فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 45 (بهار 1401)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 45 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا اخوی ثمرین*، سودابه ابراهیمی، رسول شاکری، مریم شکوهی راد صفحات 1-13

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی معادلات ساختاری سازگاری تحصیلی بر مبنای خودکارآمدی تحصیلی با میانجی گری خستگی هیجانی در دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل در سال 1399 تشکیل داد. از این جامعه نمونه ای به حجم 250 نفر به روش نمونه گیری در دسترس با توجه به شرایط کرونا انتخاب و به پرسشنامه های سازگاری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و خستگی هیجانی پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و 8.8 Lisrel تحلیل شد. نتایج نشان داد که سازگاری تحصیلی با نمره کل خودکارآمدی تحصیلی ارتباط مثبت و با خستگی هیجانی ارتباط منفی دارد. همچنین خستگی هیجانی با نمره کل خودکارآمدی تحصیلی ارتباط منفی دارد (001/0< p). شاخص های برازش مدل نیز، خودکارآمدی تحصیلی بر ساختاری تحصیلی را با میانجیگری خستگی هیجانی تایید کرد. از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه های آموزشی جهت افزایش مدیریت هیجان و خودکارآمدی تحصیلی توسط روانشناسان و مشاوران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، خستگی هیجانی، دانش آموزان
  • عبدالرحمن انصاری صدر، محمود شیرازی* صفحات 14-27

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های مقابله با استرس و اسنادهای علی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 1008 نفر تشکیل می دادند که از این تعداد بر اساس فرمول کوکران (119 دختر و 113 پسر) به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های مقابله با موقعیت های استرس زای اندلر و پارکر (1990) و پرسشنامه سبک اسنادی پترسون و همکاران (1982) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین سبک مسیله مدار و سبک اسناد مثبت با پیشرفت تحصیلی وجود داشت و رابطه منفی و معنی داری بین سبک هیجان مدار، اجتنابی و اسناد منفی با پیشرفت تحصیلی وجود داشت (05/0P<). علاوه بر این، نتایج نشان داد که اسناد مثبت و اسناد منفی نقش پیش بینی کننده ای در پیشرفت تحصیلی دانشجویان داشتند؛ و با تغییر سبک های اسناد پیشرفت تحصیلی دانشجویان تغییر می کند همچنین سبک های مقابله با استرس نقش پیش بینی کننده ای در پیشرفت تحصیلی دانشجویان نداشت؛ بنابراین نتایج این پژوهش حاکی از اهمیت اسنادهای علی در پیش بینی و افزایش پیشرفت تحصیلی بود و لزوم توجه مسیولین مربوطه دانشگاه ها در آموزش اسنادهای علی درونی، پایدار و کلی در موقعیت های مثبت به دانشجویان را نشان می دهد که به کمک اسنادهای علی درونی، پایدار و کلی، مدرسان از استراتژی های متعدد آموزشی برای ارایه مطلب بهره مند می شوند و یادگیری فعال در دانشجویان رخ می دهد که منجر به پیشرفت تحصیلی در دانشجویان می شود.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، سبک های مقابله با استرس، اسنادهای علی
  • عبدالناصر جوان مجرد، علی اکبر شیخی فینی*، حسین زینلی پور، عباس ابوالقاسمی صفحات 28-41

    سرمایه های اجتماعی و روانشناختی از متغیرهای احتمالی اثرگذار بر پیشرفت دانشجویان است.  این مطالعه با هدف بررسی نقش سرمایه های اجتماعی و روانشناختی در پیش بینی اشتیاق تحصیلی در دانشجویان انجام شد. این مطالعه توصیفی، از نوع همبستگی بود. از میان جامعه دانشجویان  کارشناسی دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 98-97 (12000 نفر)، نمونه ای به حجم 529 نفر (278 دختر و 251 پسر) به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس اشتیاق تحصیلی (فردریکز و همکاران، 2004)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی (دلاویز، 1384) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران، 2007) استفاده شد.  تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام انجام شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که امیدواری، مشارکت گروهی و اعتماد اجتماعی29 0/0 از تغیرات اشتیاق تحصیلی را در دانشجویان تبیین می کنند. می توان نتیجه گرفت که سرمایه های اجتماعی و روانشناختی نقش موثری بر اشتیاق تحصیلی دانشجویان دارند. بر این اساس برنامه ریزان نظام آموزش عالی در تدوین برنامه های آموزشی جهت افزایش بیشتر اشتیاق تحصیلی دانشجویان به نقش سرمایه های اجتماعی و روانشناختی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روانشناختی، اشتیاق تحصیلی
  • شهرزاد عدیلی*، زهره رییسی، ندا قاسمی صفحات 42-54

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد کودک بر رفتارهای خوردن کودکان انجام شد. پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران کودکان پیش دبستانی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان با تشخیص اختلالات خوردن در سال 1398 بودند که از میان آنان تعداد 30 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش تحت مداخله آنلاین 8 جلسه ای بازی درمانی مبتنی بر روابط والد- کودک به شیوه جلسات گروهی هفتگی 1 ساعت قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسش نامه رفتار خوردن کودکان (واردل و) بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنی دار بین گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون در ابعاد رفتار خوردن وجود دارد (05/0p<). نتایج حاکی از آن بود که مداخله بازی درمانی مبتنی بر روابط والد- کودک باعث بهبود ابعاد ایرادگیری از غذا، لذت از غذا، پرخوری هیجانی و کم خوری هیجانی کودک شده است. با توجه به نتایج پژوهش می توان از مداخله بازی درمانی مبتنی بر روابط والد- کودک در بهبود ابعاد رفتارهای خوردن کودک در کنار سایر گزینه های درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد- کودک، رفتار خوردن، کودکان پیش دبستانی
  • سجاد کاظمی، امید مهنی*، سجاد جناآبادی صفحات 55-68
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هوش هیجانی و هوش معنوی بر خلاقیت با نقش میانجی خودشکوفایی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی همبستگی از نوع تحلیل مسیر می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره اول متوسطه شهر زاهدان در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 6500 نفر که براساس جدول مورگان حجم نمونه 363 نفر برآورد گردید، روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی که داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های هوش هیجانی بارون(1980)، هوش معنوی کینگ(2008)، سنجش خلاقیت تورنس(1992) و پرسشنامه خودشکوفایی مازلو(1970) جمع آوری گردیدند. در نهایت، برای تحلیل های آماری داده ها از نرم افزار  SPSSنسخه 26 و نرم افزار LISREL نسخه 8.8 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین هوش معنوی و خلاقیت با نقش میانجی خودشکوفایی دانش آموزان رابطه مستقیم و غیرمستقیم معنی دار وجود داشت. همچنین بین هوش هیجانی و خلاقیت با نقش میانجی خودشکوفایی دانش آموزان رابطه مستقیم و غیرمستقیم معنی دار مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که خودشکوفایی می تواند در ارتباط بین هوش معنوی و هوش هیجانی با خلاقیت میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش هیجانی، خلاقیت، خودشکوفایی، دانش آموزان
  • منیره محمدزاده، مریم صفرنواده*، قدسی احقر صفحات 69-86

    هدف از این پژوهش، تعیین اثر آموزش درس علوم تجربی پایه هفتم بر اساس رویکرد ساختن گرایی بر سبک های شناختی دانش آموزان در سال 1399 بود.

    روش کار

     این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری، حجم نمونه طبق فرمول کوکران 60 نفر، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از آزمون سبک های شناختی آزمون گروهی شکل های نهفته(ویتکین،التمن و راسکین[1]، (1971) بهره گرفته شد. [2]، آموزش مبتنی بر رویکرد ساختن گرایی طی10 جلسه، هر جلسه به مدت60 دقیقه، اجرا شد و جهت تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی(آزمون اندازه گیری مکرر و مقایسه زوجی) استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش، بیانگر آن است که با توجه به اندازه اثر(72/0)، آموزش با رویکرد ساختن گرایی در درس علوم بر سبک های شناختی دانش آموزان موثر است. همچنین  بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون، میانگین پیش آزمون و پیگیری از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.01). بطوری که میانگین پس آزمون و پیگیری از میانگین پیش آزمون به لحاظ آماری در سبک های شناختی بالاتر است. همچنین بین میانگین نمرات پس آزمون و نمرات میانگین آزمون پیگیری به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشان از پایداری نتایج متاثر از مداخله آموزشی بر اثر گذشت زمان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، ساختن گرایی، سبک های شناختی، اشکال نهفته
  • ثنا نوری مقدم*، علی اصغر مریدی صفحات 87-104

    بیماری کرونا علاوه بر نشانه های جسمانی آثار روانشناختی  متعددی را بر اقشار مختلف جامعه بر جای  نهاده است. در این بین کودکان و نوجوانان جزء گروه های آسیب پذیر محسوب می شوند که  واکنش های روانشناختی مختلفی را ، نسبت به این پدیده نوظهور و تاثیرات ناشی از آن نشان می دهند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبرد های تنظیم شناختی هیجان، بهوشیاری و انعطاف پذیری شناختی در دانش آموزان مدارس عادی و استعداد درخشان در دوران قرنطینه خانگی بیماری کوید-19 انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی -مقایسه ای این پژوهش شامل 800 نفر دانش آموز مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 98-99 در مدارس عادی و استعداد درخشان شهرستان رودان در مقطع متوسطه دوم بود که 160 نفر از آنها به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و جهت جمع آوری داده ها از استفاده شد. داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع می توان گفت توانایی تنظیم شناختی هیجانات، بهوشیاری و انعطاف پذیری بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد. با توجه به نتایج به دست آمده ، لزوم توجه برنامه ریزان در  زمینه اصلاح  هیجانات و شناخت خود و کاهش راهبردهای منفی تنظیم هیجان برای دانش آموزان جهت کنار آمدن با شرایط بحران و جلوگیری از افت تحصیلی احساس می گردد.

    کلیدواژگان: بهوشیاری، انعطاف پذیری شناختی، نظم جویی شناختی هیجان
  • علیرضا ملک شاهی، عبدالله علی اسماعیلی *، علی اصغر شجاعی صفحات 105-122

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش ریاضی مبتنی بر بازی بر مهارت های اجتماعی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پیش دبستانی از طریق یادگیری معکوس انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی، از نظر زمان گردآوری داده ها، مقطعی و از نظر روش، چهارگروهی سولومون بود. جامعه آماری، دانش آموزان پایه پیش دبستانی بودند تعداد 40 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در چهارگروه (دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل) قرار گرفتند. آموزش بازی استارمس در طی 27 جلسه)هر هفته دو جلسه(اجرا شد. از پرسشنامه های مهارت های اجتماعی تاک و ترند (2014) و خودکارآمدی تحصیلی جینگز و مورگان (1999) استفاده شد. نتایج آزمون کروسکال والیس، یومان ویتنی و ویلکاکسون نشان داد در بررسی بین گروهی، افزایش مهارت های اجتماعی و مولفه های آن، و در بررسی درون گروهی عدم تاثیر مولفه استعداد مشاهده شد. در بررسی بین گروهی خودکارآمدی تحصیلی نیز افزایش همه موارد به جز مولفه همکاری، و در بررسی درون گروهی، نیز افزایش همه موارد به جز مولفه ارتباط مشاهده شد. بنابراین، آموزش استارمس مهارت های اجتماعی و خودکارآمدی دانش آموزان پیش دبستانی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، خودکارآمدی تحصیلی، آموزش ریاضی، استارمس، دانش آموز پیش دبستانی
  • منصوره نیکوگفتار*، زینب حاج کاظمی صفحات 123-141

    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای کمال گرایی در رابطه میان اضطراب حالت - صفت و خودکارآمدی با اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان شهر تهران بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و شرکت کنندگان 349 نفر  از دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی، کمال گرایی، اهمال کاری و اضطراب حالت-صفت پاسخ دادند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که بر اساس اضطراب صفت - حالت، خودکارآمدی و کمال گرایی مثبت می توان اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی نمود و کمال گرایی منفی نیز به طور معناداری اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کرد. همچنین نقش واسطه ای کمال گرایی در رابطه میان اضطراب صفت -  حالت و خودکارآمدی با اهمال کاری تحصیلی مورد تایید قرار گرفت و مدل مفروض با توجه به شاخص های  X2، GFI، AGFA، CFI و RMSEA که به ترتیب برابر با نمرات 92/2، 99/0، 98/0، 97/0 و 42/0 می باشد،از برازش مناسب و قابل قبولی برخوردار است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که کاهش اضطراب  و کمال گرایی منفی و ارتقاء خودکارآمدی و کمال گرایی مثبت می توانند در کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان موثر باشند. بنابراین می توان در طراحی مداخلات مربوط به کاهش اهمال کاری تحصیلی این مولفه ها را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، اضطراب صفت - حالت، خودکارآمدی، کمال گرایی
  • طیبه وفائی، سید عبدالوهاب سماوی*، جولیا ویسنهانت، سمانه نجارپوریان صفحات 142-155

    رفتارهای آسیب رسان به خود در دوره حساس نوجوانی افزایش یافته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل فردی یا روانشناختی موثر بر پدیده خودآسیب زنی در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش کیفی بود و بر اساس شیوه پدیدار شناسی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش نوجوانان دختر 15- 13 سال شهر شیراز بودند که تجربه آسیب به خود بدون قصد خودکشی را داشتند. روش نمونه گیری به صورت غیراحتمالی هدفمند بود و حجم نمونه با توجه به اشباع داده ها 20 دختر نوجوان 13 تا 15 ساله بودند که خودآسیب زنی بدون قصد خودکشی را تجربه کرده بودند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری (باز، محوری، انتخابی) انجام شد که از طریق آنها کدها و مقوله های اصلی مشخص گردید. نتایج مطالعه نشان می دهد که عوامل فردی یا روانشناختی موثر بر خودآسیب زنی نوجوانان عبارتند از: افکار (نارضایتی از خود، هویت، مذهب)، هیجانات (احساس تنهایی، احساس درک نشدن، تخلیه روانی موقتی، افسردگی، خشم، اضطراب، تنفر، سرکوب احساسات) و رفتارها (راه کنارآمدن، جلب توجه، دستکاری). در میان این عوامل، نقش هیجانات قابل توجه و اساسی بود. به صورت کلی نتایج بدست آمده می تواند به مشاوران در کار با نوجوانانی که به خود صدمه می زنند، کمک کند. همچنین، نتایج می تواند در توسعه و اجرای برنامه های درمانی نوین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فردی، روانشناختی، خودآسیب زنی، نوجوانان
|
  • Zahra Akhavisamarein *, Soodabe Ebrahimi, Rasoul Shakeri, Maryam Shokoohirad Pages 1-13

    The aim of this study was to model the structural equations of academic adjustment based on academic self-efficacy mediated by emotional fatigue in students. The method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study was all first and second year high school students in Ardabil in 2020. From this population, a sample of 250 people were selected by available sampling method according to Corona conditions and answered the questionnaires of academic adjustment, academic self-efficacy and emotional fatigue. The obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient tests and structural equation modeling using SPSS 25 and 8.8 Lisrel software. The results showed that academic adjustment had a positive relationship with the overall score of academic self-efficacy and a negative relationship with emotional fatigue. Emotional fatigue is also negatively correlated with the total score of academic self-efficacy (p <0.001). Practically, holding workshops to increase emotion management and academic self-efficacy is suggested by psychologists and counselors.

    Keywords: academic adjustment, Academic Self-Efficacy, Emotional fatigue, Students
  • Abdolrahman Ansarisadr, Mahmoud Shirazi * Pages 14-27

    The aim of this study was to investigate the relationship between stress coping styles and causal attribution with academic achievement of Iranshahr University of Medical Sciences students. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of this study was all students of Iranshahr University of Medical Sciences in the academic year 2020-2021 in the number of 1008 people, of which according to Cochran's formula (119 girls and 113 boys) by snowball sampling method. Were selected and answered the questionnaire of coping styles of stressful situations Andler and Parker (1990) and the questionnaire of documentary style of Peterson et al. (1982). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression. The results of data analysis showed that there was a positive and significant relationship between problem-oriented style and positive attribution style with academic achievement and a negative and significant relationship between emotion-oriented, avoidance style and negative attribution style with academic achievement (P <0.05). In addition, the results showed that positive and negative documents played a predictive role in students' academic achievement; And with the change of student achievement attribution styles, the coping styles also did not play a predictive role in students' academic achievement. Therefore, the results of this study indicate the importance of causal documents in predicting and increasing academic achievement and show the need for the attention of relevant university officials in teaching internal, stable and general causal documents to students in positive situations. Instructors benefit from a variety of educational strategies for presenting material, and active learning occurs in students, which leads to academic achievement in students.

    Keywords: academic achievement, Stress Coping Strategies, causal attribution
  • Abdolnaser Javan Mojarad, Aliakbar Shaykhfini *, Hosain Zaynali Poor, Abbas Abolghasemi Pages 28-41

    Social and psychological capital might play an influential role in the academic development of the university students. The purpose of this descriptive/correlational study was to investigate the role of social and psychological capital in predicting students' academic engagement. The population of this study included all the BA students of University of Guilan (n = 12000) in the academic year of 2017-2018 out of whom 529 students (278 girls and 251 boys) were selected by multi-stage random sampling method. Academic Engagement Scale (Friedrichs et al., 2004), Social Capital Questionnaire (Delaaviz, 2005), and Psychological Capital Questionnaire (Lutans et al., 2007) were used to gather the data. The collected data were analyzed by Pearson correlation test and step-by-step multiple regression method. The results of regression analysis showed that the variables of hope, group participation and social trust accounted for 0.29 of the changes in academic engagement of the students. It can be concluded that social and psychological capital plays an important role in the students’ academic engagement. It is suggested that the planners of the higher education system pay due attention to the role of social and psychological considerations in designing the educational programs so that the students' academic engagement can be enhanced.

    Keywords: Social Capital, psychological capital, academic engagement
  • Shahrzad Adili *, Zohreh Raeesi, Neda Ghasemi Pages 42-54

    This study aimed to determine the effectiveness of online intervention of play therapy training based on the parent-child relationship on children's eating behaviors. The present study was a quasi-experimental study with a pretest, posttest design with experimental and control groups. The statistical population of the study included all preschool children referred to counseling centers in Isfahan, from which 30 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental(15people) and control groups(15 pepole). The experimental group underwent an 8-session play therapy based on parent-child relationships in the manner of 1-hour weekly group sessions and the control group did not receive any intervention. The research tool was a questionnaire on children's eating behaviors(vardel et al, 2001). The results showed that filial therapy improved the dimensions of food objection, food enjoyment, emotional overeating, and emotional undereating of the child (p<0/05). According to the research results, it can be said that play therapy intervention based on parent-child relationships has the necessary efficiency and effectiveness in improving the dimensions of child eating behaviors.

    Keywords: filial therapy, Eating behavior, Preschool Children
  • Sajad Kazemi, Omid Mehni, Sajad Jenaabadi Pages 55-68
    Objective

    The present study aimed to investigate the impacts of emotional intelligence and spiritual intelligence on creativity regarding the mediating role of the student’s self-actualization.

    Method

    This descriptive correlational research was conducted through path analysis. The statistical population includes all male and female freshmen (363 out of 6500 students) at high schools in Zahedan in the academic year of 2020 and 2021which were selected based on Morgan table. Data were collected through stratified random sampling using BarOn Emotional Quotient-Inventory (BarOn EQ-i®) (1980), King  Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (SISRI-24) (2008), Torrance Tests of Creative Thinking (1992), and Maslow Self-Actualization Tests (1970). Finally, SPSS software version 26 and LISREL software version 8.8 were used to analyze data statistically.

    Results

    The results showed that there was a significant direct and indirect relationship between spiritual intelligence and creativity regarding the mediating role of students' self-actualization. There was also a significant direct and indirect relationship between emotional intelligence and creativity regarding the mediating role of students' self-actualization.

    Conclusion

    This study showed that self-actualization can mediate between spiritual intelligence and emotional intelligence and creativity.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Emotional Intelligence, creativity, Self-actualization, Students
  • Monire Mohammadzadeh, Maryam Safarnavadeh, Ghodsi Ahghar Pages 69-86
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the effect of teaching the seventh grade experimental sciences course based on the constructivist approach on students' cognitive styles in 1399.  

    Methods

      The design of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test with control group and follow-up stage, sample size according to Cochran's formula of 60 people, which was performed using purposive sampling method.Data collection was done with questionnaire of cognitive styles of group test of latent bugs (GEFT), Witkin, Oltman, Raskin,1971The training based on the constructivist approach was performed in 10 sessions, each session lasting 60 minutes, and

    Finding

    The results indicate that according to the effect size (0.72), education with constructivist approach in sciences course is effective on students' cognitive styles.There is also a statistically significant difference between the mean of pretest and posttest, mean of pretest and follow-up (P <.01). So that the mean of post-test and follow-up is statistically higher than the mean of pre-test in the variable of cognitive styles.Also, there is no statistically significant difference between the mean scores of post-test and the mean scores of follow-up test, which shows the sustainability of the results affected by the educational intervention over time.descriptive and inferential statistics (repeated measures test and paired sample test) were used to analyze the data.

    Keywords: Teaching, constructivist approach, Cognitive styles, Latent bugs
  • Sana Noorimoghadam *, Aliasghar Moridi Pages 87-104

    In addition to physical symptoms, coronavirus has had many psychological effects on various segments of society. Among these, children and adolescents are considered vulnerable groups that show different psychological reactions to this emerging phenomenon and its effects. The aim of this study was to compare the strategies of cognitive regulation of emotion, mindfulness and cognitive flexibility in normal and gifted high school students during the home quarantine of Qovid-19 disease. The research method was descriptive and causal-comparative. The statistical population of this study included 800 students that studying in the academic year of 98-99 in normal and gifted schools in Rudan City in the secondary school, 160 student were selected by available sampling method (80 students of normal schools and 80 students of gifted schools). Research data were collected using the Garnfsky Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001), Freiburg Mindfulness Questionnaire (2006) and the Dennis and Vander Wall Cognitive Flexibility Questionnaire (2010). Data were analyzed using descriptive statistics and one-way analysis of variance. The results showed that gifted school students scored higher on the subscales of self-blame, acceptance, positive reassessment, mindfulness and cognitive flexibility than normal school students. In general, it can be said that the ability to cognitively regulate emotions, mindfulness and flexibility affect students' academic performance. According to the results of the study, it is necessary for planners to pay attention to correcting emotions and self-awareness and reduce negative emotion regulation strategies for students to cope with crisis situations and prevent academic failure.

    Keywords: cognitive emotion regulation, Mindfulness, Cognitive Flexibility
  • Alireza Malekshahi, Abdollah Aliesmaeeli, * Ali Asghar Shojaei Pages 105-122

    The purpose of this study was to investigate The effect of game-based math education on the social skills and academic self-efficacy of preschoolers, and first and second bases through flipped learning. This study was cross-sectional in terms of purpose, time of data collection, and Solomon's method in terms of method. The statistical population was preschool students. 40 people were selected by multi-stage cluster random sampling and divided into 4 groups (2 experimental and 2 control groups). Starmath game training was performed during 27 sessions (two sessions per week). The Talk and Trend Social Skills Questionnaire (2014) and the Jings and Morgan Academic Self-efficacy Questionnaire (1999) were used. The results of Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U and Wilcoxon tests showed that in the between groups study, the increase of social skills and its components were all observed, and in the within groups study, the ineffectiveness of the talent component was observed. In the between groups study of academic self-efficacy, an increase of all cases except the component of cooperation was observed, and in the within groups study, an increase of all cases except the communication component was also observed. Thus, Starmath training increases the social skills and self-efficacy of preschool students.

    Keywords: Social Skills, Academic Self-Efficacy, game-based math Education, Starmath, Preschool student
  • Mansooreh Nikoogoftar *, Zaynab Hajkazemi Pages 123-141

    The aim of present study was to examine the mediating role of perfectionism in the relationship between anxiety and self – efficacy among students. The research method was descriptive-correlational and participants were 396  students from Tehran city which selected based on stratified random sampling method and completed general self-efficacy scale, Multidimensional Perfectionism Scale, state - trait anxiety, procrastination assessment scale – students. The results of structural equation modeling showed that state – trait anxiety, self – efficacy and positive perfectionism could significantly predict Academic procrastination and also negative perfectionism were statistically significant predictor of Academic procrastination. Moreover, finding showed that perfectionism played a mediating role in the relationship between state – trait anxiety and self – efficacy with Academic procrastination. According to the research finding, it can be concluded that decrease of anxiety and  negative perfectionism, improving self – efficacy and positive perfectionism can be effective in decrease of  students' Academic procrastination. Therefore, these components can be considered in the design of interventions related to reducing Academic procrastination.

    Keywords: Academic Procrastination, self-efficacy, State-trait anxiety, Perfectionism
  • Tayedeh Vafaei, S. Abdolvahab Samavi *, Julia Whisenhunt, Samanh Najarpooriyan Pages 142-155

    The aim of this study was to investigate the individual factors affecting the non-suicidal self-injury in adolescence. The research method was qualitative and phenomenological type. The statistical population of the study was 13-5 year old girls of Shiraz in 2020 that experienced non-suicidal self-injury. The sampling method was non-probability purposive method and the sample size according to data saturation criteria was 20 adolescent girls aged 13 to 15 years who had experienced non-suicidal self-injury. Data were collected through semi-structured interviews. The data analysis process was performed in three coding steps (open, axial, selective) through which the main codes and categories were identified. The results of the study revealed that the individual factors affecting adolescents' self-harm are: thoughts (selfdissatisfaction, identity, religion), emotions (feeling lonely, feeling misunderstood, temporary mental discharge, depression, anger, anxiety, hatred and repression) and behaviors (styles of coping, attracting attention, manipulating). Among these factors, the role of emotions was substantial and fundamental. In general, the results obtained can help counselors in dealing with adolescents with nonsuicidal self-injury. Also, the results can be used in the development and implementation of new treatment plans.

    Keywords: Individual, psychological, Self- injury, Adolescents