فهرست مطالب

Evolutionary and Educational Psychology Journal - Volume:4 Issue: 3, Sep 2022

Iranian Evolutionary and Educational Psychology Journal
Volume:4 Issue: 3, Sep 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیده الهه رفیعی طبا زواره، نسرین باقری*، مهرداد ثابت صفحات 410-421

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از روش های مشارکتی و سخنرانی بر اضطراب ریاضی، انگیزش و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم انجام شد.روش تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش وگواه و پیگیری یک ماهه انجام شد. این مطالعه بروی 30 دانش آموز منطقه 7 تهران دوره متوسط دخترانه، به صورت هدفمند انتخاب شد. گروه ها در ده جلسه با استفاده از پروتکل های طراحی شده آموزش دیدند. لازم به ذکر است دو جلسه هم به آموزش معلمان برای اجرای صحیح پروتکل های آموزشی اختصاص یافت. مدت این دوره پنج هفته و محتوای آن سرفصل های کتاب ریاضی بود. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پروتکل های طراحی شده تدریس در روش های مشارکتی و آزمون های پرسشنامه های استاندارد اضطراب ریاضی پلیک و پارکر (1982)، انگیزش تحصیلی هارتر (1980) و سرزندگی تحصیلی حسینچاری و دهقانیزاده (1391) بود. جهت تحلیل داده های آماری از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرنی جهت بررسی معناداری تفاوت میانگین بین گروه ها استفاده شد. نتایج نشان داد؛ بین روش های تدریس مشارکتی با سخنرانی در اضطراب ریاضی، انگیزش و سرزندگی تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد(01/0 >P). تدریس مشارکتی می تواند به عنوان روشی کارآمد جهت بهبود اضطراب ریاضی، انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، انگیزش تحصیلی، تدریس مشارکتی، سرزندگی تحصیلی، مقطع متوسطه دوم
  • ساناز عزیز محمدی، بهشته نیوشا*، سید محمود میرزمانی بافقی صفحات 422-431

    این پژوهش با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی در پیش بینی اشتیاق تحصیلی با میانجیگری همدلی در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه مورد مطالعه تمامی دانش آموزان  دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو شهرستان بهارستان سال تحصیلی 1401-1400 بودند. که 320 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی واکس و همکاران(1986) اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران(2004) و همدلی و همدردی وسن و همکاران(2015) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS-24 و AMOS انجام شد. بر اساس یافته ها حمایت اجتماعی (01/0>P، 556/0=β) به صورت مستقیم و مثبت بر همدلی تاثیر دارد. حمایت اجتماعی هم به صورت مستقیم (01/0>P، 486/0=β) و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری همدلی (01/0>P، 183/0=β) بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد. همدلی نیز به صورت مستقیم (01/0>P، 329/0=β) بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که همدلی می تواند نقش میانجی در رابطه بین حمایت اجتماعی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، حمایت اجتماعی، همدلی، دانش آموزان دبیرستانی
  • مهسا کاظمی*، زهرا کاظم پور دهبیدی صفحات 432-440
  • فاطمه دارنجانی شیرازی، نادره سهرابی*، محبوبه چین آوه صفحات 441-449
  • سحر گشتیل، کبری جاجی علیزاده* صفحات 450-463

    رسانه های اجتماعی با ارایه ایده آل های اجتماعی در مورد ظاهر می توانند باعث نارضایتی از بدن شوند و این نارضایتی می تواند باعث مشکلات خوردن و کاهش عزت نفس شود که این امر در نوجوانان بیشتر مشاهده می شود و بنابراین نیازمند مداخله است. از این رو این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی مداخله مدرسه محور به من اعتماد کن بر مشکلات خوردن و عزت نفس دختران نوجوان دارای اختلالات خوردن انجام شد. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان بندرعباس در سال 1399 بودند. نمونه موردمطالعه شامل 47 دختر بود که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (23 نفر) و کنترل (24 نفر) جایگزین شدند. از مقیاس تشخیص اختلالات خوردن (EDDS) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) و نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مداخله مدرسه محور به من اعتماد کن اثر معناداری بر بهبود نشانگان اختلالات خوردن (41/6 F= و 05/0 p<) و عزت نفس (35/5 F= و 05/0 p<) در دختران نوجوان دارای اختلالات خوردن دارد. با توجه به یافته های این پژوهش، مداخله مدرسه محور به من اعتماد کن می تواند با اصلاح  ایده آل های اجتماعی در مورد ظاهر و نیز بهبود سواد رسانه ای به عنوان یک روش موثر درمانی و آموزشی موجب بهبود مشکلات خوردن و عزت نفس دختران نوجوان دارای اختلالات خوردن شود.

    کلیدواژگان: اختلالات خوردن، عزت نفس، داو، نارضایتی از بدن، مداخلات مدرسه محور
  • ناصر امینی صدر، بهنام مکوندی*، پرویز عسکری، ناصر سراج خرمی صفحات 464-477
    اهداف

    شناخت بیشتر درد و اطلاع دقیق از چگونگی کارکرد آن به ما امکان و توان بیشتری برای کنترل درد می هد. در این تحقیق اثر بخشی درمان شناختی - رفتاری (سی بی تی) و درمان مبتنی بر  پذیرش و تعهد (اکت) در بیماران مبتلا به کمر درد مزمن درکاهش رفتار شکایت از درد و افزایش خودکارآمدی درد مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش

    تحقیق حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش-آزمون و پس-آزمون همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری متشکل از بیماران دارای کمر درد مزمن در شهر تهران بود. جمعیت تحقیق شامل 45 نفر به روش غیر تصادفی هدفمند بود. مداخله درمانی برای گروه اول درمان شناختی-رفتاری و برای گروه دوم درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بود و برای گروه کنترل هیچ آموزشی در نظر گرفته نشد. پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی،  رفتار درد و خودکارآمدی درد استفاده شد. داده ها بر اساس آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس چند متغیره) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تفاوت میانگین نمرات بین دو گروه درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در اثر بخشی بر رفتار شکایت از درد و خودکارآمدی درد غیر معنادار است ، اما تفاوت میانگین نمرات دو گروه آزمایشی با گروه کنترل معنادار است.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در کاهش رفتار شکایت از درد و  افزایش خودکفایی درد اثربخش بوده اند اما تفاوت معنی داری بین این دو روش مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتار شکایت از درد، خودکفایی درد
  • فهیمه خبیری*، احمد زندوانیان، کاظم برزگر، محمدصالح جوکار، لیلا اکرمی صفحات 478-491

    ناتوانی یادگیری خاص منجر به ضعف در زمینه های اساسی یادگیری می شود. بنابراین ، توجه به آموزش این کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثربخشی بازی در افزایش توجه بینایی و بهبود عملکرد املا در دانش آموزان با اختلالات یادگیری ویژه در کلاس سوم ابتدایی بود. مطالعه حاضر یک طرح مورد منفرد است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری ویژه دارای مشکل نوشتن است که در سال تحصیلی 2018-2019 در کلاس سوم ابتدایی تحصیل می کردند. نمونه تحقیق شامل 4 نفر (2 پسر و 2 دختر) بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از آزمون هوش وکسلر ، آزمون دقت فرم کوتاه تولوز- پیرون ،  بیان کتبی فلاح چای  و آزمون ارزیابی املا برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. این برنامه آموزشی توسط محققان تدوین شد و افراد در دوازده جلسه ، دو جلسه در هفته ، به صورت جداگانه آموزش دیدند. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی تاثیر مثبتی بر توجه بصری و عملکرد املا افراد دارد. از نظر توجه بصری ، درصد داده های ناهمگن برای شرکت کنندگان اول ، دوم و سوم 75/0 = PND و در رابطه با شرکت کننده چهارم ، 100/0 = PND بود. در رابطه با عملکرد املا ، PND محاسبه شده برای هر چهار شرکت کننده 0.75 بود. با توجه به نتایج ، می توان اظهار داشت که تقویت توجه بینایی از طریق بازی های مختلف باعث کاهش خطاهای املایی دانش آموزان با اختلالات یادگیری خاص شده است.

    کلیدواژگان: بازی ها، توجه بصری، عملکرد هجی کردن، ناتوانی های یادگیری ویژه
  • محمدجواد بهرامی، ندا فاتحی راد*، مسعود تاج الدینی صفحات 492-503

    باور بر این است که متغیرهای مربوط به فراگیران از جمله راهبردهای خودتنظیمی می توانند عملکرد فراگیران را بهبود بخشیده و منجر به موفقیت آنان در یادگیری زبان انگلیسی شوند.این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین یادگیری خودتنظیمی، یادگیری واژگان و نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی در زبان آموزان EFL انجام شد. برای این منظور از یک طرح توصیفی همبستگی در یک روش توصیفی بهره گرفت. نمونه این پژوهش شامل 100 زبان آموز مرد ایرانی متوسطه زبان انگلیسی بود که از بین 68 زبان آموزی که در یک موسسه زبان خصوصی در کرمان، ایران تحصیل می کردند، بر اساس امتیاز PET انتخاب شدند. نمونه اصلی از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل دو آزمون واژگان محقق ساخته و نسخه فارسی پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (MSLQ) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون خطی انجام شد. نتایج نشان داد که بین یادگیری خودتنظیمی و یادگیری واژگان در زبان آموزان زبان انگلیسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نشان داده شد که بین یادگیری خودتنظیمی و حفظ واژگان در زبان آموزان زبان انگلیسی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خود تنظیمی، یادگیری خودتنظیمی، راهبردهای خودتنظیمی، نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی، یادگیری واژگان
  • امین اسکندری، افسانه مرزیه*، عبدالوهاب پورقاز صفحات 504-515

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان زن و مرد مقطع ابتدایی شهر زاهدان در سال تحصیلی 99-98 به تعداد 2574 نفر بودند که تعداد 334 نفر (67مرد و 267زن) به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی (برحسب جنسیت) از طریق سه پرسشنامه سبک هویت ISI-6G (وایت و همکاران، 1998)، خوش بینی آموزشی (بیرد و همکاران، 2010) و راهبردهای خودمدیریتی فرم کوتاه (فروند و بالتز، 2002) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین راهبردهای خودمدیریتی و خوش بینی آموزشی معلمان در سطح اطمینان 95 درصد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین بین سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری با خوش بینی آموزشی معلمان در سطح اطمینان 99 درصد رابطه معنادار وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که تاثیر راهبردهای خودمدیریتی بر خوش بینی آموزشی معلمان مثبت و معنادار است. تاثیر مستقیم سبک هویت هنجاری بر خوش بینی آموزشی مثبت و معنادار است. تاثیر سبک هویت اطلاعاتی بر راهبردهای خودمدیریتی مثبت و معنادار است. همچنین تاثیر سبک هویت اجتنابی بر راهبردهای خودمدیریتی منفی و معنادار است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری بر راهبردهای خود مدیریتی تاثیر می گذارد که این امر به نوبه خود منجر به خوش بینی آموزشی معلمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: سبک هویت، خوش بینی آموزشی، راهبردهای خودمدیریتی، معلمان
  • زهرا آزاد دیسفانی، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی، محمدسعید عبد خدایی صفحات 536-553

    هدف پژوهش، طراحی و اعتبار یابی الگویی از کاربرد شبکه های اجتماعی مجازی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی اجتماعی در آموزش حضوری دانشگاهی است. بدین منظور از روش پژوهش آمیخته استفاده شد. مطالعه کیفی،  با هدف طراحی آموزش تلفیقی و با استفاده از روش تحلیل محتوای قیاسی انجام شد. در مطالعه کمی به منظور تعیین اعتبار طرح آموزشی، از نظرسنجی متخصصان با استفاده از روش پیمایشی پرسشنامه ای استفاده شد.  در تحلیل کیفی، پس از تعریف نظری هر یک از مفاهیم اصلی پژوهش (مولفه های آموزش های مبتنی بر سازنده گرایی اجتماعی، آموزش مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی و نیز آموزش تلفیقی) با مراجعه به متون علمی موجود در بازه زمانی 2018- 2000 و  با روش نمونه گیری هدفمند،  تعداد 53 متن علمی اعم از مقاله، کتاب و پایان نامه انتخاب و مطالعه گردید. نتیجه این تحلیل مشتمل بر 6 مولفه تجزیه و تحلیل، تعیین اهداف و محتوای آموزشی، تعیین ابزارها و رسانه های آموزشی، تعیین عناصر آموزشی برای اجرا، طراحی تعامل و ارزشیابی به همراه عناصر هریک از این مولفه ها بود. پس از آن با استناد به الگوهای طراحی آموزشی موجود، آموزش تلفیقی مبتنی بر شبکه های اجتماعی  مجازی با رویکرد سازنده گرایی اجتماعی طراحی گردید. نتایج حاصل از اعتبار یابی درونی در مطالعه دوم نیز نشان داد که الگوی کاربرد شبکه های اجتماعی مجازی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی اجتماعی در آموزش حضوری دانشگاهی از اعتبار مناسب و کیفیت خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، سازنده گرایی اجتماعی، تحلیل محتوای قیاسی، روش پژوهش آمیخته
  • سمانه خزاعی، هادی سلیمی*، شیوا نامجو، سمیه عابدینی چمگردانی صفحات 554-563

    پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل تکاملی نقش حسادت عاشقانه بر ثبات و رضایت زناشویی با میانجیگری کنترل زناشویی و ابراز هیجان انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل کشور در سال 1399 بودند که 302 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده، مقیاس حسادت چندبعدی (MJS)، مقیاس مهارگری زناشویی (MCS)، پرسشنامه ابرازگری هیجان (EEQ) و شاخص رضایت زناشویی (IMS) بود. داده ها از طریق همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-23 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که حسادت عاشقانه اثر مستقیمی روی کنترل زناشویی (0/482) و ابراز هیجان (0/173-) دارد اما اثر مستقیمی روی ثبات و رضایت زناشویی ندارد. کنترل زناشویی اثر مستقیمی روی ثبات زناشویی (0/425) و رضایت زناشویی (0/290) دارد. ابراز هیجان نیز اثر مستقیمی روی ثبات زناشویی (0/175-) و رضایت زناشویی (0/192-) دارد. نتایج اثرات غیرمستقیم نشان داد که حسادت عاشقانه از طریق کنترل زناشویی 20/6 درصد بر ثبات زناشویی و 14 درصد بر رضایت زناشویی اثر دارد. همچنین حسادت عاشقانه از طریق ابراز هیجان 3 درصد بر ثبات زناشویی و 3/3 درصد بر رضایت زناشویی اثر دارد. با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که حسادت عاشقانه نه به صورت مستقیم، بلکه به صورت غیرمستقیم می تواند بر ثبات و رضایت رابطه اثر بگذارد. در صورت وجود حسادت عاشقانه استفاده از کنترل زناشویی می تواند باعث کاهش سلامت رابطه شود اما ابراز هیجان می تواند سلامت رابطه زناشویی را تقویت کند.

    کلیدواژگان: حسادت عاشقانه، کنترل زناشویی، ابراز هیجان، ثبات زناشویی، رضایت زناشویی، روان شناسی تکاملی
  • صدیقه اسماعیلی، محمد خیر*، امیرهوشنگ مهریار صفحات 564-572

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته توانمندسازی روانشناختی زنان بر رشد شخصی و دلزدگی زناشویی زنان متقاضی طلاق شکل گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر، زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به شورای حل اختلاف در سال 1398 بودند که  از میان آنها، 30 نفر به شکل هدفمند انتخاب شده  و به صورت تصادفی به دو گروه (توانمدسازی روانشناختی 15 نفر و گروه گواه 15 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش نیز شامل؛ پرسشنامه های دلزدگی زناشویی و رشد شخصی بودند که در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شدند. آزمودنی های گروه آزمایش 10 جلسه برنامه آموزش توانمندسازی روانشناختی را دریافت کردند در حالیکه آزمودنی های گروه کنترل در هیچ برنامه آموزشی شرکت نکردند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد، آموزش توانمندسازی روانشناختی سبب افزایش رشد شخصی و کاهش دلزدگی زناشویی در زنان متقاضی طلاق شده است. با در نظر گرفتن این موضوع استفاده از این روش آموزشی توسط زوج درمانگران و خانواده درمانگران جهت کاهش مشکلات زناوشویی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، رشد شخصی و دلزدگی زناشویی
  • ستاره محنایی، فرزاد پورغلامی*، شمیم طاهرپور، رییس حسن رییس سعدی، رضا فراشبندی صفحات 573-583
  • لیدا نعمتی چلاوی، محمد الهی*، الهام پاکدل، پری دانشور، خدیجه یاری صفحات 584-593

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش دلگرم سازی در اضطراب تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان متوسطه انجام شد. در یک پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، از جامعه آماری که شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دهم متوسطه ناحیه یک آموزش وپرورش بهارستان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند، به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از دانش آموزان واجد شرایط انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند؛ و به پرسش نامه های احساس تعلق به مدرسه بری و همکاران (2004) و اضطراب تحصیلی ابوالقاسمی و همکاران (1375) پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش در هشت جلسه یک ساعته آموزش خود دلگرم سازی باهلمن و دینتر (2001) قرار گرفتند، اما گروه کنترل آموزشی دریافت ننموده اند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش دلگرم سازی موجب کاهش اضطراب تحصیلی و افزایش تعلق به مدرسه دانش آموزان شد (01/0p<)؛ بنابراین ارایه ی این آموزش برای دانش آموزان مفید ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: دلگرم سازی، اضطراب تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان
  • آیدا کیارستمی، طهمورث آقاجانی*، عبدالله علیزاده صفحات 594-605

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش موسیقی در انعطاف پذیری شناختی، همدلی و پرخاشگری نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی نوجوانان پسر دبیرستانی منطقه 21 شهر تهران در 2022 بودند. 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گماشته شدند (هر گروه 15 نفر)؛ برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ی انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، همدلی داویس (1983) و پرسش نامه پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه آموزش موسیقی 60 دقیقه ای و هفته ای دو جلسه در فضای مجازی برگزار شد، اما گروه گواه در این مدت آموزشی دریافت نکرد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش موسیقی انعطاف پذیری شناختی، همدلی و پرخاشگری نوجوانان در گروه آزمایش را به طور معنی داری افزایش داد (0٫01>p)؛ بنابراین نتایج نشان داد که آموزش موسیقی در بهبود انعطاف پذیری شناختی و همدلی و کاهش پرخاشگری نوجوانان موثر است و به عنوان مداخله ای موثر در ارتقاء ویژگی های روانشناختی مثبت و کاهش ویژگی های روانشناختی منفی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: موسیقی، انعطاف پذیری شناختی، همدلی، پرخاشگری، نوجوانان
  • سید حسن ساجدی*، شیما شهماروند، راحیل سادات زارع، فائزه شکری جوان صفحات 606-615

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش همدلی در سازگاری تحصیلی و نشاط اجتماعی دانش آموزان ابتدایی بود، امتحانات است. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. بدین منظور از جامعه آماری که شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی ناحیه دو بهارستان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند؛ و به پرسشنامه سازگاری تحصیلی کلارک و همکاران (1976) و نشاط اجتماعی زارع و امین پور (1390) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه تحت آموزش همدلی قرار گرفتند، اما گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش همدلی موجب افزایش سازگاری تحصیلی و نشاط اجتماعی دانش آموزان شد.

    کلیدواژگان: همدلی، سازگاری تحصیلی، نشاط اجتماعی، دانش آموزان ابتدایی
  • سعید رستمی، اسماء کاشانی*، زهره قایدی پور، فرخنده آصفی، فریده صادق زاده صفحات 616-624

    هدف این پژوهش اثربخشی مداخله روش تدریس بارش مغزی بر خودکارآمدی تحصیلی و کفایت اجتماعی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان گناوه در درس مطالعات اجتماعی بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 643 نفر از دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان گناوه در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پروتکل روش تدریس بارش مغزی کرمی و همکاران (1393) و پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان (1999) و پرسشنامه کفایت اجتماعی فلنر (1990) بود. یافته ها نشان داد که مداخله روش تدریس بارش مغزی موجب بهبود کفایت اجتماعی دانش آموزان دختر گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. همچنین مداخله روش تدریس بارش مغزی موجب بهبود خودکارآمدی تحصیلی و هر یک از مولفه های آن یعنی استعداد، بافت و کوشش دانش آموزان دختر گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. در نتیجه گیری کلی پژوهش می بایست بیان نمود که با به کارگیری مداخله روش تدریس بارش مغزی می توان به افزایش نقاط قوت و مهارت های دانش آموزان در حوزه خودکارآمدی تحصیلی و کفایت اجتماعی کمک  نمود.

    کلیدواژگان: مداخله روش تدریس بارش مغزی، خودکارآمدی تحصیلی، کفایت اجتماعی، درس مطالعات اجتماعی
  • جلال موقاری، حمیدرضا وطن خواه* صفحات 625-636

    پیوند عضو بدون شک فواید بسیار زیادی برای بیماران نیازمند داشته است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی و روانشناختی در بیماران پیوند عضو موفق و ناموفق بود. در بک مطالعه علی مقایسه ای از جامعه آماری پژوهش که بیماران پیوند عضو (تمام گروه های پیوند عضو شامل کلیه، قلب، کبد،...) موفق و ناموفق شهر تهران در شش ماه دوم سال 1400 بودند، به روش نمونه گیری هدفمند 50 نفر در هر گروه انتخاب شدند و به پرسش نامه ویژگی های شخصیتی کاستا و مک کری (1992) و ویژگی های روانشناختی محقق ساخته پاسخ دادند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد بین ویژگی های شخصیتی (رنجور خویی، برون گرایی، گشودگی، باوجدان بودن و سازگاری) و ویژگی های روانشناختی (ریسک پذیری، اعتمادبه نفس، خودکنترلی، تحمل ابهام، رویاپردازی، چالش طلبی) بیماران پیوند عضو موفق و ناموفق تفاوت وجود دارد (01/0>P). نتایج پژوهش توجه بیشتر به ویژگی های شخصیتی و روانشناختی بیماران نیازمند پیوند عضو در پژوهش های آتی و لزوم طراحی مداخلات روانشناختی برای این بیماران را از سوی دست اندرکاران نظام سلامت و جامعه پزشکی و پرستاری را می رساند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ویژگی های روانشناختی، بیماران پیوند عضو
|
  • Seyedeh Elahe Rafiei Taba Zavareh, Nasrin Bagheri*, Mehrdad Sabet Pages 410-421

    The present study aimed to examine the effectiveness of cooperative learning on math anxiety, academic motivation and academic buoyancy in female high school students. The current research is a pretest-posttest follow-up semi experimental design with a control group. Participants were 30 students selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group received cooperative learning intervention (math book contents) in 10 sessions in five weeks and control group was taught by using traditional method (lecture method) during this period. Data collection tools included Plake and Parker Mathematics Anxiety Rating Scale (1982), Harter Academic Motivation Scale (1981) and Hosseinchari and Dehghanizadeh Academic Buoyancy (2012). Analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test were used to examine the hypotheses. The results indicated there is a significant difference between experimental and control group in math anxiety, motivation and academic buoyancy (P < .01). According to results, the cooperative learning improved motivation and academic buoyancy and reduced levels of math anxiety in experimental group. Consequently results supported the impact of cooperative learning in improving motivational outcomes and reducing the negative emotions in high school students.

    Keywords: Cooperating learning, Math anxiety, Academic motivation, Academic buoyancy, High school students
  • Sanaz Azizmohammadi, Beheshte Niosha*, Seyed Mahmood Mirzamani Bafghi Pages 422-431

    Academic engagement is a crucial construct in educational psychology. Academic engagement depends on a range of aspects that are associated to student characteristics, teacher, teaching methods, peers, and school features. This research aimed to examine the role of social support in predicting academic engagement mediated by empathy in high school students. We used a descriptive correlation design and examined the proposed model via structural equation modeling. The studied population included all female high school students of Baharestan, Tehran (Iran) in 2022. Participants were 320 people were selected by accessible sampling method. We used the Vaux social support appraisals (SS-A) scale, Fredricks school engagement and Adolescent Measure of Empathy and Sympathy (AMES) to collect data. Our results indicated that social support has a direct and positive effect on empathy (P< .01, β= .556) and empathy has a direct positive effect on students' academic engagement as well (P< .01, β= .329). Furthermore, social support affects students' academic engagement both directly (P < .01, β = .486) and through empathy (P < .01, β = .183). Overall, the results of this study exhibited that empathy can play a mediating role in the relationship between social support and students' academic engagement. The results point to the importance of considering emotional and social factors as predictors of academic engagement in high school students.

    Keywords: Academic Engagement, Social support, Empathy, High school students
  • Mahsa Kazemi*, Zahra Kazempoor Dehbidi Pages 432-440

    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a mental health situation that can lead to unusual levels of hyperactivity and impulsive behaviors. ADHD children suffer from self-regulation problems that lead to inattention, impulsivity, hyperactivity and inability in concentrate on tasks. The purpose of this research was to investigate the relationship between self-regulation and self-control in 13-17-year-old adolescents with ADHD. The method of the present research was descriptive-correlational type. The statistical population included all adolescents aged 13 to 17 years with ADHD who referred to counseling centers in Shiraz city, (Iran) in 2020 (N=273). The sample size was estimated to be 159 using Morgan's table and sample selected via accessible sampling. Data were collected using Bouffard self-regulation questionnaire and Tangney et al. Brief Self-Control Scale (2018). For data analysis, Pearson correlation and multiple regression were used. According to the results, the research model accounted for 33% of the variance in self-control. Also, the research results indicated that there is a positive and significant correlation between self-regulation and its components and self-control and its components. The findings suggest that teachers would use effective interventions to increase self-regulation and self-control in adolescents and reduce symptoms of hyperactivity and attention deficit in them.

    Keywords: Self-regulation, Self-control, Attention-deficit, hyperactivity disorder, Adolescents
  • Fateme Darenjani Shirazi, Nadereh Sohrabi*, Mahboubeh Chin Aveh Pages 441-449

    The aim of this study was to compare the pathology and family integration within the process and content model in high and low resilience families. The method of the current research is a descriptive survey and the statistical population includes 6000 parents of middle school students were living in Shiraz city in 2020. The sample size of the research was 361 people who were selected by accessible sampling method. Self-report family content scale (SFCS), self-report family process scale and Sixbey Family Resilience Assessment Scale (FRAS) were used to collecting data. The data were analyzed using the MANOVA test. The results revealed that there is a significant difference between high and low resilience families in the subscales of job and education, time to be together, financial resources, physical appearance, social dignity and physical and mental health. According to the findings, coping skills, cohesion and mutual respect and religious belief, decision-making, problem solving and communication skills were higher in families with high resilience than families with low resilience. In general, the findings exhibited that there is a significant difference between high and low resilience families in family integrity.

    Keywords: Pathology, family integration, process, content model, resilience
  • Sahar Gashtil, Kobra Haji Alizadeh* Pages 450-463

    Social media can cause body dissatisfaction by presenting social ideals about appearance. This dissatisfaction can lead to eating problems and low self-esteem, which is frequently seen in adolescents. Therefore, intervention in this situation can be valuable for research and treatment purposes. The present study aimed to investigate the effectiveness of the school-based intervention “Dove Confident Me” on eating problems and self-esteem in female adolescents with eating disorders. This quasi-experimental research was performed using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all female high school students in Bandar Abbas (Iran) in 2021. A total of 47 female students were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental (23 people) and control (24 people) groups. Eating Disorder Diagnostic Scale (EDDS) and Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) were used to collect data. Research hypotheses were tested using multivariate covariance analysis (MANCOVA). The results indicated that the school-based intervention “Dove Confident Me” had a significant effect on the improvement of symptoms of eating disorders (F = 6.41, p < 0.05) and self-esteem (F = 5.35, p < 0.05) in female adolescents with eating disorders. According to the findings, the “Dove Confident Me” intervention can improve eating problems and self-esteem of female adolescents with eating disorders by correcting social ideals about appearance and improving media literacy. Furthermore, it can be applied as an effective treatment and training method.

    Keywords: Eating disorders, Self-esteem, Dove Confident Me, Body dissatisfaction, School-based intervention
  • Naser Amini Sadr, Behnam Makvandi*, Parviz Askary, Naser Seraj Khorrami Pages 464-477

    Chronic back pain is among the most common types of chronic pains. This research was conducted to compare the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on pain complaint behavior and pain self-efficacy in patients with chronic back pain. The current research is a pretest-posttest follow-up experimental design with a control group that lasted from February 2019 to March 2020. The statistical population consisted of patients with chronic back pain referring to the specialty department of Al-Zahra Hakimieh Clinic in Tehran (Iran). The participants included 45 people selected by purposive and accessible sampling method and randomly assigned to three groups (15 people in each group). The first experimental group received CBT, the second experimental group received ACT, and the control group did not receive any intervention. Required data were collected using demographic information, pain complaint behavior, and pain self-efficacy questionnaires. Research hypotheses were examined using univariate covariance analysis. According to the results, 45 patients (33 men and 12 women) with an average age of 41.18 participated in this research. The F statistic obtained from univariate covariance analysis was significant for all dependent variables (P < 0.001). The effectiveness of CBT and ACT interventions on pain complaint behavior and pain self-efficacy was compared using Bonferroni’s post hoc test. The results indicated no significant difference between the effectiveness of CBT and ACT on pain complaint behavior and pain self-efficacy in both post-test and follow-up phases (P > 0.05). Therefore, the effectiveness of both interventions on the pain complaint behavior and pain self-efficacy was the same. Overall, although the findings support the effectiveness of CBT and ACT in reducing the pain complaint behavior and increasing pain self-sufficiency in patients with chronic back pain, there was no significant difference between them in the post-test and the follow-up. Accordingly, this study recommends using CBT and ACT to reduce pain complaint behavior and increase pain self-sufficiency among chronic patients.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Acceptance, commitment therapy, Pain complaint behavior, Pain self-efficacy, Chronic back pain
  • Fahimeh Khabiri *, Ahmad Zandvanian, Kazem Barzegar, Saleh Jukar, Leila Akrami Pages 478-491

    Specific learning disability leads to weakness in basic areas of learning. Therefore, it is important pay attention to training of these children. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of game on enhancing visual attention and improving spelling performance in students with special learning disabilities in the third grade of elementary school. The present study is a single- subject design. The statistical population of this study included all students with special learning disabilities with difficulty in writing who were studying in the third grade of elementary school in 2018-2019 academic year. The research sample included 4 individuals (2 boys and 2 girls) that were selected using a purposeful method. Wechsler Intelligence Test, Toulouse-Pieron Short Form Accuracy Test, Fallahchay’s Written Expression Test and Spelling Evaluation Test were used to collect information. The training program was developed by researchers, and the subjects were trained in twelve sessions, two sessions per week, individually. The results showed that the training program had a positive effect on the visual attention and spelling performance of the subjects. In terms of visual attention, the percentage of heterogeneous data was PND= 0.75 for the first, second, and third participants, and in relation to the fourth participant, it was PND=0.100. In relation to spelling performance, the calculated PND for all four participants was 0.75. According to the results of the present study, game is effective in improving visual attention and reducing spelling errors of students with special learning disabilities.

    Keywords: Games, Visual attention, Spelling performance, Special Learning Disabilities
  • Mohammadjavad Bahrami, Neda Fatehi Rad*, Masoud Tajadini Pages 492-503

    The belief is that learner-related variables, especially self-regulation strategies, have the potential to improve students’ performance and can lead to language learning achievement. This study aimed at investigating the relationship between self-regulated learning, vocabulary learning and attitude toward English language learning among EFL learners.  To this aim, it benefited from a descriptive correlational design within a descriptive method. The sample of this study consisted of 100 Iranian male intermediate EFL learners chosen from among 168 learners studying English at a private language institute in Kerman, Iran based on their PET scores. The original sample was selected through convenience sampling. The participants’ age ranged from 17 to 30. The instruments used included two researcher-made vocabulary tests and the Persian version of Self-regulated Learning Strategies Questionnaire (MSLQ). Data analysis was conducted using descriptive statistics and linear regression analysis. Results showed a positive significant relationship between self-regulated learning and vocabulary learning among EFL learners. Besides, it was shown that there is a positive significant correlation between self-regulated learning and vocabulary retention among EFL learners.

    Keywords: Self-regulation, Self-regulated learning, Self-regulation Strategies, Attitude toward English Language Learning, Vocabulary Learning
  • Amin Eskandari, Afsaneh Marziyeh*, Abdulwahab Pourghaz Pages 504-515

    The present study aimed to investigate the mediating role of self-management strategies in the relationship between identity style and teachers' educational optimism. This research is applied and correlational. The statistical population of this research was all male and female primary school teachers in Zahedan city in 2020. The participants were 334 people (67 men and 267 women) who were selected by stratified random sampling. Data were collected using Berzonsky's Identity Style Questionnaire (ISI-6G), Teacher sense of academic optimism scale and Self-management strategies scale (short form). The findings indicated there was a significant relationship between informational identity style and academic optimism (r=0.20) and between normative identity style and academic optimism (r=0.30). Also, there was a positive and significant relationship between self-management strategies and teachers' academic optimism (r=0.123). In addition, path analysis revealed that the effect of normative identity style on academic optimism was positive and significant (β=0.29). Also, the effect of informational identity style on self-management strategies was positive and significant (β=0.32). Furthermore, the effect of avoidant identity style on self-management strategies was negative and significant (β = 0.27). The effect of self-management strategies on teachers' academic optimism was also positive and significant (β=0.12). Therefore, it can be concluded that identity styles affects teachers' academic optimism directly and through self-management strategies as well.

    Keywords: Identity Styles, Academic optimism, Self-management strategies, Teachers
  • Guiti Mortazavizadeh, Mohammad Golshan*, Mohammad Javad Rezai Pages 516-535
    Research on reading comprehension suggests that successful readers are metacognitive. In foreign language contexts, the role of metacognition is more vital. This study sought to investigate the relationship between metacognitive reading strategy awareness and use, and reading comprehension of Iranian English as a foreign language (EFL) learners. In so doing, a non-experimental, correlational design was used. The participants included 238 male and female EFL university students in two central provinces of Iran. The sampling method was convenience sampling. To collect the data, Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory (MARSI) and the reading comprehension section of Cambridge Michigan Language Assessment (MET) were utilized. Data analysis was conducted using Structural Equation Modeling (SEM). The results of SEM analysis revealed that there are not significant causal relationships between global (GLOB) reading strategy and reading comprehension, and between supportive (SUP) reading strategy and reading comprehension. However, there was a significant causal relationship between problem-solving (PROB) reading strategy and reading comprehension. According to the results, the covariances among all four latent factors were invariant across gender. Moreover, there was no relationship between gender and reading strategy awareness and use. Pedagogic implications stemming from the findings have resonance for teaching reading comprehension.
    Keywords: Metacognitive reading strategies, Global strategies, Problem-solving strategies, Support strategies, Reading comprehension
  • Zahra Azad Disfani, Hossein Kareshki*, Seyed Amir Amin Yazdi, Mohammad Saeid Abdekhodaei Pages 536-553

    The aim of this study is to design and validate a model in application of virtual social networks based on the social constructivism approach in collegiate face-to-face education. For this purpose, the mixed method was applied. Qualitative study was conducted with the aim of designing blended learning and using deductive content analysis method. In quantitative study, in order to determine the validity of blended learning plan, 6 experts were surveyed through a questionnaire survey method. In qualitative analysis, after the theoretical definition of each of the main concepts of research (components of education based on social constructivism, education based on virtual social networks and blended learning) referring to the scientific texts available in the period 2000-2018 and with the purposeful sampling method, 53 scientific texts including articles, books and dissertations were selected and studied. The results of this analysis consisted of 6 components of analysis, determination of educational goals and content, determination of educational tools and media, determination of educational elements for implementation, design of interaction and evaluation along with the elements of each of these components. Then, based on the existing educational design patterns, blended learning based on virtual social networks was designed with a social constructivism approach. The results of internal validation in the second study also demonstrated that the application pattern of virtual social networks based on the approach of social constructivism in collegiate face-to-face education has a good validity and suitable quality.

    Keywords: Blended learning, Social constructivism, Deductive content analysis, Mixed method research
  • Samaneh Khazaei, Hadi Salimi*, Shiva Namjoo, Somayeh Abedini Chamgordani Pages 554-563

    This study aimed to present an evolutionary model of the role of romantic jealousy in marital stability and marital satisfaction mediated by marital control and emotional expression. The research method was descriptive and path analysis. To this end, 302 married people were selected by random sampling. The instruments used included the Multidimensional Jealousy Scale (MJS), Marital Controlling Scale (MCS), Emotional Expressiveness Questionnaire (EEQ), and Index of Marital Satisfaction (IMS). Data analysis was done using Pearson correlation and path analysis in SPSS-22 and AMOS-23 software packages. The results indicated that romantic jealousy directly affects marital control (0.482) and emotional expression (-0.173) but has no direct impact on marital stability and satisfaction. Also, marital control directly affected marital stability (0.425) and marital satisfaction (0.290). In addition, emotional expression directly affects marital stability (-0.175) and marital satisfaction (-0.192). The results of indirect effects revealed that romantic jealousy has a statistically significant effect on marital stability (0.26) and marital satisfaction (0.14) through marital control. Also, romantic jealousy significantly affects marital stability (0.3) and marital satisfaction (0.3) through emotional expression. According to the findings of this study, it can be concluded that romantic jealousy cannot explain marital stability and satisfaction directly, but can indirectly affect marital stability and satisfaction. Consequently, in the presence of romantic jealousy, using marital control can lower the health of the relationship, but emotional expression can enhance the health of the relationship.

    Keywords: Romantic Jealousy, Marital Control, Emotional Expression, Marital Stability, Marital Satisfaction, Evolutionary Psychology
  • Sedigheh Esmaili, Mohammad Khayyer*, Amir Hoshang Mehryar Pages 564-572

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of women's psychological empowerment package on personal growth initiative and marital boredom in divorce-asking women. The research design was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The population of the present study was women applying for divorce who referred to the Dispute Resolution Council in 2020. Participants were 30 women who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental groups (psychological empowerment, 15 people) and control group (15 people). Data were collected using marital boredom and personal growth initiative questionnaires in pre-test and post-test. Participants in the experimental group received 10 sessions of psychological empowerment training intervention, while participants in the control group did not receive the training program. Multivariate analysis of covariance revealed that psychological empowerment training has increased personal growth initiative and reduced marital boredom in divorce-asking women. Accordingly, the use of this intervention is recommended to couples therapists and family therapists to reduce marital problems.

    Keywords: Psychological empowerment, Personal growth initiative, Marital boredom, Divorce-asking women
  • Setareh Mohannaee, Farzad Poorgholamy*, Shamim Taherpour, Raeishasan Raeissaadi, Reza Farashbandi Pages 573-583

    The present study aimed to investigate the effectiveness of cognitive behavioral couple therapy based on happiness in social well being and sexual performance of couples referring to psychological clinics in Bushehr city in 2021. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of was all couples referring to the psychological clinics of Bushehr city, from this population, 15 couples who had the highest problems in the field of social well being and sexual performance were selected by purposeful sampling and randomly assigned to experimental and control groups. After the pre-test, the experimental group was exposed to cognitive behavioral couple therapy based on happiness for 10 sessions of 60 minutes (one session each week). Keys social well being questionnaire and Rosen sexual function index was used to collect data. The findings indicated that the intervention improved social well bing and its components: social integration, social acceptance, social actualization, social contribution, and social coherence in the experimental group. Also, the intervention significantly increased sexual desire, psychological arousal, lubrication, orgasm, and satisfaction (components of sexual performance). The findings generally support the use of this method of couple’s therapy in improving the social well-being and sexual performance of couples.

    Keywords: Cognitive-behavioral couple therapy based on happiness, Social well-being, Sexual performance, Couples
  • Lida Nemati Chalavi, Mohammad Ellahi*, Elham Pakdel, Pari Daneshvar, Kadijeh Yari Pages 584-593

    Encouragement is an important concept of Adlerian psychology and refers to the expression of confirmation through language or other symbolic illustration to instill courage in a person within the context of addressing a challenging situation or recognizing a potential. Receiving encouragement would enhance social connectedness, academic performance, motivation and self-efficacy in students. The present study aimed to investigate the effectiveness of encouragement training on academic anxiety and school connectedness in female high school students. The study was a pretest-posttest control group quasi-experimental design. Statistical population included all female students of the 10th grade of high school in Baharestan Education District 1 (Iran) in 2022. Participants were 30 female students were selected by accessible sampling and randomly assigned to in experimental and control groups (15 people in each group). Participants responded to Beatty and Brew student sense of connectedness with school scale (2005) and Abolghasemi et al.'s academic anxiety scale (1996). The experimental group received eight one-hour sessions of self-encouragement training and the control group did not receive any training. Data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance. The results indicated that encouragement training decreased academic anxiety and increased students' school connectedness (p<.01). Therefore, providing this training is considered useful strategy for improving the motivational and social outcomes in students.

    Keywords: Encouragement training, Academic Anxiety, School connectedness, High school students
  • Aida Kiarostami, Tahmooras Aghajanyhashjin*, Abdullah Alizadeh Pages 594-605

    According to the studies, music has some promoting effects on mood, development empathy and social understanding. The aim of this study was to examine the effectiveness of music training in adolescents' cognitive flexibility, empathy and aggression. The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population was all high school male students in District 21 of Tehran in 2022. The participants were 30 people who selected by accessible sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group); Data were collected using the Dennis and VanderWal (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire, Davis Empathy (1983) and the Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992). The experimental group received eight sessions of 60-minute music training twice per week online, but the control group did not receive any training during this period. Multivariate analysis of covariance was used to test the research hypotheses. The results showed that music training significantly increased cognitive flexibility and empathy and decreased aggression of adolescents in the experimental group (p <.01); Therefore, the results showed that music education is effective in improving cognitive flexibility and empathy and reducing aggression in adolescents and is suggested as an effective intervention in promoting positive psychological traits and reducing negative psychological traits.

    Keywords: Music training, Cognitive Flexibility, Empathy, Aggression, Adolescents
  • Seyed Hasan Sajedi*, Shima Shahmaravand, Rahil Sadat Zare, Faezeh Shokri Javan Pages 606-615

    Empathy has an promoting effect in children's psychosocial adjustment and improves their social behavior and interpersonal cooperation. The aim of this study was to examine the effectiveness of empathy training in academic adjustment and social happiness of elementary students. The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. For this purpose, 30 people from the statistical population, which included all sixth grade male students in the second district of Baharestan in 2022, were selected by convenient sampling  and randomly assigned to experimental and control groups. The participants answered the Academic Adjustment Questionnaire of Clark et al and the Social Happiness Scale of Zare and Aminpour. The experimental group received empathy training for eight sessions, but the control group did not receive any training. The hypotheses were tested using multivariate analysis of covariance. The results indicated that empathy training increased students' academic adjustment and social happiness. The findings supported the role of empathy in social and motivational outcomes of students.

    Keywords: Empathy training, Academic Adjustment, Social Happiness, Elementary Students
  • Saeed Rostami, Asma Kashani*, Zohreh Qaedipour, Farkhondeh Asefi, Farideh Sadeghzadeh Pages 616-624

    The current study aimed to examine the effectiveness of brainstorming instruction on academic self-efficacy and social competency of female sixth grade elementary school students in social studies. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group and the statistical population included 643 female sixth grade elementary school students of Genaveh city, Iran in 2022. Particpants were 30 people who selected by accessible sampling method and assigned to experimental and control groups. We used the Morgan-Jinks Student Efficacy Scale and the Felner etal. (1990) social competency scale for colleting data. The exprimental group received brainstorming instruction based on Karami et al. (2014) brainstorming protocol. The results indicated that the brainstorming instruction improved the academic self-efficacy and each of its components, namely the talent, texture and effort of female students in the experimental group compared to the control group. Furthermore, the intervention enhanced social competency of female students in the experimental group as well. Overall, the insights gained from this study can be used to guide teachers to identify the most effective brainstorming strategies within an academic setting.

    Keywords: Brainstorming instruction, Academic self-efficacy, Social competency, Elementary students
  • Jalal Moghari, Hamid Reza Vatankhah* Pages 625-636

    Although, the organ transplantation has many benefits for patients in need but a large ratio of organ transplant recipients suffer psychological problems including depression, anxiety and post-traumatic stress disorder. Therefore, the aim of this study was to compare personality and psychological characteristics in successful and unsuccessful transplant patients. In a causal-comparative study, two groups of successful and unsuccessful transplant patients (all organ transplant groups including kidney, heart, liver...) were compared. For this purpose, 100 transplant patients (50 people in each group) who lived in Tehran in the second six months of 2022, were selected by purposive sampling. Participants answered the questionnaire of Costa & McCrae (1992) personality traits and researcher-made psychological traits. Data were analyzed using SPSS software version 22 and multivariate analysis of variance. The results indicated there is a significant difference between two groups in personality traits (irritability, extroversion, openness, being conscientious and Compatibility) and psychological characteristics (risk-taking, self-control, ambiguity tolerance, daydreaming, challenging). Overall, the results supported from attention to the personality and psychological characteristics of patients with need of organ transplantation and designing psychological interventions for them.

    Keywords: Personality Traits, Psychological Characteristics, Transplant Patients​​​​​​
  • A comparative study of Academic Resilience, Academic Self-Efficacy and Social Skills in Students with Divorced and Normal Parents
    Zahra Sahraeean, Seyed AbdolHadi Samavi* Pages 634-644

    The effect of family background on children's behaviors and emotions has been confirmed in various studies. One of the negative experiences affecting the development of adolescents is divorce of parents. The current study aimed to compare academic resilience, academic self-efficacy and social skills in students with divorced and normal parents in Bandar Lengeh city (Iran). Participants were 108 students (62 students with normal parents and 46 students with divorced parents) who selected by purposive sampling method. Academic Resilience Questionnaire (Samuels, 2004), College Academic Self-Efficacy Scale (Owen & Froman, 1988) and Teenage inventory of social skills (Inderbitzen & Foster) were used for collecting data. The data was analyzed using the multivariate analysis of variance test (MANOVA). The results indicated there is a significant difference between students with divorced and normal parents in resilience (P<0.05), self-efficacy (P<0.05) and social skills (P<0.05). According the results, students with normal parents had higher scores in the dependent variables. The findings have beneficial implications for psychologists and counselors active in the field of child and adolescent counseling, especially in divorced families.

    Keywords: Academic resilience, academic self-efficacy, social skills, divorced, normal parents