فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی سرگل زایی، محمدرضا لطفعلی پور*، نرگس صالح نیا صفحات 1-34

    نظارت بر رفاه اجتماعی و ارزیابی آن از جمله موارد بسیار مهم و مورد توجه سیاست گذاران در بسیاری از کشورها، از جمله کشورهای درحال توسعه است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رانت منابع طبیعی و حکمرانی خوب بر رفاه کشورهای درحال توسعه است. به منظور حصول هدف موردمطالعه، از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی کوانتایل با اثرات ثابت، روابط متغیرها در چندک های مختلف طی دوره زمانی 2018 - 2007 برآورد گردیده اند. نتایج نشان داد که اثر رانت منابع طبیعی بر رفاه در همه چندک ها منفی و معنادار است به طوری که این اثر در کشورهای درحال توسعه کم برخوردار از رفاه بیشتر نمود پیدا می کند. به عبارتی وجود پدیده نفرین رفاه در کشورهای درحال توسعه تایید می شود. همچنین نتایج نشان داد که اثر حکمرانی خوب در چندک های مختلف مثبت و معنادار است؛ بنابراین حکمرانی خوب می تواند باعث افزایش رفاه در کشورهای درحال توسعه شود. همچنین بر طبق نتایج، سایر متغیرها از جمله جمعیت شهرنشین، نرخ اشتغال و شاخص عملکرد محیط زیست در چندک های مختلف دارای اثر مثبت و معنادار بر رفاه هستند. بعلاوه اثر تشکیل سرمایه ناخالص بر رفاه در همه چندک ها، به جز چندک پنجم و ششم مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: نفرین رفاه، حکمرانی خوب، رانت منابع طبیعی، رگرسیون کوانتایل
  • فرشید عفتی باران، یزدان نقدی*، محمود محمودزاده، مریم لشکری زاده صفحات 35-58

    هدف این مطالعه برآورد و محاسبه نقدشوندگی بورس اوراق بهادار تهران در بازه های ماهانه با استفاده از یک روش جدید می باشد تا بتوان با کمترین خطا، میزان نقدشوندگی این بازار در بازه های مختلف را محاسبه و مقایسه نمود. قابلیت نقدشوندگی یک برگه سهام به معنای امکان فروش سریع آن است. می توان گفت هرچه سهمی را بتوان سریعتر و با هزینه کمتری به فروش رساند، آن سهم قابلیت نقدشوندگی بیشتری دارد. لذا در سال های اخیر مطالعه روی نقدشوندگی افزایش یافته است. در این مطالعه به برآورد و مقایسه ماهانه میزان نقدشوندگی سهام در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387-1400 در قالب الگوی بازده اضافی و روش Panel-GMM پرداخته شد. نتایج برآورد و محاسبه نقدشوندگی با استفاده از حدود 2 میلیون مشاهده (برای کل شرکت های فعال در بورس) نشان می دهد که از سال 1387 تا پایان 1400 نقدشوندگی در بورس افزایش یافته است بطوریکه کمترین میزان نقدشوندگی مربوط به سال 1388 و بیشترین میزان نقدشوندگی مربوط به سال 1398 می باشد. بر اساس محاسبات انجام شده، در سال 1398 به ازای هر یک میلیارد ریال حدود 01/0 درصد بازده اضافی (هزینه اضافی) در بازار ایجاد شده است. لذا با افزایش قدرت نقدشوندگی سهام در بورس شرایط مناسب تری برای سرمایه گذاری فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: نقدشوندگی، بازار سهام، بازده، سرمایه
  • مهدی امینی راد، نادر مهرگان*، ابوالفضل شاه آبادی، داود جعفری سرشت صفحات 59-88

    بحران ارزی پدیده ای است که در سال های اخیر در نشست های اقتصادی و سیاسی ایران به وفور مطرح شده است. صرف نظر از عواقب سیاسی، وقوع بحران ارزی با افزایش نااطمینانی منجر به اثرات نامطلوبی بر پیکره اقتصادی کشور می شود. تبدیل دارایی ها به پول خارجی، خروج سرمایه و دلاریزه شدن اقتصاد، تنها بخشی از پیامدهای بحران ارزی است؛ بنابراین ارایه الگویی که قبل از وقوع بحران ارزی، قابلیت هشدار دهنده داشته باشد، ضروری و مفید خواهد بود. بر این اساس، در این پژوهش با استفاده از داده های فصلی از بهار 1381 تا زمستان 1396 و استفاده از الگوی مارکف سویچینگ بحران ارزی در ایران مدل سازی شده است. سپس بر اساس ضرایب برآوردی مدل، شاخص فشار بازار ارز طی بهار 1397 تا پاییز 1400 پیش بینی شده است. شواهد حاصل از برآورد مدل نشان داد، رشد اقتصادی، تراز حساب جاری، تراز حساب سرمایه، نرخ سود حقیقی و بدهی های بلندمدت خارجی اثر منفی و کسری بودجه، سطح ریسک گریزی، رانت ارزی و بدهی های کوتاه مدت خارجی اثر مثبت و معناداری بر احتمال وقوع بحران ارزی در ایران دارد. همچنین مدل برآوردی از پیش بینی های برون نمونه ای نسبتا مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: بحران ارزی، فشار بازار ارز، ریسک گریزی، مدل مارکف سویچینگ
  • فریده خدادادی، حسین صمصامی مزرعه آخوند* صفحات 89-122

    هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی ابزارهای غیرمستقیم سیاست پولی مانند ذخیره قانونی و عملیات بازار باز (توافق باز خرید اوراق) بر ثبات مالی و اقتصادی ایران تحت دو سناریو متفاوت است. برای این منظور یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی با لحاظ واقعیت های اقتصاد ایران طراحی شده است. پس از تعیین مقادیر ورودی الگو و برآورد پارامترها با استفاده از داده های سری زمانی فصلی اقتصاد ایران طی دوره 1399-1370 به روش تخمین بیزین نتایج حاصل از شبیه سازی متغیرهای مدل ، بیان گر اعتبار مدل در توصیف نوسانات اقتصاد ایران است. بررسی پویایی های الگو بیانگر آن است که هر دو تکانه کاهش ذخیره قانونی و باز خرید اوراق باعث کاهش تورم می شود اما  رونق تولید از کانال ضریب فزاینده به نسبت بیشتر از پایه پولی است. علاوه بر آن، نتیجه نهایی حاصل از کاهش ذخیره قانونی بر اکثر متغیرهای بخش حقیقی و مالی طولانی تر و بزرگتر از سیاست توافق باز خرید اوراق است. این موضوع اهمیت توجه بیشتر به نحوه تعیین ذخیره قانونی را در کشور بیش از پیش می طلبد.

    کلیدواژگان: ذخیره قانونی، عملیات بازار باز، ثبات اقتصادی، ثبات مالی، تعادل عمومی
  • مجید صادقی، جلیل توتونچی*، سید یحیی ابطحی، زهره طباطبائی نسب صفحات 123-150

    هدف مقاله حاضر اثرات عبور نرخ ارز با تاکید بر محیط تورمی اقتصاد ایران و اختیارات بانک مرکزی در جهت کنترل بازار ارز است. برای این منظور از مدل با رویکرد آستانه ای (STAR) بر اساس داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره 1398:4-1380:1 استفاده شد. نتایج برآورد قسمت خطی مدل (رژیم اول) نشان می دهد که متغیرهای تولید ناخالص داخلی،  نرخ سود تسهیلات و حجم پول رابطه مثبت با شاخص قیمت در اقتصاد ایران دارند. همچنین نتایج برآورد قسمت غیرخطی مدل (رژیم دوم) نشان از وجود رابطه مثبت متغیرهای حجم پول، نرخ سود تسهیلات و نرخ ارز با شاخص قیمت را نشان می دهد. اختلاف ضرایب متغیرها در دو رژیم حاکی از متفاوت بودن اثرگذاری متغیرهای نرخ ارز و رشد تولید ناخالص داخلی بر روی شاخص قیمت در هر رژیم است. در شرایط نرخ ارز پایین (رژیم خطی)، رشد اقتصادی تاثیری مثبت بر شاخص قیمت دارد و با افزایش نرخ ارز، شاخص قیمت کاهش خواهد یافت؛ در حالی که در رژیم بالای نرخ ارز (رژیم غیرخطی)، تاثیر رشد اقتصادی بر شاخص قیمت منفی است و افزایش نرخ ارز موجب افزایش شاخص قیمت خواهد شد. براساس نتایج قیمت گذاری مصنوعی نرخ ارز در سال های قبل از بحران و جلوگیری از تعدیل آن متناسب با شرایط اقتصادی یکی از دلایل اصلی بحران ارزی می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود جهت کاهش فشار بازار ارز، متناسب با تفاوت تورم ایران با تورم جهانی، نرخ ارز رسمی، سالانه تعدیل گردد تا از بروز شوک های ارزی جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، محیط تورمی، سیاست ارزی بانک مرکزی، مدل رویکرد آستانه ای
  • مجید رحیمی، کامران ندری*، مهدی یزدانی صفحات 151-190

    در حوزه سیاست گذاری پولی و اعتباری، سیاست گذاران بایستی به تعاملات بین ابزار سیاست پولی، بازار دارایی ها و بازار پول و در یک سطح بالاتر، ارتباط هر دو آن ها با متغیرهای کلان اقتصادی، مانند تولید، توجه ویژه ای داشته باشند. بر این اساس هدف اصلی این مقاله شناسایی مهم ترین سازوکارهای انتقال سیاست پولی بر رشد اقتصادی در اقتصاد ایران است. تحقیق حاضر کاربردی است. بازه زمانی تحقیق حاضر سال های 1370-1370 بوده و با استفاده از نرم افزار MATLAB بهره گرفته خواهد شد. در این تحقیق 34 متغیر موثر بر انتقال سیاست پولی از کانال نیوکلاسیکی و 22 متغیر موثر بر سازوکار انتقال پولی از کانال غیرنیوکلاسیکی وارد الگو گردید.بر اساس نتایج، کانال نیوکلاسیکی سهم بالاتری در انتقال سازوکار پولی نسبت به کانال غیرنیوکلاسیکی دارد. بر اساس نتایج، مهم ترین کانال های انتقال سیاست پولی؛ نرخ ارز حقیقی موثر، نرخ سود بانکی بلند مدت، انحراف نرخ ارز غیررسمی از رسمی، نرخ رشد شاخص کل سهام، شاخص قیمت زمین در تهران، حجم پول، کل بدهی به سیستم بانکی و نرخ رشد اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی بودند؛ همچنین بر اساس نتایج متغیرهای کل بدهی به سیستم بانکی، نرخ سود بانکی بلند مدت، انحراف نرخ ارز غیررسمی از رسمی بر رشد اقتصادی تاثیر منفی و سایر متغیرها در کل دوره تاثیر مثبتی بر این متغیر داشتند. نتایج این تحقیق و عملکرد اقتصاد کلان ایران طی سال های اخیر نشان داد، نمی توان بخش حقیقی اقتصاد ایران را با اجرای سیاست های پولی انبساطی مداوم، نجات داد؛ لذا توصیه می شود، سیاست گذاران پولی کشور با ادامه سیاست های فعلی و نیز کنترل مناسب حجم نقدینگی، ضمن کنترل تورم به دستیابی ثبات اقتصادی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: سازوکار انتقال سیاست پولی، کانال نئوکلاسیک، کانال غیرنئوکلاسیک، میانگینگیری پویا
  • الهام نوبهار*، محسن پورعبادالهان کویچ، نیلوفر مشمول صفحات 191-222

    مالیات ها نه تنها ابزاری برای تامین مالی مخارج دولت بوده بلکه در گسترش عدالت و توزیع عادلانه درآمد در جامعه نیز نقش اساسی ایفا می کنند. بنابراین برنامه ریزی برای وصول مالیات ها و جایگزین کردن درآمدهای مالیاتی با درآمدهای نفتی از اساسی ترین محورهای توسعه اقتصادی و اجتماعی است. در این راستا هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی میزان اثرگذاری عوامل تعیین کننده درآمدهای مالیاتی در استان های ایران است. به این منظور با استفاده از داده های 31 استان کشور طی دوره زمانی 1398-1390 مدل نسبت مالیاتی به روش پانل فضایی مورد برآورد قرار گرفته است. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر وجود اثرات فضایی در مدل نسبت مالیاتی استان های کشور است. همچنین نتایج برآورد مدل به روش خطای فضایی، نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار متغیرهای سهم ارزش افزوده بخش صنعت از تولید ناخالص داخلی، ضریب جینی، نرخ شهرنشینی، درآمد سرانه و نرخ سواد با نسبت مالیاتی است. متغیر نرخ تورم نیز اثر منفی و معناداری بر نسبت مالیاتی دارد.

    کلیدواژگان: درآمد مالیاتی، پانل فضایی، مدل خطای فضایی، استان های ایران
  • پری جعفری لیلاب، جعفر حقیقت*، حسین اصغر پور، بهزاد سلمانی صفحات 223-244

    هدف این مقاله بررسی ساختارهای مناسب سیاست گذاری در جهت تحقق اهداف سیاست های پولی و مالی در اقتصاد ایران است. رفتار سیاست گذاران پولی و مالی با استفاده از روش بهینه سازی پویا و نظریه بازی ها و تعریف توابع هدف و قیود پیش روی سیاست گذاران تحت دو رویکرد سیاست گذاری مصلحتی و تعهد هم زمان استخراج گردید. بر مبنای یافته های تحقیق، سیاست مالی، رفتاری موافق ادوار تجاری دارد. طبق یافته های تحقیق، این فرضیه که در ایران درآمدهای نفتی تنها دلیل سلطه مالی است رد شده و تعهد همزمان سیاست گذاران شرط لازم و انضباط مالی دولت، شرط کافی برای استقلال سیاست پولی از مالی است.

    کلیدواژگان: تعادل عمومی پویای تصادفی، سیاست گذاری مصلحتی، سیاست گذاری مبتنی بر تعهد، نظریه بازی ها، روش تخمین بیزی
  • فریده حافظیان، غلامرضا زمانیان*، جواد شهرکی صفحات 245-264

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر توسعه مالی بر کانال ترازنامه انتقال سیاست پولی می باشد؛ برای این منظور ابتدا با استفاده از داده های مربوط به 50 شرکت غیرمالی عضو بورس اوراق بهادار تهران، از سال 1386 تا 1397 وجود کانال ترازنامه در ایران از طریق آزمون اثر موقعیت مالی و ترازنامه ای شرکت ها بر روی سرمایه گذاری مورد بررسی قرار می گیرد، بنابراین با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته یک تابع سرمایه گذاری با وجود محدودیت مالی برآورد می شود. نتایج حاصل از تخمین مدل وجود کانال ترازنامه انتقال سیاست پولی در ایران را تایید می کند. در این مقاله همچنین اثر توسعه مالی بر کانال ترازنامه انتقال سیاست پولی از طریق آزمون اثر متقابل توسعه مالی و موقعیت ترازنامه ای بر سرمایه گذاری مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که توسعه مالی از طریق کاهش محدودیت مالی سبب افزایش سرمایه گذاری شرکت ها می شود، که این موضوع به معنی تضعیف کانال ترازنامه انتقال سیاست پولی است. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که توسعه مالی، سرمایه گذاری در شرکت های کوچک که با محدودیت مالی بیشتری روبرو هستند را در مقایسه با شرکت های بزرگتر به میزان بیشتری تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: محدودیت مالی، کانال ترازنامه، سرمایه گذاری، توسعه مالی، .GMM
  • اوین خضری، میرحسین موسوی*، حسین راغفر، کبری سنگری مهذب صفحات 265-298

    برآورد الگوی درآمد و مخارج خانوارها می تواند ابزاری مناسب جهت آگاهی بخشی به سیاست گذاران قلمداد شود. از آن جا که خانوارهای ایرانی در چند دهه گذشته تغییرات گسترده ای در ساختار اقتصادی اجتماعی خود تجربه کرده اند، تعمیم الگوی توزیع هزینه و درآمد کشورهای توسعه یافته به خانوارهای ایرانی صحیح نیست. بر این اساس مطالعه حاضر سعی دارد تا با استفاده از داده های شبه پانل و روش دو مرحله ای اسپکمن نمایه های چرخه عمر درآمد و مخارج در ایران را طی سال های 1380 تا 1399 برآورد نماید. بر اساس نتایج، نمایه های سنی یک الگوی کوهانی شکل را نشان می دهند. از آن جا که رفتار هموارسازی مخارج، منابع قطعی نابرابری را به طور مساوی در طول چرخه عمر توزیع می کند، یک نمایه سنی هموارتر نسبت به درآمد دارد. خانوارهای تحصیل کرده تر با داشتن سطح درآمد و مخارج بالاتر، دارای سرعت رشد درآمد بیشتر و برای مدت طولانی تری هستند. افزایش کند نابرابری مصرف نسبت به درآمد نشان می دهد که اکثر تغییرات دایمی درآمد برای افراد قابل پیش بینی بوده است. همچنین، مطابق فرضیه درآمد دایمی و یافته های سایر اقتصادها، نابرابری مصرف برای خانوارهای بالای 30 سال افزایش پیدا کرده است. این نتیجه با مدل های چرخه عمر بازارهای ناقص که در آن  شوک های دایمی برای همه در اوایل چرخه عمر کوچک یا صفر است، و در طول زمان به دلیل انباشت شوک ها افزایش می یابد، سازگار است. در نهایت برآورد فرایند درآمد نشان داد با وجود این که شوک های دایمی درآمدی برای همه خانوارها یکسان بوده، در گروه فاقد تحصیلات دانشگاهی درآمدهای گذشته دارای اثر بیشتری بر درآمد فعلی است، و این گروه شوک های موقت درآمدی بزرگتری را متحمل می شوند.

    کلیدواژگان: درآمد و مخارج، چرخه عمر، خانوارها، اقتصاد ایران
|
  • Ali Sargolzaie, MohammadReza Lotfalipour *, Narges Salehnia Pages 1-34

    Monitoring and evaluating social welfare is one of the most important issues for policymakers in many countries, including developing countries. The purpose of this study is to investigate the impact of natural resource rents and good governance on the welfare of developing countries. To achieve the purpose of the study, from the econometric method of quantile panel data with fixed effects, the relationships of variables in different quantiles during the period 2007-2018 have been estimated. The results showed that the effect of natural resource rents on welfare in all quantiles is negative and significant so this effect is more pronounced in developing countries with low welfare. In other words, the existence of the phenomenon of the welfare curse in developing countries is confirmed. The results also showed that the effect of good governance in different quantiles is positive and significant. So good governance can increase prosperity in developing countries. Also, according to the results, other variables such as Urban population, employment rate, and environmental performance index in different quantiles have a positive and significant effect on welfare. In addition, the effect of gross capital formation on welfare is positive and significant In all quantiles except the fifth and sixth quantiles.

    Keywords: Welfare Curse, Good Governance, Natural Resource Rent, Quantile regression
  • Farshid Effati Baran, Yazdan Naghdi *, Mahmood Mahmoodzadeh, Maryam Lashkarizadeh Pages 35-58

    The purpose of this study is to estimate and calculate the liquidity of Tehran Stock Exchange in monthly intervals using a new method to be able to calculate and compare the liquidity of this market in different intervals with the least error. Liquidity of a stock means it is possible for a quick sale. In other word, whatever the shares could be sold faster and at lower costs, liquidity of shares is greater. So the study on liquidity has increased in recent years. In this study we estimated and compared the monthly stock liquidity in Tehran Stock Exchange. The results and liquidity calculation with excess return and Panel Data model by over 2 milions observation shows that from 1387 until the end of 1400 the liquidity level increased in the stock exchange, so that the least amount of liquidity is for the years 1388 and the highest liquidity amount is for the year 1398. According to our calculations, for every one billion rials buying in the market has been created about 0.01% of the excess return (additional cost). In other words, Due to the increased liquidity in the Tehran Stock Exchange, investment environment for investors has improved.

    Keywords: liquidity, Stock exchange, Return, Capital
  • Mahdi Aminirad, Nader Mehregan *, Abolfazl Shahabadi, Davood Jafari Seresht Pages 59-88

    The currency crisis is a phenomenon that has been widespread in recent years in Iran's economic and political meetings. Regardless of the political effects of this phenomenon, the occurrence of the currency crisis with increasing uncertainty will lead to undesirable effects on the economic structure of the country. The conversion of assets into foreign currency, capital outflows and the dollarization of the economy is only part of the consequences of the currency crisis. Therefore, in this study, using the quarterly data from spring 2002 to winter 2017 and using the Markov switching model, the currency crisis in Iran has been modeled. Then, based on the estimated coefficients of the model, the Currency Market Pressure Index during the spring of 2018 to the fall of 2021 has been predicted. Evidence from model estimation showed that economic growth, current account balance, capital account balance, real interest rate and long-term foreign debt have a negative effect and budget deficit, risk aversion level, foreign exchange rent and short-term foreign debt have a positive and significant effect on on the likelihood of a currency crisis in Iran. The estimation model also has a relatively good out-of-sample predictions.

    Keywords: Currency Crisis, Currency Market Pressure Index, Risk aversion, Markov switching model
  • Farideh Khodadadi, Hosein Samsami * Pages 89-122

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of indirect monetary policy instruments such as legal reserve and open market operations (repurchase agreement) on financial and economic stability of Iran under two different scenarios. For this purpose, a stochastic dynamic general equilibrium model have been designed in view of the realities of the Iranian economy. After determining the input values ​​ofthe model and estimating the parameters by using quarterly data of Iran's economy during the period of 1991-2020 by the Bayesian estimation method, the results of model variables simulation indicate the validity of the model in describing the fluctuations of the Iran's economy. Examining the dynamics of the model shows that both of the decreasing the ratio of legal deposits momentum and the repurchase of bonds reduce inflation, but the output boom through the multiplier channel is relatively higher than the monetary base. In addition, the final result of reducing the legal reserve ratio over the most real and financial sector variables is longer and larger than the repurchase agreement policy. This makes it even more important to pay more attention to how the legal reserve ratio is determined in the country.

    Keywords: Legal Reserve, Open Market Operations, Economic Stability, financial stability, Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE)
  • Majid Sadeghi, Jalil Totonchi *, Sayed Yahya Abtahi, Zohreh Tabatabaie Nasabe Pages 123-150

    The purpose of this article is the effects of exchange rate passage with emphasis on the inflationary environment of Iran's economy and the central bank's authority to control the foreign exchange market. Therefore, the STAR model based on quarterly data of Iranian economy during the period 2001:03 to 2019:04 was used. The results of estimating the linear part of the model (first regime) show that the variables of GDP, interest rate on facilities and money supply have a positive relationship with the price index in the Iranian economy. Also, the results of estimating the nonlinear part of the model (second regime) show the positive relationship between the variables of money supply, interest rate on facilities and exchange rate with the price index. The difference between the coefficients of the variables in the two regimes indicates that the effect of exchange rate variables and GDP growth on the price index in each regime is different. In the case of a low exchange rate (linear regime), economic growth has a positive effect on the price index and with an increase in the exchange rate, the price index will decrease; While in the high exchange rate regime (non-linear regime), the impact of economic growth on the price index is negative and an increase in the exchange rate will increase the price index. According to the results of artificial pricing, the exchange rate in the years before the crisis and preventing it from adjusting to the economic conditions is one of the main reasons for the currency crisis. Therefore, it is suggested that in order to reduce the pressure on the foreign exchange market, in proportion to the difference between Iran's inflation and global inflation, the official exchange rate should be adjusted annually to prevent currency shocks.

    Keywords: exchange rate, inflation environment, central bank foreign exchange policy, STAR
  • Majid Rahimi, Kamran Nadri *, Mehdi Yazdani Pages 151-190

    Many economists agree that monetary policy affects the real sector of the economy in the short term, but their disagreement is over the channels of influence and their relative importance. The research's main purpose was to identify the most important mechanism of monetary policy transmission in the Iranian economy with the dynamic model averaging approach.Thirty-four variables affecting monetary policy transmission through the neoclassical channel and twenty-two variables affecting the monetary transmission mechanism in the non-neoclassical model were entered into the model. According to the results, the neoclassical channel has a higher share in the monetary mechanism transmission system than the non-neoclassical channel.According to the results, the most important channels of monetary policy transmission in the Iranian economy are the effective real exchange rate variables, free-market interest rate, informal exchange rate deviation from the formal, total stock index growth rate, land price index in Tehran, the volume of money, total debt to the banking system and the growth rate are credits granted to the private sector.According to the results, total debt to the banking system, free-market interest rate and informal exchange rate deviation from the formal had a negative effect on economic growth and other variables had a positive effect on economic growth.

    Keywords: Monetary Policy Transfer Mechanism, Neoclassical Channel, Non-Classical Channel, Dynamic Average
  • Elham Nobahar *, Mohsen Pourebadollahan Covich, Niloofar Mashmul Pages 191-222

    Tax is not only a means of financing government expenditures, but also plays a key role in justice promotion and equitable distribution of income in society. Therefore, planning for tax collection and replacing tax revenues with oil revenues is one of the most important pillars of economic and social development. In this regard, the main goal of this study is to investigate the effectiveness of determinant factors of tax revenue in Iranian provinces. For this purpose, using the data of 31 provinces during the period 2011-2019, the tax ratio model has been estimated by spatial panel approach. The results show that there are spatial effects in the tax ratio model. Moreover, the results of the SEM model show a positive and significant relationship between gini coefficient, urbanization rate, share of the industrial sector in GDP, per capita income and literacy rate with the tax ratio. On the other hand, inflation rate also has a significant negative effect on the tax ratio.

    Keywords: Tax revenue, Spatial panel, Spatial error model, Iranian Provinces
  • Pari Jaafari Leilab, Jafar Haghighat *, Hosein Asgharpour, Behzad Salmani Pages 223-244

    The aim of this paper is examining appropriate structures in order to achieve the objectives of monetary and fiscal policy in the Iranian economy. The behavior of monetary and fiscal policymakers was derived using dynamic optimization and game theory techniques trough defining objective functions and policy makers’ constraints under two basic policy making approaches: commitment and discretionary. findings showed that,Regardless of committed or discretionary policymaking approach, fiscal policy has procyclical behavio. findings showed that, the hypothesis that oil revenues are only reason of fiscal dominance in Iranian economy is rejected and policy maker s commitment is necessary condition and fiscal discipline is sufficient condition for independence of monetary policy.

    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, discretionary policymaking, committed policymaking, game theory, Bayesian estimation method
  • Farideh Hafezian, Gholamreza Zamanian *, Javad Shahraki Pages 245-264

    The objective of this article is to investigate the impact of financial development on the balance sheet channel of monetary policy transmission. For this purpose, first, using data (2007-2018) related to 50 non-financial firms in the Tehran Stock Exchange, the existence of the balance sheet channel in Iran through Analyzing the effect of the financial and balance sheet situation of firms on their investment was examined.Therefore, using GMM method, an investment function is estimated, despite financial constraints. The results supported the balance sheet channel of monetary policy transmission in Iran. In addition, the effect of financial development on the balance sheet channel by testing the effect of interaction of financial development on balance sheet situation was examined. The results of the model estimate showed that financial development increased the investment of firms by reducing financial constraints, which means weakening the balance sheet channel of monetary policy transmission. The results also showed that financial development affected the investment of small firms that were facing more financial constraints compared to larger firms.

    Keywords: Financial Constraints, Balance Sheet Channel, investment, Financial Development, GMM
  • Avin Khezri, Mirhossein Mousavi *, Hossein Raghfar, Kobra Sangari Mohazab Pages 265-298

    The rapid changes in the economic and social structure experienced by households during the economic transition prevent the generalization of a single model for the household’s distribution of household expenditures and incomes in developed countries. Therefore, the goal of this study is to estimate the revenue and consumption life cycle indices in Iran during the years 2001 to 1399. Based on the results, the age-profile indices show a hump-shaped pattern. Because the spending smoothing behavior distributes definitive sources of inequality evenly throughout the life cycle, it has a smoother age profile than income. More educated households with higher income levels and expenses have higher income growth rates for a longer period of time. Slow increase in consumption inequality relative to income indicates that most permanent changes in income have been predictable for individuals. Also, according to the permanent income hypothesis and the findings of other economies, consumption inequality has increased for households over 30 years old. This result is consistent with incomplete market life cycle models in which variance is a constant component for all early in life cycle is small, and increases over time due to the accumulation of certain permanent shocks. Finally, estimates of the income process show that although permanent income shocks are the same for all households, in without an academic degree group, past incomes have a greater effect on current incomes, and this group suffers larger transient income shocks.

    Keywords: Income, Expenditure, life cycle, Households, Iran