماهنگی در نظارت، اعمال سلیقه، مصونیت از نظارت، فرهنگ نظارت ناپذیری، موانع ساختاری و نظایر آن مواجه است که با تکیه بر راهکارهایی نظیر ادغام مراجع نظارتی، آگاه سازی و اطلاع رسانی عمومی، وضع قوانین مطلوب و هماهنگی بین نهادهای نظارتی، تقویت سرمایه های اجتماعی و تقویت احزاب، رسانه ها و تجمعات مردمی، می توان این چالش ها را بر طرف ساخت.

    کلیدواژگان: نظارت، نظارت عمومی، نظارت همگانی، محدودیت های نظارت عمومی، چالش های نظارت عمومی
  • فریده رفیعی، سید باقر میرعباسی*، منصور عطاشنه صفحات 699-709
    هدف

    امروزه با توجه به تعاملات گسترده‏ای که میان کشورها و سازمان‏های غیر دولتی در عرصه جهانی وجود دارد، بر اهمیت این سازمان‏ها بیش از پیش افزوده شده است، و همین امر باعث شده تا دست‏اندرکاران سازمان‏های دولتی و غیر دولتی بسیار به یکدیگر وابسته شده، و برای رسیدن به اغراض و منافع خویش، در شمایل تشکل‏های سازمان یافته بین‏المللی با هم همکاری کنند، و بخشی از اختیارات خود را به این سازمان‏ها تفویض نمایند. دست‏اندر‏کاران بین‏المللی نیز ناگزیر از ایجاد چنین تعاملی هستند، زیرا در سیاست‏های خارجی خود برای پیشبرد اهدافشان باید با این سازمان‏ها همکاری نمایند تا بتوانند با سیاست اختیارات آن‏ها را در جهت منافع خود پیش ببرند.  نکته حائز اهمیت در آن است که در ساحت بین‏المللی برای گسترش صلح و روابط بشر دوستانه و دوری از جنگ  باید دولت‏ها و نهادهای غیردولتی و موسسات به یکدیگر متصل و از طریق آن‏ها عملی شود، زیرا تنها راه عملی کردن این مهم مبارزه جهانی با  نقض قوانین حقوق بشر، فقر، تبعیض، جنگ  و...می‏باشد. بسیاری از اهداف این سازمان‏ها در راستای گفتمان صلح اسلامی است، زیرا در این گفتمان نیز مبارزه با جنگ  مبتنی بر عدم مشروعیت و حفظ صلح و امنیت، و مبارزه با ستیز و ستم یک اصل و مبنا تلقی می‏شود.

    مواد و روش ها

    نگارندگان در این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی بر آنند رابطه سازمان‏های غیردولتی را بر اساس گفتمان صلح اسلامی مورد ارزیابی قرار داده، و سپس به ارتباط این سازمان‏ها با موسسات تخصصی ملل متحد بپردازند.

    نتیجه گیری

    موسسات تخصصی ملل متحد با وجود شروط خاصی نظیر (خصوصی و غیردولتی بودن، داشتن صلاحیت در قلمرو و فعالیت های موسسه تخصصی ملل متحد، داشتن فعالیت موثر در چند کشور و...) از مشورت سازمان های غیردولتی استفاده می‏نمایند.

    کلیدواژگان: سازمان های غیردولتی، موسسات تخصصی ملل متحد، بشر دوستانه، گفتمان صلح اسلامی
  • مائده سجادیان، حبیبه محمدی رفیع*، رقیه شهابی صفحات 710-716
    هدف

    در جوامع انسانی و به منظور تنظیم و قاعده مند نمودن روابط میان آحاد جامعه بر اساس هنجارهای حاکم و مورد قبول آن جمع، بایدها و نبایدهایی وضع می گردد. گاهی این بایدها و نبایدها از چنان درجه از اهمیتی برخوردار هستند که جامعه، فرد نقض کننده آن را تنبیه و مجازات می نماید. در راستای این اصل و مفهوم بدیهی در روابط انسانی، دین مبین اسلام و به طور خاص مذهب تشیع؛ در مقام داعیه دار و ارائه دهنده نظریه جامع و کامل در تنظیم روابط انسان از ما قبل از تولد تا بعد از فوت، جهت ترسیم مدینه فاضله اسلامی و در راستای رسیدن به کمال و تعالی هر فرد دارای برنامه  می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که با استفاده از منابع فقه شیعه، اطلاعات آن جمع آوری و تحلیل گردید.

    یافته ها

    اسلام با برنامه های تربیتی و اخلاقی و عبادت و خودسازی، از سویی و اصلاح محیط سازنده، از سویی دیگر، موجبات جرم و گناه را از بین می برد و از وقوع جنایات، پیشگیری می کند. به این معنی که اکثر افراد در جامعه اسلامی یا از تربیت والای اسلام برخوردارند، و یا دست کم، تحت تاثیر محیط سالم قرار دارند، در عین حال باز هم عده ای خواهند بود که آزادانه اصلاح پذیر نیستند، و می خواهند از هر فرصتی سوءاستفاده کنند، و دست به خیانت و تجاوز به حقوق دیگران بزنند، اسلام برای قطع این علفهای هرزه جامعه، گذشته از مجازات و عقاب شدید اخروی، در همین دنیا، قوانین کیفری مقرر داشته، تا این عده، از بیم کیفر و مجازات، مرتکب جرائم و جنایات و خلاف قانون نشوند و در جامعه تجاوزها، ریشه کن و نظم و آرامش برقرار باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان بیان داشت مجازات های شرعیه در مرحله تشریع، اثبات و اجرا با استفاده از روش های تربیتی توبه و عبرت آموزی، انذار، تبشیر، اعطای بینش، مواجهه با نتایج اعمال، تغافل تادیب، نقش صیانت از امنیت و حیات جامعه ، و پیشگیری از بزه و دفع فساد و تادیب مجرمان بالقوه و بالفعل را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: تربیت، مجازات، حدود، تعزیرات، قصاص، دیات
  • کبری شاه منصوری، وحید چناری* صفحات 717-732
    هدف
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی بهینه اجرای طرح تحول نظام سلامت انجام شده است که از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه پردازش داده ها کیفی است که بر مبنای نظریه داده بنیاد انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری آن شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه نظام سلامت کشور می باشد که از میان آن ها تعداد 12 نفر با استفاده از روش های نمونه گیری هدفمند قضاوتی و گلوله برفی با در نظر گرفتن معیار های خبرگی و کفایت نمونه گیری انتخاب شدند. ابزرار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند با رویکرد اکتشافی بود. فرآیند انجام مصاحبه با خبرگان تا رسیدن داده ها به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. متن مصاحبه با استفاده از نظریه داده بنیاد رهیافت نظام مند استراوس و کوربین در طی سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج  حاصله 184 مفهوم در قالب 36 مقوله فرعی و 6 مقوله کلی شناسایی و دسته بندی شده است.
    نتیجه گیری
    در نهایت مدل پارادایمی تحقیق بر اساس شرایط علی، مقوله محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبرد ها و پیامد های ناشی از اجرای طرح تحول نظام سلامت ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: طرح تحول، نظام سلامت، نظریه داده بنیاد
  • محمدرسول شیخی زاده، مسعود اخوان کاظمی*، امید قادرزاده صفحات 733-741

    جریان سلفی با اتکای نابجا به اندیشه ی اخلاقی امت در جهان اسلام، به نوعی مفهوم امت را بازتعریف و بازسازی کرده و طبق اهداف سیاسی خود، شکل جدیدی به آن بخشیده است. همچنین، این جریان در سرزمین‏های بسیار نزدیک به مرزهای ایران شکل گرفته است. در ایران نیز، مناطق کردنشین همجوار با مرزهای کشور، از جهات مختلف مستعد گرایش به سلفیسم تکفیری اند. اکثریت ساکنان این مناطق سنی هستند واز نظر اقتصادی، عموم مردم فقیرند. مشکلات فکری و فرهنگی، و گاهی مشکلات اخلاقی، کنترل ضعیف دولت بر این مناطق و بسیاری از معضلات دیگر نیز در کنار مسائل و مشکلات مذکور وجود دارند. در تحقیق حاضر که از لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی-توسعه ای است، در مرحله گردآوری داده ها از روش کتابخانهای و اسنادی و همچنین از روش آمیخته تشریحی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) یعنی ترکیبی از دو مجموعه روش های تحقیق کمی و کیفی استفاده شده است. تحلیلهای نهایی پژوهش بر مبنای اطلاعات میدانی و رویکرد حفظ منافع ملی در ارتباط با پدیده‏های  افراط‏گرایی، خشونت‏گرایی و تروریسم که از رذایل اخلاقی شایع در جوامع است ارائه شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهند که به طور کلی، مناطق سنی نشینی که در حاشیه شرقی و غربی کشور قرار دارند، با توجه به ارتباط آنها با مردم همجوار درکشورهای همسایه، فقر اقتصادی شدید، و تاثیرپذیری آنها از اندیشه های اخلاقی تکفیری، زمینه های مناسبی برای پذیرش گرایشات سلفی دارند. در این میان، بطور خاص، جغرافیای مناطق کردنشین در تکوین و گرایش به سلفی-تکفیری موثر بوده است. همچنین، عوامل خارجی، عوامل ملی و نهایتا، عوامل فردی در گسترش جریان سلفی-تکفیری در مناطق کردنشین دخیل هستند.

    کلیدواژگان: کردستان، ایران، سلفیسم تکفیری، امت، عوامل بین المللی
  • داود حسنخانی، حسن بادینی صفحات 742-753

    در حالی که موافقت نامه ها دربرگیرنده نظام های اخلاقی متعددی هستند، جو ادراک شده برای اکثر اتحادیه ها و موافقت نامه های تصویب شده در آنها بسیارحائز اهمیت بوده و بر رفتار اخلاقی سرمایه گذاران تاثیر گذار است، چون گاهی در مسیر اجرای موافقت نامه های سرمایه گذاری مشکلات عدیده‏ای در برابر دولت های ثالث و حتی میان اعضا روبه رو هستیم که باید به درستی و در مسیر صحیح اخلاقی و چارچوب های قانونی و حقوقی حل و فصل شوند. پس از به اجرا درآمدن پیمان لیسبون و گسترش صلاحیت اتحادیه به حوزه سرمایه گذاری خارجی نیز، به دلیل تعارض موافقت نامه های سرمایه گذاری با مقررات اتحادیه، اتحادیه اروپا با مشکلات عدیده ای در برابر دولت های ثالث و حتی میان اعضا روبرو شد. اتحادیه تلاش کرد، مشکلات خود را با دول ثالث از طریق تصویب نامه ای رفع نماید و زمینه تداوم اعتبار اخلاقی آن ها را فراهم آورد؛ اما در مورد موافقت نامه های میان اعضا تاکید اتحادیه عمدتا بر اختتام این موافقت نامه ها است. در مقابل، با ارجاع اختلافات به دیوان های داوری بین المللی و صدور رای این دیوان ها بر مبنای حقوق بین الملل و نه مقررات اتحادیه، این امر موجب اعتراض اتحادیه گردید. به واقع رویکرد دیوان اروپایی مبنی بر اولویت حقوق اتحادیه بر حقوق بین الملل، بر توانایی سرمایه گذاران برای اقامه ی دعوی و رعایت سبک صحیح اخلاقی از نظر پیگیری حقوقشان در قبال دولت های عضو، اثرگذار خواهد بود. اگر چه حتی با وجود تصمیم اخیر دیوان اروپایی، موافقتنامه های دو جانبه همچنان طبق حقوق بین الملل معتبر خواهند بود و دیوان های داوری می توانند بر اساس آن ها تشکیل گردند؛ اما به هر روی در مسیر اجرای آرای صادره خللی جدی وارد خواهد کرد. دادگاه های اعضای اتحادیه می توانند با تلقی این رای دیوان، آن را در قالب تفسیری موسع از نقض عمومی، از مسیر درست اخلاقی سرپیچی نموده و نیز از اجرای رای خودداری کرده و رای داوری را باطل نمایند که این موضوع نیز مغایر با اصل حسن نیت در قبال سرمایه گذار خارجی بوده و به دور از شان اخلاقی در مسیر اجرای قوانین است.

    کلیدواژگان: اخلاق و مسئولیت، مزاحمت، پیمان لیسبون، موافقت نامه های دوجانبه، کمیسیون اروپا، دیوان اروپایی
  • فوزیه تنیان فرد*، مریم عرفانی جزی، فاطمه محمدی زاده، الناز خدادادی، فاطمه موحدراد صفحات 754-760
    هدف

    رشد شغلی، رفتار شغلی فرد را تبیین می کنند و فرآیند تصمیم گیری شغلی را ساده و آسان می سازند، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین نقش شخصیت پویا و معنویت در کار در پیش بینی رشد شغلی معلمان مدارس ابتدایی انجام شد.

    مواد و روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی (پیش بینی) بود. جامعه ی پژوهش شامل تمامی معلمان دوره اول ابتدایی ناحیه دو اصفهان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 225 نفر به شیوه ی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه های شخصیت پویا باتمن و کرنت (1993)، معنویت در کار میلیمن و همکاران (2003) و رشد شغلی سازمانی وانگ و شی (2011) پاسخ دادند. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش هم زمان با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین شخصیت پویا (512/0=r) و معنویت در کار (542/0= r) با رشد شغلی مثبت و معنی دار هست (01/0>p). همچنین شخصیت پویا، 2/26 درصد و مولفه های معنویت در کار، 6/29 درصد از واریانس رشد شغلی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    مدیران و دست اندرکاران تعلیم و تربیت توجه ویژه ای به معنویت محیط کاری و شخصیت پویا در جهت تقویت رشد شغلی معلمان داشته باشند.

    کلیدواژگان: شخصیت پویا، معنویت در کار، رشد شغلی، معلمان
  • مرضیه پرنیان، علیرضا مختاری*، جلال کلانتری صفحات 761-769
    هدف

    عقل در حقیقت مهمترین بعد وجودی انسان است که در صورت رشد و شکوفایی، آدمی را از گمراهی نجات می بخشد و به حقیقت هستی می رساند و به صراط مستقیم هدایت می  کند؛ تربیت عقلانی از دیرباز مورد توجه فیلسوفان و رهبران دینی بوده است و مبانی و اصول متعددی برای فرایند تربیت عقل تعریف کرده اند؛ ضرورت انجام  این پژوهش دستیابی به مفهوم و اصول تربیت عقلانی از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) در تفسیرالمیزان می باشد.

    مواد و روش

    نوع پژوهش بنیادی و روش آن توصیفی - تحلیلی است؛ تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس تعاریفی که از عقل و تربیت در تفسیر المیزان آمده است به روش کیفی مورد اسناد قرار داده شده است.

    یافته ها

    از دیدگاه علامه طباطبایی تربیت مجموعه تدابیر و روش هایی است که استعدادهای بالقوه ی انسان را در ابعاد مختلف به فعلیت در می آورد و عقل یکی از قوای انسانی است که به واسطه ی آن خیر و شر و حق و باطل از یکدیگر تمیز داده می شود. اگر تربیت عقلانی صورت نگیرد، موهبت عظیم و نیروی شگفت عقل در نتیجه ی پیروی از هوای نفس و تسویات شیاطین، مهجور و انسان اسیر حیوانیت خویش می شود و از هر جنبنده ای پلیدتر و خطرناک تر شده و پستی دامانش را می گیرد.

    نتیجه گیری

    اصول تربیت از دیدگاه علامه طباطبایی شامل اصول هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی است؛ بر مبنای اندیشه علامه طباطبایی عقل موهبت الهی به انسان است که دارای دو بعد نظری و عملی می باشد، تربیت پذیری، علم آموزی و غلبه بر هوای نفس و تفکر موجب شکوفایی آن شده و انسان را به سعادت می رساند.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت عقلانی، اصول تربیت عقلانی، هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، ارزش شناسی
|
  • Batool Hosseini, Fatemeh Shareyati*, Hamed Fathaliani Pages 1-9
    Purpose

    The present study was conducted to investigate the obstacles to the realization of faith in practice from the perspective of the Holy Quran.

    Materials and Methods

    The present research method was library.

    Findings

    Faith as a belief that directs human life and how it plays an important role in his life and is typically the axis of appreciation for human thoughts and actions, is one of the important topics that has been the subject of a wide range of research. However, faith that does not lead to action does not work well, and in fact, faith in belief alone is not complete, but must be expressed in current language and in practice.

    Conclusion

    Considering this important point, this study, after analyzing the concept of faith, considering the importance of practical faith and the fact that faith and action are two inseparable things in human development, examines the obstacles to the realization of practical faith from the perspective of the Qur'an. Karim has dealt with issues such as: love of the world, not believing in the Hereafter, attention to other gods, following the air of the soul, disbelief in the heart, neglect of obstacles to belief and cases such as: traditionalism and retrospect, breaking promises, playfulness, lack of honesty And transparency, laziness, laziness and sluggishness in work, self-aggrandizement, long and distant aspirations, insistence on committing sin are among the behavioral obstacles of practical faith

    Keywords: Quran, Faith, Faith in Action, Obstacles
  • Samaneh Shahi Senobari, Shahrbanoo Aali*, Behnaz Shidanbarani Pages 10-18

    The aim of this study was to investigate the relationship between basic psychological needs and health-promoting lifestyle with respect to the role of gender moderation. The research method is descriptive-correlation. The statistical population was 18 to 65 years old in nine districts of Mashhad. For this purpose, 334 people were selected voluntarily. The research instruments included the Health Promoting Lifestyle Scale and the Glasser Basic Needs Questionnaire. The data were analyzed using SPSS software with appropriate statistical tests. The results of Pearson correlation showed that all five basic psychological needs have a significant positive correlation with health-promoting lifestyle(p<0/001). Regarding determining the role of gender modulator, the results of hierarchical regression show the lack of role of gender modulator in the relationship between basic psychological needs and health-promoting lifestyle(p>0/05)., but gender alone has a role in explaining the health-promoting lifestyle. This means that the total score of lifestyle-promoting womenchr('39')s health was significantly higher than men(p<0/001). Conclusion  In general, it can be said that when needs are met and people do not feel deprived, they are motivated to move towards more social goals and are more sensitive to a healthy lifestyle and, if necessary, improve their lifestyle to maintain health. Therefore, paying attention to meeting the basic psychological needs in society can be effective in improving the health-promoting lifestyle of individuals.

    Keywords: Health Promoting Lifestyle, Basic Psychological Needs, Gender
  • Ali Bahrami Farsani, Mohammad Reza Shamshiri*, Zohreh Seadatmand Pages 19-28

    One of the most important factors of desire and attraction towards sincerity is to know its features and characteristics and also to remove the obstacles that can hinder the path to achieve this great moral virtue. And what greater and greater virtue can be enumerated than sincerity, which the Commander of the Faithful (pbuh) mentions as the perfection of monotheism. And unfortunately today we ignore this valuable virtue in its deep and valuable sense. Sincerity at its high level, which Allameh Mohammad Taghi Jafari mentions as value sincerity, and the cause of very valuable consequences that flourish and actualize the highest moral talents of human beings, and will be the source of works and blessings in human beings that lead them to Reasonable life guides and its effects can be crystallized in the direction of human exaltation in all moral aspects of human life. Investigating the positive and constructive consequences and effects that grow human beings in the path of building and elevating human personality and fertilizing the essence of human superiority. Value will be created in human beings and also the factors that from the point of view of Allameh Jafari can be considered to prevent the achievement of sincerity. It is in the mind of Allameh Mohammad Taghi Jafari.

    Keywords: sincerity, intention, obstacles, consequences, Mohammad Taghi Jafari
  • Saeed Bateni, Hossein Khanifar *, Abotaleb Seadati Shamir Pages 29-41
    Purpose

    The purpose of this article is to explain the rules of Islamic moral education in the context of Ashura event. Dealing with this issue can help to enrich the discourse and model of Islamic education. This study is a fundamental research that has been used in order to collect data using the documentary method and library technique. The basis of the work is Muqatil books such as "Muqtal Abi Mokhnaf", "Nafs al-Mahmoum", "Muqtal Ibn Muqaram", "Muqtal Sheikh Mufid", "Lahouf" and...

    Materials and Methods

    The text-based content analysis method has been used for data analysis, and after three stages of open coding, central and selective coding, the sources of research data collection (letters, sermons and group discussions), books are extracted as an educational model. Muqatil and Hadith It is based on the fact that line by line letters, sermons and collective conversations of Imam Hussain (peace be upon him) are full of comprehensive and solid educational lessons, each of which can be a separate topic for research.

    Findings

    In the final model, the practical diagram or in other words the map of the codified and effective application of Imam Hussein's educational model in the education system, its beginning is salvation and happiness and its end; It means reaching human perfection; That is, it is connected to God's closeness and pleasure.

    Conclusion

    According to the findings extracted in this article, it is hoped that an important step can be taken in the field of educational sciences in our beloved country, Iran.

    Keywords: Imam Hussain, Ashura, Education, Discourse, Excellence
  • Mojgan Naderi, Seyed Hamid Hosseini*, Fatemeh Shariati Pages 42-53

    The institution of the family is one of the most important elements of human society and is the basis of different cultures and the cause of happiness or misery of human beings and nations. His way to meet this need and continue to live and achieve perfection and happiness is to live in society. Therefore, man can achieve his goal only in the shadow of social life. If the family is healthy, transcendent and stable, we can hope for a healthy, stable and transcendent society. By examining and pathology of the family in today's world and paying less attention to it, it has inflicted fragile blows on human society and non-observance of the correct principles and principles of family life has caused crimes and corruption in society. When the family is harmed, the presence of family members in society, for socializing and social life, it damages the peace and development of the society and makes the social life of others difficult. The purpose of this study is to investigate the factors of strengthening and stabilizing the position of the family and its impact on the excellence of Islamic society from the perspective of the Qur'an and Nahj al-Balaghah. In this study, the institution of the family and its importance were stated first, and since the present study measures the position of the family in the two perspectives of the Qur'an and Nahj al-Balaghah, it has measured ways to strengthen the family from the perspective of Nahj al-Balaghah and the Qur'an.

    Keywords: strengthening, family status, stabilizing family status
  • Maryam Rafiei Saviri, Azita Chehri*, Saedeh Sadat Hosseini, Hasan Amiri Pages 54-68

    The aim of this study was to compare the effectiveness of couple therapy based on acceptance and commitment with cognitive-behavioral couple therapy on marital conflict and emotion regulation in married women. The research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group and three-month follow-up period. The statistical population included all married women with marital boredom who referred to counseling centers in Rasht in 1400, which was selected by available sampling method of 60 people and were assigned to three groups of 20 people. Data collection was performed in addition to demographic information checklist with marital boredom questionnaire, marital bourgeoisie questionnaire and emotion regulation questionnaire. For the subjects of the experimental groups (both intervention programs), 12 sessions were performed, one session per week for 1 hour. In addition to descriptive statistical methods, data analysis was performed by repeated measures analysis of variance. The results showed that in the post-test stage, there was a significant difference between the total score of emotion regulation and its dimensions in the three groups (P <0.05). Also, the results showed that in the post-test stage, there is a significant difference between the score of marital conflict and its dimensions in individuals participating in intervention programs with control individuals (P <0.05). This difference was also persistent in the follow-up stage (P <0.05). Also, the results of Ben Foroni post hoc test showed that there is a significant difference in the effectiveness of the two couples therapy methods on dependent variables, so that the effect of acceptance and commitment to cognitive-behavioral method on marital conflict and emotion regulation was more beneficial.

    Keywords: Couples therapy, acceptance, commitment therapy, cognitive-behavioral therapy, emotion regulation, marital conflict, marital boredom, married women
  • Farideh Pakravan Bahri, Mohsen Ahmadi Tahoor Soltani*, Shohreh Ghorban Shiroodi Pages 69-78

    The aim of this study was to determine the effectiveness of commitment-based education and acceptance on blood sugar levels and health-related quality of life in women with type II diabetes. The statistical population included all diabetic women referred to the endocrinology department of Imam Hossein Hospital located in Tehran in the fall of 1400. The research method was quasi-experimental with pre- and post-test and follow-up with the control group. The available sampling method (30 diabetic women) was selected and randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The pre-test stage, the Diabetes Quality of Life Questionnaire Scale and the fasting blood sugar test were performed. Then the experimental group was trained for 8 sessions and the control group did not receive any intervention and at the end both groups underwent post-test and follow-up period (3 months). Data analysis was performed using univariate analysis of covariance for health-related quality of life and repeated measures analysis of variance was used to measure fasting blood sugar. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups after the training. Thus, the mean score of health-related quality of life in the experimental group increased compared to the control group and the fasting blood sugar level decreased (P <0.001).

    Keywords: Quality of life characteristic of diabetes, Commitment, acceptance education, Women with type II diabetes, Fasting blood sugar
  • Tahereh Katebzadeh Badr, Saeedeh Sadat Hosseini*, Mokhtar Arefi, Keyvan Kakabraei, Azita Chehri Pages 79-89

    As the most stable social unit, the family is a fundamental axis for the healthy functioning of individuals and society. The purpose of this research was to explain the family functioning model based on communication skills with the mediation of psychological security among couples. In terms of the purpose, the present research is considered to be of the applied type, and in terms of the data collection method, it is classified in the descriptive-survey research group. The statistical population includes all married men and women in areas 1 and 3 of Tehran in 1400-1999. Non-random sampling method has also been available. Data collection tools were demographic information questionnaire, psychological security questionnaire (short form), family functioning assessment questionnaire (FAD) and communication skills questionnaire. Data analysis was done using AMOS program in addition to descriptive statistics methods. The results showed that there is a significant relationship between the components of communication skills and family functioning, there is a significant relationship between communication skills and psychological security, there is a significant relationship between psychological security and family functioning, psychological security It has a mediating role in the relationship between communication skills and family functioning. Therefore, the communication skills and intimate relationships between couples can affect their psychological security, because each of the couples, by establishing romantic and intimate relationships and the context of having psychological security through the couple and the other, can, in turn, lead to family stability

    Keywords: Family Functioning, Communication Skills, Psychological Security, Couples
  • Alireza Abedi, Kamal Khajepour Banadaki*, Mohammad Reza Aboeei Pages 90-96

    Intellect and intellectual power is a gift that God has deposited only in the existence of human beings and has distinguished them from the rest of His creations. Some people think that reason only helps a person in knowing concrete things and empirical concepts, while with a little attention and exploration, it becomes clear that the human mind is good at spiritual issues and aspects related to creation. It also proves the guidance and end of his life and helps him on the way to reach them. In the current research, which is of a qualitative type and with the descriptive-analytical method and the use of library sources and the Holy Quran is written at the head of them, the role of reason in knowing non-experiential matters was analyzed and it was concluded that human reason The goodness of God's existence and attributes proves the necessity of the presence of prophets and ultimately the possibility of resurrection. It is worth mentioning that for all the points of view presented in this article, verses from the Holy Qur'an have been mentioned as logical reasons.                                                                                                                                
    .

    Keywords: Holy Quran, power of reason, monotheism, prophecy, resurrection
  • Seyede Salehe Mortazavi, Fatemeh Sadat Mortazavi*, Fateme Shirzad, Seyed Yahya Mortazavi Pages 97-109
    Purpose

    Facing with difficult conditions such as corona pandemic has several complications. One of the ways to overcome this crisis is to seek help from religious beliefs. Therefore, in the present study, by reviewing religious sources, Islamic views and instructions to overcome these conditions were extracted.

    Materials and Methods

    The present study is a qualitative content analysis performed by Granheim and Landman method. For this purpose, the Qur'an and the hadiths have been used to extract the views of Islam.

    Findings

    Based on the initial analysis, the results obtained from the analysis of verses and hadiths were divided into two categories: individual and interpersonal. 11 subcategory and 73 codes formed the individual class and 6 subcategory and 30 codes formed the interpersonal category. After analyzing the verses and hadiths, a set of Islamic teachings were emerged, some of them are dedicated to difficult situations and some of which are general advices that help a Muslim in difficult situations and cause him to experience more peace of mind and inner calm.

    Conclusion

    The teachings of Islam will help Muslims to overcome difficult circumstances such as the Corona epidemic. The Muslim person overcomes these conditions better by using teachings such as prayer, remembering God, patience, submission to the will of God and satisfaction with it, and with advice such as generosity, paying attention to orphans, and caring for patients and people in distress, help other people in the community to better cope with these conditions in solidarity.

    Keywords: Islam, Covid-19, Quran, Qualitative Study
  • Zahra Abdi Khan, Ahmad Borjali*, Mohammadreza Beliad, Khadija Abul Maali Al-Hussaini, Maryam Mashaykh Pages 110-119

    This research was conducted with the purpose of presenting a structural model of predicting resilience based on Enneagram personality types with the mediation of adaptive motivational structure in students. The cross-sectional research method is correlational. The statistical population of this research was formed by all the students of Islamic Azad University of Tehran province in 2018, from among them, 400 people were selected by multi-stage cluster sampling method. In this research, tools of resilience (Connor and Davidson, 2003), personality types (Riso and Hudson, 2013), and motivational structure (Cox and Klinger, 1995) were used, all of which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, SPSS-V23 and Lisrel-V8.8 software were used. Also, in order to respond to the research hypotheses, structural equation modeling was used. The research findings showed that the model has a good fit. Also, the results showed that Enneagram personality types have an indirect effect on resilience with the mediating role of adaptive motivational structure. In general, it can be concluded that some personality traits such as tolerance, forgiveness, adaptability, hard work, curiosity and decisiveness in relationship can help people to experience higher levels of resilience and motivational structure. Therefore, the findings of this research have been discussed theoretically and practically in the light of the existing research process, and suggestions have been presented in both theoretical and practical areas.

    Keywords: resilience, Enneagram personality types, adaptive motivational structure
  • Mina Mahmouditabar, Ashkan Alimohammadi*, ‏Leila Kordi Borujen, Fatemeh Pirzadeh, Feraydoon Ahmadipour, Mehrab Jafari, Farzaneh Salehi Pages 120-130
    Purpose

    The aim of this study was to determine the "effectiveness of mindfulness-based stress therapy on spontaneous negative thoughts and irritability in people with social anxiety. This research is a quasi-experimental pre-test post-test with a control group.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study included all patients with social anxiety and was about 300 people who referred to Masih, Behravan and Panah counseling centers located in Ahwaz and Izeh in the first six months of 1400 and were referred for group treatment. Based on previous research, 40 patients with social anxiety were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups of control and experimental (20 in the experimental group and 20 in the control group). The research instruments include Holon and Kendall (1980) Negative Spontaneous Thoughts Questionnaire and Crick, Heitan, Markova and Brius (2006) Irritability Questionnaire. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data. Based on the comparison of pre-test and post-test between the two groups.

    Findings

    Findings showed that mindfulness-based stress therapy has a significant effect on spontaneous negative thoughts and irritability in people with social anxiety with P≤0/05 .

    Conclusion

    We conclude that the therapeutic agent has made this difference, in other words, the mindfulness-based stress therapy has improved spontaneous negative thoughts and irritability.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress therapy, Spontaneous Negative Thoughts, Irritability, Social
  • Jafar Eghlimi, Zabihullah Motahari Khah*, Marzieh Pilehvar Pages 131-139

    According to the popular Shiite view, khums is a right that God has imposed on people's property in favor of Bani Hashim, but Imam Khomeini believes that: Khums is a single property and has a single owner; It is the owner of God Almighty. The meaning of time and place is considered by some requirements of time and place, which means that the real needs change over time and every human need is a kind of demand. Human thoughts and actions, and changes and historical and natural events are influenced by political (internal and external), social and economic relations, and affect the subjects and examples and inference of jurisprudential rules. Shari'a rulings in a general division can be divided into three categories: "primary rulings", "secondary rulings" and "government rulings" that time and place play a role in all three categories, especially the third category, the effect of time and place in many It is one of the obvious and tangible sciences. This meaning is so clear in the experimental and human sciences that it does not need to be explained or allegorized. Even time and place play an important role in some non-theoretical divine sciences, such as practical mysticism. Khums is one of the rulings that can be said that the conditions of time and place in his belongings, especially in its consumption, has a great impact.

    Keywords: Khums, Time, Place, Influence, Rulings
  • Giti Berenj Frosh Azar, Fatah Nazem*, Soghra Afkane Pages 140-165
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the dimensions and components of teachers' professional competence using valid scientific sources and documents and the opinion of experts.

    Materials and Methods

    The research method is qualitative, applied and exploratory. The statistical population of the study included all valid scientific sources and documents as well as experts and related experts. The sample size includes relevant and available resources and documents of the researcher and 15 specialists and experts in the field of educational sciences who were purposefully selected. Data collection tools included semi-structured in-depth interviews whose validity and reliability were assessed.

    Findings

    The research findings show that in the open coding stage 107 primary codes were extracted, in the coding stage 18 pivotal codes (components) in the form of 50 items and in the selective coding stage 50 items in the form of 18 components including learner cognition, self-knowledge, Expertise, Communication Knowledge, Organizational Knowledge, Teaching Skills, Communication Skills, Teamwork Skills, Technological Skills, Evaluation Skills, Creative Thinking Ability, Mental / Analytical Ability, Critical Thinking Ability, Leadership Ability, Lifelong Learning, Student Attitude Axis, teacher attitude, self-confidence and positive dissent, which are classified into 4 dimensions including professional knowledge, professional skills, professional abilities, and professional attitudes. Also, personal characteristics of teachers, personal characteristics, rules and regulations, curriculum, management, information technology were mentioned as factors affecting the professional competence of teachers. Regarding the infrastructure, contexts and facilitators of teacher professional development, 37 components were extracted. In addition, the results of continuous improvement and continuous learning were introduced as the consequences of teachers' professional competence and also 29 components as barriers to model implementation. Professional competence was raised.

    Conclusion

    The research findings can help curriculum planners, educational policy makers, especially specialists in the field of teacher training, as well as teachers, student teachers, new teachers and Article 28 trainees in improving their professional competencies.

    Keywords: Dimensions, Valid Scientific Documents, Experts, Professional Qualifications, Teachers
  • Marsa Azar, Fariba Karimi*, Mohammadali Nadi Pages 166-174
    Purpose

    One of the appropriate approaches for designing an organizational coaching style model is a humanistic approach. Therefore, the purpose of this study was presenting the organizational coaching style model with the humanistic approach for Islamic Azad University managers.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative and quantitative). The research population in the qualitative section was the Persian sources from 2006 to 2019 and Latin sources from 1999 to 2019, which from 34 articles, 9 books and 2 dissertations were selected by purposive sampling method. The research population in the quantitative section was middle managers of Islamic Azad universities of Iran in 2020 years, which from them 100 people were selected by random staging sampling. The qualitative section tool was take noting and the quantitative section tool was research-made questionnaire. To analyze data were used from methods of manual coding methods by the researcher and  for exploratory factor analysis from SPSS-23 software.

    Findings

    The findings of the qualitative section showed that the organizational coaching style with the humanistic approach had 16 indicators in three dimensions; so the dimensions were included an emphasis on human relations, ethics-orientation and human resource development. The findings of the quantitative section showed that the factor load of all three dimensions was higher than 0.90 and the factor load of each indicators was higher than 0.40. Also, convergent validity based on the extracted average variance index was confirmed and the reliability was obtained by Cronbach's alpha method for each of the dimensions higher than 0.80 and for the whole 0.941. In addition, regarded to the factor load of dimensions and indicators the organizational coaching style model with the humanistic approach was drawn.

    Conclusion

    According to the results of this research, planning is necessary to improve the organizational coaching style with the humanistic approach for use of its effective dimensions and indicators.

    Keywords: Organizational Coaching Style, Humanistic Approach, Managers, Islamic Azad University
  • Mohammad Tabatabaei, Karamollah Daneshfard *, Kaveh Teymournejad Pages 174-189
    Purpose
    Today, knowledge and information have become a determining factor in the success and competitiveness of organizations. Businesses that can acquire the existing knowledge in their organization and use it in line with business processes, the products and services of these businesses will have competitive advantages in the market. It is a relief organization.
    Materials and Methods
    In this research, the fuzzy Delphitechnique is used to identify the dimensions of knowledge management capability building, and the fuzzy Dimtel technique is used to examine the cause and effect relationships of the knowledgemanagement capability building model in relief organizations, and the fuzzy ANP technique is used to determine the importance and priority of factors. Aid organizations are also studied in this research.
    Findings
    The results of this research showed that the factor of specific strategies and goals in enabling knowledge management is the most effective factor among other factors, and the factor of designing effective processes to enable knowledge management is the most effective factor and ultimately the most important factor among Other factors are specific strategies and goals in enabling knowledgemanagement.
    Conclusion
    The results obtained from Fuzzy Dimetal technique and Fuzzy ANP show that after the factor of specific strategies and goals in knowledge management capabilities, the support factor of senior managers is the most influential and important factor in applying knowledge management, in fact, the managers of the organization as a model They are for all the employees of the organization and they should have enough knowledge about knowledge management and its benefits in the organization.
    Keywords: capability building, Knowledge Management, Fuzzy Dimtel, Fuzzy ANP, relief organizations
  • Razieh Noorozi, Seyyed Abedin Hosseini Ahangari, Mohammad Karim Saberi*, Ronak Hamzei, Elahe Talebi Ghane Pages 189-197
    Purpose

    Paying attention to how to train human resources to administer and perform health-therapeutic services is of particular importance. Career expectations and attitudes that students have about their future careers should be properly known, because career expectations and its role in creating employment and thus economic growth cannot be ignored. For this purpose, it is necessary to have information about the current situation and students' attitudes. Based on this, this study was conducted with the aim of determining the degree of satisfaction of medical librarianship and informatics students of the country's medical sciences universities with their field of study and their views on their field of study and their future careers.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study on medical librarianship and information science students of universities of medical sciences offering this field in the undergraduate and postgraduate levels, which include universities of medical sciences in Isfahan, Ahvaz, Bushehr, Tehran, Tabriz, Shahid Beheshti, Kerman, Iran, and Hamadan were conducted. The sample size for this study was estimated to be 148 people. The data collection tool in this study was a questionnaire consisting of two parts. The first part included the demographic characteristics of the students, the second part included 8 questions to measure satisfaction, 9 questions to examine the students' point of view about the field of study, and 4 questions to measure their point of view regarding the future of employment. Questionnaire questions were scored on a five-point Likert scale from very high (5 points) to very low (1 point). Finally, the obtained information was analyzed by descriptive statistics (frequency, percentage, average) and analytical tests (independent t and chi-square) using SPSS software version 26 at a significance level of 0.05.

    Findings

    The overall satisfaction of students in the study field of medical librarianship and information was reported as 44.51%. The way of teaching practical and theory courses, personal and personality characteristics of the professors and their academic level from the point of view of average students were mentioned. The most important factor that creates a positive attitude of students towards the field of study was the possibility of serving people and society.

    Conclusion

    increasing educational facilities and equipment, improving their knowledge about this field and creating conditions to increase job opportunities in order to increase the level of satisfaction and interest in continuing education, as well as proper curriculum planning in this field will be effective.

    Keywords: Continuing Education, Satisfaction, Librarianship, Medical Information, Field of Study, Student’s Point of View
  • Davood Kianoosh, Zahra Boroumand*, Ali Rezaian Pages 198-207
    Purpose

    Universities are facing increasing challenges in the third millennium AD, solving such challenges requires leaders. Now, if in any way, leadership in universities is neglected or faced with imprudence, it will directly have a destructive effect on the quality of working life of employees. The aim of the research is to present a leadership model with an approach to the quality of working life of employees of Isfahan Islamic Azad Universities.

    Materials and methods

    The research method is qualitative, applied study, and the data analysis method is thematic analysis. The data collection tool is an unstructured interview with 30 experts who were selected through purposive sampling.

    Findings

    Based on data analysis, leadership style (721 examples, 32 sub-themes, 14 main themes) and work life quality (273 examples, 23 sub-themes, 17 main themes) were presented. The obtained results led to the presentation of 6 leadership styles and 8 components of the quality of work life as a general axis, based on the number of general axes, a conceptual model of university leadership with an approach to the quality of work life of employees was presented, which was approved by management experts.

    Conclusion

    It can be concluded that the leadership style improves the quality and empowerment of employees with regard to the quality of work life

    Keywords: Leadership Model, Leadership, Quality of Work Life, Islamic Azad University
  • Elahe Zayerzadeh, Forough Jafari*, Rozita Zabihi, Kianoush Zahrakar Pages 208-217
    Purpose

    Female nurses sometimes suffer from work-family conflict due to many work-related problems. As a result, the aim of this research was investigate the structural model of strength-based leisure time and work-family conflict with the mediating role of emotional regulation on female nurses.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was correlation. The research population was female nurses of hospitals in the 2nd district of Tehran in 2021 year. The sample size was determined to be 210 people, which were selected by randomly cluster sampling method. The research tools were the questionnaires of strength-based leisure time (Questioner based on Peterson and Seligman, 2004), work-family conflict (Carlson et al, 2000) and emotional regulation (Gross and John, 2003). Data were analyzed by path analysis method in Lisrel software.

    Findings

    The findings showed that leisure time based on wisdom on work-family conflict, leisure time based on ascendency on emotional inhibition and emotional inhibition on work-family conflict in female nurses had a direct and significant effect (P<0.05), but leisure time based on wisdom on emotional inhibition and leisure time based on ascendency on their work-family conflict did not have a direct and significant effect (P<0.05). Also, leisure time based on wisdom and leisure time based on transcendent with the mediating role of emotional inhibition on work-family conflict in female nurses had an indirect and significant effect (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings, to reduce work-family conflict it is possible to provide the basis for increasing leisure time based on wisdom and leisure time based on transcendent and decreasing emotional inhibition in female nurses.

    Keywords: Strength-based Leisure Time, Work-Family Conflict, Emotional Regulation, Female Nurses
  • Fatemeh Kahaki, NourMohammad Bakhshani*, Mohammadali Fardin Pages 218-226
    Purpose

    Diabetic patients faced with many problems in the field of health promoting lifestyle and health hardiness. Therefore, present research was conducted with the aim of effectiveness of motivational interview on health promoting lifestyle and health hardiness in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was type 2 diabetes patients had files in Diabetes Association of Zahedan city in the spring of 2021 year. After reviewing the inclusion criteria, number of 30 people were selected by purposive sampling method and randomly replaced in two equal groups. The experimental group was trained 8 sessions of 70 minutes with the motivational interview method and the control group was placed on a waiting list for training. The research instruments were the health promoting lifestyles profile II (Walker et al., 1995) and revised health hardiness inventory (Gebhardt et al., 2001). Data were analyzed by tests of chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS-19 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups did not significantly different in terms of gender, age, education and marital status (P>0.05). Also, the motivational interview method in comparison with the control group led to increase the health promoting lifestyle and health hardiness in patients with type 2 diabetes (P<0.001).

    Conclusion

    According to results of this study, health experts and therapists can use from motivational interview method to improve health related traits especially increasing life expectancy, health promoting lifestyle and health hardiness.

    Keywords: Motivational Interview, Health Promoting Lifestyle, Health Hardiness, Type 2 Diabetes
  • Meghdad Aminian, Seyed Mohammad Bagheri*, Mahdi Roholamini Pages 227-243

    The rapid development of digital technology has changed people's lives in various fields. Businesses use social networks as a way to help customers communicate and to obtain information about their interests and characteristics, as well as to provide Customer service has started in an attractive technological environment. The purpose of this research was to analyze the factors affecting brand promotion in cognitive, emotional and behavioral fields in social networks. Delphi method and Likert scale were used in this study. The results of different Delphi rounds show the factors affecting brand promotion from the experts' point of view as seven factors of social business drivers, previous experience and perceived values ​​of advertising branded websites among the antecedents or perceptual business drivers and customer brand engagement and relationship attitude. Brand status in attitudinal dimensions and finally brand health and customer business relationships were recognized as consequences or brand promotion.

    Keywords: Brand Promotion, Social Networks, Perceptual Business Drivers, Attitude, Brand Health, Customer Business Relationships
  • Ali Sadeghi *, Ahmad Mohammadpour, Ali Oladhamzehzade Pages 244-254
    Purpose

    The purpose of this research is to analyze the components of Islamic organizational culture in education.

    Materials and methods

    This research is a qualitative and fundamental research type, which is based on thematic analysis method of 20 semi-structured interviews with experts who were selected non-randomly, snowball, and using maxqda12 software for data analysis. was used

    Findings

    The results of this research showed that Islamic organizational culture has five dimensions: 1- human, 2-value, 3- insight, 4- semantic, 5- structural. Human dimension has 13 components (peoplehood, Islamic clothing, cleanliness and cleanliness, hard work, risk tolerance, self-control, order, fairness, sacrifice, mutual respect, honesty, growth and excellence, good behavior), value dimension has 6 components (forgiveness, Sincerity, truthfulness, divine piety, value orientation, avoidance of duplicity), insight dimension has 5 components (responsibility and authority, trustworthiness, human dignity, accountability, behavior in behavior), meaning dimension has 6 components (work conscience, justice, spirituality, honor, merit, faith in God) and a structural dimension with 7 components (ambiguity tolerance, creativity, common goals, stability, communication, learning, evaluation) are among the dimensions and components known in this research.

    Conclusion

    In order to measure credibility, considering that rich sources were used to collect data, the findings of this research were studied and reviewed by experts, and after implementing the Delphi technique, their corrective comments were applied. Till it can be an opening to present a suitable sample in Education.

    Keywords: culture, Organizational Culture, Islamic Organizational Culture, Education
  • Fatemeh Homaei, Shahnaz Khaleghipour *, Hasan Khoshakhlagh Pages 255-263
    Purpose
    The aim of this study was to determine the effectiveness of psychodrama on emotional expression and social competence in adolescents with social anxiety.
    Materials and Methods
    The present study was a semiexperimental method with a pretest-posttest design with a twomonth follow-up. The study population includes all-female high school students in Isfahan with social anxiety. 30 adolescents with social anxiety were selected by the purposive sampling method. To collect data from adolescent social anxiety questionnaires Lajerka’s Emotional expression of King and Emmons and Social Competence Zhu and Ji were used. The treatment was Psychodrama with 10 sessions of treatment and each session.
    Findings
    Repeated measure analysis of variance was used to analyze the obtained data. The results showed that psychodrama is effective on the components of emotional expression. Also, psychodrama treatment is effective on all components of social competence and this result was confirmed. This effect on positive and sincere emotional expression and social competence has been stable in the follow-up period.
    Conclusion
    Psychodrama should be considered as one of the appropriate psychotherapies for expressing emotion and promoting social competence of socially anxious students with adequate time setting by educational and psychological administrators and agents
    Keywords: : Psychodrama, emotional expression, Social competence
  • Rezvan Derakhshide, Farhad Emamjomeh *, Jila Mashhadi, Maryam Yarmohammad Touski Pages 274-282
    Purpose

    Considering the importance of intergenerational social mobility in women, the present research was conducted with the aim of predicting the intergenerational social mobility of women based on the components of cultural capital.

    Materials and Methods

    This study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlation type. The research community of women in Arak city in 1400 was 17496 people, which was determined based on Cochran's formula, the sample size was 379 people, who were selected by multi-stage cluster sampling method. The research tool included demographic information form, researcher-made questionnaires and face-to-face interviews, and the aim was to measure social mobility. were intergenerational and cultural capital, whose face validity and content validity were confirmed by the opinion of experts and reliability was calculated for both parts of the questionnaire using the Cronbach's alpha method of 0.74. The data were analyzed using the Pearson correlation coefficient method and regression in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that cultural capital (r=0.718) and all its three dimensions including social dimension (r=0.693), technology dimension (r=0.587) and individual dimension (r=0.561) It had a positive and significant relationship with the intergenerational social mobility of women (P<0.001). Also, cultural capital and all three of its components separately could predict 51.5 and 73.2 percent of the changes in intergenerational social mobility of women (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings of this research, with the increase of cultural capital, the intergenerational social mobility of women increases. Based on this, it is possible to provide the ground for the improvement and promotion of cultural capital and its components in order to witness the increase in the upward social mobility of women.

    Keywords: Intergenerational social mobility, Cultural capital, Women
  • Ashraf Al-Sadat Mousavi, Mahtab Salimi *, Ramezan Jahanian, Fatemeh Parasteh Ghombavani Pages 283-292
    Purpose

    Considering the importance of self-leadership in educational systems, especially in the higher education system, the present research was conducted with the aim of providing a selfleadership suitable model of the faculty members with an Islamic approach.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive from type of correlation. The research population was faculty members of the Governmental, Azad Islamic and Payame Noor Universities of Karaj city in the academic years 2021-22 with number of 1120 people, which 300 people were selected as a sample by stratified random sampling method. The research tools were included a demographic information form and researcher-made questionnaire of self-leadership of faculty members with an Islamic approach (31 items), which its validity was confirmed by the opinion of experts and its reliability was evaluated as suitable. The data of the present research were analyzed with the methods of exploratory factor analysis and structural equation modeling in SPSS-26 and Smart PLS-3 software.

    Findings

    The findings showed that the self-leadership model of the faculty members with an Islamic approach had 8 factors of selfknowledge, self-motivation, self-control, effectiveness, goalsetting, reform and transformation, ethical orientation and selfactualization, which the factor load and average variance extracted of all was higher than 0.60 and the reliability of all of them with combined and Cronbach's alpha methods was higher than 0.70. Other findings showed that the self-leadership model of the faculty members with an Islamic approach had a good fit and the effect of the self-leadership of the faculty members on all 8 factors including self-knowledge, self-motivation, self-control, effectiveness, goalsetting, reform and transformation, ethical orientation and selfactualization was positive and meaningful (P<0.001).

    Conclusion

    The findings of this study indicated the existence of eight effective factors (self-knowledge, self-motivation, selfcontrol, effectiveness, goal-setting, reform and transformation, ethical orientation and self-actualization) for the self-leadership of the faculty members. Therefore, to promote the self-leadership in them, it is possible to provide the basis for improving the identified effective factors

    Keywords: Self-Leadership, Faculty the Members, Islamic approach
  • Mahdi Ali Mohammadi, Kamal Khajepour Banadaki *, Seyed Hamid Shamrizi Pages 293-300
    Purpose

    The current research was conducted with the purpose of explaining the place of love for the Ahl al-Bayt (AS) in the lifestyle.

    Materials and Methods

    This research was descriptive and analytical.

    Findings

    It is understood from the verses and narrations that love for the Ahl al-Bayt (AS) is the basis of guidance in the development of the system of existence and in the creation and planning of the world, the movement of the earth and the sky, in the levels of divine grace and also in the legal system, and Religion, faith, salvation and salvation of people are tied with the love of the Ahl al-Bayt (peace be upon them).

    Conclusion

    Based on this, individual and social lifestyle, in all social, cultural, political and economic behaviors can be formed by following Ahl al-Bayt (A.S.) which is influenced by love for them.

    Keywords: Ahl Al-Beyt Love, Creation system, Lifestyle, Individual, Social, Quran, hadiths
  • Hossein Mohiedin Sheikholeslami, Mahdieh Salehi *, Marjan Jafari Roshan Pages 301-308
    Purpose

    The present article examines the relationship between the severity of symptoms in coronary heart patients with the cognitive regulation of emotion and causal attributions.

    Materials and Methods

    The sample of this research included 216 patients with coronary heart disease. To measure the severity of disease symptoms, the gender score was used, to measure the cognitive regulation of emotion, Gransafaki and Karaji (2001) questionnaire was used, and to measure causal documents, Seligman's (1979) questionnaire was used. Structural equation modeling was used to examine the assumed models and examine the relationships between these variables that were developed based on the research literature.In order to compile the causal model of the severity of disease symptoms, the correlation matrix of all the research variables was prepared and adjusted, and after the correlation matrix was prepared, the necessary calculations were performed using AMOS software, and various fitting methods were implemented for the proposed analysis model.

    Findings

    The results of this research showed that theproposed model has a good fit. And direct and indirect ways all affect the severity of disease symptoms.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is possible to improve the symptoms of coronary heart disease by teaching positive emotional regulation and positive documents.

    Keywords: Disease Severity Education, Positive Emotional Regulation, causal attributions, Quality of Life, perceived social support
  • Maryam Abdoos, Hamid Shafizadeh *, Nader Soleimani Pages 309-312
    Purpose

    The aim of this study was to identify the dimensions of futures research capability and the factors affecting it among the education managers of the Social Security Organization.

    Materials and Methods

    In this research, using a qualitative research approach, the dimensions of futures research capabilities and the factors affecting it were studied among the education managers of the Social Security Organization. Purposeful sampling method was used to select a sample and 16 managers were Social Security and faculty members were interviewed. The resulting data were then analyzed through open, axial, and selective coding. Thematic analysis technique (theme) was used to analyze the data and the validity of the research findings was guaranteed by the members using peer review methods, peer review, and participatory research.

    Findings

    The results showed the dimensions of future research ability of education managers including competency, succession planning, planning, communication skills and factors affecting it including organizational leadership (experience and expertise) and organizational structure (organizational relationships and communication with futurists) is. 

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that the future empowerment of research managers can have a positive effect on many personality traits and professional life of managers.

    Keywords: Futurology, Education, Empowerment, Social security
  • Mohammad Talebi, Hossein Dehghan *, Feizullah Norouzi Pages 318-328
    Purpose

    The introduction of technology and masscommunication tools in families has affected the interactionsand social values of families and caused us to witness changesin the behavior and interactions of family members. Virtualsocial networks and the Internet as new media are the mostimportant of these technologies that have penetrated our worldtoday in such a way that it is impossible to imagine life withoutit; New media has had positive and negative effects dependingon the type of society by affecting the form of interactions ofpeople in their identity. In view of the above topics, this studywas conducted with the aim of investigating the impact of theuse of virtual social networks on the social identity of familiesin Tehran.

    Materials and Methods

    The number of the statisticalpopulation is equal to 2915543 people and the sample sizecalculated using Cochran's method is 384 people, of which 375people completed the researcher-made questionnaire. Thesampling method is a combination of simple random samplingand cluster sampling. The results of data analysis at thedescriptive level indicate that the social identity of 94.1% ofcitizens is at a positive and high level; Among the twodimensions of social identity, collective identity (80.8% atmedium and medium to high level) is preferred over individualidentity (68% medium and medium to high). The averageamount of use of virtual social networks from the citizens'point of view was 1 hour and 36 minutes per day.

    Findings

    The results of the hypothesis test indicate that thehypothesis regarding the effect of the use of virtual socialnetworks on social identity, individual identity and collectiveidentity has been confirmed and this effect has been direct andpositive. The amount of use of virtual social networks,respectively, the ability to predict variable changes in socialidentity in general (43 percent), individual identity (56percent), unity against external circumstances (28 percent) andthe individual's feeling towards They have their mental life(34%), collective identity (46%), commitment to value andnormative order (44%) and belonging to social life (16%).

    Conclusion

    In general, the use of social networks hasincreased the social identity of the citizens of Tehran

    Keywords: virtual social networks, Social Identity, individual identity, collective identity, Citizens
  • Mohadeseh Nemati, Arezo Shomal Oskoei *, Haideh Saberi Pages 321-332
    Purpose

    This research was conducted with the purpose of mediating the role of academic self-efficacy in the relationship between psychological capital and academic procrastination in academic students.

    Materials and methods

    The cross-sectional research method is correlational. The statistical population of the present study included all secondary school students (boys and girls) in the 2nd and 4th districts of Tehran in the academic year 1401-1402, out of 23552 students, 400 were selected by multi-stage cluster sampling method. were selected In this research, the tools of academic procrastination (Solomon and Roth Bloom, 1984), psychological capital (McGee, 2011) and academic self-efficacy (Jinks and Morgan, 1999) were used. In order to analyze the data, SPSS-V23 and Lisrel-V8.8 software were used. Also, in order to respond to the research hypotheses, structural equation modeling was used.

    Findings

    The research findings showed that the model has a good fit. The results showed that psychological capital has a direct effect on academic procrastination in students. Also, the results showed that psychological capital has an indirect effect on academic procrastination in students (through the mediating role of academic self-efficacy).

    Conclusion

    According to the results, it can be stated that the more psychological capital and academic self-efficacy a person has, the less academic procrastination will be. Therefore, paying attention to the mentioned variables helps researchers and therapists in prevention and designing more suitable treatments.

    Keywords: academic procrastination, psychological capital, Academic self-efficacy
  • Farimah Akrami, Farshad Mohsenzadeh *, Kianoosh Zahrakar Pages 322-329
    Purpose

    In a general and comprehensive definition, infidelity or extramarital relationship is the violation of the assumed or determined agreement of the couple regarding emotional or sexual exclusivity.

    Materials and Methods

    The aim of the present study is to quantitatively combine the results of these studies using the meta-analysis technique. In this meta-analysis, ten eligible studies that were conducted between 2012 and 2021 were analyzed with CMA2 software. The selected researches have been carried out by means of a survey method and by using the standard questionnaire tool of attitude towards marital infidelity (Whatley) and attachment styles (Hazen and Shaver) in different statistical societies.

    Findings

    Various researches have been conducted on why and how people get involved in extramarital relationships, and the impact of psychological factors such as attachment styles, personality traits, and primary incompatible schemas have been investigated, but the results of researches on the intensity of the impact of these psychological factors are different.

    Conclusion

    The results of the statistical evaluation show the heterogeneity of the effect size and the lack of publication bias of the studied studies.

    Keywords: Tendency Towards Extramarital Relationships, Attachment Styles, Meta-analysis
  • Kobra Hajloyi, Mahbubeh Abdollahi *, Fattah Nazem Pages 333-342
    Purpose

    Today, the society needs creative educational new models and curriculum. Therefore, the current research was conducted with the aim of identifying the dimensions, components and indicators of the curriculum based on fostering creativity.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was the education and academic experts of the curriculum based on fostering creativity in Qom province in 2021 year. The sample size according to the principle of theoretical saturation was determined 12 people who were selected by purposeful and snowball sampling methods. The research tools were include a demographic information form and a semi-structured interview with experts, that whose face validity was confirmed by the opinion of experts who were not part of the research, and their reliability was calculated by the method of the coefficient of agreement between the coders 0.64. Data were analyzed with open, axial and selective coding methods in Maxqda software.

    Findings

    The results of the analysis showed that the curriculum based on fostering creativity had 6 dimensions, 22 components and 119 indicators; so that were include the dimensions of dynamic of schools (with components of foresight, realism, competitiveness and systemic thinking), study research (with components of professional knowledge, learning culture and critical thinking), educational management (with components of teachers' abilities, meeting needs and educational facilities), organizational-individual (with components of motivational, organizational and misconceptions), educational improvement (with components of educational planning, empowerment, teacher management, family factors and organizational structure) and learning improvement (modeling, educational efficiency, scientific orientation and sustainable learning).

    Conclusion

    Considering the identified dimensions and components for the curriculum based on fostering creativity, planning to improve the curriculum is necessary.

    Keywords: Curriculum, Fostering Creativity, Dynamic of Schools, educational improvement, Learning Improvement
  • Omolbanin Kargar Fallah, Habibollah Karimiyan *, Mansour Sharify Pages 343-356

    The growth and development of global societies, especially in recent decades, although it brought tremendous progress in various fields and brought mankind closer to relative peace, but man's achievement of these achievements ended at the cost of breaking the bridges behind him, and the world suddenly became A short period has faced the increasing growth of environmental destruction. One of the foundations of human development is sustainable development, the realization ofwhich requires all-round development in harmony with nature. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating trust, social participation and cultural capital on green lifestyle. The method of the current research was a survey and the data collection tool was a questionnaire. The statistical population of this research was all housewives living in Tehran, who were selected by cluster sampling method. Data analysis was done with regression and SPSS software. The results showed; There is a significant and positive relationship between cultural capital and green lifestyle. There is a significant and positive relationship between social trust and green lifestyle, and there is also a significant and positive relationship between social participation and green lifestyle.

    Keywords: Curriculum, Fostering Creativity, Dynamic of Schools, educational improvement, Learning Improvement
  • Mohammad Poorkamali, Hassan Amiri *, Koroush Parsa Moein, Farzaneh Bikzadeh Abbasi Pages 357-365
    Purpose

    Today, with the transition from industrial economy to knowledge-based economy, the economic value of human power in the organization is more evident than ever. The purpose of the current research was to evaluate the employees of Pasargad Bank Riyal based on the employee evaluation model in the country's banking network.

    Materials and Methods

    The present research was conducted using a quantitative approach and descriptive-cross-sectional method. Using Cochran's formula and considering the population size of 1800 people, at the error level of 5%, 320 employees of Pasargad Bank were randomly selected and included in the study. In order to value the employees, the checklist taken from the employee valuation model of the country's banking network was used. This checklist includes 4 general components (individual and personality components, professional qualifications, social capabilities and organizational costs) and 29 sub-components. Rial valuation of employees was also based on the annual income of Pasargad Bank.

    Findings

    Based on the results of the research, the average score obtained by the studied employees was 109.38±10.68. The rial value of each point in the employee valuation model was estimated at 56,715,063 rials. Based on the acquired score, 79.4% of the employees had good efficiency and 6.3% of the employees had average efficiency. A total of 46 key employees (14.3%) were identified with very high efficiency.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, most of the employees in the Pasargad Bank complex have favorable productivity. The officials and decision-makers of this complex can lead to the maximum productivity of this financial complex by planning to promote employees with average efficiency and maintain key employees.

    Keywords: Valuation of Human Resources, banking network, Pasargad Bank, Rial Value
  • Ameneh Bagheri * Pages 366-383
    Purpose
    This article studies various aspects of life style in the works of islamic scholars and philosophers and has drawn the impact on the health of the society .according to the basic principles of traditional medicine , the basic form of life style is based on three methods of observing the principles of conservation , taking advantage of natural drugs and , medicinal practices which is necessary to comply with the principles of conservation or calculation .these six principles include air , food , sleep and sleeping , movement and inertia , retention and abandonment and disobedience.
    Materials and methods
    this research is based on a library method and descriptive - analytical and materials and materials of the medical scholars and philosophers of islamic civilization are.
    Findings
    According to these principles , it can improve the life style and improve person 's health .as the individual temperament is removed from the lack of compliance with the six principles of moderation , it is necessary to start by modifying the lifestyle that is based on these principles and then the other prescriptions will be made.
    Conclusion
    considering the effectiveness of preventive health principles in preventing the disease , lifestyle modification is necessary based on six principles.
    Keywords: Lifestyle, hygiene, medicines, Medicinal Practices
  • Farnia Javadi Larijani, Mina Mojtabaie *, Mahdi Moghaddasi, Mohammad Hatami Pages 367-376
    Purpose

    Multiple sclerosis (MS) is increasing in the world. Due to the reciprocal effects of psychological conditions with the severity and recurrence of the MS, it is important to choose the appropriate treatment approach. The aim of study was conducted to compare the effectiveness of gestalt therapy (GT), behavioral activation (BA) and placebo on depression in women with (RR-MS).

    Materials and Methods

    This clinical trial study was done on 60 women with (RRMS) who referred to MS clinic of Tehran’s Rasool Hospital in 2019-2020. The participants were randomly allocated to four groups including GT, BA, placebo and control. GT and BA groups received eight 90-minute sessions of psychotherapy once a week. placebo group used 250 mg rice flour capsules once a day. The control group did not receive any intervention. All groups fulfilled the Beck depression inventory (1996) in the pre-test, posttest and follow-up stages. Data was analyzed using SPSS-25 and repeated measures analysis of variance method .

    Findings

    The implementation of GT and BA compared to placebo and control led to reduction in depression scores in the post-test and follow-up stages (p<0.05). While GT and BA did not have a significant difference.

    Conclusion

    GT and BA were effective in reduction depression in women with RR-MS and did not differ from each other. Placebo had no effect on reducing the depression of these women.

    Keywords: Gestalt therapy, Behavioral activation, Placebo, depression, Multiple Sclerosis
  • Mohammad Elahi, Sohiela Payan, Mojtabi Rezaei Rad * Pages 384-390
    Purpose

    Marital satisfaction is one of the most importantfactors in the development and achievement of life goals.Social networks have been able to promote a new lifestyleand create a serious challenge in couples' behavioralpatterns by replacing modern values with traditional ones.It was done in nurses.

    Materials and Methods

    This study was performed on200 married nurses working in Yahya Nejad Hospital inBabol. Data collection tools were Rajabi MaritalSatisfaction Questionnaire (2009), Rampel Trust Scale(1986) Spouse Monitoring in Fargia Virtual Network(2013).

    Findings

    The results showed that by upgrading one unitof the variable of trust in the spouse, the rate of maritalsatisfaction of nurses increases by 1.162 units; But byupgrading one unit of the spouse monitoring variable invirtual networks, the rate of marital satisfaction of nursesdecreases by 0.232. Also, according to the calculatedbeta, trust in the spouse with a beta of 0.734 is thestrongest predictor of nurses' marital satisfaction and thenmonitoring the spouse in virtual networks with a beta of -0.131 can inversely increase the marital satisfaction ofnurses To predict.

    Conclusion

    The results of the study showed that there isan inverse and negative relationship between spousemonitoring in virtual networks with marital satisfactionand a direct and positive relationship with spouse trust.

    Keywords: Spouse Monitoring in Virtual Network, Spouse Trust, MaritalSatisfaction
  • Nasrin Tavakoli *, Babak Zarrat Noori Pages 391-400
    Purpose
    To examine the ethics and yogic lifestyle basedon the teachings of Patanjali in the book Yogasutra, as themain and central book in the teachings of yoga, and toshow the ineffectiveness of the yogic lifestyle for humanlife in the contemporary world.
    Materials and Methods
    This research was carried outwith a descriptive-analytical approach and with a librarymethod based on the study of the Yogasutra book and itsimportant interpretations and scientific books and articlesabout ethics and yogic lifestyle.
    Findings
    The purpose of yoga is to break all yogi'sattachments to material things, and to suppress mental,sensual and emotional waves in any form and degree.Thisschool does not pay attention to the various dimensionsof human life and existence, and presents freedom fromthe primary matter or prakriti and all its manifestations,including the mind, as its goal.This school believes inreincarnation and karma, and also has a completelyascetic lifestyle. For these reasons, yoga ignores thevarious individual and social dimensions of humanbeings.Based on this study, according to its purpose, theyoga school has a completely extreme ascetic lifestyleand ethics.
    Conclusion
    Since it seems impossible to have acomplete and healthy life in the contemporary world,without taking into account the various aspects of theindividual and social life of a person, it can be concludedthat: ethics and yogic lifestyle are as compatible with theconditions of human life in the contemporary world as Itis not compatible enough.
    Keywords: Patanjali, Yoga, Yogasutra, Yogic ethics, Yogic Lifestyle
  • Farkhunde Mansourian, Seyed Saeed Lavasani *, Hossein Yazd Pages 401-412
    Purpose

    The purpose of this research is to reveal the educationalconsequences and reasons of love from the perspective ofSuhravardi, so that man can be filled with the blossoming of love inhis soul and can go through the educational stages in order to ascendto the realm of the kingdom and reach the light of light. The mostimportant educational reasons for love (happiness of the soul,worship of the truth, knowledge and love, death of the lover,patience with the difficulties of the path of love, abandoning selfview, avoiding sensuality, intellectualism) can bring a person toabsolute perfection. But the most important point is to discoverexamples of education. Mysticism of the prayers and supplicationsof Hazrat Seyyed al-Shohada, peace be upon him, will create a greattransformation in awareness, insight, and understanding of the truthof selfhood and the refinement of selflessness, and will acceleratereaching the final perfection of salvation.

    Materials and methods

    research method, descriptive-analyticaland research scope, using reliable scientific and electronic printedand reference sources, regarding the opinions of Ishraghi Sohravardischool about love and prayer rich and full of love and mysticism ofArafa Aba Abd al-Hussein, peace be upon him, and with theapproach of library method .

    Findings

    The theoretical findings of the research show that; Loveis a part of the human being's nature, and the means of educationresulting from true love to reach the highest levels of divinity, is theintroduction and happiness of the soul. For this reason, the currentflow of love in the stages of human creation and life against internaland external opposites with a purpose towards the source of lightrequires guidance from a coach and leader in the form of trainingspiritual, mental and even physical forces through reason, selfknowledge, the truth of being, strengthening Faith is the heart.

    Conclusion

    The philosophical school of Sheikh Eshraq(Sohravardi) which is a combination of debating wisdom and tasteand based on reason, discovery and intuition. He spoke about loveand its different stages and homes in a symbolic and allegorical way.Sheikh Ishraq believes that the foundation of the world is based onlove, and he believes that love flows naturally in all creatures of theworld.

    Keywords: Illuminationism, love, Education, Arafa, salvation
  • Fereshteh Falahati Nejad, Amirhossein Mehdizadeh *, Abbas Gholtash, Alireza Araghieh, Batoul Faghiharam Pages 413-437
    Purpose

    The aim of the current research was to identify andvalidate the dimensions and components of the teachinglearning model for the students of the second year ofelementary school (the study of Tehran city).

    Materials and Methods

    In terms of design, the research isone of the quantitative researches. that the survey method wasused in order to validate the mentioned model. The statisticalpopulation included experts and experienced teachers in thefield of teaching in elementary school. Using Cochran'sformula and stratified random sampling, 384 experts andexperienced teachers were selected as a sample in the field ofteaching in elementary school. In this study, a researcher-madequestionnaire was used as a tool. Using the alignment method,the validity of the data has been confirmed.

    Findings

    The results showed that the identified dimensionsand components are highly reliable; Therefore, the validity ofthe components obtained in this research was confirmed .

    Conclusion

    It also showed that all 38 components do not havethe same rank and are at different levels in terms ofimportance, so that the components of attitudinal andinnovation factors are the most important and after that theproblem solving component is the second most important, butthe components of Value content, social factors, exploratorylearning and exploration in a legal way have the leastimportance.

    Keywords: Dimensions, Components, Students, teaching-learning
  • Sayed Mahdi Niarais, Zohreh Saadatmand *, Jahanbakhsh Rahmani Pages 438-446
    Purpose

    The theory of moderation in the field of ethicsis considered one of the interpretations of virtuous ethics.In this perspective, moderation in the Quran is adiscourse. The sublime signifier in this discourse isbalance and comprehensive balance and other floatingsigns are articulated and defined around it.

    Materials and Methods

    Collecting the requiredinformation is also a library-documents.

    Findings

    The article aims to achieve its goal with themethod of thematic analysis and interpretation and the useof various coding methods and using the theoreticalframework of Mulla Sadra's Tashkik, which is to examinethe moderation in Quranic teachings in order to preparethe preparations for providing educational requirements.Discussion and

    Conclusion

    The result of the article is that theeducational attitude of Quranic moderation provides thebasis for the balanced growth of all spectrums of societyand the proper realization of social values.

    Keywords: moderation, Quranic teachings, Educational Field, Central Rationality, Pluralism of Thought, Human dignity
  • Keyhan Beygi, Alireza Afsharnejad *, Maryam Majidi, Sirous Tadbiri Pages 447-462

    In today's highly competitive world, in order to access talents, organizations must have a vision beyond the simple replacement of labor force. For this reason, some experts consider succession as the second major challenge facing today's organizations and believe that if organizations do not have written strategic plans for it, especially in key jobs, they will face many problems. . In this regard, the aim of this research is to design a succession model in the customs organization with the foundation's data approach. This research was carried out in the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation. The tool of data collection is semi-structured interviews, and in order to collect information, interviews were conducted with 15 experts, including professors of the University of Economics and Finance and managers of the Customs Organization, using a targeted sampling method. Data analysis was done in three stages: open coding, central coding and selective coding. Based on that, the qualitative research model was designed. The results of the current research show the extraction of more than 267 codebases, 102 small categories or concepts, and 21 categories of extraction and their characteristics were identified, which using and paying attention to all of them together can provide the conditions for achieving succession. Based on the results of this research, the main category in this research is succession in the customs organization. Also, the causal conditions include creating motivation and morale among employees, improving the organization, providing the human resources needed by the organization in the future, permanence of experiences and skills in the organization, the possibility of creating gaps and interruptions in customs work, providing high quality services, complexity and uniqueness. Customs Organization. The results obtained in this research are: creation of motivation and creativity, productivity and effectiveness of the organization, development of the organization and achievement of organizational goals, and increase in knowledge and awareness, which can be achieved in the case of applying training strategies and increasing skills, organizational information resources, resource management It is possible to achieve them by developing a strategy and a comprehensive system of succession planning and culture building in the customs organization, and internal factors and external factors can provide the basis for their implementation, although the existing challenges and obstacles such as weak management in Substitution, politicization and external pressures in customs may slow down this process, which should be considered in order to eliminate and reduce its harmful effects.

    Keywords: Succession, Customs Organization, foundational data theory
  • Seyyed Zeinab Mousavi, Mahmoud Sabahizadeh *, Kulsoom Nami, Atsa Parsapour Pages 472-480
    Purpose

    The most important goal of people in the society is to have a suitable job and if the consultations for determining the field of study are done on time, the society will not face the problem of educated people looking for work. This research was conducted with the aim of designing a career guidance model for elementary school students based on individual talents (case: Hormozgan province). The current research is applied in terms of its purpose, and in terms of the method of data collection and analysis, it was exploratory in terms of the type of implementation.

    Materials and methods

    The statistical community of the research was made up of experts and experts in the field of career guidance. The data collection tool was through interviews, and after conducting 15 interviews, the codes reached theoretical saturation.

    Findings

    After coding the first stage in MAXQDA software, 41 initial codes were obtained in the form of 9 components and 3 dimensions (individual, educational and systemic) of career guidance of primary school students based on individual talents.

    Conclusion

    Therefore, education and training by increasing the quality of education and equipment of primary schools, making it mandatory for schools to create records of students' talents and interests, hiring counselors and educational coaches, raising awareness of various jobs, holding in-service courses in The field of how to teach career guidance to primary school students and to put career guidance on the agenda in primary school.

    Keywords: role model, Career Guidance, Individual Talent, Primary School Students
  • Ali Ahmadi * Pages 481-490
    Purpose

    The purpose of this research was to compare and prioritize the components of emotional intelligence and lifestyle in elite team and individual athletes in Kermanshah.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive and comparative. The statistical population of the research was all the elite team and individual athletes of Kermanshah city, and 160 of the elite team and individual athletes answered the questionnaires. The measurement tool was Weisenberg's (1998) emotional intelligence questionnaire and Laali et al.'s (2012) lifestyle questionnaire. Descriptive statistics (mean, standard deviation, etc.) and inferential statistics (Klomogorov Smirnov, Friedman test) were used.

    Findings

    The results showed that there was a difference between the emotional intelligence of elite team and individual athletes in Kermanshah. Also, there was a significant difference between the prioritization of lifestyle components and emotional intelligence among individual and team elite athletes.

    Conclusion

    It can be concluded that the structure of emotional intelligence and lifestyle will have a positive effect on the life and performance of elite athletes in Kermanshah.

    Keywords: Emotional intelligence, Lifestyle, Empathy, Self-Motivation, Elite athletes
  • Hossein Sharafi, MirHasan Seyyed Ameri Pages 491-499
    Purpose

    The general purpose of this research is to investigate the role of leader-follower exchange theory in the relationship between organizational justice and job satisfaction in the employees of the Ministry of Sports and Youth of Iran.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection -correlation type. The statistical population of the research of all the employees of the Ministry of Sports and Youth in 2017 is equal to 886 people. According to Cochran's table, 268 people constitute the statistical sample of this research (n=268). The data collection tools were the standard questionnaires of leader-follower exchange leadership style, Layden and Maslin (1998), organizational justice, Niehoff et al. (1993), Minnesota job satisfaction (1967). To test the hypotheses of the research, inferential statistics were used and to analyze the data based on the structural equation model, PLS Smart software, version 3, was used.

    Findings

    The findings showed that organizational justice has a positive and significant relationship with job satisfaction. Also, the moderating role of leader-follower exchange leadership style in increasing the relationship between organizational justice and job satisfaction was also confirmed.

    Conclusion

    The managers of the Ministry of Sports and Youth, by using the leader-follower exchange leadership style, can cause extra-role behaviors in employees and increase the relationship between justice and job satisfaction of employees, and as a result, increase the productivity of this ministry.

    Keywords: Organizational Justice, Job Satisfaction, Leader-Follower Exchange Leadership Style, Modeling, Ministry of Sports, Youth
  • Ahmad Ali Nozari, Amir Vatani *, Majid Ghorchi Beigi Pages 500-509

    In the Holy Sharia of Islam, orders have been issued to observe the hijab, and just as for other orders issued by the Holy Sharia, rewards and punishments in the hereafter and in some casesworldly punishments have also been determined, that is, obligatory and mustahab actions deserve rewards and forbidden actions deserve punishment. have. Worldly punishments regarding non-observance of religious hijab and violation of religious orders have been examined. Is it possible to criminalize disobeying the order of holy sharia regarding hijab? Or can Islamic rulers punish people who don't wear hijab by making laws? At first, by studying the sources, this research aims to investigate the phenomenon of nonobservance of hijab and its criminalization evidences in Imamiyyah jurisprudence and legal rulings of Iran with a descriptive and library method, and by examining the opinions for and against practical and theoretical solutions for the alignment and integration of jurisprudence opinions. and provides rights. The results of the research show that with a dynamic and universal attitude to the commandments of Islam, it is possible to provide reasons for the sustainable development of the society in following the right path with rational and narrative reasons according to the requirements of the time.

    Keywords: hijab, Criminalization, Article 638, Chastity
  • Sanaz Azizmohammadi, Beheshte Niosha *, Seyed Mahmood Mirzamani Bafghi Pages 522-529
    Purpose

    It is necessary to identify the antecedents and influencing factors on students' capacity to deal with academic challenges and obstacles that cause academic engagement. Therefore, the purpose of this study was to investigate the role of cognitive assessment and epistemological curiosity in predicting academic engagement in students. 

    Materials and Methods

    The current research was descriptive of the correlation type. The studied population included all female students of the second year of high school in two districts of Baharestan in the academic year of 2021-2022. Based on the table of krejcie & Morgan (1971), 320 students were selected to volunteer to participate in the research. And they responded to the questionnaire of Pintric &De Groot (1990) cognitive assessment questionnaire, Litman et al.'s epistemological curiosity (2010) and Fredericks et al.'s (2004) academic engagement questionnaire. For data analysis, Pearson correlation and multiple regression tests were used with SPSS version 24 software.

    Findings

    The results showed that the correlation between cognitive assessment (r=0.666) and epistemological curiosity (r=0.535) with academic enthusiasm was positive and significant (p<0.01). 

    Conclusion

    Familiarity with the role of cognitive assessment and epistemological curiosity and the effect and relationship of these variables on academic enthusiasm is essential in educational planning

    Keywords: Cognitive Assessment, Epistemological Curiosity, academic engagement, Students
  • MohammadAli Varzi Daronkla, Seifullah Farzaneh *, Abolghasem Heiderabadi Pages 546-563
    Purpose

    This research has sought to investigate the social factorsaffecting rent-seeking and provide an optimal model.

    Materials and Methods

    In this research, a survey method and aresearcher-made questionnaire were used. The statisticalpopulation of this research consists of the middle managers of thegeneral administration of Mazandaran province. To determine thesample size, Krejci and Morgan's table was used. Based on this,the sample size was estimated to be 378 people and thequestionnaires were distributed in the sample population based onrandom sampling method. SPSS and Lisrel statistical analysissoftware were used for data analysis. The obtained results showthat there is a significant relationship between individualism, lackof trust, the type of formal and informal relationships, theweakness of the supervisory system, and the lack of informationtransparency.

    Findings

    The results of the compiled model to explain thechanges in the amount of rent-seeking in the offices ofMazandaran province show the significant impact of the externalvariable of individualism and the internal variables of lack of trust,weak monitoring system and lack of transparency of informationon rent-seeking.

    Conclusion

    In general, the results of the research show that withincreasing individualism, lack of trust, weak monitoring systemand lack of transparency of information, rent-seeking can beexpected to increase in the society.

    Keywords: Subjective, Objective Rent-Seeking, Erosion Of SocialCapital, Administrators Of Mazandaran Province
  • Zahra Ghasemzadeh, Hossein Bigdeli, Mohammad Bagher Hobbi Pages 564-574
    Purpose

    Learning disorders are one of the most commonproblems of students that have attracted the attention of manypsychologists and many Researches have been conducted on theeffectiveness of different interventions on different classes oflearning disorders. The present study was conducted with the aimof the effectiveness of perceptual-motor training on listeningprocessing and reading comprehension in children with learningdisabilities .

    Materials and Methods

    The statistical population of this researchincluded all fifth and sixth grade children with learning disabilitieswho referred to counseling centers in 1401. 30 children withlearning disabilities who met the criteria for entering the researchwere selected by available sampling method and were equally andrandomly divided into two experimental groups and one controlgroup. The experimental group underwent perceptual-motortraining in 16 sessions, and the control group remained waitingwithout any intervention during this period. Research tools includeFisher's Hearing Problems Inventory and Cloze's test. The dataanalysis of this research was done in two descriptive andinferential parts(covariance analysis) using SPSS-23 software .

    Findings

    The results showed that perceptual-motor trainingintervention is effective on listening processing and readingcomprehension in children with learning disabilities .

    Conclusion

    According to the results of this research, it issuggested to use perceptual-motor exercises to improve listeningprocessing and reading comprehension of children with learningdisabilities.

    Keywords: Perceptual-Motor Training, Auditory Processing, ReadingComprehension, Learning Disorder
  • Mohsen Abdolahi * Pages 575-582

    The spiritual health of the society depends on the recognition ofharms and efforts to remove them from the arena of society andgovernment, and recognizing and rooting for social andgovernment harms or pests is as important as trying to build anddevelop a healthy society and government. is. The comprehensiveand complete school of Islam provides the most appropriate andefficient views and guidelines for all individual, social andgovernment issues and does not explain any issue without focusingon spiritual health. For this reason, saving the society and thegovernment from their pests is considered a fundamental andcrucial concern. This important issue has been clarified in Islamicsources and texts, including the biographies of the great Imams,peace be upon them. The purpose of this research is to implementthe views of Imam Ali (AS) in the direction of the spiritual healthof the Islamic government and society. Spiritual health is the maincourse of political and social development and transformation.Imam Ali, peace be upon him, in his biography and the valuablesources that are based on it, have paid great attention torecognizing the harms of the society and the government and thentrying to fix them, and have presented original ideas foradvancement and progress. The tyranny and arbitrariness of therulers, mismanagement and lack of thinking about the future, thearistocracy and specialism of the agents, the lack oftrustworthiness of the rulers towards the government, the lack ofobedience to the leader of the government, divisiveness, flatteryand flattery and the lack of ethics for the people in the society andFor the agents in the government, one of the most important andemphasized social and governmental harms in the life of that nobleImam. In this article, the most important components of thespiritual health of the government and political society in theshadow of social and political pathology, focusing on the views ofImam Ali (AS) and emphasizing two main and important harms;Due to their extensive role and effect in the direction of causingdamage in the Islamic system and the need to avoid them, in theform of "weakness of belief in the society and government" and"incumbency of unworthy managers and rulers" in a scientificapproach.

    Keywords: Spiritual Health, Imam Ali, Nahj al-Balagha, Social Disasters, Government Disasters, Pathology, Government, Society
  • Javad Rahdarpour *, Hamid Okati, Morteza Miri Pages 583-592
    Purpose

    The present study was conducted with the aim ofinvestigating the impact of self-leadership on the future of humanresource management, considering the mediating role of workparticipation of young teachers in Sistan and Baluchistan province.

    Materials and Methods

    In terms of practical purpose, the presentstudy was a field data collection method, and in terms ofdescriptive implementation method, the statistical population was440 young teachers of Sistan and Baluchistan province, who wereusing the Cochran formula and method Multistage cluster randomsampling, 205 people were selected as the sample size. Library andfield data collection methods and tools for measuring writtendocuments and two questionnaires including self-leadershipquestionnaire, Hoffman and Wenk's self-leadership questionnaire(2002), Shai et al.'s human resource development questionnaire(2004) and Lodal and Kenger's work participation questionnaire(1965). used. The validity of the tool was measured through face,content and construct validity, and reliability was measuredthrough Cronbach's alpha and composite reliability. Structuralequation modeling method was used for data analysis using SPSSv23 and Smart Pls-v3 software.

    Findings

    The results showed that self-leadership has a significantimpact on the future of human resource management due to themediating role of work participation among teachers.

    Conclusion

    The characteristic of self-leadership among youngteachers can open a clear path in the future direction of humanresource management in education. On the other hand, selfleadership in young teachers brings other positive consequences,including work participation.

    Keywords: Self-Leadership, Human Resource Management, Work Participation, Teachers
  • Mina Momenzadeh Garjansoei, Fariba Hanif *, Mahboubeh Abdollahi Pages 607-624
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the factorsand components of empowerment of primary school principalsin Tehran based on the components of futures research.

    Materials and Methods

    In terms of developmental purposeand type of data, the research method is part of a series ofconsecutive exploratory research, which is both qualitativeand quantitative. The statistical population in the qualitativesection includes a number of specialists and in the quantitativesection includes all male and female teachers of public primaryschools in Tehran in the academic year 2020-2021, whosenumber was 907 people. In the qualitative part, 12 people wereselected by snowball method and in the quantitative part, 269people were selected according to Krejcie and Morgan tableby cluster and random method. The research tool is aresearcher-made questionnaire.

    Findings

    The results showed; That 6 factors and 20 subcomponents affect the empowerment of managers based on thecomponents of futures research. In addition, the componentsof responsibility (4.764), the role of organizational health(4.656), job strengthening of teachers (4.949), creativethinking (4.905), and delegation (4.961) are currently onempowerment. The basis of futures research components areless effective.

    Conclusion

    Also, the role model component with acoefficient (6.343) has the most effect and the organizationalhealth component with a coefficient (4.656) has the least effecton empowering managers compared to other components.

    Keywords: Futurology, Modeling, Transformation Management, Empowerment, Organizational Structure, improvement, managers
  • Ivet Mahmood, Ezatolah Ghadampour *, Nasrin Bagheri, Zahra Tanha Pages 625-636
    Purpose

    The aim of this study was to compare theeffectiveness of mindfulness-based therapy and emotionoriented cognitive therapy on cognitive integration andthought control in autoimmune patients.

    Materials and Methods

    The research method was applied interms of purpose and unbalanced in terms of experimentalnature with pre-test-post-test design with control group. Thestatistical population included all autoimmune patients inTehran who referred to medical centers in Tehran in 1398.Using the available sampling method, 45 autoimmune patientsin Tehran were considered as the sample size. This number ofsamples was randomly divided into two experimental groups(15 people in experimental group 1 and 15 people inexperimental group 2) and a control group (15 people). Theinstruments used were Gilanders’ cognitive fusionquestionnaire, Bowaderstone, Bond and Dempster (2010),Wells, and Davis' mind control questionnaire. Data wereanalyzed using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Finally, the findings showed that the two therapiesof mindfulness and cognitive-emotional are effective oncognitive fusion and cognitive failure. According to the meansof emotion-oriented methodology more than cognitive methodon cognitive fusion, Excitatory methodology was moreeffective on cognitive failure than mindfulness, Also, twotherapies of mindfulness and emotional cognition wereeffective in distraction, worry, social control, punishment andre-evaluation which are the components of thought control.

    Conclusion

    Emotional methodology was more effective thanmindfulness in the components of distraction and socialcontrol; while mindfulness therapy was more effective thananxiety-cognitive therapy on the components of anxiety,punishment and re-evaluation.

    Keywords: Mindfulness, Emotional Cognitive Therapy, cognitive fusion, Thought Control, Autoimmune Patients
  • Nasim Jafari, Gholamhossein Barekat *, Mohammad Hosseinpour Pages 637-650
    Purpose

    The purpose of this research was to analyze thecultural and social drivers of self-governance in the firstsecondary schools of Ahvaz city in order to provide a model.

    Materials and Methods

    The research method wasqualitative. In the qualitative part, determining the drivers ofschool self-governance to present the model with 18 experts inthe field of school self-governance in the city of Ahvaz usinga semi-structured interview approach, and the results of thispart were analyzed and interpreted with the coding method ofCorbin and Strauss (2001). which finally led to thepresentation of the initial research model.

    Findings

    The findings of this research in the qualitative partof the drivers of school self-management in five drivers,including economic drivers (1- attracting the participation offamilies, institutions and organizations, 2- government supportand budget, 3- cost and income management and 4- incomegeneration schools), drivers of policy and decision-making (1-decentralization, 2-determining the limits of authority andresponsibilities, 3-revision, amendment and approval of laws),drivers of facilities and equipment (1-educational space, 2-hardware and software equipment), drivers of knowledge andinformation (1-Training of managers and teachers andbeneficiaries 2-Knowledge of educational management 3-Knowledge of experts) and cultural and social drivers (1-Culturization and awareness of families about educationalissues 2-Responsibility of executive agents 3-Using culturalinstitutions for awareness ) identified.

    Conclusion

    Cultivation and awareness of families abouteducational issues is one of the main elements of parents'participation in school issues. The participation of parents andthe main elements of the school in the management of schoolaffairs makes them have a positive attitude towards the schooland the role of the teaching staff in the growth and educationof their children.

    Keywords: Self-Management of Schools, Social, Cultural Drivers, Drivers, Future Studies
  • Mohammad Shamiri, Ghanbar Amirnejad *, Mohammadreza Jaber Ansari, Rostam Derakhshani Pages 651-678
    Purpose

    The purpose of this research is to design socialsecurity pension system development policies with a futureresearch approach.

    Materials and methods

    This research is applied in terms ofpurpose. In terms of the data collection method, this researchis a qualitative type of future research using the scenariowriting method, which were identified through the metacombination method of policies, and the desired futures wereformulated through the scenario writing method. became . Thestatistical population of the intended research in the metacomposite section was that by reviewing 70 articles andinterviewing 25 experts and senior experts of the SocialSecurity Organization in Khuzestan province, 15 people wereselected as a statistical sample using the snowball method.Among the informants, a panel was considered to respond tothe scenario-writing questionnaire in future research and apanel was considered to determine future strategies accordingto the output scenario in quantitative and qualitative sections.

    Findings

    In the current study, 274 codes were identified inthe reference MAXQDA software. It should be noted thatsome of the identified codes had multiple frequencies. In thisregard, taking into account the frequency, a total of 1097 codeswere extracted with frequency. Among the identified codes,governance, social and cultural policies, global experiences ofopen sitting, management, government and Webster'sinstitutional, economic and technical policies are among themost important codes. had been identified. And finally, threeoptimistic futures, probable futures and pessimistic futureswere created by the focus group.

    Conclusion

    Based on the results of the research, the policypackage that includes the main policies (mother) andsupporting policies (in three categories: hindering, enablingand facilitating). Finally, the focus group was used to confirmand finalize as well as modify and approve the proposedpolicies. This policy package includes description of thepackage, purpose, type of policy, mother policies, supportpolicies that hinder, support policies for feasibility, supportpolicies-facilitator based on the future research approach.

    Keywords: Politics, Pension System Development, Social Security, Futuristic Approach
  • Mohammad Reza Jalilian, Nader Noroozi *, Ali Najafi Tavana Pages 679-689

    The failure of criminal justice in preventing crime in line withthe health of the society has brought a lot of costs to the societyand caused new challenges. Establishing strict laws andincreasing criminal titles have not only failed to have a goodeffect on crime prevention and reduction, but by creating asense of hatred and revenge and imposing negativeconsequences of punishments on convicts and their families,and creating grounds for corruption among agents, it causesnew crimes to occur. has been Therefore, the prevention andreduction of crime by relying on moral and religious teachingsshould be given more attention by those in charge. In thisregard, by using and relying on the Quran and Hadith andpromoting the cultural policies of the Islamic religion by usingalternative methods of dispute resolution, such as mediationand arbitration, which are rooted in Islamic jurisprudence andthe foundations of Islamic law and are among the religiouscultural policies. The ability to prevent and reduce crime inlegislative, judicial, executive and cooperative platforms.

    Keywords: Alternative Dispute Resolution Methods, Arbitration, Mediation, Crime Prevention, Community health
  • Nematollah Loveimi, MohammadTaghi Dashti *, Maryam Janadeleh Pages 690-698

    The issue of public and universal supervision in Iran's legalsystem is one of the challenging issues that can be studied andinvestigated in the field of harms and limitations, so in thisresearch, focusing on this issue, the topics presented are basedon the answer to this basic question. What are the challengesand limitations of public supervision in Iran's legal system?The results and findings of the research, which have beenprepared and arranged in a descriptive and analytical method,confirm that public surveillance has disadvantages andchallenges, such as the multiplicity of supervisory authorities,incomplete supervisory tools in the law, sources and methods,inconsistency in supervision, application of taste, immunityfrom supervision. , the culture of unsupervisability is facedwith structural obstacles and the like that by relying onsolutions such as the integration of supervisory authorities,public awareness and information, establishing favorable lawsand coordination between supervisory institutions,strengthening social capital and strengthening parties, mediaand popular gatherings, it can be overcome these challenges.

    Keywords: Surveillance, Public Surveillance, Limitations of Public Surveillance, Challenges of Public Surveillance
  • Farideh Rafiei, Seyyed Bagher Mirabbasi *, Mansour Atashaneh Pages 699-709
    Purpose

    Today, due to the extensive interactions between countriesand non-governmental organizations in the world, the importance ofthese organizations has increased more than ever, and this has madethe organizations involved Government and non-government arevery dependent on each other, and to achieve their goals andinterests, they should cooperate in the form of internationalorganized organizations, and delegate part of their authority to theseorganizations. International actors are also bound to create suchinteraction, because in their foreign policies to advance their goals,they must cooperate with these organizations so that they canadvance their powers in the direction of their interests. Theimportant point is that in the international arena, in order to expandpeace and humanitarian relations and avoid war, governments andnon-governmental organizations and institutions should beconnected to each other and implemented through them, because theonly practical way Making this important is the global struggleagainst human rights violations, poverty, discrimination, war, etc.Many of the goals of these organizations are in line with thediscourse of Islamic peace, because in this discourse, fightingagainst war based on illegitimacy and maintaining peace andsecurity, and fighting against conflict and oppression is considereda principle and basis.

    Research method

    In this article, the authors have evaluated therelationship of non-governmental organizations based on theIslamic peace discourse with analytical-descriptive method, andthen deal with the relationship of these organizations withspecialized United Nations institutions.

    Conclusion

    United Nations specialized agencies use theconsultation of non-governmental organizations despite certainconditions such as (being private and non-governmental, havingjurisdiction in the territory and activities of the United Nationsspecialized agency, having effective activity in several countries,etc.).

    Keywords: Non-governmental Organizations, United Nations Specialized Institutions, Humanitarian, Islamic Peace Discourse
  • Maedeh Sajjadian, Habibeh Mohammadi Rafee *, Roghayeh Shahabi Pages 710-716
    Purpose

    In human societies, dos and don'ts are established inorder to regulate and regularize relations between members ofthe society based on the prevailing and accepted norms of thatcommunity. Sometimes these dos and don'ts are so importantthat the society punishes the person who violates them. In linewith this principle and self-evident concept in humanrelations, the religion of Islam and specifically the religion ofShiism; As a claimant and provider of a comprehensive andcomplete theory in the regulation of human relations frombefore birth to after death, he has a plan to draw the Islamicutopia and to achieve the perfection and excellence of eachperson.

    Materials and methods

    This is a descriptive-analyticalstudy that was collected and analyzed using the sources of Shiajurisprudence.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical studythat was collected and analyzed using the sources of Shiajurisprudence.

    Findings

    The results showed that Regardless of the topic ofethics, which is guaranteed to be implemented in the afterlife,in Shia jurisprudence books, the rules governing humanrelations are stated under the four topics of worship,transactions, iqaaat and rulings. The punishments prescribedby the Holy Law in the framework of hadd, ta'zir, diya andqisas play an important role in human education. AlthoughIslamic punishments are explained in detail in jurisprudencebooks with a jurisprudential and ijtihad perspective, theireducational goals have been neglected.

    Conclusion

    In general, it can be said that there are instructivemoral and educational points among the Shari'a orders andlaws related to the proof of the crime and the characteristics ofthe criminal and the quality of their execution and punishment,which can be a model for individuals and society, Islamicpunishments should also be considered with this approach.

    Keywords: Education, Punishment, limits, Punishments
  • Kobra Shah Mansouri, Vahid Chenari * Pages 717-732
    Purpose
    This research was conducted with the aim of designing theoptimal model for the implementation of the health systemtransformation plan, which is qualitative in terms of practicalpurpose and in terms of the method of data processing, which isbased on the foundational data theory.
    Materials and Methods
    Its statistical population includes expertsand experts in the field of the country's health system, from amongwhom 12 people were selected using judgmental and snowballsampling methods, taking into account the criteria of expertise andsampling adequacy. The method of data collection was a semistructured interview with an exploratory approach. The process ofconducting interviews with experts continued until the data reachedthe theoretical saturation stage. The interview text was analyzedusing the data theory based on the systematic approach of Straussand Corbin during three stages of open, central and selective coding.
    Findings
    Based on the results, 184 concepts have been identifiedand categorized in the form of 36 subcategories and 6 generalcategories.
    Conclusion
    Finally, the research paradigm model was drawn basedon the causal conditions, central category, background conditions,intervening conditions, strategies and consequences of theimplementation of the health system transformation plan.
    Keywords: Transformation Plan, health system, foundation data theory
  • MohammadRasul Sheikhizadeh, Masoud Akhavan Kazemi *, Omid Ghaderzadeh Pages 733-741

    The Salafist movement, by misplaced reliance on the moral thought of the Ummah in the Islamic world, has somehow redefined and reconstructed the concept of the Ummah and given it a new shape according to its political goals. Also, this current has formed in the lands very close to the borders of Iran. In Iran, the Kurdish areas adjacent to the country's borders are prone to Takfiri Salafism in various ways. The majority of the residents of these areas are elderly and economically, the general population is poor. Intellectual and cultural problems, and sometimes moral problems, the government's weak control over these areas and many other problems also exist in addition to the mentioned problems. In the current research, which is an applied-developmental research in terms of its purpose, in the stage of data collection, the method of library and documents, as well as the descriptive mixed method (questionnaire, interview and observation), means a combination of two sets of quantitative research methods and Qualitatively used. The final analyzes of the research are presented based on field information and the approach of preserving national interests in relation to the phenomena of extremism, violence and terrorism, which are common moral vices in societies. The findings of the research show that, in general, the Sunni areas located in the eastern and western margins of the country, due to their relationship with neighboring people in neighboring countries, severe economic poverty, and their susceptibility to takfiri moral ideas, are suitable grounds for accepting Salafi tendencies. have. In the meantime, in particular, the geography of the Kurdish regions has been effective in the development and trend towards Salafi-Takfiri. Also, external factors, national factors, and finally, individual factors are involved in the expansion of the Salafi-Takfiri movement in Kurdish regions.

    Keywords: Kurdistan, Iran, Takfiri Salafism, Ummah, internationalfactors
  • Davood Hasankhani, Hassan Badini Pages 742-753

    While the agreements include several ethical systems, the perceived atmosphere is very important for most of the unions and the agreements approved in them and it affects the ethical behavior of investors, because sometimes in the way of implementing capital agreements We are facing many problems before the third governments and even among the members, which must be solved correctly and in the correct ethical and legal frameworks. After the implementation of the Lisbon Treaty and the extension of the Union's jurisdiction to the field of foreign investment, due to the conflict of investment agreements with the Union's regulations, the European Union faced many problems with third governments and even among the members. The union tried to solve its problems with third countries through a letter of approval and provided the basis for the continuation of their moral validity; But in the case of agreements between members, the emphasis of the union is mainly on the conclusion of these agreements. On the other hand, by referring disputes to international arbitration courts and issuing judgments of these courts based on international law and not on Union regulations, this caused the Union to protest. In fact, the European Court's approach based on the priority of Union rights over international laws will have an effect on the ability of investors to file lawsuits and follow the correct moral style in terms of pursuing their rights towards member states. Although even with the recent decision of the European Court, bilateral agreements will still be valid according to international law and arbitration courts can be formed based on them; However, it will cause a serious disruption in the implementation of the issued votes. The courts of the union members can consider this decision of the court in the form of an extended interpretation of public violation, disobey the right moral path and refuse to implement the decision and invalidate the arbitration decision, which is also contrary to the principle of good faith. It is towards foreign investors and it is far from moral dignity in the way of implementing laws.

    Keywords: ethics, responsibility, Harassment, Lisbon Treaty, bilateral agreements, European Commission, European Court
  • Fouziyeh Tanianfard *, Maryam Erfani Jazi, Fatemeh Mohamadizadeh, Elnaz Khodadadi, Fatemeh Movahedrad Pages 754-760
    purpose

    Career growth explains the individual's careerbehavior and makes the career decision process simple andeasy, so the present study was conducted with the aim ofdetermining the role of dynamic personality and spirituality atwork in predicting the career growth of primary schoolteachers.

    Materials and Methods

    The research method was descriptivecorrelation (prediction). The research community included allthe teachers of the first grade of elementary school in thesecond district of Isfahan in the academic year of 2021-2022,of which 225 were selected by stratified random method. Andthey answered the dynamic personality questionnaires ofBatman and Current (1993), spirituality at work Milliman etal. (2003) and organizational career growth Wang and Shi(2011). The data were analyzed by Pearson's correlation testand multiple regression simultaneously with the help of SPSSversion 22 software.

    Results

    The results showed that the correlation betweendynamic personality (r=0.512) and spirituality at work(r=0.542) with career growth is positive and significant(p<0.01). Also, dynamic personality explains 26.2% and thecomponents of spirituality at work explain 29.6% of thevariance of career growth.

    Conclusion

    Managers and education practitioners should payspecial attention to the spirituality of the work environmentand dynamic personality in order to strengthen the careergrowth of teachers.

    Keywords: Dynamic Personality, Spirituality at work, Career Growth, Teachers
  • Marziye Parniyan, Alireza Mokhtari *, Jalal Kalantari Pages 761-769
    Purpose

    Intellect is actually the most important aspect ofhuman existence, which, in case of growth and prosperity,saves a person from going astray, brings him to the truth ofexistence, and guides him to the right path; Intellectualeducation has long been the focus of philosophers andreligious leaders, and they have defined several bases andprinciples for the process of intellectual education; Thenecessity of conducting this research is to achieve the conceptand principles of rational education from the point of view ofAllameh Tabatabai (RA) in Tafsir al-Mizan.

    Materials and methods

    the type of basic research and itsmethod is descriptive-analytical; The analysis of informationbased on the definitions of wisdom and education in Tafsir alMizan has been documented in a qualitative way.

    Findings

    From the point of view of Allameh Tabatabai,education is a set of measures and methods that actualizehuman potential talents in different dimensions, and reason isone of the human powers through which good, evil, right andFalsehoods are separated from each other. If rational educationdoes not take place, the great gift and the amazing power ofreason, as a result of following the desires of the soul and thedevils, will be abandoned and man will become a prisoner ofhis animality, and will become more vile and dangerous thanany other living thing, and his depravity will overwhelm him.takes

    Conclusion

    The principles of education from AllamehTabatabai's point of view include the principles of ontology,epistemology, anthropology and values; Based on the thoughtof Allameh Tabatabai, intellect is a gift from God to man,which has two theoretical and practical dimensions.Educability, learning, and overcoming the air of the soul andthinking cause it to flourish and bring man to happiness.

    Keywords: Education, Rational Education, principles of rational education, ontology, Epistemology, Anthropology, values