فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال دهم شماره 35 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله اکرمی* صفحات 10-26

    فقه اسلامی در نظام کیفری برخی از کشورهای اسلامی نقش بسزایی ایفا نموده است. در این راستا حنفیه از جمله مذاهبی است که در نظام تقنینی و قضایی بسیاری از کشورها اعم از حنفی مذهب و غیر آن توانسته است نقش آفرینی نماید. در نوشتار حاضر در قالب مطالعه ای موردی و به روش تحلیلی توصیفی حقوق کیفری سه کشور افغانستان به عنوان کشوری حنفی مذهب، و سودان و امارات متحده عربی به عنوان دو کشور غیر حنفی مذهب مورد مطالعه قرار گرفته است. در افغانستان و امارات متحده فقه حنفی به صورت قانون مدون نگردیده لکن دادگاه ها در کیفرهای منصوص شرعی صلاحیت تصمیم گیری بر اساس آن را دارا هستند، هر چند در عمل در کشور افغانستان بر خلاف امارات جواز رجوع به فقه حنفی در عرصه ی کیفری بیشتر جنبه نمادین داشته و عینیت نیافته است. متقابلا در سودان احکام فقه حنفی در مقررات موضوعه تبلور یافته و جنبه حقوق موضوعه به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: فقه اسلامی، حقوق کیفری کشورهای اسلامی، مذهب حنفی
  • احمد حاجی ده آبادی* صفحات 29-53

    ماده 286 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 کسی را که به طور گسترده مرتکب یکی از جرایم علیه امنیت شده و اقدام او باعث اخلال شدید در نظم شده مفسد فی الارض و مستحق اعدام می داند. این ماده معاونت در این جرم را هم موجب اعدام می داند. در این باره سوالات و ابهامات متعددی مطرح است که این مقاله به پاسخ آنها می پردازد. مثلا مطابق یکی از قواعد حقوق کیفری، مجازات معاون، کمتر از مجازات مباشر می باشد. قانونگذار از این قاعده در جرم بسیار مهم و دارای مجازات سنگین «افساد فی الارض» به ظاهر عدول کرده است و برای معاون همانند مباشر مجازات اعدام را پیش بینی نموده است؛ آیا چنین است؟ ماهیت معاونت در افساد حدی است یا تعزیری؟ آیا علاوه بر اعدام، مجازات معاونت موضوع ماده 127 هم اجرا می شود یا قاعده تعدد معنوی حاکم است. یعنی مرتکب تنها به یک مجازات محکوم می گردد که اعدام باشد؟ اگر عمل معاون گسترده باشد ولی عمل مباشر گسترده نباشد حکم آن چیست؟. این مقاله با روش تحلیلی و با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای به تحلیل و تبیین معاونت در افساد می پردازد. مهم ترین دستاورد مقاله اینست که اولا مقصود از معاونت در این ماده سردسته است که در اینصورت با ماده 130 همخوانی دارد و بسیاری از اشکالات مرتفع می شود. ثانیا حذف واژه «معاونت» از جهات متعدد ضروری است؛ ثالثا در صورتی که یکی از معاون و مباشر کارش گسترده نباشد، هیچ کدام مفسد فی الارض به شمار نمی روند.

    کلیدواژگان: معاونت، افساد فی الارض، سردسته، جرم حدی، جرم مقید، قانون کاهش مجازات حبس تعزیری
  • علی محمدی جورکویه*، محسن کرانی صفحات 54-75

    مجازات نفی یکی از چهار مجازات در نظر گرفته شده برای محارب است؛ اما نسبت به مدت زمان نفی در میان فقیهان اختلاف است و نظریه های مختلفی همچون تا پایان حیات، تا زمان توبه، یک سال، حداقل یک سال و حداکثر هنگام توبه نسبت به مدت زمان نفی مطرح شده است. جستار حاضر در صدد یافتن نظریه برتر، با مراجعه به منابع اسلامی و متون فقهی به روش تحلیلی و اجتهادی به مطالعه ادله هر کدام از چهار نظریه پرداخته و ادله هیچ یک از این نظریات را کافی نیافته است و در نهایت با تمسک به ادله خاص همچون صحیحه برید بن معاویه و ادله عام همچون معتبره حفص بن غیاث، معتقد است تعیین مدت زمان نفی در اختیار حاکم بوده و وی با در نظر گرفتن شرایط، مدت زمان نفی را مشخص خواهد کرد.

    کلیدواژگان: محاربه، تبعید، نفی، محارب، توبه
  • غلامرضا پیوندی*، محمود ذوقی سرور صفحات 79-101

    در زمان وقوع قتل عمد آنچه از آیات و روایات و نیز اجماع به دست می آید، این است که قصاص حقی برای اولیای دم است. در فقه اسلامی برای احقاق حقوق قربانی، شرایطی در نظر گرفته شده است.اما این مسیله پیش می آید که آیا امکان تبعیض در قصاص نفس وجود دارد به این صورت که ولی دم، نسبت به جانی، بخشی از قصاص را اجرا و بخشی دیگر را عفو یا مصالحه کند؟ مسیله ای که مستقیما در نصوص و روایات و نظر فقهای مذاهب اسلامی در گذشته، به آن اشاره نشده است؛ بر اساس یک نظر در میان فقهای معاصر در قصاص نفس نمی توان قایل به تبعیض شد چون نفس یک وجود واحد بالذات است که بعد از اتمام خلقت اعضا روح بر آن دمیده شده است و مثل جسم نیست که دارای اعضای مستقل باشد؛ اما از سوی دیگر با تکیه بر مبانی و قواعد و دلایل حاکم در مسیله قصاص، همچون حق بودن قصاص، قابل مصالحه بودن، وجوب حفظ جان، استحباب عفو، تجزیه پذیر بودن قصاص، شمول قاعده دفع اشد مفسدتین، شمول قاعده الجمع مهما امکن می توان گفت قصاص حق است و همان طوری که می توان از تمام حق قصاص گذشت، می توان با توافق طرفین از بعض حق قصاص نیز گذشت. نهایتا به نظر می رسد نمی توان گفت در قصاص نفس امکان تبعیض وجود ندارد اما می توان با صلح به کمتر از جنایت راضی شد.

    کلیدواژگان: قصاص نفس، تبعیض در قصاص، مذاهب اسلامی، اولیای دم، عفو
  • غلامعلی قاسمی*، عبدالسعید شجاعی صفحات 102-130

    سازمان های غیردولتی به عنوان یکی از مظاهر جامعه مدنی باید حاوی ویژگی های ذاتی این جامعه باشند. این سازمان ها به طورکلی و براساس فلسفه وجودی خود، از یک طرف باید به شناسایی نیازها و منافع افراد جامعه بپردازند و از طرف دیگر نیازها و منافع مورد شناسایی را به دولت به عنوان نهاد متولی در جهت برآوردن آنها منعکس و اعلام کنند. ارتباط سازمان های غیردولتی با دولت را می توان تحت عنوان «مشارکت سازمانی جامعه مدنی» قلمداد کرد. مشارکت سازمانی سازمان های غیردولتی در سه بعد مشارکت در وضع قانون، اجرای قانون و نظارت بر آن قابل تقسیم بندی است. زیربنای مشارکت کارآمد و در راستای فلسفه وجودی سازمان های غیردولتی مستلزم پایبندی ساختار، نهادها و صلاحیت های این سازمان ها به مولفه های اصلی شفافیت ازجمله پاسخگویی و دسترسی آزاد به اطلاعات می باشد. در این پژوهش که به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شد، در پی آن هستیم که مشارکت سازمانی غیردولتی شفاف بنیاد را در مجموعه نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار دهیم. نتایج حاصل از این پژوهش حاوی این برداشت است که می توان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم این مدل مشارکت سازمانی سازمان های غیردولتی را در نظام حقوقی ایران مشاهده و دریافت کرد.

    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، اقتصاد فرهنگ، قانون و مقررات، تحلیل محتوا، خط مشی
  • احمد تقی زاده* صفحات 132-174

    شوراهای شهر و روستا ازجمله نهادهایی هستند که در قانون اساسی مورد شناسایی قرار گرفته اند. با آنکه شوراهای مذکور نماد مشارکت مردم در اداره امور محلی بوده و گامی در جهت تمرکززدایی محسوب می شوند، تا سال ها پس از تصویب قانون اساسی، وارد نظام حقوقی کشور نشدند. از زمان تشکیل این شوراها همواره در مورد حیطه صلاحیت ها و اختیارات و وظایف آنها بحث و گفتگو وجود داشته است. ازاین رو سوال مهم آن است که ماهیت کارکردی شوراهای شهر و روستا چیست؟ ازآنجاکه نهاد فوق از سوی قانونگذار اساسی پیش بینی شده است، برای پاسخ به این سوال، باید اصول قانون اساسی، مشروح مذاکرات نمایندگان عضو مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و نظرات شورای نگهبان به عنوان نهادی که وظیفه پاسداری از قانون اساسی را بر عهده دارد، مورد بررسی قرار گیرند. در این جهت، با استفاده از روش تحلیلی توصیفی، این نتیجه به دست آمد که در قانون اساسی و مشروح مذاکرات اعضای مجلس فوق، دو صلاحیت «اداره امور کشور» و «نظارت»، برای این شوراها پیش بینی شده؛ اما رویه شورای نگهبان در رابطه با شناسایی این دو صلاحیت، ثابت نبوده و در بسیاری از مواقع، رای به انحصار صلاحیت این شوراها در مقوله «نظارت» داده است.

    کلیدواژگان: شهر و روستا، قانون اساسی، شورای نگهبان، مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، اداره امور کشور، نظارت، تمرکززدایی
  • احسان سامانی*، مصطفی اربابی مجاز صفحات 175-198

    بیماری کووید 19 که ناشی از ویروسی جدید و جهشیافته از طیف ویروسهای کروناست، جهان را گرفتار خود نموده است و خسارات جانی و اقتصادی قابل توجهی به کشورها وارد نموده است. این ویروس که دارای قدرت شیوع قابل توجهی است، روز به روز بر تعداد افراد گرفتار بدان و نیز قربانیان آن افزوده می شود. از آنجا که بیماری کووید 19، از نوع بیماریهای واگیردار و مسری است و به راحتی و سهولت از شخص مورد ابتلاء، به دیگر افراد سرایت می کند، این سوال مطرح می شود که چنانچه فرد مبتلا به بیماری کووید 19، علی رغم مشاهده علایم اولیه، بیماری خود را مخفی کند و بدون رعایت نکات بهداشتی با شخص یا اشخاص سالمی ارتباط برقرار کند و موجب سرایت این بیماری به آنها شود، و در اثر این سرایت، خسارات جانی و مالی به شخص قربانی، وارد شود، آیا می توان او را مسیول این خسارات دانست؟ در صورتی که مسیولیت او ثابت گردد، گستره این مسیولیت تا کجاست؟ به نظر میرسد با توجه به قواعد فقهی تحذیر، اتلاف، تسبیب و لاضرر، و ماده 1 قانون مسیولیت مدنی شخص مخفی کننده بیماری، چون سبب ورود خسارت جانی و یا مالی به شخص قربانی است، نسبت به جبران خسارت مسیولیت دارد. همچنین گستره این مسیولیت با توجه به ادله فقهی، خسارات عدم النفع، تفویت منافع، خسارات معنوی و نیز خسارات از کارافتادگی را شامل می شود.

    کلیدواژگان: بیماری کووید، قانون مسئولیت مدنی، مسئولیت مدنی، اخفاء بیماری، جبران خسارات.
|
  • Pages 10-26

    Islamic fiqh has played a key role in the penal system of some Islamic countries. In this regard, Hanafi is one of the four traditional major Sunni schools (maddhab ) of Islamic fiqh that has been able to create a role in the legislative and judicial system of many countries, including Hanafi and other religions. In the form of a case study and using a descriptive analytical approach, the present research studies the criminal law of the three countries - Afghanistan as a Hanafi country, and Sudan and the United Arab Emirates (UAE) as two non-Hanafi countries. In Afghanistan and the UAE, Hanafi jurisprudence is not codified by law, but courts have jurisdiction to make decisions based on Shari'a mansoos punishments , although in practice in Afghanistan, unlike in the UAE, the permission to recourse to Hanafi fiqh in the criminal fields has been rather symbolic and has not been objectified. Conversely, in Sudan, the provisions of Hanafi fiqh have been crystallized into the enacted regulations and have taken on the aspect of the rights of the subject

    Keywords: Islamic fiqh, Hanafi fiqh, Islamic countries’ criminal law, Afghanistan, Sudan, the UAE
  • Pages 29-53

    According to the Article 286 of the Islamic Penal Code (1392 S.H.; 2014 A.D.), a person who has extensively committed one of the crimes against security, etc., and whose action has caused severe disturbance of order, is considered a corruptor on earth and deserves death penalty. Based on the article, even complicity in such a crime requires the execution of the partner(s) in crime. The present study attempts to answer various related questions and ambiguities. For example, according to one of the rules of criminal law, the punishment of the accomplice is less than the punishment of the perpetrator. The legislature has apparently deviated from this rule in a very important crime with a heavy punishment, that is, "corruption on earth", and has ordered the same punishment for the accomplice as equally as for the perpetrator. Should it be the case? Is the nature of the assistance in corruption on earth considered had or ta’zir ? Is the punishment of the accomplice that is the subject of Article 127 also applied in addition to the death penalty, or is there a rule of moral plurality? In other word, is the perpetrator sentenced to only one punishment, i.e., the death penalty? What is the ruling if the action of the accomplice is extensive, but the action of the perpetrator is not? Through analytical method and library data collection tools, this paper analyzes and explains the accomplice in corruption on earth. The most important achievement of the study is that, first of all, by the word ‘assistance’, the article 127 means the main perpetrator, that is the head or leader, and if so, it is consistent with Article 130, and many problems will be eliminated. Secondly, from different aspects, it is necessary to remove the word "accomplice". Thirdly, if either the action of the accomplice or that of the perpetrator is not extensive, none of them will be considered corruptors on earth

    Keywords: Assistance, corruption on earth, Article 286 of the Islamic Penal Code, had, ta’zir
  • Pages 54-75

    Nafy-e balad[1] Punishment is one of the four punishments intended for muhareb[2]; However, there is a difference of opinion among foqaha (Islamic Jurists) regarding the duration of nafy-e balad, and thus various theories have been proposed regarding this duration, such as until the end of life, until the time of repentance, one year, and at least one year while continuing to the maximum time when repentance is performed. By referring to the Islamic sources and fiqhi texts in an analytical and ijtihadi method, and attempting to find the best theory among them, the present article studied the evidences of each of the four theories and found the evidences of none of these theories sufficient. Finally, resorting to specific evidences such as al-sahihah[3] of Barid ibn Mu'awiyah and general evidences such as the al-mu’tabarah[4] of Hafs ibn Ghias, the study suggests that determining the duration of nafy-e balad is at the disposal of hakem shar'[5], and considering the circumstances, he will determine its duration.

    Keywords: : Muhareb, sahihah, mu’tabarah, nafy-e balad, repentance, hakem shar’
  • Pages 79-101

    At the time of deliberate murder, what can be deduced from the Quranic verses and Islamic hadiths, as well as ijma’[1], is that qisas-e nafs is a right for the owliya’-e dam[2]. In Islamic fiqh, some conditions have been considered for the realization of the rights of the victim. Yet, a question raises here that if there is any possibility of tab’eiz in qisas-e nafs, so that the valiyy-e dam retaliates partially; i.e., he or she retaliates some part of qisas, or in other words does not take the life of the murderer (i.e., total retaliation); but, in return, by implementing retaliation partially (for instance by cutting one organ like the leg of the murderer) he or she forgives the murderer not to go under capital punishment, or is ready to compromises under some certain conditions. This is an issue that has not been directly mentioned in the Islamic texts and narrations, nor in the jurists’ opinions of various Islamic schools. According to one view among contemporary foqaha[3] in qisas-e nafs, tab’eiz is by no means acceptable since soul is per se a single entity by essence that after the creation of the body organs, the soul has been breathed into them and such soul is not like the body that has independent components or organs. However, relying on the principles, rules and reasons governing the issue of qisas, including the right of qisas, compromisability of qisas, the necessity of saving one’s life, advisability of forgiveness, inclusion of the principle of choosing the lesser of the two evils, etc. one can claim that qisas is a right, and since one can forgive his/her right of qisas completely, he /she can also forgive some parts of his/her right of qisas, or the right of qisas can be waived by the agreement of the parties. To conclude, it seems that one cannot say that there is no possibility of tab’eiz in qisas-e nafs, and owliya’-e dam can be satisfied through compromise with less amount of punishment than blood vengeance, or execution as capital punishment.

    Keywords: : Tab’eiz, qisas-e nafs, Islamic madhahib, ijma’, owliya’-e dam, foqaha
  • Pages 102-130

    As one of the manifestations of civil society, non-governmental organizations (NGOs) must contain the inherent characteristics of the society. In general and based on their existence philosophy, these organizations, on the one hand, must identify the needs and interests of individuals in society, and on the other hand, reflect and announce the identified needs and interests to the government as the responsible institution in meeting them. The relationship of NGOs with the government can be considered as ‘civil society organizational participation’. NGOs’ organizational participation can be divided into three dimensions of participation in law-making, law enforcement and monitoring the law. In line with the philosophy of NGOs, the foundation of effective participation of NGOs requires adherence to the structure of the institutions and the competencies of these organizations to the main components of transparency, including accountability and free access to information. Taking advantages of library resources and through descriptive-analytical study, the researchers seek to examine the transparency-based non-governmental organizational participation in the Iranian legal system. The results of this study contain the impression that this model of organizational participation of NGOs in the Iranian legal system can be observed and interpreted directly or indirectly.

    Keywords: NGO, civil society, organizational participation, constitution
  • Pages 132-174

    Islamic city and village councils are among the institutions recognized in the constitution. Although these councils are a symbol of people's participation in the management of local affairs and are considered a step towards decentralization, they did not enter the country's legal system until years after the adoption of the constitution. Since the formation of these councils, there have always been discussions and controversies about the scope of their powers and duties. The important question, then, is “What is the functional nature of Islamic city and village councils”? Since the above institution has been proposed by the legislator of the constitution, in order to answer this question, the principles of the constitution, the detailed negotiations of the MPs as experts taking part in the final review of the constitution and the views of the Guardian Council as an institution responsible for protecting the constitution should be examined. To do so, using descriptive analytical method, the study concluded that within the constitution and the detailed negotiations of the members of the above parliament, the two powers of "administration of state affairs" and "supervision" are considered for these councils; however, the Guardian Council's approach to identifying these two powers has not been consistent, and in many cases, has voted to monopolize the powers of these councils in the category of "supervision."

    Keywords: Islamic city, village councils, the constitution, Guardian Council, administration of state affairs, supervision, decentralization
  • Pages 175-198

    For some time now, Covid- 19, which is caused by a new mutated virus from the family of Coronaviruses, has plagued the world and caused significant human and economic damage to countries. Since Covid- 19 is a contagious disease that spreads easily from an infected person to others, the question arises as to “if a person with Covid- 19, despite observing the initial symptoms, conceals his illness and communicates with a healthy person or persons without observing the health tips and causes the spread of this disease to them, and as a result of this infection, human and financial losses are inflicted on the victim, will he be considered responsible for these damages? In case, his responsibility is proven, what is the scope of this responsibility? It seems that according to the rules of jurisprudence and Article 1 of the Civil Liability Law, concealing the disease by the infected person, because it causes personal or financial damage to the victim, is responsible for compensation for losses. Also, the scope of this responsibility, according to jurisprudential arguments, includes non-profit damages, loss of benefits, moral damages, as well as damages for disability.

    Keywords: Covid- 19, civil liability, concealing disease, compensation for losses