فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 56 (تابستان 1401)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 56 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 7
  • محمد علی تخشید، ریتا عرب سلغار صفحات 8-12

    شواهد بالینی نشان دهنده ارتباط عوارض دیابت شیرین (Diabetes Mellitus) با وضعیت کنترل گلیسمی بیماران است. از این رو ارزیابی شرایط گلیسمی در مدیریت این بیماری بسیار مهم است. هموگلوبین A1c (HbA1c) متداول ترین روشی است که برای بررسی وضعیت گلیسمی بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد. مقدار HbA1c تحت تاثیر میزان عوامل مداخله گر مختلف از جمله بقا گلبول های قرمز و هموگلوبینوپاتی قرار می گیرد و در چنین مواردی نتایج قابل اعتمادی را به دست نمی دهد. در این موارد از نشانگرهای سرمی از جمله فروکتوزآمین، آلبومین گلیکیله و 1،5-آنهیدروگلوسیتول به عنوان جایگزین HbA1c استفاده می گردد. در این مقاله مروری به بررسی روش های اندازه گیری، جنبه های مختلف اثر گذار بر اندازه گیری و کاربردهای بالینی این نشانگرها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، کنترل گلیسمی، فروکتوزآمین، آلبومین گلیکیله، 1، 5-آنهیدروگلوسیتول
  • مجیدرضا خلج زاده، کاظم وطن خواه یزدی، زهرا ملک پور، علی موسوی، راحله عباد نظامی، مریم موحد صفحات 13-22
    مقدمه

    با شروع همه گیری کرونا ویروس جدید در سال 2019 میلادی از شهر "ووهان" (Wuhan) چین و تایید و اعلام هشدار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در خصوص آن در بهمن ماه سال 1398و با توجه به اهمیت تشخیص آزمایشگاهی به موقع کرونا ویروس جدید، تعدادی از آزمایشگاه های بخش دولتی و خصوصی مسیولیت تشخیص مولکولی این ویروس را به تدریج عهده دار شدند. مروری بر رخدادهای این دوران می تواند نقاط قوت و ضعف تصمیم گیری ها و اقدامات انجام شده و چالش های این مسیر را در مرحله اجرا و از دیدگاه نظارتی بیان نماید.

    روش مطالعه

    این مطالعه مروری، بر اساس سوابق و اطلاعات موجود در مدیریت امور آزمایشگاه های معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران از امر نظارت بر آزمایشگاه های دایر در محدوده نظارتی دانشگاه یاد شده در بازه زمانی اسفند ماه سال 1398 تا پایان تیر ماه 1401 می باشد و نتایج حاصل از آن در محورهای مجوز آزمایش، نظارت بر آزمایشگاه، گرد آوری داده ها، رسیدگی به شکایت و چالش های اخلاقی مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتایج و بحث:

    با شروع و ادامه همه گیری کووید و پیش بینی افزایش موارد ابتلا به بیماری و ضرورت تسریع در تعیین تکلیف بیماران مشکوک و محتمل در خصوص کرونا ویروس با استفاده از خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهی، وزارت بهداشت اقدام به برنامه ریزی جهت استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در کنار توان بخش دولتی نمود. بدین ترتیب آزمایشگاه های متقاضی مشارکت در برنامه تشخیص مولکولی بیماری کرونا ویروس جدید، پس از طی مراحل اخذ مجوز که چارچوب آن توسط وزارت متبوع ابلاغ گردیده بود وارد این عرصه گردیدند. با توجه به استقرار تعداد قابل توجهی از آزمایشگاه های دارای مجوز کووید در حوزه دانشگاه علوم پزشکی ایران (91 آزمایشگاه از مجموع 404 آزمایشگاه کووید کشور) بررسی عملکرد این مجموعه آزمایشگاه ها می تواند انعکاسی از وضعیت کلی آزمایشگاه های سراسر کشور از جمله حجم خدمت ارایه شده و مهم ترین مشکلات نظارتی از جمله کنترل کیفیت و تفسیر نتایج، ثبت موارد عدم انطباق و جمع آوری، نگهداری و انتقال نمونه ها و... باشد. همچنین در کنار این موضوعات اهمیت و ضرورت ثبت و جمع آوری داده های تشخیص آزمایشگاهی بیماری کووید-19 و سیر و اشکالات مشاهده شده مترتب بر آن در این همه گیری مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. از دیگر چالش های  پر اهمیت این دوران شکایات مطروحه می باشد که بیشترین آن دخالت افراد غیر مرتبط در امر نمونه برداری آزمایش کووید و عدم همخوانی نتایج به دست آمده در آزمایشگاه های مختلف و... می باشد.
    نظر به اینکه همه گیری کووید همچنان ادامه داشته و ارتقای وضعیت و رفع چالش های  موجود می تواند تاثیر به سزایی در سلامت آحاد مردم داشته باشد، لذا استفاده از نتایج این مطالعه جهت اصلاح مشکلات ضروری به نظرمی رسد.

    کلیدواژگان: همه گیری، کرونا، آزمایشگاه، تشخیص مولکولی، دانشگاه ایران، نظارت
  • فریبا نباتچیان، مریم رستمی، نگین داودی صفحات 23-26

    بیماری قلبی عروقی (CVD) یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و شیوع آن نسبت به دهه های گذشته تا حدودی به دلیل پیری جمعیت جهان همچنان در حال افزایش است. CVD آترواسکلروتیک در سنین بسیار پایین شروع می شود و در طول زمان پیشرفت می کند و فرصت کافی برای غربالگری و تشخیص زودهنگام این بیماری را می دهد. پیشرفت‌ ها در تحقیقات نشانگرهای زیستی و پیشرفت‌ های مرتبط با CVD در 30 سال گذشته منجر به روش ‌های غربالگری حساس‌تر، تاکید بیشتر بر تشخیص و تشخیص زودهنگام آن و درمان‌ های بهبود یافته و نتایج بالینی مطلوب ‌تر در جامعه شده است. با این حال، استفاده از نشانگرهای زیستی برای اهداف مختلف در CVD یک حوزه مهم تحقیقاتی است که در طول سال ‌ها توسط دانشمندان مورد بررسی قرار گرفته است و بسیاری از پیشرفت ‌های جدید هنوز در حال انجام است.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، بیماری شریان کرونر، لکتین 2 متصل به مانوز، تناسین C
  • حسین درگاهی صفحات 27-43
    مقدمه

    فرهنگ سازمانی بر روی عملکرد سازمان ‌ها تاثیر دارد و باعث ارتقای کیفیت و بهره‌ وری آن ‌ها می ‌شود. فرهنگ کیفیت نیز مجموعه ‌ای از فرهنگ سازمانی است که هدف آن ارتقای مستمر کیفیت و تضمین کننده تحقق کیفیت مطلوب در آزمایشگاه‌ های پزشکی است. بدون صرف هزینه، ارتقای خدمات آزمایشگاهی امکان ‌پذیر نیست. به دلیل منابع محدود و فقدان یک دیدگاه راهبردی در زمینه پیشگیری از هدر رفت منابع، ضروری است تا مدیریت آزمایشگاه‌ های پزشکی با چگونگی مصرف و منابع که از ایجاد کیفیت نامطلوب جلوگیری می ‌کند، آشنایی داشته باشند. لذا این پژوهش با هدف تحلیل فرهنگ هزینه کیفیت در آزمایشگاه‌ های پزشکی از طریق یک مطالعه مروری حیطه ‌ای و چگونگی استقرار فرهنگ هزینه کیفیت در این نوع سازمان ‌ها است.

    روش کار

    برای انجام این پژوهش از روش مطالعه مروری حیطه ‌ای و با استفاده از پایگاه‌ های داده ‌ای فارسی و انگلیسی و از کلید واژه ‌های فرهنگ، فرهنگ سازمانی، کیفیت، مدیریت کیفیت فراگیر، آزمایشگاه پزشکی، آزمایشگاه بالینی، بیمارستان، سازمان‌ های بهداشتی درمانی، هزینه کیفیت و فرهنگ هزینه کیفیت استفاده شد. دامنه زمانی مقالات از سال 1990 تا 2022 میلادی به زبان‌ های فارسی و انگلیسی بود که پس از ارزشیابی و غربالگری و حذف مقالات غیر مرتبط در مجموع تعداد 77 مقاله در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ‌ها:

    استقرار نظام فرهنگ هزینه کیفیت و توجه به مولفه‌ های آن از جمله آموزش کارکنان، ارزیابی، پیشگیری و اجرا و یکپارچه سازی هزینه ‌های ملموس و غیرملموس، بروز خطاها، اشتباهات و نقص ‌ها و تهیه فهرست تفصیلی می ‌تواند در مراحل قبل از انجام، انجام و بعد از انجام آزمایش ‌ها نه تنها در تنظیم بودجه ‌بندی آزمایشگاه ‌های پزشکی، بلکه بر روی مراقبت و ایمنی بیمار تاثیر گذار باشد و به تشخیص درست و درمان مناسب بیماران کمک کند.

    نتیجه ‌گیری:

    مدیریت آزمایشگاه‌ های پزشکی باید به صورت دوره‌ ای و مستمر ارزش ‌گذاری خدمات پشتیبانی خود را مورد بازنگری قرار دهند. آگاهی و آمادگی کامل رهبران آزمایشگاه‌ ها در ایجاد جو سازمانی مناسب و تبادل نظر، رعایت الزامات اعتبار بخشی و اجرای قوانین و مقررات کاربردی و تهیه منظم و مستمر گزارش ‌های مربوط به هزینه ‌های خطاها و اشتباهات و نقص ‌های به وجود آمده به بازگشت سرمایه ‌ها در آزمایشگاه ها کمک می‌ کند و عملکرد مالی آن‌ ها را مورد تایید قرار می دهد.
    اگر چه شناسایی و دستیابی کامل به فرآیندهای آزمایشگاهی از جمله هزینه ‌های ایجاد شده که در اثر بروز خطاها و اشتباهات ایجاد می ‌شود، بسیار مشکل است. اما صرف هزینه ‌ها و سرمایه ‌های غیر ضروری در این راه، موجب هدر رفت منابع و پیامدهای منفی آن خواهد شد. ایجاد تیم ‌های نظارتی جهت مدیریت ارزشیابی فرهنگ هزینه کیفیت موجب تقویت مدیریت عملکرد مالی آزمایشگاه ‌ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازی، فرهنگ هزینه کیفیت، آزمایشگاه پزشکی
  • مهتا مظاهری، مهدیه یاوری، سهیل بهروش، هانیه علی حسینی، فاطمه عبدی، زهرا دشتی، زهرا احمدنیا، مهدیه مهرور صفحات 44-59

    با توجه به شمار روز افزون قربانیان سرطان و پیچیدگی این بیماری در تشخیص، پیش آگاهی و درمان، ما را بر آن داشته است که در این مقاله مروری به یکی از فاکتور های کمک کننده و امیدوار کننده در تشخیص و درمان سرطان بپردازیم. میکرو ریبونوکلییک اسیدها (miRNA ها)، ریبونوکلییک اسیدهای غیر کد کننده ای هستند که از نظر تکاملی محافظت شده هستند و دارای طولی برابر 25-18 نوکلیوتید می باشند. miRNA ها بیان ژن ها را پس از رونویسی از طریق تجزیه mRNA یا مهار ترجمه آن ها، کنترل می کنند. این ساختارهای مولکولی در کنترل فرآیندهای مختلف فیزیولوژیک و پاتولوژیک سلولی (تومورزایی و تکامل، تکثیر سلول، متاستاز، حمله و آپوپتوز)  شرکت نموده، بسیاری از آن ها می توانند به عنوان انکوژن و یا مهارکننده های توموری عمل نمایند. لذا بروز موتاسیون در آن ها می تواند منجر به سرطان شود. miRNA  ها به عنوان نشانگر های زیستی نقش مهم و بالقوه در بدن دارند و برخی از ویژگی های بارز سلول های سرطانی را تحت تاثیر قرار می دهند در نتیجه شناسایی میکرو RNA ها و مولکول های هدف آن ها افق روشن و دورنمای امیدوار کننده ای را برای شناخت مسیرهایی که منجر به سرطان می شود، فراهم کرده است. لذا در این مقاله به بررسی کاربردmiRNA  ها در شش سرطان شامل پستان، کولورکتال، تخمدان، کبد، ریه و کلیه می پردازیم.

    کلیدواژگان: miRNA، سرطان، تشخیص، بیومارکر
  • المیرا سعیدی، حبیب ضیغمی صفحات 60-66

    به دنبال شیوع بیماری های متابولیک در سراسر جهان، دیابت به عنوان شایع ترین بیماری غددی رو به افزایش می باشد. همچنین دیابت پنجمین عامل مرگ و میر در جهان به شمار می آید. بیماران دیابت نوع 2 حدود 90% مبتلایان به دیابت را به خود اختصاص می دهند. مطالعات انجام شده در طی سال های گذشته ارتباط قابل توجهی بین میکروبیوتای روده، دیس بیوزیس روده و ایجاد سندروم متابولیک را نشان می دهد. تغییرات ایجاد شده در ترکیب میکروبیوتا همراه با دیس بیوزیس، زیستگاه گوارشی نامتعادلی را برای میکروبیوتا فراهم کرده است که باعث تولید متابولیت های غیرطبیعی همراه با تغییر در متابولیسم گلوکز و مقاومت به انسولین شده است. کاهش فراوانی Akkermansia muciniphila تقریبا در تمام مبتلایان دیابت نوع 2 و افراد پیش دیابتی وجود داشته است. در این مقاله مروری سعی بر این است تا به طور خلاصه ارتباط بین میکروبیوتای روده و بیماری دیابت نوع 2 را مورد بررسی قرار دهیم.     

    کلیدواژگان: سندروم متابولیک، دیابت نوع 2، میکروبیوتای روده، دیس بیوزیس
  • صفحه ویژه آثار ادبی و هنری همکاران دکترای علوم آزمایشگاهی / دکتر سید امیر مومنی/ دکتر نرگس ایرانمنش/ دکتر محمود جاوید
    صفحه 69
|
  • Mohammad Ali Takhshid, Rita Arabsolghar Pages 8-12

    Clinical evidence has revealed the association between complications Diabetes Mellitus (DM) and serum glycemic control. Thus, evaluation of the glycemic control status is crucial in the management of DM. Hemoglobin A1c (HbA1c) is the most common method for monitoring serum glycemic control. However, several confounding factors including red blood cell lifespan and hemoglobinopathies can affect HbA1c levels. Fructosamine, glycated albumin, 1,5-anhydroglucitol are serum markers of glycemic controls that can be used in such conditions. The present review article aims to explore the analytical and clinical aspects of these biomarkers.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Glycemic Control, Fructosamine, Glycated Albumin, 1, 5-anhydroglucitol
  • Majid Reza Khalajzadeh, Kazem Vatankhah Yazdi, Zahra Malekpoor, Ali Moosavi, Raheleh Ebadnezami, Maryam Movahed Pages 13-22
    Introduction

    With the start of the new corona virus pandemy in 2019 from the city of "Wuhan" in China and confirmation and warning of the Iranian Ministry of Health and Medical Education in February 2020 and considering the importance of timely laboratory diagnosis of the new corona virus, a number of Public and private laboratories gradually took responsibility for the molecular diagnosis of this virus. A review of the events of this era can reveal the strengths and weaknesses of the decisions and actions taken and the challenges of this path in the implementation phase from a supervisory point of view.

    Method

    This study is a review based on the records and information available in the management of laboratories affairs of vice president of treatment of IUMS in connection with the supervision of the laboratories operating within the regulatory area of the said university within the period of March 2020 to the end of July 2022.  The obtained results have been examined in the areas of: testing license, laboratory supervision, data collection, handling of complaints and ethical challenges.

    Results and Discussion

    With the start and continuation of the Covid pandemy and the prediction of increase in the number of cases of the disease and the need to speeding up in the definite diagnosis of suspected Corona virus patients by using paraclinical services including laboratory, the Ministry of Health took actions to use the capacities of the private sector in addition to the public sector. In this way, the laboratories applying for participation in the molecular diagnosis program of the new corona virus entered the field after completing the process of obtaining a license, the framework of which was announced by the health ministry. Due to the fact that a significant number of laboratories with a Covid license are established within the regulatory area of Iran University of Medical Sciences (91 laboratories out of a total of 404 Covid laboratories in the country), the examination of the performance of these laboratories can be a reflection of the general situation of laboratories across the country, including the amount of services provided and the most important supervisory problems, including Quality control and interpretation of results, recording of unconformities and collection, storage and transfer of samples, etc.
    Also, along with these issues, the importance and necessity of recording and collecting the laboratory diagnosis data of the Covid-19 disease and the problems related to it in this epidemic have been considered and investigated. Among the other important challenges of this era are complaints, the most of which is the involvement of unrelated people in the matter of taking samples for the Covid test and the inconsistency of the results obtained in different laboratories, etc.
    Considering that the Covid pandemy still continues and improving the situation and solving the existing challenges can have a significant impact on the health of the people, it seems necessary to use the results of this study to solve the problems.

    Keywords: Pandemy, Covid, Laboratory, Molecular Diagnosis, IUMS, Supervision
  • Fariba Nabatchian, Maryam Rostami, Negin Davoudi Pages 23-26

    Cardiovascular disease (CVD) is a leading cause of death worldwide and continues to increase in prevalence compared to previous decades, in part because of the aging of the world population. Atherosclerotic CVD starts at a very young age and progresses over time allowing sufficient time for screening and early detection of the condition. Advances in biomarker research and developments related to CVD over the past 30 years have led to more sensitive screening methods, a greater emphasis on its early detection and diagnosis, and improved treatments resulting in more favorable clinical outcomes in the community. However, the use of biomarkers for different purposes in CVD remains an important area of research that has been explored by scientists over the years and many new developments are still underway. Therefore, a detailed description of all CVD biomarkers that are currently being used or investigated for future use in the field of cardiovascular medicine is out of scope for any review article. In the present review, we do not intend to replicate the information from previous exhaustive reviews on biomarkers but highlight key statistical and clinical issues with an emphasis on methods to evaluate the incremental yield of biomarkers, including their clinical utility, a pre-requisite before any putative novel biomarker is utilized in clinical practice. In addition, we will summarize information regarding recent novel heart failure biomarkers in current practice, which are undergoing scrutiny before they can be available for clinical use, and their impact on clinical outcomes.

    Keywords: Cardiovascular disease (CVD) is a leading cause of death worldwide, continues to increase in prevalence compared to previous decades, in part because of the aging of the world population. Atherosclerotic CVD starts at a very young age, progresses ov
  • Hossein Dargahi Pages 27-43
    Introduction

    organizational culture impress organizational performance and resulted to quality improvement and productivity of organizations. Also, quality quality culture as a set of organizational culture is aimed continency quality improvement and assure the desired quality among medical laboratories. Laboratory services improvement is not happened without cost spending. Limited resources, and lack of strategic approach for prevention of waste of resources, it is it is necessary medical laboratory leader understand how to use resources which prevent undesired quality. Therefore, this research is aimed to analyze the cost of quality culture among the medical laboratories by a scoping literature review and how to establish the cost a quality culture through these organizations.

    Methodology

    This research was a scoping literature review conducted using Persian and English data base and culture, organizational culture, quality, total quality management, cost of quality culture, Medical laboratory, clinical laboratory, hospital, health care organization and cost of quality keywords. References from 1990 to 2022 in Persian and English language were used after screening and evaluation and excluded nonrelated papers, and consequently 80 reference was selected for this research.

    Result

    Establishment of cost for quality culture and considering its elements, for example staff training, assessing, prevention, performance and collaboration for measured hidden and non-hidden cost of quality, failures and detailed inventory in pre analytical, analytical and post analytical stages impress medical laboratories budgeting and patient care and safety and help to appropriate patient’s diagnosis and treatment.

    Conclusion

    Medical laboratories leaders should review periodic and also continuously their supportive services valuation. Complete understanding and preparation for medical laboratories leaders for creation of appropriate organizational climate for discussion and participation of staffs about cost of quality culture and good performance and observing accreditation requirements and applied regulation, and regulation of continuously financial cost reports about the failures happened many help to laboratories’ return an investment and confirm their financial performance. Although, complete identification and attaining the laboratory processes, for example cost of failures are so difficult, but cost spending and unnecessary investment in this way can result waste of resources and negative outcomes. Creation of supervising teams for evaluation of cost of quality costume may empower laboratories financial performance.

    Keywords: Organizational Culture, Cost of Quality Culture, Medical Laboratory
  • Mahta Mazaheri, Mahdeyeh Yavari, Soheyel Behravesh, Haniyeh Ali Hosseini, Fatemeh Abdi, Zahra Dashti, Zahra Ahmadniya, Mahdeyeh Mehrvar Pages 44-59

    According to the growing number of cancer fatalities and the complexity of the disease in diagnosis, prognosis and treatment, here we have reviewed one of the helpful and promising factors in the diagnosis and treatment of cancer. Micro-ribonucleic acids (miRNAs) are non-coding ribonucleic acids that are evolutionarily conserved and have a length of 18-25 nucleotides. miRNAs control the expression of genes after transcription by mRNA cleavage or inhibition of their translation. These molecular structures participate in the control of various physiological and pathological cellular processes (tumorigenesis and evolution, cell proliferation, metastasis, invasion and apoptosis), many of which can act as oncogenes or tumor inhibitors. Therefore, mutations in them can lead to cancer. miRNAs play an important and potential role in the body as biomarkers, and affect some of the salient features of cancer cells, thus identifying miRNAs and their target molecules, providing a bright horizon and promising prospects for Provides knowledge of the pathways that lead to cancer. Therefore, in this article, we review the application of miRNAs in six cancers, including breast, colorectal, ovarian, liver, lung, and kidney.

    Keywords: miRNA, Cancer, Diagnosis, Biomarker
  • Elmira Saeedi, Habib Zaighami Pages 60-66

    Diabetes is the most common endocrine disease following the spread of metabolic diseases worldwide. Diabetes is also the fifth leading cause of death in the world. Patients with type 2 diabetes account for about 90% of people with diabetes. Studies over the past years have shown a significant association between intestinal microbiota, intestinal dysbiosis, and metabolic syndrome. Changes in the composition of microbiota with dys Biosis provides an unbalanced digestive habitat for microbiota that results in the production of abnormal metabolites with altered glucose metabolism and insulin resistance. Decreased frequency of Akkermansia muciniphila has been present in almost all patients with type 2 diabetes and pre-diabetic individuals. In this review article, we try to briefly examine the relationship between intestinal microbiota and type 2 diabetes.

    Keywords: Metabolic syndrome, Type 2 diabetes, Intestinal microbiota, Dysbiosis