فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طهماسب صالحی، محسن کرانی*، مهوش جعفری، مرتضی ایزدی، احمد خنچه صفحات 1-10
    مقدمه

    سرطان کولون یکی از شایعترین سرطانهای دستگاه گوارش در ایران و جهان میباشد که درصد بالایی از موارد منجر به مرگ بر اثر سرطان را در سرتاسر جهان به خود اختصاص میدهد. استفاده از روش های جدید جهت درمان و کنترل این نوع سرطان در جوامع پیشرفته در حال افزایش است. یکی از روش های درمانی جدید استفاده از گاز ازون است که در درمان عفونتها، زخمها و بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و اثربخشی آن به خوبی اثبات شده است . هدف از این مطالعه بررسی اثر غلظتهای مختلف گاز ازون بر بیان ژنهایHIF-I و β-catenin در بافت کولون موشهای مبتلا به سرطان کولون بود.

    روش کار

    این مطالعه بر روی 35 سر موش نر نژادBALB/c در 5 گروه انجام شد. یک گروه به طور تصادفی به عنوان گروه سالم درنظر گرفته شد و بقیه موشها با استفاده از آزوکسی متان/دکستران سدیم سولفات (AOM-DSS) به سرطان کولون مبتلا شدندیک گروه تحت تیماری قرار نگرفت و سه گروه دیگر هم به ترتیب با دوزهای 10،20 و 40 میکروگرم بر میلی لیتر ازون تیمار شدند.سپس بافت کولون تهیه شد و تغییرات بیان ژنهایHIF-Ι و β-catenin در بافت توسط روشReal-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تیمار باAOM-DSS بیان ژنهای β-catenin و HIF را در بافت کولون نسبت به گروه سالم به طور چشمگیری افزایش دادو ازون به صورت وابسته به دوز باعث کاهش چشمگیر در بیان این ژنها شد

    نتیجه گیری

    ازون در دوزهای خاص اثر درمانی بر سرطان کولون دارد و میتواند به عنوان یک راه حل درمانی در درمان سرطان کولون به کار گرفته شود

    کلیدواژگان: ازون، آزوکسی متان، سرطان کولون، HIF-I، β-catenin
  • خدیجه حسن پور، بهرام عابدی*، لیدا مرادی صفحات 11-20
    مقدمه

    مرگ بر اثر بیماریهای قلبی- عروقی یکی از عمدهترین دلایل مرگ سالمندان به شمار میرود؛ اگرچه نقش تمرینات ورزشی و گیاهان دارویی در سلامت قلب گزارش شده است، ولی مکانیسم سلولی-مولکولی آنها هنوز به خوبی شناخته نشده است. لذا هدف Ca) مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین تداومی با شدت متوسط و تناوبی شدید همراه با مصرف بهارنارنج) بر برخی نشانگرهای بیوژنز میتوکندریایی در بافت قلب موشهای صحرایی سالمند بود. 320 گرم) به طور تصادفی - 18 ماهه، و وزن 280 -

    روش کار

    در این مطالعه تجربی تعداد 49 سر موش صحرایی ماده سالمند (سن 16 به گروه های (1) کنترل، (2) شم (حلال بهار نارنج)، (3) بهار نارنج، (4) تمرین تداومی، (5) تمرین تناوبی، (6) تمرین تداومی+بهار 45 متر بر دقیقه - و سرعت 31 VO2max 110 درصد - نارنج و (7) تمرین تناوبی+بهار نارنج تقسیم شدند. تمرینات تناوبی با شدت 85 mg/kg/day 25 متر بر دقیقه انجام شد؛ مصرف بهار نارنج به میزان - با سرعت 20 VO2max و تمرینات تداومی با شدت 65 درصد سیرتویین 1 ،(PGC-1α) 300 به صورت صفاقی بود. مقادیر بیانژنی گیرنده پروکسی زوم گاما فعال شده با کواکتیویتور آلفا در بافت قلب اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون آنالیز واریانس یکراهه (SIRT3) و سیرتویین 3 (SIRT1) P≤0/ به همراه آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05 .(.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در مقادیر قلبی در گروه های تمرین تداومی، تناوبی و بهار نارنج تفاوت معنی داری با گروه کنترل نداشت. ولی در گروه SIRT و 1 PGC-1α و SIRT1 ،PGC-1α همچنین مقادیر .(P≤.0.5) نسبت به گروهشم به طور معنی داری بالاتر بود (05 SIRT تمرین تناوبی سطوح 3 .(P≤0.5)در گروه های تمرین تداومی+بهارنارنج و تمرین تناوبی+بهارنارنج به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (05 SIRT3 در گروه های SIRT در گروه ترکیبی تمرین تداومی+بهارنارنج معنادارتر از از سایر گروه ها بود. ولی افزایش 3 PGC-1α افزایش بیان P≤0/ تمرین به ویژه تمرین تناوبی بیشتر از سایر گروه ها بود.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد تمرین تناوبی و تداومی همزمان با مصرف عصاره بهار نارنج موجب بهبود بیوژنز میتوکندریایی در بافت قلب موشهای صحرایی سالمند میگردند.

    کلیدواژگان: تمرین، بهار نارنج، بیوژنز میتوکندریایی، قلب، سالمندی
  • سالار پوربرات، بهرام بیباک، آمنه محمدی، زکیه کشاورزی، پیمان آل شیخ، امین حسین زاده، فرزانه شاکری* صفحات 21-27
    مقدمه 

    گیاه ازمک (L draba Lepidium (یکی از با ارزشترین گیاهان دارویی خانواده شب بو است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات ضد اضطرابی عصاره اتانولی گیاه ازمک با دوزهای مختلف و نیز بررسی نقش گیرنده های بنزودیازپینی بر اثر ضد اضطرابی گیاه مذکور در موش سوری میباشد.

    روش کار

    در این مطالعه از 48 سر موش سوری نر به وزن 30-25 گرم استفاده شد. موشهای انتخاب شده به 6 گروه 8 تایی به طور تصادفی تقسیم شدند. برای بررسی اثرات ضد اضطرابی عصاره متانولی گیاه (50 ،100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن)، سالین با حجم برابر به عنوان کنترل منفی، دیازپام (kg/2mg (به عنوان کنترل مثبت و فلومازنیل (kg/2mg (به همراه دوز بالای عصاره به منظور بررسی مکانیسم احتمالی اثرات ضد اضطرابی گیاه به موشها تزریق شد، بعد از 30 دقیقه به ماز بعلاوه ای مرتفع منتقل گردیدند و به مدت 5 دقیقه شاخصهای استاندارد ارزیابی اضطراب از طریق مشاهده در آنها بررسی و ثبت شد. برای آنالیز داده ها از نرم افزار instat استفاده شد. نتایج به صورت (SEM ± Mean (گزارش گردید و 05/0 < P معنادار تلقی شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عصاره متانولی گیاه ازمک به صورت وابسته به دوز موجب افزایش تعداد ورود و مدت زمان اقامت به بازوهای باز گردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان میدهد که گیاه ازمک میتواند در درمان اضطراب موثر باشد که این اثر احتمالا از طریق سیستم گابا ارژیک صورت میپذیرد

    کلیدواژگان: گیاه ازمک، اضطراب، موش سوری، ماز صلیبی
  • رضا پورمحمد، ابراهیم نصیری فرمی*، رضا صالحی نیا صفحات 28-34
    مقدمه

    اضطراب یکی از رایجترین واکنشهای روان شناختی در بیماران منتظر جراحی است و معمولا آنها سطح خاصی از اضطراب را تجربه میکنند. آروماتراپی، نوعی درمان مکمل است که در آن استنشاق رایحه میتواند باعث تغییر بالانس اتونومیک به سمت برتری پاراسمپاتیک شده و باعث آرامسازی فرد شود. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی نتایج کارآزمایی های بالینی انجام شده در مورد تاثیر استنشاق اسطوخودوس بر اضطراب و درد بیماران تحت عمل جراحی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری نظامند مقاله های منتشر شده بین بین مارس 2012 تا ژوین 2021 میلادی مورد بررسی قرار ،PubMed و همچنین از پایگاه های منابع علمی خارجی از جمله SID, Magiran گرفتند. از پایگاه های اطلاعاتی داخلی شامل برای جمع آوری مقاله ها استفاده شد. Google scholar و موتور جستجوی Science Direct ،Medlib ،Web of Science ،(pain) درد ،(Anxiety) اضطراب ،(Surgery) جراحی ،(Lavender) جهت جست و جو از کلمات کلیدی اسطوخودوس Aromatherapy) آروماتراپی)، در منابع فارسی و انگلیسی استفاده شد. پس از ارزیابی معیارهای ورود و کیفیت مقالات، 21 پژوهش واجد شرایط شناخته و به مطالعه حاضر وارد شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعات گذشته نشان میدهد که اسطوخودوس در کاهش درد و اضطراب بیماران کاندید جراحیهای مختلف بسیار موثر میباشد و همچنین میتوان در کاهش مصرف مسکنهای قبل و بعد از عمل و عوارض آن موثر باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از مطالعات انجام شده استنشاق اسانس اسطوخودوس میتواند اضطراب و درد بیماران تحت عمل جراحی را به خوبی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، جراحی، اضطراب، درد، آروماتراپی
  • رضا تیموری ارشد، زهرا رضاپور*، رسول صادقی صفحات 35-42
    مقدمه

    استان خراسان شمالی طی دههی اخیر شاهد کاهش باروری و رشد منفی جمعیت بوده است. نگرش به ارزش فرزند یکی از پیشرانهای کلیدی باروری است. بنابراین، هدف از این مقاله بررسی نگرش زنان به ارزش فرزند و تعیین کننده های آن در استان خراسان شمالی است. 15 ساله استان خراسان شمالی است.

    روش کار

    روش تحقیق پیمایش مقطعی بود. حجم نمونه 166 زن دارای همسر 49 نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که از طریق مصاحبه حضوری تکمیل شد. تجزیه و SPSS تحلیل داده ها با استفاده از نرم فزار 21 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر رابطه منفی و معنادار سن ازدواج، تحصیلات و نگرشهای مدرن جنسیتی و رابطه مثبت و معنادار میزان دینداری با نگرش زنان به ارزش فرزند است. همچنین ترکمنها در مقایسه با سایر گروه های قومی، نگرش قویتری به ارزش فرزند دارند. نتایج تحلیل مسیر بیانگر بهبود نگرش به ارزش فرزند توسط میزان دینداری و تضعیف آن توسط تحصیلات دانشگاهی، افزایش سن ازدواج و نگرشهای مدرن جنسیتی است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تحصیلات در کنار میزان دینداری، یک تعیین کننده مهم برای نگرش به ارزش فرزند است. بنابراین تقویت دینداری و تدوین برنامه های حمایتی مناسب که بتواند ترکیبی از کار و فرزند را برای زنان و به ویژه زنان تحصیلکرده، فراهم آورد، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: نگرش به ارزش فرزند، قومیت، دینداری، نگرشهای جنسیتی، استان خراسان شمالی
  • ایرج بیگلری، حسن فهیم دوین*، محمدرضا اسماعیل زاده، حسین پیمانی زاد صفحات 43-53
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تبیین سبک زندگی سالم با تاکید بر فعالیت ورزشی سالمندان در کشور بر اساس نظریه داده بنیاد بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه کاربردی کیفی آینده نگر که بر اساس نظریه داده بنیاد و به لحاظ روش تجزیه و تحلیل داده ها از نوع تحلیلی-اکتشافی و میباشد که جمع آوری داده ها به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه خبرگان علمی و تجربی با سابقه پژوهش و کار در زمینه سالمندان بودند که نمونه آماری در سال 1399 به صورت گلوله برفی انتخاب که در نهایت با 15 نفر مصاحبه به اشباع نظری داده ها منجر شد که همان به عنوان نمونه نهایی در نظر گرفته شد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و اکتشافی با خبرگان صورت پذیرفت. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل نظریه داده بنیاد (استراوس و کوربین) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مفاهیم بدست آمده از کدگذاری نشانه ها در مقوله های اصلی، شرایط علی، شرایط زمینهای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای سبک زندگی سالم با تاکید بر فعالیت ورزشی سالمندان در کشور تقسیم شدند.

    نتیجه گیری

    مدیران ورزش کشور میتوانند مدل بدست آمده را در جهت نهادینه سازی سبک زندگی سالم با تاکید بر فعالیت ورزشی سالمندان بکار گیرند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی سالم، فعالیت ورزشی، سالمندان، نظریه داده بنیاد
  • حمید امیری، محمد حامی*، وحید شجاعی صفحات 54-65
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی پیامدها و راهبردهای مدیریت اثربخش بحران در استادیومهای ورزشی ایران انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش آمیخته بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در مرحله کیفی از طریق مصاحبه عمیق بود. پس از انجام 19 مصاحبه با متخصصان، کدها به حد اشباعنظری رسیدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت همزمان و با استفاده از رویکرد اشتراوس و کوربین صورت گرفت. با انجام فرایند کدگذاری سه مرحلهای (باز، محوری و انتخابی) در نهایت تعداد 254 کد اولیه غیرتکراری بدست آمد که در قالب 21 مقوله فرعی و 15 مقوله اصلی طبقه بندی شدند. سپس این شاخصها در یک پرسشنامه تحلیلسلسله-مراتبی در اختیار نمونه های پژوهش قرار داده شد و عوامل شناسایی شده به وسیله نرم افزار اسپرت چویس بر مبنای روش ای. اچ. پی. مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میتوان گفت که راهبردهای مدیریت اثربخش بحران در استادیومهای ورزشی ایران بر مبنای نه مقوله قرار دارد. همچنین پیامدهای مدیریت اثربخش بحران در استادیومهای ورزشی ایران بر مبنای شش مقوله قرار دارد. در نهایت نتایج اولویتبندی حاکی از آن بود که عوامل مدیریت اثربخش بحران در استادیومهای ورزشی ایران بنا بر نظر صاحب نظران در راهبردها: راهبردهای ایمنی با 0 در آخرین رتبه قرار دارد. همچنین در پیامدها: پیامدهای امنیتی با وزن / 0 در رتبه اول و راهبردهای اجتماعی با وزن 76 / وزن 124 0 در آخرین رتبه قرار دارد. / 0/148 در رتبه اول و پیامد اجتماعی با وزن 101

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد میشود مدیران ورزشی علاوه بر توانمندسازی کارکنان و ذینفعان مربوط همچون ورزشکاران و مربیان از طریق آموزش به تقویت ایمنی و امنیت زیرساختهای فیزیکی استادیومهای ورزشی توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: پیامدها، راهبردها، بحران، مدیریت بحران، استادیوم های ورزشی
  • رضا مقدسی*، احمدعلی معاضدی، زهره قطب الدین، محمدرضا آخوند صفحات 66-74
    مقدمه

    در این مطالعه، به بررسی اثرات توام تحریک الکتریکی با فرکانس پایین K هیپوکامپ پشتی با روش کیندلینگ الکتریکی ، بر شاخصهای رفتار حرکتی و تعادلی موشهای صحرایی نر بالغ پرداخته شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تجربی بود و برای اجرای آن تعداد 56 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 8 گروه تقسیم شدند. تحریکات کیندلینگ به روش سریع در ناحیه هیپوکامپ پشتی انجام شد. در گروه های دیگر، تزریق کاربامازپین قبل ازLFS  کیندلینگ انجام میشد. تحریکات نیز بلافاصله بعد از اعمال کیندلینگ در گروه های مورد نظر انجام میشد. شاخصهای رفتار حرکتی و تعادل حیوانات با استفاده از آزمونهای میدان باز و میله چرخان اندازهگیری میشدند. تجزیه و تحلیل داده های رفتاری با استفاده آزمونهای آنالیز واریانس و کروسکال-والیس انجام شدند 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توانایی حفظ تعادل در آزمون میله چرخان در گروه های افزایش معنیداری داشته است. تحلیل نتایج رفتار حرکتی موشهای کیندلی نشان داد که میزان K+LFS نسبت به گروه کیندل و به صورت معنیداری افزایش یافته است. K و K+LFS نسبت به گروه LFS رفتار جستجوگرانه گروه های دریافت کننده دارو و K+LFS  همچنین، در بررسی شاخص ایستادن دوپایی گروه های ترکیبی نسبت به و گروه های دریافتکننده دارو کاهش معنی داری نشان دادند.
     

    نتیجه گیری

    مدت زمان حفظ تعادل بر روی میله چرخان در گروه های دریافت کننده دارو و LFS نسبت به گروه کیندل و K+LFS افزایش معنی داری را نشان داد . مقایسه میانگین شاخص تعداد ایستادن دوپایی، بیانگر کاهش معنی دار گروه های دریافت کننده دارو و LFS نسبت به گروه کیندل و K+LFS است

    کلیدواژگان: کیندلینگ الکتریکی، تحریک الکتریکی با فرکانس، پایین، کاربامازپین، موش صحرایی
  • مهین حمیدی، فرح لطفی کاشانی*، قاسم آهی، سید کاوه حجت صفحات 75-85
    مقدمه

    باتوجه به اینکه خودکشی یکی از مسایل مهم در حوزهی بهداشت عمومی میباشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی دو رویکرد درمانی یکپارچه نگر و رواندرمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش بر خودشناسی انسجامی افراد اقدام کننده به خودکشی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پس آزمون و پیگیری میباشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد اقدام کننده به خودکشی که در سال 1399 در بیمارستانهای استان خراسان شمالی بستری بودند تشکیل دادند. نمونه این پژوهش شامل 24 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طریق گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی (12 نفری) قرار گرفتند. سپس یک گروه مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه دیگر رواندرمانی یکپارچه نگر را به مدت 8 جلسه دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس خودشناسی قربانی و همکاران (2008) بود. داده های این پژوهش در چهار مرحله؛ قبل از مداخله، جلسه چهارم مداخله، در پایان مداخله و دو ماه بعد از اتمام مداخله جمعآوری و با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته چند متغیری و SPSS از طریق نرم افزار تحلیل آماری نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مداخلات هر دو روش درمانی، یکپارچه نگر و تعهد و پذیرش بر خودشناسی انسجامی و ابعاد آن موثر بوده F=120,.346, P<0.001, eta= است و هر دو روش درمانی باعث افزایش نمرات خودشناسی انسجامی شده است (0.860). البته رویکرد یکپارچه نگر در افزایش خودشناسی انسجامی موثرتر بوده است.

    نتیجه گیری

    جهت افزایش سطح خودشناسی انسجامی در افراد اقدام کننده به خودکشی به کاربرد درمانهای مبتنی بر رویکرد یکپارچه نگر و رواندرمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش توجه بیشتری شود

    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی بر تعهد وپذیرش، رویکرد یکپارچه نگر، خودشناسی انسجامی، اقدام به خودکشی
  • نیلوفر محمدپور، سید علی کیمیایی*، خدابخش احمدی، حسین کارشکی صفحات 86-94
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مداخلات هوش هیجانی، فانتزیهای جنسی و مداخلات تلفیقی در درمان اختلال ارگاسم، عملکرد و کیفیت زندگی جنسی است.

    روش کار

    نوع مطالعه نیمه تجربی بر اساس طرح پیش آزمون - پس آزمون میباشد. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل 30-45  ساله بودکه حداقل یکسال سابقه زندگی مشترک داشتند و مبتلا به اختلال ارگاسم بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر از زنان با تشخیص قطعی اختلال ارگاسم است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد جنسی و مقیاس مولفه های کیفیت روابط زناشویی درک شده می باشد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر اثربخشی مداخلات هوش هیجانی، فانتزیهای جنسی و مداخلات تلفیقی بر عملکرد جنسی، کیفیت روابطF=7/36 ،P<0/ 0= مجدوز اتای سهمی، 001 / زناشویی و خرده مقیاس ارگاسم میباشد (46). در مجموع مداخلات تلفیقی و پس از آن مداخلات مبتنی بر فانتزیهای جنسی اثربخشی بیشتری بر عملکرد جنسی و کیفیت زندگی جنسی دارند. در خصوص خرده مقیاس ارگاسم بین سه نوع مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش، اثربخش بودن مداخله تلفیقی نسبت به دو مداخله دیگر میتواند به این دلیل باشد که این نوع مداخله هم در سطح شناختی (فانتزیهای جنسی) و هم در سطح هیجانی (تنظیم هیجان و هوش هیجانی) عمل میکند. از نتایج این پژوهش میتوان در مشاوره و رواندرمانی به ویژه زوج درمانی و سکس تراپی و بهبود زندگی زناشویی و کیفیت زندگی جنسی افراد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مداخلات ارگاسم، اختلال ارگاسم زنان، عملکرد جنسی زنان، زندگی جنسی، انورگاسمی ثانویه، مداخله خیالپردازی جنسی، مداخله هوش هیجانی
  • مهرنوش قوامی*، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا صفحات 95-101
    مقدمه

    کلرید کادمیوم باعث اختلال عملکرد کبدی میشود. در مطالعه حاضر، اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی بخشهای هواییختمی بر اختلال عملکرد آنزیمهای کبدی ناشی از سمیت کلرید کادمیوم در موشهای صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 54 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 6 گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروهشم 2 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم را به مدت : 0/2 میلی لیتر بر کیلوگرم آب مقطر به عنوان حلال دریافت کردند. گروهشم 2 :1 2 و 3: به ترتیب 2 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت ، 21 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه های تجربی 1 21 روز به صورت داخل صفاقی و سپس 150 و 300 و 450 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی اندام هوایی گیاه ختمی به مدت 30 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان آزمایش از تمامی حیوانات نمونه خون گرفته شد. نمونه خون برای اندازه گاما گلوتامیل ترانسفراز ،(ALP) آلکالین فسفاتاز ،(ALT) آلانین آمینوترانسفراز ،(AST) گیری سطوح آسپارتات آمینوترانسفراز LDH) و لاکتات دهیدروژناز (GGT)) گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرمی GGT ،LDH،AST،ALT در تمام گروه های تجربی نسبت به گروهشم 2 کاهش معنی داری نشان داد. میانگین غلظت سرمی ALP در گروه تجربی 2 و 3 نسبت به گروهشم 2 کاهش معنی داری نشان داد

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی اندام هوایی گیاه ختمی احتمالا اختلال عملکرد آنزیم کبدی ناشی از سمیت کلرید کادمیوم را در موش های صحرایی نر اصلاح میکند

    کلیدواژگان: گیاه ختمی، کلرید کادمیوم، اختلال عملکرد آنزیم کبدی، موش صحرایی نر بالغ
  • فاطمه یعقوبی، الهام چارقچیان خراسانی، فاطمه قدسی خواه، نوشین پیمان* صفحات 102-108
    مقدمه

    با وجود پیشرفتهای اخیر در پیشگیری از بیماریهای انگلی، هنوز پدیکولوزیس یکی از مشکلات بهداشتی مهم در بین دانش آموزان در ایران است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش والدین بر اساس نظریه خودکارآمدی بر رفتارهای پیشگیری کننده از آلودگی به پدیکلوزیس در دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر مشهد در سال 1397 انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 نفر از اولیا دانش آموزان دختر کلاس اولی که با روش نمونه گیری تصادفی خوشهای وارد مطالعه شدند، اجراء شد. والدین بطور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسش نامه رفتارهای پیشگیری کننده از آلودگی به پدیکلوزیس و پرسش نامه خودکار آمدی عمومی شرر بود. مداخله آموزشی بر اساس تیوری خودکارآمدی طراحی و در 4 جلسه آموزشی 45 دقیقهای اجرا شد. قبل از مداخله، بلافاصله و 3 ماه بعد مداخله آموزشی، SPSS پرسش نامه ها تکمیل شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارآماری نسخه 24 و آزمونهای آماری کای اسکویر، تی تست، من ویتنی و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمره خودکارآمدی و رفتارهای پیشگیری کننده از آلودگی اما بلافاصله و بعد از مداخله میانگین نمره خودکارآمدی و نمره رفتارهای پیشگیری کننده ،(P>0/ به پدیکولوزیس وجود نداشت (05 P<0) از آلودگی به پدیکلوزیس تفاوت معنی داری با قبل از مداخله نشان داد .

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر نظریه خودکارآمدی موجب افزایش رفتارهای پیشگیری کننده از الودگی به پدیکلوزیس در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رفتار، پدیکلوزیس، دانش آموزان
|
  • Tahmasb Salehi, Mohsen Korani*, Mahvash Jafari, Morteza Izadi, Ahmad Khonche Pages 1-10
    Introduction

    Colon cancer is known as one of the most current cancers in the world and Iran that high percentage of deadly caners in the world is related to colon cancer. The use of new method to treat and control of colon cancer in developed societies are on rise. Ozone is used as the new and effective method to treat of different diseases, infections and scars. In this study, the effects of different doses of ozone were investigated on the expression of HIF-I and β-catenin genes in the colon tissue of mice with colon cancer.

    Method

    This study was performed on 35 male Balb/c mice in 5 groups. One group was randomly considered as healthy group and in the rest of the mice colon cancer was induced using Azoxymethane/dextran sodium sulfate (AOM-DSS). One group was not treated and the other three groups were treated with 10, 20 and 40 μg/ml doses of O3, respectively. Then colon tissue was prepared and the change of the expression in HIF-I and β-catenin genes was investigated using Real-time PCR.

    Results

    Treatment with AOM-DSS dramatically increased the expression of HIF-I and β-catenin genes in comparison to the healthy group (P < 0.001), while ozone decreased the expression of these genes in a dose-dependent manner (P < 0.001).

    Conclusion

    Ozone in a specific dose has a therapeutic effect on colon cancer and can be used as a substantial method for colon cancer treatment.

    Keywords: Ozone, Azoxymethane, Colon Cancer, β-catenin, HIF-I
  • Khadije Hasanpour, Bahram Abedi*, Lida Moradi Pages 11-20
    Introduction

    Death from cardiovascular diseases is one of the leading causes of death in the elderly; Although the role of exercise and herbs in heart health has been reported, their cellular-molecular mechanisms are not yet well understood. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of continuous exercise with moderate intensity and intense periodicity along with spring orange (Ca) consumption on some markers of mitochondrial biogenesis in the heart tissue of elderly rats.

    Method

    In this experimental study, 49 elderly female rats (18-16 months old, weighing 280-320 g) were randomly assigned to (1) control, (2) sham (orange spring solvent), (3) Orange Spring, (4) Continuous Exercise, (5) Periodic Exercise, (6) Continuous Exercise + Orange Spring and (7) Periodic Exercise + Orange Spring were divided. Periodic exercises were performed with an intensity of 85-110% VO2max and a speed of 31-45 m / min and moderate-intensity continuous training (MICT) exercises with an intensity of 65% VO2max at a speed of 25-25 m / min; Orange spring consumption was 300 mg / kg / day peritoneally. Expression levels of peroxisome proliferator-activated receptor-gamma coactivator (PGC-1α), sirtoin 1 (SIRT1) and sirtoin 3 (SIRT3) were measured in cardiac tissue. One-way analysis of variance with Tukey post hoc test was used to analyze the results (P≤0.05).

    Results

    There was a significant difference in the values of PGC-1α, SIRT1 and SIRT3 in the study groups (P ≤ 0.05). The expression levels of cardiac PGC-1α and SIRT1 in the continuous, intermittent and orange spring exercise groups were not significantly different from the control group. But in the periodic training group, SIRT3 levels were significantly higher than the sham group (P ≤ 0.05). Also, the levels of PGC-1α, SIRT1 and SIRT3 in the groups of continuous training + spring orange and periodic training + spring orange were significantly higher than the control group (P ≤ 0.05). Increased expression of PGC-1α in the combined group of continuous exercise + spring orange was more favorable than the other groups. However, the increase in SIRT3 in exercise groups, especially periodic exercise, was more than other groups (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    Periodic and continuous exercise with orange spring extract seems to improve mitochondrial biogenesis in the heart tissue of elderly rats.

    Keywords: Exercise Training, Citrus aurantium, Mitochondrial Biogenesis, Heart, Aging
  • Salar Poorbarat, Bahram Bibak, Ameneh Mohammadi, Zakieh Keshavarzi, Peiman Alesheikh, Amin Hoseinzadeh, Farzaneh Shakeri* Pages 21-27
    Introduction

    Lepidium draba L (L. draba) is one of the most valuable medicinal plants belonging to the nightshade family. This study was designed to evaluate anxiolytic effects of different doses of the methanolic extract of L. draba and also the role of benzodiazepine receptors.

    Method

    In this study, 48 male mice weighing 25-30 g were used. The selected mice were randomly divided into 6 groups of 8. To evaluate the anxiolytic effects of methanolic extract of L. draba (50, 100 and 200 mg/kg), saline with equal volume as negative control, diazepam (2 mg/kg) as positive control and flumazenil (2 mg/kg) with high dose of extract was injected into mice to investigate the possible mechanism of the plant's anxiolytic effects, after 30 minutes they were transferred to elevated plus maze and for 5 minutes the standard indicators of anxiety assessment were observed and recorded by observing them. Instat software was used to analyze the data. The results were reported as (Mean ± SEM) and P <0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that methanolic extract of plant increased the number of entry and length of stay in the open arms in a dose-dependent manner.

    Conclusion

    This study shows that L. draba plant can be effective in treating anxiety probably through GABAergic system.

    Keywords: Lepidium draba, Anxiety, Mice, Elevated Plus Maze
  • Reza Pourmohammad, Ebrahim Nasiri Formi*, Reza Salehinia Pages 28-34
    Introduction

    Anxiety is one of the most common psychological reactions in patients waiting for surgery, and they usually experience a certain level of anxiety. Aromatherapy is a complementary treatment in which inhaling the scent can shift the autonomic balance towards parasympathetic superiority and calm the person. This review study aimed to evaluate the results of clinical trials on the effect of Lavender inhalation on anxiety and pain in patients undergoing surgery.

    Method

    This systematic review examined articles published between March 2012 and June 2021. Internal databases, including SID and Magiran, also used external scientific resource databases such as PubMed, Web of Science, Medlib, Science Direct, and Google scholar search engine to collect articles and to search for the keywords Lavender, Surgery, Anxiety, pain, and Aromatherapy in Persian and English sources were used. After evaluating the inclusion criteria and quality of articles, 21 studies were recognized as eligible and included in the present study.

    Results

    The results of previous studies show that Lavender is very effective in reducing pain and anxiety in patients undergoing various surgeries and can be effective in reducing the usage of pre-and postoperative analgesics and their complications.

    Conclusion

    According to the studies, inhaling Lavender essential oil can reduce the anxiety and pain of patients undergoing surgery.

    Keywords: Lavender, Surgery, Anxiety, Pain, Aromatherapy
  • Reza Teimouri Arshad, Zahra Rezapour*, Rasoul Sadeghi Pages 35-42
    Introduction

    North Khorasan province has experienced fertility decline and negative population growth during the last decade. Attitude towards value of children is one of the main determining drivers of fertility.

    Method

    The research method was cross-sectional survey. The sample size was 166 married women aged 15-49 that were selected by multistage sampling method. Data collection instrument was a questionnaire that was completed through face to face interview. The SPSS software was also used for data analysis.

    Results

    Findings indicated significantly negative relationships between age at marriage, education and gender attitudes and a positive relationship between religiosity and attitudes toward value of children. Turkmens have a stronger attitude toward value of children than other ethnic groups. The results of path analysis indicate that the women's attitudes toward value of children was improved by religiosity and the weakened by higher education, higher age at marriage and modern gender attitudes.

    Conclusion

    The results showed that education along with the level of religiosity are important determinants of attitudes toward value of children. Therefore, strengthen of religiosity and develop appropriate supportive programs to combine work and child for educated women are necessary.

    Keywords: Attitude to Value of Children, Ethnicity, Religiosity, Gender Attitudes, North Khorasan Province
  • Iraj Biglary, Hasan Fahim Devin*, Mohammad Reza Esmaeilzadeh Ghandehari, Hossein Peymanizad Pages 43-53
    Introduction

    The purpose of the current research was to explain the healthy lifestyle with an emphasis on the sports activities of the elderly in the country based on the data theory of the foundation.

    Method

    The current study is a prospective qualitative applied study based on the foundational data theory, and in terms of data analysis method of analytical-exploratory type and data collection was done in the field. The statistical population of the research included all scientific and experimental experts with a history of research and work in the field of the elderly. The statistical sample was selected as a snowball in 2019, which finally led to the theoretical saturation of the data by interviewing 15 people, which was the final sample considered. Data collection was done through semi-structured and exploratory interviews with experts. To analyze the data, the foundational data theory analysis method (Strauss and Corbin) was used.

    Results

    The findings showed that the concepts obtained from the coding of symptoms were divided into the main categories, causal conditions, background conditions, intervening conditions, strategies, and consequences of a healthy lifestyle with an emphasis on sports activities of the elderly in the country.

    Conclusion

    Sports managers of the country can use the obtained model to institutionalize a healthy lifestyle by emphasizing the sports activities of the elderly.

    Keywords: Healthy Lifestyle, Sport Activity, Elderly, Foundation Data Theory
  • Hamid Amiri, Mohammad Hami*, Vahid Shojaie Pages 54-65
    Introduction

    The aim of the present study is identification and prioritizing consequences and strategies of effective crisis management in Iranian sports stadiums.

    Method

    The research method was mixed. The qualitative data collection tool was through in-depth interviews. After conducting19 interviews with experts, the codes reached theoretical saturation. Data analysis was performed simultaneously using the Strauss-Corbin approach. By performing a three-step coding process (open, axial, and selective), 254 non-repetitive initial codes were obtained, which were classified into 21 concepts and 15 categories. Then, these indicators were provided to the research samples in a hierarchical analysis questionnaire and the factors identified by Expert Choice software based on a method AHP Were analyzed.

    Results

    It can be said that effective crisis management strategies in Iranian sports stadiums are based on nine categories. Also, the consequences of effective crisis management in Iranian sports stadiums are based on six categories. Finally, the results of prioritization indicated that the factors of effective crisis management in Iranian sports stadiums according to experts in the strategies: safety strategies with a weight of 0.124 in the first place and social strategies with a weight of 0.76 in the last rank has it. Also in the consequences: security consequences with a weight of 0.148 in the first rank and social consequences with a weight of 0.101 in the last rank.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that sports managers, in addition to empowering staff and related stakeholders such as athletes and coaches, pay special attention to strengthening the safety and security of the physical infrastructure of sports stadiums through training.

    Keywords: Consequences, Strategies, Crisis, Crisis Management, Stadium
  • Reza Moghaddasi*, Ahmad Ali Moazedi, Zohreh Ghotbeddin, Mohamad Reza Akhond Pages 66-74
    Introduction

    In this study, the combined effects of low frequency stimulation (LFS) and carbamazepine (CBZ) were investigated on the motor behavior and balance indices of adult male rats during dorsal hippocampal epilepsy by electrical kindling method.

    Method

    In this experimental study, 56 adult male Wistar rats were randomly divided into 8 groups. Kindling stimulations were performed rapidly in the dorsal hippocampus. In other groups, carbamazepine was injected before kindling. LFS stimulation was also performed immediately after kindling in the target groups. The animals' motor behavior and balance indices were measured using open field and rotating bar tests. Behavioral data analysis was performed using analysis of variance and Kruskal-Wallis tests.

    Results

    The results showed that the ability to maintain balance in the rotating rod test in the CBZ20+K+LFS and CBZ40+K+LFS groups had a significant increase compared to the Kindle and K+LFS groups. Analysis of the motor behavior of Kindley mice showed that the search behavior of the drug and LFS groups has significantly increased compared to the K+LFS and K groups. Also, in the study of bipedal standing index, the combined groups showed a significant decrease compared to K+LFS and drug-receiving groups.

    Conclusion

    The duration of balance on the rotating bar in the drug and LFS groups showed a significant increase compared to the Kindle and K+LFS groups (P <0.05). Comparison of the mean number of bipedal standing indices indicated significant decrease in the drug and LFS groups compared to the Kindle and K+LFS groups (P <0.05).

    Keywords: Electrical Kindling, Low Frequency Stimulation, Carbamazepine, Rat
  • Mahin Hamidi, Farah Lotifi Kashani*, Qasem Ahi, Seyed Kaveh Hojjat Pages 75-85
    Introduction

    Considering the suicide is one of the most important public health issues, the present study investigates the comparison between comparison of the effectiveness of two therapeutic approaches Integrative and Acceptance and Commitment Therapy ACT on integrative self- knowledge among people with suicide attempts.

    Method

    The current research is a quasi-experimental with pre-experimental-post-experimental study with a follow up design. The statistical population of the present study included all people with suicide attempts in North Khorasan who were hospitalized in 2020. The sample of the study included 24 subjects who selected through random sampling as well as inclusion criteria and assigned randomly into two experimental groups (12 people in each group). ACT package and integrated treatment protocol accomplished in eight 90-minutes sessions individually every week. The research tool was Integrative self- knowledge scale Ghorbani et al. (2008). Data were collected in four stages before the intervention, fourth session, at the end of the intervention and after two months. Data were analyzed using of mixed multivariate variance and by SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that both treatments effect on integrative self- knowledge (F = 120.346, P < 0.001, eta = 0.860). In Experiential self- awareness and to integrate there isn’t significant difference between the two treatments but in Reflective self- knowledge integrated treatment was more effective.

    Conclusion

    In order to increase the level of integrative self-knowledge in people with suicide attempts, more attention should be paid to the use of integrated approach treatment and acceptance and commitment therapy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Integrated Approach, Integrative Self- knowledge, Suicide Attempts
  • Niloufar Mohhamadpour, Seyed Ali Kimiaei*, Khodabakhsh Ahmadi, Hossin Kareshki Pages 86-94
    Introduction

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotional intelligence interventions, sexual fantasies, and integrated protocol in treating the orgasmic disorder, performance, and quality of sexual life.

    Method

    The type of study is quasi-experimental based on the pretest-posttest design. The study population consisted of all married women aged 30-45 years who had a marital life experience for at least one year and had an orgasmic disorder. The sample consisted of 30 women with a definite diagnosis of the orgasmic disease. The research instruments included Female Sexual Function Index (FSFI), Wilson Sexual Fantasy Questionnaire (WSFQ), Shot Emotional Intelligence Scale, and Perceived Relationship Quality Scale (PRQC).

    Results

    The results indicated that the effectiveness of all three interventions, including Emotional intelligence, sexual fantasy, and integrated intervention, were adequate for sexual function, quality of the sexual relationship, and orgasm (F =7.36, P <0.001, square share=0.46). The integrated intervention and sexual fantasy intervention were more effective in improving sexual function and quality of individuals’ sexual life than the emotional intelligence intervention. There was no significant difference between the three types of interventions in the orgasm subscale.

    Conclusion

    The findings indicated that the integrated intervention is more effective than the other two because this type of intervention works both at the cognitive (sexual fantasies) and emotional levels (emotion regulation and emotional intelligence). The results of the present study can be used in counseling and psychotherapy, especially couple therapy and sex therapy, as well as improving marital life and the quality of sexual life.

    Keywords: Female Orgasmic Disorder, Female Sexual Function, Female Sexual Quality of Life, Sexual Fantasy Intervention, Emotional Intelligence Intervention
  • Mernosh Ghavami*, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia Pages 95-101
    Introduction

    Cadmium chloride causes hepatic dysfunction. In the present study, the protective effects of hydroalcoholic extract of Alcea rosea aerial parts were investigated on the hepatic enzyme dysfunction induced by cadmium chloride in adult male rats.

    Method

    In this experimental study, 54 adult male Wistar rats were divided into six groups of 9 as follows; control group, sham group 1 received 0.2 ml/kg distilled water as a solvent, sham group 2 received 2 mg/kg cadmium chloride intraperitoneally for 21 days, and experimental groups 1, 2 and 3 received 2 mg/kg/day cadmium chloride intraperitoneally for 21 days and then respectively 150, 300 and 450 mg/kg hydroalcoholic extracts of aerial parts of Alcea rosea intraperitoneally for 30 days. At the end of the experiment, blood samples were taken from all animals to measure the levels of Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT), Alkaline Phosphatase (ALP), Gamma-Glutamyl Transferase (GGT) and Lactate Dehydrogenase (LDH).

    Results

    Mean serum concentrations of ALT, AST, LDH, and GGT in all experimental groups showed a significant decrease compared to the sham group 2. The mean serum concentrations of ALP in experimental groups 2 and 3 significantly decreased compared to the sham group 2 (P < 0.05).

    Conclusion

    The hydroalcoholic extract of the aerial parts of Alcea rosea probably modifies hepatic enzyme dysfunction induced by cadmium chloride in male rats.

    Keywords: Alcea rosea, Cadmium Chloride, Hepatic Enzyme Dysfunction, Adult Male Rats
  • Fateme Yaghobi, Elham Charoghchian Khorasani, Fateme Ghodsikhah, Nooshin Peyman* Pages 102-108
    Introduction

    Despite recent advances in the prevention of parasitic diseases, pediculosis is still one of the most common problems in Iran. This study was designed to determine the effect of parenting education based on self-efficacy theory on preventative behaviors of Pediculosis infection in female students in Mashhad, Iran.

    Method

    This quasi-experimental study was conducted on the parents of sixty first-grade girl students who entered the study through cluster random sampling. Parents were randomly divided into experimental and control groups. The instruments used in this study were the Pediculosis Infection Preventive Behaviors Questionnaire and Scherer's General Self-Efficacy Questionnaire. The educational intervention was designed based on the theory of self-efficacy and was performed in four sessions of forty-five minutes. Questionnaires were completed before the intervention, immediately after the educational intervention, and three months after the intervention. Data were analyzed using SPSS software version 24 and chi-square, independent and paired t-tests, Mann-Whitney and repeated data analysis.

    Results

    Before the intervention, there was no statistically significant difference between the mean score of self-efficacy and preventive behaviors of pediculosis infection (P > 0.05), but immediately after the intervention, the mean score of self-efficacy and the score of preventive behaviors showed a significant difference from before intervention (P < 0.05).

    Conclusion

    The results showed that the design and implementation of educational interventions based on self-efficacy theory increased students' preventive behaviors against pediculosis.

    Keywords: Self-Efficacy, Behavior, Pediculosis, Students