فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 160، امرداد 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 160، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان* صفحات 481-482
  • محمدرضا فرشاد*، سید عبدالوهاب سماوی صفحات 483-496
    زمینه و هدف

    ابرازگری هیجانی رکن مهمی از یک رابطه سالم و پویا می باشد. بنابراین شناخت عوامل موثر بر ابرازگری هیجانی در زنان متاهل امری ضروری است. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ساده و چندگانه اجتناب تجربه ای و مهارت های ارتباطی با ابرازگری هیجانی در زنان متاهل شهر بندرعباس در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان متاهل شهر بندرعباس در سال 1401 بودند که حداقل 3 سال از مدت ازدواج آنان سپری شده است که از میان آن ها 205 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه ابرازگری هیجانی، پرسش نامه اجتناب تجربه ای و پرسش نامه مهارت های ارتباطی بود. اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون خطی چندگانه به شیوه هم زمان تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ابرازگری هیجانی با اجتناب تجربه ای (19/0-=r، 001/0>P) همبستگی منفی و معنی دارد. اما ابرازگری هیجانی با مهارت های ارتباطی گوش دادن (18/0=r، 001/0>P) و بینش نسبت به فرآیند ارتباط (21/0=r، 001/0>P) همبستگی مثبت و معنی داری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 34 درصد از کل واریانس ابرازگری هیجانی به وسیله اجتناب تجربه ای و مهارت های ارتباطی گوش دادن و بینش نسبت به فرآیند ارتباط تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عوامل اجتناب تجربه ای کم تر و مهارت های ارتباطی گوش دادن فعال و بینش نسبت به فرآیند نقش مهم و تاثیرگذاری بر میزان ابرازگری هیجانی در زنان متاهل دارد. لذا بررسی دقیق تاثیرات ناشی از این عوامل احتمالا به متخصصان مشاوره و روان شناسی کمک کاربردی در برنامه های مداخله و مشاوره خواهد کرد.

    کلیدواژگان: هیجانات، ابرازگری هیجانی، اجتناب تجربه ای، مهارت های ارتباطی، زنان متاهل
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی، فاضله حیدری صفحات 497-514
    زمینه و هدف

    وابستگی به تلفن همراه به دلیل میزان بالای وقوع، نرخ رشد سریع و پیامدهای نامطلوب جدی آن به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط ساختاری اعتیاد به تلفن همراه در دانش آموزان پسر بر اساس هیجان پذیری منفی و استعداد کسالت با نقش میانجی گری خودنظارتی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی بود و جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400 تشکیل داد. از این جامعه، نمونه ای به حجم 170 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های اعتیاد به تلفن همراه، استعداد کسالت، هیجان پذیری منفی و خودنظارتی پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هیجان پذیری منفی با مقدار ضریب 38/0، استعداد کسالت با مقدار ضریب 27/0 به صورت مستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه تاثیر معنادار دارند، هم چنین هیجان پذیری منفی با مقدار ضریب 20/0 و استعداد کسالت با مقدار ضریب 12/0 با میانجی گری خودنظارتی به صورت غیرمستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه تاثیر معناداری دارند (001/0>p).
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، مداخلات مربوط به کسالت، هیجان پذیری منفی و خودنظارتی جهت آموزش تسهیل فعالیت های ارزشمند، مدیریت هیجانات منفی و تمرین منظم خودنظارتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، خودنظارتی، هیجان پذیری منفی، استعداد کسالت، دانش آموزان، اردبیل
  • صالح صفاجو، محسن رضاییان، یاسر سلیم آبادی، لیلی مازار، مصطفی نصیرزاده* صفحات 515-532
    زمینه و هدف

    اجرای برنامه های آموزش بهداشت از راه کارهای ضروری برای پیش گیری از دیابت در نوجوانان است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیش گیرانه دیابت نوع دو می باشد.

    موادو روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1398 بر روی 143 دانش آموز پسر دبیرستانی در معرض خطر در شهرستان خاش (در جنوب غرب ایران) که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (70 نفر در گروه مداخله، 73 نفر در گروه کنترل) قرار گرفتند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه مشخصات دموگرافیک، دانش، سازه های مدل و رفتارهای پیش گیری از بیماری بود. برنامه آموزشی در 7 جلسه یک ساعته برگزار شد. برای گروه کنترل اقدامی انجام نشد. داده ها قبل از مداخله، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله جمع آوری و با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون t مستقل و آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تغییرات میانگین نمرات دانش، سازه های الگو و رفتار در گروه مداخله، طی سه زمان قبل از آموزش، بلافاصله و سه ماه بعد از آموزش معنی دار بود (001/0p<). میانگین نمره رفتار گروه مداخله در مرحله پیش آزمون برابر 36/17 از 35 نمره بود که بلافاصله بعد از مداخله 96/22 و سه ماه بعد برابر 57/18 بود، اما این روند در گروه کنترل، در طی زمان کاهشی بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر برنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقاء رفتارهای پیش گیری از دیابت در دانش آموزان، طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه نظریه محور در کنترل و پیش گیری از دیابت در نوجوانان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، الگوی اعتقاد بهداشتی، دیابت، رفتارهای پیش گیری، دانش آموزان
  • طاهره زارعی محمودآبادی، محمدحسن احرامپوش، پروانه طالبی، هادی اسلامی* صفحات 533-550
    زمینه و هدف

    تصفیه فاضلاب صنایع بازیافت کاغذ و مقواسازی با هدف بازچرخش آب، یکی از نیازهای صنایع می باشد. لذا هدف این مطالعه، تصفیه فاضلاب صنایع بازیافت کاغذ بوسیله فرآیند انعقاد و لخته سازی و بهینه سازی با روش سطح پاسخ بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی جهت طراحی آزمایش ها، تعیین اثرات متغیرهای مورد مطالعه (pH، غلظت های آلوم، پلی آلومینیوم کلراید (Poly- aluminum chloride; PAC) و پلیمرکاتیونی) بر راندمان حذف جامدات معلق کل (Total suspended solid; TSS) و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (Chemical oxygen demand; COD) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری ANOVA با سطح معنی دار 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترکیب پلی آلومینیوم کلراید با پلیمر کاتیونی (شرایط بهینه؛ 5/7=pH، غلظت  PAC = 450 میلی گرم بر لیتر، غلظت پلیمر کاتیونی = 5/1 میلی گرم بر لیتر) راندمان حذف TSS و COD به ترتیب 34/97 و 76/75 درصد بود. ترکیب آلوم با پلیمر کاتیونی (شرایط بهینه؛ 5/8=pH، غلظت آلوم= 550 میلی گرم بر لیتر، غلظت پلیمر کاتیونی = 2 میلی گرم بر لیتر) راندمان حذف 96/98 و 83/77 درصد بود. اثرات هم زمان دو متغیر مستقل pH و غلظت به طور معنی داری (05/0 > P) در حذف متغیرهای TSS و COD تاثیر داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، ترکیب PAC با پلیمر کاتیونی کارآیی بهتری داشته و هم چنین مقدار COD و  TSS در پساب نهایی به ترتیب بالاتر و پایین تر از مقادیر استاندارد بوده است. لذا فرآیند انعقاد شیمیایی به عنوان پیش تصفیه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: انعقاد و لخته سازی، بهینه سازی، صنایع کاغذ و مقواسازی، تصفیه فاضلاب، روش سطح پاسخ
  • مینو میری، محسن رضائیان*، سید علیرضا قاسمی صفحات 551-574
    زمینه و هدف

    خودکشی مسیله ای جدی است، بنابراین ضرورت دارد به آن پرداخته شود. هدف از مطالعه حاضر مروری نظام مند بر میزان شیوع و علل خودکشی(افکار و اقدام) در دانش آموزان و دانشجویان ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه مروری منظم حاضر، در فروردین سال 1401، با استفاده از موتورهای جستجوگر SID، Magiran، Sciencedirect، Google Scholar، PubMed، Scopus و هم چنین کلیدواژه های Suicide، University، Student و معادل فارسی آن ها در ارتباط با خودکشی دانشجویان و دانش آموزان ایرانی انجام شد. 27 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    اقدام به خودکشی در دانشجویان از 6 تا 3/8 درصد و افکار خودکشی از 8/2 تا 49/7 درصد متغیر بود. مهم ترین عوامل خودکشی اختلالات روانی، افسردگی تنهایی، نا امیدی، عوامل خانوادگی، ضعف اعتقادات مذهبی و عوامل استرس زا وتاب آوری پایین بودند. 

    نتیجه گیری

    مداخلات روان شناختی، درمان شناختی مذهب محور و فراشناختی، آموزش مهارت های تاب آوری و مثبت اندیشی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش روان شناسی مثبت گرا هستند. غربال گری منظم و مداخلات روان شناختی جهت پیشگیری، اقدام و کاهش افکار خودکشی در بین دانشجویان و دانش آموزان می توانند استفاده شوند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، اقدام به خودکشی، شیوع خودکشی، عوامل خطرساز خودکشی، مطالعه مروری منظم
  • جواد ذبیحی راد، علی اشرف مظفری، فتح الله محمدیان، امیر ادیبی، فخر الدین تقی نژاد* صفحات 575-586
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین نگرش کاربران شبکه های اجتماعی استان ایلام در خصوص واکسیناسیون کووید-19 در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی حاضر، 739 نفر از کاربران شبکه های اجتماعی استان ایلام به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته به صورت مجازی تکمیل و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون تک متغیره و چندمتغیره تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره نگرش در 36/6 درصد (47 نفر) در حد ضعیف، 6/83 درصد (619 نفر) در حد متوسط و 88/9 درصد (73 نفر) در حد خوب بود. بین متغیرهای سن، سطح تحصیلات و شغل با متغیر نگرش رابطه معنی داری آماری برقرار بود (05/0>p). بین جنسیت، وضعیت تاهل و محل سکونت با نگرش از نظر آماری معنادار نبود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بیش تر کاربران شبکه های اجتماعی نگرشی در سطح بینابینی در مورد واکسیناسیون داشتند با توجه به احتمال استمرار موج های بعدی کووید-19 لازم است برنامه ریزی های جهت بهبود نگرش شهروندان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، نگرش، واکسیناسیون، کووید 19، ایلام
  • محمدرضا فروتنی* صفحات 587-590
|
  • Mohamad Reza Farshad*, Sayed Abdolvahab Samavi Pages 483-496
    Background and Objectives

    Emotional expression is an important element of a normal and dynamic relationship. Therefore, it is essential to identify effective factors on emotional expressiveness in married women. As a result, the present study was conducted with the aim of determining the simple and multiple relationships between experiential avoidance, communication skills, and emotional expression in married women of Bandar Abbas City in 2022.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive one. The statistical population of the present study included all married women in Bandar Abbas City in 2022, who have been married for at least 3 years, and 205 of them were selected by convenience sampling. Data collection tools included emotional expression questionnaire, experiential avoidance questionnaire, and communication skills questionnaire. The obtained data were analyzed simultaneously by using Pearson's correlation coefficient and multiple linear regression.

    Results

    The results showed that emotional expression has a significant and negative correlation with experiential avoidance (r=-0.19; p<0.001). But emotional expression has a positive and significant correlation with listening communication skills (r=0.18; p<0.001) and insight into the communication process (r=0.21; p<0.001). The results of regression also showed that 34 percent of the total variance of emotional expression is explained by experiential avoidance, communication skills of listening, and insight into the communication process.

    Conclusion

    The results of regression analysis showed that experiential avoidance factors, communication skills of active listening, and insight into the process play an important role in influencing the level of emotional expression in married women. Therefore, a detailed examination of the effects of these factors will probably help counseling and psychology professionals in a practical way in intervention and counseling programs.

    Keywords: Emotions, Emotional expressiveness, Experiential avoidance, Communication skills, Married women
  • Sajjad Basharpoor*, Shirin Ahmadi, Fazeleh Heidari Pages 497-514
    Background and Objectives

    Mobile phone dependency has become a global problem due to its high incidence, rapid growth rate, and serious adverse consequences. The aim of this study was to model the structural relationships of mobile phone addiction in male students based on negative excitement and boredom proneness with the mediating role of self-monitoring.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive study, and the statistical population consisted of all male high school students studying in public schools in Ardabil in the academic year 1400. From this population, a sample of 170 people were selected by convenience sampling method, and answered the questionnaires of mobile phone addiction, boredom proneness, negative excitement, and self-monitoring. In order to analyze the data, structural equation modeling was used.

    Results

    The results showed that negative excitement with a coefficient value of 0.38 and boredom proneness with a coefficient value of 0.27 directly have a significant effect on mobile phone addiction. Also, negative excitement with a coefficient value of 0.20 and boredom proneness with a coefficient value of 0.12 indirectly have a significant effect on mobile phone addiction with the mediation of self-monitoring (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the present study, interventions related to boredom, negative excitement, and self-monitoring are recommended for training to facilitate valuable activities, manage negative emotions, and regularly practice self-monitoring.

    Keywords: Mobile phone addiction, Self-monitoring, Negative excitement, Boredom proneness, Students, Ardabil
  • Saleh Safajou, Mohsen Rezaeian, Yaser Salim Abadi, Leili Mazar, Mostafa Nasirzadeh* Pages 515-532
    Background and Objectives

    Implementation of health education programs is one of the necessary ways to prevent diabetes in teenagers. The aim of this study is to determine the effect of educational intervention on preventive behaviors of type 2 diabetes based on the health belief model.

    Materials and Methods

    This Quasi-experimental study was conducted in 2019 on 143 at-risk high school boys in Khash city (in the southwest of Iran) who were selected by cluster random sampling and were randomly assigned into two groups (70 students in the intervention group, 73 students in the control group). The data collection tool was a questionnaire of demographic characteristics, knowledge, model constructs, and disease prevention behaviors. The educational program was held in 7 one-hour sessions. The control group did not receive any intervention. The data were collected before the intervention, immediately, and three months after the intervention and were analyzed using chi-square test, independent t- test, and two-way repeated measures ANOVA.

    Results

    The changes in the mean score of knowledge, model constructs, and behavior in the intervention group during three times (before training, immediately, and three months after training) were significant (p<0.001). The average behavior score of the intervention group in the pre-test stage was 17.36 out of 35, which increased to 22.96 immediately after the intervention and declined to 18.57 three months later, but this trend in the control group was decreasing over time.

    Conclusion

    Considering the effect of the program based on the health belief model in promoting diabetes prevention behaviors in students, it is recommended to design, implement, and evaluate a theory-based program with the aim of controlling and preventing diabetes in adolescents.

    Keywords: Educational intervention, Health belief model, Diabetes, Prevention behaviors, Students
  • Tahereh Zarei Mahmoudabadi, Mohamad Hassan Ehrampoush, Parvaneh Talebi, Hadi Eslami* Pages 533-550
    Background and Objectives

    Wastewater treatment of paper recycling and cardboard industries with the aim of water recycling and reducing environmental impact is one of the daily needs of industries. Therefore, the aim of the present study was to optimize the conditions of coagulation and flocculation process in wastewater treatment of paper recycling industries using the response surface method.

    Materials and Methods

    In this laboratory study, response surface method and central composite design were used to design the experiments and to determine the effects of the studied variables (pH, concentrations of alum, Poly aluminum chloride (PAC), and cationic polymer) on the total suspended solid (TSS) and chemical oxygen demand (COD) removal efficiency. Data analysis was done using ANOVA statistical test with a significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that in the combination of PAC with cationic polymer (optimal conditions; pH=7.5, PAC concentration=450 mg/L, cationic polymer concentration=1.5 mg/L), the TSS and COD removal efficiency were 97.34% and 75.76%, respectively. In combination of alum with cationic polymer (optimal conditions; pH=8.5, alum concentration=550 mg/L, cationic polymer concentration=2 mg/L), removal efficiencies were 98.96% and 77.83%, respectively. The simultaneous effects of two independent variables, pH and concentration, had a significant effect (p<0.05) in removing TSS and COD variables.

    Conclusion

    The results showed that the combination of PAC with cationic polymer had a better efficiency. Also, the COD and TSS in the final effluent were higher and lower than the standard values, respectively. Therefore, chemical coagulation process is proposed as pretreatment.

    Keywords: Coagulation, flocculation, Optimization, Paper, cardboard industries, Wastewater treatment, Response surface methodology
  • Minoo Miri, Mohsen Rezaeian*, Sayed Alireza Ghasemi Pages 551-574
    Background and Objectives

    Suicide is a serious issue, so it needs to be addressed. The purpose of this review study is to a Systematic Review on the prevalence and Causes of Suicide (Thoughts and Actions) In Iranian School and University Students.

    Materials and Methods

    This study is a systematic review carried out in April 2022, using different search engines including SID, Magiran, Google Scholar, Sciencedirect, PubMed, Scopus, as well as the keywords “Suicide”, “University”, “Student”, and their Persian equivalents in relation to Iranian school and university students. 27 articles were reviewed.

    Results

    The results of this study revealed that suicide attempt in students varied from 6 to 8.3% and suicidal ideation ranged from 2.8 to 7.49%. The most important causes of suicide were mental disorders, depression, low resilience, loneliness, hopelessness, family factors, weakness of religious beliefs, and stressors. 

    Conclusion

    Psychological interventions include religion-based and metacognitive therapy, resilience and positive thinking skills training, mindfulness-based cognitive therapy, and positive psychology training. Regular screening and psychological interventions can be used to prevent, treat, and reduce suicidal ideation among students.

    Keywords: Suicidal ideation, Suicide Attempt, Suicide Prevalence, Suicide Risk Factors, A Systematic review study
  • Javad Zabihi Rad, Ali Ashraf Mozaffari, Fathollah Mohamadian, Amir Adibi, Fakhreddin Taghinezhad* Pages 575-586
    Background and Objectives

    The purpose of this study was to investigate the attitude of social network users of Ilam province regarding the vaccination of Covid-19 in 2021.

    Materials and Methods

    In the present descriptive study, 739 users of social networks in Ilam province were selected by convenience sampling. The research-made questionnaire was completed online. Data was analyzed using descriptive statistics and univariate and multivariate regression.

    Results

    The mean attitude score was at a weak level in 47 people (6.36%), moderate in 619 people (83.6%), and good in 73 people (9.88%). There was a significant relationship between age, education, job, and attitude (p <0.05). There was no significant relationship between gender, marital status, place of habitat, and attitude (p> 0.05)

    Conclusion

    Most of the users of social networks had a moderate level of attitude about vaccinations. Considering the possibility of the next waves of covid-19, planning to improve people's attitudes is necessary.

    Keywords: Social networks, Attitude, Vaccination, Covid-19, Ilam
  • Mohammadreza Foroutani* Pages 587-590