فهرست مطالب

طب دریا - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1401)

مجله طب دریا
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ولایت زاده* صفحات 141-152

    فلز سرب یکی از فلزات سمی است که در محیط زیست پراکنش بالایی دارد و به واسطه بسیاری از فعالیت های انسان زاد صنعتی، کشاورزی، شهری و روستایی وارد چرخه طبیعت می شود، همچنین با ورود به اکوسیستم های دریایی، در چرخه مواد غذایی و ماهیان انباشت شده و می تواند سبب بیماری های بسیار خطرناک و سرطان زا در انسان گردد. این تحقیق مروری در سال 1400 انجام شد. داده های موردنیاز برای ارزیابی خطر سرب بر روی ماهیان دریای خزر و عمان و خلیج فارس، با بررسی مقالات فارسی و انگلیسی منتشر شده، جمع آوری گردید. یافته ها نشان داد که دامنه غلظت فلز سرب در ماهیان دریای خزر از 0/03 میلی گرم بر کیلوگرم در ماهی سیاه کولی تا 3/01 میلی گرم بر کیلوگرم در ماهی کفال طلایی بود. در میان ماهیان خلیج فارس و دریای عمان بالاترین میزان سرب در کفشک ماهی (2/82 میلی گرم بر کیلوگرم) و پایین ترین میزان این فلز در بز ماهی زرد جامه (0/008 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. میزان سرب در عضله ماهیان مورد مطالعه در دریای خزر نظیر ماهی سفید، کفال طلایی، کپور معمولی، کفال پوزه باریک، سگ ماهی دریایی و اردک ماهی در مقایسه با حد آستانه مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی (0/2 میلی گرم در کیلوگرم) بالاتر بود. در مورد ماهیان خلیج فارس و دریای عمان نیز مقادیر سرب در عضله ماهیان شیر، شوریده، قباد، کفال پشت سبز، میش ماهی، ماهی سوکلا، ماهی شورت و کفشک ماهی بالاتر از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی گزارش شد. با توجه به ارزیابی خطر فلز سرب در ماهیان مورد مطالعه در بسیاری از موارد شاخص خطر بالاتر از 1 به دست آمده و شاخص خطر سرطان زایی فلز سرب در عضله بسیاری از ماهیان مورد مطالعه بالاتر از 4-10×1 گزارش شده است. بنابراین با توجه به این نتایج می توان چنین استنباط کرد که بسیاری از ماهیان دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان طی سالیان گذشته به فلز سرب آلوده شده اند و برای مصرف انسانی می بایست بر اساس پیشنهادهای سازمان بهداشت جهانی موارد احتیاط لازم را انجام داد. همچنین پیشنهاد می گردد در خصوص غلظت فلز سرب و سایر فلزات سنگین به صورت مستمر پایش و کنترل در اکوسیستم های دریایی انجام شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر سلامت، فلزات سنگین، فلز سرب، ماهی، خلیج فارس
  • علی اکبر تخت دار*، آرش شکوری صفحات 153-159

    فلزات سنگین از رایج ترین آلاینده های محیطی هستند که می توانند از منابع طبیعی و انسانی به مناطق ساحلی وارد شوند و موجودات دریایی و جمعیت انسانی را تحت تاثیر قرار دهند. فلزات سنگین به دلیل سمیت، ماندگاری و ویژگی های تجمع زیستی، تهدیدی جدی برای سلامت انسان، موجودات زنده و اکوسیستم های طبیعی هستند. بسیاری از یون های فلزات سنگین برای انسان سمی یا سرطان زا هستند. فلزات سنگین می توانند با کاهش تنوع و فراوانی گونه ها و از طریق تجمع در موجودات زنده و زنجیره های غذایی منجر به تخریب اکوسیستم های دریایی شوند. فلزات سنگین از طریق منابع مختلفی از جمله صنایع، فاضلاب ها و پساب های خانگی به محیط های ساحلی و دریایی وارد می شوند. فلزات سنگین ناشی از پساب تردد کشتی ها از جمله منابع آلوده کننده هستند. این پژوهش به بررسی اثر این آلودگی بر جوامع ماکروبنتیک پرداخته است. یافته ها نشان می دهد که فلزات سنگین در ماهی بر تخم ریزی زودرس، افزایش مرگ و میر و کاهش سیستم دفاعی بدن تاثیر دارد، در کیسه تنان بر کاهش رشد و بقا و تقسیم سلولی نامنظم، در سخت پوستان بر افزایش مرگ و میر و تاخیر در رشد و جلوگیری از توسعه پوسته و تقسیم سلولی نامنظم و در پرندگان دریایی بر افزایش مرگ و میر، کاهش دفاع بدن، تاخیر در رشد، از دست دادن ظرفیت پرورش و کاهش ضخامت پوسته تخم مرغ و در بنتوزها بر ساختار نامنظم و وضعیت سمی حاد و تاخیر در رشد تاثیر دارد. فعالیت های شهری و صنعتی از منابع اصلی آلودگی محیط های دریایی هستند. در نتیجه می توان بیان کرد که ارزیابی کیفیت زیست محیطی در این بخش می تواند اطلاعات مفیدی را برای کنترل آلودگی در مناطق ساحلی ارایه دهد. اخیرا، اجرای چارچوب های قانونی زیست محیطی در جامعه اروپا باعث افزایش آگاهی در مورد اهمیت فلزات سنگین پساب تردد کشتی به منظور دستیابی به "وضعیت محیطی خوب" شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، پساب، کشتی رانی، جوامع ماکروبنتیک
  • مژگان آگاه هریس، فاطمه عیسی زاده*، هما نیابتی چرندابی صفحات 160-166
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیتی که رضایت زناشویی در همه ابعاد کیفیت زندگی دارد؛ هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی از طریق استرس شغلی در دریانوردان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود که در سال 1401 و در شهر بوشهر انجام شد. جامعه آماری شامل دریانوردان متاهل 35 تا 40 سال شهر بوشهر بودند که با نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. حجم نمونه، 60 نفر از دریانوردانی بود که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استرس شغلی اسیپو (1987) (Osipow) و رضایت زناشویی انریچ (1998) (Enrich) استفاده گردید.

    یافته ها

    در دریانوردان متاهل، بین استرس شغلی و رضایت زناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد (0/001=p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که استرس شغلی 43 درصد از واریانس رضایت زناشویی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود استرس شغلی در دریانوردی و اهمیت 43 درصدی استرس شغلی در پیش بینی رضایت زناشویی دریانوردان، پیشنهاد می شود راهکارهایی برای کاهش استرس شغلی در دریانوردان ایجاد شود تا دریانوردان از عوارض کوتاه مدت و دراز مدت کمبود رضایت زناشویی مصون بمانند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، استرس شغلی، دریانوردان
  • محمد زارع آبندانسری، عباس نقی زاده باقی، حسین طاهری*، طیبه یانپی صفحات 167-175
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین شیوه های گذران اوقات فراغت افراد جامعه؛ حضور در اماکن آبی و استخرهای شنا می باشد. بنابراین پژوهش حاضر به منظور حفظ سلامت جسمانی و روانی استفاده کنندگان از این اماکن؛ به دنبال آن است تا با استفاده از راهبردهای مناسب، زمینه توسعه ایمنی اماکن آبی و استخرهای شنا فراهم شود.
    روش ها: پژوهش حاضر کیفی، از نظر هدف کاربردی و با استفاده از رویکرد داده بنیاد به شیوه گلیزر انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه پژوهش را اعضای هییت علمی دانشگاه در گروه مدیریت ورزشی و علوم پزشکی، مسیولان اداره ورزش و جوانان، خبرگان حوزه ساخت و تجهیز اماکن ورزشی، مدیران اماکن آبی (استخرهای شنا) و استفاده کنندگان از اماکن آبی در استان مازندران و در سال 1401 تشکیل می دادند. روش نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند؛ و ابزار سنجش مصاحبه نیمه ساختار یافته با پرسش های باز بود. مصاحبه ها تا حد اشباع نظری (مصاحبه شماره 18) ادامه یافت. به منظور معتبرسازی نهایی پژوهش از ملاک های اعتبار و قابلیت اعتماد استفاده شد.
    یافته ها: بعد از حذف کدهای مشابه، 64 مفهوم در زمینه توسعه ایمنی اماکن آبی و استخرهای شنا شناسایی شد که در 2 مقوله اصلی توسعه عملیاتی (شامل اقدامات فنی، اقدامات ایمن سازی، خدمات اضطراری، اقدامات بهداشتی) و توسعه راهبردی (شامل آموزش و فرهنگ سازی، اقدامات پیشگیرانه) قرار گرفتند.
    نتیجه گیری: برخی از مهم ترین توصیه ها در زمینه توسعه ایمنی اماکن آبی و استخرهای شنا شامل جلوگیری از تشکیل رسوبات آهکی در سطح استخر، جلوگیری از رشد جلبک ها در آب استخر، برخورداری از دستگاه اکسیژن در اماکن آبی و آشنایی امدادگران و ناجیان غریق با روش های احیا و ارتباط سریع با مراکز درمانی می باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی آب، استخر آبی، شنا، ایران
  • آمنه مرزبان، ابوذر انصاری، محسن دولتی* صفحات 176-182
    زمینه و هدف

    مسمومیت غذایی شایع ترین و مهمترین شکل بروز بیماری های منتقل شونده از غذا می باشد که در اثر مصرف غذای آلوده ایجاد می گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار در زمینه مسمومیت غذایی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-توصیفی بود که در سال 1400 انجام گرفت. جامعه پژوهش همه دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار بودند. حجم نمونه 150 نفر محاسبه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان در زمینه مسمومیت غذایی بود که پایایی و روایی آن تایید گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان به ترتیب 3/09±20/33، 5/11±43/14 و 5/64±13/04 بود. میانگین نمره آگاهی در 61 درصد افراد در سطح خوب برآورد شد. میانگین نمره نگرش در 64 درصد دانشجویان در سطح متوسط بود و عملکرد در 58 درصد افراد ضعیف گزارش شد. بین آگاهی و سطح تحصیلات و عملکرد با سابقه مسمومیت در دانشجویان ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با وجود سطح بالای آگاهی و نگرش متوسط دانشجویان، عملکرد آنها در سطح ضعیفی قرار دارد. با توجه به شغل حساس دانشجویان نیروی دریایی در آینده که مدت طولانی را در کشتی سپری می کنند و دور از خانواده از غذایی جمعی استفاده می نمایند، برگزاری کارگاه های آموزشی با هدف ارتقا عملکرد ایشان در زمینه مسمویت غذایی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، مسمومیت غذایی، نیروی دریایی
  • زهره سلطانی، رسول قربانی، سید علی اکبر هدایتی*، افشین عادلی، محمد مازندرانی صفحات 183-188
    زمینه و هدف

    روی یکی از فلزات سنگین موجود در اکوسیستم های آبی است. در حال حاضر فناوری نانو دارای پیشرفت چشمگیری در صنایع مختلف شده است، در مطالعه حاضر میزان سمیت نانواکسید روی بر شاخص های خونی سیاه ماهی بررسی شد.

    روش ها

    این تحقیق با غلظت های 0، 5، 20، 400 و 100 میلی گرم بر لیتر نانواکسیدروی به مدت 14 روز بر تعداد 70 قطعه سیاه ماهی با میانگین وزنی 5±20 گرم انجام شد. پس از اتمام آزمایش، شاخص های خونی شامل تعداد کل گلبول های سفید، لنفوسیت، نوتروفیل، ایوزینوفیل، تعداد کل گلبول های قرمز، محتوای هموگلوبین، سطح هماتوکریت، حجم متوسط گلبولی (MCV)، وزن هموگلوبین داخل گلبولی (MCH) و درصد غلظت هموگلوبین داخل گلبولی (MCHC) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تمامی شاخص های اریتروسیتی خون تغییرات معنی داری از خود نشان دادند ولی شاخص های لوکوسیتی هیچ گونه تغییری نداشتند. همچنین با افزایش غلظت نانواکسید روی در تیمارهای مختلف میزان گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت کاهش و میزان گلبول های سفید افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    با افزایش غلظت نانواکسیدروی میزان تاثیر نامطلوب خون شناسی بالاتر بوده و غلظت 100 میلی گرم بر لیتر دارای بیشترین عوارض نامطلوب است. نانواکسیدروی باعث بروز کم خونی و ایجاد اختلال در سیستم ایمنی ماهی می شود که ممکن است به دلیل اثرات مخرب آن بر اندام های خون ساز مانند کبد و کلیه باشد.

    کلیدواژگان: نانواکسید روی، سیاه ماهی، فلز سنگین، شاخص های خون شناسی
  • هانیه ضیائیان نوربخش، رزاق عبیدی* صفحات 189-195
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین سطوح فلزات سنگین نیکل، سرب و کادمیوم در بافت عضله ماهی صبیتی (Acanthopagrus cuvieri) در بندر عسلویه واقع در استان بوشهر انجام شد.

    روش ها

    تعداد 20 ماهی صبیتی (A. cuvieri) با میانگین وزنی 10/1±1056/6 و 19/7±1014/3 گرم به ترتیب در دو فصل زمستان و بهار سال 1399 تهیه شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، عملیات زیست سنجی آنها انجام پذیرفت. سپس هضم شیمیایی نمونه ها با اسید نیتریک انجام شد و در انتها با دستگاه جذب اتمی اسپکتوفتومتر (مدل PG AA 500) میزان فلزات سنگین اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از سنجش فلزات سنگین در بافت عضله ماهی صبیتی (A. cuvieri) حاکی از آن بود که در فصل زمستان میانگین سطوح عناصر نیکل، سرب و کادمیوم به ترتیب 0/2±36/4، 0/4±85/4 و 0/1±58/7 و در فصل بهار نیز به ترتیب 0/4±12/8، 0/5±45/3 و 3/0±48/2 میکروگرم در کیلوگرم وزن خشک بود که بین دو فصل زمستان و بهار اختلاف معنی داری را نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    مقادیر بدست آمده از فلزات سنگین در بافت عضله ماهی صبیتی در منطقه مورد مطالعه پایین تر از حد مجاز استاندارد های بین المللی WHO، FAO، NHMRC و UK (MAFF) است و خطری برای مصرف کنندگان در پی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: نیکل، سرب، کادمیوم، ماهی صبیتی، عسلویه
  • فاطمه عظیمی، زینب حیدری نژاد* صفحات 196-197
|
  • Mohammad Velayatzadeh* Pages 141-152

    Lead is a toxic metal that is highly distributed in the environment and enters the natural cycle through many human-made industrial, agricultural, urban and rural activities, as well as by entering the marine ecosystems, it accumulates in the cycle of food and fish and can cause very dangerous and carcinogenic diseases in humans. This review was conducted in 2022. The data needed to assess the risk of lead on fish in the Caspian Sea, Oman sea and the Persian Gulf were collected by reviewing Persian and English published articles. The findings showed that the range of lead concentration in Caspian Sea fish was from 0.03 mg/kg in Vimba vimba to 3.01 mg/kg in golden grey mullet. Among the fish of the Persian Gulf and the Oman Sea, the highest amount of lead was found in the flounders (2.82 mg/kg) and the lowest amount of this metal was found in sulpdur goatfish (0.008 mg/kg). The amount of lead in the muscle of the fish studied in the Caspian Sea, such as Caspian kutum, Golden grey mullet, common carp, leaping mullet, Gobies, and common Pike, was higher than the permissible limit of the World Health Organization (WHO) standard (0.2 mg/kg). In fish in the Persian Gulf and the Oman Sea, the levels of lead in the muscles of Narrow-barred Spanish mackerel, Tigertooth croaker, Indo-Pacific king mackerel, Chelon subviridis, blackspotted croaker, Cobia, Sillaginidae, and Flounder were reported to be higher than the WHO limit. According to the risk assessment of lead metal in the fishes, in many cases the risk index was higher than 1 and the carcinogenic risk index of lead in the muscle of many fishes was reported to be higher than 1×10-4. Therefore, according to these results, it can be concluded that many fish in the Caspian Sea, the Persian Gulf, and the Oman Sea have been contaminated with lead metal during the past years, and for human consumption, the necessary precautions should be taken based on the recommendations of the WHO. It is also suggested to continuously monitor and control the concentration of lead metal and other heavy metals in marine ecosystems.

    Keywords: Health Risk Assessment, Heavy Metals, Lead, Fish, Persian Gulf
  • Aliakbar Takhtdar*, Arash Shakuri Pages 153-159

    Heavy metals are one of the most common environmental pollutants that can enter coastal areas from natural and human sources and affect marine organisms and the human population. Heavy metals are a serious threat to human health, living organisms and natural ecosystems due to their toxicity, persistence and bioaccumulation characteristics. Many heavy metal ions are toxic or carcinogenic to humans. Heavy metals can lead to the destruction of marine ecosystems by reducing the diversity and number of species and through accumulation in living organisms and food chains. Heavy metals enter coastal and marine environments through various sources, including industries, and domestic sewage. Heavy metals from ship traffic effluents are among polluting sources. This study investigated the effect of this pollution on macrobenthic communities. The findings show that heavy metals have an effect on premature spawning, increase in mortality and decrease in the body's defense system in fish, decrease in growth and survival and irregular cell division in sea urchins, increase in mortality, delay in growth and prevention shell development and irregular cell division in crustaceans, and increased mortality, reducing body defenses, delaying growth, losing breeding capacity and reducing eggshell thickness in seabirds, and irregular structure and acute toxic condition and delay in growth in benthos. Urban and industrial activities are the main sources of marine environment pollution. As a result, it can be stated that environmental quality assessment in this sector can provide useful information for pollution control in coastal areas. Recently, the implementation of environmental legal frameworks in the European Community has increased the awareness of the importance of heavy metals in shipping effluents in order to achieve "good environmental status".

    Keywords: Pollution, Heavy Metals, Wastewater, Shipping, Macrobenthic Communities
  • Mojgan Agahheris, Fatemeh Eisazadeh*, Homa Niabati Charandabi Pages 160-166
    Background and Aim

    Given the importance of marital satisfaction in all aspects of quality of life; the aim of this study was to predict marital satisfaction through job stress in sailors.

    Methods

    The present research was a descriptive-correlational study conducted in Bushehr city, south of Iran in 2022. The statistical population was married sailors aged 35 to 40 years in Bushehr city, who were included in the study by available sampling. The sample size was 60 sailors who volunteered to participate in the study. Osipow's (1987) occupational stress and Enrich's (1998) marital satisfaction questionnaires were used to collect data.

    Results

    There is a significant negative relationship between job stress and marital satisfaction (p=0.001). The results of regression analysis showed that job stress explains 43% of the variance of marital satisfaction.

    Conclusion

    Considering the existence of job stress in maritime work and the importance of 43% job stress in predicting marital satisfaction, it is suggested to develop strategies to reduce job stress in sailors so that sailors are protected from short-term and long-term complications of lack of marital satisfaction.

    Keywords: Marital Satisfaction, Job Stress, Sailors
  • Mohammad Zare Abandansari, Abbas Naghizadeh Baghi, Hossein Taheri*, Tayyebeh Yanpi Pages 167-175
    Background and Aim

    One of the most important ways of spending leisure time is using swimming pools and water parks. Therefore, the current research, in order to maintain the physical and mental health of the users of these places, seeks to develop a model for water safety in swimming pools by using appropriate strategies.

    Methods

    The current qualitative research was conducted using the foundation data model. The statistical population was university faculty members in the department of sports management and medical sciences, officials of the sports and youth department, experts in the field of construction and equipping of sports facilities, managers and users of swimming pools in Mazandaran province, north of Iran in 2022. The non-random sampling method; and a semi-structured interview with open questions were used. The interviews continued until theoretical saturation (Interview No. 18). In order to finalize the research, validity and reliability criteria were used.

    Results

    After removing the similar codes, 64 concepts were identified in the field of water safety development in swimming pools, which are in two main categories of operational development (including technical measures, security measures, emergency services, health measures) and strategic development (including training and culture, preventive measures).

    Conclusion

    Some important recommendations in the field of developing a model for water safety in swimming pools include preventing the formation of calcareous deposits on the surface of the pool, preventing the growth of algae in the pool, having an oxygen device in swimming pools and familiarizing rescuers and lifeguards with resuscitation methods and quick connection with medical centers.

    Keywords: Safety Water, Swimming Pools, Swimming, Iran
  • Ameneh Marzban, Abozar Ansari, Mohsen Dowlati* Pages 176-182
    Background and Aim

    Food poisoning is the most common and important form of the food-borne disease caused by consuming contaminated food. The present study was conducted with the aim of determining the knowledge, attitude and practice of students of Chabahar University of Maritime and Marine Sciences in the field of food poisoning.

    Methods

    The current study was a cross-sectional descriptive study that was conducted in 2022. The research population was all students studying at Chabahar University of Maritime and Marine Sciences. The sample size of 150 people was calculated. The tool of data collection was the questionnaire of knowledge, attitude and practice of students in the field of food poisoning, whose reliability and validity were confirmed.

    Results

    The mean and standard deviation of students' knowledge, attitude and performance scores were 20.33±3.09, 43.14±5.11 and 13.04±5.64, respectively. The mean knowledge score in 61% of students was estimated at a good level. The mean attitude score in 64% of students was at the moderate level, and practice was reported to be poor in 58%. A statistically significant relationship was observed between knowledge and level of education and practice with a history of poisoning in students (P<0.05).

    Conclusion

    Despite the high level of knowledge and a moderate level of attitude in students, their practice was at a poor level. Considering the sensitive job of naval students in the future who spend a long time on the ship, it is suggested to hold training workshops with the aim of improving their practice in the field of food poisoning.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Food Poisoning, Navy
  • Zohre Soltani, Rasoul Ghorbani, Aliakbar Hedayati*, Afshin Adeli, Mohammad Mazandarani Pages 183-188
    Background and Aim

    Zinc is one of the heavy metals in aquatic ecosystems. Currently, nanotechnology has made significant progress in various industries, in the present study, the toxicity of nano-zinc oxide on the blood indices of Capoeta capoeta gracilis (Capoeta) was investigated.

    Methods

    This research was conducted with concentrations of 0, 5, 20, 100 and 400 mg/L of nano-zinc oxide (Nano-ZnO) for 14 days on 70 Capoeta with a mean weight of 20±5 grams. After the experiment, blood samples were taken from the Capoeta and various blood indices were measured including leukocytes, lymphocytes, neutrophils, eosinophils, erythrocytes, hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH and MCHC.  

    Results

    All blood erythrocyte indices in Capoeta showed significant changes, but leukocyte indices did not change. Also, with the increase of nano-zinc oxide in different treatments, the number of red blood cells, hemoglobin and hematocrit decreased and the number of white blood cells increased in Capoeta.  

    Conclusion

    With rising the concentration of nano-zinc oxide, the level of hematological adverse effects increased and the concentration of 100 mg/l has the most adverse effects in Capoeta. Nano-zinc oxide causes anemia and disrupts Capoeta's immune system, which may be due to its destructive effects on hematopoietic organs such as the liver and kidney.

    Keywords: Nano-zinc oxide, Capoeta capoeta gracilis (Capoeta), Heavy Metal, Hematological Indices
  • Haniyeh Ziaeian Nourbakhsh, Razagh Obeidi* Pages 189-195
    Background and Aim

    The present research was carried out with the aim of measuring the levels of the heavy metals nickel, lead and cadmium in the muscle tissues of the Acanthopagrus cuvieris in Asaluyeh port in Bushehr Province.

    Methods

    Twenty Acanthopagrus cuvieri with an average weight of 1056.66±10.12 and 1014.30±19.68 gr were hunted in the winter and spring of 2020, respectively. After transferring the samples to the laboratory, their Biometrics operations were performed. Then the samples were chemically digested with nitric acid and at the end, the number of heavy metals was measured with an atomic absorption spectrophotometer (model: PG AA 500).

    Results

    The results of measuring the concentrations of the heavy metals in the muscle tissues of the Acanthopagrus cuvieri showed that the mean levels of nickel, lead and cadmium were 36.4±0.2, 85.4±0.4 and 58.7±0.1 µg/kg dry weight during winter, respectively. In spring, these amounts were 12.8±0.4, 45.3±0.5 and 48.2±0.3 µg/kg dry weight, respectively. There was a significant difference between winter and spring in this regard (P<0.05).

    Conclusion

    The levels of heavy metals in muscle tissues of Acanthopagrus Cuvieri in Asaluyeh port were lower than the international WHO, FAO, NHMRC, and UK (MAFF) standards and therefore these concentrations pose no threat to consumers.

    Keywords: Nickel, Lead, Cadmium, Acanthopagrus cuvieri, Asaluyeh port
  • Fatemah Azimi, Zeinab Heidarinejad* Pages 196-197