فهرست مطالب

نشریه دیدگاه های حقوق قضایی
پیاپی 98 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی احمدی موسوی* صفحات 1-26

    تجاوز به ارزش ها و نقض هنجارهای اجتماعی به سبب تاثیرات مخرب اجتماعی، ضرورت پیش بینی و وضع پاسخ های موثر و متناسب اجتماعی را اقتضا می کند؛ چندان که در کنار تامین و تضمین انتظارات اجتماعی، تاثیر بازدارندگی خود را بر این گونه از اعمال ایجاد نماید. اما این امر در حوزه نظام مالیاتی با هزینه های متعدد اجتماعی به واسطه اثرات ناروای مداخله نظام کیفری در اقتصاد و ازجمله نظام مالیاتی (به صورت مطلق)، کاهش میزان اثربخشی پاسخ های کیفری به دلیل تنوع و جاذبه فعالیت های اقتصادی و در مواردی نقض هنجارهای اقتصادی، در کنار  جلوه های نوبنیاد نظم گریزی و قانون گریزی مالیاتی که مدیریت و مقابله موثر با آن را  جز از طریق راهکارهای پیشگیرانه موثر و کارامد در کنار اعمال تدابیر واکنشی متنوع (مسیولیت مدنی، صنفی و کیفری) ممکن نساخته، همچنین رشد و توسعه سرمایه اجتماعی مبتنی بر اعتماد شهروندان به دولت و سیاست های درآمدی آن و اثربخشی فرایندهای آموزش محور در توسعه نظم پذیری مالیاتی، ضرورت تقدم اعمال تدابیری غیرسرکوب گرایانه و واکنشی را در ارتباط با این قسم از نظم گریزی نمایان می سازد. ازاین رو، این مقاله با هدف تبیین و تحلیل راهکارهای پیشگیرانه از نظم گریزی و به تبع، قانون گریزی مالیاتی تدوین شده است. رویکردهای کلان پیشگیری ازجمله: رویکردها و سیاست های اقتصادی همگرا با نظام مالیاتی ازجمله مهار تورم و کنترل پدیده اقتصاد پنهان و قاچاق، توسعه فرهنگ مالیات محور مشتمل به همگرایی فرهنگی و رفع موانع فرهنگی چون: فقدان اعتماد شهروندان به تاثیر مالیات ها بر اقتصاد و رفاه آن ها، ازجمله این راهکارها محسوب شده و ضروری است. علاوه بر رویکردهای کلان پیشگیرانه، راهبردهای کنشی پیشگیرانه از نظم گریزی مالیاتی ازجمله راهبردهای مبتنی بر نظارت و کنترل بر رفتار مودیان مالیاتی و ماموران سازمان امور مالیاتی به عنوان دو رکن از ارکان نظام مالیاتی و راهبردهای پیشگیرانه مبتنی بر آموزش  شهروندان و مودیان مالیاتی به عنوان الزام سازمانی و نهادی و آموزش و اجرای برنامه های آموزشی مرتبط با کارکنان نظام مالیاتی از دیگر موارد مرتبط با موضوع مورد بحث در این مقاله بوده است که با روش تحلیلی و توصیفی مورد بررسی و تحلیل واقع شده است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: نظم گریزی مالیاتی، قانون گریزی مالیاتی، پیشگیری، کنترل و نظارت، آموزش، نظام مالیاتی
  • قاسم زمانی، مهدیار ساعی فر* صفحات 27-44

    حفظ صلح و امنیت بین المللی مطابق منشور ازجمله وظایف اولیه شورای امنیت است، چنان که حتی می توان ادعا کرد، هسته بنیادین تشکیل ملل متحد بر حفظ صلح و امنیت بین المللی استوار گشته است. شورای امنیت در این زمینه اقدام به اجرای عملیات حفظ صلح نمود که با پیشرفت حقوق بین الملل شاهد نسل های بعدی چنین عملیاتی بودیم. نگارنده با فرض بر اثبات اعتبار رضایت دولت در اعطای آن جهت مداخله نظامی خارجی، ارتباط عملیات صلح و موضوع مداخله نظامی خارجی را به روش کتابخانه ای و شیوه تحلیلی، توصیفی موردنظر قرار داده و تلاش شده است تا از این گذار مشخص شود که آیا می توان عملیات صلح را در زمره و شمول حق حاکمیتی دولت ها، در اعطای رضایت نسبت به انجام مداخله نظامی در قلمرو دولت مذکور قرار داد یا خیر؟ بررسی نسل های مختلف عملیات صلح حکایت از این دارد که تجمیع دو معیار رضایت و اقدام نظامی در هیچ یک از مفاهیم حفظ صلح، ایجاد صلح و تحکیم صلح صورت نپذیرفته؛ از این رو تلقی عملیات صلح به عنوان زیرمجموعه مبحث دعوت به مداخله نظامی خارجی، میسر نیست.

    کلیدواژگان: حفظ صلح، رضایت، مداخله نظامی، ایجاد صلح، اجرای صلح
  • جواد بهارلو قره بلطاقی*، قاسم جعفرزاده صفحات 45-64

    مهم ترین استثنای اصل استقلال در اعتبارات اسنادی، تقلب است. درصورت ارتکاب تقلب از سوی ذی نفع، بانک گشاینده می تواند از پرداخت اعتبار به ذی نفع امتناع کند. لیکن گاهی اوقات به دلیل تسهیل و امنیت در پرداخت یا ضرورت تامین مالی، اشخاص ثالثی همانند بانک تعیین شده، تایید کننده، دارنده با حسن نیت برات و منتقل الیه عواید مدت دار در این فرایند دخیل می شوند و اقدام به پرداخت یا معامله ی اعتبار می کنند. حال آیا بانک گشاینده و متقاضی می توانند در مقابل این افراد نیز به تقلب رخ داده استناد و از پرداخت اعتبار خودداری کنند؟ مقررات تنظیمی از سوی اتاق بازرگانی و کمیسیون حقوق تجارت سازمان ملل متحد قواعدی در این خصوص پیش بینی نکرده اند. لیکن حمایت از حقوق اشخاص ثالث غیرمقصر و رواج استفاده از اعتبارات اسنادی ایجاب می کند ریسک ناشی از تقلب به طرفین اعتبار اسنادی تحمیل تا اشخاص ثالث متحمل مسیولیت نشوند. بر این اساس این نوشتار می کوشد با بررسی بخش 109-5 مقررات یوسی سی، ماده 10 مقررات دادگاه عالی قومیتی چین و فحوای کلام ماده 12 یوسی پی 600 وضعیت و شرایط اشخاص مورد حمایت را بررسی و امکان حمایت از این افراد در حقوق ایران را با توجه به قواعد موجود مورد مداقه قرار دهد.

    کلیدواژگان: مصون از تقلب، تعیین شده، دارنده با حسن نیت، عواید مدت دار
  • مصطفی مظفری*، مرتضی میرزایی مقدم صفحات 65-82

    قرارداد اجاره به شرط تملیک ازجمله عقودی است که درخصوص ماهیت آن اختلاف نظر وجود دارد. این اختلاف نظر در رویه قضایی محاکم انقلاب اسلامی در تصمیم گیری در مورد اعتراض شرکت های لیزینگ نسبت به مصادره خودروها به علت حمل مواد مخدر یا مشروبات الکلی بیش از همه آشکار می شود. به گونه ای که برخی با تمسک به متن قرارداد و یا قوانین، به سرشت اجاره ای این قرارداد نظر داده و درصورت عدم اطلاع مالک از حمل مواد، خودرو را به مالک مسترد می دارند. برخی دیگر با توجه به قصد طرفین و نیز تصرفات مالکانه مستاجر بر خودرو، ماهیت آن را بیع دانسته و حکم به مصادره خودرو صادر می کنند. دیگران نیز بدون ورود در بحث ماهیت قرارداد، صرفا مصالح خاصی را مدنظر قرار داده و بر مبنای آن اظهارنظر می کنند. به هر روی با توجه به اصول حقوقی و قوانین متعددی که به تمایز این قرارداد از فروش اقساطی اشاره کرده است و نیز با عنایت به اصل آزادی قراردادها، دیدگاه موافق با ماهیت اجاره ای این قرارداد با قانون و متن قرارداد انطباق بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اجاره به شرط تملیک، لیزینگ، فروش اقساطی، مصادره خودرو، رویه قضایی، اصل آزادی قرارداد
  • پونه طبیب زاده* صفحات 83-100

    جبران خسارت های بزه دیدگان یکی از آثار اعمال فرایند عدالت ترمیمی در برخورد با جرایم ارتکابی است. این آثار موجب اعاده توانمندی بزه دیده جهت احیاء شان انسانی و کرامت از دست رفته آن می شود، همچنین جبران خسارت ها می توانند آثار تخریبی جرم را بر روح و جسم وی کاهش دهد. در جوامع در حال گذار، دولت انتقالی با آمار گسترده بزه دیدگانی روبروست که طی درگیری های متعدد با سوابق تاریخی طولانی، خسارت های زیادی را متحمل شده است. این قشر از جوامع انتقالی تحت تاثیر نقض های وسیع حقوق بشری و بشردوستانه دوران درگیری دچار خسارت های متعدد جسمی و روحی شده اند. دولت انتقالی در تکاپوی ارضای خاطر بزه دیدگان با به کارگیری سازو کارهای قضایی و غیرقضایی به دنبال اصلاح و بازسازی جامعه انتقالی از طریق آشتی ملی است. به نظر می رسد اجرای فرایند عدالت ترمیمی با سازوکارهای غیررسمی و غیرقضایی ازجمله به کارگیری کمیسیون تحقیق و آشتی یا سازوکار سنتی اجرای عدالت بتواند با حمایت های خاص نسبت به بزه دیدگان و جبران خسارت های مادی و معنوی آنان، پاسخ گوی انتظارات این قشر و انجام رسالت دولت انتقالی شود. از این رو در این مقاله سعی بر این است تا با بررسی آثار فرایند عدالت ترمیمی بر اصلاح اوضاع بزه دیدگان و جبران خسارت های آنان توام با حفاظت و حمایت از این قشر، در مقابل خشونت های احتمالی آینده از طریق مشارکت آنان در فرایند عدالت، موجبات هم زیستی مسالمت آمیز در جامعه انتقالی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: جوامع انتقالی، عدالت ترمیمی، جبران خسارت، بزه دیدگی
  • محمدحسین زارعی، فرشید مقیمیان بروجنی* صفحات 101-122

    ایدیولوژی مفهومی است که در دهه های انقلاب فرانسه پا به عرصه وجود گذاشت و بعدها در ابعاد مختلف رشد و تکامل یافت. رشد و تکاملی که در معانی منفی و مثبت قابل توجه است. ورود ایدیولوژی به عرصه دولت و نفوذ در برساخت های اجتماعی اهمیت آن را دوچندان کرد. سطح قضاوت نیز از این نفوذ مصون نماند و در حداقل سطح آن مفهومی به نام «ایدیولوژی قضایی» را آفرید. این نوشتار ضمن تشریح مفهوم ایدیولوژی در معنای معرفت شناختی آن که جزیی لاینفک و حتی ضروری از ذهنیت قاضی است، معنای منفی ایدیولوژی به عنوان نگاهی سیاست زده و خارج از چارچوب به مسایل قضایی که با سازمان یافتگی، تعصب و جزمیت گره خورده است، را به تصویر می کشد. همراهی دایمی ایدیولوژی با افکار قاضی، ما را به سمت یک مسیر سوق خواهد داد تا در چارچوب حاکمیت قانون که هدف نهایی ایجاد دستگاه قضایی است، جولانگاه ایدیولوژی در آرای قضات را بکاویم.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی قضایی، حاکمیت قانون، بی طرفی قضایی، تفسیر قضایی
  • عباس کریم نژاد*، مهدی اسماعیلی، حسن حاجی تبار فیروزجایی صفحات 123-144

    این پژوهش با هدف بررسی هزینه های رسمی و غیررسمی جرم به روش پیمایشی- توصیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، محکومان به حبس در جرایم سرقت، کلاهبرداری و ایراد ضرب و جرح عمدی هستند که در سال 1398 از زندان آزاد شده اند. از این میان، با استفاده از روش نمونه گیری جامعه در دسترس، 150 نفر به عنوان حجم نمونه نهایی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی و صوری آن با استفاده از نظرات سه متخصص تایید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه شد. پس از تبیین داده های جمعیت شناختی، توزیع فراوانی و درصد پاسخ سوالات، به منظور تجزیه داده ها از روش های آزمون تحلیل واریانس چندراهه و آزمون t و برای مشخص کردن تفاوت بین گروه ها از آزمون توکی استفاده شده است. براساس یافته های این پژوهش، بررسی هزینه های رسمی و غیررسمی جرم در کلاهبرداران بیش از سارقان و در سارقان بیش از مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی می باشد. هم چنین در مقام ارزیابی هزینه های رسمی و غیررسمی، به طورکلی کلاهبرداران به هر دو نوع هزینه توجه کافی دارند، سارقان بیش از هزینه های رسمی، به هزینه های غیررسمی تاکید و مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی توجه کمی به هزینه های رسمی و اجتماعی دارند. دلیل اختلاف در وضعیت ارزیابی هزینه های جرم به ماهیت جرم شناختی جرایم برمی گردد؛ بدین معنا که کلاهبرداران به عنوان بزه کاران یقه سفید با آگاهی مرتکب جرم می شوند و مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی به عنوان بزه کاران یقه آبی، مرتکب جرایم هیجانی می گردند.

    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، هزینه های جرم، مجازات، طرد اجتماعی، هزینه- فایده
  • محمدمهدی غمامی، سجاد خلیلی نژاد* صفحات 145-174

    در مواجهه با بحران همه گیری کووید-19، روابط اجتماعی مختلف با سرعتی مضاعف بر بستر فضای مجازی منتقل می شود. از طرفی یکی از راه کارهای مهم مبارزه با همه گیری کووید-19 راهکارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات است. به همین دلیل جریان داده در بحران کووید-19 به صورت تصاعدی درحال افزایش است. رژیم های حقوقی حفاظت از داده؛ جمع آوری، انتقال و پردازش داده ها را تنظیم گری می کند و به حقوق کاربران در این حوزه می پردازد. در این مقاله، نگارنده با روشی تحلیلی توصیفی و رویکردی تطبیقی درصدد پاسخگویی به این پرسش است که: «الزامات و قواعد حقوقی حفاظت از داده ها در شرایط اضطراری بحران همه گیری کووید-19، در اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران چیست؟» با بررسی اسناد حقوقی اتحادیه اروپا، مراعات الزامات حفاظت از داده در مقابله با بحران همه گیری کووید-19 هم چنان لازم الاجراست و قوانین حفاظت از داده در اتحادیه اروپا استثنایات و انعطاف پذیری لازم برای مقابله با بحران همه گیری را درنظر گرفته اند. همچنین در ایران به دلیل عدم وجود نظام منسجم حفاظت از داده، پیشنهاد می شود کمیته فناوری اطلاعات ستاد ملی مقابله با کووید-19 برای صیانت از حقوق شهروندان در بحران کووید-19 با استناد به اصول کلی حقوقی و قوانین پراکنده قابل استناد برای حفاظت از داده ها، دستورالعمل موقت حفاظت از داده ها در بحران کووید-19 را تهیه و به تصویب ستاد ملی مقابله با کووید-19 برساند.

    کلیدواژگان: حفاظت از داده ها، بحران همه گیری ویروس کووید-19، رهگیری تماس، اتحادیه اروپا، جمهوری اسلامی ایران
  • مجید عزیزیانی* صفحات 175-210

    دو مبحث  هزینه و ابلاغ در داوری از فروعات حاکمیت اراده در تعیین شروط داوری است. ازجمله مواردی که طرفین داوری می توانند با اتکا به اصل حاکمیت اراده، درخصوص میزان و نحوه آن توافق کنند، ابلاغ و هزینه  است. البته اختیار طرفین در تعیین هزینه و ابلاغ مذکور، مطلق نبوده و رعایت برخی قواعد ضروری بوده و عدم رعایت این قواعد در برخی موارد، منجربه از بین رفتن شرط داوری یا حتی ابطال رای داور می شود. براساس ماده 477  قانون آیین دادرسی مدنی ایران. هرچند داوران در رسیدگی و رای ، تابع مقررات قانون آیین دادرسی نیستند، ولی باید مقررات مربوط به داوری را رعایت کنند. یکی از مقررات مهم در بحث داوری، کیفیت و نحوه ابلاغ است و در ابتدای اصل حاکمیت اراده و توافق طرفین بر نحوه ابلاغ  ملاک می باشد و درصورت نبود اراده طرفین، به عنوان قانون تکمیلی، داور به ناچار از طریق محکمه صالح، رای را ابلاغ می کند. در مقاله حاضر علاوه بر مطالب مذکور، قابلیت سنجی واگذاری تعیین حق الزحمه داوری به داور و همچنین مسیول پرداخت هزینه داوری در مواردی که داور مبادرت به صدور رای می کند، بحث می شود.

    کلیدواژگان: داوری، ضمانت اجرا، حاکمیت اراده، شرط داوری
  • سهیلا جعفری، جعفر کوشا* صفحات 193-226

    امروزه، هوشمندسازی فرایند واردات و صادرات کالا به عنوان ابزار فناورانه کنترل و کاهش خطر ارتکاب قاچاق کالا موردتوجه کارگزاران سیاست جنایی قرار گرفته است؛ ازاین رو، به کارگیری سامانه های اطلاعاتی، موضوع مواد 5 و6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و آیین نامه اجرایی این مواد، اهمیت دوچندانی یافته است. در این نوشتار با مطالعه کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، ضمن بررسی مبانی، کارکرد و جلوه های سامانه ای شدن پیشگیری از قاچاق کالا، به موانع و چالش های موجود بر سر راه این دست از رهیافت های نوین فناورانه پرداخته شده است. آنچه از این پژوهش حاصل شده، آن است که هرچند از حیث سیاست گذاری خطرمدارانه، رویکرد مناسبی به منظور ارتقای سطح شفافیت اطلاعات و مدیریت زنجیره تامین اتخاذ شده و این راهبردها نقش موثری در کاهش قاچاق کالا داشته است. با این حال در عمل شاهد اجرای مناسب راهبردها توسط نهادهای متولی امر نیستیم و هماهنگی لازم بین اجزای مختلف نظام عدالت کیفری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، پیشگیری فنی، مدیریت زنجیره تامین، شفافیت اطلاعات، قاچاق کالا
  • اردوان ارژنگ* صفحات 217-233

    تبصره ماده 152 ق.م.ا شاغلان برخی فعالیت ها را که موظف به مقابله با خطرند و این انجام وظیفه و ایفای تعهد از سوی آنان، معمولا با خطر و ضرر ملازمه دارد (مانند پلیس که وظیفه اش حفظ امنیت است، فردی که بنا به وظیفه قانونی و شرعی خود به مرزبانی، جنگ و مقابله با دشمن رفته است، آتش‎نشان که عموما حین انجام وظیفه در شرایط پرخطر قرار دارد) مجاز نمی داند که به استناد خطر و اضطرار، وظیفه خود را ترک کنند. مآلا ایشان، به دلیل ترک فعل، مستحق کیفر دانسته می شوند. این نوشتار با شیوه توصیفی تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای بر این باور است که ادله فقهی متعددی وجود دارد که این مقرره را در آزمون فقهی، ناموفق دانسته و آن را نقدپذیر و ناپذیرفتنی می داند.حکم بدیهی وجوب حفظ نفس، عدم جواز القای نفس در تهلکه، حکم عقلی و عقلایی بایستگی حفظ جان، ناروایی تبعض در اثرگذاری اضطرار، اطلاق و عموم ادله اضطرار، اهم دانستن حفظ جان در گاه تزاحم، حکومت دلیل اضطرار بر ادله اولیه، ظهور ادله اولیه وجوب وفای به عقد در غیرمضطر، انصراف ادله اولیه به غیرمضطر، شرطیت مضطر نبودن در تحقق و تنجز تکلیف، بخشی از این ادله اند.

    کلیدواژگان: اضطرار، ترک تعهد، مبانی فقهی، مشاغل خاص، تبصره ماده 152ق.م.ا
  • حمیدرضا دانش ناری* صفحات 235-255

    افزایش نرخ جرایم شرکت ها و شکست تدابیر پیشگیری کیفری به منظور کنترل نرخ جرایم این حوزه، توسل به راهبردهای پیشگیرانه غیرکیفری را در این حوزه اجتناب ناپذیر ساخته است. جرم شناسی سنتی در ارایه رهیافت های پیش گیرنده به دو قلمروی پیشگیری وضعی و اجتماعی توجه می کند. با این حال، این دو رویکرد در قلمروی پیشگیری از جرایم شرکتی با چالش هایی مواجه است؛ زیرا از یک سو، پیشگیری از جرایم شرکتی باید ناظر بر پیشگیری فعالانه باشد؛ درحالی که رویکرد پیشگیری وضعی منفعلانه می باشد و از سوی دیگر، در جرایم شرکتی این سازمان و شخص حقوقی است که به مثابه یک موجود زنده و پویا مرتکب جرم می شود؛ حال آنکه پیشگیری اجتماعی نظریه ای می باشد که برای اشخاص حقیقی وضع شده است. به همین دلیل، گذر از نظریه های سنتی جرم شناسی و توجه به نظریه های سازمانی، الگوهای پیشگیرانه جامع تری در این حوزه به دست می دهد. یکی از نظریه های مطرح شده در رشته مطالعاتی رفتار سازمانی، الگوی مدیریت فرهنگ سازمانی است که می توان آن را در قالب یک الگوی پیش گیرنده غیرکیفری معرفی کرد. براساس یافته های این پژوهش، الگوی مدیریت فرهنگ سازمانی، مدلی فرایندمحور می باشد که در مرحله ابتدایی، فرهنگ جرم زا را شناسایی می کند. سپس، تصویرسازی مطلوب سازمانی که همان فرهنگ قانون مندی است، براساس رویکردهای اخلاق سازمانی تعریف و شکاف میان فرهنگ مطلوب و فرهنگ موجود بررسی می شود. در نهایت برنامه های تغییر فرهنگ اتخاذ و اجرایی می شود تا فرهنگ مطلوب/ قانون مند محقق شود.

    کلیدواژگان: جرایم شرکتی، فرهنگ جرم زا، فرهنگ قانون مند، مدیریت فرهنگ سازمانی، تغییر فرهنگ
|
  • Mahdi Ahmadi Mosavi* Pages 1-26

    Violation of values and violations of social norms due to social destructive effects, necessitates the necessity of forecasting and the formulation of effective and proportionate social responses, so, in addition to providing and guaranteeing social expectations, they will apply the effect of deterrence on them. But this issue is in the field of the tax system at various social costs which is due to the inevitable effects of the criminal system's intervention in the economy, including the tax system (in absolute terms), the reduction of the effectiveness of criminal responses due to the diversity and attractiveness of economic activities, along with the emerging effects of tax evasion and tax regulation which management together with coping effectively with it, has not made it possible to develop social capital based on citizens' trust in the government and its income policies, and the effectiveness of training-based processes in the development of order, except through effective and effective preventive strategies along with the application of various reactive measures (civil, criminal, and criminal responsibility). Taxpayers' citizenship requires the primacy of non-repressive measures and reactions in relation to this form of escape. Hence, this article aims to explain and analyze the preventive strategies of escaping order and, consequently, tax lawmaking. Macroeconomic approaches including approaches to economic convergence with the tax system, including controlling inflation and controlling the phenomenon of hidden economy and smuggling; developing a tax-based culture that incorporates cultural convergence and cultural barriers such as: the lack of citizens' trust in the impact of taxes on their welfare are the considered strategies. In addition to preventive macroeconomic approaches, preventive action strategies for tax evasion, including strategies based on monitoring and controlling taxpayers' behavior and tax officials as two pillars of the tax system and preventive strategies on the teaching of citizens and taxpayers as an institutional and institutional requirement and teaching and implementing educational programs related to tax system employees are other issues which are related to the topic discussed in this paper and have been analyzed analytically.

    Keywords: tax evasion, tax avoidance law, prevention, control, supervision, education, tax system
  • Ghasem Zamani, Mahdiyar Saeifar* Pages 27-44

    Maintaining international peace and security in accordance with the Charter is among the primary duties of the Security Council as it can even be claimed, the cornerstone of the formation of the United Nations is based on the maintenance of international peace and security. In this regard, the Security Council has been pursuing peace-keeping operations that, as international law advances, saw the next generation of such an operation.  The author, with assuming the validity of the state's satisfaction in granting it to foreign military intervention, considers the relationship between peace operations and the issue of foreign military intervention in an analytical manner and attempts have been made to determine from this transition whether peace operations could be included in the sovereignty of states in order to give consent to military intervention in the territory of the said state. A review of the various generations of peace operations suggests that the combination of two criteria of consent and military action has not been taken in any of the concepts of peacekeeping, peacebuilding and peace enforcement, therefore Peace Operations regarded as a subset calls for foreign military intervention, is not possible.

    Keywords: Peacekeeping, consent, Military intervention, Peacebuilding, Peacemaking
  • Javad Baharloo Qareh Boltaqy*, Qasem Jafarzadeh Pages 45-64

    The most important exclusion for the principle of independence of letter of credit is fraud. In the case of fraud by beneficiary, the issuing bank could avoid from payment the credit to beneficiary. But, because of simplification, and security of payment, sometimes, or the necessity of financing, third parties such as  nominated bank, confirmer, holder in due course and assignee of the proceeds of deferred payment is participated in this process, and try to pay or negotiate. Now, can the issuing bank, and applicant invoke to this falsification against these persons, and refrain from paying credit? Chamber of Commerce and the United Nations Commission for international trade law have no provision in this matter. But protecting of innocent third parties requires that the risk of fraud should be suffered parties to avoid third party's responsibility. So this paper tries to study UCC regulations (parts 5-109), Article 10 of the supreme people's court of China regulations, the concept of Article 12 of the UCP600 to study situation, and condition of protected persons and possibility of protecting them in Iranian legal system regarding to current rules.

    Keywords: Immune from fraud, nominated, holder in due course, deferred payment
  • Mostafa Mozafari*, Morteza Mirzaei Moghadam Pages 65-82

    Hire contract is an agreement that there is disagreement over the nature of lease contracts. This disagreement over the judicial procedures of the Islami Engelab Courts is most evident when it comes to protest by leasing companies about confiscating cars for the carriage of drugs by tenants or other persons. So that some courts consider the nature of the contract to be leased according to the text of the contract or laws. Others regard the intention of the parties as well as the ownership of the tenant on the vehicle, the nature of which has been considered selling. Others, without entering into the discussion of the nature of these contracts, have merely considered specific issues and have commented on it. However, given the different legal principles and the various laws that exist in this field and in all cases distinguishing the contract from the sale of installments, and also in accordance with the principle of the release of contracts, the acceptance of the nature of the lease of this contract more adaptation with the law and the contract.

    Keywords: Hire contract, leasing, Confiscation of vehicles, judgmental procedure, Principle of Freedom of Contract
  • Pooneh Tabibzadeh* Pages 83-100

    Transitional Communities include a large number of citizens who have been victimized with widespread human rights violations caused by prolonged conflicts. Meanwhile, the transitional government seeks to respond to the injustices imposed on this group by using various judicial and non-judicial mechanisms to satisfy the victims. Victims of transitional societies also look forward to the implementation of justice for inhumane violence during the conflict, to compensate for restoring the ability to continue life and lost dignity. Therefore, the application of the restorative justice process can meet the expectations of the victims and carry out the mission of the transitional government due to supporting victims and the process of compensation. Although full compensation of transitional government is not possible by financial weaknesses and lack of transferability and considering that the implementation of the process of restorative justice is a good way to improve the status of the victim, we will discuss how to implement it and its impact on transition societies in this paper.

    Keywords: Transitional Communities, Restorative Justice, compensation, victimization
  • Mohammad Hosein Zarei, Farshid Moghimian Boroojeni* Pages 101-122

    Ideology is a conception that existed in the early decades of the French Revolution, and was later developed in different dimensions. The  development which is significant in both negative and positive meanings. Penetration of the ideology to the state arena and its influence in social fabrications doubled its importance. The level of judgment was not immune to this influence, and at the very least it has created a concept called "judicial ideology". This paper while describing the conception of ideology in epistemological meaning, as an integral, and even essential, element of the judge's mentality, depicts the negative meaning of ideology as an politicized and out of the framework  which is tied with the organization, fanaticism and decisiveness. The inseparability of the ideology of the judge's thoughts will lead us to a path in order to analysis the junction of ideology in judges decisions in the framework of the rule of law which is the ultimate goal of establishing a judicial system.

    Keywords: Judicial Ideology, Rule of Law, Judicial Impartiality, Judicial Interpretation
  • Abbas Karimnexad*, Mehdi Esmaeli, Hasan Haji Tabar Firouz Jaei Pages 123-144

    The purpose of this study was to investigate the formal and informal costs of crime by descriptive survey method. The statistical population of this study is convicted of robbery, fraud and intentional assault and release from prison in 1989. Using the available sampling method, 150 individuals were selected as the final sample size. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose content and face validity were confirmed by the opinions of three experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient of 0.81. After explaining the demographic data, frequency distribution and percentage of questions answered, multivariate analysis of variance and t-test were used for data analysis and Tukey test was used to determine the differences between groups. According to the findings of this study, investigation of official and informal crime costs in thieves is more than thieves and in thieves more than the perpetrators of deliberate beatings. Also, when assessing formal and informal costs, in general, fraudsters pay close attention to both types of costs, thieves emphasize informal costs more than formal costs, and perpetrators of deliberate assault and crime pay little attention to official and social costs. The reason for the discrepancy in the assessment of crime costs is due to the forensic nature of the crime, that is, the fraudsters as white collar criminals knowingly commit the crime, and the perpetrators of deliberate assault and intentional assault as the blue collar criminals, committing crimes.

    Keywords: Rational choice, crime costs, punishment, social exclusion, cost-benefit
  • Mohammad Mahdi Ghamami, Sajad Khalili Nezhad* Pages 145-174

    In the face of the Corona epidemic crisis, social relations are being transferred to cyberspace at a double speed. one of the important strategies to fight the corona epidemic is information technology-based solutions. As a result, data flows in the corona crisis are increasing exponentially. Data protection regimes; Regulates data collection, transmission and processing, and addresses user rights in this area. In this article, the author seeks to answer the question: "What are the data protection requirements in the Corona crisis in the European Union and the Islamic Republic of Iran?" With a descriptive analytical method and a discriminatory comparative approach. So compliance with data protection requirements in the face of the Corona epidemic crisis is still necessary, and data protection laws provide for the exceptions and flexibility required to deal with the epidemic crisis. Finally, in the absence of a coherent data protection legal regime in the country, it is suggested that Information Technology Committee of the National Anti-Corona Headquarters to protect the rights of citizens in the Corona crisis, based on general legal principles and scattered laws, provide temporary guidelines on data protection in crisis. Prepare a corona and submit it to the National Anti-Corona Headquarters for approval.

    Keywords: : Data protection, Contact tracking, Corona virus epidemic crisis, Privacy, European Union, Islamic Republic of Iran
  • Majid Aziziyani* Pages 175-210

    Two titles of determination of fee and notification in arbitration are subsidiaries of free intent rule in determination of arbitration conditions among the cases that the parties of arbitration can agree with relying on the principle of the free intent, regards rate and its manner to notify and the related cost, Of course, the parties' option in determination of the mentioned regulations is not definite and consideration to some regulations is necessary and no consideration of these regulations in some cases is lead to removing of condition of arbitration or even cancellation of the verdict of the arbitrator, Based on the Article 477 of Civil Procedure law of Iran, however arbitrators in consideration and the verdict are not subjected to the regulations of proceeding  law but  they should  consider the regulations related to the arbitration, One of the important regulations in arbitration article is quality and manner of notification and firstly , principle of the free will and the parties' agreement on manner of notification is effective and important and in case of no being the parties will as complementary law , the arbitrator pronounces inevitably by the competent court, In the present article, capability of submitting of determination of arbitration fee to the arbitrator and responsibility of payment the arbitration fee in the cases that the arbitrator tries to pronounce and settle hostility were discussed.

    Keywords: Arbitration, notification, cost, the rule of intent, conditions
  • Soheila Jafari, Jafar Kosha* Pages 193-226

    Today, goods import and export process smartization has been considered by the criminal policy agents as a technological tool to control and reduce the risk of smuggling. Hence, utilizing information systems, the subject of Articles 5 and 6 of the Action against Goods and Currency Smuggling act, and the regulations of these articles have become significantly important. This paper reviews the challenges and the obstacles in the way of these modern and technological approaches by using library study and descriptive-analytical method while exploring the principles, functions, and the effects of the smuggling of goods prevention systematization. This research concludes that although, in terms of policy-making with a risky nature, an appropriate approach has been taken to improve the level of information transparency and supply chain management and prevent smuggling of goods and these strategies have played an effective role in reducing the smuggling of goods; in practice, we do not see the proper implementation of strategies by the supervisors and there is no required coordination between the various components of the criminal justice system.

    Keywords: smartization, technical prevention, supply chain management, information transparency, Smuggling of goods
  • Ardavan Arzhang* Pages 217-233

    Note to Article 152 of the Civil Code, employees are required to do some activities that are required to deal with danger, and this duty and obligation on their part is usually associated with danger and loss (such as the police, whose duty is to maintain security, a person who, according to His legal and Shariah duty has gone to guarding the border, fighting and confronting the enemy, the fireman, who is generally in dangerous conditions while performing his duty, is not allowed to leave his duty citing danger and emergency. They are considered deserving of punishment due to their omission. This writing is descriptive-analytical and based on library sources, and believes that there are many jurisprudential evidences that consider this rule unsuccessful in the jurisprudential test and consider it to be critical and unacceptable. The self-evident ruling on the necessity of self-preservation, the impermissibility of self-induction in danger, the rational and rational ruling on the necessity of saving life, the inappropriateness of differentiation in the effect of emergency, the application and generality of emergency evidence, the importance of saving life in the event of conflict, the rule of emergency evidence over primary evidence, the emergence of evidence The primary obligation to fulfill the contract in case of non-discipline, the withdrawal of primary evidence for non-discipline, the condition of not being distrained in the fulfillment and discharge of the obligation are part of these evidences.

    Keywords: emergency, abandonment of obligation, jurisprudential foundations, special jobs, note on Article 152 of the Islamic Civil Code
  • Hamidreza Daneshnari* Pages 235-255

    Increasing the rate of corporate crime and the failure of the criminal prevention for control the rate of crimes, has made it necessary to resort to preventive non-refoulement strategies in this area. Traditional criminology focuses on providing preventive approaches to the two areas of social and situational crime prevention. However, these two approaches face challenges in the area of corporate crime prevention, because, on the one hand, corporate crime prevention should be active in preventative measures, while the situational approach is passive and, on the other hand, the corporate crime of the organization And a legal person who acts as a living and dynamic creature, while social prevention is a theoretical proposition for natural persons. For this reason, passing through the traditional theories of criminology and paying attention to organizational theories will provide more comprehensive preventive models in this area. One of the theories proposed in the study of organizational behavior studies is the organizational culture management model that can be described as a nonprofit pre-emptive model. According to the findings of this research, the model of organizational culture management is a process-oriented model that identifies the culture of mass in the elementary stage. Then, desirable organizational image, which is the same culture of law, is based on organizational ethical approaches and the gap between the desired culture and the existing culture is examined.

    Keywords: Corporate crime, criminogenic culture, regulated culture, organizational culture management, cultural change.