فهرست مطالب

نشریه قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد قربانی*، فرزانه پورطاهر اقدم، فریدون رهنما رودپشتی صفحات 1-25

    در این مقاله تاثیر محافظه کاری حسابرس با وجود عدم قطعیت سیاست های اقتصادی برکیفیت سود در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. محافظه کاری حسابرس با استفاده از مدل چونگ و همکاران (2003) و بر اساس بسط معیار باسو (1997) و بکارگیری رتبه بندی موسسات حسابرسی منطبق با دستورالعمل طبقه بندی موسسات حسابرسی و اشخاص موضوع ماده 10 دستورالعمل موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس اوراق بهادار محاسبه و ارزیابی گردید. برای عدم قطعیت سیاست اقتصادی نیز از انحراف استاندارد میانگین بازده قیمت سهام شرکت در طی سال مالی استفاده گردید. همچنین به منظور سنجش کیفیت سود از اقلام تعهدی اختیاری مدل تعدیل شده جونز (1995) استفاده شد. در این راستا تعداد 150 شرکت از شرکتهای حاضر در بورس در دوره زمانی 1392 تا 1398 به روش حذف سیستماتیک انتخاب گردید. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج آزمون فرضیه‏ پژوهش نشان داد که محافظه کاری حسابرس اثر مستقیم و عدم قطعیت سیاست های اقتصادی اثر معکوس برکیفیت سود دارد؛ به عبارت دیگر، محافظه‏ کاری حسابرسان منجر به افزایش کیفیت سود و عدم قطعیت سیاست های اقتصادی منجر به کاهش کیفیت سود شرکت ها میشود.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابرس، عدم قطعیت سیاست های اقتصادی، کیفیت سود، طبقه بندی موسسات حسابرسی
  • سحر پژوهی، امین ناظمی*، نویدرضا نمازی صفحات 27-57

    هدف این مقاله بررسی تاثیر ریسک بر قیمت سهام بانک ها و شرکت های بیمه با توجه به نقش تعدیلی سازوکارهای راهبری شرکتی است. به این منظور داده های 24 بانک و 25 شرکت بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389 تا 1398 مورد مطالعه قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در بانکها، ریسک بازار بر قیمت سهام تاثیر مثبت و معنادار و متغیرهای ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی بر قیمت سهام صنعت بانکداری تاثیر منفی و معنادار دارند. در شرکتهای بیمه، ریسک بازار و ریسک نقدینگی بر قیمت سهام تاثیر مثبت و معنادار و ریسک اعتباری بر قیمت سهام این صنعت تاثیر منفی و معنادار دارد. همچنین، یافته ها در خصوص ریسک نشان داد که در ریسک اعتباری بانک ها، متغیرهای مالکیت نهادی، کمیته مستقل و کمیته حسابرسی بر قیمت سهام بانک تاثیر منفی و معنادار دارند. در ریسک بازار بانک ها، متغیرهای کمیته مستقل و کمیته حسابرسی بر قیمت سهام بانک تاثیر منفی و معنادار دارند. افزون بر این، در ریسک اعتباری شرکت های بیمه، مالکیت مدیریتی بر قیمت سهام شرکت تاثیر مثبت و معنادار دارد و اندازه هیات مدیره بر قیمت سهام شرکت تاثیر منفی و معنادار دارد. در ریسک بازار شرکت های بیمه، مالکیت مدیریتی بر قیمت سهام شرکت تاثیر مثبت و معنادار دارد و کمیته مستقل بر قیمت سهام شرکت تاثیر منفی و معنادار دارد. در ریسک نقدینگی شرکت های بیمه، مالکیت مدیریتی بر قیمت سهام شرکت تاثیر مثبت و معنادار دارد. نتایج این مطالعه میتواند به مدیران بانکها و موسسات بیمه در راستای اتخاذ تصمیمات استراتژیک کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: بانک ها، شرکت های بیمه، راهبری شرکتی، ریسک و قیمت سهام
  • روزبه یزدی، سید محمدرضا خلیل زاده*، حسین اسلامی مفیدآبادی صفحات 59-98

    مسیولیت اجتماعی شرکت ها در پیوند با مسیولیت شرکت در برابر جامعه، انسان ها و محیط مورد فعالیت بوده که از منافع اقتصادی و مالی نیز فراتر می رود. مسیولیت اجتماعی شرکت را می توان به منزله فعالیت های پیش برنده سود، منفعت اجتماعی و حتی فراتر از منافع سازمان در نظر گرفت که در حوزه قانون نیز مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین قدرت مدیرعامل و مسیولیت اجتماعی با نقش تعدیلی نفوذ ذینفعان در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی بین سال های1394 تا 1398 استفاده شده است، به طوری که پس از اعمال محدودیت های موردنظر در این پژوهش، نمونه نهایی متشکل از 172 شرکت انتخاب گردید. پس از اندازه گیری متغیرهای پژوهش از تجزیه تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، برای آزمون فرضیه ها پژوهش استفاده شد. آزمون فرضیه های پژوهش نیز با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی ای وی یوز و فنون آماری و داده های تلفیقی صورت پذیرفته است. به طورکلی، نتایج حاصل از آزمون های آماری پژوهش نشان میدهد که بین قدرت مدیرعامل و مسیولیت اجتماعی شرکت رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد نفوذ ذینفعان رابطه بین قدرت مدیرعامل و افشای مسیولیت پذیری اجتماعی را تشدید می کنند.

    کلیدواژگان: قدرت مدیرعامل، نفوذ ذینفعان، مسئولیت اجتماعی شرکت
  • امیر شمس* صفحات 99-116

    هدف این مقاله بررسی نقش تعدیلگری شک سازمانی در رابطه ریسک کشف تقلب و شک و تردید حرفهای است. جامعه آماری تحقیق شامل؛ حسابرسان موسسات حسابرسی معتبر بورس کل کشور (عضو جامعه حسابداران رسمی) بوده است که دارای حداقل 10 سال سابقه فعالیت بوده و حداقل مدرک لیسانس داشته اند. با توجه به مشروط شدن جامعه آماری، مشمولین به روش تصادفی در دسترس مطالعه شدند که پرسشنامه های جمع آوری شده، پس از حذف نسخه های مخدوش یا شامل پاسخهای ناقص به تعداد 133 نسخه در تجزیه وتحلیل شرکت داده شدند. برای بررسی روابط از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد بین ریسک کشف تقلب و شک و تردید حرفهای، رابطه وجود دارد. همچنین، باتوجه به اینکه ضریب این متغیر 269/0 برآوردشده که مقداری مثبت است، نتیجه میشود که با تقویت ریسک کشف تقلب، شک و تردید حرفهای افزایش مییابد. همچنین مشخص شد شک سازمانی رابطه ریسک کشف تقلب و شک و تردید حرفهای را تعدیل میکند؛که باتوجه به اینکه مقدار بتا برابر 625/0 به دست آمده است و علامت آن مثبت است، می توان نتیجه گرفت که باتقویت شک سازمانی، رابطه ریسک کشف تقلب و شک و تردید حرفه ای در موسسات حسابرسی، تقویت میشود.

    کلیدواژگان: تقلب، ریسک، شک سازمانی، شک و تردید حرفهای و قضاوت حسابرسی
  • امیرعباس صاحبقرانی*، هادی سجلاتی صفحات 117-142

    ضرورت پژوهش به خاطر این که یکی از نارسایی های بهای تمام شده تاریخی عدم انعکاس ارزش روز دارایی ها در شرایط تورمی است که این امر بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار خواهد داد بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط تجدید ارزیابی دارایی ها با نوسانات قیمت سهام و تحلیل رفتار سهامداران می باشد. جامعه ی آماری، کلیه ی شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران، با در نظر گرفتن اطلاعات نزدیک به زمان پژوهش، در بازه ی زمانی سال های 1395 الی 1398 است. گردآوری اطلاعات از سایت ره آورد و کدال استفاده می گردد. تجزیه وتحلیل نهایی داده ها نیز به کمک نرم افزار Eviews10 انجام می شود.نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد بین تجدید ارزیابی و نوسانات قیمت سهام شرکت رابطه ی مستقیمی وجود دارد و این رابطه مثبت می باشد به طوری که با انجام فرایند تجدید ارزیابی، ریسک تاثیرپذیری قیمت به صورت افزایشی می باشد، به عبارتی تجدید ارزیابی باعث افزایش قیمت سهام شرکت می شود چون باور بر این است که با تجدید ارزیابی ارزش سهم بیش تر شده است، در این موارد چه به صورت رسمی یا به صورت شایعه یا خبر منتشر شده، در این موارد اکثرا جو روانی و تاثیر مثبتی دارد. بین تجدید ارزیابی و نوسانات قیمت سهام شرکت های دارای زیان خالص و بین تجدید ارزیابی و نوسانات قیمت سهام شرکت ها با حجم معاملاتی بالا ارتباط معناداری وجود ندارد و این به این علت است که در بازار سرمایه ایران بدون توجه به بنیاد سهم، طبق جو حاکم بر بازار معاملاتی انجام گرفته است. به دلیل افزایش تورم فعلی حاکم بر کشور و به روز بودن موضوع تجدید ارزیابی بین اهالی بازار سرمایه، شرکت های مختلف در جهت آن اقدام میکنند که از مباحث مهم می باشد. همچنین  تاثیر تجدید ارزیابی بر قیمت و اخباری که به واسطه آن بر روی سهام شرکت ها تاثیرگذار است، باعث می شود استفاده کنندگان، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سهامداران، رفتارهای مختلفی در قبال آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: تجدید ارزیابی دارایی ها، ارزش منصفانه، نوسانات قیمت سهام
  • حسین رضا رمضانی، کاوه آذین فر*، حمیدرضا غلام نیا روشن، رضا فلاح صفحات 143-163

    بحران های مالی و گسترش رسوایی های ناشی از آن، کیفیت حسابرسی را به عنوان موضوعی چالش برانگیز و مهم مطرح کرده است. با بررسی عواملی موثر بر کیفیت حسابرسی انتظار میرود بتوان در کاهش بحرانهای مالی قدمی مهم برداشت. انصاف متقابل، تجربه حسابرس و زیربنای فرهنگ اسلامی از جمله عوامل موثر است که به صورت تجربی (مستقیم و تعدیلی) در پژوهش حاضر مورد آزمون قرار گرفته است. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو حسابداران رسمی ایران تشکیل دادند. با توجه به جامعه آماری نامحدود، به کمک فرمول کوکران، حجم نمونه 384 به دست آمد و در نهایت با نمونه گیری در دسترس، 380 پرسشنامه جمعآوری شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های ابداعی انصاف متقابل، کیفیت حسابرسی و فرهنگ اسلامی حسابرس است. با روش معادلات ساختاری، شاخصهای برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوب قرار داشتند. نتایج نشان داد انصاف متقابل بر کیفیت حسابرسی تاثیر مستقیم دارد. همچنین تعامل فرهنگ اسلامی و تجربه حسابرس رابطه بین  انصاف متقابل بر کیفیت حسابرسی را تعدیل میکند. رواج تعهد به اجرای انصاف متقابل، پایبندی به اجرا را تقویت میکند. پایبندی به اجرا، در پررنگ سازی اجرای آیین رفتار حرفهای نقش داشته و در نهایت کیفیت حسابرسی را بهبود میبخشد.  پیشنهاد میشود متغیرهای پژوهش به عنوان محور عمدهای در پیشبینی کیفیت حسابرسی در نظر گرفته شوند. این یافته ها میتواند برای سرمایه گذاران، موسسات حسابرسی و سیاستگذاران بورس مفید باشد.

    کلیدواژگان: انصاف متقابل، کیفیت حسابرسی، فرهنگ اسلامی حسابرس، تجربه حسابرس شرایط محیطی ایران
|
  • Behazad Ghorbani, Farzaneh Pourtaher Aghdam, Fereydoun Rahnama Roudposhti Pages 1-25

    This research examines the effect of auditors conservatism on Earnings Quality despite the uncertainty of economic policies in listed companies in Tehran Stock Exchange. .Conservatism of auditors was calculated and evaluated using the model of Chong et al. (2003). (Auditor Conservatism based on Basu's model (1997) and the use of the ranking of the audit institutions in accordance with the classification guidelines of the audit institutions and entities subject to Article 10 of the Trusteeship Audit Institutions Code of the Stock Exchange). Jones' modified model (1995) used to measure the earnings quality. In this regard, 150 companies from listed companies were selected for systematic elimination during 2013-2019. The research regression model was tested and tested using static effects approach using panel data . The results of the research hypothesis test showed that auditor conservatism has a positive effect and economic policy uncertainty has a negative effect on profit quality. In other words, the conservatism of auditors leads to an increase in the quality of profits and the uncertainty of economic policies leads to a decrease in the quality of corporate profits.

    Keywords: Auditor Conservatism, Uncertainty of Economic Policies, Earnings Quality, Ranking ofthe Audit Institutions
  • Sahar Pazhouhi, Amin Nazemi, NavidReza Namazi Pages 27-57

    The purpose of this study is to investigate the effect of risk on stock prices of banks and insurance companies with respect to the moderating role of corporate governance mechanisms. For this purpose, the data of 24 banks and 25 insurance companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2010 to 2019 were studied. Multivariate regression model were used to test the hypotheses. The results showed that in banks, market risk has a positive and significant effect on stock prices and the variables of credit risk and liquidity risk have a negative and significant effect on the stock price of the banking industry. In insurance companies, market risk and liquidity risk have a positive and significant effect on stock prices and credit risk has a negative and significant effect on stock prices in this industry. Also, the findings on risk showed that in the credit risk of banks, the variables of institutional ownership, independent committee and audit committee have a negative and significant effect on the stock price of the banks. In banks' market risk, the variables of the independent committee and the audit committee have a negative and significant effect on the bank's stock price. In addition, in the credit risk of insurance companies, managerial ownership has a positive and significant effect on the company's stock price and the size of the board has a negative and significant effect on the company's stock price. In the market risk of insurance companies, managerial ownership has a positive and significant effect on the company's stock price and the independent committee has a negative and significant effect on the company's stock price. In the liquidity risk of insurance companies, managerial ownership has a positive and significant effect on the company's stock price. The results of this study can help managers of banks and insurance companies to make strategic decisions.

    Keywords: Banks, Insurance Companies, Corporate Governance, Risk, Stock Price
  • Ruzbeh Yazdi, Seyed MohammadReza Khalilzade, Hossein Eslami Mofid Abadi Pages 59-98

    Corporate social responsibility is related to the company's responsibility to society, people and the environment in which it operates, which goes beyond economic and financial benefits. Corporate social responsibility can be considered as activities that promote profit, social benefit and even beyond the interests of the organization, which has also been considered in the field of law. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between CEO power and social responsibility with the moderating role of stakeholder influence in companies listed on the Tehran Stock Exchange. To test the research hypotheses, the financial information of companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2015 and 2019 has been used, so that after applying the restrictions in this study, the final sample consisting of 172 companies was selected after measuring the research variables. Multivariate linear regression analysis was used to test the research hypotheses. The hypotheses of research are also tested using Eviews econometric software and statistical techniques and panel data. Generaly, the results of research statistical tests show that there is a positive and significant relationship between CEO power and corporate social responsibility. Also, the results showed that stakeholder influence intensifies the relationship between CEO power and disclosure of social responsibility.

    Keywords: CEO Power, Stakeholder Influence, Corporate Social Responsibility
  • Amir Shams Pages 99-116

    The purpose of this study is to investigate the moderating role of organizational skepticism in relation to the risk of fraud detecting and professional skepticism. The statistical population of the research includes; The auditors of reputable auditing firms of the entire stock exchange (members of the Society of Certified Public Accountants) have at least 10 years of experience and have at least a bachelor's degree. Due to the conditionality of the statistical population, the subjects were studied by the available random method. The collected questionnaires were included in the analysis after removing the distorted copies or including incomplete answers in 133 copies. Structural equation modeling with Smart PLS software was used to investigate the relationships. The results showed that there is a relationship between the risk of fraud detecting and professional skepticism. Also, considering that the coefficient of this variable is estimated to be 0.269, which is a positive value, it is concluded that by increasing the risk of fraud detection, professional skepticism increases. Organizational skepticism was also found to moderate the relationship between the risk of fraud detecting and professional skepticism. Given that the value of β is equal to 0.625 and its sign is positive, it can be concluded that by strengthening organizational skepticism, the relationship between the risk of fraud detecting and professional skepticism in auditing firms is strengthened.

    Keywords: Fraud, Risk, Organizational Doubt, Professional Skepticism, Audit Judgment
  • AmirAbbas Sahebgharani, Hadi Sejellati Pages 117-142

    Necessity of the research because one of the shortcomings of historical cost is the lack of reflection of the day value of assets in inflationary conditions, which will affect the capital market. And analysis of shareholder behavior. The statistical population is all companies listed on the Tehran Stock Exchange, taking into account the information close to the research time, in the period from 1395 to 1398. Data collection is used from Rahavard and Kadal sites. Final data analysis is also performed using Eviews10 software. The results show that there is a direct relationship between revaluation and fluctuations in the company's stock price and this relationship is positive so that in the capital market by performing the revaluation process, the risk of price impact as a price increase from the revaluation process. Be it officially or as a rumor or news item, in these cases it often has a psychological atmosphere and a positive effect. There is no significant relationship between revaluation and stock price fluctuations of companies with net losses and between revaluation and stock price fluctuations of companies with high trading volume. Due to the current increase in inflation in the country and the up-to-dateness of the issue of revaluation among capital market residents, various companies are working in this direction, which is an important issue. Also, the effect of revaluation on the price and the news through which it affects the stocks of companies, causes users, investors, creditors and shareholders to have different behaviors towards it.

    Keywords: Asset Revaluation, Fair Value, Stock Price Fluctuations, Shareholder Behavior
  • HosseinReza Ramezani, Kaveh Azinfar, HamidReza Gholamnia Roshan, Reza Fallah Pages 143-163

    Financial crises and the resulting scandals raise the quality of auditing as a challenging and important issue. Examining the factors on audit quality is expected to take an important step in reducing financial crises. Social norms and cultural infrastructure are among the auxiliary factors that have been tested empirically (directly and moderately) in the present study. The research method is descriptive- correlation of structural equations. The statistical population of the study consisted of all auditors working in firms of auditors in Iran. According to the unlimited statistical population, with the help of Cochran’s formula, a sample of 384 was obtained and finally, with available sampling, 380 questionnaires were collected. Research tools include innovative questionnaires for activating social norms, audit quality and auditor culture. With the method of standard equations, the fit indices of the research model are in the desired position. The role of culture in the relationship between (activation of social norms and audit quality) is examined. Promoting a commitment to mutual justice strengthens commitment to enforcement. Adherence to performance plays a role in highlighting the implementation of professional conduct and ultimately improves the quality of auditing. It is suggested that culture and social arts be considered as the main axis in predicting audit quality. These findings can be useful for investors, auditing firms and stock market policymakers.

    Keywords: Activation of Social Norms, Audit Quality, Culture, Auditor, Environmental Conditions inIran