فهرست مطالب

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 98 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عباس قاسمی حامد* صفحات 11-33

     عمل حقوقی «ایقاع» در صورتی که ضرری برای دیگری نداشته باشد (مگر در موارد مصرح قانونی مانند: طلاق)، با اراده یک طرف اثر حقوقی خواهد داشت. در قانون مدنی، دسته ای از ایقاع ها، همانند «عقود معین» نام گذاری شده و دارای احکام خاص می باشند. لیکن، اعتبار «ایقاع نامعین» در حقوق ایران، محل بحث و مناقشه قرارگرفته است. اختلاف حقوق دانان ایرانی درخصوص اعتبار عام «تعهد یک طرفه» به عنوان منبع ایجاد تعهد نیز، به اختلاف در اعتبار «ایقاع نامعین» باز می گردد. حال این پرسش مطرح است؛ آیا علاوه بر مواردی از «ایقاع معین» که مقررات آن صریحا در قانون پیش بینی شده، دلیل دیگری برای اثبات اعتبار عام «ایقاع نامعین» وجود دارد؟ به عبارت دیگر، همانگونه که برای صحت عقود نامعین به ماده 10 قانون مدنی استناد می گردد، آیا مستندی برای صحت و اعتبار عام «ایقاع نامعین» و «تعهد یک طرفه» به عنوان مصداق آن در حقوق ایران وجود دارد؟ با توجه به مندرجات ماده 30 قانون مدنی به نظر می رسد؛ در نظام حقوقی ایران، «ایقاع نامعین» در حوزه «حقوق مالی»، دارای ارزش و اعتبار حقوقی و قانونی است. براین اساس، «تعهد یک طرفه» راجع به «حقوق مالی» نیز که مصداق «ایقاع نامعین» است، صحیح و دارای اثر حقوقی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایقاع، ایجاد، ماده 30 قانون مدنی
  • سید نصرالله ابراهیمی، سمیرا سلیمان زاده* صفحات 35-68

    یکی از مباحث بحث برانگیز در حوزه حقوق شرکت های تجاری، قوانین قابل اعمال بر گروه شرکت های تجاری است. بعد از گسترش حوزه فعالیت شرکت های تجاری در کشورهای مختلف از طریق تاسیس شرکت های فرعی، به جز قانون قابل اعمال بر شرکت، قوانین دیگری نیز مجال اعمال یافتند. دسته اخیر قوانین با قانون قابل اعمال بر شرکت دو تفاوت عمده دارند: از حیث قلمرو اجرا در مکان و ماهیت حقوقی. از حیث نخست، اصل کلاسیک قانون گذاری یعنی سرزمینی بودن قوانین را تخصیص زده اند و به صورت فراسرزمینی اعمال می شوند. از حیث دوم نیز، وجه مشخص این قوانین، غلبه جنبه عمومی در مقایسه با جنبه خصوصی قانون حاکم بر شرکت است. در حقوق گروه شرکت های تجاری دو تیوری کنترل و بنگاه اقتصادی واحد مبنای اعمال فراسرزمینی مقررات است. تیوری کنترل حاکی از آن است که شرکت مادر علاوه بر اینکه می تواند شرکت های فرعی را تحت تسلط مدیریتی و اقتصادی خود قرار دهد، قادر به کنترل مقرراتی آن نیز می باشد. تیوری بنگاه اقتصادی واحد حاکی از آن است که شرکت های عضو یک گروه اگر وحدت اقتصادی داشته باشند، به مثابه یک واحد تلقی می شوند و تابع یک قانون خواهند بود. نویسندگان در این پژوهش به این واقعیت رهنمون شدند که بر مبنای تیوری اثر، اگر چه قوانین حاکم بر گروه شرکت های تجاری داعیه مانعیت برای اعمال قانون خارجی را بسان مقررات نظم عمومی ندارند، وضعیت گروه شرکت های تجاری به نحوی است که آن دسته از قوانینی را که ملزم به رعایت آن هستند، تحت تاثیر قرار داده است و آنها را مکلف به رعایت مجموعه ای از قوانین عمومی و خصوصی اعم از سرزمینی و فراسرزمینی، علاوه بر قانون حاکم بر شرکت می نمایند. بر این اساس، مشاهده می گردد که امروزه وضعیت گروه شرکت های تجاری نظارت دولت ها را نسبت به این شرکت ها افزایش داده است.

    کلیدواژگان: نظم عمومی، مقررات انتظامی، گروه شرکتهای تجاری، اصل سرزمینی بودن قوانین، اثر فراسرزمینی قانون
  • جمال سیفی، نسیم زرگری نژاد* صفحات 69-94

    کمیسیون حقوق بین الملل برای دو شخصیت اصلی حقوق بین الملل، یعنی دولت و سازمان های بین المللی، دو طرح جداگانه ی مسیولیت بین المللی به ترتیب در سالهای 2001 و 2011 به نظام حقوق بین المللی ارایه کرده است. از میان تمامی اشتراکات بی شمار دو طرح مسیولیت، بی تردید، مهمترین و بنیادی ترین وجه اشتراک دو طرح، یکسان بودن ارکان تحقق مسیولیت بین المللی است. بدین معنی که، براساس هر دو طرح، مسیولیت بین المللی در نتیجه ی عمل متخلفانه ی بین المللی قابل انتساب به یک شخص حقوقی، خواه دولت یا سازمان، به وجود می آید. در این راستا، در این مقاله کوشش شده است تا با تمرکز بر تفاوت های ساختاری دولت ها و سازمان های بین المللی نشان داده شود که این یکسان انگاری معضلات نظری و عملی بسیاری در پی خواهد داشت. نخستین معضلی که مقاله به آن می پردازد تفاوت در میزان و نوع پذیرش تعهدات بین المللی از سوی سازمان های بین المللی است. مقاله متعاقبا یکی از شیوه های انتساب مسیولیت - یعنی انتساب عمل یکی از ارکان سازمان به خود سازمان - را مورد مداقه قرارداده و با تاکید بر آراء بین المللی نشان می دهد که قاعده ی انتساب مسیولیت رکن به سازمان - بر خلاف قاعده ی انتساب مسیولیت رکن دولت به دولت - با معضلاتی اساسی رو به روست.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، حقوق بین الملل، سازمان های بین المللی، دولت، کمیسیون حقوق بین الملل
  • مجید غمامی، شادی کسنوی* صفحات 95-118

    ورود وام دهنده در تامین مالی پروژه محور مستلزم امکان سنجی پروژه و توجیه پذیری اقتصادی طرح است. ارزیابی بانک پذیری [1] طرح در تامین مالی پروژه محور نسبت به سایر شیو های تامین مالی از اهمیت بالاتری برخوردار است؛ زیرا عدم حق رجوع یا حق رجوع محدود وام دهنده به سهام داران برای بازپرداخت اقساط وام، وام دهنده را ناگزیر از ارزیابی دقیق پروژه برای کسب  اطمینان از به نتیجه رسیدن طرح و توجیه پذیری اقتصادی آن می سازد. در تامین مالی پروژه های گوناگون، بانک پذیری از عوامل متفاوتی تاثیر می پذیرد که ممکن است به تفکیک هر پروژه و نوع جریان درآمدی آن اهمیت هر یک از این عوامل در نظر بانک از یک پروژه به پروژه دیگر تفاوت کند، ولی عطف توجه و مراعات این عوامل تابع منطق یکسانی است. به این معنا که خودبسندگی[2] شبکه قراردادی[3] موجود در تامین مالی پروژه محور و رشته ارتباطی که در درون این شبکه قراردادی وجود دارد، موجب می شود تا ترتیبات قراردادی به مثابه بستر توزیع ریسک های پروژه  نقش بسزایی در بانک پذیری پروژه ایفا نماید؛ به نحوی که هرچه مدیریت حقوقی ریسک های پروژه آسیب کمتری به جریان روان نقدینگی آن وارد کند، بانک پذیری پروژه بیشتر است. این مقاله بر آن است تا الزامات حقوقی بانک پذیری شبکه قراردادی را در مدل تامین مالی پروژه محور از این منظر بررسی کند.

    کلیدواژگان: تامین مالی پروژه محور، بانک پذیری، وام دهنده، قراردادها
  • یزدان بخش براتی*، حمید روستایی صدر آبادی، جعفر کوشا صفحات 119-144
    یکی از قلمروهایی که قانون گذار کیفری ایران به جرم انگاری در آن مبادرت نموده حوزه فرهنگ می باشد. حوزه ای که مواردی نظیر؛ مطالب چاپی و ادبیات، سینما و عکاسی، نقاشی، امور سمعی و بصری، نحوه پوشش افراد، ماهواره و اوقات فراغت را در برمی گیرد. جرم انگاری های موجود در عرصه فرهنگ با چالش های فراوانی مواجه اند. چالش هایی که در پرتو بی توجهی قانون گذار کیفری به محدودیت های نظری و عملی جرم انگاری، ایجاد گردیده اند. بی توجهی به اصول نظری و فلسفی راجع به جرم انگاری که در پرتو آنها هرگونه مداخله در حوزه آزادی های شهروندان به اثبات می رسد، به واسطه بی توجهی به اصول نظیر؛ اصل استقلال فردی و اتکای صرف و بی قاعده به اصل اخلاق گرایی و قیم مآبی قانونی، حقوق کیفری ایران را در این عرصه با چالش های نظری و فلسفی فراوانی روبرو ساخته است. بر فرض بپذیریم قانون گذار ایرانی با توجه به کرانیگاه فلسفی، اخلاقی و ارزشی خاص خود، محدودیت های نظری اش راجع به جرم انگاری را تعیین و تفسیر و به واسطه این محدودیت ها به حقوق کیفری متوسل می گردد، بدین سان قلمرو رفتاری که خود را مجاز به پیشروی از طریق حقوق کیفری می داند، بسیار گسترده و وسیع است. فلذا بسیاری از مواردی که تحت عنوان چالش نظری نام برده شده، اصلا در جامعه ایران و برای نظام سیاسی چالش محسوب نمی شود. اما باید توجه داشت صرف اینکه رفتاری با توجیهات و استدلال های فلسفی و نظری خاص در محدوده مداخله دولت قرار گرفت، برای جرم انگاری یک رفتار کافی نیست، بلکه باید در کنار توجه به محدودیت های نظری راجع به جرم انگاری، یکسری از محدودیت ها در جرم انگاری های راجع به حوزه فرهنگ این عرصه را با چالش های عملی زیادی مواجه کرده است. از یک سو، قانون گذار به موضوع ضرورت جرم انگاری؛ یعنی توسل به حقوق کیفری به عنوان آخرین راه حل و به کارگیری سایر ابزارها و وسایل کنترل اجتماعی غیرسمی قبل از هرگونه مداخله کیفری، و مطابقت و هماهنگی عناوین مجرمانه در حوزه فرهنگ با انتظارات عمومی جامعه و اصل صراحت (حداکثر روشنی و معین بودن عناوین مجرمانه) بی توجه بوده است. از دیگر سو، مسیله ارزیابی منافع و مضار جرم انگاری در عرصه فرهنگ، یعنی توجه به امکانات دستگاه عدالت کیفری، ایجاد قلمروهای تبعیض آمیز و امکان سوءاستفاده در اجرای قانون، خطر تضعیف قدرت اخلاقی حقوق کیفری، خلع سلاح کیفری و جرم زایی بالقوه حقوق کیفری در نتیجه فرایند برچسب زنی و شکل گیری شرایط مجرمانه به واسطه جرم انگاری برخی رفتارها در حوزه فرهنگ را مورد توجه قرار نداده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ عمومی، جرم انگاری، جرم زدایی
  • محمدرضا پاسبان*، رسول فرهانی صفحات 145-170

    امروزه مدیران مستقل به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای راهبری شرکتی خوب از مرحله آموزه گذر کرده و به مفهومی غالب در حقوق شرکت ها تبدیل شده اند. این مدیران قابلیت آن را دارند که با هر نظام حقوقی سازگاری یابند و در عین حال از آن مقدار انعطاف پذیری و جامعیت برخوردارند که بتوانند پذیرای دغدغه ها و ارزش های حقوقی جوامع گوناگون باشند. مدیران مستقل، به لحاظ روابط تجاری و خانوادگی، از شرکت، مدیریت و سهام دار کنترل کننده آن استقلال دارند؛ به گونه ای که ضمن تهی شدن حداکثری از تعارض منافع در تصمیمات خود عادلانه تر و در نظارت خویش بی طرفانه تر عمل می نماید. با توجه به اینکه نهاد موصوف از طریق دستورالعمل حاکمیت شرکتی سازمان بورس و اوراق بهادار (1397) و لایحه حمایت از سهام داران خرد (1398) در حال رسوخ به حقوق شرکت های ایران است، تبیین مبانی پذیرش و به ویژه چالش های پیش روی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین پژوهش حاضر با روش تحلیلی- توصیفی به این نتیجه رسیده است که نظریه نمایندگی، اصل پیشگیری و جلب اعتماد سرمایه گذاران از جمله مبانی اصلی و تفکر گروهی، احراز استقلال و نظام انتخابات از مهم ترین چالش های پذیرش مدیران مستقل است.

    کلیدواژگان: استقلال، سهام داران، مدیران مستقل، نظارت
  • حسین سیمایی، زیور دواشی* صفحات 171-196

    افزایش هزینه های دادخواهی مشتمل بر هزینه های دادگاه، حق الوکاله وکلا، حق الزحمه کارشناسان و... دسترسی به دادگاه و عدالت را برای شماری از اشخاص با چالش روبه رو می سازد. از همین رو، خواهان های بالقوه به منظور تامین این هزینه ها، به ابزارهای موجود از جمله تامین مالی هزینه های دادخواهی توسط ثالث (تماث) روی می آورند. در «تماث»، ثالث یا همان تامین کننده که از طرفین دعوا نیست، تامین هزینه های دادخواهی یک طرف دعوا را در برابر سهمی از وصولی های ناشی از حکم دادگاه یا سازش بر عهده می گیرد.در کنار اینکه این روش می تواند نیاز برخی اشخاص برای تامین هزینه های دادخواهی را برآورده نماید، اما با توجه به نوپا بودن آن و حساسیت سیستم قضایی، چالش های عمده ای را با خود به همراه دارد. این چالش ها ابعاد مختلفی داشته، سیستم قضایی و نیز کنشگران تامین مالی دادخواهی از جمله تامین کننده، تامین شونده (خواهان) و طرف مقابل دعوا (خوانده) را درگیر می نماید. از جمله می توان به تحمیل نرخ بازگشت بالا بر تامین شونده، تامین مالی دعاوی واهی، خروج کنترل دعوا از ید تامین شونده، مشکلات پیرامون موضوع ابراز، نقض تعهد محرمانگی و عدم کفایت سرمایه اشاره نمود. ج.ا.ایران نیز مستثنی از این چالش ها نیست، مجاز بودن تامین مالی هزینه های دادخواهی درفقدان نهادهای ناظر و مقررات حاکم، علاوه بر ایجاد چالش های اساسی فوق برای تامین شونده و طرف مقابل دعوا، می تواند منجر به افزایش معضلات سیستم قضایی شود.

    کلیدواژگان: تامین مالی رسیدگی قضایی، هزینه های رسیدگی قضایی، قرارداد تامین، تامین کننده
  • فرشته بنافی*، علیرضا آرش پور، آرامش شهبازی صفحات 197-218
    در کنار شکل دادن به اصل همکاری به ویژه از طریق قراردادهای مشترک بین کشورهای همجوار دریای خزر، اصل احتیاط به عنوان یکی از اصول مهم در حفاظت از محیط زیست دریای خزر می تواند راهگشا باشد. با تکیه بر اصل احتیاط و بهترین شواهد علمی موجود، می توان محیط زیست دریای خزر را حفظ و از آن به صورت منطقی استفاده نمود. لذا این پرسش مطرح می گردد که چه موانعی برای اعمال اصل احتیاط در حفاظت از محیط زیست دریای خزر وجود دارد؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به این نتیجه رسیده است که اصل مزبور به عنوان یک اصل، دارای منطق است و حفاظت از محیط زیست دریای خزر در چهارچوب اصل احتیاط و توجه معقول به آثار زیان بار ناشی از عدم رعایت این اصل، هر چند نقش موثری در حفاظت از این حوزه آبی دارد، اما در عمل، به ویژه در سیاست و حقوق بسیار مبهم است و نمی تواند به وعده های خود جامه عمل بپوشاند و به دلیل برداشت های متفاوت از اصل احتیاط، عدم رسوخ در قانون گذاری های داخلی کشورهای حاشیه خزر و شدت خطر یا حتی وجود خطر و پرهزینه بودن اعمال این اصل و همچنین عدم وجود یک سازوکار نظارتی و نظام مسیولیتی کارآمد نتوانسته است به رسالت خود که همانا حفاظت از این حوزه آبی است، کمک نماید و لذا، دستخوش برداشت های متفاوت و اختیارات کشورها قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: محیط زیست دریای خزر، اصل احتیاط، عدم قطعیت، برداشتهای متفاوت، خطر
  • باقر انصاری*، محمدمهدی کاتب دامغانی صفحات 219-244

    رایانش ابری مدلی برای ارایه خدمات در فناوری اطلاعات است که امکان ذخیره سازی یا پردازش اطلاعات در بستر اینترنت یا شبکه های خصوصی را فراهم می کند. قراردادهایی که میان ارایه دهندگان و کاربران خدمات رایانش ابری منعقد می شوند، عمدتا از نوع قراردادهای استاندارد یا الحاقی هستند که کاربر با کلیک روی گزینه «موافقم» در وب سایت ارایه دهنده، آن را قبول می کند. لیکن در مواردی که شرکت ها و سازمان های بزرگ طرف قرارداد هستند، مفاد قرارداد مورد مذاکره قرار می گیرد. در این مقاله، برای ترسیم رژیم حقوقی این قراردادها، بیش از 30 قرارداد خارجی و 14 قرارداد ایرانی مورد بررسی قرارگرفته و شروط متداول در قراردادهای استاندارد رایانش ابری بر اساس موضوع به سه دسته شروط مربوط به داده ها، شروط مربوط به مسیولیت و سایر شروط تقسیم بندی شده اند. سپس اعتبار آنها در نظام حقوقی ایران و در مواردی در اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا تبیین شده است. مطالعه نشان می دهد که قالب این قراردادها در نظام های حقوقی مختلف نسبتا یکسان بوده، ولی مبانی توجیهی متفاوتی نسبت به توصیف و اعتبار قراردادهای رایانش وجود دارد. قراردادهای متداول در ایران نیز شباهت های زیادی با قراردادهای خارجی دارند و این نوع قراردادها را می توان در زمره قراردادهای آزاد قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، رایانش ابری، هوش مصنوعی، کاربر، اینترنت
  • علی شعبانی، حمید ضرابی*، حمید محمودیان صفحات 245-266

    قانون مستند غالبی است که به عنوان بدیهی ترین معیار تصمیم در دستگاه های عمومی معرفی می شود و اغلب مفسران و تحلیل گران حقوقی با بررسی مباحث مربوط به تفسیر، چنان از آن سخن گفته اند، انگار جز قانون هیچ متغیری در تصمیم موثر نیست. این در حالی است که در سایه روشن مداخلات بین رشته ای، پای متغیرهای بسیار به میان آمده و روز به روز بر تعداد آن افزوده شده و اخذ تصمیم به استناد صرف قانون را خیالی بیش ندانسته اند. دیگر امروزه مسجل است که نگرش، بنیان فکری و فلسفی، طرح واره ذهنی، استراتژی یا راهبرد، ویژگی های شخصیتی، رویه همکاران و... از عوامل موثر بر تصمیم هستند. این که وزن هر یک از این متغیرها در تصمیم چقدر است، نیازمند بررسی های بیشتر است، اما اغلب مطالعات قبلی بیانگر آن است که نگرش تاثیری به مراتب بیش از سایر عوامل دارد و نخستین الگویی است که بر تصمیم اثر می گذارد، چون نگرش الگویی راسخ است که تحت تاثیر وراثت و اموزش از چنان قدرتی برخوردار است که سایر متغیرها را تحت تاثیر قرار داده و به راحتی بر آنان غلبه می کند، حتی قانون و محتویات پرونده و مستندات از منظر نگرش فرد تفسیر، ارزیابی می شوند. به دنبال پاسخ به چرایی این تاثیر و تاثر، این مسیله شکل گرفت که چه معیار و الگوهایی و چگونه بر تصمیم مقام و مامور عمومی از منظر حقوقی اثر می گذارد؟ برای رسیدن به پاسخ این پژوهش با روش کتابخانه ای، تحلیلی و توصیفی تحقیق حاضر شکل گرفت و ضمن تبیین معرفت شناسانه اعمال قاعده انتزاعی بر مورد انضمامی، این اندیشه شکل گرفت که «تصمیم بی نگرش» وجود ندارد و همیشه مفروضاتی فراحقوقی به فهم و تفسیر قاعده جهت می دهد که می توان عوامل اثرگذار را در دو دسته بیرونی و درونی تقسیم کرد که درونی شامل ویژگی های ژنی، شخصیتی و نگرش، بیرونی شامل قانون، تعارض منافع، رویه همکاران و استراتژی یا راهبرد دانست.

    کلیدواژگان: نگرش، مبانی فلسفی، طرح واره، راهبرد، شخصیت
  • زهرا شاکری* صفحات 267-294
    دستورالعمل 790/2019 کپی رایت و حقوق مرتبط در بازار واحد دیجیتال، آخرین مقررات در حوزه حقوق مالکیت فکری است که در منطقه اروپا تصویب و اجرایی شده است. این مقررات مبتنی بر یک رژیم حقوقی جدید است که مولفه های خاصی را در عرصه مالکیت فکری مطرح می کند. در این رژیم، استخراج داده و استفاده آموزشی در قالب محدودیت ها یا استثنایات با قلمرو مضیق در چارچوب محیط دیجیتال و حق بر خبر برای ناشران مطبوعاتی پیش بینی شده است. افزون بر اینکه ارایه دهندگان خدمات اشتراک سازی برخط موظف به اجرای تعهداتی در راستای فیلتر آثار هستند. همچنین صاحبان حق دارای اختیاراتی برای تعدیل قراردادهای خود و اعمال حق پشیمانی خواهند بود. مسیله مهم آن است که مولفه ها و الزامات نظام جدید چیست؟ و دستاوردهای احتمالی آن چه خواهد بود؟ نوشتار حاضر با روش تحلیلی توصیفی نتیجه گیری می کند که در مدل جدید یک رژیم مبتنی بر مسیولیت برای اشخاص حقوقی خاص به منظور تثبیت محدودیت ها و استثنایات و کنترل استفاده از آثار به موازات امری شدن پاره ای مقررات حقوق مالکیت فکری ایجاد شده است که می تواند به زودی به عنوان الگویی در وضع مقررات سایر کشورها نیز مطرح باشد. اگرچه ارزش افزوده استثنایات جدید برای جامعه مصرف کنندگان گسترده نخواهد بود.
    کلیدواژگان: استخراج داده، استفاده آموزشی، بازار واحد دیجیتال، کپی رایت و حقوق مرتبط، حق بر خبر
  • ابراهیم رهبری* صفحات 295-320

    حقوق رقابت طی سالیان اخیر، متوجه اهمیت روافزون حجم عظیمی از داده های متنوع و پویا در بازارهای پلتفرمی و مجازی شده است که به کمک هوش مصنوعی و فرایند یادگیری ماشینی، به اطلاعات معناداری بدل شده و گاه در خدمت مقاصد مشروع رقابتی درآمده و گاه ظرفیت خود را برای نقض هنجارهای رقابتی آشکار می کنند. پژوهش حاضر ضمن تبیین مفهوم دقیق کلان داده ها و کارکردهای رقابتی آن ها، نشان می دهد که چگونه کلان داده ها در قامت ابزاری برای تبانی میان رقبا به استخدام درآمده و به چه نحوی، بنگاه های مسلط با اتخاذ رویه هایی نظیر امتناع از تسهیم و دادن دسترسی تبعیض آمیز به کلان داده ها، مجال رقابت را برای رقبا تنگ کرده و با بهره گیری از ظرفیت کلان داده ها، قدرت خود را به طرزی ناروا، به بازارهای عمودی یا مجاور تعمیم می دهند. این نوشتار همچنین نقش مهم کلان داده ها در فرایند تمرکزات را تبیین نموده و به نقد گزاره اجرای معیارهای عام رقابتی ناظر به ادغام و تملکات در حوزه کلان داده ها می پردازد. تحلیل چارچوب کنونی حقوق رقابت ایران حکایت از آن دارد که با لحن کلی، مجمل و مبهم مقررات موجود نمی توان چالش های رقابتی کلان داده ها را نظام بخشید و به علاوه، رهیافت های اتخاذی در اسناد جدید درخصوص داده ها، محل انتقاد جدی است. فارغ از آنکه نظام های پیشرفته حقوق رقابت نیز در مواجهه با پاره ای مسایل کلان داده ها دچار سردرگمی هستند، مهم ترین گام در حقوق ایران برای حل معضلات رقابتی ناشی از کلان داده ها، درک مقتضیات بازارهای مجازی و اتخاذ راهبرد رقابتی خاص این دست بازارها و عنایت ویژه به نقش کلان داده ها است.

    کلیدواژگان: بازارهای پلتفرمی، حقوق رقابت، کلان داده، سوءاستفاده از موقعیت مسلط، هوش مصنوعی
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضایی صفحات 321-345
    سازش به عنوان یکی از روش های شناخته شده و با سابقه حل و فصل اختلاف، بر خلاف داوری و دادرسی، در عرصه بین المللی فاقد وصف لازم الاجرا بوده است. حتی تصویب کنوانسیون سنگاپور در خصوص ساز ش نامه های تجاری بین المللی حاصل از میانجی گری نیز به دلیل جوان بودن و تعداد کم اعضاء هنوز نتوانسته نقیصه مهم سازش یعنی فقدان الزام اجرایی را رفع نماید. لذا همانطور که سابقا مرسوم بوده است، یکی از روش های اعطای الزام اجرایی به سازش نامه، درج آن در رای داوری است تا بتوان از حمایت های اجرایی مربوطه از جمله تسهیلات کنوانسیون نیویورک به عنوان یک معاهده معتبر و دارای اعضای متکثر استفاده نمود. از طرفی به دلیل توافقی بودن روش سازش و ترافعی بودن روش داوری، در امکان اعمال حمایت های اجرایی بر سازش نامه های منعکس در رای داوری سوالات و مشکلاتی مطرح می شود. معضلات و مشکلات موردنظر به شرح ذیل در مقاله حاضر مورد بررسی و تدقیق قرار گرفته است: «احتمال عدم وجود توافق نامه داوری»، «فقدان اختلاف میان طرفین»، «امکان نقض حق دفاع طرفین دعوا»، «تجاوز از حدود اختیارات داوران»، «امکان عدم وجود محل صدور در آراء داوری حاوی سازش» و «فقدان برخی از استانداردهای رای از جمله استدلال». درنهایت این مقاله به این نتیجه نایل آمده است که قطعا نمی توان اجرای اجباری رای داوری منعکس کننده سازشمیان طرفین را وفق مقررات داوری ایران و کنوانسیون نیویورک تضمین قطعی نمود اما با رعایت ملاحظاتی در فرایند رسیدگی، امکان افزایش احتمال اجرای چنین سازش نامه ای وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازش، داوری، کنوانسیون نیویورک، توافق نامه حل و فصل اختلاف از طریق داوری، حق دفاع طرفین دعوا
  • محمدامین ابریشمی راد، کمال کدخدامرادی* صفحات 347-372

    در نظام حقوقی ایران، برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در قالب «قانون» و به صورت برنامه هایی پنجساله تهیه می شوند. علی رغم مفروض بودن سه ویژگی «برنامه ای بودن»، «موقتی و زمان مند بودن» و «در راستای نیل به اهداف و سیاست های توسعه اقتصادی و اجتماعی بودن» برای این دسته از قوانین، بررسی محتوای این دسته از قوانین گویای آن است که بخش قابل توجهی از مفاد این قوانین، هیچ گونه تناسبی با تمام یا بخشی از ویژگی های ذکر شده ندارد. در قالب پژوهشی توصیفی - تحلیلی، ضمن آسیب شناسی محتوای قوانین برنامه ی پنجساله توسعه این نتیجه به دست آمد که نگاه نمایندگان مجلس به قوانین برنامه به عنوان بستری مناسب برای تقنین هر موضوعی است که مورد انتظارشان است و این عامل سبب بروز برخی ناهنجاری ها در حوزه ی قانونگذاری شده و به انضباط قانونگذاری خدشه وارد کرده است. لذا، قانونگذاری به منظور «تاسیس سازمان یا تشکیلات دایمی»، «اصلاح قوانین عادی»، «پیش بینی حقوق و تکالیف برای شهروندان» و «اصلاح نقش یا صلاحیت نهادها و مراجع قانونی» باید در قوانین مربوط به خودشان صورت گیرد.. از سوی دیگر، شورای نگهبان می بایست در فرآیند نظارت بر قانونگذاری بر رعایت ویژگی های قوانین برنامه توسعه، نظارت دقیق تر و سختگیرانه تری داشته باشد تا بتوان انتظار داشت که قوانین برنامه پنجساله توسعه به جایگاه واقعی خودشان در نظام حقوقی کشور برسند.

    کلیدواژگان: قانون برنامه پنجساله توسعه، آسیب های قوانین برنامه، برنامه ای بودن، موقتی بودن، توسعه ای بودن
  • حسین علی احمدی*، علی اکبر دادخواه صفحات 373-395
    بررسی حیثیات گوناگون بایدهای اخلاقی و حقوقی از مباحث مهم فلسفه اخلاق و فلسفه حقوق به حساب می آید؛ مقاله پیش رو این بایدها را از حیث معناشناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، مباحث منطقی و ارتباط میان آن ها از منظر مرحوم حایری بررسی می کند.بسیاری از محققان، دیدگاه مرحوم حایری را درباره باید اخلاقی بررسی کرده اند؛ اما نظر ایشان درباره باید حقوقی و ارتباط باید اخلاقی و حقوقی بررسی نشده است. ایشان از جهت معناشناسی باید اخلاقی را به معنای ضرورت بالغیر و باید حقوقی را به معنای ضرورت اعتباری در نظر می گیرد؛ وی ازنظر هستی شناسی باید اخلاقی را مبین رابطه واقعی میان فعل و فاعل اخلاقی لحاظ می کند، اما باید حقوقی را اعتباری حاصل از بنای عقلا برای رسیدن به نظم و عدالت اجتماعی در نظر می گیرد. وی از حیث معرفت شناسی جملات حاوی باید اخلاقی و حقوقی را خبری می داند، اما مدرک مطابقت با واقع در بایدهای اخلاقی عقل انسان و در بایدهای حقوقی عرف عقلا دانسته می شود که بر اساس اراده جمعی و برای وصول به نظم و عدالت اجتماعی شکل می گیرد. ایشان در مباحث منطقی با تحویل بردن جمله های حاوی باید اخلاقی و حقوقی به جمله خبری، مسیله باید و هست را به رابطه هست و هست تبدیل و حل می کند و این رابطه را در اخلاق، برهانی تلقی می کند. به نظر می رسد عدم تفکیک مباحث معناشناسی از هستی شناسی در دیدگاه مرحوم حایری سبب خطا در معناشناسی بایدها شده است و عدم تبیین کامل هستی شناسی باید و راه شناخت وحی در معرفت شناسی بایدهای حقوقی از نواقص دیدگاه ایشان به حساب می آید.
    کلیدواژگان: باید اخلاقی، باید حقوقی، ضرورت بالغیر، هستی های مقدور، مرحوم حائری
  • سمیه سادات میری لواسانی*، حاتم صادقی زیازی، علی صادقی، مهدی علیزاده صفحات 397-420

    پس از جنگ جهانی دوم، موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت (گات)، برای اولین بار، تلاش نمود که تجارت آزاد را به صورت کاهش تعرفه ها بین اعضا دنبال نماید. درکنار این موضوع، تلاش شد با رویه های مخرب تجارت از قبیل یارانه ها، دامپینگ و افزایش بی رویه تعرفه ها مقابله و برای آنها چاره اندیشی شود. در سال 1994، سازمان تجارت جهانی به عنوان فراگیرترین سازمان در حوزه تجارت بین المللی درچهارچوب ملل متحد تاسیس و جانشین گات گردید. این سازمان که گسترش تجارت آزاد برمبنای نظام تقسیم کار را اصلی ترین هدف خود دانسته، اصول متعددی را مبنا قرارداده است که ازجمله این اصول، تضمین انصاف درعین آزادی در تجارت بین اعضاست. سازمان تجارت جهانی روند بنیان نهاده شده در گات بخصوص درجهت تضمین آزادی تجاری و انصاف در روابط تجارت آزاد را پی گرفته و آن را تکامل بخشیده است. پژوهش حاضر با مفروض دانستن لزوم حمایت از اعضا و رعایت انصاف در روابط تجارت آزاد و جلوگیری از رقابتهای مخرب، تلاش نموده راهکارهای ارایه شده در اسناد و رویه رکن حل وفصل اختلاف سازمان تجارت جهانی را درجهت جبران خساراتی که از ناحیه رقابتهای غیرمنصفانه به اعضا وارد می شود، استخراج نماید و به این نتیجه می رسد که مقررات و رویه سازمان، به ترتیب در رابطه بین واردات و اقدامات حفاظتی، دامپینگ و اقدامات ضددامپینگ و یارانه ها و اقدامات جبرانی، تعادل قابل قبولی برقرار نموده است.

    کلیدواژگان: اقدامات حفاظتی، دامپینگ، رکن حل وفصل اختلاف، سازمان تجارت جهانی، یارانه
|
  • Abbas Ghasemi Hamed * Pages 11-33

    Indefinite Iqa’ and Unilateral Commitment; the Challenge, Evaluation, ResultAbbas GHASEMI HAMED (Professor of Law, Shahid Beheshti University)Abstract:Iqa' has legal effect through intention of one individual without harming any other party (except as explicitly mentioned in legal cases including Divorce). In Iran's civil code one category of Iqa' is nominated with especial names and has specific legal effects similar to the definite contracts, while the validity of indefinite Iqa' is subject to discussions and controversies in Iran's Law. This disagreement regarding the general validity of unilateral commitment to create legal responsibility refers to disagreement about validity of indefinite Iqa'. Now this question is raised: are there any reasons implying the general validity of indefinite Iqa' otherthan those which are explicitly included in law concerning definite Iqa'? In other words, are there any citations relating to accuracy and validity of indefinite Iqa' and unilateral commitment as well as those relying on Art. No 10 of Civil Code infavour of indefinite contracts? It seems that based on Art.30 of Civil Code, indefinite Iqa' has legal validity in the field of Financial Rights. Accordingly unilateral commitment about Financial Rights as an example of indefinite Iqa' is correct and encompasses legal effects.

    Keywords: Absolute Legal Power of the Owner to Exercise Domination over Property, Art. No 30 of Civil Code, creation, Disclaimer, Iqa', Indefinite Iqa', Unilateral Commitment, Waiver
  • Seyyed Nasrollah Ebrahimi, Samira Soleymanzadeh * Pages 35-68

    One of the challenging debates in the era of corporate law is the applicable laws in corporate groups. After the extension of the scope of the activities of the corporations in different countries via establishing subsidies, other laws than lex societatis arose to apply. The later laws are different from the law applicable to the company: the realm of execution and legal nature. From the perspective of the first viewpoint, these laws have excluded the classic principle of legislation i.e: territoriality, which means that they apply extraterritoriality. From the second aspect, the particularity of the mentioned laws is the overcoming disciplinary and public nature of these laws in comparison with lex societatis. In corporate groups, two theories of control and a single economic unit are the base of the extraterritorial application of the law. According to the theory of control, the parent company can control the subsidiaries' regulations, in addition to the management and economic dominance based on the theory of a single economic unit, the members of a corporate group, are governed by the same law, if the had economic unity. The conclusion of this research is that in spite of the fact that the laws governing corporate groups do not argue to prevent the application of foreign law like public policy, the status of corporate groups has affected the applicable laws and has obliged them to comply with a set of public and private laws including territorial and extraterritorial, the fact that indicates the increase of supervision of states on corporations.

    Keywords: public policy, loi de police, corporate groups, the territoriality principle, the extraterritorial effect of law
  • Jamal Seifi, Nasim Zargarinejad * Pages 69-94

    The International Law Commission published two separate draft articles on international responsibility in 2001 and 2011. Each draft article deals with the international responsibility of one subject of international law, namely, States or international organizations; however, the two drafts contain many similar or even identical provisions to one another. Among those provisions, the two articles in each draft article that refer to the general conditions for incurring international responsibility are significantly identical. Pursuant to those articles, international responsibility arises when a legal person commits an internationally wrongful act. This paper discusses the theoretical as well as practical difficulties that would arise from applying the same general conditions for the responsibility of states to the responsibility of international organizations. Having illustrated the difference between states and international organizations as to the number and type of international obligations, the paper will then focus on the attribution of the conduct of an organ to the international organizations by discussing different judicial opinions on the issue.

    Keywords: Keywords. International Responsibility, International Law, International organizations, States, International Law Commission
  • Majid Ghamami, Shadi Kasnavi * Pages 95-118

    In many projects, project financing has progressed beyond the feasibility study and bankability of the project. This issue is more important in project finance in comparison to other project financings. the term project finance implies that the underlying debt is non-recourse or limited recourse to the project sponsor and project finance lenders base credit appraisals on the projected revenues from the operation of the project and the revenue-producing contracts and cash flow. That is why the bankability criteria of the contractual networks in project finance need to be analyzed.

    Keywords: Project Finance, bankability, lender, contracts
  • Yazdan Bakhshbarati *, Hamid Rousta Sadrabadi, Jafar Koosha Pages 119-144
    One of the areas in which the Iranian criminal legislature has dealt with criminality is culture. Ethically, the criminal law of Iran has faced theoretical and philosophical challenges. The Iranian legislature, according to its own philosophical, moral, and value boundaries, determines and interprets the limitations of the theory of criminology and appeals to criminal law through these limitations. Within the scope of government, intervention is not a sufficient behavior for criminalization, but in addition to considering the theoretical limitations of criminalization, a number of limitations in the criminalization of the field of culture, this area faces many practical challenges and on the one hand, the legislator on the issue of criminal necessity. That is, resorting to criminal law and using informal social control tools before any criminal intervention and matching and coordinating criminal titles in the field of culture with the general expectations of society and the principle of explicit attention, and on the other hand, assessing the benefits and harms of criminality in culture The possibilities of the criminal justice system, the creation of discriminatory territories and the possibility of abuse in law enforcement, the risk of weakening the moral power of criminal law, disarmament and potential criminalization of criminal law as a result of the process of labeling and shaping the conditions Due to criminalization, some criminal behaviors in the field of culture have not been considered.
    Keywords: Culture, public culture, criminalization, decriminalization
  • Mohammadreza PASBAN *, Rasoul Farhani Pages 145-170

    Nowadays, independent directors as one of the most important institutions of good corporate governance have progressed from the doctrinal stage into a dominant concept in corporate law. These directors are capable of becoming compatible with any legal system and at the same time have the amount of flexibility and comprehensiveness to be able to accommodate the legal concerns and values of different societies. Independent directors are independent of the company, management, and controlling shareholder in terms of business and family relationships; In such a way that while emptying the maximum of conflicts of interest, it acts more justly in their decisions and more impartially in their monitoring. Considering that this institution is entering the Iranian Companies Law through the Corporate Governance Instruction of the Stock Exchange and Securities Organization and the Bill for Protection of Small Shareholders, explaining the basics of admission and especially its advancing challenges is important. Therefore, the present study with the analytical-descriptive method has concluded that the agency theory, the principle of prevention, and gaining the trust of investors, including the main basics and groupthink, achieving independence, and the elections system are the most important challenges in accepting independent directors.

    Keywords: Independence, shareholders, independent directors, monitoring
  • Hosein Simaei Saraf, Zivar Davashi * Pages 171-196

    The increase in litigation costs, including court costs, attorneys' fees, expert's fees, etc., has made access to justice challenging for some people. Therefore, potential claimants turn to existing tools, including third-party litigation funding (TPLF), to cover these costs. In TPLF, the third-party funder, who is not originally a party to the suit, finances the party’s litigation costs in return for a share of the proceeds of the court verdict or settlement. Although the TPLF can meet the needs of some people to cover the costs of litigation, due to its infancy, it brings with it major challenges. Challenges have different dimensions and involve the judicial system as well as TPLF actors, including imposing a high rate of return on the funded party, funding frivolous lawsuits, control of litigation by the third-party funder, Problems with disclosure, breach of confidentiality, and Inadequacy of capital and many other challenges. The Islamic Republic of Iran is no exception to these challenges. Allowing TPLF in the absence of regulatory bodies and governing regulations, in addition to creating the above fundamental challenges for the funded party and the other party to the dispute, can lead to increase problems in the judicial system.

    Keywords: Litigation Funding, Litigation Costs, Litigation Funding Agreement, Third-Party Funder
  • Fereshteh Banafi *, Alireza Arashpour, Aramesh Shahbazi Pages 197-218
    In addition to shaping the principle of cooperation, especially through joint agreements between the neighboring countries of the Caspian Sea, the precautionary principle as one of the important principles in protecting the environment of the Caspian Sea can be helpful. Relying on the precautionary principle and the best available scientific evidence, the environment of the Caspian Sea can be preserved and used rationally. Therefore, the question arises what are the obstacles to applying the precautionary principle in protecting the environment of the Caspian Sea? The present study has concluded with a descriptive-analytical method that this principle has a logic as a principle and the protection of the Caspian Sea environment within the framework of the precautionary principle and reasonable attention to the harmful effects of non-compliance with this principle, although it has an effective role in protecting this watershed, in practice, especially in politics and law, it is very vague and could not fulfill its promises, and due to different interpretations of the precautionary principle, and not penetrating into the domestic legislation of the Caspian littoral states, and the severity of the danger or even the existence of danger and costly application of this principle, as well as the lack of an effective monitoring mechanism and system of responsibility, has not been able to help its mission, which is to protect this water area, and therefore it will become the subject to different perceptions and powers of countries.
    Keywords: Caspian Sea Environment, Precautionary Principle, Uncertainty, different perceptions, Risk
  • Bagher Ansari *, MohammadMahdi Kateb Damghani Pages 219-244

    Cloud computing represents a delivery model for information technology (IT) services, allowing users to access and store information, and utilize software functionality, on remote servers owned or operated by third parties typically over the internet or private networks. A considerable number of contracts are the Terms of Use that are available on the provider’s website for review by the customers and are offered on a standard-form take it or leave it basis with little or no scope for negotiation. However, In the case of large commercial or government cloud contracts, such Terms of Use will sometimes be negotiated. In this study, more than 30 foreign Terms of Use and 14 Iranian Terms of Use have been surveyed and common terms in cloud contracts have been divided into three categories, based on their subject: data handling; liabilities and responsibilities; and other terms. Then, the ubiquity and validity of each term have been explored in the legal system of Iran and in some cases from the perspective of the European Union and the US legal system. Our results demonstrated that the form of these contracts is somewhat the same in different legal systems. However, they have different approaches to cloud contracts in terms of description and validity. Furthermore, there are certain similarities between the Iranian and foreign Terms of Use and these contracts could be construed as free contracts.

    Keywords: Information Technology, Cloud Computing Services, Artificial Intelligence, User, Internet
  • Ali Shaabani, Hamid Zarrabi *, Hamid Mahmoudian Pages 245-266

    Documentary law is the predominant document that is introduced as the most obvious criterion of the decision in public institutions, and most legal commentators and analysts have examined it by examining issues related to interpretation as if no variable is effective in the decision except law. However, in the light of interdisciplinary interventions, many variables have arisen and their number has increased day by day, and they have not considered decision-making based on law alone to be imaginary. It is now recognized that attitude, intellectual and philosophical basis, a mental schema, strategy or strategy, personality traits, peer behavior, etc. are among the factors influencing the decision. The weight of each of these variables in the decision needs further investigation, but most previous studies indicate that attitude has a much greater impact than other factors and is the first model that influences the decision because attitude is a firm model. Under the influence of inheritance and education, it has such power that it influences and easily overcomes other variables. Even the law and the contents of the file and documents are interpreted and evaluated from the perspective of the individual. Following the answer to why this impact and the impact of the issue was formed, what criteria and patterns and how it affect the decision of the public official from a legal perspective? In order to reach the answer of this research, the present research was formed by the library, analytical and descriptive method. Directs that the influential factors can be divided into two categories: external and internal, which include internal including genetic characteristics, personality, and attitude, external including law, conflict of interest, co-worker practice, and strategy or strategy.

    Keywords: attitude, Philosophical Foundations, Schematic, Strategy, personality
  • Zahra Shakeri * Pages 267-294
    Directive 790/2019 on Copyright and Related Rights in the Digital Single Market is the latest regulation in the field of intellectual property law to be adopted and recently implemented in the European region. These regulations are based on a new legal regime that introduces certain components in the field of intellectual property. In this regime, data mining and educational use in the form of limitations or exceptions with a narrow domain in the context of the digital environment and the right to news is provided for press publishers, in addition to online sharing service providers are required to fulfill obligations to filter works. Right holders will also have the authority to modify their contracts and exercise the right to withdraw literary and artistic works. The important question is what the components of the new system are. And what assessment can be made of the nature of the regulations? The present paper concludes with a descriptive-analytical method that in the new regime, a liability-based regime has been established for the basis of specific legal entities in order to establish limitations and exceptions and control the use of works in parallel with the implementation of some intellectual property law provisions. It could soon serve as a model for other countries regulations, although the added value of new exceptions will not be widespread in the consumer community.
    Keywords: Data Mining, Educational use, Digital single market, Copyright, Related rights, Right to news
  • Ebrahim RAHBARI * Pages 295-320

    Competition law in recent years has realized the growing importance of a huge volume of data with variety and velocity characteristics in the platform and digital markets, which are reduced to meaningful information by employing artificial intelligence and machine learning process, and sometimes serve legitimate competitive purposes and sometimes shows its potentials for violating competition law norms. Having clarified the exact concept of big data and its functions in the competition field, this paper is going to show how big data has been employed as a tool for collusion among competitors and how dominant undertakings misuse their position by taking anticompetitive practices such as unilateral refusal to share or giving discriminatory access to big data, restrict the competition for competitors, and by exploiting the potential of big data, extend their market power unduly to vertical or related markets. This paper also clarifies the important role of big data in the concentration process and critiques the extention of implementing traditional competition law criteria governing mergers and acquisitions in the field of big data. Analyzing the current framework of Iranian competition law suggests that regarding the general and ambiguous existing laws, we can’t regulate competition-oriented challenges of big data, and in addition, the approaches adopted in the new regulations are subject to serious criticism. Regardless of the fact that advanced competition law systems are also confused in confronting some big data issues, the most important step in Iranian law to solve related competition problems arising from big data is to understand the requirements of digital markets and adopt a particular competition policy of such markets and pay attention to the role of big data.

    Keywords: Platform markets, Competition Law, Big data, Misuse of dominant position, Artificial Intelligence
  • Reza Maboudi Neishabouri *, Seyed Alireza Rezaee Pages 321-345
    Mediation, as one of the well-known and old methods of dispute resolution, unlike arbitration and litigation, does not have enforceable results in international cases. Notwithstanding of the ratification of the United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation, due to its young age and a small number of members, it has not yet been able to overcome the important shortcoming of Mediation, namely the lack of compulsory enforceability. So one way to give enforceability to a settlement is to insert it into an arbitration award so that the executive support of the New York Convention can be exploited. On the other hand, due to the consensual nature of the mediation and the adversarial nature of the arbitration, there are questions and problems with the possibility of applying the New York Convention to the conciliations reflected in the arbitration award. These problems are mentioned in these clauses in the present article: "possibility of the non-existence of arbitration agreement", "lack of dispute between the parties", "possibility of violation of the defense rights of the parties ", and "exceeding the limits of the arbitrators' authority", "lack of seat for an arbitral award", "lack of some arbitration standards, including reasoning". Finally, this article concludes that it is certainly not possible to guarantee the enforcement of an arbitration award that reflects conciliation between the parties under the New York Convention, but it is possible to increase the chance of enforcement of such an arbitration award by applying some considerations in the proceedings.
    Keywords: mediation, Arbitration, New York Convention, Arbitration Agreement, Right of Defense of Parties
  • Mohamadamin Abrishamirad, Kamal KADKHODAMORADI * Pages 347-372

    In the Iranian legal system, economic, social, and cultural development plans are prepared in the form of “law” and in the form of five-year plans. Despite the assumption of three characteristics of ”being planned”, “being temporary and timely” and “being in line” with the goals and policies of economic and social development for this group of laws, examining the content of this group of laws shows that a significant part from the provisions of these rules, it has no relation to all or part of the mentioned features. In the form of descriptive-analytical research, while pathology of the content of the five-year development plan laws, it was concluded that the view of parliamentarians on the program laws as a suitable platform for legislating any issue that is expected of them and this factor has caused some anomalies in legislation and has undermined legislative discipline. Therefore, legislation in order to “establish a permanent organization or organization”, “amend ordinary laws”, “provide for the rights and duties of citizens” and “reform the role or competence of legal institutions and authorities” should be done in their own laws.

    Keywords: Five-year development plan law, violations of program rules, being planned, being temporary, being developmental
  • Hossein Ali Ahmadi *, Aliakbar Dadkhah Pages 373-395
    In this article, moral and legal requirements in terms of semantics, ontology, epistemology, logical issues, and the relationship between them from the perspective of the late Haeri are examined. Many scholars have examined Haeri's view of the moral must, but his views on the legal must and the relationship must be moral and legal have not been examined. From a semantic point of view, he considers morality requirements as a means of non-essential necessity, and he considers a legal requirement as a means of credit necessity; From an ontological point of view, he considers morality requirements as the real relation between doer of moral action and action, but he considers law requirements as a credit derived from the construction of reason to achieve social order and justice. Epistemologically, he considers moral and legal statements to be predictive, but the preceptor for conformity with reality is considered to be the moral requirements of human wisdom and the legal requirements of common sense, which are formed on the basis of collective will in order to achieve social order and justice. In logical discussions, by delivering sentences that contain moral requirements and legal requirements to predicative sentences, he transforms the subject of should and existence into a relationship of existence and existence and considers this relationship in argumentative ethics. It seems that the lack of separation of semantic issues from ontology in the late Haeri's point of view has caused a mistake in the semantics of requirements, and the lack of a complete way of explaining ontology requirements and the way of revelation recognizing in the epistemology of law requirements is deficiencies of his point of view, Paying attention to them will be useful for the relative impact of ethics on rights.
    Keywords: Moral requirements, legal requirements, necessity through other, possible beings, the late Mahdi Haeri
  • Somayehsadat Mirilavasani *, Hatam Sadeghi Ziyazi, Ali Sadeghi, Mahdi Alizadeh Pages 397-420

    For the first time, after World War II, General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) made effort to pursue free trade between members in the form of tariff reduction. Besides, it was tried to counter trade destructive approaches like subsidies, dumping and overt tariffs and find solution for them. In 1994, World Trade Organization was established in the UN framework as the most inclusive organization in international trade field and replaced GATT. The organization targeting expansion of world trade on the basis of work division system, has based several principles among which mention can be made to guarantee of fairness in free trade between members. WTO has followed GATT attitude toward free trade and fairness in free trade. Assuming the necessity of supporting members by the organization, fairness in free trade relations and prevention of malicious competitions, the present paper has tried to explore available approaches in the organization’s documents and its dispute settlement body practice for reparation of damages which members incur in unfair competitions and concludes that WTO regulations and practice could succeed to make a good balance between import and safeguard measures, between dumping and anti-dumping measures, and between subsidies and countervailing measures

    Keywords: Dispute settlement body, dumping, safeguard measures, subsidies, World Trade Organization &emsp