فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 109 (تابستان 1401)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 109 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عسگر اکبری* صفحات 10-31
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور شناسایی وضعیت پژوهش های انجام شده در مورد کارآفرینی و درآمدزایی در کتابخانه های عمومی با محوریت اقتصاد خلاق انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه نظام مند است. جامعه آماری این مطالعه کلیه پژوهش های انجام شده در زمینه اقتصاد خلاق در کتابخانه های عمومی بود که در ارتباط با کارآفرینی و درآمدزایی در پایگاه های علمی گوگل اسکالر، لیز، ساینس دایرکت، امرالد، علم نت، مگیران، نورمگز و پایگاه استنادی جهان اسلام منتشر شده اند.

    یافته ها پژوهش

    برای مطالعه پژوهش های انجام شده تعداد 60 سند کارآفرینی و درآمدزایی یافت شد که تعداد پژوهش های کارآفرینی نسبت به درآمدزایی بیش از 3/2 برابر بود. در پژوهش ها از کارآفرینی و درآمدزایی به عنوان ایجاد فرصت های جدید برای تقویت حفط ارزش های خدمات فرهنگی- اجتماعی یاد شده است. موانع قانونی و اصول اخلاقی حرفه ای بزرگ ترین چالش رویکرد اقتصاد خلاق در کتابخانه های عمومی است که نیاز به راه حل اساسی برای رفع آنها دارد.  

    نتیجه گیری

    کتابخانه های عمومی همانند هر سازمانی برای دست یابی به اهداف تعیین شده نیاز به بودجه دارند، اما ما می دانیم منابع مالی آنها به دلیل رکود اقتصادی و افزایش هزینه ها ناکافی است. بنابراین، آنها برای جبران کسری بودجه و بهبود منابع مالی جهت ارایه خدمات عمومی، ناگزیر از کارآفرینی و درآمدزایی هستند. رویکرد اقتصاد خلاق ضمن اینکه ارزش افزوده ایجاد می کند با اصول اخلاقی و حرفه ای کتابخانه ها نیز سازگاری تام دارد.

    کلیدواژگان: درآمدزایی، کسب وکار، کارآفرینی خلاق، اقتصاد خلاق، مرور نظام مند
  • سولماز زرداری، هاشم عطاپور*، سودابه زارع دارابی صفحات 34-52
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی وضعیت خدمات کتابخانه های روستایی استان آذربایجان شرقی و کشف دیدگاه روستاییان نسبت به نقش کتابخانه ها در کاهش محرومیت اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی است که با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه‏ محقق ساخته انجام گرفت. پایایی پرسشنامه بر اساس مقدار آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مذکور برابر عدد 79/0 محاسبه و روایی آن توسط متخصصان تایید گردید. جامعه آماری این پژوهش کاربران 18 کتابخانه روستایی دایر در سطح استان آذربایجان شرقی است که تعداد آنها 43635 نفر است. از بین این افراد با توجه به جدول کرجسی مورگان 380 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل تی تک نمونه ای تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده انواع خدمات کتابخانه ای ارایه شده توسط کتابخانه های روستایی استان آذربایجان شرقی شناسایی شد. «دسترس پذیر کردن کتاب ها» نقشی است که بیشتر پاسخ دهندگان معتقدند کتابخانه های روستایی مربوطه آنها، آن را اجرا می کند. از سویی دیگر، بیشتر پاسخ دهندگان معتقد بودند که کتابخانه روستایی منطقه آنها در خصوص «اشاعه و امانت منابع و خدمات اطلاعاتی به زبان محلی» و «دسترس پذیر کردن منابع الکترونیکی و منابع اینترنتی»  نقش خود را ایفاء نمی کند. در ارتباط با موانع استفاده کاربران روستایی از کتابخانه های روستایی، «عدم تناسب خدمات ارایه شده با نیاز روستاییان» به عنوان بزرگ ترین مانع استفاده از کتابخانه های روستایی استان آذربایجان شرقی شناسایی شد. از دیدگاه کاربران روستایی، تاثیر کتابخانه های روستایی بر مولفه های «احساس شهروندی» و «رضایت از زندگی» در حد متوسط است. در حالی که تاثیر کتابخانه های روستایی بر مولفه های «عدم احساس بیگانگی اجتماعی» و افزایش «تعامل اجتماعی» اندکی بیشتر از متوسط است.

    اصالت

    بررسی چگونگی ایفای نقش کتابخانه های روستایی استان آذربایجان شرقی در ارایه خدمات اطلاعاتی و شناسایی دیدگاه کاربران کتابخانه های روستایی به تاثیر کتابخانه ها در کاهش محرومیت اجتماعی نوآوری این پژوهش به شمار می رود.

    کلیدواژگان: کتابخانه های روستایی، نظریه محرومیت اجتماعی، ارزیابی خدمات، استان آذربایجان شرقی
  • زهرا زارع، مهدیه میرزابیگی*، هاجر ستوده صفحات 54-68
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناخت تاثیر اعتماد بر رفتارهای اطلاع جویی مشارکتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، بنیادی، از حیث ماهیت داده ها، کمی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع  توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز در سال 1399 و نمونه پژوهش شامل 302 نفر دانشجویان دانشکده های مختلف بر مبنای جدول مورگان بود.

    یافته

    نتایج نشان داد تمایل به رفتار اطلاع جویی مشارکتی می تواند توسط متغیر اعتماد (5/40 درصد) پیش بینی شود. از بین زیرمولفه های اعتماد، زیرمولفه قابلیت اعتماد ادراک شده بیشترین تاثیر (9/32 درصد) را بر تمایل به رفتار اطلاع جویی مشارکتی داشت و بعد از آن رفتارهای همیارانه (8/31 درصد) و تمایل به اعتماد (9 درصد)، قرار می گیرند.

    اصالت

    با توجه به اهمیت نقش اعتماد در فعالیت های مشارکتی، تاکنون پژوهشی که نقش این مهم را در ارتباط با رفتارهای اطلاع جویی مشارکتی بررسی کرده باشد مشاهده نشد. نتایج پژوهش می تواند منجر به شناخت بیشتر عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای اطلاع جویی مشارکتی شود.

    کلیدواژگان: اطلاع جویی مشارکتی، قابلیت اعتماد ادراک شده، رفتارهای همیارانه، رفتارهای نظارتی، تمایل به اعتماد
  • منصور کوهی رستمی*، مجتبی جهانی فر صفحات 70-89
    هدف

    این پژوهش به منظور آماده سازی، بررسی کفایت ویژگی های روان سنجی و اعتبار سنجی پرسشنامه نگرش نسبت به خواندن ایساکسون و همکاران انجام شده است. پرسشنامه نگرش نسبت به خواندن تحصیلی توسط ایساکسون و همکاران در سال 2016 طراحی شده است.

    روش

    به منظور اعتبار سنجی این ابزار، شاخص های روایی ظاهری و محتوایی اندازه گیری شد، همچنین از تحلیل عاملی تاییدی به منظور بررسی روایی سازه استفاده گردید. برای تحلیل گویه های پرسشنامه  از مدل های چند ارزشی سوال- پاسخ و برای بررسی پایایی از شاخص آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    در توسعه  این ابزار، از سازه ای با سه عامل جداگانه استفاده شده است که عبارتند از: رفتارهای خواندن تحصیلی، خودکارآمدی در خواندن تحصیلی، و ارزشگذاری برای خواندن تحصیلی. روایی ظاهری گویه های پرسشنامه و تناسب آن با دانشجویان ایرانی مورد تایید قرار گرفت و همچنین بررسی روایی محتوایی نشان از  ارتباط منطقی بین گویه ها و عامل ها داشت. تحلیل عاملی تاییدی  برای این سه عامل نشان داد که این مدل سه عاملی ساختاری مناسب برای اندازه گیری نگرش به خواندن تحصیلی را ایجاد می کنند و برازش مناسبی بین این مدل پیشنهادی و داده های تجربی وجود دارد. گویه های این پرسشنامه ضمن داشتن برازندگی مطلوب با مدل های سوال پاسخ چند ارزشی، دارای قدرت تمیز مناسب در سطوح مختلف نگرشی افراد هستند. بررسی ضریب پایایی در این پرسشنامه نشان داد که هم عاملها به طور جداگانه و هم پرسشنامه به طور کلی در سطح مطلوبی از ثبات و پایایی قرار دارند.

    ارزش/اصالت

      بررسی های ما نشان داد در زبان فارسی ابزار مناسبی که بتواند به خوبی نگرش نسبت به خواندن تحصیلی را مورد سنجش قرار دهد وجود ندارد. بنابراین جای خالی ابزار ی مناسب در این حوزه به شدت مشاهده می شد. این ابزار می تواند برای استفاده در پژوهشهای آموزشی و  به منظور ارزیابی علل پیشرفت یا افت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان، و همچنین بررسی سبک های مطالعه و یادگیری آنها استفاده شود. شاخص ترین کاربرد  این ابزار بهره گیری از آن در آزمون ها سنجش توانایی خواندن در  ابتدای دوره های  بهبود خواندن در مدارس و دانشگاه ها یا سایر برنامه های مداخله ای آموزش خواندن است.

    کلیدواژگان: خواندن، نگرش نسبت به خواندن، خواندن تحصیلی، پرسشنامه، ایساکسون
  • منصوره فیض آبادی*، اسماعیل وزیری صفحات 92-112
    هدف

     این پژوهش با هدف کشف وضعیت کتابخانه های عمومی تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور از نظر ارایه خدمات به معلولان (جسمی-حرکتی، نابینایان و کم بینایان، ناشنوایان و کم شنوایان) انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی است که  به صورت مقطعی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کتابخانه های عمومی تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی تشکیل دادند که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه آمار توصیفی از نرم افزار SPSS 23 استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که از نظر ارایه خدمت به گروه های مختلف معلولان، 50 درصد کتابخانه ها به معلولان جسمی- حرکتی ارایه خدمات می کنند اما تنها 11% کتابخانه ها به ناشنوایان و کم شنوایان و %12 به نابینایان و کم بینایان، خدمات ارایه می دهند.  وضعیت کتابخانه های مورد بررسی، در هفت مقوله سیاست گذاری و بودجه، دسترس پذیری، امکانات و فضا، تبلیغات و توسعه خدمات خدمات،  خدمات و برنامه های جانبی، مجموعه منابع، نیروی انسانی، تجهیزات و فناوری های کمکی، از نظر میانگین پایین تر از حد متوسط بودند. در این میان، مقوله دسترس پذیری ساختمان و فضای فیزیکی کتابخانه ها، با میانگین 49/2 بالاترین و مقوله آموزش کارکنان با میانگین 49/1 در میان کتابخانه های عمومی کشور دارای پایین ترین میانگین بود. در گروه سیاست گذاری و بودجه، بالاترین میانگین به حمایت مدیران و مسیولان از ارایه خدمات به معلولان (78/2) تعلق داشته است. از نظر دسترس پذیری و فضای فیزیکی کتابخانه، 9/84% کتابخانه ها از نور مناسب و 7/7 % کتابخانه ها از سرویس بهداشتی مناسب برای معلولان (توالت فرنگی) برخوردار بودند. مهم ترین فعالیت انجام گرفته در کتابخانه های عمومی در بخش تبلیغ و توسعه خدمات، اطلاع رسانی فعالیت ها و برنامه های کتابخانه به روش های مختلف بوده است (میانگین 69/2). از نظر برنامه های جنبی، بیشترین فعالیت مربوط به ارایه برنامه های کتابخوانی، معرفی کتاب و مسابقات کتابخوانی بوده است (میانگین 38/2). از نظر مجموعه و منابع، بیشترین فعالیت صورت گرفته، فراهم کردن امکان دسترسی به فهرست کتاب ها به صورت اینترنتی با میانگین 99/3 بوده است. کتابخانه ها از نظر وجود کتابداران آموزش دیده، در شرایط مناسبی قرار نداشتند (میانگین 4/1). از نظر تجهیزات، مهم ترین تجهیزات موجود در کتابخانه ها، اسکنر بوده (2/61%) بوده است.

    اصالت و ارزش

    توجه کتابخانه ها به نیازها و انتظارات معلولان در زمینه خدمات و امکانات امری ضروری است. بررسی وضعیت کتابخانه های عمومی در زمینه ارایه خدمات به معلولان تاکنون با این حجم از گستردگی انجام نگرفته است. یافته های این پژوهش، می تواند راهگشای مسیولان، مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی به منظور ارایه خدمات بهتر این گروه از جامعه باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، معلولان، خدمات کتابخانه ای، ساختمان و تجهیزات کتابخانه، معلولان جسمی- حرکتی، نابینایان و کم-بینایان، ناشنوایان و کم شنوایان، ایران
  • احمد شعبانی، حمید پیرایش، سعید رجایی پور، مریم کشوری* صفحات 114-126
    هدف

    این پژوهش به کشف رابطه بین مدیریت دانش و یادگیری سازمانی در میان کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس پرداخته است.

    روش

    پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی-همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه ی کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس در سال 1400 (322 نفر) بود، که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 175 نفر کتابدار به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور جمع آوری نظرات افراد از پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش بکوویتز و ویلیامز (1999) و پرسشنامه یادگیری سازمانی بر اساس نظریه نیفه (2001) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 22 و از روش های آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، و در بخش آمار استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد بین کلیه مولفه های مدیریت دانش و یادگیری سازمانی در میان کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس رابطه معنا دار وجود داشت. در این میان، بیشترین همبستگی را ایجاد/تجمیع و سپس تسهیم با یادگیری سازمانی داشته اند (به ترتیب با ضریب همبستگی 900/0 و 898/0). همچنین نتیجه آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد 100% درصد واریانس بین مدیریت دانش و یادگیری سازمانی مشترک است و مولفه ایجاد/تجمیع قوی ترین پیش بینی کننده یادگیری سازمانی است (197/0=بتا). این پژوهش نشان داد ایجاد/و تجمیع دانش (کسب مهارت های مورد نیاز مطابق با اهداف سازمانی) و تسهیم دانش (انتقال و به اشتراک گذاشتن تجارب موثر فردی و سازمانی) بیشترین رابطه و تاثیر را ارتقا و بهبود یادگیری سازمانی دارند.

    اصالت/ارزش

    موضوع مدیریت دانش در سال های اخیر در متون حوزه کتابخانه های عمومی مورد توجه بوده است با این وجود، رابطه میان مدیریت دانش و یادگیری سازمانی چندان مورد بررسی قرار نگرفته است؛ ضمن اینکه بررسی این مهم در جامعه کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس، به صورت ویژه در پژوهش حاضر مدنظر بوده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش، می تواند راهگشای مدیران کتابخانه باشد تا با برنامه ریزی، سیاست گذاری های مناسب، و ارایه استانداردها سعی در ارتقای دانش و مدیریت دانش که موجب یادگیری سازمانی شده، داشته باشند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کتابداران، یادگیری سازمانی، مدیریت دانش، استان فارس
|
  • Asgar Akbari* Pages 10-31
    Purpose

    The present study was conducted to identify the status of research on entrepreneurship and income generation in public libraries with a focus on creative economics.

    Method

    The present study is a systematic study. The statistical population of this study was all the researches done in the field of creative economy in public libraries that have been published in connection with entrepreneurship and income generation in the scientific databases of Google Scholar, Lisa, Science Direct, Emerald, Science, Magiran, Noourmags and the Islamic World Citation Database.

    Findings

    To study the researches, 60 documents of entrepreneurship and income generation were found that the number of entrepreneurship researches was more than 2.3 times more than income generation. In research, entrepreneurship and income generation have been mentioned as creating new opportunities to strengthen the preservation of the values of socio-cultural services. Legal barriers and professional ethics the biggest challenge to the creative economics approach in public libraries is that they need a fundamental solution.

    Originality/ Value

    Public libraries like any organization, need funding to achieve their goals, but we know that their funding is insufficient due to the recession and rising costs. Therefore, they have to resort to entrepreneurship and monetization to compensate for the budget deficit and improve the financial resources to provide public services. The creative economics approach, while creating added value, is fully compatible with the ethical and professional principles of libraries.

    Keywords: Monetization, Business, Creative Entrepreneurship, Creative Economy, Systematic Review
  • Solmaz Zardari, Hashem Atapour*, Sudabeh Zare Darabi Pages 34-52
    Purpose

    The main purpose of this study is to evaluate the status of rural libraries services in East Azarbaijan province and surveying villagers' viewpoints toward the libraries' effect on the reduction of social deprivation.

    Method

    The current research is applied in terms of research objectives and descriptive in terms of data collection, which was carried out using a survey method. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Alpha Cronbach's calculated 0.79 as the reliability of the questionnaire and its validity was confirmed by experts. The statistical population of this research is the users of 18 rural libraries operating in East Azarbaijan province, whose number is 43,635 people. Among these people, 380 people were selected as a sample according to Krejcie and Morgan's formula for sample size. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics including t-test.

    Findings

    Based on the results, different types of services were identified provided by rural libraries of East Azarbaijan Province. “Making books accessible” is a role that most of the respondents believe that their respective rural libraries do perform. On the other hand, most of the respondents believed that the rural library of their region does not fulfill its role well in the “dissemination of information resources and providing services in the local language” and “making electronic and internet resources accessible”. Regarding the barriers to the use of rural libraries, “the disproportion of the provided services to the needs of the villagers” was identified as the biggest obstacle to the use of rural libraries in East Azarbaijan province. From the viewpoint of rural users, the effect of rural libraries on the sense of citizenship and life satisfaction is moderate. While the effect of rural libraries on the social alienation (negagtive impact) and social interaction is slightly higher than average.

    Originality/value

    Investigating the role of rural libraries in East Azarbaijan province in providing information services and identifying the views of rural library users on the effect of libraries in reducing social deprivation are this research contribution.

    Keywords: Rural Libraries, Social exclusion theory, Evaluation, East Azarbaijan Public Libraries Foundation
  • Zahra Zare, Mahdieh Mirzabeigi*, Hajar Sotudeh Pages 54-68
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the impact of trust on collaborative information seeking behaviors of postgraduate students of Shiraz University.

    Methodology

    A quantitive approach was applied and survey method was used to analyze the the impact of trust on collaborative information seeking behaviors. The statistical population included all graduate students of Shiraz University in 1399. The sample of this research was randomly calculated from 302 students of different faculties based on Morgan table.

    Results

    The results showed that the tendency to collaborative information seeking behavior can be predicted by the variable of trust (40. 5%). Among the sub-components of trust, the perceived trustworthiness sub-component had the greatest effect (32. 9%) on the tendency to collaborative information seeking behavior, followed by cooperative behaviors (31.8 percent) and the propensity to trust (9 percent), are placed.

    Originality

    Despite the potential for trust in predicting collaborative activities, no research has been conducted that has examined the role of this in relation to collaborative information seeking behaviors. The results of the research can lead to a better understanding of the factors affecting collaborative information seeking behaviors.

    Keywords: Collaborative information seeking, Perceived trustworthiness, Cooperative behaviors, Monitoring behaviours, Propensity to trust
  • Mansoor Koohi Rostami*, Mojtaba Jahnifar Pages 70-89
    Purpose

    This study Accomplished to evaluate the adequacy of psychometric properties and validate the Isaacson Reading Attitude Questionnaire. Isaacson et al. (2016) designed The Attitude Towards Academic Reading Questionnaire.

    Method

    To validate this tool, apparent and content validity indices were measured. Also, confirmatory factor analysis was utilized to evaluate the validity of the structure. Multi-value question-answer models were used to analyze the questionnaire items and to assess the reliability of Cronbach's alpha index were used.
    Fundings: In the development of this tool, using a structure with three factors has been, which are: academic reading behaviors, self-efficacy in academic reading, and evaluation for academic reading. The appearance validity of the questionnaire items was confirmed, and the content validity test showed a logical relationship between items and factors. Confirmatory factor analysis for these three factors showed that this model creates proper structural factors to measure the attitude to academic reading and exists a good fit between this proposed model and experimental data. The items of this questionnaire, while having a good fit with the multi-valued answer question models, have the appropriate clean power at different levels of people's attitudes. Examination of the reliability coefficient in this questionnaire showed that both the factors individually and the questionnaire, in general, are at a desirable level of stability and reliability.

    Originality/value

    There is no suitable tool in the Persian language that can assess the attitude towards academic reading well. Therefore, can be seen the vacancy of appropriate tools in this area. This tool can be used in educational research to assess the causes of academic achievement or decline of students, as well as to study their study and learning styles. The most common use of this tool in tests is to measure reading ability at the beginning of reading improvement courses in schools and universities or other reading education intervention programs.

    Keywords: Reading, Attitude toward reading. Academic Reading, Questionnaire, Isakson
  • Mansoureh Feizabadi*, Esmaiel Vaziri Pages 92-112
    Purpose

    the present study aimed at reviewing the public libraries under the agencies of the Public Libraries of the country services to disabled (physically disabled, blind and visually impaired, deaf and hard of hearing people).

    Method

     the methodology used in this study is a survey with descriptive and inferential statistics done in a definite time. The research population of this stage consisted of all public libraries under the agencies of the Public Libraries of the country. The researcher-development questionnaire was a Data gathering tool and used SPSS 23 software for analyzing data.

    Findings

    The results showed that in the category of providing services to different groups of the disabled, 50% of libraries provide services to the physically disabled, but only 11% of libraries provide services to the deaf and hard of hearing, and 12% provide services to the blind and visually impaired people. The results of the survey of public libraries based on 7 groups of services and activities include library accessibility and physical structure, advertising and service development, collection, policy and budget, services, information technology and equipment, and staff training required by the disabled, showed that the situation of the services was under average. The highest average related to library accessibility and physical structure (2.49) and staff training (1.49) was the lowest average among the public library services. In policy and budget groups, the manager’s support for delivering services to the disabled is in the first rank. In the group of library accessibility and physical structure, most of the libraries (84.9%) are equipped with suitable light and only 7.7% of them had toilets. In the advertising and service development group, informing activities and library programs through multiple channels was the most important factor. In the staff training group, most of the libraries suffer from qualified librarians. the familiarity of librarians and managers with the types of disabilities and the services they need and the existence of trained librarians are not in good condition )1.44). In the category of equipment required, the most important equipment was scanner that existed in 632 libraries (6.2%).

    Originality/value

    Libraries must pay attention to the needs and expectations of people with disabilities. The study of the status of public libraries in providing services to the disabled has not been done to such an extent. The findings of this study can pave the way for public library administrators, and librarians to provide better services to this group of society.

    Keywords: Public Library, Library services, People with disabilities, Visually Impaired, Physically-Mobility Impaired, Hearing Impaired
  • Ahmad Shabani, Hmid Pirayesh, Saeed Rajaeepour, Mariam Keshvari* Pages 114-126
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the relationship between knowledge management and organizational learning among public librarians in Fars province.

    Methodology

    This study was conducted as an applied and descriptive-correlational. The statistical population included all librarians of public libraries in Fars province in 1400 (322 people), in which 175 librarians were selected as a sample by simple random sampling. In order to collect people's opinions, Bukowitz and Williams (1999) standard knowledge management questionnaire and organizational learning questionnaire based on Neefe theory (2001) were used. Data were analyzed using SPSS software version 22. Descriptive statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation, and in inferential statistics, Pearson correlation test and multiple linear regression were used.

    Results

    The results of correlation coefficient showed that there was a significant relationship between KM and OL among librarians of public libraries in Fars province. Also, among KM’s components, knowledge production and consolidation and sharing had the most correlation with OL (respectively 0.900 and 0/898 correlation coefficients). Also, the result of multiple linear regression showed that there is a 100% common variance between KM and OL (ADJ.R2=1.000). The production and consolidation component is the strongest predictor for OL (Beta=0.197). This study showed that knowledge production and consolidation component (acquisition of required skills in accordance with organizational goals) and knowledge sharing (transfer and sharing of effective individual and organizational experiences) have the greatest relationship and impact on the promotion and improvement of OL.

    Originality/value

    The issue of knowledge management has been considered in public library literature in recent years. However, the relationship between knowledge management and organizational learning has not been studied much; in addition, the study of this issue in the public library librarians of Fars province has been specifically considered in the present study. The results of this research can pave the way for library managers to try to improve knowledge and knowledge management that has led to organizational learning by planning, appropriate policies, and providing standards.

    Keywords: public libraries, Librarians, Organizational Learning, Knowledge Management, Fars province