فهرست مطالب

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال هجدهم شماره 74 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی .غلامی، حسن گیلانپور، جواد صادقی نژاد صفحات 3661-3672

    آسیب طناب نخاعی (SCI) یک وضعیت عصبی ناتوان کننده است. در ابتدا با روش استریولوژی، حجم کلی نخاع سینه ای موش صحرایی سالم محاسبه شد. سپس حجم نخاع سینه ای در ناحیه T9 ، حجم ماده خاکستری، ماده سفید، واکویل، اسکار و عملکرد حرکتی حیوان با تست BBB در موش ضایعه دیده، ارزیابی گردید. اریتروپویتین (EPO) از طریق فعال کردن مسیرهای پیامرسانی باعث محافظت از سلول ها در انواع بافت ها از جمله نخاع می شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش هیدروژل کیتوزان آلژینات حاوی EPO بر آسیب طناب نخاعی می باشد. یافته های حاصل از تست BBB نشان داد استفاده از هیدروژل حاوی EPO پس از 20 روز می تواند عملکرد حرکتی حیوان را به شکل معناداری بهبود بخشد. تخمین های ناشی از مطالعات استریولوژیک ناحیه سینه ای نشان می دهد که حجم کل ماده خاکستری درناحیه سینه ای موش صحرایی میانگین 126.2886 میلی متر مکعب (mm3) و همچنین حجم کل ماده سفید در ناحیه سینه ای میانگین mm3 295.1914 می باشد. میانگین بدست آمده از شاخ پشتی در ناحیه سینه ای mm3 52.35028 و شاخ شکمی mm3 60.79638 می باشد و یا به عبارتی میانگین حجم کل نخاع سینه ای در موش صحرایی mm3 514.06 محاسبه گردید. در گروه های درمان شده با هیدروژل حاوی EPO ، میزان واکویول و اسکار در بافت نخاع نسبت به گروه کنترل منفی به طور معناداری کاهش پیدا کرده است. هیدروژل حاوی 1000 واحد اریتروپویتین می تواند به طور قابل توجهی ترمیم بافت و ظاهر بافت شناسی نخاع را در محل آسیب بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آسیب طناب نخاعی، استریولوژی، هیدروژل، آلژینات، کیتوزان، اریتروپویتین، بخش سینه ای نخاع
  • پیمان محمدزاده صفحات 3673-3681

    تریکومونیازیس بیماری است که پرندگان وحشی و اهلی را درگیر می کند. برخی از مطالعات این بیماری را اصلی ترین بیماری عفونی پرندگان حیات وحش معرفی کرده‌اند. تریکوموناس باعث ایجاد گره ها و زخمهای کوچک در چینه‌دان و سایر نقاط دستگاه گوارش میشود. ضایعات در ادامه ادغام شده و گرانولوم‌هایی را تشکیل میدهند که میتواند سبب مرگ در اثر گرسنگی ناشی از ناتوانی بلع شود. تریکوموناس گالینه یک تک یاخته تاژکدار است که غالبا در حفره دهانی کبوتران که مخزن اصلی انگل در نظر گرفته میشوند، یافت میشود. در دهه گذشته، پیشرفت زیادی در شناخت خصوصیات مولکولی این تک یاخته و گونه‌های ژنتیکی جدید از تریکومونادهایی که در ناحیه حلق و محوطه دهانی پرندگان ایجاد شده است. علایم رگورژیتاسیون، تهوع، بی اشتهایی، دیسترس تنفسی و رال، وضعیت راست دمی، اسهال همراه با هالیتوزیس و کانون‌های نکروتیک چرکی در نقاط مختلف مخاط دهان مشاهده شد. در بررسی هیستوپاتولوژی هیپرکراتوز اورتوکراتوتیک همراه با ارتشاح التهابی هتروفیلی و هیستیوسیتی در مخاط دهان (فرونس)، نکروز هپاتوسلولار گسترده و منتشر همراه با انفیلتراسیون لنفوپلاسموسیتیک چند کانونه و نیز حضور سلول‌های پراکنده، حاوی ذرات آمفوفیلیک داخل هسته‌ای، به دلیل آلودگی به آدنوویروس شاهینان تیپ یک (falconid adenovirus-1) در کبد، نکروز توبولی حاد و معدنی شدن توبول‌ها در کلیه مشاهده شد. در این مطالعه به احتمال زیاد، علت ابتلای این بالابان تغذیه از کبوتران آلوده بوده و نیز مشخص شد که تکنیک رنگ‌آمیزی PAS برای شناسایی این تک یاخته مناسب نیست و همچنین تریکوموناس گالینه در محیط کشت اصلاح ‌شده دایموند به بهترین شکل تکثیر می‌شود.

    کلیدواژگان: آدنوویروس شاهینان تیپ یک، تریکومونیازیس، بالابان
  • مریم امینی، مهدی مومنی، علیرضا جهاندیده صفحات 3683-3694

    هدف از این تحقیق مقایسه اثر پلاسما جت و پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک بر روی ترمیم بافت تاندون می باشد. پارگی تاندون آشیل شایع است و در دهه اخیر بسیار افزایش پیدا کرده است از آنجا که ترمیم این نوع آسیب ها کند صورت می گیرد استفاده از روش های نوین مثل پلاسمای سرد امری ضروری می باشد. پلاسماها را می‌توان برحسب پیکربندی و گاز کاری طبقه‌بندی کرد. با توجه به این طبقه بندی پلاسما جت و پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک دوگونه مهم پلاسما هستند که نقش مهمی در درمان ایفا کرده اند. در دو نوع پلاسما فاکتورهای ولتاژ و نوع الکترود در میزان ترمیم موثرند. به منظور دستیابی به بهترین شرایط ترمیم ، هر دونوع پلاسما در ولتاژها 5، 10و 15 کیلو ولت قرار گرفت و سپس الکترودهای مس، استیل و روی را در هر دونوع پلاسما تعبیه شد. فاکتورهایی مانند طول ، طیف گسیلی ، دما و چگالی ، جریان محاسبه شد و دوزهای استاندارد بر روی بافت تابانده شد. نتایج نشان دادند روند ترمیم در هر دو پلاسما به یک صورت می باشد ولی میزان بهبودی متفاوت است. پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک کاراتر از پلاسما جت می باشد. بیشترین میزان ترمیم در پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک با ولتاژ اعمالی 15 کیلو ولت و با الکترود مس مشاهده شد که طیف نشری پلاسما نشان می دهد پیک های جدید اکسیژن و نیتروژن در این پلاسما وجود دارد که در دیگر ولتاژها و الکترودها این پیک ها یافت نشد.

    کلیدواژگان: پلاسمای سرد، پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک، پلاسما، جت، تاندون
  • سمانه انصاری نیا، علی شریف زاده صفحات 3695-3703

    پروبیوتیکها مکمل خوراکی میکروبی زنده هستند و طیفی از اثرات مفید مختلف به پروبیوتیکها نسبت داده می شود. امروزه پروبیوتیک ها بعنوان عاملی برای پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی و سرطان شناخته شده اند. در این تحقیق اثر پروبیوتیکیلاکتوباسیلوس کازیی و باسیلوس کوآگولانسروی سلولهای سرطانی AGS,DU145 (رده سلول سرطانی معده وپروستات) بررسی شد . برای این کار ، این دو باکتری در محیط کشت Broth MRS کشت داده شده و از کشتهای 48،24 و 72 ساعته ، رسوب و سوپرناتانت تهیه گردید . سوپرناتانت ها در دوقالب اسیدی و خنثی شده با NaOH 1Nآماده سازی گردید . غلظتهای 100،10 و1000میکروگرم/میلی لیتر از عصاره ها نیزتهیه و بشکل مجزا روی سلولهای سرطانیAGSوDU145 کشت شده در میکروپلیت 96 خانه ای اثر داده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت های1000 میکروگرم / میلی لیتر عصاره و 300 میکرولیتر/میلی لیتر سوپرناتانت در 72 ساعت دارای غلظت مهاری بیش از 50% بوده اند. اثر مهاری سوپرناتانت ها رابطه مستقیم بازمان و غلظت داشت.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، سرطان معده، سرطان پروستات
  • ابوالفضل سلیمانی اصل، مریم کریمی دهکردی صفحات 3705-3715

    باکتری سالمونلا یکی از علل اصلی بیماری‌های ناشی از غذا و نگرانی‌های جدی سلامت انسان در سراسر جهان است. انتشار جهانی این باکتری یکی از معضلات در صنعت دامداری است. با توجه به شیوع مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک‌ها، در این مطالعه به ارزیابی اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی بومادران بر سالمونلاهای دارای ژن مقاومت به آنتی‌بیوتیک جدا شده از سگ‌های اسهالی پرداخته شد. دین منظور نمونه مدفوع 83 سگ مبتلا به اسهال به وسیله سواپ سریعا در محیط‌های افتراقی کشت داده شد. پس از تایید جدایه‌های سالمونلا در هر دو روش مولکولی و میکروبی، وجود ژن‌های مقاومت آمینوگلیکوزیدها (aac(3)-IIa و aac (3)-Ia) بررسی گردید. در ادامه اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه بومادران و کم‌ترین غلظت مهاری (minimum inhibitory concentration; MIC) بررسی شد. در نهایت نتایج در نرم افزار SPSS نسخه 20، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که، میزان شیوع باکتری سالمونلا در نمونه مدفوع سگ‌های اسهالی، 5/8 درصد بود. در بررسی MIC در بین گروه‌های مورد سنجش، کم‌ترین غلظت مهاری بر حسب میلی گرم بر میلی لیتر برای سرووارهای واجد ژن‌های aac (3)-Ia، aac(3)-IIa، aac (3)-Ia + aac (3)-IIa و جدایه‌های فاقد ژن مقاومت به ترتیب برابر با 3/66±2/78، 1/22±9/46، 0/00±5/62 و 2/44±8/93 بود. در بین این گروه‌ها هیچ تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p). به عنوان یک نتیجه کلی با توجه به اینکه گیاه بومادران دارای ترکیبات مختلفی است که می تواند تاثیر قوی بر مهار میکروارگانسیم های مختلف داشته باشد،. لذا انتخاب راهکارهای درمانی صحیح همچون استفاده از گیاهان دارویی نظیر بومادران می‌تواند در کاهش میزان شیوع و همه گیری بیماری‌های باکتریایی نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: بومادران، سالمونلا، سگ، اسهال، آنتی بیوتیک، ژن مقاومت
  • سعید اکبری علی آباد، سیده ام البنین قاسمیان، سیده زینب پیغمبرزاده صفحات 3713-3732

    ورم پستان را می توان به روش های مختلفی از جمله تست های فیزیکی، آزمون های بالینی و آزمایشگاهی تشخیص داد. هدف از این مطالعه ارزیابی دقت تشخیص ورم پستان تحت بالینی با استفاده از تست های تشخیصی آنزیمی لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز شیر می باشد. در مطالعه حاضر 90 راس گاو هلشتاین به صورت تصادفی از بین گاوهای پر تولید و کم تولید انتخاب شدند. بر اساس نتیجه تست کالیفرنیایی ورم پستان (CMT) از کارتیه یا کارتیه های مورد نظر 2 نمونه شیر طبق اصول نمونه گیری انجمن ملی ورم پستان امریکا (NMC) اخذ شد. یک نمونه برای کشت میکروبی در نظر گرفته شد و نمونه ی دیگر برای آزمایش لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز شیر با استفاده ازکیت های تشخیصی و آزمایش شمارش سلولهای سوماتیک (SCC) استفاده شد. زمانی که کشت میکروبی به عنوان گلد استاندارد تشخیص ورم پستان تحت بالینی در نظر گرفته شد. حساسیت تست SCC ، ALP و LDH به ترتیب 87،3/59 و 4/70 درصد بود. همچنین ویژگی این تست ها به ترتیب 8/77،6/80 و 8/77 درصد بود. نتایج مطالعه نشان داد که همبستگی بالایی بین SCC و LDH و ALP وجود دارد. از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین پاسخ LDH و نتیجه تست SCC مشاهده شد که با افزایش درجه SCC درجه پاسخ آنزیم LDH هم افزایش پیدا کرد. نتایج مطالعه نشان داد که از لحاظ کارایی تشخیص ورم پستان تحت بالینی در گاو به ترتیب SCC ، LDH وALP بهترین تست ها هستند .

    کلیدواژگان: ورم پستان تحت بالینی، لاکتات دهیدروژناز، شمارش سلولهای سوماتیک، آلکالین فسفاتاز، گاو شیری
|
  • M .Gholami, H. Gilanpour, J. Sadeghinezhad Pages 3661-3672

    Spinal cord injury (SCI) is a disabling neurological condition. In this study, first, the total volume of the thoracic spinal cord of healthy rats was calculated using stereology. In the next step, the volume of the thoracic spinal cord in the T9 area, the volume of the gray matter, white matter, vacuole, scar, and the locomotor function of animals after SCI were calculated. Erythropoietin (EPO) is a glycoprotein that protects cells in various tissues, including the spinal cord, by activating multiple signaling pathways. This study aimed to investigate the role of chitosan alginate hydrogel containing EPO on SCI. We observed that injured rats receiving EPO had improved functional recovery as assessed by the BBB Locomotor Rating in compared sham and negative control groups. Stereological estimates of the thoracic region show that the total volume of gray and white matter in the thoracic region of the rat averaged 126.2886 and 295.1914 mm3, respectively. The mean obtained from the dorsal horn in the thoracic part of the rat was 52.35028 mm3, and the abdominal horn was 60.79638 mm3, or in other words, the mean total volume of the thoracic spinal cord in the rat was 514.06 mm3. In the groups treated with a hydrogel, the amount of vacuole and scar in the spinal cord tissue was significantly reduced compared to the negative control group. Hydrogels containing EPO (1000 IU/kg) can significantly improve the tissue repair of the spinal cord at the injury site.

    Keywords: SCI, Stereology, Hydrogel, Alginate, Chitosan, Erythropoietin, Thoracic Area
  • P .MOHAMMADZADEH Pages 3673-3681

    Problem statement:

     Trichomoniasis is a disease that affects both wild and domestic birds. Some studies have identified this disease as the main infectious disease of wild birds. Trichomonas causes small nodules and ulcers in the crop and other locations of the upper digestive system. The lesions continue to coalesce to form granulomas, which can provoke the death of the bird by starvation. Trichomonas galline is a flagellated protozoon that is frequently found in the oral cavity of columbiformes, which are considered the main reservoir of the parasite. Over the past decade, much progress has been made in understanding the molecular characterization of this protozoan and the new genetic variants of Trichomonas that have developed in the avian oropharynx.

    Method

    Symptoms of regurgitation, nausea, anorexia, respiratory distress and shortness of breath, right tail position, diarrhea, halitosis and purulent necrotic foci were observed in different parts of the oral mucosa. In histopathology, orthokeratotic hyperkeratosis along with notable heterophilic and histiocytic inflammatory infiltrate of oral mucosa, widespread and diffuse hepatocellular necrosis, multifocal lymphoplasmacytic infiltration accompanied by the presence of sporadic hepatocytes contained amphophilic intranuclear inclusion bodies-like particles due to infection with falconid adenovirus-1) in the liver, ATN and tubular mineralization in the kidney.

    Results

    In this bad study, the cause of Saker Falcon's disease was feeding on infected pigeons. It was also found that the PAS staining technique is not suitable for the detection of this protozoan and Trichomonas galleine is best propagated in Diamond modified culture medium.

    Keywords: Adenovirus-1, Trichomoniasis, Saker Falcon
  • M. Amini, M. momeni, A. Jahandideh Pages 3683-3694

    Tendon injury is a common problem and is increased in last decade. The healing of this tissue is weak because the weak blood circulation. Using of new technology such as cold plasma is necessary. The cold plasma is divided according to working gas and set up. The plasma jet and DBD are the two main plasma set up that play and important role in healing. Some factors such as voltage and electrode type is important in efficacy of the plasma systems. For achieving the optimum condition for healing, the voltage of plasma jet and DBD is adjusted to 5, 10 and 15 Kv and cu, steel and aluminum electrode were used. Then the density and temperature, voltage, current and OES of the plasmas were measured and the best condition were selected for tendon treatment. The results show that the treatment process is the same in the both plasmas but the amount of healing is different. Comparing the results show that DBD plasma at 15 kV and using CU electrode is the best treatment for tendon healing. OES analysis shows that the new peak of O and N is observed in this treatment which is not seen in the others.

  • S .Ansarinia, A .Sharifzadeh Pages 3695-3703

    Probiotics are a live microbial oral supplement and a range of different beneficial effects have been attributed to probiotics . Today, probiotics are recognized as a factor in preventing many infectious diseases and cancers. In this study, the effect of probioty lactobacillus casei and Bacillus coagulase on cancer cells (AGS, DU145) (gastric and prostate cancer cell line) was investigated. To do this, these two bacteria were cultured in Broth MRS medium and from 48, 24 and 72 hour cultures, sediment and supernatant were prepared. Supernatants were prepared in acidic and neutralized forms with 1N NaOH.. Concentrations of 100, 10 and 1000 μg / ml of extracts were also prepared separately on AGS and DU145 cancer cells cultured in 96-well microplate. The results showed that the concentrations of 1000 μg / ml of extract and 300 μl / ml of supernatant in 72 hours had inhibitory concentrations of more than 50%. The inhibitory effect of supernatants was directly related to time and concentration.

    Keywords: Probiotic, Gastric Cancer, Prostat Cancer
  • A .Solyemani asl, M. Karimi-Dehkordi Pages 3705-3715

    Salmonella is one of the leading causes of foodborne illness and serious health concerns worldwide. The high Prevalence of Salmonella is one of the problems in the livestock industry. Due to the prevalence of resistance to antibiotics, in this study we evaluated the antibacterial effects of Yarrow hydroalcoholic extract on Salmonella with antibiotic resistance gene isolated from diarrhea dogs. For this purpose, fecal samples of 83 dogs with diarrhea were immediately cultured by swap in differential media. After confirmation of Salmonella isolates in both molecular and microbial methods, the presence of aminoglycoside resistance genes (aac (3) -IIa and aac (3) -Ia) was investigated. The antibacterial effect of yarrow extract and MIC (minimum inhibitory concentration) was investigated. Finally, the results were analyzed in SPSS 20 software. The results of the present study showed that the prevalence of Salmonella bacteria in the fecal sample of diarrhea dogs was 8.5%.In the MIC study among the measured groups, the lowest inhibitory concentration in mg/ml for strains with aac (3) -Ia, aac (3) -IIa, aac (3) -Ia + aac (3) -IIa and isolates without resistance genes were 78.2±66.3, 46.9±22.1, 62.5 and 93.8±44.2, respectively. No significant differences were observed between these groups (p>0.05). Due to the fact that yarrow has different compounds that can have a strong effect on the inhibition of various microorganisms. Therefore, choosing the right treatment strategies such as the use of medicinal plants like yarrow can play an effective role in reducing the prevalence and epidemic of bacterial diseases.

    Keywords: Achillea Wilhelmsii, Salmonella, Dog, Diarrhea, Antibiotic, Resistance gene
  • S .Akbari Aliabad, S. O. Ghasemian, S. Z. Peighambarzadeh Pages 3713-3732

    Mastitis could be diagnosed by diverse methods, including physical, clinical, and laboratory tests. The present study aimed to evaluate the accuracy of subclinical mastitis diagnosis using enzymatic diagnostic tests for milk lactate dehydrogenase (LDH) and alkaline phosphatase (ALP). This study was performed on 90 Holstein cows selected randomly out of high- and low-yielding dairy cattle. According to the result of the California Mastitis Test, two milk samples were obtained from the intended udder quarters based on the principles of the National Mastitis Council. One specimen was used for microbial culture and the other one was utilized for somatic cell count (SCC), as well as milk LDH and ALP tests by diagnostic kits. Considering microbial culture as the gold standard for subclinical mastitis diagnosis, the sensitivity of SCC, ALP, and LDH tests was 87%, 59.3%, and 70.4%, respectively. Moreover, the specificity of these tests was 77.8%, 80.6%, and 77.8%, respectively. Our findings revealed a strong correlation between SCC, LDH, and ALP. It was observed that an increase in SCC was accompanied by augmented LDH response. According to the results of the present study, SCC was the most efficient test for diagnosing subclinical mastitis in dairy cows, followed by LDH and ALP.

    Keywords: Alkaline phosphatase, Dairy cattle, Lactate dehydrogenase, Somatic cell count, Subclinical mastitis