فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 50 (تابستان 1401)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرین قلی پور * صفحات 165-168

    همواره پیوند بین مباحث کلان و اقدام‌های خرد، دغدغه اهل علم و عمل مدیریت بوده است و روش‌هایی برای هم‌راستایی اقدام‌ها با هدف‏ها و استراتژی‌های سازمان‏ها مدنظر قرار گرفته است. یکی از روش‏هایی که اقدام‌های روزمره سازمان‏ها را با استراتژی‏های آنها هم‏سو می‏سازد، طراحی مشاغل استراتژیک است. بدیهی است که یکی از کارهای مفید واحد منابع انسانی این است که افراد مستعد و با عملکرد بالا را در مشاغل حیاتی و کلیدی به‏کار گیرد و برعکس، اشتباه بزرگ، به‏کار گماردن افراد با عملکرد ضعیف در این مشاغل است که موجب کاهش بهره‏وری منابع انسانی و اشاعه یاس و ناامیدی در سازمان می‏شود. اصلی‌ترین کار منابع انسانی که برای شرکت، ارزش افزوده و عملکرد به همراه دارد، گماردن استعدادها[1] در مشاغل حیاتی[2] است. یکی از آفت‏های منابع انسانی، غفلت از سطح تجزیه و تحلیل است. برای دسته‏بندی مشاغل به صفی و ستادی، به‏طور معمول از سطح واحدی استفاده می‏شود و به همین شکل، به مشاغل تسری می‏یابد که این خطای بزرگی است؛ چرا که در واحد صفی، ممکن است بعضی مشاغل از جنس ستاد تخصصی یا پشتیبانی باشند. برای تصحیح این خطا، مشاغل شرکت، بر اساس اهمیت با رعایت سطح تجزیه و تحلیل شغلی نوع‏بندی شده‏اند که جایگزین مناسبی برای دسته‏بندی مشاغل بر اساس واحدهای صفی، ستاد تخصصی و ستاد پشتیبانی است.

    کلیدواژگان: نجات برنامه های استراتژیک از قفسه سازمان ها با طراحی مشاغل استراتژیک، مدیریت دولتی
  • رضا میرمحرابی، طاهر روشندل اربطانی*، علی اکبر فرهنگی، عطاءالله ابطحی صفحات 169-194
    هدف

    با توجه به اهمیت راهبردی سینما در جوامع معاصر و همچنین، توجه دولت ها و افکار عمومی به سینما به عنوان هنر، صنعت و رسانه، پژوهش حاضر درصدد طراحی مدل سیاست گذاری در سینمای ایران با هدف ارتقای جایگاه بین المللی آن است.

    روش

    از لحاظ راهبرد، پژوهش حاضر کیفی، از نوع گرندد تیوری (نظریه داده بنیاد) است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته با 12نفر خبره سیاست گذاری فرهنگی و سینما و به کمک روش نمونه گیری هدفمند، گردآوری شد. برای احصای مفاهیم و مقوله های فرعی و اصلی، مطابق با مدل پارادایمی استراوس و کوربین، کدگذاری نظری انجام گرفت و داده ها تحلیل شدند. اعتبارسنجی به شیوه تشکیل گروه کانونی و پایایی سنجی از طریق قابلیت تکرارپذیری (ضریب پایایی) انجام شد.

    یافته ها

    مدل سیاست گذاری در سینمای ایران، از 18 مقوله اصلی، 50 مقوله فرعی و 507 مفهوم به اشباع نظری رسید. بر اساس نتایج، شرایط علی عبارت اند از: وجود مشکلات قانونی و حقوقی، وابستگی سینما به ساختار سیاسی و دولت، مشکلات مالی و سرمایه گذاری در سینما و عدم برخورداری از ساختار یکپارچه. شرایط زمینه ای عبارت اند از: مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری و حاکم بودن فضای بی اعتمادی بین ساختار سیاسی و فعالان سینما. شرایط مداخله ای: بی توجهی ساختار سیاسی به جهانی شدن، شرایط تحریمی کشور، عدم اعمال مدیریت دانش، بی توجهی به ظرفیت رسانه ها در بخش بین المللی و بی توجهی به بازاریابی و برندسازی. راهبردها بدین ترتیب مشخص شد: بازنگری، اصلاح و تدوین مسایل حقوقی و قانونی، حمایت بخش دولتی و عمومی، تلاش برای صنعتی کردن سینما و تعامل و هم افزایی داخلی و خارجی در حوزه سینما. پیامدها نیز عبارت اند از: تقویت دیپلماسی عمومی در جهان و ارتقای جایگاه سینمای ایران.

    نتیجه گیری

    سینما می تواند به عنوان ابزار اثرگذار، دریچه جدیدی از ایران به روی جامعه بین المللی باز کند و علاوه بر حضور در بازار جهانی، به گسترش شناخت مخاطبان از فرهنگ ایران و در نتیجه خنثی شدن تبلیغ های منفی ایران در رسانه های خارجی کمک کند.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، سیاست گذاری، سیاست گذاری ‎فرهنگی، سینمای ایران، نظریه داده بنیاد
  • امیرمحمد کلابی*، نورمحمد یعقوبی صفحات 195-214
    هدف

    توسعه کشورها، به میزان فعالیت های کارآفرینانه وابسته است و کارآفرینی عامل مهمی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و برخی از کشورهای در حال توسعه است. چگونگی حکمرانی نیز از جمله عواملی است که بر فعالیت های کارآفرینانه اثر می گذارد و حکمرانی پایدار می تواند بسترساز و تسهیل کننده فعالیت های کارآفرینانه باشد؛ پژوهش حاضر با هدف ارایه چارچوب حکمرانی پایدار با رویکرد توسعه کارآفرینی اجرا شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای کاربردی محسوب می شود؛ از لحاظ روش، دارای رویکرد کیفی است و از نظر گردآوری داده ها توصیفی است و دو مرحله فراترکیب و مصاحبه را شامل می شود. در مرحله اول با روش فراترکیب و استفاده از روش سندلوسکی و باروسو و نمونه گیری هدفمند از پایگاه های علمی داخلی، از میان 107 منبع، 18 منبع انتخاب و بررسی شد. در مرحله دوم و بخش تحلیل محتوا نیز با انجام 12 مصاحبه، اشباع نظری حاصل شد و چارچوب نهایی به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از روش فراترکیب و تحلیل محتوای کیفی، مولفه های استخراج شده در سه سطح کسب وکار، ملی و بین المللی طبقه بندی شدند و این سه سطح مکمل یکدیگرند.

    نتیجه گیری

    مولفه های جوان سازی بدنه دولت، حذف نهادهای موازی، نوسازی بدنه دولت، عوامل اقتصادی (اصلاح ساختارهای بانکی)، ایجاد زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری، ایجاد مزیت رقابتی بین المللی و نفوذ در بازارهای بین المللی، چارچوب حکمرانی پایدار با رویکرد توسعه کارآفرینی را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، توسعه پایدار، توسعه کارآفرینی، حکمرانی پایدار، حکمرانی خوب
  • عباسعلی رستگار*، سید عباس ابراهیمی، محسن شفیعی نیک آبادی، بهاره کلاهی صفحات 215-234
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، معماری منابع انسانی هوشمند با رویکرد تحول دیجیتال است. با توجه به گسترش کارکردهای فناوری های تحول آفرین در کسب وکارها و رشد اقدام های دانشی، ضرورت طراحی یک مدل ساختاری برای موضوع تحول دیجیتال در سیستم های مدیریت منابع انسانی شرکت های دانش بنیان، در تعالی و زبدگی آنها نقش بسزایی ایفا می کند.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف، کاربردی توسعه ای است و با رویکرد پیمایش مقطعی اجرا شده است. برای شناسایی مقوله های زیربنایی معماری منابع انسانی هوشمند مبتنی بر تحول دیجیتال، از روش تحلیل مضمون و نرم ا فزار مکس کیودا و برای ارایه رویکرد ساختاری، از روش ساختاری تفسیری و نرم افزار میک مک استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از تحلیل مضمون متن مصاحبه با 17 خبره از نخبگان دانشگاهی، مدیران منابع انسانی و مدیران تحول دیجیتال در شرکت های دانش بنیان، کدگذاری باز انجام گرفت و 245 کد شناسایی شد. در نهایت از طریق کدگذاری محوری، 3 مقوله فراگیر، 8 مقوله سازمان دهنده و 62 مضمون پایه مشخص شد که مقوله های فراگیر در قالب عوامل مدیریتی، عوامل فرایندی و عوامل منابع انسانی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل های انجام شده، می توان گفت که راهبردهای معماری سازمانی، مدیریت منابع انسانی، فناوری محوری، مشارکت کارکنان و معماری منابع انسانی، بیشترین قدرت نفوذ در طراحی مدل ساختاری و همچنین، بیشترین قدرت اثرگذاری بر مدیریت دانش و یادگیری سازمانی را دارند و هوشمندسازی منابع انسانی از طریق توجه به این دو عامل قابل احصا است.

    کلیدواژگان: معماری منابع انسانی، منابع انسانی هوشمند، تحول دیجیتال، شرکت های دانش بنیان
  • محمدرضا عطاردی، حسین زیبنده* صفحات 235-256
    هدف

    در این پژوهش به کمک چارچوب ایتلاف مدافع، فرایند تغییر خط مشی در خرده سیستم پهنای باند اینترنت ثابت و نقش ایتلاف های مختلف در این تغییر بیان شده است. سیاست های پهنای باند، به عنوان یکی از سیاست های مهم در عرصه فنی زیرساختی فضای مجازی، از دهه 1380 تا کنون، دچار تحول جدی شده است که چگونگی ایجاد آن، برای تصمیم گیران و کارشناسان این حوزه بسیار درس آموز است و فهم مسایل امروز سیاست گذاران را نیز تسهیل می کند. هدف از اجرای این پژوهش، فهم چگونگی تغییر سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران، در حوزه پهنای باند اینترنت ثابت از توسعه محدود به توسعه آزاد است.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از راهبرد مطالعه موردی و استفاده از روش مطالعه اسنادی اجرا شده است. بدین منظور، 15 سند مهم در این حوزه بررسی شد و با استفاده از منطق روش های کیفی، 8 روند کلان و خرده روند استخراج گردید. به منظور تایید نتایج، از سازوکار گروه کانونی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که در رقابت دو ایتلاف توسعه محدود و توسعه آزاد پهنای باند، عوامل بسیار مهم در تغییر سیاست ها عبارت اند از: تغییر نظام حکمرانی کشور و توسعه روزافزون فناوری ها و به تبع آن، فشار اجتماعی برای شکل گیری این توسعه.

    نتیجه گیری

    یادگیری این فرایند طی شده در دو دهه و در نظر گرفتن شرایط امروز ایران و جهان، تغییر در بعضی باورهای ثانویه و شکل گیری ایتلاف سومی است که توسعه ای با محوریت حکمرانی فناورانه را دنبال می کند.

    کلیدواژگان: پهنای باند، چارچوب ائتلاف مدافع، حکمرانی فضای مجازی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • مهین رحمتی اصل، غلامرضا کردستانی* صفحات 257-282
    هدف

    با توجه به نقش نظارت مالی و عملیاتی پیشگیرانه در کاهش تخلف های بخش عمومی، هدف این پژوهش، شناسایی راه کارهایی برای توسعه نظارت مالی و عملیاتی پیشگیرانه دیوان محاسبات کشور است.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، یک طرح پیمایشی تدوین شد. نمونه آماری در بخش کیفی، نخبگان و افراد با تجربه دیوان محاسبات کشور (ستاد) و در بخش کمی، تمام اعضای هییت های حسابرسی دیوان محاسبات بود. در بخش کیفی با 14 نفر مصاحبه شد و در بخش کمی، 190 پرسش نامه توزیع و همان تعداد پرسش نامه تکمیل دریافت شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده های دو بخش کیفی و کمی پژوهش، شش عامل اصلی به عنوان سیاست های نظارت مالی و عملیاتی پیشگیرانه دیوان محاسبات کشور و 30 راه کار برای توسعه نظارت مالی و عملیاتی پیشگیرانه دیوان محاسبات کشور از مصاحبه با خبرگان شناسایی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین راه کارهای پیشنهادی در بخش های آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، گزارش دهی میان دوره ای و مداوم، رضایت شغلی و ایجاد انگیزش و رسیدگی جامع و بدون اتلاف وقت با توسعه نظارت مالی و عملیاتی پیشگیرانه دیوان محاسبات کشور ارتباط مثبت وجود دارد و همچنین، بین راه کارهای پیشنهادی در بخش ارزیابی جامع و گسترده در حوزه عمل و اجرا با توسعه نظارت عملیاتی پیشگیرانه دیوان محاسبات کشور، ارتباط مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    توسعه نظارت مالی و عملیاتی نیازمند به کارگیری راه کارهای معرفی شده در حوزه های اصلی شناسایی شد. برنامه ریزی و اقدام در این راستا، می تواند به توسعه مالی و عملیاتی و کاهش تخلف ها و فساد در بخش عمومی منجر شود.

    کلیدواژگان: دیوان محاسبات کشور، سیاست های نظارت مالی و عملیاتی، نظارت های پیشگیرانه
  • احمد یاوریان، صدیقه طوطیان اصفهانی*، ناصر میرسپاسی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 283-312
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی ارتقای رفاه عمومی مبتنی بر حکمرانی خوب است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای کاربردی است.

    روش

    در مرحله کیفی پژوهش حاضر، از روش تحلیل تم و در مرحله اعتبارسنجی از روش توصیفی استفاده شد. در مرحله کیفی، به منظور طراحی الگوی پژوهش، با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند مصاحبه به عمل آمد. در مرحله کمی، برای اعتبارسنجی الگوی پژوهش، به کمک پرسش نامه، از کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نظرخواهی شد و داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شدند. حجم نمونه، تعداد 216 نفر با فرمول کوکران محاسبه شد. انتخاب اعضای نمونه در مرحله کمی، به روش تصادفی ساده بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، به شناسایی سه دسته متغیر پیشران ها، راهبردها و پیامدها برای حکمرانی رفاه عمومی منجر شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از اصول حکمرانی خوب، در ارتقای رفاه عمومی نقش چشمگیری دارد. همچنین، راهبردها و ویژگی های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بهبود وضعیت رفاه عمومی در جامعه، نقش تعدیل کننده و مهمی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رفاه عمومی، حکمرانی خوب، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
|
  • Aryan Gholipour* Pages 165-168
  • Reza Mir Mehrabi, Taher Roshandel Arbatani *, Ali Akbar Farhangi, Ataallah Abtahi Pages 169-194
    Objective

    This research seeks to design a policy-making model for Iranian cinema to promote its international position

    Methods

    In terms of strategy, this study is qualitative and data-based theory research. To gather the required data, the researcher conducted semi-structured interviews with 12 cultural policy specialists and cinema experts using a purposive method. The interviews were analyzed through coding to enumerate concepts, subcategories, and mail categories according to Strauss and Carbin’s paradigm model (2018). The researcher explored the validity of the model using a focus group study and measured reliability via reproducibility (reliability coefficient).

    Results

    The policy-making model for Iranian cinema reached theoretical saturation as it consisted of 18 main categories, 50 subcategories, and 507 concepts. Causal conditions included the existence of legal problems in Iranian cinema, the dependence of cinema on the country’s political structure and government, financial and investment problems in cinema, and the lack of an integrated structure in this field. Background conditions included hardware and software problems in Iranian cinema and the mistrust between the Iranian political structure and cinema activists. Intervention conditions included the indifference of the political structure to globalization, the sanctions imposed on the country, lack of knowledge management in cinema regardless of the capacity of the media in the international cinema sector, and disregard for marketing and branding in cinema. Strategies included reviewing, reforming and formulation of legal issues, supporting the public sector in cinema, efforts to industrialize Iranian cinema, and domestic and foreign interactions and synergy in cinema. The obtained results proved that it is vital to strengthen Iran's public diplomacy in the world and improve the international position of Iranian cinema.

    Conclusion

    In conclusion, considering it an effective tool, Cinema can provide a fresh perspective to the international community as it helps expand the audience’s knowledge about the Iranian culture. Therefore, it neutralizes negative publicity advertised about Iran by foreign media.

    Keywords: cultural policy making, Internationalization, iranian cinema, Policy making
  • Amir Mohammad Colabi *, Nour Mohammad Yaghoubi Pages 195-214
    Objective

    The economic and social growth rates directly affect economic development. They increase long-term social welfare in a country; therefore, most countries run programs to support entrepreneurship in their communities. Entrepreneurship and economic growth are direct indicators of economic development in any country, while entrepreneurship contributes to economic growth by creating innovation, creativity, and increasing competition. Governance is one of the factors that affect entrepreneurial activities, and sustainable governance can facilitate entrepreneurial activities. This study aims to provide a sustainable governance model using an entrepreneurial development approach.

    Methods

    The current study is applied in terms of purpose. This study used a qualitative approach to provide a framework for sustainable governance by means of an entrepreneurial development approach. This study is descriptive in terms of data collection. At first, 18 sources were selected and studied using the meta-synthesis method and purposive sampling of internal scientific databases. Then, theoretical saturation was obtained by conducting twelve interviews.

    Results

    A meta-synthesis method was used in the first stage of the data collection. The final framework of the research was extracted by analyzing the content of the texts from the interviews. Based on this, seven components were identified in the form of 56 indicators. The results of data analysis indicate that the extracted components are classified into three levels of business, national, and international, which complement each other. The findings of this study suggest that all international, national, and business sectors are complementary and will simultaneously help each other.

    Conclusion

    The components of government rejuvenation, elimination of parallel institutions, government modernization, economic factors (reform of banking structures), creation of hardware and software infrastructure, creation of international competitive advantage, and influence on international markets form the framework for sustainable governance. In creating sustainable governance with an entrepreneurial development approach, the components of a business, national, and international levels should be considered simultaneously, and business-level components and the national level are the basis and facilitators of international-level components; for example if economic factors are considered at the national level, and the necessary hardware and software infrastructure is formed, it will create macroeconomic sustainability and a competitive advantage at the international level. To penetrate international markets, the domestic economy must grow to create demand at the international level and form international enterprises. In other words, the components of a business, national, and international level together will lead to sustainable governance with an entrepreneurial development approach and economic, social, and political development.

    Keywords: Economic Development, Entrepreneurship Development, Good Governance, Sustainable Development, sustainable governance
  • Abbas Ali Rastgar *, Seyed Abbas Ebrahimi, Mohsen Shafiei Nikabadi, Bahare Kolahi Pages 215-234
    Objective

    The aim of the current research is to design smart human resources with a digital transformation approach. Considering the expansion of the function of transformative technologies in businesses and the growth of knowledge measures, designing a structural model of digital transformation in the human resource management systems of knowledge-based companies plays a great role in their excellence and sophistication. In terms of purpose, this study is an applied-developmental research and it was carried out with a cross-sectional survey approach.

    Methods

    In order to identify the underlying issues of smart human resources architecture based on digital transformation, we have used the theme analysis method and MaxQDA software, and to provide a structural approach, we have used the structural-interpretive method and MicMac software.

    Results

    By analyzing the content of the expert panel interview, which includes seventeen academic elites, human resource managers and digital transformation managers in knowledge-based companies, 245 codes were identified in the open coding stage. Finally, through axial coding, three comprehensive categories, eight organizing categories and sixty-two basic themes were identified, which in comprehensive categories, was categorized in the form of managerial factors, process factors and human resources factors.

    Conclusion

    Based on the analysis, it can be stated that the strategies of organizational architecture, human resource management, core technology, employee participation, and human resource architecture have the greatest power of influence on structural model design and they have great influence on knowledge management and organizational learning. Making the human resources smart can be achieved by paying attention to these two factors.

    Keywords: Human Resource Architecture, Smart human resources, Digital Transformation, Knowledge-based Companies
  • Mohammad Reza Atarodi, Hossein Zibandeh * Pages 235-256
    Objective

    The purpose of this study is to understand how the official policy of the Islamic Republic of Iran in the field of fixed internet bandwidth has changed from limited to free development. Along with this goal, creating a policy insight in cyberspace policy field, learning lessons for policy makers and decision makers from this policy process and creating recognition about existing coalitions in the field of cyberspace is also pursued. Policy process theories seek to explain how policies are formed and changed. This study seeks to explain the process of policy change in the fixed Internet bandwidth subsystem by applying the Advocacy Coalition framework (ACF) and the role of different coalitions in this change. Broadband policies, as one of the most important policies in the field of technical-infrastructure of cyberspace, have undergone a serious change since two decades ago. To this end, the following questions must be answered: 1.What coalitions have been formed by the actors for changing fixed internet bandwith policy subsystem? 2. What beliefs have existed among the actors of this policy subsystem? 3. What conditions and events have been effective in changing the Iran's fixed internet bandwith policy?

    Methods

    This study was conducted using a case study strategy and focusing on existing documents on bandwidth policies in the Islamic Republic of Iran. Documentary study method was used to review the documents and focus group mechanism was used to validate the findings. For this purpose, 15 important documents in this field have been analyzed and 8 macro and sub-trends have been extracted using the logic of qualitative methods.

    Results

    The findings indicate that in the competition between the two coalitions of limited development and free development bandwidth, the most important factors in changing policies are: changing the country's governance system and the increasing development of technologies and, consequently, social pressure to shape this development. According to the history, review of documents, decisions, and obvious positions of different actors, we can generally identify two competing coalitions in the field of internet bandwidth in the Islamic Republic of Iran: 1. Limited Development Coalition, which accept network and bandwidth development only in the form of a national information network and considers development to be dependent on the production of appropriate and local content. In fact, the policy that they pursue is limited bandwidth development and is quoted in the rules and regulations. 2. The Free Bandwidth Development Coalition which considers bandwidth in general and without any serious distinction between being domestic or international, and According to its ideological foundations, unlike the previous coalition, it does not show any resistance against being influenced by foreign culture and the blurring of national borders in cyberspace. They consider this development to be an unconditional right of the citizens.

    Conclusion

    Learning from this process that took place in two decades and considering the current situation in Iran and the world is: 1-the change in some secondary beliefs and 2-the formation of a third coalition that pursues technology-oriented governance. Given the importance of platforms in today's world, the axis and index of development or non-development of bandwidth in the country should be focus on platforms and maintaining the power of governance to regulate and rule through them, not the restriction or lack of growth in quality and access.

    Keywords: advocacy coalition, Bandwidth, Cyberspace Governance, Information, communication technology
  • Mahin Rahmati Asl, Gholamreza Kordestani * Pages 257-282
    Objective

    Considering the important role of financial supervisory and operational supervision in reducing infringements in the public sector, the purpose of this study is to find solutions for developing the capabilities of the Iranian Supreme Audit Court in this regard. 

    Methods

    This is a survey study. The participants in the qualitative part included the experts and experienced staff of the Supreme Audit Court. The statistical sample in the quantitative part included all members of the auditing boards of the same Iranian body. Accordingly, 14 people were interviewed and 190 questionnaires were answered by them. The validity and reliability of the used questionnaire were assessed and confirmed before its distribution. The reliability of the questionnaire was evaluated by Cronbach's alpha coefficient method. Non-parametric chi-square and ratio tests were used to analyze its items. Formal validity, content validity, and construct validity of the questionnaire were also evaluated. 

    Results

    Analyzing the qualitative and quantitative parts of the research, six main factors were identified as preventive financial supervisory and operational supervision policies applied by the Supreme Audit Court. Also, 30 solutions were extracted from interviewing the experts. The obtained results proved a positive relationship between the development of preventive financial supervisory and operational supervision by the Supreme Audit Court and the proposed solutions in sectors of education and ICT as well as factors including intermediate and continuous reporting, job satisfaction, and motivation.

    Conclusion

    Financial resources are one of the most important and key factors in the development of countries, accordingly, monitoring the use of resources is necessary. Today, due to the complexity of financial systems, limited resources and opportunities, and the need for equitable allocation of resources and opportunities, the importance and need for oversight of the financial reporting process are more considerable. Therefore, regulators play an important role in preventing corruption in government property and contracts. The success and progress in any system rely on effective, efficient, and preventive financial supervisory and operational supervision.

    Keywords: Supreme Audit Court, Financial supervisory, Operational Supervision, Public Sector. Infringements
  • Ahmad Yavarian, Sedighe Tootian Esfahani *, Naser Mirsepasi, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 283-312
    Objective

    The purpose of the present study is to design a model for the promotion of general welfare based on good governance. The current research is developmental and applied in terms of its purpose. 

    Methods

    In the qualitative stage of the present study, the issue analysis method was used. The descriptive method was used in the validation phase. In the qualitative phase, in order to design the research model, Interviews were conducted with 20 academic and executive experts who were selected by purposive sampling. In the quantitative stage, to validate the research model, the employees of the Iranian Ministry of Cooperatives, Labor, and Social Welfare were asked for their opinions by answering a questionnaire. The gathered data were analyzed by structural equation modeling and Smart PLS software. The sample size included 216 people and was calculated using the Cochran formula. A subset of participants from the population was selected by the simple random method. 

    Results

    According to the findings, three variable categories of propellants, strategies and consequences were identified for public welfare governance.

    Conclusion

    The results showed that the use of good governance principles can play a great role in promoting public welfare. Also, the strategies and characteristics of the Iranian Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare play a significant moderating role in improving the conditions of public welfare in society.

    Keywords: General welfare, Good Governance, Ministry of Cooperatives, Labor, Social Welfare