فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هفدهم شماره 1 (شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • بشری بهرامی، فاطمه فکار قراملکی* صفحات 1-8
    مقدمه

    یکی از حیطه های مهم زبان، حیطه کاربردشناسی می باشد که استفاده درست از زبان برای تعامل اجتماعی را توصیف می کند. از آن جا که آزمون، ابزاری برای کمی کردن توانایی های گفتار و زبان به شمار می رود، می توان گفت که جهت ارزیابی، غربالگری، توصیف، تشخیص و درمان جنبه های مختلف زبان، به استفاده از آزمون نیاز است. پژوهش حاضر با هدف مروری بر آزمون های موجود در حیطه کاربردشناسی زبان و جمع آوری اطلاعات مربوط به خرده آزمون ها، نمره دهی، روش اجرا، رده سنی و در نهایت، کاربرد هر یک از این آزمون ها در عرصه های بالینی و پژوهشی در کودکان انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور مروری بر آزمون های متداول کاربردشناسی زبان، کلمات کلیدی «کاربردشناسی، زبان، وسیله، آزمون، ابزار، تشخیص، اندازه گیری و ارزیابی» در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، PubMed، Scopus، Medline، Google Scholar و Ovid طی سال های 2000 تا 2020 جستجو گردید. مقالات به دست آمده با استفاده از معیارهای ورود شامل دسترسی به متن کامل مقاله و انگلیسی یا فارسی بودن زبان مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 25 مقاله یافت شده در مطالعه حاضر، 18 آزمون و 1 چک لیست استخراج گردید که 4 مورد از آن ها مختص ارزیابی حیطه کاربردشناسی و 14 آزمون دیگر جهت ارزیابی کل حیطه های زبان بودند.

    نتیجه‎ گیری

    برخی از آزمون ها به دلیل تخصصی بودن خرده آزمون های آن، در سال های اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. مرور آزمون های کاربردشناسی زبان نشان داد که آزمون Test of Pragmatic Language-2nd Edition (TOPL-2) به دلیل ارزیابی حیطه های درکی- بیانی، هنجاریابی برای کودکان سالم و مبتلا به اختلال، ترجمه به چندین زبان دنیا و ویژگی های روان سنجی بالا، با مقبولیت بیشتری روبه رو بوده است، اما برای داشتن ارزیابی جامع، استفاده از آزمون های متعدد توصیه می شود

    کلیدواژگان: آزمون، تعامل، کاربردشناسی، کودکان، ویژگی های روان سنجی
  • احمدرضا ورمزیار، بهنام مکوندی*، ناصر سراج خرمی، فردین مرادی منش، نگین مرادی صفحات 9-17
    مقدمه

     افسردگی به عنوان یک عامل هیجانی، یکی از اختلالات روانی است که باید به صورت جدی به آن توجه شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (Cognitive behavioral therapy یا CBT) بر اضطراب اجتماعی، نشخوار فکری و بهزیستی روان شناختی افراد مبتلا به افسردگی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با گروه شاهد و جامعه آماری شامل افراد مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر آبادان بود. بدین ترتیب، 30 فرد مبتلا به افسردگی که تمایل به شرکت در تحقیق داشتند، از بین افراد واجد ملاک های ورود به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و شاهد جایگزین شدند (هر گروه شامل 15 نفر). از افراد داوطلب درخواست شد تا پرسش نامه های پژوهش را در مرحله پیش آزمون تکمیل کنند. سپس گروه آزمایش در 9 جلسه درمان CBT شرکت نمودند و گروه شاهد در لیست انتظار درمان بود. پس از پایان جلسات درمان در گروه آزمون، هر دو گروه به پرسش نامه ها در مرحله پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نسخه فارسی پرسش نامه افسردگی Beck (Beck depression inventory یا BDI)، پرسش نامه اضطراب اجتماعی، پرسش نامه نشخوار فکری و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل ANCOVA و MANCOVA در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    روش CBT گروهی تاثیر معنی داری بر اضطراب اجتماعی (001/0 ≥ P)، نشخوار فکری (001/0 ≥ P) و کیفیت زندگی (001/0 ≥ P) افراد مبتلا به افسردگی داشت.

    نتیجه ‎گیری

    می توان نتیجه گرفت که روش CBT گروهی بر اضطراب اجتماعی، نشخوار فکری و بهزیستی روان شناختی افراد مبتلا به افسردگی موثر می باشد و می توان این رویکرد را در جهت بهبود مشکلات روان شناختی افراد مبتلا به افسردگی توصیه کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، افسردگی، بهزیستی روان شناختی، درمان شناختی رفتاری، نشخوار فکری
  • حامد فدایی، علی عباسی *، شیدا شورآبادی، مصطفی ساجدی نیا صفحات 18-27
    مقدمه

    راهکار مناسب برای کاهش اثرات منفی لیفت بر کمردرد، توجه محققان را به خود جلب کرده است. یکی از استراتژی‌های احتمالی که در برابر اثرات ناشی از بارهای وارد شده به ستون فقرات استفاده می‌شود، کمربندهای وزنه‌برداری می‌باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کمربندهای وزنه‌برداری بر تغییرپذیری هماهنگی ستون فقرات و لگن در لیفت تکراری ورزشکاران مرد مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بود.

    مواد و روش‌ها

     12 ورزشکار مبتلا به کمردرد مزمن به صورت اختیاری در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی‌ها حرکت لیفت یک جعبه را با فرکانس 10 بار در دقیقه به مدت 1 دقیقه با و بدون کمربند انجام دادند و اطلاعات کینماتیکی بر اساس مدل سه سگمنتی ستون فقرات با استفاده از سیستم موشن کپچر (Motion Capture) مجهز به 10 دوربین ثبت گردید. هماهنگی و تغییرپذیری هماهنگی این سگمنت‌ها با استفاده از روش وکتور کدینگ اصلاح شده محاسبه شد. به منظور مقایسه داده‌های جمع‌آوری شده در صورت نرمال بودن، از آزمون Paired t در نرم‌افزار SPSS و در داده‌های تغییرپذیری از روش نقشه‌برداری پارامتری آمار (Statistical parametric mapping یا SPM) در نرم‌افزار Matlab با سطح معنی‌داری 05/0 > P استفاده گردید.

    یافته‌ها

     برای هماهنگی سگمنت لگن به سگمنت پایین کمر، تفاوت معنی‌داری در الگوی هماهنگی مشاهده شد [فاز کانسنتریک (035/0 = P) و فاز اکسنتریک (043/0 = P)]. همچنین، هیچ‌گونه تفاوت معنی‌داری بین استفاده و عدم استفاده از کمربند برای هماهنگی سگمنت کمر به سگمنت تحتانی تنه (545/0 = P)، سگمنت تحتانی تنه به سگمنت فوقانی تنه (440/0 = P) و تغییرپذیری تمام کوپل‌های محاسبه شده وجود نداشت.

    نتیجه‎گیری

     با توجه به یافته‌ها، شاید استفاده از کمربند باعث شود انتقال حرکت از سگمنت دیستال به پروگزیمال به خوبی صورت گیرد. اگر این فرضیه برقرار باشد، می‌تواند فشار بر روی کمر را کاهش دهد و باعث جلوگیری از آسیب دیدگی و درد در ناحیه کمر ‌گردد. بنابراین، به ورزشکاران دارای کمردرد توصیه می‌شود که در هنگام لیفت بارهای سنگین و به منظور این که انتقال حرکت از سگمنت دیستال به پروگزیمال به طور صحیح صورت گیرد، از کمربند استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: کمربند کمری، تغییرپذیری هماهنگی، لیفت، کمردرد مزمن غیر اختصاصی
  • بهرام شیخی، امیر لطافت کار، ملیحه حدادنژاد صفحات 28-36
    مقدمه

    تمرینات پیشگیری از آسیب با استفاده از رویکرد سیستم های گلوبال، به منظور کاهش عوامل خطر بیومکانیکی آسیب های رباط صلیبی قدامی (Anterior cruciate ligament یا ACL) در هنگام فرود پیشنهاد شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه برنامه سنتی پیشگیری از آسیب و تمرینات پیشگیری از آسیب با استفاده از رویکرد سیستم های گلوبال بر روی کینماتیک و کینتیک تنه و اندام تحتانی طی یک تکلیف فرود متقاطع تک پا در ورزشکاران مستعد آسیب ACL انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 39 ورزشکار زن و مرد (گروه شاهد = 19 نفر و گروه تمرینات پیشگیری از آسیب با استفاده از رویکرد سیستم های گلوبال = 20 نفر) شرکت کردند. حداکثر زوایای ابداکشن زانو، فلکشن زانو، فلکشن ران، لترال فلکشن تنه، حداکثر گشتاور ابداکشن زانو و حداکثر نیروی واکنش عمودی حین یک تکلیف فرود متقاطع تک پا برای همه آزمودنی ها، ابتدا و شش هفته پس از تمرینات پیشگیری از آسیب ارزیابی گردید. از آزمون Repeated measures ANOVA جهت بررسی تفاوت های بین گروهی داده های بیومکانیکی استفاده شد.

    یافته ها

    اثر متقابل گروه × زمان برای لترال فلکشن تنه (036/0 = P)، ابداکشن زانو (006/0 = P)، حداکثر گشتاور ابداکشن زانو (001/0 > P) و حداکثر نیروی واکنش عمودی (007/0 = P) در گروه تمرینات پیشگیری از آسیب با رویکرد سیستم های گلوبال نسبت به گروه شاهد پس از شش هفته وجود داشت. اثرات اصلی زمان برای حداکثر زوایای ابداکشن زانو، فلکشن زانو، فلکشن ران، لترال فلکشن تنه، حداکثر گشتاور ابداکشن زانو و حداکثر نیروی واکنش عمودی پس از تمرین مشاهده گردید (001/0 > P). هیچ اثر متقابل زمان × گروه برای فلکشن زانو (103/0 = P) و فلکشن ران (734/0 = P) یافت نشد.

    نتیجه‎ گیری: 

    رویکرد سیستم های گلوبال در مقایسه با تمرینات متمرکز بر ران، باعث بهبود عوامل خطر بیومکانیکی آسیب های ACL در حین فرود متقاطع تک پا شد.

    کلیدواژگان: رباط صلیبی قدامی، تمرینات پیشگیری از آسیب، بیومکانیک فرود، نیروی واکنش زمین، فرود متقاطع تک پا
  • فرخنده شهری*، منیره محجوب صفحات 37-43
    مقدمه

     جمع دوچشمی در حضور عملکرد نرمال دو چشم رخ می دهد. استریوپسیس نیز به عنوان بالاترین عملکرد دید دوچشمی در نظر گرفته می شود. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر جمع دوچشمی حساسیت کانتراست و رابطه آن با استریوپسیس بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 60 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان)17 مرد و 43 زن) با میانگین سنی 45/1 ± 20/21 سال به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. حساسیت کنتراست تک چشمی و دوچشمی بیماران با بهترین دید اصلاح شده در شرایط فتوپیک، با استفاده از دستگاه متروویژن در فرکانس های فضایی 75/0، 75/1، 3، 6، 13 و 20 سیکل بر درجه اندازه گیری گردید. استریوپسیس نیز به وسیله تست های TNO و Titmus اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های Repeated measures ANOVA و Multiple Linear Regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون Repeated measures ANOVA نشان داد که دید دوچشمی نسبت به دید تک چشمی، به طور معنی داری سبب افزایش حساسیت کانتراست گردید (001/0 > P)، اما تفاوت معنی داری بین حساسیت کانتراست چشم راست و چپ وجود نداشت (266/0 = P). آزمون همبستگی Pearson در هیچ کدام از فرکانس های فضایی، ارتباط معنی داری را بین استریوپسیس اندازه گیری شده به روش متقاطع و غیر متقاطع در تست های Titmus و TNO با حساسیت کانتراست دوچشمی نشان نداد (114/0 = P).

    نتیجه ‎گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، جمع دوچشمی در حضور دید دوچشمی طبیعی، می تواند باعث بهبود عملکردهای بینایی افراد مانند افزایش حساسیت کانتراست دوچشمی نسبت به تک چشمی شود که تاییدکننده اهمیت درمان اختلالات دوچشمی مانند تنبلی چشم می باشد.

    کلیدواژگان: حساسیت کانتراست، دید دوچشمی، دید تک چشمی، استریوپسیس، آنالیز رگرسیون
  • هانیه فلاحتی پور، امان الله سلطانی *، میترا کامیابی، حمدالله منظری توکلی صفحات 44-52
    مقدمه

    توانایی خواندن و فهمیدن مطالب، یکی از مهارت‌های بسیار حیاتی در دنیای مدرن امروزی است. با توجه به این که افراد زیادی دارای مشکلات خواندن هستند، نیاز به تشخیص زودهنگام و صحیح و درمان موثر احساس می‌شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تقارب، سهولت تطابقی و حرکات ساکاد بر توانایی خواندن دانش‌آموزان نارساخوان ابتدایی شهر رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود. از بین کلیه دانش‌آموزان دارای نارساخوانی پایه دوم دبستان در شهر رفسنجان در سال تحصیلی 99-1398، 45 نفر به عنوان نمونه و به روش هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. مداخله طی 15 جلسه
    30 دقیقه‌ای اجرا گردید. گروه شاهد با توافق کودک و والدین هیچ روند درمانی موازی را در طی انجام تحقیق دریافت نکرد. در گروه‌های آزمایش و شاهد، از آزمون ارزیابی توانایی خواندن فارسی (Analysis of Persian Reading Ability یا APRA) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون MANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     تقارب و سهولت تطابقی و حرکات ساکاد، تاثیر معنی‌داری بر بهبود توانایی خواندن در کودکان نارساخوان داشت (010/0 > P).

    نتیجه‎گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، تقارب، سهولت تطابقی و حرکات ساکاد می‌تواند بر صحت خواندن و توانایی درک مطلب در کودکان نارساخوان موثر باشد.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، کودکان دبستانی، اثربخشی تقارب، حرکات ساکاد، سهولت تطابقی
  • زهرا کریلی*، علی فتاحی، محمد علی آذربایجانی، علی شریف نژاد صفحات 53-61

    مقدمه  :

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تقارن توزیع فشار کف پایی و شاخص خط سیر مرکز فشار (Center of Pressure Excursion Index یا CPEI) بین دختران نوجوان فعال سالم و مبتلا به ناهنجاری صافی کف پا انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 34 نفر از دختران نوجوان فعال در محدوده سنی 14 تا 17 سال انجام شد. شرکت کنندگان به صورت در دسترس انتخاب شدند. به منظور ارزیابی و تعیین پای برتر و غیر برتر آزمودنی ها، از آزمون سقوط در حالت چشم بسته و پرسش نامه پای برتر Waterloo، جهت سنجش افت استخوان ناویکولار از روش Brody و برای ارزیابی متغیرهای توزیع فشار کف پایی از دستگاه سنجش فشار کف پا استفاده گردید. توزیع داده ها با استفاده از آزمون Shapiro-Wilk و مقایسه شاخص های توزیع فشار کف پایی بین دو گروه با استفاده از آزمون Independent t در سطح معنی داری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری بین دو گروه سالم و مبتلا به صافی کف پا در متغیرهای تقارن توزیع و بیشینه فشار وجود نداشت (050/0 < P)؛ در حالی که در شاخص های تقارن بیشینه فشار مناطق ده گانه، تنها تقارن اولین تارسال (040/0 = P) و تقارن داخل پاشنه (050/0 = P)، بین دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد.

    نتیجه ‎گیری:

     دختران نوجوان مبتلا به صافی کف پا از تقارن کمتری در نقاط متاتارس اول و داخل پاشنه نسبت به افراد سالم برخوردار بودند. همچنین، به دلیل تماس بیشتر سطح داخلی پای دختران نوجوان مبتلا به صافی کف پا با سطح زمین، میزان فشار وارد آمده به لبه داخلی پاشنه و متاتارس اول در آن ها نسبت به افراد سالم بیشتر می باشد، اما الگوی توزیع فشار کف پایی و شاخص CPEI در هر دو گروه تا حدودی یکسان است و تفاوتی بین آن ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تقارن، توزیع فشار کف پایی، شاخص خط سیر مرکز فشار، صافی کف پا، دختران نوجوان، فعال
  • سید کاوس صالحی*، مجید کاشف صفحات 62-71

    مقدمه:

     پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی مهارت های حرکتی بنیادی (Fundamental motor skills یا FMS) کودکان در ایران و کشورهای منتخب جهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    جهت انجام یک مقایسه بین فرهنگی در خصوص رشد حرکتی کودکان جهان، از بین مطالعات جستجو شده در پایگاه های مختلف، چهار تحقیق از کشورهای ایران، آمریکا، پرتغال و چین که در آن ها از نسخه دوم آزمون رشد حرکتی درشت (Test of Gross Motor Development-2 یا TGMD-2) استفاده شده بود، به عنوان نمونه نهایی انتخاب گردید. پس از اطمینان از معیارهای ورود و انتخاب پژوهش های مورد نظر، میانگین درصد کودکانی که در هر منطقه (کشور/ ایالت/ جزیره) در FMS به حالت تسلط رسیده بودند، استخراج شد و مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت. از آمار توصیفی و آزمون 2c، آماره Cramer's V و همچنین، نسبت برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    بین دستورالعمل های برنامه تربیت بدنی هر کشور و تعداد کودکان مسلط بر FMS در آن کشور ارتباط وجود دارد. تعداد کودکانی که در سطوح بالاتر تسلط بر FMS مرتبط با دستورالعمل های برنامه درسی تربیت بدنی بودند و متوسط سطح تسلط آن ها در آمریکا به طور معنی داری بیشتر از چین (009/0 = P)، پرتغال (005/0 = P) و ایران (001/0 = P) بود. با این حال، ارتباطی بین محبوب ترین ورزش در هر کشور و تسلط بر مهارت های بنیادی مرتبط با آن ورزش در مطالعات مورد بررسی مشاهده نشد (645/1 > Z).

    نتیجه‎ گیری: 

    صرف وجود یک فعالیت محبوب در یک کشور، زمینه تسلط بر مهارت های بنیادی مرتبط با آن را فراهم نمی کند، بلکه لزوم اضافه کردن مولفه راهنمایی و دستورالعمل مناسب در کنار فرصت ها و مشوق ها برای رشد FMS و تسلط بر آن ها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی بنیادی، آزمون رشد حرکتی درشت، کودکان، رشد حرکتی
  • علی حاتمی یادگاری*، رامین بلوچی، فریده باباخانی صفحات 72-80

    مقدمه:

     اندام های تحتانی زنجیره ای از ستون ها و اتصالاتی می باشند که وزن بدن را تحمل می کنند. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه فعالیت الکترومایوگرافی عضلات منتخب زانو و لگن طی اجرای حرکات لانچ و اسکات جفت/ تک پا در افراد با و بدون زانوی پرانتزی بود.

    مواد و روش ها

    36 دانشجوی پسر 19 تا 25 ساله غیر برخوردار از ورزش منظم، در دو گروه سالم (18 نفر) و زانوی پرانتزی (18 نفر) قرار گرفتند و فعالیت الکتریکی عضلات آن ها با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ارزیابی گردید. تحلیل های آماری در سطح معنی داری 05/0 انجام گرفت.

    یافته ها

    میزان فعالیت الکترومایوگرافی عضله سرینی میانی (Gluteus medius یا GM) در سه حرکت اسکات جفت پا، لانچ و اسکات تک پا و فعالیت عضله کشنده پهن نیام (Tensor fasciae latae یا TFL) در حرکت اسکات تک پا بین دو گروه تفاوت معنی داری را نشان داد، اما اختلاف معنی داری بین دو گروه در فعالیت الکترومایوگرافی این سه حرکت در عضلات پهن داخلی، پهن خارجی و دو سر رانی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بین فعالیت الکترومایوگرافی عضله GM در این سه حرکت و فعالیت عضله TFL در حرکت اسکات تک پا بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد که نشان دهنده اهمیت عضلات مذکور در حرکات مورد بررسی است. بنابراین، توصیه می شود جهت طراحی حرکات تمرینی در افراد دارای ناهنجاری زانوی پرانتزی با اهداف اصلاحی و توان بخشی در سه حرکت اسکات جفت پا، لانچ و اسکات تک پا، به این تغییرات ایجاد شده در فعالیت الکترومایوگرافی عضلات توجه گردد.

    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی عضلانی، لانچ، اسکات، زانوی پرانتزی
  • نجمه بیگی، رخساره بادامی * صفحات 81-87

    *مقدمه

     چاقی کودکان یکی از بزرگ ترین مشکلات بهداشت عمومی قرن اخیر می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بومی سازی نسخه فارسی پرسش نامه انگیزه برای تمرین بدنی و رژیم غذایی در کودکان (Motivation to Exercise and Diet Questionnaire Adapted for Children یا MED-C) بود.

    مواد و روش ها

     پس از اخذ مجوز از طراح پرسش نامه، این ابزار به زبان فارسی ترجمه و مجدد به زبان انگلیسی بازترجمه شد. بعد از تایید بازترجمه، پرسش نامه همراه با پرسش نامه فعالیت بدنی کودکان و نوجوانان توسط 353 نفر از دانش آموزان 7 تا 11 ساله فارسی زبان به صورت آنلاین تکمیل گردید. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی همگرا با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده و پایایی با استفاده از ضریب Cronbach´s alpha، ضریب تنصیف و ضریب پایایی ترکیبی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

     با تحلیل عاملی اکتشافی، چهار عامل اصلی با ارزش ویژه بزرگ تر از یک استخراج شد که در مجموع، 51/76 درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین کرد. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که کلیه چهار عامل پرسش نامه شامل انگیزه و نیاز به تمرین بدنی، انگیزه و نیاز به رژیم و تغذیه، همبستگی بالایی با کل پرسش نامه داشت که این بارهای عاملی در سطح 001/0 معنی دار بود. پایایی های به دست آمده در پرسش نامه بالاتر از 7/0 و مورد قبول بود. همبستگی معنی داری بین فعالیت بدنی و ابعاد پرسش نامه انگیزه برای تمرین بدنی به دست آمد (01/0 = P).

    نتیجه‎ گیری: 

    به نظر می رسد که نسخه فارسی پرسش نامه MED-C، ابزار معتبر و قابل اعتمادی برای سنجش انگیزه تمرین بدنی و رژیم غذایی در کودکان ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش، تمرین بدنی، رژیم
  • حسین دادگر*، عبدالحمید دانشجو، منصور صاحب الزمانی، امید اسماعیلی، منا خراجی صفحات 88-95
    مقدمه

    هدینگ (Heading) تکنیکی است که به موجب آن، بازیکن از سر محافظت نشده برای ضربه عمدی به توپ و هدایت آن در حین بازی استفاده می کند. نگرانی های فزاینده ای در مورد آثار منفی ضربات تکراری به سر در مهارت هدینگ وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه حجم مغز در فوتبالیست ها، فوتسالیست ها و افراد غیر ورزشکار بود. همچنین، نقش هدینگ بر شاخص Evan’s بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    شرکت کنندگان این مطالعه شامل 83 مرد سالم [55 ورزشکار حرفه ای (30 فوتبالیست و 25 فوتسالیست) و 28 غیر ورزشکار] بود. نمونه های ورزشکار با استفاده از نسخه دو هفته ای پرسش نامه شمارش تعداد هد، از بین فوتبالیست ها و فوتسالیست های شاغل در لیگ حرفه ای استان هرمزگان به صورت هدفمند و نمونه های غیر ورزشکار نیز از بین مراجعان به مرکز Magnetic resonance imaging (MRI) بیمارستان خلیج فارس بندرعباس به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت بررسی حجم مغز، از شاخص Evan’s استفاده گردید. به منظور مقایسه میانگین گروه ها، آزمون ANOVA مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین مواجهه در سال در فوتبالیست ها و فوتسالیست ها به ترتیب 99/49 ± 40/343 و 84/44 ± 40/352 جلسه (مسابقه یا تمرین و احتمال قرار گرفتن در موقعیت هد زدن است) و میانگین تعداد هد در سال در فوتبالیست ها، 1632 هد بود. میانگین شاخص Evan’s در فوتبالیست ها 021/0 ± 248/0، در فوتسالیست ها 020/0 ± 247/0 و در غیر ورزشکاران 018/0 ± 251/0 گزارش گردید. تمام نمونه ها شاخص Evan’s نرمال داشتند. نتایج آزمون ANOVA نشان داد که بین شاخص Evan’s بازیکنان فوتبال، فوتسال و غیر ورزشکاران (76/0 = P، 272/0 = (2)F) و بین شاخص Evan’s در پست های مختلف بازی (47/0 = P، 772/0 = (2)F) اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 < P).

    نتیجه‎ گیری

    شاخص Evan’s در فوتبالیست ها و فوتسالیست های ایرانی شاغل در لیگ استان هرمزگان شاید متاثر از ضربات ریز و مکرر ناشی از مهارت هدینگ نیست؛ هرچند این احتمال وجود دارد که شاخص مذکور از ورزش و فعالیت بدنی تاثیر بپذیرد. انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شاخص Evan’s، حجم مغز، فوتبال، هدینگ، هد
  • سید کاوس صالحی * صفحات 96-97

    مهارت های حرکتی بنیادی (Fundamental motor skills یا FMS) به عنوان پایه الگوهای پیشرفته تر حرکات در زندگی روزمره و حرکات تخصصی و مهارتی در نظر گرفته می شوند. مهارت هایی که بعدها در زندگی تمرین می شوند، بستگی به پیشرفت هایی دارد که در طول دوره رشد FMS اتفاق می افتد. علاوه بر این، پیشرفت و دستیابی به سطح بالیده FMS، به عوامل تجربی مختلفی بستگی دارد و شامل فرصت هایی برای تمرین، تشویق و آموزش در یک محیط مناسب برای یادگیری است. به تازگی نتایج مطالعه ای نشان داد که محبوب ترین بودن یک ورزش در یک کشور، عامل تعیین کننده ای در تسلط کودکان آن کشور در FMS نیست، بلکه هدف گذاری مستقیم برای رشد FMS و جامع بودن برنامه درسی تربیت بدنی، جایگاه محوری در تقویت تسلط کودکان بر مهارت های پایه دارد. بنابراین، لزوم طراحی برنامه های تخصصی توسط نهادهای ذی صلاح مانند وزارت آموزش و پرورش به منظور افزایش شانس کودکان در حال رشد برای تسلط بر FMS مطرح می گردد.

    کلیدواژگان: رشد، حرکت، مهارت های حرکتی، برنامه
  • پریسا مهری*، فاطمه بکائی، سید محسن میربد صفحات 98-109

    مقدمه :

    سندرم درد میوفاشیال، یکی از شایع ترین اختلالات سیستم اسکلتی- عضلانی با منشا عضلات اسکلتی و مشخصه آن، وجود نقاط ماشه ای می باشد که یک نقطه بسیار حساس در عضله است و اغلب در باند سفت عضلات اسکلتی یافت می شود و نسبت به تحریک (فشار یا استفاده از سوزن خشک) حساس می باشد و یک درد ارجاعی در منطقه ای دور از آن نقطه ایجاد می کند. شیوع نقاط ماشه ای در عضلات پاسچرال بخش فوقانی بدن و به ویژه عضله تراپزیوس بیشتر است. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر کوتاه مدت تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (Transcutaneous electrical nerve stimulation یا TENS) با سوزن خشک بر میزان درد، ناتوانی و آستانه درد فشاری در افراد مبتلا به نقاط ماشه ای عضله تراپزیوس فوقانی بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی طراحی شده، 45 بیمار مبتلا به نقاط ماشه ای عضله تراپزیوس به صورت تصادفی به سه گروه TENS و تمرین کششی (A)، سوزن خشک و تمرین کششی (B) و تمرین کششی به تنهایی (شاهد، C) تقسیم شدند. برنامه مشترک بین سه گروه، انجام تمرین کششی عضله تراپزیوس در منزل به مدت دو هفته بود. گروه A علاوه بر آموزش تمرین کششی، تحت درمان TENS به مدت 10 جلسه (5 روز در هفته) طی دو هفته قرار گرفتند. گروه B نیز علاوه بر آموزش تمرین کششی، درمان سه جلسه سوزن خشک طی دو هفته را دریافت نمودند. گروه C شاهد بود و فقط تمرین کششی به آن ها آموزش داده شد. پیامدها شامل میزان درد، ناتوانی و آستانه درد فشاری با استفاده از مقیاس دیداری درد (Visual Analogue Scale یا VAS)، پرسش نامه شاخص ناتوانی گردن و آلگومتر دیجیتالی اندازه گیری گردید. جهت مقایسه قبل و بعد گروه ها، از آزمون Paired t و به منظور مقایسه تغییرات بین سه گروه نیز از آزمون One-way ANOVA استفاده شد.

    یافته ها

    پس از درمان، در میزان شدت درد و شاخص ناتوانی گردن در هر سه گروه بهبودی چشمگیری مشاهده گردید (001/0 > P)، اما در نمره آستانه درد فشاری قبل و بعد از مداخله، در هیچ یک از سه گروه تفاوت معنی داری یافت نشد (050/0 < P). از نظر میانگین تغییرات نمرات درد، آستانه درد فشاری و ناتوانی گردن بعد از مداخله نسبت به قبل از آن، بین سه گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت (050/0 < P).

    نتیجه‎ گیری:

     اگرچه استفاده از TENS و سوزن خشک در کنار تمرین کششی در افراد دارای نقاط ماشه ای عضله تراپزیوس فوقانی به کاهش درد و کاهش ناتوانی بیماران کمک می کند، اما تاثیر اضافه ای بر تمرین درمانی نداشت و تنها انجام تمرین کششی در این بیماران، به کاهش درد و ناتوانی به همان میزان کمک می کند.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، سوزن خشک، سندرم درد میوفاشیال، عضله تراپزیوس فوقانی، نقاط ماشه ای
  • زهرا سادات رضاییان * صفحات 110-112

    مقیاس پیامد آسیب و استیوآرتریت زانو (Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score یا KOOS) جنبه هایی از عوارض مربوط به زانو را در افراد جوان و میانسالی که از آسیب های مختلف زانو رنج می برند، ارزیابی می کند. صلواتی و همکاران، KOOS را به فارسی بومی سازی کردند. با این وجود، گزینه های پاسخ سوالات چهارم و پنجم در قسمت علایم نسخه فارسی به صورت معکوس مرتب شده اند. از آن جایی که هیچ راهنمای امتیازدهی برای کاربران فارسی زبان وجود نداشت که به این موضوع اشاره کرده باشد و با وجود این که تصحیح آن اکنون پذیرفته شده و توسط وب سایت رسمی پرسش نامه KOOS (http://www.koos.nu) منتشر شده است، تصمیم گرفته شد که این نقد در مجله تحقیقات علوم توان بخشی، به عنوان یکی از مجلات دو زبانه پراستناد در ایران، انتشار یابد. توجه به این تصحیح به طور قطع پژوهش های مربوط به جمعیت فارسی زبان را دقیق تر و معتبرتر می کند.

    کلیدواژگان: آسیب زانو، استیوآرتریت، مقیاس پیامد آسیب و استیوآرتریت زانو
  • نسرین گوهری*، زهرا حسینی دستگردی صفحات 113-115
  • مرضیه جعفری، رخساره بادامی*، زهره مشکاتی صفحات 116-125
    مقدمه

    اختلال نقص توجه- بیش فعالی (Attention deficit hyperactivity disorder یا ADHD)، یکی از مباحث مهم پژوهشی و از جمله اختلالات شایع کودکان در مدارس می باشد که با نشانه های پرخاشگری، بیش فعالی، اضطراب و کمبود توجه همراه است. با توجه به اثرات جانبی داروهایی که برای درمان این اختلال استفاده می شود، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر تمرینات ادراکی- حرکتی والد و کودک بر کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به ADHD انجام شد.

    مواد و روش ها

    شرکت کنندگان این تحقیق را 36 کودک مبتلا به ADHD با دامنه سنی  تا 10 سال به همراه مادرانشان تشکیل داد که به صورت تصادفی در دو گروه 18 نفره تمرین مادر و کودک با یکدیگر و گروه تمرین مادر و کودک جدا از یکدیگر قرار گرفتند. شرکت کنندگان بر اساس گروه بندی ذکر شده، به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه 45 دقیقه ای، به تمرینات ادراکی- حرکتی پرداختند. قبل و بعد از مداخله، داده ها با استفاده از آزمون واژگان Stroop (نوع رایانه ای) جمع آوری گردید و سپس با استفاده از آزمون کوواریانس در سطح معنی داری 0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    افزایش میانگین نمرات پس آزمون هر دو گروه نشان داد که تمرینات ادراکی- حرکتی بر کارکردهای اجرایی تاثیرگذار بود. همچنین، تفاوت معنی داری در مقایسه بین گروهی تعداد خطای همخوان (006/0 = P)، تعداد خطای ناهمخوان، تعداد پاسخ صحیح همخوان، تعداد پاسخ صحیح ناهمخوان (001/0 = P)، زمان واکنش همخوان (028/0 = P)، زمان واکنش ناهمخوان (007/0 = P) و نمره تداخل (041/0 = P) مشاهده گردید و در گروه تمرینات ادراکی- حرکتی مادر و کودک با یکدیگر بهتر از گروه تمرینات مادر و کودک جدا از یکدیگر بود.

    نتیجه ‎گیری

    می توان نتیجه گرفت که تمرینات ادراکی- حرکتی، باعث افزایش کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به ADHD می شود و تمرینات مادر و کودک با یکدیگر، می تواند روش مناسبی برای بهبود کارکردهای اجرایی کودکان دارای این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، ورزش والد کودک، کارکردهای اجرایی، ورزش هم زمان
  • مریم پیرا، خسرو جلالی دهکردی *، فرزانه تقیان، رزیتا نصیری صفحات 126-133

    مقدمه :

    فرولیک اسید ترکیبی فنولی است که در غلات مختلف یافت می شود. این ترکیب دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضد آپوپتوزی و تمایزدهندگی در سلول های عصبی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف فرولیک اسید بر شاخص های استرس اکسیداتیو مغز موش مبتلا به سرطان سینه انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی تجربی، 30 سر موش ماده نژاد Balb/C با محدوده وزنی 250-220 گرم مبتلا به سرطان سینه به گروه های 1. شاهد مثبت، 2. شاهد منفی، 3. مکمل فرولیک اسید، 4. تمرین و 5. تمرین + مکمل فرولیک اسید تقسیم شدند. القای سرطان سینه پس از گذشت 14 روز از تزریق 106 × 1 سلول 4T1 به زیرجلد کشاله ران موش های ماده چهار هفته ای به دست آمد. گروه های 3 و 4 طی مدت هشت هفته، روزانه 200 میکرولیتر فرولیک اسید به صورت گاواژ دریافت کردند و گروه های 4 و 5 نیز به مدت پنج روز در هفته تمرین هوازی انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون One-way ANOVA و آزمون تعقیبی Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مصرف هشت هفته مکمل فرولیک اسید، منجر به افزایش معنی دار میزان سوپراکسید دیسموتاز (Superoxide dismutase یا SOD) شد (01/0 ≥ P). سطوح کاتالاز (Catalase یا CAT) پس از هشت هفته تمرین هوازی + مصرف مکمل فرولیک اسید و همچنین، مصرف مکمل فرولیک اسید به تنهایی، افزایش معنی داری داشت (01/0 ≥ P). تمرین هوازی + مکمل فرولیک اسید و مصرف فرولیک اسید نیز به تنهایی، باعث کاهش معنی دار مالون دی آلدیید (Malondialdehyde یا MDA) شد (01/0 ≥ P).

    نتیجه‎ گیری: 

    به نظر می رسد تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل فرولیک اسید نسبت به هر کدام به تنهایی، اثرات مطلوب تری بر بهبود سطوح SOD، CAT و MDA در وضعیت ابتلا به سرطان سینه دارد. بنابراین، استفاده از فرولیک اسید همراه با تمرین هوازی در شرایط سرطان سینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین، مکمل فرولیک اسید، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، مالون دی آلدئید، سرطان سینه
  • مرضیه استادی، لیلا قسیسین* صفحات 134-144
    مقدمه

     ویروس هرپس سیمپلکس انسفالیت (Herpes simplex encephalitis یا HSE)، شدیدترین و ناتوان کننده ترین بیماری التهابی سیستم عصبی مرکزی و آنومی یکی از شایع ترین اختلالات زبانی در این بیماران است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو روش درمان نامیدن شامل تحلیل ویژگی های معنایی (Semantic feature analysis یا SFA) و تحلیل مولفه های واجی (Phonological components analysis یا PCA) در دو بیمار مبتلا به ویروس HSE با درجات مختلف مشکلات نامیدن، در جهت یافتن بهینه ترین درمان انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع معکوس ABACA تک آزمودنی بود. دو بیمار مبتلا به HSE در بیمارستان کاشانی اصفهان تحت گفتاردرمانی قرار گرفتند. پس از تعیین خط پایه، بیمار اول ابتدا با روش PCA و سپس SFA و بیمار دوم با ترتیب بر عکس درمان شدند. توانایی نامیدن بیماران در دو مرحله خط پایه، دو مرحله درمان و مرحله پیگیری ارزیابی گردید. برای تجزیه و تحلیل هر پنج مرحله، از تحلیل ویژگی های دیداری درون و بین موقعیتی شامل تغییر نسبی، تغییر مطلق، میانه، تغییرات میانگین، محفظه ثبات و روند استفاده شد. اندازه اثر درصد داده های غیر هم پوشان (Percentage of nonoverlapping data یا PND) و درصد داده های هم پوشان (Percentage of overlapping data یا PND)  در کلمات آموزش دیده نیز محاسبه گردید.

    یافته ها

     تجزیه و تحلیل درون موقعیتی بیمار اول نشان داد که 100 درصد داده ها در محفظه ثبات قرار داشت؛ در حالی که در بیمار دوم، همه داده ها به جزء فاز B، در محفظه ثبات قرار داشت. تمام جزییات در مورد تجزیه و تحلیل درون موقعیتی هر دو بیمار با توجه به ترتیب درمان روندهای متفاوتی را نشان داد. تغییر بین موقعیتی بیمار اول، PND کل مراحل 100 درصد و بیمار دوم کمتر از 70 درصد را نشان داد. در هر دو بیمار، بهبود ناشی از SFA بیشتر از PCA بود. علاوه بر این، حفظ اثر درمان پس از SFA بیشتر از PCA گزارش شد. ترتیب درمان به شکل ارایه PCA و سپس SFA از نظر آماری موثرتر بود.

    نتیجه‎ گیری:

     SFA و PCA به طور بالقوه می توانند توانایی نامیدن بیماران مبتلا به HSE دارای اختلال نامیدن را بهبود بخشند. هر دو درمان تاثیر قابل توجهی در افزایش نمرات نامیدن دارند. در ترتیب ارایه برنامه درمانی به شکل SFA و سپس PCA، حفظ کمتری در نمرات نامیدن مشاهده شد. از سوی دیگر، ارایه درمان به شکل معکوس (PCA و سپس SFA)، ارتقای بسیار خوبی در امتیازات نامیدن نشان داد و همچنین، اثر درمان بیشتر حفظ گردید.

    کلیدواژگان: انسفالیت، هرپس سیمپلکس، تحلیل ویژگی های معنایی، تجزیه و تحلیل مولفه های واجی، اختلال نامیدن
  • امیر لطافت کار *، حمیدرضا ناصرپور صفحات 145-152
    مقدمه

    مفصل زانو یکی از شایع‌ترین نقاط بروز آسیب در میان کاراته‌کاران است. هدف از انجام پژوهش حاضر، شیوع و بررسی انواع مکانیزم آسیب زانوی کاراته‌کاران حرفه‌ای ایران بود.

    مواد و روش‌ها

     390 کاراته‌کای سبک کومیته شرکت‌کننده در انتخابی تیم ملی در این مطالعه مشارکت نمودند. اطلاعات پیشینه ورزشی، اطلاعات مرتبط با نیم‌رخ آسیب زانو و نحوه تاثیرگذاری این آسیب‌ها بر قابلیت و محدودیت اجرای فعالیت‌‌های روزانه و ورزشی آزمودنی‌ها با استفاده از پرسش‌نامه Knee Outcome Survey (KOS) ثبت گردید. از آمار توصیفی (فواصل اطمینان 95 درصد و انحراف معیار) برای توصیف داده‌ها و از ضریب همبستگی Pearson برای تعیین ارتباط بین خرده مقیاس‌های توانایی‌ها و محدودیت‌های فرد در فعالیت‌های روزمره و ورزشی و سطح خوداظهاری آن استفاده شد.

    یافته‌ها

     73 درصد کاراته‌کاران تجربه آسیب زانو داشتند که اغلب حین تمرینات آماده‌سازی رخ داده بود. آسیب‌های غضروفی و مینیسک (5/12 درصد) و رباط صلیبی قدامی (Anterior cruciate ligament یا ACL) (5/9 درصد) بیشترین میزان شیوع را به خود اختصاص داد که مکانیزم اغلب در آن‌ها، ضربه زدن با پا به حریف، چرخش ناگهانی و فرود از پرش بود. ضریب همبستگی خرده مقیاس توانایی ورزشکار در فعالیت‌‌های روزمره و ورزشی با نمرات خوداظهاری نیز به ترتیب 761/0 = r (001/0 > P) و 782/0 = r (001/0 > P) به دست آمد. همچنین، مقیاس کیفیت زندگی مرتبط با زانو در کاراته‌کاران در محدوده فاصله اطمینان 95 درصد = 0/43-8/21 قرار داشت.

    نتیجه گیری

     تحقیق حاضر یافته‌های جدیدی را مورد نیم‌رخ آسیب‌دیدگی زانوی کاراته‌کاران به ادبیات پژوهش اضافه کرد. بنابراین، خروجی‌های آن می‌تواند به عنوان ورودی مطالعات آینده و عامل تاثیرگذاری جهت پیشگیری از بروز آسیب در میان کاراته‌کاران بررسی شود.

    کلیدواژگان: زانو، پرسش نامه Knee Outcome Survey، کاراته، کیفیت زندگی
  • پویان جعفریان، علیرضا طاهری*، سعید فرقانی صفحات 153-159

    مقدمه :

    در افراد مبتلا به صافی پا، کفی طبی نقش مهمی در اصلاح راستای بیومکانیکی پا دارد. نوع طراحی و ساخت کفی می تواند در تاثیرگذاری روی پا موثر باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر دو نوع کفی نیمه سفارشی و کفی سفارشی ساخته شده مبتنی بر تکنولوژی اسکن سه بعدی، بر توزیع سطح و فشار در نواحی مختلف کف پا بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه شبه تجربی بر روی 16 کودک مبتلا به اختلال صافی کف پا در مرکز تحقیقات اسکلتی- عضلانی انجام شد. شرکت کنندگان به روش غیر احتمالی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مساوی «مداخله کفی نیمه سفارشی و کفی ساخته شده مبتنی بر اسکن پا» قرار گرفتند. مساحت نواحی درگیر فشار در کف پا، اندازه فشار کف پا و موقعیت مکانی آن قبل از مداخله، بلافاصله و شش هفته پس از استفاده مداوم کفی ها اندازه گیری گردید. به منظور بررسی توزیع داده ها، از آزمون Shapiro-Wilk و جهت تجزیه و تحلیل نیز از آزمون Two-way ANOVA استفاده شد.

    یافته ها

    هر دو نوع کفی، حداکثر فشار در کل کف پا پس از شش هفته را نشان دادند (040/0 = P) و حداکثر فشار در وسط کف پا برای هر دو نوع کفی افزایش معنی داری داشت؛ در صورتی که کاهش معنی داری در ناحیه جلوی کف پا مشاهده شد (070/0 = P). همچنین، استفاده از کفی سفارشی در مقایسه با کفی نیمه سفارشی، منجر به اختلاف معنی داری در میانگین حداکثر فشار وارد آمده به جلوی کف پا نگردید (630/0 = P).

    نتیجه گیری

    اگرچه هر دو کفی سفارشی ساز با استفاده از دستگاه Computer-aided design-Computer-aided manufacturing (CAD-CAM) و کفی نیمه سفارشی از لحاظ تاثیرات بیومکانیکی مانند فشار بر کف پا در کودکان مبتلا به صافی کف پا موثر بود، اما کفی سفارشی تاثیر بیشتری داشت. از آن جا که انتخاب یک روش پیشرفته، واحد و ثابت جهت طراحی و ساخت کفی طبی برای کودکان دارای صافی کف پا امری ضروری است، پیشنهاد می شود این تحقیق با کمک اسکنرها یا نرم افزارهای طراحی متفاوت و مرتبط دیگر نیز انجام گیرد.

    کلیدواژگان: کفی طبی، صافی پای منعطف، فشار کف پا، اسکن
  • معصومه امیرخانی، مرضیه استادی *، امیر زال پور صفحات 160-164
    مقدمه

     سارکوییدوز نوعی اختلال گرانولوماتوز چند سیستمی با منشا نامعلوم می باشد که شیوع آن در کودکان نادر و فراوانی آن ناشناخته است. در این زمینه، شواهدی مبنی بر درگیری سیستم عصبی مرکزی در بیماران مبتلا به سارکوییدوز وجود دارد. در مطالعات پیشین، از تاثیر توان بخشی و به ویژه گفتار درمانی در این بیماران گزارش نشده است. پژوهش حاضر ویژگی های گفتار و زبان یک کودک مبتلا به نوروسارکوییدوز را در سه زمان قبل، حین و بعد از گفتاردرمانی بر اساس ارزیابی غیر رسمی گفتار و زبان گزارش کرد.

    گزارش مورد: 

    مورد مطالعه، یک پسر چهار ساله مبتلا به نوروسارکوییدوز بود که مهارت های درک زبان و بیان او در مقایسه با همسالان عادی خود تاخیر و ضعف نشان می داد. در طی گفتار درمانی، مهارت های درکی و بیانی کودک بهبودی را نشان داد که شاید بیان کننده اثربخشی گفتاردرمانی در آن دوره بود. پیشرفت در توانایی های زبانی کودک تنها در طول گفتاردرمانی مشاهده شد؛ به طوری که پس از آن، درک و بیان، وضوح گفتار و برون ده کلامی وی به صورت چشمگیری کاهش یافت. پس از گفتاردرمانی، نه تنها بهبود زبان کودک حفظ نشد، بلکه این کاهش با اوج بیماری کودک همراه گردید.

    نتیجه گیری

     به تحقیقات بیشتری جهت تعیین زمان ارایه گفتاردرمانی و همچنین، دز آن در مراحل مختلف پیشرفت بیماری کودکان مبتلا به نوروسارکوییدوز نیاز است.

    کلیدواژگان: نوروسارکوییدوز، گفتاردرمانی، پیشرفت زبان، کودک، گزارش مورد
  • سعیده سادات مرتضوی، زهرا مرتضوی، حامد جهان، حسن احمدی نیا، امیر سید احمدی، نسرین گوهری* صفحات 165-172
    مقدمه

    خواب از جمله حیاتی ترین نیازها و عامل تاثیرگذاری بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان است. عادات خواب قبل از نوجوانی شکل می گیرد و در طول عمر حفظ می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی عادات خواب در دانش آموزان با نیازهای ویژه در مقطع ابتدایی شهر همدان از دیدگاه والدین انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 102 دانش آموز 7 تا 13 ساله با نیازهای ویژه شهر همدان طی سال تحصیلی 1400-1399، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس شرکت نمودند. اطلاعات به کمک پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه عادات خواب کودکان (Children's Sleep Habits Questionnaire یا CSHQ) به روش خودگزارش دهی (توسط مادر) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های t، Mann-Whitney U و Kruskal-Wallis در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح اطمینان در تمام آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره عادات خواب در دانش آموزان دختر، 24/17 ± 87/76 و در دانش آموزان پسر، 99/17 ± 90/73 به دست آمد. مدت خواب در دختران، 40/1 ± 42/9 ساعت و در پسران، 22/1 ± 53/9 ساعت بود. اختلال در عادات خواب دانش آموزان فلج مغزی بیشتر از سایر گروه ها گزارش شد.

    نتیجه‎ گیری:

     اختلال در عادات خواب در دانش آموزان فلج مغزی، اوتیسم، حسی- حرکتی، سندرم داون، کم شنوا و کم بینا شیوع دارد.

    کلیدواژگان: عادات خواب، دانش آموزان با نیازهای ویژه، خواب
  • سنا سلطانی، عباس بهرام، فرهاد قدیری *، علیرضا فارسی صفحات 173-183
    مقدمه

     به نظر می رسد الگوی راه رفتن کودکان دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی (Attention deficit-hyperactivity disorder یا ADHD) ناکامل و به طور عمده مبتنی بر راه رفتن در زمان کوتاه و بدون مشارکت حواس مختلف است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کودکان مبتلا به ADHD در مقایسه با کودکان دارای رشد عادی (Typical development یا TD) در الگوی تکلیف دوگانه راه رفتن و محرک بینایی- دهلیزی (Visual-vestibular stimulus) مداوم انجام شد.

    مواد و روش ها

     21 کودک دارای ADHD و 12 کودک TD (10-7 ساله) وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان در سه آزمون سه دقیقه ای در شرایط تکلیف مجرد راه رفتن (بدون هیچ دستورالعمل بینایی) و تکلیف دوگانه (دنبال کردن محرک بینایی- دهلیزی ساکاد و پیگیری آرام) روی تردمیل با سرعت خودترجیحی راه رفتند. طول استراید، زاویه گلوبال پای غالب، پهنای راه رفتن و تغییرپذیری آن ها با استفاده از تحلیل واریانس عاملی در سطح معنی داری 05/0 = α مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

     تعامل گروه در محرک بر طول استراید (860/0 = P) و تغییرپذیری زاویه گلوبال پای غالب (720/0 = P) معنی دار نبود، اما تغییرپذیری طول استراید [تغییرپذیری کمتر (001/0 = P) برای کودکان TD در همه شرایط] و زاویه گلوبال (001/0 = P) معنی دار گزارش شد. در شرایط بدون دستورالعمل و پیگیری آرام، کودکان دارای ADHD چرخش معنی دار مچ پا (001/0 = P) را نسبت به کودکان TD نشان دادند. پهنای راه رفتن (001/0 = P) و تغییرپذیری آن (003/0 = P) تحت تاثیر معنی دار تعامل قرار گرفت و کودکان TD پهنای راه رفتن بیشتر و تغییرپذیری کمتری داشتند (001/0 = P).

    نتیجه ‎گیری: 

    دستورالعمل های مختلف بینایی- دهلیزی می تواند به اشکال مختلف بر الگوی راه رفتن کودکان دارای ADHD تاثیر بگذارد. این نتایج را می توان پایه ای برای یکپارچگی مدل های تکلیف دوگانه و هم افزایی و راهنمایی برای مربیان کودکان دارای ADHD دانست.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، الگوی راه رفتن، ساکاد، پیگیری آرام، رفلکس دهلیزی- چشمی
  • نسرین گوهری *، عبدالرضا شیبانی زاده، محمدرضا کیهانی صفحات 184-190

    مقدمه :

    وزوز یا تینیتوس (Tinnitus) به عنوان یک پدیده ذهنی- شنوایی مطرح می شود که در آن فرد احساس شنیدن صدایی را می کند که منبع خارجی ندارد. حدود 10 تا 15 درصد از جمعیت بزرگسال، وزوز خود به خودی طولانی مدت را گزارش می کنند. مشکلات در درمان و وجود فرضیات زیاد در مورد وزوز و منشا آن، روش های مختلفی از درمان را نشان می دهد. از درمان های ذکر شده می توان به استفاده از تحریک صوتی و درمان های ورای صوتی اشاره نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تاثیرات تحریکات صوتی با تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی بر مهار وزوز بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مداخله ای، 21 بیمار مبتلا به وزوز ممتد که علت قابل درمانی برای وزوز آن ها به دست نیامده بود و مبتلا به افت شنوایی انتقالی و ضایعات ورای حلزونی نبودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ارزیابی های ادیولوژیک شامل ادیومتری، تمپانومتری، آزمون رفلکس عضله رکابی، آزمون زوال رفلکس عضله رکابی، پاسخ های شنوایی ساقه مغز، شاخصه های سایکواکوستیک وزوز متشکل از زیر و بمی، بلندی وزوز، پوشش پذیری، مقایسه میزان بلندی وزوز و مدت زمان وقفه باقی مانده (Residual inhibition یا RI) قبل و بعد از ارایه تحریک صوتی و تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین بلندی وزوز بر حسب دسی بل سطح احساس (dB Sensation level یا dBSL)، بعد از ارایه تحریک صوتی و تحریک انتقالی استخوانی ورای صوتی و تحریک صوتی، کاهش معنی داری را نشان نداد (080/0 = P). مقایسه میانگین بلندی وزوز بر حسب معیار قیاسی- دیداری بعد از ارایه تحریک انتقالی استخوانی ورای صوتی و تحریک صوتی، کاهش معنی داری نداشت (200/0 = P). افزایش معنی داری در میزان مدت زمان RI پس از ارایه تحریک ورای صوتی در مقابل تحریک صوتی مشاهده شد (001/0 = P). همچنین، قابلیت پوشش پذیری وزوز و نوع RI با استفاده از هر دو نوع تحریک، مستقل از نوع تحریک گزارش گردید (ضریب توافقی Kappa = 69/0).

    نتیجه گیری

    تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی در مهار وزوز نقش دارد که شاید به علت تاثیر آن بر بخش قاعده حلزون (که بیشترین احتمال ممکن وزوز در این بخش است)، منجر به میزان وقفه طولانی تری نسبت به تحریک صوتی می شود.

    کلیدواژگان: وزوز، تحریک انتقال استخوانی ورای صوتی، تحریک صوتی
  • خسرو جلالی دهکردی *، نوید عابدپور صفحات 191-195

    گفته می شود تمرینات ورزشی می تواند در پیشگیری و کنترل پیشرفت سرطان سینه موثر باشد و با مهار رشد و متاستاز سرطان، می تواند به کنترل و تعویق عوارض جانبی ناشی از سرطان و درمان آن، افزایش سطح تحمل و پایبندی فرد نسبت به درمان و بهبود کیفیت زندگی وی کمک کند. به دلیل محدودیت های اخلاقی در مطالعات پایه روی نمونه های انسانی، مدل های حیوانی ابزار مناسبی به منظور شناسایی مکانیسم تاثیر انوع بیماری در بدن و نحوه تاثیر درمان های پیشنهادی می باشند. بر اساس این تحقیقات، تمرینات هوازی متوسط پیوسته (Medium Intensity Continuous Training یا MICT) و تمرینات متناوب با شدت بالا (High intensity interval training یا HIIT) هر کدام از طریق مکانیسم های متفاوتی، می توانند به پیشگیری، تسریع فرایند درمان و کاهش و به تعویق انداختن عوارض تحمیل شده به وسیله بیماری یا روش های درمانی، پزشکی و دارویی آن کمک کنند. با این وجود، هنوز لازم است مکانیسم های مولکولی تاثیر این پروتکل های ورزشی با جزییات بیشتر بررسی گردد. در نهایت، شواهدی مبنی بر این که شدت، مدت و تناوب ورزش از عوامل مهم تعیین کننده نتایج تومور می باشند، وجود دارد و بر همین اساس، انجام پژوهش های پیش بالینی و بالینی بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات متناوب با شدت بالا، تمرینات هوازی متوسط پیوسته، سرطان پستان
|
  • Boshra Bahrami, Fatemeh Fekar-Gharamaleki * Pages 1-8
    Introduction

    One of the important areas of language is pragmatics, which describes the correct use of language for social interaction. Since tests are tools for quantitation of speech and language abilities, they are needed in order to assess, screen, describe, diagnose, and treat various aspects of language. The aim of this study was to review the existing tests in the area of language pragmatics and collect data about their subtests, scoring, administration, age range, and finally their application in clinical and research contexts in children.

    Materials and Methods

    In order to review the common tests of language pragmatics, an electronic search through Web of Science, PubMed, Scopus, Medline, Google Scholar, and Ovid databases was done between the years 2000 to 2020. The keywords were “Pragmatics”, “Language”, “Means”, “Tests”, “Tools”, “Diagnosis”, “Measurement”, and “Evaluation”. The inclusion criteria were access to the full text of the article, and the article language (either English or Persian).

    Results

    In this study, 18 tests and a checklist were reterived from 25 studies for further study. Among them, only four tests and one checklist were for sole assessment of pragmatics and 14 other tests were for assesing all aspects of language.

    Conclusion

    Some tests have recently been used more commonly due to the specialization of their subtests. Reviewing language pragmatics tests shows that the Test of Pragmatic Language-Second Edition (TOPL-2) was the most acceptable test due to the assessment of comprehension-expression areas, standardization for healthy children or children with disorders, translation into several languages, and high psychometric characteristics; however, the use of multiple tests is recommended for a comprehensive and integrated assessment.

    Keywords: Test, Interaction, Pragmatics, Children, Psychometric properties
  • Ahmadreza Varmzyar, Behnam Makvandi *, Nasser Seraj-Khorrami, Fardin Moradi-Manesh, Negin Moradi Pages 9-17
    Introduction

     Depression as an emotional factor is one of the mental disorders that should be seriously considered. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) on the social anxiety, rumination, and psychological well-being of people with depression.

    Materials and Methods

     The present study was a randomized clinical trial with a control group. The target population was people with depression who referred to the integrated health centers in Abadan, Iran. 30 people with depression who were willing to participate in the study were purposefully selected according to the study inclusion criteria and were randomly assigned to the experimental and control groups (each group consisted of 15 people). The volunteers were requested to fill the research questionnaires in the pre-test stage. Then, the experimental group participated in 9 sessions of CBT and the control group was saved on the treatment waiting list. After the last treatment session for the experimental group, both groups filled the questionnaires again in the post-test and follow-up stages. Data were collected using Persian version of Beck Depression Inventory (BDI), Social Anxiety Questionnaire, Rumination Questionnaire, and Psychological Well-being Scale. Data analysis was performed using one-variable analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test at the significance level of 0.05.

    Results

     Group CBT had a significant effect on social anxiety (P ≤ 0.001), rumination (P ≤ 0.001), and quality of life (QOL) (P ≤ 0.001) of people with depression.

    Conclusion

     Group CBT is effective on social anxiety, rumination, and psychological well-being of people with depression and this approach can be recommended to improve the psychological problems of people with depression.

    Keywords: Social anxietyb Depression, Psychological well-being, Cognitive-Behavioral Therapy, Rumination
  • Hamed Fadaei, Ali Abbasi *, Sheida Shourabadi, Mostafa Sajedinia Pages 18-27
    Introduction

    Optimizing strategies to reduce the negative effects of lifts on low back pain (LBP) have attracted the attention of researchers. One of the practical strategies to deal with the effects of loads on the spine is lumbar belts. The aim of this study was to investigate the effect of lumbar belts on the coordination variability of spine and pelvis during repetitive lifts in male athletes with non-specific chronic LBP.

    Materials and Methods

    Twelve male athletes with chronic LBP participated in the study voluntarily. Participants with and without belts lifted the box for one minute at a frequency of 10 times per minute, and cinematic information based on the three-segment model of spine was recorded using a motion capture system equipped with 10 cameras. Coordination and coordination changes for these segments were calculated using a modified vector coding (VC) method. To compare the collected data, if normal, paired t-test was used in SPSS software and in variability data, statistical parametric mapping (SPM) method was used in MATLAB software with the significance level of P ≤ 0.05.

    Results

    A significant difference was observed for the coordination of the pelvic segment to the lower back segment [concentric phase (P ≤ 0.035), eccentric phase (P ≤ 0.043)]. On the other hand, no significant difference was reported between using and not using belts for the coordination of the lumbar segment to the lower trunk segment (P = 0.545), lower trunk segment to the upper trunk segment (P = 0.440), and the variability of all calculated couples

    Conclusion

    According to the findings, using the belt may optimize the transfer of motion from the distal segment to the proximal segment, which can reduce the pressure on the waist and prevent injury and pain in the lumbar region. Therefore, it is recommended that athletes with LBP use a belt when lifting heavy loads in order to transfer movement from the distal to the proximal segment correctly.

    Keywords: Chronic non-specific low back pain, Lift, Coordination variability, Belt, Spine
  • Bahram Sheikhi, Amir Letafatkar, Malihe Hadadnezhad Pages 28-36
    Introduction

    Injury prevention training using a global systems approach has been suggested to reduce biomechanical risk factors for anterior cruciate ligament (ACL) injuries during landing. This study aimed to compare a traditional injury prevention program to injury prevention training using a global systems approach on trunk and lower extremity kinematics and kinetics during a single-leg cross drop task in athletes at risk of ACL injury.

    Materials and Methods

    Thirty-nine male and female athletes (control = 19 and injury prevention training using a global systems approach = 20) participated in this study. Peak knee and hip flexion, peak knee abduction, lateral trunk flexion angles, peak knee abduction moment, and peak vertical ground reaction forces (GRF) were assessed for all participants during a single-leg cross drop task at baseline and six weeks following injury prevention training. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used to investigate the biomechanical data between-group differences.

    Results

    A significant group × time interaction effect was found for peak vertical GRF (P = 0.007), peak knee abduction moment (P < 0.001), knee abduction (P = 0.006), and lateral trunk flexion (P = 0.036), favoring the global systems approach group at six weeks. Significant main effects of time were found for the vertical GRF, knee abduction moment, hip flexion, knee flexion, knee abduction, and lateral trunk flexion (P < 0.001) after the training. No significant group × time interaction effects were found for hip flexion (P = 0.734) and knee flexion (P = 0.103).

    Conclusion

    Global systems approach improved the biomechanical risk factors for ACL injuries during single-leg cross drop landing compared to thigh-focused exercises.

    Keywords: Anterior cruciate ligament, Injury prevention training, Landing biomechanics, Ground reaction force, Single-leg cross drop
  • Farkhondeh Shahri *, Monireh Mahjoob Pages 37-43
    Introduction

     Binocular summation occurs in the presence of normal visual function of both eyes. Stereopsis is considered to be the finest function of binocular vision. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of binocular summation on contrast sensitivity and its relationship with stereopsis.

    Materials and Methods

     In this cross-sectional study, 60 students of Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran (17 men and 43 women) with a mean age of 21.20 ± 1.45 years were selected by convenience sampling method. Monocular and binocular contrast sensitivity were measured with the best corrected vision in photopic conditions using the Metrovision test for spatial frequencies of 0.75, 1.75, 3, 6, 13, and 20 cycles per degree. Stereopsis was also measured by TNO and Titmus tests. Statistical analysis was performed using the repeated measures analysis of variance (ANOVA) and multiple linear regression.

    Results

     The results of repeated measures ANOVA showed that binocular vision compared to monocular vision significantly increased contrast sensitivity (P < 0.001). But there was no significant difference between the contrast sensitivity of right and left eyes (P = 0.266). Pearson corralation test did not show a significant relationship between stereopsis measured by crossed and uncrossed methods in Titmus and TNO tests with binocular contrast sensitivity at all spatial frequencies (P = 0.114).

    Conclusion

     Binocular summation in presence of normal binocular function can improve visual functions such as the increased binocular contrast sensitivity compared to monocular contrast sensitivity which confirms the importance of treating binocular anomalies such as amblyopia.

    Keywords: Contrast Sensitivity, Binocular vision, Monocular vision, stereopsis, Regression Analysis
  • Hanieh Falahatipour, Amanollah Soltani *, Mitra Kamiabi, Hamdollah Manzari-Tavakoli Pages 44-52
    Introduction

    The ability to read and understand is one of the most vital skills in the modern world today. Due to the fact that many people have reading problems, the need for early and correct diagnosis and effective treatment is felt. The aim of the present study was to determine the effectiveness of convergence, adaptive ease, and saccade movements on reading ability in primary school students with dyslexia in Rafsanjan, Iran.

    Materials and Methods

    This study was a randomized clinical trial in which 45 subjects were selected from all second grade students with dyslexia in Rafsanjan in the academic year 2019-2020 by purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The intervention was performed in 15 sessions of 30 minutes. The control group, with the agreement of the child and the parents, did not receive any parallel treatment process during the study. In the experimental and control groups, the Analysis of Persian Reading Ability (APRA) test was used. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Results

    Convergence, adaptive ease, and saccade movements had a significant effect on improving reading ability in children with dyslexia (P < 0.010).

    Conclusion

    Convergence, adaptive ease, and saccade movements may effectively improve reading accuracy and comprehension ability in children with dyslexia.

    Keywords: Dyslexia, School children, Convergence effectiveness, Saccade movements, Adaptive ease
  • Zahra Koreili *, Ali Fatahi, MohammadAli Azarbaijany, Ali Sharifnezhad Pages 53-61
    Introduction

    The purpose of the present study was to compare the symmetry of the distribution of plantar pressure and the center of pressure excursion index (CPEI) in active female adolescents with and without foot pronation disorder.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 34 physically active female adolescents with and without foot pronation aging 14 to 17 years. The participants were included through convenient sampling. Dominant leg was determined using blindfolded fall test and Waterloo dominant leg questionnaire. Brody method and foot pressure measurement system were used to measure navicular bone position and plantar pressure distribution, respectively. Data distribution was determined by Shapiro-Wilk test and between-group comparison of parameters concerning plantar pressure distribution was conducted using independent t-test at the significance level of α ≥ 0.05.

    Results

    There was no significant difference in the symmetry of the distribution of plantar pressure and maximal plantar pressure between two groups (P > 0.05); however, among the symmetry indices of decuple maximal plantar pressure zones, the maximal pressure at first metatarsus (P = 0.04) and the medial heel (P = 0.05) was significantly different between groups.

    Conclusion

    It seems that the symmetry at first metatarsus and medial heel was less in female adolescents with foot pronation disorders compared to that of healthy group. In addition, these girls showed higher pressures at medial heel and first metatarsus probably because of wider contact between the medial region of their foot and the ground. However, the pattern of distribution of plantar pressure and CPEI was almost the same in both groups without significant difference.

    Keywords: Symmetry, Plantar pressure distribution, Center of pressure excursion index, foot pronation, Female adolescents, Physically active
  • Sayed Kavos Salehi *, Majid Kashef Pages 62-71
    Introduction

    This study was performed to compare the fundamental motor skills of children in Iran and selected countries.

    Materials and Methods

    In order to make a cross-cultural comparison regarding the motor development of children in the world, four studies from Iran, United States of America (USA), Portugal, and China were included, in which the test of gross motor development-second edition (TGMD-2) was used. After confirming the inclusion criteria and selecting the final studies, the average percentage of children in each region (country/state/island) who had mastered in fundamental motor skills was extracted, compared, and analyzed. Descriptive statistics, chi-square test, Cramer's V statistics, and ratio were used to analyze the data.

    Results

    There was a relationship between the physical education curriculum guidelines in each country and the number of children who were master in fundamental motor skills in that country. American children’s average level of mastery was more than Chinese (P = 0.009), Portuguese (P = 0.005), and Iranian (P = 0.001) children. Besides, no relationship was found between the most popular sport in each country and mastery of fundamental motor skills related to that sport in the studies (Z < 1.645).

    Conclusion

    Apparently, the mere existence of a popular sport in a country does not provide the basis for mastering the skills related to that sport; rather, present findings emphasized the need to appropriate, curriculum-based guidance and instructional components along with opportunities and incentives to develop and master basic motor skills.

    Keywords: Fundamental motor skills, Test of Gross Motor Development-2, Children, Motor development
  • Ali Hatami -Yadegari *, Ramin Baluchi, Farideh Babakhani Pages 72-80
    Introduction

    The lower limbs are a chain of columns and joints that tolerate the weight of the body. The aim of this study was to compare the electromyographic (EMG) activity of selected knee and pelvic muscles during pair/single-leg lunge and squat movements in individuals with and without genu varum.

    Materials and Methods

    36 male students without regular exercise (19-25 years) were divided into two groups: healthy (n = 18) and genu varum (n = 18). EMG device was used to measure the electrical activity of muscles. Statistical analyzes were performed at a significance level of 0.05.

    Results

    There was a significant difference between two groups in EMG activity value of the gluteus medius (GM) in three movements (pair-leg squat, lunge, and single-leg squat) and in the tensor fasciae latae (TFL) in single-leg squat movement, but between EMG activity in three movements in vastus medialis, vastus lateralis, and crural biceps, no significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    There is a significant difference between the EMG activity of GM in three movements (pair-leg squat, lunge, and single-leg squat) and in the TFL in one movement (single-leg squat) in the two groups, which shows the importance of mentioned muscles in the studied movements.

    Keywords: Muscle electromyography, Lunge, Squat, Genu varum
  • Najme Beigi, Rokhsareh Badami * Pages 81-87
    Introduction

     Childhood obesity is one of the major public health problems of the last century. This study aimed
    to investigate the validity and reliability of the Persian version of the Motivation to Exercise and Diet in Children (MED-C) questionnaire.

    Materials and Methods

     After receiving formal permission from the developer, the MED-C questionnaire was translated into Persian and back-translated into English. Following approval of back-translated version, this questionnaire along with the Physical Activity Questionnaire for Children (PAQ-C) was filled by 353 Persian-speaking students aged 7-11 years. The construct validity of the scale was measured using exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA). The convergent validity was determined by the average variance extracted (AVE). The internal consistency and reliability of the scale was then examined using Cronbach's alpha coefficient, and split-half reliability coefficient and composite reliability coefficient, respectively.

    Results

     With EFA, four main factors with an eigenvalue greater than one were extracted, which explained 76.51% of the total variance of the scale. CFA showed that all four factors of the questionnaire, including motivation and need for exercise, motivation and need for diet and nutrition, had a high correlation with the whole questionnaire, and these factor loadings were significant at the level of 0.001. The reliabilities obtained in the questionnaire were higher than 0.7 and acceptable. A significant correlation was found between physical activity and dimensions of MED-C (P = 0.01).

    Conclusion

     The Persian version of the MED-C questionnaire seems to be a valid and reliable tool for measuring the motivation for physical activity and diet in Iranian children.

    Keywords: Motivation, Physical activity, Diet
  • Hossein Dadgar *, Abdolhamid Daneshjoo, Mansour Sahebozamani, Omid Esmaeili, Mona Kharraji Pages 88-95
    Introduction

    Heading is a technique by which a player uses an unprotected head to intentionally hit the ball and direct it during match. There are growing concerns about the negative impact of repetitive hits to head in heading skill. The present study endeavored to compare the brain volume in soccer players, futsal players, and non-athletes. This study examined the role of heading in the Evans’ index as well.

    Materials and Methods

    Sample consisted of 83 healthy men (55 professional athletes: 30 soccer and 25 futsal players, and 28 non-athletes). Athletes were purposively selected by HeadCount-2w questionnaire from among active soccer and futsal players in the professional league of Hormozgan Province, Iran, and non-athlete samples were randomly selected from those referred to the magnetic resonance imaging (MRI) center of Persian Gulf Hospital in Bandar Abbas, Iran. Evans’ Index was employed to assess brain volume. Analysis of variance (ANOVA) was used to compare the means of the groups.

    Results

    Mean exposure in soccer and futsal players (match or exercise and the possibility of being in a heading position) was 343.40 ± 49.99 and 352.40 ± 44.84 sessions per year, respectively, and the mean number of headings per year in soccer players was 1632. The mean Evans’ index was 0.248 ± 0.021 in soccer players, 0.247 ± 0.020 in futsal players, and 0.251 ± 0.018 in non-athletes. All the samples had a normal Evans’ index. The results of ANOVA showed no significant difference between Evans’ index of soccer and futsal players and non-athletes (P = 0.76, F(2) = 0.272) and between Evans’ index in different playing positions (P = 0.47, F(2) = 0.772).

    Conclusion

    The Evans’ index in Iranian soccer and futsal players playing in Hormozgan League was probably not affected by subconcussive impact of heading. Nevertheless, it seems likely that the index may be affected by exercise and physical activity. Further researches are recommended.

    Keywords: Evans’ index, Brain volume, Soccer, Heading, Head
  • Sayed Kavos Salehi * Pages 96-97

    Fundamental motor skills are the base for more advanced movement patterns in daily life and specialized and skilled movements. Skills practiced later in life depend on the improvements that occur during the development of fundamental motor skills. In addition, the developing and achieving a high level of fundamental motor skills depends on a variety of experiential factors including but not limited to opportunities for practice, encouragement, and instruction in an environment suitable for learning. A recent research has shown that the most popular sport in any country does not determine the level of mastery of fundamental motor skills by the children in that country. Rather, the implementation of direct goals for the development of fundamental motor skills and the comprehensiveness of the physical education curriculum played a critical role leading to a higher percentage of children mastering basic skills. Therefore, the necessity of designing specialized programs by competent institutions such as the Ministry of Education is highly recommended to increase the possibility for the children becoming proficient in fundamental motor skills.

    Keywords: Development, Movement, Motor skills, Program
  • Parisa Mehri *, Fatemeh Bokaei, Sayed Mohsen Mirbod Pages 98-109
    Introduction

    Myofascial pain syndrome is one of the most common disorders of the musculoskeletal system with skeletal muscle origin. It is characterized by the presence of trigger points, which are very sensitive points in the muscle and are often found in the tight band of skeletal muscle; they are sensitive to stimulation (pressure or use of dry needles) and create a referral pain in an area far from that points. The prevalence of trigger points is higher in the postural muscles of the upper quarter, especially the trapezius muscle. The aim of this study was to compare the short-term effects of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) with dry needling on pain, disability, and pressure pain threshold in subjects with trigger points in upper trapezius muscle.

    Materials and Methods

    In this clinical trial, 45 patients with upper trapezius muscle trigger points were randomly divided into three groups: TENS and stretching exercise (group A), dry needling and stretching exercise (group B), and stretching exercise alone (group C, control). The joint program between the three groups was to perform trapezius muscle stretching exercises at home for two weeks. In addition to stretching exercise training, group A was treated with TENS for ten sessions during two weeks (5 days a week). Group B, besides stretching exercise training, was treated with three sessions of dry needling for two weeks. Group C was the control group and was trained only in stretching exercises. The outcomes were pain intensity, disability, and pressure pain threshold that were measured using Visual Analog Scale (VAS), Neck Disability Index (NDI), and digital algometer. Paired t-test was used to compare before and after treatment in each group and one-way analysis of variance (ANOVA) test was used to compare mean changes between the three groups.

    Results

    After treatment, significant improvement was seen in pain intensity and NDI in all three groups (P < 0.001), but there was no significant difference in pressure pain threshold in any of the three groups before and after the intervention (P > 0.05). Moreover, there was no significant difference between the three groups in mean changes of pain, pressure pain threshold, and NDI scores after the intervention compared to before the intervention (P > 0.05).

    Conclusion

    Although the use of TENS and dry needling along with stretching exercises in subjects with upper trapezius muscle trigger points helps to reduce pain and disability, but it has no additional effect and only stretching exercise in these patients helps to reduce pain and disability to the same extent.

    Keywords: Transcutaneous electrical nerve stimulation, Dry needling, Myofascial pain syndrome, upper trapezius muscle, Trigger point
  • Zahra Sadat Rezaeian Pages 110-112

    Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) assesses aspects of knee-related complications in young and middle-aged individuals suffering from various knee injuries. Salavati et al. cross-culturally adapted KOOS into Persian. However, the answer options for the fourth and fifth questions in the symptom section of the Persian version are ordered in reverse. Since there was not any scoring guide for Persian users that pointed out this issue, in spite of the fact that the correction is now accepted and cited by http://www.koos.nu, I decided to publish this commentary in Journal of Research in Rehabilitation Sciences as one of the highly cited bilingual journals in Iran. Considering this correction will definitely make the researches involving the Persian-speaking population more accurate and valid.

    Keywords: Knee injuries, Osteoarthritis, Knee Injury, Osteoarthritis Outcome Score
  • Nasrin Gohari *, Zahra Hosseini-Dastgerdi Pages 113-115

    Perception of concurrent sounds such as speech in the presence of noise is one of the auditory challenges in many disorders such as auditory processing disorders, hearing loss, learning disabilities, autism, etc. in children, adults, and the elderly. Objective examination of concurrent sound perception is possible using object-related negativity (ORN) electrophysiological assessments. This wave can be recorded in the range of N1 and P2 late latency responses (LLR). The stimuli used to obtain this wave are dichotic pitch, spatial differences, simulated echoes, asynchronous  at the onset, and mistuned harmonics. This wave can be detected in the frontocentral part of the brain, and since it has not yet been completely studied in various disorders, we recommend it in objective studies in future research as well as clinical and rehabilitation monitoring.

    Keywords: Object-related negativity, Concurrent sound separation, Streaming
  • Marziyeh Jafari, Rokhsareh Badami *, Zohreh Meshkati Pages 116-125
    Introduction

    Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is an important research topic and a common disorder among children in schools, accompanied by the symptoms of aggression, hyperactivity, anxiety, and attention deficit. Considering the side-effects of medications used to treat this disorder, this study endeavored to investigate the effect of perceptual-motor parent-child exercises on executive functions in children with ADHD.

    Materials and Methods

    Participants were 36 children with ADHD with age range of 7-10 years with their mothers, randomly divided into two 18-person groups of mother-and-child-together exercises and mother-child-separately exercises. Regarding the above-mentioned groups, the participants practiced perceptual-motor exercises for 8 weeks, three 45-minute sessions per week. Before and after the intervention, data were collected by the Stroop Word Test (computerized version). Data analysis was done through the covariance test at significance level of 0.05.

    Results

    Higher mean post-test scores in both groups showed that perceptual-motor exercises were effective on executive functions. However, the number of congruent errors (P = 0.006), incongruent errors, congruent correct responses, incongruent correct responses (P = 0.001), congruent reaction time (P = 0.028), incongruent reaction time (P = 0.007), and interference scores were significantly different between the two groups. The mother-and-child-together exercise group performed better than the mother-child-separately exercise group.

    Conclusion

    Findings reveal that perceptual-motor exercises can improve executive functions of children with ADHD, and mother-and-child-together exercises can be an appropriate method for improving executive functions of children with ADHD.

    Keywords: Attention-deficit, hyperactivity disorder, Child-parent exercise, Executive functions, Simultaneous exercise
  • Maryam Pira, Khosro Jalali-Dehkordi *, Farzaneh Taghian, Rozita Nasiri Pages 126-133
    Introduction

    Ferulic acid is a phenolic compound found in various cereals and studies show that this compound has antioxidant, anti-apoptotic, and differentiating effects on nerve cells. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of aerobic exercise and ferulic acid consumption on the oxidative stress indices of the experimental model of breast cancer in mice.

    Materials and Methods

    In this experimental experiment, 30 female Balb/C mice weighing 220-250 g with breast cancer were divided into 1) control+, 2) control-, 3) ferulic acid supplementation, 4) exercise, and 5) exercise + ferulic acid supplements. By induction of breast cancer 14 days after injection of 1 × 106 T14 cells subcutaneously in the groin of four-week-old female Balb/C mice, a sample model of breast cancer in mice was obtained. For eight weeks, groups 3 and 4 daily consumed a dose of 200 microliters by gavage, and groups 4 and 5 performed aerobic exercise five days a week. One-way analysis of variance (ANOVA) with Tukey post-hoc test was used to analyze the findings at significance level of 0.05.

    Results

    Eight weeks of ferulic acid supplementation significantly increased the amount of superoxide dismutase (SOD) (P ≤ 0.01). Catalase (CAT) levels increased significantly after eight weeks of aerobic exercise with ferulic acid supplementation and ferulic acid supplementation alone (P ≤ 0.01). Moreover, aerobic exercise with ferulic acid supplementation and ferulic acid consumption alone significantly reduced malondialdehyde (MDA) (P ≤ 0.01).

    Conclusion

    It seems that aerobic exercise with ferulic acid supplementation has more favorable effects on improving SOD, CAT, and MDA levels in breast cancer than any other alone. Therefore, the use of ferulic acid with aerobic exercise is recommended in cases of breast cancer.

    Keywords: Exercise, Ferulic acid supplement, Superoxide Dismutase, Catalase, Malondialdehyde, Breast Cancer
  • Marziyeh Ostadi, Leila Ghasisin * Pages 134-144
    Introduction

    Herpes simplex encephalitis (HSE) virus is the most severe and debilitating inflammatory disease in the central nervous system (CNS). Anomia is one of the most common language disorders in patients with HSE. No study has been done on naming treatment in patients with HSE. This study aims to compare the effect of the semantic feature analysis (SFA) and phonological components analysis (PCA), as naming treatments, in two patients with HSE virus, who had different degrees of naming problems, to find the most optimal anomia treatment.

    Materials and Methods

    The design of the current study was ABACA reversal single-subject. Two patients with HSE underwent speech therapy at Kashani Hospital. After determining the baseline, to treat the naming problem, the first patient was first treated with PCA and then SFA, and the second patient was first treated with SFA and then PCA. The naming ability of the patients was collected in two baseline phases, two treatment phases, and finally follow-up phase. To analyze all the five-phase, within- and between-condition visual analyses were implied for (a) relative, (b) absolute, (c) median, (d) mean level change, stability envelope, and trend. Besides, the effect size involving non-overlapping data (PND) and percentage of overlapping data (POD) were calculated in trained words.

    Results

    The within-condition analysis of patient one showed 100% of the data of each phase, while for patient two, all data except the B phase were in the stability envelope. All details about the within-condition analysis of both patients showed different trends according to the order of treatments. Between-condition analysis of patient one exhibited the total PND of all phases 100% was contrary to the patient two was less than 70%. In both patients, the improvement caused by SFA was greater than PCA. Additionally, the maintenance after SFA was more than PCA. The order of treatment presentation as providing PCA then SFA were statistically more effective.

    Conclusion

    SFA and PCA could potentially improve the naming ability in HSE patients with anomia. Both mentioned treatments have significant effects on the increase of naming scores. As the treatment program presented SFA then PCA, respectively, we saw less maintenance in naming scores. On the other hand, providing the reverse sequence, PCA then SFA, exhibited an excellent improvement in naming scores and also more maintenance happened.

    Keywords: Encephalitis, herpes simplex, Semantic features analysis, Phonological component analysis, Anomia
  • Amir Letafatkar *, Hamidreza Naserpour Pages 145-152
    Introduction

    The knee joint is one of the most frequent points of injuries among karatekas. This study aimed to investigate the prevalence and mechanisms of knee injuries in Iranian professional karatekas.

    Materials and Methods

    390 kumite-style karatekas who participated in the national team were nominated as subjects in the current study. The sports background information, knee injury profile, and how these injuries affect the subjects' ability and limitation in daily and sports activities were recorded using the Knee Outcome Survey (KOS) questionnaire. Descriptive statistics [95% confidence interval (CI) and standard deviation (SD)] were used to describe the data. In addition, the Pearson correlation test was used to determine the relationship between subscales related to the abilities and limitations in daily and sports activities and their self-reported scores.

    Results

    73% of karatekas experienced knee injury, which often occurred during training exercises. The cartilage and meniscus injuries (12.5%) and anterior cruciate ligament (ACL) injuries (9.5%) had the highest prevalence, and the predominant mechanism was hitting the opponent with the foot, abrupt rotation, and landing. The correlation coefficient of the subscale of athlete's ability in daily and sports activities with self-reported scores was r = 0.761 (P < 0.001) and r = 0.782 (P < 0.001), respectively. The knee-related quality of life scale in karatekas was also in the range of 95% CI: 21.8-43.0.

    Conclusion

    The present study adds new findings about the knee injury profile of karatekas to the research literature. Therefore, its output can be considered as the input of future studies as a practical factor to prevent injury among karatekas.

    Keywords: Knee, Knee outcome survey questionnaire, Karate, Quality of life
  • Poyan Jafarian, Alireza Taheri *, Saeed Forghany Pages 153-159
    Introduction

    Medical insoles play an important role in correcting the biomechanical characteristics of the foot in people with flat foot. The design and construction of the insole determines how it affects the foot. The aim of this study was to compare the effect of two types of semi-custom insole and custom molded insole made based on three-dimensional scanning technology on the distribution of surface and pressure in different areas of the sole of the foot.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 16 children with plantar fasciitis at the Musculoskeletal Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. Participants were selected by simple non-probability method and randomly divided into two equal groups for intervention with semi-custom insoles and insoles made based on foot scans. The area of the parts involved in foot sole pressure and the size of the foot sole pressure and its location were measured before the intervention, immediately, and 6 weeks after continuous use of the insoles. Shapiro-Wilk test was used to examine the data distribution and two-way analysis of variance (ANOVA) was used for data analysis.

    Results

    Both types of insoles showed the maximum pressure in the whole sole of the foot after 6 weeks (P = 0.04) and the maximum pressure in the middle of the sole of the foot increased significantly for both types of insoles, while a significant decrease was observed in the front sole of the foot (P = 0.07). The results also showed that the use of custom insoles in comparison with semi-custom insoles did not lead to a significant difference in the average of the maximum pressure applied to the front of the foot sole (P = 0.63).

    Conclusion

    Although both custom insoles using Computer-aided design-Computer-aided manufacturing (CAD-CAM) and semi-custom insoles were effective in biomechanical effects such as pressure on the soles of the feet in children with flat feet, the custom insole was more effective. Since it is necessary to choose an advanced, uniform, and fixed method for designing and manufacturing medical insoles for children with flat feet, it is recommended that this study be performed with the help of scanners or other different and related design software.

  • Masoomeh Amirkhani, Marziyeh Ostadi *, Amir Zalpour Pages 160-164
    Introduction

     Sarcoidosis is a multisystem granulomatous disorder with an unidentified origin. The prevalence of sarcoidosis in children is rare and also its frequency is unknown. There is some evidence of central nervous system (CNS) involvement in patients with sarcoidosis. The effect of rehabilitation, especially speech therapy, in these patients has not been reported before. This study reported the speech and language characteristics of a child with neurosarcoidosis before, during, and after speech therapy by formal and informal speech and language assessments.

    Case Report: 

    The case was a 4-year-old boy with neurosarcoidosis. The language comprehension and expression skills of the child were delayed and weak in comparison to their normal peers. During speech therapy, the child's language comprehension and expression skills were improving, which might indicate the effectiveness of speech therapy. The improvements in the child's language abilities were seen only during speech therapy, while after speech therapy, his language skills, speech intelligibility, and verbal output showed deterioration to some extent. Unfortunately, not only the improvement of the child's language was not maintained after the speech therapy, but also this decline was associated with the peak of the child's disease.

    Conclusion

     To conclude, more studies are needed about the time of providing speech therapy and its dose in children with neurosarcoidosis at different phases of disease progression.

    Keywords: Neurosarcoidosis, Speech therapy, Language development, Pediatric, Case report
  • Saideh Sadat Mortazavi, Zahra Mortazavi, Hamed Jahan, Hassan Ahmadinia, Amir Seyedahmadi, Nasrin Gohari * Pages 165-172
    Introduction

    Sleep is one of the most vital needs and a factor influencing the academic performance of students. Sleep habits are formed before adolescence and are maintained throughout life. This study aims to investigate the sleep habits of students with special needs in the elementary schools of Hamadan, Iran, from the parents' point of view.

    Materials and Methods

    In this cross-sectioninal descriptive-analytical study, 102 students with special needs aged 7-13 years old were selected throughthe convenience sampling method in Hamadan City, 2021. Data were collected by demographic information questionnaire and the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) with the self-report method (by the mother). Data were analyzed with descriptive statistics methods, t-tests, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis test in SPSS software. Level of significance was considered less than 0.05.

    Results

    The mean score of the students' sleep habits was 76.87 ± 17.24 in girls and 73.90 ± 17.99 in boys. Sleep duration in girls was 9.42 ± 1.40 hours and in boys 9.53 ± 1.22 hours. Disturbance in sleep habits was reported more in students with cerebral palsy than other groups.

    Conclusion

    The findings of this study showed that sleep habit disorders were prevalent in students with cerebral palsy, autism, Down syndrome, low vision, hearing impairment, and motor sensory disabilities.

    Keywords: Sleep, Students with especial needs, habit sleep
  • Sana Soltani, Abbas Bahram, Farhad Ghadiri *, Alireza Farsi Pages 173-183
    Introduction

     The current gait profile of children with attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) is incomplete and mainly based on a short-time walking without the involvement of different senses. The aim of this study was to investigate the dual-task gait of ADHD and typically-developed (TD) children while receiving sustained visual-vestibular stimulus.

    Materials and Methods

     21 children with ADHD and 12 TD children (7-10 years) participated in the study. Participants walked on the treadmill in three self-selected speeds three-minute trials in single-task (without visual instructions) and dual-task (simultaneously following visual-vestibular saccade and smooth pursuit stimuli) conditions. Stride length, global angle of the dominant leg, step width, and the variability of these parameters were assessed using a factor analysis of variance at significant level of α = 0.05.

    Results

     The effect of group-stimulus interaction on stride length was not significant (P = 0.860), but its variability was significant [less variability for typical children compared to children with ADHD (P = 0.001)]. The interactive effects on the global angle were significant (P = 0.001), but its variability was not significant (P = 0.720). In without instruction and in smooth pursuit conditions, significant ankle rotation was observed in children with ADHD (P = 0.001) compared to that of typical children. Step width (P = 0.001) and its variability (P = 0.003) were significantly affected and typical children had wider walking with less variability than the other groups (P = 0.001).

    Conclusion

     Different visual-vestibular instructions can affect the gait of the children with ADHD in various ways. These results can be considered as a basis for the integration of dualistic and synergy models and guidance for educators of children with ADHD.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Gait, Saccade, Smooth pursuit, Vestibulo-ocular reflex
  • Nasrin Gohari *, Abdolreza Sheibanizadeh, Mohammadreza Keihani Pages 184-190
    Introduction

    Tinnitus is a condition where a person perceives a sound without any external source. It is a psychological-auditory phenomenon that affects around 10 to 15% of adults. Due to the complexity of tinnitus and its origins, there are various assumptions and difficulties in treating it. Some treatments include sound stimulation and ultrasonic therapy. This study was conducted to compare the effects of sound stimulation and bone-conducted ultrasound (BCU) stimulation in controlling tinnitus..

    Materials and Methods

    For this study, 21 patients with persistent tinnitus were selected using convenience sampling method. These patients did not have a curable cause for their tinnitus and did not have conductive hearing loss or retrocochlear lesions. Radiological evaluations were conducted before and after sound and BCU stimulation. These evaluations included audiometry, tympanometry, stapes muscle reflex test, stapes muscle reflex decay test, auditory brainstem responses, and psychoacoustic tinnitus indicators. The psychoacoustic indicators measured included pitch, loudness, maskability, comparison of loudness of tinnitus, and duration of residual inhibition.

    Results

    The average loudness of tinnitus, measured in dB Sensation level (dBSL), did not significantly decrease (P = 0.080) after receiving sound and BCU stimulation. The mean loudness of tinnitus, as determined by standard-visual criteria, also did not significantly decrease (P = 0.200) after sound and BCU stimulation. However, there was a significant increase in the duration of residual inhibition (RI) after BCU compared to sound stimulation (P = 0.001). The study also found that the maskability of tinnitus and the type of RI did not depend on the type of stimulation used, with a Kappa coefficient of agreement of 0.69.

    Conclusion

    BCU stimulation of the inner ear may inhibit tinnitus by targeting the basal part of the cochlea, where tinnitus is most likely to occur. BCU stimulation leads to longer inhibition in tinnitus compared to sound stimulation.

    Keywords: Tinnitus, Bone conduction, Acoustic stimulation
  • Khosro Jalali-Dehkordi *, Navid Abedpoor Pages 191-195

    Exercise is effective in preventing and controlling the progression of breast cancer. By inhibiting the growth and metastasis of cancer, physical activity can help manage and delay the side effects caused by cancer and its treatment. It can also increase people's tolerance and adherence to treatment and improve their quality of life. As ethical limitations exist for studying human samples, animal models are suitable for identifying the mechanism of the effect of various diseases in the body and the impact of proposed treatments. Based on these studies, continuous moderate aerobic and intermittent intense exercises, each through different mechanisms, can help prevent cancer, accelerate the treatment process, and reduce and delay complications caused by the disease or its medical and pharmaceutical treatment methods. However, more research is needed to study the molecular mechanisms of the effect of these exercise protocols in greater detail. Finally, research shows that the intensity, duration, and frequency of exercise are important factors that determine the treatment results in cancer control. Therefore, conducting more preclinical and clinical studies in this field is strongly recommended.

    Keywords: High-intensity interval training, Exercise, Breast cancer