فهرست مطالب

پژوهش های معماری اسلامی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1401)

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عمیدالاسلام ثقه الاسلامی*، محمدامین احمدی بنکدار صفحات 1-16

    اصل "محرمیت" یکی از  اصول جهان بینی و فرهنگ اسلامی است که در زندگی اجتماعی مسلمانان، به عنوان یکی از ارزش های  مهم اخلاقی و فرهنگی در نظر گرفته می شود. در طول تاریخ شهرنشینی در ایران مفهوم محرمیت و  رعایت حریم خصوصی  از شکل گیری فضای معماری تا سازماندهی فضایی شهرها و نحوه قرار گیری و مکان گزینی عملکردهای شهری در کنار یکدیگر تاثیر گذار بوده است. از طرف دیگر، شهرسازی ایرانی- اسلامی باید به گونه ای باشد که علاوه بر پاسخ گویی به نیازهای ساحت مادی حیات انسان بتواند نیازهای ساحت های دیگر حیات انسانی(ساحت های روانی و روحی حیات) را نیز پاسخ گویی و تامین نماید و در این میان رعایت اصل محرمیت در تامین چنین نیازهایی نقش مهمی را بر عهده دارد. در شهرسازی معاصر کشور با به کارگیری اندیشه ها و نظریات غربی و تقلید از الگوهای مدرنیستی، اصل محرمیت نیز مانند بسیاری از  مفاهیم با ارزش دیگر به فراموشی سپرده شده است، به طوری که در حال حاضر کمتر به این مفهوم در برنامه ها و طرح های توسعه شهری توجه می شود. هدف از تحقیق حاضر تدوین معیارها و شاخص هایی جهت ظهور و تجلی مفهوم محرمیت در شهرسازی ایرانی- اسلامی است. روش تحقیق در این پژوهش مبتنی بر بازبینی سیستماتیک متون، مطالعات و تحقیقات مرتبط با موضوع و تحلیل محتوای اطلاعات جمع آوری شده است. مقاله حاضر در نتیجه گیری شاخص های مرتبط با اصل محرمیت را در مولفه های مختلف محیط شهری شامل مولفه های کالبدی- فضایی، عملکردی و اجتماعی- فرهنگی ارایه نموده  و به کارگیری آن ها در برنامه ها و طرح های توسعه شهری جهت ارتقاء کیفیت محیط های شهری را توصیه می نماید

    کلیدواژگان: محرمیت، سلسله مراتب، درونگرایی، حریم و قلمرو، شهرسازی ایرانی- اسلامی
  • حمیرا بیکی تفتی، سمانه جلیلی صدر آباد* صفحات 17-44

    رویکرد TND واجد مفاهیمی باهدف بالا بردن سطح کیفی زندگی و تقویت و بهبود فضای کالبدی محله، افزایش تعاملات اجتماعی و بهبود حس تعلق به مکان و خوداتکایی اقتصادی می باشد. شهرسازی ایرانی اسلامی نیز مانند خاستگاه آن یعنی دین مبین اسلام و فرهنگ شیعی پویا بوده و مدام روش هایی نو فراروی جوامع بشری عرضه می دارد و بیش تر یک فرآیند پویا و همه جانبه برای کمک به بشر در دستیابی به قرب الهی است نه یک محصول. لذا تطابق اصول TND با اصول و ارزش های اسلامی کاملا مشهود است. هدف اصلی این مقاله دستیابی دقیق و روشن به اصول شهرسازی ایرانی اسلامی به عنوان نمادی از شهرسازی بومی در مقایسه با رویکرد TND  که در دهه های اخیر در جوامع غربی مورد توجه قرار گرفته ، می باشد در هر رویکرد در کنار مروری بر برخی از مهم ترین منابع مکتوب مرتبط با موضوع، سعی گردیده در قالب جداولی مشخص، سیاهه ای از مهم ترین اصول و آموزه های هر  رویکرد ارایه و در صورت لزوم یا یکدیگر مقایسه گردند، در انتها نیز، از طریق مقابله ی آموزه های مستخرج از شهرسازی ایرانی اسلامی با معیار ها و شاخص های  رویکرد TND ، افتراقات و اشتراکات میان آن ها مورد تحلیل قرار گرفته و بر مبنای چنین قیاسی، آموزه های پیشنهادی نوشتار به منظور برنامه ریزی جهت توسعه ی محله ی تاریخی و فرسوده ی فهادان نو در شهر یزد به کارگرفته شود.   پژوهش حاضر ازنظر روش شناسی، توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف گذاری کاربردی می باشد. داده ها و اطلاعات پژوهش با استفاده از مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده است. داده های کیفی بوسیله ی پرسشنامه باز و از طریق مصاحبه و بررسی اسناد به کار گرفته شد و داده های کمی به صورت عددی و از طریق وزن دهی پرسشنامه های دلفی تهیه شد.  یافته های این پژوهش نشان میدهد که میان دو رویکرد TND و شهرسازی ایرانی اسلامی تمایز های کم و مقاربت های زیادی دیده می شود در واقع تحلیل قیاسی این دو جریان، بیش از آنکه تعارض و ناهمخوانی بین ویژگیهای این دو رویکرد را نشان دهد همسو و یکسان بودنشان را اشکار می سازد و تمایزاتی هم که وجود دارد به دلیل ناهم زمانی این دو رویکرد می باشد به بیان بهتر بر اساس مقتضیات و شرایط زمانه این تمایزات ایجاد شده اند. جهت کاربست اصول بدست آمده در نمونه ی موردی با بررسی شاخص ها و تحلیل محله ی تاریخی و فرسوده ی فهادان نو به شیوه سوات [1] و تحلیل و ارزیابی عوامل داخلی و خارجی از طریق ماتریس کیو.اس.پی.ام [2]  به ارایه ی راهبردها برای برنامه ریزی توسعه ی محله ی فهادان نو در شهر یزد بر اساس اصول شهرسازی ایرانی اسلامی و رویکرد TND پرداخته شد. نتایج دیگر پژوهش نشان می دهد 16 راهبرد استخراج شده از ماتریس کیو.اس.پی.ام  دارای اولویت برای برنامه ریزی به منظور توسعه ی محله ی فهادان نو می باشند که بر اساس ان ها می توان پروژه های اجرایی تعریف نمود.

    کلیدواژگان: TND، شهر ایرانی- اسلامی، محله ی فهادان نو، سوات، کیو.اس.پی.ام
  • بشری عباسی، محمدرضا بمانیان* صفحات 45-66

    پژوهش پیش رو، پژوهشی قرآنی است که با بررسی تاثیر اخلاق بر معماری از منظر قرآن کریم، به شناخت معماری غیر اخلاقی پرداخته و با هدف تبیین اصول نظری معماری اخلاق مدار، به استقراء، استنتاج و معکوس سازی منطقی مفاهیم استخراج شده بر اساس منطق صوری ارسطویی می پردازد. پرسش این مقاله این است که چگونه می توان با تکیه بر آموزه های منطق صوری ارسطویی، به تبیین اصول نظری معماری اخلاق مدار از منظر قرآن کریم پرداخت؟ با توجه به اولویت دوری جستن از رذایل اخلاقی بر کسب فضایل اخلاقی در دین مبین اسلام و نیز جایگاه معماری به عنوان عمل اختیاری انسان که موثر از صفات درونی فرد و جامعه پیرامونش می باشد، می توان رذایل اخلاقی را مهمترین عامل شکل گیری اصولی غیراخلاقی برای معماری در نظر گرفت، و رذیلت های مذکور در قرآن مجید، این اصول را از منظر کتاب آسمانی مسلمین مشخص می نماید و بستری می شود برای شناخت اصول معماری اخلاقی. این پژوهش در گونه استدلال منطقی و با رویکردی تحلیلی تفسیری به بررسی مستندات و منابع می پردازد و یافته های پژوهش با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه سازمان یافته، اعتبارسنجی می شوند. مصاحبه ها حاکی از تایید متخصصین در زمینه مفاهیم مطرح شده در اصول و نیز کامل بودن وکافی بودن اصول نظری استخراج شده از فرآیند منطقی پژوهش می باشد. این اصول نظری تایید شده در پژوهش عبارتند از: 1) معماری باید راه ایجاد یاد و ذکر خداوند باشد. 2) معماری باید ابزار تکریم مخاطب و عدم تفاخر بر آن ها باشد. 3) معماری باید موجب و سبب ایجاد هدفمندی نسبت به نیازهای دنیوی و اخروی انسان باشد. 4) معماری باید موجب رفع و محو فاصله طبقاتی شده و ابزار ایجاد برابری با دیگر انسان ها باشد. 5) معماری باید موجب ایجاد تعادل در لذات و امیال انسان شود. 6) معماری باید بواسطه ساختاری اقتصاد محور و طبیعتگرا موجب اعتدال گرایی در تامین نیازهای انسان شود. 7) معماری باید با توجه و اعتقاد به عدم بقا و جاودانگی دنیوی انسان، قایل به استحکام در ساخت بنا باشد. بنابراین نتیجه این پژوهش نشان دهنده امکان استخراج منطقی اصولی منسجم از قرآن کریم به منظور خلق معماری اخلاق مدار است که می تواند با تکیه بر پایه هایی محکم و استدلال پذیر، در عرصه نظر و عمل مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اخلاق اسلامی، اصول معماری اخلاق مدار، منطق صوری ارسطویی
  • نسیم اشرافی* صفحات 67-84

    عدم توجه به جایگاه فلسفه معماری اسلامی به عنوان یک علم واسطه بین فلسفه مطلق اسلامی و علم معماری باعث شده است؛ اکثر پژوهشگران بسیاری از مولفه های پژوهشی را بدون واسطه روش شناختی به فلسفه مطلق پیوند داده و حاصل این امر را فلسفه معماری اسلامی معرفی نمایند؛ درحالی که فلسفه معماری اسلامی یک فلسفه مضاف است که فلسفه مطلق صرفا مبانی آن را تامین می کند؛ لذا عدم توجه به شناخت دقیق فلسفه مضاف معماری و روش شناسی تولید آن، بستر نظریه پردازی برای تولید علم معماری را مخدوش می نماید. بر این اساس پژوهش حاضر در تلاش است با روش توصیفی - تحلیلی به معرفی یکی از روش شناسی های تولید فلسفه مضاف (تیوری دیده بانی) پرداخته و چیستی فلسفه معماری اسلامی را مبتنی بر این تیوری شفاف نماید و در این راستا فلسفه معماری با دو رویکرد تاریخی و منطقی معرفی می شوند که هر یک از آن ها نیز بر دو قسم خواهد بود: قسم اول، فلسفه ای است که بر تولید اثر و واقعیت معماری تمرکز دارد و قسم دوم، فلسفه ای است که بر علم معماری به معنای دانش رشته ای می پردازد که حاصل آن ها چهار نوع فلسفه مضاف معماری تحت تیوری دیده بانی خواهد بود که دراین بین فلسفه مضاف علم معماری نقش اصلی و سهم زیادی در تولید علم معماری اسلامی دارد که پژوهش حاضر دست یابی به آن را با مدل پیشنهادی ترکیبی (تاریخی و منطقی) معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: فلسفه مضاف، تئوری دیده بانی، علم معماری اسلامی، واقعیت معماری اسلامی
  • ایمان قلندریان* صفحات 85-103

    موضوعات شهرسازی پیچیده و متنوع هستند به همین دلیل معمولا در مطالعات شهری، عرصه نظریه پردازی، موضوع بحث برانگیزی می باشد. زیرا غالب نظریات مورد استفاده در مطالعات شهری، برآمده از مطالعات پژوهشگران کشورهای عموما توسعه یافته است که کاربست آن ها را در شهرهای با ویژگی های کالبدی، اقلیمی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی گوناگون با چالش هایی جدی مواجه می نماید. از طرفی فقدان نظریات معتبر و بومی در عرصه شهرسازی خصوصا شهرهای ایرانی اسلامی و وجود متغیرهای گوناگون و منحصربفرد در این حوزه لزوم بازتعریف و بازاندیشی نظریه های بومی برای شهرهای ایرانی اسلامی و کاربست آن در مطالعات شهری را دوچندان می کند. لذا این مطالعه با هدف کاربست روش شناسی داده بنیاد در استخراج چارچوب بازآفرینی بخش مرکزی شهر مذهبی مشهد، به منظور پاسخ به سوال چگونگی استفاده از روش داده بنیاد برای تدوین چارچوب بازآفرینی مناسب، به تشریح فرآیند استفاده از نظریه داده بنیاد می پردازد. برای این مهم از دو روش توصیفی تحلیلی (برای تشریح فرآیند نظریه داده بنیاد) و پیمایشی (به منظور بهره مندی از تجربه عملی در قالب مصاحبه ها) استفاده شده است. این پژوهش به تشریح فرایندی مبتنی بر تعابیر کنشگران اجتماعی می پردازد که برای توصیف و فهم و تدوین چارچوب بازآفرینی بخش مرکزی مشهد، کاربرد داشته و می تواند به شکل روشمند، مدل نظری را از ادراک ذی نفعان محیط استخراج می کند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که روش داده بنیاد به فهم لایه های زیرین موثر بر تغییرات کالبدی، اجتماعی و غیره کمک نموده و برای تولید نظریه لازم است از نظرات ذینفعان گوناگون، بهره برده شود. تحلیل مبتنی بر داده های زمینه ای از منظر ذینفعان، منطبق بر فضای فکری آن ها می باشد. علاوه بر فضای فکری لازم است مدیریت شهری، برای مداخله در بافت های شهرهای مذهبی، به فضای عینی و عملی نیز در ابعاد شش گانه مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی، کارکردی و زیست محیطی توجه نموده و نوسازی در این بافت ها، حول محور سنت و مذهب تعریف و اصالت یابد. لذا پیش از اجرای هر طرحی، تاثیر آن در این فضاهای سه گانه، مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا آسیب های احتمالی به حداقل ممکن برسد.

    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، روش شناسی، شهر مذهبی، بخش مرکزی مشهد
  • ریحانه سادات طباطبایی یگانه*، فرهنگ مظفر، مینو شفائی، بهرام صالح صدق پور صفحات 104-123

    اسلام درباره نقش جنسیت، تعیین و بکارگیری آن، نهایت دقت و نکته بینی را دارد تا آنچه رفتار و منش ویژه دختر یا پسر معرفی می شود، صرف نظر از پذیرش اجتماعی- فرهنگی، بستر رشد و کمال را نیز بیابد. امروزه در پرتو مطالعات عمیق پزشکی، روانی و اجتماعی تفاوت های قابل توجهی میان دختران و پسران کشف شده است. این تفاوت ها از دو مسیر "هویت جنسی" و "نقش آموزی جنسیتی" برفرآیند تربیت افراد و شیوه آموزش آن ها اثرگذار است. بر این اساس توجه به این تفاوت ها در تعیین الزامات طراحی فضای باز واجد اهمیت است. هدف این تحقیق بررسی اثر تفاوت های جنسیتی طبق آموزه های اسلامی بر طراحی فضای باز مهد و پیش دبستانی است. در تحقیق حاضر بعد از مرور تفاوت های ذکر شده بین دختر و پسر در قرآن و سایر متون اسلامی، بر تفاوت های ذهنی و مغزی دختران و پسران تمرکز شده است. همچنین با مرور ادبیات در زمینه تفاوت های رشدی و ساختاری، تفاوت های شیمیایی و تفاوت های کارکردی چارچوب یک مصاحبه باز پاسخ برای شروع فرآیند دلفی آماده شد. تحقیق حاضر کاربردی و کیفی است و به اجرای روش دلفی بین 7 روانشناس و 15 متخصص معماری پرداخته است تا ضمن احصای یک فهرست موثر از تفاوت های کالبدی/عملکردی در فضای باز آموزشی کودکان که برای دختران و پسران باید وجود داشته باشد، دستورالعمل های معماری متناسب با آن را برای طراحی فضای باز آموزشی ویژه کودکان دختر و پسر بدست آورد. نمونه تحقیق با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شد. نتیجه تحقیق حاضر یک فهرست کاربردی از عواملی است که باید در طراحی فضای باز آموزشی متناسب با تفاوت های ذکر شده رعایت شود. از جمله یافته های تحقیق، استفاده از رنگ های تند، گرم و روشن، وجود فضای کارکردی مناسب برای دور هم نشینی، هندسه ساده، گوشه های منحنی در فضا، فضای نقاشی و المان ها مینیاتوری برای دختران است. همچنین برای پسران فضایی با رنگ ملایم یا رنگ گرم و سرد تلفیقی، فضای تقابل و بازی دو نفره، هندسه پیچیده، فضا برای آشنایی با حرفه ها و مشاغل و کشاورزی، وجود اختلاف سطح، فضای مناسب برای ورزش های توپی و تعادلی و وجود فضای مانور قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: فضاهای باز آموزشی، تفاوت های جنسیتی، مهد کودک، پیش دبستانی، آموزه های اسلامی
  • عباس جهانبخش، محمدصالح شکوهی بیدهندی* صفحات 124-145

    معماری و شهرسازی خنثی نبوده و می تواند بسترساز پروش انسان و جامعه ی خاصی شود. انسان و جامعه ی مطلوب، بر اساس ارزش های فرهنگی هر اجتماعی تعریف شده و  الگوها و نظریات معماری و شهرسازی با اتکا به ارزش ها، خلاقیت انسانی و تجربه نگاری نمونه های منتخب، بازتعریف و بهینه سازی می شوند. لذا در مقابل سبک کنونی شهرسازی کشور که متاثر از الگوی مدرنیستی غرب است، می توان به الگوهایی اندیشید که ارزش هایی نظیر «خانه ی مولد»، «تعامل سازنده و ذاکرانه با طبیعت»، «نظام اجتماعی مبتنی بر اخوت»، «کاهش قیمت زمین»، «عدالت فضایی و رفع جدایی گزینی»، «خانواده بنیانی»، «مسکن وسیع»، «مسجد محوری» و «محله مقیاسی» را پاس دارند. ایده ی «زیست شهر» تلاشی برای نیل بدین ارزش هاست. این الگوی پیشنهادی در قالب مجتمع های زیستی-معیشتی و با توجه به مولفه های سبک های بومی و همچنین مطلوبیت ها وآموزه های فرهنگ ایرانی- اسلامی ارایه شده است. طراحی زیست شهر تلاشی برای بازتعریف الگوی ساخت در محلات و شهرک های جدید التاسیس است، به نحوی که دربرگیرنده ی واحدهای مسکونی یک طبقه ی وسیع و مولد باشد، خدمات شهری را تدارک ببیند، و  بستر توان مندسازی خانواده ها و امکان شکل دهی و هویت دهی به محیط توسط ساکنان را فراهم گردد. با این حال، تحقق این ایده نیازمند انجام مطالعات امکان سنجی است. چهار مساله اصلی برای امکان سنجی عبارتند از: مساله زمین و کمبود آن، مساله تامین آب و انرژی، مساله هزینه های اجرایی و ساخت وساز و درنهایت بررسی ظرفیت های قانونی. یافته ها نشان می دهد از نظر تامین زمین، ایده ی زیست شهر می تواند جمعیتی معادل کل کشور را در وسعتی معادل 2% مساحت ایران اسکان دهد. از نظر تامین آب و انرژی راهکارهایی برای طراحی پایدار زیست شهر وجود دارد که در مقاله تبیین شده است. هزینه های فنی و اجرایی نیز برای هر واحد مسکونی، معادل مسکن مهر خواهد بود. این الگو می تواند علاوه بر اصلاح الگوی شهرها و شهرک های نوبنیاد، بستری برای مهاجرت معکوس به روستاها و ایجاد توازن و تمرکززدایی در آمایش سرزمین را فراهم نموده و به عنوان پیشرانی برای اصلاح شهرها و روستاهای موجود ایفای نقش نماید.

    کلیدواژگان: معماری اسلامی، شهرسازی اسلامی، زیست شهر، آمایش عادلانه سرزمین
  • حسین خانی*، مرتضی میرغلامی صفحات 146-166

    برنامه ریزی به عنوان یکی از ابزارهای اساسی جهت نیل به شرایط مطلوب زیستی می باشد. در این بین مذاکره از مهمترین رویکردها در نظام های جدید برنامه ریزی بوده که در عصر کنونی برنامه ریزی و حکمروایی شهری از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برنامه ریزی مذاکره ای یا به بیانی دیگر گفتمانی یکی از روش های نوین در امر مطالعات شهری است که به خصوص در جوامع پیشرفته دموکراتیک کاربرد فراوانی دارد. جین هیلیر به عنوان واضع این نظریه، از نظریات اندیشمندانی همچون هابرماس و فوکو در تبیین مبانی این نظریه استفاده نموده است. در منظر اسلامی نیز مشورت و مذاکره جایگاهی متعالی و ویژه دارد. در آیات قرآن و مکتب بزرگان دین، نقش مشورت از اهمیت بسزای برخوردار بوده و مردم و نگاه آنها به مسایل مختلف اجتماعی، حکومتی و... جایگاهی عظیم داشته است. این پژوهش به دنبال آن است تا با بررسی ریشه های نظری رویکرد برنامه ریزی مذاکره ای و استخراج نحله های فکری آن به مطالعه ساختاری آن پرداخته و در نهایت ویژگی ها و اصول این نوع برنامه ریزی را از منظر آموزه های اسلامی و نظریات اندیشمندان معاصر اسلامی در ارتباط با موضوع حکومت و مردم سالاری دینی و دموکراسی مورد مطالعه قرار دهد. با توجه به موضوعات متداخل در این مورد پژوهش، از روش بررسی اسنادی و تحلیل محتوا و استدلال منطقی و همچنین روش کیفی و توصیفی و همچنین انجام مصاحبه با خبرگان امر (مصاحبه با 14 نفر از خبرگان دانشگاهی در رشته های شهرسازی و جامعه شناسی و همچنین اساتید حوزه) در بیان نتایج پژوهش استفاده شده است. در نهایت با مقایسه تطبیقی اصول و قواعد این نوع برنامه ریزی با معیارهای شهرسازی اسلامی و اصول و قواعد دموکراسی و شورا از منظر اسلامی به بررسی نقاط قوت و ضعف این نوع برنامه ریزی پرداخته شده و بیان شده که در رویکرد برنامه ریزی مذاکره ای، تکیه صرفا بر نظر و آرا مردم بوده و ارتباطی با هنجارهای دینی و اعتقادی برقرار نمی نماید. لذا به نظر می رسد این رویکرد تنها در بخش های از مدیریت شهری که دارای طرح های مردم محور می باشند می تواند کارایی داشته باشد. از سوی دیگر رویکرد مردم سالاری دینی بیشتر نگاه به ارزش های اعتقادی داشته و نظر مردم در درجه دوم اهمیت می باشد. این موضوع از یکسو مراقب آن است که طرح ها و برنامه ها بر محور دین و شریعت باشد ولی از سوی دیگر با طرح های اومانیستی و انسان گرا ارتباط خاصی ندارد. بنابراین می توان بیان نمود که چنانچه در مطالعات شهری، صرفا تکیه بر نظریات مردم باشد، نمی توان صلاحیت آن را از منظر دین تایید نمود لیکن چنانچه در مدیریت مسایل شهری، نظر مردم در کنار اصول و قواعد دینی و فقهی و بر مبنای آنها شکل گرفته باشد، می تواند در اداره یک شهر و جامعه اسلامی یاری رسان باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مذاکره ای، هابرماس، هیلیر، شهر اسلامی، مردم سالاری دینی
  • مژگان مهدوی*، رضا سامه صفحات 167-185

    یکی از مهم ترین موضوعات و نیازهای انسان در زمینه ی طراحی معماری، «مسکن» است. از گذشته تا کنون همواره اصول متفاوتی برای طراحی مسکن وجود داشته که با توجه به ضرورت های مورد توجه کاربران مورد استفاده قرار گرفته اند. مجموعه ی نیازها و سبک زندگی انسان ها نشان داده که برخی ویژگی ها در تمامی مسکن های طراحی شده یکسان و مشترک است. این ویژگی های مهم در بسیاری از منابع تخصصی معماری که بدین امر پرداخته اند، تحت عنوان اصول، معیارها و شاخص های طراحی مسکن گردآوری شده و مورد استفاده ی طراحان و پژوهشگران در حوزه ی مسکن قرار گرفته اند. از این رو منابع گوناگونی می توان یافت که ضمن پرداختن به مقوله ی مسکن، هر کدام از زاویه ی خاصی آن را مورد مطالعه قرار داده اند. برخی از این منابع ویژگی های عام یک مسکن مناسب و مطلوب را برشمرده اند و برخی دیگر اصول خاصی را برای طراحی آن معرفی نموده اند. مقاله حاضر ضمن مرور آن منابع، این اصول را بصورت درجه بندی شده بر اساس اهمیت ارایه نموده است. پرسش اصلی آن است که چگونه می توان این اصول را اولویت بندی کرد و به لحاظ اهمیت آنها را در طراحی مورد توجه قرار داد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی حداکثری کتب و مقالات معماری در حوزه ی مسکن به منظور تحلیل و ارزیابی اولویت ها و ارزش گذاری اصول طراحی است. در این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی داده های حاصل از منابع و همچنین با تکیه بر راهبرد منطقی نتایج مورد نظر حاصل شد. بنابراین روش اصلی، ارزش گذاری کمی داده های کیفی بوده و معیارهای طراحی در منابع تحصصی معماری به گونه ای درجه بندی شده اند که اهمیت آنها مشخص گردد. در این راستا رهیافت کلی پژوهش مبتنی بر استدلال قیاسی بوده که پس از مراحل گردآوری و دسته بندی داده ها، تحلیل منابع بر مبنای مقایسه انجام شده است. سرانجام یافته های پژوهش نیز در قالب معیارها درجه بندی شده و بر اساس میزان فراوانی آنها به شکل جدول و نمودار ارایه گردیده که مطابق آنها، میزان توجه به اولویت ها در منابع مورد مطالعه نسبت به معیارهای طراحی مسکن بیان شده است.

    کلیدواژگان: مسکن، طراحی مسکن، معیارهای طراحی، منابع تخصصی معماری
|
  • Amidoleslam Saghatoleslami*, MohammadAmin Ahmadi Bonakdar Pages 1-16

    The principle of "privacy" is one of the principles of Islamic worldview and culture, which is considered as one of the important moral and cultural values ​​in the social life of Muslims. Throughout the history of urbanization in Iran, the concept of privacy and respect for privacy has been influential from the formation of architectural space to the spatial organization of cities and Locating urban functions side by side. On the other hand, Iranian-Islamic urban planning should be such that in addition to supplythe needs of the material realm of human life, it can also meet the needs of other realms of human life (psychological and spiritual realms of life) and in the meantime Observance of the principle of privacy plays an important role in meeting such needs. In the contemporary urban planning of the iran, by applying Western ideas and theories and imitating modernist models, the principle of privacy, like many other valuable concepts, has been forgotten, so that now Less attention is paid to this concept in urban development programs and plans. The purpose of this study is to develop criteria and indicators for the emergence and manifestation of the concept of privacy in Iranian-Islamic urban planning. Research method in this research is based on systematic review of texts, studies and research related to the subject and content analysis of information collected. In conclusion, the present article presents the indicators related to the principle of privacy in various components of the urban environment, including physical-functional and socio-cultural components, and Recommends their application in urban development programs and plans to improve the quality of urban environments.

    Keywords: Privacy, Hierarchy, Intrinsiczation, Territory, Iranian- Islamic urban planning
  • Homeira Beiki Tafti, Samaneh Jalili Sadr Abad* Pages 17-44

    The TND approach has concepts with the aim of raising the quality of life and strengthening and improving the physical space of the neighborhood, increasing social interactions and improving the sense of place and economic self-reliance. Iranian-Islamic urban planning, like its origins in Islam and Shiite culture, is dynamic and constantly offers new methods to human societies, and is more of a dynamic and comprehensive process to help human beings achieve nearness to God, not a product. Therefore, the conformity of TND principles with Islamic principles and values ​​is quite obvious. The main purpose of this article is to accurately and clearly achieve the principles of Islamic Iranian urban planning as a symbol of indigenous urban planning in comparison with the TND approach that has been considered in recent decades in Western societies. The written sources related to the subject try to present a list of the most important principles and teachings of each approach in the form of specific tables and compare them if necessary or at the end. Criteria and indicators of TND approach, differences and commonalities between them are analyzed and based on such an analogy, the suggested teachings of the article are used to plan for the development of the historic and dilapidated neighborhood of New Fahadan in Yazd.  The present study is methodological, descriptive-analytical and applied in terms of targeting. Research data and information have been collected using documentary and field studies. Qualitative data were used by open questionnaire through interviews and document review and quantitative data were prepared numerically by weighting Delphi questionnaires. The findings of this study show that there are few differences and many similarities between the two approaches of TND and Iranian-Islamic urban planning. Reveals their existence and the differences that exist are due to the asymmetry of these two approaches, to put it better, based on the requirements and conditions of the time, these differences are created. To apply the principles obtained in a case study by examining the indicators and analysis of the historic neighborhood and the deterioration of the new Fahadan by SWOT method and analysis and evaluation of internal and external factors through the QSPM matrix to provide strategies for planning the development of the new Fahadan neighborhood In the city of Yazd, based on the principles of Iranian-Islamic urban planning and TND approach. Other results of the study show that 16 strategies extracted from the QSPM matrix have priority for planning for the development of the new Fahadan neighborhood, based on which executive projects can be defined.

    Keywords: TND, Iranian-Islamic city, Fahadan No neighborhood, Swat, QSPM
  • Bushra Abbasi, Mohamadreza Bemanian* Pages 45-66

    This research is a Qur'anic review that examines the effects of ethics on architecture from the Holy Qur'an’s point of view with the goal of introducing logical theoretical principals of ethical architecture. In order to reach the research goal, this research conducts the Induction, deduction and reverse extraction of research’s resulted theoretical concepts based on Aristotle's formal logic. The main question of this article is how theoretical principles of ethical architecture can be extracted from the Holy Qur'an on the grounds of Aristotelian logic? Given the priority of avoiding unethical issues over the acquisition of ethical virtues in the religion of Islam and the architectural position as an arbitrary act of human being that influences the inner attributes of the individual and the surrounding society, unethical issues can be considered as the most important factors in the formation of ethical principles for architecture. The unethical issues mentioned in the Holy Quran determine these principles from the point of view of the Muslim scripture and provides backbone of understanding the principles of ethical architecture. This research studies documents and resources based on a logical reasoning and Interpretative analytical approach. Research findings are validated using semi-structured interview techniques and indicate that experts validate the completeness and adequacy of the resulted theoretical principles and the logical process of this research. Research results include seven theoretical principles for ethical architecture; 1) Architecture should be a remembrance of God. 2) Architecture should be a tool of respect for its consumers and lack self- glorification over them. 3) Architecture should be goal-oriented towards the needs of future generation. 4) Architecture should eliminate social gaps and be a symbol of equality and modesty. 5) Architecture should create balance between human needs, pleasures and desires. 6) Architecture should answer human demands on the grounds of an economical and naturalistic approach. 7) Architecture should include structural strength with the acknowledgment of human lifetime limitations. The result of this research presents a coherent logical extraction of ethical architecture from the Holy Quran, which can be considered in the fields of theory and practice by academics and architects.

    Keywords: Holy Quran, Islamic Ethics, Principles of Ethical Architecture, Aristotelian Logic
  • NASIM ASHARFI* Pages 67-84

    Lack of attention to the philosophy of architecture as an intermediate science between general philosophy and architecture science has caused many researchers to link their research to philosophy without methodology. They introduce their research as the philosophy of Islamic architecture; While the philosophy of Islamic architecture is a kind of philosophy. The general philosophy merely provides its foundations; Therefore, not paying attention to the methodology and philosophy of architecture distorts the theoretical framework for the production of architectural science. Accordingly, the present study tries to introduce one of the methodologies of disciplines philosophy (observation theory) with a descriptive-analytical method and clarify the philosophy of Islamic architecture based on this theory. In this regard, the philosophy of architecture is introduced with two historical and logical approaches, each of which will be of two types: the first type is a philosophy that focuses on the production of architectural work and reality, and the second type is a philosophy that focuses on the science of architecture. Deals with the meaning of discipline knowledge Finally, there will be four types of philosophy of architecture. The discipline's philosophy of architecture has a significant role in producing Islamic architecture, which the present study introduces to achieve the proposed combined model (historical and logical).

    Keywords: discipline's philosophy, observation theory, Islamic architecture, the reality of Islamic architecture
  • Iman Ghalandarian* Pages 85-103

    The knowledge of urban planning relies on the precise understanding of the relationship between the human and the environment seeking to improve the quality of human life and built environment. Thus, this knowledge requires a theoretical foundation through which a better understanding of urban issues can be developed, and a suitable solution can be proposed. Therefore, production and explanations of theories using accurate and suitable methods are imperative and increase the richness of the urban planning knowledge. Meanwhile, the lack of appropriate theorizing methods in urban planning, the experts not believing in them, the existence of inconsistent theories built on quantitative methods with no regard for the social and environmental relations, and negligence of users towards the understanding and interpretation of the space highlights the importance of using the ground-based methodology to develop urban theories. Nowadays, how the old urban fabrics are to be dealt with has become one of the significant challenges of urban planning since the environment quality, and ecological balance have declined in these environments. Thus,a proper intervention aimed at improving the quality of urban life and gaining the satisfaction of its residents and users has become an inevitable necessity. Renovations projects are carried out in worn-out urban fabrics aiming to increase the quality of the urban environment; however, these projects have not achieved much success realizing their goals, have brought about new challenges for these fabrics, and have led to the dissatisfaction of a wide range of users and residents. The central urban fabric of Mashhad is one of the old regions of the town, which is dealing with the phenomena of being worn out due to the continuous residence. Serious renovations started in this fabric in the 1990s and have continued since. The present study seeks to discover how an urban recreation framework based on a critical study of the implemented renovation process emphasizes grounded research methodology. Thus, the study seeks to answer how the grounded methodology can be used to achieve a recreation framework tailored to the central region of the religious city of Mashhad. To understand the process of renovation in this fabric, one must question the approach of people and various groups towards the renovation of Mashhad central region. Grounded research seeks the three goals of exploration, description, and understanding the subject. The most important issue discussed recreation and renovation strategies is their risk of failure. Given that recreation policies engage various stakeholders, dispute and incompatibility between them over their interests are among the challenges these strategies have always faced, resulting in their failure and ineffectiveness. Thus, the institutional approach emphasizes the interaction between local stakeholders and upstream levels and demands the participation of organizations and groups to reduce the risk of plans’ failure. The lukewarm acceptance of some people towards the marginal and worn-out urban fabric renovation projects confirms this claim. Understanding the recreation framework in the central region of Mashhad is complex and challenging due to the holy shrine of Imam Reza (AS), the presence of pilgrims, residents, businesses, and the renovation procedures, which make any pre-conceived model or specific hypothesis of the influential variable over-simplistic. This is why this subject had better be studied in its specific context and ground-based on the opinions of stakeholders and methodological data collection. Grounded theory is a research strategy proposed by two American sociologists, Glaser and Strauss, which defines how the data that has been collected methodically throughout a social study is to be used. The application of this method to predict, describe, and explain has attracted the attention of scholars since its emergence. This method has an inductive approach to the development of theory and extracts theories from the heart of research through establishing an ongoing persistent relationship between data collection and analysis. The data must reflect the meanings and perceptions of people engaged in the modeled phenomena, and the results must be presented as an interconnected set of concepts rather than a simple list of several themes. Thus, the stakeholders’ cognitive assessment of the intervention in urban fabrics impacts their level of participation and the plans’ level of realization. The grounded theory can discover people’s mentalities regarding these plans through making connections with them, determining the positive and negative features of each project based on their perception, and thus improving the feasibility of the plans through eliminating the weaknesses and highlighting the strengths. The process starts with collecting data and coding them openly.The data are then classified into separate categories and are revaluated to reveal the internal connections between them, summarized into more comprehensive categories at higher levels through several analytical stages, and will make up the main category, i.e., the grounded theory- in the end. The detailed steps of the process include data collection, presenting the research questions, sampling, analysis, and evaluation of the processes and results, which will be elaborated on in the following. Results of the study indicated that the grounded theory helps understand the various and deeper layers impacting physical, social, etc. changes and various techniques must be sued for the development of theory. It was also revealed that urban management must pay attention to the mental, objective, and functional spaces in the six aspects of economic, management, socio-cultural, functional, ecological, and physical should it intend to intervene in the urban fabric of Islamic cities.

    Keywords: Grounded Theory, Methodology, Religious City, Central Part of Mashhad
  • Reyhaneh Sadat Tabatabaei Yeganeh*, Farhang Mozaffar, Minoo Shafaei, Bahram Saleh Sedghpoor Pages 104-123

    Gender has a key role in Islamic thought and considers it as an aspect should be trained. Now a days in light of psychological and social studies, there are more information about gender differences. These differences influence education and training via “gender identity” and “sex-typing”. So it’s essential to consider gender differences in out door open spaces design. The goal of this study concentrated on the effect of gender differences in Islamic thought on outdoor open space design. Reviewing mental differences and growing and structural aspects between boys and girls, we have built a frame for open interview which concluded to Delphi process. The study is a qualitative and operational and conducted a Delphi process between 7 psychologists and 15 architecture experts. The result is an applicable list of architectural considerations for outdoor planning. Using hot and bright colors, suitable areas for congregation, simple geometry, curved corners and miniature elements can be suggested for girls. Mild colors, encounter space, sophisticated geometry, expert and job acquaintance dedicated space, different levels, ballgame space are suitable for girls.

    Keywords: educational open spaces, gender differences, kindergarten, preschool, Islamic thought
  • Abbas Jahanbakhsh, Mohammadsaleh Shokouhibidhendi* Pages 124-145

    One of the biggest strategic harms and mistakes that a society may suffer is the mistake at the level of dreams and social horizons. In such a way that there is a contradiction and inconsistency between the dreams and ideas that are for a social structure, for example, the "ideal form of the city" and the dream and ideal that is chosen for the whole social life and society is formed around it. The more society tries and spends for that heterogeneous structure, the more it becomes practically incapable and far from its goals and ideals. Therefore, this article, by depicting the favorable future situation of cities, has tried to direct the wishes and dreams of citizens and city managers about the city (and in principle society and life) and according to public acceptances and norms, which is interpreted as culture. To draw and achieve a better future and show that in contrast to the current style of urban planning in the country, which is influenced by the modernist model of the West, one can think of values such as "productive home", "constructive and thoughtful interaction with nature", " Brotherhood-based social system, "land price reduction", "spatial justice and the elimination of segregation", "family-based planning", "large housings", "mosque-led planning" and "neighborhood scale ". The idea of "Zistshahr" (livable city) is an attempt to achieve these values. This proposed model is presented in the form of bio-living complexes and according to the components of indigenous styles as well as the desirability and teachings of Iranian-Islamic culture. The design of the Zistshahr is an attempt to redefine the pattern of construction in newly established towns and settlements, so that it includes a large and productive residential units and provides other urban services in a way that, in addition to provide the needs, empowers families and the provides possibility of formation of the environment by the residents. However, the realization of this idea requires feasibility studies. The four main issues around which feasibility studies are conducted are: the issue of land and its scarcity, the issue of water and energy supply, the issue of construction costs, and finally the issue of legal capacity. Findings show that in terms of land supply, the idea of Zistshahr can accommodate a population equivalent to the entire country in an area of about 2% of the area of Iran. In terms of water and energy supply, there are solutions for sustainable urban design, which are explained in the article. Technical and executive costs will be equal to the Mehr housing projects (governmental housing projects in Iran in 2010s) for each residential unit with the help of the stages of construction, the use of more appropriate construction patterns and the use of participatory architecture, with the difference that the total area of the arena and lords of each unit in the city is about 5 to 15 times larger than Mehr housing units and with the help of mechanisms to eliminate and reduce land prices (similar to the methods used in Mehr housing and land supply model in the industrial towns experiences in Iran in 1980s), the design of the Zistshahr model can be more economical, sustainable and more logical than common patterns in urban planning in Iran. In addition to reforming the pattern of newly established cities and towns, it provides a platform for reverse migration to villages and solving the problem of imbalance and centralism in land management, and also plays a role as a driving force for reforming existing cities and villages.

    Keywords: Islamic architecture, Islamic urban planning, Zistshahr, livable city, fair land management
  • Hossein Khani*, Morteza Mirgholami Pages 146-166

    Planning is one of the basic tools to achieve optimal living conditions. In the meantime, negotiation is one of the most important approaches in the new planning systems, which has a special place in the current era of urban planning and governance. Negotiation planning or in other words discourse is one of the new methods in urban studies that is widely used, especially in advanced democratic societies. Jane Hillier, as the author of this theory, has used the theories of thinkers such as Habermas and Foucault to explain the principles of this theory. In the Islamic perspective, consultation and negotiation have a sublime and special place. In the verses of the Qur'an and the school of religious leaders, the role of consultation has been very important and people and their views on various social, governmental and other issues have had a great place. This research seeks to study the theoretical roots of the negotiation planning approach and extract its intellectual processes to study its structure and finally the characteristics and principles of this type of planning from the perspective of teaching. To study Islamic theories and theories of contemporary Islamic thinkers on the subject of government and religious democracy and democracy. According to the overlapping topics in this case study, from the method of document analysis and content analysis and logical reasoning, as well as qualitative and descriptive methods and conducting interviews with experts (interviews with 14 academic experts in the fields of urban planning and sociology, as well as Field professors) has been used to express the research results. Finally, by comparatively comparing the principles and rules of this type of planning with the criteria of Islamic urban planning and the principles and rules of democracy and the council from an Islamic perspective, the strengths and weaknesses of this type of planning are examined and stated in the planning approach. Negotiation relies solely on the views and opinions of the people and has nothing to do with religious norms. Therefore, it seems that this approach can be effective only in those parts of urban management that have people-centered plans. On the other hand, the approach of religious democracy is more focused on religious values ​​and the opinion of the people is of secondary importance. On the one hand, this issue makes sure that the plans and programs are based on religion and Sharia, but on the other hand, it has nothing to do with humanist and humanistic plans. Therefore, it can be said that if in urban studies, it is based only on the opinions of the people, its competence can not be confirmed from the perspective of religion, but if in the management of urban issues, the opinion of the people along with religious and jurisprudential principles and rules and based Formed, they can help run a city and an Islamic community.

    Keywords: Negotiation Planning, Habermas, Hillier, Islamic City, Religious Democracy
  • Mozhgan Mahdavi*, Reza Sameh Pages 167-185

    One of the most important issues and human needs in the field of architectural design is "housing". From the past to the present, there have always been different principles for housing design that have been used due to the user’s needs. The set of needs and lifestyles of humans has shown that some characteristics are the same in all designed houses. These important features had been collected in many scholarly and professional architectural references that had been addressed as principles, criteria and indicators of housing design and had been used by designers and researchers who works in this field. Therefore, various references can be found that, each had studied hosing topic from a specific point of view. Some of these sources list the general characteristics of an appropriate and desirable house, and others introduce specific principles for its design. In this article, while reviewing those references, we would rank those principles on the basis of importance. The main question is how these principles can be ranked and consider in design in base on their importance. Therefore, our goal is surveying the scholarly and professional architectural references about housing to analyze and evaluate the principles of residential architecture. Results of this research collected from data analyses and data description, which obtain from the references and based on logical reasoning. Therefore, the main method is determining quantitative valuation for qualitative data, and housing design criteria in scholarly and professional architectural references had been ranked in such a way that their importance is defined. so, the general approach of the research was selected as a quantitative comparison and then data collection, classification and analysis were performed based on first step. Finally, the research results represent and rank housing design criteria based on the priority of their importance in form of tables and charts.

    Keywords: Housing, Housing Design, Design Principles, Architectural Resources