فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 103، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب انتظاری* صفحات 1-32

    اشتغال دانش آموختگان آموزش عالی «ادآ» در ایران مطلوب نیست. سیاستگذاران و مجریان برنامه های اقتصادی این مسیله را به عرضه بیش از اندازه و بی کیفیتی دانش آموختگان دانشگاه ها نسبت می دهند؛ در مقابل، سیاستگذاران و مجریان برنامه های آموزش عالی این مسیله را ناشی از پایین بودن تقاضای اقتصاد ایران برای دانش آموختگان آموزش عالی می دانند. هر چند هر دو استدلال درست است، اما به نظر می رسد که مسیله "ادآ" در ایران فراتر از آن است و به سطح توسعه دانش بنیان در اقتصاد ایران مربوط می شود. توسعه دانش بنیان اقتصاد نیازمند شکل گیری اکوسیستم توسعه دانش بنیان است. بنابراین، هدف این مطالعه تحلیل نظری و تجربی اثر «اکوسیستم توسعه دانش بنیان » بر «توسعه ادآ» بود. برای تحلیل تجربی از داده های پنل کشورها و روش «مدلسازی معادلات ساختاری جزیی» استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که اکوسیستم های سازنده اکوسیستم توسعه دانش بنیان و مولفه های اصلی «زیست بوم توسعه دانش بنیان» به طور مستقیم و غیرمستقیم به توسعه «ادآ» کمک می کنند. از یافته های تحقیق به این نتیجه می توان دست یافت که توسعه «ادآ» در یک اقتصاد در حال توسعه ای مانند ایران نیازمند ساخت اکوسیستم توسعه دانش بنیان در آن اقتصاد است.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی پیشرفته، اشتغال دانش آموختگان آموزش عالی، اکوسیستم توسعه دانش بنیان
  • حمیده واعظی*، نادرقلی قورچیان، پریوش جعفری، کامران محمدخانی صفحات 33-64

    نظام مدیریت دانشگاهی بازوی اجرایی حکمرانی دانشگاهی و سازمان دهنده، هماهنگ کننده و ناظر بر فرایندهای حوزه های عملکردی دانشگاه است. بخشی از توسعه اجتماعی دانشگاه در گرو حضور فراگیر و تعاملی ذینفعان دانشگاه در این نظام است. هدف این پژوهش شناسایی مولفه ها و ابعاد ارتقای مشارکت دانشجویان در نظام مدیریت دانشگاهی ایران در قالب یک مطالعه موردی و روش تحقیق آمیخته اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی بود. در بخش کیفی برای شناسایی ابعاد و مولفه های موثر بر مشارکت دانشجویان با روش هدفمند قضاوتی، نمونه ای شامل63 مطالعه در زمینه تحقیق انتخاب و با مرور روشمند آنها 70 مولفه احصا شد. از طریق ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با گروهی از خبرگان متشکل از 17 نفر از صاحبنظران دانشگاهی، 61 مولفه تعیین و سپس با روش دلفی فازی اولویت بندی و در 5 بعد دسته بندی شدند. در بخش کمی وضعیت موجود مشارکت دانشجویان در قالب روش توصیفی- پیمایشی، از طریق ابزار پرسشنامه محقق ساخته از دیدگاه 909 نفر نمونه آماری منتخب با روش نمونه گیری تصادفی ساده از جامعه ذینفعان داخلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات با کمک نرم افزار SPSS آزمون شد. یافته ها نشان داد که مشارکت دانشجویان در نظام مدیریت دانشگاهی در ایران وضعیت مطلوبی ندارد که نبود تمایل به کار گروهی در کنار تمرکزگرایی دانشگاه ها و ضعف ساختارهای مشارکتی از موانع مهم آن است. همچنین 61 مولفه بر ارتقای مشارکت دانشجویان در نظام مدیریت دانشگاهی ایران موثرند که این مولفه ها در پنج بعد ساختاری و مدیریتی (11مولفه)، نهادی (7 مولفه)، فرهنگی و اجتماعی (7 مولفه)، فردی (25 مولفه) و ارزشی (11مولفه) دسته بندی شدند. تقویت این مولفه ها می تواند به ارتقای نظام مدیریت دانشگاهی به یک نظام شورایی منجر شود.

    کلیدواژگان: مشارکت دانشجویان، نظام مدیریت دانشگاهی، حوزه های عملکردی دانشگاه، توسعه اجتماعی
  • جم عزتی راد*، کمال سخدری، مرتضی موسی خانی صفحات 65-92

    با توجه به نقش دانشگاه ها در توسعه ملی و اهمیت تجاری سازی دانش بر اساس اکوسیستم کارآفرینی، هدف این پژوهش شناسایی عوامل آمادگی سازمانی برای تجاری سازی دانش دانشگاهی بر اساس اکوسیستم کارآفرینی بود. روش پژوهش آمیخته کیفی و کمی و جامعه هدف شامل مراکز منطقه 3 دانشگاه جامع علمی- کاربردی بود. در این پژوهش پس از کشف ابعاد فرعی و اصلی تجاری سازی دانش دانشگاهی بر اساس اکوسیستم کارآفرینی، سنجه های تجاری سازی دانش دانشگاه جامع علمی- کاربردی ایجاد و سپس تاثیر هر یک از ابعاد با عملکرد تجاری سازی مراکز علمی- کاربردی بررسی شد. این تحقیق نشان داد که متغیرهای منابع انسانی با ضریب استاندارد بتای (530/0)، زیرساخت تولید دانش با ضریب استاندارد بتای (501/0)، تعاملات با ضریب استاندارد بتای (328/0)، زیرساخت تجاری سازی دانش با ضریب استاندارد بتای (292/0)، نفوذ استراتژیک با ضریب استاندارد بتای (243/0)، فرهنگ تجاری سازی دانش با ضریب استاندارد بتای (242/0) و قوانین و سیاست ها با ضریب استاندارد بتای (140/0) به ترتیب بیشترین تاثیر را در پیش بینی عملکرد تجاری سازی دانش مراکز دانشگاه علمی- کاربردی دارند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، اکوسیستم کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، عوامل منطقه ای، ایران
  • احمد کیخا* صفحات 93-130

    استراتژی تخصص گرایی هوشمند دانشگاه یکی از سیاست های اصلی اتحادیه اروپا در سال های اخیر برای توسعه عملکرد منطقه ای و رشد اقتصادی از طریق نظام های دانشگاهی بوده است. با وجود این، تاکنون پژوهشی برای شناسایی مولفه های این استراتژی انجام نشده است. بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی مولفه های استراتژی تخصص گرایی هوشمند دانشگاه ها بود. این پژوهش کیفی با استفاده از راهبرد فراترکیب و تحلیل مضمون تدوین شد. در یافته ها علاوه بر استخراج مولفه های پانزده گانه، پداگوژی تخصصی (روش های آموزشی کارآمد و یادگیری محیطی)، پژوهش تخصصی (سیاستگذاری پژوهشی تخصصی، هدفمندسازی پژوهش و شبکه سازی پژوهش)، کارآفرینی دانشگاهی (پیوند مستمر دانشگاه با صنعت، نهادسازی کارآفرینی و توسعه ظرفیت های همکاری پژوهشی با صنعت)، حکمرانی تخصصی (حکمرانی چندسطحی، حکمرانی تخصصی منطقه ای و حکمرانی تخصصی در آموزش عالی)، مدیریت عمومی تخصصی (مدیریت کارآمد عمومی و نظارت و ارزیابی اثربخش دولتی)، مدیریت تخصصی آموزش عالی (مدیریت نوین در آموزش عالی و اشتغال آفرینی دانشگاه)، توسعه منطقه ای تخصصی (اکوسیستم نوآوری منطقه ای، جمع سپاری در تصمیم سازی و تصمیم گیری منطقه ای، کارآفرینی منطقه ای و سازگاری منطقه ای دانشگاه)، توسعه سرمایه انسانی منابع انسانی (توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی، دانشجویان و کارکنان)، فناوری اطلاعات و ارتباطات (آماری-فنی و نوآوری های تکنولوژیکی)، مالیه دانشگاهی (تامین و تخصیص منابع مالی دانشگاهی، برنامه ریزی و مدیریت منابع مالی)، ظرفیت سازی سخت (ظرفیت سازی سخت عمومی و پژوهشی)، سازوکارهای قانونی (تدوین و بازنگری قوانین)، سازوکارهای تشوقی-حمایتی (توسعه سازوکارهای تشویقی و حمایتی)، توسعه ظرفیت های فرهنگی (فرهنگ اجتماعی و دانشگاهی) و فضاسازی رقابتی (رقابت درون و فرای آموزش عالی)، الگوی شماتیک تخصص گرایی هوشمند دانشگاه نیز ترسیم شد. در پایان سیاست های پیشنهادی برای نظام آموزش عالی ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تخصص گرایی، تخصص گرایی هوشمند دانشگاه، دانشگاه و محیط، تخصص گرایی هوشمند آموزش عالی
  • آمنه خدیور*، حمیرا سادات خاتمی صفحات 131-157

    در نظام آموزشی دانشگاه دانشجویان برای انتخاب واحدهای درسی، بسته به شرایط مختلفی که دارند، به راهنمایی برای انتخاب بهترین دروس و بهترین برنامه درسی در طول یک ترم نیاز دارند. ممکن است نبود اطلاعات کافی از ساعت برگزاری کلاس ها، تداخلات امتحانی، پیش نیازهای مربوط به هر درس، تنوع استادان و سایر شرایط، موجب انتخاب نادرست و سردرگمی دانشجویان شود. در این مطالعه سیستم خبره ای معرفی شد که هدف آن راهنمایی دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فناوری اطلاعات هنگام اخذ واحد است. این سیستم خبره که در نرم افزار MATLAB نوشته شده است، با دریافت اطلاعات لازم درباره موقعیت درسی دانشجو و واحدهای گذرانده شده و بهره گرفتن از نظر خبرگان، پایگاه قوانین اگر-آن گاه را تکمیل و دانشجو را برای انتخاب یک برنامه درسی مناسب، به مثابه یک خبره انسانی، کمک فکری می کند. سیستم پیشنهادی با استفاده از روش استنتاج فازی ممدانی و تعیین چندین شاخصه طراحی و سپس دقت آن با داده های آزمایشی ارزیابی شد و نتایج به دست آمده حاکی از مطلوب بودن سیستم بود.

    کلیدواژگان: سیستم خبره، منطق فازی، انتخاب واحد دانشجویان، نظام های دانشگاهی
  • روح الله باقری مجد*، سید رضا بلاغت صفحات 159-186

    جهت گیری پایداری در دانشگاه ها بر دانشجویان به عنوان رهبران آینده مدیریت سبز در انتخاب سبک زندگی پایدار نقش آفرین است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دانشگاه سبز بر سبک زندگی پایدار دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان بود. روش پژوهش همبستگی بود که در جامعه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان با نمونه 332 نفری بر اساس تصادفی طبقه ای اجرا شد.  نتایج نشان داد که نقش دانشگاه در توسعه پایدار بر سبک زندگی پایدار دانشجویان موثر است. همچنین متغیرهای پایداری پردیس، اطلاعات محیطی، مشارکت دانشجویان و خودنمایندگی دانشگاه در سبز بودن به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق نقش دانشگاه در توسعه پایدار بر سبک زندگی پایدار دانشجویان اثرگذار است. می توان گفت که ادراک دانشجویان از دانشگاه سبز محرک موثری بر سبک زندگی پایدار دانشجویان است. از سوی دیگر، عوامل تغییر در مصرف، بازیافت، حمل و نقل، آموزش، استفاده از انرژی جایگزین، فعالیت های سیاسی، حفاظت از طبیعت و صرفه جویی در انرژی و آب از سبک زندگی پایدار، تحت تاثیر عوامل دانشگاه سبز هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه سبز، ادراک دانشجویان از دانشگاه سبز، سبک زندگی پایدار دانشجویان، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • میثم غلام پور*، غلامعلی احمدی، محمدرضا امام جمعه صفحات 187-219

    هدف اصلی این پژوهش صورت بندی الگوی نظری حاکم بر برنامه درسی در حال اجرای کارورزی دانشگاه فرهنگیان بود. این پژوهش از نوع پژوهش کیفی بود و با روش نظریه داده بنیاد بر اساس رویکرد روشمند اشتروس و کوربین انجام شد. جامعه آماری پژوهش کارگزاران اصلی دخیل در برنامه درسی کارورزی دانشگاه فرهنگیان شامل دانشجومعلمان، معلمان راهنما و استادان راهنما در دانشگاه فرهنگیان استان خراسان جنوبی بودند. نمونه پژوهش شامل 16 نفر از دانشجومعلمان، 12 نفر از استادان راهنمای برنامه کارورزی دانشگاه فرهنگیان و 15 نفر از معلمان راهنما همکار در طرح کارورزی بودند که به شیوه هدفمند موارد مطلوب انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و انتخابی تحلیل شدند. برای تامین روایی و پایایی از معیارهای لینکن و کوبا و رویا و پرتی استفاده شد. نتایج پژوهش در قالب مدل پارادیمی شامل گسست آموزشی در برنامه کارورزی دانشگاه فرهنگیان به عنوان مقوله‏ محوری و شرایط علی (ویژگی برنامه درسی قصد شده، اجرا شده و کسب شده)، عوامل زمینه ای (سیاستگذاری کلان، عوامل زمینه ای دانشگاه فرهنگیان و مدارس کارورزی)، شرایط مداخله ای تسهیل گر (شایستگی های استادان راهنما و معلمان راهنما)، شرایط مداخله گر محدودکننده (چالش های سازمانی و عوامل رفتاری)، راهبردهای پیشنهادی (تجدید رویکرد برنامه ریزی در برنامه درسی قصد شده، اجرای مناسب برنامه درسی و توجه به زمینه های بهبود برنامه درسی کسب شده) و پیامدهای جاری (کاهش اثربخشی و کارایی برنامه درسی) سازمان یافت.

    کلیدواژگان: کارورزی، دانشجومعلمان، برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، نظریه داده بنیاد
|
  • Yaghoub Entezari* Pages 1-32

    The employment of higher education graduates (EHEG) in Iran is not desirable. Policymakers and executives of economic programs attribute this to the oversupply and poor quality of university graduates.  On the other hand, policymakers and implementers of higher education programs attribute this to the low demand of the Iranian economy for higher education graduates. Although both arguments are correct; however, it seems that the issue of EHEG in Iran goes beyond that and is related to the level of knowledge-based development in Iran's economy. Knowledge-based development of the economy requires the formation of a knowledge-based development ecosystem. Therefore, the purpose of this article is to theoretically and empirically analyze the effect of "knowledge-based development ecosystem" on” EHEG development". The findings of this research showed that the ecosystems that make up the knowledge-based development ecosystem and the main components of the "knowledge-based development ecosystem" directly and indirectly contribute to the development of "EDA". From the findings of the research, it can be concluded that the development of "EDA" in a developing economy like Iran requires the construction of a knowledge-based development ecosystem in the economy.

    Keywords: Advanced human capital, higher education graduates employment, knowledge-based development ecosystem, Iran
  • Hamideh Vaezie*, Nader Gholi Ghorchian, Parivash Jafari, Kamran Mohammadkhani Pages 33-64

    The university management system is the executive arm of university governance and organizes, coordinates and oversees the processes of the functional areas of the university. Part of the social development of the university depends on the comprehensive and interactive presence of the constituencies of the university in this system. The purpose of this study was to identify the components and dimensions of promoting students' participation in university management system in Iran. This research was conducted in the form of a case study and a mixed exploratory research method in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, in order to identify the dimensions and components of students' participation purposive judgmental method, a sample of 63 studies in the field of research was selected and by systematically reviewing them, 70 components were identified. Then, through a semi-structured interview tool with a group of experts consisting of 17 academic experts, 61 components were finally determined and prioritized by Fuzzy Delphi Method and classified in five dimensions. In the quantitative part, the current situation of students' participation in the form of descriptive-survey method was assessed through a researcher-made questionnaire from the perspective of 909 individuals. Findings showed that students' participation in the university management system in Iran are not favorable. One of the important obstacles is the unwillingness to work in a team along with the centralism of universities and the weakness of participatory structures. The results showed that 61 components are effective in promoting students' participation in university management system in Iran. These components are in 5 dimensions: structural and managerial (11 components), institutional (7 components), cultural and social (7 components), individual (25 components) and valuable (11 components). Strengthening these components can lead to the upgrading of the university management system to a "council system".

    Keywords: Students' participation, university management system, university functional areas, social development, Iran
  • Jam Ezzati Rad*, Kamal Sakhdari, Morteza Musakhani Pages 65-92

    According to the role of universities in national development and the importance of knowledge commercialization based on the entrepreneurial ecosystem, the purpose of this study was to identify the factors of organizational readiness for the commercialization of academic knowledge based on the entrepreneurial ecosystem. The research method was mixed qualitative and quantitative and the target population included the Region 3 centers of the University of Applied Sciences and Technology. In this study, after discovering the sub-main and main dimensions of commercialization of university knowledge based on entrepreneurship ecosystem, the criteria of commercialization of knowledge of University of Applied Sciences and Technology were created and then the effect of each dimension with the commercialization performance of scientific-applied centers has was evaluated. This research showed that human resource variables with a beta standardized coefficient (β=0.530), knowledge production infrastructure (β=0.501), interactions (β=0.328), knowledge commercialization infrastructure (β=0.292), strategic influence(β=0.243), knowledge commercialization culture (β=0.242 and) rules and policies (β=0.140) respectively had the greatest impact on predicting the knowledge commercialization performance of University of Applied Sciences and Technology centers.

    Keywords: Knowledge commercialization, entrepreneurial ecosystem, Entrepreneurial University, regional factors, Iran
  • Keykha Ahmad* Pages 93-130

    The strategy for smart specialization university has been one of the main policies of the European Union in recent years to develop regional performance and economic growth through university systems. In spite of this, no research has been done to identify the components of this strategy. Accordingly, this study aimed to identify the components of the smart specialization strategy of higher education institutions. This qualitative research was conducted using the meta-synthesis strategy and content analysis. In the findings, fifteen components were extracted as follows: specialized pedagogy (efficient teaching methods, environmental learning), specialized research (specialized research policy-making, research targeting, research networking), academic entrepreneurship (continuous university-industry link, entrepreneurial institutionalization, and development of research cooperation capacities with the industry and different sectors), specialized governance (multi-level governance, specialized regional governance, specialized governance in higher education), specialized general management (efficient public management, effective government monitoring and evaluation), specialized management of higher education (new management in higher education and university job creation), specialized regional development (regional innovation ecosystem, crowdsourcing decision-making and regional decision-making, regional entrepreneurship, university regional compatibility), human resource capital development (professional development of faculty members, students and staff), information and communication technology (statistical-technical and technological innovations), university finance (the allocation of financial resources, planning and financial resource management), hard capacity building (hard public and research capacity building), legal mechanisms (compilation and revision of laws), incentive-support mechanisms (development of incentive and support mechanisms), development of cultural capacities (social and academic culture) and creating a competitive atmosphere (competition within and beyond higher education). Finally, a schematic model of smart specialization of the university and the proposed policies for Iran's higher education system are presented.

    Keywords: Specialization, Smart specialization of university, University, environment, Smart specialization of higher education, Iran
  • Ameneh Khadivar*, Homeyra sadat Khatami Pages 131-157

    In the university educational system, students, depending on their different conditions, need guidance to choose the best courses and the best curriculum during a semester. Lack of sufficient information about class hours, exam interactions, prerequisites for each course, variety of instructors and other conditions may lead to a wrong choice and confusion of students. In this research, an expert system is introduced that aims to guide a master student in Information Technology Management during course selection. This expert system, which is written in MATLAB software, by receiving the necessary information about the student's academic conditions and the courses passed and taking advantage of the expert's opinion, completes the database of IF-THEN Rules and allows the student to choose suitable courses. As a human expert, the system provides intellectual assistance. The proposed system was evaluated using Mamdani's fuzzy inference method and determining several design indicators, and then its accuracy was evaluated with experimental data, and the obtained results indicated that the system was desirable.

    Keywords: Expert system, fuzzy logic, student course selection, university systems, Iran
  • Rouhollah Bagheri Majd, Seyed Reza Balaghat Pages 159-186

    Sustainability orientation at universities impacts on students in choosing sustainable lifestyles as future leaders of green management. The present research aimed to investigate the effect of the green university on the sustainable lifestyle of postgraduate students of Sistan and Baluchestan University in Iran. The research method was correlational which was performed on a sample of 332 postgraduate students in Sistan and Baluchestan University by stratified random sampling. The results showed that the role of university in sustainable development is effective on students' sustainable lifestyles. Furthermore, Campus sustainability, environmental information, student’s participation, university self-representation variables were also, directly and indirectly, effective on the students' sustainable lifestyles through the role of the university in sustainable development. It can be said that students' perception of green university is an effective stimulus of students' sustainable lifestyle. In turn, factors such as changing consumption, recycling, changing transportation, education, using alternative energy, political activities, nature conservation and saving water and energy from sustainable lifestyles are influenced by Green University factors.

    Keywords: Green university, Students perception, Sustainable lifestyle, Postgraduate students
  • Meysam Gholampour*, GholamAli Ahmadi, MohammadReza Emamjomeh Pages 187-219

    The major purpose of this research was to develop a theoretical model that would formulate Farhangian University's current curriculum in progress. This is a qualitative study that used grounded Theory technique based on Strauss and Corbin's systematic approach.  The statistical population of the study was all the primary agents participating in developing Farhangian University's curriculum, including student-teachers, teacher- supervisors, and student supervisor of Farhangian University of South Khorasan Province. The study sample were 16 student- teachers, 12 student-supervisors from Farhangian University's internship program, and 15 assistant teachers from the internship program, who were purposefully selected. Semi-structured interviews were used to collect data, which were then evaluated in three stages: open coding, axial coding, and selective coding. Lincoln and Guba criteria, as well as Rao and Perry, were used to ensure validity and reliability. The research results were organized in the form of a paradigm model with the following components : Educational discontinuation in Farhangian University internship program as a central category, causal conditions (characteristics of the intended, implemented, and acquired curriculum), and contextual factors (macro-policy making, contextual factors of Farhangian University) Facilitator intervention conditions (competencies of teacher-supervisors and supervisors), restrictive intervention conditions (organizational challenges, behavioral factors), proposed strategies (renovation of the planning approach in the intended curriculum, execution appropriateness of the curriculum and attention to the areas of improvement of the curriculum obtained) and finally current consequences (reduction of the effectiveness and efficiency of the curriculum).

    Keywords: Internship, Student-teacher, Curriculum, Farhangian University, Grounded Theory