فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 113، تیر 1401)

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 113، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد همایون والا، امیرمحسن راه نجات*، ارسیا تقوا، لیلی پناغی، محمدرضا قاسم زاده، وحید دنیوی، بهنوش صبایان صفحات 1210-1220
    زمینه و هدف

     نظامیان به‌دلیل ماهیت و اقتضای شغلی خود مستعد ابتلا به افسردگی می‌باشند. از این‌رو استفاده از ابزارهای غربالگری دقیق و کارآمد در جهت تشخیص افسردگی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی‌های روانسنجی نسخه ایرانی سیاهه نشانه‌شناسی سریع افسردگی (QIDS-SR) در جامعه نظامی انجام شد.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی و اعتباریابی می‌باشد. بر این اساس نمونه‌ای 410 نفری (200 نفر با تشخیص افسردگی اساسی و 210 نفر بدون اختلال افسردگی)، (235 مرد و 175 زن) از بیمارستان فوق‌تخصصی روان‌پزشکی 505 نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به‌صورت داوطلبانه انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان علاوه‌بر پرسشنامه جمعیت‌شناختی، سیاهه نشانه‌شناسی سریع افسردگی- نسخه خودگزارش‌دهی (QIDS-SR) و سیاهه افسردگی Beck نسخه دوم (BDI-II) را تکمیل کردند. سپس روایی صوری و محتوا، همسانی درونی، اعتبار بازآزمایی، روایی افتراقی و نقطه برش و حساسیت و ویژگی سیاهه مذکور با استفاده از روش کیفی، ضریب آلفای‌کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون مقایسه میانگین‌های مستقل، تحلیل منحنی عامل گیرنده و نمودار راک از طریق نرم‌افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که این سیاهه از روایی محتوایی و صوری مطلوبی برخوردار است. همسانی درونی 0/91 و همچنین ضریب بازآزمایی 0/95 نشان‌دهنده پایایی انسجام درونی و ثبات مناسب بود.آزمون t مستقل نشان داد که این سیاهه قابلیت افتراق بین افراد بیمار و سالم را دارد. (0/001>P). حساسیت سیاهه برابر با 0/87 و دقت آن برابر با 0/73 به‌دست آمد. بنابراین، باتوجه به مناسب‌ترین حساسیت و دقت، نقطه برش سیاهه نشانه‌شناسی سریع افسردگی، معادل 17 ارزیابی شد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج  این مطالعه، می‌توان گفت که سیاهه نشانه‌شناسی سریع افسردگی از روایی و پایایی مناسبی در بین جمعیت نظامی ایرانی برخوردار است و در پژوهش‌ها و موقعیت‌های بالینی قابل استفاده می‌باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، سیاهه نشانه شناسی سریع افسردگی، جمعیت نظامی ایرانی
  • فاطمه قویدل، امیرحسین پیشگویی، فائضه بنی یعقوبی*، علی مرادی، فرشید الازمنی نوده صفحات 1221-1230
    زمینه و هدف

    فرسودگی‌شغلی یکی از عمده‌ ترین پیامدهای اجتناب ‌ناپذیر استرس‌ شغل است. پرستاران به دلیل مشکلاتشغلی و شرایط سختکاری بیشترین استر سشغلی را تجربه میکنند و در معرض فرسودگی ‌شغلی بالایی قرار دارند. لذا هدف از انجام این مطالعه مقایسه استرس و فرسودگی‌ شغلی در پرستاران بخش‌ های بیماران مبتلا به کووید-19 و غیرکووید-19 بوده است.

    روش‌ها

    این پژوهش، یک مطالعه مقطعی از نوع (توصیفی-تحلیلی) است که در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری آن شامل پرستاران مراقبت ‌کننده در بخش ‌های بیماران مبتلا به کووید-19و غیرکووید-19 در بیمارستان ‌های تابعه آجا در شهر تهران بود. تعداد 96 پرستار به روش تمام ‌شماری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. داده ‌ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ‌های استرس‌ شغلی HSE (مجری ‌سلامت و ایمنی) و فرسودگی ‌شغلی کپنهاگ، جمع ‌آوری گردیده و توسط نرم ‌افزار SPSS.v25، آمار توصیفی و استنباطی و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج آزمون t مستقل نشان داد که بین بعد فرسودگی ‌کاری دو گروه پرستاران تفاوت معنادار وجود دارد و در پرستاران بخش ‌های بیماران مبتلا به کووید-19 بالاتر از بخش ‌های بیماران غیر کووید-19 بود (0/03=P). نتایج آزمون t مستقل بین ابعاد استرس‌ شغلی دوگروه تفاوت معناداری را نشان نداد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون در بخش ‌های بیماران غیرکووید-19، بین فرسودگی‌ کاری پرستاران با بعد نقش (0/03r=) و بعد تقاضا (0/02r=) و بین فرسودگی ‌کار با مددجو با بعد کنترل (0/004r=) و بعد تقاضا (0/007=r) معنادار بود. در بخش‌های بیماران مبتلا به کووید-19، نتایج آزمون پیرسون، بین فرسودگی ‌شخصی با بعد تقاضا (0/01r=) معناداری را نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اهمیت تنش‌ های محیط ‌کار و تاثیر آن بر فرسودگی ‌شغلی پرستاران پیشنهاد می ‌گردد مسیولین با برنامه‌ ریزی مناسب جهت مشاوره ‌های روان ‌درمانی، برگزاری برنامه ‌های مفرح و روحیه‌ بخش،‌ کاهش شیفت های پی ‌در پی، بهبود چرخه ‌های کار-استراحت و اعطای موارد انگیزشی، عوامل فرسودگی ‌شغلی پرستاران را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: استرس، فرسودگی شغلی، پرستار، کووید-19
  • معصومه عباس آبادی عرب*، علی محمد مصدق راد، نادر عسگری صفحات 1231-1240
    زمینه و هدف

     آمادگی بیمارستان‌ها در حوادث و بلایا نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت جامعه دارد. استانداردهای اعتباربخشی محور مدیریت خطر حوادث و بلایا از سال 1395 در بیمارستان‌ها توسعه یافت. این پژوهش با هدف بررسی میزان اجرای این استانداردها در بیمارستان‌های کشور به‌منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف بیمارستان‌ها و ارایه راهکارهای کاربردی انجام شد.

    روش‌ها

    مطالعه به‌صورت توصیفی مقطعی برای بیمارستان‌های کل کشور انجام شد. از نتایج ارزیابی دور سوم اعتباربخشی در سال 1396 استفاده گردید. ارزشیابی بیمارستان‌ها توسط ارزیابان کشوری اعتباربخشی وزارت بهداشت با استفاده از چک‌لیست مربوط به استانداردها و سنجه‌های اعتباربخشی محور مدیریت خطر حوادث و بلایا (7 استاندارد و 37 سنجه) انجام و در سامانه اعتباربخشی کشور ثبت‌ گردید. آمار توصیفی برای تحلیل داده‌ها به کار گرفته شد.

    یافته‌ها

    میانگین امتیاز کسب‌شده بیمارستان‌های کشور در محور مدیریت خطر حوادث و بلایا 48/82 بود. استان‌های زنجان (58/27) و قزوین (56/44) بالاترین امتیاز و استان‌های ایلام (25/36) و لرستان (38/39) پایین‌ترین امتیاز را کسب نموده‌اند. بیشترین امتیاز در اجرای استاندارد اول (ارزیابی و اولویت‌بندی خطر بلایا) با میانگین 67/78 و استاندارد دوم (پیشگیری و کنترل آتش‌سوزی) با میانگین 67/05 بود. پایین‌ترین امتیازات مربوط به اجرای استاندارد پنجم (گزارش حوادث و موقعیت‌های خطرآفرین) (29/38) و استاندارد هفتم (فعال‌سازی سامانه‌های پاسخ) (32/33) بود. بیش از 75 درصد استان‌های مرزی کشور (ایلام، کرمانشاه، خوزستان، کردستان، خراسان ‌رضوی، خراسان ‌شمالی، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی) امتیاز کمتر از 50 درصد را کسب نموده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین امتیازات بیمارستان‌های کشور در مدیریت خطر حوادث و بلایا پایین است و بیمارستان‌های کشور به‌ویژه بیمارستان‌های استان‌های مرزی، از آمادگی مناسبی برای مقابله با حوادث و بلایا برخوردار نیستند. بیشترین ضعف بیمارستان ‌ها در تدوین علمی برنامه ‌های آمادگی و پاسخ، کمبود آگاهی نسبت به دستورالعمل ‌های کشوری آمادگی و پاسخ، کمبود آموزش و تمرین، آسیب‌ پذیری غیرسازه ای و زیرساخت بیمارستان ‌ها است. تقویت ایمنی و مقاوم سازی بیمارستان ‌ها، ارتقای سطح دانش و مهارت مدیران و کارکنان و ارتقای کیفی و بازنگری مداوم استانداردها بر اساس چالش‌های بیمارستان، از جمله راهکارهای توسعه و ارتقای آمادگی بیمارستانی در حوادث و بلایا است.

    کلیدواژگان: استاندارد، اعتباربخشی، مدیریت خطر، حوادث و بلایا، بیمارستان، ارزیابی
  • امیرمسعود میرباقری، زهرا زنجانی*، عبدالله امیدی، محمدجواد آزادچهر صفحات 1241-1249
    زمینه و هدف

     اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چهارمین اختلال رایج روانپزشکی بوده که علاوه‌بر ایجاد اختلال در حوزه ‌های مختلف زندگی فرد مبتلا، می‌ تواند تاثیرات منفی بر سلامت روان و پاسخ ‌دهی هیجانی در فرزندان و یا همسر فرد مبتلا نیز داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان تحریک ‌پذیری و بی ‌حسی هیجانی در فرزندان افراد مبتلا به PTSD جنگ بود.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل ‌شده همراه با پیش‌ آزمون و پس‌ آزمون بود. اعضای نمونه بر اساس روش نمونه ‌گیری تصادفی‌ساده از میان فرزندان افراد مبتلا به PTSD جنگ در سال 1400 انتخاب شدند که بر اساس معیار های ورود تعداد 70 نفر دختر و پسر (بازه سنی 15 تا 19 سال) انتخاب شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه 35 نفری آزمایش (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ACT) و کنترل (آموزش مهارت ‌های زندگی برای نوجوانان) قرار گرفتند. افراد پیش از اجرای مداخله و پس از آن، به‌وسیله پرسشنامه تحریک‌ پذیری کریک و همکاران و خرده مقیاس بی ‌حسی هیجانی فهرست اختلال استرس پس از سانحه (PCL) مورد سنجش قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 تا 90 دقیقه ‌ای ACT دریافت کرد. همچنین برای گروه کنترل نیز به مدت 7 جلسه 60 تا 90 دقیقه‌ ای پروتکل مهارت‌ های زندگی برای نوجوانان اجرا شد. در نهایت داده ‌های حاصله به‌وسیله نرم‌افزار SPSS 22 تحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که میانگین تحریک ‌پذیری دو گروه در پس‌ آزمون تفاوت معناداری داشت (0/01>P)؛ همچنین نتایج تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که در متغیر بی‌ حسی هیجانی، اختلاف نمرات پس‌ آزمون میان دو گروه معنادار نبود (0/05>P).

    نتیجه‌گیری

    نتیجه این پژوهش نشان داد که ACT منجر به کاهش میزان تحریک ‌پذیری در فرزندان افراد مبتلا به PTSD می ‌شود. لذا می‌ توان از این روش درمانی در جهت   بهبود علایم فرزندان افراد مبتلا به PTSDدر مراکز مشاوره و سلامت روان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، خلق تحریک پذیر، هیجان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فرزندان، جنگ
  • ثمین نهاوندی، فیروز امانی، فرهاد قدیری صوفی* صفحات 1250-1259
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک به عنوان یک مشکل مهم بهداشت عمومی در نظر گرفته می ‌شود و گزارشات کمی در مورد این بیماری در بین نیرو های نظامی در دسترس است، لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع سندرم متابولیک و عوامل خطرزای آن در بین پرسنل یک جمعیت نظامی انجام شد.

    روش‌ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1400 انجام گرفت. در این مطالعه با مراجعه 368 نفر از پرسنل نیروی انتظامی به طرح پایش سلامت سالیانه، مقادیر سن، قد، وزن، نمایه توده بدنی (BMI)، دور شکم، دور لگن، فشار سیستولی، فشار دیاستولی، قند خون ناشتا، کلسترول، تری ‌گلیسرید، لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL)، لیپوپروتیین با چگالی پایین (LDL) و آلانین آمینوترنسفراز (ALT) اندازه ‌گیری شد. سپس میزان شیوع سندرم متابولیک با دو معیار، پانل درمانی بزرگسالان 3 (ATP III) و فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) محاسبه گردید. از شاخص آماری میانگین و انحراف معیار برای توصیف داده ‌های کمی و از فراوانی و درصد برای متغیرهای کیفی استفاده شد. از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف جهت بررسی چگونگی توزیع داده ها استفاده گردید.value -P کمتر از 0/05، به‌عنوان اختلاف آماری معنا‌دار در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    میانگین سنی، وزن و نمایه توده بدنی افراد شرکت‌کننده در این پژوهش به ترتیب برابر با 39/50 سال، 83/74 کیلوگرم و 27/16 کیلوگرم بر متر مربع بودند. مقادیر غیر طبیعی فشار خون، قند خون ناشتا، تری‌گلیسرید، کلسترول، HDL، LDL و ALT در افراد به ترتیب 9/2 درصد، 16/6، درصد، 50/5 درصد، 4/9 درصد، 66/6 درصد، 1/9 درصد، 22/6 درصد مشاهده گردید. مقدار بالای نمایه توده بدنی در 83/1 درصد افراد و مقادیر بالای دور کمر طبق معیار های ATP IIIو IDF به ترتیب 7/1 درصد و 35/9 درصد محاسبه شد. شیوع سندرم متابولیک بر طبق معیار ATP III ، 17/7 درصد و بر طبق معیار IDF، 20/7 درصد مبتلا، در کل جمعیت مشخص شدند. در بررسی ارتباط سندرم متابولیک با BMI، گروه سنی و یگان نظامی، ارتباط این سندرم با BMI و گروه سنی به صورت معنادار بود. همچنین، شیوع سندرم متابولیک در یگان نظامی عملیاتی، طبق معیار ATP III، 17/7 درصد و طبق معیار IDF، 19/7 درصد و در یگان نظامی ستادی، طبق معیار ATP III، 17/6 درصد و طبق معیار IDF، 21/8 درصد بود.

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می ‌دهد که حدود یک پنجم از جمعیت پرسنل نظامی مورد مطالعه دارای سندرم متابولیک می‌ باشند. اگرچه این میزان، حدود دو برابر کمتر از میانگین جامعه است ولی با توجه به سبک زندگی و شغل افراد نظامی و جهت رسیدن به اهداف عالی تعیین شده برای این سازمان، همین مقدار نیز به توجه نیاز دارد. بنابراین استفاده از روش ‌های مختلف آموزشی جهت کاهش و کنترل وزن، رژیم غذایی و افزایش فعالیت جسمانی پیشنهاد می ‌شود.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، پرسنل نظامی، ATP III، IDF، ایران
  • شهین قهرمانی، میثم قائد رحمت، نجمه صابری، رضا قانعی قشلاق، پگاه دالوند، راضیه برزگران* صفحات 1260-1269
    زمینه و هدف

     جانبازان ایرانی به دلیل جنگ هشت ساله عراق دچار آسیب ‌های نخاعی، شیمیایی، روانی و قطع عضو شده‌ اند که باعث شده است نیازمند مراقبت ‌های طولانی ‌مدت باشند. اغلب مراقبین آن ‌ها را همسرانشان تشکیل می ‌دهند. این مرور سیستماتیک و فراتحلیل با هدف برآورد نمره ‌کلی کیفیت زندگی همسران جانبازان ایرانی انجام شد.

    روش‌ها

    در این مرور سیستماتیک و فراتحلیل پایگاه ‌های اطلاعاتی جهاد دانشگاهی، MagIran، PubMed، Web of Science و Scopus با کلید واژه‌ های کیفیت زندگی، جانباز، ایران و ترکیبات آن‌ها بدون محدودیت زمانی جستجو شد. داده ‌ها با استفاده از روش فراتحلیل و مدل اثرات تصادفی تحلیل شدند. ناهمگنی بین مطالعات با آزمون I2 بررسی شد. برای بررسی ارتباط بین نمره کیفیت زندگی با سال انتشار مقالات و حجم نمونه مقالات از متارگرسیون استفاده شد. تحلیل ‌ها با نرم‌ افزار STSTA نسخه 14 انجام شد.

    یافته‌ها

    چهارده مطالعه با حجم نمونه 2905 نفر تحلیل شد. نمره کلی کیفیت زندگی همسران جانبازان در بعد جسمی 59/86 درصد (با فاصله اطمینان 95%: 71/51-48/20) و در بعد روانی 57/67 درصد (با فاصله اطمینان 95%: 68/53-46/81) بود. بیشترین و کمترین نمره کیفیت زندگی همسر جانبازان در بعد جسمی به ترتیب مربوط به خرده مقیاس‌ های عملکرد جسمی (58/72% با فاصله اطمینان 95%: 74/94-42/50) و درد (43/55% با فاصله اطمینان 95%: 52/42-34/69) و در بعد روانی مربوط به خرده مقیاس‌ های عملکرد اجتماعی (53/56% با فاصله اطمینان 95%: 64/70-42/43) و محدودیت نقش روانی (41/52% با فاصله اطمینان 95%: 46/29-36/52) بود.

    نتیجه‌گیری

    همسران جانبازان ایرانی به دلیل مراقبت ‌های فشرده و طولانی مدت از جانبازان، کیفیت زندگی نسبتا پایینی دارند و توجه بیش از پیش به این گروه ضروری به نظر می ‌رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، جانباز، همسران جانبازان
  • محسن مرادی، فاطمه کلروزی*، مریم نظام زاده، سید امیرحسین پیشگویی، آرش مرزبان صفحات 1270-1278
    زمینه و هدف

     پاندمی کووید-19 سبب افزایش تعارضات و تنش‌های فراوانی در میان زوجین و خانواده‌ها شده است. در این میان به تنش‌ها و تعارضات احتمالی در خانواده‌های پراسترس همانند خانواده‌های نظامی کمتر توجه شده است. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر درمان رفتاری-شناختی بر تغییر سبک‌های حل تعارض پرسنل نظامی و همسران ایشان طی همه‌گیری جهانی کووید-19 انجام گردیده است.

    روش‌ها

    در این مطالعه نیمه‌تجربی 66 نفر از پرسنل نظامی و همسران ایشان وارد مطالعه شدند و با روش تصادفی‌ سازی بلوکی به دو گروه آزمون (32n=) و کنترل (34n=) تخصیص یافتند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و نسخه B پرسشنامه سبک‌های حل تعارض رحیم بود که در سه مرحله قبل، بعد و یک ماه پس از مداخله تکمیل شدند. درمان رفتاری-شناختی در طی 9 جلسه 90 دقیقه‌ای برای گروه آزمون ارایه شد. گروه کنترل در این پژوهش هیچ‌گونه آموزشی دریافت ننمودند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون‌های تی ‌مستقل، کای‌ اسکویر و دقیق فیشر در نرم‌افزارSPSS  نسخه 22 استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد پس از اجرای درمان رفتاری-شناختی در گروه آزمون، میزان استفاده از سبک حل تعارض غیرسازنده به طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0/001>P). همچنین استفاده از سبک حل تعارض سازنده نسبت به گروه کنترل به طور معنی‌داری افزایش یافت (0/001>P).

    نتیجه‌گیری

    درمان رفتاری-شناختی سبب کاهش استفاده از سبک‌های حل تعارض غیرسازنده و افزایش استفاده از سبک‌های حل تعارض سازنده در میان پرسنل نظامی و همسران ایشان می‌گردد.

    کلیدواژگان: درمان رفتاری-شناختی، سبک های حل تعارض، پرسنل نظامی، کووید-19
|
  • Mohammad Homayoun Vala, Amir Mohsen Rahnejat *, Arsia Taghva, Leili Panaghi, Mohammadreza Ghasemzadeh, Vahid Donyavi, Behnoush Sabayan Pages 1210-1220
    Background and Aim

     Military personnel are prone to depression due to their job’s nature and requirements. Therefore, the use of accurate and efficient screening tools to diagnose depression is essential. The aim of this study is to investigate the psychometric properties of the Iranian version of the Quick Inventory of Depressive Symptomatology-Self Report (QIDS-SR) in the military community.

    Methods

     The present study is a descriptive-correlational and validation study. In this regard, a sample of 410 volunteers was chosen from the 505th specialized military psychiatric hospital of the Islamic Republic of Iran. In addition to the demographic questionnaire, participants also completed the Quick Inventory of Depressive Symptomatology-Self Report (QIDS-SR) and the Beck Depression Inventory II (BDI-II). Then the face and content validity, internal consistency, test-retest validity, cut-off point, and sensitivity and specificity of the inventory were analyzed by using qualitative method, Cronbach's alpha, Pearson correlation coefficient, independent means comparison test, and receiver operating curve analysis which were all done via the SPSS-26 software.

    Results

     The results showed that this inventory has good content and face validity. The internal consistency of 0.91 and the reliability coefficient of the test-retest indicates the stability of the scores in the interval of 3 days. The independent t-test showed that this inventory can differentiate between depressed and non-depressed people. The sensitivity of the inventory was 0.87 and its specificity was 0.73. Therefore, according to the most appropriate sensitivity and specificity, the cut-off point of the quick inventory of depressive symptomatology was 17.

    Conclusion

     The findings indicated that the list of quick inventory of depressive symptomatology has good validity and reliability among the Iranian military population and can be used in research and clinical situations.

    Keywords: Iranian military community, Psychometric properties, Quick inventory of depressive symptomatology-self report
  • Fatemeh Ghavidel, Amir Hosein Pishgooie, Faeze Baniyaghoobi *, Ali Moradi, Farshid Alazmani Noodeh Pages 1221-1230
    Background and Aim

     Job burnout is one of the major unavoidable consequences of job stress. Nurses experience the most occupational stress due to job problems and difficult working conditions and are exposed to high job burnout. Therefore, the purpose of this study was to compare stress and job burnout in nurses in the wards of patients with COVID-19 and non-COVID-19 patients.

    Methods

     This research is a cross-sectional (descriptive-analytical) study that was conducted in 1400. Its statistical population included caring nurses in the wards of patients with COVID-19 and non- COVID-19 patients in Aja affiliated hospitals in Tehran. A total of 96 nurses were selected as the research sample. The data were collected using the demographic information form and HSE (Health and Safety Executive) occupational stress and burnout questionnaires of Copenhagen and were analyzed using the SPSS.v25 software, descriptive and inferential statistics, and independent t-test.

    Results

     The results of the independent t-test showed that there is a significant difference between the burnout dimensions of the two groups of nurses, and in nurses, the wards of patients with COVID-19 were higher than the wards of non-COVID-19 patients (P=0.03). The results of the independent t-test did not show any significant difference between the work-stress dimensions of the two groups. The results of Pearson's correlation test in non-COVID-19 patient’s departments, between nurses' burnout with role dimension (r=0.03) and demand dimension (r=0.02) and between burnout with patients and control dimension (r=0.004) and the demand dimension (r=0.007) was significant. In the wards of patients with COVID-19, the Pearson test results showed a significant difference between personal burnout and the demand dimension (r=0.01).

    Conclusion

     Considering the importance of work environment tensions and their effect on nurses' burnout, it is suggested that the authorities should plan appropriately to reduce the factors of nurses' burnout via psychotherapy consultations, holding programs Fun and morale-giving, reducing consecutive shifts, improving work-rest cycles, and providing motivational items.

    Keywords: Stress, Job burnout, Nurse, COVID-19
  • Masoumeh Abbasabadi-Arab *, Ali Mohammad Mosadeghrad, Nader Asgari Pages 1231-1240
    Background and Aim

     Hospital preparedness in disasters is an important role in maintaining and promoting community health. Hospital disaster risk management accreditation standards have been developed since 2016. This study was conducted to investigate the implementation of these standards in the country's hospitals to identify the strengths and weaknesses of hospitals and provide practical solutions.

    Methods

     This descriptive cross-sectional study was performed in hospitals throughout the country. The results of the evaluation of the third round of accreditation in 2017 were used. Hospitals were evaluated by national accreditation surveyors of the Ministry of Health using a checklist related to accreditation standards and measures based on disaster risk management (seven standards and 37 criteria) and registered in the country's accreditation system. Descriptive statistics were used to analyze the data.

    Results

     The average score of the country's hospitals in the field of disaster risk management was 48.82. Zanjan (58.27) and Qazvin (56.44) provinces have the highest score and Ilam (25.36) and Lorestan (38.39) provinces have the lowest score. The highest score was in the first standard (disaster risk assessment and prioritization) with an average of 67.78 and the second standard (fire prevention and control) with an average of 67.05. The lowest scores were related to the fifth standard (reporting accidents and dangerous situations) (29.38) and the seventh standard (activating response systems) (32.33). More than 75% of the country's border provinces (Ilam, Kermanshah, Khuzestan, Kurdistan, Khorasan Razavi, North Khorasan, Sistan and Baluchestan, East and West Azerbaijan) have scored less than 50%.

    Conclusion

     The results of this study showed that the average scores of the country's hospitals in disaster risk management was low and the country's hospitals, especially hospitals in border provinces, are not adequately prepared to deal with disasters. The biggest weaknesses of hospitals in the scientific formulation of preparedness and response programs are the lack of knowledge about the national instructions of preparedness and response, lack of education and training, non-structural vulnerability, and infrastructure of hospitals. Strengthening the safety and resilience of hospitals, improving the level of knowledge and skills of managers and staff, and improving the quality and continuous review of standards based on the challenges of the hospital, are among the strategies for developing and improving hospital preparedness for disasters.

    Keywords: Standard, Accreditation, Risk management, Disaster, Hospital, Evaluation
  • Amir Masoud Mirbagheri, Zahra Zanjani *, Abdollah Omidi, Mohammad Javad Azadchehr Pages 1241-1249
    Background and Aim

    Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) is the fourth most prevalent psychological disease that not only disrupts the different live domains of the affected individuals but also negatively influences their spouses and children. The present study investigates the effect of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on emotional irritability and numbness in the children of veterans suffering from war-induced PSTD.

    Methods

    The design of the present study is a randomized controlled clinical trial with pretest and posttest. Participants were selected by simple random sampling from the children of veterans with war-induced PTSD. According to the inclusion criteria, 70 girls and boys with an age range of 15-19 years were selected and randomly assigned into two 35-person groups, including the experimental group (Acceptance and commitment therapy, ACT) and the control group (training life skills for adolescents). Before and after the intervention, the participants filled out the questionnaire of Crick et al. and the emotional numbness subscale of the post-traumatic stress disorder checklist (PCL). The experimental group received ACT for 8, 60-90-minute sessions, and the control group was provided with 7, 60-90-minute sessions on life skill protocols for adolescents. Finally, the obtained data were analyzed by the SPSS 22 software.

    Results

    The results showed that the irritability averages of both groups were significantly different in the posttest (P<0.01). Furthermore, the ANCOVA results revealed that the posttest scores of both groups were not significantly different in the emotional numbness variable (P>0.05).

    Conclusion

    The findings of this study displayed that ACT reduced irritability in the children of veterans suffering from PTSD. Thus, this therapeutic method can be employed in mental health and counseling centers for improving the symptoms of these children.

    Keywords: Stress disorders, Post-traumatic, Irritable mood, Emotions, Acceptance, commitment therapy, Child, Armed conflicts
  • Samin Nahavandi, Firouz Amani, Farhad Ghadiri Soufi * Pages 1250-1259
    Background and Aim

     Metabolic syndrome is considered as an important public health problem and there are few reports of this disease in the military, therefore, this study was performed to determine the prevalence of metabolic syndrome and its risk factors among the personnel of a military population.

    Methods

     This descriptive cross-sectional study was conducted in 2021. In this study, 368 law enforcement personnel referred to the annual health monitoring plan, values of age, height, weight, body mass index (BMI), abdominal circumference, pelvic circumference, systolic pressure, diastolic pressure, fasting blood sugar, cholesterol, triglycerides, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL) and alanine aminotransferase (ALT) were measured. Metabolic syndrome was calculated by two criteria, Adult Treatment Panel III (ATP III) and the International Diabetes Federation (IDF).

    Results

     The mean age, weight, and BMI of the participants in this study were 39.50 years, 83.74 kg, and 27.16 kg/m2, respectively. Abnormal levels of blood pressure, fasting blood sugar, triglycerides, cholesterol, HDL, LDL and ALT in individuals were 9.2%, 16.6%, 50.5%, 4.9%, 66.6%, 1.9% and 22.6%, respectively. A high value of body mass index was observed in 83.1% of people. The waist calculated values according to ATP III and IDF criteria were 7.1% and 35.9%, respectively. The prevalence of metabolic syndrome according to the ATP III and IDF criteria were 17.7% and 20.7%, respectively in the total population. There were positive corrections between metabolic syndrome with BMI and age. The prevalence of metabolic syndrome according to the ATP III and IDF criteria were 17.7% and 19.7% in the operational military unit, and 17.6% and 21.8% in the headquarters military unit, respectively.

    Conclusion

     The results of the present study show that approximately one fifth of the studied military personnel have metabolic syndrome. Although this amount is less than the average of the society, considering the lifestyle and job of the military, and to achieve the high goals specified for this organization, the same amount needs attention. Therefore, the use of various educational methods to control weight and diet, as well as increase physical activity is recommended.

    Keywords: Metabolic syndrome, Military personnel, ATP III, IDF, Iran
  • Shahin Ghahramani, Meysam Ghaedrahmat, Najmeh Saberi, Reza Ghanei-Gheshlagh, Pegah Dalvand, Raziyeh Barzgaran * Pages 1260-1269
    Background and Aim

    Iranian veterans have suffered spinal cord, chemical, psychological, and amputation injuries due to the eight-year war in Iraq, which has necessitated long-term care. Most caregivers are their spouses. In this study, the overall quality of life score of the wives of Iranian veterans has been estimated.

    Methods

    In this systematic review and meta-analysis, the databases of Scientific Information Database (SID), MagIran, PubMed, ISI, and Scopus were searched with the keywords war veteran, quality of life, Iran, and their combinations without time limit. Data were analyzed using meta-analysis and random-effects model. Heterogeneity between studies was assessed by I2 test. Meta-regression was used to investigate the relationship between quality of life score with the year of publication and sample size of articles.

    Results

    Fourteen studies with a sample size of 2905 people were analyzed. The pooled score of quality of life of veterans’ wives was 59.86% (95% CI: 48.20-71.51) in the physical dimension and 57.67% (95% CI: 46.81-68.53) in the psychological dimension. The highest and lowest scores of quality of life of veterans’ spouses in the physical dimension were related to the subscales of physical function (58.72%, 95% CI: 42.74-50.94)) and pain (43.55, 95% CI: 34.69-52.42), respectively; and in the psychological dimension were related to the subscales of social performance (53.56%, 95% CI: 42.43-64.70) and psychological role limitation (41.52%, 95% CI: 36.52-46.29).

    Conclusion

    Veterans' wives have a relatively low quality of life due to intensive and long-term care of veterans, and it seems necessary to pay more attention to this group.

    Keywords: Quality of life, Veteran, Veterans' wives
  • Mohsen Moradi, Fatemeh Kalroozi *, Maryam Nezamzadeh, Seyed Amir Hosein Pishgooie, Arash Marzban Pages 1270-1278
    Background and Aim

     Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has caused a great deal of conflict and tension between couples and their families. Meanwhile, less attention has been paid to potential tensions and conflicts in families exposed to high stress, such as military families. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of cognitive-behavioral therapy on changing the conflict resolution styles in military personnel and their spouses during the COVID-19 pandemic.

    Methods

     In this quasi-experimental study, 66 military personnel and their spouses were included. They were then assigned to the case (n=32) and the control (n=34) groups using block randomization method. Data were collected by using a demographic information form and Rahim Organizational Conflict Inventory-II. The later form was completed before, immediately after, and one month after the intervention. Cognitive-behavioral therapy was presented to the case group during 9 sessions. Each session lasted 90 minutes. The Control group underwent no intervention. Independent t-test, Chi-square, and Fisher's exact test were used to analyze the data by SPPSS software (version 22).

    Results

     The results showed that the use of non-constructive conflict resolution style was significantly reduced in the case group compared to the control group (P<0.001) after the implementation of cognitive-behavioral therapy. In addition, it was found that the use of constructive conflict resolution style increased significantly in the case group compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

     Our findings suggested that cognitive-behavioral therapy reduced the use of non-constructive conflict resolution style but increased the use of constructive conflict resolution style among military personnel and their spouses.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Conflict resolution styles, Military personnel, COVID-19