فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1401)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهره هاشمی، ساناز عینی*، تقی شاهجویی صفحات 1-11
    مقدمه
    انسان ها طی دوران زندگی با طیف گسترده ای از اختلالات جسمی روبرو هستند که برخی از این اختلالات جسمی، منجر به مشکلات روانشناختی در فرد و اطرافیان می گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر پریشانی روانشناختی و سندرم شناختی- توجهی همسران بیماران مبتلا به تومور مغزی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را همسران بیماران مبتلا به تومور مغزی ساکن شهر تبریز در سال 1399 تشکیل داد. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله جایگزین شدند. همسران گروه مداخله 8 جلسه 45 تا 60 دقیقه ای از درمان فراشناختی برخوردار گردیدند. داده ها با استفاده از مقیاس سندرم شناختی- توجهی (CAS-1) و پریشانی روانشناختی کسلر، قبل و یک هفته بعد از مداخله جمع آوری و با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری و در نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل بعد از مداخله در متغیرهای سندرم شناختی- توجهی با حجم اثر 97% و پریشانی روانشناختی با حجم اثر 82% تفاوت معناداری (0.01>p) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر درمان فراشناختی در بهبود سندرم شناختی- توجهی و پریشانی روانشناختی همسران بیماران مبتلا به تومور مغزی، اجرای مداخلات فراشناختی می تواند زمینه را برای بهبود روان شناختی این افراد فراهم نماید.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، سندرم شناختی- توجهی، پریشانی روانشناختی، تومور مغزی
  • سید حسین المدنی، پرویز عسگری*، ساسان باوی صفحات 13-24
    مقدمه

    نارسایی توجه / فزون کنشی شایع ترین اختلال رفتاری در سنین کودکی و نوجوانی است، و حدود 3٪ تا 5٪ کودکان قبل از هفت سالگی به آن مبتلا می شوند. این عارضه بیشتر در دوران ابتدایی مدرسه برای کودکان و در هنگام بلوغ رخ می دهد و با افزایش سن بسیاری از افراد مبتلا بهتر می شوند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی رضایت زناشویی در رابطه بین عملکرد خانواده و خود تمایزیافتگی مادران با شدت اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی کودکان شهر تهران بود.

    روش

    در این مطالعه همبستگی، جامعه آماری را کلیه کودکان دختر بیش فعال به همراه مادران آن ها در شهر تهران در سال 1400 تشکیل دادند. به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه های عملکرد خانواده مک مستر، خود تمایزیافتگی اسکورن و اسمیت، شدت اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی کانرز، ارهاد و اسپارو و رضایت زناشویی انریچ از السون، فورنیر و دراکمن بودند. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت.    

    یافته ها

    نتایج مسیرهای مستقیم معناداری را به جز مسیر عملکرد خانواده با شدت اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی نشان داد. همچنین، مسیرهای غیرمستقیم عملکرد خانواده با شدت اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی با نقش واسطه رضایت زناشویی و نیز رابطه خود تمایزیافتگی با شدت اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی با نقش واسطه ای رضایت زناشویی معنادار شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر شدت اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی کودکان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: شدت اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، عملکرد خانواده، خود تمایزیافتگی و رضایت زناشویی
  • سید علی کاظمی رضایی، علیرضا مرادی*، مهناز شاهقلیان، محمدحسین عبداللهی، هادی پرهون صفحات 25-37
    مقدمه

    بدتنظیمی هیجانی به عنوان یک عامل مهم فراتشخیصی برای علت شناسی و درمان مشکلات روانشناختی مختلف و رفتارهای پرخطر شناسایی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس دشواری در تنظیم هیجان های مثبت (DERS-P) در دانشجویان انجام شد.

    روش

    جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان دانشگاه خوارزمی و دانشگاه رازی در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 313 دانشجو (195زن، 118 مرد) به صورت نمونه گیری در دسترس از طریق شبکه های مجازی شرکت کردند و به مقیاس دشواری در تنظیم هیجان مثبت (DERS-P)، مقیاس بدتنظیمی هیجانی (DERS) و فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (PWQ) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارهای SPSS-25 و AMOS-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    شاخص های تحلیل عاملی تاییدی دلالت بر برازش مطلوب مدل سه عاملی مقیاس دشواری در تنظیم هیجان مثبت داشت. روایی همگرا و واگرا نیز از طریق محاسبه ی همبستگی مقیاس به ترتیب با مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی تایید شد (05/0>P). میزان آلفای کرونباخ برای پذیرش برابر با 72/0، اهداف برابر با 84/0، تکانه برابر با 86/0 و کل مقیاس برابر با 90/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان عنوان کرد که نسخه فارسی مقیاس دشواری در تنظیم هیجان مثبت (DERS-P)، در ایران از ویژگی های روان سنجی مناسبی برخوردار است و می تواند ابزار قابل اعتمادی در موقعیت های بالینی و پژوهشی باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، دشواری در تنظیم هیجان مثبت، دشواری در تنظیم هیجان، بهزیستی روانشناختی
  • عاطفه موسوی افضل، لیلا حیدری نسب* صفحات 39-50
    مقدمه

    امروزه یکی از مشکلات شایع و اساسی جوامع افسردگی است. افسردگی علاوه بر شیوع و نرخ عود بالا، هزینه های اقتصادی بسیاری هم به دنبال دارد. حتی وجود چند علامت خفیف از علایم افسردگی نیز می تواند منجر به کاهش معناداری در عملکرد افراد و ضعف وضعیت سلامت جسمانی و روانی شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشانه های افسردگی بر اساس روان رنجورخویی با متغیرهای میانجی تاب آوری و ذهن آگاهی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک طرح همبستگی مبتنی بر روابط ساختاری، مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه ی مورد مطالعه، دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 99-1398 در دانشگاه قم بوده که 266 دانشجو به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه ی افسردگی بک ویرایش دوم(BDI-II)، مقیاس تاب آوری کانر_ دیویدسون(CD-RISC)، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی(FFMQ) و خرده مقیاس روان رنجورخویی مقیاس پنج عاملی شخصیت نیو(NEO) را به صورت اینترنتی تکمیل کردند. در پایان، داده ها توسط نرم افزارهای SPSSوPLS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ارتباط بین نشانه های افسردگی را با متغیرهای روان رنجورخویی، تاب آوری و ذهن آگاهی تایید کردند. همچنین نتایج نشان دادند روا ن رنجورخویی نیز با تاب آوری و ذهن آگاهی رابطه معناداری دارد. همچنین مدل پژوهش که عبارت است از پیش بینی نشانه های افسردگی بر اساس روان رنجورخویی با متغیرهای میانجی تاب آوری و ذهن آگاهی با برازش 0.90 تایید شد.

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج این پژوهش، ذهن آگاهی و تاب آوری رابطه ی نشانه های افسردگی و روان رنجورخویی را میانجی گری می-کنند. بر این اساس می توان از نتایج پژوهش حاضر در پیشگیری از ابتلا به نشانه های افسردگی و همچنین درمان آن سود جست.

    کلیدواژگان: افسردگی، روان رنجورخویی، تاب آوری، ذهن آگاهی
  • فاطمه قاسمی طابق، عباس بخشی پور رودسری*، علیرضا فرنام صفحات 51-61
    مقدمه
    تجربه ی شکست در روابط عاشقانه در میان دانشجویان دختر، می تواند به مشکلات روانشناختی زیادی منجر شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)بر اجتناب تجربه ای و افسردگی دانشجویان دختر مبتلا به سندروم ترومای عشق بود.
    روش
    این پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک موردی و از نوع خط پایه چندگانه انجام شده است. بدین منظور سه شرکت کننده به شیوه نمونه گیری هدفمند از بین دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب شده و بر اساس ملاک های پژوهش وارد درمان شدند. شرکت کنندگان در چهار مرحله خط پایه و جلسات درمانی چهارم، هشتم، یازدهم و یک مرحله پیگیری یک ماهه با پرسشنامه های سندروم ضربه عشق (LTI)، افسردگی بک (BDI-II) و پذیرش و تعهد (AAQ- II)مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل ترسیمی، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد مداخله درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش افسردگی و اجتناب تجربه ای میشود. میزان بهبودی کلی بین هر سه آزمودنی در متغیر اجتناب تجربه ای 69/77 و در متغیر افسردگی 45/59 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اجتناب تجربه ای و افسردگی موثر است واستفاده از این درمان برای کاهش عوارض شکست عشقی توصیه میشود.واژه های کلیدی: روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، سندروم ضربه عشق، اجتناب تجربه ای، افسردگی
    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، سندروم ضربه عشق، اجتناب تجربه ای، افسردگی
  • فرشته بخشیان، کامران یزدانبخش*، جهانگیر کرمی، سید حمزه حسینی صفحات 63-75
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی نوروفیدبک و توانبخشی شناختی بر تکانشگری، بی ثباتی هیجانی و رفتار جرح خویشتن در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با جایگزینی تصادفی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل شامل پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی و سوختگی زارع ساری و مطب های روانپزشکی شهر ساری در سال 1399 که بر اساس تشخیص روانپزشک و مصاحبه بالینی بر مبنای نسخه پنجم راهنمایی تشخیصی و آماری اختلال های روانی، تشخیص اختلال شخصیت مرزی دریافت کردند، بود. 45 نفر از بیماران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه(دو گروه آزمایشی آموزش نوروفیدبک و توانبخشی شناختی و گروه کنترل) تقسیم شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات پرسشنامه تکانشگری بارات، پرسشنامه بدتنظیمی هیجانی گراتز و رومر، مقیاس خودآسیبی سوانسون و همکاران بودند. داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره(مانکووا) و تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در کاهش تکانشگری حرکتی از مولفه های تکانشگری و عدم وضوح هیجانی از مولفه های بی ثباتی هیجانی بین گروه نوروفیدبک و توانبخشی شناختی تفاوت معناداری وجود داشت (001/0=p). در کاهش سایر موارد بین گروه نوروفیدبک و توانبخشی شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت(05/0<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت نوروفیدبک طی جلسات مختلف مغز را برای فعالیت با الگوهای مناسب پرورش می دهد و تمرینات توانبخشی به مغز کمک می کند که این تغییرات را در رفتار نمایان کند.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، توانبخشی شناختی، تکانشگری، بی ثباتی هیجانی، جرح خویشتن
  • محسن جلالی* صفحات 77-87
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی اثر بخشی برنامه اقدام بر کاهش علایم بالینی کودکان پیش دبستانی مبتلا به اختلال اضطرابی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق، کودکان 5 تا 6 ساله مبتلا به اضطراب شهرستان گرگان و مادران آنها بودند، که از بین آنها، 27 کودک با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل اختصاص داده شدند. برنامه اقدام در 8 جلسه برای کودکان و 4جلسه آموزشی مجزا برای والدین گروه آزمایش انجام شد. به منظور بررسی تاثیر مداخله در ابتدا و انتهای درمان و مرحله پیگیری، مقیاس اضطراب پیش دبستانی اسپنس بر روی مادران تمام کودکان اجرا شد. در نهایت از تحلیل کوواریانس و فرمول درصد بهبودی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج کاهش معنادار در اضطراب کودکان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری نشان داد(05/0P<). نتایج معناداری بالینی هم نشان داد که اضطراب گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری، به طور معناداری بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    برنامه اقدام در بهبود علایم کودکان مبتلا به اضطراب موثر است. نتیجه این پژوهش و پژوهش های مشابه می تواند در حوزه های تشخیصی و درمانی اختلالات اضطرابی در کودکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودک، اختلالات اضطرابی، برنامه اقدام کردن
  • سمانه قبادی*، محمود گودرزی صفحات 89-106
    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان دارای مشکل ناباروری مراجعه کننده به مطب های متخصصین زنان و زایمان سطح شهر کرمانشاه تشکیل می دهند. 120نفر از این افراد (40نفر تحت آموزش زوج درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب، 40نفر تحت آموزش زوج درمانی با مدل EIS و 40 نفر هم گروه گواه) به عنوان نمونه مشخص می گردد که این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب خواهند شد. ملاک ورود آزمودنی ها به این پژوهش شامل دامنه سنی 30 تا 40 سال، داشتن حداقل سابقه 5سال نازایی و عدم توانایی باروری داشته اند، ملاک خواهد بود. ازمقیاس های تعارضات زناشویی (MCQ-R)، انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه دلزدگی زناشویی (CBM) و آموزش زوج درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب و زوج درمانی مدل EIS (همدلی، صمیمیت، رضایت جنسی) استفاده شد. داده ها توسط آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد. ننتایج نشان داد بین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب و آموزش زوج درمانی EIS بر تعارضات زناشویی و مولفه های آن، دلزدگی زناشویی و انعطاف پذیری کنشی زنان نابارور تفاوت معنی داری وجود داشته است (05/0>p) و آموزش زوج درمانی با مدل EIS میزان اثربخشی بیشتری بر متغیرهای مورد بررسی داشته است
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری کنشی، تعارضات زناشویی، تئوری انتخاب و زوج درمانی با مدل EIS، دلزدگی زناشویی، زنان نابارور
  • معصومه صداقت، حسین شیبانی*، سید موسی طباطبایی، محبوبه طاهر صفحات 107-116
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی، بخشایش درمانی بر تحریک پذیری و خطاهای شناختی دانش آموزان دختر مبتلابه بی نظمی خلق اخلالگر بود.

    روش

    روش تحقیق نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش ،کلیه دانش آموزان مبتلابه اختلال بی نظمی خلق اخلاگر،محدوده سنی 17-14 سال مدارس شهر بهارستان در سال1400 بودند. تعداد 35 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش،شامل مقیاس واکنش پذیری عاطفی استریگرزو همکاران ، پرسشنامه خطاهای شناختی کویین ، دوزس و اوجین وین بود. آزمودنی های گروه آزمایشی، 15 جلسه 60دقیقه ای تحت مداخله بخشایش درمانی پرز قرار گرفتند و گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکردند . برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA)استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در میزان تحریک پذیری نوجوان و تحریک پذیری آنها از نظر والدین و خطاهای شناختی و مولفه های آن شامل ذهن خوانی، تفکر همه یا هیچ، نتیجه گیری احساسی، برچسب زنی، تصفیه ذهنی، تعمیم دادن بیش از حد، شخصی سازی و عبارتهای بایددار کاهش معناداری (05/0(P< داشته اند.

    نتیجه گیری

    بنا بر یافته های حاصل از پژوهش، بخشایش درمانی از طریق کاهش تحریک پذیری و خطاهای شناختی بر دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: بخشایش درمانی، تحریک پذیری، خطاهای شناختی، اختلال بی نظمی خلق اخلالگر
|
  • Zohreh Hashemi, Sanaz Eyni *, Taghi Shahjoee Pages 1-11
    Abstract
    Introduction
    Humans are faced with various physical disorders throughout their life, some of which lead to psychological problems for them and others around them. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy on psychological distress and cognitive-attention syndrome in the spouses of patients suffering from brain tumors.
    Method
    The present study was semi-experimental with a randomized controlled trial design. The study population consisted of the wives of patients with brain tumors living in Tabriz in 2020. The study sample of 30 individuals was randomly divided to experimental  and control groups. The spouses of the experimental group received 8 sessions of 45 to 60 minutes of metacognitive therapy. Data were collected using the Cognitive-Attention Syndrome  Scale (CAS-1) and Kessler Psychological Distress before and one week after the intervention, and analyzed using multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results showed significant differences (p <0.01) between the experimental and control groups after the intervention for cognitive-attention syndrome with 0/97 effect size and psychological distress with 0/82 effect size.
    Conclusion
    Given the positive impacts of metacognitive therapy on cognitive-attention syndrome and psychological distress in the spouses of these patients, applying metacognitive interventions can provide a basis to enhance the psychological health of these individuals.
    Keywords: Metacognitive therapy, Cognitive-attention syndrome, psychological distress, brain tumor
  • Sieadhossein Almaani, Parviz Asgari *, Sasan Bavi Pages 13-24
    Introduction

    Attention deficit hyperactivity disorder is the most common behavioral disorder in childhood and adolescence, affecting about 3% to 5% of children below the age of seven. This complication is more common in children in early school and adolescence, and many patients enhance with age. The aim of this study was a structural model of the severity of ADHD based on family functioning and self-differentiation considering the mediating role of marital satisfaction in mothers.

    Method

    In this correlational study, the statistical population consisted of all female ADHD children and their mothers in Tehran in 2021. A total sample of 210 ADHD children was selected through the purposive sampling method. The study tools consisted of: Family Functioning of McMaster, Self-differentiation of Skowron and Schmitt, Conyers Severity of child’s ADHD, Erhardt & Sparrow and Enrich Marital Satisfaction Olson, Fornier & Derakman. The proposed model was evaluated using a structural equation modeling.

    Results

    Results showed significant direct paths except for the family functioning path to the severity of the child’s ADHD. Significant indirect pathways were found for family functioning with the severity of child’s ADHD with mediating role of marital satisfaction, and for self-differentiation with the severity of child’s ADHD with mediating role of marital satisfaction.

    Conclusion

    The proposed model showed an acceptable fitness to the result and an important step in recognizing the effective factors in the severity of child’s ADHD of children.

    Keywords: ADHD, family functioning, self-differentiation, marital satisfaction
  • Seyed Ali Kazemi Rezaei, ALIREZA MORADI *, Mahnaz Shahgholian, Mohammadhosein Abdollahi, Hadi Parhoon Pages 25-37
    Introduction

    Emotional dysregulation has been identified as an important meta-diagnostic factor for the etiology and treatment of various psychological problems and high-risk behaviors. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of Persian version of the Difficulty in emotion regulation scale positive (DERS-P) in students.

    Method

    The statistical population of this study consisted of all students of Kharazmi University and Razi University in the academic year 1399-1400, of which 313 students (195 females, 118 males) They participated as a sample available through virtual networks and answered the Difficulty in Positive Emotion Regulation Scale (DERS-P), the Emotional Disorder Scale (DERS) and the Short Form of Psychological Well-Being Questionnaire (PWQ). The collected data were analyzed using confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha and Pearson correlation coefficient in SPSS-25 and AMOS-22 software.

    Results

    Confirmatory factor analysis indices indicated that the three-factor model fits the scale of difficulty in positive emotion regulation. Convergent and divergent validity were also confirmed by calculating the scale correlation with the scale of difficulty in emotion regulation and psychological well-being, respectively (P<0.05). The internal consistency method was used to determine the reliability of the questionnaireCronbach's alpha for accept was 0.72, goals were 0.84, impulse was 0.86 and total scale was 0.90.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that Persian Version of the Difficulties in Emotion Regulation Scale‐Positive (DERS-P) in Iran has good psychometric properties and can be a reliable tool in clinical and research situations.

    Keywords: psychometric properties, Difficulty in regulating positive emotion, Difficulty in emotion regulating, psychological Well-being
  • Atefeh Moosavi Afzal, Leila Heydarinasab * Pages 39-50
    Introduction

    Depression is one of the most common and fundamental problems in societies today. In addition to high prevalence, high recurrence rates, depression has many economic costs. Even the presence of a few mild symptoms of depression can lead to a significant reduction in performance and poor physical and mental health. Therefore, the present study was conducted to predict the symptoms of depression based on neuroticism with mediating variables of resilience and mindfulness.

    Method

    The present study is a correlational design based on structural relationships, structural equation modeling. The study population was students studying at Qom University in the academic year of 2020 and 266 students were selected as available as a sample. Participants completed online the Beck Depression Inventory 2 (BDI-II), the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), the Five-Factor Mindfulness Questionnaire (FFMQ), and the Neo-Personality Five-Factor Neuroscience Scale subscale. (NEO). Finally, the data were analyzed by SPSS and PLS software.

    Results

    The results confirmed the relationship between depressive symptoms and variables of neuroticism, resilience, and mindfulness. The results also showed that neuroticism has a significant relationship with resilience and mindfulness. The research model, which is the prediction of depressive symptoms based on neuroticism with mediating variables of resilience and mindfulness was approved with a fit of 0.90.

    Conclusion

    According to the results of this study, mindfulness and resilience mediate the relationship between symptoms of depression and neuroticism. Based on this, the results of the present study can be used to prevent the symptoms of depression and also to treat it.

    Keywords: depression, Neuroticism, Resilience, Mindfulness
  • Fatemeh Qasemitabeq, Abbas Bakhshipour-Roodsari *, Alireza Farnam Pages 51-61
    Introduction
    The experience of failure in romantic relationships among female students can lead to many psychological problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on experiential avoidance and depression in female students with love trauma syndrome.
    Methods
    The statistical population of the study is female students in Tabriz. This research has been done in the framework of a single case experimental design of multiple baseline type. For this purpose, three participants were selected by purposive sampling and entered the treatment based on research criteria. Participants in four baseline stages and fourth, eighth, eleventh and one follow-up sessions with Love Trauma Syndrome (LTI), Beck Depression Inventory (BDI-II) and Acceptance and Commitment (AAQ-II) questionnaires. Data were analyzed by graphic displays, recovery percentage and effect size for statistical significance.
    Results
    Findings showed that acceptance and commitment therapy reduces depression and experiential avoidance. The overall recovery percentage between all three subjects was 77.69 in the Experiential avoidance variable and 59.45 in the depression variable.
    Conclusion
    Results showed that acceptance and commitment therapy has an effect on experiential avoidance and depression.Keywords: Acceptance and Commitment Psychotherapy (ACT), Love Trauma Syndrome, Experiential Avoidance, Depression
    Keywords: Acceptance, Commitment Psychotherapy (ACT), Love Trauma Syndrome, experiential avoidance, depression
  • Fereshte Bakhshian, Kamran Yazdanbakhsh *, Jahangir Karami, Seyed Hamze Hosseini Pages 63-75
    Introduction
    The aim of this study is Comparison of the Effectiveness of neurofeedback and cognitive rehabilitation on impulsivity, emotional instability and self-mutilation behavior in patient with borderline personality disorder.
    Method
    The design of the present study was a quasi experimental design of pretest-posttest design with control group with quarterly follow-up. The statistical population of the present study was all patients of Zareh Psychiatric and Burn Hospital in Sari and psychiatric offices in Sari in 1399, who received a diagnosis of borderline personality disorder based on the psychiatrist diagnosis and clinical interview based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders(fifth version). 45 patients were selected using available sampling method and randomly substituted in three groups(two experimental groups of neurofeedback training and cognitive rehabilitation and control group). The data collection tools were Impulsivity Questionnaire Barat Difficulties in Emotion Regulation Scale, Gratz and Roemer ,and Self-injury Scale Swanson et al. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (Mancova) and analysis of variance by repeated measures.
    Results
    The Findings showed that there is a significant difference between neurofeedback group and cognitive rehabilitation in reducing motor impulsivity from impulsivity components and lack of emotional clarity from emotional instability components(p=0/000). But there is no significant difference between neurofeedback group and cognitive rehabilitation in reducing other components and self- mutilation(p>0/05).
    Conclusion
    According to the findings, it can be said that neurofeedback during different sessions develops the brain to function with appropriate patterns, and rehabilitation exercises help the brain to show these changes in behavior.
    Keywords: neurofeedback, cognitive rehabilitation, Impulsivity, Emotional instability, self-mutilation
  • Mohsen Jalali * Pages 77-87
    Method

    This was a semi-experimental research with pretest, post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the research was children aged 5 to 6 years with anxiety in Gorgan and their mothers, of whom Twenty-seven children were selected using Purposive Sampling as a research sampel and randomly allocated into experimental and control groups. The Take Action program was conducted in 8 sessions for children and 4 training separate sessions for parents in expremental group. In order to evaluate the effect of intervention at the beginning, end of treatment and the follow-up stage, the preschool anxiety scale was performed on mothers of all children. Finally, Analysis of covariance and improvement percentage formula were used to analyze the data.

    Results

    The results showed a significant reduction in anxiety of children in the experimental group compared to the control group in post-test and follow-up (P <0.05). The results of clinical significance also showed that the anxiety of the experimental group significantly improved compared to the control group in the post-test and follow-up.

    Conclusion

    The program of Take Action is effective in improving the symptoms of children with anxiety. The results of this research and similar research can be used in fields of diagnostic and therapeutic of anxiety disorders in children.

    Keywords: Child, Anxiety Disorder, Take Action program
  • Samaneh Ghobadi *, Mahmoud Goudarzi Pages 89-106
    Abstract
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of couple therapy based on theory of  choice with eis couple therapy with EIS model on marital conflicts of coexistence and marital disruption in infertile women during quarantine -related Kuwavid 19 diseases.
    Method
    The present study was a semi -trial type and the pre -test and post -test design with the evidence group. The statistical population of the study is formed by all women with infertility problems referred to the offices of gynecologists and gynecologists in Kermanshah. 120 of them (40 people under the theory of  choice therapy, 40 were trained by EIS and 40 Certificate Group) were identified as the number of available sampling methods. Marital Conflict Scales (MCQ R), Connectors and Davidson's (2003), Marital Disaster Questionnaire (CBM), and EIS Model Theory Therapy (Empathy, Intimacy, Sexual Satisfaction) were used. The data is analyzed by the Multi -Incorrect Cooring Analysis Test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of couple therapy based on the theory of  choice and EIS couple therapy on marital conflicts and its components, marital distress and infertility flexibility (P \u003C0.05) and couple therapy training with The EIS model has had a greater effectiveness on the variables studied.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that despite the difference between the two approaches based on the theory of  choice and EIS couple therapy, both are effective in marital conflicts, marital distress and flexibility, but given the more effectiveness of couple therapy training with the EIS model It can be used on infertile women as a more efficient way to reduce marital conflicts, marital distress, and increase action flexibility along with other care.
    Keywords: Active flexibility, marital conflicts, choice theory, marital distress, couple therapy with EIS, infertile women
  • Masoumeh Sedaghat, Hosein Sheybani *, Seyed Mosa Tabatabaee, Mahboobe Taher Pages 107-116
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of forgiveness therapy on Irritability and Cognitive errors of female students' with disruptive mood dysregulation disorder (DMDD).

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test post-test and a control group. The statistical population of this study was all students with symptoms of disruptive mood dysregulation disorder in the age range of 14-17 years in schools of Baharestan city in year of 1400. 35 subjects were selected by available sampling method based on the inclusion criteria and randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments included Strringars Emotional Response Scale. Quinn, Dozis, Eugenwick Cognitive errors Questionnaire. The subjects of the experimental group received 15 sessions 60 minutes of forgiveness therapy while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by(MANCOVA) multivariate covariance analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that the experimental group compared with the control group in adolescent irritability and their irritability in terms of parents and cognitive errors and its components including mind reading, all or nothing thinking, emotional conclusion, labeling. , Mental purification, over-generalization, personalization and expressions should have a significant decrease (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the study, forgiveness therapy was effective in reducing students with disruptive mood dysregulation disorder by reducing irritability and cognitive errors.

    Keywords: Forgiveness therapy, irritability, Cognitive errors, disruptive mood dysregulation disorder