فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال یازدهم شماره 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یونس وکیل الرعایا*، حسین اسلامی مفیدآبادی صفحات 1-14
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل عوامل موثر برمشارکت مردمی تعاونی های توسعه وعمران با رویکرد کارآفرینی اجتماعی در استان سمنان انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نظر روش کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی بوده است. جامعه ی آماری آن تعاونی های توسعه و عمران استان سمنان شامل 4 تعاونی در 4 شهرستان استان تشکیل دادندکه تعداد 384 نفر نمونه به روش تصادفی طبقاتی تعیین شده است. داده ها با بهره گیری از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شدکه روایی آن از روش روایی محتوا و روایی سازه برای بررسی اجزای تشکیل دهنده پرسشنامه، اندازه گیری و مورد تایید قرارگرفت و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. در این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون مدل یابی معادلات ساختاری(SEM) تحت نرم افزار (SMART PLS2) استفاده گردید. نتایج نشان داد که هرکدام از ابعاد بنیاد توسعه تعاونی های توسعه (ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی) و ابعاد مشارکت مردمی (احساس تعلق اجتماعی، همبستگی و تعاملات اجتماعی، رضایت شهروندان از زندگی، جنسیت و تحصیلات) برمتغیر وابسته (عملکرد شرکت های توسعه و عمران شهرستانی) با رویکرد کارافرینی اجتماعی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، راهبردهای مشارکت مردمی، بنیادهای توسعه ای، کارآفرینی اجتماعی، تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی
  • ساناز حیدری، همایون مرادنژادی*، سمیره صی محمدی صفحات 15-30
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی فرصت های کسب و کارهای تولیدی بخش کشاورزی برای تعاونی های روستایی استان ایلام انجام شد. در این پژوهش از روش دلفی بهره گرفته شد. تحلیل دلفای در سه راند و از طریق مشارکت گروهی از صاحب نظران حول موضوع مورد مطالعه انجام شد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل؛ کارکنان شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام و شهرستان ها، کارکنان شاغل در مدیریت تعاون روستایی استان و شهرستان ها، مدیرعامل و هیات مدیره اتحادیه و شرکت تعاونی های روستایی، هیات مدیره خبرگان کشاورزی و نظام صنفی کشاورزی استان ایلام بودند. در کل 110 نفر به عنوان اشخاص خبره و با تجربه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اصلی مطالعه، مصاحبه و پرسشنامه نیمه ساختارمند و ساختارمند بود که در سه دور طراحی شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل مراحل دلفی از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرات جهت تعیین میزان اتفاق نظر شرکت کنندگان با استفاده از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که مواردی همچون؛ توسعه تولید قارچ و حل مشکل بازاریابی، توسعه پرورش مرغ بومی، توسعه تولید عسل و حل مشکل بازاریابی عسل، توسعه کاشت گیاهان دارویی، توسعه پرورش دام سبک (گوسفند و بره و بز) و توسعه باغات شهرستان مانند انگور و انار و انواع میوه و بازاریابی محصولات باغی، از جمله فرصت هایی هستند که در تمام شهرستان های مورد مطالعه وجود دارند.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، کسب و کار کارآفرینانه، بخش کشاورزی، تعاونی های روستایی
  • داود جمینی*، علی شمس الدینی، علیرضا جمشیدی صفحات 23-57
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش کاربردی حاضر، بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر عملکرد تعاونی های روستایی در استان فارس است.

    روش شناسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر را اعضای 173 تعاونی های روستایی فعال استان فارس (295367 نفر) تشکیل می-دهد. با توجه به وسعت جغرافیایی استان و حجم بالای جامعه آماری، با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای توزیع پرسشنامه ها در میان نمونه ها، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار اصلی برای جمع-آوری داده های میدانی، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن با رعایت اصول روش تحقیق های میدانی به تایید رسیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد وضعیت کلی سرمایه اجتماعی در میان اعضای تعاونی های روستایی استان فارس (مشتمل بر ابعاد اعتماد، انسجام، آگاهی و مشارکت اجتماعی)، در سطح قابل قبولی (بالاتر از متوسط) قرار دارد؛ اما وضعیت رضایتمندی اعضاء از عملکرد تعاونی های روستایی در ابعاد عملکرد مدیریتی، اجتماعی، اقتصادی، عمومی و قوانین و مقررات، در سطح متوسطی قرار دارد. بر مبنای نتایج، شاخص های سرمایه اجتماعی بر عملکرد تعاونی های روستایی اثر قابل توجهی داشتند. با توجه به اثرگذاری مثبت و معنی دار سرمایه اجتماعی بر عملکرد تعاونی های روستایی مورد مطالعه در استان فارس، نتایج این پژوهش می تواند الگوی مناسبی برای توسعه تعاونی های روستایی در سراسر کشور باشد. نوآوری: باتوجه به اینکه یکی از موارد اصلی مورد مطالعه در این پژوهش، بحث عملکرد مدیران در بخش های پنج گانه مورد نظر بود، نوآوری صورت گرفته در آن بدین شکل بود که عملکرد مدیران از طریق نظرسنجی اعضای تعاونی ها مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، رضایتمندی از عملکرد، سرمایه اجتماعی، استان فارس
  • حسین ستوده آرانی، محمد مهتری آرانی، ابوالفضل باغبانی آرانی* صفحات 58-90
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل تاثیر گرایش به تمایلات کارآفرینانه و توانمندسازی روان شناختی زنان روستایی عضو شرکت های تعاونی کشاورزی شهرستان سمیرم بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی- پیمایشی می باشد.

    روش شناسی

    برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بر اساس مقیاس ترتیبی و طیف پنج سطحی لیکرت استفاده شد که روایی آن به وسیله خبرگان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان روستایی عضو شرکت های تعاونی کشاورزی شهرستان سمیرم به تعداد 239 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 148 نفر محاسبه شد که اعضای نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همچنین به منظور تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با کاربرد نرم افزار Smart-pls3 استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد گرایش به تمایلات کارآفرینانه بر سبک زندگی تاثیر مثبت و معنی داری دارد و سبک زندگی نیز بر مولفه های توانمندسازی روان شناختی (احساس شایستگی، احساس خودمختاری، احساس موثربودن، احساس معنی دار بودن) تاثیر مثبت و معنی داری داشت. همچنین نتایج حاکی از تاثیر تمایلات کارآفرینانه بر توانمندسازی روان شناختی زنان روستایی عضو شرکت های تعاونی کشاورزی با نقش میانجی سبک زندگی سالم دارد.

    کلیدواژگان: گرایش به کارآفرینی، توانمندسازی روانشناختی، سبک زندگی، زنان، تعاونی کشاورزی
  • تیمور ناصری*، محمد باقر آرایش، مرجان واحدی صفحات 91-123
    باوجود ادبیات غنی بازاریابی کارآفرینانه درمتون مختلف، ماهیت تحقیقات درعرصه کسب وکارهای تعاونی گونه با بارفرهنگی و اقتصادی متفاوت، دچار تغییرات عمده شده است و درنتیجه الگوها و مدل های موجود بازاریابی کارآفرینانه به خوبی شیوه بازاریابی کارآفرینانه این کسب وکارها را بیان نمی کنند. بنابراین، هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی الگوی پیاده سازی بازاریابی کارآفرینانه استراتژیک درتعاونی های تولیدی است. این پژوهش کاربردی و ازنظرنحوه گردآوری داده ها، ازنوع پژوهش های اسنادی- فراترکیب به شمار می رود. برای شناسایی الگوی پیاده سازی بازاریابی کارافرینانه استراتژیک درتعاونی های تولیدی، تعداد124 مقاله بررسی شدکه ازمیان آنها26 مقاله به کمک برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی، برای تجزیه وتحلیل نهایی انتخاب شدند. دراین پژوهش، ابتدا298 شاخص معرف بازاریابی کارآفرینانه استراتژیک شناسایی ودر46مفهوم و12 مقوله طبقه بندی شدند. برای تعیین وزن شاخص ها، از آنتروپی شانون، استفاده شد. براساس یافته های تحقیق، ابعاد اصلی پیاده سازی بازاریابی کارآفرینانه استراتژیک، شامل تفکراستراتژیک بازاریابی، عوامل درون سازمانی، برنامه ریزی راهبردی، انتخاب بازارهدف، شبکه قابلیت های ارتباطی-سازمانی، راهبردهای بازاریابی کارآفرین محور، الزامات استراتژیک کارآفرینانه، آمیخته بازاریابی، حمایت های نظام مند مدیریت تعاونی ها، روش های ورود به بازار، تحقیقات بازار وتحلیل رفتار مصرف کننده و کنترل و ارزیابی بازارهستند. در نهایت می توان نتیجه گرفت که مدیران بخش تعاونی های تولیدی کشاورزی می توانند ازنتایج این مطالعه درجهت شناسایی مشتریان جدید ونیازهای متنوع آنها، افزایش سهم بازار و ایجاد مزیت زقابتی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تعاونی های تولیدی، فراترکیب، بازاریابی کارآفرینانه استراتژیک، مهارت های ارزیابی حیاتی
  • محمد علیمحمد، سید جمال فرج اله حسینی*، سید مهدی میردامادی، سحر دهیوری صفحات 124-138
    این پژوهش با طراحی الگوی شبکه سازی تعاونی های تولیدی کشاورزی به دنبال راهکاری اجرایی برای سازماندهی شرکت های تعاونی بخش کشاورزی و نهادسازی به منظور توسعه ی کسب وکار در بخش کشاورزی می باشد. بدین منظور، در این تحقیق که به روش پیمایشی صورت گرفته است به بررسی شبکه ای متشکل از شرکت های تعاونی کشاورزی به عنوان هسته ی مرکزی شبکه و بهره بردار اصلی و سایر اجزاء شبکه در قالب یک زیر شبکه تعریف گردیده اند. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های تعاونی تحت پوشش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تعاون روستایی استان البرز می باشد (N=540). از میان این جامعه هدف و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، تعداد176 نفر انتخاب گردیدند. در نهایت 175 پرسشنامه از میان جامعه ی نمونه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پرسشنامه، ابعاد سازوکارهای فنی، اقتصادی، آموزشی، حقوقی، اجتماعی و سیاست گذاری در الگوی شبکه ی پیشنهادی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. روایی پرسشنامه از صاحب نظران رشته ی آموزش ترویج و کشاورزی و متخصصان و خبرگان اشنا به مسایل استفاده و تایید کردند و برای محاسبه ضریب پایابی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ که برای سوالات چند مقیاسی کاربرد دارد استفاده شده است که میانگین ضرایب آلفای کرونباخ 803/0 بدست آمد . براساس نتایج این تحقیق سازوکارهای سیاست گذاری با ضریب 539/0، اقتصادی با ضریب 499/0، حقوقی 208/0 و آموزشی با 130/0به ترتیب بیشترین تاثیر را در طراحی الگوی شبکه پیشنهادی گذاشته و سازوکار های فنی و اجتماعی تاثیری در الگوی شبکه پیشنهادی ندارد.
    کلیدواژگان: تعاونی های تولید کشاورزی، شبکه سازی، عوامل سیاست گذاری، رفتار شبکه محور
  • رسول لوایی آدریانی*، خلیل کلانتری، علی اسدی، امیر علم بیگی صفحات 139-171
    زمینه و هدف

    تعاونی های بخش کشاورزی به طور عمده از کنشگران کلیدی زنجیره تامین غذا به شمار می روند. علی رغم آنکه این کنشگران می توانند از طریق برقراری روابط همکاری در حلقه های مختلف زنجیره تامین غذا نقش آفرینی کنند، آن ها فاقد الگوی جامع برای ترسیم نقشه راه همکاری هستند. بر این اساس، مطالعه حاضر درصدد تبیین مدل همکاری تعاونی های دامی در طول زنجیره تامین غذا است.

    روش شناسی/رهیافت

    این مطالعه به شیوه کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیان کلاسیک انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و با استفاده از تکنیک های نمونه گیری گلوله برفی و نظری در بین 32 نفر از کارشناسان و مدیران عامل تعاونی های تولید دامی جمع آوری شد. فرآیند جمع آوری و تحلیل داده ها طی پنج مرحله و در قالب گروه های هم خانواده 6Cs گلیزر هدایت شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ایجاد مثلث همکاری میان تعاونی ها، اعضاء و اتحادیه بر مبنای رویکرد قراردادی، کنشگری تعاونی ها را در زنجیره تامین هدایت می کند. این مثلث همکاری تحت تاثیر عوامل مختلفی تسهیل و یا محدود می شود که برای نمونه می توان به کنشگری مبتنی بر اعتماد اشاره کرد. به طور کلی، ساختار همکاری تعاونی ها دارای بستری بالقوه است و برای آنکه بتوان الگوی بالفعلی از این همکاری ارایه داد، لازم است اصول توافق های مبتنی بر همکاری را در سه سطح تولید، مدیریت و بازاریابی و بازار پیاده سازی کرد؛ به طوری که ظرفیت های تعاونی ها و نیازهای بازار نیز در آن لحاظ شود. در این میان، شفافیت و رسمیت بخشی به الگوی ظرفیت نیاز اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، همکاری، شبکه سازی، تعاونی تولید دامی، نظریه داده بنیان
  • سیده الهه ساجدی، غلامحسین حسینی نیا*، بابک ضیاء صفحات 172-200
    زمینه و هدف

    تعاونی ها در سال های اخیر به عنوان عناصر راهبردی برای دستیابی به توسعه اقتصادی پایدار و انسجام اجتماعی بیشتر در چارچوب جهانی سازی توجه محققین را به سمت خود جلب کرده اند. ازاین رو هدف پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر بین المللی سازی کسب وکارهای تعاون محور است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کیفی به روش گراندد تیوری است. جامعه پژوهش را مدیران تعاونی دارای سابقه حضور بین المللی تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 19 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل داده های پژوهش نیز از نرم افزار MAXQDA استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های تحقیق در قالب یک الگوی پارادایمی شامل: شرایط علی (زمینه محور، کارآفرین محور، شبکه محور)، شرایط زمینه ای (سازمانی و فراسازمانی)، شرایط مداخله گر (بازدارنده های انسانی، سازمانی و نهادی)، راهبردها (رقابتی و مشتری مدار) و پیامدها (شهرت و بقا). با افزایش و بهبود هر یک از مولفه ها با راهبرد مختص به هر یک از آنها می توان به بین المللی سازی تعاونی ها کمک نمود.اصالت / نوآوری: نتایج این پژوهش ضمن تقویت ادبیات بین المللی سازی تعاونی ها، دستاوردهای کاربردی مناسبی را برای کمک به مدیران در جهت توسعه بین المللی سازی تعاونی ها به همراه دارد. همچنین می تواند راهنمایی برای سیاست گذاری عمومی در حوزه صادرات و راه گشایی برای بخش تعاون کشور به منظور افزایش رقابت پذیری در سطح بین الملل باشد. نوآوری پژوهش حاضر جامعیت آن، چه از نظر بررسی کلیه عوامل تاثیرگذار بین المللی سازی بر روی تعاونی ها و چه از نظر مخاطبین هدف موردمطالعه برای استخراج کلیه عوامل موثر در راستای طراحی الگوی بین المللی سازی کسب وکارهای تعاون محور است.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، کسب وکار تعاون محور، شرکت های تعاونی، بازار جهانی
  • محمدشریف شریف زاده*، عطیه عسکری، غلامحسین عبدالله زاده، محمد رضا محبوبی، رضا عجم نوروزی صفحات 200-222

    در این تحقیق، با بهره گیری از روش نظریه زمینه زاد، به تببین کارآفرینی اجتماعی مبتنی بر تعاونی با محوریت توسعه زنجیره کشت وکار زعفران در مناطق روستایی استان گلستان پرداخته شد. در این تحقیق از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده های کیفی میدانی بهره گرفته شد. گروه هدف مورد مطالعه در تحقیق حاضر شامل دست اندرکاران توسعه کشت زعفران در حوزه آبخیز تیل آباد شهرستان آزادشهر استان گلستان بود. برای انتخاب مصاحبه شوندگان به عنوان مطلعان کلیدی به شیوه هدفمند، از فنون نمونه گیری بارز در مرحله اول و گلوله برفی در مرحله دوم بهره گرفته شد. اندازه نمونه و فرآیند گردآوری اطلاعات تا سطح اشباع نظری یا آستانه سودمندی اطلاعات در دسترس ادامه یافت و در مجموع، با 22 نفر مصاحبه انجام گرفت. تحلیل داده ها در قالب فرآیند سه گامه ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. برای استخراج نقشه مفهومی کدها، از نرم افزار Nvivo10 QSR بهره گرفته شد. یافته های تحقیق در قالب یک الگوی پارادایمی کارآفرینی اجتماعی مبتنی بر تعاونی خلاصه شد. این الگو، از پنج مولفه شکل گرفته است: شرایط علی (زمینه های جمعیت شناختی، محدودیت های اقتصادی -اجتماعی، پیشینه معیشت مبتنی بر کشاورزی و انگیزه اقتصادی مبتنی بر نیاز به درآمدزایی)، شرایط زمینه ای (ظرفیت ها و چالش های نوپدیدی)، شرایط مداخله گر (مداخله گران، مداخله گری ها و عوارض مداخله گری)، راهبردها (توسعه زنجیره ارزش زعفران و کارآفرینی سریالی) و پیامدها (تنوع بخشی به شغل و درآمد برای رسیدن به پایداری معیشتی، تحول مناسبات تولید مبتنی بر گذر از نظام بهره برداری زراعی مستقل خانوادگی به نظام تولید تعاونی، افزایش تاب آوری اجتماعی اقتصادی و در کل، تحقق اجتماع روستایی کارآفرین).

    کلیدواژگان: کشت وکار زعفران، کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینی مبتنی بر تعاونی، کسب وکار اجتماعی، الگوی پارادایمی
|
  • Younos Vakil Alroaia *, Hossin Eslami Mofid Abadi Pages 1-14
    The main purpose of this study was to explain and develop effective strategies for public participation and development foundations in urban development and development cooperatives with a social entrepreneurial approach. The present study has been quantitative in terms of method, applied in terms of purpose and survey in terms of data collection method. The statistical population of this study consists of 4 cooperatives in 4 cities of the province. 384 people were selected by stratified random sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Its validity was measured and confirmed by content validity and structural validity to examine the components of the questionnaire and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha test. In order to analyze the data, structural equation modeling test under software (SMART PLS2) was used. The results showed that each of the dimensions of the Development Cooperative Development Foundation (social, economic and environmental dimensions) and the dimensions of public participation (sense of social belonging, solidarity and social interaction, citizens' satisfaction with life, gender and education) depend on the variable (performance of development companies and Urban development) is effective with a social entrepreneurship approach. Therefore, it is suggested that they use the role of each of their dimensions and subsets in order to develop and explain the performance of urban development and construction companies.
    Keywords: Public Participation, Public Participation Strategies, Development Foundations, Social Entrepreneurship, Urban Development Cooperatives
  • Sanaz Heydari, Homayoon Moradnezhadi *, Samireh Saymohammadi Pages 15-30
    The aim of this study was to identify the opportunities of agricultural production businesses in the rural cooperatives of Ilam province. In this study, the Delphi method was used. The target population of this study includes; employees working in the Agricultural Jihad Organization of Ilam province and cities, employees working in the management of rural cooperatives of the province and cities, CEO and board of directors of the union and rural cooperatives, board of agricultural experts and the trade union system of Ilam province. A total of 110 people were selected as experts using purposive sampling method. The main tools of the study are interviews and semi-structured and structured questionnaires that were designed in three rounds. To analyze the Delphi stages, the statistical indices of mean, standard deviation and coefficient of variation were used to determine the degree of consensus of the participants using SPSS software. The results showed that cases such as; Development of mushroom production and problem solving, development of native poultry production, development of honey production and problem solving of honey treatment, development of medicinal plants, development of livestock breeding (sheep, lamb and goat) and development of city gardens such as grapes and pomegranates and fruits and products market Garden, are some of the opportunities are available in all counties.
    Keywords: opportunity identification, entrepreneurial business, Agriculture, Rural Cooperatives
  • Davood Jamini *, Ali Shamsoddini, Alireza Jamshidi Pages 23-57
    Purpose

    The purpose of this applied research is to investigate the role of social capital on the performance of rural cooperatives in Fars province.

    Methodology

    The statistical population of the present study consists of members of 173 active rural cooperatives in Fars province (295,367 people). Considering the geographical size of the province and the large size of the statistical population, 384 people were selected as a statistical sample using Cochran's formula. A simple random sampling method was used to distribute the questionnaires among the samples. The main tool for collecting field data was the researcher-made questionnaire, whose validity and reliability have been confirmed by observing the principles of field research methods.

    Findings and conclusions

    The results of the research showed that the general state of social capital among the members of rural cooperatives in Fars province (including the dimensions of trust, cohesion, awareness and social participation) is at an acceptable level (above average); However, the members' satisfaction with the performance of rural cooperatives in terms of managerial, social, economic, general performance and laws and regulations is at an average level. Based on the results, social capital indicators had a significant effect on the performance of rural cooperatives. Originality: The discussion of the performance of managers in the five sections in question was one of the main cases studied in this research, therefore, the innovation that took place in it was that the performance was examined through the survey of the members of the cooperatives.

    Keywords: rural cooperative, Performance Satisfaction, Social Capital, Fars province
  • Hossein Sotudeh, Mohammad Mehtari- Arani, Abolfazl Baghbani- Arani * Pages 58-90
    Context and purpose

     This study aimed to analyze the effect of the tendency to entrepreneurial tendencies and psychological empowerment of rural women members of agricultural cooperatives in Semirom County. This research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of research method.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and is considered a descriptive survey in terms of research method. To collect the data, a questionnaire was used based on the ordinal scale and the Likert level scale, the validity of which was confirmed by experts, and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient. The study's statistical population was 239 rural women members of agricultural cooperatives in Semirom County. The sample size was calculated using the Krejcie-Morgan table of 148 people and the sample members were selected by simple random sampling. Also, in order to analyze the data, the structural equation modeling method with partial least squares approach and using Smart-pls3 software was used.

    Findings and conclusions

    Results showed that the tendency to entrepreneurial tendencies has a positive and significant effect on lifestyle. Lifestyle has a positive and significant effect on the components of psychological empowerment (sense of competence, sense of autonomy, sense of effectiveness, sense of meaning) with path coefficients. The results also indicate the effect of entrepreneurial tendencies on the psychological empowerment of rural women members of agricultural cooperatives in Semirom city with the mediating role of a healthy lifestyle.

    Keywords: Entrepreneurship orientation, Psychological Empowerment, Lifestyle, Women, Agricultural Cooperative
  • Taimor Naseri *, Mohammad Bagher Arayesh, Marjan Vahedi Pages 91-123
    Despite the rich literature on entrepreneurial marketing in various texts, the nature of research in the field of cooperative businesses with different cultural and economic burden has undergone major changes and the existing patterns and models of entrepreneurial marketing do not explain well the entrepreneurial marketing methods of these businesses. Therefore, the main purpose of this study is to identify the implementation model of strategic entrepreneurial marketing in production cooperatives. This study, in terms of purpose, is considered as an applied research and it is a qualitative research in terms of data collection method. To identify the pattern of strategic entrepreneurial marketing implementation in production cooperatives, 124 articles were reviewed, of which 26 articles were selected for the final analysis using the Critical Assessment Skills Program. In this study, first 298 indicators of strategic entrepreneurial marketing were identified and classified into 46 concepts and 12 categories. Shannon entropy method was used to determine the weight of the indices. On the basis of the research findings, the main dimensions of entrepreneurial marketing implementation include strategic marketing thinking, intra-organizational factors, strategic planning, target market selection, network of communication-organizational capabilities, entrepreneur-centered marketing strategies, strategic requirements, entrepreneurial requirements, Systematic support for cooperatives management, market entry methods, market research and consumer behavior analysis, and market control and evaluation. Finally, it can be concluded that managers of production cooperatives can use the results of this study to identify new customers and their diverse needs, increase market share and create a competitive advantage.
    Keywords: Production Cooperatives, Meta-synthesis, :Strategic Entrepreneurial Marketing, CASP
  • Mohammad Alimohammad, Seyed Jamal Farajallah Hosseini *, Seyed Mehdi Mirdamadi, Sahar Dehyouri Pages 124-138
    The major purpose of this study was to investigate the effective factor in the formation of network agricultural production cooperative in the Alborz Province. The statistical population of the study includes cooperatives which are administrated by the "Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare" and the "Rural Cooperative Organization" of the Alborz Province (N = 540). ). From this target population, 176 cooperatives were selected by multi-stage cluster sampling. Eventually, 175 questionnaires were collected and analyzed from the sample population. A questionnaire was developed to examine the technical, economical, educational, legal, social, and policy making factors affecting the formation of network among agricultural production cooperatives. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in the field of Agricultural Extension and Education. To calculate the reliability coefficient of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient, which is applied for multi-scale questions, was used. The mean of Cronbach's alpha coefficients in this study was 0.803 which shows that the internal consistency of the questionnaire items is appropriate. The results showed that policy making, economic, legal, and educational factors had the most impact, while technical and social factors had no impact development of networks among agricultural production cooperatives.
    Keywords: Agricultural Production Cooperatives, Networking, Policy-making Factors, Network-oriented behavior
  • Rasool Lavaei Adaryani *, Khalil Kalantari, Ali Asadi, Amir Alambeigi Pages 139-171
    Context and purpose

     Agricultural cooperatives are mainly considered as key actors in the food supply chain. Although these actors can play a role in the formation of cooperative relationships in different stages of the food supply chain, they lack a comprehensive pattern for mapping cooperation. Accordingly, the current study seeks to provide a model for the collaboration of livestock production cooperatives across the food supply chain.

    Methodology/approach

    This qualitative study was conducted using classic grounded theory. Data were collected through semi-structured interviews with 32 experts and cooperatives' managing directors. Snowball and theoretical sampling techniques were used to select participants. In order to facilitate data collection and analysis, a five-step process was performed using Glaser's 6Cs coding family.

    Findings and conclusions

    The results showed that the formation of a collaboration triangle among cooperatives, members, and the union, based on the contract approach, directs the activities of the cooperatives across the supply chain. This collaboration triangle is facilitated or restricted by various factors, such as trust-based action. Overall, the collaboration structure of cooperatives has a potential context, and in order to provide a real model of this cooperation, it is necessary to implement the principles of cooperation agreements at three levels of production, management, and marketing and market in such a way that the capacities of cooperatives and the needs of the market are taken into account. In the meantime, transparency and formalization of the capacity-need model seem inevitable.

    Keywords: Supply chain, collaboration, Networking, Livestock Production Cooperative, Grounded theory
  • Seyedeh Elaheh Sajedi, Gholamhossein Hosseininia *, Babak Ziyae Pages 172-200
    AbstractContext and purpose

     

    In recent years, cooperatives have attracted the attention of researchers as strategic elements to achieve sustainable economic development and greater social cohesion in the context of globalization. Therefore, this research aims to analyze the factors affecting the internationalization of cooperative businesses.

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose and uses a qualitative approach through structured grounded theory. The process of studying the phenomenon was discovered based on the analysis of in-depth interviews conducted with 19 directors of active cooperative-oriented businesses with a history of international presence.

    Findings and Conclusions

    The research findings in the form of a paradigm model include: causal conditions (context-oriented, entrepreneur-oriented, network-oriented), contextual conditions (organizational and extra-organizational), and intervening conditions (human, corporate, and institutional barriers), strategies (competitive and customer-oriented) Consequences (reputation and survival). Increasing and improving each component with a plan specific to each of them makes it possible to help the internationalization of cooperatives.Originality/innovation: The results of this research, while strengthening the literature on the internationalization of cooperatives, bring practical achievements to help managers develop the internationalization of cooperatives. It can also guide public policy on export and pave the way for the country's cooperative sector to increase international competitiveness. The innovation of the current research is its comprehensiveness, examining all the influencing factors of internationalization on cooperatives and in terms of the study's target audience to extract all the influential elements in line with the design of the internationalization model of cooperative-oriented businesses.

    Keywords: Internationalization, Cooperative-oriented Enterprises, Cooperatives, globalization
  • Atiye Askari, Gholamhossein Abdollahzadeh, Muhammad Reza Mahboobi, Reza Ajam Nourozi Pages 200-222

    Using Grounded Theory methodology, this research was carried out with aim of explaining cooperative-based social entrepreneurship in the form of saffron cultivation chain in rural areas of Golestan province. In order to collect qualitative field data, a semi-structured deep interview was used. The research target group included those stakeholders involved in the development of saffron cultivation in the Tilabad watershed of Azadshahr County of Golestan province. Purposefully, to select the interviewees as key informants, the reputational sampling technique in the first stage and snowballing sampling in the second stage were used. The sample size and data collection process continued to the level of theoretical saturation or usefulness threshold of available information and 22 people were interviewed, totally. The process of data analysis consisted of a three-step chain of open, axial, and selective coding. Nvivo10 QSR software was used to extract the concept map of the codes. The research findings were summarized in the form of a paradigm model of cooperative-based social entrepreneurship. This model was formed from five components: causal conditions (demographic contexts, socio-economic constraints, agricultural-based livelihoods, and economic incentives towards income generation), contextual conditions (capacities and emerging challenges), intervening conditions (intervening agents, interventions, and intervention consequences), strategies (development of saffron value chain and serial entrepreneurship), and consequences (job and income diversification to achieve livelihood sustainability, the transformation of production arrangements based on the transition from independent family farming systems to the cooperative production system, increasing socio-economic resilience and in general, the realization of an entrepreneurial rural community).

    Keywords: saffron cultivation, Social entrepreneurship, Cooperative–based Entrepreneurship, Social Enterprise, Paradigm model