فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 85 (بهار 1401)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 85 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین جهانگیری، علیرضا بافنده زنده*، یعقوب علوی متین، سلیمان ایرانزاده صفحات 1-34
    مطالعه حاضر با هدف تدوین شاخص های بومی ارزیابی مدیریت دانش در یک مرکز نظامی انجام شده است. مطالعه از نوع مطالعات کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری شامل همه افراد آگاه در حوزه مدیریت دانش مرکز نظامی مورد مطالعه می باشد. نمونه گیری به روش هدفمند بوده و حجم نمونه با استفاده از این روش و رسیدن به حد اشباع 42 نفر تعیین گردیده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق و نیمه ساختمند است. برای تحلیل داده ها از رهیافت نظام مند نظریه داده بنیاد استفاده شده است. مطابق این رویکرد سنجه ها و شاخص های ارزیابی در قالب مفاهیم و مقولات شناسایی و تدوین شدند. در مرحله کدگذاری باز، عبارات مستخرج از مصاحبه ها، در 190 کد و 60 مفهوم خلاصه شدند و در کدگذاری محوری 24 مقوله ناسایی گردیده است. در مرحله توصیف بصری، ارتباط مقولات با استفاده از روش کارت امتیازی متوازن نمایش داده شده است. بر اساس نتایج پژوهش اگر عوامل زیرساخت و پشتیبان به درستی تمهید شوند، باعث ایجاد و توسعه مقوله محوری یعنی مشارکت منابع انسانی در فرآیندهای مدیریت دانش، می شوند. آنگاه اجرای صحیح فرآیندهای مدیریت دانش منجر به ارتقاء روحیه و خدمات و در نهایت آفریدن ارزش و تحقق پیامدهای مورد نظر می گردد.
    کلیدواژگان: شاخص های ارزیابی، مدیریت دانش، نظریه داده بنیاد، کارت امتیازی متوازن، مرکز نظامی
  • سید حسن حسینی*، علی اوجاقی، مهدی صمیمی صفحات 35-64

    تحقیق حاضر، به تدوین الگوی انضباط سازمانی با تمرکز بر انضباط ظاهری و انضباط معنوی (مورد مطالعه: دانشگاه افسری امام علی (ع)) پرداخته است. نوع روش تحقیق بر پایه مفروضات روش تحلیل تلفیقی انجام گرفته است به عبارت دیگر از روش تحقیق کیفی در جهت طراحی الگو و از روش کمی در جهت آزمون الگو و تحلیل داده ها استفاده شده است. به عبارت دیگر ابتدا با توجه به هدف اولیه که طراحی مدل محتوایی بومی در زمینه انضباط سازمانی بوده است که با روش مصاحبه (بهره گیری از روش قوم نگاری مبتنی بر کدگذاری 3 مرحله ای برای بررسی و استخراج الگو) بین نمونه 15 نفری از خبرگان در این زمینه، صورت گرفته است. پس از بررسی داده های کیفی حاصل از مصاحبه، مولفه های انضباط ظاهری (پیروی از اسناد بالادستی، انضباط شغلی و ارتباطی، انضباط رفتاری، عدم تعارض منافع، قایم و عامل بودن مدیران به رویه های انضباطی و الگوسازی و الگوپروری در میان دانشجویان) و انضباط معنوی (انضباط انتظاری، فرهنگ خود کنترلی، رعایت کدهای اخلاقی، ارتقاء اخلاص و تعهد با تاکید بر آموزه های دینی و ایجاد درگیری عاطفی- ذهنی) مشخص شد. در ادامه روند پژوهش پس از تدوین پرسشنامه با مدنظر قرار دادن روایی و پایایی آن اقدام به توزیع پرسشنامه در جامعه 278 نفری بین مدیران و فرماندهان، اساتید و دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) شده است. پس از جمع آوری داده ها اقدام به پردازش مدل استخراج شده با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس شده است که نتایج این بخش حاکی از روایی سازه، مناسب مدل تحقیق بوده است. در قسمت دوم با استفاده از روش معادلات ساختاری به بررسی و آزمون الگوی طراحی شده در دانشگاه افسری، اقدام شده است. نتایج حاکی از تایید روابط مدنظر تحقیق بوده است.

    کلیدواژگان: انضباط سازمانی، انضباط ظاهری، انضباط معنوی و دانشگاه افسری امام علی (ع)
  • محمدرضا ایروانی* صفحات 65-98

    پژوهش حاضر به منظور ارایه الگوی فرماندهی مطلوب در ایران باستان بر اساس روایت شاهنامه فردوسی با تمرکز بر روایت جنگ بزرگ کیخسرو با افراسیاب انجام شده است. این پژوهش، از نظر فایده و هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر رویکرد، از نوع کیفی بر پایه پارادایم تفسیری و از نظر ماهیت و نوع مطالعه، از نوع اکتشافی است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه ابیات شاهنامه با محوریت روایت جنگ بزرگ کیخسرو با افراسیاب است. راهبرد تحقیق بر اساس راهبرد داده بنیاد است که با استفاده از این روش، تعداد مفاهیم حاصل در قالب 815 گزاره کلی و 1138 مفهوم و کد مرتبط با فرماندهی مطلوب به دست آمد که در قالب 16 مضمون و 66 بعد در قالب پارادایم ساختارمند نظریه داده بنیاد پیاده سازی شد. برابر نتایج این پژوهش، مقوله «منش و شخصیت و توانایی فرمانده» مقوله محوری در فرماندهی مطلوب در ایران باستان بر اساس روایت شاهنامه است که تمام مقولات دیگر در پیوند با آن معنا و مفهوم پیدا می نمایند. شرایط علی «منش و شخصیت و توانایی فرمانده»، خدامحوری و دین باوری است. بسترها و عوامل زمینه ای موثر شامل ایرانیان (مردم، شاه و پهلوانان و کشور ایران زمین) و انگیزه های آغاز و تداوم جنگ است. مقوله های نظم و سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل موثر عملیات رزم و نبرد، به کارگیری تاکتیک ها، راهبردها و روش های جنگی، مشورت در امور فرماندهی و مدیریت جنگ، دشمن شناسی، مذاکره و ارتباط و تعامل موثر و طلایه و گشتی فرستادن و کسب اطلاعات با رعایت اصول تامینی و امنیتی، به عنوان راهبردهای محوری تعامل و کنش در الگوی فرماندهی مطلوب اتخاذ شده که تحت تاثیر مقوله های کشورهای بیگانه و تاثیر عوامل محیطی (دخالت عناصر طبیعی و غیرطبیعی) به عنوان شرایط مداخله گر در راهبردهای تعامل و کنش در این پارادیم محسوب می شوند. پیامد راهبردهای تعامل و کنش سرانجام منجر به پیروزی)ایرانیان(و چیرگی نهایی نیکی بر بدی خواهد شد. جایگاه و روابط هر یک از این مضامین در قالب الگو و مدل پارادایم مشخص و شش قضیه مرتبط ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، فرماندهی مطلوب، ایران باستان، ابوالقاسم فردوسی، شاهنامه
  • کیومرث مولادوست*، محمدرضا ابراهیمیان، امیرمسعود امیر مظاهری صفحات 99-124

    سبک زندگی از مهمترین مفاهیم در حوزه ی علوم اجتماعی به شمار میرود که اخیرا مورد توجه بسیاری از جامعهشناسان قرار گرفته است. هدف از این پژوهش مطالعه سبک زندگی سربازان در یک سازمان نظامی است. این پژوهش به روش پیمایشی و از نوع تحلیلی-توصیفی، است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل؛ کارکنان وظیفه از سه قشر؛ سربازان عادی، درجه داران و افسران می باشد. که بر این اساس تعداد 410 تن از کارکنان وظیفه در یک سازمان نظامی با انتخاب هدفمند، دسترسی و تصادفی، به عنوان نمونه آماری انتخاب و به پرسشنامه پاسخ دادند. در این پژوهش اثر خدمت مقدس سربازی بر 5 بعد از کیفیت زندگی سربازان مورد بررسی قرار گرفت. نتایح پژوهش نشان داد که دوران خدمت سربازی، سبک زندگی سربازان را از جنبه های روابط اجتماعی با میانگین 3.4، آگاهی با میانگین 3.3، نگرش با میانگین 3.27، عادت مناسب با میانگین 3.24 و سلامت روانی 3.17 بهبود بخشده است. هر چند اثر این دوران بر کیفیت زندگی سربازان با اقشار، سطح تحصیلات، سابقه خدمتی و گروه های سنی مختلف و متفاوت بوده است ولی به طور کلی می توان عنوان کرد که خدمت سربازی بر سبک زندگی آتی جوانان اثر قابل توجهی دارد، بنابراین توجه جدی به این حوزه بسیار مهم و حایزاهمیت است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، روابط اجتماعی سربازان، عادت رایج سربازان، سبک زندگی سربازان
  • هانی رحیم اف*، محمدرضا موحدی صفت صفحات 125-158

    با وابستگی انسان به فناوری اطلاعات، شکل نوینی از جنگ با عنوان جنگ سایبری ظهور پیداکرده است. در عصر اطلاعات و ارتباطات، تسلیحات سایبری از ارکان اصلی جنگ سایبری محسوب شده و جزء موضوعات راهبردی دولت ها شمرده می شود. توانایی تولید، توسعه و بکارگیری این تسلیحات باعث ارتقاء قدرت دفاعی کشور در فضای سایبر شده و افزایش قدرت ملی را در پی خواهد داشت. امکان بکارگیری تسلیحات سایبری علیه زیرساخت حیاتی، حساس و مهم سبب شده است که متولیان حوزه دفاعی تلاش نمایند تا با استفاده از آخرین دستاوردهای فناوری، به این عرصه نوین ورود نموده و بیش ازپیش بازدارندگی سایبری را محقق سازند. بر این اساس، مقاله حاضر با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) و روش تحقیق تحلیل محتوا و عقلایی، با مطالعه و پژوهش پیشینه تحقیق، به بررسی تسلیحات سایبری در سطح راهبردی پرداخته و با استفاده از نظرات 79 نفر از فرماندهان، مدیران و کارشناسان سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی دفاع سایبری کشور، الگوی مفهومی تسلیحات سایبری را به صورت اکتشافی ارایه نموده است. در این تحقیق، طی مصاحبه عمیق با خبرگان، سه مفهوم کارایی، هوشمندی و گمنامی تسلیحات سایبری به مثابه ابعاد راهبردی الگو، شناسایی گردیده و پس از استخراج مولفه های هر بعد، شاخص های هر مولفه تعیین شده است. سپس با تجزیه وتحلیل آماری نتایج پرسشنامه، الگوی مفهومی تسلیحات سایبری در سه بعد، نه مولفه و چهل وچهار شاخص ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سلاح سایبری، تسلیحات نوین، عملیات سایبری، الگوی مفهومی
  • داود امینی* صفحات 159-189

    جنگ دوم قره باغ به عنوان اصلی ترین جنگ بین دو کشور مستقل در سال 2020 م بود. با اینکه مدت زمان جنگ فقط 44 روز بود، با این حال این جنگ درس های تازه ای در عرصه نبردهای کلاسیک و مدرن در صحنه عملیات برای فرماندهان و استراتژیست های نظامی آموخت. از آن جایی که روند اجرای جنگ تحت تاثیر استفاده عملیاتی از تکنولوژی و فناوری نوین در حوزه عملیات یگان های پهپادی بود، لیکن ابعاد تاثیرگذاری عوامل و شاخص های جغرافیایی صحنه عملیات در برتری یگان های درگیری تا حدودی نادیده انگاشته شد. این در حالی است که با بررسی ابعاد جنگ، شواهد و قراین جدیدی از جایگاه و اهمیت شاخص های جغرافیایی منطقه درگیری در تعیین سرنوشت جنگ مشاهده شد. در این تحقیق، جنگ قره باغ به روش توصیفی- تحلیلی از طریق مطالعه میدانی با هدف تعیین ابعاد، عناصر و عوامل جغرافیایی که منجر به برتری در جبهه های مختلف جنگ گردید، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر آن است که از بین عوامل جغرافیای طبیعی، شاخص تسلط جمهوری آذربایجان بر آسمان منطقه عملیات در زمین گیر شدن ارتش ارمنستان با میانگین 41/4 و از بین عوامل جغرافیای انسانی، شاخص تحول در صنعت دفاعی و به کارگیری گسترده و هدفمند از پهپادهای شناسایی و رزمی از سوی ارتش جمهوری آذربایجان با میانگین 87/4 بیشترین تاثیرات را در برتری ارتش جمهوری آذربایجان داشته است.

    کلیدواژگان: منطقه قره باغ، جنگ قره باغ، جغرافیای نظامی، جمهوری آذربایجان، ارمنستان
|
  • Hossein Jahangiri, Alireza Bafandeh Zendeh *, Yagoub Alavi Matin, Solayman Iranzadeh Pages 1-34
    This study aims to develop the indigenous indicators of the knowledge management evaluation in a military center. The approach of this qualitative study is grounded theory. 42 people were selected from among all experts of a military center in the field of knowledge management by purposeful sampling method and reaching the theoretical saturation. An in-depth and semi-structured interview were conducted to data collection. and systematic approach of grounded theory has been used to data analysis. According to this approach, evaluation measures and indicators were identified and developed in the form of concepts and categories. In the open coding stage, the expressions extracted from the interviews were summarized in 190 codes and 60 concepts; and then 24 categories were identified in the axial coding. In the visual description stage, the relationship between the categories is shown using the balanced score card method. The results indicate if the infrastructure and supporting factors are properly prepared, they will cause the creation and development of the axial category, which is the participation of human resources in knowledge management processes. Then, the correct implementation of knowledge management processes will lead to the improvement of morale and services, and finally to the creation of value and the realization of the desired outcomes.
    Keywords: Evaluation Indicators, Knowledge Management, grounded theory, Balanced Score card, Military Center
  • Seyyed Hasan Hosseini *, Ali Ojaghi, Mehdi Samimi Pages 35-64

    This study aims to develop the organizational discipline model by focusing on physical and spiritual discipline (case study: Imam Ali Military University (IAMU)). In this qualitative-quantitative research, method is based on assumptions of the integrated analysis, in other words, the qualitative research method was used for pattern design and the quantitative one was used for pattern testing and data analysis. First, through conducting the interview (using the ethnographic method based on 3-step coding to examine and extract the pattern) with 15 experts as sample; components of physical discipline (following upper-level documents, occupational and communication discipline, behavioral discipline, non-conflict of interests, managers being active and effective in disciplinary procedures and modeling among students) and Spiritual discipline (anticipatory discipline, self-discipline culture, regard for moral codes, promotion of sincerity and commitment with emphasis on religious teachings and creation of emotional-mental conflict) were determined. Second, the reliable-valid questionnaire was made and distributed among 278 managers, commanders, professors and students of IAMU. After collecting the data, the extracted model was fitted using Smart PLS software. The results indicated that the research model’s construct validity is suitable. Then, the designed model has been investigated and tested by using structural equation method. The results confirmed the relationships in the research.

    Keywords: Organizational Discipline, Physical Discipline, Spiritual Discipline, Imam Ali Military University (IAMU)
  • MohammadReza Irvani * Pages 65-98

    This study aims to develop the desired leadership model in ancient Iran based on the narrative of Ferdowsi's Shahnameh, focusing on the narrative of the great battle between Ki Khosrow and Afrasiab. In this applied research the approach is qualitative based on the interpretative paradigm; and the nature and type of study is exploratory. All verses of the Shahnameh by focusing on the narrative of the great battle of Ki Khosrow with Afrasiab are the statistical community. Based on grounded theory strategy, 815 general statements and 1138 concepts and codes related to the desired command were obtained, which were implemented in 16 themes and 66 dimensions in the form of the structured paradigm. The results show that "commander's character, personality and ability" in the desired command in ancient Iran based on the narrative of the Shahnameh is the central category. The causal conditions of " commander's character, personality and ability " are god-centeredness and belief in religion. The effective background factors include Iranians (people, kings, warriors and the country) and the motivations for starting and continuing the war. The categories of discipline and organization; mobilization of resources and facilities; effective guidance and control of combat operations; application of tactics, strategies and war methods; consultation in command and war management; knowing the enemy; negotiation, communication and effective interaction; sending patrols and escorts by considering security principles are adopted as the axial strategies in the desired command model. The outcome of the interaction and action strategies will eventually lead to the victory (of the Iranians) and the final victory of good over evil. The positions and relationships of each of these themes have been presented in the form of a specific paradigm model and six related cases delivered.

    Keywords: grounded theory, Desired Command, Ancient Iran, Abolqasem Ferdowsi, Shahnameh
  • Kiyumars Moladoost *, Mohammadreza Ebrahimian, AmirMas’Oud Amirmazaheri Pages 99-124

    Lifestyle is one of the most important concepts in the social sciences, which has recently been the focus of many sociologists. This research aims to study the lifestyle of soldiers in a military organization. The method of this analytical-descriptive research is survey and 410 people as a statistical sample were selected from among duty employees of a military organization (in three strata: privates, non-commissioned officers and officers) based on purposeful, accessible and random sampling then a researcher-made questionnaire were conducted among them. In this research, the effect of military service on 5 aspects of soldiers' quality of life was investigated. The results showed that military service has improved the soldiers' lifestyle in terms of social relations with an average of 3.4, awareness with an average of 3.3, attitude with an average of 3.27, appropriate habits with an average of 3.24, and mental health with an average of 3.17. Although the effect of this era on the quality of life of soldiers were different based on strata, level of education, service history and age, but generally, it has a significant effect on the future lifestyle of young people; so serious attention should be paid to this field.

    Keywords: lifestyle, Social Relations, Common Habit, Soldiers
  • Hani Rahimov *, MohammadReza Movahedi Sefat Pages 125-158

    Dependence of humans on information technology has emerged a new form of war called cyber war. In the era of information and communication, cyber weapons are considered as the main pillars of cyber war and strategic issues of governments. The ability to produce, develop and use these weapons will increase the defense power of the nations in the cyber space and consequently in national power. The possibility of using cyber weapons against the important infrastructure has caused the masters of the defense field enter to this new field by using the latest technological achievements and realize the cyber deterrence increasingly. In this mixed approach (quantitative and qualitative) and content analysis method research, related literature was studied and cyber weapons at a strategic level were investigated, meantime; 79 commanders, managers and experts in strategic, operational and tactical levels of cyber defense of the country have presented the conceptual model of cyber weapons in an exploratory manner. In this study, three concepts of efficiency, intelligence and anonymity of cyber weapons have been identified as strategic dimensions of the model through in-depth interview; and then dimensions, components and indicators have been determined. Finally, by data analysis the conceptual model of cyber weapons in three dimensions, nine components and forty-four indicators are presented.

    Keywords: Cyber Weapon, Modern Weapons, Cyber Operations, Conceptual model
  • Davood Amini * Pages 159-189

    The second Karabakh war was the main war between two independent countries in 2020. Although the duration of the war was only 44 day; this war taught new lessons to commanders and military strategists in classical and modern battle’s field. Since the process of conducting the war was influenced by the operational use of new technology in the field of operations of drone units, but the influence of the geographical indicators of the operational scene in the superiority of the combat units were somewhat ignored. This is while, by examining the dimensions of the war, new evidences and clues were found about the position and importance of the geographical indicators of the conflict zone in determining the fate of the war. This descriptive-analytical study, aims to determine the dimensions, elements and geographical factors that led to superiority in different fronts of the war. The results show that among the factors of natural geography, the index of dominance of the Azerbaijan over the skies of the operational area with an average of 4.41, and among the factors of human geography, the index of evolution in the defense industry and the wide and targeted use of Identification and combat drones by the Azerbaijan Army with an average of 4.87 has had the greatest effect on the superiority of the Republic of Azerbaijan Army.

    Keywords: : Karabakh Region, Karabakh War, Military Geography, Republic of Azerbaijan, Armenia