فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی بین المللی - پیاپی 56 (تابستان 1401)

نشریه تحقیقات حقوقی بین المللی
پیاپی 56 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدیه وجدانی فخر، شهرداد دارابی*، علی نجفی توانا صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    از نیمه دوم سده بیستم جرم شناسان دیدگاه های خود را پیرامون بزه تغییر داده و بزه را امری فراتر از بزهکار در نظر گرفتند و در این راستا بزه دیده را نیز مطمح نظر قرار دادند. هدف از این تحقیق، تبیین بزه دیدگی زنان با تاکید بر نظریات جرم شناختی و بزه دیده شناختی می باشد و نظریه های انتخاب عقلانی یا گزینش خرد بنیاد، فعالیت های روزمره و سبک زندگی به عنوان نظریه های فرصت های جرم شناخته می شود و نظریه شتاب دهندگی یا نقش آفرینی بزه دیده در رخداد جرم به عنوان نظریه بزه دیدگی صرف در خصوص جرایم ارتکابی علیه زنان تبیین می گردد که در این مقاله این نظریات به عنوان مهم ترین مبنا برای تبیین رخداد جرایم علیه ایشان به کار می رود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    براساس نظریه شتاب دهندگی، بزه دیده در فرآیند ارتکاب رفتار مجرمانه نقش دارد و به اعتبار این نقش، بزه دیده مستحق سرزنش است و کنش های بزه دیده از قبیل سن، جنس به عنوان ویژگی های اولیه ای است که می تواند وی را آماج ارتکاب جرم قرار دهد، تاثیرپذیری بزه دیده از اوضاع و احوال پیرامونی و قرار گرفتن وی در موقعیت هایی که شرایط تصمیم گیری بهینه را برای وی دشوار می سازد، می تواند در پرتو شتاب دهندگی کنش پذیرانه مورد تدقیق قرار گیرد؛ اما صرف نظر از نقش تحریک گر یا تسهیل گر و یا سبک زندگی، زنان شایسته بهره مندی از حمایت های فرق گذار به دلیل ویژگی های آسیب پذیری شان می باشند و نظریه های فرصت علاوه بر اذعان به این امر که فرصت های جرم می توانند به حوزه های گوناگون تعلق داشته باشند، ادعا می کند که عامل های مربوط به فرصت ها در حوزه های گوناگون با یکدیگر هم کنشی دارند.

    کلیدواژگان: بزه دیده شناسی، جرم شناسی، نقش آفرینی بزه دیده، زنان
  • امیر شاکری، محمدرضا شادمان فر*، حسن پوربافرانی صفحات 17-41
    زمینه و هدف

    قرار داشتن تاسیسات نفتی ثابت واقع در منطقه فلات قاره در خارج از قلمرو حاکمیت دولت ساحلی، محدودیت هایی را در زمینه حمایت کیفری از آنها ایجاد می نماید. در این مقاله با بهره گیری از اسناد بین المللی و قواعد مربوط به اجرای برون مرزی قوانین کیفری، ظرفیت های حقوق داخلی در زمینه حمایت کیفری از این تاسیسات مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس به بررسی این امر می پردازیم که در مقررات چه حمایت کیفری از سکوهای نفتی ثابت واقع در منطقه فلات قاره انجام گرفته است؟

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    اگرچه عرف بین الملل، سازوکارهای لازم را جهت اعمال صلاحیت کیفری بر این تاسیسات در قالب پروتکل موسوم به مقابله با اعمال غیرقانونی علیه امنیت سکوهای نفتی ثابت در منطقه فلات قاره الحاقی به کنوانسیون مقابله با اعمال غیرقانونی علیه ایمنی دریانوردی مصوب 1988 رم پیش بینی نموده اما به رغم پیوستن کشورمان به این پروتکل و تاکید آن به مقابله کیفری با اعمال مندرج در پروتکل از سوی کشورهای عضو، هیچ گونه اقدامی در خصوص جرم انگاری این اقدامات در حقوق کیفری ما صورت نگرفته و امکان استفاده از ظرفیت آن در حمایت کیفری از این تاسیسات سلب گردیده است. همچنین به دلیل عدم پیش بینی این تاسیسات در مصادیق صلاحیت واقعی اعمال قانون مجازات اسلامی و نبود قانون خاص دیگر در این زمینه، در حال حاضر حقوق کیفری ما در زمینه حمایت از این تاسیسات با خلا قانونی روبروست و صرفا با توسل به عمومات قانونی می توان از آنها حمایت نمود.

    کلیدواژگان: صنایع نفت و گاز، صلاحیت کیفری، قلمروی حاکمیت، جرایم تروریستی، کنوانسیون های بین المللی
  • علیرضا دودانگه، مریم آقائی بجستانی*، رضا زیاری صفحات 43-62
    زمینه و هدف

    امروزه بروز و گسترش مفاسد کلان اقتصادی در کشور با ابعاد کلان و عناوین مجرمانه متعدد از طریق رسانه های جمعی به خصوص در فضای مجازی خبرساز شده و فضای روانی جامعه را ملتهب می سازد؛ بنابراین برای پیشگیری و مبارزه با این پدیده شوم، علت شناسی بروز مفاسد اقتصادی اولین و مهم ترین گام محسوب می گردد و به طور قطع دستگاه های متولی و مسیول در امر پیشگیری و مبارزه با مفاسد اقتصادی می توانند با آگاهی از علت های به وجود آورنده فساد های اقتصادی، اقدامات اساسی و موثری برای مواجهه با این معضل به عمل آورند.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    دلایل متعددی از بعد فردی، فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای بروز فسادهای کلان اقتصادی می توان احصاء نمود و هم چنین مواردی نظیر آموزش و ارتقاء سطح آگاهی عمومی، نقش نهادهای مدنی در پیشگیری از مفاسد کلان اقتصادی، تجهیز رسانه ای و تدوین کدهای رفتاری از جمله راهکارهای پیشگیری اجتماعی از مفاسد کلان اقتصادی است که در کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارز با فساد مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مفاسد کلان اقتصادی، پیشگیری اجتماعی، کنوانسیون مریدا، تجهیز رسانه ای، کدهای رفتاری
  • پیمان حاج محمودعطار، بتول پاکزاد*، فتح الله رحیمی صفحات 63-81
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق بررسی قاعده تشهیر در حقوق اسلام و حقوق غرب از منظر هزینه های دولتی و دادرسی است. امروزه در سیاست کیفری تقنینی، اقتصاد جرم از موضوعات مهم مورد توجه می باشد و باید هزینه های جرم انگاری و کیفر انگاری و روش های کم هزینه تر برای مبارزه با جرم مورد توجه قرار گیرد. یکی از تدابیر کیفری که در همه نظام های حقوقی اعم از حقوق اسلامی و حقوق غرب وجود داشته، علنی کردن جرایم ارتکابی بزهکاران به ویژه، مرتکبین جرایم علیه اموال دولتی و عمومی یا سلب امنیت و آسایش عمومی است. در حقوق اسلام و حقوق غرب به این امر، اجرای قاعده تشهیر اطلاق می شود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    قاعده تشهیر در کاهش هزینه های جرم از دیدگاه فقه اسلامی، حقوق ایران و حقوق غرب مورد تحقیق تطبیقی قرار گرفته است و دستاوردها حاکی از آن است که در بسیاری از موارد اشخاصی که مستعد ارتکاب بزه می باشند با مشاهده علنی شدن مجازات محکومین، از ارتکاب جرم صرف نظر کرده اند و تشهیر اجرای مجازات موجب کاهش ارتکاب جرایم و پیشگیری بسیاری از انواع آنها شده است.

    کلیدواژگان: تشهیر، هزینه جرم، مجازات، پیشگیری از جرم
  • سید سجاد خالویی تفتی*، رضا آقاعباسی، رضا شمسی صفحات 83-103
    زمینه و هدف

    با توجه به جامعیت دین اسلام و ظرفیت احکام دینی و فقهی در خصوص امکان صدور احکام متناسب و با تاثیرپذیری از مقتضیات زمان و مکان در زمینه مسایل مورد نیاز جامعه و حتی مسایل مستحدثه و انطباق احکام دینی امروزه ضروری است. موضوع سرمایه گذاری خارجی بیش از پیش مورد مطالعه قرار گیرد؛ به همین دلیل در این پژوهش تلاش و هدف این است تا در حد امکان که به جایز بودن فعالیت سرمایه گذاری خارجی و عدم تخریب محیط زیست با توجه به قواعد فقهی و اسلامی استناد می شود؛ به تاثیر سرمایه گذاری خارجی در تخریب محیط زیست که با اصول فقهی و دینی کشور ما مخالف است نیز پرداخته شود؛ بنابراین ضرورت انجام این تحقیق نیز ارایه راهکارهای حقوقی لازم برای کاهش و عدم اثرات منفی سرمایه گذاری خارجی بر محیط زیست است تا از این طریق گامی موثر در جهت مدیریت سرمایه گذاری خارجی با حفظ ملاحظات زیست محیطی برداشته شود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    با توجه به اهمیت سرمایه های خارجی و تاثیر آن بر وضعیت محیط زیست در دهه های اخیر بر آن شدیم، ابتدا موضع شریعت اسلام در مورد سرمایه گذاری خارجی و همچنین تحولات حادث در محیط زیست با استناد به منابع فقهی مورد مداقه قرار دهیم و سپس تاثیر سرمایه گذاری خارجی را در تخریب محیط زیست و راهکارهای پیشنهادی مورد تبیین و تحلیل حقوقی قرار دهیم تا از این طریق گامی موثر در جهت تعادل حفظ محیط زیست و جریان سرمایه گذاری خارجی با توجه به مبانی فقهی و حقوقی برای کشورمان برداشته شود.

    کلیدواژگان: مبانی فقهی، قاعده لاضرر، اقتصاد اسلامی، سرمایه گذاری خارجی، محیط زیست
  • نوید دیلمی معزی، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 105-127
    زمینه و هدف

    توسعه و گسترش علوم رایانه ای و تمایل روزافزون به استفاده از آن، گذشته از ایجاد تحول یا انقلاب فناوری در جهان، شرایط و بستری مساعد برای ظهور جرایم در فضای مجازی را نیز فراهم آورده است و گسترش آن سبب ایجاد خسارات گوناگون در جوامع گردیده است. پژوهش حاضر بر آن است در جهت پیشگیری و مقابله با این جرایم و خسارات ناشی از آنها و چگونگی تدوین سیاست های جنایی پیرامون جرایم رایانه ای در دو بستر سیاست جنایی تقنینی ایران و اتحادیه اروپا بپردازد تا با عنایت به پیشگامی این اتحادیه در مبارزه با جرایم فضای سایبر و تدوین یک نظام کارآمد سیاست کیفری از تجربیات آنان نیز در رفع ضعف ها و خلاهای موجود در سیاست جنایی کشور در برخورد با جرایم رایانه ای بهره ببرد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش بیانگر آن است که قوت و همبستگی طیف سیاست های کیفری اتخاذ شده در اتحادیه اروپا با توجه به سابقه و قدمت تقنین و مقابله با جرایم فضای سایبر، نسبت به فضای نظام کیفری ایران بیشتر و عمیق تر است. سیاست جنایی تقنینی ایران با تکیه بر سیاست کیفری و فاصله گرفتن از تدابیر پیش گیرنده غیرکیفری و اتخاذ نکردن تدابیر پیش گیرنده وضعی و اجتماعی از جرم و عدم درک صحیح قانون از این گونه جرایم یا عدم توان پیش بینی انواع جرایم نوظهور در آینده و وجود فرهنگ استفاده غلط از فضای سایبری از علل اصلی ناکارآمدی سیاست جنایی ایران می باشد.

    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، سیاست جنایی تقنینی، شورای عالی فضای مجازی، اتحادیه اروپا
  • محمود محمدی جرجافکی، روح الله افضلی گروه*، مجید خزاعی صفحات 129-150
    زمینه و هدف

    در فقه اسلامی تصریحی در مورد مسیولیت کیفری دولت به عنوان شخص حقوقی وجود ندارد و صرفا در آثار برخی فقهای عظام مباحثی در باب اثبات شخصیت حقوقی نهادهایی همچون وقف، بیت المال و دولت ذکر شده است؛ لکن با استفاده از منطق استنباط، می توان دلایل متقنی با پشتوانه فقهی مستحکم برای این موضوع ارایه نمود. نگارندگان در این مقاله در پی پاسخ گویی به این مساله هستند که انتصاب مسیولیت کیفری به دولت ها بر کدام مبانی فقهی استوار است؟

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    نگارندگان ضمن گونه شناسی جرایم دولتی و بیان پذیرش شخصیت حقوقی دولت در فقه اسلامی و همچنین پذیرش قابلیت انتساب مسیولیت کیفری به دولت ها، به مبانی فقهی عام نظیر کتاب و سنت و مبانی فقهی خاص شامل قاعده التعزیر لکل عمل محرم، عاقله الامام، قایم مقامی دولت، قاعده مصلحت، قاعده لایبطل دم امرء مسلم، مسیولیت ناشی از رفتارشخص غیر، قاعده حفظ نظام، عدالت کیفری و در نهایت سیره عقلا پرداخته اند و نتایج پژوهش موید این مطلب هستند که مسیولیت کیفری دولت ها-که در تحولات قوانین کیفری بعد از سال 1392 تقنین شده اند- از منظر فقه اسلامی نیز دارای اعتبار و مشروعیت است.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری دولت ها، جرایم دولتی، اشخاص حقوقی، فقه حکومتی، قواعد فقهی
  • شهاب الدین قاسمی، زینب پورخاقان شاهرضایی*، لیلا رئیسی صفحات 151-171
    زمینه و هدف

    تاثیر قوانین بین المللی بر نظام هنجاری حقوق داخلی کشورها به خصوص در عرصه حقوق از جمله مسایل میان رشته ای و مهمی است که امروزه محل بحث و چالش است. در نظام حقوق داخلی موانعی نظیر اصالت دادن به نسبت گرایی فرهنگی و طرفداری از فرهنگ و نظام خاص حقوقی مانعی در این راه یعنی نفوذ قوانین و مقررات بین المللی بر عرصه حقوق داخلی می باشد. بخش های مختلف یک نظام منسجم حقوقی و قضایی همچنان که در حقوق داخلی وجود دارند در نظام حقوق بین الملل نیز به گونه ای دیگر قابل مشاهده اند. در نظام حقوقی ایران بسیاری از ارزش های حقوق بین الملل از سال های دور تاکنون بر تصویب و تغییر قوانین شکلی و ماهوی موثر بوده است.

    روش

    روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد.

    یافته ها و نتایج

    پرسش اصلی تحقیق آن است که جهانی شدن حقوق بشر چه آثاری در نظام حقوقی ایران دارد؟ فرضیه نگارنده آن است که مولفه های حقوق بشری به عنوان نرم ها یا هنجارهای حقوق بین الملل شکلی جهانی یافته و اگر نه قوانین اساسی، اما نظام داخلی و به ویژه حقوق بشر کشورها را متاثر از خود ساخته اند. در مجموع می توان گفت نظام های حقوق داخلی در مقابل پاره ای از ارزش ها و هنجارهای بین المللی چاره ای جز فروآوردن سر تسلیم ندارند و در مقابل دسته ای دیگر حق الحاق و پیوستن به معاهده خاص را دارند.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، جهانی شدن، حقوق بشر، حقوق بین الملل عمومی
  • هادی روستا، سید جعفر هاشمی باجگانی*، امیرمحمد صدیقیان صفحات 173-196
    زمینه و هدف

    امروزه تجار در مبادلات بین المللی خود اغلب از عقد بیع استفاده می نمایند که گاهی از سوی یکی از طرفین نقض می گردد و به ناچار برای جبران خسارت بایستی از روش های جبران در نظام های مختلف دنیا بهره برد. در این راستا جبران خسارات قراردادی به صورت کامل در اغلب سیستم های حقوقی و اسناد بین المللی که شامل اصول قراردادهای اروپایی و اصول قراردادهای تجارتی بین المللی و همین طور کنوانسیون بیع بین المللی کالا می باشد مورد پذیرش قرار گرفته است، ولی در ایران همچنان از قواعد حقوقی موضوعه داخلی در مواقع لزوم استفاده می شود که این امر موجب چالش های حقوقی در این خصوص شده است.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد در قواعد حقوقی موضوعه آن چنان که باید اصول اسناد بین الملل مورد اهمیت در تقنین قوانین و اصول حاکم بر قراردادها از حیث پیش بینی نقض و اعمال فسخ و نهایتا جبران خسارت قرار نگرفته است؛ چرا که بررسی و تحلیل ارزیابی جبران خسارت ناشی از نقض قرارداد در حقوق ایران در مقایسه با اسناد بین المللی حاکی از ضعف نظام حقوقی ایران می باشد درنتیجه لزوم به کارگیری نظام قضایی ایران از اصول و اسناد بین المللی و قواعد حقوقی حاکم بر قراردادها در راستای تعاملات تجاری و اقتصادی در سطح بین الملل و جبران خسارات ناشی از نقض قرارداد امری لازم می باشد.

    کلیدواژگان: اسناد بین الملل، پیش بینی نقض قرارداد، جبران خسارت، فسخ قرارداد، قواعد حقوقی
  • سید میلاد علیزاده جواهری، عباس شیخ الاسلامی*، جعفر کوشا صفحات 197-221
    زمینه و هدف

    حقوق بشردوستانه مجموعه ای از قواعد عرفی بین المللی است که ناظر بر رفتار قوای متخاصم در منازعات مسلحانه می باشد و به نوعی جایگزین مفهوم حقوق جنگ گردیده است. رعایت حقوق بشردوستانه بدون در نظر گرفتن رنگ، نژاد، زبان و مذهب از یک سو این شاخه حقوقی را دارای ماهیت حقوق بشری می گرداند و از دیگر سو با انعقاد کنوانسیون های مختلف ماهیت حقوق بین المللی خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر بررسی چالش ها و موانع جرم انگاری و کیفر جنایات ناقض حقوق بشردوستانه در قلمرو نظام کیفری ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در مسیر فرآیند یکسان سازی حقوقی نظام های داخلی و بین المللی، برخی چالش ها در حوزه جرم انگاری جنایات ناقض حقوق بشردوستانه و پاسخ های کیفری در ابعاد خارجی و داخلی و در محورهای تقنینی، قضایی و اجرایی موجود است. چالش ها عمدتا ریشه در ابعاد سیاسی، مبنایی، عقیدتی، حقوقی و ساختاری دارند که گاها با یکدیگر تقابل پیدا نموده و فرایند ادغام قواعد بین المللی را در نظام حقوقی داخلی دشوار می سازند. احصاء جرایم و تدوین حقوق کیفری بشردوستانه، تدوین قانونی خاص در جهت حمایت از زنان و کودکان در هنگام صلح و جنگ و تدوین پاسخ های کیفری متناسب و عادلانه با بهره گیری از اجتهاد پویا در فقه شیعه توام با توجه به قاعده حرمت تنفیر از دین و همچنین اصلاح ساختارهای قضایی از جمله راهکارهای اساسی در جهت برون رفت از چالش ها می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، حمایت کیفری از زنان، حمایت کیفری از کودکان، جنایات ناقض حقوق بشر
  • حسین ملکشاهی، فرید آزادبخت*، هنگامه غضنفری صفحات 223-241
    زمینه و هدف

    اساسا شورای امنیت به موجب منشور، رکنی خاص گرا یا وضعیت گرا است، به عبارت دیگر دولت های عضو از آن رکن خواسته اند که نسبت به وضعیت یا اختلاف خاص از خود واکنش نشان دهد. با این حال پس از جنگ سرد، گهگاه شورا قطعنامه هایی صادر نمود که هدف آن نه حل وفصل اختلاف موجود بین دو یا چند عضو است و نه وضعیتی که صلح و امنیت بین المللی را به مخاطره افکند، بلکه هدف اصلی پیشگیری از تهدید صلح و یا دیپلماسی و صلح سازی پیشگیرانه می باشد. در حقیقت این دسته از قطعنامه ها مخاطب مشخصی مثل زنان و کودکان دارند.

    روش

    مقاله حاضر می کوشد، تا به شیوه توصیفی- تحلیلی به تبیین قطعنامه های مذکور بپردازد.

    یافته ها و نتایج

    مشخص نمودن این که قطعنامه های مزبور به دنبال حل یک موضوع مرتبط با یک وضعیت خاص نمی باشند، بلکه غایت آنها حل موضوع و مشکلی است که در جامعه بین المللی در حال گسترش است و تکرار یا افزایش تعداد موارد آن می تواند بر صلح و امنیت بین المللی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، حاکمیت قانون، حقوق بشر، زنان، کودکان، قطعنامه
  • رسول یزدانی، منوچهر توسلی نائینی*، مسعود راعی صفحات 243-258
    زمینه و هدف

    دیوان عدالت اداری را می توان یکی از سازو کارهای کنترلی و نظارتی مهم جلوگیری از نقض قانون اساسی برشمرد. در این میان نقش رییس دیوان عدالت اداری از اهمیت بسزایی برخوردار است. بر این اساس در این پژوهش به این امر می پردازیم که چه بایسته های فقهی و قانونی برای تصدی ریاست دیوان عدالت اداری در نظام حقوقی ایران وجود دارد؟ در این راستا نگاهی نیز به قانون فرانسه خواهم داشت.

    یافته ها و نتایج

    برای تصدی ریاست دیوان عدالت اداری بر طبق مر و نص قانون، تنها شرط لازم، سابقه قضایی بیش از 27 سال است. در کنار این شرط، وصف دیگری در متون قانونی مطرح نشده است. اما در سپردن صلاحیتها و بیان شرح وظایف ریاست این دیوان، بنظر می رسد تصویری که قانون گذار از ریاست دیوان در ذهن داشته است، علاوه بر تبحر حقوقی و قضایی، تخصص فقهی و مدیریتی را نیز در خود جای می دهد. این مقاله با بررسی متون قانون از جمله آیین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری، قانون نظام هماهنگ پرداخت و قانون مدیریت خدمات کشور، و نیز با تفسیر ماهوی از اصل حاکمیت قانون، در کنار استفاده از قواعد و اصول فقهی همچون قاعده منع تقدیم افضل بر فاصل، به این نتیجه می رسد که سکوت قانون در بیان شرایط فقهی و مدیریتی لازم برای ریاست دیوان عدالت اداری، از الزام در نظر گرفتن این صفات برای انتصاب افراد به این منصب نمی کاهد.

    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، ریاست دیوان عدالت اداری، اوصاف و صلاحیت های ریاست دیوان عدالت اداری
  • شمسی فشخورانی، طاهره سلیمی، طاهره سادات نعیمی صفحات 259-276

    سرمایه های طبیعی و ساختاربندی قانونی بر مبنای گزار های فقهی و حقوقی از کاربست های قابل توجه در جهت حفظ منابع و تامین منافع عامه و آحاد کشورهاست. منابع ارزشمندی مانند نفت و گاز نیز در قالب این سرمایه ها قرار می گیرد. همچنین انفال به عنوان یکی از مهمترین سرمایه های ملی محسوب می شود. پژوهش حاضر با بررسی اسناد و مدارک فقهی و حقوقی به تبیین ساختار هرم قانونگذاری مالکیت نفت و گاز همچنین ترابط آن با مقوله انفال، فی و دیگر مقوله های اموال عامه در فقه است. در ساختار قانونگذاری می توان منابع نفت و گاز را به انفال در قالب بندی قانون آن الحاق نمود که بر اساس ضابطه یا ملاک عقلی(از قبیل: سیره. اطلاق ادله بیانگر فرآیند احیاء. خلاف مقتضای مالکیت خصوصی بودن مقوله انفال و...) و ملاک نقلی(منطوق و مفهوم آیات و روایات ناظر به آن) قابلیت وضع. تنفیذ و اجرا دارد.

    کلیدواژگان: هرم قانونگذاری، مالکیت نفت و گاز، انفال، توسعه پایدار، عدالت بین نسلی
  • مجید صفوی، صالح یمرلی، چمران رفیعی پور صفحات 277-296
    زمینه و هدف

    از نقض تعهدات قراردادی با عنوان مسیولیت قراردادی یاد می شود که در مسیولیت قراردادی فعل زیانبار غالبا بصورت ترک فعل مانند تاخیر یا عدم اجرای تعهد یا نقض اجرا می باشد. هرگاه در نتیجه تاخیر یا عدم اجرای قرارداد و پیمان شکنی یک طرف به طرف دیگر خسارت برسد، متخلف باید آن را جبران کند. این امرنه تنها در مقررات داخلی بلکه در کنوانسیون بیع بین المللی کالا نیز مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس در این مقاله به بررسی این امر می پردازیم که خسارت تاخیر در اجرای تعهدات قراردادی از چه معنا و مفهومی برخوردار بوده و در نظام حقوقی ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا از چه جایگاهی برخوردار است؟

    یافته ها و نتایج

    هرگاه نقض قرارداد ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر در اجرای تعهد از ناحیه یکی از طرفین قرارداد موجب خسارت به طرف دیگر شود، وی حق مطالبه و جبران خسارت را دارد. این حق مطالبه خسارت جدای از سایر طرق جبرانی نظیر اجرای اجباری و فسخ قرارداد است. در خصوص شرایط خسارت تاخیر در اجرای تعهدات قراردادی در قانون ایران به مواردی چون اثبات تقصیر، قابل پیش بینی بودن و احراز رابطه سببیت توجه می گردد. از منظر کنوانسیون بیع بین المللی کالا و اصول قراردادهای تجاری بین المللی، هدف جبران خسارت، قرارگرفتن زیاندیده در موقعیت اجرای قرارداد است و بر این مبنا «نظریه جبران کامل خسارت» پذیرفته شده که بر اساس آن، زیان دیده علاوه بر زیان های وارده، هرگونه است.

    کلیدواژگان: تعهدات قراردادی، مسئولیت قراردادی، نقض تعهدات قراردادی، کنوانسیون بیع بین المللی کالا، خسارت
|
  • Mahdiyeh Vejdani Fakhr, Shahrdad Darabi *, Ali Najafi Tavana Pages 1-15
    Field and Aims

    From the second half of the twentieth century, criminologists changed their views on crime and considered crime as something beyond the offender, and in this regard, the victim was also considered. The purpose of this study is to explain the victimization of women with emphasis on criminological and victimological theories. And theories of rational choice, routin activities and lifestyle are known as theories of crime opportunities, and the theory of victim precipitation is defined as the victimilogical theory. In this article, these theories are used as the most important basis for victimization of women.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    According to the theory of victim precipitation, the victim has a role in the process of committing criminal behavior, and according to this role, the victim deserves blame, and the victim's actions, such as age, gender, are the primary characteristics that can make her a target for crime. her position in situations that make it difficult for her to make optimal decision.. But regardless of their role as provocateurs or facilitators or lifestyles, women deserve differential support because of their vulnerability characteristics. And opportunity theories, in addition to acknowledging that crime opportunities can belong to different domains, claim that opportunity factors interact in different domains.

    Keywords: victimology, victim precipitation, criminology, Women
  • Amir Shakery, M. Shadmanfar *, Hasan Poorbafrani Pages 17-41
    Field and Aims

    The location of fixed oil facilities located in the continental shelf area outside the territorial jurisdiction of the coastal state creates limitations in the field of criminal protection for them. In this article, by using international documents and rules related to the cross-border implementation of criminal laws, the capacities of domestic laws in the field of criminal protection of these facilities have been examined. Based on this, we are going to investigate what criminal protection has been done in the regulations of the fixed oil platforms located in the continental shelf area?

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    Although the international custom has established the necessary mechanisms to apply criminal jurisdiction over these facilities in the form of the so-called Protocol to Combat Illegal Acts against the Safety of Fixed Oil Platforms in the Continental Shelf Region, an addendum to the Convention against Illegal Acts against Maritime Safety approved by Rome in 1988, but despite our country's accession to this protocol and its emphasis on criminal countermeasures against the act contained in the protocol by the member countries, no action has been taken regarding the criminalization of these acts in our criminal law and the possibility of using Its capacity in criminal protection has been taken away from this facility. Also, due to the lack of provision for these facilities in the cases of the actual jurisdiction of applying the Islamic Penal Code and the absence of any other specific law in this field, currently our criminal law in the field of protecting these facilities is facing a legal gap and only by resorting to legal generality. You can support them.

    Keywords: oil, gas industries, criminal jurisdiction, jurisdiction, terrorist crimes, International Conventions
  • M .Bejestani *, Reza Ziyari Pages 43-62
    Field and Aims

    Today, the emergence and spread of macro-economic corruption in the country with large dimensions and numerous criminal titles has become news through mass media, especially in the virtual space, and inflames the psychological atmosphere of the society. Therefore, to prevent and fight against this sinister phenomenon, the etiology of economic corruption is considered the first and most important step, and the responsible institutions in the prevention and fight against economic corruption can definitely know the cause. The causes of economic corruption should take basic and effective measures to deal with this problem.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    several reasons from the individual, cultural and social, political and economic dimensions for the occurrence of macroeconomic corruption can be counted, as well as things such as education and raising the level of public awareness, the role of civil institutions in preventing macroeconomic corruption, Equipping the media and developing codes of conduct are among the solutions for social prevention of macro-economic corruptions, which are emphasized in the United Nations Convention on Combating Corruption.

    Keywords: Macroeconomic corruption, social prevention, Merida convention, media equipment, codes of conduct
  • Peyman Haj Mahmoud Attar, Batul Pakzad *, Fethullah Rahimi Pages 63-81
    Field and Aims

    The purpose of this research is to investigate the rule of publicity in Islamic law and Western law from the perspective of government and legal costs. Today, in legal criminal policy, the economy of crime is one of the important issues, and the costs of criminalization, criminalization, and method should be considered. Less expensive ways to fight crime should be considered. One of the criminal measures that exist in all legal systems, both Islamic law and Western law, is to make public the crimes committed by criminals, especially those who commit crimes against state and public property or deprivation of public safety and comfort. In Islamic law and Western law, this is called the implementation of the rule of publicity.

    Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    The rule of publicity in reducing the costs of crime has been subjected to comparative research from the perspective of Islamic jurisprudence, Iranian law and Western law, and the findings indicate that in many cases, people who are prone to commit crimes by observing the punishment of the convicted are made public. have given up committing crimes, and publicizing the execution of punishments has reduced the commission of crimes and prevented many of their types.

    Keywords: publicity, cost of crime, punishment, Crime Prevention
  • Seyed Sajjad Khaloei Tafti *, Reza Aqaabbasi, Reza Shamsi Pages 83-103
    Background and Aim

    In this research, the aim and goal is to refer to the permissibility of foreign investment activities and non-destruction of the environment according to the jurisprudential and Islamic rules; The effect of foreign investment in the destruction of the environment, which is contrary to the jurisprudential and religious principles of our country should also be addressed; Therefore, it is necessary to conduct this research to provide the necessary legal solutions to reduce and eliminate the negative effects of foreign investment on the environment, so that an effective step can be taken to manage foreign investment while maintaining environmental considerations.

    Method

    In this research, analytical and descriptive methods have been used.

    Findings and Results

    Considering the importance of foreign investment and its impact on the environment in recent decades, we decided to first examine the position of Islamic law on foreign investment and developments in the environment with reference to jurisprudential sources and then Explain and analyze the impact of foreign investment on environmental degradation and the proposed solutions in order to take an effective step towards balancing the environment and the flow of foreign investment according to the jurisprudential and legal principles for our country.

    Keywords: Jurisprudential principles, Harmless Rule, Islamic Economics, Foreign Investment, environment
  • Navid Deylami Moezi, Mahdi Esmaeili *, Hassan Hajitabar Pages 105-127
    Background and Aim

    The development and expansion of computer science and the growing desire to use it, in addition to creating a technological revolution in the world, has also provided favorable conditions and context for the emergence of crime in cyberspace and its expansion has caused various damages in Communities have become. The present study intends to prevent and deal with these crimes and the damages caused by them and how to formulate criminal policies on cybercrime in the context of the legislative criminal policy of Iran and the European Union in order to take the lead of this union in the fight against crime. Cyberspace and the development of an efficient criminal policy system can also benefit from their experiences in eliminating the weaknesses and gaps in the country's criminal policy in dealing with cybercrime.

    Method

    The present study is written by descriptive-analytical method.

    Findings and Results

    The study indicates that the strength and correlation of the range of criminal policies adopted in the European Union, given the history and antiquity of legislation and the fight against cybercrime, is greater and deeper than the Iranian penal system. Iran's legislative criminal policy based on criminal policy and distancing itself from non-criminal preventive measures and not adopting situational and social preventive measures of crime and lack of proper understanding of the law inability to predict emerging crimes in the future and the culture of misuse of space Cyber ​​is one of the main reasons for the inefficiency of Iran's criminal policy.

    Keywords: cybercrime, Legislative criminal policy, Supreme Council of Cyberspace, European Union
  • Mahmood Mohamadi Jorjafaki, Ruhollah Afzali Goroh *, Majid Khazaei Pages 129-150
    Background and Aim

    In Islamic jurisprudence, there is no explanation about the criminal responsibility of the government as a legal entity, and only in the works of some great jurists, there are discussions about proving the legal personality of institutions such as waqf, treasury and government; However, using the logic of inference, solid reasons can be provided for this issue with strong jurisprudential support. In this article, the authors seek to answer the question of what jurisprudential basis is the attribution of criminal responsibility to governments?

    Method

    The present study has been compiled by descriptive-analytical method with library study.

    Findings and Results

    The authors, while typologizing government crimes and expressing the acceptance of the legal personality of the government in Islamic jurisprudence and also accepting the ability to assign criminal responsibility to governments, to general jurisprudential principles such as the book and tradition and specific jurisprudential principles including the rule of ta'zir The Deputy Prime Minister, the rule of expediency, the rule of invalidity, the responsibility for the conduct of another person, the rule of maintaining order, criminal justice and finally the morals have been discussed and the research results confirm that the criminal responsibility of governments - They have been legislated after 1392 - from the perspective of Islamic jurisprudence, it also has validity and legitimacy.

    Keywords: Criminal liability of governments, crimes of governments, Legal entities, government jurisprudence, Jurisprudential rules
  • Shabodin Qasemi, Zeinab Poor Khaghan Shah Rezaei *, Leila Raisi Pages 151-171
    Field and Aims

    The impact of international laws on the normative system of internal laws of countries, especially in the field of law, is one of the interdisciplinary and important issues that is the subject of debate and challenge today. In the internal legal system, obstacles such as giving authenticity to cultural relativism and favoring a specific culture and legal system are an obstacle in this way, that is, the influence of international laws and regulations on the field of domestic law. Different parts of a coherent legal and judicial system, as they exist in internal law, can also be seen in the international law system in a different way. In Iran's legal system, many values of international law have been effective on the approval and change of procedural and substantive laws.

    Method

    The research method is descriptive and analytical.

    Finding and Conclusion

    The main research question is what are the effects of the globalization of human rights on Iran's legal system? The author's hypothesis is that the components of human rights have found a global form as norms of international law. And although it could not affect the  constitution It has affected the internal system and especially the human rights of the countries It has affected the internal system and especially the human rights of the countries.

    Keywords: internationalization, Globalization, Human Rights, general international law
  • Hadi Roosta, Sjafar Hashemi *, A Sediqian Pages 173-196
    Field and Aims

    Today, businessmen in their international exchanges often use the contract of sale, which is sometimes breach by one of the parties, And inevitably, to compensate for the damage, compensation methods should be used in different systems of the world. In this regard, compensation for contractual damages has been fully accepted in most legal systems and international documents, which include the principles of European contracts and the principles of international commercial contracts, as well as the Convention on the International Sale of Goods But in Iran, internal legal rules are still used when necessary which has caused legal challenges in this regard.

    Method

    The present research was carried out with a descriptive analytical method.

    Finding and Conclusion

    The findings of the present research showed that the principles of international documents that are important in the enactment of laws and principles governing contracts in terms of anticipating violations and termination and finally compensation have not been included in the legal rules of the subject as it should be, because the review and analysis The assessment of damages caused by breach of contract in Iranian law compared to international documents indicates the weakness of Iran's legal system, as a result of the need for Iran's judicial system to apply international principles and documents and legal rules governing contracts in line with commercial and economic interactions at the international level. And compensation for damages caused by breach of contract is necessary.

    Keywords: nternational documents, Anticipation of breach of contract, compensation, termination of contract, legal rules
  • Seyed Milad Javaheri, Abbs Shekholeslami *, Jafar Kusha Pages 197-221
    Field and Aims

    Humanitarian law is a set of international customary rules that govern the behavior of hostile forces in armed conflicts and has somehow replaced the concept of the law of war. Observance of humanitarian rights regardless of color, race, language and religion, on the one hand, makes this branch of law have the nature of human rights And on the other hand, by concluding various conventions, it will have the nature of international law. The aim of the current research is to investigate the challenges and obstacles of criminalization and punishment of crimes that violate humanitarian rights in the territory of Iran's criminal system.

    Method

    The present research was done with descriptive and analytical method and using library resources.

    Finding and Conclusion

    The findings of the research indicate that in the process of legal unification of domestic and international systems, some challenges in the field of criminalization of crimes that violate humanitarian rights and criminal responses in external and internal dimensions and in legislative axes. , judicial and executive available. The challenges are mainly rooted in political, fundamental, ideological, legal and structural dimensions that sometimes conflict with each other and make the process of integrating international rules into the domestic legal system difficult. Statistics of crimes and compilation of humanitarian criminal laws, compilation of special laws to protect women and children during peace and war and compilation of appropriate and fair criminal responses by using dynamic inference in Shia jurisprudence, together with considering the rule of sanctity and rejection of religion and Also, reforming the judicial structures is one of the basic solutions to overcome the challenges.

    Keywords: Humanitarian rights, criminal protection of women, criminal protection of children, incomplete crimes, Human Rights
  • Hossein Malekshahi, Farid Azadbakht * Pages 223-241
    Background and Aim

    The Security Council is essentially a specific or status-oriented pillar under the Charter, in other words, the member states have asked that pillar to respond to a particular situation or dispute.However, in the aftermath of the Cold War, the Council occasionally issued resolutions aimed not at resolving disputes between two or more members or in a situation that endangered international peace and security, but at preventing threats to peace or diplomacy. Peace building is preventive. In fact, these resolutions have a specific audience, such as women and children.

    Method

    The present article tries to explain the mentioned resolutions in a descriptive-analytical way.

    Findings and Results

    Determining that these resolutions do not seek to resolve an issue related to a particular situation, but rather to resolve an issue and problem that is spreading in the international community and its repetition or increase in number can lead to peace and security. Be internationally influential.

    Keywords: Security, Rule of law, Human Rights, Women, Children, resolution
  • Rasoul Yazdani, Manouchehr Tavasli Naini, Masoud Raei Pages 243-258
    Field and Aims

    The Court of Administrative Justice can be considered one of the important control and monitoring mechanisms to prevent violations of the Constitution. In this, the role of the head of the administrative justice court is very important. Based on this, in this research, we will discuss what are the jurisprudential and legal requirements for the presidency of the Administrative Court in Iran's legal system. In this regard, I will also have a look at the French law.

    Method

    The present research was carried out with a descriptive analytical method.

    Finding and Conclusion

    According to the provisions of the law, the only necessary condition is a judicial experience of more than 27 years to be the head of the Court of Administrative Justice. Besides this condition, there is no other description in the legal texts. But in assigning the powers and describing the duties of the head of this court, it seems that the image that the legislator had in mind of the head of the court, in addition to legal and judicial expertise, also includes jurisprudence and management expertise.This article examines the legal texts, including the procedure and organization of the Administrative Court of Justice, the Law on the Coordinated Payment System and the Law on the Management of State Services, as well as the substantive interpretation of the principle of the rule of law, along with the use of jurisprudential rules and principles such as the rule of prohibiting if the Prevent better from taking precedence over good , comes to the conclusion that the law's silence in stating the jurisprudential and managerial conditions necessary for the presidency of the Administrative Court of Justice does not reduce the requirement to consider these qualities for appointing people to this position.

    Keywords: Administrative Court of Justice, Head of the Administrative Court of Justice, Characteristics, Qualifications of the Head of the Administrative Court of Justice
  • sh .Fashkhorani, t .salimi, ts. naimi. Pages 259-276

    One of the important issues in Islamic society is the natural capital of a society. Valuable resources such as oil and gas are also included in these funds. In addition, Anfal is considered as one of the most important national capitals on which many policies of the country's administration and economy depend. In addition, the principle of permanent sovereignty over natural resources means that countries with natural resources have the right to control, extract and sell natural resources in their territory. In the legislative structure, oil and gas resources can be connected to Anfal in the formulation of its law. This connection is based on rules or rational criteria (such as Sirah. The application of reasons indicating the process of reviving dead resources. It is against the requirements of private ownership of the category. Anfal, etc.) Moreover, the criterion of narration (the context and meaning of the verses and traditions related to it) the ability to establish. It is implemented.

    Keywords: Legislation pyramid, Oil, gas ownership, Anfal, Sustainable development, Intergenerational justice
  • Chamran Rafiepour, Majid Safavi, Saleh Yamerli Pages 277-296
    Field and Aims

    Violation of contractual obligations is referred to as contractual liability, and in contractual liability, the harmful action is often in the form of omission, such as delay or non-fulfillment of the obligation or breach of execution. If as a result of the delay or non-implementation of the contract and the breach of the contract by one party, the other party suffers damage, the violator must compensate it. This issue has been considered not only in domestic regulations but also in the International Sale of Goods Convention. Based on this, in this article, we will investigate what the meaning and concept of damages for delay in the implementation of contractual obligations is, and what position does it have in Iran's legal system and the Convention on the International Sale of Goods?

    Method

    The present research was carried out with a descriptive-analytical method.

    Finding and Conclusion

    If the breach of contract caused by the non-fulfillment of the obligation or the delay in the fulfillment of the obligation by one of the parties to the contract causes damage to the other party, he has the right to claim and compensate for the damage. This right to demand damages is separate from other compensation methods such as forced execution and termination of the contract. Regarding the conditions of damages for delay in the implementation of contractual obligations in Iranian law, attention is paid to such things as proof of fault, foreseeability and establishing the relationship of causation. From the point of view of the Convention on the International Sale of Goods and the principles of international commercial contracts, the purpose of compensation is to put the injured party in the position of performing the contract, and on this basis, the "theory of full compensation" has been accepted, according to which, the injured party, in addition to the losses incurred, He can also claim any benefits he is deprived of.

    Keywords: contractual obligations, contractual liability, violation of contractualobligations, international sale of goods convention, damage