فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهران رگ، ادریس اسلامی* صفحات 7-27

    هدف نوشتار حاضر، بررسی دیدگاه معلمان در باب برنامه درسی حقوق شهروندی در مدارس ابتدایی است. برای نیل به این هدف، از روش پدیدارشناسی استفاده شده است. روش نمونه گیری این مطالعه، هدفمند است که بر اساس آن، 11 نفر به عنوان شرکت کننده در فرایند گردآوری اطلاعات انتخاب شده اند. ابزار آن نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته است. به منظور برآورد میزان روایی آن، از معیار اعتبار پذیری و برای ارزیابی پایایی، از راهکار هدایت دقیق جریان مصاحبه بهره گرفته شد. در تجزیه وتحلیل اطلاعات، از فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که برنامه درسی حقوق شهروندی در دوره ابتدایی از حیث عناصر چهارگانه اهداف، محتوا، روش و شیوه های ارزشیابی می تواند شامل اهداف شناختی حقوق شهروندی، اهداف عاطفی حقوق شهروندی و اهداف عملی حقوق شهروندی (اهداف)، بعد اجتماعی محتوای حقوق شهروندی، بعد فرهنگی محتوای حقوق شهروندی، بعد سیاسی محتوای حقوق شهروندی و بعد مدنی محتوای حقوق شهروندی (محتوا)، روش نمایش عملی مهارت های حقوق شهروندی، روش مشاهده ای مفاهیم و مهارت های حقوق شهروندی و روش های تعاملی و فعال آموزش مفاهیم، ارزش ها و مهارت های حقوق شهروندی (روش) و آزمون های عملکردی، سنجش مشاهده ای، آزمون های پیشرفت تحصیلی کتبی باشد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، اهداف حقوق شهروندی، محتوای حقوق شهروندی، روش های آموزش حقوق شهروندی، شیوه های ارزشیابی حقوق شهروندی
  • صادق موسوی، کورش فتحی واجارگاه*، محمود حقانی، سعید صفایی موحد صفحات 29-52

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عناصر تشکیل دهنده برنامه درسی ویژه مهاجرین افغان و معرفی مولفه ها و مقوله های تشکیل دهنده این حوزه و در نهایت ارایه الگوی مطلوب مطابق با زمینه کشور (ایران) بود.روش اجرای این مطالعه از نوع کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد بود.برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید خبره در این زمینه (اساتیدی که سابقه پژوهش در این زمینه را دارا بودند) و معلمانی (شهر تهران) که تجربه تدریس به دانش آموزان افغانی را داشتند استفاده گردید.با استفاده از نمونه گیری هدفمند 30 مصاحبه از استادان و معلمان به عمل آمد.مصاحبه ها با استفاده از سه مرحله کدگذاری (روش استراوس و کوربین) مورد تحلیل قرار گرفتند. پس از تحلیل مصاحبه ها و استخراج الگو با استفاده از روش چک اعضا مورد اعتبارسنجی قرار گرفت.نتایج تحقیق به شکل الگویی متشکل  11 مقوله اصلی و 32 مقوله فرعی ارایه گردید. مقوله های فرعی که ذیل بعد شرایط علی قرار گرفتند عبارت بودند از: حقوق شهروندی،حقوق بشر،مشترکات فرهنگی،چالش های زبانی،انسجام فرهنگی،سازگاری فرهنگی،وجود اقلیت ها،مجاورت جغرافیایی،حق همسایگی. مقوله های فرعی در بعد زمینه ای عبارتند از:امنیت شکننده،ناآگاهی قومی،نگاه زاویه دار به فرهنگ های مختلف،تفاوت های مذهبی.خرده مقوله های بعد مداخله ای عبارت بودند از:خودبرتربینی،دگرهراسی،سیاسی کاری افراطی،دید امنیتی،تعصبات قومی.خرده مقوله های مربوط به بعد راهبردها عبارت بودند از:تدوین برنامه درسی چندفرهنگی،تدوین برنامه درسی تلفیقی،آگاهی سازی فرهنگی،احترام به تفاوت ها،پذیرش دیگری،انکار تفاوت های فرهنگی،سرکوب تفاوت های فرهنگی.مقوله های فرعی بعد پیامدی نیز عبارت بودند از: ارتقا وجه بین المللی،گسترش مناسبات سیاسی،کاستن هزینه های ناشی از بزهکاری،سرمایه گذاری بین المللی،انتقال فرهنگی،تحقق عدالت آموزشی و همبستگی فرهنگی.همچنین برنامه درسی فراگیر ویژه مهاجرین به عنوان مقوله محوری یافت شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، مهاجرین افغان، الگو
  • امیر عابدی قادی، کیوان صالحی* صفحات 53-85

    در سال های اخیر ضرورت مشارکت دهی ذینفعان در طراحی محیط مدارس به عنوان قلب تپنده و بالنده جامعه، مورد تاکید زیادی قرار گرفته است در این پژوهش پدیدارشناسی توصیفی، تلاش شد با استفاده از نمونه گیری هدفمند از نوع طبقه ای، ادراک دانش آموزان پایه های سوم تا ششم چهار مدرسه مورد واکاوی عمیق قرار گرفته و ویژگی های مدارس مورد نظر دانش آموزان شناسایی و طبقه بندی گردد. بدین منظور انشایی به دانش آموزان تخصیص یافت و از آن ها خواسته شد تا جمله ناتمام «دوست دارم در مدرسه ای درس بخوانم که...» را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از راهبرد کلایزی تحلیل گردید و پس از بررسی 90 انشا از 164 انشاء اشباع نظری داده ها صورت پذیرفت. به منظور افزایش اتکاپذیری، تاییدپذیری، باورپذیری صحت داده ها، از شیوه های «بازرسی و بازبینی در زمان کدگذاری»، «بهره گیری از نظرات همکاران پژوهشی و تایید آن ها»، «تبیین جزییات دقیق فرایند گردآوری و تحلیل داده ها»، «درگیری طولانی مدت»، سه سو سازی و تحلیل موارد منفی استفاده شد. یافته ها به شناسایی و بازنمایی مضامین و زیر مضامین در قالب شش عامل اصلی شامل عوامل مربوط به ملزومات و فضای فیزیکی، عوامل مربوط به تجهیزات، عوامل مربوط به جنسیت، عوامل مربوط به خصوصیات اخلاقی، عوامل مربوط به روش های تدریس و عوامل مربوط به وسایل و پوشش دانش آموزان منجر گردید. در نهایت یافته ها حاکی از آن بود که اکثریت دانش آموزان از وضع موجود مدارس ناراضی بودند و مدارس برای آن ها محیط خوشایندی نبود؛ بنابراین توجه به عوامل شناسایی شده در پژوهش می تواند در دلپذیر شدن فضای مدرسه و ایجاد زمینه بهبود کیفیت تجارب دانش آموزان و یادگیری آن ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: دانش آموز، مدرسه مطلوب، کودکان، پدیدارشناسی، ویژگی های مدرسه ایده آل
  • سهراب عظیم پور*، حسین واحدی، صمد حسینی صدر صفحات 87-105

    دو مفهوم حجم و گنجایش که در دوره ابتدایی آموزش داده می شوند با آموزش بسیاری از مفاهیم، در دوره های دیگر ارتباط دارند. مفاهیم حجم و گنجایش با مسیله درک شهود افراد در ارتباط هستند و باعث ایجاد کج فهمی یا بدفهمی در بین افراد جامعه می شوند. این کج فهمی می تواند در بین معلمان دوره ابتدایی نیز رخ دهد. هدف این تحقیق بررسی کج فهمی های مفاهیم مربوط به حجم و گنجایش در بین معلمان پایه ششم ابتدایی ناحیه 3 آموزش وپرورش تبریز در سال تحصیلی 1398-1399 بود. روش پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف موردنظر، از نوع تحقیقات آمیخته (کمی-کیفی) است. نمونه آماری عبارت از تعداد 140 نفر معلم پایه ششم ابتدایی بود که از جامعه آماری معلمان ششم ابتدایی ناحیه 3 آموزش وپرورش تبریز، به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. همچنین تعداد 20 نفر از معلمان دارای کج فهمی که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ارزیابی کج فهمی حجم و گنجایش و همچنین مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. معلمان به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند و در مرحله بعد، تعدادی از معلمان دارای کج فهمی، در مصاحبه شرکت کردند. نتایج پژوهش نشان داد که بسیاری از معلمان در مفهوم حجم و همچنین، در مفهوم گنجایش کج فهمی بارزی نشان می دهند. نتایج تحقیق حاضر ضرورت بازآموزی معلمان پایه ششم را در مفاهیم حجم و گنجایش مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: کج فهمی، حجم، گنجایش، معلمان پایه ششم
  • شیوا جوانمردی*، عباس عباس پور صفحات 107-135

    امروزه تغییرات محیطی گسترده و لزوم پاسخگویی مناسب، دانشگاه ها را بر آن داشته است که از قالب سنتی و مرسوم خود بیرون آمده و با چابکی ،مسیولیت پذیری بیشتر و منعطف تر در مسیر تغییر و نوآوری گام بردارند؛ چرا که در این صورت قادر به ادامه بقا هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تعیین روابط بین مولفه ها و زیرمولفه های دانشگاه نوآور و در نهایت طراحی الگوی دانشگاه نوآور انجام شده است. روش پژوهش زمینه یابی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و اعضای هیات علمی چهار دانشگاه ، تهران و شهید بهشتی (به عنوان دانشگاه های جامع) و علامه طباطبایی و امیرکبیر (به عنوان دانشگاه های تخصصی) بود که اعضای نمونه با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبق ه ای، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل از طریق آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته که در بخش آمار استنباطی از روش های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری و سایر روش های مورد نیاز، استفاده شد. با استفاده از نرم افزار پی ال اس از طریق تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری و در ذیل آن تحلیل عاملی تاییدی مرتبه ی اول و دوم، یافته های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت مولفه ها و زیرمولفه های مربوط دانشگاه نوآور مشخص شد. بر اساس نتایج بدست آمده مولفه ها و زیرمولفه های فردی، گروهی و نهادی موثر بر دانشگاه نوآور شناسایی شد که از بین عوامل فردی، گروهی و نهادی موثر بر دانشگاه نوآور، عامل فردی بیشترین تاثیر را در دانشگاه نوآور داشت؛ همچنین کارکردهای اصلی دانشگاه نوآور شناسایی شد که از میان کارکردهای اصلی دانشگاه نوآور یعنی آموزش، پژوهش، نوآوری و کارآفرینی؛ آموزش بیشترین تاثیر را بر دانشگاه نوآور به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: دانشگاه نوآور، نوآوری، زیست بوم نوآوری، علم، فناوری
  • عالمه فلاح موسی کلایی، ارسلان خان محمدی اطاقسرا*، علیرضا همایونی، جمال صادقی صفحات 137-153

    اشتیاق تحصیلی دانش آموزان به عنوان یکی از محرک های پیشرفت تحصیلی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ناگویی هیجانی و اشتیاق تحصیلی با میانجیگری وابستگی به شبکه های اجتماعی و سلامت روانی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان هنرستان های شهرستان میاندورود به تعداد 483 نفر می باشد ، تعداد 217 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای آماری LISREL, SPSS تحلیل شدند. که ناگویی هیجانی، سلامت روان و وابستگی به شبکه های اجتماعی تاثیر منفی و معنی داری بر اشتیاق تحصیلی دارند، همچنین مشخص شد که نقش میانجی سلامت روان و وابستگی به شبکه های اجتماعی در ارتباط بین ناگویی هیجانی و اشتیاق تحصیلی منفی و معنی دار می باشد. در نتیجه برای افزایش اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان می بایست به ناگویی هیجانی، وابستگی به شبکه های اجتماعی و سلامت روان توجه کرد.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، اشتیاق تحصیلی، وابستگی به شبکه های اجتماعی، سلامت روانی
  • افسانه حمزه ئی، محسن باقری*، عبدالله بخشعلی صفحات 155-172

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر جستجوگری وب برانگیزش پیشرفت و یادگیری دانش آموزان چندپایه در درس علوم تجربی با روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدارس چندپایه نیمه الکترونیک استان مرکزی در نیمسال تحصیلی 1398-1397 بود و نمونه به صورت هدفمند انتخاب شد. آزمودنی ها شامل 26 نفر بودند، 13 نفر در گروه آزمایش و 13 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی توزیع شدند. در این مطالعه جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمس و آزمون پیشرفت تحصیلی که به صورت محقق ساخته بود استفاده شد. به منظور تحلیل استنباطی داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد آموزش مبتنی بر جستجوگری وب برانگیزش پیشرفت و یادگیری دانش آموزان چندپایه در درس علوم تجربی تاثیر معناداری داشته است (001/0 p<). درواقع این نوع آموزش، باتوجه به انعطاف پذیری بالای فناوری های الکترونیکی و کسب تجارب موفق در یادگیری، شرایط مساعدی را جهت رسیدن به اهداف آموزشی فراهم نموده و موجب افزایش انگیزه  و یادگیری فراگیران می شود.

    کلیدواژگان: مدارس چندپایه، آموزش مبتنی بر جستجوگری وب، انگیزش پیشرفت، یادگیری
  • فاخته ماهینی* صفحات 173-189

    هدف تحقیق، تحلیل هستی شناسانه و معرفت شناسانه «باید» و نسبتش با تربیت اخلاقی در اندیشه کانت بود که به روش استنتاجی انجام شد. حوزه پژوهش آثار تالیفی و تحقیقی دیدگاه های کانت بود که از طریق فیش برداری، کدگذاری، تحلیل موضوعی و مقوله بندی قیاسی مرور شد. روایی تحقیق با مطالعه منابع متعدد و توجه به مبتنی بودن یافته‎ها بر موضوع حاصل شد. پایایی با طی مراحل شناسایی منابع مرتبط، جمع آوری، ثبت و تلفیق داده ها، تشکیل واحدهای تحلیل، تدوین مقوله ها و زیربخش ها و مرور و مقایسه آنها، استخراج گزاره ها و نتیجه گیری محقق گردید. در هستی شناسی، نسبت باید با واقعیت و خداشناسی و در معرفت شناسی، ابزار شناخت آن به دست آمد. گزاره ها عبارتند از: «باید واقعیت عینی دارد»؛ «دین تاییدکننده تکالیف اخلاقی است»؛ «عقل کاشف بایدهاست». عوامل تاثیرگذار بر سلوک عملی فرد را قیاس بین گزاره های واقعی و هدفهای تربیتی تعیین کرد: «درک واقعیت های اخلاقی عینی» و «شناخت بایدها با استفاده از عقل». نتایج نشان داد شناخت ارزش ها و پیروی از بایدها بستگی به توانایی عقلانی افراد دارد و هر کدام از مولفه های تاثیرگذار بر سلوک فرد، دلالت هایی مانند پرورش هنرهای عقلی دارد. فراهم شدن این زمینه ها در نظام آموزشی به فراگیران کمک می کند تا با استمداد از نیروهای عقلانی به ارزش گذاری صحیح مسایل بپردازند.

    کلیدواژگان: باید، تربیت اخلاقی، کانت، معرفت شناسی باید، هستی شناسی باید
  • فهیمه نصیری، طیبه ماهروزاده*، مریم بناهان صفحات 191-214

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مولفه های فلسفه میان فرهنگی در کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی کشور ایران انجام شد. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی بود. جامعه آماری شامل تمامی کتاب های درسی مطالعات اجتماعی پایه سوم تا ششم دوره ابتدایی سال تحصیلی 99- 1398 بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نمونه آماری برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. یعنی تمامی محتوای این کتاب ها تحلیل شد. واحد تحلیل همه جملات و تصاویر موجود در محتوای کتاب های درسی مذکور بود. اسناد بالادستی مانند مبانی نظری تحول بنیادین، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، برنامه درسی ملی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بررسی (سندکاوی) شد. جهت روایی پژوهش، از روش نظر متخصصان استفاده شد و برای تعیین پایایی، بازبینی مطالب در دو مرحله صورت گرفت. از تحلیل محتوای کتاب ها چهار مقوله دیگرشناسی و توجه به دیگری؛ تکثرگرایی؛ صلح؛ و استقلال هویت فرهنگی استخراج شد. یافته ها نشان داد در مجموع به تمامی این مقوله ها توجه ضعیفی شده است. ضروری است در برنامه های درسی مدارس محتواهایی گنجانده شود تا از همان ابتدا کودکان با مولفه های فلسفه میان فرهنگی آشنا شوند.

    کلیدواژگان: فلسفه میان فرهنگی، کتاب های مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی ایران
  • زهرا خیری پور، ماندانا نیکنام* صفحات 215-231

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودکنترلی در رابطه بین والدگری هلیکوپتری با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر ری استان تهران در سال تحصیلی1399 -1398 بود که 357 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری  دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودکنترلی کندال و ویلکاکس، پرسشنامه والدگری هلیکوپتری لیموین و باچانان و پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور بود. بر اساس مدلیابی معادلات ساختاری، نقش واسطه ای خودکنترلی در رابطه بین والدگری هلیکوپتری و عملکرد تحصیلی تایید شد (2t> ،45/0GOF=). همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین والدگری هلیکوپتری و خودکنترلی رابطه منفی (35/0-=r) ، بین خودکنترلی و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت (28/0=r) و بین والدگری هلیکوپتری و عملکرد تحصیلی رابطه منفی وجود دارد (39/0-=r). بنابراین پیشنهاد می شود متخصصان سلامت روان و آموزش و پرورش به نقش والدگری هلیکوپتری و خودکنترلی جهت بهبود عملکرد تحصیلی توجه ویژه ای نمایند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، سبک والدگری، سبک والدگری هلیکوپتری، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دختر
|
  • Mehran Ragg, Edris Islami * Pages 7-27

    The purpose of this paper is to investigate the teachers’ view about curriculum of citizenship rights in elementary schools. To achieve this goal, the phenomenological method has been used. The sampling method of this study is purposeful, according to which 11 people have been selected as participants in the data collection process and its tool is also a semi-structured interview. In order to estimate its validity, the validity criterion and to assess the reliability, the exact interview guidance strategy was used. In data analysis, open, axial and selective coding process has been used. Findings show that the elementary school citizenship rights curriculum in terms of the four elements of objectives, content, methods and methods of evaluation can include cognitive goals of citizenship rights, emotional goals of citizenship rights and practical goals of citizenship rights, social dimension of citizenship rights content, cultural dimensions of citizenship rights content, political dimensions of citizenship rights content and civil dimensions of citizenship rights content, methods practical representation of citizenship rights skills, observing the concepts and skills of citizenship rights and interactive and active methods of teaching the concepts, values and skills of citizenship rights and in terms of citizenship rights curriculum evaluation practices, functional tests, observational measurements, written academic achievement tests have been revealed.

    Keywords: Citizenship rights, goals of citizenship rights, citizenship rights content, citizenship rights teaching methods, citizenship rights evaluation methods
  • Sadegh Mousavi, Kourosh Fathi Vajargah *, Mahmood Haghani, Saeid Safaei Movahhed Pages 29-52

    The present study aimed to investigate the constituent elements of a curriculum for Afghan immigrants and present a model in this regard. Semi-structured interviews were conducted to collect the data. Thirty professors and teachers were selected by purposive sampling for interviews. Interview transcripts were analyzed using three coding steps. The presented model was validated using member check. The results of the study are presented as a model with 11 main themes and 32 subthemes. The subthemes that came under the causal conditions were citizenship rights, human rights, cultural commonalities, language challenges, cultural cohesion, cultural adaptation, the existence of minorities, geographical proximity, neighborhood rules. Underlying conditions subthemes included following items: fragile security, ethnic ignorance, negative view of different cultures, religious differences. Interfering factors included following items: arrogance, xenophobia, extreme politicization, security vision, and ethnic prejudices. The key themes of the strategies included the following items: multicultural curriculum development, integrated curriculum development, culture awareness, respect for differences, acceptance of others, denial of cultural differences, and suppression of cultural differences. Subthemes of the consequences were promoting Iran's international image, expanding political relations, reduce delinquency, international investment, cultural transfer, realization of educational justice and cultural solidarity. Also a special and comprehensive curriculum for immigrants was identified as a central category.

    Keywords: curriculum, Afghan Immigrants, model
  • Amir Abedi Ghadi, Keyvan Salehi * Pages 53-85

    Recent years have witnessed an increased emphasis on the need for stakeholders’ participation in the design of school environments. This descriptive phenomenological study used stratified sampling to analyze the perception of the third to sixth grade students of four schools. To this end, an essay was assigned to the students who were asked to complete the unfinished sentence “I would like to study in a school that ...”. Data were analyzed using Colaizzi strategy. In order to increase the dependability, verifiability, reliability and accuracy of the data, the methods of "inspection and review at the time of coding", "using the opinions of research colleagues and verifying them", "explaining the exact details of the data collection and analysis process", "long-term engagement", triangulation and negative case analysis were used. The findings indicated that the majority of students were dissatisfied with the current state of schools, that is, schools did not provide them with a pleasant environment. Hence, the results of this study can be effective in making schools more pleasant.

    Keywords: Desired school, Children's participation, Phenomenology, Characteristics of the ideal school, Participatory design
  • Sohrab Azimpour *, Hossein Vahedi, Samad Hosseini Sadr Pages 87-105

    The purpose of this study was to investigate the misconceptions in the concepts of volume and capacity among sixth grade school teachers of Tabriz Education Office, District 3 during 2019-2020 academic year. Given the nature of the subject and the mentioned objective, mixed method (quantitative-qualitative) was used. The statistical sample consisted of 140 sixth grade teachers selected by cluster sampling from among the population of sixth grade school teachers in Tabriz Education Office. The data was collected using volume and capacity misconception assessment questionnaire and semi-structured interviews. The results indicated that although many teachers showed a clear understanding of the concepts of volume and capacity, 20 teachers were identified with misconceptions of these concepts . The interview results with the selected teachers indicated the need for retraining sixth grade teachers in terms of the concepts of volume and capacity.

    Keywords: Misconceptions, Volume, Capacity, Sixth grade teachers
  • Shiva Javanmardi *, Abbas Abbaspour Pages 107-135

    The purpose of this study was to identify and determine the relationships among the components and sub-components of innovative universities and finally to design an Innovative University Model. A survey approach was used as the research method and data were collected through a researcher-made . Our findings were analyzed in PLS software through structural equation modeling technique and then through first and second order confirmatory factor analysis. Based on the obtained results, individual, group and institutional components and sub-components affecting innovative universities were identified, and among individual, group and institutional factors affecting innovative universities, the individual factor had the highest impact on innovative universities. Furthermore, the main functions of an innovative university were identified as education, research, innovation and entrepreneurship. Among these, education had the greatest impact on innovative universities.IntroductionTo guarantee a sustainable growth in the currently turbulent environment and to adapt to the innovations and rapid growth of science and technology, universities must move towards innovation. This innovation should take place in structure, culture, vision, processes and outputs. The concept of an innovative university is still unclear to many elites, academics, and administrators. The significant research gap in the field of innovative universities in Iran requires addressing this important issue. Universities are now expected to step out of the old traditional systems, which are not very useful and justifiable, and to move in the direction of the principle of innovation (Horn, 2018). The current situation of higher education puts more pressure on the leaders of colleges and universities to think differently about how to manage their institutions (Swanger, 2016). Key factors in creating innovation at the university include structure, stakeholders, external communications, and rules and regulations. If universities want to change and have the necessary flexibility in the face of environmental changes, they should act faster, and respond appropriately to environmental changes. Universities that intend to change need a culture that is receptive to change (Kouchaki &Mohammadi, 2013). In this research, innovative universities are examined from the perspective of three main functions: education, research, and innovation and entrepreneurship, and at three levels: individual, group and institutional. Therefore, this research has three main

    Keywords: Innovative University, Innovation, Innovation Ecosystem, Science, Technology
  • Aleme Fallah Musa Kalaee, Arsalan Khan Mohammadi Otaghsara *, Alireza Homayouni, Jamal Sadeghi Pages 137-153

    The present study aimed to investigate the relationship between alexithymia and academic engagement mediated by dependence on social networks and mental health. The statistical population of this correlational descriptive study comprise 483 students at vocational schools in Miandorood, 217 of whom were recruited using a stratified random sampling method. Cochran’s formula was used to estimate the sample size. Research data were collected through standard questionnaires, and analyzed using structural equation modeling in LISREL and SPSS statistical software. Alexithymia, mental health, and dependence on social networks had negative and significant effects on academic engagement. The mediating role of mental health and dependence on social networks was negative and significant for the relationship between alexithymia and academic engagement. In conclusion, it is necessary to address alexithymia, dependence on social networks, and mental health to increase students’ academic engagement.

    Keywords: alexithymia, Academic Engagement, Dependence on Social Networks, Mental Health
  • Afsaneh Hamzehie, Mohsen Bagheri *, Abdollah Bakhshali Pages 155-172

    This study aimed to investigate the effect of instruction based on Web-Quest on achievement motivation and learning of multigrade students in experimental sciences course through quasi-experimental method. Statistical population for this study included all students from multigrade classes of semi-smart schools of Markazi Province in the 2018-2019 academic year. The participants (n=26) were randomly divided into two groups: an experimental group (n=13) and a control group (n=13). Data were collected using Hermans’ Achievement Motivation Questionnaire and a researcher-made achievement test. The findings of inferential analysis of data, based on analysis of covariance (ANCOVA), showed that the instruction based on Web-Quest has a significant effect on achievement motivation and learning of students in multigrade classes in experimental sciences course (P<0.001).

    Keywords: Instruction based on Web-Quest, Achievement motivation, learning
  • Fakhteh Mahini * Pages 173-189

    The present research aimed to analyze the concept of “must” and its relationship with moral education from Kant’s perspective through the deductive analysis. The data were collected through notes. Categorical deductive system was used to analyze the data. Ontologically, the relevance of “must” to “reality” and “theology” was obtained. On epistemology, the instrument used for understanding “must” was obtained: must has an objective fact; religion confirms ethical assignments, and reason is the discoverer of musts. Practical deductive analysis between the propositions of realism and moral education goals showed individual’s practical behavior: understanding objective ethical realities and understanding musts using wisdom. The results showed knowing values and following musts depend on the rational ability of individuals and each of the components affecting practical conduct has implications for intellectual arts. Providing these components in educational system helps learners value the tasks properly.

    Keywords: Must, moral education, Kant, Epistemology of Must, Ontology of Must
  • Fahimeh Nasiri, Tayyebeh Mahrouzadeh *, Maryam Banahan Pages 191-214

    The present study aimed to explore the components of intercultural philosophy in elementary-school Social Studies textbooks in Iran via inductive qualitative content analysis. The statistical population comprised all the Social Studies textbooks of grades 3 through 6 in the academic year 2019-2020. A sample equal to this statistical population was selected through purposive sampling. The unit of analysis was all the sentences and images in these textbooks. Upstream documents such as the theoretical foundations of the fundamental reform document of education, the Fundamental Reform Document of Education, the national curriculum, and the Constitution of Iran were also examined via document mining. Peer check was sought to ensure validity, and a two-stage revision of the codes was adopted to guarantee reliability. The content analysis of the books demonstrated four components of understanding and paying attention to others, pluralism, peace, and the independence of cultural identity. Overall, the findings revealed that little attention has been paid to all four components.

    Keywords: Intercultural philosophy, Social Studies textbooks, Iranian Elementary-School
  • Zahra Kheiri Poor, Mandana Niknam * Pages 215-231

    The aim of this study was to investigate the mediating role of self-control in the relationship between helicopter parenting and academic performance of female students. The method of the present study was descriptive-correlational.The statistical population of the present study included all female high school students in Rey city of Tehran province in the academic year 1399-1399 that 357 of them were selected by available sampling method. The research instruments included Kendall and Wilcox self-control questionnaire, Limvin and Bachchanan helicopter parenting questionnaire and Pham and Taylor academic performance questionnaire. Based on structural equation modeling, the mediating role of self-control in the relationship between helicopter parenting and academic performance was confirmed. Pearson correlation test also showed that there is a negative relationship between helicopter parenting and self-control, a positive relationship between self-control and academic performance, and a negative relationship between helicopter parenting and academic performance. Therefore, it is suggested that mental health and education professionals pay special attention to the role of helicopter parenting and self-control to improve academic performance.

    Keywords: self-control, Helicopter Parenting Style, Academic Performance, Female Students