فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی غنائی چمن آباد*، محمدرضا گلمکانی، ایمان الله بیگدلی، مجید قشونی صفحات 9-20
    مقدمه
    اصطلاح اثر عینیت و هیجان به این واقعیت اشاره دارد که واژگان عینی و هیجانی به صورت سریع تر و دقیق تری نسبت به واژگان انتزاعی و خنثی پردازش می شوند. چنین اثری در بازه گسترده ای از تکالیف شناختی مشاهده و همچنین مدل های مختلفی به منظور تبیین آن ارایه گردیده است. بررسی پتانسیل های مغزی وابسته به عینیت و هیجان در پردازش معنایی واژگان در زبان فارسی هدف اصلی پژوهش پیش رو را تشکیل می دهد.
    روش
    روش مورد استفاده شبه آزمایشی و از نوع اندازه گیری های مکرر بود. 24 دانشجوی مرد براساس شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در موقعیت آزمایشی گمارده شدند. موقعیت آزمایشی در برگیرنده یک تکلیف تصمیم گیری واژگانی بود و همزمان با آن فعالیت الکتریکی شبکه های نورونی مورد اندازه گیری و ثبت قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه پتانسیل های وابسته نشان داد که اثر هیجان به صورت پیش رس و در پنجره زمانی 300P نمایان می شود. این درحالی بود که واژگان عینی و انتزاعی به ترتیب مولفه های 400N و 600P بزرگتری را فرا خواندند و اثر آنان در پنجره های زمانی متاخر نمود یافت.
    نتیجه گیری
    از الگوی یافته ها می توان چنین استنتاج کرد که هیچ یک از نظریه های مطرح شده در این پژوهش با الگوی اثر عینیت در زبان فارسی همخوانی کامل ندارد و از این رو انجام مطالعات تجربی بیشتر در این زمینه توجیه پذیر می نماید.
    کلیدواژگان: اثر عینیت، اثر هیجان، پردازش معنایی، بازشناسی دیداری واژگان، پتانسیل های وابسته به رویداد (ERP)
  • مسعود دهقان*، نیما مشتاقی صفحات 21-39
    مقدمه

    فرایند بازنگری در گفتمان به مثابه یکی از رایج ترین نشانه های اختلال گفتمان سالمندان مبتلابه زوال عقل نوع آلزایمر پرداخته شد. ازاین رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی بازنگری در گفتمان سالمندان دارای زوال عقل نوع آلزایمر بر اساس دیدگاه اشگلف، جفرسون و ساکس است.

    روش

    این پژوهش کمی و از نوع علی-مقایسه ای است که در سرای سالمندان شهر کرمانشاه در سال 1398 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 20 آزمودنی (10 سالمند بیمار مبتلابه زوال عقل نوع آلزایمر و 10 سالمند سالم) بودند که پس از بررسی پرونده های پزشکی آن ها، به لحاظ سن (75-63)، جنسیت (مرد و زن)، بی سواد بودن و گویش ور بودن زبان کردی (گویش کلهری) همتا شدند. برای تعیین میزان زوال عقل، آزمون تعیین سطح کارکرد حافظه برگزار شد و افراد با نمرات (2>نمره≥5/0) انتخاب شدند. سپس، به مدت 10 دقیقه به پرسش های مربوط به خانواده، روز خود، زندگی و چگونگی برگزاری جشن عید نوروز پاسخ دادند و گفتگوها ثبت و آوانگاری شدند. در ادامه، بر اساس مدل دایکسترا کدگذاری و نتایج آماری با استفاده از آزمون تی مستقل تعیین شد.

    یافته ها

    تفاوت بین دو گروه بیمار و سالم را به لحاظ منبع مشکل با (003/0=P)، بازنگری کننده در همه موارد (به غیراز امکان درک تصحیح توسط شنونده) با 05/0P< و نوع بازنگری در همه موارد (به غیراز جایگزینی) با 05/0P<، معنا دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که جنبه گفتمانی منبع مشکل از فراوانی قابل توجهی برخوردار بود و بیشترین فراوانی در مورد مقوله های بازنگری و انواع بازنگری به ترتیب مربوط به درخواست کمک و حذف بود.

    کلیدواژگان: عصب شناسی زبان، اختلال گفتمان، سالمندان، آلزایمر، بازنگری
  • میلاد امینی ماسوله، غلامرضا چلبیانلو*، رضا عبدی صفحات 41-53
    نقص در حافظه فعال یکی از شکایات رایج در بیماران دچار سکته مغزی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر استفاده همزمان از تحریک دو موضعی یک نیمکره ای مستقیم فراجمجمه ای (a-tDCSUHCDS) ، توانبخشی شناختی رایانه ای و تحریک تک موضعی (a-tDCS) در مقایسه با توان بخشی شناختی رایانه ای بدون tDCS بر روی حافظه فعال بیماران دچار سکته بود.
    روش
    32 بیمار (شامل 21 مرد و 11 زن، با دامنه سنی 40-65 سال) سکته ای به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در یکی از سه گروه آزمایشی و یک گروه تحریک کاذب قرار گرفتند. تمامی گروه ها تحت آموزش تکلیف N back قرار گرفتند، گروه a-tDCSUHCDS تحریک آنودال را بر روی DLPFC چپ و M1 دریافت کرده و گروه تک موضعی a-tDCS تحریک آنودال را بر روی DLPFCچپ در حین توانبخشی شناختی دریافت کردند.
    نتایج
    تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که گروه a-tDCSUHCDS بهبودی بیشتری را در تکالیف حافظه فعال نشان داده اند. همچنین،پس از 8 هفته پیگیری، گروه a-tDCSUHCDS بهبودی بیشتری را در تکالیف ذکر شده نشان داد .
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که استفاده همزمان از tDCS و توان بخشی شناختی رایانه ای به واسطه افزایش تحریک پذیری شبکه های قشری در نواحی مغزی که نقش مهمی در کارکردهای اجرایی دارند، باعث افزایش کارآمدی برنامه های توان بخشی شناختی در بیماران سکته ای می شود.
    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، حافظه فعال، سکته مغزی
  • علی اکبر شریفی*، اشواق نعامی صفحات 55-64
    مقدمه

    جستجوی دیداری، جستجوی فعال محیط دیداری برای یافتن یک شی ء یا ویژگی خاص در میان اشیاء یا خصیصه های خاص دیگر است. هدف پژوهش حاضر هنجاریابی و بررسی روایی و پایایی آزمون جستجوی دیداری روی دانش آموزان دوره اول و دوم دبستانی شهر اهواز بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و به روش تحلیل عاملی اکتشافی و به شیوه تحلیل مولفه های اصلی انجام شده است. نمونه ی پژوهش شامل 264 نفر از کودکان منطقه 4 شهر اهواز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در آزمون جستجوی دیداری شرکت کردند. برای تعیین پایایی ابزار از روش بازآزمایی با فاصله دو هفته استفاده شد. همچنین برای به دست آوردن روایی هم زمان، آزمون تصویر جای گرفته شده روی 50 نفر از آزمودنی های قبلی اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های همبستگی ، آلفای کرونباخ و تحلیل عوامل با نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده ضریب پایایی بازآزمایی آزمون جستجوی دیداری در دامنه 357/0 تا 732/0 و ضریب آلفای کرونباخ برای آزمون جستجوی دیداری برابر با 827/0 بود . ضریب همبستگی پیرسون بین شاخص مثبت درست کل آزمون جستجوی دیداری و آزمون شکل های نهفته 642/0 به دست آمد که با 99 درصد اطمینان معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده ی ویژگی های روان سنجی مطلوب آزمون جستجوی دیداری بود. لذا می توان این آزمون را جهت مقاصد پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: ادراک دیداری، تحلیل عوامل، روایی، پایایی
  • تینا تکبیری اسکویی*، یزدان موحدی صفحات 65-72
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه رنگ قرمز و آبی در فرکانس های مغزی دانش آموزان ابتدایی انجام شد. مطالعه حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی دانش آموزان مقاطع ابتدایی ناحیه 4 تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود. ابتدا با استفاده از اعلام فراخوان، سالم بودن هر یک از افراد از نظر فیزیکی و روانی مورد تایید قرار گرفت. سپس از میان آن ها 30 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. به هر کدام از آزمودنی ها به مدت 15 دقیقه رنگ قرمز و آبی ظاهر شده در مانیتور کامپیوتر نشان داده شد و همزمان از این افراد در باندهای فرکانسی دلتا، تتا، آلفا و بتا ثبت الکتریآنسفالوگرافی کمی به عمل آمد. سپس داده های استخراج شده با روش تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند و کلیه مراحل توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 محاسبه گردید. نتایج نشان داد که محرک رنگ قرمز باعث افزایش فرکانس مغزی بتا در نقطه ی FP1 و محرک رنگ آبی باعث افزایش فرکانس مغزی آلفا می شود P<0/1. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، نتیجه گرفته می شود که استفاده از رنگ قرمز در محیط آموزشی مدارس می تواند تاثیر مفیدی بر دانش آموزان داشته باشد.
    کلیدواژگان: رنگ قرمز، رنگ آبی، آلفا، بتا، الکتروآنسفالوگرافی کمی
  • مریم جهاندار*، حسین زارع، سوسن علیزاده فرد، طاهره افتخار صفحات 73-87
    هدف

    هدف این مطالعه، تعیین تاثیر چرخه های جنسی زنان بر کارکردهای اجرایی و بازشناسی هیجانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی از نوع علی-مقایسه ای است که یک گروه از زنان را در سه مرحله جنسی (خونریزی، فولیکولار، و لوتیال) مورد مطالعه قرار داده است. نمونه پژوهش، شامل 30 زن داوطلب سالم 20 الی 40 ساله از شهر اصفهان بودند که بصورت در دسترس، و با توجه به معیارهای ورود به پژوهش، از شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل نرم افزار آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین، نرم افزار آزمون استروپ، نرم افزار آزمون ان بک، و مقیاس بازشناسی هیجان چهره مونتانیا و همکاران (2007) بود.

    یافته ها

    طبق نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر، تفاوتی در کارکردهای اجرایی و بازشناسی هیجان چهره ای در چرخه های مختلف جنسی در زنان ایرانی سالم 20 تا 40 ساله، مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه، یافته های اخیر با تکنولوژی های مغزنگاری نشان داده اند که سطح هورمون ها در مغز، هم ساختار و هم عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می دهند، بررسی های بیشتر با ابزار های دقیق تر برای تعیین اثرات هورمون ها بر کارکردهای شناختی و اجرایی و پردازش چهره ای، لازم است. زیرا، به نظر می رسد این تفاوت ها چنان ظریف هستند که ابزارهایی مانند یآزمون های استفاده شده در این پژوهش، قادر به تشخیص آن نبودند.

    کلیدواژگان: چرخه های جنسی زنان، هورمون های جنسی، کارکردهای اجرایی، پردازش هیجان چهره ای، عملکرد شناختی
  • زیبا استادزاده، علیرضا آقایوسفی*، حسن حیدری، حسین داودی صفحات 89-96
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی بر تعارض سبک برتر یادگیری دیداری و سبک پردازش اطلاعات مغزی در دانش آموزان نارساخوانی شناختی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری وگروه کنترل بود. پس از اخذ کد اخلاق از بین دانش آموزان دختر و پسر در سه پایه اول، دوم و سوم ابتدایی شهر قم و مراجع کننده به مراکز اختلالات دولتی و غیر دولتی در سال تحصیلی 98-97، از راه نمونه گیری هدفمند، 102نفر که ملاک ورود به پژوهش را دارا بودند، انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش(51نفر)وگروه کنترل (51نفر) جایگزین شدند. جلسات درمانی در16 جلسه 45 دقیقه ای و (هفته ای دو جلسه) با استفاده از مدل ایشینر و سبک یادگیری واک در گروه آزمایش اجرا گردید. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس هوش وکسلر کودکان ویرایش چهارم، چک لیست ارزیابی برتر طرفی مغزی، پرسش‍نامه سبک های یادگیری واک، پرسشنامه ارزیابی برتری دست چاپمن و ادینبرگ، جدول رشدعصبی مغزی دلاکاتو و تحلیل محتوای کتاب فارسی دوره ی اول ابتدایی با شاخص دیداری (مبنای محتوای کتاب های درسی براساس سه سبک دیداری، شنیداری و حرکتی است) استفاده شد. داده ها با استفاده ازنرم افزار spss 23 و روش آماری تحلیل کواریانس و GEE (برآورد معادلات تعمیم یافته) و tزوجی تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین نمرات پس آزمون دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p) پیگیری دو ماهه نتایج نشان دهنده ثبات نتایج بود.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی یک روش مداخله اثر بخش بر تعارض سبک برتر یادگیری دیداری و سبک پردازش اطلاعات مغزی در نارسا خوانی شناختی است.

    کلیدواژگان: تعارض سبک برتر یادگیری، سبک پردازش اطلاعات مغزی، نارساخوانی شناختی
|
  • Ali Ghanaei Chamanabad *, Mohammad Reza Golmakani, Imanollah Bigdeli, Majid Ghoshuni Pages 9-20
    Introduction
    The term concreteness and emotionality effects refers to the reality that concrete and emotion words are processed faster and more accurately than abstract and neutral words. This effect has been observed in various cognitive tasks and several models have been proposed to account it. The aim of present study is investigating concreteness and emotionality effects on semantic processing in the Persian language using Event-related potentials.
    Method
    A quasi-experimental design, repeated measures is employed to examine concreteness as well as emotionality effects on visual word processing. 24 male students were taken by convenience sampling and set in the experimental condition that included a lexical decision task. The activation of neural networks was recorded while participants responded to concrete, abstract and emotional words.
    Findings
    Comparison of related-potentials showed that emotional words elicited an early and more pronounced P300 than both concrete and abstract words. Nonetheless, concrete and abstract words evoked late and larger N400 and P600 In the second and third time windows respectively.
    Conclusion
    The pattern of results suggest that concreteness effect in Persian is not entirely consistent with existing theories provided in this paper, so there may be an increased chance for other explanations to clarify the concreteness and emotionality effect on visual word processing in the Persian language.
    Keywords: Concreteness effect, Emotionality effect, Semantic Processing, Visual word recognition, Event-related potentials (ERP)
  • Masoud Dehghan *, Nima Moshtaghi Pages 21-39
    Aim

    The process of revision in speech is one of the most common symptoms of discourse impairing in patients with dementia of the Alzheimer's type. The purpose of this study is to investigate Revision in the discourse of senile dementia of the Alzheimer’s type based on Schegloff, Jefferson, and Sacks.

    Method

    This study was a quantitative and ex post facto type that has been done in one of nursing homes in Kermanshah in 2019. The statistic population of this study included 20 subjects (10 senile dementia of the Alzheimer’s’ type and 10 normal elderly subjects) who were matched based on age (63-75), gender (male and female), illiteracy, and Kurdish speaker (Kalhori dialect) after studying their medical documents. To determine the severity of dementia, the Clinical Dementia Rating Scale was administered and subjects with a score (0.5 ≤ score< 2) were selected. The subjects answered the questions about their families, daily activities, lives, and celebrating Eid Nowruz. Their interviews were recorded and transcribed and then they were coded based on Dijkstra model. Independent t-test was used to show the statistic results. Results Independent t-test showed a significant difference between two groups of patients and healthy elderly. In doing so, trouble source (P=0.003), repair initiator (p<0.05) (all cases except possible repair understanding by listener) and repairs (p<0.05) (all cases except substitution) were reported.

    Conclusions

    The results showed that the discourse aspect of trouble source has remarkable frequency, and the most frequency about two categories including repair initiator and repairs were respectively

    Keywords: Neurolinguistics, Discourse Impairing, elderly, Alzheimer's Disease, Revision
  • Milad Amini Masouleh, Gholamreza Chalabianloo *, Reza Abdi Pages 41-53
    Introduction
    Working memory deficit is one of the most common complaints in post-stroke patients. The present study aimed to investigate the efficacy of the con-commitment use of unihemispheric concurrent dual-site a-tDCS (a-tDCSUHCDS), computer-assisted cognitive rehabilitation and conventional (Single site) a-tDCS in comparison with computer-assisted cognitive rehabilitation without tDCS on the working memory in stroke patients.
    Method
    32 participants (21 males and11 females; age range 40-65years) with subacute stroke were selected by purposeful sampling method & randomly assigned to three experimental conditions and a controlled group with sham stimulation. All groups completed sessions of the Dual N-back training task. A-tDCSUHCDS group received anodal tDCS over the left DLPFC and M1 and conventional (Single site) a-tDCS group received anodal tDCS over the left DLPFC.
    Result
    A repeated measures analysis of variance revealed that the a-tDCSUHCDS group had the larger improvement in working memory tasks after the intervention. Also, at the 8-weeks follow-up, the a-tDCSUHCDS group still had larger improvements in mentioned tasks.
    Conclusion
    These results indicated that there may be potential for the concomitant use of a-tDCSUHCDS and computer-assisted cognitive rehabilitation by increasing the excitability of the cortical network of brain regions that play an important role in executive functions, to enhance the efficiency of the cognitive rehabilitation programs of the stroke patients.
    Keywords: cognitive rehabilitation, Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), Working memory, stroke
  • Aliakbar Sharifi *, Eshvagh Naami Pages 55-64
    Introduction

    Visual search is an active search in the visual environment to find a particular object or feature among other specific objects or attributes. The purpose of this research was to standardize and evaluate the validity and reliability of the visual search test on first and second grade elementary schools students in Ahwaz.

    Method

    The present research is descriptive through using exploratory factor analysis and principal component analysis. The research sample consisted of 264 children in District 4 of Ahwaz who were selected by random sampling and Participated in the visual search test. To determine reliability, a test-retest administration with a two-week interval was used. Moreover, the embedded image test was performed on 50 previous subjects to obtain the simultaneous validity of the test. The obtained data were analyzed using statistical methods of correlation, Cronbach's alpha, and factor analysis by SPSS 21 software.

    Results

    The results showed the reliability coefficient of retest visual search test were in the range of 0.357 to 0.732 and Cronbach's alpha coefficient for visual search test was 0.827. Pearson correlation coefficient between the total positive index of the total visual search test and the latent shapes test was 0.642, which was significant with 99% confidence.

    Conclusion

    the research results showed the optimal psychometric properties of the visual search test. Therefore, this test can be used for research and clinical purposes.

    Keywords: visual perception, Factor Analysis, Validity, Reliability
  • Tina Takbiri *, Yazdan Movahedi Pages 65-72
    The purpose of this study was to compare the red and blue colors in elementary student’s brain frequencies. The study was causal-comparative. The statistical population of the present study was all elementary students of Tabriz District 4 in the academic year of 2019-20. At first, using announce recall, each person’s health was confirmed physically and mentally. Then, 30 of them were selected by simple random sampling. Each subject was shown red and blue on the computer monitor for 15 minutes and at the same time a small amount of electroencephalography has been recorded in the delta, theta, alpha and beta frequency bands. Then, data were then analyzed by multivariate analysis of variance and all stages were calculated by SPSS software version 21. The results showed that red stimulus increased beta brain frequency at FP1 and blue stimulus increased alpha brain frequency P <0.1. Based on the findings of the present study, it is concluded that the use of red in the educational environment of schools can have a beneficial effect on students.
    Keywords: Red, Blue, Alpha, Beta, Quantitative Electroencephalography
  • Maryam Jahandar *, Hossein Zare, Soosan Alizadehfard, Tahereh Eftekhar Pages 73-87
    Aim

    The aim of this study was to determine the effect of women's sexual cycles on executive functions and emotional recognition.

    Method

    The present study is a descriptive causal-comparative study that studied a group of women in three sexual stages (bleeding, follicular, and luteal). The research sample consisted of 30 healthy female volunteers aged 20 to 40 years from the city of Isfahan who were selected from Isfahan by available means and according to the inclusion criteria. Data collection tools included Wisconsin Card Classification Test software, Stroop Test software, NBK test software, and Montania et al. (2007) Emotion Recognition Scale.

    Results

    According to the results of repeated measures analysis of variance, there was no difference in executive functions and recognition of facial emotion in different sexual cycles in healthy Iranian women aged 20 to 40 years.

    Conclusion

    Given that recent findings with brain imaging technologies have shown that hormone levels in the brain affect both brain structure and function, further studies with more accurate tools to determine the effects of hormones on cognitive and executive functions And face processing is necessary. Because, these differences seem to be so subtle that tools such as the tests used in this study, could not detect it.

    Keywords: Female Sex Cycles, sex hormones, Executive Functions, Facial Emotion Processing, Cognitive Function
  • Ziba Ostadzadeh, Alireza Aghayousefi *, Hasan Heydari, Hossein Davoodi Pages 89-96

    The aim of this study was to investigate the effect of transformational therapy on the conflict between superior visual learning style and brain information processing style in cognitive dyslexia students.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. After obtaining ethics from male and female students in the first, second and third grades of primary schools and clients to the public and privet special education centers in the academic year of1397-98,through purposeful sampling,102 people who had the Criterion of the research, were selected and randomly assigned to two groups of51people (experimental and control).Therapeutic sessions were performed twice a week for 2 months in16sessions of45 minutes that used the Eishner model and Walk learning style in the experimental group. Instruments:WISC4, Superior Side Brain Assessment Checklist, VARK Model Learning Styles Selection, Chapman and Edinberg Superiority Assessment Questionnaire, Delacato Brain Neurodevelopment Scale, and Content Analysis of First Elementary Persian Book with Visual Index (the basis of textbook content is based on three styles of visual, auditory and motor) was used. Data analysis was by analysis of covariance and GEE (generalized equation estimation) and T-couple.

    Results

    There was a significant difference (p<0.05)between the pre-test scores of the experimental and control and follow-up groups compared to the post-test.Two-month follow-up of the results showed the stability of the results.

    Conclusion

    Cognitive therapy is an effective intervention method that has a positive effect on the conflict between superior visual learning style and brain information processing style of students with cognitive dyslexia.

    Keywords: : Learning superior style conflict, brain processing style, cognitive dyslexia