فهرست مطالب

پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر حق دوست، لیلا گلستان*، مریم حسنی، مصطفی شهیدی نوقابی، سید احمد شهیدی صفحات 109-122

    درون پوشانی مواد در نانولیپوزوم ها می تواند به عنوان یک سیستم حامل محافظتی از ترکیبات زیست فعال طی فراوری و نگهداری در شرایط مختلف مورد استفاده قرار گیرد. فیکوبیلی پروتیین های مستخرج از جلبک ها با دارابودن ویژگی های آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضدالتهابی می توانند جهت تولید مواد اولیه غذاهای فراسودمند مورد استفاده قرار گیرد. لذا، در مطالعه حاضر رنگدانه فیکوبیلی پروتیین از جلبک گراسیلاریا استخراج و میزان رنگیزه ها موردبررسی قرار گرفت. نانولیپوزوم های حاوی رنگدانه با پوشش کیتوزان (0، 0/5، 1 و 1/5 درصد) تهیه شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی آن ارزیابی گردید. میانگین قطر نانولیپوزوم ها و شاخص پراکندگی به ترتیب از محدوده 336/9 تا 577/7 نانومتر و 0/25 تا 0/28 در نانوحامل ها متغیر بود. بالاترین مقادیر راندمان نانوپوشانی نانولیپوزوم فیکوبیلی پروتیین (83/98 درصد) تحت شرایط بهینه در نانولیپوزوم با پوشش 1/5 درصد کیتوزان به دست آمد. نتایج نشان داد فعالیت ضدمیکروبی تیمارها به طور معنی داری پس از کپسوله کردن در نانولیپوزوم افزایش یافت. علاوه بر این فعالیت آنتی اکسیدانی فیکوبیلی پروتیین ها پس از نانوپوشانی در لیپوزوم ها به طور معنی داری افزایش داشت. به طوری که میزان EC50 به پی پی ام 1/40±81/27 و 6/76±107/67 به ترتیب در تست های مهار رادیکال آزاد 1و1-دی فنیل-2-پیکریل-هیدرازیل و 2و2-آزینوبیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6-سلفونیک اسید) در نانولیپوزوم با پوشش 1/5 درصد کیتوزان کاهش یافت. براساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که درون پوشانی با پوشش کیتوزان به طور موثری پایداری، خواص ضدمیکروبی و فعالیت های آنتی اکسیدانی آن را افزایش داده است. لذا جهت افزایش پایداری ترکیبات طبیعی طی فرایندهای مختلف پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی، فیکوبیلی پروتئین، کیتوزان، نانولیپوزوم
  • بیتا محمدعلمی، اکرم آریان فر*، علی محمدی ثانی، سارا ناجی طبسی صفحات 123-140

    امروزه صنعت تولید غذا در جستجوی روش های نوین برای کاهش سطح اسیدهای چرب اشباع و ترانس مواد غذایی فراوری شده و تولید جایگزین مناسب چربی برای محصولات پرچرب است که ضمن تامین تمام یا برخی از خواص کاربردی چربی ها فواید سلامتی بخش نیز داشته باشد. در این تحقیق از روغن کنجد در ماتریس های ژل مانند جهت تولید عامل های روغنی حجم دهنده بر پایه اینولین در سه سطح (0/5 تا 1/5 درصد)، صمغ فارسی (1 تا 2/5 درصد) و آلژینات نیز در سه سطح (0/5 تا 1 درصد) به عنوان راهکار جدیدی برای بهبود محتوای چربی محصولات غذایی عمل گرا استفاده شد. درصد مهاجرت روغن، پایداری حرارتی، پارامترهای رنگ از قبیل *L*،a و *b و همچنین ویژگی های ریولوژیکی از قبیل سختی، چسبندگی، قوام و نیروی چسبندگی ماتریس های حجیم روغنی تولید شده بررسی گردید. سیستم ساختاریافته دوفازی به روش سطح پاسخ با پاسخ های سه متغیر در بیشترین پایداری حرارتی، کمترین درصد مهاجرت روغن، بهترین رنگ و ویژگی های بافتی مطلوب بهینه سازی شد و مقادیر بهینه در غلظت های درصدی (1/32) از صمغ فارسی، (1/5) اینولین و (0/96) آلژینات سدیم به دست آمد. در بررسی مدل رگرسیونی، سختی، قوام، روشنایی و زردی رنگ با ضریب تبیین بالای 85 درصد برازش خوبی از مدل نسبت به داده های آزمایشی نشان دادند.

    کلیدواژگان: چربی کاهش یافته، روش اکستروژن پس رو، سیستم دوفازی ساختاریافته، عامل های حجم دهنده روغنی
  • زهره بهرامی، احمد پدرام نیا*، محمدرضا سعیدی اصل، محمد آرمین، مجتبی حیدری مجد صفحات 141-154
    هدف از این مطالعه تولید نانوالیاف گلیادین الکتروریسی شده حاوی اسانس آویشن شیرازی (5، 10 و 15 درصد، وزنی/وزنی) برای ایجاد الیاف های ضدمیکروبی فعال بود. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی اسانس ارزیابی شد. همچنین نانوالیاف تولیدی از لحاظ ویژگی های فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی بررسی شد. نتایج باتوجه به حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی نشان داد که اسانس آویشن شیرازی اثرات معنی دار باکتری کشی دارد. نانوالیاف، راندمان ریزپوشانی نزدیک به 95 درصد را نشان داد و وجود اسانس آویشن شیرازی سبب افزایش زاویه تماس و کدورت گردید. اسانس سبب جذب نور در طول موج مریی شده و ازاین رو، باعث افزایش پارامتر *b و کاهش پارامترهای *a و *L شد. فعالیت ضدمیکروبی نانوالیاف های حاوی اسانس بررسی شد. نتایج نشان داد که باسیلوس سوبتیلیس حساس ترین باکتری به نانوالیاف حاوی اسانس بوده درحالی که سالمونلا تیفی مقاوم ترین بود. نانوالیاف حاوی اسانس ویژگی های آنتی اکسیدانی خوبی نشان داد و این فعالیت هنگامی که غلظت اسانس به 15 درصد رسید، بهبود یافت. سپس، کارایی نانوالیاف زیست فعال حاوی 5، 10 و 15 درصد (وزنی/وزنی) اسانس آویشن برای کاهش رشد میکروبی (لیستریا مونوسیتوژنز) فیله دودی ماهی سالمون در طول نگهداری سرد بررسی شد. نتایج نشان داد که جمعیت نهایی این باکتری در دمای 4 درجه سانتی گراد در حضور اسانس آویشن در مقایسه با نمونه کنترل منفی بدون اسانس آویشن، پس از 16 روز نگهداری حدود 3-2/5 لگاریتم کاهش یافت. این نتایج نشان می دهد که نانوالیاف گلیادین توسعه یافته با ماده فعال می تواند در طراحی مواد بسته بندی ضدمیکروبی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسانس، بسته بندی، گلیادین، فراورده های دریایی، نانوالیاف
  • فاطمه حنیفی واحد، مانیا صالحی فر*، علیرضا رحمن صفحات 155-168
    هدف از این پژوهش تولید مافین های کم چرب با استفاده از اولیوژل های بر پایه موم کارنوبا و روغن هسته انگور بود. روغن موجود در فرمولاسیون مافین با سطوح مختلف (0 تا 100 درصد) جایگزین شد. افزایش اولیوژل تا سطح 50 درصد در مقایسه با نمونه شاهد تاثیر معنی داری روی دانسیته خمیر نداشت. فعالیت آبی نمونه های کیک مافین حاوی اولیوژل بیشتر از نمونه شاهد بود. با افزایش درصد به کارگیری اولیوژل تا سطح 50 درصد حجم مخصوص کیک ها افزایش یافت. استفاده از اولیوژل تا سطح 50 درصد تاثیر معنی داری (0/05>P) روی شاخص L* نداشت. با افزایش درصد به کارگیری اولیوژل تا سطح 50 درصد سفتی کیک ها کاهش یافت بااین وجود افزایش بیشتر اولیوژل از 50 تا 100 درصد به طور معنی داری (0/05>P) منجربه افزایش سفتی آنها شد. افزایش زمان نگهداری سفتی بافت را به طور معنی داری (0/05>P) افزایش داد. نمونه های حاوی اولیوژل از 10 تا 50 درصد از لحاظ خصوصیات حسی تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند (0/05<P) ولی با افزایش درصد به کارگیری اولیوژل از 50 درصد به بالا منجربه کاهش معنی دار (0/05>P) تمامی خصوصیات حسی نمونه های مافین در مقایسه با نمونه شاهد شد. بنابراین به طورکلی می توان نمونه ای که حاوی 50 درصد اولیوژل بر پایه موم کارنوبا و روغن هسته انگور به جای روغن می باشد به عنوان نمونه برتر انتخاب نمود
    کلیدواژگان: روغن هسته انگور، سفتی، کم چرب، مافین، موم کارنوبا
  • مریم قنبری، عباسعلی مطلبی*، نوردهر رکنی، امیرعلی انوار صفحات 169-182
    فیله مرغ یکی از فراورده های غذایی پرطرف دار حاصل از گوشت مرغ است. رشد میکروبی و اکسیداسیون لیپیدها از عوامل اولیه فساد این محصول در شرایط یخچالی می باشد. نمونه های فیله مرغ در قالب یک نمونه شاهد و یک تیمار با اسانس هسته انگور و 4 تیمار با غلظت های 1، 2 و 5 درصد نانوامولسیون اسانس هسته انگور تهیه شده و به مدت 14 روز در یخچال (4 و 8 درجه سانتی گراد) نگهداری شدند. تمامی نمونه ها طی این مدت در فواصل زمانی مختلف با انجام آزمون های میکروبی، شیمیایی و حسی موردارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آنالیز واریانس دوطرفه و برای مقایسه میانگین آنها از آزمون چنددامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که نمونه های تیمارشده با غلظت های مختلف نانوامولسیون اسانس هسته انگور در مقایسه با نمونه شاهد، دارای شمارش باکتریایی کمتر و نیز مقادیر نیتروژن فرار کل و عدد پراکسید کمتری در طول مدت مطالعه داشتند. نمونه های تیمارشده با غلظت 5 درصد نانوامولسیون اسانس هسته انگور در مقایسه با غلظت های 1 و 2 درصد در افزایش زمان ماندگاری موثرتر بودند همچنین پذیرش کلی نمونه دارای نانوامولسیون اسانس با غلظت 5 درصد تا روز 7 دارای امتیاز 0/11±3/12 بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که نانوامولسیون اسانس هسته انگور می تواند با به تاخیرانداختن فساد میکروبی و شیمیایی و بهبود ویژگی های حسی باعث افزایش زمان ماندگاری فیله مرغ بسته بندی شده تازه در شرایط یخچالی شود.
    کلیدواژگان: هسته انگورقرمز، شرایط یخچالی، فیله مرغ، نانوامولسیون اسانس
  • فاطمه کلهر، فرزانه عبدالملکی* صفحات 183-198
    این تحقیق با هدف افزایش زنده مانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم، نانوامولسیون عصاره خوشاریزه با آلژینات سدیم جهت غنی سازی دسر لبنی بر پایه شیر شتر اضافه گردید. بنابراین نانوامولسیون عصاره خوشاریزه به ترتیب در مقادیر 0/6 گرم، 1/25 و 2/5 درصد به دسر لبنی افزوده شد. آزمون های عصاره ریزپوشانی شده، آزمون های فیزیکی-شیمیایی، میکروبی و پذیرش کلی دسرهای لبنی همچنین قابلیت زنده مانی باکتری های پروبیوتیک در روزهای 1، 11 و 21 در سه تکرار انجام شدند. نتایج نشان دهنده تشکیل ذرات ریز و یکنواخت بود. ریزپوشانی عصاره سبب حفظ بیشتر ترکیبات فنولی و درنتیجه حفظ بیشتر فعالیت آنتی اکسیدانی آنها نسبت به عصاره آزاد شد. بررسی آنالیز انتشار چاهک نشان داد باکتری های اشریشیاکلی و کاندیدا آلبیکانس به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین میکروارگانیسم ها به عصاره خوشاریزه بودند. عصاره ریزپوشانی شده حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بیشتری روی باکتری های اشریشیاکلی، کپک کاندیدا آلبیکانس و آسپرژیلوس نایجر نشان داد. درحالی که اختلاف آماری معنی داری بین حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره آزاد و ریزپوشانی شده روی استافیلوکوکوس اوریوس مشاهده نشد. بررسی نتایج دسرهای لبنی افزایش اسیدیته، خاکستر و پذیرش کلی، کاهش pH و رطوبت را با افزایش غلظت عصاره ریزپوشانی شده و مدت زمان نگهداری نشان داد. استفاده از عصاره، تاثیر معنی داری بر میزان چربی و پروتیین تیمارها نداشت. ارزیابی نتایج میکروبی، نشان دهنده افزایش قابلیت زنده مانی باکتری پروبیوتیکی در دسر لبنی بود. بنابراین می توان دسر لبنی تهیه شده بر پایه شیر شتر را به عنوان یک محصول پروبیوتیک فراسودمند معرفی کرد.
    کلیدواژگان: دسر لبنی، ریزپوشانی، شیر شتر، عصاره خوشاریزه، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • محمد کریمی، علی اکبر همتی نژاد*، الهام یاوری صفحات 199-208
    افزودن مواد گوناگون به ترکیب شیمیایی آدامس ها باعث شکل گیری کاربردهای جدید و متنوعی برای آنها شده است و از توزیع دارو تا بهداشت دهان و دندان را شامل می شود. در این پژوهش خواص فیزیکوشیمیایی و ریولوژی آدامس های زغالی با استفاده از روش های آنالیز شیمیایی و ارزیابی حسی موردمطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اضافه کردن زغال فعال در آدامس های موردمطالعه ماندگاری بیشتر طعم و ترشح بیشتر بزاق را به همراه دارد. ماندگاری بیشتر طعم در آدامس های زغالی باعث می شود تا پذیرش و تمایل به نگهداری آدامس های زغالی برای داوطلبان شرکت کننده در آزمون افزایش یابد. هم راستا با نتایج حاصل از ارزیابی حسی، آنالیز بافت سنجی آدامس های زغالی و بدون زغال، پروفایل بافتی یکسانی را در برابر اعمال فشار روی هر دو نوع آدامس نشان می دهد، با این تفاوت که آستانه تحمل بیشینه فشار در آدامس های زغالی بیشتر از آدامس های بدون زغال است. در مجموع این طور به نظر می رسد که افزایش پذیرش به همراه افزایش ترشح بزاق و افزایش pH در مجموع بستر مناسبی را برای فعال ترشدن زغال فعال در آدامس ایجادنموده و کارایی آدامس های زغالی را برای جذب مواد ناخواسته نظیر رنگ ها، میکروب ها و ویروس ها در بزاق افزایش می دهد. ازاین رو، انتظار می رود استفاده از آدامس های زغالی با کاهش غلظت میکروب ها و ویروس ها در بزاق بتواند تاثیر بسیار زیادی روی بهداشت دهان، محافظت از دندان، سلامت عمومی و کاهش شیوع بیماری های عفونی و ویروسی از راه دهان داشته باشد.
    کلیدواژگان: آدامس زغالی، زغال فعال، ویروس
  • ساناز اورجه*، پرستو پورعاشوری، بهاره شعبانپور، سیدولی حسینی صفحات 209-222
    اسپیرولینا ریزجلبک سبز آبی به عنوان منبع عالی پروتیین و رنگ های طبیعی غذایی مانند فیکوبیلی پروتیین ها و کلروفیل هاست و ازاین رو استخراج این ترکیبات زیست فعال اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق تیمار مکانیکی (انجماد-انجمادزدایی، همگن سازی، امواج فراصوت) و تیمار شیمیایی (خیساندن در حلال های اتانول و آب) برای استخراج و جداسازی پروتیین و کلروفیل از ریزجلبک اسپیرولینا به دو روش مجزا و پیوسته انجام شد. میزان کلروفیل و پروتیین استخراج شده، طیف جذبی نمونه ها (200-800 نانومتر)، ترکیب اسیدآمینه ریزجلبک و پروتیین های استخراج شده در تیمارهای انتخابی موردبررسی قرار گرفتند. طبق نتایج استخراج کلروفیل در روش پیوسته بیشتر از روش مجزا و استخراج با اتانول در هر دو روش مجزا و پیوسته حلال مناسب با بازده بالاتر بود. استفاده از روش انجماد-انجمادزدایی نیز در استخراج کلروفیل موثر بود. درمورد استخراج پروتیین در بین تیمارها استفاده از همگن سازی و امواج فراصوت برای شکستن مکانیکی دیواره ها و کمک به استخراج ترکیبات روش مناسب تری بود و سبب افزایش بازده استخراج پروتیین شد. تحت شرایط یکسان برای تیمارها، روش پیوسته برای استخراج کلروفیل و پروتیین با بازده بالاتر و استفاده از تیمار همگن سازی دور بالا و امواج فراصوت پیشنهاد می گردد و حلال اتانول در استخراج کلروفیل حلال و روش انجماد و انجمادزدایی تیمار مکانیکی مناسب شکست دیواره سلولی بود.
    کلیدواژگان: استخراج ترکیبات زیست فعال، انجماد-انجمادزدایی، ریزجلبک اسپیرولینا، فراصوت
|
  • Amir Haghdoost, Leila Golestan *, Maryam Hasani, Mostafa Shahidi Noghabi, Seyed Ahmad Shahidi Pages 109-122

    Encapsulation in liposome structure can be used as a protective carrier system for bioactive compounds during processing and storage under different conditions. Phycobiliproteins (PBPs) extracted from algae with antioxidant, antimicrobial, anti-cancer and anti-inflammatory properties can be applied to produce raw materials for functional foods. Therefore, in the present study, phycobiliprotein pigment was extracted from Gracilaria algae and the amounts of pigment was investigated. Also, nanoliposomes containing PBPs coated by chitosan (0, 0.5, 1 and 1.5%) were prepared and their physicochemical properties, antioxidant and antimicrobial activity were evaluated. The mean diameter of nanoliposomes and Polydispersity index (PDI) ranged from 336.9 to 577.7 nm and 0.25 to 0.28 in nanocarriers, respectively. The highest values of nanoliposome encapsulation efficiency of PBPs (83.98%) were obtained under optimal conditions in nanoliposomes with 1.5% chitosan coating. The results showed that the antimicrobial activity of the treatments increased significantly after encapsulation in the nanoliposome. In addition, the antioxidant activity of PBPs increased significantly after nanoencapsulation in liposomes. So that the EC50 level decreased to 81.27 and 107.67 ppm in DPPH and ABTS tests in nanoliposomes with 1.5% chitosan coating, respectively. Based on the findings of this study, it can be realized that nanocoating with chitosan effectively increases its stability, antimicrobial and antioxidant properties. Therefore, in order to increase the stability of natural compounds during different processes, it is recommended.

    Keywords: Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Chitosan, Nanoliposome, Phycobiliprotein
  • Bita Mohammadalami, Akram Arianfar *, Ali Mohammadisani, Sara Naji-Tabasi Pages 123-140

    Nowadays, the food industry is looking for new ways to reduce the levels of saturated and trans fatty acids in processed foods and to produce suitable fat substitutes for high-fat products that provide all or some of the functional properties of fats and have health benefits. In this study, sesame oil in gel matrices for the production of inulin-based oil bulking agents in three levels (0.5 to 1.5%), Persian gum (1 to 2.5%) And alginate was used at three levels (0.5 to 1%) as a new way to improve the fat content of pragmatic food products. Oil migration percentage, thermal stability, color parameters such as L*, a*, and b*, rheological properties such as hardness, adhesiveness, consistency, adhesion force of oil bulking agents produced were investigated. The two-phase structured system was optimized by the response surface method with three-variable responses in maximum thermal stability, lowest oil migration percentage, best color and desirable texture properties, and optimal values in percent concentrations (1.32) of Persian gum (1.5) inulin and (0.96) sodium alginate were obtained. In the study of regression model, hardness, consistency, brightness and yellow color with an explanation coefficient above 85% showed a good fit of the model compared to the experimental data.

    Keywords: Back Extrusion Method, Oil Bulking Agent, Reduced Fat, Two-phase structured system
  • Zohreh Bahrami, Ahmad Pedram Nia *, Mohammadreza Saeidi-Asl, Mohammad Armin, Mojtaba Heydari-Majd Pages 141-154
    The aim of this study was to produce electrospun gliadin nanofibers containing Zataria multiflora Boiss essential oil (ZMEO) (5, 10 and 15%, w/w) to create active antimicrobial mats. The minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericide concentration (MBC) of essential oil were measured. The ZMEO loaded gliadin nanofibers were characterized for physicochemical, antioxidant and antibacterial activity. Results according to the MIC and MBC revealed that the ZMEO showed the most remarkable bactericidal effect. The nanofibers showed an encapsulation efficiency close to 95% and the presence of ZMEO led to increased contact angle and opaque. ZMEO increased the absorption of color in the visible region, which in turn led to increase of the b* parameter but reduced a* and L* parameters. The nanofibers’ antimicrobial activities were induced by incorporating ZMEO, and Bacillus subtilis was the most sensitive bacterium to ZMEO-containing nanofibers, while Salmonella tiphi was the most resistant. The nanofibers incorporating ZMEO showed good antioxidant properties; this effect was greatly improved when the proportion of added ZMEO was 15%. Then, efficacy of bioactive nanofibers included 5, 10 and 15% (w/w) ZMEO to reduce microbial growth (Listeria monocytogenes) of smoked salmon fish fillet during chilled storage was evaluated; the results indicated that its final population was reduced to about 2.5-3 Log cycles after 16 days of storage at 4 °C in presence of ZMEO, compared with negative control mats produced without the ZMEO. These results suggest that the developed gliadin nanofibers with active substance could be used in designing antimicrobial packaging materials.
    Keywords: Dairy product, Essential oil, gliadin, Nanofibers, Packaging
  • Fatemeh Hanifi-Vahed, Mania Salehifar *, Alireza Rahman Pages 155-168
    The aim of this study was to produce low fat muffins using oleogels using carnauba wax and grape seed oil. The oil in the muffins formulation was replaced with various levels (0 and 100%). The rheological properties of different dough samples showed that all samples had shear-thinning behavior. By increasing the percentage of oleogels, the density of the dough increased significantly (P<0.05), but increasing the oleogel to 50% compared to the control sample did not have a significant effect on the density of the dough. Water activity of muffin cake samples containing oleogel were higher than the control sample. With increasing the percentage of using oleogels to the level of 50%, the specific volume of cakes increased. The use of oleogel up to 50% level had no significant effect (P>0.05) on L* index. With increasing the percentage of using oleogels to the level of 50%, the hardness decreased. However, further increase of oleogels from 50 to 100% significantly (P<0.05) led to an increased hardness. Increasing the storage time significantly increased hardness (P<0.05). Samples containing oleogel from 10 to 50% in terms of sensory properties were not significantly different from the control sample (P<0.05) but by increasing the percentage of oleogel application from 50% and above, it led to a significant decrease in all sensory properties of muffin samples compared to the control sample. Therefore, in general, a sample containing 50% oleogel based on carnauba wax and grape seed oil instead of oil can be selected as the superior sample.
    Keywords: Carnauba wax, grape seed oil, Hardness, Low fat, Muffin
  • Maryam Ghanbari, Abbasali Motallebi *, Noordahr Rokni, Amirali Anvar Pages 169-182
    Chicken fillet is one of the most popular food products made from chicken. Microbial growth and oxidation of lipids are the primary factors of spoilage of this product in refrigerated conditions. Chicken fillet samples were prepared in the form of a control sample and a treatment with grape seed essential oil and 4 treatments with concentrations of 1, 2 and 5% grape seed essential oil nanoemulsion and were kept in a refrigerator (4 and 8 °C) for 14 days. During this period, all the samples were evaluated and compared by performing microbial, chemical and sensory tests at different time intervals. Two-way analysis of variance was used to analyze the data, and Duncan's multiple range test was used to compare their averages. The results showed that the samples treated with different concentrations of grape seed nanoemulsion compared to the control sample had lower bacterial counts and lower total volatile nitrogen and proxid value throughout the study period. Samples treated with 5% concentration of grape seed essential oil nanoemulsion were more effective in increasing shelf life compared to concentrations of 1 and 2%. Also, the overall acceptance of the sample with 5% essential oil nanoemulsion up to day 7 had a score of 3.12±0.11. Therefore, it can be concluded that grape seed essential oil nanoemulsion can increase the shelf life of fresh packaged chicken fillet in refrigerated conditions by delaying microbial and chemical spoilage and improving sensory characteristics.
    Keywords: Chicken fillet, Nanoemulsion essential oil, Red grape seed, Refrigerated conditions
  • Fatemeh Kalhor, Farzaneh Abdolmaleki * Pages 183-198
    This study aimed to produce Lactobacillus Plantarum bacteria and the Echinophora platyloba extract nanoemulsions by sodium alginate to enrich dairy dessert based on camel milk. For this, the amount of 0.6, 1.25, and 2.5% Echinophora platyloba extract was added to dessert. Extract nanoemulsion, dairy desserts physicochemical, microbial, and overall acceptance was tested. The viability of probiotic bacteria was performed on 1, 11, and 21 days in three replications. The results showed the formation of fine and uniform particles. The nanoemulsion of the extract caused more preservation of phenolic compounds and thus increased their antioxidants. The diffusion result shows that Escherichia coli and Candida albicans were the most resistant and sensitive microorganisms, respectively. The nanoemulsion of the extract showed the MIC and MBC on Escherichia coli, Candida albicans, and Aspergillus niger. However, no statistically significant difference was observed between the MIC of the free and nanoemulsion extract on Staphylococcus aureus. Dairy desserts test showed an increase in acidity, ash and overall acceptance, a decrease in pH and moisture with an increase in the concentration of the fine-grained extract, and the storage time.  The used extract had no significant effect on the amount of fat and protein in the treatments. The microbial test showed that bacteria did not grow against the microencapsulated extract. An increase in the viability of probiotic bacteria in dairy desserts was also reported. Therefore, dessert milk based on camel milk can be introduced as a beneficial probiotic product.
    Keywords: Camel Milk, Dairy dessert, Echinophora platyloba extract, Lactobacillus plantarum, Microencapsulation
  • Mohammad Karimi, Ali Akbar Hemmati Nejad *, Elham Yavari Pages 199-208
    Adding various substances to the chewing gums has led to the formation of new applications for them, which include drug delivery and oral and dental hygiene. In this research, the physicochemical and rheological properties of charcoal chewing gum were studied using chemical analysis and sensorial methods. The results of this study show that the addition of activated charcoal in the studied chewing gums has a Longer-lasting flavor and more saliva secretion. Longer-lasting flavor in charcoal chewing gum increases the acceptance and willingness to keep charcoal based chewing gums for panelists. In line with the results of sensory evaluation, histometric analysis of charcoal and non-charcoal based chewing gums shows the same texture profile against pressure on both types of chewing gum, with the difference that the maximum pressure tolerance threshold in charcoal based chewing gums is higher than in chewing gums without charcoal. In general, it seems that increasing the susceptibility along with increasing saliva secretion and increasing the pH in general create a suitable substrate for more activated charcoal in chewing gum and therefore the efficiency of charcoal chewing gum to absorb unwanted substances such as dyes, microbes and viruses in saliva. Therefore, it is expected that the use of charcoal gum by reducing the concentration of microbes and viruses in saliva can have a great impact on oral health, dental protection, general health, and reduce the prevalence of infectious and viral diseases.
    Keywords: Charcoal, Charcoal based chewing gum, Virus
  • Sanaz Urajeh *, Parastoo Pourashouri, Bahareh Shabanpour, Seyed Vali Hoseini Pages 209-222
    Spirulina is blue-green microalgae as an excellent source of protein and natural food colors such as phycobiliproteins, chlorophylls. So, extraction of these bioactive compounds is important. In this study, the mechanical treatments (freeze-defreeze, homogenization, ultrasonic), and chemical treatment (soaking in ethanol and water) were performed and extraction and separation of protein and chlorophyll from Spirulina microalgae were done in the separate and continuous way of Spirulina mass. The yield of extracted chlorophyll and protein, the absorption spectrum of the samples (200-800 nm), and the amino acid profile of the extracted proteins by the selected treatments were tested. According to the results, the extraction yield of chlorophyll in a continuous way was higher than in a separate method, and extraction with ethanol in both separate and continuous ways was a suitable solvent and showed higher efficiency (P<0.05). The freeze-defreeze cycle was also effective in chlorophyll extraction. The protein extraction, homogenization, and ultrasound treatments were acted more appropriately to mechanically break down cell walls and increased extraction efficiency (P<0.05). In the same conditions, the continuous way of extracting chlorophyll and protein showed higher efficiency than the separate way, and homogenization and ultrasound are recommended and ethanol was suitable solvent in chlorophyll extraction and the freeze-defreeze treatment was appropriate at split the cell wall.
    Keywords: bioactive compounds, Extraction, freeze-defreeze, Microalgae, Ultrasound