فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه شفعتی، محمدجواد زاهدی* صفحات 190-208

    در این مقاله باهدف شناخت راهبردهایی که خانواده های کشاورز برای بقا و حفظ کسب وکار خانوادگی خود به کار می برند و عواملی که بر این راهبردها تاثیر می گذارند، از روش مرور نظام مند و راهبرد فراتلخیص استفاده شد. بدین ترتیب بعد از هفت مرحله غربالگری مقاله های گردآوری شده، 61 مقاله متناسب با هدف پژوهش انتخاب و در مرحله تحلیل داده ها با کمک نرم افزار مکس کیودی ای2020 «کدگذاری انتسابی» و «کدگذاری راهبرد «تنوع بخشی» (بازار-محور، اقتصاد-محور، خانواده-محور، فرد-محور)، «پایداری» (اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی) و «جانشینی» (عوامل زمینه ای، عوامل ارتباطی، عوامل فردی) را به کار می برند. مزارع خانوادگی نقش مهمی در میدان کشاورزی و امنیت غذایی حال و آینده جهان دارند. شناخت راهبردهای موفق خانواده های بهره بردار کشاورز در کشورهای پیشرفته و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن ها، می تواند انگیزه ای برای خانواده های کشاورز و سیاست گذاران بوده و درنهایت در کنار بهره گیری از تجارب داخلی به بازنگری و تجدیدنظر در مورد راهبرد ها و سیاست های کشاورزی به نفع بقا و احیای مزارع خانوادگی منجر شود.

    کلیدواژگان: راهبرد بقا، خانواده بهره بردار، فراتلخیص، مزرعه خانوادگی
  • علی اسدی*، علی اکبر براتی، حسنا احمدی، جاسم گلابی فر صفحات 210-225
    تغییر اقلیم طی قرن اخیر منجر به تغییرات قابل توجه در زندگی انسان شده، معیشت او را با افزایش هزینه های تولید و ریسک و عدم حتمیت با چالش مواجه کرده است. دراین بین، روستاییان به دلیل وابستگی معیشت آن ها به کشاورزی و درنتیجه اقلیم، آسیب پذیرتر هستند. این پژوهش که نوعی تحقیق پیمایشی است با هدف بررسی آسیب پذیری خانوارهای روستایی استان کرمانشاه نسبت به تغییر اقلیم انجام شد. بدین منظور از نمونه ای شامل 212 خانوار که از بین حدود 134 هزار خانوار روستایی استان کرمانشاه انتخاب شدند، استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود. برای تعیین میزان آسیب پذیری از شاخص آسیب پذیری معیشت خانوار نسبت به تغییر اقلیم (LVI) استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که معیشت خانوارهای روستایی تمامی شهرستان ها به شدت نسبت به تغییرات اقلیم آسیب پذیر است. بیشترین میزان آن در شهرستان جوانرود (448/0) و کمترین آن در شهرستان کنگاور (4/0) بود. از میان مولفه های اصلی LVI، نوع استراتژی معیشتی (565/0)، بیشترین حساسیت را به تغییرات اقلیم داشت. پس ازآن به ترتیب شبکه های اجتماعی و ویژگی های اجتماعی - جمعیت شناختی با مقادیر 557/0 و 465/0 در رتبه های بعدی بودند. بر اساس نتایج، بهترین راهکارهای کاهش میزان حساسیت معیشت عبارت اند از: متنوع نمودن منابع درآمدی و کاهش وابستگی معیشت خانوارها به کشاورزی از طریق توسعه فرصت های شغلی غیرکشاورزی، گسترش خدمات حمایتی نظیر بیمه با ارایه مشوق های مختلف نظیر معافیت مالیاتی به بیمه گزاران و افزایش توانمندی خانوارها در تامین نیازهای اساسی خود با ترویج فرهنگ پس انداز و ارایه بسته های حمایتی به منظور افزایش توان تاب آوری آن ها نسبت به تغییرات اقلیم.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، معیشت خانوارهای روستایی، آسیب پذیری معیشت، شاخص LVI، استان کرمانشاه
  • آمنه سواری ممبنی، مسعود یزدان پناه*، مسلم سواری صفحات 226-245
    درک فرایندهای ادراکی و شناختی دو گروه کشاورزان زن و مرد برای تشویق سازگاری با تغییرات آب و هوایی بسیار مهم است. در این مطالعه، به منظور بررسی عوامل موثر بر رفتار سازگاری کشاورزان زن و مرد شهرستان باغملک واقع در استان خوزستان، از مدل توسعه یافته انگیزش حفاظت استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش کشاورزان دو گروه زن و مرد بودند. تعداد اعضای نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 200 کشاورز مرد و 150 کشاورز زن انتخاب شد. برای انتخاب کشاورزان از نمونه گیری چند مرحله ای طبقه ای خوشه ای تصادفی استفاده گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای بود که روایی صوری آن توسط چهار تن از اعضای هییت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی تایید گردید. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی، از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل معادلات ساختاری نشان داد، متغیرهای دانش ادراک شده، هزینه پاسخ و هنجار توصیفی متغیرهای موثر بر نیت کشاورزان مرد به صورت مثبت و مستقیم و رفتار به صورت مثبت و غیرمستقیم هستند و این متغیرها درنهایت توانستند به ترتیب 67 و 45 درصد از تغییرات متغیرهای نیت و رفتار کشاورزان مرد را پیش بینی کنند. متغیرهای شدت درک شده، هزینه پاسخ، اعتقاد به تغییرات آب و هوایی و عادت متغیرهای موثر بر نیت کشاورزان زن به صورت مثبت و مستقیم و رفتار به صورت مثبت و غیرمستقیم هستند و این متغیرها درمجموع توانستند به ترتیب 70 و 25 درصد از تغییرات متغیرهای نیت و رفتار کشاورزان زن را پیش بینی کنند. اطلاعات به دست آمده می تواند به عنوان پایه ای در تدوین مداخلات مناسب برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی در بخش کشاورزی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار سازگاری، جنسیت، مدل انگیزش حفاظت، زنان روستایی، نیت
  • سعید نصیری زارع، وحید ریاحی* صفحات 246-261
    مناطق روستایی از جنبه های بسیاری مهم بوده و برنامه ریزی روستایی از گرایش های تحصیلی در جغرافیا بوده که به طور خاص مطالعات مرتبط با روستا را مطالعه می کند. در ارتباط با این موضوع و به دلیل اهمیت پژوهش و تحقیق، انتخاب هدفمند موضوع مطالعات در این رشته تحصیلی می تواند از یک سو بخشی از نیازهای جامعه روستایی کشورمان را رفع و از سوی دیگر به عوامل سیاست گذاری و تصمیم گیری های مرتبط در تدوین راه حل های مشکلات و مسایل موجود در این مناطق کمک کند. تحقیق به تطبیق مطالعات برنامه ریزی روستایی با چالش ها و مشکلات توسعه در مناطق روستایی پرداخت. واحد تحلیل شامل 150 پایان نامه کارشناسی ارشد در دانشکده جغرافیا دانشگاه خوارزمی بود. برای تهیه ماتریس خودتعاملی از Ravar Matrix و برای تحلیل شبکه نیز از شاخص های تراکم شبکه، مرکزیت درجه، مرکزیت بینابینی، بردار ویژه و ضریب خوشه بندی استفاده شد. برای هم رخدادی واژگان کلیدی نیز از Ucinet و برای ترسیم مناسب گراف ها و شبکه ها، از Gephi استفاده شد. افراخته و ریاحی به عنوان اساتید کلیدی و مهم در شبکه علمی گروه بوده اند که ارتباطات علمی بیشتری نیز با اساتید گروه دارند. موضوع توسعه پایدار به عنوان موضوع اصلی در پایان نامه ها بوده که بیشتر موردتوجه قرار گرفته ولی موضوع موردبحث کمتر توجه شدن به بخشی از موضوعات اصلی در ابعاد آن است. تجدید حیات روستایی در بعد اقتصادی، حفظ پایدار منابع و به خصوص آب در بعد زیست محیطی و موضوع مهاجرت های روستایی در بعد اجتماعی از مهم ترین موضوعات هستند که باید مطالعات روستایی بیشتر به صورت موردی این موضوعات را موردبررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: جغرافیا، برنامه ریزی روستایی، پایان نامه های کارشناسی ارشد، تحلیل محتوا، علم سنجی
  • لیلا دیانی* صفحات 262-282

    هدف این پژوهش معرفی و به کارگیری روش جدید و کارآمد CODAS جهت اولویت بندی و ارزیابی بافت های فرسوده روستایی بر مبنای معیارهای اصلی کیفیت محیطی است. روش تحقیق این مقاله توصیفی کاربردی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی است که با استفاده از پرسش نامه، داده های عینی از 260 خانوار روستایی و 15 نفر از مدیران محلی در روستاهای فرسوده پیرامون کلان شهر تهران، و داده های ذهنی از 15 نفر از متخصصین علمی جمع آوری، توصیف و تحلیل شد. نتایج پژوهش حاضر بر اساس شش مولفه اصلی کیفیت محیطی (به ترتیب اهمیت شامل ظرفیت تحمل/ کاهش ریسک، سرزندگی و تعلق پذیری، بهداشت محیط، دسترسی و تنوع خدمات، امنیت و مقیاس انسانی پیاده، نفوذپذیری) و روستاهای پانزده گانه نشان می دهد که روستای یهر در مقایسه با روستاهای دیگر، شرایط نامطلوب تری را به لحاظ وضعیت کیفیت محیطی به کمک روش کداس داشته است. سپس به ترتیب، روستاهای کبیرآباد، مشهد فیروزکوه، حسن آباد باقراف، حصارکوچک، قویینک رخشانی، آتشان، جعفرآباد باقراف، مزداران، زواره بید، وسطر، حصارمهتر، رامین، قلعه بلند، و صالح آباد شرقی قرار گرفته اند. همچنین در این تحقیق، CODAS به عنوان روشی مناسب و با دقت بسیار بالا برای اولویت بندی سکونتگاه های فرسوده روستایی بر مبنای مولفه های اصلی کیفیت محیطی ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، بافت های فرسوده، روستا، روش CODAS، تهران
  • ناصر شفیعی ثابت*، نگین سادات میرواحدی صفحات 284-297

    واکاوی وضعیت آینده ظرفیت های پیوند روستایی - شهری در راستای امنیت غذایی پایدار در سکونتگاه های روستایی در ناحیه موردمطالعه هدف پژوهش حاضر است. در این پژوهش کاربردی و توصیفی - تحلیلی، اطلاعات لازم به دو شیوه کتابخانه ای و پرسش نامه ای گردآوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها هم از نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد بهره گرفته شد. یافته ها نشانگر آن است که 52 عامل به عنوان ظرفیت های بنیادی موثر بر وضعیت امنیت غذایی پایدار ناحیه موردمطالعه شناسایی شدند. وضعیت پراکندگی متغیرهای ظرفیت های پیوند روستایی - شهری در امنیت غذایی پایدار روستاهای موردمطالعه گویای وضعیت ناپایدار آن ها است. امتیازات نهایی و رتبه بندی عوامل بنیادین انجام شد. عوامل کلیدی نهایی که عبارت اند از نیروی کار متخصص شهری و روستایی، خدمات کشاورزی و پشتیبان تولید، نهادهای رسمی و غیررسمی شهری در تعامل با نهادهای روستایی و بخش کشاورزی که دربردارنده کارگاه های آموزشی، بهبود خاک، اراضی مناسب کشت، منابع آب و زیرساخت های انتقال و بهره برداری مناسب، نهادسازی هدفمند و همچنین، شکل گیری و گسترش فعالیت های غیر کشاورزی همانند صنایع تبدیلی و تکمیلی، شبکه های اجتماعی برای عرضه محصولات و تبادل اطلاعات، بنگاه های اقتصادی و اعتبارات خرد، برند سازی و بازاریابی آشکار شدند. برمبنای این عوامل چهار سناریو برای وضعیت آینده ظرفیت های پیوند روستایی - شهری در امنیت غذایی ناحیه موردمطالعه ارایه شد.

    کلیدواژگان: تعاملات فضایی، پیوند روستایی شهری، تولید متعادل، امنیت غذایی، شهر و روستا
  • نسرین بیاناتی، یاسر محمدی*، موسی اعظمی صفحات 298-313
    امنیت غذایی، چالش دهه های آتی و ضرورت تحقیقاتی امروز دنیا است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت و عوامل موثر بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در شهرستان بهار در استان همدان انجام شد.  جامعه آماری پژوهش شامل تمام سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان بهار (1000=N) بودند که با استفاده از جدول مورگان 388 سرپرست خانوار از طریق نمونه گیری طبقه ای با توجه به دو ملاک جمعیت و منطقه جغرافیایی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای سنجش امنیت غذایی نیز از پرسش نامه استاندارد کرنل استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که 8/51 درصد جامعه موردمطالعه در وضعیت امن و 2/48 درصد در وضعیت ناامن غذایی بودند. حدود 3/9 درصد از خانوارهای روستایی ناامنی غذایی همراه با گرسنگی شدید را تجربه می نمودند که اکثریت این خانوارها در روستاهای غربی شهرستان بهار سکونت داشتند. نتایج همبستگی نشان داد که امنیت غذایی با عوامل اقتصادی و فردی مانند سطح تحصیلات، میزان درآمد کشاورزی و غیرکشاورزی، سطح زیرکشت اراضی زراعی و باغی رابطه مثبت و معنی دار اما با عوامل جغرافیایی و اجتماعی مانند فاصله روستا تا شهر و بعد خانوار، رابطه منفی و معنی داری دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که درآمد حاصل از فعالیت های کشاورزی، قدرتمندترین پیش بینی کننده امنیت غذایی در بین خانوارهای روستایی شهرستان بهار بود و پس از آن به ترتیب درآمد حاصل از فعالیت های غیر کشاورزی، تعداد افراد شاغل در خانوار و تعداد افراد تحت تکفل، مهم ترین پیش بینی کننده های امنیت غذایی شناخته شدند. در نتیجه، متنوع سازی درآمدها، می تواند یک سازوکار پیشنهادی مناسب برای بهبود امنیت غذایی خانوارهای روستایی باشد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، دسترسی به غذا، ناامن غذایی، خانوار روستایی، شهرستان بهار
  • لیدا علیزاده دولت آبادی، حمید شایان*، طاهره صادقلو، مریم قاسمی، سید رضا حسین زاده صفحات 314-331

    مدیریت یکپارچه آبخیزداری می تواند به عنوان یک پیش شرط لازم برای مدیریت پایدار و بهبود سبک زندگی و معیشت مردم محلی موردتوجه قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی پیشران ها و سناریوهای موثر بر مدیریت یکپارچه روستاهای حوضه آبخیز داورزن است. برای این کار از ابزار پرسش نامه استفاده شد که به وسیله کارشناسان خبره و اجرایی(شامل اعضای هییت علمی صاحب نظر و کارکنان منابع طبیعی، سازمان های مردم نهاد فعال و جوامع محلی) تکمیل گردید. اعضای آن به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای مشخص کردن پیشران های چالش برانگیز از مدل MICMAC استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، شاخص هایی ازجمله پایین بودن متوسط درآمد و سرمایه بهره برداران؛ کمبود تسهیلات اعطایی کم بهره بانک ها، موسسات اعتباری و صندوق حمایت از توسعه تنوع معیشتی و اتکای ضعیف دولت به بخش خصوصی در واگذاری اختیارات به این بخش به دلایلی ازجمله ورشکستگی یا بی تعهدی سرمایه گذاران و... مهم ترین پیشران های دخیل در زمینه مدیریت یکپارچه آبخیز روستایی داورزن را شکل می دهند. برای تشریح سناریوهای محتمل از نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شد. نتایج این بخش نشان داد از مجموع 24 وضعیت موجود، سناریوی دهم به عنوان مطلوب ترین حالت سناریوی ممکن در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، آبخیز، رویکرد آینده پژوهی، توسعه روستایی، داورزن
  • صحرا محمدی مهر، سعید کریمی*، سید مهدی حسینی صفحات 332-346

    گردشگری روستایی یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش فقر در جوامع روستایی به منظور دستیابی به توسعه پایدار روستایی است. این نوع گردشگری معرف زندگی، فرهنگ، هنر و میراث مناطق روستایی است و جامعه محلی را از لحاظ اجتماعی و اقتصادی بهره مند می سازد. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی سطوح معیشت پایدار جوامع روستایی اورامانات (چهار شهرستان پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی) می پردازد. روش پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی به صورت توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، 17763 نفر بود (17763=N) که 280 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته مرتبطی با سوالات مرتبط با دارایی های معیشتی کشاورزان چهارچوب معیشت پایدار ارایه شده توسط دپارتمان توسعه بین الملل بود. روایی پرسش نامه توسط اعضای هییت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی و اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه موردبررسی قرار گرفت و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ تایید شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بالاترین سطح سرمایه، سرمایه فیزیکی و مالی، اجتماعی و کمترین آن سرمایه انسانی است. «اجاره منزل، فروش صنایع دستی، فروش غذاهای محلی» عمده ترین مشاغل مرتبط با گردشگری بودند. نتایج بیانگر تاثیر مثبت و معنی داری گردشگری بر سرمایه های معیشتی خانوار روستایی بود. درنهایت راه اندازی دفتر گردشگری محلی، فراهم نمودن زیرساخت ها و تجهیزات روستایی برای گردشگران و توجه به ابتکارات مردم محلی پیشنهادات کلی مطالعه حاضر است.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار، جوامع روستایی، گردشگری، توسعه، اورامانات
  • سحر بشیرزاده، جمال الدین سهیلی*، فرشاد مفاخر صفحات 348-360

    به زودی شاهد از بین رفتن الگوهای خانه های بومی به واسطه قوانین و روش های ساخت جدید خواهیم بود. این مهم بر اهمیت مطالعه و مستندسازی خانه های بومی تاکید می کند. در این راستا پنج خانه با ویژگی های بومی با الگوی یکسان، به صورت هدفمند به عنوان نمونه موردی برای این پژوهش انتخاب شدند که در پای کوه روستای طولارود بالای شهر تالش قرار دارند. ترکیبی از روش های کمی و کیفی در این مقاله استفاده شده است. شرایط موجود خانه های تغییریافته برداشت و ترسیم شد. از آنجا که تغییرات در مراحل مختلفی بوده، اطلاعات دقیق آن توسط مصاحبه از ساکنین به دست آمد. پس از ترسیم، پلان ها وارد نرم افزار ای گراف شدند که بواسطه تحلیل های کمی آن، لیست های عددی مستخرج گردید. این اطلاعات برای تحلیل های قیاسی در بخش نتایج و همراه با استدلال استنباطی و منطقی اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ساکنان قابل استفاده است. با مقایسه اطلاعات آشکار گردید که ایوان در این خانه ها با عمق کم در پیکره بندی فضایی همراه با ارزش های بالای ارتباط، کنترل و هم پیوندی، اولین و محتمل ترین فضا برای پذیرش تغییرات است. یکی از آثاری که برای روستاهای نزدیک شهر می توان قایل شد، احتمال تامین زیرساخت هایی همچون برق، لوله کشی گاز و آب است که ایده جاگذاری فضاهایی همچون آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی را برای استفاده از آن ها ترغیب می نماید. استفاده از تسهیلات مدرن زندگی از طریق تغییر دادن شکل خانه های اولیه بومی بواسطه تغییر فرهنگ ساکنین قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: معماری بومی، خانه روستایی، نحو فضا، مراحل تکوین، تغییر شکل
|
  • Masoumeh Shafati, Mohammad Javad Zahedi * Pages 190-208

    In this article, in order to identify the strategies used by farming families to survive and maintain their family business and the factors that affect these strategies, the systematic review method and meta-summary strategy were used. Thus, after seven stages of screening the collected articles, 61 articles were selected according to the purpose of the research and in the data analysis stage, with the help of MAXQDA 2020 software, "attributive coding" and "holistic coding" were performed. Findings show that to maintain their family business, farming families generally use three strategies of "diversification" (market-oriented, economy-oriented, family-centered, individual-centered), "sustainability" (Social, economic, environmental) and "substitution" (contextual factors, communication factors, individual factors). Family farms play an important role in the field of agriculture and food security in the present and future of the world. Understanding the successful strategies of farmingfamilies in developed countries and identifying the factors influencing them can be an incentive for farming families and politicians, and ultimately along with benefiting from domestic experiences, lead to the revision of agricultural strategies and policies in favor of the survival and revitalization of family farms.

    Keywords: Survival strategy, Exploiting family, Meta-Summary, Family Farm
  • Ali Asadi *, Ali Akbar Barati, Hosna Ahmadi, Jassem Gholabifar Pages 210-225
    Climate change over the last century has led to significant changes in human life, challenging human livelihood by increasing production costs, risk and uncertainty. Among different communities, rural communities are highly sensitive to climate change due to their dependence on agriculture and consequently climate. This research is a survey research that was conducted to investigate the vulnerability of rural households to climate change. For this purpose, a sample of 212 households was selected from about 134,000 rural households in Kermanshah province. The data collection tool was a questionnaire. To determine the degree of vulnerability, the household livelihood vulnerability index to climate change (LVI) was used. The results show that in all counties, rural households’ livelihood is highly sensitive to climate change. The highest sensitivity to climate change was observed in Javanrood (0.448), and the lowest was observed in Kangavar (0.4). Among the main components of the LVI index, the Livelihood strategy with a value of 0.565 has the highest sensitivity to climate change, and social networks and socio-demographic index with a value of 0.557 and 0.465, respectively, are in the next ranks. According to the results, the best ways to reduce livelihood sensitivity are to diversify income sources and reduce household dependence on agriculture through the development of non-agricultural job opportunities, expand support services such as insurance by providing various incentives including tax exemptions to insurers and increase household capacity to meet their basic needs by promoting the savings culture and providing support packages to increase their resilience to climate changes.
    Keywords: climate change, Livelihood of rural households, Livelihood vulnerability, LVI index, Kermanshah province
  • Ameneh Savari Mombeni, Masoud Yazdanpanah *, Moslem Savari Pages 226-245
    In order to identify the perceptual and cognitive processes, considering both groups of men and women farmers is important to encourage the adaptation to climate change. In this study, to investigate the factors affecting the adaptive behavior of men and women farmers in Baghmalek county, located in Khuzestan province, a developed model of conservation motivation was used. The research population consisted of two groups of men and women farmers. The number of sample members was selected using Krejcie and Morgan table of 200 men and 150 women farmers. Random stratified cluster multistage sampling was used to select farmers. The data collection tool was a questionnaire whose face validity was confirmed by the faculty members of the Department of Agricultural Extension and Education. In addition, to determine the degree of reliability, pre-test and Cronbach's alpha coefficient were used. The results of the structural equation model analysis showed that the variables of perceived knowledge, response cost and descriptive norm are variables affecting the intentions of men farmers in a positive and direct way and behavior in a positive and indirect way and these variables were finally able to predict 67 and 45% of the changes in the variables of intention and behavior of men farmers, respectively. Perceived severity variables of intensity, response cost, belief in climate change and habit are variables affecting the intentions of women farmers in a positive and direct way and behavior in a positive and indirect way. And these variables were able to predict 70 and 25% the changes in the variables of women farmers' intentions and behavior.
    Keywords: Adaptation Behavior, gender, Protection motivation model
  • Saeid Nasire Zare, Vahid Riahi * Pages 246-261
    Rural areas are important in many respects and rural planning is one of the educational trends in geography that focuses on rural-related studies in particular. In connection with this issue and due to the importance of research, the purposeful choice of the subjects of study in this field can meet part of the needs of our rural community and on the other hand, help with policy-making factors and related decisions in formulating solutions to existing problems and issues. The research applied rural planning studies to the challenges and problems of development in rural areas. The analysis unit consisted of 150 master's theses in the Faculty of Geography of Kharazmi University. Ravar Matrix was used to prepare the self-interaction matrix and lattice density, degree centrality, inter-mediate centrality, eigenvector and clustering coefficient were used for network analysis. Ucinet was used for keyword integration and Gephi was used for graphs and grids. Afrakhteh and Riahi have been key and important professors in the group's scientific network, who also have more sci-entific connections with the group professors. The topic of sustainable development has been the main topic in the dissertations, which has received more attention, but the topic under discussion has received less attention to some of the main topics in its dimensions. Rural revitalization in the economic dimension; Sustainable conservation of resources, especially water, in the environmental dimension and the issue of rural migration in the social dimension are among the most important issues that rural studies should study more on a case-by-case basis.
    Keywords: geography, rural planning, M.Sc. Theses, Content analysis, Scientometrics
  • Leyla Dayyani * Pages 262-282

    The purpose of this study is to introduce and apply the new and efficient CODAS method to priori-tize and assess rural deteriorated textures based on the main criteria of environmental quality. The research method of this article is descriptive-applied and the style of data collection is library and field data collection, where using a questionnaire, objective data from 260 rural households and 15 local managers on the Tehran metropolitan fringe, and subjective data from 15 scientific experts were collected, described and analyzed. The results of the present study based on six main compo-nents of environmental quality (in order of importance including tolerance capacity/risk reduction, vitality and belonging, environmental health, access and diversity of services, security and human scale on foot, permeability) and fifteen villages show that the village of Yahar, compared to other villages, had more unfavorable conditions in terms of environmental quality using the CODAS method. Then, respectively, the villages of Kabirabad, Mashhad Firoozkooh, Hasanabad Baqraf, HesarKouchak, Quinak Rakhshani, Atashan, Jafarabad Baqraf, Mazdaran, Zavareh Bid, Vastar, Hesarmehtar, Ramin, Qala Boland, and Salehabad Sharqi are located. Also in this research, CODAS has been evaluated as a suitable and very accurate method for prioritizing deteriorated rural settle-ments based on the main components of environmental quality.

    Keywords: Environmental quality, Deteriorated textures, Rural, CODAS Method, Tehran
  • Naser Shafieisabet *, Neginsadat Mirvahedi Pages 284-297

    This study aims to analyze the future status of rural-urban linkage benefits for sustainable food security in rural settlements in the study area. In this applied and descriptive-analytical research, the necessary information was collected in two ways: library and questionnaire. Micmac software and scenario wizard were used to analyze the data. Findings indicate that 52 factors were identified as essential benefits affecting the sustainable food security status of the study area. The status of dispersion of rural-urban linkage variables in the sustainable food security of the studied villages indicates their unsustainable status. Final scores were obtained and ranking of key factors was performed. The crucial final factors are urban and rural specialist workforce, agricultural services and production support, formal and informal urban institutions interacting with rural institutions, and the agricultural sector targeted institutionalism. Also, the formation and expansion of conversion and complementary industries, social networks for product offering and information exchange, businesses, microcredit, branding, and marketing became apparent. Based on these factors, four scenarios for the future status of rural-urban linkage benefits in food security of the study area were presented.

    Keywords: Spatial interactions, rural-urban linkage, Balanced production, Food security, City, village
  • Nasrin Bayanati, Yaser Mohammadi *, Mousa Aazami Pages 298-313
    Food security is a challenge of the coming decades and the research necessity of today’s world. This study aimed to identify the status and factors affecting the food security of rural households in Bahar County. The statistical population of the study included all rural households’ heads in Bahar County (N = 1100) in which the number of 388 ones was estimated as a statistical sample using the Morgan table and selected through stratified sampling according to both criteria of population and geographical area. The standard questionnaire of Cornell was used to assess food security. The results showed that 51.8% of the study population were in secure conditions and 48.2% were in insecure food conditions. About 9.3% of rural households experienced food insecurity with severe hunger, and most of them lived in the western villages of Bahar County. The results also showed that food security has a significant, positive correlation with economic and personal factors such as education level, agricultural and non-agricultural income, and agricultural and horticultural area under cultivation, while showing negative correlation with geographical and social factors such as distance from the village to city and household size. The results of multiple regression also showed that income from agricultural activities was the strongest predictor of food security among rural households in Bahar County, followed by income from non-agricultural activities, the number of employed people among a household and the number of dependents respectively. As a result, income diversification can be a suitable mechanism for improving the food security of rural households.
    Keywords: Food security, access to food, insecurity, Rural Household, Bahar County
  • Lida Alizadeh Dolatabadi, Hamid Shayan *, Tahere Sadeghloo, Maryam Ghasemi, Seyed Reza Hosseinzadeh Pages 314-331

    Integrated watershed management can be considered a prerequisite for sustainable management and improving the lifestyle and livelihood of local people. The present study was applied in terms of purpose and descriptive-analytical and survey in terms of method. To do so, a questionnaire was used, which was completed by experts and executives (including faculty members and natural re-sources staff, active NGOs and local communities). Its members were selected by the snowball sampling method. The MICMAC model was used to identify challenging drivers. Based on the re-sults, indicators such as low average income and capital of users, Lack of low-interest lending facil-ities of banks, credit institutions and the Fund for Supporting the Development of Diversity of Liv-ing and the weak reliance of the government on the private sector in delegating powers to this sector for reasons such as bankruptcy or negligence of investors, etc. are the most important drivers in-volved in the field of integrated Davarzan watershed villages management. Wizard scenario soft-ware was used to explain the possible scenarios. The results of this section showed that out of a total of 24 existing situations, the tenth scenario was considered the most desirable scenario.

    Keywords: integrated management, Watershed, futures research approach, Rural Development, Davarzan
  • Sahra Mohammadimehr, Saeid Karimi *, Sayad Mahdi Hosseni Pages 332-346

    Rural tourism is one of the most important ways to reduce poverty in rural communities in order to achieve sustainable rural development. The present study examines the levels of sustainable livelihoods of rural communities in Oramanat (four cities of Paveh, Javanrood, Ravansar and Thalas Babajani). The research method is descriptive-correlational and in terms of purpose, it is of applied type. The statistical population of the study was 17763 people (N = 177663) of which 280 people were selected as a sample using a stratified random sampling method with an appropriate assignment to the sample. The research instrument was a researcher-made questionnaire consisting of questions related to farmers' livelihood assets. The Sustainable Living Framework was provided by the Department for International Development. The validity of the questionnaire was examined by faculty members of the Department of Agricultural Extension and Education and the General Directorate of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts Organization of Kermanshah Province and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The collected data were analyzed using SPSS23 software. Findings showed that the highest level of capital is physical, financial, and social capital and the lowest is human capital. "Renting a house, selling handicrafts, and selling local food" were the main occupations related to tourism. The results showed the positive and significant effect of tourism on the livelihood capital of rural households. Finally, setting up a local tourism office, providing rural infrastructure and equipment for tourists, and paying attention to the initiatives of local people are the general suggestions of the present study.

    Keywords: Sustainable Livelihood, Rural communities, Tourism, Development, Oramanat
  • Sahar Bashirzadeh, Jamalledin Soheili *, Farshad Mafakher Pages 348-360

    Patterns of vernacular houses will soon be diminished due to new construction methods and laws. This matter emphasizes the importance of studying and documenting vernacular housing. To answer the question of this research on changing pattern of vernacular rural houses, one particular pattern which holds vernacular characteristics and is located in the foothills of Tularoud Bala village in Talesh city has purposefully been selected as the case study. This selected pattern was the most popular model of construction in the village, that is also known to be an advanced model of the original one which its architecture has undergone some physical changes few years after it was first constructed. A combination of quantitative and qualitative methods has been utilized in this research. Utilizing quantitative analysis which is provided by A-graph software, the output is extracted as quantitative data in the form of numerical lists. This data is usable by comparing results obtained from comparative analysis and inferential-logical reasoning along with information obtained from interviews with residents. Comparing data collected from different stages of change will then aid with the findings of this research. By examining spatial configuration data using the space syntax method through analysis of A-graph software, it appears that veranda in these houses with a shallow depth in a spatial configuration as well as high values of connection and control and considering its integration by connecting to other spaces is the first and most probable space to adapt changes in the architecture of the original vernacular houses.

    Keywords: Vernacular Architecture, Rural house, space syntax, Modification Stages, Shape Changes