فهرست مطالب

مطالعات آموزش و یادگیری - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 82، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 82، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نسیم آل ابراهیم، رضا زارعی*، نادر شهامت، مژگان امیریان زاده صفحات 1-25

    پژوهش حاضر با هدف  شناسایی و اولویت بندی مولفه های فناوری یادگیری در آموزش و پرورش استان فارس انجام شده است. این پژوهش به روش طرح های ترکیبی، از نوع اکتشافی- ابزارسازی است. روش گردآوری داده ها نیز مطالعه اسناد بالادستی و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند از نوع انتخاب صاحب نظران کلیدی و معیار اشباع نظری با 22 نفر مصاحبه صورت گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق روش تحلیل مضمون انجام گرفت که در این مرحله شاخص ها و معیارها شناسایی شدند. در مرحله دوم با استفاده از نرم افزار اکسپرت چویس به وزن دهی شاخص های شناسایی شده پرداخته شد. این شاخص ها بر اساس رتبه و اوزان معیارهای اصلی و نرخ ناسازگاری ماتریس مقایسه زوجی عبارتند از: توانمندسازی فردی، تعامل با محیط، توانایی سیستم، تسهیم یادگیری، تسهیم دانش. هچنین با توجه به نرخ ناسازگاری کلی می توان گفت که نتایج به صورت کلی قابل اعتماد است. آمادگی برای تغییر، توانمندسازی افراد به سوی چشم انداز جمعی، نگرش و اصول استفاده از فناوری بیشترین وزن را در شاخص ها به دست آوردند. نتایج این پژوهش بیانگر نکات مهمی است که می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای مدیران آموزش و پرورش در حوزه فناوری یادگیری فراهم آورد تا با اتخاذ سیاست های اصولی در این خصوص در جهت بهبود و ارتقاء کیفیت و اثربخشی فناوری یادگیری گام های اساسی بردارند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، اولویت بندی، فناوری، یادگیری
  • غلامرضا دلاور، فریده سادات حسینی*، سید موسی گلستانه، سمیرا علی زاده صفحات 26-46

    هدف پژوهش حاضر، تبیین هیجانات شرم و گناه دانش آموزان بر اساس هیجانات معلم و ساختار اهداف کلاس با توجه به نقش واسطه ای بازخورد معلم بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، همه دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم و ششم دوره ابتدایی شهر لامرد و معلمان آن ها هستند. 400 دانش آموز و معلمان آن ها که 37 نفر بودند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. معلمان آزمون بازخورد شایستگی و سیاهه هیجان معلم و دانش آموزان پرسش نامه ساختار هدف کلاس و آزمون عاطفه خودآگاه برای کودکان را تکمیل نمودند. جهت بررسی روابط علی بین متغیرها از روش تحلیل مسیر و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 24 استفاده شد.  یافته ها نشان دادند که از بین هیجانات معلم، شادی، عشق و خشم با هیجان شرم دانش آموزان رابطه دارند. اما هیچ کدام از مولفه های هیجان معلم با احساس گناه دانش آموزان رابطه نداشتند. از طرف دیگر ساختار هدف تبحری رابطه منفی و ساختار هدف اجتنابی رابطه مثبت و معنی داری با هیجان شرم و گناه دانش آموزان داشتند، اما ساختار هدف عملکردی  رابطه معنی داری با این دو هیجان نداشت. ساختار هدف عملکردی با میانجی گری بازخورد معلم، بر هیجان شرم اثرگذار بود. همچنین تاثیر غیرمستقیم هیجانات ترس، غم و عشق معلم بر هیجان شرم از طریق بازخورد معلم، معنی دار بود. بر اساس نتیجه به دست آمده پیشنهاد می شود که از قرارداد وابستگی جهت ایجاد ساختار تبحری در کلاس درس استفاده گردد. همچنین نوع بازخورد معلم نیز باید به گونه ای باشد که ضمن تشویق دانش آموزان به امور آموزشی، ایجادکننده هیجان شرم و گناه در آن ها نباشد.

    کلیدواژگان: بازخورد معلم، ساختار هدف کلاس، شرم، گناه، هیجان معلم
  • فرزانه یزدانی، مسعود حسینچاری*، بهرام جوکار، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 47-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه فرهنگ دانشگاه و گرایش به یادگیری مادام العمر با واسطه گری خودکارآمدی تحصیلی بود. طرح پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سال چهارم دوره کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از بین آن ها 380 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس های گرایش به یادگیری مادام العمر، فرهنگ دانشگاه و خودکارآمدی تحصیلی بودند. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شد. یافته ها نشانگر تاثیر مثبت فرهنگ دانشگاه بر خودکارآمدی تحصیلی و نیز خودکارآمدی تحصیلی بر گرایش به یادگیری مادام العمر بود. همچنین، فرهنگ دانشگاه با واسطه خودکارآمدی تحصیلی گرایش به یادگیری مادام العمر را پیش بینی کرد. مطابق با نتایج پژوهش حاضر، تمرکز بر فرهنگ دانشگاه می تواند به اصلاح الگوهای فکری و ارزیابی شناختی دانشجویان منجر شود، باورهای خودکارآمدی آن ها را بهبود و گرایش به یادگیری مادام العمر را در آن ها افزایش دهد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، فرهنگ دانشگاه، گرایش به یادگیری مادام العمر
  • هوشنگ گراوند*، سعیده سبزیان، حمیده پاکمهر صفحات 67-90

    پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای ادراک از جو آموزشی خلاق و اهمال کاری تحصیلی در رابطه میان فشارزاهای تحصیلی و فرسودگی تحصیلی صورت پذیرفت. طرح پژوهش، همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر سنندج در سال تحصیلی 99-1398 بود. 250 دانش آموز متوسطه دوم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسش نامه های ادراک از جو آموزشی خلاق، اهمال کاری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی و فشارزاهای تحصیلی پاسخ دادند. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24  تحلیل شد. بر اساس نتایج، مدل پژوهش از برازش مطلوب برخورداراست. نتایج آزمون مدل نشان داد اهمال کاری تحصیلی دارای اثر مستقیم مثبت و معنی دار بر فرسودگی تحصیلی بود. اما فشارزاهای تحصیلی و جو آموزشی خلاق دارای اثر معنی داری بر فرسودگی تحصیلی نبودند. جو آموزشی خلاق دارای اثر مستقیم منفی و معنی دار بر اهمال کاری تحصیلی بود. اما فشارزاهای تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری بر اهمال کاری تحصیلی نداشت. همچنین فشارزاهای تحصیلی دارای اثر مستقیم منفی و معنی دار بر جو آموزشی خلاق بود. نتایج اثرات غیرمستقیم مدل نشان داد فشارزاهای تحصیلی از طریق میانجی گری جو آموزشی خلاق و اهمال کاری تحصیلی اثر غیرمستقیم بر فرسودگی تحصیلی دارد. اما فشارزاهای تحصیلی از طریق میانجی گری جو آموزشی خلاق اثر غیرمستقیم بر اهمال کاری تحصیلی نشان نداد. همچنین، جو آموزشی خلاق از طریق میانجی گری اهمال کاری تحصیلی اثر غیرمستقیم بر فرسودگی تحصیلی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، از طریق کاهش فشارزاهای تحصیلی و ایجاد جو آموزشی خلاق، می توان اهمال کاری را بهبود و از شدت فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان کاست.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، جوآموزشی خلاق، فرسودگی تحصیلی، فشارزاهای تحصیلی
  • رفیق حسنی*، شادی ملکی صفحات 91-115

    پژوهش حاضر با هدف کشف تجربه زیسته دانش آموزان در کلاس های فوق برنامه در مدارس غیرانتفاعی دوره متوسطه  دوم شهر سنندج در سال تحصیلی 1400-1399 انجام گرفت. بر این اساس سوالات مصاحبه نیمه ساختاریافته در اختیار 25 نفر از دانش آموزان قرار گرفت که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند و سپس تحلیل کیفی با استفاده از نظریه داده مبنا و کدگذاری های باز، محوری و گزینشی انجام شد. بر اساس مدل پارادایمیک ارایه شده مهمترین شرایط علی حضور در کلاس های فوق برنامه شامل عدم توانایی انتقال مطالب توسط معلمان؛ رفع اشکال؛ ضعف درسی؛ ثمربخش بودن و کنکور و شرایط زمینه ای شامل یادگیری؛ اجبار و رضایتمندی معلمان؛ ناکارآمدی تدریس معلمان در کلاس رسمی و تجربه و جدیت بیشتر معلمان و شرایط مداخله گر شامل معلمان باتجربه و باانگیزه؛ تدریس مبتنی بر علاقه و انرژی؛ تدریس جامع و کامل و هدفمند تر شدن کلاس ها بودند. راهبردهای به کاررفته شده در این کلاس ها شامل آموزش و تدریس مناسب؛ کیفیت آموزش؛ فضا و جو مبتنی بر یادگیری؛ تراکم کلاس مناسب و استفاده بهینه از زمان کلاس و نیز پیامدهای مثبت و منفی شامل موفقیت و پیشرفت؛ بهبود عملکرد؛ آشنایی با سوالات و روش تدریس؛ تکمیل کننده و تقویت کننده؛ تسهیل کننده؛ کاهش استرس و اضطراب، عدم تاثیرگذاری و اتلاف زمان بودند. مقوله هسته نیز کلاس فوق برنامه به مثابه «تکمیل کننده خلاهای آموزش رسمی: تثبیت یادگیری» تعیین شد. نتایج پژوهش بیانگر ضرورت سازمان دهی کلاس های فوق برنامه مدارس جهت اثربخشی بیشتر بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: آموزش سایه ای، تجربه زیسته، دانش آموزان، کلاس های فوق برنامه
  • مرضیه قلی پور، آمنه عالی*، محمد عسگری صفحات 116-128

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه راهبردهای انضباطی معلمان با عاطفه دانش آموزان نسبت به معلم و نگرش آن ها به یادگیری تدوین شده است. برای پیگیری این هدف، در قالب یک طرح همبستگی، 391 نفر از جامعه آماری دانش آموزان مدارس دولتی دوره دوم ابتدایی منطقه 15 شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده های موردنیاز به وسیله سه پرسشنامه گردآوری شد: پرسشنامه راهبردهای انضباطی، پرسشنامه نگرش به یادگیری و پرسشنامه عاطفه نسبت به معلم. طبق یافته های حاصل از پژوهش، کاربرد راهبردهای انضباطی تنبیه و پرخاشگری توسط معلمان با نگرش دانش آموزان نسبت به یادگیری رابطه منفی دارد؛ کاربرد راهبردهای انضباطی گفتگو، اشاره غیر مستقیم، پاداش دهی و تصمیم گیری مشارکتی با عاطفه دانش آموزان نسبت به معلم و نگرش به یادگیری رابطه مثبت دارد؛ و نگرش دانش آموزان به یادگیری با عاطفه آن ها نسبت به معلم رابطه مثبت دارد. همچنین طبق تحلیل رگرسیون، کاربرد راهبردهای انضباطی توسط معلمان پیش بینی کننده عاطفه دانش آموزان نسبت به معلم و نگرش آن ها به یادگیری است. بر اساس این نتایج، دانش آموزانی که با روش تنبیهی و پرخاشگری معلم در انضباط کلاسی مواجه هستند، معلم شان را دوست ندارند و به یادگیری درس نیز علاقه ندارند و اهمیت نمی دهند؛ اما در مقابل، دانش آموزانی که راهبردهای انضباطی مثبت و مشارکتی را تجربه می کنند، معلم شان را بیشتر دوست دارند و نسبت به یادگیری درس نگرش مثبت دارند. این مسیله ضرورت بازاندیشی بر عمل تربیتی را برای معلمان ابتدایی دوچندان می کند.

    کلیدواژگان: دانش آموزان ابتدایی، راهبردهای انضباطی معلمان، عاطفه نسبت به معلم، نگرش به یادگیری
  • علی قاسمی*، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عرب زاده صفحات 129-162

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین رویکرد معلمان به تدریس بر اساس هیجانات پیشرفت معلمان و خلاقیت هیجانی آنان با میانجی گری خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی معلم است. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است که در آن با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری روابط بین متغیرهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. شرکت کنندگان شامل 501 معلم (298 مرد و 203 زن) با دامنه سنی 24 تا 56 سال از بین جامعه آماری معلمان آموزش وپرورش شهرستان های پارسیان، عسلویه، بخش های شیبکوه، کوشکنار و چاه مبارک در استان های هرمزگان و بوشهر به روش تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند و به پرسش نامه های هیجانات پیشرفت معلم، خلاقیت هیجانی، خوش بینی تحصیلی معلم، خودکارآمدی معلم و رویکرد معلم به تدریس پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان دادند که مدل نظری پژوهش با داده های تجربی برازش مطلوبی دارد. مولفه های لذت و آمادگی بر هر دو رویکرد تدریس معلم محور و دانش آموز محور تاثیر مستقیم، مثبت و معنی دار داشتند. مولفه اصالت/ اثربخشی بر رویکرد تدریس دانش آموز محور تاثیر مستقیم، مثبت و معنی دار و مولفه اضطراب بر رویکرد تدریس دانش آموز محور تاثیر مستقیم، منفی و معنی دار داشتند. مولفه های لذت، افتخار، آمادگی و اصالت/ اثربخشی با میانجی گری متغیرهای خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی معلم بر رویکردهای تدریس معلم محور و دانش آموزمحور تاثیر مثبت و معنی داری داشتند. مولفه اضطراب با میانجی گری خوش بینی تحصیلی بر رویکردهای  تدریس معلم محور و دانش آموز محور تاثیر مثبت و معنی داری داشت. مولفه نوآوری با میانجی گری خوش بینی تحصیلی بر هر دو رویکرد تدریس معلم محور و دانش آموز محور تاثیر منفی و معنی داری داشت. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که مولفه های هیجانات پیشرفت معلم،  خلاقیت هیجانی، خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی معلم در به کارگیری رویکردهای تدریس معلم محور و دانش آموز محور نقش تعیین کننده ای دارند.

    کلیدواژگان: خلاقیت هیجانی، خودکارآمدی معلم، خوش بینی تحصیلی معلم، رویکرد معلم به تدریس، هیجانات پیشرفت معلم
  • حمیرا سپاسیان، بهرام جوکار*، راضیه شیخ الاسلامی، مسعود حسین چاری صفحات 163-184

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش خودشفقت ورزی بر فرایندهای تصمیم گیری اخلاقی نوجوانان بود. شرکت کنندگان پژوهش 40 دانش آموز دختر 15 تا  16ساله بودند که از دبیرستان های شهر شیراز انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند و به ابزار پژوهش شامل: آزمون سناریوهای آگاهی اخلاقی، آزمون تبیین مباحث، مقیاس اخلاق چندبعدی، بازی خیر عمومی و آزمون خودشفقت ورزی ذهن آگاهانه پاسخ دادند. طرح پژوهش از نوع آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جایگزینی تصادفی بود. به منظور تعیین روایی بسته آموزشی نتایج پیش آزمون و پس آزمون دو گروه، در آزمون خودشفقت ورزی ذهن آگاهانه مورد مقایسه قرار گرفت. با توجه به افزایش نمرات گروه آموزش نسبت به گروه کنترل، روایی بسته آموزشی مورد تایید قرار گرفت.  نتایج تحلیل آماری کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) نشان داد که نمرات گروه آموزش دیده در مقیاس های آگاهی اخلاقی، قضاوت اخلاقی و عمل اخلاقی از مرحله پیش آزمون به پس آزمون نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشته است. اما در مقیاس قصد اخلاقی تاثیر معنی دار نداشت. در نتیجه می توان گفت، آموزش خودشفقت ورزی از طریق افزایش حس شفقت نسبت به خود و ارتقای خودشفقت ورزی، فرایندهای شناختی لازم در تصمیم گیری اخلاقی را ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: آگاهی اخلاقی، تصمیمگیری اخلاقی، خودشفقتورزی، رفتار اخلاقی، قصد اخلاقی، قضاوت اخلاقی
  • یاسین حسینی آلمان آباد، باقر سرداری* صفحات 185-203

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین قضاوت اخلاقی و بی صداقتی تحصیلی با نقش میانجی خودکنترلی در دانش آموزان انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 10000 نفر بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 380 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل آزمون قضاوت اخلاقی و مقیاس های بی صداقتی تحصیلی و خودکنترلی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در برنامه SPSS نسخه 22 و AMOS نسخه 21 استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل پژوهش بوده و قضاوت اخلاقی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم با میانجی گری خودکنترلی پیش بینی کننده منفی و معنی دار بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور کاهش بی صداقتی تحصیلی، باید قضاوت اخلاقی و خودکنترلی دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، خودکنترلی، قضاوت اخلاقی
  • حسین دهقان زاده*، حجت دهقان زاده، فاطمه صالحی نجف آبادی صفحات 204-219

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اضافه کردن ویدیوی مدرس در محیط های یادگیری چندرسانه ای برای یادگیری موضوعات ساده و پیچیده بود. روش تحقیق حاضر آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه مقایسه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه تبریز بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. از بین این افراد تعداد 72  نفر از دانشجویان رشته علوم تربیتی با روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه: موضوعات ساده بدون ویدیوی مدرس، موضوعات ساده با ویدیوی مدرس، موضوعات پیچیده بدون ویدیوی مدرس، و موضوعات پیچیده با ویدیوی مدرس قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل آزمون یادگیری محقق ساخته بود. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس دوراهه حاکی از تاثیر تعاملی ویدیوی مدرس و پیچیدگی محتوای یادگیری چندرسانه ای بر روی یادگیری دانشجویان بود،  بدین صورت که در موضوعات ساده یادگیری، اضافه کردن ویدیوی مدرس به صفحه چندرسانه ای موجب بهبود یادگیری شد. برعکس، اضافه کردن ویدیوی مدرس به صفحات چندرسانه ای در موضوعات پیچیده، مخل یادگیری بود. با توجه به نتایج به دست آمده بر لزوم توجه به دو عنصر مهم در طراحی محیط های یادگیری چندرسانه ای تاکید می شود: نقش ویدیوی مدرس و نوع موضوع یادگیری.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، طراحی عاطفی، ویدیوی مدرس، یادگیری چندرسانه ای
  • محمد علیزاده، حسین کارشکی*، مریم بردبار صفحات 243-263

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تاب آوری تحصیلی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین حمایت اجتماعی والدین، معلمان و هم کلاسی ها با اهمال کاری تحصیلی به انجام رسید. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی1400-1399 بودند که 450 نفر از آن ها به روش خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اهمال کاری تحصیلی و تنظیم شناختی هیجان و نیز مقیاس های حمایت اجتماعی و تاب آوری تحصیلی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که راهبرد های انطباقی تنظیم شناختی هیجان نقش میانجیگری معنی داری در رابطه میان هر یک از انواع حمایت اجتماعی با اهمال کاری تحصیلی دارد. همچنین تاب آوری تحصیلی در رابطه میان حمایت اجتماعی والدین و حمایت اجتماعی معلمان با اهمال کاری تحصیلی به عنوان میانجی نقش آفرینی می کند. نقش میانجی راهبردهای غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان نیز تنها در رابطه میان حمایت اجتماعی والدین با اهمال کاری تحصیلی تایید شد. با توجه به یافته های به دست آمده، پیشنهاد می شود در محیط های آموزشی به منظور کاهش اهمال کاری تحصیلی، نسبت به فراهم سازی حمایت اجتماعی به عنوان یک عامل موثر بر اهمال کاری تحصیلی، برنامه ریزی و اقدام گردد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، حمایت اجتماعی، راهبرد های تنظیم شناختی هیجان
|
  • Nasim Al Ebrahim, Reza Zarei, Nader Shahamat, Mozhgan Amirianzadeh Pages 1-25

    The aim of this study was to identify and prioritize the components of learning technology in education in Fars province. This research adopted an exploratory mixed-method design for instrument development. Purposive sampling, with the criterion of theoretical saturation, was used to select key experts. Data were collected through upstream documents and semi-structured interviews with 22 experts. Data analysis was performed using thematic analysis, and indicators and criteria were identified. In the second stage, the identified indicators were weighed using Expert Choice software. Based on the rank and weight of the main criteria and the degree of inconsistency of the pairwise comparison matrix, the indicators identified were as follows: individual empowerment, interaction with the environment, system capability, learning sharing, and knowledge sharing. Also, considering the overall degree of inconsistency, it can be said that the results are generally reliable. Readiness for change, individual empowerment towards a collective perspective, attitude towards technology, and principles of the use of technology had the most weight among the indicators. The results of this study provide education managers in the field of learning technology with valuable information to take basic steps to improve and enhance the quality and effectiveness of learning technology by adopting principled policies in this regard.

    Keywords: education, learning, prioritization, technology
  • Gholamreza Delavar, Faridehsadat Hoseini, Seyed Mousa Golestaneh, Samira Ali Zadeh Pages 26-46

    The purpose of this study was to examine the mediating role of teacher feedback in the relationship between students’ feelings of shame and guilt, on the one hand, and teachers’ emotions and the structure of classroom objectives, on the other hand. The statistical population of this study included all fourth-, fifth-, and sixth-grade elementary students and their teachers in Lamerd, Fars province, Iran. A total of 400 students and 37 teachers were selected using multistage cluster sampling. Teachers completed the Teacher Feedback and Emotion Questionnaire, and students completed Classroom Goal Structure Questionnaire and Emotional Awareness Scale for Children. Path analysis was used to investigate the causal relationships, and the data were analyzed using SPSS and AMOS version 24. The results showed that among the teachers’ emotions, only happiness, love, and anger correlated with students’ shame, but none of the components of teachers’ emotions correlated with students’ guilt. While mastery goal structure had a negative relationship and performance-avoidance goal structure had a positive and significant relationship with students’ emotion, shame, and guilt, performance goal structure had no significant relationship with either students’ emotion, shame, or guilt. Performance goal structure had an effect on teacher feedback through the mediating role of shame. Furthermore, teachers’ fear, sadness, and love had a significant indirect effect on shame through the mediating role of teacher feedback. Based on the results, it is recommended that a contingency contract be used to create a mastery goal structure in the classroom. In addition, teachers’ feedback should be offered in a way that engages students in educational activities but does not trigger emotions or a sense of shame or guilt in them.

    Keywords: classroom goal structure, conscious emotions, teacher emotion, teacherfeedback, guilt, shame
  • Farzaneh Yazdani, Massoud Hosseinchari, Bahram Jowkar, Razieh Sheikholeslami Pages 47-66

    The aim of the present study was to investigate the relationship between university culture and lifelong learning tendency with the mediating role of academic self-efficacy. This research used a correlational design. The study population consisted of fourth-year undergraduate students of Shiraz University in the academic year of 2021-2022. Of these students, 380 students were selected as the study sample using a multistage cluster sampling method. The research instruments included the Learning Tendency Scale, Academic Self-Efficacy Scale, and the University Culture Scale. Data were analyzed using structural equation modeling. The results indicated that university culture had a positive effect on academic self-efficacy and that academic self-efficacy, in turn, had a positive effect on lifelong learning tendency. In addition, university culture predicted lifelong learning tendency indirectly and through academic self-efficacy. According to the results, focusing on the university culture can modify students’ cognitive appraisal and thought patterns, enhance their self- efficacy, and increase their tendency to lifelong learning.

    Keywords: academic self-efficacy, lifelong learning tendency, undergraduate students, university culture
  • Houshang Garavand, Saeideh Sabzian, Hamideh Pakmehr Pages 67-90

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of perception of creative educational environment and academic procrastination in the relationship between academic stress and academic burnout. This research adopted a correlational design and used structural equation modeling to analyze the relationship between the variables. The population of this study included all students of senior high schools in Sanandaj in the academic year 2018-2019. Of these students, 250 students were selected as the study sample using a random multistage cluster sampling method. The participants were asked to fill out the following questionnaires: creative educational climate, academic procrastination, academic burnout, and academic stress. Data analysis was performed using structural equation modeling, SPSS (version 22), and AMOS (version 24). The results showed that the research model provided the optimal fit to the data. Furthermore, the results showed that while academic procrastination had a positive and significant direct effect on academic burnout, academic stress and creative educational environment did not have a significant effect on academic burnout. Creative educational environment had a significant negative effect on academic procrastination, but academic stress had no significant direct effect on academic procrastination. Also, academic stress had a negative and significant direct effect on the creative educational environment. Regarding the indirect effects, the results showed that academic stress had an indirect effect on academic burnout through the mediating role of creative educational environment and academic procrastination. However, academic stress did not have an indirect effect on academic procrastination through the mediating role of creative educational environment. Also, creative educational environment had an indirect effect on academic burnout through the mediating role of academic procrastination. According to the obtained results, by reducing academic stress and creating a creative educational climate, procrastination can be improved and academic burnout among students can be reduced.

    Keywords: academic burnout, academic procrastination, academic stress, creativeeducational environment
  • Rafigh Hasani*, Shadi Maleki Pages 91-115

    The aim of this study was to explore the lived experience of students in extracurricular classes in non-profit secondary schools in Sanandaj, Kurdistan Province, Iran, in the academic year 2019-2020. Semi-structured interview questions were provided to 25 students, who were selected by snowball sampling. Then, qualitative analysis was performed using open, axial, and selective coding. According to the proposed paradigmatic model, the most important causal conditions for attending extracurricular classes included the following: the inability of teachers to convey course materials; addressing the gaps in learning; academic weakness; productivity, entrance exam, and contextual conditions (e.g., learning); coercion and gaining teachers’ satisfaction; inefficiency of teachers in formal classrooms and the presence of more experienced, motivated, and serious teachers in non-formal classrooms as intervening conditions; interest- and energy-based teaching; comprehensive teaching; and purposeful classes. The strategies used in extracurricular classes included the following factors: appropriate teaching and learning; quality education; learning-based atmosphere; proper class density, optimal use of class time as well as positive and negative consequences including success and progress; performance improvement; familiarity with questions and teaching methods; complementary and enhancing; facilitating; reduced stress and anxiety; and no waste of time. The core category of the extracurricular class was defined as “filling the gaps in formal education: consolidating learning”. The results indicated the need to organize extracurricular classes in schools to make them more effective in facilitating students’ learning and enhancing their academic achievement.

    Keywords: extracurricular classes, lived experience, shadow education, students
  • Marzieh Gholipur, Amene Aali, Mohammad Asgari Pages 116-128

    The aim of this study was to determine the relationship between teachers’ disciplinary strategies, on the one hand, and students’ affection toward teachers and their attitudes toward learning, on the other hand. To pursue this goal, a correlational design was employed. The statistical population of this study consisted of all second-grade students in the public elementary schools in District 15 of Tehran. Of these students, 391 were selected using cluster sampling and were asked to fill out the following three questionnaires: A 24-item Disciplinary Strategy Questionnaire, An Attitude-Toward-Learning Questionnaire, and An Affection-Toward-Teacher Questionnaire. According to the research findings, the use of punishment and aggression strategy by teachers had a negative relationship with students’ attitudes to learning. Furthermore, the results showed that the use of disciplinary strategies of discussion, reward, and involvement in decision- making had a positive relationship with students’ affection toward teachers. Also, the results of regression analysis revealed that the use of disciplinary strategies by teachers predicted students’ affection toward the teacher and their attitude to learning. Based on these results, students who face teachers’ punitive and aggressive strategies in the classroom do not like their teachers and are not interested in learning the lesson. On the other hand, students who experience positive and collaborative disciplinary strategies tend to like their teachers more and have a positive attitude toward learning. This issue highlights the necessity of rethinking the educational practice of disciplinary strategies adopted by elementary school teachers.

    Keywords: affection toward teacher, attitude toward learning, disciplinestrategies, elementary
  • Ali Ghasemi, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzadeh Pages 129-162

    The main purpose of this study was to explain teachers’ approach to teaching based on their achievement emotions and emotional creativity with the mediating role of teacher academic optimism and self-efficacy. The present fundamental research adopted a correlational design and a structural equation modeling to explore the relationship between the variables. The statistical population of this study consisted of teachers working in schools in Kushk-e Nar district (Parsian county, Hormozgan province), Shibkaveh district (Hormozgan province), and Chah-e Mobarak district (Asaluyeh county, Bushehr province). The participants included 501 teachers (298 men and 203 women), who were selected by stratified random sampling and aged between 24 and 56. The participants were asked to respond to the following questionnaires: teachers’ achievement emotions questionnaire, teachers’ emotional creativity questionnaire, teachers’ academic optimism questionnaire, teachers’ self-efficacy questionnaire, and teachers’ approach to teaching questionnaire. The results showed that the proposed theoretical model of research had a good fit with the experimental data. Both enjoyment and preparedness factors had positive and significant direct effects on teacher-centered and learner-centered approaches to teaching. While anxiety had a negative and significant direct effect on the learner-centered approach to teaching, effectiveness/authenticity had a positive and significant direct effect on the learner-centered approach to teaching. Enjoyment, pride, preparedness, and effectiveness/authenticity factors had positive and significant indirect effects on teacher-centered and learner-centered approaches to teaching with the mediating roles of teacher academic optimism and teacher self-efficacy. Whereas anxiety had a positive indirect effect, innovation had a negative indirect effect on teacher-centered and student-centered approaches to teaching with the mediating role of teacher academic optimism. To sum up, the results showed that both teacher academic optimism and teacher self-efficacy played an important mediating role in explaining the relationship between teachers’ achievement emotions and their emotional creativity with regard to teacher- and learner-centered approaches to teaching

    Keywords: approaches to teaching, emotional creativity, self-efficacy, teachers’ academicoptimism, teachers’ achievement emotions
  • Homeira Sepasian, Bahram Jowkar, Razieh Sheikholeslami, Masoud Hosseinchary Pages 163-184

    The present study investigated the effect of self-compassion training on the moral decision-making processes in adolescent girls. The training package was developed based on Bluth’s (2017) self-compassion guidelines. The participants were 40 high school girl students selected from Shiraz University high school and were divided into experimental and control groups using a pretest-posttest design. The study instruments included the following: Moral Awareness Scenario Test (MAST), Defining Issues Test (DIT), Multidimensional Ethics Scale (MES), Public good games (PGG), and mindful self-compassion (MSC) training. To determine the validity of the MSC training package, MSC pretest and posttest scores were compared and the increase in the scores of the experimental group compared to the control group confirmed the validity of the package. The multivariate analysis of covariance (MANCOVA) results showed a significant increase in the experimental group’s moral awareness, moral judgment, and moral action scales. The results also revealed that there was no significant difference between the experimental and control groups regarding the posttest scores of moral intention when the pretest score was controlled. Therefore, based on the results, it can be concluded that self-compassion, as a core variable of mindfulness, is teachable and can significantly improve moral decision-making processes in adolescent girls.

    Keywords: moral awareness, moral behavior, moral decision-making, moralintention, moral judgment, self-compassion
  • Yasin Hoseini Alman Abad, Bagher Sardary Pages 185-203

    The aim of this study was to investigate the effect of moral judgment on academic dishonesty with the mediating role of self-control in high school students. This study adopted a descriptive-correlation design using structural equation modeling (SEM). The statistical population of the study included all high school students (N = 10,000) in Urmia, West Azerbaijan province, in the academic year 2020-2021. Of these students, 380 students were selected by available sampling. Data collection tools included Moral Judgment Test (MJT), Academic Dishonesty Scale (ADS), and Self- Control Scale (SCS). Data analysis was performed using Pearson correlation analysis and SEM in SPSS version 22 and AMOS version 21. The results indicated that the structural model had a good fit. Moral judgment, both directly and indirectly through self-control, was found to be a negative and significant predictor of students’ academic dishonesty. Based on the findings of this study, it can be concluded that to reduce academic dishonesty, more attention should be paid to students’ moral judgment and self-control.

    Keywords: academic dishonesty, high school students, moraljudgment, self-control
  • Hossein Dehghanzadeh, Hojjat Dehghanzadeh, Fatemeh Salehi Najafabadi Pages 204-219

    The present study investigated the effects of adding a teacher’s video to multimedia learning environments on learning simple and complex content. The research design was pre-test post-test experimental with 4 groups. The statistical population consisted of all undergraduate students from Tabriz University in the academic year 1399-1400. Via accessible sampling, 72 students (18 in each group) were selected and randomly assigned into four experimental groups: simple topics without a teacher’s video, simple topics with a teacher’s video, complex topics without a teacher’s video, and complex topics with a teacher’s video. A researcher- made learning test was used to assess the dependent variable. The results of two-way ANOVA showed that the interactional relationship between a teacher’s video and topic complexity had an effect on students’ learning. More specifically, while in simple topics, adding a teacher’s video to multimedia web pages improved learning, in complex topics, adding a teacher’s video to multimedia pages was found to hinder learning. Based on the results, it is recommended that two important elements be considered in designing multimedia learning environments: the role of the teacher’s video and the type of learning topic.

    Keywords: emotional design, higher education, multimedia learning, teacher’s video
  • Mohammad Alizadeh, Hossein Kareshki, Maryam Bordbar Pages 243-263

    The present study aimed at investigating the mediating role of academic resilience and cognitive emotion regulation strategies in the relationship between parents’, teachers’, and classmates’ social support and academic procrastination. The statistical population of this research included junior high school students in Birjand, South Khorasan, in the academic year 2020-2021. A multistage cluster sampling procedure was utilized and 450 students were selected as the research sample. To collect data, the Procrastination Assessment Scale-Students, Child and Adolescent Social Support Scale, Academic Resilience Scale, and the Cognitive Emotion Regulaion Questionnaire were used. The results showed that adaptive cognitive emotion regulation strategies had a significant mediation role in the relationship between any type of social support and academic procrastination. Also, academic resilience was found to play a role in the relationship between parents’ social support and teachers’ social support with academic procrastination as a mediator. The mediating role of maladaptive cognitive emotion regulation strategies was supported only in the relationship between parents’ social support and academic procrastination. According to the results, it is suggested that social support, as an effective factor in educational environments, be planned provided to students to reduce their academic procrastination.

    Keywords: academic procrastination, academic resilience, cognitive emotionregulation, social support